Peperiksaan Setengah Tahun Pjk Tahun 4 Internet

PEPERIKSAAN SETENGAH TAHUN SEK.KEB.

SERI NASIB BAIK BATU PAHAT JOHOR PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN Nama: ««««««««««««««««««««««««««««««««. . Tahun : «««««««««««««««««««««««««««««««.. Arahan : Kertas Soalan ini mengandungi 4 bahagian iaitu bahagian A : Objektif,bahagian B : struktur dan bahagian C: Aneka pilihan.Kamu diminta menjawab semua soalan Bahagian A a. Piliha jawapan yang paling sesuai 1. Berikut merupakan sukan permainan secara individu. A. Bola Sepak B. Golf C. Bola Tampar 2. Acara olahraga yang biasa dipertandingkan adalah seperti berikut kecuali A. 150 meter B. 200 meter C. 400 meter 3. Setiap beregu dalam permainan badminton mempunyai «.. A. seorang pemain B. dua orang pemain C. tiga orang pemain 4. Di antara berikut yang manakah bukan kategori bagi acara lontor peluru sekolah rendah A. Perempuan pra sekolah B. Lelaki bawah 12 tahun C. Perempuan bawah 12 tahun 5. Berikut merupakan alatan yang terdapat di dalam bilik pengurusan sukan kecuali A. Tali skiping B. Bola jarring C. Gasing 6. Di antara berikut yang manakah makanan yang diperlukan untuk

Demam denggi C. Buah limau kaya dengan vitamin C ( ) 6. di bawah daun-daun B. Mengapa kita perlu mengosok gigi setiap hari? «««««««««««««««««««««««««««««««« «««««««««««««««««««« «««««««««««««««««««««««««««««««« ««««««««««««««««««««.Jika kita mengalami tanda. Apakah penyakit yang disebabkab oleh nyamuk aedes A..Tuliskan (/) bagi jawapan yang betul dan (x) bagi jawapan yang tidak benar. Di kawasan air bertakung b. 9.Apakah amalan yang diperlukan supaya diri kita sihat dan cergas A. Demam Akademi Fantasia 10.tanda menghidapi penyakit.kita Perlu mendapatkan nasihat jururawat dengan segera ( ) 10. Membasuh tangan sebelum makan C. Kerap menonton Wayang C. Shalin Zulkifli adalah ahli sukan perahu layer ( ) 3.Contoh acara lumba lari berganti. Di manakah tempat ± tempat pembiakan nyamuk aedes A. Susu tepung merupakan produk bijirin ( ) 5. di reban C. Kerap bersenam 8. Untuk mengurangkan berat badan kita perlu makan ± makanan berprotein sahaja setiap hari. Mengigit kuku yang panjang. . Meludah merata ±rata tempat B. Gula-gula B. Kerap tidur B. 1. Penyakit kanser paru ± paru boleh disebabkan asap rokok ( ) 8.Tekanan perasaan boleh mengakibatkan penyakit berbahaya ( ) 4. 1. Manusia telah dijadikan oleh tuhan secara berpasang ±pasang ( ) 2. ( ) 9.Kita membesar dengan sihat. Ikan C.ganti ialah lari pecut 100m ( ) Bahagian C : Bahagian ini adalah soalan berbentuk struktur . Ais krim 7.kamu diminta menjawab dengan ayat kamu sendiri. Ectacy merupakan sejenis dadah yang merbahaya ( ) 7. A. Demam Bola B. Berikut amalan yang baik semasa kita hendak makan : A.

............... 4.....kita juga perlu makan Makanan yang ...... acara pecut .. boleh dijangkiti melalu perkongsian jarum 2....Kita hendaklah . ««« 6.. 3.makanan seimbang.2. Penyakit ««««««...Fungsi «««««««««. sentuhan .... .....Untuk mengelakkan pencemaran alam sekitar.. 8.... sebelum kita pergi ke sekolah supaya kita mempunyai tenaga untuk belajar..bahan buangan Tunjang : Kesihatan Diri Dan Keluarga Tajuk : Kesihatan Diri Bulatkan jawapan yang betul...Selain daripada melakukan aktiviti «««««««««...... dan .........kita perlu.........bersukan paru ±paru .. 9......... Bahagian D Buah ±buahan . 4........lihat dan «««««««. .. 5.. bahan .rasa. 7..... .. Aids . Kita mempunyai lima deria iaitu deria bau . kitar semula. Berapa orang pemain dalam satu regu sepak takraw? «««««««««««««««««««««««««««««««« ««««««««««««««««««««..guna semula ..... «««««««««««««««««««««««««««««««« ««««««««««««««««««««... adalah sebagai organ pernafasan manusia.dengar... Acara lumba lari 100m dikenali juga sebagai acara ««««««««« .. 5.. bersarapan 1...... .. Tuliskan satu cara menjaga kebersihan diri «««««««««««««««««««««««««««««««« ««««««««««««««««««««. Di dalam pertandingan hoki terdapat dua orang «««««««««««........Apakah tanggungjawab kita terhadap sungai ? «««««««««««««««««««««««««««««««« ««««««««««««««««««««. Memakan banyak ««««««««««« akan mengelakkan dari penyakit buasir.....

D. menjalankan perniagaan menunjukkan perasaan menjaga keselamatan diri lulus dalam ujian Tunjang : Kesihatan Diri Dan Keluarga Tajuk : Pemakanan 3.1. Ani bimbang kerana wajahnya telah ditumbuhi jerawat. Apakah sebenarnya yang berlaku pada diri Ani? A.. D. Dia telah masuk alam dewasa. Dia terlalu kuat makan Tunjang : Kebersihan Dan Keselamatan Persekitaran Tajuk : Keselamatan - Jangan ikut orang yang tidak dikenali Pastikan tiada orang yang memerhatikan kita Jangan bermain jauh dari ahli keluarga. Dia telah mengalami gangguan emosi. Ikan B. Karbohidrat boleh didapati daripada«. B. 2. Sayur D. Dia telah jatuh sakit. B. Telur . C. Tubuh badannya juga semakin membesar dan beberapa bahagian genitalnya ditumbuhi bulu. A. C. A. Nasi D. Pernyataan di atas menunjukkan cara untuk«.

D. Dadah Dadah Dadah Dadah boleh mencerdaskan minda. B. 5. B. 7. Membuang puntung rokok merata-rata tempat. B. C. Yang manakah benar tentang akibat pengambilan dadah ? A. Antara yang berikut. II. D.Tunjang : Gaya Hidup Sihat Tajuk : Penyalahgunaan Bahan 4. I dan II sahaja II dan III sahaja IV Sahaja I. yang manakah bukan punca berlakunya kebakaran ? A. Pramugari B. Penggunaan punca elektrik yang berlebihan. Siapakah yang patut dihubungi ketika berlakunya banjir ? A. yang manakah racun? I II III IV Ubat lama Ubat gegat Racun tikus Panadol A. Antara yang berikut. dan III sahaja Tunjang : Kebersihan Dan Keselamatan Persekitaran Tajuk : Keselamatan 6. Guru . C. D. menghilangkan semua masalah yang dihadapi memudaratkan kesihatan tubuh badan dan mudah dijangkiti AIDS membuatkan kita sentiasa dalam keadaan sihat sejahtera. Bermain dengan mancis. C. Dapur gas ditutup selepas digunakan.

Penyakit AIDS boleh berjangkit melalui pelbagai cara kecuali«. Pembedahan kecil yang diberikan kepada pesakit. 10. A. Pesakit diberi rawatan secara terperinci. D. D. menerima darah yang telah dijangkiti virus HIV Tunjang : Kebersihan Dan Keselamatan Persekitaran Tajuk : Pertolongan cemas 9. C. C. Apakah maksud pertolongan cemas ? A. B. Bantuan awal yang diberikan sebelum mendapat rawatan lanjut. amalan seks secara rambang. C. Bomba dan penyelamat Tunjang : Kebersihan Dan Keselamatan Persekitaran Tajuk : Penyakit 8.. Pesakit berada jauh daripada hospital. B. B. Kecederaan ringan boleh dirawat dengan menggunakan alat -alat perubatan seperti A. bersalam tangan berkongsi jarum suntikan.C. D. Angkasawan D. Gambir Gergaji Pemadam Peti Pertolongan Cemas .

Kita hendaklah berkawan dengan orang yang jahat. 12. Ahmad _____________ selepas mendapat tahu yang dia telah gagal dalam peperiksaan UPSR. 14. Tunjang : Kesihatan Diri Dan Keluarga Tajuk : Perasaan Isikan tempat kosong. Minta maaf apabila melakukan kesalahan. Kita tidak perlu meminta kebenaran ibu-bapa apabila hendak keluar rumah. Bantu ibu mengemaskan rumah dan menjaga kebersihan kawasan persekitaran. Ayah ____________ apabila saya bermain sampai lewat petang. Jangan bantu adik ketika adik memerlukan pertolongan. . Gembira Marah Geram Takut Bersalah Sedih 16. 11. 13.Tunjang : Kesihatan Diri Dan Keluarga Tajuk : Kekeluargaan / Tandakan pada pernyataan yang betul dan X p ada pernyataan yang salah. 15. 17.

20. Ayah telah memberikan hadiah kepada adik seutas jam tangan kerana lulus dalam peperiksaan.18. 19.ini menyebabkan Asir ______________ melaporkannya. . Chang mengugut Asir supaya tidak memberitahu cikgu tentang perbuatannya meniru da lam ujian bulanan. Adik merasa sangat _____________. Dia merasa ________________ apabila sepakannya tidak menepati sasaran ke gawang gol.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful