P. 1
konsep muzik

konsep muzik

|Views: 3,817|Likes:
Published by mongz663364

More info:

Published by: mongz663364 on Oct 11, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/16/2013

pdf

text

original

PENGURUSAN GRAFIK KONSEP MUZIK 1) IRAMA .Terbentuk dari sesuatu susunan bunyi 7) EKSPRESI . rangkai. Dapat disampaikan melalui mud dan dinamik 2) MELODI . Bunyi panjang dan pendek 7 KONSEP MUZIK 6) BENTUK . korus. Lagu biasanya mempunyai intro.Seksyen atau bahagian lagu.susunan pic samada menaik atau menurun.Karakter atau kualiti bunyi sesuatu alat muzik samada bunyi berat atau ringan 3) HARMONI .Jalinan lapisan suara dalam lagu samada tebal atau nipis suara atau bunyi dalam gubahan.Pernyataan perasaan dan fikiran yang ditonjolkan dalam sesebuah lagu. Bahgian akhir dinamakan coda 5) WARNA TON . .kombinasi 2 atau lebih not yang berbunyi serentak 4) TEKSTUR .

Denyutan yang berulang dan berterusan merupakan elemen yang fundamental dalam muzik 7 KONSEP MUZIK Tempoh masa dan nilai not . lazimnya sebagaiiringan dan harmoni . erdapat 2 jenis meter iaitu meter lazim dan tidak lazim Corak Irama .4 dan seterusnya. Tempo cepat. Andante dan lainlain Corak Irama Rentak : Mac..Panjang atau pendek bunyi. lambat atau laju.Detik yang dirasakan lebih kuat dan di berikan penegasan. Menguatkan detik tertentu diertkan sebagai memberi tekanan Tempo . Angka di ats untuk bilangan detik dalam 1 bar angka di bawah untuk jenis not.Kelajuan detik dalam sesebuah lagu. Istilah diguna : Allegro.Himpunan detik dalam kumpulan 2. Waltz Inang Corak Irama Ostinato: Corak irama berulan-ulang. Dilambgkan dalam bentuk not 1) IRAMA Meter .Corak irama terbentuk apabila bunyi dan rehat disusun berlainan masa untuk menjadi corak yang nyata Meter lazim : 2 3 4 4 4 4 Meter tak lazim : 6 8 Tekanan .Detik .3.

. Pic rndah bunyi besar Baluk . Unit ukuran yang digunakan ialah ton dan semiton Frasa Sekumpulan not yang membentuk satu penyataan muzik yang signifikan atau satu keratan lagu Skel .7 KONSEP MUZIK Tanda kromat .Jenis klef ialah alto. 2) MELODI 2) MELODI Pic .trebel.Tanda yang digunakan untuk menunjukkan sesuatu not dinaikkan tau diturunkan.Tangganada seperti major dan minor . tenor dan bes Jeda Jarak bunyi di antara 2 pic.Aras sesuatu bunyi samada tinggi atau rendah. µNeutral´ kembali ke not asal. µ#¶naik ½ ton.Digunakan untuk menada pic yang ditunjukkan garis dan dalam ruangan baluk. Pic tinggi bunyi nyaring.Siri pic yang disusun menaik atau menurun mengikut jea tertentu dan mewujudkan kesan nada atau tonalti. µb¶ turun ½ ton.

dron dan ostinato. Ia melibatkan kaunter melodi yang melibatkan daripada 2 lapisan suara. dalam bentuk kaunter melodi.7 KONSEP MUZIK 3) HARMONI Kaden . Contoh : Perfek Imperfek Plagal . kord.Pengakhiran atau penutup frasa kepada setiap ayat dalam muzik. Terbahagi kepada 3 kumpulan : Bunyi muzikal yang dihasilkan melalui kombinasi 2 atau lebih not berbunyi serentk.

7 KONSEP MUZIK Monofoni .Gaya improvisasi dalam muzik polifoni . Tekstur lagu boleh jadi nipis atau tebal bergantung kepada bilangan lapisan suara atau bunyi yang terdapat dalam sesebuah gubahan.Muzik satu suara tanpa sebarang iringan 4) TEKSTUR Tekstur adalah berkaitan dengan jalinan lapisan-lapisan suara dalam sesebuah lagu.Sistem interpretasi yang berharmoni dalam siri muzik polifoni Heterofoni . Homofoni .Berbilang suara Polifoni .

Sesebuah lagu biasanya mempunyai intro.bunyi ringan Vokal : Suara manusia Perkusi : Alat muzi yang dimainkan secara diketuk.7 KONSEP MUZIK 5) WARNA TON 6) BENTUK Warna ton merupakan karekter atau kualiti bunyi yang dihasilkan oleh sesuatu alat muzik atau suara. dan sebagainya. sama ada bunyi berat atau bunyi ringan. Segmen muzik ini boleh terdiri daripada motif. tepuk tangan. . Dalam muzik. Contohnya ketuk kaki. Segmensegmen muzik ini boleh diulang dan dipelbagaikan untuk membentuk sesebuah karya muzik.bunyi berat ii) Kastanet . frasa dan seksyen. Bahgian akhir lagu dinamakan ³coda´. Contoh : i) Dram bes . rangkai dan korus. pukul atau palu. Perkusi badan : Bahagian badan manusia yang ditepuk supaya menghasilkanbunyi. Perkusi vokal : Bunyi perkusi tiruan yang dihaskan mulut seperti ³ Cing«Dum« Tak´ Bentuk sesebuah karyaditentukan oleh gabungan beberapa segmen muzik. seksyen ini biasanya ditulis A B C dan seterusnya.

lazimnya dinyatakan sebagai riang.7 KONSEP MUZIK 7) EKSPRESI Mud . Dalam skor Iagu.Membentuk sifat atau suasana karya muzik. Dinamik . dinamik dinyatakan dalam bentuk tanda isyarat dan istilah seperti beransur lembut ( ) dan beransur kuat ( ) Ekspresi adalah berkaitan dengan pernyataan perasaan dan fikiran yang ditonjolkan oleh sesebuah lagu atau karya muzik. sedih. . Pernyataan perasaan dan fikiran ini dapat disampaikan melalui mud dan dinamik apabila muzik diperdengarkan. bersemangat dan sebagainya.Sifat kuat atau lembut bunyi muzik yang dihasilkan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->