P. 1
Tokoh Tokoh+Kemerdekaan+Malaysia

Tokoh Tokoh+Kemerdekaan+Malaysia

|Views: 451|Likes:
Published by bubucomel

More info:

Published by: bubucomel on Oct 09, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/22/2013

pdf

text

original

TOMMY GUNTALIB RAD/DP/07-3-0077 PENGAJIAN AM MALAYSIA(LAN123) TOKOH-TOKOH YANG MEMBAWA MALAYSIA KEARAH KEMERDEKAAN DAN

PARTI-PARTI YANG DIWUJUDKAN Tokoh-tokoh kemerdekaan Malaysia :

y

y

y y

y y

y

Pada tahun 1953, berikutan kekalahan IMP dalam pilihanraya Majlis Perbandaran Kuala Lumpur,Datuk Onn Jaafar menganjurkan satu perundingan kebangsaan di Kuala Lumpur. Dalam perundingan tersebut, wakil parti-parti di Tanah Melayu dijemput untuk membincangkan mengenai langkah ke arah mencapai kemerdekaan Tanah Melayu. Antara tuntutan yang diusulkan dalam perundingan tersebut ialah mendesak supaya kerajaan Inggeris mengadakan pilihanraya umum pertama pada tahun 1954. Datuk Onn yang gagal mendapatkan sokongan telah membubarkan Penubuhan Persekutuan Malaysia Gagasan Malaysia juga pernah disuarakan oleh tokoh-tokoh di tanah melayu iaitu oleh Ghazalie Shafie(1954)dan Tan Cheng Lock(1955).Pada tahun (1959)Lee Kuan Yew pula menyebut Singapura dan Tanah Melayu patut bercantum Perdana menteri Malaysia yang pertama : Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj Pada 1954, Tunku telah mengetuai satu rombongan ke England untuk berbincang bagi menuntut kemerdekaan bagi Tanah Melayu, tetapi kunjungan itu tidak berhasil. Pada tahun berikutnya, pilihanraya persekutuan umum yang pertama telah diadakan, dan Parti Perikatan telah memenangi 51 daripada 52 kerusi yang dipertandingkan. Dengan majoriti ini, Tunku Abdul Rahman telah dilantik sebagai Ketua Menteri Tanah Melayu yang pertama. Satu lagi rombongan ke London telah diadakan pada tahun 1955, dan akhirnya England telah bersetuju untuk memberikan kemerdekaan kepada Tanah Melayu, dan 31 Ogos 1957 telah diputuskan sebagai tarikh kemerdekaan Tanah Melayu. Sebaik pulang dari England selepas berjaya menuntut kemerdekaan Tanah Melayu, Tunku telah mengisytiharkan berita gembira ini buat kali pertamanya pada 20 Februari 1956 di Bandar Hilir, Melaka. Perkhabaran ini telah disambut dengan penuh kesyukuran daripada penduduk Tanah Melayu. Terdapat tiga golongan yang intelek yang kerap mennggunakan mata pena untuk menanamkan semangat perjuangan. Golongan yang paling awal adalah golongan perpendidikan agama yang telah mendapat pendidikan di Al Azhar, Mesir, contohnya Syed Syeikh Ahmad al-Hadi. Golongan kedua adalah golongan berpendidikan sekular Inggeris dan golongan ketiga, golongan sekular berpendidikan Melayu. Mereka menggunakan teknik penulisan untuk menentang penjajah dan dalam masa yang sama menanamkan semangat nasionalisme.

Antaranya penggunaan undang-undang darurat menggunakan tentera dan polis untuk menangkap sesiapa yang disyaki dan memperkenalkan sistem kad pengenalan . Taktik yang digunakan oleh MRLA ialah perjuangan bawah tanah dan perang gerila di mana orang-orang Inggeris (seperti pengurus-pengurus ladang) tempat Inggeris merupakan sasaran utama mereka. Pada ketika itu .PKM menubuhkan Tentera Anti-Jepun Penduduk Tanah Melayu(MPAJA).Taktik yang digunakan pada peringkat awal ialah dengan melancarkan gerakan menghasut dan tidak bekerjasama dengan melancarkan gerakan menghasut dan tidak bekerjasama dengan kerajaan. .PKM bekerjasama dengan Inggeris untuk menentang tentera Jepun. Pengaruhnya agak meluas dalam kesatuan-kesatuan sekerja. Di bawah kepimpinan Chin Peng.beberapa undang-undang telah dijalankan untuk mengatasi keganasan PKM. Malayan Races Liberation Army(MRLA) telah ditubuhkan bagi memperjuang pembentukan Republik Komunis Malaya. Tindakan mogok merupakan cara utama yang digunakan untuk melemahkan pemerintahan Inggeris.PKM kurang mendapat sokongan rakyat. * Parti Komunis Malaya Parti politik yang terawal ialah Parti Komunis Malaya (PKM) yang ditubuhkan pada April 1930. Sehubungan itu.PKM mengambil peluang untuk memerintah Tanah Melayu melalui kekerasan .PKM bertujuan menggulingkan kerajaan Inggeris dan menubuhkan sebuah Republik Komunis di Tanah Melayu. Cara PKM mencapai matlamatnya adalah melalui kekerasan dan dengan demikian .pertubuhan buruh dan juga sekolah-sekolah Cina. Semasa darurat .Parti Politik dan Perjuangan Kemerdekaan Beberapa parti politik yang terdapat di Tanah Melayu khususnya selepas Perang Dunia 1 telah cuba memperjuangkan kemerdekaan . PKM menjadi sebuah parti yang bersifat militia. Sebelum kedatangan semula Inggeris ke Tanah Melayu selepas pengunduran tentera Jepun. Semasa pendudukan Jepun di Tanah Melayu. Kerajaan Inggeris telah mengiytiharkan darurat pada tahun 1948.Akibat keganasan yang dilakukan oleh PKM.

Matlamat utama penubuhan MCA ialah untuk melindungi hak dan kepentingan ekonomi. Matlamat utama penubuhan UMNO ialah untuk menentang penubuhan Kesatuan Malaya dan menyatupadukan orang Melayu di seluruh Tanah Melayu.tujuan utama yang ditetapkan bagi parti ini ialah kerajaan sendiri dan kemerdekaan bagi Tanah Melayu . Malayan Indian Congress(MIC) Kongres India Malaya(MIC) ditubuhkan pada 8 Ogos 1946 dengan Thivy sebagai presiden yang pertama. Ia juga menjadi saluran bekerjasama dengan kaum lain untuk memperjuangkan kemajuan politik .mengampunkan bekas ahli PKM dan memperkenalkan kawasan hitam dan kawasan putih.social kaum Cina di Tanah Melayu.Pada 31 Julai 1960 undang-undang darurat diisytiharkan tamat.diketuai oleh Datuk Onn Jaafar. Dalam perlembagaan baru UMNO pada tahun 1949 .Dari segi langkah psikologi pula . Gerakan kelaparan atau strategi menyekat bekalan makanan juga turut dilancarkan . * Malayan Chinese Association(MCA) MCA ditubuhkan secara rasmi pada 27 Februari 1949 dengan Tan Cheng Lock sebagai presiden yang pertama. membuktikan kepada Kerajaan Inggeris tentang setia mereka kepada Tanah Melayu dan bekerjasama dengan kaum lain mencapai kemerdekaan Tanah Melayu. Ia ditubuhkan secara rasmi pada 11 Mei 1946.Sejak itu UMNO menjadi tulang belakang kepda pergerakan memerdekakan Kemerdekaan Tanah Melayu pada 31 Ogos 1957. Rancangan Baru telah dilancarkan bagi menempatkan golongan setinggan di pinggir hutan ke kampung baru.home guard di kampung-kampung tela ditubuhkan.Cogan kata utama parti ini iaitu 'Hidup Melayu' digunakan untuk menyatupadukan orang-orang Melayu dan mempertahankan kedudukan serta hak istimewa mereka.Matlamat penubuhan MIC ialah menjaga kepentingan politik.melindungi masyarakat Cina daripada ancaman pengganas komunis .ekonomi dan sosial kaum India di Tanah Melayu.Pada tahun 1955.MIC menyertai Perikatan yang sebelumnya dianggotai oleh UMNO dan MCA. * Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu(UMNO) UMNO merupakan parti yang ditubuhkan untuk menyatupadukan orang-orang Melayu.Rancangan Templer juga dilancarkan dan menekankan penggunaan perang saraf yang antar caranya ialah melonggarkan syarat kewarganegaraan bagi bukan Melayu.plitik.tentera komando telah dibawa masuk dan usaha -usaha menyatupadukan kaum-kaum melalui Jawatankuasa Perhubungan Antara Kaum telah dilakukan . .

* Parti-parti Berlandaskan Islam Terdapat parti politik yang berlandaskan perjuangan kepada agama Islam.Dengan ini jelas bahawa rakyat yang berbilang kaum telah memberikan mandat kepada Perikatan untuk memperjuangkan kemerdekaan Tanah Melayu.IMP gagal untuk mendapatkan keahlian daripada kaum bukan Melayu.bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi dan mengetatkan peraturan kerakyatan.Ini jelas menggambarkan bahawa parti politik di Tanah Melayu ketika itu adalah bersifat perkauman. Dalam pilihanraya tersebut.Kejayaan pakatan ini mencerminkan bahawa usaha-usaha bersama antara kaum dapat menghasilkan kejayaan bagi kepentingan bersama.MIC pula turut menyertai parti Perikatan. Matlamat PAS ialah menjadikan agama Islam sebagai agama rasmi .pakatan tersebut memenangi pilihanraya Perbandaran Johor Bahru. Parti Islam Se-Malaya(PAS) telah ditubuhkan pada 24 November 1951.Parti Malaya Merdeka(IMP) IMP ditubuhkan oleh Datuk Onn Jaafar pada 16 September 1951 setelah usahanya untuk menjadikan UMNO sebuah parti berbilang kaum ditolak oleh orang-orang Melayu. Sementara itu. Parti -Parti Berhaluan Sosialis Terdapat juga parti-parti politik yang cuba mendapatkan kemerdekaan menggunakan tindakan yang agak radikal.Tuanku Abdul Rahman dan Tan Cheng Lock telah membentuk Parti Perikatan pada peringkat kebangsaan pada tahun 1952.Muar dan Melaka. Parti tersebut ialah Hizbul Muslimin yang mempunyai matlamat utama untuk menubuhkan sebuah kerajaan Islam di Tanah Melayu. * Parti Perikatan Usaha -usaha awal untuk menggabungkan parti-parti yang berbilang kaum dalam satu pakatan bermula apabila UMNO dan MCA membentuk pakatan bersama untuk menghadapi pilihan raya Majlis Perbandaran Kuala Lumpur pada tahun 1952. Pada tahun 1955. Berlandaskan kejayaan ini . Angkatan Pemuda Insaf(API) yang ditubuhkan pada tahun 1946 dan Ikatan Pemuda Tanah Air Melayu(PETA) yang ditubuhkan pada tahun 1947. .Kebanyakan parti ini mendapatkan inspirasi kemerdekaan daripada perjuangan nasionalis-nasionalis negara jiran khususnya Indonesia.Walau pun terbuka kepada semua kaum . Pakatan tersebut telah memenangi sembilan daripada 12 kerusi yang dipertandingan.Antara parti tersebut ialah Parti Kebangsaan Melayu Malaya(PKMM) yang ditubuhkan pada tahun 1945. Seterusnya.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->