Nilai dalam Novel Melunas Rindu Kasih sayang Nilai ini digambarkan melalui kasih sayang antara Fuad

dengan Farhana. (Rujuk halaman 201) Ketabahan Nilai ini digambarkan melalui watak Fuad yang tabah menghadapi liku-liku dalam hidupnya. (Rujuk halaman 192) Tolong-menolong Nilai ini digambarkan melalui watak Robert Lim yang membantu keluarga abang dan kakak iparnya iaitu Peter Lim dengan Swee Lan. (Rujuk halaman 89) Kerajinan Nilai ini digambarkan melalui watak Fuad, Pak Ismail dan Mak Salmah yang rajin mengusahakan tanah yang baru dibeli oleh Fuad. (Rujuk halaman 23) Hormat-menghormati Nilai ini digambarkan melalui watak Fuad yang sentiasa menghormati orang yang lebih tua daripadanya seperti dia menghormati emak Farhana. (Rujuk halaman 84) Taat akan agama Nilai ini digambarkan melalui watak Fuad yang tidak pernah meninggalkan sembahyang termasuklah semasa dalam keadaan musafir, dia menunaikan solat qasar. (Rujuk halaman 81) Murah hati Nilai ini digambarkan melalui watak Fuad yang memberikan jagung yang ditanamnya sendiri kepada Farhana dan guru-guru lain di sekolahnya. (Rujuk halaman 55) Meminta maaf Nilai ini digambarkan melalui watak Robert Lim yang ingin memohon maaf kepada Mariana iaitu emak kandung Fuad. (Rujuk halaman 169)

Menepati janji Nilai ini digambarkan melalui watak Fuad yang menepati janjinya iaitu dia pergi ke rumah emak Farhana selepas sembahyang Maghrib di surau hospital untuk memastikan adik-adik Farhana dalam keadaan baik dan terurus. (Rujuk halaman 188) Latar Novel Melunas Rindu Latar Masa Dalam Novel Melunas Rindu Semua peristiwa yang digambarkan dalam novel ini berlaku pada zaman sekarang iaitu dalam era globalisasi. Hal ini terbukti dengan adanya penggunaan telefon bimbit, kereta Proton Iswara dan kewujudan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur. Tempoh masa keseluruhan cerita dalam novel ini adalah lebih kurang beberapa bulan sahaja tetapi diolah oleh pengarang dengan menyelitkan teknik imbas kembali pada zaman darurat. Peristiwa-peristiwa dalam novel ini berlaku pada waktu-waktu tertentu seperti kehidupan manusia iaitu waktu pagi, petang, dan malam. Yang berikut disenaraikan contoh latar masa tersebut: Waktu pagi Fuad sampai di Sekolah Menengah Seri Setia untuk memulakan tugasnya sebagai guru pada pukul tujuh lima belas pagi. Rujuk halaman 35. Waktu petang Fuad mengajak Farhana keluar dan makan pada hari ulang tahun Farhana pada waktu petang. Rujuk halaman 137. Waktu malam Fuad pergi ke rumah Cikgu Zamani yang menjemputnya untuk makan malam. Rujuk halaman 7.

Di hospital Fuad terus bertanya kepada pengawal keselamatan apabila dia sampai di ruang legar hospital di tingkat bawah. Rujuk halaman 137. Fuad dan Pak Ismail tidak pernah mengabaikan solat lima waktu dan mereka kerap pergi ke surau untuk menunaukan solat secara berjemaah. Masyarakat guru yang dedikasi terhadap tugas Contohnya. Rujuk halaman 5. Di rumah Farhana di Kuantan Fuad bersolat di rumah Farhana pada suatu petang dan selepas menunaikan solat dia pun bersiap-siap untuk pergi ke rumah bapa saudaranya. Rujuk halaman 122. Rujuk halaman 50. Farhana dan Fuad begitu komited dan dedikasi terhadap tugas mereka ssebagai guru dan sentiasa berusaha untuk meningkatkan prestasi anak-anak murid mereka. Di sekolah Suasana di sekolah iaitu di bangunan Blok C. Rujuk halaman 183. Latar Masyarakat Masyarakat yang suka menolong orang yang memerlukan pertolongan Contohnya. Masyarakat yang taat dan patuh akan agama Contohnya. Rujuk halaman 85. Sekolah Menengah Seri Setia masih bising dan hingar-bingar walaupun kelas lanjutan sudah dijalankan. Di rumah Pak Mail Pak Ismail sudah bersiap-siap untuk ke surau pada pukul tujuh dua puluh ketika Fuad tiba di rumah Pak Ismail. Fuad menolong kawannya Borhan dengan membawa anak Borhan yang demam panas ke klinik pada suatu malam. .Latar Tempat Di restoran Fuad dan Farhana mengelilingi pusat bandar dahulu sebelum singgah di Restoran Terapung di Taman Syahbandar. Rujuk halaman 16.

Robert Lim yang berbangsa Cina berkahwin dengan Mariana yang berbangsa Melayu. Fuad berhenti di sebuah masjid untuk menunaikan solat qasar ketika dia dan Farhana dalam perjalanan ke Kuantan. Rujuk halaman 170. . Fuad ialah seorang yang taat akan perintah agama dan sebagai buktinya dia tidak pernah meninggalkan solat walaupun dalam perjalanan jauh atau sebagai musafir dia menunaikan solat qasar. Rujuk halaman 168. Watak dan Perwatakan Novel Melunas Rindu Watak Utama Fuad (Joshua atau Abdul Halim) Watak Fuad digambarkan oleh pengarang sebagai seorang anak muda yang kacak. Robert Lim memahami bahawa orang Islam perlu menunaikan solat lima waktu. Selain itu. Fuad bekerja sebagai guru sementara yang mengajarkan Bahasa Inggeris di Sekolah Menengah Seri Setia. Masyarakat yang mengamalkan perkahwinan campur Contohnya. Rujuk halaman 87 hingga 88.Masyarakat majmuk yang saling memahami Contohnya. Masyarakat yang menghormati tetamu Contohnya. Peter Lim rajin bekerja untuk menyara keluarganya. Sebagai contohnya. contohnya dia tidak pernah ponteng kelas dan sanggup pulang lewat untuk membimbing anak-anak muridnya yang lemah dalam mata pelajaran Bahasa Inggeris. Rujuk halaman 99. tubuhnya tinggi. Fuad memiliki kelulusan Ijazah Pentadbiran Perniagaan dari universiti ternama di Amerika Syarikat. berdarah kacukan Cina dan Melayu. iaitu ayahnya berketurunan Cina dan emaknya pula berketurunan Melayu. Masyarakat yang rajin bekerja Contohnya. Dia juga seorang yang dedikasi terhadap tugasnya sebagai guru. Pak Ismail dan Mak Salmah sangat menghormati tetamu yang datang ke rumah mereka.

Sebagai contohnya. berkulit putih dan cantik orangnya. Farhana berumur dua puluh empat tahun. Fuad turut digambarkan sebagai orang yang suka menolong orang lain. Contoh yang lain ialah dia menghormati Cikgu Zamani dengan memenuhi jemputan untuk makan malam di rumahnya. Watak Sampingan Farhana Pengarang menggambarkan Farhana bertubuh kecil molek. contohnya dia sayang akan apaknya dan juga adik-adik sepupunya. iaitu Borhan yang demam panas. Bukti lain ialah dia tabah menghadapi kenyataan bahawa Farhana ialah adik kandungnya sendiri yang berlainan bapa. Fuad digambarkan sebagai seorang yang menghormati orang lain.Fuad ialah seorang anak muda yang tabah menghadapi cabaran hidup yang penuh dengan liku dan dia tidak pernah mengesali nasibnya itu. Fuad juga murah hati dengan memberi jagung yang ditanamnya sendiri kepada Farhana dan guru-guru di sekolahnya. contohnya dia menghormati Pak Ismail dengan Mak Salmah dan tidak pernah meninggikan suaranya ketika berbicara. Selain itu. contohnya dia tabah menghadapi hidupnya tanpa ibu dan bapa di sisinya. Fuad seorang yang murah hati dalam menghulurkan sebarang bantuan. contohnya dia dengan murah hati membayar bil rawatan anak rakannya. dia juga menumpang kasih sayang daripada keluarga angkatnya iaitu Pak Ismail dan Mak Salmah. Selain itu. Buktinya dia sanggup memberikan wang dan menanggung persekolahan Ah Soh yang sedang belajar di tingkatan enam atas. Farhana berkelulusan Ijazah Sarjana Muda dalam Bahasa Inggeris dari universiti luar negara. Dia cuma menumpang kasih sayang daripada bapa dan ibu saudaranya iaitu Patrik Lim dan Swee Lan. dia membantu Farhana untuk menjaga ibunya yang sakit di hospital dan mengambil berat akan adik-adik Farhana. Di samping itu. Fuad juga murah hati dengan membelikan Pak Ismail sebuah motosikal untuk kegunaannya seharian. Selain itu. . Fuad juga digambarkan sebagai seorang yang penyayang.

Selain itu.Farhana bekerja sebagai guru Bahasa Inggeris di Sekolah Menengah Seri Setia. contohnya dia tetap mempertahankan pendapat ketika bertengkar dengan Cikgu Zamani yang suka ponteng kelas di sekolah. Walaupun perwatakannya nampak kasar dan tegas tetapi Farhana sebenarnya seorang yang sensitif dan beremosi contohnya. Farhana juga seorang yang berani menegakkan kebenaran. Farhana digambarkan sebagai seorang anak yang bertanggungjawab terhadap keluarganya sendiri. dia juga menyimpan perasaan sayang terhadap Fuad. Dia sanggup tidur di hospital semata-mata untuk menjaga ibunya yang sakit itu. dia menangis dan berasa sedih apabila Fuad memberitahunya tentang hubungan mereka sebenarnya ialah adik-beradik. contohnya dia sayang akan emak dan adik-adiknya. Dia berusaha untuk membantu anak-anak muridnya untuk lulus dalam peperiksaan Bahasa Inggeris. mudah ketawa dan mudah untuk diajak berbual. Di sekolah itu dia diamanahkan untuk menjadi Ketua Panitia Bahasa Inggeris dan membantu Pengetua dan Penolong Kanan dalam menguruskan hal-hal yang berkaitan dengan mata pelajaran Bahasa Inggeris. contohnya dia tidak pernah ponteng kelas lanjutan seperti yang dilakukan oleh ikgu Zamani. Farhana segera pulang ke Kuantan untuk menjaga ibunya yang sakit lelah dan dimasukkan ke hospital. Sebagai contohnya. Akhirnya perasaan sayang itu bertukar menjadi perasaan sayang kepada abang kandungnya sendiri. Dia juga seorang yang dedikasi dan komited terhadap tugasnya sebagai guru. Selain itu. contohnya dia berani berhujah dengan Cikgu Zamani yang selalu ponteng kelas dan suka mengkritiknya. Di samping itu. . Selain itu. Dia agak sukar untuk menerima kenyataan itu pada peringkat awalnya. Dia juga seorang yang nakal dan lincah. Farhana turut digambarkan sebagai seorang yang penyayang. Walau bagaimanapun Farhana juga digambarkan sebagai seorang yang tegas pendirian. Farhana ialah seorang yang periang.

Keadaan ini menandakan titik permulaan pelbagai cabaran dan rintangan yang bakal menghambat. Namun disebalik itu. sama ada kita sedar atau tidak lantaran terlalu dihidangkan dengan pembangunan negara yang semakin gah di persada dunia.Bahagian 1 PENANDA WACANA UNTUK MEMULAKAN AYAT PENDAHULUAN KARANGAN · Sedasarwasa ini sering meniti dari bibir ke bibir umat manusia di segenap empat penjuru dunia ini tentang isu … · Era pascaperindustrian dan pascaglobalisasi yang serba mencabar akal dan minda kita telah …. kita acapkali tersentak oleh pelbagai permasalahan sosial yang beronal yang dicetuskan oleh rakyat kita sendiri. · Sebagai memperkukuhkan lagi penyataan tersebut. semakin hari kita semakin menghampiri ambang 2020. kebaikan dan keburukan yang mewarnai fokus perbincangan akan dihuraikan dengan terperinci demi kebaikan bersama. . punca-punca yang menunjangi masalah ini perlu diperincikan demi kebaikan bersama. · Dalam dunia yang dilingkari kemajuan sains dan teknologi ini … · Sejak dua dan tiga dekad kebelakangan ini memang kita dapat menyaksikan … PENANDA WACANA UNTUK AYAT TERAKHIR PENDAHULUAN KARANGAN · Oleh itu. · Dasawarsa ini. · Sudah terang lagi bersuluh.

suatu hakikat yang tidak boleh dikesampingkan ialah … · Pada hemat saya … · Pada pandangan saya … · Pada realitinya. maka langkah-langkah yang konkrit.· Usaha pasti akan membuahkan hasil kalau pelbagai langkah yang efektif dan drastik dilakukan segera untuk mengatasi masalah yang sudah bersarang lama di negara kita ini. saya bersetuju dengan pendapat yang menyatakan ……. pada masa ini juga · Seperti yang telah dinyatakan · Umum mengetahui bahawa · Lanjutan daripada huraian yang telah dinyatakan di atas . · Tiada ubat yang tiada penawarnya. dalam keadaan … · Namun demikian. memang tidak dapat dinafikan bahawa … · Sebagaimana yang kita ketahui · Sebagaimana yang kita maklumi · Sejak awal lagi · Sejak kebelakangan ini · Selain itu. PENANDA WACANA UNTUK AYAT PERTAMA SETIAP PERENGGAN · Kita dapat menyaksikan betapa… · Kita seharusnya berterima kasih kepada pihak kerajaan kerana… · Lazimnya. sistematik dan pragmatik harus dijalankan secara berterusan agar masalah ini boleh dibasmi hingga ke akar umbi. · Setelah meneliti dan mengkaji sehingga ke akar umbi.

· Hal ini berlaku disebabkan ... · Disebabkan hal itu · Disebabkan keistimewaan inilah kita .PENANDA WACANA UNTUK AYAT 2 DAN SETERUSNYA DALAM KARANGAN · Bagi sesetengah orang … · Begitu juga dengan … · Begitu juga halnya dengan … · Bertitik tolak daripada itu … · Bukan itu sahaja … · Dalam hal ini … · Dalam konteks ini . · Dalam zaman yang serba canggih ini … · Daripada realiti ini dapat kita katakan bahawa … · Dengan adanya … · Dengan berbuat demikian … · Dengan perkataan lain ..

kita · Keadaan ini seharusnya boleh .· Hal ini penting dalam · Hal ini serupa dengan · Hal yang serupa berlaku apabila · Ini disebabkan · Ini membuktikan bahawa · Ini menggambarkan bahawa · Ini secara tidak langsung akan · Ini semua meninggalkan kesan kerana · Ini tentu sekali membuatkan · Jadi kita perlu · Jadi kita hendaklah · Keadaan ini tentunya · Lantaran itu sehingga kini · Kesemua ini menyumbang kepada · Kita mengakui hakikat bahawa · Kita sering menonton di kaca televisyen · Kita sering membaca di dada-dada akhbar · Memandangkan keadaan yang sedemikian · Namun sejak kebelakangan ini · Oleh itu. bolehlah dikatakan · Secara logiknya masa yang · Sejak seawal usia kemerdekaan negara ini lagi.

sejak akhir-akhir ini · Kendatipun demikian.· Walaupun demikian. pada tahun …… menunjukkan bahawa sebanyak ………… PENANDA WACANA UNTUK MENYATAKAN CONTOH · Sebagai contohnya · Biar kita lihat · Biar kita ambil contoh · Bagi membuktikan perkara ini. . kita masih · Yang paling nyata ialah · Yang perlu kita pastikan ialah PENANDA WACANA UNTUK MENYATAKAN STATISTIK · Berdasarkan perangkaan terkini yang diperoleh didapati sebanyak · Bukti yang jelas dan terkini yang berkaitan dengan perkara ini menunjukkan · Statistik yang sahih lagi tepat telah dikeluarkan oleh Kementerian …. · Contoh yang ketara yang paling dekat dengan kita ialah PENANDA WACANA UNTUK KESIMPULAN KARANGAN · Intihanya.. contoh yang boleh diketengahkan ialah · Sebagai analoginya.

" ~Surah al-Hajj:77 07. ke lurah sama dituruni. kita yakin dan percaya bahawa · Jika semua masyarakat berganding bahu. ~Horne 04. maju kita. . 02. · Dengan ini diharapkan · Bukan itu sahaja · Mudah-mudahan perkara ini · Dengan keizinan Tuhan yang maha esa. "Dan berbuatlah kamu akan kebaikan supaya kamu mendapat kemenangan. Kalau hidup ingin merdeka. Yang dikatakan kawan bukanlah orang yang sentiasa memuji-muji kamu. Kecantikan yang abadi terletak pada keelokkan adab dan ketinggian ilmu seseorang. (Hamka). Orang yang takut menghadapi kesukaran selamanya tidak akan maju. tetapi adalah orang yang dapat menunjukkan kesalahan kamu. dan hanya Allah sajalah tempat meminta pertolongan" ~Surah Yusuf:18 08. "Maka sifat sabar itu adalah sikap yang baik.sebaik-baik bekal ialah takwa.· Sebagai menggulung segala yang telah diperkatakan di atas · Konklusinya. insyallah perkara ini akan … · Demi merealisasikan visi kudsi Wawasan 2020. marilah kita bersama-sama KATA-KATA HIKMAT DIGUNAKAN DALAM KARANGAN 01. Berunding cerdik dengan pandai. Melemparkan jauh jiwa hamba.seburuk-buruk buta ialah buta hati dan sebesar-besar dosa ialah berdusta. Tiada tercapai hanya berkata. bukan terletak pada wajah dan pakaiannya. 03. Ke muka maju sekata. baik kaya ialah kaya hati. ~Usman Awang 06. faham dua menjadi satu. ibarat ke bukit sama didaki. 05.

siapa yang hilang harga dirinya. tekun pembawa dekat. 16. 21. ~ Saidina Ali Abu Talib 17. Lebih berharga mutiara sebutir daripada pasir sepantai. Kita sering mengimbas kembali kenangan lalu tetapi jarang sekali berusaha untuk mengejar impian hari esok. hartanya akan . siapa yang banyak salah. 19. Manusia yang berbuat baik dengan mengharapkan sesuatu balasan bukanlah manusia yang jujur. "Peristiwa itu memberi pengajaran kepada saya mengenai bagaimana guru besar perlu bersikap profesional dan tidak menggunakan emosi dalam melakukan tindakan. 22. banyak pula salahnya. Sabda Rasulullah s." ~Tengku Habsah Tengku Petera (Presiden Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan) 11. lebih kurang kemerdekaan yang dimiliki. bererti dia tidak warak. dia akan mati dan hartanya akan diambil warisnya. Siapa yang banyak bicara. Yang paling kita perlukan dalam kehidupan ialah adanya seseorang yang selalu memberi semangat untuk melaksanakan hal-hal yang dapat kita kerjakan. Secara umumnya. (surah Al-Baqarah:214) 20. Belajarlah berdiri dahulu sebelum cuba untuk berlari. "Satu perkara yang menakutkan saya pada masa ini ialah peningkatan gejala rasuah.09. Kekitaan yang erat tiada yang berat. ~Davey John Schwartz 10. sedangkan orang yang tidak warak itu bererti hatinya mati. Ketahuilah sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat. ke tasik jua akhirnya dicari. lebih tinggi rasuah yang ada. asalkan kamu bersabar dan berpegang teguh dengan agama Allah. lalu dibelanjakan bukan pada tempatnya atau. Biar kamu tidak cantik di mata penduduk bumi tetapi namamu menjadi perbualan penduduk langit. Orang bakhil tidak akan terlepas daripada salah satu daripada empat sifat yang membinasakan iaitu." 18.w: "Akhlak yang buruk merosakkan amal seperti cuka merosakkan madu. Terbang bangau sepanjang hari. 14.a. 15." ~Profesor Diraja Ungku Aziz 12. hilanglah harga dirinya. Sabar penghilang penat. 13.

hartanya menjadi rebutan orang-orang jahat dan akan digunakan untuk kejahatan atau. dibaling dengan batu dibalas dengan buah. ii) Penanda memulakan isi baharu a) Selain itu. adakalanya harta itu akan dicuri dan digunakan untuk berfoya-foya. g) Dasawarsa ini. h) Dalam pada itu. k) Kebelakangan ini. g) Pada waktu yang sama. b) Pada zaman pascakemerdekaan ini. e) Pada masa ini. Tunjuk menjadi telaga budi. 24. l) Belakangan ini. . Kesihatan yang hilang boleh diperolehi dengan ubat-ubatan yang baik tetapi masa yang hilang sekali hilang akan terus hilang. Jadilah seperti pohon kayu yang berbuah lebat. c) Dalam meniti arus kemodenan ini. f) Lain daripada itu. SAIDINA ABU BAKAR 23. d) Dewasa ini. i) Sejak sedekad yang lalu. b) Di samping itu. h) Dalam meniti kehidupan pada marcapada. d) Lebih-lebih lagi. Bahagian 2 i) Penanda permulaan karangan a) Pada era globalisasi ini. j) Sejak negara menikmati arus kemerdekaan.diambil secara paksa oleh penguasa yang zalim atau. e) Dalam pada itu. ajar menjadi suluh hati. c) Sementara itu. m) Sejak akhir-akhir ini. Kekayaan yang hilang boleh dikejar dengan usaha yang bersungguhsungguh. f) Kini. 25.

d) Tamsilnya. vi) Penanda menutup isi a) Kesannya. .i) Seterusnya. d) Maka. f) Dengan berbuat demikian. g) Jelaslah bahawa h) Justifikasinya. f) Oleh sebab itu. b) Natijahnya. b) Contohnya. c) Akibatnya. g) Dengan keadaan sedemikian. e) Oleh hal yang demikian. iii) Penanda huraian isi karangan a) Hal ini demikian kerana b) Hal ini berlaku kerana c) Hal ini terjadi kerana d) Hal ini disebabkan oleh e) Hal ini wujud akibat daripada iv) Penanda memberi contoh dalam karangan a) Misalnya. c) Sebagai contoh. f) Antaranya adalah seperti f) Hal ini bersangkut-paut dengan g) Hal ini berpunca daripada h) Hal ini tercetus apabila i) Hal ini timbul apakala v) Penanda menghuraikan contoh a) Hal ini mengakibatkan b) Hal ini menyebabkan c) Oleh itu. e) Dengan itu. e) Sebagaimana yang kita sedia maklum. d) Akhirnya.

vii) Penanda menulis dua huraian dalam satu ayat Contoh: Masalah sosial yang dibincangkan oleh masyarakat ini memang memeningkan kepala (Huraian 1) _(x)_ membimbangkan semua pihak. f) Sebagai penghias bicara akhir. b) Walakin begitu. f) sekali gus g) di samping h) bahkan i) malar-malar . d) Konklusinya. b) Intihanya. ix) Penanda menerangkan huraian atau pendapat yang berbeza a) Walau bagaimanapun. h) Secara keseluruhan. c) Secara tuntas. i) Secara total. g) Sebelum mengakhiri wacana ini. e) Sebagai penutup wacana. c) Namun demikian. (Huraian 2) a) justeru b) malah c) malahan d) tambahan pula e) sementelahan viii) Penanda memulakan perenggan penutup a) Kesimpulannya.

j) Dalam pada itu..... j) Persis kata mutiara.. q) Saya yakin rakyat Malaysia mengenali peribahasa ... e) Jika dilihat dari sudut lain.... .... .................... .. m) Hal ini sama dengan peribahasa ... b) Bak kata peribahasa Melayu....... ...... . ......... ... g) Persis kata peribahasa.................... . ........ p) Masalah ini sama dengan peribahasa ......... g) Kontradiksinya........ ... i) Persis kata orang tua-tua. k) Persis peribahasa...... k) Dari sudut lain.. f) Bak kata cendekiawan..... f) Dengan kata lain............. n) Senario ini persis dengan peribahasa Melayu..... ... x) Penanda memulakan atau memasukkan peribahasa a) Bak kata peribahasa... . l) Persis kata cendekiawan.... o) Fenomena ini dikatakan.. e) Bak peribahasa....d) Daripada perspektif yang berbeza...... yakni ..... i) Di sebalik itu...... c) Bak kata orang tua-tua.... d) Bak kata mutiara. . h) Persis kata peribahasa Melayu......

FRASA MENARIK YANG BOLEH DIGUNAKAN UNTUK MENULIS KARANGAN -mendepani realiti baru dunia yang pantas berubah dan berkembang -mendukung kebenaran yang kita sepakati -mengamalkan sikap dan perwatakan yang murni -mengambil langkah sederap -menghirup udara hasil kemerdekaan -mengikut acuan sendiri -mengundang kontroversi -menjadi cerucuk utama pembangunan -menjulang negara ke puncak jagat -menuntut setiap anak watan mengotakan aspirasi -menyambut gamitan menara impian -menyebabkan imej negara tercalar -menyediakan kursus dan latihan yang relevan -menyembunyikan masalah utama masyarakat -mereka lebih cenderung kepada keseronokan dan berpeleseran -mewujudkan masyarakat yang bermaklumat dan berpengetahuan -milineum baru ini pasti sahaja sarat dengan muatan cabaran reformasi -muafakat merupakan inti kepada perpaduan .

-negara kita akan bersih daripada unsur sosial yang tidak sihat -nilai keinsanan yang syumul -nilai-nilai material semakin memberkas dan meluas dalam masyarakat -pandangan pro dan kontra yang dipaparkan -pelbagai cabaran yang bakal menghambat -pelbagai masalah sosial sedang menghinggapi masyarakat -pembentukan masyarakat sakinah -pembudayaan ilmu perlu dipupuk dan dibajai oleh generasi muda masa kini -pendedahan oleh pihak media massa menghangatkan senario ini -perlu dibaja kembali -perubahan yang diharap masih belum menjelma -petanda kehancuran generasi -pewujudan masyarakat madani-propaganda negatif terhadap negara kita dapat ditepis -kita perlu mengorak langkah -kita tidak wajar hanya akur dengan arus yang songsang ini -komitmen menyeluruh agensi yang terlibat -kongkongan yang selama ini dianggap membelenggu -Masalahnya. kita mahu memberi pendapat tetapi tidak rela dikritik -makmur dari segi ekonomi tetapi muflis nilai kekeluargaan -mampu mengadunkan satu kombinasi usaha yang cukup padu -manifestasi kesanggupan bangsa -manusia bukanlah `haiwan robotik’ yang tidak mempunyai rasa dan jiwa -masa depan menjanjikan cabaran di luar jangkaan .

bersahsiah mulia dan berilmu -membebaskan mereka daripada belenggu kejahilan dan kegelapan -membenam budaya hedonistik yang tidak berfaedah -membetulkan ketidaktepatan fakta -membimbing mereka memenuhi impian -membina impian masa depan yang lebih gemilang -membongkar kepincangan -membuktikan sensitiviti. kepekaan dan keprihatinan mereka -mempengaruhi minda generasi muda -mempertahankan perasaan saling bersefahaman -mempertingkat dan memperteguh kefahaman -mempraktikkan elemen tolak ansur -memudaratkan kesejahteraan rakyat -menabur bakti kepada mereka yang kurang beruntung -menaburkan nilai kebendaan yang tidak bertahan lama -menagih komitmen dan pengertian serius semua pihak .-masalah putusnya komunikasi dan jurang generasi -masalah sosial dan susila yang meruncing -masih terbelenggu dengan cara berfikir yang sempit -masyarakat yang naif dengan mata kebendaan yang melalaikan -melangkah dengan seribu kekuatan -melontarkan soalan yang cukup penting -melupakan cita-cita yang lebih luhur -membangunkan generasi yang berketerampilan.

-menampilkan wajah baru yang disulami tekad -menangkis tuduhan yang tidak berasas -mencapai tahap yang mencemaskan -mencerminkan dengan jelas akan hakikat ini -mencerminkan generasi yang muflis dan tercabut daripada akar tradisinya -mendapat perhatian dan liputan media massa -mendepani masa depan yang tidak menentu .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful