PEPERIKSAAN SETENGAH TAHUN SEK.KEB.

SERI NASIB BAIK BATU PAHAT JOHOR PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN Nama: ««««««««««««««««««««««««««««««««. . Tahun : «««««««««««««««««««««««««««««««.. Arahan : Kertas Soalan ini mengandungi 4 bahagian iaitu bahagian A : Objektif,bahagian B : struktur dan bahagian C: Aneka pilihan.Kamu diminta menjawab semua soalan Bahagian A a. Piliha jawapan yang paling sesuai 1. Berikut merupakan sukan permainan secara individu. A. Bola Sepak B. Golf C. Bola Tampar 2. Acara olahraga yang biasa dipertandingkan adalah seperti berikut kecuali A. 150 meter B. 200 meter C. 400 meter 3. Setiap beregu dalam permainan badminton mempunyai «.. A. seorang pemain B. dua orang pemain C. tiga orang pemain 4. Di antara berikut yang manakah bukan kategori bagi acara lontor peluru sekolah rendah A. Perempuan pra sekolah B. Lelaki bawah 12 tahun C. Perempuan bawah 12 tahun 5. Berikut merupakan alatan yang terdapat di dalam bilik pengurusan sukan kecuali A. Tali skiping B. Bola jarring C. Gasing 6. Di antara berikut yang manakah makanan yang diperlukan untuk

Penyakit kanser paru ± paru boleh disebabkan asap rokok ( ) 8.. Demam Akademi Fantasia 10. Manusia telah dijadikan oleh tuhan secara berpasang ±pasang ( ) 2. Mengapa kita perlu mengosok gigi setiap hari? «««««««««««««««««««««««««««««««« «««««««««««««««««««« «««««««««««««««««««««««««««««««« ««««««««««««««««««««. di bawah daun-daun B. Untuk mengurangkan berat badan kita perlu makan ± makanan berprotein sahaja setiap hari.tanda menghidapi penyakit. Ais krim 7. 1. Ectacy merupakan sejenis dadah yang merbahaya ( ) 7. 9. Kerap bersenam 8. Meludah merata ±rata tempat B. Di manakah tempat ± tempat pembiakan nyamuk aedes A.Kita membesar dengan sihat. Demam denggi C.Apakah amalan yang diperlukan supaya diri kita sihat dan cergas A.Tuliskan (/) bagi jawapan yang betul dan (x) bagi jawapan yang tidak benar. Berikut amalan yang baik semasa kita hendak makan : A. Apakah penyakit yang disebabkab oleh nyamuk aedes A.Tekanan perasaan boleh mengakibatkan penyakit berbahaya ( ) 4. 1. Susu tepung merupakan produk bijirin ( ) 5. Demam Bola B. Gula-gula B.kita Perlu mendapatkan nasihat jururawat dengan segera ( ) 10. Mengigit kuku yang panjang. Shalin Zulkifli adalah ahli sukan perahu layer ( ) 3. Buah limau kaya dengan vitamin C ( ) 6. Kerap menonton Wayang C.Contoh acara lumba lari berganti. Di kawasan air bertakung b. Membasuh tangan sebelum makan C. Kerap tidur B. A. di reban C. .kamu diminta menjawab dengan ayat kamu sendiri.Jika kita mengalami tanda. ( ) 9.ganti ialah lari pecut 100m ( ) Bahagian C : Bahagian ini adalah soalan berbentuk struktur . Ikan C.

Berapa orang pemain dalam satu regu sepak takraw? «««««««««««««««««««««««««««««««« ««««««««««««««««««««...... 7... 4.. adalah sebagai organ pernafasan manusia.....kita perlu... bersarapan 1...Selain daripada melakukan aktiviti «««««««««. Memakan banyak ««««««««««« akan mengelakkan dari penyakit buasir...guna semula .. boleh dijangkiti melalu perkongsian jarum 2.... ... Tuliskan satu cara menjaga kebersihan diri «««««««««««««««««««««««««««««««« ««««««««««««««««««««.. kitar semula.... Di dalam pertandingan hoki terdapat dua orang «««««««««««..kita juga perlu makan Makanan yang ... ««« 6.Untuk mengelakkan pencemaran alam sekitar..... 3. Penyakit ««««««.... acara pecut ... 5..Fungsi «««««««««.. Aids ............. Kita mempunyai lima deria iaitu deria bau ....... ... Bahagian D Buah ±buahan .................. .. sebelum kita pergi ke sekolah supaya kita mempunyai tenaga untuk belajar....... 8.........Kita hendaklah . dan .. 4..makanan seimbang..lihat dan «««««««. sentuhan .rasa.. Acara lumba lari 100m dikenali juga sebagai acara ««««««««« ... bahan .......bahan buangan Tunjang : Kesihatan Diri Dan Keluarga Tajuk : Kesihatan Diri Bulatkan jawapan yang betul.. . 5..bersukan paru ±paru .Apakah tanggungjawab kita terhadap sungai ? «««««««««««««««««««««««««««««««« ««««««««««««««««««««.. 9..2........ «««««««««««««««««««««««««««««««« ««««««««««««««««««««.dengar.

Karbohidrat boleh didapati daripada«. Tubuh badannya juga semakin membesar dan beberapa bahagian genitalnya ditumbuhi bulu. C. Nasi D. B. Dia telah masuk alam dewasa. B. Sayur D. menjalankan perniagaan menunjukkan perasaan menjaga keselamatan diri lulus dalam ujian Tunjang : Kesihatan Diri Dan Keluarga Tajuk : Pemakanan 3. Apakah sebenarnya yang berlaku pada diri Ani? A. 2. C. Pernyataan di atas menunjukkan cara untuk«. A. Dia telah mengalami gangguan emosi. Telur . A.1. Ikan B.. Ani bimbang kerana wajahnya telah ditumbuhi jerawat. D. Dia terlalu kuat makan Tunjang : Kebersihan Dan Keselamatan Persekitaran Tajuk : Keselamatan - Jangan ikut orang yang tidak dikenali Pastikan tiada orang yang memerhatikan kita Jangan bermain jauh dari ahli keluarga. Dia telah jatuh sakit. D.

D. Membuang puntung rokok merata-rata tempat. Antara yang berikut. Yang manakah benar tentang akibat pengambilan dadah ? A.Tunjang : Gaya Hidup Sihat Tajuk : Penyalahgunaan Bahan 4. II. yang manakah bukan punca berlakunya kebakaran ? A. 7. Guru . yang manakah racun? I II III IV Ubat lama Ubat gegat Racun tikus Panadol A. D. Bermain dengan mancis. D. B. dan III sahaja Tunjang : Kebersihan Dan Keselamatan Persekitaran Tajuk : Keselamatan 6. 5. I dan II sahaja II dan III sahaja IV Sahaja I. Penggunaan punca elektrik yang berlebihan. Dapur gas ditutup selepas digunakan. C. C. Pramugari B. C. B. menghilangkan semua masalah yang dihadapi memudaratkan kesihatan tubuh badan dan mudah dijangkiti AIDS membuatkan kita sentiasa dalam keadaan sihat sejahtera. Antara yang berikut. B. Dadah Dadah Dadah Dadah boleh mencerdaskan minda. Siapakah yang patut dihubungi ketika berlakunya banjir ? A.

Pembedahan kecil yang diberikan kepada pesakit. Bantuan awal yang diberikan sebelum mendapat rawatan lanjut. Pesakit berada jauh daripada hospital. Gambir Gergaji Pemadam Peti Pertolongan Cemas . D. D. 10. menerima darah yang telah dijangkiti virus HIV Tunjang : Kebersihan Dan Keselamatan Persekitaran Tajuk : Pertolongan cemas 9. Pesakit diberi rawatan secara terperinci.C. Bomba dan penyelamat Tunjang : Kebersihan Dan Keselamatan Persekitaran Tajuk : Penyakit 8. Kecederaan ringan boleh dirawat dengan menggunakan alat -alat perubatan seperti A. D. amalan seks secara rambang. C. bersalam tangan berkongsi jarum suntikan.. A. Apakah maksud pertolongan cemas ? A. B. B. Penyakit AIDS boleh berjangkit melalui pelbagai cara kecuali«. B. Angkasawan D. C. C.

17. Gembira Marah Geram Takut Bersalah Sedih 16. Kita tidak perlu meminta kebenaran ibu-bapa apabila hendak keluar rumah. Tunjang : Kesihatan Diri Dan Keluarga Tajuk : Perasaan Isikan tempat kosong. 13. Ahmad _____________ selepas mendapat tahu yang dia telah gagal dalam peperiksaan UPSR. Jangan bantu adik ketika adik memerlukan pertolongan. Minta maaf apabila melakukan kesalahan. . Kita hendaklah berkawan dengan orang yang jahat.Tunjang : Kesihatan Diri Dan Keluarga Tajuk : Kekeluargaan / Tandakan pada pernyataan yang betul dan X p ada pernyataan yang salah. Ayah ____________ apabila saya bermain sampai lewat petang. 15. 12. 11. 14. Bantu ibu mengemaskan rumah dan menjaga kebersihan kawasan persekitaran.

Dia merasa ________________ apabila sepakannya tidak menepati sasaran ke gawang gol.ini menyebabkan Asir ______________ melaporkannya. Ayah telah memberikan hadiah kepada adik seutas jam tangan kerana lulus dalam peperiksaan. . Chang mengugut Asir supaya tidak memberitahu cikgu tentang perbuatannya meniru da lam ujian bulanan. 20. Adik merasa sangat _____________.18. 19.