P. 1
konsep muzik

konsep muzik

|Views: 3,834|Likes:
Published by mongz663364

More info:

Published by: mongz663364 on Oct 11, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/16/2013

pdf

text

original

Jalinan lapisan suara dalam lagu samada tebal atau nipis suara atau bunyi dalam gubahan.Terbentuk dari sesuatu susunan bunyi 7) EKSPRESI .Seksyen atau bahagian lagu.Pernyataan perasaan dan fikiran yang ditonjolkan dalam sesebuah lagu. Dapat disampaikan melalui mud dan dinamik 2) MELODI .kombinasi 2 atau lebih not yang berbunyi serentak 4) TEKSTUR . Bunyi panjang dan pendek 7 KONSEP MUZIK 6) BENTUK . rangkai. Lagu biasanya mempunyai intro.susunan pic samada menaik atau menurun. Bahgian akhir dinamakan coda 5) WARNA TON .Karakter atau kualiti bunyi sesuatu alat muzik samada bunyi berat atau ringan 3) HARMONI .PENGURUSAN GRAFIK KONSEP MUZIK 1) IRAMA . korus. .

Dilambgkan dalam bentuk not 1) IRAMA Meter . Menguatkan detik tertentu diertkan sebagai memberi tekanan Tempo .Detik .Denyutan yang berulang dan berterusan merupakan elemen yang fundamental dalam muzik 7 KONSEP MUZIK Tempoh masa dan nilai not . lazimnya sebagaiiringan dan harmoni . Istilah diguna : Allegro. Tempo cepat.. Andante dan lainlain Corak Irama Rentak : Mac. lambat atau laju.Detik yang dirasakan lebih kuat dan di berikan penegasan. erdapat 2 jenis meter iaitu meter lazim dan tidak lazim Corak Irama .Panjang atau pendek bunyi.4 dan seterusnya. Angka di ats untuk bilangan detik dalam 1 bar angka di bawah untuk jenis not.3.Kelajuan detik dalam sesebuah lagu.Corak irama terbentuk apabila bunyi dan rehat disusun berlainan masa untuk menjadi corak yang nyata Meter lazim : 2 3 4 4 4 4 Meter tak lazim : 6 8 Tekanan .Himpunan detik dalam kumpulan 2. Waltz Inang Corak Irama Ostinato: Corak irama berulan-ulang.

7 KONSEP MUZIK Tanda kromat . .Tanda yang digunakan untuk menunjukkan sesuatu not dinaikkan tau diturunkan. Pic tinggi bunyi nyaring.Aras sesuatu bunyi samada tinggi atau rendah. tenor dan bes Jeda Jarak bunyi di antara 2 pic. µNeutral´ kembali ke not asal. Unit ukuran yang digunakan ialah ton dan semiton Frasa Sekumpulan not yang membentuk satu penyataan muzik yang signifikan atau satu keratan lagu Skel .Tangganada seperti major dan minor .Siri pic yang disusun menaik atau menurun mengikut jea tertentu dan mewujudkan kesan nada atau tonalti.trebel. 2) MELODI 2) MELODI Pic . Pic rndah bunyi besar Baluk . µ#¶naik ½ ton.Digunakan untuk menada pic yang ditunjukkan garis dan dalam ruangan baluk.Jenis klef ialah alto. µb¶ turun ½ ton.

kord. dron dan ostinato. dalam bentuk kaunter melodi.Pengakhiran atau penutup frasa kepada setiap ayat dalam muzik. Ia melibatkan kaunter melodi yang melibatkan daripada 2 lapisan suara.7 KONSEP MUZIK 3) HARMONI Kaden . Terbahagi kepada 3 kumpulan : Bunyi muzikal yang dihasilkan melalui kombinasi 2 atau lebih not berbunyi serentk. Contoh : Perfek Imperfek Plagal .

7 KONSEP MUZIK Monofoni .Berbilang suara Polifoni .Sistem interpretasi yang berharmoni dalam siri muzik polifoni Heterofoni . Tekstur lagu boleh jadi nipis atau tebal bergantung kepada bilangan lapisan suara atau bunyi yang terdapat dalam sesebuah gubahan.Gaya improvisasi dalam muzik polifoni . Homofoni .Muzik satu suara tanpa sebarang iringan 4) TEKSTUR Tekstur adalah berkaitan dengan jalinan lapisan-lapisan suara dalam sesebuah lagu.

Segmen muzik ini boleh terdiri daripada motif. . dan sebagainya.7 KONSEP MUZIK 5) WARNA TON 6) BENTUK Warna ton merupakan karekter atau kualiti bunyi yang dihasilkan oleh sesuatu alat muzik atau suara. pukul atau palu. frasa dan seksyen. Perkusi badan : Bahagian badan manusia yang ditepuk supaya menghasilkanbunyi. rangkai dan korus. Dalam muzik. Sesebuah lagu biasanya mempunyai intro. seksyen ini biasanya ditulis A B C dan seterusnya. tepuk tangan.bunyi berat ii) Kastanet . Bahgian akhir lagu dinamakan ³coda´. Contohnya ketuk kaki. Perkusi vokal : Bunyi perkusi tiruan yang dihaskan mulut seperti ³ Cing«Dum« Tak´ Bentuk sesebuah karyaditentukan oleh gabungan beberapa segmen muzik.bunyi ringan Vokal : Suara manusia Perkusi : Alat muzi yang dimainkan secara diketuk. sama ada bunyi berat atau bunyi ringan. Contoh : i) Dram bes . Segmensegmen muzik ini boleh diulang dan dipelbagaikan untuk membentuk sesebuah karya muzik.

lazimnya dinyatakan sebagai riang.Membentuk sifat atau suasana karya muzik. Dinamik .7 KONSEP MUZIK 7) EKSPRESI Mud . dinamik dinyatakan dalam bentuk tanda isyarat dan istilah seperti beransur lembut ( ) dan beransur kuat ( ) Ekspresi adalah berkaitan dengan pernyataan perasaan dan fikiran yang ditonjolkan oleh sesebuah lagu atau karya muzik. Dalam skor Iagu.Sifat kuat atau lembut bunyi muzik yang dihasilkan. bersemangat dan sebagainya. Pernyataan perasaan dan fikiran ini dapat disampaikan melalui mud dan dinamik apabila muzik diperdengarkan. . sedih.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->