Kelebihan Menggunakan Choke/Ballast Elektronik pada Lampu Kalimantang Secara umumnya, litar lampu kalimantang adalah seperti

gambarajah di bawah. (Nota: Tanpa kapasitor, lampu kalimantang masih boleh berfungsi)

Sekiranya choke/ballast digunakan, pendawaian lampu kalimantang adalah seperti gambarajah di bawah

Kelebihan menggunakan choke/ballast elektronik;

• • • • •

Lebih jimat tenaga kerana choke/ballast elektronik mempunyai nilai faktor kuasa yang tinggi (lebih kurang 0.95), oleh itu kurang menggunakan arus elektrik untuk menghidupkan tiub kalimantang dan ini akan memanjangkan jangka hayat pendawaian lampu. Kurang lesapan kuasa pada choke/ballast elektronik, ini akan menyumbang kepada penjimatan bil elektrik Lampu tidak berkelip2 semasa dihidupkan Tiada bunyi berdengung semasa lampu menyala Siaran TV atau radio tidak terganggu semasa lampu dihidupkan Tiada penggunaan starter

Tetapi ini memerlukan perubahan pada pendawaian dalam lampu kalimantang. Terdapat beberapa cara untuk membaiki lampu kalimantang tersebut. Ini menunjukkan lampu kalimantang tersebut tidak dapat menerima kuasa elektrik yang mencukupi. Lampu Pijar vs Lampu Jimat Tenaga . tetapi apabila malam. lampunya berkelip2. • Memasang kapasitor seperti gambarajah di bawah. Choke/ballast elektronik yang murah biasanya cepat rosak kerana ia menggunakan komponen elektronik berkualiti rendah. Kapasitor akan meninggikan nilai faktor kuasa dan lebih kuasa dapat dihantar ke lampu kalimantang. Tambahan pula. • • Menggantik an choke/ballast yang mempunyai faktor kuasa yang lebih tinggi (nilai faktor kuasa biasanya tertera pada choke/ballast) ataupun yang mempunyai cop Sirim Menggantikan choke/ballast kepada jenis elektronik. adalah dinasihatkan supaya anda membeli choke/ballast elektronik yang berharga RM10 ke atas. apabila malam. Malam Kelip-kelip Pernahkah lampu kalimantang di rumah anda jadi seperti ini. voltan bekalan elektrik rumah anda akan menjadi rendah sedikit kerana banyak peralatan ekektrik dan lampu yang dihidupkan ketika itu. Lampu Kalimantang: Siang OK.Sekiranya anda mahu menggunakan choke/ballast elektronik. siang berfungsi dengan baik. Ini kerana nilai aruhan choke/ballast yang terdapat dalam lampu kalimantang menyebabkan kuasa tidak dapat dihantar sepenuhnya ke lampu kalimantang (faktor kuasa rendah).

Berita • • • Pengunaan lampu pijar mula dihentikan tahun hadapan (arahan kerajaan) Pada 2014. beranda rumah dll 3.teknologi baru. Lampu kalimantang kompak (Compact Florescent Light) . masih mahal Perbandingan . sering dipasang di koridor.biasa terdapat di mana2 sahaja 2. tiada lagi lampu pijar Syarikat pengeluar lampu jimat tenaga diseru mengurangkan harga produk tersebut Fakta Nombor (Kesan pengurangan lampu pijar) • • • 40% pengurangan pengeluaran karbon menjelang 2020 Rakyat Malaysia jimat RM336 juta setahun penggunaan elektrik Pengunaan lampu pijar di Malaysia = 1074 GigaWatt/jam selama setahun Lampu jimat tenaga 1.semakin popular. Lampu kalimantang (Florescent light) . Lampu dioda (LED lightbulb) .

500 RM6.000 jam 1 0. Lampu LED Dalam bahasa Melayu ialah Diod Pemancar Cahaya.000 jam Jumlah kuasa digunakan dalam sejam Keamatan cahaya (Lumens) Jumlah kos untuk 10. mentol untuk 10.33*kW/j*10.000 jam dengan kalimantang kompak Masalah lampu kalimantang • • • • RM264.690 RM370.000) + (bil.90 Jumlah penjimatan untuk 10. syarikat pengeluar mula menghasilkan lampu dioda. LED kini semakin popular sebagai alternatif menggantikan lampu yang sedia ada kerana ia menjimatkan tenaga. tetapi teknologi ini masih baru dan mahal.mentol*harga seunit) 100W lampu pijar 23W kalimantang kompak RM30.00 1. bebas merkuri.500 jam 6.LAMPU PIJAR vs LAMPU KALIMANTANG KOMPAK Jenis mentol Harga seunit Jangka hayat Bil.7 0.1 kW/j 1.30 Mengandungi merkuri (mengandungi 1 mg ~ 5 mg merkuri pada setiap mentol kalimantang) Merkuri adalah beracun kepada manusia Kerajaan perlu menguatkuasakan undang2 dan memberi pendidikan kepada rakyat untuk melupuskan lampu kalimantang dengan cara yang betul Disebabkan masalah ini. .000 jam = (RM0.023 kW/j 1.00 10. jangka hayat yang lama dan tahan lasak.20 RM105.

6V bergantung kepada warna cahaya yang dipancarkan. apabila elektron daripada sumber bekalan elektrik bergabung dengan lubang (hole) di permukaan cip semikonduktor. LED kini banyak digunakan pada lampu isyarat.Secara teori. pancaran tenaga (cahaya) akan terhasil. Gambar di bawah menunjukkan bahagian2 penting pada LED. Warna cahaya ini bergantung kepada jumlah tenaga yang dipancarkan. lampu kecemasan dan lampu penunjuk pada peralatan elektrik.7V hingga 4. LED memerlukan voltan 1. .

Suis utama Berfungsi untuk memutuskan bekalan elektrik di dalam rumah. Ia biasanya terdapat di rumah2 teres. . Ia berfungsi untuk memutuskan bekalan elektrik sekiranya arus elektrik yang tinggi melebihi kapasiti MCB. rumah Semi-D dan rumah2 di kampung. MCB (Miniature Circuit Breaker) Disambung kepada pendawaian soket plug dan pendawaian lampu/kipas. Kapasiti RCD yang sering digunakan adalah 40A dan 63A yang mempunyai kepekaan 100mA atau 300mA. Arus tinggi berlaku disebabkan berlaku litar pintas antara wayar live dan wayar neutral ataupun penggunaan peralatan elektrik yang terlalu banyak. Ada rumah yang menggunakan fius menggantikan suis utama.DB) sistem bekalan elektrik 1 fasa.Papan Agihan Sistem Bekalan Elektrik di Rumah (Satu Fasa) Gambar di atas menunjukkan kotak agihan (Distribution Board . Alat ini merupakan alat paling penting kerana ia melindungi anda dari renjatan elektrik dan peralatan elektrik dari voltan tinggi akibat kilat. RCD (Residual Current Device) Kadangkala dikenali sebagai RCCB (Residual Current Circuit Breaker) atau ELCB (Earth Leakage Circuit Breaker).

kadang-kala RCD tidak dapat dinaikkan (reset) walaupun ditolak berkali2 ke atas. kayu atau apa2 bahan yang tidak mengalirkan elektrik. tidak boleh dinaikkan (reset) Artikel terdahulu penulis telah memperkenalkan RCB dalam sistem pembekalan elektrik 1 fasa di rumah. anda perlu menaikkan semula suisnya (reset) supaya bekalan elektrik pulih seperti biasa. . Sekiranya keadaan ini berlaku. berikut adalah langkah2 yang perlu anda buat (rujuk gambar di atas) : 1. voltan tinggi akibat kilat ataupun berlaku kerosakan pada pendawaian yang menyebabkan arus mengalir ke bumi. Apabila RCD trip. RCB akan terpelantik ke bawah (trip) apabila berlaku renjatan elektrik. alas kaki anda dengan kepingan getah. Jika tiada. Walaubagaimanapun.Kapasiti MCB yang selalu digunakan adalah • • • 6A (untuk pendawaian lampu/kipas) 20A (untuk pendawaian soket plug) 32A (untuk pendawaian soket plug) RCD terpelantik (trip). Pakai selipar getah ataupun kasut keselamatan.

Sekiranya ada suis MCB apabila dinaikkan. 4. Sekiranya suis RCD dapat dinaikkan. naikkan semula suis RCD dan suis MCB yang lain. naikkan (on) semua suis MCB satu persatu 5. Sekiranya suis RCD tidak jatuh (trip) sebaik sahaja suis utama dinaikkan (on). suis RCD terjatuh semula ke bawah. Dapatkan juruelektrik untuk menggantikan RCD ini. Dapatkan juruelektrik untuk menggantikan RCD ini. naikkan semula suis utama (on). ini menunjukkan RCD tersebut telah rosak. 3. Bagaimana elektrik sampai ke rumah . Biarkan suis MCB tersebut dalam keadaan off. Turunkan suis utama dan semua suis MCB (off) dan kemudian naikkan suis RCD. Dapatkan juruelektrik untuk mengesan punca litar pintas dan pembaikan. ini menunjukkan RCD tersebut telah rosak. Sekiranya suis RCD jatuh semula sebaik sahaja suis utama dinaikkan. Sekiranya suis tersebut tidak dapat dinaikkan juga. ini menunjukkan ada pendawaian atau peralatan elektrik yang mengalami litar pintas ke bumi.2.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful