http://www.learner.org/interactives/dynamicearth/structure.

html

ENDOGENIK Tenaga dari kerak bumi Wujud dalam bahagian mantel Hasilkan pelbagai fenomena Punca yang menghasilkan tenaga endogenik i. Tenaga graviti Mampatan jisim & pertambahan momentum sudut semasa pembentukan planet ii. Tenaga radiogenik Pencerakinan nukleus atom yang wujud dalam sesetengah mineral radiogenik-Uranium,plutonium & thorium iii. Tenaga haba Lapisan atas mantel- Astensosfera Astenosfera-amat panas & separa cair Arus perolakan wujud Gerakkan jisim kerak bumi Hasilkan gelombang seismik

LAPISAN ASTENOSFERA

NAMA TEORI BUMI STATIK HANYUTAN BENUA BUMI YANG SEDANG MENGEMBANG BUMI YANG SEDANG MENGECUT PLAT TEKTONIK

MASA KEWUJUDAN Pra 1970 1920-1970 1950-1970

IDEA-IDEA UTAMA Tidak ada sebarang pergerakan Benua meluncur ke depan Pemisahan kerak bumi

1950-1970

Pertembungan kerak bumi

1960 sehingga kini

Pergerakan plat tektonik seperti pemisahan, pertembungan & berselisih

.

TAHUN 1956 TEORI ABRAHAM ORTELUIS Pelukis peta dari Belanda Benua tidak berada di satu lokasi tetap Benua Amerika terpisah dari benua Eropah & Afrika kerana gempa & banjir Dengan mengkaji ketiga-tiga pinggir pantaijelas ketiga-tiga benua bercantum FRANCIS BACON Wujud kesepadanan antara garis pantai di Barat & Timur Lautan Atlantik 1620 .

TAHUN 1800 TEORI ALEXANDER VON HUMBOLT Daratan di Barat & Timur Lautan Atlantik bersambung tetapi terpisah kerana tindakan hakisan air laut ANTONIO SNIDER PELLEGRINI Melukis & menunjukkan bagaimana benua Amerika dipisahkan dari benua Afrika ALFRED WEGENER Semua benua bercantum PANGEA Benua berpisah & hanyut 1858 1912 .

ALFRED LOTHAR WEGENER € Dilahirkan di Jerman1 Nov 1880 Ahli meteorologi. saintis & geologi Jerman Pengasas Teori hanyutan benua € € .

Wegener tidak berputus asa. beliau merancang banyak ekspedisi ke seluruh dunia untuk memperoleh bukti baru untuk menyokong teorinya .Diasaskan oleh : ALFRED WEDGENER.1910 Tidak diterima.pada masa itu Wegener tidak dapat memberikan punca yang boleh menyebabkan kerak bumi bergerak Masyarakat masih lagi berpendapat bahawa kedudukan benua & lautan ialah satu bentuk muka bumi yang statik & tidak bergerak.

1 ekspedisi ke Greendland (1930) meninggal dunia Beliau Selepas kematiannya.bukti baru di ekspedisi penjelajahan dasar lautan pada 1950-an hidupkan semula kajian teori Wegener Wujudkan TEORI PERGERAKAN PLAT .

.

MASA HURAIAN 225 JUTA Semua benua bercantum TAHUN Membentuk 1 benua besar.PANTHALASSA PANGEA.Lokasi Afrika pada masa kini .PANGEA DAHULU PANGEA (bahasa Greek) All Lands Dikelilingi 1 lautan besar.

LAUT TETHYS .MASA HURAIAN 2 200 JUTA PANGEA.mula berpecah kepada TAHUN bahagian DAHULU GONDDWANALAND & LAURASIA Membentuk laut baru.

hanyut ke Utara & bertembung dengan benua Asia Benua Kecil India.lautan TAHUN Atlantik DAHULU Benua Kecil India.MASA TEORI 135 JUTA Mewujudkan ruang terbuka.berpisah dari benua Antartika & Australia .

MASA TEORI 65 JUTA Benua masih lagi bergerak TAHUN Benua Amerika Selatan & Madagascar DAHULUberpisah dari benua Afrika SEHINGG Halaju pergerakan 1cm-15 cm setahun A KINI .

learner.http://www.html .org/interactives/dynamicearth/drift3.

.

.

Berdasarkan teori Alfred Wegener dengan gunakan kajian yang telah dilakukan oleh Abraham Ortelius pinggir pantai di bahagian Barat Afrika dan pinggir laut Amerika Selatan boleh dicantumkan jingsaw puzzle Francis Bacon kawasan pinggir pantai di beberapa benua boleh dicantumkan walaupun kedudukan berbeza & jauh .

kukuhkan teori benua ini berasal daripada satu benua yang satu .Pinggir laut di bahagian Barat Afrika.boleh dicantumkan dengan pinggir laut di bahagian Timur Amerika Selatan Pinggir laut di Eropah barat boleh dicantumkan dengan pinggir laut di Amerika Utara Boleh dipadankan melalui menggunakan komputer jingsaw puzzle dengan Wujud keselanjaraan yang sesuai sekiranya benua-benua ini dicantumkan dengan teliti.

.

.

Afrika.pendapat disokong melalui kajian fosil & paleontologi Fosil tumbuhan & haiwan yang sama dijumpai di semua benua Hanyutan benua berlaku terpisah Paku pakis Glossopteris dijumpai di benua Haiwan & tumbuhan Amerika Selatan.India & Australia .Organisma (tumbuhan & haiwan) tidak boleh berpindah jika ada halangan seperti lautan Asas kepada Du Toit & Wegener.

Amerika Selatan.Afrika Selatan & China Menguatkan bukti bahawa benua-benua yang ada pada masa kini sebenarnya bercntum pada masa dahulu Berlaku hanyutan sama haiwan & tumbuhan terpisah .Fosil dinasour dari zaman Jurasik telah ditemui di Amerika Utara.

.

.

.

.

Susunan strata ini menguatkan bukti bahawa semua benua yang ada pada hari ini sebenarnya bercantum pada masa dahulu CONTOH : Strata batuan di KAROO(AFRIKA SELATAN) sama dengan strata batuan di SANTA CATARINA (BRAZIL) Sistem pergunungan yang terdapat di benua Amerika Utara dan benua Eropah tunjukkan ciri yang sama dari segi usia .

kawasan tersebut turut terpisah sama.di barat laut Eropah Apabila berlakunya hanyutan benua. .CONTOH: PERGUNUNGAN APPLACHIANpersamaan BAHAGIAN TIMUR AMERIKA UTARA dengan PUNCAK SCOTTISH DI SCOTLAND Banjaran di KALEDONIA yang terdapat di Barat Greendland ciri yang sama dengan TANAH TINGGI SCANDINAVIA .

.

FOSIL KERANG & LAPISAN BATU KAPUR UMARIA.di kawasan Pergunungan Utara India mempunyai persamaan dengan yang terdapat di PANTAI BARAT AUSTRALIA yakinkan pengkaji terhadap .Persamaan galian antara benua kecil INDIA & AUSTRALIA hanyutan benua Kedua-dua benua ini pernah bercantum satu ketika dahulu dan berpisah kemudiannya 1.

BIJIH BESI SINGHBUM & BASTAR dengan Timur India sama emas yang terdapat di YAMPI SOUND.INDIA sama usia dengan emas yang terdapat di KALGOORIE.AUSTRALIA Dianggarkan berusia.AUSTRALIA 3. EMAS KOLAR.2.2300 juta tahun .

.

Hanyutan glasier dan calar-calar pada batuan purba menunjukkan iklim polar b. Bukti-bukti pasir di strata batuan menunjukkan iklim gurun c.WEGENER : Gunakan jenis batuan lama untuk menentukan jenis iklim purba seperti a. Bahan terumbu karang lama menunjukkan iklim tropika .

mengalami iklim yang lebih panas kerana terletak lebih ke Selatan berbanding kini 2.Wegener mendapati pada masa dahulu: 1. INDIA alami iklim lebih lembap kerana dekat dengan kawasan khatulistiwa berbanding sekarang . AMERIKA UTARA.

Wegener mendapati pada masa dahulu: 3. ANTARTIKA terdapat fosil tumbuhan (dalam bentuk arang batu) menunjukkan bahawa kawasan Antartika pada masa dahulu berdekatan dengan khatulistiwa 4. PULAU ARKTIK DI SPITSBERGEN Fosil tumbuhan tropika seperti paku pakis menunjukkan cuaca pada zaman dahulu berbeza berbanding masa kini . LEMBAH SUNGAI VAAL(AFRIKA SELATAN)terdapat hanyutan glasier masa kini alami iklim lebih kering 5.

.

Bukti mengenai peralihan dan putaran benua 3.3 bukti penting bagi menyokong teori ini 1. Bukti perpindahan kutub 2. Bukti mengenai pembalikan medan geomagnet Kutub magnet Utara telah berubah sejauh 21 000 km dari sebelah Barat ke Amerika Utara ke sebelah Utara Asia & ke kawasan Artik Berlaku pada zaman Pra_kambrian hingga ke zaman Pertengahan Tersier .

KUTUB Kedudukan boleh dilihat dengan melihat arah jarum kompas Kutub magnet sentiasa dekat dengan daripada putaranhasilkan medan . Hal ini berlaku kerana teras luar adalah cecair Tenaga magnet 2 titik kemagnetan bumi yang paling kuat.Medan magnet wujud mungkin disebabkan oleh teras pepejal bumi berputar pada kadar yang berlainan dengan planet ini.

.

ditemui di Lautan Atlantik & Lautan Pasifik Letakan kedua-dua laut jauh namun bahan mendak yang ditemui sama. semakin ke laut (muda) .berusia 160 juta tahun( Zaman Jurasik).tunjukkan pernah bercantum Usia bahan mendak.Bukti yang diperolehi dari lembangan lautan Bukti mengenai bahan mendak/sedimen lautan & perluasan dasar lautan Bahan mendak tertua.Menghampiri benua(tua).

.

Plat yang membawa benua 2.Kerak bumi dibahagikan kepada kepingan @ PLAT PLAT Terbahagi kepada 2 1. PLAT LAUTAN Plat yang membawa lautan 7 PLAT BENUA YANG BESAR 1) PLAT PASIFIK 2) PLAT AMERIKA UTARA 3) PLAT AMERIKA SELATAN 4) PLAT EURASIA 5) PLAT AFRIKA 6) PLAT INDO-AUSTRALIA 7) PLAT ANTARTIKA . PLAT BENUA.

PLAT BENUA YANG KECIL 1) PLAT NAZCA 2) PLAT COCOS 3) PLAT FILIPINA 4) PLAT KARIBIA 5) PLAT ARAB 6) PLAT SCOTIA PLAT LAUTAN YANG BESAR 1) PLAT PASIFIK 2) PLAT ANTARTIKA .

.

PLAT.sentiasa bergerak Disebabkan .wujud arus perolakan yang panasa pada lapisan astenosfera Arus panas menggerakkan terapung di lautan magma plat-plat yang .

org/interactives/dynamicearth/plate.Pergerakan dalam kadar perlahanArah pergerakan berbeza 3 cara pergerakan plat : 1) PERTEMBUNGAN PLAT 2) PERCAPAHAN PLAT 3) PERSELISIHAN PLAT http://www.html .learner.

.

PERTEMBUNGAN PLAT .

Plat benua dengan plat benua 2. Plat lautan dengan plat lautan . Plat benua dengan plat lautan 3.2 sempadan plat bertembung antara satu sama lain Boleh berlaku antara : 1.

PERTEMBUNGAN PLAT LAUTAN DENGAN PLAT LAUTAN
Plat yang lebih tumpat akan terbenam ke bawah ZON SUBDUKSI @ ZON BENAM Membentuk : 1) Jurang Lautan Jurang MindanaoPertembungan Plat Pasifik dengan Plat Filipina

.

2) Arka Pulau Zon yang terbenam akan mencair Bertukar menjadi magma Magma akan bergerak ke permukaan kerak bumi di dasar laut Membentuk barisan gunung berapi di dasar laut Proses ataman barisan gunung berapi akan timbul Membentuk pulau dan rangkaian gunung berapi Kepulauan Jepun.Filipina.Indonesia.Hawaii .

.

.

PLAT LEBIH TUMPAT : PLAT LAUTAN Plat Lautan akan terbenam ke bawah Di zon benam.Plat lautan akan mencair Membentuk magma Membentuk : 1) Jurang Lautan Terbentuk di sepanjang sempadan plat benua dengan plat lautan .

Membentuk : 2) Gunung Lipat Bahagian plat benua tidak akan menjunam ke bawah Sebaliknya akan terlipat akibat mampatan dari kuasa pertembungan Jika ada rekahan di banjaran gunung tadi magma akan keluar Menghasilkan gunung berapi di kawasan benua @ daratan Contoh: Pertembungan Plat Nazca & Plat Amerika Selatan .

.

.

.

Tidak ada plat yang akan menjunam ke bawah Mempunyai ketumpatan yang sama Lapisan kerak bumi akan terlipat @ termampat Adanya daya tolakan dari kedua-dua arah plat yang bertembung tadi Membentuk : 1) BANJARAN GUNUNG LIPAT Banjaran Himalaya Pertembungan Plat IndoAustralia dengan Plat Eurasia .

.

.

.

.

membolehkan magma mengalir keluar.Magma akan menyejuk & membeku .Membentuk lapisan baru @ PERMATANG TENGAH LAUTAN . Jika PLAT LAUTAN mengalami pencapahan .Plat akan menjauh antara satu sama lain Menghasilkan tegangan yang kuat pada kerak bumi seterusnya sempadan pencapahan akan merekah Keadaan rekahan.

.

magma akan keluar dan memenuhi rekahan tersebut.dasar lautan akan mengalami keretakan Tempat retakan dikenali sebagai SEMPADAN PERCAPAHAN Di sempadan percapahan. .Terhasil akibat penemuan permatang dan lurah di dasar lautan Magma yang cair & tertolak di naik ke lapisan kerak bumi yang menjadi dasar lautan.

rekahan semakin besar Dasar lautan yang lama.Proses yang berterusan akan berlaku.membolehkan dasar lautan yang baru terbentuk Teori rebakan dasar dibuktikan terhadap batuan di dasar lautan kajian Batuan di dasar lautan.akan tertolak ke sebelah.Lebih muda berbanding batuan yang terletak jauh dari permatang lautan .

.

.

.

Jepun 1995 akibat gelinciran plat sejauh 9 km 2003 Hokkaido.Gempa bumi di Kobe.0 Pusat gempa 100 km dari laut Jepun Jepun.kekuatan gempa 8.Kebanyakan gempa bumi berlaku di dasar laut menyebabkan tsunami .

.

PLAT AFRIKA 6.Pergerakan 200 juta tahun lampau. PLAT AUSTRALIA 10. PLAT MALAGASI 8.kerak bumi dipecahkan kepada beberapa plat utama & plat kecil 1. PLAT EURASIA 5. PLAT INDIA-PLAT LAUTAN HINDI 9.PLAT ANTARTIKA . PLAT PASIFIK 2. PLAT AMERIKA UTARA 3. PLAT AMERIKA SELATAN 4. PLAT KECIL AFRIKA TIMUR 7.

PERTEMBUNGAN & PERCAPAHAN PLAT & GELINCIRAN PLAT-Hasilkan gunung berapi & Gempa bumi Jauh dari kawasan sempadan plat.Kemboja terletak di Plat Eurasia yang lebih stabil & jauh dari kawasan sempadan.kerak bumi akan menjadi stabil & kukuh Lokasi paling aktif Kawasan sempadan plat Contoh: Pulau Jawa & Sumatera hingga Teluk Benggala sempadan Plat Asia dengan Plat India. INDONESIA dihimpit Plat Asia dan Plat Australia Malaysia.Myanmar.akan berubah .Thailand. Benua pada masa akan datang.