PEPERIKSAAN SETENGAH TAHUN SEK.KEB.

SERI NASIB BAIK BATU PAHAT JOHOR PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN Nama: ««««««««««««««««««««««««««««««««. . Tahun : «««««««««««««««««««««««««««««««.. Arahan : Kertas Soalan ini mengandungi 4 bahagian iaitu bahagian A : Objektif,bahagian B : struktur dan bahagian C: Aneka pilihan.Kamu diminta menjawab semua soalan Bahagian A a. Piliha jawapan yang paling sesuai 1. Berikut merupakan sukan permainan secara individu. A. Bola Sepak B. Golf C. Bola Tampar 2. Acara olahraga yang biasa dipertandingkan adalah seperti berikut kecuali A. 150 meter B. 200 meter C. 400 meter 3. Setiap beregu dalam permainan badminton mempunyai «.. A. seorang pemain B. dua orang pemain C. tiga orang pemain 4. Di antara berikut yang manakah bukan kategori bagi acara lontor peluru sekolah rendah A. Perempuan pra sekolah B. Lelaki bawah 12 tahun C. Perempuan bawah 12 tahun 5. Berikut merupakan alatan yang terdapat di dalam bilik pengurusan sukan kecuali A. Tali skiping B. Bola jarring C. Gasing 6. Di antara berikut yang manakah makanan yang diperlukan untuk

Di kawasan air bertakung b. Ikan C. Membasuh tangan sebelum makan C. Ais krim 7. Apakah penyakit yang disebabkab oleh nyamuk aedes A. Manusia telah dijadikan oleh tuhan secara berpasang ±pasang ( ) 2. Mengigit kuku yang panjang. Demam denggi C.Tekanan perasaan boleh mengakibatkan penyakit berbahaya ( ) 4. Penyakit kanser paru ± paru boleh disebabkan asap rokok ( ) 8. Demam Akademi Fantasia 10. Kerap bersenam 8.kamu diminta menjawab dengan ayat kamu sendiri. Susu tepung merupakan produk bijirin ( ) 5. Buah limau kaya dengan vitamin C ( ) 6. Meludah merata ±rata tempat B. 1. ( ) 9.Kita membesar dengan sihat. A. Untuk mengurangkan berat badan kita perlu makan ± makanan berprotein sahaja setiap hari.Tuliskan (/) bagi jawapan yang betul dan (x) bagi jawapan yang tidak benar.Apakah amalan yang diperlukan supaya diri kita sihat dan cergas A.kita Perlu mendapatkan nasihat jururawat dengan segera ( ) 10. Kerap menonton Wayang C. Demam Bola B. Gula-gula B. 9.tanda menghidapi penyakit. . di bawah daun-daun B. Ectacy merupakan sejenis dadah yang merbahaya ( ) 7. Di manakah tempat ± tempat pembiakan nyamuk aedes A. Mengapa kita perlu mengosok gigi setiap hari? «««««««««««««««««««««««««««««««« «««««««««««««««««««« «««««««««««««««««««««««««««««««« ««««««««««««««««««««.ganti ialah lari pecut 100m ( ) Bahagian C : Bahagian ini adalah soalan berbentuk struktur . 1.. di reban C.Contoh acara lumba lari berganti. Berikut amalan yang baik semasa kita hendak makan : A. Kerap tidur B. Shalin Zulkifli adalah ahli sukan perahu layer ( ) 3.Jika kita mengalami tanda.

. 5. Tuliskan satu cara menjaga kebersihan diri «««««««««««««««««««««««««««««««« ««««««««««««««««««««.............lihat dan «««««««....bersukan paru ±paru .... sentuhan .. bahan .. Kita mempunyai lima deria iaitu deria bau . «««««««««««««««««««««««««««««««« ««««««««««««««««««««... Acara lumba lari 100m dikenali juga sebagai acara ««««««««« .... Memakan banyak ««««««««««« akan mengelakkan dari penyakit buasir..... boleh dijangkiti melalu perkongsian jarum 2.. sebelum kita pergi ke sekolah supaya kita mempunyai tenaga untuk belajar.....Untuk mengelakkan pencemaran alam sekitar...guna semula ..Apakah tanggungjawab kita terhadap sungai ? «««««««««««««««««««««««««««««««« ««««««««««««««««««««... adalah sebagai organ pernafasan manusia...Selain daripada melakukan aktiviti «««««««««.. 3.bahan buangan Tunjang : Kesihatan Diri Dan Keluarga Tajuk : Kesihatan Diri Bulatkan jawapan yang betul. .. ... 9.Kita hendaklah .... 4.. acara pecut .........dengar.....kita perlu... Berapa orang pemain dalam satu regu sepak takraw? «««««««««««««««««««««««««««««««« ««««««««««««««««««««.... . ««« 6.. Penyakit ««««««..rasa. Bahagian D Buah ±buahan ..kita juga perlu makan Makanan yang .. 4...Fungsi «««««««««. dan . 8.. 7. ..... kitar semula..2... 5....... bersarapan 1...........makanan seimbang..... Aids ................. Di dalam pertandingan hoki terdapat dua orang «««««««««««.

Dia telah masuk alam dewasa. Karbohidrat boleh didapati daripada«. Pernyataan di atas menunjukkan cara untuk«. Apakah sebenarnya yang berlaku pada diri Ani? A. Ikan B. Dia telah jatuh sakit.1. D. B. Dia terlalu kuat makan Tunjang : Kebersihan Dan Keselamatan Persekitaran Tajuk : Keselamatan - Jangan ikut orang yang tidak dikenali Pastikan tiada orang yang memerhatikan kita Jangan bermain jauh dari ahli keluarga. C. Telur . Tubuh badannya juga semakin membesar dan beberapa bahagian genitalnya ditumbuhi bulu. Dia telah mengalami gangguan emosi.. Nasi D. B. Ani bimbang kerana wajahnya telah ditumbuhi jerawat. C. A. D. Sayur D. A. 2. menjalankan perniagaan menunjukkan perasaan menjaga keselamatan diri lulus dalam ujian Tunjang : Kesihatan Diri Dan Keluarga Tajuk : Pemakanan 3.

C. Dapur gas ditutup selepas digunakan. Pramugari B. II. C. dan III sahaja Tunjang : Kebersihan Dan Keselamatan Persekitaran Tajuk : Keselamatan 6. B. Yang manakah benar tentang akibat pengambilan dadah ? A.Tunjang : Gaya Hidup Sihat Tajuk : Penyalahgunaan Bahan 4. C. 5. D. Penggunaan punca elektrik yang berlebihan. Membuang puntung rokok merata-rata tempat. Guru . D. Antara yang berikut. Bermain dengan mancis. yang manakah bukan punca berlakunya kebakaran ? A. I dan II sahaja II dan III sahaja IV Sahaja I. Antara yang berikut. B. menghilangkan semua masalah yang dihadapi memudaratkan kesihatan tubuh badan dan mudah dijangkiti AIDS membuatkan kita sentiasa dalam keadaan sihat sejahtera. D. Siapakah yang patut dihubungi ketika berlakunya banjir ? A. 7. yang manakah racun? I II III IV Ubat lama Ubat gegat Racun tikus Panadol A. B. Dadah Dadah Dadah Dadah boleh mencerdaskan minda.

Bantuan awal yang diberikan sebelum mendapat rawatan lanjut. Kecederaan ringan boleh dirawat dengan menggunakan alat -alat perubatan seperti A. Gambir Gergaji Pemadam Peti Pertolongan Cemas . B.C. Pesakit berada jauh daripada hospital. Apakah maksud pertolongan cemas ? A. C. Pembedahan kecil yang diberikan kepada pesakit. D. D. B. A. menerima darah yang telah dijangkiti virus HIV Tunjang : Kebersihan Dan Keselamatan Persekitaran Tajuk : Pertolongan cemas 9. amalan seks secara rambang. Penyakit AIDS boleh berjangkit melalui pelbagai cara kecuali«. 10.. D. C. B. bersalam tangan berkongsi jarum suntikan. Bomba dan penyelamat Tunjang : Kebersihan Dan Keselamatan Persekitaran Tajuk : Penyakit 8. Pesakit diberi rawatan secara terperinci. C. Angkasawan D.

. Minta maaf apabila melakukan kesalahan. Gembira Marah Geram Takut Bersalah Sedih 16. 15. Tunjang : Kesihatan Diri Dan Keluarga Tajuk : Perasaan Isikan tempat kosong. Ayah ____________ apabila saya bermain sampai lewat petang. Kita hendaklah berkawan dengan orang yang jahat. Kita tidak perlu meminta kebenaran ibu-bapa apabila hendak keluar rumah. 17. Ahmad _____________ selepas mendapat tahu yang dia telah gagal dalam peperiksaan UPSR. Jangan bantu adik ketika adik memerlukan pertolongan. Bantu ibu mengemaskan rumah dan menjaga kebersihan kawasan persekitaran. 14. 13. 12.Tunjang : Kesihatan Diri Dan Keluarga Tajuk : Kekeluargaan / Tandakan pada pernyataan yang betul dan X p ada pernyataan yang salah. 11.

Adik merasa sangat _____________. . Chang mengugut Asir supaya tidak memberitahu cikgu tentang perbuatannya meniru da lam ujian bulanan. Dia merasa ________________ apabila sepakannya tidak menepati sasaran ke gawang gol. 19. 20. Ayah telah memberikan hadiah kepada adik seutas jam tangan kerana lulus dalam peperiksaan.ini menyebabkan Asir ______________ melaporkannya.18.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful