1

BAB 1

PENDAHULUAN

1.1

PENGENALAN

Projek akhir adalah satu modul yang terkandung di dalam korikulum Politeknik Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia. Ia adalah satu modul dan ia merupakan salah satu syarat untuk penganugerahan Diploma Politeknik Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia. Oleh itu, para pelajar dikehendaki membuat kertas kerja mengenai projek yang bakal dijalankan pada semester enam supaya projek tersebut berjalan dengan lancar mengikut perancangan kerana di dalam kertas kerja terdapat

2

segala perancangan projek yang bakal dijalankan seperti objektif, skop kerja, rekabentuk terperinci, metodologi, bahan yang digunakan, anggaran kos dan lain-lain. Hasil perbincangan dari kami sekumpulan, kami mencadangkan sebuah papan tanda yang diberi nama “ PADI CUTTER ”. Ia digunakan untuk mempermudahkan proses pengusahaan padi. Oleh sebab itu, kami telah mengaplikasikannya dengan mencipta sebuah alat pemotong padi angin ini supaya ianya lebih cepat dan mudah digunakan. Pemotong padi angin ini dicipta bagi mecegah atau membuang padi angin yang banyak menyukarkan dan merugikan para petani zaman sekarang. Padi angin merupakan padi yang bersifat mudah relai dan masak lebih awal di antara 10-25 hari daripada padi yang ditanam atau ditabur. Ciri-ciri padi angin adalah sejenis padi yang mudah relai apabila disentuh atau ditiup angin dan padi angin kelihatan lebih tinggi dari padi yang ditanam secara biasa. Padi angin ini biasanya akan rebah apabila ia sudah masak. Dan ini akan menyebabkan padi angin tersebut akan merosakkan padi2 biasa lain yang masih belum masak. Dalam mengatasi masalah padi angin ini perkara yang harus

dititikberatkan bagi mengelak kehadiran padi angin adalah dengan memastikan para petani menggunakan biji benih yang disahkan bebas dari pencemaran benih padiangin, varieti yang terpilih, penyediaan tanah yang rapi dan pengurusan air yang sistematik. Kawalan padi angin hendaklah bermula sebaik sahaja selepas menuai.

3

Tetapi kawalan padi angin tersebut memerlukan hasil kerja yang rapi dan menyukarkan para petani, malah kosnya juga mahal. Maka petani zaman sekarang akan membiarkan padi angin itu tumbuh dan mereka akan membuangnya dengan menggunakan alat-alat tertentu. Antara alat yang digunakan adalah seperti sabit, pisau dan juga gunting. Jadi kami bersetuju bagi mencipta alat yang boleh meyenangkan para petani untuk memotong padi angin tersebut.

1.2

PENYATAAN MASALAH

Disini kita dapat lihat bahawa para petani memerlukan banyak tenaga dan tenaga bagi mencegah atau membuang padi angin. Ia melibatkan kaedah pemotongan yang mengambil masa yang lama dan memerlukan pekerja yang ramai,ini bergantung kepada bilangan petak sawah. Dengan terhasilnya mesin pemotong padi ini dapat menjimatkan masa, mengurangkan penggunaan tenaga kerja dan secara tidak langsung mengurangkan kos . Permasalahan ini wujud hasil daripada kajian kami sendiri adalah:

4 •

Masa – menjimatkan masa untuk memotong padi angin iaitu dari kaedah mengetam kepada menggunakan mesin pemotong padi angin.

• •

Tenaga pekerja – tidak memerlukan tenaga kerja yang ramai. Kos buruh dan kos alatan – melibatkan kos yang rendah bagi meringankan beban petani.

1.3

OBJEKTIF

Objektif projek ini adalah sebagai pendedahan kepada ahli-ahli kumpulan supaya dapat mengaplikasikan segala ilmu yang diperolehi sepanjang tempoh pengajian samada secara langsung atau tidak langsung untuk menyelesaikan sesuatu masalah dalam kehidupan seharian manusia dengan lebih berkesan. Setiap hasil projek terdapat objektif mengapa ia direka. Objektif yang ingin dicapai selepas “pemotong padi angin” ini dicipta ialah:
• •

Proses kerja untuk membuang padi angin dengan lebih cepat Dapat menjimatkan penggunaan tenaga pekerja kerana ia lebih cepat dan mudah dengan penggunaan mesin pemotong padi angin ini.

Dapat menjimatkan kos penggunaan buruh.

Mesin ini hanya boleh digunakan untuk memotong padi angin sahaja.5 1. ii. iii. . Untuk penambahbaikan bagi industry pertanian yang sedia ada sekarang iaitu menggunakan alatan yang lebih efektif. Antara skop-skop pemotong padi angin ini adalah:i. Mesin pemotong padi angin ini digunakan untuk memudahkan para petani bagi membuang padi angin yang tumbuh disekitar padi yang elok.4 SKOP PROJEK Setiap produk yang direkabentuk memerlukan had-had perlaksanaan yang tertentu untuk mengelakkan perlaksanaan produk tidak terkeluar dari skop yang telah ditetapkan.

Bertitik tolak daripada peristiwa tersebut.0 PENGENALAN Padi angin merupakan ancaman yang paling utama bagi pesawah. Padi angin merupakan padi yang bersifat mudah relai dan masak lebih awal di antara 10 – 25 hari daripada padi yang ditanam atau ditabur. Jabatan pertanian amat mengambil berat tentang tentang pada angin dan selalu mengadakan sesi taklimat perihal kawalan padi angin. Ciri-ciri padi angin adalah sejenis .6 BAB 2 KAJIAN LITERATUR 2. ada sawah hanya mendapat hasil tuaian bawah 1 tan bagi 1.2 hektar. Ketika ancaman memuncak dahulu.

ia memerlukan 3 kali ulang. Lantaran itu ia menjadi pilihan terakhir bagi serangga perosak. . dari kajian Jabatan pertanian. Malahan ketika ini wujud padi angin yang mempunyai ketinggian sama seperti padi biasa. di potong tangkainya dan dibiarkan seminggu. padi angin kelihatan lebih tinggi dari padi yang ditanam secara biasa.ciri ini tidak ada pada padi biasa. Padi angin juga mudah dan giat menghasilkan veriti-veritinya yang baru. Dalam satu rumpun padi angin wujud 3 atau 4 generasi padi. ini menyebabkan sekiranya penangkaian menggunakan mesin tebas rumput galas. Ciri. padi angin yang baru peringkat pengisian susu. susu atau santan padi tersebut akan mengeras menjadikan ia benih padi angin yang sempurna dan mampu tumbuh sekiranya keadaan persekitaran yang sesuai. Ketinggiannya merupakan satu kelebihan yang menyebabkan padi biasa tewas dalam bersaing untuk mendapat cahaya matahari. Barubaru ini ditemui veriti padi angin yang mempunyai ekor. Batangnya yang berwarna hijau kekuningan yang lebih keras berbanding padi biasa. Impaknya padi biasa beransur-ansur pupus dalam kawasan yang banyak padi angin. Padi angin lebih cekap menyerap baja berbanding padi yang di tanam menyebabkan tumbesarannya lebih pantas.7 padi yang mudah relai apabila disentuh atau ditiup angin dan pada kebiasaannya. Dari maklum balas petani. ia merupakan perkahwinan silang padi angin dengan rumput ekor tebu yang dikenali warga setempat dengan panggilan rumput miang.

. Katakanlah ia beranak 5 bilah dan membentuk 5 tangkai dan setiap tangkai mengandungi 100 biji padi. sudah 6 tahun saya mengupahkan orang membuang padi angin dengan kos satu musim kira-kira RM500. Berdasarkan maklumat yang diperolehi dari para petani. Pada kebiasaannya ia akan beranak lebih daripada 10 bilah. ia tidak ubah hanya sekadar menyekat perkembangannya sahaja.00. dan masuk ke dalam tanah kerana di gilis roda besi mesin jentuai. maka pada musim berikutnya.0 Kajian mengenai mesin pemotong padi angin: Kami telah membuat kajian dan tinjauan mengenai alatan yang perlu digunakan dalam pembuatan mesin ini. 2. Lantaran itu setiap musim kita membuang padi angin dengan cara menyabit rumput padi angin. kita berhadapan dengan kirakira 500 rumput padi angin. 95 peratus padi angin telah gugur ke tanah. Cuba kita bayangkan sebiji padi angin yang wujud di bendang kita.1. Apabila ia kembali ke permukaan kerana pembajakan ia akan bertunas dan tumbuh memberi saingan yang sengit pada padi biasa. Ia mampu tidur tapa dalam tanah selama 6 hingga 12 tahun. ia membesar membentuk rumpunnya. Keadaan menjadi lebih teruk lagi sekiranya keadaan bendang tidak begitu kering disebabkan lambat membuang air ataupun hujan kerap turun. untuk menghapuskannya memakan masa yang lama. untuk beberapa petak sawah namun masih ada kira-kira 10% padi angin di bendang saya.8 Ketika padi biasa masak dan sesuai untuk di tuai.

faktor kos pembuatan dan kos jualan juga dititikberatkan.1 Penempatan untuk pasaran Suatu rekacipta yang canggih dan serbaguna tidak semestinya menembusi pasaran sesuatu tempat.5% logam kromium.1.1. Lapisan ini mengelakkan terbentuknya lapisan karat berliang yang selalu terjadi kepada keluli karbon biasa oleh tindakan pengoksidaan udara/ lembapan. Ini perlu bagi memastikan penghasilan sesuatu rekacipta adalah tidak membazir dan pengguna dapat membeli dengan harga yang berbaloi dengan fungsi alatan tersebut. Ini dapat dilihat dari segi penggunaan alatan dan keperluan mesin pada masa kini. 2. . Antara aspek-aspek tersebut ialah: 2.1. Ianya tahan karatan rintangan tinggi terhadap pengaratan wujud di permukaan logam ini hasil dari terbentuknya satu lapisan nipis kromium oksida.2. Didapati tiada alatan atau mesin yang direka untuk memudahkan kerja pembuangan padi angin dengan lebih cepat.9 Kami telah pergi ke kawasan kampung dimana untuk membuat kajian mengenai penghasilan dan tahap penggunaan mesin itu.0 Kos yang diperuntukkan Walaupun mempunyai kemampuan untuk menghasilkan sesuatu rekabentuk untuk sesuatu ciptaan.2.2 “Stainless steel clad pipe” Keluli tahan karat dihasilkan dari keluli karbon biasa dengan menambah lebih daripada 10. 2.

dengan sejumlah kecil mangan. rak kasut. Kedua-dua bahan ini digabung kepada dua lapisan iaitu pada bahagian dalam adalah besi karbon manakala bhagian luar adalah besi tahan karat.5 <0. Manakala besi karbon Besi karbon mengandungi antara 0. Kebiasaaan keluli ini digunakan dalam perlatan rumah seperti alat – alat dapur. pengahadang untuk tepi tangga atau kaki lima dan juga digunakan dalam industry automatif seperti palang pemegang dalam bas. fosforus.2. mangganase dan molybdenum untuk mendapatkan sifat-sifat tertentu secara langsung atau tidak langsung (dari kerja sejuk/ lain-lain).18 12-30 - . dan silikon. belerang. rak baju. Selain daripada kromium logamlogam lain juga kadang-kadang ditambah seperti nikel. larutan garam dan lain-lain.1 Pengkelasan keluli tahan karat Secara umum keluli tahan karat dikelaskan kepeda tiga jenis utama iaitu:Jenis keluli Jenis Martensite Jenis Ferrit % Karbon 0.5% dan 1. 2.5% karbon.1-1.1 % Komium % Nikel 12.2.10 Ianya juga tahan terhadap agen-agen pengaratan yang lain seperti asid lemah. “Stainless steel clad pipe” merupakan satu teknologi baru yang digunakan bagi menggantikan ‘stainless steel pipe’ kerana ia boleh dibeli dengan harga yang lebih murah.

3 – 0.5% Ni dan setengahnya ditambah unsure seperti molybdenum.11 Jenis Austenit 0. ianya dalam keadaan yang lebih lembut. perhiasan.2.besi dan karbon yang mengandungi rintangan kakisan yang paling tinggi dalam keluarga keluli tahan karat.05 18 8.2. Ini .2 Keluli tahan karat austenit Secara umum keluli tahan karat austenit mengandungi 18% Cr dan 8. Ia digunakan sebahagian bahan binaan . columbium atau titanium.nikel . gelek-bentuk dan sebagainya. Keluli tahan karat ini disalut pada besi karbon pada ketebelan 0.6 mm menggunakan teknologi yang ada pada masa sekarang.5 2. loji kimia dan lain-lain. Tidak boleh dirawat haba dengan kaedah kerja panas tetapi boleh dilakukan kerja sejuk dengan baik bagi mendapatkan nilai kekuatan yang lebih tinggi. patri dengan teknik yang betul. Keluli ini juga boleh dikimpal. Stuktur keluli jenis ini adalah beraustenit iaitu larutan pepejal terdiri daripada kromium . Mempunyai kemuluran yang tinggi dan jika disejukkan dengan cepat daripada suhu yang tinggi . ditarik – dalam .

2.3 Kajian terhadap struktur alat Kajian yang dibuat pada pemotong padi angin ini ialah meliputi beberapa bahagian. kajian yang telah dilakukan dapat mengurangkan bahan-bahan yang diperlukan kepada jumlah yang paling minimum. Selain itu. motor. 2.12 membuatkan “stailess steel clad pipe” kuat dan pada masa yang sama kurang pengaratan atau pengoksidaan pada bahagian dalam. Bahagian-bahagian yanga dimaksudkan adalah kajian terhadap penggerak. Kajian yang dilakukan meliputi sedikit pengukuran.5 Motor Projek ini menggunakan motor sebagai punca penggerak bagi mesin ini. Motor ini dipilih kerana penggerakkannya yang sederhana laju dan boleh .2. kami menjalankan beberapa kajian minor untuk memudahkan urusan pendawaian dan penyambungan motor.2. pada bahagian ini juga kami dapat meneliti cara pemasangan motor pada penggerak untuk memenuhi aspek-aspek keselamatan. 2.2. Ini dapat dijadikan sebagai panduan untuk kami menghasilkan setiap bahagian dengan teliti dan penggunaan besi secara optimum. Selain itu.4 Kajian elektik Dalam kajian elektrik ini. dan lain-lain.

Mempunyai pergerakan yang laju dan dapat diberhentikan apabila bekalan arus diputuskan. Harga yang rendah berbanding dengan motor-motor yang lain dan keboleharapan tinggi. 2. 2.13 menggerakkan plat.6 Pemilihan punca kuasa (source power) .2. ii. Oleh itu.2 ampier (A) Faktor-faktor pemilihan motor i.6 Testur Bagi penggunaan testur dan pemilihan warna digunakan untuk memastikan mesin ini kelihatan kemas dan menarik. kekemasan pada tapak adalah penting agar pengguna merasakan selamat apabila menggunakannya. kami menggunakan kimpalan dan ribet untuk membuat penyambungan antara plat tersebut. Selain itu. pemilihan warna dan jenis cat perlulah sesuai agar menjadikan mesin ini kelihatan menarik. Jenis motor yang digunakan adalah seperti: DC = 12V Kelajuan = 2000 pusingan per minit (ppm) Arus = 4. Kecekapan yang tinggi.2. Pada bahagian mesin ini. iii.

Jangka hayat bateri lebih lama dan kurang penyelenggaraan.14 Cara terbaik dan mudah bagi pemilihan punca kuasa adalah menggunakan bateri. Sel basah seperti sel asid plumbum terdiri daripada plumbum peroksida sebagai elektrod positif dan plumbum sebagai elektrod nagetif dan asid sulfurik cari sebagai elektrolitnya. Bila ia digunakan bateri perlu selalu dicas. di pasang kemas. setelah ia dipasang. 2. Bateri sel kering : Bateri ini dibina elektrolit. Faktor – faktor pemilihan bateri : • • • Kuasa yang tetap Selamat dari bahan kimia jika berlaku sebarang kerosakan Mudah dibawa dan kurang penyelengaraan.7 Ciri-ciri keselamatan Keselamatan semasa melakukan kerja-kerja yang boleh mendatangkan bahaya dan memastikan ciri-ciri keselamatan merupakan faktor penting dalam . Terdapat dua jenis bateri yang biasa ditemui dalam industry automatif adalah : • • Bateri sel basah Bateri sel kering Bateri sel basah : Tenaga yang dihasilkan lebih tinggi daripada sel kering dan ia dapat dicas semula. Ia boleh disimpan selama 18 bulan.2.

15 penghasilan alat ini dengan memastikan setiap hujung besi diletak penutup.2. iii. 2. 2. tenaga ii. Ciri-ciri ergonomik Ergonomik merupakan satu kajian berkaitan bidang kajian saintifik keatas faktor kemanusiaan dalam suasana pekerjaan mempunyai perkaitan atau interaksi antara mesin dengan manusia.2. Fungsi dan kegunaan Projek kami berfungsi dengan lebih mudah tanpa melibatkan kerja yang banyak.8 i. Memudahkan pembuangan padi angin.9 Menjimatkan masa dan tenaga kerja. . penghadang mata pemotong pada motor bagi mengelakkan serpihan atau mata tercabut dan mencederakan pengguna.

16 BAB 3 METADOLOGI .

Daripada kaedah yang kami laksanakan ini. Perlaksanaan projek ini memerlukan kami melakukan beberapa kaedah-kaedah kerja atau cara-cara bagi menjalankan tatacara untuk memastikan projek yang kami laksanakan mendapat sokongan dan pendapat secara terperinci. soal selidik dan ujian praktikal.1 PENGENALAN Reka bentuk memainkan peranan yang sangat penting dalam kehidupan kita kerana rekabentuk mempengaruhi hampir setiap perkara yang kita lakukan. Oleh itu. kami telah menjelaskan skop dan had-had perlaksanaan projek yang dijalankan. Setelah kami mengetahui penyataan masalah utama berdasarkan kajian daripada latar belakang projek dan mengenal pasti objektif yang kami perlu capai. Bab ini akan menunjukkan suatu rangka proses rekabentuk yang boleh digunakan untuk menyelesaikan perbagai situasi rekabentuk. kami memperolehi maklumat mengenai tatacara penghasilan projek . Tujuan utama daripada perkara tersebut adalah bagi memastikan perlaksanaan projek ini tidak terkeluar daripada skop projek kami yang sebenar.17 3. dalam masa yang sama juga. kami memutuskan dalam perlaksanaan projek ini bagi memastikan perkara ini tercapai dimana kami memilih kaedah-kaedah kajian yang dijalankan adalah menerusi temubual.

18 secara terperinci. 3. dengan ini juga kami dapat memperbaiki maklumat serta meningkatkan lagi rekabentuk produk yang sedia ada serta kami dapat memenuhi kehendak sebenar rekabentuk produk yang dijalankan agar ia bersesuaian dengan penghasilan projek yang kami lakukan.2 PROSES REKABENTUK Kenal Pasti Masalah Menganalisa Masalah Brain Stormin g Mengumpul Idea Cadangan 1 Cadangan 3 Internet Rujukan Tambaha n Cadangan 2 Mengembang Idea dan Penyelesaian Penilaian Rekabentuk .

1 : Aliran Kajian Rekabentuk .19 Pembangunan Rekabentuk Yang terpilih Rajah 1.

Beli barang projek Memulakan projek dengan memotong besi. 2 3 4 5 . Membuat rangka projek. Memasang pekakas yang berkaitan dengan mesin.20 JABATAN KEJURUTERAAN MEKANKAL AKTIVITI MINGGUAN PELAKSANAAN PROJEK PELAJAR SEMESTER 6 SESI JULAI 2009 (TAKWIM) MINGGU BI L 1 AKTIVITI 1 03/809/8 2 10/816/8 3 17/823/8 4 24/806/9 5 07/913/9 6 14/920/9 7 21/927/9 8 28/904/10 9 05/1011/10 10 12/1018/10 11 19/1025/10 12 26/1001/11 13 02/1108/11 14 09/1115/11 Perjumpaan dengan penyelia dan cadangan bajet.

Perbentangan projek pelajar.1 Carta gantt perjalanan projek semester .21 6 7 Test mesin Membuat kemasan akhir dan penambahsuaian projek. Pertunjukan projek kepada penyelia. 8 9 Jadual 1.

Antara jalan kerja mengimpal dengan menggunakan kimpalan TIG dan arka bagi mancantumkan plat-plat besi tersebut. lakaran kasar dibuat terlebih dahulu.4. 3. Dalam menghasilkan kerangka ini.4 PROSES PEMILIHAN REKABENTUK 3. Dalam proses penghasilan projek. Sebagai permulaan. kerja-kerja menghasilkan kerangka projek dilaksanakan.22 3. Bermula dengan perbincangan dan rekabentuk projek sehingga ke peringkat kekemasan dan seterusnya diperiksa dan dipamerkan. beberapa cara dijalankan. Ini dapat memastikan perlaksanaan projek sentiasa berjalan dengan lancar dan dapat disiapkan sepenuhnya sepanjang tempoh yang ditetapkan. memastikan ukuran dan saiz yang dikehendaki.3 PROSEDUR PERLAKSANAAN PROJEK Perlaksanaan projek dijalankan secara berperingkat dan teratur mengikut jadual perancangan yang telah ditetapkan.1 Keselamatan penggunaan projek .

4. Memakai sarung tangan semasa mencanai dan memegang benda kerja yang panas. Untuk mengelakkan kecederaan bahagian hujung besi dicanai supaya ia tumpul. beberapa cadangan dibuat untuk mengelakkan dari berlakunya masalah ini. Bahagian-bahagian yang melibatkan pendawaian pada bahagian dalam perlu disiapkan terlebih dahulu dengan memasukkan wayar terlebih dahulu sebelum rangka dikimpal. Komponen mudah dipasang dan ditanggalkan . Suatu peralatan yang sukar dibawa komponennya dan tidak tersusun akan mendatangkan masalah.2 Kemudahangunaan (Pemasangan dan Penggunaan) Produk yang dihasilkan mempunyai kriteria tersendiri iaitu mudah digunakan dari segi penggunaan dan perancangannya. ii. 3.23 Keselamatan penggunaan projek perlu diambil kira dan dititikberatkan dalam penghasilan projek. Antara langkah keselamatan yang selalu diambilkira ialah i. Justeru itu. Sebarang kecuian dalam merekabentuk sesuatu produk dan menyebabkan kecederaan akibat dari rekabentuk komponen ataupun akibat dari kerosakan komponen itu sendiri. Oleh itu. beberapa cadangan seperti berikut telah diambil: i. iii. Langkah keselamatan ini dibuat bukan hanya kepada pengguna sahaja malahan kepada kawasan persekitaran lokasinya.

3. Bahagian-bahagian yang rumit mudah ditanggalkan Kelegaan antara bahagian yang bertemu. . Ini bagi memastikan tidak mudah berlaku kerosakan. Projek yang dihasilkan mestilah kemas dari segi susun atur dan rekaan komponen-komponen didalamnya.24 ii. Pemilihan jenis bahan yang digunakan dalam perlaksanaan projek ini bergantung kepada : • • • 3. Ini merupakan salah satu ciri penting bagi menarik perhatian para pelanggan jika ia dipasarkan dipasaran. iii.4 Kos bahan yang murah dan berkualiti Bahan yang mudah diperolehi dipasaran Keketahanan dan kekukuhan bahan untuk penghasilan produk Kekemasan projek Ciri-ciri terakhir dalam penghasilan projek ini ialah kekemasan produk.4.3 Jenis-jenis Bahan yang digunakan Bahan yang dipilih akan mempergaruhi hasil produk dan fungsi produk ini. Selain itu.4. Projek akan dicat bagi menampakkan ia lebih menarik. prospek digunakan sebagai kekemasan kerja terakhir.

Jadi kami telah memperuntukan istilah ini dalam projek untuk menyesuaikan rekabentuk projek dengan pengguna. Keputusan yang dibuat adalah berdasarkan maklum balas pengguna yang menggunakan projek ini. 3.6 IDEOLOGI DAN KONSEP REKABENTUK . Ergonomik adalah menjadi satu istilah yang menyatakan kesesuaian pekerjaan dan persekitaran untuk menghasilkan kecekapan maksimum. Bahan bacaan merupakan aspek penting dalam mendapatkan hasil rekacipta yang baik.25 3.1 Melalui tinjauan Kami telah mendapatkan pelbagai pendapat daripada beberapa orang pensyarah untuk dibuat tinjauan. Kami juga menberi peluang kepada beberapa orang rakan untuk menggunakan projek ini dan keputusan yang diperolehi telah kami pertimbangkan untuk memperbaiki projek ini.5 FOKUS REKABENTUK Fokus rekabentuk yang digunakan rekabentuk ini hendaklah melalui dua cara iaitu cara bacan dan tinjauan. 3. Penerangan lanjut mengenai focus tersebut adalan seperti yang dinyatakan di bawah.5.

Segala maklumat yang ada pada data dikaji dengan teliti untuk mendapatkan rekaan yang tepat dan baik. Kerangka Motor b) Suis boleh laras kelajuan 3. a) Sistem mekanikal: i. Seperti biasa kami cuba menerapkan beberapa elemen yang berkaiatan dengan pembelajaran kami. ii. 3. perkasasan atau alat yang sedia ada dipasaran dijadikan panduan dalam melakukan pengkajian.7 KELENGKAPAN DAN PERALATAN YANG DIGUNAKAN Kelengkapan dan peralatan yang digunakan dalam proses pembinaan projek kendiri daripada 2 bahagian iaitu mesin dan peralatan tangan.1 Peralatan tangan .26 Bagi mencapai matlamat yang dikehendaki. Segala sistem dan konsep yang telah ada itu menjadi keperluan didalam menganalisis komponen dan pemeriksaan kritikal rekabentuk.7.

27 Dalam keseluruhan projek ini. Skalanya dalam unit inci dan metrik.1. 3. bagaimanapun jenis yang lazim digunakan berukuran 150 milimeter hingga 300 milimeter. sementara pembaris keluli inci dibuat senggatan dalam . Pembaris keluli metrik disenggatkan kepada setengah dan satu millimeter.komponen projek.1. iaitu daripada 6 milimeter hingga 1 meter. Bahagian badan sesiku lebih tebal dan pendek daripada bahagian mata.7.3 Pembaris keluli Pembaris keluli diperbuat daripada keluli kalis karat atau keluli alat. Peralatan-peralatan yang digunakan ialah: 3. 3.1.7. Pembaris keluli metrik boleh didapati dalam berbagai-bagai ukuran panjang. Pita ukur yang digunakan mempunyai panjang maksimum 3. peralatan tangan yang digunakan adalah untuk menyiapkan dan menghasilkan hasil kerja yang baik dan kemas.5m.1 Pita Ukur Pita ukur digunakan dalam projek ini ialah untuk membuat bacaan panjang atau lebar pada komponen .7.2 Sesiku L Sesiku L merupakan satu tolok yang digunakan untuk memasang dan mengukur sudut 90 darjah sama ada di dalam atau di luar.

28 pecahan dan perpuluhan. Tanda yang dibuat digunakan sebagai panduan hendak memesin atau mengegas.020(1/50inci) dan 0. 0. 3.1.7. jarak dan juga pusat. Dengan menanda kita dapat mengetahui berapa banyak kerja yang perlu dibuang atau dipotong.1.5 Spanar dan pemutar skru Spanar dan pemutar skru digunakan untuk mengetatkan skru.biasa ialah1/64. bulatan lengkok. Pecahan yang . Butir-butir dan spesifikasi tandaan biasanya didapati dan dipindakan daripada lukisan atau cetakan biru keatas permukaan benda kerja dengan menggunakan berbagai alat mengukur atau menguji. 1/16 dan1/8 inci. pecahan dan perpuluhan 3. 1/32. 0. bolt dan nat.050(1/20inci). . Rajah dibawah menunjukkan nilai tiap-tiap satu senggatan yang terdapat dalm ketiga-tiga jenis ukuran. 3.4 Penggarit Dalam bidang kejuruteraan. Pembaris jenis perpuluhan pula membolehkan pecahan yang lebih kecil daripada 1/64 inci dibaca.1.6 Penebuk pusat Membuat tanda tekan (cucuk) yang halus pada garisan tandaan supaya tandaan tidak hilang walaupun garisan yang dibuat itu terpadam. iaitu metrik.100(1/10 inci). istilah menanda bermaksud membuat tanda di atas permukaan logam yang akan dimesin atau digegas ini termasuklah menanda garisan. kerana pembaris jenis ini mempunyai senggatan 0.010(1/100inci).7.7.

7. pusat yang di tandakan perlu di ketuk perlahan–lahan terlebih dahulu.29 Penebuk pusat juga digunakan sebagai penanda lubang pusat gerudi. bolehlah diketuk lebih kuat supaya lubangnya lebih dalam.1. 3. Gerudi diperbuat daripada keluli taha lasak dan tungsten karbida.1. Proses menggerudi lubang biasanya dibuat dengan menggunakan mesin gerudi atau mesin larik.2.2 Penggunaan mesin Mesin-mesin yang telah digunakan adalah seperti berikut: 3.7.9 Mata gerudi Gerudi ialah yang digunakan untuk membuat lubang diatas permukaan logam. 3.10 Grinder Ia digunakan untuk mencanai hasil kimpalan dan bahagian yang tajam pada kerangka projek supaya kelihatan lebih menarik.7. 3.7.1. apabila telah pasti kedudukannya tepat. Apabila hendak membuat lubang. 3. Grinding perlu dilakukan kerana kami menitikberatkan aspek keselamatan.7.11 Ragum Sesuai untuk mengapit bahan kerja yang bersegi dan kecil mengikut luasnya rahang ragum itu boleh dibuka.1 Mesin kimpalan arka .

2. 3. angle iron dan besi-besi yang digunakan untuk menyiapkan projek ini. BAB 4 . 3.30 Mesin kimpalan arka adalah merupakan sebuah alatubah perendah iaitu ia mngubah dari voltan tinggi kepada voltan rendah tetapi menghasilkan arus yang tinggi untuk menerbitkan arka bagi kegunaan mengimpal.2.7. Dilengkapi dengan kabel pemegang elektrod dan juga kabel bumi ke meja kerja.3 Mesin gerudi meja Mesin gerudi meja digunakan untuk membuat lubang pada plat untuk lubang-lubang skru dan lubang-lubang untuk kerja-kerja penyambungan bahagian projek.4 Mesin pemotong besi Mesin ini digunakan untuk memotong kepingan aluminium.7.

pada mesin mengtos minyak ini. Jadi. Ianya adalah bertujuan untuk memastikan projek ini dapat dihasilkan . Terdapat beberapa aspek penting yang perlu dianalisa pada mesin mengtos minyak ini.1 PENGENALAN Dapatan dan analisa projek adalah hasil yang diperolehi ketika melaksanakan projek untuk mengenalpasti samaada objektif tercapai atau tidak dan menganalisa projek atau data yang terdapat ketika proses penbinaan projek bermula daripada penyataan masalah sehingga kepada penyelesian masalah yang dilakukan ketika proses pembuatan.31 DAPATAN DAN ANALISA PROJEK 4. sedikit analisa telah dilakukan dengan menggunakan dengan kaedah-kaedah yang telah ditetapkan bagi memastikan rekaan ini adalah sempurna dan perjalanan projek ini dapat diketahui.

Ia merangkumi dimana hampir 85% adalah terdiri daripada bahan separuh siap dan bakinya 15% adalah terdiri daripada barangan yang sudah siap. Di sini juga disertakan dengan beberapa analisa pengiraan yang berkaitan dengan mesin mengtos minyak ini. turut disertakan dengan analisa kos bagi pembelian barangbarang untuk menghasilkan projek ini. Antara kaedah lain yang digunakan ialah kaedah pengujian dimana kaedah ini merupakan aspek terpenting dalam menentukan hasil dapatan bagi projek ini. daripada kajian yang dilakukan. Diantara beberapa aspek yang perlu diambilkira ialah daripada segi kaedah dan cara-cara perjalanan mesin mengtos minyak itu sendiri. Manakala barang-barang tersebut juga merangkumi barang-barang mekanikal dan elektrikal. Tujuannya adalah untuk mengetahui jumlah kos yang perlu diperuntukan untuk pembelian barang-barang tersebut.32 dengan lebih baik. . Semua barang-barang ini diperolehi daripada kedai-kedai hardware dan kedai barangan kejuruteraan. Terdapat juga beberapa barangan yang kami perolehi secara percuma. Dalam bab ini juga. 4. Tujuan analisa pengiraan ini dilakukan adalah kerana ia penting untuk mengetahuai tahap sebenar produk yang dihasilkan dengan menggunakan hukum-hukum serta pengiraan yang telah dipelajari.2 HASIL DAPATAN Secara keseluruhannya. penghasilan mesin mengtos minyak adalah terdiri daripada 100% bahan mentah.

0 PENGIRAAN Analisis Motor P = 70 watt N = 2000 ppm V = 12V i. Daya kilas T= P .33 4.83 A ii.3 4.44 rad/saat iii.3. Arus P = IV 70 = A (12) A = 70 12 A = 5. Halaju sudut (w) W = 2πN 60 = 2π(2000) 60 = 209.

5 = 0 -360 Rb = 31619.334 Nm Kimpalan L = 2πd = 2π (25) = 157.85N 730 mm Ra + Ma = 0 Rb (0) – Ra (360) – 53.83 + 7.44 0.96 (730) + 7.08 m T = 1mm σ = 20 N/mm² P=txLxσ = 1 x 157.96 + 87.64 N .2 Momen dan daya 370m Rb 53.3.3.96N m 1350m m 7.34 = = 4.83 N ξFy = 0 Ra = 53.3 -360 = -87.1 W _70__ 209.6 N 4.85 (990) = 0 -360Rb – 39390.8 + 7771.85 = 149.08 x 20 = 3141.

ii.4 ANALISIS KOS PENGHASILAN PROJEK Dalam menghasilkan sesuatu projek. Bil 1 Bahan ½ hp motor Unit 1 Harga seunit (RM) 240. iii.00 Jumlah (RM) 240.2 Kos pembelian komponen Kos pembelian komponen merupakan belian komponen sampingan bahan projek. perancangan kos adalah penting sebelum memulakan sebuak projek. Analisa terhadap kos perlulah dilakukan supaya anggaran kos diketahui. 4.4. Secara amnya. kuantiti bahan dan jumlah keseluruhan kos projak ini. kos boleh dibahagikan kepada beberapa bahagian iaitu: Kos bahan dan komponen i.00 . Kos pasti Kos kemahiran Kos keseluruhan 4.4. Kami telah menyenaraikan jenis-jenis komponen yang digunakan di sepanjang tempoh penghasilan projek.1 Kos bahan mentah Kos bahan mentah merupakan kos penting yang penting dalam proses pengeluaran dan member bahan mentah untuk menghasilkan projek ini. Kami telah menyenaraikan harga.35 4.

00 19.00 19.4.00 12.00 4.3 Kos pasti 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 400.00 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Tong mix-steel dengan steel Plate 9” x 5” x 3mm Stud bolt Polish shaft 25mm x 30mm Shaft welding Pulley 2 ½“ Pulley 6” A41 belt Bearing Pulley JUMLAH Jadual 1.50 30.50 60.2 4. 4.00 17.60 50.6mm Rod pipe (25mm x 50mm x 1mm x 8m) 1 1 14.4 Kos kemahiran .80 6.36 2 3 Besi 1 x 2 x 1. penyelidikan.90 Kos bahan dan pembeliaan komponen Kos pasti melibatkan kos pentadbiran.00 904. bil-bil dan sebarang kos yang akan tetap dibayar sekalipun tiada produk dihasilkan.80 6.60 50.00 6.00 9. sewaan bangunan.00 12.00 14.00 17. Kami telah mengambil kira bil elektrik dan minyak sebagai kos pasti kami iaitu sebanyak RM40.00 9.00 20.00 4.00 6.00 20.00.00 400.4.

00 = RM1024.00 + RM80. dan juga memasang komponen. kos kemahiran yang kami kira ialah kemahiran designer.4.5 Kos keseluruhan KOS KESELURUHAN = KOS BAHAN DAN KOS PEMBELIAN KOMPONEN + KOS PASTI + KOS KEMAHIRAN = RM904. stamping. Dalam proses penghasilan projek kami ini.90 .37 Kos kemahiran iaitu kos yang berdasarkan kemahiran pekerja melakukukan kerja. 4.komponen pada mesin kami RM 80.90 + RM40. mengimpal.00.

38 BAB 5 PERBINCANGAN 5.1 PENGENALAN .

Antara perkara yang dibincangkan ialah mengenai komponenkomponen yang digunakan. terdapat juga masalah-masalah yang dihadapi semasa menyiapkan projek ini. . Ini untuk memastikan keberkesanan projek ini di dalam mencapai objektifnya. Setelah kumpulan kami berjaya menyiapkan projek ini. komponen-komponen yang digunakan dan kebaikan peralatan projek yang telah kami gunakan.39 Dalam penghasilan sesuatu projek. Ianya adalah untuk memastikan bahawa objektif projek dapat dicapai dengan sepenuhnya ataupun memastikan objektif-objektif yang dikehendaki berada pada tahap yang mampu dilaksanakan oleh setiap ahli kumpulan. kami juga boleh menjangkakan soalan-soalan yang berkemungkinan akan ditanya oleh pensyarah seperti proses kendalian. peralatan-peralatan yang digunakan dan cara-cara penyambungan litar serta mereka bentuk model yang akan dibina. Selain itu. Selain itu. Perbincangan diantara ahli kumpulan adalah sangat penting kerana pelajar dapat bersedia dengan lebih awal lagi untuk menjawab soalan-soalan yang akan dikemukan oleh pensyarah-pensyarah semasa pembentangan projek dijalankan. hasilnya mestilah sama atau lebih kurang daripada objektif yang hendak dicapai. penyelia projek dan penyelaras projek. Di dalam melaksanakan projek ini juga beberapa perbincangan telah dibuat bersama-sama dengan ahli kumpulan projek. perbincangan telah diadakan dengan penglibatan setiap ahli kumpulan yang bertujuan untuk mengemukakan soalan-soalan yang berkaitan dengan masalah projek yang telah dijalankan.

SHAIFUL ZAMRI BIN ABD SATAR. Perbincangan yang dijalankan adalah bertujuan untuk mengetahui syarat-syarat yang telah ditetapkan semasa melaksanakan projek. penyelaras juga mengadakan taklimat mengenai penulisan projek atau sebarang penukaran format bagi penulisan projek. . Dengan nasihat yang dibekalkan serta maklumat yang diperolehi semasa perbincangan dilakukan. Selain itu. perbincangan ini akan melibatkan pihak-pihak yang berkaitan seperti penyelaras projek. Tujuannya adalah untuk memastikan tajuk yang dilakukan oleh pelajar tidak terkeluar dari topik atau had yang telah ditetapkan dan bersangkutan dengan teori-teori dan teknikal yang telah dipelajari semasa berada di Politeknik.2 PERBINCANGAN DENGAN PENYELARAS Perbincangan dengan penyelaras projek telah dijalankan oleh semua pelajar mekanikal untuk mendapatkan maklumat terkini di dalam perlaksaan untuk menjalankan projek semestar akhir ini. maka dapatlah kami menjayakan projek ini dalam waktu yang ditetapkan dan bersedia dengan sebarang kemungkinan perbagai soalan yang akan dikemukan oleh penal penilai nanti 5. Penyelaras yang telah membimbing projek akhir semestar adalah EN.40 Secara keseluruhannya. penyelia dan ahli kumpulan.

41 5. Kehadiran bagi perjumpaan ini. 5.3 PERBINCANGAN DENGAN PENYELIA PROJEK Perbincangan dengan penyelia projek dilakukan bagi melaporkan pengembangan terkini samada perlaksanaan projek tersebut berada didalam keadaan yang baik mahupun tidak.\. mengikut tarikh yang telah ditetapkan dimana kami dapat membincangankan masalah-masalah yang dihadapi dan penambahbaikan semasa perlaksaan projek ini. . Oleh itu. SHARIMAN BIN JOHARI dimana perbincangan perlu dilakukan setiap minggu mengikut jadual aktiviti kumpulan. Penyelia projek kami ialah EN. penyelia kami dapat mengetahui masalahmasalah yang dihadapi oleh kumpulan kami dan cara mengatasinya dengan sebaik mungkin.4 PERBINCANGAN ANTARA AHLI KUMPULAN Perbincangan antara ahli kumpulan dijalankan semasa pemilihan tajuk-tajuk yang sesuai bagi projek semestar akhir. Kumpulan kami telah membincangkan pelbagai projek yang berpadanan dengan kemampuan kami untuk dijadikan projek semestar akhir ini. Perbincangan ini juga dijalankan bersama ahli kumpulan dimana mengikut masa yang telah ditetapkan.

kami telah membahagikan tugas diantara setiap ahli kumpulan untuk memudahkan perlaksanaan projek dijalankan dengan teratur dan bersistematik. maka kami telah membincangkan komponen-komponen serta kos yang diperlukan untuk melaksanakan projek tersebut. . Setelah mendapat kata sepakat diantara setiap ahli kumpulan.42 Pada awalnya pelbagai masalah timbul didalam pemilihan tajuk dimana tajuk tersebut hendaklah terkini dan mempunyai kebaikan kepada masyarakat di Malaysia dan juga pengguna-pengguna. Setelah mendapat tajuk projek dan diluluskan oleh penyelia serta penyelaras projek. Akhirnya dapat juga kami siapkan projek akhir semester ini dengan baik. Ianya dibincangkan secara teliti untuk memastikan pelaksanaan projek dapat dilakukan dengan jayanya dan mengelak dari berlakunya kegagalan. maka tercetuslah idea untuk melaksanakan projek akhir semester ini yang dinamakan sebagai MESIN MENGTOS MINYAK . Perbincangan kos juga dijalankan untuk memastikan kos yang di perlukan berada pada tahap minimum serta berada didalam kemampuan kami sebagai seorang pelajar. Syukur Alhamdulillah kerana segala masalah dapat di atasi dengan baik. Pada masa yang sama.

43 BAB 6 KESIMPULAN DAN CADANGAN 6.1 KESIMPULAN .

ia dapat mengurangkan penggunaan tenaga pekerja untuk menapis minyak. kami terpaksa membuat perancangan yang betul untuk menyiapkan projek dan laporan projek semester akhir ini dengan secepat mungkin agar kami dapat menyerahkan projek dan laporan projek pada masa yang telah oleh penyelaras projek. Sepanjang menyiapkan projek ini para pelajar dapat menimba ilmu pengetahuan dan memperaktikkan apa yang dipelajari sepanjang berada di politeknik . Sebelum memulakan projek ini segala perancangan awal perlu disediakan seperti.44 Dari perlaksanaan projek yang telah dijalankan oleh kumpulan kami dapatlah disimpulkan bahawa sekirannya terlaksananya projek ini ia dapat membantu pengusaha dalam melakukkan kerja-kerja menapis minyak khususnya. faktor keselamatan . Dengan kerjasama ahli kumpulan maka projek yang kami rancangkan dapat disiapkan pada masa yang telah ditetapkan. Dengan menggunakkan mesin ini. kami juga telah menguji mesin kami samaada beroperasi atau tidak. . Selain dari menyiapkan projek tersebut . Tanpa kemahiran dan pengetahuan tidak mungkin projek ini dapat disiapkan. Sekiranya terdapat masalah. Walaupun tempoh yang diberikan untuk menyiapkan projek ini agak singkat iaitu satu semester. faktor kos. Untuk penggunaan mesin ini shaft digunakan untuk memutarkan jaring penapis. kami memnyelesaikan masalah itu sebelum hari pembentangan projek. faktor rekabentuk mesin dan sebarang kemungkinan yang akan berlaku semasa proses merekabentuk mesin dijalankan. Sebenarnya untuk melaksanakan sesuatu projek bukanlah perkara yang mudah seperti yang diperkatakan tetapi ia memerlukan kemahiran dan pengetahuan yang tinggi serta memerlukan perlaksanakan yang terperinci.

Contohnya seperti masalah pada sistem elektrik . kami berharap projek yang kami laksanakan ini dapat digunakan di industri kecil-kecilan. kami berjaya mengatasi masalah ini dengan kerjasama pensyarah-pensyarah yang mahir dalam sistem tersebut. Sebenarnya projek semester akhir ini adalah pratikal bagi yang berada di semester akhir ini. Ini kerana terdapat banyak kesulitan dan halangan yang perlu kami tempuhi sepanjang menghasilkan projek ini. sepanjang penghasilan projek.2 CADANGAN • Masa untuk membuat projek ini dipanjangkan lagi iaitu sebagai cadangan bagi pihak kami. Apa yang penting. Ini adalah satu projek yang menggabungkan antara teori dan amali. ini akan menyebabkan ramai pelajar terasa . Oleh itu .45 Walaubagaimanapun. Jika masa yang diberi terlalu singkat. projek ini sepatutnya telah diberi penekanan sejak semester lima lagi dan para pelajar boleh membuat perancangan yang lebih baik atau lebih sempurna dan para pelajar tidak terlalu terasa beban dan tertekan. kerjasama dan kesefahaman antara setiap ahli kumpulan mestilah diutamakan bagi mengelak berlakunya perbalahan akibat tidak sefahaman. Perancangan awal ini juga boleh membuat pelajar lebih yakin tentang projek mereka. dalam menghasilkan projek ini terdapat banyak suka dan duka yang kami hadapi dan lalui. ini kerana kami kurang kemahiran di dalam pemasaran sistem ini. 6. Walaubagaimanapun.

Sekiranya masa yang diberi panjang. . contohnya seperti pita ukur . Selain itu. pelajar mestilah memastikan bahawa ada pensyarah yang menjaga bengkel sekirannya ada pelajar yang ingin masuk ke dalam bengkel. iaitu jika pelajar ingin menyiapkan projeknya.46 tertekan kerana selain daripada memikirkan tentang projek. banyak peralatan-peralatan yang selalu digunakan ketika membuat projek tidak disediakan. • Memperbanyakkan atau mempelbagaikan lagi alatan yang sedia ada di bengkel projek serta membaikpulih mesin-mesin yang telah rosok. • Mengkhaskan satu hari untuk pelajar semester akhir menyiapkan projek. Pelajar terpaksa menunggu giliran untuk menggunakkan sesuatu peralatan. pelajar juga turut memikirkan tentang masalah pelajaran mereka. pelajar tidak perlu bimbang untuk menumpukan perhatian mereka terhadap pelajaran. • Selalunya pensyarah tiada didalam bengkel. • Kurang pengawasan daripada penyelia projek. kapur penanda dan sebagainya. Ini kerana penyelia projek ada yang tidak memberi perhatian tentang pelajar dibawah pengawasannya. Ini kerana peralatan yang disediakan tidak dapat menampung kuantiti pelajar yang hendak menggunakannya.