P. 1
Kertas Kerja Menaiktaraf Bilik Muzik

Kertas Kerja Menaiktaraf Bilik Muzik

|Views: 5,174|Likes:
Published by Mozais Mozalina

More info:

Published by: Mozais Mozalina on Oct 11, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/16/2014

pdf

text

original

INSTITUT PERGURUAN SULTAN ABDUL HALIM, 09800 SUNGAI PETANI KEDAH.

KERTAS KERJA MENAIKTARAF BILIK MUZIK 1 dan 2 INSTITUT PENDIDIKAN GURU MALAYSIA KAMPUS SULTAN ABDUL HALIM

Disediakan oleh: En. Mohd Zaaba Bin Ismail Pensyarah Muzik IPGM KSAH Disediakan pada 1 Oktober 2009

pendawaian tambahan bagi soket yang tidak mencukupi. . Sekiranya cadangan permohonan ini dapat direalisasikan ianya dapat memberi impak yang besar dalam melahirkan guru pelatih yang menjulang aspirasi negara serta melahirkan modal insan kelas pertama bertaraf dunia. 2. Ianya juga merupakan bilik khas di mana penggunaannya adalah secara maksimum dan di bawah kawalan serta disenaraikan dalam audit ISO. Tajuk Kerja-kerja Ubahsuai dan Menaik Taraf Bilik Muzik 1 dan Bilik Muzik 2 Institut Pendidikan Guru Malaysia Kampus Sultan Abdul Halim 08000 Sungai Petani. Halangan yang sedia ada pada masa kini adalah ianya tidak dapat digunakan semaksimum mungkin kerana disebabkan beberapa faktor seperti pendawaian yang tidak selamat. Kedah Darul Aman. Cadangan permohonan untuk mengubahsuai dan menaik taraf bilik muzik ini adalah selari dengan kehendak serta keperluan semasa dan memenuhi tahap kepuasan pelanggan. alternatif bagi mengatasi masalah tidak dapat dilaksanakan kerana tiada dan beberapa faktor lain.1. Bilik yang sedia ada pada masa kini boleh dikategorikan dalam keadaan yang di luar jangkaan dan tidak menepati kehendak serta kepuasan pelanggan sepenuhnya. IPGM Kampus Sultan Abdul Halim adalah bilik yang digunakan untuk pengajaran dan pembelajaran bagi matapelajaran Muzik. Latar Belakang Bilik Muzik 1 dan 2.

4. e) Menjamin keselamatan peralatan dan kemudahan kepunyaan institut yang ada dalam bilik tersebut. d) Menepati kepuasan pelanggan dan .3. . b) Memaksimumkan tahap penggunaan kemudahan dalam melaksanakan pengajaran dan pembelajaran.mencapai tahap yang ditetapkan dalam ISO. c) Menyediakan kemudahan infrastruktur yang baik dan mencukupi untuk kegunaan guru pelatih dan institut. Objektif Objektif bagi cadangan permohonan ini adalah seperti berikut: a) Meningkatkan mutu pengajaran dan pembelajaran bagi guru pelatih. Justifikasi Cadangan bagi justifikasi bagi kerja-kerja mengubahsuai dan menaik taraf Bilik Muzik 1 dan 2 adalah seperti di lampiran.

maka ia didapati tidak begitu kukuh dan tidak selamat lagi. 2. Membina partition untuk bilik pensyarah dan bilik recital .INSTITUT PERGURUAN SULTAN ABDUL HALIM 08000 SUNGAI PETANI. Pendawaian yang sedia ada selalu mengalami kerosakan di mana automatiknya tendang. Kerja-kerja membina partition untuk bilik pensarah dan bilik recital (latihan). KEDAH DARULAMAN SENARAI PROJEK NAIK TARAF KEMUDAHAN DI BILIK MUZIK IPSAH BIL 1. Bilik pensyarah sedia ada boleh digabungkan dan mempunyai pintu yang membolehkan keluar masuk ke dua-dua bilik muzik tanpa perlu keluar dari bilik ke bilik. Bilik recital adalah perlu untuk pelatih menjalani latihan tanpa memasuki bilik utama. Bahan: Tingkap cermin Bingkai tingkap besi. Kerja-kerja membekal dan membuat pendawaian baru bagi bilik pensyarah dan bilik recital. PROJEK Mengganti dan memasang tingkap sedia ada dengan tingkap cermin gelungsur. Membuat pendawaian baru SKOP PROJEK Kerja-kerja membekal dan memasang tingkap cermin gelungsur. Ianya menganggu proses P&P. 3.dan bingkai tingkap besi. ANGGARAN KOS (RM) JUSTIFIKASI PROJEK Sebahagian bingkai tingkap lama telah rosak /berongga dimakan anai-anai sebelum ini.

. Kerja-kerja membekal dan memasang pintu cermin. Kerja-kerja membekal dan memasang aircond dan kipas syiling.4. Pendawaian tambahan untuk mata lampu dan soket perlu kerana yang sedia ada terhad. Kerja-kerja membekal dan memasang lampu kalimantang untuk bilik muzik. 7. Keselamatan alatan muzik dan barang-barang bernilai tidak terjamin. Masalah timbul apabila P&P menggunakan keyboard yang memerlukan punca soket yang mana ianya tidak dapat menampung sehingga menjadi lebihan tenaga. bilik pensyarah dan bilik recital. Membekal dan memasang lampu kalimantang Pendawaian tambahan untuk mata lampu dan soket 5. Kerja-kerja membekal dan membuat pendawaian tambahan untuk mata lampu dan soket. Pintu sedia ada adalah seperti kelas biasa dan ianya adalah sama seperti kelas biasa. Memasang dan membina 1 pintu berjeriji besi Kerja-kerja membekal dan memasang 1 pintu jeriji besi. Aircond dan kipas syiling Mengganti pintu bilik muzik yang sedia ada dengan pintu cermin. 6. Keselamatan tidak terjamin kerana ianya mudah dimasuki kerana hanya menggunakan mangga. Kipas syiling tiada dan ini menimbulkan kesulitan apabila aircond mengalami kerosakan. 8. Lampu sedia ada banyak yang rosak dan perlu diganti.

9. Berdinding bata 2 buah tingkap nako berjeriji besi. Unit Muzik tidak ada stor untuk penyimpanan alatan muzik yang digunakan dalam P&P. Bahan-bahan ini perlu disimpan di dalam stor secara tersusun bagi mengelakkan kerosakan alatan muzik. Memasang dan membina stor untuk tempat simpanan alatan muzik. Disediakan oleh Mohd Zaaba bin Ismail Pensyarah Muzik Jabatan Sains Sosial Institut Pendidikan Guru Malaysia Kampus Sultan Abdul Halim 08000 Sungai Petani Kedah Darul Aman. . Kerja-kerja membekal dan memasang kerangka kayu untuk stor bersaiz 10’ x 20’ Bahan: Kerangka kayu Bumbung metal deck Lantai semen berlepa konkrit. 1 pintu berjeriji besi Kemasan cat.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->