PERUBATAN TRADISIONAL

Perubatan cara tradisional adalah warisan turun temurun . Ia telah bermula
pada nenek moyang kita lagi dan banyak pengorbanan , keadaan atau cara telah dilakukan dalam usaha mendapatkan ubat-ubatan yang benar-benar berkesanan .Dalam masyarakat Malaysia kaedah rawatan tradisional biasanya diamalkan oleh jampi serapah di samping ubat-ubatan asli yang didapati daripada tumbuhtumbuhan dan haiwan serta serangga. Perubatan tradisional berkembang menjadi salah satu cabang ilmu perubatan yang penting kerana ia memberi pelbagai sumbangan ke arah meningkatkan taraf kesihatan negara ini.Perubatan tradisional masih diperlukan biarpun dunia perubatan semakin canggih.Malahan dalam beberapa jenis penyakit, sistem perubatan tradisional ternyata lebih berkesan daripada perubatan moden. Perubatan tradisional masih lagi diperlukan oleh masyarakat hari ini kerana beberapa faktor .Antaranya ialah warisan amalan hidup tradisional masih mengekang nilai hidup sebahagian besar masyarakat khususnya orang melayu di kawasan dan pedalamaan .Sejak sekian lama orang Melayu amat terpengaruh kepada kepercayaan animisme dan saki baki kepercayaan ini masih lagi wujud walaupun angin perubahan dan kemodenan begitu kencang bertiup. Kepercayaan animisme mengajar masyarakat bahawa setiap penyakit bermula daripada lebihan kecairan ,racun dan pengaruh makhluk halus.Kalau hendak menyembuhkan penyakit yang sebegitu rupa ,amalan perubatan tradisional diperlukan .Selain itu, perubatan moden masih gagal mngubati penyakit ganjil yang berkaitan dengan kuasa ghaib ,misalnya santau ,histeria atau rasukan hantu. Iblis dan syaitan boleh menyebabkan pesakit menjadi gila atau hilang akal seketika waktu,muntah darah atau menjerit-jerit .Penyakit –penyakit ganjil juga boleh disembuh melalui perubatan tradisional dan memang sukar disembuhkan dengan perubatan moden.Kaedah perubatan tradisional memang berkesan untuk mengubati penyakit seperti ini.Oleh sebab itulah golongan seperti ini masih memerlukan perubatan tradisional dan menolak pengubatan seperti ini. Perubatan tradional masih lagi diperlukan kerana berupaya dan menjadi penawar kepada pelbagai penyakit yang berbahaya .Penyakit -penyakit seperti darah tinggi,lelah ,lumpuh ,patah tulang dan penyakit-penyakit yang ada kaitan dengan urat saraf kebiasanya lebih serasi dengan perubatan tradisional jika dibandingkan dengan perubatan moden. Sesetengah rawatan perubatan tradisional mendatangkan kesan yang baik ,khasnya dalam mengubati tulang yang patah .Ada bomoh patah atau bomoh tulang yang dapat menyembuh sakit ini menurut kepakarannya tanpa melalui proses pembalutan seperti kaedah rawatan perubatan moden.Selain itu pengamal

Perubatan tradisional masih lagi diperlukan kerana rata-rata masyarakat masih lagi belum mampu hendak membiayai belanja dan kos perubatan moden. .sakit lelah dan lumpuh .Bayaran perubatan tradisional lebih mudah berbanding dengan perubatan moden.tetapi perbelanjaan perubatan lebih murah dengan menggunakan ramuan tertentu sahaja.terdapat pusat rawatan tradisional yang telah memulihkan para penagih banyak menggunakan sistem rawatan tradisional .Dalam penagihan dadah pula.Manakala di kalangan masyarakat Cina. Begitu juga dengan buta. Dengan sebab itu sistem perubatan tradisional masih diperlukan lagi. Memang kesan perubatan begini dapat memberi impak yang cepat dan tepat .Contohnya kos sebanyak RM20.Untuk penyakit hilang akal atau gila umpamanya .Lebih-lebih lagi untuk mengubati penyakit-penyakit ayng berbahaya .Kedua-dua jenis perubatan ini mujarab bagi beberapa penyakit seperti darah tinggi .bayaran yang murah dalam perubatan tradisional.Maksudnya kian canggih dan moden alatan yang digunakan dalam perubatan moden . bisu.Maka . akupunktur dan ubat-an sinseh terkenal sejak zaman berzaman lagi.Tambahan pula rawatan akupunktur boleh menggantikan ubat bius dalam proses pembedahan.000 yang diperlukan untuk merawat sakit lemah jantung dengan menggunakan laser.Penyakit tersebut sememangnya tidak dapat disembuhkan melalui rawatan perubatan moden.Semua ini membuktikan bahawa perubatan tradisional masih diperlukan .terdapat bomoh atau pengamal perubatan tradisional yang mampu untuk menyembuhkannya.bayarannya murah kerana perkhidmatan ini berlandaskan niat ingin menolong dan bukan semata-mata mengaut keuntungan .perubatan tradisional tidak diperlukan alat-alat yang mungkin berharga beribu-ribu ringgit .penagihan dadah . Justeru itu masyarakat kini lebih mempercayai kaedah rawatan tradisional .kencing manis dan penyakit mental.tetapi dengan kos yang tinggi itu. boleh mengurangkan tanggungjawab golongan miskin dan setengahnya mengalihkan perhatian orang ramai kepada perubatan tradisional.berapa orangkah yang mampu membiayainya ?Bagi rawatan tradisional .bukannya melalui pembedahan seperti yang digunakan di dalam perubatan moden.Dan perubatan tradisional semakin mendapat sambutan memandangkan kejayaan rawatan dan penemuan khasiat ubatan tradisional yang mujarab . pekak dan sebagainya yang dapat disembuhkan oleh rawatan tradisional .bayaran biasanya mengikut keikhlasan dan kemampuan pesakit .Dari segi rawatan pula . Kadar bayarannya yang rendah juga berpunca daripada harga ubat-ubatan tradisional yang murah.kian tingggi pula kos yang terpaksa ditanggungkan oleh orang ramai.perubatan tradisional mendakwa bahawa perubatan moden telah gagal menangani penyakit-penyakit yang berkaitan dengan urat saraf dan angin . Rawatan tradisional lebih terhasil dan benar-benar menyakinkan masyarakat .Sistem rawatan secara tradisional juga dikatakan amat berkesan untuk menyembuhkan penyakit yang kronik seperti jangkitan HIV atau AIDS .

. malahan oleh masyarakat lain seperti India dan Cina. semakin meningkat.Kepercayaan ini telah dibuktikan benar melalui pengalaman sehari-harian mereka . sembuh dengan sepenuhnya.Perubatan cara ini bukan sahaja digunakan oleh masyarakat melayu sahaja. Perubatan Tradisional adalah alternatif kepada perubatan moden yang telah terbukti keberkesanannya.Hakikat bahawa amalan ini ada pada semua kaum menunjukkan sistem rawatan lama ini juga berkesan untuk menyembuhkan pelbagai jenis penyakit.Jelaslah bahawa perubatan tradisional. Kita tidak seharusnya menyebabkan kita melupkan sistem perubatan Tradisional. Bagi masyarakat yang tinggal di pedalaman dan masih tertinggal dalam arus pembangunan moden. Selain itu sistem rawatan tradisional ini masih diperlukan di negara ini masih diperlukan di negara ini kerana bagi masyarakat luar bandar sistem perubatan seperti itu sudah sebahagian daripada kepercayaan mereka. Manakala ubat-ubat tradisional dari tumbuhantumbuhan herba dan akar-akar kayu bertindak ke atas punca penyakit dan seterusnya menjadi penyembuh penyakit.Pendek kata perubatan tradisional semakin penting dalam dunia perubatan sekarang .Ini membuktikan bahawa sistem rawatan tradional ini digunakan secara menyeluruh oleh masyarakat dan tidak terhad kepada sesuatu kaum sahaja. Malahan sering kita dapati orang Cina mendapatkan rawatan daripada Bomoh atau dukun Melayu.Mereka berpegang kepada amalan dalam agama Islam bahawa tidak boleh disembuhkan.Sistem perubatan tradisional bukanlah asing kepada para penduduk Di negara ini. ubat-ubat tradisional juga dianggap lebih baik dan selamat kerana ramuannya yang asli dan tidak mengandungi bahan-bahan kimia berbahaya yang boleh memudaratkan. Dalam semua jenis penyakit. Ini munkin kerana ubat-ubat moden selalunya bersifat sementara dan bertindak untuk melegakan rasa sakit sahaja .mereka meletakkan sepenuh kepercayaan kepada bomoh atau dukun untuk menyembuhkannya. Selain daripada khasiat dan keberkesanannya.sistem perubatan tradisional adalah warisan nenek moyang sejak zamanberzaman lagi. Banyak terdapat kes-kes di mana seseorang pesakit yang telah puas berubat secara moden dan kemudiannya beralih kepada perubatan tradisional. khususnya penggunaan tumbuhan-tumbuhan herba. Kesimpulannya.Semua kaum mempunyai sistem rawatan tradisional masing-masing. sedangkan orang Melayu pula mendapatkan rawatan daripada sinseh dan bomeh Cina .kemajuan ilmu dan materialistik yang kita capai. Sejak akhir-akhir ini kesedaran di kalangan semua tentang kebaikan perubatan tradisional.Jelaslah bahawa perubatan tradisional memberi manfaat yang besar untuk kesejahteraan dan kehidupan manusia.Ia seharusnya diterima sebagai satu cabang perubatan dan digabungkan dengan teknologi perubatan moden demi meninggikan mutu perubatan di negara ini.

Ubat-ubatan moden adalah mahal berbanding dengan ubat-ubatan tradisional yang ada diantaranya boleh tumbuh dengan mudah di belakang rumah kita. B. Para pengkaji di institut-institut penyelidikan seperti MARDI dan institut-institut pengajian tinggi awam (IPTA) seperti Universiti Putera Malaysia (UPM) dan Universiti Sains Malaysia (USM) telah membuktikan keberkesanan ubat-ubatan tradisional dan kini sedang mengusahakan untuk memproses dan mengedarkan ubat-ubatan ini dalam bentuk yang lebih mudah diambil dan didapati seperti pil dan kapsul. PERUBATAN TRADISI MELALUI PENGGUNAAN TUMBUHAN ROSNAWATI BT YASIN KANDUNGAN PENGENALAN 1 PERUBATAN TRADISI MELALUI TUMBUHAN ANTARA CONTOH-CONTOH PERUBATAN TRADISI MELALUI TUMBUHAN A.Faktor harga juga menyebabkan ramai di antara kita yang kembali kepada perubatan tradisional. "MENCEGAH ADALAH LEBIH BAIK DARIPADA MENGUBATI" kerana kos untuk Perubatan adalah tinggi dan semakin meningkat. Kajian diseluruh dunia telah mendapati bahawa produk berasaskan herba menunjukkan kesan yang amat positif dan berkesan dan telah diakui oleh pelbagai pihak.Penggunaan dadah didalam ubatan meninggalkan kesan jangka panjang terhadap kesihatan kita. Kita mempunyai altenatif untuk kekal sihat melalui cara yang diamalkan oleh nenek moyang kita dan mereka telah membuktikannya. C) TEMBUNI KUCING D) KEMUDU BESAR E) GELAM ASAM JAWA DUKUNG ANAK .

Kebanyakkan mereka terdiri daripada kumpulan etnik yang pandai memanfaatkan hutan terutama untuk tujuan perubatan. kayu gaharu dan sebagainya yang menjadi bahan utama dalam perubatan. Mereka merupakan masyarakat yang mempunyai kepakaran dalam penggunaan tumbuhan terutama dalam pengubatan tradisi. Pengetahuan dan pengalaman mereka ini tentang perubatan tradisi kemudiannya telah diperturunkan dari satu generasi kepada generasi yang lain sama ada melalui tulisan ataupun lisan. Dalam perubatan tradisi. pencegah atau penghapus sesuatu penyakit . penggunaan tumbuhan adalah lebih meluas semenjak pengetahuan dan komitmen manusia terhadap penyakit serta ilmu perubatan yang semakin bertambah telah membebaskan manusia merekodnya sebagai menjadi bahan rujukan generasi yang seterusnya. . Pengunaan herba merupakan amalan lama dalam perubatan tradisi dan ia melibatkan pelbagai jenis amalan termasuklah pengunaan jampi mentera. pawang dan sebagainya. Ini berdasarkan wujudnya pengamal ubatan tradisi di kampung-kampung orang Melayu sama ada dukun. kekuatan rohaniah. bomoh. kemenyan. Penggunaan tumbuhan perlu ketika mengamalkan cara perubatan yang sedemikian sebagai bahan-bahan herba seperti sireh pinang. pengantungan kepada makluk halus dan sebagainya. Perubatan tradisi adalah gabungan antara ilmu perubatan dan amalan perubatan tidak kira sama ada ianya mujarab atau sebaliknya atau sebagai pengesan penyakit.F) MENGKUDU G) KUNYIT HIDUP H) GELENGGANG I) KEMUNTING J) BUNGA TAHI AYAM K) PINANG L) PETAI 11 KESIMPULAN RUJUKAN PENGENALAN Masyarakat Melayu tradisi mempunyai keistimewaan sendiri dalam menjalani kehidupan mereka.

batang mahupun buahnya. Contohnya pokok gelam. Antara contoh-contoh perubatan tradisi melalui tumbuh-tumbuhan ialah : A)Asam Jawa Asam jawa atau nama saintifiknya Tamarindus indica L. kemudu besar dan sebagainya. Perubatan tradisi ini dipercayai turun temurun oleh generasi atau kumpulan etnik yang memang mengenali atau banyak berpengetahuan tentang khasiat dan cara menggunakan tumbuh-tumbuhan herba tersebut sebagai ubat-ubatan.Persoalannya mujarab ataupun tidak tentang cara perubatan ini terserah kepada kepercayaan kelompok manusia itu sendiri. Asam jawa daripada keluarga Leguminaseae menghasilkan buah yang sangat masan dan lebih kurang 70 peratus daripada buahnya yang boleh dimakan. PERUBATAN TRADISI MELALUI TUMBUHAN Perubatan tradisi banyak mengunakan tumbuhan samada daripada daun. akar. Dengan itu. Dipercayai bahawa bahan sebatian yang dihasilkan oleh tumbuhan hampir menyerupai sebatian tubuh manusia. Meredakan sakit kepala dan deman panas Cara penggunaannya dengan menjaram kepala menggunakan asam jawa yang dibancuh dengan air.Herba yang terhasil melalui tumbuhan tersebut dipercayai dapat menjadi bahan atau dianggap penawar untuk menyembuhkan penyakit tertentu seperti penyakit jantung. Pokok ini mempunyai ketinggian sekitar 20 hingga 25 meter. Khasiat dan penggunaan 1. Pokok asam jawa mempunyai batang yang tegap dan dahan-dahan yang agak tersebar dan melentur. Tumbuh-tumbuhan yang sering dijadikan sebagai bahan perubatan tradisi terdiri daripada hutan hujan tropikal. merdu. . tubuh manusia dapat bertindak balas terhadap sebatian tersebut dengan kesan yang minima. deman kepialu dan sebagainya. Pokok asam jawa hidup subur di negara yang mempunyai kadar hujan turun sepanjang tahun. Sudurnya bulat dan padat tetapi berdahan rendah. Pengamal-pengamal perubatan tradisi yang mengunakan tumbuhan sebagai bahan ubat mempunyai alasan tersendiri apabila menggunakan tumbuhan tersebut.

Penyakit Asthma Air rebusan kulit batang asam jawa yang pahit digunakan untuk mengurangkan sakit ini B)Dukung anak Dukung anak atau nama saintifik ialah Phyllanthus urinaria L. 4) Karang batu dan sakit pinggang Daun dan akar dijemur hingga kering dan direbus. Batuk Campurkan ramuan asam jawa dengan sedikit gula batu dan embunkan semalaman sebelum diminum keesokan pagi.2. dimandikan airnya. Campuran akar sukai sebanyak 300 g direbus selama 44 hari dan campur kulit kerang 7 keping. Pokok ini mempunyai ketinggian di antara 15-20 cm. Apabila suam . Minyak dibuat urut. Batang bercabang . . 2) Menjarang anak 5 pokok dukung anak direbus hingga mendidih. Pokok ini merupakan sejenis herba . Pokok ini tumbuh di kawasan terbiar dan berpasir. Pucuknya dibuat ulam bersama daun meraga jalil setiap hari.daun sesil dan berbunga kecil. Selepas bersalin Pokok dukung anak . Khasiat dan pengguanaan 1. 3.pokok pagar anak dan pokok jauh anak direbus. Air rebusan tersebut diminum 3 kali sehari selepas makan. 3) Sakit urat Pokok dihancurkan menjadi serbuk atau debu. Dimasak bersama minyak cocos nucifera sebanyak 3 biji. Diminumdan dimandikan.

Kemudu besar Kemudu besar atau nama saintifiknya ialah Morinda elliptica Ridl. 2) Haluskan kulit Buah yang masak ditumbuk dan diperah airnya. Ramuan tersebut diminum 1 kali sehari selepas makan pada waktu malam. . Pokok ini mempunyai batang berwarna putih.7cm panjang dan 3. Biasanya pokok kemudu besar ini tunbuh di kawasan terbuka dan kawasan pantai yang berbatu. C) Tembuni kucing Tembuni kucing atau nama saintifiknya Acalyppha indica L.7-4. campur 1 biji limau kasturi dan seketul garam. Kemudian minyak tersebut disapu pada muka di malam hari dan jangan kena matahari.0-2. Manakala daunnya adalah ringkas iaitu panjang daun di antara 3. Air tersebut dimasak bersama santan kelapa dijadikan minyak.6-12. Khasiat dan penggunaan 1.4 dan lebar di antara 2. diperah air dan dicampur dengan susu kambing yang segar. Diamalkan selama 44 hari. Khasiat dan penggunaan 1) Ubat sakit jantung Buah yang masak dimakan atau dihancurkan dibuat jus.5) Penyakit kuning Daun sebanyak 15 helai diambil semasa basah dan digiling lumat. Kemudian air rebusan tersebut diminum dan dibuat mandi.2cm lebar. Ubat selepas bersalin Rebus pokok tembuni kucing tiap-tiap hari hingga 44 hari. Pokok ini adalah sejenis herba yang mempunyai ketinggian lebih kurang 30 cm .2-3. daun ringkas iaitu 11.6 cm. Pokoknya kecil dan mempunyai ketinggian di antara 3-3. A.6 m.

Gelam Gelam atau nama saintifiknya ialah Melaleuca cajuputi Powell. 7 tangkai dan 7 pokok Phyllanthus nirurr direbus sehingga mendidih. Pokok adalah kecil .5m. Diminum 3 kali sehari sebelum makan. Tumbuh di kawasan tanah paya berlumpur. licin dan susunan setentang. Biasanya tumbuhan ini hidup di kawasan berpaya. Pokoknya mempunyai ketinggian kira-kira 3. berkilat. Bisa hati Pokoknya dicelur dan dimakan 2) Kanak-kanak kembung Daun dilayur dan diletakkan pada perut . Khasiat dan penggunaan 1) Ubat deman kepialu / campak / deman panas Buah gelam . Daun mudanya berbulu dan bunganya kecil. Khasiat dan penggunaan 1. Daunnya eliptik. 2)Ubat cacing Daun 14 helai dicampur daun Mallatus Paniculatus. F) Mengkudu Mengkudu atau nama saintifiknya ialah Morinda citrifolia L. daun Olax seconders. Diminum 3 kali sehari sebelum makan.3) Ubat urat kaki yang timbul Pucuk dibuat Ulam. B. daun pandan wangi direbus sehingga mendidih. mempunyai ketinggian 24m dan daunnya 5-12 cm.

4)Ubat gastrik Isi kunyit tua iaitu lebih kurang 3cm panjang diparut dan diperah airnya. Diminum 3 kali sehari selepas makan. Dicampur air panas. Diminum 3 kali sehari selepas makan. H) Gelenggang Gelenggang atau nama saintifiknya ialah Cassia alata. 3) Ubat pening kepala Isinya dibuang kulit. Terdiri daripada famili Fabacaea. 3 biji ditumbuk dan direbus sehingga mendidih. Pokoknya . Kunyit hidup terdiri daripada keluarga menisperamaceae. Khasiat dan Penggunaan 1) Panaskan Badan Isinya dicampur air bawang merah. diminum tiap-tiap hari selama sebulan. Kemudian dicampur dengan kuning telur ayam kampung sehingga sebati.1. diperah dan diminum setiap hari. 2) Ubat mata rabun ayam Isinya dicampur dua helai daun sirih dan ditumbuk hingga hancur. dan diparut isinya diperah. kemudian ditapis. Cacing (kanak-kanak) Buahnya diperah dalam air garam G) Kunyit Hidup Kunyit hidup atau nama saintifiknya ialah Fibraurea choraleuca. 5)Ubat lelah 3 sudu besar madu lebah dicampur air kunyit .

mempunyai ketinggian 1. Pokoknya mempunyai ketinggian hingga 1m. Pokoknya biasa terdapat di kawasan berpasir. Sakit perut Pucuknya dan daun tutup bumi direbus dan airnya diminum. Kemunting Kemunting atau nama saintifiknya ialah Rhdomyyrtus famentosa Wight Terdiri daripada keluarga Myfaceae. pokoknya mempunyai bunga yang berwarna merah jambu. A. Khasiat dan penggunaan. Daunnya panjang 0. daun jambu batu dan akar tutup bumi direbus airnya dan diminum untuk mengecut rahimnya. Rawatan selepas bersalin Pucuknya dan daun inai. Khasiat dan penggunaan 1. . daun hati-hati . 3) Sebagai teh Daun dimasuk ke dalam air mendidih dan diminun airnya untuk sihat badan. Sakit perut Daun dan akarnya direbus dan airnya diminum. Panau Daunnya dipotong-potong dicampur dengan air kapur dan diletak pada kulit yang panau. 1.5m.5m dan mempunyai 10 pasang anak daun. Buahnya sejanis kekacang dan berwarna hitam apabila masak. 2. 2. Bunganya pada spika yang tegak dan berwarna kuning.

3) keputihan Akar dan daun direbus bersama campuran lain dan diminum. Pokok pinang mempunyai batang yang lurus dan keras. Penyakit Asma Minyak yang terhasil daripada daun bunga tahi ayam amat berkesan untuk mengeluarkan lendir dan kahak daripada penghidap asma. 3. 1. 2. Pinang ini terdiri daripada famili Arecaceae. A. Khasiat dan penggunaanya. Lendir yang menghalang saluran pernafasan pesakit dapat dikeluarkan dengan hanya menghidu bau yang terhasil daripada ramasan atau tumbukan daunnya yang telah dijemur sehingga setengah kering. Bunga tahi ayam ini merupakan tumbhan herba yang tumbuh tegak. Khasiat dan penggunaan 1. Pinang Pinang atau nama saintifiknya Arecau catechu L. Asalnya dari Amerika dan dibawa ke tanah Melayu untuk dijadikan tanaman tutup bumi. Sakit kepala Bunga putih bersama bunga raya putih diramas dalam air. Bunga tahi ayam Bunga tahi ayam atau nama saintifiknya ialah Cutharantus roses. Daunnya ringkas dan bersaiz 3-8 cm. Tumbuhan ini tumbuh dikawasan berpasir dan terbuka. dam dijaram kepala. A. Kencing manis dan darah tinggi Akarnya digunakan dalam ramuan ubat periuk. Ubat cacing . Pinang ini dapat mengubati pelbagai penyakit.

kemudian ditampalkan pada tempat yang luka. Ukuran lilitan batangnya boleh menjangkau antara 2-5 m. Ubat luka Sebiji pinang tua ditumbuk halus dan diramas dengan daun lidah buaya . Di antara contoh ubat-ubatan moden yang berasal daripada tumbuhan ialah kuinina (Cinchona ledgeriana) untuk . petai biasa (Parkia speciosa)dan petai nering ( Parkia sumatrana). Khasiat dan penggunaan 1) Penyakit darah tinggi atau kencing manis Buah petai dijadikan ulam . lakukan dua kali sehari. KESIMPULAN Pengalaman dan kepakaran masyarakat Melayu tentang perubatan tradisi melalui tumbuhan telah menarik para pengkaji untuk mengcungkir lebih banyak rahsia tentang tumbuhan untuk kegunaan manusia terutamanya dalam bidang perubatan. 2. Kepentingan tumbuhan ubat-ubatan sebagai sumber ubatubatan moden terbukti dengan penemuan 121 jenis ubatan yang terhasil daripada 95 spesies tumbuhan. Selain itu. Setengah perubatan tradisi dapat dijelaskan melalui bukti-bukti saintifik. Petai Petai atau nama saintifiknya Parkia spp tergolong daripada famili Leguminaceae. tumbuhan ubat-ubatan telah memainkan peranan yang penting di dalam proses penemuan ubat-ubatan moden. Air tersebut diminum. setelah halus diseduh dengan air panas dan garam. Pohon pokok petai boleh mencapai ketinggian antara 20-30 m.Menggiling setengah biji pinang. Pokok petai yang terdapat di negara kita adalah daripada 4 spesies antaranya petai kerayung (Parkia javanica). petai maranti ( Parkia ingsularis). A. banyak kajian yang dijalankan berjaya memberi pengesahan terdapat kebekesanan terapi sediaan-sediaan herba. Ia dikatakan boleh mengibati penyakit ini.

Berseri dan Berkhasiat.Julai 1998.April 1996.Majalah Wanita.Asam Jawa.Perubatan Tradisional.Ubat-ubatan Tradisional Melayu.Disember 1996.Jun 1997. Sumber Bahan Herba. Kajian Kes di Melaka.Disember 1998. Hafilah Yusop. Azizah Osman.April 1996. Mariatini Othman.UKM.1983.Dewan Bahasa dan Pustaka.Khasiat Petai Dalam Perubatan Tradisional.November 1997. Dr.Dewan Kosmik Dr. Kosmetik dan Farmaseutikal. Wan Normie Hasan.Tumbuhan-tumbuhan Ubatan. Razak Haji Lajis.Disebalik Warna-warni Bunga.Dewan Kosmik.Latihan Ilmiah Jabatan Botani. Ong Hean Chooi.Warisan Perubatan Melayu. Antara Manfaat dengan Risiko.April 1995.Penggunaan Tumbuhan Kawasan Pantai dalam Perubatan Tradisi.UKM. Azizal Abdul kadir.Kajian Etnobotani Dengan Merujuk Kepada Tumbuhan Ubatan di Daerah Dungun.Latihan Ilmiah Jabatan Botani.Asam Jawa. . Dewan Kosmik.Dewan Kosmik. Rohana Mohd. Cantik.Dewan Kosmik. BIBLIOGRAFI Azahari Ibrahim.Hutan Tropika Malaysia.Malaysia Tabung Fitokimia Terbesar.Terengganu. Noriya Mohamad.mengubati mamalia. Dewan Kosmik. Ramli Abdul Samad. Penemuan ubat-ubatan baru daripada tumbuhan telah menimbulkan kesedaran baru kepada pelbagai pihak khasnya syarikat-syarikat Farmaseutikal daripada negara Barat untuk menjalankan kajian penyaringan biologi terhadap tumbuhan ubat-ubatan secara besar-besaran.Dewan Kosmik.Kuala Lumpur. Samad Ahmad.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful