1

BAB 1

PENDAHULUAN

1.1

PENGENALAN

Projek akhir adalah satu modul yang terkandung di dalam korikulum Politeknik Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia. Ia adalah satu modul dan ia merupakan salah satu syarat untuk penganugerahan Diploma Politeknik Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia. Oleh itu, para pelajar dikehendaki membuat kertas kerja mengenai projek yang bakal dijalankan pada semester enam supaya projek tersebut berjalan dengan lancar mengikut perancangan kerana di dalam kertas kerja terdapat

2

segala perancangan projek yang bakal dijalankan seperti objektif, skop kerja, rekabentuk terperinci, metodologi, bahan yang digunakan, anggaran kos dan lain-lain. Hasil perbincangan dari kami sekumpulan, kami mencadangkan sebuah papan tanda yang diberi nama “ PADI CUTTER ”. Ia digunakan untuk mempermudahkan proses pengusahaan padi. Oleh sebab itu, kami telah mengaplikasikannya dengan mencipta sebuah alat pemotong padi angin ini supaya ianya lebih cepat dan mudah digunakan. Pemotong padi angin ini dicipta bagi mecegah atau membuang padi angin yang banyak menyukarkan dan merugikan para petani zaman sekarang. Padi angin merupakan padi yang bersifat mudah relai dan masak lebih awal di antara 10-25 hari daripada padi yang ditanam atau ditabur. Ciri-ciri padi angin adalah sejenis padi yang mudah relai apabila disentuh atau ditiup angin dan padi angin kelihatan lebih tinggi dari padi yang ditanam secara biasa. Padi angin ini biasanya akan rebah apabila ia sudah masak. Dan ini akan menyebabkan padi angin tersebut akan merosakkan padi2 biasa lain yang masih belum masak. Dalam mengatasi masalah padi angin ini perkara yang harus

dititikberatkan bagi mengelak kehadiran padi angin adalah dengan memastikan para petani menggunakan biji benih yang disahkan bebas dari pencemaran benih padiangin, varieti yang terpilih, penyediaan tanah yang rapi dan pengurusan air yang sistematik. Kawalan padi angin hendaklah bermula sebaik sahaja selepas menuai.

3

Tetapi kawalan padi angin tersebut memerlukan hasil kerja yang rapi dan menyukarkan para petani, malah kosnya juga mahal. Maka petani zaman sekarang akan membiarkan padi angin itu tumbuh dan mereka akan membuangnya dengan menggunakan alat-alat tertentu. Antara alat yang digunakan adalah seperti sabit, pisau dan juga gunting. Jadi kami bersetuju bagi mencipta alat yang boleh meyenangkan para petani untuk memotong padi angin tersebut.

1.2

PENYATAAN MASALAH

Disini kita dapat lihat bahawa para petani memerlukan banyak tenaga dan tenaga bagi mencegah atau membuang padi angin. Ia melibatkan kaedah pemotongan yang mengambil masa yang lama dan memerlukan pekerja yang ramai,ini bergantung kepada bilangan petak sawah. Dengan terhasilnya mesin pemotong padi ini dapat menjimatkan masa, mengurangkan penggunaan tenaga kerja dan secara tidak langsung mengurangkan kos . Permasalahan ini wujud hasil daripada kajian kami sendiri adalah:

4 •

Masa – menjimatkan masa untuk memotong padi angin iaitu dari kaedah mengetam kepada menggunakan mesin pemotong padi angin.

• •

Tenaga pekerja – tidak memerlukan tenaga kerja yang ramai. Kos buruh dan kos alatan – melibatkan kos yang rendah bagi meringankan beban petani.

1.3

OBJEKTIF

Objektif projek ini adalah sebagai pendedahan kepada ahli-ahli kumpulan supaya dapat mengaplikasikan segala ilmu yang diperolehi sepanjang tempoh pengajian samada secara langsung atau tidak langsung untuk menyelesaikan sesuatu masalah dalam kehidupan seharian manusia dengan lebih berkesan. Setiap hasil projek terdapat objektif mengapa ia direka. Objektif yang ingin dicapai selepas “pemotong padi angin” ini dicipta ialah:
• •

Proses kerja untuk membuang padi angin dengan lebih cepat Dapat menjimatkan penggunaan tenaga pekerja kerana ia lebih cepat dan mudah dengan penggunaan mesin pemotong padi angin ini.

Dapat menjimatkan kos penggunaan buruh.

Mesin pemotong padi angin ini digunakan untuk memudahkan para petani bagi membuang padi angin yang tumbuh disekitar padi yang elok. Mesin ini hanya boleh digunakan untuk memotong padi angin sahaja.5 1. .4 SKOP PROJEK Setiap produk yang direkabentuk memerlukan had-had perlaksanaan yang tertentu untuk mengelakkan perlaksanaan produk tidak terkeluar dari skop yang telah ditetapkan. iii. Untuk penambahbaikan bagi industry pertanian yang sedia ada sekarang iaitu menggunakan alatan yang lebih efektif. ii. Antara skop-skop pemotong padi angin ini adalah:i.

Jabatan pertanian amat mengambil berat tentang tentang pada angin dan selalu mengadakan sesi taklimat perihal kawalan padi angin. ada sawah hanya mendapat hasil tuaian bawah 1 tan bagi 1.0 PENGENALAN Padi angin merupakan ancaman yang paling utama bagi pesawah. Ketika ancaman memuncak dahulu.6 BAB 2 KAJIAN LITERATUR 2.2 hektar. Bertitik tolak daripada peristiwa tersebut. Padi angin merupakan padi yang bersifat mudah relai dan masak lebih awal di antara 10 – 25 hari daripada padi yang ditanam atau ditabur. Ciri-ciri padi angin adalah sejenis .

Lantaran itu ia menjadi pilihan terakhir bagi serangga perosak. ia merupakan perkahwinan silang padi angin dengan rumput ekor tebu yang dikenali warga setempat dengan panggilan rumput miang. Ciri. Barubaru ini ditemui veriti padi angin yang mempunyai ekor. ia memerlukan 3 kali ulang.ciri ini tidak ada pada padi biasa. Dari maklum balas petani. Batangnya yang berwarna hijau kekuningan yang lebih keras berbanding padi biasa. Dalam satu rumpun padi angin wujud 3 atau 4 generasi padi.7 padi yang mudah relai apabila disentuh atau ditiup angin dan pada kebiasaannya. . di potong tangkainya dan dibiarkan seminggu. padi angin kelihatan lebih tinggi dari padi yang ditanam secara biasa. Padi angin lebih cekap menyerap baja berbanding padi yang di tanam menyebabkan tumbesarannya lebih pantas. susu atau santan padi tersebut akan mengeras menjadikan ia benih padi angin yang sempurna dan mampu tumbuh sekiranya keadaan persekitaran yang sesuai. Padi angin juga mudah dan giat menghasilkan veriti-veritinya yang baru. Ketinggiannya merupakan satu kelebihan yang menyebabkan padi biasa tewas dalam bersaing untuk mendapat cahaya matahari. Impaknya padi biasa beransur-ansur pupus dalam kawasan yang banyak padi angin. padi angin yang baru peringkat pengisian susu. ini menyebabkan sekiranya penangkaian menggunakan mesin tebas rumput galas. Malahan ketika ini wujud padi angin yang mempunyai ketinggian sama seperti padi biasa. dari kajian Jabatan pertanian.

Lantaran itu setiap musim kita membuang padi angin dengan cara menyabit rumput padi angin. untuk beberapa petak sawah namun masih ada kira-kira 10% padi angin di bendang saya.00. Katakanlah ia beranak 5 bilah dan membentuk 5 tangkai dan setiap tangkai mengandungi 100 biji padi. ia membesar membentuk rumpunnya.0 Kajian mengenai mesin pemotong padi angin: Kami telah membuat kajian dan tinjauan mengenai alatan yang perlu digunakan dalam pembuatan mesin ini. Apabila ia kembali ke permukaan kerana pembajakan ia akan bertunas dan tumbuh memberi saingan yang sengit pada padi biasa. dan masuk ke dalam tanah kerana di gilis roda besi mesin jentuai. Pada kebiasaannya ia akan beranak lebih daripada 10 bilah. maka pada musim berikutnya. 2. sudah 6 tahun saya mengupahkan orang membuang padi angin dengan kos satu musim kira-kira RM500. Cuba kita bayangkan sebiji padi angin yang wujud di bendang kita. . Ia mampu tidur tapa dalam tanah selama 6 hingga 12 tahun. Keadaan menjadi lebih teruk lagi sekiranya keadaan bendang tidak begitu kering disebabkan lambat membuang air ataupun hujan kerap turun.1. untuk menghapuskannya memakan masa yang lama. kita berhadapan dengan kirakira 500 rumput padi angin. 95 peratus padi angin telah gugur ke tanah.8 Ketika padi biasa masak dan sesuai untuk di tuai. ia tidak ubah hanya sekadar menyekat perkembangannya sahaja. Berdasarkan maklumat yang diperolehi dari para petani.

faktor kos pembuatan dan kos jualan juga dititikberatkan. Didapati tiada alatan atau mesin yang direka untuk memudahkan kerja pembuangan padi angin dengan lebih cepat.2.1.5% logam kromium.0 Kos yang diperuntukkan Walaupun mempunyai kemampuan untuk menghasilkan sesuatu rekabentuk untuk sesuatu ciptaan.2.1. .1.1 Penempatan untuk pasaran Suatu rekacipta yang canggih dan serbaguna tidak semestinya menembusi pasaran sesuatu tempat. Lapisan ini mengelakkan terbentuknya lapisan karat berliang yang selalu terjadi kepada keluli karbon biasa oleh tindakan pengoksidaan udara/ lembapan. Antara aspek-aspek tersebut ialah: 2. 2. Ianya tahan karatan rintangan tinggi terhadap pengaratan wujud di permukaan logam ini hasil dari terbentuknya satu lapisan nipis kromium oksida. 2. Ini perlu bagi memastikan penghasilan sesuatu rekacipta adalah tidak membazir dan pengguna dapat membeli dengan harga yang berbaloi dengan fungsi alatan tersebut.9 Kami telah pergi ke kawasan kampung dimana untuk membuat kajian mengenai penghasilan dan tahap penggunaan mesin itu. Ini dapat dilihat dari segi penggunaan alatan dan keperluan mesin pada masa kini.2 “Stainless steel clad pipe” Keluli tahan karat dihasilkan dari keluli karbon biasa dengan menambah lebih daripada 10.

pengahadang untuk tepi tangga atau kaki lima dan juga digunakan dalam industry automatif seperti palang pemegang dalam bas.1 % Komium % Nikel 12. 2. Kedua-dua bahan ini digabung kepada dua lapisan iaitu pada bahagian dalam adalah besi karbon manakala bhagian luar adalah besi tahan karat.5 <0. Selain daripada kromium logamlogam lain juga kadang-kadang ditambah seperti nikel.2.18 12-30 - . “Stainless steel clad pipe” merupakan satu teknologi baru yang digunakan bagi menggantikan ‘stainless steel pipe’ kerana ia boleh dibeli dengan harga yang lebih murah. dan silikon. fosforus. rak baju.2. Manakala besi karbon Besi karbon mengandungi antara 0.10 Ianya juga tahan terhadap agen-agen pengaratan yang lain seperti asid lemah. mangganase dan molybdenum untuk mendapatkan sifat-sifat tertentu secara langsung atau tidak langsung (dari kerja sejuk/ lain-lain). belerang.1 Pengkelasan keluli tahan karat Secara umum keluli tahan karat dikelaskan kepeda tiga jenis utama iaitu:Jenis keluli Jenis Martensite Jenis Ferrit % Karbon 0.5% karbon. larutan garam dan lain-lain.1-1. Kebiasaaan keluli ini digunakan dalam perlatan rumah seperti alat – alat dapur. dengan sejumlah kecil mangan. rak kasut.5% dan 1.

5% Ni dan setengahnya ditambah unsure seperti molybdenum. Mempunyai kemuluran yang tinggi dan jika disejukkan dengan cepat daripada suhu yang tinggi . gelek-bentuk dan sebagainya. Keluli ini juga boleh dikimpal. Ia digunakan sebahagian bahan binaan . patri dengan teknik yang betul.11 Jenis Austenit 0. perhiasan. Ini .3 – 0. ianya dalam keadaan yang lebih lembut.6 mm menggunakan teknologi yang ada pada masa sekarang. Stuktur keluli jenis ini adalah beraustenit iaitu larutan pepejal terdiri daripada kromium .2.05 18 8.besi dan karbon yang mengandungi rintangan kakisan yang paling tinggi dalam keluarga keluli tahan karat. Keluli tahan karat ini disalut pada besi karbon pada ketebelan 0.2.5 2. Tidak boleh dirawat haba dengan kaedah kerja panas tetapi boleh dilakukan kerja sejuk dengan baik bagi mendapatkan nilai kekuatan yang lebih tinggi.nikel . columbium atau titanium. loji kimia dan lain-lain. ditarik – dalam .2 Keluli tahan karat austenit Secara umum keluli tahan karat austenit mengandungi 18% Cr dan 8.

2. Selain itu.2.2. 2. Ini dapat dijadikan sebagai panduan untuk kami menghasilkan setiap bahagian dengan teliti dan penggunaan besi secara optimum.3 Kajian terhadap struktur alat Kajian yang dibuat pada pemotong padi angin ini ialah meliputi beberapa bahagian. pada bahagian ini juga kami dapat meneliti cara pemasangan motor pada penggerak untuk memenuhi aspek-aspek keselamatan. kami menjalankan beberapa kajian minor untuk memudahkan urusan pendawaian dan penyambungan motor. Motor ini dipilih kerana penggerakkannya yang sederhana laju dan boleh . Bahagian-bahagian yanga dimaksudkan adalah kajian terhadap penggerak. kajian yang telah dilakukan dapat mengurangkan bahan-bahan yang diperlukan kepada jumlah yang paling minimum.12 membuatkan “stailess steel clad pipe” kuat dan pada masa yang sama kurang pengaratan atau pengoksidaan pada bahagian dalam. Kajian yang dilakukan meliputi sedikit pengukuran.2.5 Motor Projek ini menggunakan motor sebagai punca penggerak bagi mesin ini. Selain itu. 2. motor. dan lain-lain.4 Kajian elektik Dalam kajian elektrik ini.

Selain itu. pemilihan warna dan jenis cat perlulah sesuai agar menjadikan mesin ini kelihatan menarik. Kecekapan yang tinggi. Jenis motor yang digunakan adalah seperti: DC = 12V Kelajuan = 2000 pusingan per minit (ppm) Arus = 4.2 ampier (A) Faktor-faktor pemilihan motor i.6 Pemilihan punca kuasa (source power) . kami menggunakan kimpalan dan ribet untuk membuat penyambungan antara plat tersebut.6 Testur Bagi penggunaan testur dan pemilihan warna digunakan untuk memastikan mesin ini kelihatan kemas dan menarik. Harga yang rendah berbanding dengan motor-motor yang lain dan keboleharapan tinggi. kekemasan pada tapak adalah penting agar pengguna merasakan selamat apabila menggunakannya. 2. Mempunyai pergerakan yang laju dan dapat diberhentikan apabila bekalan arus diputuskan. Oleh itu. 2. Pada bahagian mesin ini.2.13 menggerakkan plat.2. ii. iii.

Terdapat dua jenis bateri yang biasa ditemui dalam industry automatif adalah : • • Bateri sel basah Bateri sel kering Bateri sel basah : Tenaga yang dihasilkan lebih tinggi daripada sel kering dan ia dapat dicas semula. setelah ia dipasang. Jangka hayat bateri lebih lama dan kurang penyelenggaraan.2. Faktor – faktor pemilihan bateri : • • • Kuasa yang tetap Selamat dari bahan kimia jika berlaku sebarang kerosakan Mudah dibawa dan kurang penyelengaraan.7 Ciri-ciri keselamatan Keselamatan semasa melakukan kerja-kerja yang boleh mendatangkan bahaya dan memastikan ciri-ciri keselamatan merupakan faktor penting dalam . Sel basah seperti sel asid plumbum terdiri daripada plumbum peroksida sebagai elektrod positif dan plumbum sebagai elektrod nagetif dan asid sulfurik cari sebagai elektrolitnya.14 Cara terbaik dan mudah bagi pemilihan punca kuasa adalah menggunakan bateri. di pasang kemas. Ia boleh disimpan selama 18 bulan. Bateri sel kering : Bateri ini dibina elektrolit. Bila ia digunakan bateri perlu selalu dicas. 2.

tenaga ii. Ciri-ciri ergonomik Ergonomik merupakan satu kajian berkaitan bidang kajian saintifik keatas faktor kemanusiaan dalam suasana pekerjaan mempunyai perkaitan atau interaksi antara mesin dengan manusia.9 Menjimatkan masa dan tenaga kerja.2.8 i. iii.15 penghasilan alat ini dengan memastikan setiap hujung besi diletak penutup. 2. Memudahkan pembuangan padi angin. . 2.2. Fungsi dan kegunaan Projek kami berfungsi dengan lebih mudah tanpa melibatkan kerja yang banyak. penghadang mata pemotong pada motor bagi mengelakkan serpihan atau mata tercabut dan mencederakan pengguna.

16 BAB 3 METADOLOGI .

Daripada kaedah yang kami laksanakan ini. Oleh itu. Tujuan utama daripada perkara tersebut adalah bagi memastikan perlaksanaan projek ini tidak terkeluar daripada skop projek kami yang sebenar.1 PENGENALAN Reka bentuk memainkan peranan yang sangat penting dalam kehidupan kita kerana rekabentuk mempengaruhi hampir setiap perkara yang kita lakukan. kami memperolehi maklumat mengenai tatacara penghasilan projek . Setelah kami mengetahui penyataan masalah utama berdasarkan kajian daripada latar belakang projek dan mengenal pasti objektif yang kami perlu capai. Bab ini akan menunjukkan suatu rangka proses rekabentuk yang boleh digunakan untuk menyelesaikan perbagai situasi rekabentuk. kami telah menjelaskan skop dan had-had perlaksanaan projek yang dijalankan. kami memutuskan dalam perlaksanaan projek ini bagi memastikan perkara ini tercapai dimana kami memilih kaedah-kaedah kajian yang dijalankan adalah menerusi temubual. Perlaksanaan projek ini memerlukan kami melakukan beberapa kaedah-kaedah kerja atau cara-cara bagi menjalankan tatacara untuk memastikan projek yang kami laksanakan mendapat sokongan dan pendapat secara terperinci. soal selidik dan ujian praktikal.17 3. dalam masa yang sama juga.

2 PROSES REKABENTUK Kenal Pasti Masalah Menganalisa Masalah Brain Stormin g Mengumpul Idea Cadangan 1 Cadangan 3 Internet Rujukan Tambaha n Cadangan 2 Mengembang Idea dan Penyelesaian Penilaian Rekabentuk .18 secara terperinci. dengan ini juga kami dapat memperbaiki maklumat serta meningkatkan lagi rekabentuk produk yang sedia ada serta kami dapat memenuhi kehendak sebenar rekabentuk produk yang dijalankan agar ia bersesuaian dengan penghasilan projek yang kami lakukan. 3.

19 Pembangunan Rekabentuk Yang terpilih Rajah 1.1 : Aliran Kajian Rekabentuk .

20 JABATAN KEJURUTERAAN MEKANKAL AKTIVITI MINGGUAN PELAKSANAAN PROJEK PELAJAR SEMESTER 6 SESI JULAI 2009 (TAKWIM) MINGGU BI L 1 AKTIVITI 1 03/809/8 2 10/816/8 3 17/823/8 4 24/806/9 5 07/913/9 6 14/920/9 7 21/927/9 8 28/904/10 9 05/1011/10 10 12/1018/10 11 19/1025/10 12 26/1001/11 13 02/1108/11 14 09/1115/11 Perjumpaan dengan penyelia dan cadangan bajet. Memasang pekakas yang berkaitan dengan mesin. 2 3 4 5 . Membuat rangka projek. Beli barang projek Memulakan projek dengan memotong besi.

Perbentangan projek pelajar. Pertunjukan projek kepada penyelia. 8 9 Jadual 1.1 Carta gantt perjalanan projek semester .21 6 7 Test mesin Membuat kemasan akhir dan penambahsuaian projek.

Dalam proses penghasilan projek. Sebagai permulaan. lakaran kasar dibuat terlebih dahulu. kerja-kerja menghasilkan kerangka projek dilaksanakan.4.4 PROSES PEMILIHAN REKABENTUK 3. Bermula dengan perbincangan dan rekabentuk projek sehingga ke peringkat kekemasan dan seterusnya diperiksa dan dipamerkan.1 Keselamatan penggunaan projek .3 PROSEDUR PERLAKSANAAN PROJEK Perlaksanaan projek dijalankan secara berperingkat dan teratur mengikut jadual perancangan yang telah ditetapkan.22 3. memastikan ukuran dan saiz yang dikehendaki. Ini dapat memastikan perlaksanaan projek sentiasa berjalan dengan lancar dan dapat disiapkan sepenuhnya sepanjang tempoh yang ditetapkan. Dalam menghasilkan kerangka ini. Antara jalan kerja mengimpal dengan menggunakan kimpalan TIG dan arka bagi mancantumkan plat-plat besi tersebut. 3. beberapa cara dijalankan.

2 Kemudahangunaan (Pemasangan dan Penggunaan) Produk yang dihasilkan mempunyai kriteria tersendiri iaitu mudah digunakan dari segi penggunaan dan perancangannya. beberapa cadangan seperti berikut telah diambil: i. Antara langkah keselamatan yang selalu diambilkira ialah i. ii. Suatu peralatan yang sukar dibawa komponennya dan tidak tersusun akan mendatangkan masalah. Justeru itu.23 Keselamatan penggunaan projek perlu diambil kira dan dititikberatkan dalam penghasilan projek. Untuk mengelakkan kecederaan bahagian hujung besi dicanai supaya ia tumpul. Komponen mudah dipasang dan ditanggalkan . Memakai sarung tangan semasa mencanai dan memegang benda kerja yang panas. Sebarang kecuian dalam merekabentuk sesuatu produk dan menyebabkan kecederaan akibat dari rekabentuk komponen ataupun akibat dari kerosakan komponen itu sendiri. 3. Bahagian-bahagian yang melibatkan pendawaian pada bahagian dalam perlu disiapkan terlebih dahulu dengan memasukkan wayar terlebih dahulu sebelum rangka dikimpal. iii. Oleh itu. Langkah keselamatan ini dibuat bukan hanya kepada pengguna sahaja malahan kepada kawasan persekitaran lokasinya. beberapa cadangan dibuat untuk mengelakkan dari berlakunya masalah ini.4.

Selain itu. Ini merupakan salah satu ciri penting bagi menarik perhatian para pelanggan jika ia dipasarkan dipasaran. Pemilihan jenis bahan yang digunakan dalam perlaksanaan projek ini bergantung kepada : • • • 3. Projek akan dicat bagi menampakkan ia lebih menarik.24 ii. . Projek yang dihasilkan mestilah kemas dari segi susun atur dan rekaan komponen-komponen didalamnya. Ini bagi memastikan tidak mudah berlaku kerosakan. prospek digunakan sebagai kekemasan kerja terakhir.4.3 Jenis-jenis Bahan yang digunakan Bahan yang dipilih akan mempergaruhi hasil produk dan fungsi produk ini.4 Kos bahan yang murah dan berkualiti Bahan yang mudah diperolehi dipasaran Keketahanan dan kekukuhan bahan untuk penghasilan produk Kekemasan projek Ciri-ciri terakhir dalam penghasilan projek ini ialah kekemasan produk.4. 3. Bahagian-bahagian yang rumit mudah ditanggalkan Kelegaan antara bahagian yang bertemu. iii.

1 Melalui tinjauan Kami telah mendapatkan pelbagai pendapat daripada beberapa orang pensyarah untuk dibuat tinjauan. 3. Ergonomik adalah menjadi satu istilah yang menyatakan kesesuaian pekerjaan dan persekitaran untuk menghasilkan kecekapan maksimum. Kami juga menberi peluang kepada beberapa orang rakan untuk menggunakan projek ini dan keputusan yang diperolehi telah kami pertimbangkan untuk memperbaiki projek ini.6 IDEOLOGI DAN KONSEP REKABENTUK . Jadi kami telah memperuntukan istilah ini dalam projek untuk menyesuaikan rekabentuk projek dengan pengguna. Penerangan lanjut mengenai focus tersebut adalan seperti yang dinyatakan di bawah. Bahan bacaan merupakan aspek penting dalam mendapatkan hasil rekacipta yang baik. Keputusan yang dibuat adalah berdasarkan maklum balas pengguna yang menggunakan projek ini.5.25 3. 3.5 FOKUS REKABENTUK Fokus rekabentuk yang digunakan rekabentuk ini hendaklah melalui dua cara iaitu cara bacan dan tinjauan.

7.7 KELENGKAPAN DAN PERALATAN YANG DIGUNAKAN Kelengkapan dan peralatan yang digunakan dalam proses pembinaan projek kendiri daripada 2 bahagian iaitu mesin dan peralatan tangan. Segala maklumat yang ada pada data dikaji dengan teliti untuk mendapatkan rekaan yang tepat dan baik. ii. 3.26 Bagi mencapai matlamat yang dikehendaki. a) Sistem mekanikal: i. perkasasan atau alat yang sedia ada dipasaran dijadikan panduan dalam melakukan pengkajian. Kerangka Motor b) Suis boleh laras kelajuan 3. Segala sistem dan konsep yang telah ada itu menjadi keperluan didalam menganalisis komponen dan pemeriksaan kritikal rekabentuk.1 Peralatan tangan . Seperti biasa kami cuba menerapkan beberapa elemen yang berkaiatan dengan pembelajaran kami.

27 Dalam keseluruhan projek ini. Pembaris keluli metrik disenggatkan kepada setengah dan satu millimeter. sementara pembaris keluli inci dibuat senggatan dalam . bagaimanapun jenis yang lazim digunakan berukuran 150 milimeter hingga 300 milimeter.komponen projek. Skalanya dalam unit inci dan metrik.7.1.1 Pita Ukur Pita ukur digunakan dalam projek ini ialah untuk membuat bacaan panjang atau lebar pada komponen .2 Sesiku L Sesiku L merupakan satu tolok yang digunakan untuk memasang dan mengukur sudut 90 darjah sama ada di dalam atau di luar. Peralatan-peralatan yang digunakan ialah: 3.3 Pembaris keluli Pembaris keluli diperbuat daripada keluli kalis karat atau keluli alat.7.7. 3. Bahagian badan sesiku lebih tebal dan pendek daripada bahagian mata. Pembaris keluli metrik boleh didapati dalam berbagai-bagai ukuran panjang. iaitu daripada 6 milimeter hingga 1 meter. 3.5m.1.1. Pita ukur yang digunakan mempunyai panjang maksimum 3. peralatan tangan yang digunakan adalah untuk menyiapkan dan menghasilkan hasil kerja yang baik dan kemas.

1. Rajah dibawah menunjukkan nilai tiap-tiap satu senggatan yang terdapat dalm ketiga-tiga jenis ukuran.biasa ialah1/64. 0.100(1/10 inci).28 pecahan dan perpuluhan. iaitu metrik.1.4 Penggarit Dalam bidang kejuruteraan. . Dengan menanda kita dapat mengetahui berapa banyak kerja yang perlu dibuang atau dipotong. 1/32. istilah menanda bermaksud membuat tanda di atas permukaan logam yang akan dimesin atau digegas ini termasuklah menanda garisan. Pecahan yang .5 Spanar dan pemutar skru Spanar dan pemutar skru digunakan untuk mengetatkan skru. bulatan lengkok. 1/16 dan1/8 inci.010(1/100inci). jarak dan juga pusat.7. 3. 3.7. 0.020(1/50inci) dan 0. pecahan dan perpuluhan 3. Butir-butir dan spesifikasi tandaan biasanya didapati dan dipindakan daripada lukisan atau cetakan biru keatas permukaan benda kerja dengan menggunakan berbagai alat mengukur atau menguji.1. bolt dan nat. Tanda yang dibuat digunakan sebagai panduan hendak memesin atau mengegas.050(1/20inci).6 Penebuk pusat Membuat tanda tekan (cucuk) yang halus pada garisan tandaan supaya tandaan tidak hilang walaupun garisan yang dibuat itu terpadam. Pembaris jenis perpuluhan pula membolehkan pecahan yang lebih kecil daripada 1/64 inci dibaca.7. kerana pembaris jenis ini mempunyai senggatan 0.

Gerudi diperbuat daripada keluli taha lasak dan tungsten karbida. Proses menggerudi lubang biasanya dibuat dengan menggunakan mesin gerudi atau mesin larik.1.7.7. Apabila hendak membuat lubang. Grinding perlu dilakukan kerana kami menitikberatkan aspek keselamatan.1 Mesin kimpalan arka .2. 3.10 Grinder Ia digunakan untuk mencanai hasil kimpalan dan bahagian yang tajam pada kerangka projek supaya kelihatan lebih menarik. apabila telah pasti kedudukannya tepat.7. 3. 3.2 Penggunaan mesin Mesin-mesin yang telah digunakan adalah seperti berikut: 3.29 Penebuk pusat juga digunakan sebagai penanda lubang pusat gerudi.11 Ragum Sesuai untuk mengapit bahan kerja yang bersegi dan kecil mengikut luasnya rahang ragum itu boleh dibuka.9 Mata gerudi Gerudi ialah yang digunakan untuk membuat lubang diatas permukaan logam. bolehlah diketuk lebih kuat supaya lubangnya lebih dalam. pusat yang di tandakan perlu di ketuk perlahan–lahan terlebih dahulu.7.1. 3.1.7.

angle iron dan besi-besi yang digunakan untuk menyiapkan projek ini.7. Dilengkapi dengan kabel pemegang elektrod dan juga kabel bumi ke meja kerja. 3. 3.3 Mesin gerudi meja Mesin gerudi meja digunakan untuk membuat lubang pada plat untuk lubang-lubang skru dan lubang-lubang untuk kerja-kerja penyambungan bahagian projek. BAB 4 .30 Mesin kimpalan arka adalah merupakan sebuah alatubah perendah iaitu ia mngubah dari voltan tinggi kepada voltan rendah tetapi menghasilkan arus yang tinggi untuk menerbitkan arka bagi kegunaan mengimpal.4 Mesin pemotong besi Mesin ini digunakan untuk memotong kepingan aluminium.7.2.2.

Terdapat beberapa aspek penting yang perlu dianalisa pada mesin mengtos minyak ini.1 PENGENALAN Dapatan dan analisa projek adalah hasil yang diperolehi ketika melaksanakan projek untuk mengenalpasti samaada objektif tercapai atau tidak dan menganalisa projek atau data yang terdapat ketika proses penbinaan projek bermula daripada penyataan masalah sehingga kepada penyelesian masalah yang dilakukan ketika proses pembuatan.31 DAPATAN DAN ANALISA PROJEK 4. Ianya adalah bertujuan untuk memastikan projek ini dapat dihasilkan . pada mesin mengtos minyak ini. sedikit analisa telah dilakukan dengan menggunakan dengan kaedah-kaedah yang telah ditetapkan bagi memastikan rekaan ini adalah sempurna dan perjalanan projek ini dapat diketahui. Jadi.

Antara kaedah lain yang digunakan ialah kaedah pengujian dimana kaedah ini merupakan aspek terpenting dalam menentukan hasil dapatan bagi projek ini. Diantara beberapa aspek yang perlu diambilkira ialah daripada segi kaedah dan cara-cara perjalanan mesin mengtos minyak itu sendiri. Tujuannya adalah untuk mengetahui jumlah kos yang perlu diperuntukan untuk pembelian barang-barang tersebut. Terdapat juga beberapa barangan yang kami perolehi secara percuma. Semua barang-barang ini diperolehi daripada kedai-kedai hardware dan kedai barangan kejuruteraan. Tujuan analisa pengiraan ini dilakukan adalah kerana ia penting untuk mengetahuai tahap sebenar produk yang dihasilkan dengan menggunakan hukum-hukum serta pengiraan yang telah dipelajari.2 HASIL DAPATAN Secara keseluruhannya. Manakala barang-barang tersebut juga merangkumi barang-barang mekanikal dan elektrikal.32 dengan lebih baik. Ia merangkumi dimana hampir 85% adalah terdiri daripada bahan separuh siap dan bakinya 15% adalah terdiri daripada barangan yang sudah siap. Dalam bab ini juga. 4. turut disertakan dengan analisa kos bagi pembelian barangbarang untuk menghasilkan projek ini. . Di sini juga disertakan dengan beberapa analisa pengiraan yang berkaitan dengan mesin mengtos minyak ini. daripada kajian yang dilakukan. penghasilan mesin mengtos minyak adalah terdiri daripada 100% bahan mentah.

3.83 A ii.33 4.3 4.0 PENGIRAAN Analisis Motor P = 70 watt N = 2000 ppm V = 12V i. Halaju sudut (w) W = 2πN 60 = 2π(2000) 60 = 209. Arus P = IV 70 = A (12) A = 70 12 A = 5.44 rad/saat iii. Daya kilas T= P .

64 N .08 m T = 1mm σ = 20 N/mm² P=txLxσ = 1 x 157.8 + 7771.96 (730) + 7.83 N ξFy = 0 Ra = 53.85 = 149.5 = 0 -360 Rb = 31619.96 + 87.44 0.83 + 7.08 x 20 = 3141.6 N 4.96N m 1350m m 7.85N 730 mm Ra + Ma = 0 Rb (0) – Ra (360) – 53.2 Momen dan daya 370m Rb 53.85 (990) = 0 -360Rb – 39390.3.1 W _70__ 209.3.34 = = 4.3 -360 = -87.334 Nm Kimpalan L = 2πd = 2π (25) = 157.

4 ANALISIS KOS PENGHASILAN PROJEK Dalam menghasilkan sesuatu projek. Secara amnya.1 Kos bahan mentah Kos bahan mentah merupakan kos penting yang penting dalam proses pengeluaran dan member bahan mentah untuk menghasilkan projek ini. Kami telah menyenaraikan jenis-jenis komponen yang digunakan di sepanjang tempoh penghasilan projek.4. Kami telah menyenaraikan harga.35 4. Kos pasti Kos kemahiran Kos keseluruhan 4. Analisa terhadap kos perlulah dilakukan supaya anggaran kos diketahui. perancangan kos adalah penting sebelum memulakan sebuak projek.2 Kos pembelian komponen Kos pembelian komponen merupakan belian komponen sampingan bahan projek.00 Jumlah (RM) 240. kos boleh dibahagikan kepada beberapa bahagian iaitu: Kos bahan dan komponen i.00 . Bil 1 Bahan ½ hp motor Unit 1 Harga seunit (RM) 240.4. kuantiti bahan dan jumlah keseluruhan kos projak ini. ii. iii. 4.

2 4.00 12.00 6.00 19.00 4.00 400.00 9.00 904.00 9.60 50. sewaan bangunan.00 17. Kami telah mengambil kira bil elektrik dan minyak sebagai kos pasti kami iaitu sebanyak RM40.4.4.4 Kos kemahiran .3 Kos pasti 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 400.90 Kos bahan dan pembeliaan komponen Kos pasti melibatkan kos pentadbiran.36 2 3 Besi 1 x 2 x 1.00 12.00 17.00 6.00 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Tong mix-steel dengan steel Plate 9” x 5” x 3mm Stud bolt Polish shaft 25mm x 30mm Shaft welding Pulley 2 ½“ Pulley 6” A41 belt Bearing Pulley JUMLAH Jadual 1.60 50.80 6.00 4. bil-bil dan sebarang kos yang akan tetap dibayar sekalipun tiada produk dihasilkan.80 6.50 60.00 14.00 20.00.00 20.00 19.6mm Rod pipe (25mm x 50mm x 1mm x 8m) 1 1 14.50 30. 4. penyelidikan.

37 Kos kemahiran iaitu kos yang berdasarkan kemahiran pekerja melakukukan kerja. stamping.4. Dalam proses penghasilan projek kami ini. mengimpal. kos kemahiran yang kami kira ialah kemahiran designer.90 + RM40.00.5 Kos keseluruhan KOS KESELURUHAN = KOS BAHAN DAN KOS PEMBELIAN KOMPONEN + KOS PASTI + KOS KEMAHIRAN = RM904.komponen pada mesin kami RM 80.00 + RM80. dan juga memasang komponen.90 . 4.00 = RM1024.

38 BAB 5 PERBINCANGAN 5.1 PENGENALAN .

penyelia projek dan penyelaras projek. komponen-komponen yang digunakan dan kebaikan peralatan projek yang telah kami gunakan. Ini untuk memastikan keberkesanan projek ini di dalam mencapai objektifnya. kami juga boleh menjangkakan soalan-soalan yang berkemungkinan akan ditanya oleh pensyarah seperti proses kendalian. Perbincangan diantara ahli kumpulan adalah sangat penting kerana pelajar dapat bersedia dengan lebih awal lagi untuk menjawab soalan-soalan yang akan dikemukan oleh pensyarah-pensyarah semasa pembentangan projek dijalankan. Selain itu. . Setelah kumpulan kami berjaya menyiapkan projek ini. terdapat juga masalah-masalah yang dihadapi semasa menyiapkan projek ini. Di dalam melaksanakan projek ini juga beberapa perbincangan telah dibuat bersama-sama dengan ahli kumpulan projek. Ianya adalah untuk memastikan bahawa objektif projek dapat dicapai dengan sepenuhnya ataupun memastikan objektif-objektif yang dikehendaki berada pada tahap yang mampu dilaksanakan oleh setiap ahli kumpulan. perbincangan telah diadakan dengan penglibatan setiap ahli kumpulan yang bertujuan untuk mengemukakan soalan-soalan yang berkaitan dengan masalah projek yang telah dijalankan.39 Dalam penghasilan sesuatu projek. peralatan-peralatan yang digunakan dan cara-cara penyambungan litar serta mereka bentuk model yang akan dibina. Selain itu. Antara perkara yang dibincangkan ialah mengenai komponenkomponen yang digunakan. hasilnya mestilah sama atau lebih kurang daripada objektif yang hendak dicapai.

2 PERBINCANGAN DENGAN PENYELARAS Perbincangan dengan penyelaras projek telah dijalankan oleh semua pelajar mekanikal untuk mendapatkan maklumat terkini di dalam perlaksaan untuk menjalankan projek semestar akhir ini. Penyelaras yang telah membimbing projek akhir semestar adalah EN. penyelia dan ahli kumpulan. . Tujuannya adalah untuk memastikan tajuk yang dilakukan oleh pelajar tidak terkeluar dari topik atau had yang telah ditetapkan dan bersangkutan dengan teori-teori dan teknikal yang telah dipelajari semasa berada di Politeknik. perbincangan ini akan melibatkan pihak-pihak yang berkaitan seperti penyelaras projek. SHAIFUL ZAMRI BIN ABD SATAR. maka dapatlah kami menjayakan projek ini dalam waktu yang ditetapkan dan bersedia dengan sebarang kemungkinan perbagai soalan yang akan dikemukan oleh penal penilai nanti 5. Dengan nasihat yang dibekalkan serta maklumat yang diperolehi semasa perbincangan dilakukan. Perbincangan yang dijalankan adalah bertujuan untuk mengetahui syarat-syarat yang telah ditetapkan semasa melaksanakan projek.40 Secara keseluruhannya. penyelaras juga mengadakan taklimat mengenai penulisan projek atau sebarang penukaran format bagi penulisan projek. Selain itu.

SHARIMAN BIN JOHARI dimana perbincangan perlu dilakukan setiap minggu mengikut jadual aktiviti kumpulan. mengikut tarikh yang telah ditetapkan dimana kami dapat membincangankan masalah-masalah yang dihadapi dan penambahbaikan semasa perlaksaan projek ini. penyelia kami dapat mengetahui masalahmasalah yang dihadapi oleh kumpulan kami dan cara mengatasinya dengan sebaik mungkin.4 PERBINCANGAN ANTARA AHLI KUMPULAN Perbincangan antara ahli kumpulan dijalankan semasa pemilihan tajuk-tajuk yang sesuai bagi projek semestar akhir. Penyelia projek kami ialah EN. Kehadiran bagi perjumpaan ini. . Kumpulan kami telah membincangkan pelbagai projek yang berpadanan dengan kemampuan kami untuk dijadikan projek semestar akhir ini.41 5.\. Oleh itu.3 PERBINCANGAN DENGAN PENYELIA PROJEK Perbincangan dengan penyelia projek dilakukan bagi melaporkan pengembangan terkini samada perlaksanaan projek tersebut berada didalam keadaan yang baik mahupun tidak. Perbincangan ini juga dijalankan bersama ahli kumpulan dimana mengikut masa yang telah ditetapkan. 5.

. maka tercetuslah idea untuk melaksanakan projek akhir semester ini yang dinamakan sebagai MESIN MENGTOS MINYAK . Akhirnya dapat juga kami siapkan projek akhir semester ini dengan baik.42 Pada awalnya pelbagai masalah timbul didalam pemilihan tajuk dimana tajuk tersebut hendaklah terkini dan mempunyai kebaikan kepada masyarakat di Malaysia dan juga pengguna-pengguna. Setelah mendapat tajuk projek dan diluluskan oleh penyelia serta penyelaras projek. maka kami telah membincangkan komponen-komponen serta kos yang diperlukan untuk melaksanakan projek tersebut. Perbincangan kos juga dijalankan untuk memastikan kos yang di perlukan berada pada tahap minimum serta berada didalam kemampuan kami sebagai seorang pelajar. Setelah mendapat kata sepakat diantara setiap ahli kumpulan. Ianya dibincangkan secara teliti untuk memastikan pelaksanaan projek dapat dilakukan dengan jayanya dan mengelak dari berlakunya kegagalan. kami telah membahagikan tugas diantara setiap ahli kumpulan untuk memudahkan perlaksanaan projek dijalankan dengan teratur dan bersistematik. Syukur Alhamdulillah kerana segala masalah dapat di atasi dengan baik. Pada masa yang sama.

43 BAB 6 KESIMPULAN DAN CADANGAN 6.1 KESIMPULAN .

ia dapat mengurangkan penggunaan tenaga pekerja untuk menapis minyak. kami terpaksa membuat perancangan yang betul untuk menyiapkan projek dan laporan projek semester akhir ini dengan secepat mungkin agar kami dapat menyerahkan projek dan laporan projek pada masa yang telah oleh penyelaras projek. Untuk penggunaan mesin ini shaft digunakan untuk memutarkan jaring penapis. faktor rekabentuk mesin dan sebarang kemungkinan yang akan berlaku semasa proses merekabentuk mesin dijalankan. Walaupun tempoh yang diberikan untuk menyiapkan projek ini agak singkat iaitu satu semester. Sekiranya terdapat masalah.44 Dari perlaksanaan projek yang telah dijalankan oleh kumpulan kami dapatlah disimpulkan bahawa sekirannya terlaksananya projek ini ia dapat membantu pengusaha dalam melakukkan kerja-kerja menapis minyak khususnya. Dengan menggunakkan mesin ini. Sepanjang menyiapkan projek ini para pelajar dapat menimba ilmu pengetahuan dan memperaktikkan apa yang dipelajari sepanjang berada di politeknik . Sebenarnya untuk melaksanakan sesuatu projek bukanlah perkara yang mudah seperti yang diperkatakan tetapi ia memerlukan kemahiran dan pengetahuan yang tinggi serta memerlukan perlaksanakan yang terperinci. Tanpa kemahiran dan pengetahuan tidak mungkin projek ini dapat disiapkan. Sebelum memulakan projek ini segala perancangan awal perlu disediakan seperti. faktor kos. kami juga telah menguji mesin kami samaada beroperasi atau tidak. faktor keselamatan . Selain dari menyiapkan projek tersebut . kami memnyelesaikan masalah itu sebelum hari pembentangan projek. Dengan kerjasama ahli kumpulan maka projek yang kami rancangkan dapat disiapkan pada masa yang telah ditetapkan. .

projek ini sepatutnya telah diberi penekanan sejak semester lima lagi dan para pelajar boleh membuat perancangan yang lebih baik atau lebih sempurna dan para pelajar tidak terlalu terasa beban dan tertekan. Walaubagaimanapun.45 Walaubagaimanapun. Apa yang penting. dalam menghasilkan projek ini terdapat banyak suka dan duka yang kami hadapi dan lalui. ini kerana kami kurang kemahiran di dalam pemasaran sistem ini. Oleh itu . ini akan menyebabkan ramai pelajar terasa . kami berharap projek yang kami laksanakan ini dapat digunakan di industri kecil-kecilan. Perancangan awal ini juga boleh membuat pelajar lebih yakin tentang projek mereka.2 CADANGAN • Masa untuk membuat projek ini dipanjangkan lagi iaitu sebagai cadangan bagi pihak kami. kami berjaya mengatasi masalah ini dengan kerjasama pensyarah-pensyarah yang mahir dalam sistem tersebut. kerjasama dan kesefahaman antara setiap ahli kumpulan mestilah diutamakan bagi mengelak berlakunya perbalahan akibat tidak sefahaman. Sebenarnya projek semester akhir ini adalah pratikal bagi yang berada di semester akhir ini. 6. Jika masa yang diberi terlalu singkat. Ini kerana terdapat banyak kesulitan dan halangan yang perlu kami tempuhi sepanjang menghasilkan projek ini. sepanjang penghasilan projek. Ini adalah satu projek yang menggabungkan antara teori dan amali. Contohnya seperti masalah pada sistem elektrik .

• Memperbanyakkan atau mempelbagaikan lagi alatan yang sedia ada di bengkel projek serta membaikpulih mesin-mesin yang telah rosok. Ini kerana peralatan yang disediakan tidak dapat menampung kuantiti pelajar yang hendak menggunakannya. • Selalunya pensyarah tiada didalam bengkel. pelajar juga turut memikirkan tentang masalah pelajaran mereka.46 tertekan kerana selain daripada memikirkan tentang projek. Ini kerana penyelia projek ada yang tidak memberi perhatian tentang pelajar dibawah pengawasannya. Selain itu. pelajar mestilah memastikan bahawa ada pensyarah yang menjaga bengkel sekirannya ada pelajar yang ingin masuk ke dalam bengkel. . iaitu jika pelajar ingin menyiapkan projeknya. • Kurang pengawasan daripada penyelia projek. Sekiranya masa yang diberi panjang. • Mengkhaskan satu hari untuk pelajar semester akhir menyiapkan projek. kapur penanda dan sebagainya. Pelajar terpaksa menunggu giliran untuk menggunakkan sesuatu peralatan. pelajar tidak perlu bimbang untuk menumpukan perhatian mereka terhadap pelajaran. banyak peralatan-peralatan yang selalu digunakan ketika membuat projek tidak disediakan. contohnya seperti pita ukur .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful