Hidup Cemerlang Tanpa Dadah Di Malaysia,kes penagihan dadah dan pengedaran dadah telah bertambah amat membimbangkan

.Sebelum ketagihan dadah seseorang itupatut menyayangi dirinya sendiri.Seseorang itu akan hidup cemerlang jika tidak menagih dadah. Jika seseorang itu tidak ketagihan dadah,dia akan mendapat banyak faedah.Contohnya,jika seorang penagih hendak membeli dadah,dia perlu menggunakan sejumlah banyak duit.cuba bayangkan,jika dadah yang dibeli oleh seseorang penagih berharga RM70.00,berapa banyak duit yang telah digunakan dalam satu minggu,satu bulan,satu tahun.

Selain itu,seseorang yang tidak menagih dadah mentalnya akan terjejas dan ini akan menyebabkan penagih dadah tersebut tidak dapat menumpukan diri untuk pelajaran di sekolah.Kebolehan untuk berfikir penagih dadah juga akan terjejas.Bagi mereka yang tidak menghisap dadah,mereka akan cemerlang dalam semua pelajaran.

Di samping itu,kerjaya seorang penagih dadah tidak bagus.Mereka sanggup membunuh untuk mendapat duit supaya dapat membeli dadah.Terdapat banyak jenis dadah seperti Heroin dan “Ecstasy”.Bagi mereka yang bebas daripada cengkaman dadah,semua kerjaya mereka cemerlang.ada yang menjadi doctor,ada juga yang menjadi jurutera dan sebagainya.

mereka tidak lagi menghiraukan kebersihan diri. .Disebabkan mereka dalam cengkaman dadah.Terdapat satu kes dimana penagih dadah telah ibunya sendiri untuk mendapat duit. Oleh sebab itu.anda akan dihukum 7 sebatan dan beberapa tahun di penjara.Ini menyebabkan penagih dadah tersebut mendapat penyakit seperti “Acccess Immune Defense Sindrom”(AIDS).Jika anda telah menghisap dadah.kita mesti mengelakkan diri daripada terperangkap dalam cengkaman.Ini akan menghacurkan sebuah keluarga yang bahagia.