Ciri-ciri Mu’min Berjaya Surah al-Mukminun ayat 1 – 11 SURAH AL-MUKMINUN AYAT 1 – 11 Bahagian Tajuk kecil AL-QURAN 6 Surah

al-Mukminun ayat 1 - 11
Maksud ayat secara ijmali Ciri-ciri orrang yang berjaya dunia akhirat Cara/kesan melaksanakan perintah Allah Cara/kesan meninggalkan perkara-perkara sia-sia Maksud kalimah;

Cadangan Soalan

‫افلح‬ ‫خاشعون‬ ‫اللغو‬ ‫لمنتهم‬
Cara untuk mendapat khusyuk dalam solat Kepentingan kyusuk dalam solat Contoh-contoh perkara lagha/sia-sia Kesan melakukan perkara lagha Cara menjaga solat Cara menjaga kehormatan diri berdasarkan Islam Cara menjauhkan diri dari perbuatan maksiat Tujun/cara ; Menunaikan amanah Menepati janji Mengenalpasti cara mengetahui perbuatan jenayah Pengajaran ayat Cara mencapai kejayaan dunia dan akhirat

[8] Dan mereka yang tetap memelihara sembahyangnya. maka merekalah orang-orang yang melampaui batas.[11] Sesungguhnya berjayalah orang-orang . [3] Dan mereka yang berusaha membersihkan hartanya (dengan menunaikan zakat harta itu). [5] Kecuali kepada isterinya atau hamba sahayanya maka sesungguhnya mereka tidak tercela: -[6] Kemudian. mereka kekal di dalamnya. [7] Dan mereka yang menjaga amanah dan janjinya. sesiapa yang mengingini selain dari yang demikian. [9] Mereka itulah orang-orang yang berhak mewarisi –[10] Yang akan mewarisi Syurga Firdaus.Maksudnya Sesungguhnya berjayalah orang-orang yang beriman [1] Iaitu mereka yang khusyuk dalam sembahyangnya [2] Dan mereka yang menjauhkan diri dari perbuatan dan perkataan yang sia-sia. [4] Dan mereka yang menjaga kehormatannya.

[9] Mereka itulah orangorang yang berhak mewarisi –[10] . maka merekalah orang-orang yang melampaui batas. [7] Dan mereka yang menjaga amanah dan janjinya. [5] Kecuali kepada isterinya atau hamba sahayanya maka sesungguhnya mereka tidak tercela: [6] Kemudian.yang beriman [1] Iaitu mereka yang khusyuk dalam sembahyangnya [2] Dan mereka yang menjauhkan diri dari perbuatan dan perkataan yang sia-sia. [8] Dan mereka yang tetap memelihara sembahyangnya. [3] Dan mereka yang berusaha membersihkan hartanya (dengan menunaikan zakat harta itu). sesiapa yang mengingini selain dari yang demikian. [4] Dan mereka yang menjaga kehormatannya.

fikiran dan perasaan kepada Allah swt . Memelihara solat Menunaikan zakat Ciri mukmin yang bahagian dunia akhirat Menunaikan amanah dan janji Kusyuk dalam solat Memelihara kehormatan diri Meninggalkan perkara sia-sia 3. Maksud Kusyuk dalam solat 4.[11] 1. mereka kekal di dalamnya.Yang akan mewarisi Syurga Firdaus. di Menja kan itu solat r u semp na bole n Mem pahala hkan rya o an sese g a gam men a yg ti ap a dibac dan mat ik men i isi Dpt ndung ea oh mkm a ya on nn n ampu dan nd mere n ahka diri da Dpt keipa gn menNya gati sar kebe ah ll an A dan t taku akan y n azab a Hikmat kusyuk dalam solat Tunduk dan tawadduk serta memfokuskan seluruh anggota. Pengajaran dari ayat Tunaikan solat dengan kusyuk kerana ia merupakan tiang agama Umat Islam hendaklah sentiasa memelihara kehormatan diri dan mruah Menunaikan janji dan amanah merupakan sifat yang mencerminkan peribadi muslim Setiap orang yang beriman mesti berazam untuk berjaya dalam kehidupan dunia dan akhirat 2.

Kepentingan kusyuk dlm solat Menjadikan solat itu sempurna pahalanya Dapat menghayati kebesaran Allah SWT Tenang semasa melakukan solat . Cara Kusyuk dalam solat Menghadap pandangan ke tempat sujud Tidak berpaling kiri dan kanan Tidak bergerak 3 kali berturutturut Menghadirka n hati kepada kebesaran Allah swt Tidak mengingati perkara lain yang boleh melalaikan Mengharapka n Allah menerima solatnya Memahami maksud apa yang dibaca dalam solat Mengakui kebesaran dan kemuliaan Allah Memastikan tempat solat tenang dan aman Ditunaikan secara ikhlas Menyempurn akan segala syarat dan rukunya Merasa diri seorang hamba yg berhadapan dgn penciptaNya 7. Kepentingan kusyuk dlm solat Menjadikan solat itu sempurna pahalanya Dapat menghayati kebesaran Allah SWT Tenang semasa melakukan solat 6. Hikmat kusyuk dalam solat di Menja kan itu solat r u semp na bole n Mem pahala hkan yan ora sese g a gam men a yg ti ap a dibac dan mat ik men i isi g Dpt a un ohnd memk ya on ann n ampu dan nd mere n ahka diri da Dpt keipa gn N men ya gati sar kebe ah ll an A dan t taku akan y n azab a 8.5.

Contoh menjauhi perbuatan lagha 4. Cara mengelakkan diri melakukan perbuatan lagha 1.9. Cara mengelakkan dari melakukan perkara mungkar Cara mengelak melakuka n perkara mungkar Menunaikan solat dengan sempurna dan berjemaah Melakuka n ibadat wajib dan sunat Berfikir sebelum melakukan sebarang tindakan 1. Hikmah mengeluarkan zakat . Contoh Lagha 3. Maksud zakat 2. Maksud lagha 2. Bagaimana/bukti solat yang kusyuk Bukti Dpt merasai Jauh Dpt solat ketenangan dari memahami itu jiwa dan sifat dan kusyu Bagaimana menghayati tidak kusyuk mazmumah solat yang kedamaian k hati semasa maksud bersolat ayat yang Bukti Tidak dapat dibaca Tidak solat memahami dan memberi yg menghayati kesan tidak maksud ayat terhadap kusyu yang dibaca pembentukan k jiwa Dpt merasai kemanisa n solat yang dikerjakan 10. 11.