PERUBATAN TRADISIONAL

Perubatan cara tradisional adalah warisan turun temurun . Ia telah bermula
pada nenek moyang kita lagi dan banyak pengorbanan , keadaan atau cara telah dilakukan dalam usaha mendapatkan ubat-ubatan yang benar-benar berkesanan .Dalam masyarakat Malaysia kaedah rawatan tradisional biasanya diamalkan oleh jampi serapah di samping ubat-ubatan asli yang didapati daripada tumbuhtumbuhan dan haiwan serta serangga. Perubatan tradisional berkembang menjadi salah satu cabang ilmu perubatan yang penting kerana ia memberi pelbagai sumbangan ke arah meningkatkan taraf kesihatan negara ini.Perubatan tradisional masih diperlukan biarpun dunia perubatan semakin canggih.Malahan dalam beberapa jenis penyakit, sistem perubatan tradisional ternyata lebih berkesan daripada perubatan moden. Perubatan tradisional masih lagi diperlukan oleh masyarakat hari ini kerana beberapa faktor .Antaranya ialah warisan amalan hidup tradisional masih mengekang nilai hidup sebahagian besar masyarakat khususnya orang melayu di kawasan dan pedalamaan .Sejak sekian lama orang Melayu amat terpengaruh kepada kepercayaan animisme dan saki baki kepercayaan ini masih lagi wujud walaupun angin perubahan dan kemodenan begitu kencang bertiup. Kepercayaan animisme mengajar masyarakat bahawa setiap penyakit bermula daripada lebihan kecairan ,racun dan pengaruh makhluk halus.Kalau hendak menyembuhkan penyakit yang sebegitu rupa ,amalan perubatan tradisional diperlukan .Selain itu, perubatan moden masih gagal mngubati penyakit ganjil yang berkaitan dengan kuasa ghaib ,misalnya santau ,histeria atau rasukan hantu. Iblis dan syaitan boleh menyebabkan pesakit menjadi gila atau hilang akal seketika waktu,muntah darah atau menjerit-jerit .Penyakit –penyakit ganjil juga boleh disembuh melalui perubatan tradisional dan memang sukar disembuhkan dengan perubatan moden.Kaedah perubatan tradisional memang berkesan untuk mengubati penyakit seperti ini.Oleh sebab itulah golongan seperti ini masih memerlukan perubatan tradisional dan menolak pengubatan seperti ini. Perubatan tradional masih lagi diperlukan kerana berupaya dan menjadi penawar kepada pelbagai penyakit yang berbahaya .Penyakit -penyakit seperti darah tinggi,lelah ,lumpuh ,patah tulang dan penyakit-penyakit yang ada kaitan dengan urat saraf kebiasanya lebih serasi dengan perubatan tradisional jika dibandingkan dengan perubatan moden. Sesetengah rawatan perubatan tradisional mendatangkan kesan yang baik ,khasnya dalam mengubati tulang yang patah .Ada bomoh patah atau bomoh tulang yang dapat menyembuh sakit ini menurut kepakarannya tanpa melalui proses pembalutan seperti kaedah rawatan perubatan moden.Selain itu pengamal

kian tingggi pula kos yang terpaksa ditanggungkan oleh orang ramai.Bayaran perubatan tradisional lebih mudah berbanding dengan perubatan moden.Maksudnya kian canggih dan moden alatan yang digunakan dalam perubatan moden .Semua ini membuktikan bahawa perubatan tradisional masih diperlukan .Sistem rawatan secara tradisional juga dikatakan amat berkesan untuk menyembuhkan penyakit yang kronik seperti jangkitan HIV atau AIDS .Maka .penagihan dadah . Begitu juga dengan buta.bayaran biasanya mengikut keikhlasan dan kemampuan pesakit .Dari segi rawatan pula .Lebih-lebih lagi untuk mengubati penyakit-penyakit ayng berbahaya .kencing manis dan penyakit mental.Untuk penyakit hilang akal atau gila umpamanya .tetapi perbelanjaan perubatan lebih murah dengan menggunakan ramuan tertentu sahaja.terdapat bomoh atau pengamal perubatan tradisional yang mampu untuk menyembuhkannya.terdapat pusat rawatan tradisional yang telah memulihkan para penagih banyak menggunakan sistem rawatan tradisional .tetapi dengan kos yang tinggi itu.Dan perubatan tradisional semakin mendapat sambutan memandangkan kejayaan rawatan dan penemuan khasiat ubatan tradisional yang mujarab .bayarannya murah kerana perkhidmatan ini berlandaskan niat ingin menolong dan bukan semata-mata mengaut keuntungan . akupunktur dan ubat-an sinseh terkenal sejak zaman berzaman lagi.Tambahan pula rawatan akupunktur boleh menggantikan ubat bius dalam proses pembedahan.Kedua-dua jenis perubatan ini mujarab bagi beberapa penyakit seperti darah tinggi . Justeru itu masyarakat kini lebih mempercayai kaedah rawatan tradisional . Kadar bayarannya yang rendah juga berpunca daripada harga ubat-ubatan tradisional yang murah. Perubatan tradisional masih lagi diperlukan kerana rata-rata masyarakat masih lagi belum mampu hendak membiayai belanja dan kos perubatan moden.perubatan tradisional mendakwa bahawa perubatan moden telah gagal menangani penyakit-penyakit yang berkaitan dengan urat saraf dan angin .berapa orangkah yang mampu membiayainya ?Bagi rawatan tradisional . Dengan sebab itu sistem perubatan tradisional masih diperlukan lagi.000 yang diperlukan untuk merawat sakit lemah jantung dengan menggunakan laser.Penyakit tersebut sememangnya tidak dapat disembuhkan melalui rawatan perubatan moden.bayaran yang murah dalam perubatan tradisional.sakit lelah dan lumpuh . boleh mengurangkan tanggungjawab golongan miskin dan setengahnya mengalihkan perhatian orang ramai kepada perubatan tradisional. bisu. Memang kesan perubatan begini dapat memberi impak yang cepat dan tepat .bukannya melalui pembedahan seperti yang digunakan di dalam perubatan moden. Rawatan tradisional lebih terhasil dan benar-benar menyakinkan masyarakat . .Manakala di kalangan masyarakat Cina.Dalam penagihan dadah pula.Contohnya kos sebanyak RM20. pekak dan sebagainya yang dapat disembuhkan oleh rawatan tradisional .perubatan tradisional tidak diperlukan alat-alat yang mungkin berharga beribu-ribu ringgit .

sistem perubatan tradisional adalah warisan nenek moyang sejak zamanberzaman lagi.kemajuan ilmu dan materialistik yang kita capai.Semua kaum mempunyai sistem rawatan tradisional masing-masing. Sejak akhir-akhir ini kesedaran di kalangan semua tentang kebaikan perubatan tradisional. sedangkan orang Melayu pula mendapatkan rawatan daripada sinseh dan bomeh Cina . sembuh dengan sepenuhnya.mereka meletakkan sepenuh kepercayaan kepada bomoh atau dukun untuk menyembuhkannya.Ia seharusnya diterima sebagai satu cabang perubatan dan digabungkan dengan teknologi perubatan moden demi meninggikan mutu perubatan di negara ini. . Kita tidak seharusnya menyebabkan kita melupkan sistem perubatan Tradisional. Kesimpulannya. Manakala ubat-ubat tradisional dari tumbuhantumbuhan herba dan akar-akar kayu bertindak ke atas punca penyakit dan seterusnya menjadi penyembuh penyakit. semakin meningkat. Perubatan Tradisional adalah alternatif kepada perubatan moden yang telah terbukti keberkesanannya. Selain daripada khasiat dan keberkesanannya.Sistem perubatan tradisional bukanlah asing kepada para penduduk Di negara ini. Selain itu sistem rawatan tradisional ini masih diperlukan di negara ini masih diperlukan di negara ini kerana bagi masyarakat luar bandar sistem perubatan seperti itu sudah sebahagian daripada kepercayaan mereka.Jelaslah bahawa perubatan tradisional.Hakikat bahawa amalan ini ada pada semua kaum menunjukkan sistem rawatan lama ini juga berkesan untuk menyembuhkan pelbagai jenis penyakit. Bagi masyarakat yang tinggal di pedalaman dan masih tertinggal dalam arus pembangunan moden.Pendek kata perubatan tradisional semakin penting dalam dunia perubatan sekarang . Malahan sering kita dapati orang Cina mendapatkan rawatan daripada Bomoh atau dukun Melayu. malahan oleh masyarakat lain seperti India dan Cina. Banyak terdapat kes-kes di mana seseorang pesakit yang telah puas berubat secara moden dan kemudiannya beralih kepada perubatan tradisional.Mereka berpegang kepada amalan dalam agama Islam bahawa tidak boleh disembuhkan. ubat-ubat tradisional juga dianggap lebih baik dan selamat kerana ramuannya yang asli dan tidak mengandungi bahan-bahan kimia berbahaya yang boleh memudaratkan.Perubatan cara ini bukan sahaja digunakan oleh masyarakat melayu sahaja. khususnya penggunaan tumbuhan-tumbuhan herba.Kepercayaan ini telah dibuktikan benar melalui pengalaman sehari-harian mereka .Jelaslah bahawa perubatan tradisional memberi manfaat yang besar untuk kesejahteraan dan kehidupan manusia. Ini munkin kerana ubat-ubat moden selalunya bersifat sementara dan bertindak untuk melegakan rasa sakit sahaja .Ini membuktikan bahawa sistem rawatan tradional ini digunakan secara menyeluruh oleh masyarakat dan tidak terhad kepada sesuatu kaum sahaja. Dalam semua jenis penyakit.

Kita mempunyai altenatif untuk kekal sihat melalui cara yang diamalkan oleh nenek moyang kita dan mereka telah membuktikannya.Penggunaan dadah didalam ubatan meninggalkan kesan jangka panjang terhadap kesihatan kita. Kajian diseluruh dunia telah mendapati bahawa produk berasaskan herba menunjukkan kesan yang amat positif dan berkesan dan telah diakui oleh pelbagai pihak. PERUBATAN TRADISI MELALUI PENGGUNAAN TUMBUHAN ROSNAWATI BT YASIN KANDUNGAN PENGENALAN 1 PERUBATAN TRADISI MELALUI TUMBUHAN ANTARA CONTOH-CONTOH PERUBATAN TRADISI MELALUI TUMBUHAN A. "MENCEGAH ADALAH LEBIH BAIK DARIPADA MENGUBATI" kerana kos untuk Perubatan adalah tinggi dan semakin meningkat.Faktor harga juga menyebabkan ramai di antara kita yang kembali kepada perubatan tradisional. Para pengkaji di institut-institut penyelidikan seperti MARDI dan institut-institut pengajian tinggi awam (IPTA) seperti Universiti Putera Malaysia (UPM) dan Universiti Sains Malaysia (USM) telah membuktikan keberkesanan ubat-ubatan tradisional dan kini sedang mengusahakan untuk memproses dan mengedarkan ubat-ubatan ini dalam bentuk yang lebih mudah diambil dan didapati seperti pil dan kapsul. Ubat-ubatan moden adalah mahal berbanding dengan ubat-ubatan tradisional yang ada diantaranya boleh tumbuh dengan mudah di belakang rumah kita. B. C) TEMBUNI KUCING D) KEMUDU BESAR E) GELAM ASAM JAWA DUKUNG ANAK .

kayu gaharu dan sebagainya yang menjadi bahan utama dalam perubatan. Dalam perubatan tradisi. Kebanyakkan mereka terdiri daripada kumpulan etnik yang pandai memanfaatkan hutan terutama untuk tujuan perubatan. kemenyan. pencegah atau penghapus sesuatu penyakit . pengantungan kepada makluk halus dan sebagainya. . Pengetahuan dan pengalaman mereka ini tentang perubatan tradisi kemudiannya telah diperturunkan dari satu generasi kepada generasi yang lain sama ada melalui tulisan ataupun lisan. Ini berdasarkan wujudnya pengamal ubatan tradisi di kampung-kampung orang Melayu sama ada dukun. kekuatan rohaniah. Penggunaan tumbuhan perlu ketika mengamalkan cara perubatan yang sedemikian sebagai bahan-bahan herba seperti sireh pinang. Mereka merupakan masyarakat yang mempunyai kepakaran dalam penggunaan tumbuhan terutama dalam pengubatan tradisi. bomoh.F) MENGKUDU G) KUNYIT HIDUP H) GELENGGANG I) KEMUNTING J) BUNGA TAHI AYAM K) PINANG L) PETAI 11 KESIMPULAN RUJUKAN PENGENALAN Masyarakat Melayu tradisi mempunyai keistimewaan sendiri dalam menjalani kehidupan mereka. Perubatan tradisi adalah gabungan antara ilmu perubatan dan amalan perubatan tidak kira sama ada ianya mujarab atau sebaliknya atau sebagai pengesan penyakit. penggunaan tumbuhan adalah lebih meluas semenjak pengetahuan dan komitmen manusia terhadap penyakit serta ilmu perubatan yang semakin bertambah telah membebaskan manusia merekodnya sebagai menjadi bahan rujukan generasi yang seterusnya. pawang dan sebagainya. Pengunaan herba merupakan amalan lama dalam perubatan tradisi dan ia melibatkan pelbagai jenis amalan termasuklah pengunaan jampi mentera.

akar.Herba yang terhasil melalui tumbuhan tersebut dipercayai dapat menjadi bahan atau dianggap penawar untuk menyembuhkan penyakit tertentu seperti penyakit jantung. Perubatan tradisi ini dipercayai turun temurun oleh generasi atau kumpulan etnik yang memang mengenali atau banyak berpengetahuan tentang khasiat dan cara menggunakan tumbuh-tumbuhan herba tersebut sebagai ubat-ubatan. kemudu besar dan sebagainya. Sudurnya bulat dan padat tetapi berdahan rendah. Pokok asam jawa hidup subur di negara yang mempunyai kadar hujan turun sepanjang tahun. Khasiat dan penggunaan 1. tubuh manusia dapat bertindak balas terhadap sebatian tersebut dengan kesan yang minima. Pokok ini mempunyai ketinggian sekitar 20 hingga 25 meter. deman kepialu dan sebagainya. batang mahupun buahnya. . Pengamal-pengamal perubatan tradisi yang mengunakan tumbuhan sebagai bahan ubat mempunyai alasan tersendiri apabila menggunakan tumbuhan tersebut.Persoalannya mujarab ataupun tidak tentang cara perubatan ini terserah kepada kepercayaan kelompok manusia itu sendiri. Antara contoh-contoh perubatan tradisi melalui tumbuh-tumbuhan ialah : A)Asam Jawa Asam jawa atau nama saintifiknya Tamarindus indica L. Dipercayai bahawa bahan sebatian yang dihasilkan oleh tumbuhan hampir menyerupai sebatian tubuh manusia. Pokok asam jawa mempunyai batang yang tegap dan dahan-dahan yang agak tersebar dan melentur. Asam jawa daripada keluarga Leguminaseae menghasilkan buah yang sangat masan dan lebih kurang 70 peratus daripada buahnya yang boleh dimakan. merdu. PERUBATAN TRADISI MELALUI TUMBUHAN Perubatan tradisi banyak mengunakan tumbuhan samada daripada daun. Dengan itu. Contohnya pokok gelam. Meredakan sakit kepala dan deman panas Cara penggunaannya dengan menjaram kepala menggunakan asam jawa yang dibancuh dengan air. Tumbuh-tumbuhan yang sering dijadikan sebagai bahan perubatan tradisi terdiri daripada hutan hujan tropikal.

dimandikan airnya. Batang bercabang . Pokok ini merupakan sejenis herba . Batuk Campurkan ramuan asam jawa dengan sedikit gula batu dan embunkan semalaman sebelum diminum keesokan pagi.2. Apabila suam . Minyak dibuat urut. Selepas bersalin Pokok dukung anak . Penyakit Asthma Air rebusan kulit batang asam jawa yang pahit digunakan untuk mengurangkan sakit ini B)Dukung anak Dukung anak atau nama saintifik ialah Phyllanthus urinaria L. Dimasak bersama minyak cocos nucifera sebanyak 3 biji. Diminumdan dimandikan. Pucuknya dibuat ulam bersama daun meraga jalil setiap hari. Air rebusan tersebut diminum 3 kali sehari selepas makan. .pokok pagar anak dan pokok jauh anak direbus. Pokok ini tumbuh di kawasan terbiar dan berpasir. Campuran akar sukai sebanyak 300 g direbus selama 44 hari dan campur kulit kerang 7 keping. Khasiat dan pengguanaan 1. Pokok ini mempunyai ketinggian di antara 15-20 cm. 3.daun sesil dan berbunga kecil. 3) Sakit urat Pokok dihancurkan menjadi serbuk atau debu. 2) Menjarang anak 5 pokok dukung anak direbus hingga mendidih. 4) Karang batu dan sakit pinggang Daun dan akar dijemur hingga kering dan direbus.

Kemudian minyak tersebut disapu pada muka di malam hari dan jangan kena matahari.5) Penyakit kuning Daun sebanyak 15 helai diambil semasa basah dan digiling lumat. Air tersebut dimasak bersama santan kelapa dijadikan minyak. Biasanya pokok kemudu besar ini tunbuh di kawasan terbuka dan kawasan pantai yang berbatu. Ubat selepas bersalin Rebus pokok tembuni kucing tiap-tiap hari hingga 44 hari.6-12.2-3. daun ringkas iaitu 11. Manakala daunnya adalah ringkas iaitu panjang daun di antara 3.4 dan lebar di antara 2. Kemudian air rebusan tersebut diminum dan dibuat mandi.7cm panjang dan 3.6 m. . Ramuan tersebut diminum 1 kali sehari selepas makan pada waktu malam.0-2.2cm lebar. diperah air dan dicampur dengan susu kambing yang segar. 2) Haluskan kulit Buah yang masak ditumbuk dan diperah airnya. Khasiat dan penggunaan 1. Khasiat dan penggunaan 1) Ubat sakit jantung Buah yang masak dimakan atau dihancurkan dibuat jus. Diamalkan selama 44 hari. Pokoknya kecil dan mempunyai ketinggian di antara 3-3. campur 1 biji limau kasturi dan seketul garam. Pokok ini mempunyai batang berwarna putih. Pokok ini adalah sejenis herba yang mempunyai ketinggian lebih kurang 30 cm .6 cm. C) Tembuni kucing Tembuni kucing atau nama saintifiknya Acalyppha indica L. A. Kemudu besar Kemudu besar atau nama saintifiknya ialah Morinda elliptica Ridl.7-4.

daun pandan wangi direbus sehingga mendidih. Khasiat dan penggunaan 1. mempunyai ketinggian 24m dan daunnya 5-12 cm. Bisa hati Pokoknya dicelur dan dimakan 2) Kanak-kanak kembung Daun dilayur dan diletakkan pada perut . berkilat. licin dan susunan setentang. F) Mengkudu Mengkudu atau nama saintifiknya ialah Morinda citrifolia L. Pokoknya mempunyai ketinggian kira-kira 3. Diminum 3 kali sehari sebelum makan. Daunnya eliptik. Diminum 3 kali sehari sebelum makan. Gelam Gelam atau nama saintifiknya ialah Melaleuca cajuputi Powell. Pokok adalah kecil . daun Olax seconders. Tumbuh di kawasan tanah paya berlumpur. 2)Ubat cacing Daun 14 helai dicampur daun Mallatus Paniculatus. Biasanya tumbuhan ini hidup di kawasan berpaya.3) Ubat urat kaki yang timbul Pucuk dibuat Ulam. Khasiat dan penggunaan 1) Ubat deman kepialu / campak / deman panas Buah gelam . Daun mudanya berbulu dan bunganya kecil. 7 tangkai dan 7 pokok Phyllanthus nirurr direbus sehingga mendidih. B.5m.

kemudian ditapis. 4)Ubat gastrik Isi kunyit tua iaitu lebih kurang 3cm panjang diparut dan diperah airnya. Diminum 3 kali sehari selepas makan. Pokoknya . 3 biji ditumbuk dan direbus sehingga mendidih. 3) Ubat pening kepala Isinya dibuang kulit. Dicampur air panas. Kunyit hidup terdiri daripada keluarga menisperamaceae. dan diparut isinya diperah. Terdiri daripada famili Fabacaea. Diminum 3 kali sehari selepas makan. diperah dan diminum setiap hari. Kemudian dicampur dengan kuning telur ayam kampung sehingga sebati. 2) Ubat mata rabun ayam Isinya dicampur dua helai daun sirih dan ditumbuk hingga hancur. H) Gelenggang Gelenggang atau nama saintifiknya ialah Cassia alata.1. Cacing (kanak-kanak) Buahnya diperah dalam air garam G) Kunyit Hidup Kunyit hidup atau nama saintifiknya ialah Fibraurea choraleuca. 5)Ubat lelah 3 sudu besar madu lebah dicampur air kunyit . diminum tiap-tiap hari selama sebulan. Khasiat dan Penggunaan 1) Panaskan Badan Isinya dicampur air bawang merah.

Panau Daunnya dipotong-potong dicampur dengan air kapur dan diletak pada kulit yang panau. daun hati-hati . Sakit perut Pucuknya dan daun tutup bumi direbus dan airnya diminum. 1. 3) Sebagai teh Daun dimasuk ke dalam air mendidih dan diminun airnya untuk sihat badan.5m. Rawatan selepas bersalin Pucuknya dan daun inai.5m dan mempunyai 10 pasang anak daun. Daunnya panjang 0. . Kemunting Kemunting atau nama saintifiknya ialah Rhdomyyrtus famentosa Wight Terdiri daripada keluarga Myfaceae. Khasiat dan penggunaan. Pokoknya mempunyai ketinggian hingga 1m. Bunganya pada spika yang tegak dan berwarna kuning. A. Khasiat dan penggunaan 1. Pokoknya biasa terdapat di kawasan berpasir. Sakit perut Daun dan akarnya direbus dan airnya diminum. 2.mempunyai ketinggian 1. pokoknya mempunyai bunga yang berwarna merah jambu. 2. daun jambu batu dan akar tutup bumi direbus airnya dan diminum untuk mengecut rahimnya. Buahnya sejanis kekacang dan berwarna hitam apabila masak.

dam dijaram kepala. Pinang ini dapat mengubati pelbagai penyakit. Bunga tahi ayam Bunga tahi ayam atau nama saintifiknya ialah Cutharantus roses. Daunnya ringkas dan bersaiz 3-8 cm. Lendir yang menghalang saluran pernafasan pesakit dapat dikeluarkan dengan hanya menghidu bau yang terhasil daripada ramasan atau tumbukan daunnya yang telah dijemur sehingga setengah kering. A. 1. 3. Tumbuhan ini tumbuh dikawasan berpasir dan terbuka. Khasiat dan penggunaan 1.3) keputihan Akar dan daun direbus bersama campuran lain dan diminum. 2. Pinang ini terdiri daripada famili Arecaceae. Bunga tahi ayam ini merupakan tumbhan herba yang tumbuh tegak. Ubat cacing . Khasiat dan penggunaanya. A. Asalnya dari Amerika dan dibawa ke tanah Melayu untuk dijadikan tanaman tutup bumi. Kencing manis dan darah tinggi Akarnya digunakan dalam ramuan ubat periuk. Penyakit Asma Minyak yang terhasil daripada daun bunga tahi ayam amat berkesan untuk mengeluarkan lendir dan kahak daripada penghidap asma. Pokok pinang mempunyai batang yang lurus dan keras. Sakit kepala Bunga putih bersama bunga raya putih diramas dalam air. Pinang Pinang atau nama saintifiknya Arecau catechu L.

Menggiling setengah biji pinang. Di antara contoh ubat-ubatan moden yang berasal daripada tumbuhan ialah kuinina (Cinchona ledgeriana) untuk . A. Air tersebut diminum. petai maranti ( Parkia ingsularis). Ubat luka Sebiji pinang tua ditumbuk halus dan diramas dengan daun lidah buaya . Kepentingan tumbuhan ubat-ubatan sebagai sumber ubatubatan moden terbukti dengan penemuan 121 jenis ubatan yang terhasil daripada 95 spesies tumbuhan. setelah halus diseduh dengan air panas dan garam. Ukuran lilitan batangnya boleh menjangkau antara 2-5 m. lakukan dua kali sehari. Pohon pokok petai boleh mencapai ketinggian antara 20-30 m. Khasiat dan penggunaan 1) Penyakit darah tinggi atau kencing manis Buah petai dijadikan ulam . Ia dikatakan boleh mengibati penyakit ini. 2. Pokok petai yang terdapat di negara kita adalah daripada 4 spesies antaranya petai kerayung (Parkia javanica). banyak kajian yang dijalankan berjaya memberi pengesahan terdapat kebekesanan terapi sediaan-sediaan herba. kemudian ditampalkan pada tempat yang luka. KESIMPULAN Pengalaman dan kepakaran masyarakat Melayu tentang perubatan tradisi melalui tumbuhan telah menarik para pengkaji untuk mengcungkir lebih banyak rahsia tentang tumbuhan untuk kegunaan manusia terutamanya dalam bidang perubatan. Petai Petai atau nama saintifiknya Parkia spp tergolong daripada famili Leguminaceae. Setengah perubatan tradisi dapat dijelaskan melalui bukti-bukti saintifik. petai biasa (Parkia speciosa)dan petai nering ( Parkia sumatrana). Selain itu. tumbuhan ubat-ubatan telah memainkan peranan yang penting di dalam proses penemuan ubat-ubatan moden.

Julai 1998. Dewan Kosmik. BIBLIOGRAFI Azahari Ibrahim.Dewan Bahasa dan Pustaka. Azizal Abdul kadir. Sumber Bahan Herba.Dewan Kosmik.Tumbuhan-tumbuhan Ubatan.UKM.Malaysia Tabung Fitokimia Terbesar. Wan Normie Hasan. Samad Ahmad.Berseri dan Berkhasiat. Hafilah Yusop.April 1996.April 1996.Kajian Etnobotani Dengan Merujuk Kepada Tumbuhan Ubatan di Daerah Dungun.Asam Jawa.Kuala Lumpur. Kajian Kes di Melaka. Antara Manfaat dengan Risiko. Dewan Kosmik.Terengganu. Noriya Mohamad.Penggunaan Tumbuhan Kawasan Pantai dalam Perubatan Tradisi.1983. Rohana Mohd.Jun 1997. Kosmetik dan Farmaseutikal.UKM.Khasiat Petai Dalam Perubatan Tradisional. Razak Haji Lajis.Latihan Ilmiah Jabatan Botani. .Disebalik Warna-warni Bunga.Ubat-ubatan Tradisional Melayu. Ong Hean Chooi. Dr.Disember 1996.November 1997. Cantik.Asam Jawa.Dewan Kosmik Dr.Warisan Perubatan Melayu.Disember 1998.Hutan Tropika Malaysia. Azizah Osman. Mariatini Othman.Dewan Kosmik. Ramli Abdul Samad. Penemuan ubat-ubatan baru daripada tumbuhan telah menimbulkan kesedaran baru kepada pelbagai pihak khasnya syarikat-syarikat Farmaseutikal daripada negara Barat untuk menjalankan kajian penyaringan biologi terhadap tumbuhan ubat-ubatan secara besar-besaran.Dewan Kosmik.mengubati mamalia.April 1995.Latihan Ilmiah Jabatan Botani.Majalah Wanita.Perubatan Tradisional.Dewan Kosmik.