Kelebihan Menggunakan Choke/Ballast Elektronik pada Lampu Kalimantang Secara umumnya, litar lampu kalimantang adalah seperti

gambarajah di bawah. (Nota: Tanpa kapasitor, lampu kalimantang masih boleh berfungsi)

Sekiranya choke/ballast digunakan, pendawaian lampu kalimantang adalah seperti gambarajah di bawah

Kelebihan menggunakan choke/ballast elektronik;

• • • • •

Lebih jimat tenaga kerana choke/ballast elektronik mempunyai nilai faktor kuasa yang tinggi (lebih kurang 0.95), oleh itu kurang menggunakan arus elektrik untuk menghidupkan tiub kalimantang dan ini akan memanjangkan jangka hayat pendawaian lampu. Kurang lesapan kuasa pada choke/ballast elektronik, ini akan menyumbang kepada penjimatan bil elektrik Lampu tidak berkelip2 semasa dihidupkan Tiada bunyi berdengung semasa lampu menyala Siaran TV atau radio tidak terganggu semasa lampu dihidupkan Tiada penggunaan starter

Tetapi ini memerlukan perubahan pada pendawaian dalam lampu kalimantang. Terdapat beberapa cara untuk membaiki lampu kalimantang tersebut. • Memasang kapasitor seperti gambarajah di bawah. lampunya berkelip2. adalah dinasihatkan supaya anda membeli choke/ballast elektronik yang berharga RM10 ke atas. tetapi apabila malam. Lampu Pijar vs Lampu Jimat Tenaga . Choke/ballast elektronik yang murah biasanya cepat rosak kerana ia menggunakan komponen elektronik berkualiti rendah. Lampu Kalimantang: Siang OK. voltan bekalan elektrik rumah anda akan menjadi rendah sedikit kerana banyak peralatan ekektrik dan lampu yang dihidupkan ketika itu. • • Menggantik an choke/ballast yang mempunyai faktor kuasa yang lebih tinggi (nilai faktor kuasa biasanya tertera pada choke/ballast) ataupun yang mempunyai cop Sirim Menggantikan choke/ballast kepada jenis elektronik. Ini menunjukkan lampu kalimantang tersebut tidak dapat menerima kuasa elektrik yang mencukupi. Kapasitor akan meninggikan nilai faktor kuasa dan lebih kuasa dapat dihantar ke lampu kalimantang. Ini kerana nilai aruhan choke/ballast yang terdapat dalam lampu kalimantang menyebabkan kuasa tidak dapat dihantar sepenuhnya ke lampu kalimantang (faktor kuasa rendah).Sekiranya anda mahu menggunakan choke/ballast elektronik. apabila malam. Tambahan pula. siang berfungsi dengan baik. Malam Kelip-kelip Pernahkah lampu kalimantang di rumah anda jadi seperti ini.

sering dipasang di koridor. beranda rumah dll 3.semakin popular.teknologi baru. Lampu kalimantang kompak (Compact Florescent Light) . masih mahal Perbandingan .biasa terdapat di mana2 sahaja 2. Lampu kalimantang (Florescent light) . tiada lagi lampu pijar Syarikat pengeluar lampu jimat tenaga diseru mengurangkan harga produk tersebut Fakta Nombor (Kesan pengurangan lampu pijar) • • • 40% pengurangan pengeluaran karbon menjelang 2020 Rakyat Malaysia jimat RM336 juta setahun penggunaan elektrik Pengunaan lampu pijar di Malaysia = 1074 GigaWatt/jam selama setahun Lampu jimat tenaga 1. Lampu dioda (LED lightbulb) .Berita • • • Pengunaan lampu pijar mula dihentikan tahun hadapan (arahan kerajaan) Pada 2014.

023 kW/j 1.500 jam 6.000 jam 1 0.7 0.30 Mengandungi merkuri (mengandungi 1 mg ~ 5 mg merkuri pada setiap mentol kalimantang) Merkuri adalah beracun kepada manusia Kerajaan perlu menguatkuasakan undang2 dan memberi pendidikan kepada rakyat untuk melupuskan lampu kalimantang dengan cara yang betul Disebabkan masalah ini.LAMPU PIJAR vs LAMPU KALIMANTANG KOMPAK Jenis mentol Harga seunit Jangka hayat Bil.20 RM105. jangka hayat yang lama dan tahan lasak. syarikat pengeluar mula menghasilkan lampu dioda.000) + (bil.00 10. Lampu LED Dalam bahasa Melayu ialah Diod Pemancar Cahaya.90 Jumlah penjimatan untuk 10. .33*kW/j*10. LED kini semakin popular sebagai alternatif menggantikan lampu yang sedia ada kerana ia menjimatkan tenaga.000 jam Jumlah kuasa digunakan dalam sejam Keamatan cahaya (Lumens) Jumlah kos untuk 10.1 kW/j 1. bebas merkuri.mentol*harga seunit) 100W lampu pijar 23W kalimantang kompak RM30.500 RM6. mentol untuk 10. tetapi teknologi ini masih baru dan mahal.000 jam dengan kalimantang kompak Masalah lampu kalimantang • • • • RM264.00 1.000 jam = (RM0.690 RM370.

apabila elektron daripada sumber bekalan elektrik bergabung dengan lubang (hole) di permukaan cip semikonduktor.7V hingga 4.Secara teori. lampu kecemasan dan lampu penunjuk pada peralatan elektrik. . Gambar di bawah menunjukkan bahagian2 penting pada LED. Warna cahaya ini bergantung kepada jumlah tenaga yang dipancarkan. LED memerlukan voltan 1. LED kini banyak digunakan pada lampu isyarat. pancaran tenaga (cahaya) akan terhasil.6V bergantung kepada warna cahaya yang dipancarkan.

Ada rumah yang menggunakan fius menggantikan suis utama. Arus tinggi berlaku disebabkan berlaku litar pintas antara wayar live dan wayar neutral ataupun penggunaan peralatan elektrik yang terlalu banyak. Kapasiti RCD yang sering digunakan adalah 40A dan 63A yang mempunyai kepekaan 100mA atau 300mA. rumah Semi-D dan rumah2 di kampung.DB) sistem bekalan elektrik 1 fasa. MCB (Miniature Circuit Breaker) Disambung kepada pendawaian soket plug dan pendawaian lampu/kipas.Papan Agihan Sistem Bekalan Elektrik di Rumah (Satu Fasa) Gambar di atas menunjukkan kotak agihan (Distribution Board . Ia berfungsi untuk memutuskan bekalan elektrik sekiranya arus elektrik yang tinggi melebihi kapasiti MCB. RCD (Residual Current Device) Kadangkala dikenali sebagai RCCB (Residual Current Circuit Breaker) atau ELCB (Earth Leakage Circuit Breaker). Ia biasanya terdapat di rumah2 teres. Suis utama Berfungsi untuk memutuskan bekalan elektrik di dalam rumah. Alat ini merupakan alat paling penting kerana ia melindungi anda dari renjatan elektrik dan peralatan elektrik dari voltan tinggi akibat kilat. .

kayu atau apa2 bahan yang tidak mengalirkan elektrik. anda perlu menaikkan semula suisnya (reset) supaya bekalan elektrik pulih seperti biasa.Kapasiti MCB yang selalu digunakan adalah • • • 6A (untuk pendawaian lampu/kipas) 20A (untuk pendawaian soket plug) 32A (untuk pendawaian soket plug) RCD terpelantik (trip). kadang-kala RCD tidak dapat dinaikkan (reset) walaupun ditolak berkali2 ke atas. voltan tinggi akibat kilat ataupun berlaku kerosakan pada pendawaian yang menyebabkan arus mengalir ke bumi. Jika tiada. alas kaki anda dengan kepingan getah. tidak boleh dinaikkan (reset) Artikel terdahulu penulis telah memperkenalkan RCB dalam sistem pembekalan elektrik 1 fasa di rumah. Apabila RCD trip. Walaubagaimanapun. . berikut adalah langkah2 yang perlu anda buat (rujuk gambar di atas) : 1. Sekiranya keadaan ini berlaku. Pakai selipar getah ataupun kasut keselamatan. RCB akan terpelantik ke bawah (trip) apabila berlaku renjatan elektrik.

ini menunjukkan RCD tersebut telah rosak. 4. naikkan semula suis utama (on). naikkan (on) semua suis MCB satu persatu 5. Dapatkan juruelektrik untuk menggantikan RCD ini. Sekiranya ada suis MCB apabila dinaikkan. Sekiranya suis RCD tidak jatuh (trip) sebaik sahaja suis utama dinaikkan (on). Turunkan suis utama dan semua suis MCB (off) dan kemudian naikkan suis RCD. ini menunjukkan RCD tersebut telah rosak. naikkan semula suis RCD dan suis MCB yang lain. suis RCD terjatuh semula ke bawah. Sekiranya suis RCD dapat dinaikkan. Sekiranya suis tersebut tidak dapat dinaikkan juga. Dapatkan juruelektrik untuk mengesan punca litar pintas dan pembaikan. 3. Sekiranya suis RCD jatuh semula sebaik sahaja suis utama dinaikkan. ini menunjukkan ada pendawaian atau peralatan elektrik yang mengalami litar pintas ke bumi. Dapatkan juruelektrik untuk menggantikan RCD ini. Bagaimana elektrik sampai ke rumah . Biarkan suis MCB tersebut dalam keadaan off.2.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful