PEPERIKSAAN SETENGAH TAHUN SEK.KEB.

SERI NASIB BAIK BATU PAHAT JOHOR PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN Nama: ««««««««««««««««««««««««««««««««. . Tahun : «««««««««««««««««««««««««««««««.. Arahan : Kertas Soalan ini mengandungi 4 bahagian iaitu bahagian A : Objektif,bahagian B : struktur dan bahagian C: Aneka pilihan.Kamu diminta menjawab semua soalan Bahagian A a. Piliha jawapan yang paling sesuai 1. Berikut merupakan sukan permainan secara individu. A. Bola Sepak B. Golf C. Bola Tampar 2. Acara olahraga yang biasa dipertandingkan adalah seperti berikut kecuali A. 150 meter B. 200 meter C. 400 meter 3. Setiap beregu dalam permainan badminton mempunyai «.. A. seorang pemain B. dua orang pemain C. tiga orang pemain 4. Di antara berikut yang manakah bukan kategori bagi acara lontor peluru sekolah rendah A. Perempuan pra sekolah B. Lelaki bawah 12 tahun C. Perempuan bawah 12 tahun 5. Berikut merupakan alatan yang terdapat di dalam bilik pengurusan sukan kecuali A. Tali skiping B. Bola jarring C. Gasing 6. Di antara berikut yang manakah makanan yang diperlukan untuk

Shalin Zulkifli adalah ahli sukan perahu layer ( ) 3. . Demam Bola B. Membasuh tangan sebelum makan C. 1. Ais krim 7. Demam denggi C.Kita membesar dengan sihat. ( ) 9. Ectacy merupakan sejenis dadah yang merbahaya ( ) 7. Demam Akademi Fantasia 10. A.ganti ialah lari pecut 100m ( ) Bahagian C : Bahagian ini adalah soalan berbentuk struktur . 9.Contoh acara lumba lari berganti. Apakah penyakit yang disebabkab oleh nyamuk aedes A. Buah limau kaya dengan vitamin C ( ) 6. Gula-gula B. Mengapa kita perlu mengosok gigi setiap hari? «««««««««««««««««««««««««««««««« «««««««««««««««««««« «««««««««««««««««««««««««««««««« ««««««««««««««««««««. Penyakit kanser paru ± paru boleh disebabkan asap rokok ( ) 8. di bawah daun-daun B. Berikut amalan yang baik semasa kita hendak makan : A. Untuk mengurangkan berat badan kita perlu makan ± makanan berprotein sahaja setiap hari.Jika kita mengalami tanda. Di manakah tempat ± tempat pembiakan nyamuk aedes A.kita Perlu mendapatkan nasihat jururawat dengan segera ( ) 10. Di kawasan air bertakung b.Tuliskan (/) bagi jawapan yang betul dan (x) bagi jawapan yang tidak benar. 1.Apakah amalan yang diperlukan supaya diri kita sihat dan cergas A. Manusia telah dijadikan oleh tuhan secara berpasang ±pasang ( ) 2. Susu tepung merupakan produk bijirin ( ) 5. Mengigit kuku yang panjang. Kerap bersenam 8.Tekanan perasaan boleh mengakibatkan penyakit berbahaya ( ) 4. di reban C.kamu diminta menjawab dengan ayat kamu sendiri. Ikan C.. Kerap menonton Wayang C.tanda menghidapi penyakit. Meludah merata ±rata tempat B. Kerap tidur B.

... 5.makanan seimbang.... .............Kita hendaklah . acara pecut ....guna semula ....... ..... Acara lumba lari 100m dikenali juga sebagai acara ««««««««« . bahan ..... . 8.Selain daripada melakukan aktiviti «««««««««.....bersukan paru ±paru . Di dalam pertandingan hoki terdapat dua orang «««««««««««...... 4. bersarapan 1.... Tuliskan satu cara menjaga kebersihan diri «««««««««««««««««««««««««««««««« ««««««««««««««««««««.2. 7.. sentuhan .. 3... 9.. boleh dijangkiti melalu perkongsian jarum 2..... 5...dengar. Berapa orang pemain dalam satu regu sepak takraw? «««««««««««««««««««««««««««««««« ««««««««««««««««««««. kitar semula............ «««««««««««««««««««««««««««««««« ««««««««««««««««««««......Apakah tanggungjawab kita terhadap sungai ? «««««««««««««««««««««««««««««««« ««««««««««««««««««««...... Memakan banyak ««««««««««« akan mengelakkan dari penyakit buasir........ Penyakit ««««««.. Kita mempunyai lima deria iaitu deria bau . .....bahan buangan Tunjang : Kesihatan Diri Dan Keluarga Tajuk : Kesihatan Diri Bulatkan jawapan yang betul. Aids .....kita juga perlu makan Makanan yang ....rasa..... dan .. sebelum kita pergi ke sekolah supaya kita mempunyai tenaga untuk belajar.Fungsi «««««««««. Bahagian D Buah ±buahan .....Untuk mengelakkan pencemaran alam sekitar.....kita perlu.... 4.. ««« 6. adalah sebagai organ pernafasan manusia.lihat dan «««««««...

1. Sayur D. Apakah sebenarnya yang berlaku pada diri Ani? A. Karbohidrat boleh didapati daripada«. A. Dia telah jatuh sakit. Dia terlalu kuat makan Tunjang : Kebersihan Dan Keselamatan Persekitaran Tajuk : Keselamatan - Jangan ikut orang yang tidak dikenali Pastikan tiada orang yang memerhatikan kita Jangan bermain jauh dari ahli keluarga. Ani bimbang kerana wajahnya telah ditumbuhi jerawat.. B. D. 2. menjalankan perniagaan menunjukkan perasaan menjaga keselamatan diri lulus dalam ujian Tunjang : Kesihatan Diri Dan Keluarga Tajuk : Pemakanan 3. Ikan B. Dia telah mengalami gangguan emosi. C. Telur . Dia telah masuk alam dewasa. Tubuh badannya juga semakin membesar dan beberapa bahagian genitalnya ditumbuhi bulu. Pernyataan di atas menunjukkan cara untuk«. B. D. C. A. Nasi D.

menghilangkan semua masalah yang dihadapi memudaratkan kesihatan tubuh badan dan mudah dijangkiti AIDS membuatkan kita sentiasa dalam keadaan sihat sejahtera. B. I dan II sahaja II dan III sahaja IV Sahaja I. C. B. 5. C. yang manakah bukan punca berlakunya kebakaran ? A. D. Membuang puntung rokok merata-rata tempat. dan III sahaja Tunjang : Kebersihan Dan Keselamatan Persekitaran Tajuk : Keselamatan 6. D. II.Tunjang : Gaya Hidup Sihat Tajuk : Penyalahgunaan Bahan 4. Bermain dengan mancis. Siapakah yang patut dihubungi ketika berlakunya banjir ? A. yang manakah racun? I II III IV Ubat lama Ubat gegat Racun tikus Panadol A. Antara yang berikut. Dadah Dadah Dadah Dadah boleh mencerdaskan minda. Pramugari B. C. Yang manakah benar tentang akibat pengambilan dadah ? A. Guru . Antara yang berikut. Dapur gas ditutup selepas digunakan. 7. Penggunaan punca elektrik yang berlebihan. B. D.

Pesakit diberi rawatan secara terperinci. Gambir Gergaji Pemadam Peti Pertolongan Cemas . C. Penyakit AIDS boleh berjangkit melalui pelbagai cara kecuali«. Pembedahan kecil yang diberikan kepada pesakit. Angkasawan D. C. D.. menerima darah yang telah dijangkiti virus HIV Tunjang : Kebersihan Dan Keselamatan Persekitaran Tajuk : Pertolongan cemas 9. 10. Bantuan awal yang diberikan sebelum mendapat rawatan lanjut. Bomba dan penyelamat Tunjang : Kebersihan Dan Keselamatan Persekitaran Tajuk : Penyakit 8. D. bersalam tangan berkongsi jarum suntikan. C. B. A. amalan seks secara rambang. D. Pesakit berada jauh daripada hospital. Kecederaan ringan boleh dirawat dengan menggunakan alat -alat perubatan seperti A. Apakah maksud pertolongan cemas ? A. B. B.C.

17. Gembira Marah Geram Takut Bersalah Sedih 16. Kita hendaklah berkawan dengan orang yang jahat. Ahmad _____________ selepas mendapat tahu yang dia telah gagal dalam peperiksaan UPSR. 14. 13. Jangan bantu adik ketika adik memerlukan pertolongan. 15. Kita tidak perlu meminta kebenaran ibu-bapa apabila hendak keluar rumah. Ayah ____________ apabila saya bermain sampai lewat petang. . 11. Tunjang : Kesihatan Diri Dan Keluarga Tajuk : Perasaan Isikan tempat kosong. Minta maaf apabila melakukan kesalahan. 12. Bantu ibu mengemaskan rumah dan menjaga kebersihan kawasan persekitaran.Tunjang : Kesihatan Diri Dan Keluarga Tajuk : Kekeluargaan / Tandakan pada pernyataan yang betul dan X p ada pernyataan yang salah.

Dia merasa ________________ apabila sepakannya tidak menepati sasaran ke gawang gol. Ayah telah memberikan hadiah kepada adik seutas jam tangan kerana lulus dalam peperiksaan. Adik merasa sangat _____________. 20. Chang mengugut Asir supaya tidak memberitahu cikgu tentang perbuatannya meniru da lam ujian bulanan.18. . 19.ini menyebabkan Asir ______________ melaporkannya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful