SHT 3272 - PENGURUSAN DAN KESELAMATAN DI BENGKEL DAN MAKMAL

TUGAS FORMEN DI BENGKEL KEMAHIRAN HIDUP

PENGENALAN ‡ Seorang formen dan penolong formen dilantik oleh guru di dalam bengkel kemahiran hidup bagi membantu guru dalam pengurusan bengkel. . Tugas formen adalah untuk memastikan tugas setiap ahli berjalan dengan lancar dan juga memastikan jadual tugas setiap ahli sentiasa dikemaskini. ‡ Formen bertindak sebagai ketua ketika di dalam bengkel.

Membantu guru menguruskan bengkel dengan memastikan bengkel sentiasa bersih dan mencapai kecekapan maksimum. penggunaan peralatan dan bahan serta penyimpanan peralatan dan bahan. 2. Mengkoordinasi setiap ahli untuk mengatasi masalah kerja.TUGAS FORMEN/PEMBANTU FORMEN 1. 3. Memastikan peralatan dan bahan digunakan dan disimpan dengan teratur. .

Memastikan peraturan keselamatan bengkel dipatuhi oleh semua pengguna. .  Penolong formen membantu formen menjalankan tugasnya. Memastikan semua ahli menjaga kebersihan tempat kerja semasa bekerja dan selepas kerja serta menjalankan tugas masing-masing.4. 5.

CARTA ORGANISASI BENGKEL KEMAHIRAN HIDUP 2010 Guru yang bertanggungjawab: Formen: Penolong Formen: Tugasan / Minggu Menyapu lantai dan memastikan lantai bersih. memastikan tong sampah bersih Memastikan alatan tangan dalam keadaan yang baik dan menyusun alatan tangan dengan teratur Memastikan mesin dalam keadaan yang baik dan menutup semua suis di bengkel Memastikan semua kerusi di atas meja dan meja bersih serta tidak mempunyai apa-apa kayu atau bahan projek Minggu 1 Minggu 2 Minggu 3 Minggu 4 .

SEKIAN. TERIMA KASIH .