P. 1
Peperiksaan Setengah Tahun Pjk Tahun 4 Internet

Peperiksaan Setengah Tahun Pjk Tahun 4 Internet

|Views: 1,355|Likes:

More info:

Published by: Muhamad Fairus Ismail on Oct 09, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/15/2013

pdf

text

original

PEPERIKSAAN SETENGAH TAHUN SEK.KEB.

SERI NASIB BAIK BATU PAHAT JOHOR PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN Nama: ««««««««««««««««««««««««««««««««. . Tahun : «««««««««««««««««««««««««««««««.. Arahan : Kertas Soalan ini mengandungi 4 bahagian iaitu bahagian A : Objektif,bahagian B : struktur dan bahagian C: Aneka pilihan.Kamu diminta menjawab semua soalan Bahagian A a. Piliha jawapan yang paling sesuai 1. Berikut merupakan sukan permainan secara individu. A. Bola Sepak B. Golf C. Bola Tampar 2. Acara olahraga yang biasa dipertandingkan adalah seperti berikut kecuali A. 150 meter B. 200 meter C. 400 meter 3. Setiap beregu dalam permainan badminton mempunyai «.. A. seorang pemain B. dua orang pemain C. tiga orang pemain 4. Di antara berikut yang manakah bukan kategori bagi acara lontor peluru sekolah rendah A. Perempuan pra sekolah B. Lelaki bawah 12 tahun C. Perempuan bawah 12 tahun 5. Berikut merupakan alatan yang terdapat di dalam bilik pengurusan sukan kecuali A. Tali skiping B. Bola jarring C. Gasing 6. Di antara berikut yang manakah makanan yang diperlukan untuk

Mengapa kita perlu mengosok gigi setiap hari? «««««««««««««««««««««««««««««««« «««««««««««««««««««« «««««««««««««««««««««««««««««««« ««««««««««««««««««««. Mengigit kuku yang panjang.tanda menghidapi penyakit. Di kawasan air bertakung b. Di manakah tempat ± tempat pembiakan nyamuk aedes A.kita Perlu mendapatkan nasihat jururawat dengan segera ( ) 10.Contoh acara lumba lari berganti.Kita membesar dengan sihat. Demam Bola B. Demam denggi C.Jika kita mengalami tanda. 9.ganti ialah lari pecut 100m ( ) Bahagian C : Bahagian ini adalah soalan berbentuk struktur . Buah limau kaya dengan vitamin C ( ) 6. A. di bawah daun-daun B. Berikut amalan yang baik semasa kita hendak makan : A. Shalin Zulkifli adalah ahli sukan perahu layer ( ) 3. Demam Akademi Fantasia 10. Manusia telah dijadikan oleh tuhan secara berpasang ±pasang ( ) 2. Kerap bersenam 8. . 1. Penyakit kanser paru ± paru boleh disebabkan asap rokok ( ) 8. Ais krim 7. Ectacy merupakan sejenis dadah yang merbahaya ( ) 7. Membasuh tangan sebelum makan C. Kerap tidur B. 1.Tuliskan (/) bagi jawapan yang betul dan (x) bagi jawapan yang tidak benar.kamu diminta menjawab dengan ayat kamu sendiri. Kerap menonton Wayang C. Meludah merata ±rata tempat B. Apakah penyakit yang disebabkab oleh nyamuk aedes A.Tekanan perasaan boleh mengakibatkan penyakit berbahaya ( ) 4. ( ) 9. Untuk mengurangkan berat badan kita perlu makan ± makanan berprotein sahaja setiap hari. Susu tepung merupakan produk bijirin ( ) 5.. Ikan C. Gula-gula B.Apakah amalan yang diperlukan supaya diri kita sihat dan cergas A. di reban C.

......lihat dan «««««««. Bahagian D Buah ±buahan ... .... . 4........dengar... adalah sebagai organ pernafasan manusia... boleh dijangkiti melalu perkongsian jarum 2. 3...... 9.. Aids .....Kita hendaklah .. Kita mempunyai lima deria iaitu deria bau .. ........ bahan ..kita juga perlu makan Makanan yang ......... 4....... Berapa orang pemain dalam satu regu sepak takraw? «««««««««««««««««««««««««««««««« ««««««««««««««««««««.. 5... ««« 6..... bersarapan 1..Fungsi «««««««««.. kitar semula.. «««««««««««««««««««««««««««««««« ««««««««««««««««««««. Di dalam pertandingan hoki terdapat dua orang «««««««««««..Apakah tanggungjawab kita terhadap sungai ? «««««««««««««««««««««««««««««««« ««««««««««««««««««««..guna semula .. 5...bersukan paru ±paru ........... sebelum kita pergi ke sekolah supaya kita mempunyai tenaga untuk belajar. Memakan banyak ««««««««««« akan mengelakkan dari penyakit buasir..Untuk mengelakkan pencemaran alam sekitar....2...makanan seimbang. Tuliskan satu cara menjaga kebersihan diri «««««««««««««««««««««««««««««««« ««««««««««««««««««««..... 7....rasa....Selain daripada melakukan aktiviti «««««««««.kita perlu.. Penyakit ««««««... acara pecut ... sentuhan ..bahan buangan Tunjang : Kesihatan Diri Dan Keluarga Tajuk : Kesihatan Diri Bulatkan jawapan yang betul. Acara lumba lari 100m dikenali juga sebagai acara ««««««««« ... .... dan ........ 8...

Telur . Sayur D. Nasi D. C. Ani bimbang kerana wajahnya telah ditumbuhi jerawat. Karbohidrat boleh didapati daripada«. Tubuh badannya juga semakin membesar dan beberapa bahagian genitalnya ditumbuhi bulu. Ikan B.1. 2.. Apakah sebenarnya yang berlaku pada diri Ani? A. A. B. Dia terlalu kuat makan Tunjang : Kebersihan Dan Keselamatan Persekitaran Tajuk : Keselamatan - Jangan ikut orang yang tidak dikenali Pastikan tiada orang yang memerhatikan kita Jangan bermain jauh dari ahli keluarga. C. D. Pernyataan di atas menunjukkan cara untuk«. Dia telah jatuh sakit. A. Dia telah masuk alam dewasa. B. D. Dia telah mengalami gangguan emosi. menjalankan perniagaan menunjukkan perasaan menjaga keselamatan diri lulus dalam ujian Tunjang : Kesihatan Diri Dan Keluarga Tajuk : Pemakanan 3.

Siapakah yang patut dihubungi ketika berlakunya banjir ? A.Tunjang : Gaya Hidup Sihat Tajuk : Penyalahgunaan Bahan 4. yang manakah racun? I II III IV Ubat lama Ubat gegat Racun tikus Panadol A. D. C. C. Dadah Dadah Dadah Dadah boleh mencerdaskan minda. Guru . II. I dan II sahaja II dan III sahaja IV Sahaja I. D. Pramugari B. 7. Antara yang berikut. dan III sahaja Tunjang : Kebersihan Dan Keselamatan Persekitaran Tajuk : Keselamatan 6. Yang manakah benar tentang akibat pengambilan dadah ? A. Penggunaan punca elektrik yang berlebihan. Dapur gas ditutup selepas digunakan. Antara yang berikut. Membuang puntung rokok merata-rata tempat. B. B. Bermain dengan mancis. B. yang manakah bukan punca berlakunya kebakaran ? A. 5. D. C. menghilangkan semua masalah yang dihadapi memudaratkan kesihatan tubuh badan dan mudah dijangkiti AIDS membuatkan kita sentiasa dalam keadaan sihat sejahtera.

Gambir Gergaji Pemadam Peti Pertolongan Cemas . C. D. Apakah maksud pertolongan cemas ? A. Pesakit diberi rawatan secara terperinci. Penyakit AIDS boleh berjangkit melalui pelbagai cara kecuali«. B. amalan seks secara rambang. D. bersalam tangan berkongsi jarum suntikan. B. Bantuan awal yang diberikan sebelum mendapat rawatan lanjut. Angkasawan D. C. Bomba dan penyelamat Tunjang : Kebersihan Dan Keselamatan Persekitaran Tajuk : Penyakit 8.. Pembedahan kecil yang diberikan kepada pesakit. 10. Kecederaan ringan boleh dirawat dengan menggunakan alat -alat perubatan seperti A. D. C. menerima darah yang telah dijangkiti virus HIV Tunjang : Kebersihan Dan Keselamatan Persekitaran Tajuk : Pertolongan cemas 9. B. Pesakit berada jauh daripada hospital.C. A.

Jangan bantu adik ketika adik memerlukan pertolongan. Ahmad _____________ selepas mendapat tahu yang dia telah gagal dalam peperiksaan UPSR. 17. . Bantu ibu mengemaskan rumah dan menjaga kebersihan kawasan persekitaran. 15. Ayah ____________ apabila saya bermain sampai lewat petang. 12. Minta maaf apabila melakukan kesalahan. 13. Kita tidak perlu meminta kebenaran ibu-bapa apabila hendak keluar rumah. Kita hendaklah berkawan dengan orang yang jahat. 14.Tunjang : Kesihatan Diri Dan Keluarga Tajuk : Kekeluargaan / Tandakan pada pernyataan yang betul dan X p ada pernyataan yang salah. 11. Gembira Marah Geram Takut Bersalah Sedih 16. Tunjang : Kesihatan Diri Dan Keluarga Tajuk : Perasaan Isikan tempat kosong.

Chang mengugut Asir supaya tidak memberitahu cikgu tentang perbuatannya meniru da lam ujian bulanan. Ayah telah memberikan hadiah kepada adik seutas jam tangan kerana lulus dalam peperiksaan. Adik merasa sangat _____________.ini menyebabkan Asir ______________ melaporkannya. 20.18. 19. . Dia merasa ________________ apabila sepakannya tidak menepati sasaran ke gawang gol.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->