P. 1
lampu kalimantang

lampu kalimantang

|Views: 5,813|Likes:
Published by Ab Ghani Wan Hanafi

More info:

Published by: Ab Ghani Wan Hanafi on Oct 15, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/11/2013

pdf

text

original

Kelebihan Menggunakan Choke/Ballast Elektronik pada Lampu Kalimantang Secara umumnya, litar lampu kalimantang adalah seperti

gambarajah di bawah. (Nota: Tanpa kapasitor, lampu kalimantang masih boleh berfungsi)

Sekiranya choke/ballast digunakan, pendawaian lampu kalimantang adalah seperti gambarajah di bawah

Kelebihan menggunakan choke/ballast elektronik;

• • • • •

Lebih jimat tenaga kerana choke/ballast elektronik mempunyai nilai faktor kuasa yang tinggi (lebih kurang 0.95), oleh itu kurang menggunakan arus elektrik untuk menghidupkan tiub kalimantang dan ini akan memanjangkan jangka hayat pendawaian lampu. Kurang lesapan kuasa pada choke/ballast elektronik, ini akan menyumbang kepada penjimatan bil elektrik Lampu tidak berkelip2 semasa dihidupkan Tiada bunyi berdengung semasa lampu menyala Siaran TV atau radio tidak terganggu semasa lampu dihidupkan Tiada penggunaan starter

Ini menunjukkan lampu kalimantang tersebut tidak dapat menerima kuasa elektrik yang mencukupi. siang berfungsi dengan baik. Lampu Kalimantang: Siang OK. apabila malam. Choke/ballast elektronik yang murah biasanya cepat rosak kerana ia menggunakan komponen elektronik berkualiti rendah. Lampu Pijar vs Lampu Jimat Tenaga . Malam Kelip-kelip Pernahkah lampu kalimantang di rumah anda jadi seperti ini. lampunya berkelip2. Terdapat beberapa cara untuk membaiki lampu kalimantang tersebut.Sekiranya anda mahu menggunakan choke/ballast elektronik. • • Menggantik an choke/ballast yang mempunyai faktor kuasa yang lebih tinggi (nilai faktor kuasa biasanya tertera pada choke/ballast) ataupun yang mempunyai cop Sirim Menggantikan choke/ballast kepada jenis elektronik. • Memasang kapasitor seperti gambarajah di bawah. Kapasitor akan meninggikan nilai faktor kuasa dan lebih kuasa dapat dihantar ke lampu kalimantang. voltan bekalan elektrik rumah anda akan menjadi rendah sedikit kerana banyak peralatan ekektrik dan lampu yang dihidupkan ketika itu. tetapi apabila malam. adalah dinasihatkan supaya anda membeli choke/ballast elektronik yang berharga RM10 ke atas. Tambahan pula. Tetapi ini memerlukan perubahan pada pendawaian dalam lampu kalimantang. Ini kerana nilai aruhan choke/ballast yang terdapat dalam lampu kalimantang menyebabkan kuasa tidak dapat dihantar sepenuhnya ke lampu kalimantang (faktor kuasa rendah).

tiada lagi lampu pijar Syarikat pengeluar lampu jimat tenaga diseru mengurangkan harga produk tersebut Fakta Nombor (Kesan pengurangan lampu pijar) • • • 40% pengurangan pengeluaran karbon menjelang 2020 Rakyat Malaysia jimat RM336 juta setahun penggunaan elektrik Pengunaan lampu pijar di Malaysia = 1074 GigaWatt/jam selama setahun Lampu jimat tenaga 1. Lampu dioda (LED lightbulb) . Lampu kalimantang kompak (Compact Florescent Light) . Lampu kalimantang (Florescent light) . masih mahal Perbandingan . beranda rumah dll 3. sering dipasang di koridor.semakin popular.Berita • • • Pengunaan lampu pijar mula dihentikan tahun hadapan (arahan kerajaan) Pada 2014.teknologi baru.biasa terdapat di mana2 sahaja 2.

000) + (bil.500 jam 6.500 RM6. bebas merkuri.00 10.023 kW/j 1.000 jam 1 0. LED kini semakin popular sebagai alternatif menggantikan lampu yang sedia ada kerana ia menjimatkan tenaga.000 jam = (RM0.LAMPU PIJAR vs LAMPU KALIMANTANG KOMPAK Jenis mentol Harga seunit Jangka hayat Bil.1 kW/j 1.30 Mengandungi merkuri (mengandungi 1 mg ~ 5 mg merkuri pada setiap mentol kalimantang) Merkuri adalah beracun kepada manusia Kerajaan perlu menguatkuasakan undang2 dan memberi pendidikan kepada rakyat untuk melupuskan lampu kalimantang dengan cara yang betul Disebabkan masalah ini.7 0. jangka hayat yang lama dan tahan lasak. mentol untuk 10. syarikat pengeluar mula menghasilkan lampu dioda. Lampu LED Dalam bahasa Melayu ialah Diod Pemancar Cahaya. tetapi teknologi ini masih baru dan mahal.000 jam dengan kalimantang kompak Masalah lampu kalimantang • • • • RM264.690 RM370.mentol*harga seunit) 100W lampu pijar 23W kalimantang kompak RM30. .00 1.000 jam Jumlah kuasa digunakan dalam sejam Keamatan cahaya (Lumens) Jumlah kos untuk 10.33*kW/j*10.90 Jumlah penjimatan untuk 10.20 RM105.

lampu kecemasan dan lampu penunjuk pada peralatan elektrik.6V bergantung kepada warna cahaya yang dipancarkan.Secara teori. Warna cahaya ini bergantung kepada jumlah tenaga yang dipancarkan. LED kini banyak digunakan pada lampu isyarat. Gambar di bawah menunjukkan bahagian2 penting pada LED. LED memerlukan voltan 1. pancaran tenaga (cahaya) akan terhasil.7V hingga 4. apabila elektron daripada sumber bekalan elektrik bergabung dengan lubang (hole) di permukaan cip semikonduktor. .

.Papan Agihan Sistem Bekalan Elektrik di Rumah (Satu Fasa) Gambar di atas menunjukkan kotak agihan (Distribution Board . Ada rumah yang menggunakan fius menggantikan suis utama. Ia biasanya terdapat di rumah2 teres.DB) sistem bekalan elektrik 1 fasa. Suis utama Berfungsi untuk memutuskan bekalan elektrik di dalam rumah. Ia berfungsi untuk memutuskan bekalan elektrik sekiranya arus elektrik yang tinggi melebihi kapasiti MCB. RCD (Residual Current Device) Kadangkala dikenali sebagai RCCB (Residual Current Circuit Breaker) atau ELCB (Earth Leakage Circuit Breaker). Arus tinggi berlaku disebabkan berlaku litar pintas antara wayar live dan wayar neutral ataupun penggunaan peralatan elektrik yang terlalu banyak. Alat ini merupakan alat paling penting kerana ia melindungi anda dari renjatan elektrik dan peralatan elektrik dari voltan tinggi akibat kilat. MCB (Miniature Circuit Breaker) Disambung kepada pendawaian soket plug dan pendawaian lampu/kipas. rumah Semi-D dan rumah2 di kampung. Kapasiti RCD yang sering digunakan adalah 40A dan 63A yang mempunyai kepekaan 100mA atau 300mA.

RCB akan terpelantik ke bawah (trip) apabila berlaku renjatan elektrik. anda perlu menaikkan semula suisnya (reset) supaya bekalan elektrik pulih seperti biasa. voltan tinggi akibat kilat ataupun berlaku kerosakan pada pendawaian yang menyebabkan arus mengalir ke bumi. Apabila RCD trip. kadang-kala RCD tidak dapat dinaikkan (reset) walaupun ditolak berkali2 ke atas. alas kaki anda dengan kepingan getah. Sekiranya keadaan ini berlaku.Kapasiti MCB yang selalu digunakan adalah • • • 6A (untuk pendawaian lampu/kipas) 20A (untuk pendawaian soket plug) 32A (untuk pendawaian soket plug) RCD terpelantik (trip). Jika tiada. . Walaubagaimanapun. kayu atau apa2 bahan yang tidak mengalirkan elektrik. Pakai selipar getah ataupun kasut keselamatan. tidak boleh dinaikkan (reset) Artikel terdahulu penulis telah memperkenalkan RCB dalam sistem pembekalan elektrik 1 fasa di rumah. berikut adalah langkah2 yang perlu anda buat (rujuk gambar di atas) : 1.

Sekiranya suis RCD jatuh semula sebaik sahaja suis utama dinaikkan. suis RCD terjatuh semula ke bawah. naikkan semula suis utama (on). ini menunjukkan RCD tersebut telah rosak. Sekiranya suis tersebut tidak dapat dinaikkan juga. Sekiranya suis RCD tidak jatuh (trip) sebaik sahaja suis utama dinaikkan (on). 4. Biarkan suis MCB tersebut dalam keadaan off. ini menunjukkan RCD tersebut telah rosak. Dapatkan juruelektrik untuk menggantikan RCD ini. naikkan (on) semua suis MCB satu persatu 5. Dapatkan juruelektrik untuk mengesan punca litar pintas dan pembaikan. 3. Bagaimana elektrik sampai ke rumah . ini menunjukkan ada pendawaian atau peralatan elektrik yang mengalami litar pintas ke bumi.2. Sekiranya ada suis MCB apabila dinaikkan. Turunkan suis utama dan semua suis MCB (off) dan kemudian naikkan suis RCD. naikkan semula suis RCD dan suis MCB yang lain. Dapatkan juruelektrik untuk menggantikan RCD ini. Sekiranya suis RCD dapat dinaikkan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->