Nilai dalam Novel Melunas Rindu Kasih sayang Nilai ini digambarkan melalui kasih sayang antara Fuad

dengan Farhana. (Rujuk halaman 201) Ketabahan Nilai ini digambarkan melalui watak Fuad yang tabah menghadapi liku-liku dalam hidupnya. (Rujuk halaman 192) Tolong-menolong Nilai ini digambarkan melalui watak Robert Lim yang membantu keluarga abang dan kakak iparnya iaitu Peter Lim dengan Swee Lan. (Rujuk halaman 89) Kerajinan Nilai ini digambarkan melalui watak Fuad, Pak Ismail dan Mak Salmah yang rajin mengusahakan tanah yang baru dibeli oleh Fuad. (Rujuk halaman 23) Hormat-menghormati Nilai ini digambarkan melalui watak Fuad yang sentiasa menghormati orang yang lebih tua daripadanya seperti dia menghormati emak Farhana. (Rujuk halaman 84) Taat akan agama Nilai ini digambarkan melalui watak Fuad yang tidak pernah meninggalkan sembahyang termasuklah semasa dalam keadaan musafir, dia menunaikan solat qasar. (Rujuk halaman 81) Murah hati Nilai ini digambarkan melalui watak Fuad yang memberikan jagung yang ditanamnya sendiri kepada Farhana dan guru-guru lain di sekolahnya. (Rujuk halaman 55) Meminta maaf Nilai ini digambarkan melalui watak Robert Lim yang ingin memohon maaf kepada Mariana iaitu emak kandung Fuad. (Rujuk halaman 169)

Menepati janji Nilai ini digambarkan melalui watak Fuad yang menepati janjinya iaitu dia pergi ke rumah emak Farhana selepas sembahyang Maghrib di surau hospital untuk memastikan adik-adik Farhana dalam keadaan baik dan terurus. (Rujuk halaman 188) Latar Novel Melunas Rindu Latar Masa Dalam Novel Melunas Rindu Semua peristiwa yang digambarkan dalam novel ini berlaku pada zaman sekarang iaitu dalam era globalisasi. Hal ini terbukti dengan adanya penggunaan telefon bimbit, kereta Proton Iswara dan kewujudan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur. Tempoh masa keseluruhan cerita dalam novel ini adalah lebih kurang beberapa bulan sahaja tetapi diolah oleh pengarang dengan menyelitkan teknik imbas kembali pada zaman darurat. Peristiwa-peristiwa dalam novel ini berlaku pada waktu-waktu tertentu seperti kehidupan manusia iaitu waktu pagi, petang, dan malam. Yang berikut disenaraikan contoh latar masa tersebut: Waktu pagi Fuad sampai di Sekolah Menengah Seri Setia untuk memulakan tugasnya sebagai guru pada pukul tujuh lima belas pagi. Rujuk halaman 35. Waktu petang Fuad mengajak Farhana keluar dan makan pada hari ulang tahun Farhana pada waktu petang. Rujuk halaman 137. Waktu malam Fuad pergi ke rumah Cikgu Zamani yang menjemputnya untuk makan malam. Rujuk halaman 7.

Rujuk halaman 122. Di rumah Pak Mail Pak Ismail sudah bersiap-siap untuk ke surau pada pukul tujuh dua puluh ketika Fuad tiba di rumah Pak Ismail. Di hospital Fuad terus bertanya kepada pengawal keselamatan apabila dia sampai di ruang legar hospital di tingkat bawah. Masyarakat yang taat dan patuh akan agama Contohnya. Rujuk halaman 183. Masyarakat guru yang dedikasi terhadap tugas Contohnya. Rujuk halaman 50. Farhana dan Fuad begitu komited dan dedikasi terhadap tugas mereka ssebagai guru dan sentiasa berusaha untuk meningkatkan prestasi anak-anak murid mereka. Fuad dan Pak Ismail tidak pernah mengabaikan solat lima waktu dan mereka kerap pergi ke surau untuk menunaukan solat secara berjemaah. Sekolah Menengah Seri Setia masih bising dan hingar-bingar walaupun kelas lanjutan sudah dijalankan. Di rumah Farhana di Kuantan Fuad bersolat di rumah Farhana pada suatu petang dan selepas menunaikan solat dia pun bersiap-siap untuk pergi ke rumah bapa saudaranya. Rujuk halaman 137. Rujuk halaman 16. Rujuk halaman 85. Fuad menolong kawannya Borhan dengan membawa anak Borhan yang demam panas ke klinik pada suatu malam.Latar Tempat Di restoran Fuad dan Farhana mengelilingi pusat bandar dahulu sebelum singgah di Restoran Terapung di Taman Syahbandar. Latar Masyarakat Masyarakat yang suka menolong orang yang memerlukan pertolongan Contohnya. Rujuk halaman 5. Di sekolah Suasana di sekolah iaitu di bangunan Blok C. .

Masyarakat yang rajin bekerja Contohnya. Rujuk halaman 170. contohnya dia tidak pernah ponteng kelas dan sanggup pulang lewat untuk membimbing anak-anak muridnya yang lemah dalam mata pelajaran Bahasa Inggeris. Watak dan Perwatakan Novel Melunas Rindu Watak Utama Fuad (Joshua atau Abdul Halim) Watak Fuad digambarkan oleh pengarang sebagai seorang anak muda yang kacak. Sebagai contohnya. Peter Lim rajin bekerja untuk menyara keluarganya. Fuad berhenti di sebuah masjid untuk menunaikan solat qasar ketika dia dan Farhana dalam perjalanan ke Kuantan. Pak Ismail dan Mak Salmah sangat menghormati tetamu yang datang ke rumah mereka. Dia juga seorang yang dedikasi terhadap tugasnya sebagai guru. Rujuk halaman 87 hingga 88. Robert Lim memahami bahawa orang Islam perlu menunaikan solat lima waktu. Masyarakat yang mengamalkan perkahwinan campur Contohnya. Fuad ialah seorang yang taat akan perintah agama dan sebagai buktinya dia tidak pernah meninggalkan solat walaupun dalam perjalanan jauh atau sebagai musafir dia menunaikan solat qasar. . Rujuk halaman 168. Masyarakat yang menghormati tetamu Contohnya.Masyarakat majmuk yang saling memahami Contohnya. Fuad memiliki kelulusan Ijazah Pentadbiran Perniagaan dari universiti ternama di Amerika Syarikat. Robert Lim yang berbangsa Cina berkahwin dengan Mariana yang berbangsa Melayu. Rujuk halaman 99. berdarah kacukan Cina dan Melayu. iaitu ayahnya berketurunan Cina dan emaknya pula berketurunan Melayu. Selain itu. Fuad bekerja sebagai guru sementara yang mengajarkan Bahasa Inggeris di Sekolah Menengah Seri Setia. tubuhnya tinggi.

Buktinya dia sanggup memberikan wang dan menanggung persekolahan Ah Soh yang sedang belajar di tingkatan enam atas. contohnya dia menghormati Pak Ismail dengan Mak Salmah dan tidak pernah meninggikan suaranya ketika berbicara. Selain itu. Fuad seorang yang murah hati dalam menghulurkan sebarang bantuan.Fuad ialah seorang anak muda yang tabah menghadapi cabaran hidup yang penuh dengan liku dan dia tidak pernah mengesali nasibnya itu. dia membantu Farhana untuk menjaga ibunya yang sakit di hospital dan mengambil berat akan adik-adik Farhana. contohnya dia tabah menghadapi hidupnya tanpa ibu dan bapa di sisinya. Fuad juga digambarkan sebagai seorang yang penyayang. contohnya dia dengan murah hati membayar bil rawatan anak rakannya. Fuad juga murah hati dengan membelikan Pak Ismail sebuah motosikal untuk kegunaannya seharian. contohnya dia sayang akan apaknya dan juga adik-adik sepupunya. dia juga menumpang kasih sayang daripada keluarga angkatnya iaitu Pak Ismail dan Mak Salmah. iaitu Borhan yang demam panas. Fuad juga murah hati dengan memberi jagung yang ditanamnya sendiri kepada Farhana dan guru-guru di sekolahnya. Sebagai contohnya. Farhana berumur dua puluh empat tahun. Contoh yang lain ialah dia menghormati Cikgu Zamani dengan memenuhi jemputan untuk makan malam di rumahnya. Fuad digambarkan sebagai seorang yang menghormati orang lain. Selain itu. Farhana berkelulusan Ijazah Sarjana Muda dalam Bahasa Inggeris dari universiti luar negara. berkulit putih dan cantik orangnya. Dia cuma menumpang kasih sayang daripada bapa dan ibu saudaranya iaitu Patrik Lim dan Swee Lan. Selain itu. Fuad turut digambarkan sebagai orang yang suka menolong orang lain. Watak Sampingan Farhana Pengarang menggambarkan Farhana bertubuh kecil molek. Di samping itu. . Bukti lain ialah dia tabah menghadapi kenyataan bahawa Farhana ialah adik kandungnya sendiri yang berlainan bapa.

Sebagai contohnya. Dia agak sukar untuk menerima kenyataan itu pada peringkat awalnya. Dia sanggup tidur di hospital semata-mata untuk menjaga ibunya yang sakit itu. Dia berusaha untuk membantu anak-anak muridnya untuk lulus dalam peperiksaan Bahasa Inggeris. Farhana ialah seorang yang periang. Dia juga seorang yang dedikasi dan komited terhadap tugasnya sebagai guru. Walaupun perwatakannya nampak kasar dan tegas tetapi Farhana sebenarnya seorang yang sensitif dan beremosi contohnya. Farhana digambarkan sebagai seorang anak yang bertanggungjawab terhadap keluarganya sendiri. contohnya dia tidak pernah ponteng kelas lanjutan seperti yang dilakukan oleh ikgu Zamani. Farhana segera pulang ke Kuantan untuk menjaga ibunya yang sakit lelah dan dimasukkan ke hospital. Dia juga seorang yang nakal dan lincah. Selain itu. Selain itu. Farhana turut digambarkan sebagai seorang yang penyayang. Di sekolah itu dia diamanahkan untuk menjadi Ketua Panitia Bahasa Inggeris dan membantu Pengetua dan Penolong Kanan dalam menguruskan hal-hal yang berkaitan dengan mata pelajaran Bahasa Inggeris. Akhirnya perasaan sayang itu bertukar menjadi perasaan sayang kepada abang kandungnya sendiri. dia menangis dan berasa sedih apabila Fuad memberitahunya tentang hubungan mereka sebenarnya ialah adik-beradik. contohnya dia tetap mempertahankan pendapat ketika bertengkar dengan Cikgu Zamani yang suka ponteng kelas di sekolah. dia juga menyimpan perasaan sayang terhadap Fuad.Farhana bekerja sebagai guru Bahasa Inggeris di Sekolah Menengah Seri Setia. Di samping itu. contohnya dia sayang akan emak dan adik-adiknya. Walau bagaimanapun Farhana juga digambarkan sebagai seorang yang tegas pendirian. contohnya dia berani berhujah dengan Cikgu Zamani yang selalu ponteng kelas dan suka mengkritiknya. Selain itu. . mudah ketawa dan mudah untuk diajak berbual. Farhana juga seorang yang berani menegakkan kebenaran.

kita acapkali tersentak oleh pelbagai permasalahan sosial yang beronal yang dicetuskan oleh rakyat kita sendiri. . sama ada kita sedar atau tidak lantaran terlalu dihidangkan dengan pembangunan negara yang semakin gah di persada dunia. · Sudah terang lagi bersuluh. Namun disebalik itu. kebaikan dan keburukan yang mewarnai fokus perbincangan akan dihuraikan dengan terperinci demi kebaikan bersama. semakin hari kita semakin menghampiri ambang 2020. · Dalam dunia yang dilingkari kemajuan sains dan teknologi ini … · Sejak dua dan tiga dekad kebelakangan ini memang kita dapat menyaksikan … PENANDA WACANA UNTUK AYAT TERAKHIR PENDAHULUAN KARANGAN · Oleh itu. · Sebagai memperkukuhkan lagi penyataan tersebut. punca-punca yang menunjangi masalah ini perlu diperincikan demi kebaikan bersama.Bahagian 1 PENANDA WACANA UNTUK MEMULAKAN AYAT PENDAHULUAN KARANGAN · Sedasarwasa ini sering meniti dari bibir ke bibir umat manusia di segenap empat penjuru dunia ini tentang isu … · Era pascaperindustrian dan pascaglobalisasi yang serba mencabar akal dan minda kita telah …. Keadaan ini menandakan titik permulaan pelbagai cabaran dan rintangan yang bakal menghambat. · Dasawarsa ini.

saya bersetuju dengan pendapat yang menyatakan ……. dalam keadaan … · Namun demikian.· Usaha pasti akan membuahkan hasil kalau pelbagai langkah yang efektif dan drastik dilakukan segera untuk mengatasi masalah yang sudah bersarang lama di negara kita ini. PENANDA WACANA UNTUK AYAT PERTAMA SETIAP PERENGGAN · Kita dapat menyaksikan betapa… · Kita seharusnya berterima kasih kepada pihak kerajaan kerana… · Lazimnya. · Setelah meneliti dan mengkaji sehingga ke akar umbi. pada masa ini juga · Seperti yang telah dinyatakan · Umum mengetahui bahawa · Lanjutan daripada huraian yang telah dinyatakan di atas . · Tiada ubat yang tiada penawarnya. memang tidak dapat dinafikan bahawa … · Sebagaimana yang kita ketahui · Sebagaimana yang kita maklumi · Sejak awal lagi · Sejak kebelakangan ini · Selain itu. sistematik dan pragmatik harus dijalankan secara berterusan agar masalah ini boleh dibasmi hingga ke akar umbi. suatu hakikat yang tidak boleh dikesampingkan ialah … · Pada hemat saya … · Pada pandangan saya … · Pada realitinya. maka langkah-langkah yang konkrit.

· Disebabkan hal itu · Disebabkan keistimewaan inilah kita .. · Hal ini berlaku disebabkan .PENANDA WACANA UNTUK AYAT 2 DAN SETERUSNYA DALAM KARANGAN · Bagi sesetengah orang … · Begitu juga dengan … · Begitu juga halnya dengan … · Bertitik tolak daripada itu … · Bukan itu sahaja … · Dalam hal ini … · Dalam konteks ini ... · Dalam zaman yang serba canggih ini … · Daripada realiti ini dapat kita katakan bahawa … · Dengan adanya … · Dengan berbuat demikian … · Dengan perkataan lain .

kita · Keadaan ini seharusnya boleh .· Hal ini penting dalam · Hal ini serupa dengan · Hal yang serupa berlaku apabila · Ini disebabkan · Ini membuktikan bahawa · Ini menggambarkan bahawa · Ini secara tidak langsung akan · Ini semua meninggalkan kesan kerana · Ini tentu sekali membuatkan · Jadi kita perlu · Jadi kita hendaklah · Keadaan ini tentunya · Lantaran itu sehingga kini · Kesemua ini menyumbang kepada · Kita mengakui hakikat bahawa · Kita sering menonton di kaca televisyen · Kita sering membaca di dada-dada akhbar · Memandangkan keadaan yang sedemikian · Namun sejak kebelakangan ini · Oleh itu. bolehlah dikatakan · Secara logiknya masa yang · Sejak seawal usia kemerdekaan negara ini lagi.

· Walaupun demikian. pada tahun …… menunjukkan bahawa sebanyak ………… PENANDA WACANA UNTUK MENYATAKAN CONTOH · Sebagai contohnya · Biar kita lihat · Biar kita ambil contoh · Bagi membuktikan perkara ini. kita masih · Yang paling nyata ialah · Yang perlu kita pastikan ialah PENANDA WACANA UNTUK MENYATAKAN STATISTIK · Berdasarkan perangkaan terkini yang diperoleh didapati sebanyak · Bukti yang jelas dan terkini yang berkaitan dengan perkara ini menunjukkan · Statistik yang sahih lagi tepat telah dikeluarkan oleh Kementerian ….. · Contoh yang ketara yang paling dekat dengan kita ialah PENANDA WACANA UNTUK KESIMPULAN KARANGAN · Intihanya. sejak akhir-akhir ini · Kendatipun demikian. contoh yang boleh diketengahkan ialah · Sebagai analoginya. .

· Dengan ini diharapkan · Bukan itu sahaja · Mudah-mudahan perkara ini · Dengan keizinan Tuhan yang maha esa. bukan terletak pada wajah dan pakaiannya. "Dan berbuatlah kamu akan kebaikan supaya kamu mendapat kemenangan. (Hamka).seburuk-buruk buta ialah buta hati dan sebesar-besar dosa ialah berdusta. Berunding cerdik dengan pandai. 02. Melemparkan jauh jiwa hamba." ~Surah al-Hajj:77 07. kita yakin dan percaya bahawa · Jika semua masyarakat berganding bahu. Kalau hidup ingin merdeka. baik kaya ialah kaya hati. ~Horne 04. Yang dikatakan kawan bukanlah orang yang sentiasa memuji-muji kamu.sebaik-baik bekal ialah takwa. 05. ibarat ke bukit sama didaki. . faham dua menjadi satu. insyallah perkara ini akan … · Demi merealisasikan visi kudsi Wawasan 2020. "Maka sifat sabar itu adalah sikap yang baik. Tiada tercapai hanya berkata. ke lurah sama dituruni. dan hanya Allah sajalah tempat meminta pertolongan" ~Surah Yusuf:18 08. ~Usman Awang 06.· Sebagai menggulung segala yang telah diperkatakan di atas · Konklusinya. marilah kita bersama-sama KATA-KATA HIKMAT DIGUNAKAN DALAM KARANGAN 01. tetapi adalah orang yang dapat menunjukkan kesalahan kamu. Orang yang takut menghadapi kesukaran selamanya tidak akan maju. 03. Kecantikan yang abadi terletak pada keelokkan adab dan ketinggian ilmu seseorang. Ke muka maju sekata. maju kita.

banyak pula salahnya. sedangkan orang yang tidak warak itu bererti hatinya mati.a. 13. lebih tinggi rasuah yang ada. Biar kamu tidak cantik di mata penduduk bumi tetapi namamu menjadi perbualan penduduk langit. Kekitaan yang erat tiada yang berat. Manusia yang berbuat baik dengan mengharapkan sesuatu balasan bukanlah manusia yang jujur. Yang paling kita perlukan dalam kehidupan ialah adanya seseorang yang selalu memberi semangat untuk melaksanakan hal-hal yang dapat kita kerjakan. siapa yang banyak salah." 18. 15. Ketahuilah sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat. asalkan kamu bersabar dan berpegang teguh dengan agama Allah. 19. ke tasik jua akhirnya dicari. Secara umumnya. Terbang bangau sepanjang hari. (surah Al-Baqarah:214) 20. Sabar penghilang penat. ~Davey John Schwartz 10. Lebih berharga mutiara sebutir daripada pasir sepantai.09. dia akan mati dan hartanya akan diambil warisnya. "Peristiwa itu memberi pengajaran kepada saya mengenai bagaimana guru besar perlu bersikap profesional dan tidak menggunakan emosi dalam melakukan tindakan. 14." ~Profesor Diraja Ungku Aziz 12. Siapa yang banyak bicara. 16. "Satu perkara yang menakutkan saya pada masa ini ialah peningkatan gejala rasuah. tekun pembawa dekat. lebih kurang kemerdekaan yang dimiliki.w: "Akhlak yang buruk merosakkan amal seperti cuka merosakkan madu." ~Tengku Habsah Tengku Petera (Presiden Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan) 11. ~ Saidina Ali Abu Talib 17. bererti dia tidak warak. 22. Sabda Rasulullah s. Belajarlah berdiri dahulu sebelum cuba untuk berlari. lalu dibelanjakan bukan pada tempatnya atau. hilanglah harga dirinya. Kita sering mengimbas kembali kenangan lalu tetapi jarang sekali berusaha untuk mengejar impian hari esok. Orang bakhil tidak akan terlepas daripada salah satu daripada empat sifat yang membinasakan iaitu. 21. hartanya akan . siapa yang hilang harga dirinya.

g) Dasawarsa ini. c) Sementara itu. Jadilah seperti pohon kayu yang berbuah lebat. f) Lain daripada itu. k) Kebelakangan ini. l) Belakangan ini. ii) Penanda memulakan isi baharu a) Selain itu. dibaling dengan batu dibalas dengan buah. 24. j) Sejak negara menikmati arus kemerdekaan. 25. d) Dewasa ini. h) Dalam meniti kehidupan pada marcapada. . Kekayaan yang hilang boleh dikejar dengan usaha yang bersungguhsungguh. SAIDINA ABU BAKAR 23. i) Sejak sedekad yang lalu. adakalanya harta itu akan dicuri dan digunakan untuk berfoya-foya. f) Kini. g) Pada waktu yang sama. e) Pada masa ini. h) Dalam pada itu. m) Sejak akhir-akhir ini. Tunjuk menjadi telaga budi. c) Dalam meniti arus kemodenan ini. Bahagian 2 i) Penanda permulaan karangan a) Pada era globalisasi ini. hartanya menjadi rebutan orang-orang jahat dan akan digunakan untuk kejahatan atau. ajar menjadi suluh hati. b) Pada zaman pascakemerdekaan ini. d) Lebih-lebih lagi. Kesihatan yang hilang boleh diperolehi dengan ubat-ubatan yang baik tetapi masa yang hilang sekali hilang akan terus hilang. e) Dalam pada itu.diambil secara paksa oleh penguasa yang zalim atau. b) Di samping itu.

f) Dengan berbuat demikian. d) Akhirnya. e) Sebagaimana yang kita sedia maklum. b) Contohnya. g) Dengan keadaan sedemikian. d) Maka.i) Seterusnya. e) Oleh hal yang demikian. e) Dengan itu. b) Natijahnya. . iii) Penanda huraian isi karangan a) Hal ini demikian kerana b) Hal ini berlaku kerana c) Hal ini terjadi kerana d) Hal ini disebabkan oleh e) Hal ini wujud akibat daripada iv) Penanda memberi contoh dalam karangan a) Misalnya. g) Jelaslah bahawa h) Justifikasinya. c) Sebagai contoh. f) Antaranya adalah seperti f) Hal ini bersangkut-paut dengan g) Hal ini berpunca daripada h) Hal ini tercetus apabila i) Hal ini timbul apakala v) Penanda menghuraikan contoh a) Hal ini mengakibatkan b) Hal ini menyebabkan c) Oleh itu. vi) Penanda menutup isi a) Kesannya. d) Tamsilnya. c) Akibatnya. f) Oleh sebab itu.

i) Secara total. (Huraian 2) a) justeru b) malah c) malahan d) tambahan pula e) sementelahan viii) Penanda memulakan perenggan penutup a) Kesimpulannya. c) Namun demikian. b) Intihanya. g) Sebelum mengakhiri wacana ini. ix) Penanda menerangkan huraian atau pendapat yang berbeza a) Walau bagaimanapun. e) Sebagai penutup wacana. d) Konklusinya. c) Secara tuntas. f) sekali gus g) di samping h) bahkan i) malar-malar . f) Sebagai penghias bicara akhir. h) Secara keseluruhan.vii) Penanda menulis dua huraian dalam satu ayat Contoh: Masalah sosial yang dibincangkan oleh masyarakat ini memang memeningkan kepala (Huraian 1) _(x)_ membimbangkan semua pihak. b) Walakin begitu.

..............d) Daripada perspektif yang berbeza... l) Persis kata cendekiawan. g) Persis kata peribahasa....... yakni .... . f) Bak kata cendekiawan... ....... .... i) Di sebalik itu........... m) Hal ini sama dengan peribahasa . e) Jika dilihat dari sudut lain........ ............ x) Penanda memulakan atau memasukkan peribahasa a) Bak kata peribahasa...... .. e) Bak peribahasa.. ....... n) Senario ini persis dengan peribahasa Melayu......... b) Bak kata peribahasa Melayu........ f) Dengan kata lain... g) Kontradiksinya.. d) Bak kata mutiara. ...... ..... i) Persis kata orang tua-tua..... c) Bak kata orang tua-tua..... h) Persis kata peribahasa Melayu....... ..... j) Dalam pada itu......... k) Dari sudut lain.... ........ q) Saya yakin rakyat Malaysia mengenali peribahasa .. .. . .. k) Persis peribahasa.. o) Fenomena ini dikatakan.. j) Persis kata mutiara.... p) Masalah ini sama dengan peribahasa ...........

FRASA MENARIK YANG BOLEH DIGUNAKAN UNTUK MENULIS KARANGAN -mendepani realiti baru dunia yang pantas berubah dan berkembang -mendukung kebenaran yang kita sepakati -mengamalkan sikap dan perwatakan yang murni -mengambil langkah sederap -menghirup udara hasil kemerdekaan -mengikut acuan sendiri -mengundang kontroversi -menjadi cerucuk utama pembangunan -menjulang negara ke puncak jagat -menuntut setiap anak watan mengotakan aspirasi -menyambut gamitan menara impian -menyebabkan imej negara tercalar -menyediakan kursus dan latihan yang relevan -menyembunyikan masalah utama masyarakat -mereka lebih cenderung kepada keseronokan dan berpeleseran -mewujudkan masyarakat yang bermaklumat dan berpengetahuan -milineum baru ini pasti sahaja sarat dengan muatan cabaran reformasi -muafakat merupakan inti kepada perpaduan .

-negara kita akan bersih daripada unsur sosial yang tidak sihat -nilai keinsanan yang syumul -nilai-nilai material semakin memberkas dan meluas dalam masyarakat -pandangan pro dan kontra yang dipaparkan -pelbagai cabaran yang bakal menghambat -pelbagai masalah sosial sedang menghinggapi masyarakat -pembentukan masyarakat sakinah -pembudayaan ilmu perlu dipupuk dan dibajai oleh generasi muda masa kini -pendedahan oleh pihak media massa menghangatkan senario ini -perlu dibaja kembali -perubahan yang diharap masih belum menjelma -petanda kehancuran generasi -pewujudan masyarakat madani-propaganda negatif terhadap negara kita dapat ditepis -kita perlu mengorak langkah -kita tidak wajar hanya akur dengan arus yang songsang ini -komitmen menyeluruh agensi yang terlibat -kongkongan yang selama ini dianggap membelenggu -Masalahnya. kita mahu memberi pendapat tetapi tidak rela dikritik -makmur dari segi ekonomi tetapi muflis nilai kekeluargaan -mampu mengadunkan satu kombinasi usaha yang cukup padu -manifestasi kesanggupan bangsa -manusia bukanlah `haiwan robotik’ yang tidak mempunyai rasa dan jiwa -masa depan menjanjikan cabaran di luar jangkaan .

-masalah putusnya komunikasi dan jurang generasi -masalah sosial dan susila yang meruncing -masih terbelenggu dengan cara berfikir yang sempit -masyarakat yang naif dengan mata kebendaan yang melalaikan -melangkah dengan seribu kekuatan -melontarkan soalan yang cukup penting -melupakan cita-cita yang lebih luhur -membangunkan generasi yang berketerampilan. bersahsiah mulia dan berilmu -membebaskan mereka daripada belenggu kejahilan dan kegelapan -membenam budaya hedonistik yang tidak berfaedah -membetulkan ketidaktepatan fakta -membimbing mereka memenuhi impian -membina impian masa depan yang lebih gemilang -membongkar kepincangan -membuktikan sensitiviti. kepekaan dan keprihatinan mereka -mempengaruhi minda generasi muda -mempertahankan perasaan saling bersefahaman -mempertingkat dan memperteguh kefahaman -mempraktikkan elemen tolak ansur -memudaratkan kesejahteraan rakyat -menabur bakti kepada mereka yang kurang beruntung -menaburkan nilai kebendaan yang tidak bertahan lama -menagih komitmen dan pengertian serius semua pihak .

-menampilkan wajah baru yang disulami tekad -menangkis tuduhan yang tidak berasas -mencapai tahap yang mencemaskan -mencerminkan dengan jelas akan hakikat ini -mencerminkan generasi yang muflis dan tercabut daripada akar tradisinya -mendapat perhatian dan liputan media massa -mendepani masa depan yang tidak menentu .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful