PEPERIKSAAN SETENGAH TAHUN SEK.KEB.

SERI NASIB BAIK BATU PAHAT JOHOR PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN Nama: ««««««««««««««««««««««««««««««««. . Tahun : «««««««««««««««««««««««««««««««.. Arahan : Kertas Soalan ini mengandungi 4 bahagian iaitu bahagian A : Objektif,bahagian B : struktur dan bahagian C: Aneka pilihan.Kamu diminta menjawab semua soalan Bahagian A a. Piliha jawapan yang paling sesuai 1. Berikut merupakan sukan permainan secara individu. A. Bola Sepak B. Golf C. Bola Tampar 2. Acara olahraga yang biasa dipertandingkan adalah seperti berikut kecuali A. 150 meter B. 200 meter C. 400 meter 3. Setiap beregu dalam permainan badminton mempunyai «.. A. seorang pemain B. dua orang pemain C. tiga orang pemain 4. Di antara berikut yang manakah bukan kategori bagi acara lontor peluru sekolah rendah A. Perempuan pra sekolah B. Lelaki bawah 12 tahun C. Perempuan bawah 12 tahun 5. Berikut merupakan alatan yang terdapat di dalam bilik pengurusan sukan kecuali A. Tali skiping B. Bola jarring C. Gasing 6. Di antara berikut yang manakah makanan yang diperlukan untuk

Mengigit kuku yang panjang. . Ectacy merupakan sejenis dadah yang merbahaya ( ) 7. Penyakit kanser paru ± paru boleh disebabkan asap rokok ( ) 8. 1. Berikut amalan yang baik semasa kita hendak makan : A. Susu tepung merupakan produk bijirin ( ) 5. A. Kerap tidur B.Tekanan perasaan boleh mengakibatkan penyakit berbahaya ( ) 4.Jika kita mengalami tanda. Untuk mengurangkan berat badan kita perlu makan ± makanan berprotein sahaja setiap hari. Demam Akademi Fantasia 10. Meludah merata ±rata tempat B. Di kawasan air bertakung b. Gula-gula B. Apakah penyakit yang disebabkab oleh nyamuk aedes A.ganti ialah lari pecut 100m ( ) Bahagian C : Bahagian ini adalah soalan berbentuk struktur .. Kerap menonton Wayang C. Mengapa kita perlu mengosok gigi setiap hari? «««««««««««««««««««««««««««««««« «««««««««««««««««««« «««««««««««««««««««««««««««««««« ««««««««««««««««««««. Ais krim 7. 9. ( ) 9. Demam denggi C.kita Perlu mendapatkan nasihat jururawat dengan segera ( ) 10.Apakah amalan yang diperlukan supaya diri kita sihat dan cergas A. 1. di reban C. Manusia telah dijadikan oleh tuhan secara berpasang ±pasang ( ) 2. Shalin Zulkifli adalah ahli sukan perahu layer ( ) 3. Demam Bola B. Ikan C. Membasuh tangan sebelum makan C.Tuliskan (/) bagi jawapan yang betul dan (x) bagi jawapan yang tidak benar.tanda menghidapi penyakit. Di manakah tempat ± tempat pembiakan nyamuk aedes A.Contoh acara lumba lari berganti. di bawah daun-daun B. Buah limau kaya dengan vitamin C ( ) 6.Kita membesar dengan sihat. Kerap bersenam 8.kamu diminta menjawab dengan ayat kamu sendiri.

...... . Tuliskan satu cara menjaga kebersihan diri «««««««««««««««««««««««««««««««« ««««««««««««««««««««.. kitar semula.makanan seimbang..... dan .Apakah tanggungjawab kita terhadap sungai ? «««««««««««««««««««««««««««««««« ««««««««««««««««««««.lihat dan «««««««.. 9..... 5....Untuk mengelakkan pencemaran alam sekitar... 5.. 8... Kita mempunyai lima deria iaitu deria bau ............. Berapa orang pemain dalam satu regu sepak takraw? «««««««««««««««««««««««««««««««« ««««««««««««««««««««.Selain daripada melakukan aktiviti «««««««««... acara pecut ...... sentuhan .. 7... Di dalam pertandingan hoki terdapat dua orang «««««««««««. .kita juga perlu makan Makanan yang .rasa..kita perlu.. Bahagian D Buah ±buahan . Penyakit ««««««..........bersukan paru ±paru .Kita hendaklah . bahan .dengar...... sebelum kita pergi ke sekolah supaya kita mempunyai tenaga untuk belajar.........2..... «««««««««««««««««««««««««««««««« ««««««««««««««««««««. 4.. 4...... 3..Fungsi «««««««««.. bersarapan 1. boleh dijangkiti melalu perkongsian jarum 2.bahan buangan Tunjang : Kesihatan Diri Dan Keluarga Tajuk : Kesihatan Diri Bulatkan jawapan yang betul...... .. adalah sebagai organ pernafasan manusia.. ...... ««« 6................... Memakan banyak ««««««««««« akan mengelakkan dari penyakit buasir.. Aids .... Acara lumba lari 100m dikenali juga sebagai acara ««««««««« .guna semula ..

Pernyataan di atas menunjukkan cara untuk«. D. D.. menjalankan perniagaan menunjukkan perasaan menjaga keselamatan diri lulus dalam ujian Tunjang : Kesihatan Diri Dan Keluarga Tajuk : Pemakanan 3. Nasi D. A. Dia telah masuk alam dewasa. Dia terlalu kuat makan Tunjang : Kebersihan Dan Keselamatan Persekitaran Tajuk : Keselamatan - Jangan ikut orang yang tidak dikenali Pastikan tiada orang yang memerhatikan kita Jangan bermain jauh dari ahli keluarga. Ikan B. Apakah sebenarnya yang berlaku pada diri Ani? A. Sayur D. B. Tubuh badannya juga semakin membesar dan beberapa bahagian genitalnya ditumbuhi bulu. B. 2.1. C. Dia telah jatuh sakit. C. Karbohidrat boleh didapati daripada«. Ani bimbang kerana wajahnya telah ditumbuhi jerawat. Dia telah mengalami gangguan emosi. Telur . A.

7. D. Guru . D. I dan II sahaja II dan III sahaja IV Sahaja I. Yang manakah benar tentang akibat pengambilan dadah ? A. Dapur gas ditutup selepas digunakan. C. dan III sahaja Tunjang : Kebersihan Dan Keselamatan Persekitaran Tajuk : Keselamatan 6. Bermain dengan mancis. yang manakah racun? I II III IV Ubat lama Ubat gegat Racun tikus Panadol A. menghilangkan semua masalah yang dihadapi memudaratkan kesihatan tubuh badan dan mudah dijangkiti AIDS membuatkan kita sentiasa dalam keadaan sihat sejahtera. Dadah Dadah Dadah Dadah boleh mencerdaskan minda. Membuang puntung rokok merata-rata tempat. B. Antara yang berikut. Penggunaan punca elektrik yang berlebihan. B. yang manakah bukan punca berlakunya kebakaran ? A. Pramugari B. 5. II. Siapakah yang patut dihubungi ketika berlakunya banjir ? A. C. Antara yang berikut. C. D.Tunjang : Gaya Hidup Sihat Tajuk : Penyalahgunaan Bahan 4. B.

B. A. Pembedahan kecil yang diberikan kepada pesakit. B. D. bersalam tangan berkongsi jarum suntikan. C. amalan seks secara rambang. Apakah maksud pertolongan cemas ? A. Kecederaan ringan boleh dirawat dengan menggunakan alat -alat perubatan seperti A. Bantuan awal yang diberikan sebelum mendapat rawatan lanjut. D. Pesakit diberi rawatan secara terperinci. 10. B. Angkasawan D. Bomba dan penyelamat Tunjang : Kebersihan Dan Keselamatan Persekitaran Tajuk : Penyakit 8. Penyakit AIDS boleh berjangkit melalui pelbagai cara kecuali«. Pesakit berada jauh daripada hospital.C. C. D. C. Gambir Gergaji Pemadam Peti Pertolongan Cemas .. menerima darah yang telah dijangkiti virus HIV Tunjang : Kebersihan Dan Keselamatan Persekitaran Tajuk : Pertolongan cemas 9.

17. 12. 11. Minta maaf apabila melakukan kesalahan. Ayah ____________ apabila saya bermain sampai lewat petang. 15. Ahmad _____________ selepas mendapat tahu yang dia telah gagal dalam peperiksaan UPSR. Gembira Marah Geram Takut Bersalah Sedih 16. Jangan bantu adik ketika adik memerlukan pertolongan. 14. Kita hendaklah berkawan dengan orang yang jahat. Bantu ibu mengemaskan rumah dan menjaga kebersihan kawasan persekitaran.Tunjang : Kesihatan Diri Dan Keluarga Tajuk : Kekeluargaan / Tandakan pada pernyataan yang betul dan X p ada pernyataan yang salah. 13. Kita tidak perlu meminta kebenaran ibu-bapa apabila hendak keluar rumah. Tunjang : Kesihatan Diri Dan Keluarga Tajuk : Perasaan Isikan tempat kosong. .

18. Adik merasa sangat _____________. .ini menyebabkan Asir ______________ melaporkannya. 19. Dia merasa ________________ apabila sepakannya tidak menepati sasaran ke gawang gol. Ayah telah memberikan hadiah kepada adik seutas jam tangan kerana lulus dalam peperiksaan. Chang mengugut Asir supaya tidak memberitahu cikgu tentang perbuatannya meniru da lam ujian bulanan. 20.