P. 1
Peperiksaan Setengah Tahun Pjk Tahun 4 Internet

Peperiksaan Setengah Tahun Pjk Tahun 4 Internet

|Views: 1,355|Likes:

More info:

Published by: Muhamad Fairus Ismail on Oct 09, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/15/2013

pdf

text

original

PEPERIKSAAN SETENGAH TAHUN SEK.KEB.

SERI NASIB BAIK BATU PAHAT JOHOR PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN Nama: ««««««««««««««««««««««««««««««««. . Tahun : «««««««««««««««««««««««««««««««.. Arahan : Kertas Soalan ini mengandungi 4 bahagian iaitu bahagian A : Objektif,bahagian B : struktur dan bahagian C: Aneka pilihan.Kamu diminta menjawab semua soalan Bahagian A a. Piliha jawapan yang paling sesuai 1. Berikut merupakan sukan permainan secara individu. A. Bola Sepak B. Golf C. Bola Tampar 2. Acara olahraga yang biasa dipertandingkan adalah seperti berikut kecuali A. 150 meter B. 200 meter C. 400 meter 3. Setiap beregu dalam permainan badminton mempunyai «.. A. seorang pemain B. dua orang pemain C. tiga orang pemain 4. Di antara berikut yang manakah bukan kategori bagi acara lontor peluru sekolah rendah A. Perempuan pra sekolah B. Lelaki bawah 12 tahun C. Perempuan bawah 12 tahun 5. Berikut merupakan alatan yang terdapat di dalam bilik pengurusan sukan kecuali A. Tali skiping B. Bola jarring C. Gasing 6. Di antara berikut yang manakah makanan yang diperlukan untuk

Di kawasan air bertakung b. Buah limau kaya dengan vitamin C ( ) 6. Gula-gula B. Kerap bersenam 8.kamu diminta menjawab dengan ayat kamu sendiri. Penyakit kanser paru ± paru boleh disebabkan asap rokok ( ) 8. Berikut amalan yang baik semasa kita hendak makan : A. . Kerap tidur B. Untuk mengurangkan berat badan kita perlu makan ± makanan berprotein sahaja setiap hari.Contoh acara lumba lari berganti.Tuliskan (/) bagi jawapan yang betul dan (x) bagi jawapan yang tidak benar. di reban C.kita Perlu mendapatkan nasihat jururawat dengan segera ( ) 10. Membasuh tangan sebelum makan C.Jika kita mengalami tanda. di bawah daun-daun B. Di manakah tempat ± tempat pembiakan nyamuk aedes A. ( ) 9. 1. Shalin Zulkifli adalah ahli sukan perahu layer ( ) 3. Ectacy merupakan sejenis dadah yang merbahaya ( ) 7. Ikan C. Mengapa kita perlu mengosok gigi setiap hari? «««««««««««««««««««««««««««««««« «««««««««««««««««««« «««««««««««««««««««««««««««««««« ««««««««««««««««««««. 1.Kita membesar dengan sihat.Apakah amalan yang diperlukan supaya diri kita sihat dan cergas A. Susu tepung merupakan produk bijirin ( ) 5.ganti ialah lari pecut 100m ( ) Bahagian C : Bahagian ini adalah soalan berbentuk struktur . Mengigit kuku yang panjang. 9. A. Apakah penyakit yang disebabkab oleh nyamuk aedes A. Ais krim 7. Demam denggi C..Tekanan perasaan boleh mengakibatkan penyakit berbahaya ( ) 4. Demam Akademi Fantasia 10. Demam Bola B. Meludah merata ±rata tempat B.tanda menghidapi penyakit. Kerap menonton Wayang C. Manusia telah dijadikan oleh tuhan secara berpasang ±pasang ( ) 2.

Tuliskan satu cara menjaga kebersihan diri «««««««««««««««««««««««««««««««« ««««««««««««««««««««.....lihat dan «««««««... dan . bahan ...kita juga perlu makan Makanan yang ..... Di dalam pertandingan hoki terdapat dua orang «««««««««««. 4....... 4...... 3... Kita mempunyai lima deria iaitu deria bau . .... sebelum kita pergi ke sekolah supaya kita mempunyai tenaga untuk belajar. 5............Fungsi «««««««««.. ««« 6.Apakah tanggungjawab kita terhadap sungai ? «««««««««««««««««««««««««««««««« ««««««««««««««««««««.. Memakan banyak ««««««««««« akan mengelakkan dari penyakit buasir............2.rasa...... . «««««««««««««««««««««««««««««««« ««««««««««««««««««««. 7. 5........ Aids .. acara pecut ...... adalah sebagai organ pernafasan manusia... 8..bahan buangan Tunjang : Kesihatan Diri Dan Keluarga Tajuk : Kesihatan Diri Bulatkan jawapan yang betul.dengar.........Kita hendaklah .guna semula ... sentuhan ...Untuk mengelakkan pencemaran alam sekitar.......... boleh dijangkiti melalu perkongsian jarum 2..Selain daripada melakukan aktiviti «««««««««. ...... .. kitar semula..kita perlu...... Berapa orang pemain dalam satu regu sepak takraw? «««««««««««««««««««««««««««««««« ««««««««««««««««««««....makanan seimbang. 9... bersarapan 1...bersukan paru ±paru ... Bahagian D Buah ±buahan . Penyakit ««««««. Acara lumba lari 100m dikenali juga sebagai acara ««««««««« ..

Dia terlalu kuat makan Tunjang : Kebersihan Dan Keselamatan Persekitaran Tajuk : Keselamatan - Jangan ikut orang yang tidak dikenali Pastikan tiada orang yang memerhatikan kita Jangan bermain jauh dari ahli keluarga. Karbohidrat boleh didapati daripada«. Apakah sebenarnya yang berlaku pada diri Ani? A. 2. A. Nasi D. D. Dia telah mengalami gangguan emosi. B. D.. Ikan B. Ani bimbang kerana wajahnya telah ditumbuhi jerawat. menjalankan perniagaan menunjukkan perasaan menjaga keselamatan diri lulus dalam ujian Tunjang : Kesihatan Diri Dan Keluarga Tajuk : Pemakanan 3.1. Telur . Tubuh badannya juga semakin membesar dan beberapa bahagian genitalnya ditumbuhi bulu. C. C. A. Dia telah jatuh sakit. Pernyataan di atas menunjukkan cara untuk«. Dia telah masuk alam dewasa. B. Sayur D.

yang manakah racun? I II III IV Ubat lama Ubat gegat Racun tikus Panadol A. D. Membuang puntung rokok merata-rata tempat. Dapur gas ditutup selepas digunakan. B. Siapakah yang patut dihubungi ketika berlakunya banjir ? A. menghilangkan semua masalah yang dihadapi memudaratkan kesihatan tubuh badan dan mudah dijangkiti AIDS membuatkan kita sentiasa dalam keadaan sihat sejahtera. Pramugari B. C. 5. Guru .Tunjang : Gaya Hidup Sihat Tajuk : Penyalahgunaan Bahan 4. 7. I dan II sahaja II dan III sahaja IV Sahaja I. Penggunaan punca elektrik yang berlebihan. dan III sahaja Tunjang : Kebersihan Dan Keselamatan Persekitaran Tajuk : Keselamatan 6. yang manakah bukan punca berlakunya kebakaran ? A. Bermain dengan mancis. D. Antara yang berikut. II. Dadah Dadah Dadah Dadah boleh mencerdaskan minda. C. D. Antara yang berikut. C. Yang manakah benar tentang akibat pengambilan dadah ? A. B. B.

B. B. Pembedahan kecil yang diberikan kepada pesakit.. Bomba dan penyelamat Tunjang : Kebersihan Dan Keselamatan Persekitaran Tajuk : Penyakit 8. amalan seks secara rambang. Angkasawan D. menerima darah yang telah dijangkiti virus HIV Tunjang : Kebersihan Dan Keselamatan Persekitaran Tajuk : Pertolongan cemas 9. D. bersalam tangan berkongsi jarum suntikan. D.C. Pesakit berada jauh daripada hospital. D. A. Pesakit diberi rawatan secara terperinci. B. 10. C. Apakah maksud pertolongan cemas ? A. C. Kecederaan ringan boleh dirawat dengan menggunakan alat -alat perubatan seperti A. Gambir Gergaji Pemadam Peti Pertolongan Cemas . Penyakit AIDS boleh berjangkit melalui pelbagai cara kecuali«. Bantuan awal yang diberikan sebelum mendapat rawatan lanjut. C.

11. Ayah ____________ apabila saya bermain sampai lewat petang. Kita hendaklah berkawan dengan orang yang jahat. Gembira Marah Geram Takut Bersalah Sedih 16. Jangan bantu adik ketika adik memerlukan pertolongan. 15. Kita tidak perlu meminta kebenaran ibu-bapa apabila hendak keluar rumah. 14. 17. . Minta maaf apabila melakukan kesalahan. Tunjang : Kesihatan Diri Dan Keluarga Tajuk : Perasaan Isikan tempat kosong. Bantu ibu mengemaskan rumah dan menjaga kebersihan kawasan persekitaran. Ahmad _____________ selepas mendapat tahu yang dia telah gagal dalam peperiksaan UPSR. 13. 12.Tunjang : Kesihatan Diri Dan Keluarga Tajuk : Kekeluargaan / Tandakan pada pernyataan yang betul dan X p ada pernyataan yang salah.

Dia merasa ________________ apabila sepakannya tidak menepati sasaran ke gawang gol. . 19.ini menyebabkan Asir ______________ melaporkannya. Ayah telah memberikan hadiah kepada adik seutas jam tangan kerana lulus dalam peperiksaan. Adik merasa sangat _____________. Chang mengugut Asir supaya tidak memberitahu cikgu tentang perbuatannya meniru da lam ujian bulanan. 20.18.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->