P. 1
lampu kalimantang

lampu kalimantang

|Views: 5,732|Likes:
Published by Ab Ghani Wan Hanafi

More info:

Published by: Ab Ghani Wan Hanafi on Oct 15, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/11/2013

pdf

text

original

Kelebihan Menggunakan Choke/Ballast Elektronik pada Lampu Kalimantang Secara umumnya, litar lampu kalimantang adalah seperti

gambarajah di bawah. (Nota: Tanpa kapasitor, lampu kalimantang masih boleh berfungsi)

Sekiranya choke/ballast digunakan, pendawaian lampu kalimantang adalah seperti gambarajah di bawah

Kelebihan menggunakan choke/ballast elektronik;

• • • • •

Lebih jimat tenaga kerana choke/ballast elektronik mempunyai nilai faktor kuasa yang tinggi (lebih kurang 0.95), oleh itu kurang menggunakan arus elektrik untuk menghidupkan tiub kalimantang dan ini akan memanjangkan jangka hayat pendawaian lampu. Kurang lesapan kuasa pada choke/ballast elektronik, ini akan menyumbang kepada penjimatan bil elektrik Lampu tidak berkelip2 semasa dihidupkan Tiada bunyi berdengung semasa lampu menyala Siaran TV atau radio tidak terganggu semasa lampu dihidupkan Tiada penggunaan starter

Terdapat beberapa cara untuk membaiki lampu kalimantang tersebut. Choke/ballast elektronik yang murah biasanya cepat rosak kerana ia menggunakan komponen elektronik berkualiti rendah. Kapasitor akan meninggikan nilai faktor kuasa dan lebih kuasa dapat dihantar ke lampu kalimantang. Tetapi ini memerlukan perubahan pada pendawaian dalam lampu kalimantang. Lampu Pijar vs Lampu Jimat Tenaga . Malam Kelip-kelip Pernahkah lampu kalimantang di rumah anda jadi seperti ini. apabila malam. voltan bekalan elektrik rumah anda akan menjadi rendah sedikit kerana banyak peralatan ekektrik dan lampu yang dihidupkan ketika itu. lampunya berkelip2. Tambahan pula. • • Menggantik an choke/ballast yang mempunyai faktor kuasa yang lebih tinggi (nilai faktor kuasa biasanya tertera pada choke/ballast) ataupun yang mempunyai cop Sirim Menggantikan choke/ballast kepada jenis elektronik. • Memasang kapasitor seperti gambarajah di bawah.Sekiranya anda mahu menggunakan choke/ballast elektronik. siang berfungsi dengan baik. Ini kerana nilai aruhan choke/ballast yang terdapat dalam lampu kalimantang menyebabkan kuasa tidak dapat dihantar sepenuhnya ke lampu kalimantang (faktor kuasa rendah). Ini menunjukkan lampu kalimantang tersebut tidak dapat menerima kuasa elektrik yang mencukupi. adalah dinasihatkan supaya anda membeli choke/ballast elektronik yang berharga RM10 ke atas. Lampu Kalimantang: Siang OK. tetapi apabila malam.

semakin popular. beranda rumah dll 3.biasa terdapat di mana2 sahaja 2. sering dipasang di koridor.Berita • • • Pengunaan lampu pijar mula dihentikan tahun hadapan (arahan kerajaan) Pada 2014. Lampu kalimantang (Florescent light) . masih mahal Perbandingan . tiada lagi lampu pijar Syarikat pengeluar lampu jimat tenaga diseru mengurangkan harga produk tersebut Fakta Nombor (Kesan pengurangan lampu pijar) • • • 40% pengurangan pengeluaran karbon menjelang 2020 Rakyat Malaysia jimat RM336 juta setahun penggunaan elektrik Pengunaan lampu pijar di Malaysia = 1074 GigaWatt/jam selama setahun Lampu jimat tenaga 1.teknologi baru. Lampu kalimantang kompak (Compact Florescent Light) . Lampu dioda (LED lightbulb) .

90 Jumlah penjimatan untuk 10. LED kini semakin popular sebagai alternatif menggantikan lampu yang sedia ada kerana ia menjimatkan tenaga.33*kW/j*10. jangka hayat yang lama dan tahan lasak.mentol*harga seunit) 100W lampu pijar 23W kalimantang kompak RM30.500 jam 6.000) + (bil.023 kW/j 1. tetapi teknologi ini masih baru dan mahal.1 kW/j 1. .500 RM6.20 RM105. syarikat pengeluar mula menghasilkan lampu dioda. mentol untuk 10.000 jam 1 0.000 jam = (RM0. Lampu LED Dalam bahasa Melayu ialah Diod Pemancar Cahaya.7 0.690 RM370.30 Mengandungi merkuri (mengandungi 1 mg ~ 5 mg merkuri pada setiap mentol kalimantang) Merkuri adalah beracun kepada manusia Kerajaan perlu menguatkuasakan undang2 dan memberi pendidikan kepada rakyat untuk melupuskan lampu kalimantang dengan cara yang betul Disebabkan masalah ini. bebas merkuri.00 1.000 jam Jumlah kuasa digunakan dalam sejam Keamatan cahaya (Lumens) Jumlah kos untuk 10.000 jam dengan kalimantang kompak Masalah lampu kalimantang • • • • RM264.LAMPU PIJAR vs LAMPU KALIMANTANG KOMPAK Jenis mentol Harga seunit Jangka hayat Bil.00 10.

7V hingga 4.6V bergantung kepada warna cahaya yang dipancarkan. LED kini banyak digunakan pada lampu isyarat.Secara teori. . Gambar di bawah menunjukkan bahagian2 penting pada LED. apabila elektron daripada sumber bekalan elektrik bergabung dengan lubang (hole) di permukaan cip semikonduktor. lampu kecemasan dan lampu penunjuk pada peralatan elektrik. Warna cahaya ini bergantung kepada jumlah tenaga yang dipancarkan. LED memerlukan voltan 1. pancaran tenaga (cahaya) akan terhasil.

Suis utama Berfungsi untuk memutuskan bekalan elektrik di dalam rumah. Kapasiti RCD yang sering digunakan adalah 40A dan 63A yang mempunyai kepekaan 100mA atau 300mA. RCD (Residual Current Device) Kadangkala dikenali sebagai RCCB (Residual Current Circuit Breaker) atau ELCB (Earth Leakage Circuit Breaker). Alat ini merupakan alat paling penting kerana ia melindungi anda dari renjatan elektrik dan peralatan elektrik dari voltan tinggi akibat kilat.Papan Agihan Sistem Bekalan Elektrik di Rumah (Satu Fasa) Gambar di atas menunjukkan kotak agihan (Distribution Board . Ada rumah yang menggunakan fius menggantikan suis utama. MCB (Miniature Circuit Breaker) Disambung kepada pendawaian soket plug dan pendawaian lampu/kipas. Arus tinggi berlaku disebabkan berlaku litar pintas antara wayar live dan wayar neutral ataupun penggunaan peralatan elektrik yang terlalu banyak. Ia berfungsi untuk memutuskan bekalan elektrik sekiranya arus elektrik yang tinggi melebihi kapasiti MCB. Ia biasanya terdapat di rumah2 teres. .DB) sistem bekalan elektrik 1 fasa. rumah Semi-D dan rumah2 di kampung.

tidak boleh dinaikkan (reset) Artikel terdahulu penulis telah memperkenalkan RCB dalam sistem pembekalan elektrik 1 fasa di rumah. Walaubagaimanapun. Sekiranya keadaan ini berlaku. berikut adalah langkah2 yang perlu anda buat (rujuk gambar di atas) : 1. anda perlu menaikkan semula suisnya (reset) supaya bekalan elektrik pulih seperti biasa. Jika tiada. alas kaki anda dengan kepingan getah. Apabila RCD trip. kayu atau apa2 bahan yang tidak mengalirkan elektrik. RCB akan terpelantik ke bawah (trip) apabila berlaku renjatan elektrik. .Kapasiti MCB yang selalu digunakan adalah • • • 6A (untuk pendawaian lampu/kipas) 20A (untuk pendawaian soket plug) 32A (untuk pendawaian soket plug) RCD terpelantik (trip). voltan tinggi akibat kilat ataupun berlaku kerosakan pada pendawaian yang menyebabkan arus mengalir ke bumi. kadang-kala RCD tidak dapat dinaikkan (reset) walaupun ditolak berkali2 ke atas. Pakai selipar getah ataupun kasut keselamatan.

Sekiranya suis RCD tidak jatuh (trip) sebaik sahaja suis utama dinaikkan (on). Sekiranya suis RCD dapat dinaikkan. naikkan semula suis RCD dan suis MCB yang lain. Turunkan suis utama dan semua suis MCB (off) dan kemudian naikkan suis RCD. ini menunjukkan ada pendawaian atau peralatan elektrik yang mengalami litar pintas ke bumi. Dapatkan juruelektrik untuk menggantikan RCD ini. Bagaimana elektrik sampai ke rumah .2. 4. Sekiranya ada suis MCB apabila dinaikkan. Sekiranya suis RCD jatuh semula sebaik sahaja suis utama dinaikkan. ini menunjukkan RCD tersebut telah rosak. suis RCD terjatuh semula ke bawah. ini menunjukkan RCD tersebut telah rosak. 3. naikkan semula suis utama (on). Dapatkan juruelektrik untuk menggantikan RCD ini. naikkan (on) semua suis MCB satu persatu 5. Sekiranya suis tersebut tidak dapat dinaikkan juga. Biarkan suis MCB tersebut dalam keadaan off. Dapatkan juruelektrik untuk mengesan punca litar pintas dan pembaikan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->