P. 1
GADJET-GADJET PERKHEMAHAN

GADJET-GADJET PERKHEMAHAN

|Views: 1,916|Likes:
Published by Nasri San

More info:

Published by: Nasri San on Oct 17, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/26/2014

pdf

text

original

GADJET-GADJET PERKHEMAHAN

NURHIDAYAH BT AFANDI DARSSHNI GOVINDARAJOO NORSYUAIBAH BT ABDUL AZIZ

GADJET-GADJET PERKHEMAHAN
Peralatan yang dibuat adalah untuk keselesaan sepanjang masa perkhemahan. Buat gadjet-gadjet yang diperlukan sahaja di peringkat awal semasa perkhemahan. Mengenal gadjet perkhemahan:

lazimnya gadjet ialah alat yang dibuat atau didirikan semasa perkhemahan daripada bahan sekitar perkhemahan. y kedudukan gadjet. y aktiviti membuat gadjet merupakan pertandingan semasa perkhemahan di antara patrol.
y

TUJUAN MEMBUAT GADJET Meninggikan taraf penghidupan di kem seperti kebersihan. . Perekaan membuat gadjet disamakan dengan situasi di rumah. kemudahan dan keselesaan. Hendaklah mempunyai fungsi. Dalam membina gadjet semangat kekitaan dalam kumpulan dapat diterapkan dan dipraktikkan.

Meninggikan mutu perkhemahan. serta kejayaan dalam menghasilkan gadjet. . Dapat melahirkan idea-idea yang baru. Semangat pertandingan yang sihat. "Feeling of sense of achievement".

Diperbuat dari bahan semulajadi.BAHAN UNTUK MEMBUAT GADJET Merujuk kepada situasi keadaan persekitaran perkhemahan. . Pergunakan dari semua bahagian pokok.

Yang dibuat di kem dari bahan semulajadi yang boleh didapati di kawasan kem atau yang berhampiran.JENIS / CARA MEMBUAT GADJET Yang boleh dibeli. tetapi bahan dibawa dari rumah. tetapi bahan dibawa dari luar kem. Yang dibuat di kem. Yang dibuat di kem. . Yang dibuat di rumah terlebih dahulu kemudian dibawa ke kem.

Gadjet kawasan tempat basuhan. Lain-lain gadjet. Gadjet kawasan pengeringan. Gadjet kawasan dapur dan yang berkaitan. Gadjet kawasan tempat tinggal.JENIS-JENIS GADJET Gadjet kawasan pintu. .

GADJET KAWASAN PINTU Gadjet pintu terletak dibahagian hadapan sekali di sesuatu kawasan perkhemahan iaitu: Bahagian pintu hadapan Bahagian pagar Bahagian pintu belakang .

Pintu gerbang bukan gadjet tetapi projek perintis. .VARIASI-VARIASI PINTU HADAPAN: Tulis nama patrol/sekawan dengan bahan-bahan semulajadi Bahagian pintu yang boleh tertutup sendiri (self closing type).

suasana perkhemahan yang teratur dan kemas dan adanya kawalan keselamatan.BAHAGIAN PAGAR Menandakan kawasan sempadan. . Berjenis pagar boleh dibuat. pokok menjalar dan menggunakan batang kayu. Teknik menggunakan pokok-pokok kecil.

GADJET-GADJET KAWASAN DAPUR Buat dari bahan semulajadi Selain membuat gadjet-gadjet dapur buat juga gadjet sampingan di dapur seperti: y y y y y y y Rak pinggan mangkuk Rak alatan tajam seperti pisau. . Gadjet lubang basah dan kering. parang dan kapak. Gadjet gerobok (camp larder). Rak menyimpan kayu api / tong gas. Meja makan Penyangkut cawan / gelas.

.GADJET KAWASAN TEMPAT MEMBASUH Gadjet tempat meletak besen air. Gadjet tempat menyimpan alat pergigian. Gadjet kawasan tempat basuhan. Gadjet mengantung tuala mandi. Gadjet tempat menyimpan sabun.

papan kenyataan. buaian.GADJET KAWASAN TEMPAT TINGGAL Semua gadjet yang dibuat hendaklah diatur / sususn dengan baik. meja tulis. penyapu dan lain-lain. gadjet katil. . penyangkut lampu. penyangkut baju. disamping menjaga kebersihan dan kekemasan diri di kawasan perkhemahan. Gadjet-gadjet yang biasa dibuat di kawasan tempat perkhemahan seperti tempat kasut. kerusi.

.GADJET TEMPAT MENJEMUR KAIN Ampaian yang kekal tidak boleh digerak dibina dikawasan tempat membasuh.

GADJET-GADJET LAIN Buatlah gadjet lain yang mustahak seperti: Tiang bendera Menara memerhati Gendang / Kantung kem Gadjet pembawa barang (Indian Travois) Gadjet pondok lalang (tempat berteduh) .

tempat letak buku dan tempat letak tongkat.PENEMPATAN GADJET DALAM KAWASAN PERKHEMAHAN Tidak jauh dari tempat memasak hendaklah disediakan dua lubang iaitu lubang basah dan kering. gadjet gerobok makan. . gergaji dan parang. Berhampiran dapur dirikan meja dan bangku makan. gadjet alatan tajam seperti kapak. Berhampiran pintu masuk dirikan gadjet Papan Kenyataan. tempat meletak kayu api / tong gas.

. Gunakan ikatan yang betul. Gadjet yang dibuat boleh digunakan dan bukan untuk pameran.PRINSIP MEMBUAT GADJET Jangan gunakan kayu atau dahan yang buruk kerana kemungkinan patah atau roboh. Ikatan pada gadjet hendaklah betul. Gunakan bahan semulajadi.

dibuat dan diletakkan ditempat yang sesuai. Fikirkan ciri-ciri keselesaan dan keselamatan gadjet. dapat digunakan sepanjang masa perkhemahan. Gadjet yang baik ringkas tetapi praktikal. . Buat gadjet ciptaan atau rekaan sendiri. Mulakan dengan membuat gadjet yang ringkas dahulu.Gadjet mesti kukuh. Gadjet direka.

Simpulannya perlulah ketat dan kuat.mengikat tiang gadjet kerana memberi sokongan yang kuat pada tiang yang telahg diikat.mengikat tiang dan juga sebagai penyambung gadjet yang berbentuk serong. Ikatan Seraya (Square lashing) . Ikatan Serong (Diagonal lashing) . perlu dipelajari lebih dahulu supaya gadjetnya kekal. .SIMPULAN DAN IKATAN DALAM MEMBUAT GADJET Simpulan dan ikatan perlu diketahui dalam proses membuat gadjet.

biasanya diikat pada pintu pagar.Ikatan Silang Gunting . sesuai untuk pembinaan gadjet berbentuk tiga segi.mengikat dua batang kayu bersama.mengikat tiga batang kayu bersama. Ikatan 'Figure of eight lashing' . batang-batang kayu yang kecil diikat kepada batang yang lebih besar. . Ikatan Ular (Snake lashing) .mengikat cara menganyamnya.

Ikatan ini digunakan untuk membuat sesuatu loop pada tali.memulakan ikatan serong. Simpul manuk . Ikatan Pemukat .ikatan gadjet yang memerlukan pengantungan.Simpul Balak (Timber Hitch) .memulakan ikatan silang gunting dan ikatan seraya. .

RUJUKAN http://www.htm .com/yusofalhaj/gadjet.geocities.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->