http://www.learner.org/interactives/dynamicearth/structure.

html

ENDOGENIK Tenaga dari kerak bumi Wujud dalam bahagian mantel Hasilkan pelbagai fenomena Punca yang menghasilkan tenaga endogenik i. Tenaga graviti Mampatan jisim & pertambahan momentum sudut semasa pembentukan planet ii. Tenaga radiogenik Pencerakinan nukleus atom yang wujud dalam sesetengah mineral radiogenik-Uranium,plutonium & thorium iii. Tenaga haba Lapisan atas mantel- Astensosfera Astenosfera-amat panas & separa cair Arus perolakan wujud Gerakkan jisim kerak bumi Hasilkan gelombang seismik

LAPISAN ASTENOSFERA

NAMA TEORI BUMI STATIK HANYUTAN BENUA BUMI YANG SEDANG MENGEMBANG BUMI YANG SEDANG MENGECUT PLAT TEKTONIK

MASA KEWUJUDAN Pra 1970 1920-1970 1950-1970

IDEA-IDEA UTAMA Tidak ada sebarang pergerakan Benua meluncur ke depan Pemisahan kerak bumi

1950-1970

Pertembungan kerak bumi

1960 sehingga kini

Pergerakan plat tektonik seperti pemisahan, pertembungan & berselisih

.

TAHUN 1956 TEORI ABRAHAM ORTELUIS Pelukis peta dari Belanda Benua tidak berada di satu lokasi tetap Benua Amerika terpisah dari benua Eropah & Afrika kerana gempa & banjir Dengan mengkaji ketiga-tiga pinggir pantaijelas ketiga-tiga benua bercantum FRANCIS BACON Wujud kesepadanan antara garis pantai di Barat & Timur Lautan Atlantik 1620 .

TAHUN 1800 TEORI ALEXANDER VON HUMBOLT Daratan di Barat & Timur Lautan Atlantik bersambung tetapi terpisah kerana tindakan hakisan air laut ANTONIO SNIDER PELLEGRINI Melukis & menunjukkan bagaimana benua Amerika dipisahkan dari benua Afrika ALFRED WEGENER Semua benua bercantum PANGEA Benua berpisah & hanyut 1858 1912 .

saintis & geologi Jerman Pengasas Teori hanyutan benua € € .ALFRED LOTHAR WEGENER € Dilahirkan di Jerman1 Nov 1880 Ahli meteorologi.

pada masa itu Wegener tidak dapat memberikan punca yang boleh menyebabkan kerak bumi bergerak Masyarakat masih lagi berpendapat bahawa kedudukan benua & lautan ialah satu bentuk muka bumi yang statik & tidak bergerak.Diasaskan oleh : ALFRED WEDGENER.1910 Tidak diterima. beliau merancang banyak ekspedisi ke seluruh dunia untuk memperoleh bukti baru untuk menyokong teorinya . Wegener tidak berputus asa.

bukti baru di ekspedisi penjelajahan dasar lautan pada 1950-an hidupkan semula kajian teori Wegener Wujudkan TEORI PERGERAKAN PLAT .1 ekspedisi ke Greendland (1930) meninggal dunia Beliau Selepas kematiannya.

.

PANTHALASSA PANGEA.Lokasi Afrika pada masa kini .PANGEA DAHULU PANGEA (bahasa Greek) All Lands Dikelilingi 1 lautan besar.MASA HURAIAN 225 JUTA Semua benua bercantum TAHUN Membentuk 1 benua besar.

LAUT TETHYS .MASA HURAIAN 2 200 JUTA PANGEA.mula berpecah kepada TAHUN bahagian DAHULU GONDDWANALAND & LAURASIA Membentuk laut baru.

lautan TAHUN Atlantik DAHULU Benua Kecil India.hanyut ke Utara & bertembung dengan benua Asia Benua Kecil India.MASA TEORI 135 JUTA Mewujudkan ruang terbuka.berpisah dari benua Antartika & Australia .

MASA TEORI 65 JUTA Benua masih lagi bergerak TAHUN Benua Amerika Selatan & Madagascar DAHULUberpisah dari benua Afrika SEHINGG Halaju pergerakan 1cm-15 cm setahun A KINI .

learner.http://www.org/interactives/dynamicearth/drift3.html .

.

.

Berdasarkan teori Alfred Wegener dengan gunakan kajian yang telah dilakukan oleh Abraham Ortelius pinggir pantai di bahagian Barat Afrika dan pinggir laut Amerika Selatan boleh dicantumkan jingsaw puzzle Francis Bacon kawasan pinggir pantai di beberapa benua boleh dicantumkan walaupun kedudukan berbeza & jauh .

kukuhkan teori benua ini berasal daripada satu benua yang satu .boleh dicantumkan dengan pinggir laut di bahagian Timur Amerika Selatan Pinggir laut di Eropah barat boleh dicantumkan dengan pinggir laut di Amerika Utara Boleh dipadankan melalui menggunakan komputer jingsaw puzzle dengan Wujud keselanjaraan yang sesuai sekiranya benua-benua ini dicantumkan dengan teliti.Pinggir laut di bahagian Barat Afrika.

.

.

Organisma (tumbuhan & haiwan) tidak boleh berpindah jika ada halangan seperti lautan Asas kepada Du Toit & Wegener. Afrika.pendapat disokong melalui kajian fosil & paleontologi Fosil tumbuhan & haiwan yang sama dijumpai di semua benua Hanyutan benua berlaku terpisah Paku pakis Glossopteris dijumpai di benua Haiwan & tumbuhan Amerika Selatan.India & Australia .

Afrika Selatan & China Menguatkan bukti bahawa benua-benua yang ada pada masa kini sebenarnya bercntum pada masa dahulu Berlaku hanyutan sama haiwan & tumbuhan terpisah .Fosil dinasour dari zaman Jurasik telah ditemui di Amerika Utara.Amerika Selatan.

.

.

.

.

Susunan strata ini menguatkan bukti bahawa semua benua yang ada pada hari ini sebenarnya bercantum pada masa dahulu CONTOH : Strata batuan di KAROO(AFRIKA SELATAN) sama dengan strata batuan di SANTA CATARINA (BRAZIL) Sistem pergunungan yang terdapat di benua Amerika Utara dan benua Eropah tunjukkan ciri yang sama dari segi usia .

CONTOH: PERGUNUNGAN APPLACHIANpersamaan BAHAGIAN TIMUR AMERIKA UTARA dengan PUNCAK SCOTTISH DI SCOTLAND Banjaran di KALEDONIA yang terdapat di Barat Greendland ciri yang sama dengan TANAH TINGGI SCANDINAVIA .kawasan tersebut turut terpisah sama.di barat laut Eropah Apabila berlakunya hanyutan benua. .

.

FOSIL KERANG & LAPISAN BATU KAPUR UMARIA.Persamaan galian antara benua kecil INDIA & AUSTRALIA hanyutan benua Kedua-dua benua ini pernah bercantum satu ketika dahulu dan berpisah kemudiannya 1.di kawasan Pergunungan Utara India mempunyai persamaan dengan yang terdapat di PANTAI BARAT AUSTRALIA yakinkan pengkaji terhadap .

EMAS KOLAR.2300 juta tahun .INDIA sama usia dengan emas yang terdapat di KALGOORIE. BIJIH BESI SINGHBUM & BASTAR dengan Timur India sama emas yang terdapat di YAMPI SOUND.AUSTRALIA 3.AUSTRALIA Dianggarkan berusia.2.

.

Bukti-bukti pasir di strata batuan menunjukkan iklim gurun c.WEGENER : Gunakan jenis batuan lama untuk menentukan jenis iklim purba seperti a. Hanyutan glasier dan calar-calar pada batuan purba menunjukkan iklim polar b. Bahan terumbu karang lama menunjukkan iklim tropika .

mengalami iklim yang lebih panas kerana terletak lebih ke Selatan berbanding kini 2.Wegener mendapati pada masa dahulu: 1. AMERIKA UTARA. INDIA alami iklim lebih lembap kerana dekat dengan kawasan khatulistiwa berbanding sekarang .

LEMBAH SUNGAI VAAL(AFRIKA SELATAN)terdapat hanyutan glasier masa kini alami iklim lebih kering 5. ANTARTIKA terdapat fosil tumbuhan (dalam bentuk arang batu) menunjukkan bahawa kawasan Antartika pada masa dahulu berdekatan dengan khatulistiwa 4. PULAU ARKTIK DI SPITSBERGEN Fosil tumbuhan tropika seperti paku pakis menunjukkan cuaca pada zaman dahulu berbeza berbanding masa kini .Wegener mendapati pada masa dahulu: 3.

.

Bukti mengenai peralihan dan putaran benua 3. Bukti mengenai pembalikan medan geomagnet Kutub magnet Utara telah berubah sejauh 21 000 km dari sebelah Barat ke Amerika Utara ke sebelah Utara Asia & ke kawasan Artik Berlaku pada zaman Pra_kambrian hingga ke zaman Pertengahan Tersier .3 bukti penting bagi menyokong teori ini 1. Bukti perpindahan kutub 2.

Hal ini berlaku kerana teras luar adalah cecair Tenaga magnet 2 titik kemagnetan bumi yang paling kuat.KUTUB Kedudukan boleh dilihat dengan melihat arah jarum kompas Kutub magnet sentiasa dekat dengan daripada putaranhasilkan medan .Medan magnet wujud mungkin disebabkan oleh teras pepejal bumi berputar pada kadar yang berlainan dengan planet ini.

.

berusia 160 juta tahun( Zaman Jurasik).ditemui di Lautan Atlantik & Lautan Pasifik Letakan kedua-dua laut jauh namun bahan mendak yang ditemui sama.Menghampiri benua(tua).Bukti yang diperolehi dari lembangan lautan Bukti mengenai bahan mendak/sedimen lautan & perluasan dasar lautan Bahan mendak tertua. semakin ke laut (muda) .tunjukkan pernah bercantum Usia bahan mendak.

.

PLAT BENUA. PLAT LAUTAN Plat yang membawa lautan 7 PLAT BENUA YANG BESAR 1) PLAT PASIFIK 2) PLAT AMERIKA UTARA 3) PLAT AMERIKA SELATAN 4) PLAT EURASIA 5) PLAT AFRIKA 6) PLAT INDO-AUSTRALIA 7) PLAT ANTARTIKA .Plat yang membawa benua 2.Kerak bumi dibahagikan kepada kepingan @ PLAT PLAT Terbahagi kepada 2 1.

PLAT BENUA YANG KECIL 1) PLAT NAZCA 2) PLAT COCOS 3) PLAT FILIPINA 4) PLAT KARIBIA 5) PLAT ARAB 6) PLAT SCOTIA PLAT LAUTAN YANG BESAR 1) PLAT PASIFIK 2) PLAT ANTARTIKA .

.

PLAT.sentiasa bergerak Disebabkan .wujud arus perolakan yang panasa pada lapisan astenosfera Arus panas menggerakkan terapung di lautan magma plat-plat yang .

learner.Pergerakan dalam kadar perlahanArah pergerakan berbeza 3 cara pergerakan plat : 1) PERTEMBUNGAN PLAT 2) PERCAPAHAN PLAT 3) PERSELISIHAN PLAT http://www.org/interactives/dynamicearth/plate.html .

.

PERTEMBUNGAN PLAT .

2 sempadan plat bertembung antara satu sama lain Boleh berlaku antara : 1. Plat benua dengan plat benua 2. Plat lautan dengan plat lautan . Plat benua dengan plat lautan 3.

PERTEMBUNGAN PLAT LAUTAN DENGAN PLAT LAUTAN
Plat yang lebih tumpat akan terbenam ke bawah ZON SUBDUKSI @ ZON BENAM Membentuk : 1) Jurang Lautan Jurang MindanaoPertembungan Plat Pasifik dengan Plat Filipina

.

Filipina.2) Arka Pulau Zon yang terbenam akan mencair Bertukar menjadi magma Magma akan bergerak ke permukaan kerak bumi di dasar laut Membentuk barisan gunung berapi di dasar laut Proses ataman barisan gunung berapi akan timbul Membentuk pulau dan rangkaian gunung berapi Kepulauan Jepun.Indonesia.Hawaii .

.

.

Plat lautan akan mencair Membentuk magma Membentuk : 1) Jurang Lautan Terbentuk di sepanjang sempadan plat benua dengan plat lautan .PLAT LEBIH TUMPAT : PLAT LAUTAN Plat Lautan akan terbenam ke bawah Di zon benam.

Membentuk : 2) Gunung Lipat Bahagian plat benua tidak akan menjunam ke bawah Sebaliknya akan terlipat akibat mampatan dari kuasa pertembungan Jika ada rekahan di banjaran gunung tadi magma akan keluar Menghasilkan gunung berapi di kawasan benua @ daratan Contoh: Pertembungan Plat Nazca & Plat Amerika Selatan .

.

.

.

Tidak ada plat yang akan menjunam ke bawah Mempunyai ketumpatan yang sama Lapisan kerak bumi akan terlipat @ termampat Adanya daya tolakan dari kedua-dua arah plat yang bertembung tadi Membentuk : 1) BANJARAN GUNUNG LIPAT Banjaran Himalaya Pertembungan Plat IndoAustralia dengan Plat Eurasia .

.

.

.

.

Membentuk lapisan baru @ PERMATANG TENGAH LAUTAN .Magma akan menyejuk & membeku .Plat akan menjauh antara satu sama lain Menghasilkan tegangan yang kuat pada kerak bumi seterusnya sempadan pencapahan akan merekah Keadaan rekahan.membolehkan magma mengalir keluar. Jika PLAT LAUTAN mengalami pencapahan .

.

magma akan keluar dan memenuhi rekahan tersebut. .Terhasil akibat penemuan permatang dan lurah di dasar lautan Magma yang cair & tertolak di naik ke lapisan kerak bumi yang menjadi dasar lautan.dasar lautan akan mengalami keretakan Tempat retakan dikenali sebagai SEMPADAN PERCAPAHAN Di sempadan percapahan.

Proses yang berterusan akan berlaku.akan tertolak ke sebelah.membolehkan dasar lautan yang baru terbentuk Teori rebakan dasar dibuktikan terhadap batuan di dasar lautan kajian Batuan di dasar lautan.rekahan semakin besar Dasar lautan yang lama.Lebih muda berbanding batuan yang terletak jauh dari permatang lautan .

.

.

.

Jepun 1995 akibat gelinciran plat sejauh 9 km 2003 Hokkaido.Gempa bumi di Kobe.Kebanyakan gempa bumi berlaku di dasar laut menyebabkan tsunami .kekuatan gempa 8.0 Pusat gempa 100 km dari laut Jepun Jepun.

.

PLAT MALAGASI 8.kerak bumi dipecahkan kepada beberapa plat utama & plat kecil 1. PLAT AMERIKA SELATAN 4.PLAT ANTARTIKA . PLAT AUSTRALIA 10. PLAT AMERIKA UTARA 3. PLAT PASIFIK 2.Pergerakan 200 juta tahun lampau. PLAT INDIA-PLAT LAUTAN HINDI 9. PLAT AFRIKA 6. PLAT EURASIA 5. PLAT KECIL AFRIKA TIMUR 7.

Thailand. INDONESIA dihimpit Plat Asia dan Plat Australia Malaysia.akan berubah .PERTEMBUNGAN & PERCAPAHAN PLAT & GELINCIRAN PLAT-Hasilkan gunung berapi & Gempa bumi Jauh dari kawasan sempadan plat.Kemboja terletak di Plat Eurasia yang lebih stabil & jauh dari kawasan sempadan.Myanmar.kerak bumi akan menjadi stabil & kukuh Lokasi paling aktif Kawasan sempadan plat Contoh: Pulau Jawa & Sumatera hingga Teluk Benggala sempadan Plat Asia dengan Plat India. Benua pada masa akan datang.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful