P. 1
TANAMAN HIASAN

TANAMAN HIASAN

|Views: 485|Likes:
Published by zainudinchesab

More info:

Published by: zainudinchesab on Oct 15, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/04/2012

pdf

text

original

Tanaman Hiasan

1. Apakah kelebihan membiak secara keratan batang? I.

tanaman

Baka pokok induk dapat dikekalkan II. Saiz pokok yang matang lebih mudah diuruskan III. Dapat menghasilkan tanaman yang lebih besar IV. Lebih cepat mengeluarkan hasil A. I,II dan III sahaja B. I,II dan IV sahaja C. I,III dan IV sahaja D. II,III dan IV sahaja 2. Apakah fungsi hormon pengakaran?

C. Menggalakkan pengeluaran cabang-cabang baru D. Mengurangkan persaingan untuk mendapatkan nutrien dan air 5. Susun mengikut urutan langkah menyemai keratan ke dalam bekas semaian dengan betul Buat lubang tanaman dalam medium semaian. II. Celupkan pangkal keratan batang ke dalam serbok hormon pengakaran. III. Isikan medium semaian ke dalam kotak semaian IV. Tanam keratan batang secara serong A. I, II, III, IV B. II, III, I, IV C. III, I, II, IV D. IV, II, I, III 6. Pilih pokok hiasan yang dibiakkan menggunakan keratan batang . A. B. C. D. Bunga raya Zinnia Bunga matahari Bunga balung ayam I.

A.

Membekal nutrient B. Menggalak pertumbuhan akar C. Menggalak pertumbuhan daun D. Menghalang keratan daripada reput

3. Antara berikut, kombinasi yang manakah
betul? Jenis keratan I II III IV A. B. C. D. Kayu lembut Kayu sederhana keras Kayu keras Kayu keras Tanaman hiasan Ati-ati Bunga kertas Angsana Ekor kucing

7. Bougainvillea sp adalah nama saintifik kepada pokok A. B. C. D. bunga raya bunga kertas pokok siantan pokok pudding

I, II dan III sahaja I,II dan IV sahaja I, III dan IV sahaja II, III dan IV sahaja

8. Nisbah campuran tanah loam, bahan organik dan pasir sungai untuk menyediakan medium semaian ialah A. B. C. D. 2 3 3 7 : : : : 1 2 2 3 : : : : 1 1 2 2

4. Antara berikut, yang manakah merupakan tujuan merumput di pasu keratan batang? A. Mengurangkan transpirasi B. Membaiki tekstur struktur tanah

dan

9. Mengapakah kapur dicampurkan dalam medium J.I.P ?

1

membekalkan nutrien kepada medium B. Mengelak persaingan tumbuhan dengan rumpai A. Untuk kehilangan tanah meningkatkan mengurangkan menghapuskan mengelakkan 10. III B. IV. III dan IV sahaja D.I C. 11. III. III 14. menggalakkan pembiakan mikro organisma dalam medium D. II. Penyataan di atas menerangkan Dihasillkan daripada bahagian batang pokok yang baru matang A. Menambahkan nutrien utama dalam campuran C. I. Mengelakkan serangan perosak dalam tanah 12. II. Rajah menunjukan proses penyediaan medium penanaman. Untuk organisma tanah D. IV D. kerja X dan kerja Y mungkin sekali merujuk kepada A B C D X Menyediakan medium Menggaulkan medium Menyiram Menggaulkan medium Y Menggaulkan medium Menyiram Menyediakan medium Menyediakan medium Membekalkan nutrien kepada tumbuhan II. D. I. Untuk renjatan C. Menghapuskan perumah perosak tanaman IV. B. IV. Mengurangkan keasidan campuran D. II. II.III. mempercepatkan pengambilan nutrien dari medium 13.Mengapakah keratan batang yang diubah ke dalam beg politena perlu diletakkan di tempat yang teduh? A. membaiki saliran dan pengudaraan medium C. Untuk transpirasi B. I. C. III dan IV sahaja 15.Tanaman Hiasan A.Susun mengikut urutan yang betul dalam proses penjagaan anak pokok Menyiram Merumput Membaja Menggembur tanah A. II. II dan III sahaja B. I.Bahagian pokok yang manakah biasa digunakan sebagai bahan semaian dalam pembiakan keratan batang? 2 . IV. Menapis bahan medium X dan Mengisi medium dalam Y beg politena Berdasarkan Rajah 1. keras keratan keratan keratan keratan kayu keras kayu matang kayu lembut kayu sederhana 16. IV. I. Membaiki pengudaraan tanah III. III. I. II. Memudahkan campuran medium menyimpan air B. I. II dan IV sahaja C. Pasir sungai digunakan dalam campuran medium adalah untuk A. Apakah tujuan merumput menggembur tanah? I.

II. I.Nisbah campuran medium semaian ialah 2:1:1. III dan IV sahaja A. tanah loam dan bahan organic B. membolehkan air yang berlebihan keluar D. III danIV sahaja II. menambahkan pengudaraan medium semaian 24. B. D. IV. II dan IV sahaja boleh disediakan 25. D. C. I. Untuk mempercepatkan pertumbuhan daun C. Tanah loam. Dibaja dan disiram B. I. Diletakkan di tempat yang mendapat cahaya matahari 21. I dan II sahaja C. B. 19. I. C. Diletakkan di tempat yang teduh C. Untuk memperbaiki pengudaraan dan saliran dalam medium 22. B. B. II.Nama saintifik bagi pokok puding ialah A. bahan organik dan pasir sungai C.Kotak semaian perlu mempunyai lubang saliran di dasarnya untuk A. D. Cadiaeum sp Ixora javanica Bougainvillea sp Hibiscus rosa sinansis 18. Pasir sungai. Hibiscus Codiaeum Bougainvillea Ixora javanica 23. memudahkan akar yang panjang keluar C.Apakah yang perlu dilakukan selepas menyemai keratan batang? A. II.Apakah tujuan pengakaran ke pengakaran? mencelup dalam keratan hormon mempercepat reputan bahan organic B. Tanah liat. pasir sungai dan tanah loam. Untuk menggalakkan pertumbuhan akar B.Medium penanaman berbeza daripada medium semaian dari segi I. III. III. II dan III sahaja 3 . II.Apakah nama sainstifik bagi pokok bunga kertas? A. tanah liat tanah loam pasir sungai bahan organik A. tanah sungai pasir sungai serpihan batu medium semaian 17. 20. D. C. C. II dan IV sahaja I. tanah liat dan bahan organic D. I sahaja B. Untuk mencegah pembiakan perosak D. Apakah kandungan medium semaian tersebut? A. dan III sahaja D. Bahan organik.Medium pengakaran yang paling baik untuk keratan batang ialah A. Kegunaan nisbah campuran bahan campuran cara penyediaan A. II dan III sahaja I. IV. III. Daun Batang Dahan Ranting A. Disiram dan ditutup dengan plastik lutsinar D.Medium semaian daripada campuran I. IV.Tanaman Hiasan I.

III. II dan III sahaja B. A. II dan IV sahaja C. C. I. anak pokok lebih subur C. cepat menghasilkan anak pokok D.ansur sebelum mengubah. 32. I. Pokok induk yang sihat dan baik Batang berdiameter 1 cm .1. I. C. D. Mempunyai daun yang lebat A.5 Bebas daripada serangan penyakit dan perosak IV. B.Antara berikut yang manakah aktiviti penjagaan tumbuhan hiasan kecuali A. D. II dan IV sahaja C. III dan IV sahaja 28. B. II dan IV sahaja I.Kebaikan pembiakan keratan adalah seperti berikut kecuali A. 8 . D. III dan IV sahaja keratan batang D. II. C. Antara berikut yang manakah ciri-ciri medium penanaman yang baik ? Saliran yang baik Menakung air Membekalkan nutrien yang seimbang IV. Merumput Membaja Mengubah Menyiram 26. III dan IV sahaja I. cm III. III dan IV sahaja D. C. II. banyak anak pokok boleh dihasilkan 4 .I. II. B. D. III dan IV sahaja II. mudah dilakukan B.Campuran medium penanaman J. II. I. Penjagaan 34. Antara berikut menerangkan ciri batang ? I. B.15 cm 15 . dan IV sahaja D. tangan D.Pernyataan di atas menerangkan aktiviti • Mengurangkan siraman dan naungan secara beransur. bahan organik dan pasir sungai dengan nisbah A. D. Pengerasan C. Penanaman 30. I. Daun Buah Bunga Batang batang 29.Nyatakan kepentingan baja nitrogen kepada perkembangan pokok hiasan A.Tanaman Hiasan B. Perlindungan B. X rajah Berapakah panjang keratan X? A.P terdiri daripada tanah loam.20 cm 20 – 25 cm yang manakah pemilihan keratan 31. Menajak Menggunakan sudip Mencabut dengan Menggunakan racun C. III. B. Rajah menunjukkan pokok hiasan. 27.10 cm 10 . I. C. • Bertujuan mengurangkan◙ renjatan A. II dan III sahaja B. Nyatakan kaedah yang digunakan untuk merumput pokok hiasan dalam pasu. Pengudaraan yang baik A. I. 2 3 3 7 : : : : 1 2 7 3 : : : : 1 2 2 2 33.

I. fosforus dan Nitrogen. IV. II. bahan organik dan pasir sungai A. yang manakah adalah ciriciri yang menunjukkan tumbuhan hiasan memerlukan kerja-kerja pemasuan semula? Tanah pasu telah padat dan mengeras II. Tumbuhan hiasan tidak mengeluarkan bunga III. D. Tanah Tajak Sudip Cangkul D.Antara berikut organik. I. menyerap air dan menyokong akar pokok C. mengurangkan keasidan campuran medium memasu 43. Sediakan bahan-bahan medium seperti tanah loam.Campuran medium memasu John Innes Potting Compost dalam nisbah 3 : 2 : 1 digunakan apabila 5 . I. II dan IV sahaja D. A. Akar tumbuhan telah terkeluar dari bawah pasu IV. C. Gaulkan bahan medium dengan sekata III. Sukat bahan medium mengikut nisbah campuran pemasuan IV.Tanaman Hiasan 35. I dan III sahaja C. IV. B. Antara berikut alatan yang manakah sesuai digunakan untuk tanah dalam pasu ? A. I. dan kuprum 36. B. memberikan ruang pengudaraan untuk akar pokok D. Antara berikut. kalium dan 40. Tapis bahan medium secara berasingan II. Membaja Merumput Menyiram Memberi sokongan loam yang digunakan dalam campuran medium memasu bertujuan untuk A. III 41. Nitrogen.Susun langkah-langkah penyediaan medium penanaman mengikut susunan yang betul. II C. C. III dan IV sahaja I. yang manakah nutrien utama tumbuhan ? A. Nitrogen. Pernyataan aktiviti di bawah menerangkan • Akar anak pokok mudah menembusi medium. kalium C. Antara berikut. kalsium D. III. IV. • Air mengalir dengan mudah dan akar pokok mudah menyerap A. Apabila daunnya kelihatan kekuningan dan gugur A. III. IV B. magnesium manakah contoh bahan NPK Urea Fosfat Kompos 37. Membaja Menyiram Merumput Menggembur menggembur 38. C. III. D. B. I dan II sahaja B. I. membekalkan nutrien kepada tumbuhan B. penjagaan yang manakah perlu dilakukan setiap hari terhadap tumbuhan hiasan yang dipasukan semula? A. boron B. D. II D. Serampang tangan 39. fosforus dan Nitrogen. C. B. II.Antara berikut. 42.

II C. II. bahan organik tidak cukup reput B. I. Keluarkan tumbuhan dari pasu lain dengan cermat dengan mengetuk sekeliling pasu untuk melonggarkan ketulan medium. I. D. I. Mudah dibersihkan IV. III. IV B. mendapatkan kesuburan tanah D. Nyatakan bekas pemasuan semula yang paling biasa digunakan 51. Membenarkan air berlebihan keluar B. Sediakan pasu dan pastikan pasu yang hendak digunakan adalah bersih serta direndam. I. II. pasir yang digunakan terlalu halus C. D. II.Tanaman Hiasan A.III dan IV sahaja D. Pasu Sabut kelapa Tayar terpakai Kotak kayu 47. Apakah dilakukan? A.Apakah tujuan lubang pasu ditutup ? A. I. II. II. II. I. bahan yang digunakan berkeadaan lembap D. 49. A.Kerja penjagaan yang perlu disegerakan selepas menjalankan pemasuan semula ialah A. I. III D.III dan IV sahaja C. IV.III dan IV 48. Mempunyai lubang saliran III. I I. Memangkas Mengembur Membaja Menyiram tujuan pemasuan semula pokok nutrien I. C. Penuhkan pasu dengan memasu sehingga 2. II dan III sahaja B. I. I. III dan IV sahaja D. Kemas dan menarik IV. kandungan liat dalam tanah loam adalah tinggi 44.Susun langkah-langkah pemasuan semula tanaman hiasan mengikut susunan yang betul. Harga yang mahal A. mendapatkan yang cantik B.Antara berikut ciri-ciri pemilihan pasu yang sesuai Saiz pasu Pasu yang mempunyai lubang saliran III. mendapatkan dan pengudaraan C. II dan IV sahaja 45. I. Menyekatkan pengaliran air keluar C. B. III. III.Apakah yang perlu dipertimbangkan semasa memilih bekas untuk memasu semula tumbuhan hiasan? Tahan lasak dan tidak mudah pecah II.II. II. Mengawal pengaliran air keluar D. II dan IV sahaja C. Nyatakan 6 kepentingan lubang yang terdapat pada pasu ? saliran . Mengelakkan medium keluar 46. III. Masukkan beberapa serpihan pecahan pasu ke dalam pasu baru untuk menutup lubang saliran. IV. IV.II dan III sahaja B. A. Letakkan pokok di tengah-tengah pasu dan tegakkan.5 cm dari permukaan pasu dan tekankan medium memasu sehingga rata. C. mendapatkan pertumbuhan sekata 50. B. Kemas dan menarik A. IV.

Nisbah medium penanaman 7: 3 : 2 adalah terdiri daripada bahan campuran I.Pilih sukatan yang betul untuk menyediakan medium penanaman John Innes Potting Compost A. C. Mencantikkan pasu D. B. II. Tanah loam Bahan organic Pasir sungai Kompos A. B. Melarutkan nutrien dalam medium 56. B. Mengelakkan kekurangan cahaya matahari D. 2:1:1 2:2:1 7:3:2 7:2:3 II. Mengelakkan akar keluar B.II dan IV sahaja C. Mengurangkan renjatan pada akar tumbuhan D.5 cm dari bibir pasu ketika hendak menanam anak pokok ? A. Merendahkan suhu medium C. D. Memudahkan kerja pemasuan semula kerja- A. C. Meratakan medium di permukaan pasu 7 . Mengelakkan medium terkeluar ketika siraman 53. Mengalirkan air siraman yang berlebihan keluar B.II dan III sahaja B. Membuang ranting berpenyakit dan terkeluar dari bentuknya B. Mengurangkan kadar tranpirasi semasa mengubah C. Menjimatkan medium penanaman C. I. D. IV.Tanaman Hiasan A. Membentuk semula tanaman hiasan D. Serpihan Pasu Batu Simen Tanah 57.Apakah tujuan memangkas medium lama bersama akar sebelum dimasukkan ke dalam medium baru ? A.Mengapakah medium penanaman dimasukkan sehingga 2. B. III. Mengalakkan pertumbuhan tunas baru 59.Apakah tujuan memangkas ranting pokok semasa kerja-kerja pemasuan semula dijalankan ? A. Mengelakkan akar berlebihan terkeluar dari pasu B. Menjadi kebiasaan lubang dibuat C. Melonggarkan akar pokok yang padat C. I. Menyediakan ruang yang lebih di dalam pasu bagi medium baru D.Nyatakan bahan yang paling sesuai untuk menutup lubang saliran didasar pasu A. Memangkas akar lama yang berpenyakit 58.Apakah nama alat untuk memangkas ranting pokok pemasuan semula A. C. Kemas dan menarik 52. Sekateur Parang Sabit Tajak 55.III dan IV sahaja 54. I. D.Mengapakah tanah pada akar tumbuhan hiasan tidak dibuang semasa pemasuan semula ? A. Menyiram tumbuhan hiasan dipasu semula adalah bertujuan selepas 60.III dan IV sahaja D.

air berlebihan akan A. Mengurangkan renjatan pada tumbuhan C. Untuk mengelakkan kotak semaian daripada retak.Antara berikut manakah sebab-sebab medium anak pokok perlu disiram sebelum diubah ? Mengekalkan kelembapan medium II. 63. Untuk memperbaiki pengudaraan dan saliran medium. C. Supaya tanaman hiasan kelihatan lebih cantik. dan IV sahaja D.Merumput dilakukan untuk mengelakkan persaingan rumput dengan tumbuhan untuk mendapatkan … I.Tanaman Hiasan B. Tumbuhan terlalu besar dalam pasu yang sedia ada. Merumput 62. IV. III dan IV sahaja 68. II.Nyatakan tanda yang menunjukkan pemasuan semula perlu dilakukan A. Membaja B.II dan IV sahaja C. Untuk mengelak lubang dasar pasu daripada tersumbat. Apakah aktiviti penjagaan tumbuhan yang sedang dilakukan didalam Rajah di bawah? A. Untuk menambah nutrien dalam medium. dan III sahaja B. C. dan IV sahaja D. dan IV 66. II dan IV sahaja D. D. B. III. II. I. II. Penyiraman menyebabkan I. Mengelakkan pembaziran medium 61. III. Memudahkan anak pokok dikeluarkan daripada bekas asal IV. II. Menyiram D. 65. III. I. Mengapakah bahagian bawah keratan perlu dipotong secara serong? A. 67. I. Air Klorofil Cahaya Nutrient A. I. Menggembur C. Membenarkan pengudaraan dan pengaliran air yang baik III. I. pertumbuhan lumut daun tanaman melecur akar tumbuhan menjadi reput pertumbuhan pokok terbantut A. Untuk menggalakkan pertumbuhan anak pokok lebih subur D. Tumbuhan tidak berbunga lagi. D. Tumbuhan bersaing dengan rumput dalam pasu. B. I dan III sahaja C. Mengelakkan gumpulan tanah disekeliling akar daripada bertaburan A. Untuk memudahkan penanaman anak pokok C. B. III. III dan IV sahaja 64.Mengapakah pasir digunakan campuran medium memasu? dalam I. dan IV sahaja C. Untuk menambahkan keluasan permukaan supaya air dapat diserap daripada medium. I dan II sahaja B. Tumbuhan mengeluarkan banyak dahan-dahan sisi. II dan III sahaja B. Mengekalkan mikro organisma dalam medium D. I.III.Mengapakah pasir sungai sesuai untuk digunakan sebagai medium semaian keratan batang? 8 . IV. II. II. I.

Faktor yang memudahkan pertumbuhan akar pokok hiasan di dalam pasu kecuali ? A. Medium berwarna hitam D. II. kelihatan kemas dan tegap D. II dan IV sahaja C. Dinding luar pasu kelihatan basah JAWAPAN (TANAMAN HIASAN) 70. Tanah liat sebagai bahan medium 74. medium memasu menjadi padat C.Tanaman Hiasan I. anak pokok tidak mati B. III dan IV 69. I.Selepas menanam pokok ke dalam pasu. Medium yang sesuai B. Bagi pasu yang telah digunakan. C. II. I. III dan IV sahaja D. Larutan air kapur Air panas larutan formalin larutan asid sulfurik cair 73. Air bertakung di atas pemukaan medium B. Air mengalir keluar melalui lubang dasar pasu C. Memudahkan air siraman yang berlebihan mengalir keluar C. Saiz pasu yang kecil D.Bagaimanakah cara untuk memastikan air siraman di dalam medium memasu mencukupi ? A. Pengudaraan dan kelembapan yang mencukupi D. Memudahkan akar keluar dari pasu untuk tumbesar yang lebih baik D. medium disekeliling perlu ditekan supaya A. Membantu organisma kecil masuk ke dalam pasu bagi membantu menggemburkan medium 71. Pasu retak C. medium melekat pada akar A. II dan III sahaja B. Ruang yang mencukupi C. rendam semalaman ke dalam_______________ untuk membasmi kuman mengandungi kandungan nutrien yang tinggi IV. sifatnya yang bersih tidak menghalang perkembangan 72. II. D. Kandungan nutrien dalam medium berkurangan B. B.Mengapakah pasu yang digunakan untuk pemasuan mempunyai lubang di bahagian dasarnya ? A. Mengapakah dalam pasu segar ? pertumbuhan kurang subur pokok di dan tidak A. Membantu pengudaraan akar di dalam pasu B. mempunyai saliran dan pengudaraan yang baik A. akar III. Akar melimpah keluar dari lubang dasar pasu 9 . I.

B 24.D 47. C 4.C 30.B 34. C 9.B 18.C 31.B 20.D 13.D 15.B 12.A 10 .C 48.D 43.A 44. B 10.D 16.B 11.A 46.D 38.D 25.D 28.A 27.C 39.D 36.A 17. A 7.B 14. B 5.A 21.C 23.D 49.C 32.A 33.D 37.C 45.B 41. D 8. A 3.B 26.B 35. A 6.Tanaman Hiasan B 1.B 42.B 22.C 40.C 19.B 29. B 2.

C 57.A 53.B 74.B 60.B 61.A 59.A 58.B 68.B 64.C 67.D 52.B 69.B 11 .C 65.D 51.C 56.D 66.D 73.A 71.B 70.D 62.D 63.C 55.B 54.Tanaman Hiasan 50.C 72.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->