KONKRIT

DISEDIAKAN OLEH ::::: ISMA RAZRUL BIN ISMAIL MUHD IBRAHIM ADHAM BIN ADAM MOHD FAIZ BIN AZHAR ALIF SALIMY BIN ANUAR 06DKA08F1142 06DKAO8F1143 06DKA08F1145 06DKA08F1139

P E N G E N A L A N «..? 
Bahan yang dihasilkan oleh simen, batu baur halus, batu baur kasar

dan air yang dicampurkan pada nisbah tertentu. 
Bagi campuran biasa, kadar campuran simen , pasir dan batu baur

ditetapkan mengikut nisbah atau nisbah isipadu. 
Walau bagaimanpun, nisbah berat lebih diutamakan. contahnya: campuran 1:2:4= 1 simen , 2 batu baur halus, 4 batu

baur kasar. 1:3:6= 1 simen , 3 batu baur halus, 6 batu baur kasar. 1:1.5:3= 1 simen , 1.5 batu baur halus, 3 batu baur kasar. 
Campuran ini dibiarkan mengeras akibat tindakbalas kimia antara

simen dan air. 
Semasa konkrit basah ia boleh dibentuk mengikut acuan.

B a h a n k o n k r I t«.. Bahan utama ialah ~simen ~batu baur ~air ~bahan tambah .

= lekitan = lekatan Bahan utama untuk membuat simen ialah = batu kapur = tanah liat Terdapat beberapa jenis simen iaitu = Simen Portland biasa = Simen Portland cepat mengeras = Simen Portland haba rendah = Simen tahan surfat =Simen berwarna Pengaruh simen terhadap kekuatan konkrit ditentukan oleh kehalusan simen.I m e n «« Mempunyai 2 sifat penting. Kekuatan konkrit meningkat apabila zarah simen semakin halus. .

. Batu baur kasar (kerikil) boleh didapati di kuari. . Boleh diperolehi sama ada dalam bentuk hancur ataupun tidak hancur. ketumpatan gembur. Oleh sebab itu. Kebersihan batu baur. Batu baur perlu bebas daripada bahan organik. batu baur boleh mempengaruhi kekuatan dan ketahanlasakan konkrit. keliangan serta rintangan terhadap asid dan alkali. Antara sifat yang boleh menghasilkan konkrit yang berkualiti ialah Tekstur Bentuk butiran Saiz butiran Penggredan Kekuatan batu baur Sifat fizikal seperti ketumpatan bandingan. Batu baur merupakan bahan yang paling tinggi kandungannya dalam konkrit.B a t u b a u r «. Batu baur terbahagi kepada 2 jenis = batu baur halus ( pasir ) = batu baur kasar ( batu kerikil ) Batu baur halus (pasir) boleh diperolehi daripada sungai dan lombong.

 Jika air yang digunakan mengandungi bahan kimia lain yang boleh menghalang proses penghidratan. . berlakulah proses penghidratan. Air yang bersih diperlukan untuk bancuhan konkrit. kekuatan konkrit tidak dapat sampai ke tahap yang dikehendaki. iaitu untuk mengikat batu baur halus dengan batu baur kasar. air paip yang digunakan perlulah bebas daripada bendasing.. Penghidratan menyebabkan pemejalan dan pengerasan di samping membebaskan haba dalam bancuhan konkrit. Apabila air dicampurkan dengan simen.a I r «. Air digunakan dalam bancuhan konkrit untuk menghasilkan tindak balas kimia terhadap simen. Contahnya.

B a h a n t a m b a h «. Bahan tambah digunakan untuk mengubah ciri-ciri konkrit dan memudahkan kerja-kerja konkrit. Bahan tambah akan dicampurkan ke dalam konkrit dengan kadar yang sesuai dan mestilah digaul dengan sekata dan seragam.. . Perangkap udara = untuk memerangkap udara dalam konkrit dan memudahkan kerja konkrit tanpa penggunaan air yang banyak. Pemudah adun = untuk menbantu simen tersebar dengan lebih berkesan dalam air supaya dapat mempercepatkan sifat kelekitan. Antara jenis bahan tambah adalah seperti berikut Pencepat = untuk mencepatkan kadar pemejalan awal Pelambat = untuk melambatkan kadar pemejalan awal dan ia mampu melambatkan pemejalan konkrit sehingga 1 jam.

Ifat utama konkrIt« Konkrit yang masih basah dikenali sebagai konkrit baru. Manakala konkrit yang masih keras dikenali sebagai konkrit terkeras. Sifat utama konkrit baru ialah: Kebolehkerjaan Manakala sifat utama konkrit keras ialah: Kekuatan Ketahanlasakan Pengembangan Pengecutan .

. Kebolehkerjaan menggambarkan sifat konkrit sama ada senang atau susah untuk dikendalikan daripada peringkat pembancuhan sehingga ke peringkat pemadatan. Di samping nisbah campuran simen yang betul. Pengendalian konkrit baru melibatkan kerja membancuh.K e b o l e h k e r j a a n «. . kaedah pemadatan dan cara kuring yang betul juga merupakan faktor penting untuk menghasilkan kekuatan konkrit yang tinggi. menuang dan memadat. mengangkat. menggaul.

konkrit mestilah direkabentuk supaya mempunyai kekuatan purata yang lebih besar dari kekuatan ciri yang diperlukan.K e k u a t a n «« Kekuatan tegangan ialah kekuatan yang menunjukkan keupayaan bahan menanggung tegasan tegangan. Kekuatan ini dikenali sebagai kekuatan ciri konkrit. . Kekuatan konkrit biasanya bermakna apabila ianya mencapai kekuatan hancur bagi kiub 150mm (6 ) pada takat umur 28 hari . Perbezaan antara purata kekuatan dan kekuatan ciri ini dikenali sebagai margin. Bancuhan konkrit yang dibiarkan dalam jangka masa tertentu akan menjadi konkrit terkeras. Oleh kerana keputusan sesuatu ujian sering menampakkan keputusan yang berbeza .

antara faktor yang mempengaruhi kebolehpadatan ialah: = Kandungan air = Saiz batu baur = Tekstur permukaan dan bentuk batu baur = kadar serapan dan gred batu baur = ejen kemasukan udara = suhu . Kebolehpadatan Kebolehpadatan ialah kebolehan bancuhan konkrit dipadatkan sepenuhnya. Ketekalan Ketekalan ialah ukuran kebasahan dan kebendaliran konkrit.Faktor yang mempengaruhi Kebolehkerjaan konkrit«. 3 ciri utama kebolehkerjaan konkrit ialah ketekalan. kemudahgerakan dan kebolehpadatan. Kemudahgerakan Kemudahgerakan ialah kebolehan bancuhan konkrit mengalir dengan mudah memenuhi acuan.

kerana simen yang halus boleh mempercepat proses penghidratan tetapi juga boleh menyebabkan pengecutan retakan pada konkrit. 2.faktor yang mempengaruhi kekuatan konkrit «. Jika air yang digunakan dari had yang sepatutnya. Penggunaan simen yang berbeze 2. . Nisbah air simen 1. Kekuatan konkrit dipengaruhi oleh beberapa faktor seperti berikut: Pengaruh bahan Simen 1. Kehalusan simen juga mempengaruhi kekuatan konkrit. kekuatan konkrit semakin bertambah dan kebolehkerjaan semakin kurang . Secara umumnya lebih rendah nisbah air simen. kekuatan dan ketumpatan konkrit akan berkurangan.

Manakala batu baur yang mempunyai permukaan yang kasar menghasilkan kebolehkerjaan yang rendah tetapi kekuatan ikatan antara batu baur dan simen adalah lebih baik. .Bentuk permukaan batu baur 1. 2. Bentuk batu baur yang mempunyai permukaan licin boleh memberikan kebolehkerjaan yang baik tetapi mempunyai kekuatan ikaran yang rendah.

1. Menggunakan prinsip timbangan. Kaedah isipadu Mengunakan kotak penyukat Tidak boleh digunakan untuk kerja yang memerlukan ketepatan yang jitu..Kaedah-kaedah pengemlompokan konkrit«. . Kaedah berat  2. Sesuai digunakan untuk tujuan kawalan dimakmal bagi tujuan pengujian. Nisbah setiap bahan kokrit dikira berdasarkan isipadu.

 Dibuat daripada belahan paip PVC. Pelongsor Untuk mengangkut konkrit dari tempat atas ke bawah. 1. Terdiri daripada 2 jenis iaitu jenis pelocokatau pam tekan. . Pam konkrit Menggunakan paip-paip 6 yang dipamkan dari tempat penggaul. Untuk kuantiti konkrit yang banyak. 3. Kren Untuk projek yang besar dan tinggi. 2. Had panjang 3m..Kaedah mengangkut konkrit di tapak bina«.

plastik. Plastik = ditutup dengan bag guni. pasir dan bakan yang basah. Wap air = digunakan dalam kilang untuk mempercepatkan proses pengawetan terutama konkrit tegas-dahulu. Semburan bahan kimia = menyapu bahan kimia seperti kompound silika pada permukaan konkrit untuk mengelakkan kehilangan air melalui sejatan. 4. 3. Semburan air = membanjirkan atau membuat semburan ke atas permukaan konkrit dengan menggunakan air = sesuai digunakan pada bahagian permukaan lantai. .Cara-cara pengawetan«.. jerami habuk kayu. 1. 2.

 Ialah suatu pembentukan hasil gabungan dari sifat-sifat yang berbeza pada konkrit dan keluli.Konkrit bertetulang«. Gabungan ini dapat menahan daya mampatan dan tegangan. Bahan-bahan ini merupakan bahan-bahan binaan yang kuat dan tahan lasak bagi menjadikannya sebagai satu anggota bangunan. Ia boleh di bentuk kepada bentuk-bentuk yang berbeza-beza dengan saiz yang berubah-ubah. .

3. Kekuatan tegasan 250N/mm². . Pemanjangan yang dibenarkan ialah 22.Tetulang dalam bentuk bar«« 1.0%. Bar keluli lembut Dibuat dengan haba panas Permukaan yang licin dan berpintal. Bar tetulang tegasan tinggi berpintal Dibuat daripada pancalogam Permukaannya yang berpintal Kekuatan tegasan 460N/mm² Pemanjangan minima ialah 12% Bar tetulang tegasan tinggi buatan sejuk Keluli lembut yang berpintal Kekuatan tegasan 460N/mm² Pemanjangan yang dibenarkan ialah 14% 2.

Tetulang dalam bentuk jejaring«« 1. Saiz garis pusat tetulang 4. Tetulang jejaring dawai hexagonal Dikenali juga sebagai chicken wire mesh Menggunakan dawai bersaiz antara 10-25mm(diameter) Tetulang jejaring dawai terkimpal Dibuat dari keluli yang berkekuatan kecil dan sederhana Lebih kuat dan teguh dari dawai jenis hexagonal Boleh dibentuk kepada bentuk lengkuk struktur Tetulang rangka Penggunaannya adalah untuk rangka struktur yang merupakan lapisan-lapisan jejaring diikat Tetulang rangka diletakkan dengan jarak jauh sebanyak 30cm persegi.20mm dan 6.25 adalah yang paling biasa digunakan 2. . 3.

getah polystrene. Bahan-bahan yang biasa digunakan ialah papan. Untuk kerja-kerja pembinaan yang besar .Pembinaan kotak bentuk«. kotak bentk merupakan sebahagian daripada sistem kerja. papan lapis. Tujuannya untuk menahan beban yang dikenakan keatasnya Peranca yang biasa digunakan ialah peranca keluli atau sangga keluli. . Sistem tumpang peranca (scaffolding) digunakan untuk menyokong kotak bentuk. sistem thermo dan lain-lain lagi.. keluli.

Semua sambungan hendaklah ketat untuk mengelakkan kehilangan mortar dari konkrit basah. Ciri-cirinya kotak bentuk mestilah kuat untuk menahan dari berlakunya pesongan semasa penempatan komkrit basah dilakukan. Untuk memperolehi kemasan yang baik. . Mestilah dibina dengan tepat tanpa melebihi had-had yang ditetapkan.Kegunaan dan ciri-ciri kotak bentuk«« Kegunaannya Untuk memasukkan konkrit basah sebelum dimampat supaya ia boleh mencapai kekuatan yang diperlukan. Mendapatkan ahli struktur konkrit mengikut bentuk dan juga saiz yang dikehendaki. Mesti kuat untuk menampung beban kerja.

Kuantiti konkrit yang digunakan adalah kurang Mempercepatkan masa untuk pembinaan struktur yang besar. .Konkrit tegas dulu«« Takrifan Konkrit bertetulang yang ditegaskan dahulu supaya tegasan tegangan dimana timbulnya rerambut akibat dari rekahan yang berlaku pada zon tegangan dapat diatasi. Ciri-ciri rekabentuk konkrit tegas dulu mengambil kira iaitu: Retakan/rekahan Pindahan tegasan Lenturan Pesongan Ricihan Kebaikan konkrit tegas dulu Hanya 1/5 sahaja dari berat tetulang yang diperlukan oleh konkrit bertetulang digunakan dalam konkrit tegas dulu.

.Konkrit siap tuang«« Takrifan Ialah konkrit yang di tuang dahulu ditapak bina atau yang dibuat di kilang. Kaedah pengangkutan Pengangkutan jalan raya Treler. Sistem pengangkutan air Untuk pembinaan struktur yang berhampiran denagn sungai. low loader Pengangkutan keretapi Untuk jarak penghantaran yang jauh dan berhampiran dengan kumudahan keretapi. Konkrit yang telah siap mengeras akan dibawa ke tapak bina untuk terus dipasang. seperti pembinaan jeti. traktor. empangan dan lain-lain lagi.

Kebaikan Dapat mengurangkan kos perbelanjaan Rangka yang dipasang di tapak adalah sesuai untuk semua keadaan iklim. . Ciri-ciri Dapat menjimatkan masa pembinaan Dapat memberikan pelbagai pilihan terhadap kaedah pembinaan. Masalah penyambungan merupakan kelemahan utama.Teknologi pasang siap«« Takrifan Iala satu sistem pembinaan yang melibatkan pembetukan komponen-komponen struktur tertentu di kilang-kilang pembuat dan dibawa ke tapak untuk dipasangkan bagi membentuk sebuah struktur lengkap.

.Konkrit ringan«. batu hangus. batu baur organik dan bukan organik. sanga berbuasa. Batu baur ringan ini terdiri daripada batu baur ringan yang digunakan dalam konkrit biasa iaitu batu baur kasar dan pasir. Takrifan adalah konkrit yang menggunakan batu baur ringan. batu hancur. tanah liat. Kaedah penyediaan Penyediaan konkrit berliang Penyediaan konkrit tanpa halus (konkrit kasar) Penyediaan konkrit batu baur ringan Ciri-ciri konkrit berliang Penebatan haba yang tinggi Gerakan lembapan yang tinggi Pengecutan yang tinggi .

PENYEDIAAN KONKRIT BATU BAUR RINGAN Konkrit ini selalunya digunakan pada:::::: Blok konkrit tuang dulu. Tujuan utama keperluan konkrit ini ialah:::::: Mempunyai kekuatan yang mencukupi Mempunyai pengecutan kering yang rendah untuk mengelakkan berlakunya keretakan Faktor-faktor di atas bergantung kepada:::::: Jenis batu baur yang digunakan Kadar bancuhan Kadar kepadatannya Cara dan teknik pengawetannya . Bumbung dan dinding tuang di situ untuk kegunaan penebatan.

Penembusan air hujan => ia merupakan ciri penting untuk dinding. Ini adalah kerana konkrit ringan mempunyai liang-liang di dalamnya. Pengurangan beban mati Kos pengawasan rendah Pembinaan dapat dijalankan dengan kadar yang cepat. konkrit ringan tidak dapat menunjukkan ciri-ciri yang dikehendaki. .Penyerapan air => Penyerapan air oleh konkrit ringan adalah tinggi dan lebih daripada yang terdapat dalam konkrit padu. Sifat konkrit => faktor utama dalam penebatan bunyi ialah ketumpatan bahannya. Kebaikan konkrit ringan di dalam pembinaan. Oleh itu untuk penebatan bunyi.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful