a) Penghasilan projek elektrik m) Tips keselamatan l) Menbuat lampu hiasan

b) Tenaga yang digunakan c) Peralatan

d) Sumber tenaga

k) Perbezaan antara litar

e) Komponen elektrik

j) Jenis litar

f) Alatan tangan g) Cara menggunakan alatan tangan

i) Jenis lukisan

h) Langkah menbuat penyambungan litar 

PENGENALAN
Elektrik merupakan sumber tenaga yang penting dalam kehidupan seharian.tenaga elektrik boleh ditukarkan kepada beberapa tenaga yang lain

Tenaga haba Tenaga cahaya

Tenaga bunyi Tenaga kinetik

Menukarkan tenaga elektrik kepada tenaga haba. Menukarkan tenaga elektrik kepada tenaga bunyi. Menukarkan tenaga elektrik kepada tenaga cahaya. Menukarkan tenaga elektrik kepada tenaga kinetik.

Sel kering

Sel basah

Sel solar

Mentol
Mengeluarkan cahaya

Suis
Memutuskan atau menyambungkan litar

Sel kering
Membekalkan tenaga elektrik

Penjalur wayar
Menjalurkan dan pemotong wayar

Pemotong sisi
Memotong wayar atau dawai

Gerimit
Menebuk lubang pada papan sebelum memasang skru.

Penggunaan alatan tangan dengan cara yang salah akan menyebabkan alatan tidak boleh digunakan atau komponen menjadi rosak.

[a] Mesti menjalurkan wayar dengan penjalur wayar.

[b]mesti memotong wayar dengan menggunakan pemotong sisi.

[c] tebuk lubang kecil menggunakan gerimit sebelum memasang skru.

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.

Baca dan fahami lukisan skematik atau lukisan bergambar terlebih dahulu sebelim membuat penyambungan. Sediakan komponen,bahan dan alatan tangan yang diperlukan. Susun komponen diatas papan mengikut lukisan bergambar. Tebuk papan dengan menggunakan gerimit. Pasang skru pada komponen yang telah disusun. Ukur Wayar yang diperlukan Sambung wayar yang telah dijalurpada komponen dengan menggunakan pemutar skru. Pasang mentol dan masukkan bateri mengikut kutub yang betul. Uji litar dengan memasang suis. Baiki litar jika perlu.

Lukisan bergambar

Lukisan skematik

Litar siri Litar selari 

          

Sediakan barang-barang ,alatan tangan dan komponen yang diperlukan. Potong kepingan kotak tebal. Lekatkan kepingan kotak yang telah dipotong dibelakang pemegang bateri Menggunakan pita pelekat. Lekatkan pemegang mentol diatas kotak menggunakan skru. Ukur dan potong wayar yang diperlukan. Jalur wayar itu dan buat penyambungan litar. Pasang mentoldan masukkan bateri.sambungkan suis.kemudian uji litar. Potong botol miniman.belah botol tersebut 4 bahagian . Masukkan litar ke dalam botol tersebut. Pasang skru bahagian di tepi botol. Ukur dan potong kad manila. Lipatkan untuk jadikan kotak. Masukkan bahagian bawah botol ke dalam kotak itu. Potong kad manila untuk jadikan tudung. Pasang pencangkuk pada tutup botol. Masukkan tudung lampu di bahagian atas. Pasang penutup botol yang telah dipasang dengan pencangkuk.

Berhati-hati ketika menggunakan alatan tangan Pastikan tangan kamu kering semasa menutup suis. Pastikan semua suis ditutup setelah digunakan

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.