HIDANGAN SEPINGGAN LENGKAP

 Satu hidangan yang seimbang dan mengandungi semua jenis nutrien yang diperlukan oleh tubuh badan Nutrien seperti karbohidrat, protein, lemak, vitamin dan garam mineral terdapat dalam satu hidangan dengan kadar yang berpatutan. Boleh disediakan mengikut cara berikut: - Berkuah atau bersup - Bergoreng - Makanan segera

Mudah .Cepat disediakan . Contoh: nasi ayam Boleh dihidangkan sebagai hidangan utama atau hidangan sampingan Ciri-ciri hidangan sepinggan lengkap Ciri.Berkhasiat . Biasanya hidangan ini disediakan dalam satu pinggan atau satu pinggan dan satu mangkuk.Ringkas .

 Kelebihan hidangan ini ialah   Mempunyai khasiat yang mencukupi Mudah disediakan dan dimasak Menjimatkan masa dan tenaga Boleh dihidang secara peranggu meja atau berpek Jenis hidangan sepinggan lengkap boleh dibahagikan 3: Mengikut cara timur Mengikut cara barat Mengikut budaya setempat .

MENYEDIAKAN MINUMAN Minuman boleh membantu proses perjalanan tubuh badan dan mengekalkan kesihatan yang sempurna Minuman yang disediakan perlu mengandungi nutrien dan vitamin yang diperlukan tubuh .

 Fungsi minuman:   Membantu penghadaman dan penyerapan Menghilangkan dahaga pada hari panas Membantu mengawal suhu badan Memberi khasiat pada tubuh badan Terdapat 2 jenis kumpulan minuman iaitu: Minuman yang berkhasiat Minuman yang menyegarkan .

vitamin. lemak. protein. susu. telor dan sebagainya Contoh minuman: air milo. horlicks. kacang soya. air koko. air barli dan semua jenis minuman bijirin Boleh dihidang secara sejuk atau panas . garam mineral dan boleh diganti apabila lapar Sumber bahan adalah koko. susu. Ciri-ciri minuman yang berkhasiat Ciri Kaya dengan nutrien seperti karbohidrat.

garam galian dan karbohidrat Boleh menghilangkan dahaga kerana ia biasa dihidang secara sejuk Sumber bahan adalah buah-buahan. Ciri-ciri minuman yang menyegarkan Ciri Kaya dengan vitamin C. buahsayursayur-sayuran. dan air bergas Buah-buahan dan sayur-sayuran yang biasa Buahsayurdigunakan adalah nanas. tembikai. tomato dan belimbing . sirap. gula. limau. epal. lobak merah.

blogspot.Rujukan http://kemahiranhidupshaniza.com/searc h/label/Masakan http://www.com.com/khbdua/masakan.freewebs.my/books?id=rpVTulQAIp 4C&pg=PA182&lpg=PA182&dq=hidangan+seping gan+lengkap&source=bl&ots=RyiLYcmvJA&sig=0 zq63eltElMUr6104SAG_vwgZB4&hl=en&ei=EFD MSuvhCZMSuvhCZQ6AP2vPCNAw&sa=X&oi=book_result&ct=result &resnum=2#v=onepage&q=hidangan%20sepingg an%20lengkap&f=false .htm http://books.google.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful