PERUBATAN TRADISIONAL

Perubatan cara tradisional adalah warisan turun temurun . Ia telah bermula
pada nenek moyang kita lagi dan banyak pengorbanan , keadaan atau cara telah dilakukan dalam usaha mendapatkan ubat-ubatan yang benar-benar berkesanan .Dalam masyarakat Malaysia kaedah rawatan tradisional biasanya diamalkan oleh jampi serapah di samping ubat-ubatan asli yang didapati daripada tumbuhtumbuhan dan haiwan serta serangga. Perubatan tradisional berkembang menjadi salah satu cabang ilmu perubatan yang penting kerana ia memberi pelbagai sumbangan ke arah meningkatkan taraf kesihatan negara ini.Perubatan tradisional masih diperlukan biarpun dunia perubatan semakin canggih.Malahan dalam beberapa jenis penyakit, sistem perubatan tradisional ternyata lebih berkesan daripada perubatan moden. Perubatan tradisional masih lagi diperlukan oleh masyarakat hari ini kerana beberapa faktor .Antaranya ialah warisan amalan hidup tradisional masih mengekang nilai hidup sebahagian besar masyarakat khususnya orang melayu di kawasan dan pedalamaan .Sejak sekian lama orang Melayu amat terpengaruh kepada kepercayaan animisme dan saki baki kepercayaan ini masih lagi wujud walaupun angin perubahan dan kemodenan begitu kencang bertiup. Kepercayaan animisme mengajar masyarakat bahawa setiap penyakit bermula daripada lebihan kecairan ,racun dan pengaruh makhluk halus.Kalau hendak menyembuhkan penyakit yang sebegitu rupa ,amalan perubatan tradisional diperlukan .Selain itu, perubatan moden masih gagal mngubati penyakit ganjil yang berkaitan dengan kuasa ghaib ,misalnya santau ,histeria atau rasukan hantu. Iblis dan syaitan boleh menyebabkan pesakit menjadi gila atau hilang akal seketika waktu,muntah darah atau menjerit-jerit .Penyakit –penyakit ganjil juga boleh disembuh melalui perubatan tradisional dan memang sukar disembuhkan dengan perubatan moden.Kaedah perubatan tradisional memang berkesan untuk mengubati penyakit seperti ini.Oleh sebab itulah golongan seperti ini masih memerlukan perubatan tradisional dan menolak pengubatan seperti ini. Perubatan tradional masih lagi diperlukan kerana berupaya dan menjadi penawar kepada pelbagai penyakit yang berbahaya .Penyakit -penyakit seperti darah tinggi,lelah ,lumpuh ,patah tulang dan penyakit-penyakit yang ada kaitan dengan urat saraf kebiasanya lebih serasi dengan perubatan tradisional jika dibandingkan dengan perubatan moden. Sesetengah rawatan perubatan tradisional mendatangkan kesan yang baik ,khasnya dalam mengubati tulang yang patah .Ada bomoh patah atau bomoh tulang yang dapat menyembuh sakit ini menurut kepakarannya tanpa melalui proses pembalutan seperti kaedah rawatan perubatan moden.Selain itu pengamal

terdapat bomoh atau pengamal perubatan tradisional yang mampu untuk menyembuhkannya. Perubatan tradisional masih lagi diperlukan kerana rata-rata masyarakat masih lagi belum mampu hendak membiayai belanja dan kos perubatan moden.perubatan tradisional tidak diperlukan alat-alat yang mungkin berharga beribu-ribu ringgit .penagihan dadah .Dari segi rawatan pula . boleh mengurangkan tanggungjawab golongan miskin dan setengahnya mengalihkan perhatian orang ramai kepada perubatan tradisional.Semua ini membuktikan bahawa perubatan tradisional masih diperlukan .Penyakit tersebut sememangnya tidak dapat disembuhkan melalui rawatan perubatan moden.sakit lelah dan lumpuh .Kedua-dua jenis perubatan ini mujarab bagi beberapa penyakit seperti darah tinggi .Tambahan pula rawatan akupunktur boleh menggantikan ubat bius dalam proses pembedahan.bayarannya murah kerana perkhidmatan ini berlandaskan niat ingin menolong dan bukan semata-mata mengaut keuntungan .Contohnya kos sebanyak RM20. Begitu juga dengan buta. pekak dan sebagainya yang dapat disembuhkan oleh rawatan tradisional .tetapi dengan kos yang tinggi itu.kian tingggi pula kos yang terpaksa ditanggungkan oleh orang ramai.bayaran yang murah dalam perubatan tradisional. Dengan sebab itu sistem perubatan tradisional masih diperlukan lagi. Memang kesan perubatan begini dapat memberi impak yang cepat dan tepat .Bayaran perubatan tradisional lebih mudah berbanding dengan perubatan moden. Justeru itu masyarakat kini lebih mempercayai kaedah rawatan tradisional . Kadar bayarannya yang rendah juga berpunca daripada harga ubat-ubatan tradisional yang murah.terdapat pusat rawatan tradisional yang telah memulihkan para penagih banyak menggunakan sistem rawatan tradisional .Lebih-lebih lagi untuk mengubati penyakit-penyakit ayng berbahaya .Maksudnya kian canggih dan moden alatan yang digunakan dalam perubatan moden .berapa orangkah yang mampu membiayainya ?Bagi rawatan tradisional .Dan perubatan tradisional semakin mendapat sambutan memandangkan kejayaan rawatan dan penemuan khasiat ubatan tradisional yang mujarab .perubatan tradisional mendakwa bahawa perubatan moden telah gagal menangani penyakit-penyakit yang berkaitan dengan urat saraf dan angin .tetapi perbelanjaan perubatan lebih murah dengan menggunakan ramuan tertentu sahaja.bayaran biasanya mengikut keikhlasan dan kemampuan pesakit .Maka . akupunktur dan ubat-an sinseh terkenal sejak zaman berzaman lagi. bisu. .Sistem rawatan secara tradisional juga dikatakan amat berkesan untuk menyembuhkan penyakit yang kronik seperti jangkitan HIV atau AIDS .Untuk penyakit hilang akal atau gila umpamanya .Dalam penagihan dadah pula.kencing manis dan penyakit mental.Manakala di kalangan masyarakat Cina.bukannya melalui pembedahan seperti yang digunakan di dalam perubatan moden. Rawatan tradisional lebih terhasil dan benar-benar menyakinkan masyarakat .000 yang diperlukan untuk merawat sakit lemah jantung dengan menggunakan laser.

semakin meningkat. Selain daripada khasiat dan keberkesanannya. Ini munkin kerana ubat-ubat moden selalunya bersifat sementara dan bertindak untuk melegakan rasa sakit sahaja . sedangkan orang Melayu pula mendapatkan rawatan daripada sinseh dan bomeh Cina . Malahan sering kita dapati orang Cina mendapatkan rawatan daripada Bomoh atau dukun Melayu.Kepercayaan ini telah dibuktikan benar melalui pengalaman sehari-harian mereka . Sejak akhir-akhir ini kesedaran di kalangan semua tentang kebaikan perubatan tradisional. sembuh dengan sepenuhnya.Pendek kata perubatan tradisional semakin penting dalam dunia perubatan sekarang . khususnya penggunaan tumbuhan-tumbuhan herba.Jelaslah bahawa perubatan tradisional memberi manfaat yang besar untuk kesejahteraan dan kehidupan manusia. Bagi masyarakat yang tinggal di pedalaman dan masih tertinggal dalam arus pembangunan moden.mereka meletakkan sepenuh kepercayaan kepada bomoh atau dukun untuk menyembuhkannya.Jelaslah bahawa perubatan tradisional.Ini membuktikan bahawa sistem rawatan tradional ini digunakan secara menyeluruh oleh masyarakat dan tidak terhad kepada sesuatu kaum sahaja. .Sistem perubatan tradisional bukanlah asing kepada para penduduk Di negara ini. Kita tidak seharusnya menyebabkan kita melupkan sistem perubatan Tradisional.Perubatan cara ini bukan sahaja digunakan oleh masyarakat melayu sahaja. Banyak terdapat kes-kes di mana seseorang pesakit yang telah puas berubat secara moden dan kemudiannya beralih kepada perubatan tradisional.kemajuan ilmu dan materialistik yang kita capai. Selain itu sistem rawatan tradisional ini masih diperlukan di negara ini masih diperlukan di negara ini kerana bagi masyarakat luar bandar sistem perubatan seperti itu sudah sebahagian daripada kepercayaan mereka.Hakikat bahawa amalan ini ada pada semua kaum menunjukkan sistem rawatan lama ini juga berkesan untuk menyembuhkan pelbagai jenis penyakit. malahan oleh masyarakat lain seperti India dan Cina. ubat-ubat tradisional juga dianggap lebih baik dan selamat kerana ramuannya yang asli dan tidak mengandungi bahan-bahan kimia berbahaya yang boleh memudaratkan.Mereka berpegang kepada amalan dalam agama Islam bahawa tidak boleh disembuhkan. Kesimpulannya. Dalam semua jenis penyakit. Perubatan Tradisional adalah alternatif kepada perubatan moden yang telah terbukti keberkesanannya. Manakala ubat-ubat tradisional dari tumbuhantumbuhan herba dan akar-akar kayu bertindak ke atas punca penyakit dan seterusnya menjadi penyembuh penyakit.Ia seharusnya diterima sebagai satu cabang perubatan dan digabungkan dengan teknologi perubatan moden demi meninggikan mutu perubatan di negara ini.sistem perubatan tradisional adalah warisan nenek moyang sejak zamanberzaman lagi.Semua kaum mempunyai sistem rawatan tradisional masing-masing.

PERUBATAN TRADISI MELALUI PENGGUNAAN TUMBUHAN ROSNAWATI BT YASIN KANDUNGAN PENGENALAN 1 PERUBATAN TRADISI MELALUI TUMBUHAN ANTARA CONTOH-CONTOH PERUBATAN TRADISI MELALUI TUMBUHAN A. Ubat-ubatan moden adalah mahal berbanding dengan ubat-ubatan tradisional yang ada diantaranya boleh tumbuh dengan mudah di belakang rumah kita. C) TEMBUNI KUCING D) KEMUDU BESAR E) GELAM ASAM JAWA DUKUNG ANAK .Penggunaan dadah didalam ubatan meninggalkan kesan jangka panjang terhadap kesihatan kita. "MENCEGAH ADALAH LEBIH BAIK DARIPADA MENGUBATI" kerana kos untuk Perubatan adalah tinggi dan semakin meningkat. Kita mempunyai altenatif untuk kekal sihat melalui cara yang diamalkan oleh nenek moyang kita dan mereka telah membuktikannya. Kajian diseluruh dunia telah mendapati bahawa produk berasaskan herba menunjukkan kesan yang amat positif dan berkesan dan telah diakui oleh pelbagai pihak. B.Faktor harga juga menyebabkan ramai di antara kita yang kembali kepada perubatan tradisional. Para pengkaji di institut-institut penyelidikan seperti MARDI dan institut-institut pengajian tinggi awam (IPTA) seperti Universiti Putera Malaysia (UPM) dan Universiti Sains Malaysia (USM) telah membuktikan keberkesanan ubat-ubatan tradisional dan kini sedang mengusahakan untuk memproses dan mengedarkan ubat-ubatan ini dalam bentuk yang lebih mudah diambil dan didapati seperti pil dan kapsul.

Dalam perubatan tradisi. . kayu gaharu dan sebagainya yang menjadi bahan utama dalam perubatan. kemenyan. Mereka merupakan masyarakat yang mempunyai kepakaran dalam penggunaan tumbuhan terutama dalam pengubatan tradisi. Kebanyakkan mereka terdiri daripada kumpulan etnik yang pandai memanfaatkan hutan terutama untuk tujuan perubatan. pawang dan sebagainya. Pengunaan herba merupakan amalan lama dalam perubatan tradisi dan ia melibatkan pelbagai jenis amalan termasuklah pengunaan jampi mentera. Pengetahuan dan pengalaman mereka ini tentang perubatan tradisi kemudiannya telah diperturunkan dari satu generasi kepada generasi yang lain sama ada melalui tulisan ataupun lisan. pengantungan kepada makluk halus dan sebagainya. bomoh. Perubatan tradisi adalah gabungan antara ilmu perubatan dan amalan perubatan tidak kira sama ada ianya mujarab atau sebaliknya atau sebagai pengesan penyakit. Penggunaan tumbuhan perlu ketika mengamalkan cara perubatan yang sedemikian sebagai bahan-bahan herba seperti sireh pinang. pencegah atau penghapus sesuatu penyakit . penggunaan tumbuhan adalah lebih meluas semenjak pengetahuan dan komitmen manusia terhadap penyakit serta ilmu perubatan yang semakin bertambah telah membebaskan manusia merekodnya sebagai menjadi bahan rujukan generasi yang seterusnya. Ini berdasarkan wujudnya pengamal ubatan tradisi di kampung-kampung orang Melayu sama ada dukun. kekuatan rohaniah.F) MENGKUDU G) KUNYIT HIDUP H) GELENGGANG I) KEMUNTING J) BUNGA TAHI AYAM K) PINANG L) PETAI 11 KESIMPULAN RUJUKAN PENGENALAN Masyarakat Melayu tradisi mempunyai keistimewaan sendiri dalam menjalani kehidupan mereka.

Tumbuh-tumbuhan yang sering dijadikan sebagai bahan perubatan tradisi terdiri daripada hutan hujan tropikal. deman kepialu dan sebagainya. kemudu besar dan sebagainya. Dipercayai bahawa bahan sebatian yang dihasilkan oleh tumbuhan hampir menyerupai sebatian tubuh manusia. Meredakan sakit kepala dan deman panas Cara penggunaannya dengan menjaram kepala menggunakan asam jawa yang dibancuh dengan air. Khasiat dan penggunaan 1. merdu. Contohnya pokok gelam. Pokok asam jawa hidup subur di negara yang mempunyai kadar hujan turun sepanjang tahun. Dengan itu. Pokok ini mempunyai ketinggian sekitar 20 hingga 25 meter. . Sudurnya bulat dan padat tetapi berdahan rendah. batang mahupun buahnya. tubuh manusia dapat bertindak balas terhadap sebatian tersebut dengan kesan yang minima. PERUBATAN TRADISI MELALUI TUMBUHAN Perubatan tradisi banyak mengunakan tumbuhan samada daripada daun. Perubatan tradisi ini dipercayai turun temurun oleh generasi atau kumpulan etnik yang memang mengenali atau banyak berpengetahuan tentang khasiat dan cara menggunakan tumbuh-tumbuhan herba tersebut sebagai ubat-ubatan. Pengamal-pengamal perubatan tradisi yang mengunakan tumbuhan sebagai bahan ubat mempunyai alasan tersendiri apabila menggunakan tumbuhan tersebut.Persoalannya mujarab ataupun tidak tentang cara perubatan ini terserah kepada kepercayaan kelompok manusia itu sendiri.Herba yang terhasil melalui tumbuhan tersebut dipercayai dapat menjadi bahan atau dianggap penawar untuk menyembuhkan penyakit tertentu seperti penyakit jantung. Pokok asam jawa mempunyai batang yang tegap dan dahan-dahan yang agak tersebar dan melentur. Asam jawa daripada keluarga Leguminaseae menghasilkan buah yang sangat masan dan lebih kurang 70 peratus daripada buahnya yang boleh dimakan. akar. Antara contoh-contoh perubatan tradisi melalui tumbuh-tumbuhan ialah : A)Asam Jawa Asam jawa atau nama saintifiknya Tamarindus indica L.

Batuk Campurkan ramuan asam jawa dengan sedikit gula batu dan embunkan semalaman sebelum diminum keesokan pagi. Pokok ini merupakan sejenis herba . 4) Karang batu dan sakit pinggang Daun dan akar dijemur hingga kering dan direbus. dimandikan airnya. Dimasak bersama minyak cocos nucifera sebanyak 3 biji. Campuran akar sukai sebanyak 300 g direbus selama 44 hari dan campur kulit kerang 7 keping. Pokok ini tumbuh di kawasan terbiar dan berpasir. 2) Menjarang anak 5 pokok dukung anak direbus hingga mendidih. Pucuknya dibuat ulam bersama daun meraga jalil setiap hari. 3. .daun sesil dan berbunga kecil. Penyakit Asthma Air rebusan kulit batang asam jawa yang pahit digunakan untuk mengurangkan sakit ini B)Dukung anak Dukung anak atau nama saintifik ialah Phyllanthus urinaria L. Diminumdan dimandikan. Apabila suam .2. Air rebusan tersebut diminum 3 kali sehari selepas makan. Batang bercabang . Khasiat dan pengguanaan 1. Pokok ini mempunyai ketinggian di antara 15-20 cm. Selepas bersalin Pokok dukung anak .pokok pagar anak dan pokok jauh anak direbus. Minyak dibuat urut. 3) Sakit urat Pokok dihancurkan menjadi serbuk atau debu.

Ramuan tersebut diminum 1 kali sehari selepas makan pada waktu malam. diperah air dan dicampur dengan susu kambing yang segar. .6-12.4 dan lebar di antara 2. Manakala daunnya adalah ringkas iaitu panjang daun di antara 3. Diamalkan selama 44 hari.6 cm. Ubat selepas bersalin Rebus pokok tembuni kucing tiap-tiap hari hingga 44 hari. A. Kemudu besar Kemudu besar atau nama saintifiknya ialah Morinda elliptica Ridl.5) Penyakit kuning Daun sebanyak 15 helai diambil semasa basah dan digiling lumat. Biasanya pokok kemudu besar ini tunbuh di kawasan terbuka dan kawasan pantai yang berbatu. Khasiat dan penggunaan 1) Ubat sakit jantung Buah yang masak dimakan atau dihancurkan dibuat jus. 2) Haluskan kulit Buah yang masak ditumbuk dan diperah airnya. Khasiat dan penggunaan 1.2cm lebar. Pokok ini adalah sejenis herba yang mempunyai ketinggian lebih kurang 30 cm .0-2.7-4. Kemudian minyak tersebut disapu pada muka di malam hari dan jangan kena matahari.6 m. Pokoknya kecil dan mempunyai ketinggian di antara 3-3. Air tersebut dimasak bersama santan kelapa dijadikan minyak. campur 1 biji limau kasturi dan seketul garam.7cm panjang dan 3.2-3. daun ringkas iaitu 11. Kemudian air rebusan tersebut diminum dan dibuat mandi. Pokok ini mempunyai batang berwarna putih. C) Tembuni kucing Tembuni kucing atau nama saintifiknya Acalyppha indica L.

berkilat. Khasiat dan penggunaan 1) Ubat deman kepialu / campak / deman panas Buah gelam . licin dan susunan setentang.5m. Khasiat dan penggunaan 1. B. Pokoknya mempunyai ketinggian kira-kira 3. Diminum 3 kali sehari sebelum makan. Bisa hati Pokoknya dicelur dan dimakan 2) Kanak-kanak kembung Daun dilayur dan diletakkan pada perut . 2)Ubat cacing Daun 14 helai dicampur daun Mallatus Paniculatus. Tumbuh di kawasan tanah paya berlumpur. mempunyai ketinggian 24m dan daunnya 5-12 cm.3) Ubat urat kaki yang timbul Pucuk dibuat Ulam. Pokok adalah kecil . 7 tangkai dan 7 pokok Phyllanthus nirurr direbus sehingga mendidih. Diminum 3 kali sehari sebelum makan. daun pandan wangi direbus sehingga mendidih. Biasanya tumbuhan ini hidup di kawasan berpaya. Gelam Gelam atau nama saintifiknya ialah Melaleuca cajuputi Powell. Daun mudanya berbulu dan bunganya kecil. daun Olax seconders. Daunnya eliptik. F) Mengkudu Mengkudu atau nama saintifiknya ialah Morinda citrifolia L.

4)Ubat gastrik Isi kunyit tua iaitu lebih kurang 3cm panjang diparut dan diperah airnya. diminum tiap-tiap hari selama sebulan. dan diparut isinya diperah. Khasiat dan Penggunaan 1) Panaskan Badan Isinya dicampur air bawang merah. Kemudian dicampur dengan kuning telur ayam kampung sehingga sebati. kemudian ditapis. 2) Ubat mata rabun ayam Isinya dicampur dua helai daun sirih dan ditumbuk hingga hancur. diperah dan diminum setiap hari.1. H) Gelenggang Gelenggang atau nama saintifiknya ialah Cassia alata. Diminum 3 kali sehari selepas makan. Kunyit hidup terdiri daripada keluarga menisperamaceae. Dicampur air panas. 3 biji ditumbuk dan direbus sehingga mendidih. Terdiri daripada famili Fabacaea. 3) Ubat pening kepala Isinya dibuang kulit. Pokoknya . Cacing (kanak-kanak) Buahnya diperah dalam air garam G) Kunyit Hidup Kunyit hidup atau nama saintifiknya ialah Fibraurea choraleuca. Diminum 3 kali sehari selepas makan. 5)Ubat lelah 3 sudu besar madu lebah dicampur air kunyit .

Khasiat dan penggunaan. 3) Sebagai teh Daun dimasuk ke dalam air mendidih dan diminun airnya untuk sihat badan. pokoknya mempunyai bunga yang berwarna merah jambu. 2. Sakit perut Pucuknya dan daun tutup bumi direbus dan airnya diminum. Bunganya pada spika yang tegak dan berwarna kuning. daun hati-hati . 2.5m dan mempunyai 10 pasang anak daun. 1. daun jambu batu dan akar tutup bumi direbus airnya dan diminum untuk mengecut rahimnya. Daunnya panjang 0. Buahnya sejanis kekacang dan berwarna hitam apabila masak. Pokoknya biasa terdapat di kawasan berpasir. Panau Daunnya dipotong-potong dicampur dengan air kapur dan diletak pada kulit yang panau. Khasiat dan penggunaan 1. Rawatan selepas bersalin Pucuknya dan daun inai. Sakit perut Daun dan akarnya direbus dan airnya diminum. A.mempunyai ketinggian 1. . Pokoknya mempunyai ketinggian hingga 1m. Kemunting Kemunting atau nama saintifiknya ialah Rhdomyyrtus famentosa Wight Terdiri daripada keluarga Myfaceae.5m.

Pinang ini terdiri daripada famili Arecaceae. Kencing manis dan darah tinggi Akarnya digunakan dalam ramuan ubat periuk.3) keputihan Akar dan daun direbus bersama campuran lain dan diminum. Pinang ini dapat mengubati pelbagai penyakit. A. Daunnya ringkas dan bersaiz 3-8 cm. Lendir yang menghalang saluran pernafasan pesakit dapat dikeluarkan dengan hanya menghidu bau yang terhasil daripada ramasan atau tumbukan daunnya yang telah dijemur sehingga setengah kering. Bunga tahi ayam ini merupakan tumbhan herba yang tumbuh tegak. A. 3. Pinang Pinang atau nama saintifiknya Arecau catechu L. Sakit kepala Bunga putih bersama bunga raya putih diramas dalam air. Pokok pinang mempunyai batang yang lurus dan keras. Khasiat dan penggunaanya. Penyakit Asma Minyak yang terhasil daripada daun bunga tahi ayam amat berkesan untuk mengeluarkan lendir dan kahak daripada penghidap asma. 1. Tumbuhan ini tumbuh dikawasan berpasir dan terbuka. 2. Asalnya dari Amerika dan dibawa ke tanah Melayu untuk dijadikan tanaman tutup bumi. Bunga tahi ayam Bunga tahi ayam atau nama saintifiknya ialah Cutharantus roses. dam dijaram kepala. Ubat cacing . Khasiat dan penggunaan 1.

lakukan dua kali sehari. Selain itu. KESIMPULAN Pengalaman dan kepakaran masyarakat Melayu tentang perubatan tradisi melalui tumbuhan telah menarik para pengkaji untuk mengcungkir lebih banyak rahsia tentang tumbuhan untuk kegunaan manusia terutamanya dalam bidang perubatan. Ia dikatakan boleh mengibati penyakit ini. A. banyak kajian yang dijalankan berjaya memberi pengesahan terdapat kebekesanan terapi sediaan-sediaan herba. setelah halus diseduh dengan air panas dan garam. petai maranti ( Parkia ingsularis). kemudian ditampalkan pada tempat yang luka. Air tersebut diminum. Pohon pokok petai boleh mencapai ketinggian antara 20-30 m. Petai Petai atau nama saintifiknya Parkia spp tergolong daripada famili Leguminaceae. Pokok petai yang terdapat di negara kita adalah daripada 4 spesies antaranya petai kerayung (Parkia javanica). Di antara contoh ubat-ubatan moden yang berasal daripada tumbuhan ialah kuinina (Cinchona ledgeriana) untuk . 2. Kepentingan tumbuhan ubat-ubatan sebagai sumber ubatubatan moden terbukti dengan penemuan 121 jenis ubatan yang terhasil daripada 95 spesies tumbuhan. Ukuran lilitan batangnya boleh menjangkau antara 2-5 m. Setengah perubatan tradisi dapat dijelaskan melalui bukti-bukti saintifik. petai biasa (Parkia speciosa)dan petai nering ( Parkia sumatrana). Khasiat dan penggunaan 1) Penyakit darah tinggi atau kencing manis Buah petai dijadikan ulam .Menggiling setengah biji pinang. tumbuhan ubat-ubatan telah memainkan peranan yang penting di dalam proses penemuan ubat-ubatan moden. Ubat luka Sebiji pinang tua ditumbuk halus dan diramas dengan daun lidah buaya .

Dewan Kosmik.April 1996.Dewan Bahasa dan Pustaka. BIBLIOGRAFI Azahari Ibrahim.Disember 1996.UKM. Dr.Malaysia Tabung Fitokimia Terbesar.Jun 1997. Kosmetik dan Farmaseutikal.Khasiat Petai Dalam Perubatan Tradisional. Hafilah Yusop.Asam Jawa.1983. Azizal Abdul kadir. Sumber Bahan Herba.Dewan Kosmik Dr.Latihan Ilmiah Jabatan Botani. Penemuan ubat-ubatan baru daripada tumbuhan telah menimbulkan kesedaran baru kepada pelbagai pihak khasnya syarikat-syarikat Farmaseutikal daripada negara Barat untuk menjalankan kajian penyaringan biologi terhadap tumbuhan ubat-ubatan secara besar-besaran.Hutan Tropika Malaysia. Razak Haji Lajis. Wan Normie Hasan. Ong Hean Chooi.UKM.April 1995.Perubatan Tradisional.November 1997.mengubati mamalia.Majalah Wanita.Asam Jawa.Penggunaan Tumbuhan Kawasan Pantai dalam Perubatan Tradisi. Kajian Kes di Melaka.Dewan Kosmik.Disember 1998.Latihan Ilmiah Jabatan Botani.Berseri dan Berkhasiat. Mariatini Othman.Dewan Kosmik. Antara Manfaat dengan Risiko.April 1996.Julai 1998.Terengganu. Cantik. Samad Ahmad. Rohana Mohd. Azizah Osman.Warisan Perubatan Melayu.Disebalik Warna-warni Bunga. Dewan Kosmik. .Kajian Etnobotani Dengan Merujuk Kepada Tumbuhan Ubatan di Daerah Dungun. Noriya Mohamad.Ubat-ubatan Tradisional Melayu. Ramli Abdul Samad. Dewan Kosmik.Tumbuhan-tumbuhan Ubatan.Kuala Lumpur.Dewan Kosmik.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful