PERUBATAN TRADISIONAL

Perubatan cara tradisional adalah warisan turun temurun . Ia telah bermula
pada nenek moyang kita lagi dan banyak pengorbanan , keadaan atau cara telah dilakukan dalam usaha mendapatkan ubat-ubatan yang benar-benar berkesanan .Dalam masyarakat Malaysia kaedah rawatan tradisional biasanya diamalkan oleh jampi serapah di samping ubat-ubatan asli yang didapati daripada tumbuhtumbuhan dan haiwan serta serangga. Perubatan tradisional berkembang menjadi salah satu cabang ilmu perubatan yang penting kerana ia memberi pelbagai sumbangan ke arah meningkatkan taraf kesihatan negara ini.Perubatan tradisional masih diperlukan biarpun dunia perubatan semakin canggih.Malahan dalam beberapa jenis penyakit, sistem perubatan tradisional ternyata lebih berkesan daripada perubatan moden. Perubatan tradisional masih lagi diperlukan oleh masyarakat hari ini kerana beberapa faktor .Antaranya ialah warisan amalan hidup tradisional masih mengekang nilai hidup sebahagian besar masyarakat khususnya orang melayu di kawasan dan pedalamaan .Sejak sekian lama orang Melayu amat terpengaruh kepada kepercayaan animisme dan saki baki kepercayaan ini masih lagi wujud walaupun angin perubahan dan kemodenan begitu kencang bertiup. Kepercayaan animisme mengajar masyarakat bahawa setiap penyakit bermula daripada lebihan kecairan ,racun dan pengaruh makhluk halus.Kalau hendak menyembuhkan penyakit yang sebegitu rupa ,amalan perubatan tradisional diperlukan .Selain itu, perubatan moden masih gagal mngubati penyakit ganjil yang berkaitan dengan kuasa ghaib ,misalnya santau ,histeria atau rasukan hantu. Iblis dan syaitan boleh menyebabkan pesakit menjadi gila atau hilang akal seketika waktu,muntah darah atau menjerit-jerit .Penyakit –penyakit ganjil juga boleh disembuh melalui perubatan tradisional dan memang sukar disembuhkan dengan perubatan moden.Kaedah perubatan tradisional memang berkesan untuk mengubati penyakit seperti ini.Oleh sebab itulah golongan seperti ini masih memerlukan perubatan tradisional dan menolak pengubatan seperti ini. Perubatan tradional masih lagi diperlukan kerana berupaya dan menjadi penawar kepada pelbagai penyakit yang berbahaya .Penyakit -penyakit seperti darah tinggi,lelah ,lumpuh ,patah tulang dan penyakit-penyakit yang ada kaitan dengan urat saraf kebiasanya lebih serasi dengan perubatan tradisional jika dibandingkan dengan perubatan moden. Sesetengah rawatan perubatan tradisional mendatangkan kesan yang baik ,khasnya dalam mengubati tulang yang patah .Ada bomoh patah atau bomoh tulang yang dapat menyembuh sakit ini menurut kepakarannya tanpa melalui proses pembalutan seperti kaedah rawatan perubatan moden.Selain itu pengamal

bayarannya murah kerana perkhidmatan ini berlandaskan niat ingin menolong dan bukan semata-mata mengaut keuntungan .Contohnya kos sebanyak RM20.terdapat pusat rawatan tradisional yang telah memulihkan para penagih banyak menggunakan sistem rawatan tradisional .berapa orangkah yang mampu membiayainya ?Bagi rawatan tradisional .penagihan dadah .Untuk penyakit hilang akal atau gila umpamanya .Penyakit tersebut sememangnya tidak dapat disembuhkan melalui rawatan perubatan moden.Maksudnya kian canggih dan moden alatan yang digunakan dalam perubatan moden .Dalam penagihan dadah pula. bisu.kian tingggi pula kos yang terpaksa ditanggungkan oleh orang ramai.Dan perubatan tradisional semakin mendapat sambutan memandangkan kejayaan rawatan dan penemuan khasiat ubatan tradisional yang mujarab . Memang kesan perubatan begini dapat memberi impak yang cepat dan tepat . pekak dan sebagainya yang dapat disembuhkan oleh rawatan tradisional .Kedua-dua jenis perubatan ini mujarab bagi beberapa penyakit seperti darah tinggi . boleh mengurangkan tanggungjawab golongan miskin dan setengahnya mengalihkan perhatian orang ramai kepada perubatan tradisional.000 yang diperlukan untuk merawat sakit lemah jantung dengan menggunakan laser.perubatan tradisional tidak diperlukan alat-alat yang mungkin berharga beribu-ribu ringgit .Sistem rawatan secara tradisional juga dikatakan amat berkesan untuk menyembuhkan penyakit yang kronik seperti jangkitan HIV atau AIDS .terdapat bomoh atau pengamal perubatan tradisional yang mampu untuk menyembuhkannya.Lebih-lebih lagi untuk mengubati penyakit-penyakit ayng berbahaya .bukannya melalui pembedahan seperti yang digunakan di dalam perubatan moden. Begitu juga dengan buta. Kadar bayarannya yang rendah juga berpunca daripada harga ubat-ubatan tradisional yang murah.perubatan tradisional mendakwa bahawa perubatan moden telah gagal menangani penyakit-penyakit yang berkaitan dengan urat saraf dan angin .bayaran biasanya mengikut keikhlasan dan kemampuan pesakit .Semua ini membuktikan bahawa perubatan tradisional masih diperlukan . Dengan sebab itu sistem perubatan tradisional masih diperlukan lagi.Tambahan pula rawatan akupunktur boleh menggantikan ubat bius dalam proses pembedahan. Justeru itu masyarakat kini lebih mempercayai kaedah rawatan tradisional . Rawatan tradisional lebih terhasil dan benar-benar menyakinkan masyarakat .bayaran yang murah dalam perubatan tradisional.Bayaran perubatan tradisional lebih mudah berbanding dengan perubatan moden.tetapi dengan kos yang tinggi itu.sakit lelah dan lumpuh . .kencing manis dan penyakit mental. Perubatan tradisional masih lagi diperlukan kerana rata-rata masyarakat masih lagi belum mampu hendak membiayai belanja dan kos perubatan moden.Dari segi rawatan pula .Maka .Manakala di kalangan masyarakat Cina. akupunktur dan ubat-an sinseh terkenal sejak zaman berzaman lagi.tetapi perbelanjaan perubatan lebih murah dengan menggunakan ramuan tertentu sahaja.

Malahan sering kita dapati orang Cina mendapatkan rawatan daripada Bomoh atau dukun Melayu.mereka meletakkan sepenuh kepercayaan kepada bomoh atau dukun untuk menyembuhkannya. Selain itu sistem rawatan tradisional ini masih diperlukan di negara ini masih diperlukan di negara ini kerana bagi masyarakat luar bandar sistem perubatan seperti itu sudah sebahagian daripada kepercayaan mereka.Pendek kata perubatan tradisional semakin penting dalam dunia perubatan sekarang . Selain daripada khasiat dan keberkesanannya.Jelaslah bahawa perubatan tradisional. Dalam semua jenis penyakit.Ini membuktikan bahawa sistem rawatan tradional ini digunakan secara menyeluruh oleh masyarakat dan tidak terhad kepada sesuatu kaum sahaja.kemajuan ilmu dan materialistik yang kita capai. Sejak akhir-akhir ini kesedaran di kalangan semua tentang kebaikan perubatan tradisional. khususnya penggunaan tumbuhan-tumbuhan herba. .Mereka berpegang kepada amalan dalam agama Islam bahawa tidak boleh disembuhkan.Perubatan cara ini bukan sahaja digunakan oleh masyarakat melayu sahaja.Jelaslah bahawa perubatan tradisional memberi manfaat yang besar untuk kesejahteraan dan kehidupan manusia. Bagi masyarakat yang tinggal di pedalaman dan masih tertinggal dalam arus pembangunan moden. semakin meningkat. malahan oleh masyarakat lain seperti India dan Cina. Kita tidak seharusnya menyebabkan kita melupkan sistem perubatan Tradisional. sembuh dengan sepenuhnya.Hakikat bahawa amalan ini ada pada semua kaum menunjukkan sistem rawatan lama ini juga berkesan untuk menyembuhkan pelbagai jenis penyakit. Banyak terdapat kes-kes di mana seseorang pesakit yang telah puas berubat secara moden dan kemudiannya beralih kepada perubatan tradisional.Ia seharusnya diterima sebagai satu cabang perubatan dan digabungkan dengan teknologi perubatan moden demi meninggikan mutu perubatan di negara ini.Semua kaum mempunyai sistem rawatan tradisional masing-masing. Ini munkin kerana ubat-ubat moden selalunya bersifat sementara dan bertindak untuk melegakan rasa sakit sahaja .Sistem perubatan tradisional bukanlah asing kepada para penduduk Di negara ini. Perubatan Tradisional adalah alternatif kepada perubatan moden yang telah terbukti keberkesanannya.Kepercayaan ini telah dibuktikan benar melalui pengalaman sehari-harian mereka . Manakala ubat-ubat tradisional dari tumbuhantumbuhan herba dan akar-akar kayu bertindak ke atas punca penyakit dan seterusnya menjadi penyembuh penyakit. sedangkan orang Melayu pula mendapatkan rawatan daripada sinseh dan bomeh Cina . ubat-ubat tradisional juga dianggap lebih baik dan selamat kerana ramuannya yang asli dan tidak mengandungi bahan-bahan kimia berbahaya yang boleh memudaratkan. Kesimpulannya.sistem perubatan tradisional adalah warisan nenek moyang sejak zamanberzaman lagi.

Penggunaan dadah didalam ubatan meninggalkan kesan jangka panjang terhadap kesihatan kita. Kita mempunyai altenatif untuk kekal sihat melalui cara yang diamalkan oleh nenek moyang kita dan mereka telah membuktikannya. "MENCEGAH ADALAH LEBIH BAIK DARIPADA MENGUBATI" kerana kos untuk Perubatan adalah tinggi dan semakin meningkat. C) TEMBUNI KUCING D) KEMUDU BESAR E) GELAM ASAM JAWA DUKUNG ANAK . Kajian diseluruh dunia telah mendapati bahawa produk berasaskan herba menunjukkan kesan yang amat positif dan berkesan dan telah diakui oleh pelbagai pihak. PERUBATAN TRADISI MELALUI PENGGUNAAN TUMBUHAN ROSNAWATI BT YASIN KANDUNGAN PENGENALAN 1 PERUBATAN TRADISI MELALUI TUMBUHAN ANTARA CONTOH-CONTOH PERUBATAN TRADISI MELALUI TUMBUHAN A. Ubat-ubatan moden adalah mahal berbanding dengan ubat-ubatan tradisional yang ada diantaranya boleh tumbuh dengan mudah di belakang rumah kita.Faktor harga juga menyebabkan ramai di antara kita yang kembali kepada perubatan tradisional. Para pengkaji di institut-institut penyelidikan seperti MARDI dan institut-institut pengajian tinggi awam (IPTA) seperti Universiti Putera Malaysia (UPM) dan Universiti Sains Malaysia (USM) telah membuktikan keberkesanan ubat-ubatan tradisional dan kini sedang mengusahakan untuk memproses dan mengedarkan ubat-ubatan ini dalam bentuk yang lebih mudah diambil dan didapati seperti pil dan kapsul. B.

penggunaan tumbuhan adalah lebih meluas semenjak pengetahuan dan komitmen manusia terhadap penyakit serta ilmu perubatan yang semakin bertambah telah membebaskan manusia merekodnya sebagai menjadi bahan rujukan generasi yang seterusnya. Mereka merupakan masyarakat yang mempunyai kepakaran dalam penggunaan tumbuhan terutama dalam pengubatan tradisi. kekuatan rohaniah. kayu gaharu dan sebagainya yang menjadi bahan utama dalam perubatan. bomoh.F) MENGKUDU G) KUNYIT HIDUP H) GELENGGANG I) KEMUNTING J) BUNGA TAHI AYAM K) PINANG L) PETAI 11 KESIMPULAN RUJUKAN PENGENALAN Masyarakat Melayu tradisi mempunyai keistimewaan sendiri dalam menjalani kehidupan mereka. kemenyan. pawang dan sebagainya. pengantungan kepada makluk halus dan sebagainya. Kebanyakkan mereka terdiri daripada kumpulan etnik yang pandai memanfaatkan hutan terutama untuk tujuan perubatan. Pengetahuan dan pengalaman mereka ini tentang perubatan tradisi kemudiannya telah diperturunkan dari satu generasi kepada generasi yang lain sama ada melalui tulisan ataupun lisan. . Pengunaan herba merupakan amalan lama dalam perubatan tradisi dan ia melibatkan pelbagai jenis amalan termasuklah pengunaan jampi mentera. Penggunaan tumbuhan perlu ketika mengamalkan cara perubatan yang sedemikian sebagai bahan-bahan herba seperti sireh pinang. Perubatan tradisi adalah gabungan antara ilmu perubatan dan amalan perubatan tidak kira sama ada ianya mujarab atau sebaliknya atau sebagai pengesan penyakit. Dalam perubatan tradisi. Ini berdasarkan wujudnya pengamal ubatan tradisi di kampung-kampung orang Melayu sama ada dukun. pencegah atau penghapus sesuatu penyakit .

Pokok ini mempunyai ketinggian sekitar 20 hingga 25 meter. batang mahupun buahnya.Persoalannya mujarab ataupun tidak tentang cara perubatan ini terserah kepada kepercayaan kelompok manusia itu sendiri. Pokok asam jawa hidup subur di negara yang mempunyai kadar hujan turun sepanjang tahun. Dengan itu.Herba yang terhasil melalui tumbuhan tersebut dipercayai dapat menjadi bahan atau dianggap penawar untuk menyembuhkan penyakit tertentu seperti penyakit jantung. PERUBATAN TRADISI MELALUI TUMBUHAN Perubatan tradisi banyak mengunakan tumbuhan samada daripada daun. . Pengamal-pengamal perubatan tradisi yang mengunakan tumbuhan sebagai bahan ubat mempunyai alasan tersendiri apabila menggunakan tumbuhan tersebut. akar. Asam jawa daripada keluarga Leguminaseae menghasilkan buah yang sangat masan dan lebih kurang 70 peratus daripada buahnya yang boleh dimakan. Pokok asam jawa mempunyai batang yang tegap dan dahan-dahan yang agak tersebar dan melentur. Dipercayai bahawa bahan sebatian yang dihasilkan oleh tumbuhan hampir menyerupai sebatian tubuh manusia. Perubatan tradisi ini dipercayai turun temurun oleh generasi atau kumpulan etnik yang memang mengenali atau banyak berpengetahuan tentang khasiat dan cara menggunakan tumbuh-tumbuhan herba tersebut sebagai ubat-ubatan. Sudurnya bulat dan padat tetapi berdahan rendah. Meredakan sakit kepala dan deman panas Cara penggunaannya dengan menjaram kepala menggunakan asam jawa yang dibancuh dengan air. deman kepialu dan sebagainya. Khasiat dan penggunaan 1. kemudu besar dan sebagainya. merdu. tubuh manusia dapat bertindak balas terhadap sebatian tersebut dengan kesan yang minima. Contohnya pokok gelam. Tumbuh-tumbuhan yang sering dijadikan sebagai bahan perubatan tradisi terdiri daripada hutan hujan tropikal. Antara contoh-contoh perubatan tradisi melalui tumbuh-tumbuhan ialah : A)Asam Jawa Asam jawa atau nama saintifiknya Tamarindus indica L.

Pucuknya dibuat ulam bersama daun meraga jalil setiap hari. Dimasak bersama minyak cocos nucifera sebanyak 3 biji. Selepas bersalin Pokok dukung anak . Apabila suam . Pokok ini tumbuh di kawasan terbiar dan berpasir. Pokok ini mempunyai ketinggian di antara 15-20 cm. Pokok ini merupakan sejenis herba . Diminumdan dimandikan. Penyakit Asthma Air rebusan kulit batang asam jawa yang pahit digunakan untuk mengurangkan sakit ini B)Dukung anak Dukung anak atau nama saintifik ialah Phyllanthus urinaria L. 2) Menjarang anak 5 pokok dukung anak direbus hingga mendidih. Minyak dibuat urut.2. 4) Karang batu dan sakit pinggang Daun dan akar dijemur hingga kering dan direbus. Batang bercabang . Batuk Campurkan ramuan asam jawa dengan sedikit gula batu dan embunkan semalaman sebelum diminum keesokan pagi.daun sesil dan berbunga kecil. dimandikan airnya. Air rebusan tersebut diminum 3 kali sehari selepas makan.pokok pagar anak dan pokok jauh anak direbus. Campuran akar sukai sebanyak 300 g direbus selama 44 hari dan campur kulit kerang 7 keping. 3) Sakit urat Pokok dihancurkan menjadi serbuk atau debu. 3. Khasiat dan pengguanaan 1. .

2-3.6-12. Biasanya pokok kemudu besar ini tunbuh di kawasan terbuka dan kawasan pantai yang berbatu. Khasiat dan penggunaan 1. Pokok ini adalah sejenis herba yang mempunyai ketinggian lebih kurang 30 cm .5) Penyakit kuning Daun sebanyak 15 helai diambil semasa basah dan digiling lumat. C) Tembuni kucing Tembuni kucing atau nama saintifiknya Acalyppha indica L. Khasiat dan penggunaan 1) Ubat sakit jantung Buah yang masak dimakan atau dihancurkan dibuat jus. campur 1 biji limau kasturi dan seketul garam. Manakala daunnya adalah ringkas iaitu panjang daun di antara 3. Air tersebut dimasak bersama santan kelapa dijadikan minyak. Ubat selepas bersalin Rebus pokok tembuni kucing tiap-tiap hari hingga 44 hari.6 m.7cm panjang dan 3.4 dan lebar di antara 2. Diamalkan selama 44 hari. A. daun ringkas iaitu 11. .2cm lebar.6 cm. Pokok ini mempunyai batang berwarna putih. Kemudian air rebusan tersebut diminum dan dibuat mandi. Kemudian minyak tersebut disapu pada muka di malam hari dan jangan kena matahari. diperah air dan dicampur dengan susu kambing yang segar. Pokoknya kecil dan mempunyai ketinggian di antara 3-3.0-2. Ramuan tersebut diminum 1 kali sehari selepas makan pada waktu malam. 2) Haluskan kulit Buah yang masak ditumbuk dan diperah airnya.7-4. Kemudu besar Kemudu besar atau nama saintifiknya ialah Morinda elliptica Ridl.

5m. Pokok adalah kecil . 7 tangkai dan 7 pokok Phyllanthus nirurr direbus sehingga mendidih. Khasiat dan penggunaan 1) Ubat deman kepialu / campak / deman panas Buah gelam . Bisa hati Pokoknya dicelur dan dimakan 2) Kanak-kanak kembung Daun dilayur dan diletakkan pada perut . Biasanya tumbuhan ini hidup di kawasan berpaya. Gelam Gelam atau nama saintifiknya ialah Melaleuca cajuputi Powell. daun pandan wangi direbus sehingga mendidih. F) Mengkudu Mengkudu atau nama saintifiknya ialah Morinda citrifolia L. Diminum 3 kali sehari sebelum makan. daun Olax seconders. B. berkilat. mempunyai ketinggian 24m dan daunnya 5-12 cm. Pokoknya mempunyai ketinggian kira-kira 3. Daun mudanya berbulu dan bunganya kecil. Khasiat dan penggunaan 1. licin dan susunan setentang. Daunnya eliptik. Tumbuh di kawasan tanah paya berlumpur. Diminum 3 kali sehari sebelum makan. 2)Ubat cacing Daun 14 helai dicampur daun Mallatus Paniculatus.3) Ubat urat kaki yang timbul Pucuk dibuat Ulam.

3 biji ditumbuk dan direbus sehingga mendidih. H) Gelenggang Gelenggang atau nama saintifiknya ialah Cassia alata. 5)Ubat lelah 3 sudu besar madu lebah dicampur air kunyit . Khasiat dan Penggunaan 1) Panaskan Badan Isinya dicampur air bawang merah. 2) Ubat mata rabun ayam Isinya dicampur dua helai daun sirih dan ditumbuk hingga hancur. Kunyit hidup terdiri daripada keluarga menisperamaceae. Kemudian dicampur dengan kuning telur ayam kampung sehingga sebati. dan diparut isinya diperah. 3) Ubat pening kepala Isinya dibuang kulit. 4)Ubat gastrik Isi kunyit tua iaitu lebih kurang 3cm panjang diparut dan diperah airnya. Dicampur air panas. kemudian ditapis. Cacing (kanak-kanak) Buahnya diperah dalam air garam G) Kunyit Hidup Kunyit hidup atau nama saintifiknya ialah Fibraurea choraleuca. Terdiri daripada famili Fabacaea. diminum tiap-tiap hari selama sebulan. Diminum 3 kali sehari selepas makan. diperah dan diminum setiap hari. Diminum 3 kali sehari selepas makan.1. Pokoknya .

Kemunting Kemunting atau nama saintifiknya ialah Rhdomyyrtus famentosa Wight Terdiri daripada keluarga Myfaceae. 2. A. . pokoknya mempunyai bunga yang berwarna merah jambu. 2.5m.mempunyai ketinggian 1.5m dan mempunyai 10 pasang anak daun. daun hati-hati . Pokoknya biasa terdapat di kawasan berpasir. Daunnya panjang 0. Sakit perut Pucuknya dan daun tutup bumi direbus dan airnya diminum. daun jambu batu dan akar tutup bumi direbus airnya dan diminum untuk mengecut rahimnya. Bunganya pada spika yang tegak dan berwarna kuning. 1. Buahnya sejanis kekacang dan berwarna hitam apabila masak. Rawatan selepas bersalin Pucuknya dan daun inai. Panau Daunnya dipotong-potong dicampur dengan air kapur dan diletak pada kulit yang panau. Pokoknya mempunyai ketinggian hingga 1m. Khasiat dan penggunaan 1. 3) Sebagai teh Daun dimasuk ke dalam air mendidih dan diminun airnya untuk sihat badan. Sakit perut Daun dan akarnya direbus dan airnya diminum. Khasiat dan penggunaan.

Tumbuhan ini tumbuh dikawasan berpasir dan terbuka. Pinang ini terdiri daripada famili Arecaceae. Lendir yang menghalang saluran pernafasan pesakit dapat dikeluarkan dengan hanya menghidu bau yang terhasil daripada ramasan atau tumbukan daunnya yang telah dijemur sehingga setengah kering. dam dijaram kepala. Pinang ini dapat mengubati pelbagai penyakit. Ubat cacing . Pokok pinang mempunyai batang yang lurus dan keras. Sakit kepala Bunga putih bersama bunga raya putih diramas dalam air. Bunga tahi ayam ini merupakan tumbhan herba yang tumbuh tegak. 3. A. 1. 2. Daunnya ringkas dan bersaiz 3-8 cm. Bunga tahi ayam Bunga tahi ayam atau nama saintifiknya ialah Cutharantus roses. A. Penyakit Asma Minyak yang terhasil daripada daun bunga tahi ayam amat berkesan untuk mengeluarkan lendir dan kahak daripada penghidap asma. Kencing manis dan darah tinggi Akarnya digunakan dalam ramuan ubat periuk.3) keputihan Akar dan daun direbus bersama campuran lain dan diminum. Pinang Pinang atau nama saintifiknya Arecau catechu L. Khasiat dan penggunaan 1. Khasiat dan penggunaanya. Asalnya dari Amerika dan dibawa ke tanah Melayu untuk dijadikan tanaman tutup bumi.

Menggiling setengah biji pinang. Setengah perubatan tradisi dapat dijelaskan melalui bukti-bukti saintifik. lakukan dua kali sehari. petai biasa (Parkia speciosa)dan petai nering ( Parkia sumatrana). Pokok petai yang terdapat di negara kita adalah daripada 4 spesies antaranya petai kerayung (Parkia javanica). Khasiat dan penggunaan 1) Penyakit darah tinggi atau kencing manis Buah petai dijadikan ulam . Ia dikatakan boleh mengibati penyakit ini. A. 2. kemudian ditampalkan pada tempat yang luka. Selain itu. tumbuhan ubat-ubatan telah memainkan peranan yang penting di dalam proses penemuan ubat-ubatan moden. Ukuran lilitan batangnya boleh menjangkau antara 2-5 m. Kepentingan tumbuhan ubat-ubatan sebagai sumber ubatubatan moden terbukti dengan penemuan 121 jenis ubatan yang terhasil daripada 95 spesies tumbuhan. petai maranti ( Parkia ingsularis). Pohon pokok petai boleh mencapai ketinggian antara 20-30 m. banyak kajian yang dijalankan berjaya memberi pengesahan terdapat kebekesanan terapi sediaan-sediaan herba. Di antara contoh ubat-ubatan moden yang berasal daripada tumbuhan ialah kuinina (Cinchona ledgeriana) untuk . setelah halus diseduh dengan air panas dan garam. Ubat luka Sebiji pinang tua ditumbuk halus dan diramas dengan daun lidah buaya . Air tersebut diminum. Petai Petai atau nama saintifiknya Parkia spp tergolong daripada famili Leguminaceae. KESIMPULAN Pengalaman dan kepakaran masyarakat Melayu tentang perubatan tradisi melalui tumbuhan telah menarik para pengkaji untuk mengcungkir lebih banyak rahsia tentang tumbuhan untuk kegunaan manusia terutamanya dalam bidang perubatan.

April 1996. .Dewan Bahasa dan Pustaka.Disember 1996. Dewan Kosmik.Disebalik Warna-warni Bunga. BIBLIOGRAFI Azahari Ibrahim.April 1995. Wan Normie Hasan. Dewan Kosmik. Sumber Bahan Herba.Malaysia Tabung Fitokimia Terbesar.UKM. Penemuan ubat-ubatan baru daripada tumbuhan telah menimbulkan kesedaran baru kepada pelbagai pihak khasnya syarikat-syarikat Farmaseutikal daripada negara Barat untuk menjalankan kajian penyaringan biologi terhadap tumbuhan ubat-ubatan secara besar-besaran.Warisan Perubatan Melayu.April 1996.Kajian Etnobotani Dengan Merujuk Kepada Tumbuhan Ubatan di Daerah Dungun. Hafilah Yusop.Latihan Ilmiah Jabatan Botani.Asam Jawa. Antara Manfaat dengan Risiko. Dr.Dewan Kosmik. Mariatini Othman.mengubati mamalia. Azizah Osman.Latihan Ilmiah Jabatan Botani.Dewan Kosmik. Kosmetik dan Farmaseutikal.Perubatan Tradisional.Jun 1997.Dewan Kosmik Dr.Dewan Kosmik.Dewan Kosmik.November 1997.Terengganu.UKM.Tumbuhan-tumbuhan Ubatan.Disember 1998.Penggunaan Tumbuhan Kawasan Pantai dalam Perubatan Tradisi.Julai 1998.Ubat-ubatan Tradisional Melayu. Noriya Mohamad.1983. Rohana Mohd. Azizal Abdul kadir.Hutan Tropika Malaysia. Ramli Abdul Samad. Cantik.Khasiat Petai Dalam Perubatan Tradisional. Kajian Kes di Melaka. Samad Ahmad.Majalah Wanita.Asam Jawa. Ong Hean Chooi. Razak Haji Lajis.Kuala Lumpur.Berseri dan Berkhasiat.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful