Nilai dalam Novel Melunas Rindu Kasih sayang Nilai ini digambarkan melalui kasih sayang antara Fuad

dengan Farhana. (Rujuk halaman 201) Ketabahan Nilai ini digambarkan melalui watak Fuad yang tabah menghadapi liku-liku dalam hidupnya. (Rujuk halaman 192) Tolong-menolong Nilai ini digambarkan melalui watak Robert Lim yang membantu keluarga abang dan kakak iparnya iaitu Peter Lim dengan Swee Lan. (Rujuk halaman 89) Kerajinan Nilai ini digambarkan melalui watak Fuad, Pak Ismail dan Mak Salmah yang rajin mengusahakan tanah yang baru dibeli oleh Fuad. (Rujuk halaman 23) Hormat-menghormati Nilai ini digambarkan melalui watak Fuad yang sentiasa menghormati orang yang lebih tua daripadanya seperti dia menghormati emak Farhana. (Rujuk halaman 84) Taat akan agama Nilai ini digambarkan melalui watak Fuad yang tidak pernah meninggalkan sembahyang termasuklah semasa dalam keadaan musafir, dia menunaikan solat qasar. (Rujuk halaman 81) Murah hati Nilai ini digambarkan melalui watak Fuad yang memberikan jagung yang ditanamnya sendiri kepada Farhana dan guru-guru lain di sekolahnya. (Rujuk halaman 55) Meminta maaf Nilai ini digambarkan melalui watak Robert Lim yang ingin memohon maaf kepada Mariana iaitu emak kandung Fuad. (Rujuk halaman 169)

Menepati janji Nilai ini digambarkan melalui watak Fuad yang menepati janjinya iaitu dia pergi ke rumah emak Farhana selepas sembahyang Maghrib di surau hospital untuk memastikan adik-adik Farhana dalam keadaan baik dan terurus. (Rujuk halaman 188) Latar Novel Melunas Rindu Latar Masa Dalam Novel Melunas Rindu Semua peristiwa yang digambarkan dalam novel ini berlaku pada zaman sekarang iaitu dalam era globalisasi. Hal ini terbukti dengan adanya penggunaan telefon bimbit, kereta Proton Iswara dan kewujudan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur. Tempoh masa keseluruhan cerita dalam novel ini adalah lebih kurang beberapa bulan sahaja tetapi diolah oleh pengarang dengan menyelitkan teknik imbas kembali pada zaman darurat. Peristiwa-peristiwa dalam novel ini berlaku pada waktu-waktu tertentu seperti kehidupan manusia iaitu waktu pagi, petang, dan malam. Yang berikut disenaraikan contoh latar masa tersebut: Waktu pagi Fuad sampai di Sekolah Menengah Seri Setia untuk memulakan tugasnya sebagai guru pada pukul tujuh lima belas pagi. Rujuk halaman 35. Waktu petang Fuad mengajak Farhana keluar dan makan pada hari ulang tahun Farhana pada waktu petang. Rujuk halaman 137. Waktu malam Fuad pergi ke rumah Cikgu Zamani yang menjemputnya untuk makan malam. Rujuk halaman 7.

Fuad dan Pak Ismail tidak pernah mengabaikan solat lima waktu dan mereka kerap pergi ke surau untuk menunaukan solat secara berjemaah. Farhana dan Fuad begitu komited dan dedikasi terhadap tugas mereka ssebagai guru dan sentiasa berusaha untuk meningkatkan prestasi anak-anak murid mereka. Masyarakat yang taat dan patuh akan agama Contohnya. Latar Masyarakat Masyarakat yang suka menolong orang yang memerlukan pertolongan Contohnya.Latar Tempat Di restoran Fuad dan Farhana mengelilingi pusat bandar dahulu sebelum singgah di Restoran Terapung di Taman Syahbandar. Rujuk halaman 50. Rujuk halaman 122. Fuad menolong kawannya Borhan dengan membawa anak Borhan yang demam panas ke klinik pada suatu malam. Masyarakat guru yang dedikasi terhadap tugas Contohnya. Sekolah Menengah Seri Setia masih bising dan hingar-bingar walaupun kelas lanjutan sudah dijalankan. Rujuk halaman 137. Di rumah Farhana di Kuantan Fuad bersolat di rumah Farhana pada suatu petang dan selepas menunaikan solat dia pun bersiap-siap untuk pergi ke rumah bapa saudaranya. Rujuk halaman 16. . Rujuk halaman 85. Rujuk halaman 183. Di hospital Fuad terus bertanya kepada pengawal keselamatan apabila dia sampai di ruang legar hospital di tingkat bawah. Di rumah Pak Mail Pak Ismail sudah bersiap-siap untuk ke surau pada pukul tujuh dua puluh ketika Fuad tiba di rumah Pak Ismail. Rujuk halaman 5. Di sekolah Suasana di sekolah iaitu di bangunan Blok C.

iaitu ayahnya berketurunan Cina dan emaknya pula berketurunan Melayu. Sebagai contohnya. Rujuk halaman 87 hingga 88. Selain itu. Robert Lim memahami bahawa orang Islam perlu menunaikan solat lima waktu. Fuad bekerja sebagai guru sementara yang mengajarkan Bahasa Inggeris di Sekolah Menengah Seri Setia. Robert Lim yang berbangsa Cina berkahwin dengan Mariana yang berbangsa Melayu. Pak Ismail dan Mak Salmah sangat menghormati tetamu yang datang ke rumah mereka. . Fuad memiliki kelulusan Ijazah Pentadbiran Perniagaan dari universiti ternama di Amerika Syarikat. Masyarakat yang menghormati tetamu Contohnya. Rujuk halaman 99. Fuad ialah seorang yang taat akan perintah agama dan sebagai buktinya dia tidak pernah meninggalkan solat walaupun dalam perjalanan jauh atau sebagai musafir dia menunaikan solat qasar. Peter Lim rajin bekerja untuk menyara keluarganya. contohnya dia tidak pernah ponteng kelas dan sanggup pulang lewat untuk membimbing anak-anak muridnya yang lemah dalam mata pelajaran Bahasa Inggeris. Dia juga seorang yang dedikasi terhadap tugasnya sebagai guru. tubuhnya tinggi. Masyarakat yang mengamalkan perkahwinan campur Contohnya. Watak dan Perwatakan Novel Melunas Rindu Watak Utama Fuad (Joshua atau Abdul Halim) Watak Fuad digambarkan oleh pengarang sebagai seorang anak muda yang kacak. berdarah kacukan Cina dan Melayu. Masyarakat yang rajin bekerja Contohnya. Fuad berhenti di sebuah masjid untuk menunaikan solat qasar ketika dia dan Farhana dalam perjalanan ke Kuantan. Rujuk halaman 170.Masyarakat majmuk yang saling memahami Contohnya. Rujuk halaman 168.

Buktinya dia sanggup memberikan wang dan menanggung persekolahan Ah Soh yang sedang belajar di tingkatan enam atas. Selain itu. Fuad juga digambarkan sebagai seorang yang penyayang. Di samping itu. dia juga menumpang kasih sayang daripada keluarga angkatnya iaitu Pak Ismail dan Mak Salmah. Fuad juga murah hati dengan membelikan Pak Ismail sebuah motosikal untuk kegunaannya seharian. Fuad turut digambarkan sebagai orang yang suka menolong orang lain. contohnya dia tabah menghadapi hidupnya tanpa ibu dan bapa di sisinya. iaitu Borhan yang demam panas. contohnya dia sayang akan apaknya dan juga adik-adik sepupunya. dia membantu Farhana untuk menjaga ibunya yang sakit di hospital dan mengambil berat akan adik-adik Farhana.Fuad ialah seorang anak muda yang tabah menghadapi cabaran hidup yang penuh dengan liku dan dia tidak pernah mengesali nasibnya itu. contohnya dia dengan murah hati membayar bil rawatan anak rakannya. Dia cuma menumpang kasih sayang daripada bapa dan ibu saudaranya iaitu Patrik Lim dan Swee Lan. Watak Sampingan Farhana Pengarang menggambarkan Farhana bertubuh kecil molek. Bukti lain ialah dia tabah menghadapi kenyataan bahawa Farhana ialah adik kandungnya sendiri yang berlainan bapa. berkulit putih dan cantik orangnya. Selain itu. Fuad juga murah hati dengan memberi jagung yang ditanamnya sendiri kepada Farhana dan guru-guru di sekolahnya. Selain itu. Farhana berkelulusan Ijazah Sarjana Muda dalam Bahasa Inggeris dari universiti luar negara. Contoh yang lain ialah dia menghormati Cikgu Zamani dengan memenuhi jemputan untuk makan malam di rumahnya. Fuad digambarkan sebagai seorang yang menghormati orang lain. Sebagai contohnya. . contohnya dia menghormati Pak Ismail dengan Mak Salmah dan tidak pernah meninggikan suaranya ketika berbicara. Fuad seorang yang murah hati dalam menghulurkan sebarang bantuan. Farhana berumur dua puluh empat tahun.

Dia sanggup tidur di hospital semata-mata untuk menjaga ibunya yang sakit itu. Selain itu. Dia juga seorang yang nakal dan lincah. Dia berusaha untuk membantu anak-anak muridnya untuk lulus dalam peperiksaan Bahasa Inggeris. Farhana juga seorang yang berani menegakkan kebenaran. . Farhana ialah seorang yang periang. Dia agak sukar untuk menerima kenyataan itu pada peringkat awalnya. Farhana digambarkan sebagai seorang anak yang bertanggungjawab terhadap keluarganya sendiri. mudah ketawa dan mudah untuk diajak berbual. Dia juga seorang yang dedikasi dan komited terhadap tugasnya sebagai guru. Di sekolah itu dia diamanahkan untuk menjadi Ketua Panitia Bahasa Inggeris dan membantu Pengetua dan Penolong Kanan dalam menguruskan hal-hal yang berkaitan dengan mata pelajaran Bahasa Inggeris. Farhana turut digambarkan sebagai seorang yang penyayang. contohnya dia tidak pernah ponteng kelas lanjutan seperti yang dilakukan oleh ikgu Zamani. contohnya dia tetap mempertahankan pendapat ketika bertengkar dengan Cikgu Zamani yang suka ponteng kelas di sekolah. Akhirnya perasaan sayang itu bertukar menjadi perasaan sayang kepada abang kandungnya sendiri. dia menangis dan berasa sedih apabila Fuad memberitahunya tentang hubungan mereka sebenarnya ialah adik-beradik. Walaupun perwatakannya nampak kasar dan tegas tetapi Farhana sebenarnya seorang yang sensitif dan beremosi contohnya. Sebagai contohnya. contohnya dia sayang akan emak dan adik-adiknya. Farhana segera pulang ke Kuantan untuk menjaga ibunya yang sakit lelah dan dimasukkan ke hospital. dia juga menyimpan perasaan sayang terhadap Fuad. Selain itu. Di samping itu. Selain itu. Walau bagaimanapun Farhana juga digambarkan sebagai seorang yang tegas pendirian. contohnya dia berani berhujah dengan Cikgu Zamani yang selalu ponteng kelas dan suka mengkritiknya.Farhana bekerja sebagai guru Bahasa Inggeris di Sekolah Menengah Seri Setia.

semakin hari kita semakin menghampiri ambang 2020. sama ada kita sedar atau tidak lantaran terlalu dihidangkan dengan pembangunan negara yang semakin gah di persada dunia. · Sudah terang lagi bersuluh. . · Sebagai memperkukuhkan lagi penyataan tersebut. · Dasawarsa ini. Keadaan ini menandakan titik permulaan pelbagai cabaran dan rintangan yang bakal menghambat. kita acapkali tersentak oleh pelbagai permasalahan sosial yang beronal yang dicetuskan oleh rakyat kita sendiri. kebaikan dan keburukan yang mewarnai fokus perbincangan akan dihuraikan dengan terperinci demi kebaikan bersama. · Dalam dunia yang dilingkari kemajuan sains dan teknologi ini … · Sejak dua dan tiga dekad kebelakangan ini memang kita dapat menyaksikan … PENANDA WACANA UNTUK AYAT TERAKHIR PENDAHULUAN KARANGAN · Oleh itu.Bahagian 1 PENANDA WACANA UNTUK MEMULAKAN AYAT PENDAHULUAN KARANGAN · Sedasarwasa ini sering meniti dari bibir ke bibir umat manusia di segenap empat penjuru dunia ini tentang isu … · Era pascaperindustrian dan pascaglobalisasi yang serba mencabar akal dan minda kita telah …. punca-punca yang menunjangi masalah ini perlu diperincikan demi kebaikan bersama. Namun disebalik itu.

· Tiada ubat yang tiada penawarnya. suatu hakikat yang tidak boleh dikesampingkan ialah … · Pada hemat saya … · Pada pandangan saya … · Pada realitinya.· Usaha pasti akan membuahkan hasil kalau pelbagai langkah yang efektif dan drastik dilakukan segera untuk mengatasi masalah yang sudah bersarang lama di negara kita ini. memang tidak dapat dinafikan bahawa … · Sebagaimana yang kita ketahui · Sebagaimana yang kita maklumi · Sejak awal lagi · Sejak kebelakangan ini · Selain itu. PENANDA WACANA UNTUK AYAT PERTAMA SETIAP PERENGGAN · Kita dapat menyaksikan betapa… · Kita seharusnya berterima kasih kepada pihak kerajaan kerana… · Lazimnya. sistematik dan pragmatik harus dijalankan secara berterusan agar masalah ini boleh dibasmi hingga ke akar umbi. maka langkah-langkah yang konkrit. saya bersetuju dengan pendapat yang menyatakan ……. pada masa ini juga · Seperti yang telah dinyatakan · Umum mengetahui bahawa · Lanjutan daripada huraian yang telah dinyatakan di atas . dalam keadaan … · Namun demikian. · Setelah meneliti dan mengkaji sehingga ke akar umbi.

. · Hal ini berlaku disebabkan . · Dalam zaman yang serba canggih ini … · Daripada realiti ini dapat kita katakan bahawa … · Dengan adanya … · Dengan berbuat demikian … · Dengan perkataan lain .. · Disebabkan hal itu · Disebabkan keistimewaan inilah kita ..PENANDA WACANA UNTUK AYAT 2 DAN SETERUSNYA DALAM KARANGAN · Bagi sesetengah orang … · Begitu juga dengan … · Begitu juga halnya dengan … · Bertitik tolak daripada itu … · Bukan itu sahaja … · Dalam hal ini … · Dalam konteks ini .

kita · Keadaan ini seharusnya boleh . bolehlah dikatakan · Secara logiknya masa yang · Sejak seawal usia kemerdekaan negara ini lagi.· Hal ini penting dalam · Hal ini serupa dengan · Hal yang serupa berlaku apabila · Ini disebabkan · Ini membuktikan bahawa · Ini menggambarkan bahawa · Ini secara tidak langsung akan · Ini semua meninggalkan kesan kerana · Ini tentu sekali membuatkan · Jadi kita perlu · Jadi kita hendaklah · Keadaan ini tentunya · Lantaran itu sehingga kini · Kesemua ini menyumbang kepada · Kita mengakui hakikat bahawa · Kita sering menonton di kaca televisyen · Kita sering membaca di dada-dada akhbar · Memandangkan keadaan yang sedemikian · Namun sejak kebelakangan ini · Oleh itu.

sejak akhir-akhir ini · Kendatipun demikian. · Contoh yang ketara yang paling dekat dengan kita ialah PENANDA WACANA UNTUK KESIMPULAN KARANGAN · Intihanya. . kita masih · Yang paling nyata ialah · Yang perlu kita pastikan ialah PENANDA WACANA UNTUK MENYATAKAN STATISTIK · Berdasarkan perangkaan terkini yang diperoleh didapati sebanyak · Bukti yang jelas dan terkini yang berkaitan dengan perkara ini menunjukkan · Statistik yang sahih lagi tepat telah dikeluarkan oleh Kementerian …. contoh yang boleh diketengahkan ialah · Sebagai analoginya. pada tahun …… menunjukkan bahawa sebanyak ………… PENANDA WACANA UNTUK MENYATAKAN CONTOH · Sebagai contohnya · Biar kita lihat · Biar kita ambil contoh · Bagi membuktikan perkara ini..· Walaupun demikian.

Kecantikan yang abadi terletak pada keelokkan adab dan ketinggian ilmu seseorang. kita yakin dan percaya bahawa · Jika semua masyarakat berganding bahu." ~Surah al-Hajj:77 07. Tiada tercapai hanya berkata. ibarat ke bukit sama didaki. ~Horne 04. marilah kita bersama-sama KATA-KATA HIKMAT DIGUNAKAN DALAM KARANGAN 01.· Sebagai menggulung segala yang telah diperkatakan di atas · Konklusinya. . 05. ke lurah sama dituruni. (Hamka).sebaik-baik bekal ialah takwa. faham dua menjadi satu. dan hanya Allah sajalah tempat meminta pertolongan" ~Surah Yusuf:18 08. ~Usman Awang 06. Berunding cerdik dengan pandai. Yang dikatakan kawan bukanlah orang yang sentiasa memuji-muji kamu. bukan terletak pada wajah dan pakaiannya. Melemparkan jauh jiwa hamba. baik kaya ialah kaya hati. Orang yang takut menghadapi kesukaran selamanya tidak akan maju.seburuk-buruk buta ialah buta hati dan sebesar-besar dosa ialah berdusta. Kalau hidup ingin merdeka. 03. tetapi adalah orang yang dapat menunjukkan kesalahan kamu. "Maka sifat sabar itu adalah sikap yang baik. · Dengan ini diharapkan · Bukan itu sahaja · Mudah-mudahan perkara ini · Dengan keizinan Tuhan yang maha esa. insyallah perkara ini akan … · Demi merealisasikan visi kudsi Wawasan 2020. 02. maju kita. "Dan berbuatlah kamu akan kebaikan supaya kamu mendapat kemenangan. Ke muka maju sekata.

14. sedangkan orang yang tidak warak itu bererti hatinya mati. 22. dia akan mati dan hartanya akan diambil warisnya. ke tasik jua akhirnya dicari. Ketahuilah sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat. Siapa yang banyak bicara." 18. lebih tinggi rasuah yang ada. 13. Lebih berharga mutiara sebutir daripada pasir sepantai. Secara umumnya. 21. lebih kurang kemerdekaan yang dimiliki. "Satu perkara yang menakutkan saya pada masa ini ialah peningkatan gejala rasuah. Kekitaan yang erat tiada yang berat.w: "Akhlak yang buruk merosakkan amal seperti cuka merosakkan madu. (surah Al-Baqarah:214) 20. Sabda Rasulullah s. bererti dia tidak warak. Biar kamu tidak cantik di mata penduduk bumi tetapi namamu menjadi perbualan penduduk langit. asalkan kamu bersabar dan berpegang teguh dengan agama Allah.a. hartanya akan . Belajarlah berdiri dahulu sebelum cuba untuk berlari. 19. 16. Sabar penghilang penat. "Peristiwa itu memberi pengajaran kepada saya mengenai bagaimana guru besar perlu bersikap profesional dan tidak menggunakan emosi dalam melakukan tindakan. siapa yang hilang harga dirinya. Orang bakhil tidak akan terlepas daripada salah satu daripada empat sifat yang membinasakan iaitu.09. Terbang bangau sepanjang hari. hilanglah harga dirinya. tekun pembawa dekat. siapa yang banyak salah. Kita sering mengimbas kembali kenangan lalu tetapi jarang sekali berusaha untuk mengejar impian hari esok. 15. lalu dibelanjakan bukan pada tempatnya atau. Manusia yang berbuat baik dengan mengharapkan sesuatu balasan bukanlah manusia yang jujur. Yang paling kita perlukan dalam kehidupan ialah adanya seseorang yang selalu memberi semangat untuk melaksanakan hal-hal yang dapat kita kerjakan." ~Profesor Diraja Ungku Aziz 12. ~Davey John Schwartz 10. banyak pula salahnya. ~ Saidina Ali Abu Talib 17." ~Tengku Habsah Tengku Petera (Presiden Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan) 11.

hartanya menjadi rebutan orang-orang jahat dan akan digunakan untuk kejahatan atau. f) Lain daripada itu. e) Dalam pada itu. i) Sejak sedekad yang lalu. dibaling dengan batu dibalas dengan buah. f) Kini. 24. d) Dewasa ini. . j) Sejak negara menikmati arus kemerdekaan. m) Sejak akhir-akhir ini. Kekayaan yang hilang boleh dikejar dengan usaha yang bersungguhsungguh. 25. SAIDINA ABU BAKAR 23. Kesihatan yang hilang boleh diperolehi dengan ubat-ubatan yang baik tetapi masa yang hilang sekali hilang akan terus hilang. ajar menjadi suluh hati. l) Belakangan ini. Bahagian 2 i) Penanda permulaan karangan a) Pada era globalisasi ini. b) Pada zaman pascakemerdekaan ini.diambil secara paksa oleh penguasa yang zalim atau. h) Dalam meniti kehidupan pada marcapada. ii) Penanda memulakan isi baharu a) Selain itu. adakalanya harta itu akan dicuri dan digunakan untuk berfoya-foya. Jadilah seperti pohon kayu yang berbuah lebat. c) Sementara itu. c) Dalam meniti arus kemodenan ini. Tunjuk menjadi telaga budi. g) Dasawarsa ini. d) Lebih-lebih lagi. b) Di samping itu. e) Pada masa ini. k) Kebelakangan ini. g) Pada waktu yang sama. h) Dalam pada itu.

e) Sebagaimana yang kita sedia maklum. e) Dengan itu. e) Oleh hal yang demikian. g) Jelaslah bahawa h) Justifikasinya. . d) Tamsilnya. f) Oleh sebab itu. iii) Penanda huraian isi karangan a) Hal ini demikian kerana b) Hal ini berlaku kerana c) Hal ini terjadi kerana d) Hal ini disebabkan oleh e) Hal ini wujud akibat daripada iv) Penanda memberi contoh dalam karangan a) Misalnya. f) Dengan berbuat demikian.i) Seterusnya. c) Akibatnya. f) Antaranya adalah seperti f) Hal ini bersangkut-paut dengan g) Hal ini berpunca daripada h) Hal ini tercetus apabila i) Hal ini timbul apakala v) Penanda menghuraikan contoh a) Hal ini mengakibatkan b) Hal ini menyebabkan c) Oleh itu. d) Akhirnya. b) Natijahnya. b) Contohnya. vi) Penanda menutup isi a) Kesannya. d) Maka. c) Sebagai contoh. g) Dengan keadaan sedemikian.

i) Secara total. b) Intihanya. c) Secara tuntas. c) Namun demikian. d) Konklusinya. f) sekali gus g) di samping h) bahkan i) malar-malar . (Huraian 2) a) justeru b) malah c) malahan d) tambahan pula e) sementelahan viii) Penanda memulakan perenggan penutup a) Kesimpulannya. e) Sebagai penutup wacana. f) Sebagai penghias bicara akhir. g) Sebelum mengakhiri wacana ini. ix) Penanda menerangkan huraian atau pendapat yang berbeza a) Walau bagaimanapun. b) Walakin begitu. h) Secara keseluruhan.vii) Penanda menulis dua huraian dalam satu ayat Contoh: Masalah sosial yang dibincangkan oleh masyarakat ini memang memeningkan kepala (Huraian 1) _(x)_ membimbangkan semua pihak.

...... n) Senario ini persis dengan peribahasa Melayu. m) Hal ini sama dengan peribahasa .. ...... yakni .. p) Masalah ini sama dengan peribahasa . ... k) Dari sudut lain................ i) Di sebalik itu...... .. x) Penanda memulakan atau memasukkan peribahasa a) Bak kata peribahasa.. ....... .. h) Persis kata peribahasa Melayu............ g) Persis kata peribahasa.......... j) Persis kata mutiara.......... o) Fenomena ini dikatakan. g) Kontradiksinya........ f) Dengan kata lain..... e) Jika dilihat dari sudut lain........... ........... j) Dalam pada itu.......... .. l) Persis kata cendekiawan.......... .... . .... c) Bak kata orang tua-tua........ . i) Persis kata orang tua-tua. k) Persis peribahasa.d) Daripada perspektif yang berbeza....... e) Bak peribahasa... .. ... f) Bak kata cendekiawan.. b) Bak kata peribahasa Melayu..... q) Saya yakin rakyat Malaysia mengenali peribahasa . d) Bak kata mutiara.......

FRASA MENARIK YANG BOLEH DIGUNAKAN UNTUK MENULIS KARANGAN -mendepani realiti baru dunia yang pantas berubah dan berkembang -mendukung kebenaran yang kita sepakati -mengamalkan sikap dan perwatakan yang murni -mengambil langkah sederap -menghirup udara hasil kemerdekaan -mengikut acuan sendiri -mengundang kontroversi -menjadi cerucuk utama pembangunan -menjulang negara ke puncak jagat -menuntut setiap anak watan mengotakan aspirasi -menyambut gamitan menara impian -menyebabkan imej negara tercalar -menyediakan kursus dan latihan yang relevan -menyembunyikan masalah utama masyarakat -mereka lebih cenderung kepada keseronokan dan berpeleseran -mewujudkan masyarakat yang bermaklumat dan berpengetahuan -milineum baru ini pasti sahaja sarat dengan muatan cabaran reformasi -muafakat merupakan inti kepada perpaduan .

kita mahu memberi pendapat tetapi tidak rela dikritik -makmur dari segi ekonomi tetapi muflis nilai kekeluargaan -mampu mengadunkan satu kombinasi usaha yang cukup padu -manifestasi kesanggupan bangsa -manusia bukanlah `haiwan robotik’ yang tidak mempunyai rasa dan jiwa -masa depan menjanjikan cabaran di luar jangkaan .-negara kita akan bersih daripada unsur sosial yang tidak sihat -nilai keinsanan yang syumul -nilai-nilai material semakin memberkas dan meluas dalam masyarakat -pandangan pro dan kontra yang dipaparkan -pelbagai cabaran yang bakal menghambat -pelbagai masalah sosial sedang menghinggapi masyarakat -pembentukan masyarakat sakinah -pembudayaan ilmu perlu dipupuk dan dibajai oleh generasi muda masa kini -pendedahan oleh pihak media massa menghangatkan senario ini -perlu dibaja kembali -perubahan yang diharap masih belum menjelma -petanda kehancuran generasi -pewujudan masyarakat madani-propaganda negatif terhadap negara kita dapat ditepis -kita perlu mengorak langkah -kita tidak wajar hanya akur dengan arus yang songsang ini -komitmen menyeluruh agensi yang terlibat -kongkongan yang selama ini dianggap membelenggu -Masalahnya.

-masalah putusnya komunikasi dan jurang generasi -masalah sosial dan susila yang meruncing -masih terbelenggu dengan cara berfikir yang sempit -masyarakat yang naif dengan mata kebendaan yang melalaikan -melangkah dengan seribu kekuatan -melontarkan soalan yang cukup penting -melupakan cita-cita yang lebih luhur -membangunkan generasi yang berketerampilan. kepekaan dan keprihatinan mereka -mempengaruhi minda generasi muda -mempertahankan perasaan saling bersefahaman -mempertingkat dan memperteguh kefahaman -mempraktikkan elemen tolak ansur -memudaratkan kesejahteraan rakyat -menabur bakti kepada mereka yang kurang beruntung -menaburkan nilai kebendaan yang tidak bertahan lama -menagih komitmen dan pengertian serius semua pihak . bersahsiah mulia dan berilmu -membebaskan mereka daripada belenggu kejahilan dan kegelapan -membenam budaya hedonistik yang tidak berfaedah -membetulkan ketidaktepatan fakta -membimbing mereka memenuhi impian -membina impian masa depan yang lebih gemilang -membongkar kepincangan -membuktikan sensitiviti.

-menampilkan wajah baru yang disulami tekad -menangkis tuduhan yang tidak berasas -mencapai tahap yang mencemaskan -mencerminkan dengan jelas akan hakikat ini -mencerminkan generasi yang muflis dan tercabut daripada akar tradisinya -mendapat perhatian dan liputan media massa -mendepani masa depan yang tidak menentu .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful