P. 1
GADJET-GADJET PERKHEMAHAN

GADJET-GADJET PERKHEMAHAN

|Views: 1,904|Likes:
Published by Nasri San

More info:

Published by: Nasri San on Oct 17, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/26/2014

pdf

text

original

GADJET-GADJET PERKHEMAHAN

NURHIDAYAH BT AFANDI DARSSHNI GOVINDARAJOO NORSYUAIBAH BT ABDUL AZIZ

GADJET-GADJET PERKHEMAHAN
Peralatan yang dibuat adalah untuk keselesaan sepanjang masa perkhemahan. Buat gadjet-gadjet yang diperlukan sahaja di peringkat awal semasa perkhemahan. Mengenal gadjet perkhemahan:

lazimnya gadjet ialah alat yang dibuat atau didirikan semasa perkhemahan daripada bahan sekitar perkhemahan. y kedudukan gadjet. y aktiviti membuat gadjet merupakan pertandingan semasa perkhemahan di antara patrol.
y

Hendaklah mempunyai fungsi.TUJUAN MEMBUAT GADJET Meninggikan taraf penghidupan di kem seperti kebersihan. kemudahan dan keselesaan. Perekaan membuat gadjet disamakan dengan situasi di rumah. Dalam membina gadjet semangat kekitaan dalam kumpulan dapat diterapkan dan dipraktikkan. .

Meninggikan mutu perkhemahan. serta kejayaan dalam menghasilkan gadjet. . "Feeling of sense of achievement". Dapat melahirkan idea-idea yang baru. Semangat pertandingan yang sihat.

BAHAN UNTUK MEMBUAT GADJET Merujuk kepada situasi keadaan persekitaran perkhemahan. . Diperbuat dari bahan semulajadi. Pergunakan dari semua bahagian pokok.

tetapi bahan dibawa dari luar kem. Yang dibuat di kem dari bahan semulajadi yang boleh didapati di kawasan kem atau yang berhampiran. . Yang dibuat di kem. Yang dibuat di rumah terlebih dahulu kemudian dibawa ke kem.JENIS / CARA MEMBUAT GADJET Yang boleh dibeli. tetapi bahan dibawa dari rumah. Yang dibuat di kem.

Gadjet kawasan tempat tinggal. Lain-lain gadjet. Gadjet kawasan dapur dan yang berkaitan. . Gadjet kawasan tempat basuhan. Gadjet kawasan pengeringan.JENIS-JENIS GADJET Gadjet kawasan pintu.

GADJET KAWASAN PINTU Gadjet pintu terletak dibahagian hadapan sekali di sesuatu kawasan perkhemahan iaitu: Bahagian pintu hadapan Bahagian pagar Bahagian pintu belakang .

VARIASI-VARIASI PINTU HADAPAN: Tulis nama patrol/sekawan dengan bahan-bahan semulajadi Bahagian pintu yang boleh tertutup sendiri (self closing type). . Pintu gerbang bukan gadjet tetapi projek perintis.

BAHAGIAN PAGAR Menandakan kawasan sempadan. Berjenis pagar boleh dibuat. pokok menjalar dan menggunakan batang kayu. . suasana perkhemahan yang teratur dan kemas dan adanya kawalan keselamatan. Teknik menggunakan pokok-pokok kecil.

Meja makan Penyangkut cawan / gelas. . Gadjet gerobok (camp larder). Rak menyimpan kayu api / tong gas.GADJET-GADJET KAWASAN DAPUR Buat dari bahan semulajadi Selain membuat gadjet-gadjet dapur buat juga gadjet sampingan di dapur seperti: y y y y y y y Rak pinggan mangkuk Rak alatan tajam seperti pisau. Gadjet lubang basah dan kering. parang dan kapak.

GADJET KAWASAN TEMPAT MEMBASUH Gadjet tempat meletak besen air. Gadjet kawasan tempat basuhan. Gadjet mengantung tuala mandi. Gadjet tempat menyimpan alat pergigian. . Gadjet tempat menyimpan sabun.

gadjet katil. papan kenyataan. kerusi. . penyangkut lampu.GADJET KAWASAN TEMPAT TINGGAL Semua gadjet yang dibuat hendaklah diatur / sususn dengan baik. penyangkut baju. Gadjet-gadjet yang biasa dibuat di kawasan tempat perkhemahan seperti tempat kasut. buaian. penyapu dan lain-lain. meja tulis. disamping menjaga kebersihan dan kekemasan diri di kawasan perkhemahan.

.GADJET TEMPAT MENJEMUR KAIN Ampaian yang kekal tidak boleh digerak dibina dikawasan tempat membasuh.

GADJET-GADJET LAIN Buatlah gadjet lain yang mustahak seperti: Tiang bendera Menara memerhati Gendang / Kantung kem Gadjet pembawa barang (Indian Travois) Gadjet pondok lalang (tempat berteduh) .

PENEMPATAN GADJET DALAM KAWASAN PERKHEMAHAN Tidak jauh dari tempat memasak hendaklah disediakan dua lubang iaitu lubang basah dan kering. Berhampiran pintu masuk dirikan gadjet Papan Kenyataan. Berhampiran dapur dirikan meja dan bangku makan. gergaji dan parang. tempat meletak kayu api / tong gas. tempat letak buku dan tempat letak tongkat. gadjet alatan tajam seperti kapak. . gadjet gerobok makan.

Ikatan pada gadjet hendaklah betul.PRINSIP MEMBUAT GADJET Jangan gunakan kayu atau dahan yang buruk kerana kemungkinan patah atau roboh. Gadjet yang dibuat boleh digunakan dan bukan untuk pameran. Gunakan bahan semulajadi. Gunakan ikatan yang betul. .

Gadjet mesti kukuh. Fikirkan ciri-ciri keselesaan dan keselamatan gadjet. . Gadjet yang baik ringkas tetapi praktikal. Gadjet direka. dapat digunakan sepanjang masa perkhemahan. Buat gadjet ciptaan atau rekaan sendiri. dibuat dan diletakkan ditempat yang sesuai. Mulakan dengan membuat gadjet yang ringkas dahulu.

mengikat tiang dan juga sebagai penyambung gadjet yang berbentuk serong. Simpulannya perlulah ketat dan kuat.SIMPULAN DAN IKATAN DALAM MEMBUAT GADJET Simpulan dan ikatan perlu diketahui dalam proses membuat gadjet. Ikatan Seraya (Square lashing) . perlu dipelajari lebih dahulu supaya gadjetnya kekal.mengikat tiang gadjet kerana memberi sokongan yang kuat pada tiang yang telahg diikat. . Ikatan Serong (Diagonal lashing) .

sesuai untuk pembinaan gadjet berbentuk tiga segi. biasanya diikat pada pintu pagar.Ikatan Silang Gunting .mengikat tiga batang kayu bersama.mengikat cara menganyamnya. Ikatan Ular (Snake lashing) . . batang-batang kayu yang kecil diikat kepada batang yang lebih besar.mengikat dua batang kayu bersama. Ikatan 'Figure of eight lashing' .

ikatan gadjet yang memerlukan pengantungan.memulakan ikatan silang gunting dan ikatan seraya. Simpul manuk . Ikatan Pemukat . Ikatan ini digunakan untuk membuat sesuatu loop pada tali. .Simpul Balak (Timber Hitch) .memulakan ikatan serong.

htm .geocities.com/yusofalhaj/gadjet.RUJUKAN http://www.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->