INSTITUT PERGURUAN SULTAN ABDUL HALIM, 09800 SUNGAI PETANI KEDAH.

KERTAS KERJA MENAIKTARAF BILIK MUZIK 1 dan 2 INSTITUT PENDIDIKAN GURU MALAYSIA KAMPUS SULTAN ABDUL HALIM

Disediakan oleh: En. Mohd Zaaba Bin Ismail Pensyarah Muzik IPGM KSAH Disediakan pada 1 Oktober 2009

. Bilik yang sedia ada pada masa kini boleh dikategorikan dalam keadaan yang di luar jangkaan dan tidak menepati kehendak serta kepuasan pelanggan sepenuhnya. 2.1. Kedah Darul Aman. alternatif bagi mengatasi masalah tidak dapat dilaksanakan kerana tiada dan beberapa faktor lain. Halangan yang sedia ada pada masa kini adalah ianya tidak dapat digunakan semaksimum mungkin kerana disebabkan beberapa faktor seperti pendawaian yang tidak selamat. Sekiranya cadangan permohonan ini dapat direalisasikan ianya dapat memberi impak yang besar dalam melahirkan guru pelatih yang menjulang aspirasi negara serta melahirkan modal insan kelas pertama bertaraf dunia. Cadangan permohonan untuk mengubahsuai dan menaik taraf bilik muzik ini adalah selari dengan kehendak serta keperluan semasa dan memenuhi tahap kepuasan pelanggan. pendawaian tambahan bagi soket yang tidak mencukupi. IPGM Kampus Sultan Abdul Halim adalah bilik yang digunakan untuk pengajaran dan pembelajaran bagi matapelajaran Muzik. Latar Belakang Bilik Muzik 1 dan 2. Tajuk Kerja-kerja Ubahsuai dan Menaik Taraf Bilik Muzik 1 dan Bilik Muzik 2 Institut Pendidikan Guru Malaysia Kampus Sultan Abdul Halim 08000 Sungai Petani. Ianya juga merupakan bilik khas di mana penggunaannya adalah secara maksimum dan di bawah kawalan serta disenaraikan dalam audit ISO.

. Objektif Objektif bagi cadangan permohonan ini adalah seperti berikut: a) Meningkatkan mutu pengajaran dan pembelajaran bagi guru pelatih. b) Memaksimumkan tahap penggunaan kemudahan dalam melaksanakan pengajaran dan pembelajaran.mencapai tahap yang ditetapkan dalam ISO. 4. c) Menyediakan kemudahan infrastruktur yang baik dan mencukupi untuk kegunaan guru pelatih dan institut. Justifikasi Cadangan bagi justifikasi bagi kerja-kerja mengubahsuai dan menaik taraf Bilik Muzik 1 dan 2 adalah seperti di lampiran. d) Menepati kepuasan pelanggan dan .3. e) Menjamin keselamatan peralatan dan kemudahan kepunyaan institut yang ada dalam bilik tersebut.

maka ia didapati tidak begitu kukuh dan tidak selamat lagi. Bilik recital adalah perlu untuk pelatih menjalani latihan tanpa memasuki bilik utama. Kerja-kerja membina partition untuk bilik pensarah dan bilik recital (latihan).INSTITUT PERGURUAN SULTAN ABDUL HALIM 08000 SUNGAI PETANI. 2. ANGGARAN KOS (RM) JUSTIFIKASI PROJEK Sebahagian bingkai tingkap lama telah rosak /berongga dimakan anai-anai sebelum ini. PROJEK Mengganti dan memasang tingkap sedia ada dengan tingkap cermin gelungsur. Ianya menganggu proses P&P. Kerja-kerja membekal dan membuat pendawaian baru bagi bilik pensyarah dan bilik recital. Pendawaian yang sedia ada selalu mengalami kerosakan di mana automatiknya tendang. KEDAH DARULAMAN SENARAI PROJEK NAIK TARAF KEMUDAHAN DI BILIK MUZIK IPSAH BIL 1. Bahan: Tingkap cermin Bingkai tingkap besi. Membina partition untuk bilik pensyarah dan bilik recital .dan bingkai tingkap besi. 3. Membuat pendawaian baru SKOP PROJEK Kerja-kerja membekal dan memasang tingkap cermin gelungsur. Bilik pensyarah sedia ada boleh digabungkan dan mempunyai pintu yang membolehkan keluar masuk ke dua-dua bilik muzik tanpa perlu keluar dari bilik ke bilik.

6. Kerja-kerja membekal dan memasang pintu cermin. . Kerja-kerja membekal dan membuat pendawaian tambahan untuk mata lampu dan soket. Memasang dan membina 1 pintu berjeriji besi Kerja-kerja membekal dan memasang 1 pintu jeriji besi. 8. Pendawaian tambahan untuk mata lampu dan soket perlu kerana yang sedia ada terhad. 7. Kerja-kerja membekal dan memasang lampu kalimantang untuk bilik muzik. Aircond dan kipas syiling Mengganti pintu bilik muzik yang sedia ada dengan pintu cermin. Keselamatan alatan muzik dan barang-barang bernilai tidak terjamin. Membekal dan memasang lampu kalimantang Pendawaian tambahan untuk mata lampu dan soket 5. Keselamatan tidak terjamin kerana ianya mudah dimasuki kerana hanya menggunakan mangga. Masalah timbul apabila P&P menggunakan keyboard yang memerlukan punca soket yang mana ianya tidak dapat menampung sehingga menjadi lebihan tenaga. Kerja-kerja membekal dan memasang aircond dan kipas syiling. Kipas syiling tiada dan ini menimbulkan kesulitan apabila aircond mengalami kerosakan. bilik pensyarah dan bilik recital. Pintu sedia ada adalah seperti kelas biasa dan ianya adalah sama seperti kelas biasa. Lampu sedia ada banyak yang rosak dan perlu diganti.4.

Memasang dan membina stor untuk tempat simpanan alatan muzik. Berdinding bata 2 buah tingkap nako berjeriji besi.9. Kerja-kerja membekal dan memasang kerangka kayu untuk stor bersaiz 10’ x 20’ Bahan: Kerangka kayu Bumbung metal deck Lantai semen berlepa konkrit. Bahan-bahan ini perlu disimpan di dalam stor secara tersusun bagi mengelakkan kerosakan alatan muzik. 1 pintu berjeriji besi Kemasan cat. Unit Muzik tidak ada stor untuk penyimpanan alatan muzik yang digunakan dalam P&P. . Disediakan oleh Mohd Zaaba bin Ismail Pensyarah Muzik Jabatan Sains Sosial Institut Pendidikan Guru Malaysia Kampus Sultan Abdul Halim 08000 Sungai Petani Kedah Darul Aman.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful