Kelebihan Menggunakan Choke/Ballast Elektronik pada Lampu Kalimantang Secara umumnya, litar lampu kalimantang adalah seperti

gambarajah di bawah. (Nota: Tanpa kapasitor, lampu kalimantang masih boleh berfungsi)

Sekiranya choke/ballast digunakan, pendawaian lampu kalimantang adalah seperti gambarajah di bawah

Kelebihan menggunakan choke/ballast elektronik;

• • • • •

Lebih jimat tenaga kerana choke/ballast elektronik mempunyai nilai faktor kuasa yang tinggi (lebih kurang 0.95), oleh itu kurang menggunakan arus elektrik untuk menghidupkan tiub kalimantang dan ini akan memanjangkan jangka hayat pendawaian lampu. Kurang lesapan kuasa pada choke/ballast elektronik, ini akan menyumbang kepada penjimatan bil elektrik Lampu tidak berkelip2 semasa dihidupkan Tiada bunyi berdengung semasa lampu menyala Siaran TV atau radio tidak terganggu semasa lampu dihidupkan Tiada penggunaan starter

Lampu Kalimantang: Siang OK. tetapi apabila malam. Choke/ballast elektronik yang murah biasanya cepat rosak kerana ia menggunakan komponen elektronik berkualiti rendah. apabila malam. Ini menunjukkan lampu kalimantang tersebut tidak dapat menerima kuasa elektrik yang mencukupi. Tetapi ini memerlukan perubahan pada pendawaian dalam lampu kalimantang. Malam Kelip-kelip Pernahkah lampu kalimantang di rumah anda jadi seperti ini.Sekiranya anda mahu menggunakan choke/ballast elektronik. adalah dinasihatkan supaya anda membeli choke/ballast elektronik yang berharga RM10 ke atas. • • Menggantik an choke/ballast yang mempunyai faktor kuasa yang lebih tinggi (nilai faktor kuasa biasanya tertera pada choke/ballast) ataupun yang mempunyai cop Sirim Menggantikan choke/ballast kepada jenis elektronik. Tambahan pula. Lampu Pijar vs Lampu Jimat Tenaga . Terdapat beberapa cara untuk membaiki lampu kalimantang tersebut. voltan bekalan elektrik rumah anda akan menjadi rendah sedikit kerana banyak peralatan ekektrik dan lampu yang dihidupkan ketika itu. Kapasitor akan meninggikan nilai faktor kuasa dan lebih kuasa dapat dihantar ke lampu kalimantang. Ini kerana nilai aruhan choke/ballast yang terdapat dalam lampu kalimantang menyebabkan kuasa tidak dapat dihantar sepenuhnya ke lampu kalimantang (faktor kuasa rendah). siang berfungsi dengan baik. • Memasang kapasitor seperti gambarajah di bawah. lampunya berkelip2.

biasa terdapat di mana2 sahaja 2.teknologi baru. Lampu kalimantang kompak (Compact Florescent Light) .semakin popular. Lampu dioda (LED lightbulb) . tiada lagi lampu pijar Syarikat pengeluar lampu jimat tenaga diseru mengurangkan harga produk tersebut Fakta Nombor (Kesan pengurangan lampu pijar) • • • 40% pengurangan pengeluaran karbon menjelang 2020 Rakyat Malaysia jimat RM336 juta setahun penggunaan elektrik Pengunaan lampu pijar di Malaysia = 1074 GigaWatt/jam selama setahun Lampu jimat tenaga 1.Berita • • • Pengunaan lampu pijar mula dihentikan tahun hadapan (arahan kerajaan) Pada 2014. masih mahal Perbandingan . Lampu kalimantang (Florescent light) . beranda rumah dll 3. sering dipasang di koridor.

500 jam 6.30 Mengandungi merkuri (mengandungi 1 mg ~ 5 mg merkuri pada setiap mentol kalimantang) Merkuri adalah beracun kepada manusia Kerajaan perlu menguatkuasakan undang2 dan memberi pendidikan kepada rakyat untuk melupuskan lampu kalimantang dengan cara yang betul Disebabkan masalah ini.023 kW/j 1.000) + (bil.33*kW/j*10.690 RM370.500 RM6. .1 kW/j 1.00 1.000 jam Jumlah kuasa digunakan dalam sejam Keamatan cahaya (Lumens) Jumlah kos untuk 10. syarikat pengeluar mula menghasilkan lampu dioda.000 jam = (RM0.90 Jumlah penjimatan untuk 10. mentol untuk 10.mentol*harga seunit) 100W lampu pijar 23W kalimantang kompak RM30.000 jam 1 0.20 RM105. LED kini semakin popular sebagai alternatif menggantikan lampu yang sedia ada kerana ia menjimatkan tenaga.LAMPU PIJAR vs LAMPU KALIMANTANG KOMPAK Jenis mentol Harga seunit Jangka hayat Bil.000 jam dengan kalimantang kompak Masalah lampu kalimantang • • • • RM264. tetapi teknologi ini masih baru dan mahal.00 10. jangka hayat yang lama dan tahan lasak. bebas merkuri.7 0. Lampu LED Dalam bahasa Melayu ialah Diod Pemancar Cahaya.

6V bergantung kepada warna cahaya yang dipancarkan.7V hingga 4. apabila elektron daripada sumber bekalan elektrik bergabung dengan lubang (hole) di permukaan cip semikonduktor. LED memerlukan voltan 1. LED kini banyak digunakan pada lampu isyarat. lampu kecemasan dan lampu penunjuk pada peralatan elektrik. . pancaran tenaga (cahaya) akan terhasil. Gambar di bawah menunjukkan bahagian2 penting pada LED.Secara teori. Warna cahaya ini bergantung kepada jumlah tenaga yang dipancarkan.

Suis utama Berfungsi untuk memutuskan bekalan elektrik di dalam rumah. Kapasiti RCD yang sering digunakan adalah 40A dan 63A yang mempunyai kepekaan 100mA atau 300mA. Ada rumah yang menggunakan fius menggantikan suis utama. Ia biasanya terdapat di rumah2 teres.DB) sistem bekalan elektrik 1 fasa. rumah Semi-D dan rumah2 di kampung.Papan Agihan Sistem Bekalan Elektrik di Rumah (Satu Fasa) Gambar di atas menunjukkan kotak agihan (Distribution Board . MCB (Miniature Circuit Breaker) Disambung kepada pendawaian soket plug dan pendawaian lampu/kipas. Ia berfungsi untuk memutuskan bekalan elektrik sekiranya arus elektrik yang tinggi melebihi kapasiti MCB. Alat ini merupakan alat paling penting kerana ia melindungi anda dari renjatan elektrik dan peralatan elektrik dari voltan tinggi akibat kilat. . Arus tinggi berlaku disebabkan berlaku litar pintas antara wayar live dan wayar neutral ataupun penggunaan peralatan elektrik yang terlalu banyak. RCD (Residual Current Device) Kadangkala dikenali sebagai RCCB (Residual Current Circuit Breaker) atau ELCB (Earth Leakage Circuit Breaker).

berikut adalah langkah2 yang perlu anda buat (rujuk gambar di atas) : 1. Jika tiada. Pakai selipar getah ataupun kasut keselamatan. Sekiranya keadaan ini berlaku. Walaubagaimanapun.Kapasiti MCB yang selalu digunakan adalah • • • 6A (untuk pendawaian lampu/kipas) 20A (untuk pendawaian soket plug) 32A (untuk pendawaian soket plug) RCD terpelantik (trip). anda perlu menaikkan semula suisnya (reset) supaya bekalan elektrik pulih seperti biasa. kayu atau apa2 bahan yang tidak mengalirkan elektrik. Apabila RCD trip. voltan tinggi akibat kilat ataupun berlaku kerosakan pada pendawaian yang menyebabkan arus mengalir ke bumi. kadang-kala RCD tidak dapat dinaikkan (reset) walaupun ditolak berkali2 ke atas. . alas kaki anda dengan kepingan getah. RCB akan terpelantik ke bawah (trip) apabila berlaku renjatan elektrik. tidak boleh dinaikkan (reset) Artikel terdahulu penulis telah memperkenalkan RCB dalam sistem pembekalan elektrik 1 fasa di rumah.

naikkan (on) semua suis MCB satu persatu 5. Turunkan suis utama dan semua suis MCB (off) dan kemudian naikkan suis RCD. suis RCD terjatuh semula ke bawah. Biarkan suis MCB tersebut dalam keadaan off. ini menunjukkan RCD tersebut telah rosak. Dapatkan juruelektrik untuk mengesan punca litar pintas dan pembaikan. 3. Sekiranya suis RCD tidak jatuh (trip) sebaik sahaja suis utama dinaikkan (on).2. Sekiranya ada suis MCB apabila dinaikkan. ini menunjukkan ada pendawaian atau peralatan elektrik yang mengalami litar pintas ke bumi. ini menunjukkan RCD tersebut telah rosak. 4. Dapatkan juruelektrik untuk menggantikan RCD ini. naikkan semula suis RCD dan suis MCB yang lain. Sekiranya suis RCD jatuh semula sebaik sahaja suis utama dinaikkan. Sekiranya suis RCD dapat dinaikkan. naikkan semula suis utama (on). Dapatkan juruelektrik untuk menggantikan RCD ini. Bagaimana elektrik sampai ke rumah . Sekiranya suis tersebut tidak dapat dinaikkan juga.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful