P. 1
TANAMAN HIASAN

TANAMAN HIASAN

|Views: 486|Likes:
Published by zainudinchesab

More info:

Published by: zainudinchesab on Oct 15, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/04/2012

pdf

text

original

Tanaman Hiasan

1. Apakah kelebihan membiak secara keratan batang? I.

tanaman

Baka pokok induk dapat dikekalkan II. Saiz pokok yang matang lebih mudah diuruskan III. Dapat menghasilkan tanaman yang lebih besar IV. Lebih cepat mengeluarkan hasil A. I,II dan III sahaja B. I,II dan IV sahaja C. I,III dan IV sahaja D. II,III dan IV sahaja 2. Apakah fungsi hormon pengakaran?

C. Menggalakkan pengeluaran cabang-cabang baru D. Mengurangkan persaingan untuk mendapatkan nutrien dan air 5. Susun mengikut urutan langkah menyemai keratan ke dalam bekas semaian dengan betul Buat lubang tanaman dalam medium semaian. II. Celupkan pangkal keratan batang ke dalam serbok hormon pengakaran. III. Isikan medium semaian ke dalam kotak semaian IV. Tanam keratan batang secara serong A. I, II, III, IV B. II, III, I, IV C. III, I, II, IV D. IV, II, I, III 6. Pilih pokok hiasan yang dibiakkan menggunakan keratan batang . A. B. C. D. Bunga raya Zinnia Bunga matahari Bunga balung ayam I.

A.

Membekal nutrient B. Menggalak pertumbuhan akar C. Menggalak pertumbuhan daun D. Menghalang keratan daripada reput

3. Antara berikut, kombinasi yang manakah
betul? Jenis keratan I II III IV A. B. C. D. Kayu lembut Kayu sederhana keras Kayu keras Kayu keras Tanaman hiasan Ati-ati Bunga kertas Angsana Ekor kucing

7. Bougainvillea sp adalah nama saintifik kepada pokok A. B. C. D. bunga raya bunga kertas pokok siantan pokok pudding

I, II dan III sahaja I,II dan IV sahaja I, III dan IV sahaja II, III dan IV sahaja

8. Nisbah campuran tanah loam, bahan organik dan pasir sungai untuk menyediakan medium semaian ialah A. B. C. D. 2 3 3 7 : : : : 1 2 2 3 : : : : 1 1 2 2

4. Antara berikut, yang manakah merupakan tujuan merumput di pasu keratan batang? A. Mengurangkan transpirasi B. Membaiki tekstur struktur tanah

dan

9. Mengapakah kapur dicampurkan dalam medium J.I.P ?

1

Untuk transpirasi B.III. kerja X dan kerja Y mungkin sekali merujuk kepada A B C D X Menyediakan medium Menggaulkan medium Menyiram Menggaulkan medium Y Menggaulkan medium Menyiram Menyediakan medium Menyediakan medium Membekalkan nutrien kepada tumbuhan II. II. III dan IV sahaja 15. Mengelakkan serangan perosak dalam tanah 12. C. Mengurangkan keasidan campuran D. keras keratan keratan keratan keratan kayu keras kayu matang kayu lembut kayu sederhana 16. Untuk organisma tanah D. I. membaiki saliran dan pengudaraan medium C. II.Bahagian pokok yang manakah biasa digunakan sebagai bahan semaian dalam pembiakan keratan batang? 2 . II dan III sahaja B. B. IV.Susun mengikut urutan yang betul dalam proses penjagaan anak pokok Menyiram Merumput Membaja Menggembur tanah A. Mengelak persaingan tumbuhan dengan rumpai A. IV D. II.I C. III 14.Mengapakah keratan batang yang diubah ke dalam beg politena perlu diletakkan di tempat yang teduh? A. III B. Menapis bahan medium X dan Mengisi medium dalam Y beg politena Berdasarkan Rajah 1. I. Apakah tujuan merumput menggembur tanah? I. Pasir sungai digunakan dalam campuran medium adalah untuk A. III. IV. Membaiki pengudaraan tanah III. menggalakkan pembiakan mikro organisma dalam medium D. III. I. membekalkan nutrien kepada medium B. I. Menghapuskan perumah perosak tanaman IV.Tanaman Hiasan A. I. II dan IV sahaja C. Memudahkan campuran medium menyimpan air B. II. Penyataan di atas menerangkan Dihasillkan daripada bahagian batang pokok yang baru matang A. Untuk renjatan C. Untuk kehilangan tanah meningkatkan mengurangkan menghapuskan mengelakkan 10. IV. I. mempercepatkan pengambilan nutrien dari medium 13. II. Rajah menunjukan proses penyediaan medium penanaman. III dan IV sahaja D. I. 11. Menambahkan nutrien utama dalam campuran C. D. II. IV.

II.Medium penanaman berbeza daripada medium semaian dari segi I. II dan III sahaja 3 .Medium pengakaran yang paling baik untuk keratan batang ialah A. D. tanah loam dan bahan organic B.Nama saintifik bagi pokok puding ialah A. B. II dan III sahaja I. D. B. D. Tanah liat. I. memudahkan akar yang panjang keluar C. Untuk mencegah pembiakan perosak D. II dan IV sahaja boleh disediakan 25. III dan IV sahaja A. IV. 20. Tanah loam.Apakah nama sainstifik bagi pokok bunga kertas? A. I.Medium semaian daripada campuran I. C. tanah liat tanah loam pasir sungai bahan organik A.Tanaman Hiasan I. II. II dan IV sahaja I. III. bahan organik dan pasir sungai C.Nisbah campuran medium semaian ialah 2:1:1. dan III sahaja D. Untuk memperbaiki pengudaraan dan saliran dalam medium 22. C. Apakah kandungan medium semaian tersebut? A. 19. Diletakkan di tempat yang mendapat cahaya matahari 21. I sahaja B. C.Apakah yang perlu dilakukan selepas menyemai keratan batang? A. IV. Pasir sungai. menambahkan pengudaraan medium semaian 24. Daun Batang Dahan Ranting A. tanah liat dan bahan organic D. I dan II sahaja C.Kotak semaian perlu mempunyai lubang saliran di dasarnya untuk A. Dibaja dan disiram B. IV. II. C. I. Untuk menggalakkan pertumbuhan akar B. Bahan organik. III danIV sahaja II. Cadiaeum sp Ixora javanica Bougainvillea sp Hibiscus rosa sinansis 18. Disiram dan ditutup dengan plastik lutsinar D. III. Diletakkan di tempat yang teduh C. Hibiscus Codiaeum Bougainvillea Ixora javanica 23. pasir sungai dan tanah loam. Untuk mempercepatkan pertumbuhan daun C.Apakah tujuan pengakaran ke pengakaran? mencelup dalam keratan hormon mempercepat reputan bahan organic B. B. II. D. III. tanah sungai pasir sungai serpihan batu medium semaian 17. I. Kegunaan nisbah campuran bahan campuran cara penyediaan A. B. membolehkan air yang berlebihan keluar D.

III dan IV sahaja II. • Bertujuan mengurangkan◙ renjatan A. 27. cm III. X rajah Berapakah panjang keratan X? A.Antara berikut yang manakah aktiviti penjagaan tumbuhan hiasan kecuali A. III. III.Nyatakan kepentingan baja nitrogen kepada perkembangan pokok hiasan A. Rajah menunjukkan pokok hiasan. dan IV sahaja D. C. III dan IV sahaja 28.5 Bebas daripada serangan penyakit dan perosak IV. banyak anak pokok boleh dihasilkan 4 .Tanaman Hiasan B. cepat menghasilkan anak pokok D. Pengerasan C.Campuran medium penanaman J. III dan IV sahaja D. I. C. D. Antara berikut yang manakah ciri-ciri medium penanaman yang baik ? Saliran yang baik Menakung air Membekalkan nutrien yang seimbang IV. II. C. II dan IV sahaja C. Daun Buah Bunga Batang batang 29.Kebaikan pembiakan keratan adalah seperti berikut kecuali A. Penanaman 30. D. Menajak Menggunakan sudip Mencabut dengan Menggunakan racun C. I. anak pokok lebih subur C. C. D.ansur sebelum mengubah. III dan IV sahaja I. II dan IV sahaja I. B. B. B. Pengudaraan yang baik A. C. 2 3 3 7 : : : : 1 2 7 3 : : : : 1 2 2 2 33. tangan D.20 cm 20 – 25 cm yang manakah pemilihan keratan 31. A. I. II. mudah dilakukan B. Mempunyai daun yang lebat A. Pokok induk yang sihat dan baik Batang berdiameter 1 cm . I.Pernyataan di atas menerangkan aktiviti • Mengurangkan siraman dan naungan secara beransur. Nyatakan kaedah yang digunakan untuk merumput pokok hiasan dalam pasu.P terdiri daripada tanah loam. II. Merumput Membaja Mengubah Menyiram 26. III dan IV sahaja keratan batang D. Penjagaan 34.1. II dan III sahaja B. I. I. II. B. B. Antara berikut menerangkan ciri batang ? I. Perlindungan B. II dan IV sahaja C. D. bahan organik dan pasir sungai dengan nisbah A. 8 .10 cm 10 .I.15 cm 15 . D. II dan III sahaja B. 32. I.

Tapis bahan medium secara berasingan II. D. yang manakah nutrien utama tumbuhan ? A. fosforus dan Nitrogen. Antara berikut. Gaulkan bahan medium dengan sekata III. B. D. B. • Air mengalir dengan mudah dan akar pokok mudah menyerap A. Antara berikut alatan yang manakah sesuai digunakan untuk tanah dalam pasu ? A. Sediakan bahan-bahan medium seperti tanah loam. penjagaan yang manakah perlu dilakukan setiap hari terhadap tumbuhan hiasan yang dipasukan semula? A. B. II dan IV sahaja D. dan kuprum 36. Tumbuhan hiasan tidak mengeluarkan bunga III. B. Nitrogen. IV. Tanah Tajak Sudip Cangkul D. menyerap air dan menyokong akar pokok C. III. memberikan ruang pengudaraan untuk akar pokok D. I. C. Nitrogen. A. II D. III 41. membekalkan nutrien kepada tumbuhan B. Serampang tangan 39. Apabila daunnya kelihatan kekuningan dan gugur A. D. I. I dan II sahaja B. III.Antara berikut. magnesium manakah contoh bahan NPK Urea Fosfat Kompos 37. fosforus dan Nitrogen. C. Antara berikut. II C. I. Membaja Merumput Menyiram Memberi sokongan loam yang digunakan dalam campuran medium memasu bertujuan untuk A. 42. IV B. kalsium D. IV. kalium C. III. Sukat bahan medium mengikut nisbah campuran pemasuan IV. IV. Pernyataan aktiviti di bawah menerangkan • Akar anak pokok mudah menembusi medium. C.Campuran medium memasu John Innes Potting Compost dalam nisbah 3 : 2 : 1 digunakan apabila 5 . C. Membaja Menyiram Merumput Menggembur menggembur 38.Tanaman Hiasan 35. II. mengurangkan keasidan campuran medium memasu 43. boron B. I. yang manakah adalah ciriciri yang menunjukkan tumbuhan hiasan memerlukan kerja-kerja pemasuan semula? Tanah pasu telah padat dan mengeras II. II. I. kalium dan 40.Susun langkah-langkah penyediaan medium penanaman mengikut susunan yang betul. Akar tumbuhan telah terkeluar dari bawah pasu IV.Antara berikut organik. III dan IV sahaja I. I dan III sahaja C. bahan organik dan pasir sungai A.

III dan IV sahaja D.III dan IV sahaja C. I. III.Tanaman Hiasan A. Pasu Sabut kelapa Tayar terpakai Kotak kayu 47. Mudah dibersihkan IV. bahan organik tidak cukup reput B. III. II dan IV sahaja C. I. kandungan liat dalam tanah loam adalah tinggi 44. I. B. II. IV. II.II dan III sahaja B.Apakah tujuan lubang pasu ditutup ? A. Kemas dan menarik IV. mendapatkan pertumbuhan sekata 50. III. I. II. Mengelakkan medium keluar 46. Penuhkan pasu dengan memasu sehingga 2. I. Mengawal pengaliran air keluar D.Apakah yang perlu dipertimbangkan semasa memilih bekas untuk memasu semula tumbuhan hiasan? Tahan lasak dan tidak mudah pecah II. II dan III sahaja B. A. mendapatkan yang cantik B. I. Keluarkan tumbuhan dari pasu lain dengan cermat dengan mengetuk sekeliling pasu untuk melonggarkan ketulan medium. I. bahan yang digunakan berkeadaan lembap D. Letakkan pokok di tengah-tengah pasu dan tegakkan.Antara berikut ciri-ciri pemilihan pasu yang sesuai Saiz pasu Pasu yang mempunyai lubang saliran III. I. Harga yang mahal A. D. 49. pasir yang digunakan terlalu halus C. B. I.III dan IV sahaja D. Nyatakan 6 kepentingan lubang yang terdapat pada pasu ? saliran .Susun langkah-langkah pemasuan semula tanaman hiasan mengikut susunan yang betul. IV. II. Mempunyai lubang saliran III. II C. Menyekatkan pengaliran air keluar C. Sediakan pasu dan pastikan pasu yang hendak digunakan adalah bersih serta direndam. IV. A. Memangkas Mengembur Membaja Menyiram tujuan pemasuan semula pokok nutrien I. II. II. I I. Kemas dan menarik A. C.5 cm dari permukaan pasu dan tekankan medium memasu sehingga rata. mendapatkan dan pengudaraan C. III D. D. II. Masukkan beberapa serpihan pecahan pasu ke dalam pasu baru untuk menutup lubang saliran. Apakah dilakukan? A. IV B. mendapatkan kesuburan tanah D. II dan IV sahaja 45.Kerja penjagaan yang perlu disegerakan selepas menjalankan pemasuan semula ialah A. C. I. Nyatakan bekas pemasuan semula yang paling biasa digunakan 51. Membenarkan air berlebihan keluar B.III dan IV 48. III.II. IV.

Melonggarkan akar pokok yang padat C. B. III.Pilih sukatan yang betul untuk menyediakan medium penanaman John Innes Potting Compost A. C. Membuang ranting berpenyakit dan terkeluar dari bentuknya B. Mengurangkan renjatan pada akar tumbuhan D.Mengapakah medium penanaman dimasukkan sehingga 2. B. D. IV. D. B. Mengalirkan air siraman yang berlebihan keluar B. Tanah loam Bahan organic Pasir sungai Kompos A.III dan IV sahaja 54.II dan III sahaja B. Kemas dan menarik 52. Sekateur Parang Sabit Tajak 55. II.Mengapakah tanah pada akar tumbuhan hiasan tidak dibuang semasa pemasuan semula ? A.Tanaman Hiasan A. Mengelakkan akar berlebihan terkeluar dari pasu B.Nisbah medium penanaman 7: 3 : 2 adalah terdiri daripada bahan campuran I.Apakah tujuan memangkas ranting pokok semasa kerja-kerja pemasuan semula dijalankan ? A. Mencantikkan pasu D. Membentuk semula tanaman hiasan D. 2:1:1 2:2:1 7:3:2 7:2:3 II. Menyediakan ruang yang lebih di dalam pasu bagi medium baru D. Meratakan medium di permukaan pasu 7 .II dan IV sahaja C. Menyiram tumbuhan hiasan dipasu semula adalah bertujuan selepas 60.Apakah tujuan memangkas medium lama bersama akar sebelum dimasukkan ke dalam medium baru ? A. Memangkas akar lama yang berpenyakit 58. C.III dan IV sahaja D. Mengalakkan pertumbuhan tunas baru 59. Menjimatkan medium penanaman C. I. I. Mengelakkan medium terkeluar ketika siraman 53. Mengelakkan kekurangan cahaya matahari D. Melarutkan nutrien dalam medium 56. C.Apakah nama alat untuk memangkas ranting pokok pemasuan semula A. Menjadi kebiasaan lubang dibuat C. I. D. Merendahkan suhu medium C. Serpihan Pasu Batu Simen Tanah 57. Mengelakkan akar keluar B.5 cm dari bibir pasu ketika hendak menanam anak pokok ? A.Nyatakan bahan yang paling sesuai untuk menutup lubang saliran didasar pasu A. B. Memudahkan kerja pemasuan semula kerja- A. Mengurangkan kadar tranpirasi semasa mengubah C.

III dan IV sahaja 68. I dan II sahaja B. Menyiram D. Untuk menambahkan keluasan permukaan supaya air dapat diserap daripada medium. Untuk mengelak lubang dasar pasu daripada tersumbat. 65. Mengurangkan renjatan pada tumbuhan C. 67. C. dan III sahaja B. I. IV. IV.III. D.Tanaman Hiasan B. Mengekalkan mikro organisma dalam medium D. Mengapakah bahagian bawah keratan perlu dipotong secara serong? A. III. Untuk memperbaiki pengudaraan dan saliran medium. II. Untuk memudahkan penanaman anak pokok C. dan IV 66. Tumbuhan terlalu besar dalam pasu yang sedia ada. Penyiraman menyebabkan I. Untuk menggalakkan pertumbuhan anak pokok lebih subur D. Membenarkan pengudaraan dan pengaliran air yang baik III. III. Merumput 62. II. Mengelakkan pembaziran medium 61.Antara berikut manakah sebab-sebab medium anak pokok perlu disiram sebelum diubah ? Mengekalkan kelembapan medium II. Tumbuhan bersaing dengan rumput dalam pasu. B. II.Merumput dilakukan untuk mengelakkan persaingan rumput dengan tumbuhan untuk mendapatkan … I. III dan IV sahaja 64. II. I. I. B.Mengapakah pasir sungai sesuai untuk digunakan sebagai medium semaian keratan batang? 8 . I. Tumbuhan mengeluarkan banyak dahan-dahan sisi. dan IV sahaja D. Membaja B.II dan IV sahaja C. 63. Untuk mengelakkan kotak semaian daripada retak. Mengelakkan gumpulan tanah disekeliling akar daripada bertaburan A. III. C. Apakah aktiviti penjagaan tumbuhan yang sedang dilakukan didalam Rajah di bawah? A. air berlebihan akan A. II. pertumbuhan lumut daun tanaman melecur akar tumbuhan menjadi reput pertumbuhan pokok terbantut A. II dan IV sahaja D. II dan III sahaja B. I dan III sahaja C. I. II. Air Klorofil Cahaya Nutrient A. Supaya tanaman hiasan kelihatan lebih cantik. Untuk menambah nutrien dalam medium. dan IV sahaja C. Menggembur C. Tumbuhan tidak berbunga lagi. III. I. D.Nyatakan tanda yang menunjukkan pemasuan semula perlu dilakukan A. Memudahkan anak pokok dikeluarkan daripada bekas asal IV. dan IV sahaja D. I.Mengapakah pasir digunakan campuran medium memasu? dalam I. B.

Dinding luar pasu kelihatan basah JAWAPAN (TANAMAN HIASAN) 70. Membantu organisma kecil masuk ke dalam pasu bagi membantu menggemburkan medium 71. II. sifatnya yang bersih tidak menghalang perkembangan 72. III dan IV 69. Kandungan nutrien dalam medium berkurangan B. rendam semalaman ke dalam_______________ untuk membasmi kuman mengandungi kandungan nutrien yang tinggi IV. Bagi pasu yang telah digunakan. Membantu pengudaraan akar di dalam pasu B. Medium berwarna hitam D. Air bertakung di atas pemukaan medium B. B. III dan IV sahaja D. II dan III sahaja B. I. Pasu retak C.Bagaimanakah cara untuk memastikan air siraman di dalam medium memasu mencukupi ? A. medium melekat pada akar A.Selepas menanam pokok ke dalam pasu. Saiz pasu yang kecil D. Tanah liat sebagai bahan medium 74. I. Medium yang sesuai B. medium disekeliling perlu ditekan supaya A. Memudahkan akar keluar dari pasu untuk tumbesar yang lebih baik D. medium memasu menjadi padat C. Pengudaraan dan kelembapan yang mencukupi D. Akar melimpah keluar dari lubang dasar pasu 9 . II dan IV sahaja C. II. II. anak pokok tidak mati B.Tanaman Hiasan I.Mengapakah pasu yang digunakan untuk pemasuan mempunyai lubang di bahagian dasarnya ? A. I. Memudahkan air siraman yang berlebihan mengalir keluar C. D. Ruang yang mencukupi C. akar III. kelihatan kemas dan tegap D. Larutan air kapur Air panas larutan formalin larutan asid sulfurik cair 73.Faktor yang memudahkan pertumbuhan akar pokok hiasan di dalam pasu kecuali ? A. Air mengalir keluar melalui lubang dasar pasu C. C. mempunyai saliran dan pengudaraan yang baik A. Mengapakah dalam pasu segar ? pertumbuhan kurang subur pokok di dan tidak A.

A 10 . C 4. A 3.B 41.D 36.B 29.C 30. B 5.D 15. C 9.Tanaman Hiasan B 1.A 17. B 10.B 42. B 2.B 22.B 20.C 39.A 46.A 44.B 24.B 12.D 43.B 11.C 23.B 35.D 47.C 32.B 34.B 26.D 38. A 6.B 14.D 25. D 8.A 33.D 37.D 16. A 7.D 13.C 48.C 40.C 19.C 45.B 18.A 27.C 31.D 28.D 49.A 21.

C 67.B 70.B 68.A 58.B 69.D 63.B 54.A 53.C 57.C 56.B 64.B 61.D 62.B 11 .A 59.B 60.Tanaman Hiasan 50.A 71.D 66.C 72.D 73.D 51.D 52.B 74.C 55.C 65.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->