PEPERIKSAAN SETENGAH TAHUN SEK.KEB.

SERI NASIB BAIK BATU PAHAT JOHOR PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN Nama: ««««««««««««««««««««««««««««««««. . Tahun : «««««««««««««««««««««««««««««««.. Arahan : Kertas Soalan ini mengandungi 4 bahagian iaitu bahagian A : Objektif,bahagian B : struktur dan bahagian C: Aneka pilihan.Kamu diminta menjawab semua soalan Bahagian A a. Piliha jawapan yang paling sesuai 1. Berikut merupakan sukan permainan secara individu. A. Bola Sepak B. Golf C. Bola Tampar 2. Acara olahraga yang biasa dipertandingkan adalah seperti berikut kecuali A. 150 meter B. 200 meter C. 400 meter 3. Setiap beregu dalam permainan badminton mempunyai «.. A. seorang pemain B. dua orang pemain C. tiga orang pemain 4. Di antara berikut yang manakah bukan kategori bagi acara lontor peluru sekolah rendah A. Perempuan pra sekolah B. Lelaki bawah 12 tahun C. Perempuan bawah 12 tahun 5. Berikut merupakan alatan yang terdapat di dalam bilik pengurusan sukan kecuali A. Tali skiping B. Bola jarring C. Gasing 6. Di antara berikut yang manakah makanan yang diperlukan untuk

Ikan C.Apakah amalan yang diperlukan supaya diri kita sihat dan cergas A. Shalin Zulkifli adalah ahli sukan perahu layer ( ) 3. Ais krim 7. di reban C. ( ) 9. A. Di kawasan air bertakung b.Kita membesar dengan sihat. Membasuh tangan sebelum makan C. 9. Buah limau kaya dengan vitamin C ( ) 6. Apakah penyakit yang disebabkab oleh nyamuk aedes A.ganti ialah lari pecut 100m ( ) Bahagian C : Bahagian ini adalah soalan berbentuk struktur . Kerap menonton Wayang C.Jika kita mengalami tanda. . Untuk mengurangkan berat badan kita perlu makan ± makanan berprotein sahaja setiap hari.Tekanan perasaan boleh mengakibatkan penyakit berbahaya ( ) 4. Susu tepung merupakan produk bijirin ( ) 5. Meludah merata ±rata tempat B. Mengigit kuku yang panjang. Gula-gula B. di bawah daun-daun B. 1.tanda menghidapi penyakit. Manusia telah dijadikan oleh tuhan secara berpasang ±pasang ( ) 2. Di manakah tempat ± tempat pembiakan nyamuk aedes A. Demam denggi C. 1. Berikut amalan yang baik semasa kita hendak makan : A. Ectacy merupakan sejenis dadah yang merbahaya ( ) 7.kamu diminta menjawab dengan ayat kamu sendiri.Tuliskan (/) bagi jawapan yang betul dan (x) bagi jawapan yang tidak benar.kita Perlu mendapatkan nasihat jururawat dengan segera ( ) 10. Mengapa kita perlu mengosok gigi setiap hari? «««««««««««««««««««««««««««««««« «««««««««««««««««««« «««««««««««««««««««««««««««««««« ««««««««««««««««««««.Contoh acara lumba lari berganti. Demam Bola B. Demam Akademi Fantasia 10. Penyakit kanser paru ± paru boleh disebabkan asap rokok ( ) 8. Kerap tidur B.. Kerap bersenam 8.

.. Di dalam pertandingan hoki terdapat dua orang «««««««««««....... 4...lihat dan «««««««....... sentuhan .. Berapa orang pemain dalam satu regu sepak takraw? «««««««««««««««««««««««««««««««« ««««««««««««««««««««....... sebelum kita pergi ke sekolah supaya kita mempunyai tenaga untuk belajar....Apakah tanggungjawab kita terhadap sungai ? «««««««««««««««««««««««««««««««« ««««««««««««««««««««..... 3.......Fungsi «««««««««.....rasa...kita juga perlu makan Makanan yang . dan ..kita perlu. 5.Untuk mengelakkan pencemaran alam sekitar..bahan buangan Tunjang : Kesihatan Diri Dan Keluarga Tajuk : Kesihatan Diri Bulatkan jawapan yang betul...Selain daripada melakukan aktiviti «««««««««.. Penyakit ««««««...dengar.. 5..... Kita mempunyai lima deria iaitu deria bau .... ... kitar semula...... Tuliskan satu cara menjaga kebersihan diri «««««««««««««««««««««««««««««««« ««««««««««««««««««««. .. 9.2.......bersukan paru ±paru .. 4....guna semula ....... .... Acara lumba lari 100m dikenali juga sebagai acara ««««««««« .. . Memakan banyak ««««««««««« akan mengelakkan dari penyakit buasir... Aids ... boleh dijangkiti melalu perkongsian jarum 2...... ««« 6.... adalah sebagai organ pernafasan manusia. «««««««««««««««««««««««««««««««« ««««««««««««««««««««.. 8. acara pecut ..... Bahagian D Buah ±buahan . 7...Kita hendaklah ...... bahan ...makanan seimbang.. bersarapan 1......

B. menjalankan perniagaan menunjukkan perasaan menjaga keselamatan diri lulus dalam ujian Tunjang : Kesihatan Diri Dan Keluarga Tajuk : Pemakanan 3. Telur .1. Ani bimbang kerana wajahnya telah ditumbuhi jerawat. Apakah sebenarnya yang berlaku pada diri Ani? A. D. C. 2. C. Pernyataan di atas menunjukkan cara untuk«. Dia telah jatuh sakit. Dia telah mengalami gangguan emosi. A. Dia terlalu kuat makan Tunjang : Kebersihan Dan Keselamatan Persekitaran Tajuk : Keselamatan - Jangan ikut orang yang tidak dikenali Pastikan tiada orang yang memerhatikan kita Jangan bermain jauh dari ahli keluarga.. Nasi D. Dia telah masuk alam dewasa. Karbohidrat boleh didapati daripada«. D. B. Sayur D. A. Tubuh badannya juga semakin membesar dan beberapa bahagian genitalnya ditumbuhi bulu. Ikan B.

5. yang manakah racun? I II III IV Ubat lama Ubat gegat Racun tikus Panadol A. Dapur gas ditutup selepas digunakan. Penggunaan punca elektrik yang berlebihan. Dadah Dadah Dadah Dadah boleh mencerdaskan minda. II. D. Antara yang berikut. B. Bermain dengan mancis. C. menghilangkan semua masalah yang dihadapi memudaratkan kesihatan tubuh badan dan mudah dijangkiti AIDS membuatkan kita sentiasa dalam keadaan sihat sejahtera. Pramugari B. yang manakah bukan punca berlakunya kebakaran ? A. 7. Siapakah yang patut dihubungi ketika berlakunya banjir ? A.Tunjang : Gaya Hidup Sihat Tajuk : Penyalahgunaan Bahan 4. D. Guru . B. C. Membuang puntung rokok merata-rata tempat. Yang manakah benar tentang akibat pengambilan dadah ? A. dan III sahaja Tunjang : Kebersihan Dan Keselamatan Persekitaran Tajuk : Keselamatan 6. C. D. Antara yang berikut. I dan II sahaja II dan III sahaja IV Sahaja I. B.

Penyakit AIDS boleh berjangkit melalui pelbagai cara kecuali«. 10. B. amalan seks secara rambang. Bantuan awal yang diberikan sebelum mendapat rawatan lanjut. D. Apakah maksud pertolongan cemas ? A. Pesakit diberi rawatan secara terperinci. D. B. A. Gambir Gergaji Pemadam Peti Pertolongan Cemas . D. Bomba dan penyelamat Tunjang : Kebersihan Dan Keselamatan Persekitaran Tajuk : Penyakit 8. Kecederaan ringan boleh dirawat dengan menggunakan alat -alat perubatan seperti A. Pembedahan kecil yang diberikan kepada pesakit. Angkasawan D. C. B. bersalam tangan berkongsi jarum suntikan. C. Pesakit berada jauh daripada hospital.C. menerima darah yang telah dijangkiti virus HIV Tunjang : Kebersihan Dan Keselamatan Persekitaran Tajuk : Pertolongan cemas 9. C..

11. Minta maaf apabila melakukan kesalahan. Kita tidak perlu meminta kebenaran ibu-bapa apabila hendak keluar rumah. Tunjang : Kesihatan Diri Dan Keluarga Tajuk : Perasaan Isikan tempat kosong. 15. .Tunjang : Kesihatan Diri Dan Keluarga Tajuk : Kekeluargaan / Tandakan pada pernyataan yang betul dan X p ada pernyataan yang salah. 14. 17. Gembira Marah Geram Takut Bersalah Sedih 16. 13. Bantu ibu mengemaskan rumah dan menjaga kebersihan kawasan persekitaran. Kita hendaklah berkawan dengan orang yang jahat. Ayah ____________ apabila saya bermain sampai lewat petang. Jangan bantu adik ketika adik memerlukan pertolongan. 12. Ahmad _____________ selepas mendapat tahu yang dia telah gagal dalam peperiksaan UPSR.

Ayah telah memberikan hadiah kepada adik seutas jam tangan kerana lulus dalam peperiksaan. Adik merasa sangat _____________. Chang mengugut Asir supaya tidak memberitahu cikgu tentang perbuatannya meniru da lam ujian bulanan. 20.18. 19. . Dia merasa ________________ apabila sepakannya tidak menepati sasaran ke gawang gol.ini menyebabkan Asir ______________ melaporkannya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful