P. 1
HIDANGAN SEPINGGAN LENGKAP

HIDANGAN SEPINGGAN LENGKAP

|Views: 4,084|Likes:
Published by mezamohd

More info:

Published by: mezamohd on Oct 10, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/21/2013

pdf

text

original

HIDANGAN SEPINGGAN LENGKAP

 Satu hidangan yang seimbang dan mengandungi semua jenis nutrien yang diperlukan oleh tubuh badan Nutrien seperti karbohidrat, protein, lemak, vitamin dan garam mineral terdapat dalam satu hidangan dengan kadar yang berpatutan. Boleh disediakan mengikut cara berikut: - Berkuah atau bersup - Bergoreng - Makanan segera

Contoh: nasi ayam Boleh dihidangkan sebagai hidangan utama atau hidangan sampingan Ciri-ciri hidangan sepinggan lengkap Ciri.Ringkas .Mudah . Biasanya hidangan ini disediakan dalam satu pinggan atau satu pinggan dan satu mangkuk.Cepat disediakan .Berkhasiat .

 Kelebihan hidangan ini ialah   Mempunyai khasiat yang mencukupi Mudah disediakan dan dimasak Menjimatkan masa dan tenaga Boleh dihidang secara peranggu meja atau berpek Jenis hidangan sepinggan lengkap boleh dibahagikan 3: Mengikut cara timur Mengikut cara barat Mengikut budaya setempat .

MENYEDIAKAN MINUMAN Minuman boleh membantu proses perjalanan tubuh badan dan mengekalkan kesihatan yang sempurna Minuman yang disediakan perlu mengandungi nutrien dan vitamin yang diperlukan tubuh .

 Fungsi minuman:   Membantu penghadaman dan penyerapan Menghilangkan dahaga pada hari panas Membantu mengawal suhu badan Memberi khasiat pada tubuh badan Terdapat 2 jenis kumpulan minuman iaitu: Minuman yang berkhasiat Minuman yang menyegarkan .

telor dan sebagainya Contoh minuman: air milo. garam mineral dan boleh diganti apabila lapar Sumber bahan adalah koko. susu. kacang soya. vitamin. horlicks. Ciri-ciri minuman yang berkhasiat Ciri Kaya dengan nutrien seperti karbohidrat. lemak. protein. air barli dan semua jenis minuman bijirin Boleh dihidang secara sejuk atau panas . air koko. susu.

limau. epal. tembikai. lobak merah. garam galian dan karbohidrat Boleh menghilangkan dahaga kerana ia biasa dihidang secara sejuk Sumber bahan adalah buah-buahan. gula. sirap. tomato dan belimbing . Ciri-ciri minuman yang menyegarkan Ciri Kaya dengan vitamin C. dan air bergas Buah-buahan dan sayur-sayuran yang biasa Buahsayurdigunakan adalah nanas. buahsayursayur-sayuran.

Rujukan http://kemahiranhidupshaniza.blogspot.my/books?id=rpVTulQAIp 4C&pg=PA182&lpg=PA182&dq=hidangan+seping gan+lengkap&source=bl&ots=RyiLYcmvJA&sig=0 zq63eltElMUr6104SAG_vwgZB4&hl=en&ei=EFD MSuvhCZMSuvhCZQ6AP2vPCNAw&sa=X&oi=book_result&ct=result &resnum=2#v=onepage&q=hidangan%20sepingg an%20lengkap&f=false .google.htm http://books.com/khbdua/masakan.freewebs.com.com/searc h/label/Masakan http://www.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->