KONKRIT

DISEDIAKAN OLEH ::::: ISMA RAZRUL BIN ISMAIL MUHD IBRAHIM ADHAM BIN ADAM MOHD FAIZ BIN AZHAR ALIF SALIMY BIN ANUAR 06DKA08F1142 06DKAO8F1143 06DKA08F1145 06DKA08F1139

P E N G E N A L A N «..? 
Bahan yang dihasilkan oleh simen, batu baur halus, batu baur kasar

dan air yang dicampurkan pada nisbah tertentu. 
Bagi campuran biasa, kadar campuran simen , pasir dan batu baur

ditetapkan mengikut nisbah atau nisbah isipadu. 
Walau bagaimanpun, nisbah berat lebih diutamakan. contahnya: campuran 1:2:4= 1 simen , 2 batu baur halus, 4 batu

baur kasar. 1:3:6= 1 simen , 3 batu baur halus, 6 batu baur kasar. 1:1.5:3= 1 simen , 1.5 batu baur halus, 3 batu baur kasar. 
Campuran ini dibiarkan mengeras akibat tindakbalas kimia antara

simen dan air. 
Semasa konkrit basah ia boleh dibentuk mengikut acuan.

B a h a n k o n k r I t«.. Bahan utama ialah ~simen ~batu baur ~air ~bahan tambah .

I m e n «« Mempunyai 2 sifat penting. . = lekitan = lekatan Bahan utama untuk membuat simen ialah = batu kapur = tanah liat Terdapat beberapa jenis simen iaitu = Simen Portland biasa = Simen Portland cepat mengeras = Simen Portland haba rendah = Simen tahan surfat =Simen berwarna Pengaruh simen terhadap kekuatan konkrit ditentukan oleh kehalusan simen. Kekuatan konkrit meningkat apabila zarah simen semakin halus.

keliangan serta rintangan terhadap asid dan alkali. . Antara sifat yang boleh menghasilkan konkrit yang berkualiti ialah Tekstur Bentuk butiran Saiz butiran Penggredan Kekuatan batu baur Sifat fizikal seperti ketumpatan bandingan. Kebersihan batu baur. Batu baur merupakan bahan yang paling tinggi kandungannya dalam konkrit. ketumpatan gembur. Batu baur terbahagi kepada 2 jenis = batu baur halus ( pasir ) = batu baur kasar ( batu kerikil ) Batu baur halus (pasir) boleh diperolehi daripada sungai dan lombong. Batu baur perlu bebas daripada bahan organik. Batu baur kasar (kerikil) boleh didapati di kuari.B a t u b a u r «. Oleh sebab itu. Boleh diperolehi sama ada dalam bentuk hancur ataupun tidak hancur.. batu baur boleh mempengaruhi kekuatan dan ketahanlasakan konkrit.

 Contahnya.a I r «. . Air digunakan dalam bancuhan konkrit untuk menghasilkan tindak balas kimia terhadap simen. Jika air yang digunakan mengandungi bahan kimia lain yang boleh menghalang proses penghidratan.. kekuatan konkrit tidak dapat sampai ke tahap yang dikehendaki. air paip yang digunakan perlulah bebas daripada bendasing. Penghidratan menyebabkan pemejalan dan pengerasan di samping membebaskan haba dalam bancuhan konkrit. berlakulah proses penghidratan. Apabila air dicampurkan dengan simen. Air yang bersih diperlukan untuk bancuhan konkrit. iaitu untuk mengikat batu baur halus dengan batu baur kasar.

 Antara jenis bahan tambah adalah seperti berikut Pencepat = untuk mencepatkan kadar pemejalan awal Pelambat = untuk melambatkan kadar pemejalan awal dan ia mampu melambatkan pemejalan konkrit sehingga 1 jam. Bahan tambah digunakan untuk mengubah ciri-ciri konkrit dan memudahkan kerja-kerja konkrit. .. Perangkap udara = untuk memerangkap udara dalam konkrit dan memudahkan kerja konkrit tanpa penggunaan air yang banyak. Bahan tambah akan dicampurkan ke dalam konkrit dengan kadar yang sesuai dan mestilah digaul dengan sekata dan seragam.B a h a n t a m b a h «. Pemudah adun = untuk menbantu simen tersebar dengan lebih berkesan dalam air supaya dapat mempercepatkan sifat kelekitan.

 Manakala konkrit yang masih keras dikenali sebagai konkrit terkeras. Sifat utama konkrit baru ialah: Kebolehkerjaan Manakala sifat utama konkrit keras ialah: Kekuatan Ketahanlasakan Pengembangan Pengecutan .Ifat utama konkrIt« Konkrit yang masih basah dikenali sebagai konkrit baru.

kaedah pemadatan dan cara kuring yang betul juga merupakan faktor penting untuk menghasilkan kekuatan konkrit yang tinggi. menuang dan memadat.K e b o l e h k e r j a a n «.. menggaul. mengangkat. Kebolehkerjaan menggambarkan sifat konkrit sama ada senang atau susah untuk dikendalikan daripada peringkat pembancuhan sehingga ke peringkat pemadatan. Di samping nisbah campuran simen yang betul. Pengendalian konkrit baru melibatkan kerja membancuh. .

 Oleh kerana keputusan sesuatu ujian sering menampakkan keputusan yang berbeza . Kekuatan ini dikenali sebagai kekuatan ciri konkrit. konkrit mestilah direkabentuk supaya mempunyai kekuatan purata yang lebih besar dari kekuatan ciri yang diperlukan. . Perbezaan antara purata kekuatan dan kekuatan ciri ini dikenali sebagai margin. Kekuatan konkrit biasanya bermakna apabila ianya mencapai kekuatan hancur bagi kiub 150mm (6 ) pada takat umur 28 hari .K e k u a t a n «« Kekuatan tegangan ialah kekuatan yang menunjukkan keupayaan bahan menanggung tegasan tegangan. Bancuhan konkrit yang dibiarkan dalam jangka masa tertentu akan menjadi konkrit terkeras.

Kemudahgerakan Kemudahgerakan ialah kebolehan bancuhan konkrit mengalir dengan mudah memenuhi acuan.Faktor yang mempengaruhi Kebolehkerjaan konkrit«. antara faktor yang mempengaruhi kebolehpadatan ialah: = Kandungan air = Saiz batu baur = Tekstur permukaan dan bentuk batu baur = kadar serapan dan gred batu baur = ejen kemasukan udara = suhu . kemudahgerakan dan kebolehpadatan. Ketekalan Ketekalan ialah ukuran kebasahan dan kebendaliran konkrit. Kebolehpadatan Kebolehpadatan ialah kebolehan bancuhan konkrit dipadatkan sepenuhnya. 3 ciri utama kebolehkerjaan konkrit ialah ketekalan.

 Kekuatan konkrit dipengaruhi oleh beberapa faktor seperti berikut: Pengaruh bahan Simen 1. kerana simen yang halus boleh mempercepat proses penghidratan tetapi juga boleh menyebabkan pengecutan retakan pada konkrit. . Penggunaan simen yang berbeze 2. kekuatan dan ketumpatan konkrit akan berkurangan. kekuatan konkrit semakin bertambah dan kebolehkerjaan semakin kurang . Kehalusan simen juga mempengaruhi kekuatan konkrit. Nisbah air simen 1. Jika air yang digunakan dari had yang sepatutnya. Secara umumnya lebih rendah nisbah air simen.faktor yang mempengaruhi kekuatan konkrit «. 2.

. Bentuk batu baur yang mempunyai permukaan licin boleh memberikan kebolehkerjaan yang baik tetapi mempunyai kekuatan ikaran yang rendah.Bentuk permukaan batu baur 1. 2. Manakala batu baur yang mempunyai permukaan yang kasar menghasilkan kebolehkerjaan yang rendah tetapi kekuatan ikatan antara batu baur dan simen adalah lebih baik.

Kaedah isipadu Mengunakan kotak penyukat Tidak boleh digunakan untuk kerja yang memerlukan ketepatan yang jitu.Kaedah-kaedah pengemlompokan konkrit«. Kaedah berat  2. Menggunakan prinsip timbangan. Nisbah setiap bahan kokrit dikira berdasarkan isipadu. 1. Sesuai digunakan untuk tujuan kawalan dimakmal bagi tujuan pengujian.. .

 Had panjang 3m. Kren Untuk projek yang besar dan tinggi. 1. 2.. 3. Pelongsor Untuk mengangkut konkrit dari tempat atas ke bawah. .Kaedah mengangkut konkrit di tapak bina«. Dibuat daripada belahan paip PVC. Pam konkrit Menggunakan paip-paip 6 yang dipamkan dari tempat penggaul. Terdiri daripada 2 jenis iaitu jenis pelocokatau pam tekan. Untuk kuantiti konkrit yang banyak.

2. Semburan air = membanjirkan atau membuat semburan ke atas permukaan konkrit dengan menggunakan air = sesuai digunakan pada bahagian permukaan lantai. 4. plastik. pasir dan bakan yang basah. . 3.Cara-cara pengawetan«. Wap air = digunakan dalam kilang untuk mempercepatkan proses pengawetan terutama konkrit tegas-dahulu. jerami habuk kayu.. Semburan bahan kimia = menyapu bahan kimia seperti kompound silika pada permukaan konkrit untuk mengelakkan kehilangan air melalui sejatan. Plastik = ditutup dengan bag guni. 1.

Konkrit bertetulang«. Bahan-bahan ini merupakan bahan-bahan binaan yang kuat dan tahan lasak bagi menjadikannya sebagai satu anggota bangunan. . Ialah suatu pembentukan hasil gabungan dari sifat-sifat yang berbeza pada konkrit dan keluli. Ia boleh di bentuk kepada bentuk-bentuk yang berbeza-beza dengan saiz yang berubah-ubah. Gabungan ini dapat menahan daya mampatan dan tegangan.

Tetulang dalam bentuk bar«« 1.0%. . Bar keluli lembut Dibuat dengan haba panas Permukaan yang licin dan berpintal. Bar tetulang tegasan tinggi berpintal Dibuat daripada pancalogam Permukaannya yang berpintal Kekuatan tegasan 460N/mm² Pemanjangan minima ialah 12% Bar tetulang tegasan tinggi buatan sejuk Keluli lembut yang berpintal Kekuatan tegasan 460N/mm² Pemanjangan yang dibenarkan ialah 14% 2. 3. Pemanjangan yang dibenarkan ialah 22. Kekuatan tegasan 250N/mm².

.20mm dan 6.25 adalah yang paling biasa digunakan 2. 3. Tetulang jejaring dawai hexagonal Dikenali juga sebagai chicken wire mesh Menggunakan dawai bersaiz antara 10-25mm(diameter) Tetulang jejaring dawai terkimpal Dibuat dari keluli yang berkekuatan kecil dan sederhana Lebih kuat dan teguh dari dawai jenis hexagonal Boleh dibentuk kepada bentuk lengkuk struktur Tetulang rangka Penggunaannya adalah untuk rangka struktur yang merupakan lapisan-lapisan jejaring diikat Tetulang rangka diletakkan dengan jarak jauh sebanyak 30cm persegi.Tetulang dalam bentuk jejaring«« 1. Saiz garis pusat tetulang 4.

.Pembinaan kotak bentuk«. keluli. Bahan-bahan yang biasa digunakan ialah papan. Untuk kerja-kerja pembinaan yang besar . papan lapis. kotak bentk merupakan sebahagian daripada sistem kerja. getah polystrene. sistem thermo dan lain-lain lagi. Sistem tumpang peranca (scaffolding) digunakan untuk menyokong kotak bentuk.. Tujuannya untuk menahan beban yang dikenakan keatasnya Peranca yang biasa digunakan ialah peranca keluli atau sangga keluli.

Semua sambungan hendaklah ketat untuk mengelakkan kehilangan mortar dari konkrit basah. . Mesti kuat untuk menampung beban kerja. Mendapatkan ahli struktur konkrit mengikut bentuk dan juga saiz yang dikehendaki.Kegunaan dan ciri-ciri kotak bentuk«« Kegunaannya Untuk memasukkan konkrit basah sebelum dimampat supaya ia boleh mencapai kekuatan yang diperlukan. Untuk memperolehi kemasan yang baik. Mestilah dibina dengan tepat tanpa melebihi had-had yang ditetapkan. Ciri-cirinya kotak bentuk mestilah kuat untuk menahan dari berlakunya pesongan semasa penempatan komkrit basah dilakukan.

Kuantiti konkrit yang digunakan adalah kurang Mempercepatkan masa untuk pembinaan struktur yang besar. . Ciri-ciri rekabentuk konkrit tegas dulu mengambil kira iaitu: Retakan/rekahan Pindahan tegasan Lenturan Pesongan Ricihan Kebaikan konkrit tegas dulu Hanya 1/5 sahaja dari berat tetulang yang diperlukan oleh konkrit bertetulang digunakan dalam konkrit tegas dulu.Konkrit tegas dulu«« Takrifan Konkrit bertetulang yang ditegaskan dahulu supaya tegasan tegangan dimana timbulnya rerambut akibat dari rekahan yang berlaku pada zon tegangan dapat diatasi.

Konkrit yang telah siap mengeras akan dibawa ke tapak bina untuk terus dipasang. traktor. Sistem pengangkutan air Untuk pembinaan struktur yang berhampiran denagn sungai. low loader Pengangkutan keretapi Untuk jarak penghantaran yang jauh dan berhampiran dengan kumudahan keretapi.Konkrit siap tuang«« Takrifan Ialah konkrit yang di tuang dahulu ditapak bina atau yang dibuat di kilang. Kaedah pengangkutan Pengangkutan jalan raya Treler. . empangan dan lain-lain lagi. seperti pembinaan jeti.

Masalah penyambungan merupakan kelemahan utama.Teknologi pasang siap«« Takrifan Iala satu sistem pembinaan yang melibatkan pembetukan komponen-komponen struktur tertentu di kilang-kilang pembuat dan dibawa ke tapak untuk dipasangkan bagi membentuk sebuah struktur lengkap. Kebaikan Dapat mengurangkan kos perbelanjaan Rangka yang dipasang di tapak adalah sesuai untuk semua keadaan iklim. Ciri-ciri Dapat menjimatkan masa pembinaan Dapat memberikan pelbagai pilihan terhadap kaedah pembinaan. .

batu hancur. batu hangus. tanah liat. sanga berbuasa.Konkrit ringan«.. Kaedah penyediaan Penyediaan konkrit berliang Penyediaan konkrit tanpa halus (konkrit kasar) Penyediaan konkrit batu baur ringan Ciri-ciri konkrit berliang Penebatan haba yang tinggi Gerakan lembapan yang tinggi Pengecutan yang tinggi . Batu baur ringan ini terdiri daripada batu baur ringan yang digunakan dalam konkrit biasa iaitu batu baur kasar dan pasir. batu baur organik dan bukan organik. Takrifan adalah konkrit yang menggunakan batu baur ringan.

Bumbung dan dinding tuang di situ untuk kegunaan penebatan.PENYEDIAAN KONKRIT BATU BAUR RINGAN Konkrit ini selalunya digunakan pada:::::: Blok konkrit tuang dulu. Tujuan utama keperluan konkrit ini ialah:::::: Mempunyai kekuatan yang mencukupi Mempunyai pengecutan kering yang rendah untuk mengelakkan berlakunya keretakan Faktor-faktor di atas bergantung kepada:::::: Jenis batu baur yang digunakan Kadar bancuhan Kadar kepadatannya Cara dan teknik pengawetannya .

Sifat konkrit => faktor utama dalam penebatan bunyi ialah ketumpatan bahannya. konkrit ringan tidak dapat menunjukkan ciri-ciri yang dikehendaki. Oleh itu untuk penebatan bunyi. . Ini adalah kerana konkrit ringan mempunyai liang-liang di dalamnya. Kebaikan konkrit ringan di dalam pembinaan. Pengurangan beban mati Kos pengawasan rendah Pembinaan dapat dijalankan dengan kadar yang cepat. Penembusan air hujan => ia merupakan ciri penting untuk dinding.Penyerapan air => Penyerapan air oleh konkrit ringan adalah tinggi dan lebih daripada yang terdapat dalam konkrit padu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful