Kelebihan Menggunakan Choke/Ballast Elektronik pada Lampu Kalimantang Secara umumnya, litar lampu kalimantang adalah seperti

gambarajah di bawah. (Nota: Tanpa kapasitor, lampu kalimantang masih boleh berfungsi)

Sekiranya choke/ballast digunakan, pendawaian lampu kalimantang adalah seperti gambarajah di bawah

Kelebihan menggunakan choke/ballast elektronik;

• • • • •

Lebih jimat tenaga kerana choke/ballast elektronik mempunyai nilai faktor kuasa yang tinggi (lebih kurang 0.95), oleh itu kurang menggunakan arus elektrik untuk menghidupkan tiub kalimantang dan ini akan memanjangkan jangka hayat pendawaian lampu. Kurang lesapan kuasa pada choke/ballast elektronik, ini akan menyumbang kepada penjimatan bil elektrik Lampu tidak berkelip2 semasa dihidupkan Tiada bunyi berdengung semasa lampu menyala Siaran TV atau radio tidak terganggu semasa lampu dihidupkan Tiada penggunaan starter

apabila malam. adalah dinasihatkan supaya anda membeli choke/ballast elektronik yang berharga RM10 ke atas. lampunya berkelip2. Lampu Pijar vs Lampu Jimat Tenaga . voltan bekalan elektrik rumah anda akan menjadi rendah sedikit kerana banyak peralatan ekektrik dan lampu yang dihidupkan ketika itu. tetapi apabila malam. Malam Kelip-kelip Pernahkah lampu kalimantang di rumah anda jadi seperti ini. • Memasang kapasitor seperti gambarajah di bawah. • • Menggantik an choke/ballast yang mempunyai faktor kuasa yang lebih tinggi (nilai faktor kuasa biasanya tertera pada choke/ballast) ataupun yang mempunyai cop Sirim Menggantikan choke/ballast kepada jenis elektronik. siang berfungsi dengan baik. Lampu Kalimantang: Siang OK. Ini kerana nilai aruhan choke/ballast yang terdapat dalam lampu kalimantang menyebabkan kuasa tidak dapat dihantar sepenuhnya ke lampu kalimantang (faktor kuasa rendah). Tambahan pula. Choke/ballast elektronik yang murah biasanya cepat rosak kerana ia menggunakan komponen elektronik berkualiti rendah. Terdapat beberapa cara untuk membaiki lampu kalimantang tersebut. Kapasitor akan meninggikan nilai faktor kuasa dan lebih kuasa dapat dihantar ke lampu kalimantang.Sekiranya anda mahu menggunakan choke/ballast elektronik. Tetapi ini memerlukan perubahan pada pendawaian dalam lampu kalimantang. Ini menunjukkan lampu kalimantang tersebut tidak dapat menerima kuasa elektrik yang mencukupi.

Berita • • • Pengunaan lampu pijar mula dihentikan tahun hadapan (arahan kerajaan) Pada 2014. sering dipasang di koridor.teknologi baru.semakin popular. tiada lagi lampu pijar Syarikat pengeluar lampu jimat tenaga diseru mengurangkan harga produk tersebut Fakta Nombor (Kesan pengurangan lampu pijar) • • • 40% pengurangan pengeluaran karbon menjelang 2020 Rakyat Malaysia jimat RM336 juta setahun penggunaan elektrik Pengunaan lampu pijar di Malaysia = 1074 GigaWatt/jam selama setahun Lampu jimat tenaga 1. Lampu kalimantang kompak (Compact Florescent Light) . Lampu kalimantang (Florescent light) . beranda rumah dll 3. Lampu dioda (LED lightbulb) .biasa terdapat di mana2 sahaja 2. masih mahal Perbandingan .

mentol*harga seunit) 100W lampu pijar 23W kalimantang kompak RM30.000 jam 1 0.00 1.500 jam 6.1 kW/j 1.500 RM6. jangka hayat yang lama dan tahan lasak. .000 jam Jumlah kuasa digunakan dalam sejam Keamatan cahaya (Lumens) Jumlah kos untuk 10.000) + (bil.00 10.30 Mengandungi merkuri (mengandungi 1 mg ~ 5 mg merkuri pada setiap mentol kalimantang) Merkuri adalah beracun kepada manusia Kerajaan perlu menguatkuasakan undang2 dan memberi pendidikan kepada rakyat untuk melupuskan lampu kalimantang dengan cara yang betul Disebabkan masalah ini.000 jam dengan kalimantang kompak Masalah lampu kalimantang • • • • RM264. tetapi teknologi ini masih baru dan mahal.33*kW/j*10.7 0.90 Jumlah penjimatan untuk 10.690 RM370.20 RM105. bebas merkuri.LAMPU PIJAR vs LAMPU KALIMANTANG KOMPAK Jenis mentol Harga seunit Jangka hayat Bil. LED kini semakin popular sebagai alternatif menggantikan lampu yang sedia ada kerana ia menjimatkan tenaga. Lampu LED Dalam bahasa Melayu ialah Diod Pemancar Cahaya.023 kW/j 1.000 jam = (RM0. mentol untuk 10. syarikat pengeluar mula menghasilkan lampu dioda.

apabila elektron daripada sumber bekalan elektrik bergabung dengan lubang (hole) di permukaan cip semikonduktor. lampu kecemasan dan lampu penunjuk pada peralatan elektrik.Secara teori.6V bergantung kepada warna cahaya yang dipancarkan.7V hingga 4. LED kini banyak digunakan pada lampu isyarat. Gambar di bawah menunjukkan bahagian2 penting pada LED. LED memerlukan voltan 1. Warna cahaya ini bergantung kepada jumlah tenaga yang dipancarkan. pancaran tenaga (cahaya) akan terhasil. .

Ia biasanya terdapat di rumah2 teres. RCD (Residual Current Device) Kadangkala dikenali sebagai RCCB (Residual Current Circuit Breaker) atau ELCB (Earth Leakage Circuit Breaker).Papan Agihan Sistem Bekalan Elektrik di Rumah (Satu Fasa) Gambar di atas menunjukkan kotak agihan (Distribution Board . Arus tinggi berlaku disebabkan berlaku litar pintas antara wayar live dan wayar neutral ataupun penggunaan peralatan elektrik yang terlalu banyak. Ia berfungsi untuk memutuskan bekalan elektrik sekiranya arus elektrik yang tinggi melebihi kapasiti MCB. . Alat ini merupakan alat paling penting kerana ia melindungi anda dari renjatan elektrik dan peralatan elektrik dari voltan tinggi akibat kilat. Suis utama Berfungsi untuk memutuskan bekalan elektrik di dalam rumah. Kapasiti RCD yang sering digunakan adalah 40A dan 63A yang mempunyai kepekaan 100mA atau 300mA.DB) sistem bekalan elektrik 1 fasa. Ada rumah yang menggunakan fius menggantikan suis utama. MCB (Miniature Circuit Breaker) Disambung kepada pendawaian soket plug dan pendawaian lampu/kipas. rumah Semi-D dan rumah2 di kampung.

Jika tiada. voltan tinggi akibat kilat ataupun berlaku kerosakan pada pendawaian yang menyebabkan arus mengalir ke bumi. kadang-kala RCD tidak dapat dinaikkan (reset) walaupun ditolak berkali2 ke atas. Sekiranya keadaan ini berlaku. Apabila RCD trip. kayu atau apa2 bahan yang tidak mengalirkan elektrik. berikut adalah langkah2 yang perlu anda buat (rujuk gambar di atas) : 1. . alas kaki anda dengan kepingan getah. Walaubagaimanapun.Kapasiti MCB yang selalu digunakan adalah • • • 6A (untuk pendawaian lampu/kipas) 20A (untuk pendawaian soket plug) 32A (untuk pendawaian soket plug) RCD terpelantik (trip). tidak boleh dinaikkan (reset) Artikel terdahulu penulis telah memperkenalkan RCB dalam sistem pembekalan elektrik 1 fasa di rumah. anda perlu menaikkan semula suisnya (reset) supaya bekalan elektrik pulih seperti biasa. RCB akan terpelantik ke bawah (trip) apabila berlaku renjatan elektrik. Pakai selipar getah ataupun kasut keselamatan.

ini menunjukkan ada pendawaian atau peralatan elektrik yang mengalami litar pintas ke bumi. 3. Dapatkan juruelektrik untuk menggantikan RCD ini. Dapatkan juruelektrik untuk menggantikan RCD ini. Dapatkan juruelektrik untuk mengesan punca litar pintas dan pembaikan. Biarkan suis MCB tersebut dalam keadaan off. Sekiranya suis RCD tidak jatuh (trip) sebaik sahaja suis utama dinaikkan (on). 4. Sekiranya suis RCD dapat dinaikkan. ini menunjukkan RCD tersebut telah rosak. Sekiranya suis RCD jatuh semula sebaik sahaja suis utama dinaikkan. ini menunjukkan RCD tersebut telah rosak. naikkan semula suis RCD dan suis MCB yang lain. Sekiranya ada suis MCB apabila dinaikkan. Turunkan suis utama dan semua suis MCB (off) dan kemudian naikkan suis RCD.2. suis RCD terjatuh semula ke bawah. naikkan (on) semua suis MCB satu persatu 5. Sekiranya suis tersebut tidak dapat dinaikkan juga. naikkan semula suis utama (on). Bagaimana elektrik sampai ke rumah .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful