P. 1
Tok Janggut Pejuang Jihad

Tok Janggut Pejuang Jihad

5.0

|Views: 911|Likes:
Published by Ikhwan Pauzi

More info:

Published by: Ikhwan Pauzi on Oct 11, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/11/2012

pdf

text

original

SMK RAPAT SETIA IPOH

FOLIO SEJARAH: TOK JANGGUT PEJUANG JIHAD

Nama: Muhammad Ikhwan b. Mohammed Pauzi Kelas: 2 Zamrud (2010) Nama Guru: Pn. Sabariah bt. Hashim

KANDUNGAN Perkara Kandungan Kisah Perjalanan Hidup Tok Janggut Faktor Penentangan Peristiwa Penentangan Kesan Penentangan Sumber Rujukan Muka Surat 1 2-7 8 9 10 10 .

Tahun kematian: 1915 (berusia 65 tahun). . Apabila tokoh yang juga ulama itu meninggal. Kelantan. Perjuangan tokoh yang nama sebenarnya. maruah sebagai kuasa dunia dan bangsa yang µpintar¶ akan terjejas. Inggeris benar-benar mahu memburukkan nama baik pejuang kebebasan itu berikutan kesan dan pengaruh Tok Janggut yang bukan kecil. Mat Hassan Panglima Munas itu cuba dinafikan. malah perkataan µjihad¶ yang dilancarkan Tok Janggut diganti dengan perkataan µpemberontakan¶ dan µpenderhakaan¶. mereka sedar µaura perjuangan¶ Mat Hassan juga perlu dihapuskan bagi mengelakkan peristiwa itu berulang.Kisah Perjalanan Hidup Tok Janggut Haji Mat Hassan Panglima Munas Gelaran lain: Tok Janggut Tahun lahir: 1850 Tempat lahir: Kampung Saring daerah Jeram. Pada mereka jika tindakan Tok Janggut tidak disekat. Mereka mengambil keputusan membunuh Tok Janggut. Sumbangan: pejuang kebebasan Kelantan.

Sentimen anti-Inggeris semakin meningkat apabila tercetusnya Perang Dunia Pertama pada Ogos 1914. Perjanjian Bangkok yang dimeterai antara Inggeris dan Siam menyebabkan Kelantan. Kedah dan Perlis diletakkan di bawah kuasa Inggeris manakala Patani. Inggeris mula melebarkan penjajahan ke negeri Melayu di Utara dan Timur Semenanjung selepas berjaya menguasai negeri di pantai Barat Semenanjung.Seterusnya mereka melancarkan perang saraf memburukkan Tok Janggut dan pengikutnya. Berikutan ayahandanya berkhidmat sebagai panglima istana. Beliau menawarkan diri kepada Ungku Besar Jeram untuk menubuhkan barisan menentang penjajah itu. Kesedaran Mat Hassan terhadap agama. Jalor dan Setol di bawah Siam. dia turut dibesarkan dalam istana Tengku Seri Maharaja Jeram. Beliau dilahirkan di Kampung Saring. Kehadiran Inggeris di Kelantan tidak direstui orang Melayu dan perubahan pentadbiran yang diperkenalkan penjajah ternyata menindas penduduk watan. . Umpama menyelimuti gajah dengan sapu tangan. bangsa dan tanah air dipupuk sejak kecil. daerah Jeram. Gurunya. usaha itu tidak berhasil kerana masyarakat masih menyanjung sumbangan Tok Janggut berserta sahabat dan pengikutnya terhadap negara. dengan harapan generasi mendatang menganggap lelaki itu dan kumpulannya penderhaka dan pengkhianat bangsa dan negara. Ketika berusia 52 tahun dan masih di Makkah. bangsa dan tanah air yang tertanam kukuh di jiwa tokoh itu masih kekal disanjung sehingga kini. Patani dikuasai Siam. Terengganu. Walaupun usahanya menentang dan mengusir penjajah dari bumi Melayu tidak kesampaian. Syeikh Ahmad memberi amanat supaya muridnya berikhtiar membebaskan jajahan dikenali sebagai Serambi Makkah itu. Menara. Kerajaan Kelantan yang berada dalam keadaan tersepit akibat perjanjian Inggeris-Kelantan 1910 dipaksa menyatakan bahawa mereka menyebelahi England dalam peperangan itu. Ketika itu. Mat Hassan juga berhubung rapat dengan pejuang Melayu Pahang seperti Tok Gajah. semangat cintakan agama. Beliau belajar ilmu agama di Makkah. Kelantan pada 1850. Mat Hassan pulang ke Kelantan tatkala Sultan dan pembesar Melayu di Kota Bharu tidak terdaya melawan Inggeris. Mat Kilau dan Datuk Bahaman.

yang kemudian mengeluarkan waran kepada Ketua Balai Polis. . Itulah permulaan peperangan antara Tok Janggut dengan Inggeris.000 penduduk yang kebanyakannya bersenjata. bangsa dan tanah air itulah menjadi prolog kisah perjuangannya. yang mewajibkan umat Islam berjihad menentang British dan sekutunya. Layanan polis terhadapnya ketika itu menyebabkan timbul persengketaan. Sarjan Che Wan Sulaiman. Berikutan itu. Ketika tiba di kampung itu. Mat Hassan memutuskan tidak membayar cukai dan memulakan kempen penentangan. Disebabkan tidak sanggup menahan derita. Mat Hassan sedang berucap di hadapan kira-kira 1. Bagaimanapun mesyuarat sulit itu diketahui Pegawai Jajahan Pasir Puteh yang berasal dari Singapura iaitu Latiff. Penindasan menerusi kutipan cukai yang tinggi menyemarakkan lagi kemarahan orang Melayu.Keputusan Kelantan memihak kepada British dan bukan Turki Uthmaniah dalam Perang Dunia Pertama mengecewakan Tok Janggut kerana bertentangan dengan fatwa Syaikhul Islam. Sarjan Che Wan yang diiringi beberapa anggotanya bertolak ke Kampung Tok Akib pada pagi 29 April bagi memaksa Mat Hassan menyerah diri. Pada 29 April 1915. Tok Janggut bersetuju mengikut polis ke pejabat jajahan untuk memberi penjelasan mengenai tindakannya. Kekacauan bermula apabila pejabat jajahan mengambil masa tiga hari untuk mengutip hasil kerana hanya ada seorang petugas hingga menyukarkan orang kampung. Khayri Effendi. untuk menangkap Mat Hassan. ramai penduduk menyebelahi Tok Janggut dan kesedaran membela agama. Mat Hassan bermesyuarat dengan pengikutnya di rumah Tok Nik Bas di Kampung Tok Akib mengenai strategi menentang Inggeris dan memutuskan mengambil alih pemerintahan di Pasir Puteh dan mengisytiharkan jajahan itu merdeka. Bagaimanapun polis tetap berkeras menyebabkan Mat Hassan menikam Sarjan Che Wan dengan kerisnya sehingga mati. Beliau tidak setuju polis berjalan di belakangnya kerana kelihatan seolah-olah mereka mengawal tindakannya daripada melarikan diri dan mahu polis berjalan seiring atau di hadapannya. Pada mulanya Tok Janggut dan pengikut turut membayar cukai walaupun tidak berpuas hati.

Malah.Tok janggut dan pengikutnya bergerak ke Pasir Puteh menyebabkan pegawai Inggeris di jajahan itu melarikan diri menggunakan bot ke Kota Bharu. Perkembangan di Pasir Puteh membimbangkan pihak istana di Kota Bharu kerana sebelum ini sultan sudah memberi jaminan bertulis kepada Inggeris akan memastikan kekacauan tidak berlaku di Kelantan. Langham-Carter tidak yakin dengan kemampuan Sultan menghadapi kebangkitan Tok Janggut. . Atas cadangan Penasihat British dan sokongan Datuk Bentara Setia dan Datuk Menteri. Sejurus selepas berunding dengan Langham-Carter. Sultan Muhammad ke-IV mengarahkan Datuk Menteri Mohd Hassan Ismail dan Datuk Bentara Setia Nik Mahmud Ismail bertolak ke Pasir Puteh untuk berunding dan mereka meminta bantuan Datuk Imam Lebai Kadir. Ungku Besar dan Tok Janggut menjelaskan kepada Datuk Imam Lebai Kadir bahawa beliau dan pengikutnya tidak berniat menderhaka tetapi bertujuan menghalau Latiff yang dianggap sebagai penindas. Tok Janggut berjaya menawan Pasir Puteh dan menubuhkan pentadbiran sendiri dan beliau diisytihar Ketua Menteri dan Ungku Besar Jeram sebagai Raja. satu tawaran turut dihebahkan kepada masyarakat bahawa sesiapa yang berjaya menangkap Tok Janggut dan 21 pengikut kanannya akan menerima ganjaran. Sultan Muhammad ke-IV memutuskan menangkap Tok Janggut dan pengikutnya atas kesalahan menderhaka.

24 Mei 1915. Langham-Carter. Beliau meminta Gabenor menghantar bantuan tentera ke Kelantan dan seramai 239 askar Inggeris dihantar ke negeri itu pada 3 Mei 1915. Bagaimanapun pengikut Tok Janggut mengambil keputusan bijak dengan tidak berdepan pasukan Inggeris yang mempunyai kelengkapan senjata itu.selain mengesyaki baginda dan beberapa pembesar seperti Tengku Chik Penambang bersimpati dengan Tok Janggut. Sebaliknya. Selepas mendapat tahu kumpulan Tok Janggut akan kembali menguasai Pasir Puteh. Tindakan itu mencetuskan kemarahan Tok Janggut dan menyerang khemah tentera di Pasir Puteh pada jam 3 pagi. . AG Maxwell dan beberapa pegawai Inggeris pula memimpin pasukan Malay State Guides memburu kumpulan Tok Janggut dan menggeledah rumah Khatib Abu Bakar di Kampung Merbol kerana mengesyakinya bersembunyi di situ. tentera Inggeris terpaksa kembali ke Singapura. Khatib Abu Bakar cuba menghalang askar Sikh daripada mencerobohi rumahnya dan akibatnya beliau ditikam mati. mereka bersembunyi dan selepas seminggu. Pepys. Inggeris kembali membawa masuk tentera Sikh untuk membakar rumah penduduk kampung.

Tok Janggut syahid bersama-ramai pengikutnya. Tok Janggut dan pasukannya bertempur hebat. Tumpat.Pasukan Tok Janggut dan tentera Inggeris bertembung di Kampung Dalam Pupoh tidak jauh dari Kampung Merbol dan dengan laungan ³Allahu akbar!´. Kelantan FAKTOR PENENTANGAN . Bagaimanapun. Mayatnya kemudian diarak sekitar Pasir Puteh sebelum dibawa ke Kota Bharu dan digantung dengan kaki ke atas. kepala ke bawah di Padang Merdeka sebelum dikebumikan di Pasir Pekan.

*Mereka yang gagal membayar cukai akan ditangkap dan didenda *Penduduk tempatan marah kepada British kerana sikap biadab pegawai British .1. *Peraturan ini membebankan rakyat 3. -Kerbau dan lembu sebanyak 20 sen seekor . * Tok Janggut telah beberapa kali pergi untuk membayar cukai tetapi gagal . *Tok Janggut menyahut seruan menentang British di Pasir Puteh . Pengenalan Cukai Yang Membebankan *Petani dikehendaki membayar cukai seperti : -Cukai pokok kelapa berbuah sebanyak 3 sen sepokok -Pokok pinang 1 sen sepokok -Sirih 5 sen sejunjung . 4. Peraturan Tanah *Tok Janggut menentang peraturan cukai pada tahun 1915 yang mewajidkan petani membayar cukai tanah 2. Perasaan anti-British *Sentimen anti-British meningkat apabila Britain menyerang Kerajaan Turki Uthmaniyah semasa Perang Dunia Pertama pada tahun 1914 . Pembayaran Cukai Yang Menyusahkan *Penduduk tempatan menghadapi masalah membayar cukai kerana pejabat bayaran cukai terletak jauh di bandar . *Kerajaan Turki Uthmaniyah menyeru umat Islam di seluruh dunia berjihad menentang penjajah barat .

*Pada 9 Mei 1915 . British menawarkan hadiah sebanyak 500 dolar kepada sesiapa yang berjaya menangkap Tok Janggut dan pemimpin kanannya . *Pada 29 April 1915 . Saring . British menyerang Tok Janggut yang berkubu di Kampung Dalam Pupuh . Penghulu Adamdan Che Sahak Merbol mengetuai angkatan melancarkan serangan ke atasPasir Puteh . *Tok Janggut terkorban . *Pada 24 Mei 1915 .PERISTIWA PENENTANGAN *Pada 28 April 1915 . Engku Besar Jeram . Kota Bharu selama 4 jam . *Pada 23 Mei 1915 . *Kemudian dikebumikan di Pasir Puteh . *Engku Besar Jeram iaitu Tuan Ahmad dilantik sebagai Raja Pasir Puteh . *Mayat Tok Janggut diarak ke Pasir Puteh dan Kota Bharu kemudian digantung songsang di Padang Balai Besar . Tok Janggut . British membakar rumah Tok Janggut dan pengikutnya kerana enggan menyerah diri . *Tok Janggut sebagai Perdana Menteri . *Mereka menduduki Pasir Puteh selama 3 hari dan mengisytiharkan Pasir Puteh bebas daripada ancaman British . Pegawai Daerah Puteh menghantar Sarjan Che Wan untuk menangkap Tok Janggut kerana gagal membayar cukai . *Perbalahan berlaku menyebabkan Sarjan Che Wan mati ditikam oleh Tok Janggut . *Tok Janggut bertindak balas menyerang Pasir Puteh .

com/ .com/ -http://abdullatip. *Semangat perjuangan mereka kebanggaan kita walaupun tewas di tangan British . SUMBER RUJUKAN *Buku Teks Sejarah Tingkatan 2 *Melayari Internet -http://ibnurrahmat.KESAN PENENTANGAN *Tok Janggut dan rakan-rakan terkorban sebagai pahlawan yang menentang kuasa penjajah Barat .blogspot.blogspot.com/ -http://pembelamelayu2009.blogspot.wordpress.com/ -http://ikhwankulai.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->