Alat muzik tradisional kaum Melayu

1. Gendang Jawa

Pengenalan Gendang Jawa berbentuk bujur dan panjangnya berukuran tiga kaki dengan saiz kedua-dua permukaan yang berbeza. Kedua-dua permukaan ditutup dengan kulit lembu atau kulit kambing.

Fungsi Digunakan untuk persembahan kuda kepang.

Cara Bermain Gendang Jawa di palu dengan kedua belah tangan.

2. Fungsi Kompang dimainkan mengikut iramanya sendiri ketika mengarak pengantin. Ianya dimainkan bersama dalam beberapa alatan lain dalam persembahan tarian dan nyanyian. Kompang Pengenalan Sejenis alat muzik paluan serumpun dengan gendang. atau pembesar negara atau disatu majlis rasmi. . Kompang juga masyur di kalangan masyarakat islam di Sabah dan dikalangan suku Bajau Cara Bermain Alat ini dimainkan dengan memukul dan mengetuk kulit dengan tangan atau jari.

Sebelah lagi digunakan setelah permukaan satu lagi rosak.3. Pada satu bahagian badan dipasang dua bilah kayu atau buluh yang dijadikan kaki. Cara Bermain Dipalu dengan pemalu kayu pada satu permukaan sahaja. Diperbuat dari kayu nangka yang berongga dan kedua-dua permukaan dipasang dengan belulang lembu atau kambing. Beduk Pengenalan Sejenis gendang yang berpasangan (ibu dan anak). majlis keagamaan dan istiadat di kampungkampung. . Fungsi Digunakan untuk tujuan persembahan wayang kulit. Hanya satu permukaan sahaja yang digunakan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful