SMK SULTAN ABU BAKAR

NAMA DAN LAMBANGLAMBANG KEMEGAHAN SEKOLAH

ASPEK KAJIAN

NAMA DAN LAMBANGLAMBANG KEMEGAHAN SEKOLAH

ISI KANDUNGAN • PENGHARGAAN • OBJEKTIF KAJIAN • KAEDAH KAJIAN • RUJUKAN • HASIL KAJIAN • RUMUSAN • LAMPIRAN • RUJUKAN .

Terlebih dahulu. saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada guru sejarah saya kerana telah banyak membantu dalam usaha menyiapkan tugasan ini. Adalah menjadi tanggungjawab saya untuk menyiapkan tugasan yang telah diberikan. Beliau juga telah memberi kebenaran kepada kami untuk melakukan kajian di sekolah.PENGHARGAAN Saya telah ditugaskan untuk menyediakan sebuah folio sejarah tentang Nama dan Lambang-lambang Kemegahan Sekolah. . Beliau telah membantu saya dengan memberikan sedikit sebanyak maklumat yang berkaitan dengan kajian yang saya lakukan ini. saya ingin mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan kepada Pn. Azhariah bt. Beliau telah membantu dengan memberi kami masa selama sebulan untuk menyiapkan folio sejarah ini. Hussein. Seterusnya.

OBJEKTIF KAJIAN • DAPAT MENGENALI IDENTITI SEKOLAH DENGAN LEBIH TERPERINCI • UNTUK MENGETAHUI DENGAN LEBIH LANJUT MAKSUD LAMBANG-LAMBANG DI SEKOLAH INI • MENGENAL DAN MENGETAHUI TUJUAN DAN FUNGSI SEKOLAH KEPADA MASYARAKAT TEMPATAN • MENGENALI DAN MEMAHAMI SEJARAH SEKOLAH .Akhir sekali. Kami telah bersama-sama mencari maklumat dan bertungkus lumus menyiapkan tugasan yang diberikan dalam masa sebulan ini. saya ingin mengucapkan terima kasih kepada rakan-rakan yang telah membantu saya mendapatkan maklumat dan meyiapkan folio ini.

KAEDAH KAJIAN • WAWANCARA • MELAYARI INTERNET • MENGUMPUL MAKLUMAT DI GALERI SEKOLAH SMK SULTAN ABU BAKAR • MENEMU RAMAH • MENCARI MAKLUMAT DI PERPUSTAKAAN SEKOLAH .

HASIL KAJIAN .

cogan kata ditukar kepada ’Alah Bisa Tegal Biasa’ dan ’SMK Sultan Abu Bakar’. Bahagian kanan bawah ialah gergaji dan tukul. ruang melengkung ditulis ’Sultan Abu Bakar School’ dan ruang melengkung di bawah ditulis cogan kata sekolah ’Trough Endeavour We Succeed’. Atas.LOGO SEKOLAH Dibahagikan kepada empat bahagian yang berwarna biru dan kuning dengan satu bentuk V putih yang menjalar di tengahnya. Simbol-simbol yang terdapat pada lencana sekolah melambangkan mutu pelajar yang cuba diwujudkan oleh sekolah. Bermula dari kiri atas. warna biru merupakan latar belakang bagi sebiji bola sepak dan warna kuning untuk kayu hoki dan kriket. pada tahun 1969. Bahagian putih ditengah sebatang obor yang bernyala berada di depan sebuah buku yang terbuka. Kayu hoki dan bola sepak ialah sebahagian permainan yang diadakan dan semangat kesukan yang cuba disemai kepada pelajar iaitu mengambil . Kuning terakhir merupakan logo pengakap. Walau bagaimanapun.

Warna-warna lain turut dijadikan warna-warna tersebut berupaya harmonikan latar belakang serta berjaya menonjolkan kejayaan dalam pelbagai bidang yang diceburi oleh pelajar SMK Sultan Abu Bakar. Disamping itu. seperti dari gelap ke terang. Warna kuning dipilih kerana kuning merupakan warna diraja. Obor bernyala di depan sebuah buku terbuka melambangkan pendidikan dan usaha sekolah untuk mendidik pelajarnya ke arah baru pelajaran dan pengetahuan. Logo ini juga menandakan sebahagian badan beruniform yang ada di SABS. biru dan kuning. kombinasi warna tersebut amat menarik pandangan mata dan perhatian orang ramai. Logo pengakap menyeru pelajar supaya senantiasa juga maruah diri dan nama baik sekolah. . Warna sekolah bersamaan tiga warna yang terdapat pada lencana sekolah. Gergaji dan tukul pula bermaksud kita patut kreatif dalam semua bidang untuk perbaiki diri kita.bahagian dalam pertandingan bukan hanya demi kemenangan kerana kekalahan juga sebahagian daripadanya. iaitu putih.

terdapat 369 pelajar. iaitu AlMarhum Sultan Abu Bakar Riayathuddin Al-Muadzam Shah Ibni Al-Marhum Sultan Abdullah Al-Muktasim Billah. Pada awal pembukaan. Sekolah ini dirasmikan pada 16 Ogos 1957.ASAL-USUL NAMA SEKOLAH Sekolah Menengah Sultan Abu Bakar telah dirasmikan oleh Sultan Pahang ketika itu. 17 orang guru dan dua buah bangunan iaitu bangunan berbentuk H (bangunan pejabat sekarang) terdapat juga .

Pelajar-pelajar bukan sahaja berasal daripada sekolah ’adik-beradik’ iaitu Sekolah Abdullah tetapi juga merangkumi pelajar bukan sahaja dari Negeri Pahang. sekolah tersebut merupakan sekolah perdana (primier school) terbesar di Pahang. Sultan Pahang telah mengumumkan perasmian sebuah sekolah dan telah dinamakan ’Sultan Abu Bakar’. LENCANA SEKOLAH Pada tahun 1957. perpustakaan dan dua buah makmal sains yang serba lengkap.10 buah bilik darjah. sebuah bilik guru. . bilik geografi.

Akan tetapi. Lencana tersebut merupakan lencana sekolah biasa. lencana badan pengawas dan lencana badan perpustakaan sekolah. lencana yang lain tidak dapat dikenal pasti walaupun Encik Idris dipercayai telah menyumbangkan idea reka bentuk tersebut. DEFINISI LOGO JUBLI SEKOLAH MENENGAH SULTAN ABU BAKAR . ► 50 tahun SABS 1957-2007 dan Jubli Emas - imej bintang berwarna perak menggambarkan bahawa SABS merupakan organisasi pendidikan .logo jubli emas dicipta berasaskan kepada pencapaian yang telah dibuat Sekolah Menengah Sultan Abu Bakar biasanya dikenali sebagai SABS sepanjang 50 tahun pembukaannya. Lencana badan perpustakaan sekolah adalah direka bentuk oleh beliau sendiri.Pengetua pertamanya Encik Idris bin Babjee telah memperkenalkan tiga jenis lencana yang berbeza untuk pelajar SABS. Ini dijelaskan berdasarkan kepada perkataan-perkataan tersebut.

bintang bintang ► cemerlang dalam kepimpinan ► cemerlang di dalam akademik ► cemerlang dalam kokurikulum ► cemerlang dalam melahirkan ihsan komil Perkataan ’Jubli Emas dan 50 years of SABS 19572007’ yang berwarna merah mewakili semua cabaran dan halangan yang dihadapi dengan rasa penuh kepercayaan dan kekuatan untuk 50 tahun lalu. sebagai malam. 50 keemasan menunjukkan banyak kejayaan yang telah dilalui oleh SABS sepanjang 50 tahun penubuhannya. . . usahakita tangga untuk kejayaan’.Logo disebelah kiri atas bintang menggambarkan tahap organisasi baru SABS yang mencapai pelajarpelajar yang berdisiplin tinggi selari dengan lirik lagu sekolah iaitu ’rajin kita. Warna keemasan juga menunjukkan SABS melahirkan warga pelajar yang berkemahiran di dalam pembangunan dan perkembangan terhadap negara Malaysia yang tercinta dan di masa yang sama melahirkan pemimpin-pemimpin masa depan yang berkaliber. berjaya dan diiktiraf bintang yang bersinar terang di waktu Pelajar-pelajar yang dilakukan merupakan yang bergemerlapan.No. - . Setiap bucu mempunyai maknanya yang tersendiri.yang cemerlang.

STPM 4A Hanya satu dalam fikiran Hanya satu dalam keputusan .UNTUK MU SABS Akan kami buktikan Akan kami jayakan Akan kami tunaikan Akan kami tunjukkan Kami boleh PMR 8A. SPM 9A.

Kajian tentang lambang-lambang kemegahan sekolah ini mempunyai ciri-ciri tersendiri. saya berasa sangat gembira dan bangga kerana dapat mengetahui serba sedikit tentang nama dan lambanglambang kemegahan sekolah ini . Tidak dapat dinafikan juga bahawa kajian sejarah ini sangat seronok. Akhir kata. . Sekolah ini juga mempunyai pelbagai kemudahan yang cukup dan tinggi serta banyak membantu dalam suasana pembelajaran. saya berasa sangat gembira keran adapat mengetahui beberapa maklumat yang terperinci di SMK Sultan Abu Bakar denga lebih lanjut. Akan kami gilapkan kembali Kegemilangan SABS. SMK Sultan Abu Bakar.Doakan kejayaan kami Restuilah kami wahai guru Halalkan ilmumu wahai guru Wahai ibu dan ayah Redhailah perjuangan kami Akan kami naikkan kembali Nama sekolahku. Akan kami tunjukkan Akan kami tunaikan Kepada semua SABS hanya satu RUMUSAN Kesimpulannya.

UNSUR PATRIOTISME Sepanjang penyediaan dan kerja kursus sejarah ini. saya juga telah belajar untuk lebih bersemangat kekitaan iaitu melalui kerjasama padu daripada . saya berbangga menjadi rakyat Malaysia serta menjadi salah seorangdaripada warga SABS. saya telah mendapati beberapa unsur patriotisme yangberguna untuk saya. Selain daripada itu. Kini. Antaranya. saya lebih menghargai jasa tokoh-tokoh yang telah menubuhkan SMK Sultan Abu Bakar selain lambang-lambang sekolah seperti bendera. lagu dan logo-logo yang menjadi kemegahan dan kebanggaan sekolah.

semua guru. saya akan sentiasa bertindak wajar serta adil dan prihatin terhadap persekitaran dan pendidikan saya di sekolah ini. Melaksanakan perancangan pengajaran dan pembelajaran secara terancang bagi mencapai Matlamat KBSM. i bu bapa dan rakan-rakan saya yang telah turut membantu saya dari segi pencarian maklumat. 2. . Piagam pelanggan smk sultan abu bakar. Saya juga perlu menanam sifat rajin serta gigih dalam segala kerja yang dilakukan dan sentiasa tabah menghadapi cabaran dan saya juga dapat belajar untuk menepati masa dan tanggungjawab yang telah diberikan kepada saya untuk menyiapkan kerja yang diberikan. Saya telah menjadi lebih berdisiplin sepanjang proses penyiapan projek ini. Mencapai kelulusan 100% dan 50% cemerlan dalam keseluruhan peperiksaan awam. Bukan itu sahaja. kuantan SUASANA PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN YANG KONDUSIF 1. Sebagai seorang murid yang menuntut di sekolah ini. saya juga belajar untuk terus berusaha tidak kira apa juacabaran yang saya hadapi.

5. Memberi pendedahan yang luas kepada pelajar tentang aspekaspek kepimpinan dan persatuan melalui latihan dan pertandingan. PEMBINAAN SAHSIAH PELAJAR YANG SIHAT DAN POSITIF UNTUK MEWUJUDKAN IKLIM DAN BUDAYA SEKOLAH YANG KONDUSIF DAN SUPORTIF 1. PEWUJUDAN PELUANG YANG LUAS UNTUK PERKEMBANGAN BAKAT DAN POTENSI DALAM KOKURIKULUM 1. Melatih pelajar untuk menjadi pemimpin yang cemerlang. Memberikan kemudahan sokongan kepada guru untuk meningkatkan kreativiti dan inovasi. Berusaha untuk mempertingkatkan profesionalisme guru melalui program-program perkembangan staf sekurang-kurangnya dua kali setahun. Mempertingkatkan keberkesanan program penyeliaan / pemantauan proses pengajaran dan pembelajaran.3. 6. 2. Penyertaan dalam semua kegiatan kokurikulum mencapai peringkat negeri Pahang. 4. Melaksanakan program-program Bina insan/ Disiplin/ Moral/ Komuniti yang terancang. Melaksanakan program-program secara terancang untuk melahirkan pelajar yang seimbang dan harmonis bagi memenuhi keperluan negara. 3. 4. Meningkatkan kemahiran dan penggunaan BBM berteraskan ICT. Melahirkan insan melalui penghayatn ilmu dan amalam nilai-nilai budi pekerti yang mulia. . 2.

Meningkatkan disiplin sekolah ke tahap ”Tiada Kecacatan”(Zero Defects) PEWUJUDAN PERKHIDMATAN YANG PENYAYANG 1. FALSAFAH SEKOLAH KAMI WARGA SMK SULTAN ABU BAKAR DENGAN PENUH TEKAD DAN ILTIZAM BERJANJI UNTUK MEMPERKEMBANG POTENSI PELAJAR . Mengadakan permuafakatan dengan agensi-agensi luar untuk mewujudkan keselamatan dan keceriaan sekolah serta mendorong pembelajaran yang sihat. Merelisasikan kecemerlangan ilmu. Menyediakan perkhidmatan yang mesra. Menyemai dan menyuburkan sifat-sifat penyayang dalam kalangan warga sekolah untuk mengukuhkan hubungan dan semangat perpaduan serta cinta akan sekolah. 2. cekap dan bertanggungjawab.3. keupayaan berfikir dan budaya hidup cemerlang seperi budaya membaca. 3.

TANGGA UNTUK KEJAYAAN .KETAHAP YANG CEMERLANG DALAM SEMUA BIDANG BERPAKSIKAN FALSAFAH PENDIDIKAN NEGARA BAGI MEMENUHI EKSPEKTASI NEGARA LAGU SEKOLAH SEMUA MURID DI SEKOLAH SULTAN ABU BAKAR BERGANDING BAHU MENCARI PELAJARAN UNTUK KEJAYAAN RAJIN KITA. USAHA KITA.

TRAM SABS (UCAP SELAMAT DATANG) ( ) BOLEH BERUBAH-UBAH IKRAR PELAJAR Kami. TRAM. TAMPIL DENGAN TAMPAN TEGUH PERPADUAN. SABS (UCAP SELAMAT DATANG) SABS. TRAM. TRAM. pelajar-pelajar SMK Sultan Abu Bakar Berikrar akan menumpukan sepenuh Tenaga dan iltizam untuk mencapai Kecemerlangan dalam bidang akademik . MARI TERUS BELAJAR DI DALAM LAPANGAN SUKAN DAN OLAHRAGA MURID SEKOLAH SULTAN ABU BAKAR TIDAK KETINGGALAN IRAMA SEKOLAH SABS.DI SEKOLAH SULTAN ABU BAKAR. TRAM. SABS (UCAP SELAMAT DATANG) WAHAI RAKAN SAYANG.

Dan kokurikulum Kami berjanji akan menjadi insan Cemerlang yang berbudi bahasa dan Berakhlak mulia Kami akan sentiasa bersaing secara sihat Bagi mengharumkan nama sekolah. bangsa Dan negara .

LAMPIRAN MOTO SEKOLAH THROUGH ENDEAVOUR WE SUCCEED .

BERKETERAMPILAN DAN MEMPUNYAI JATI DIRI YANG TINGGI VISI SEKOLAH MENJADIKAN SMKSAB SEKOLAH YANG CEMERLANG.ALAH BISA TEGAL BIASA MATLAMAT SEKOLAH MELAHIRKAN GENERASI PEMIMPIN MASA DEPAN YANG BERWIBAWA. DAN TERBILANG MENJELANG TAHUN 2012 MISI SEKOLAH . GEMILANG.

PENTADBIRAN DAN PENGURUSAN YANG CEKAP. PEMBINAAN MODAL INSAN YANG HOLISTIK DAN IKLIM SEKOLAH YANG KONDUSIF MELALUI PEMUAFAKATAN SEMUA PIHAK .

Pencapaian PMR – 99% lulus .PIAGAM PELANGGAN SABS SABS wujud untuk memberi kemudahan perkembang dan potensi pelajar ke tahap optima dalam kurikulum. kokurikulum dan bina insan atau disiplin berpaksikan falsafah pendidikan negara.perisian dan wawasan 2020. Kami menjamin akan mencapai hasrat ini melalui :a) suasana pembelajaran dan pengajaran yang tidak kondusif .

penyertaan pelajar dalam sukan. . 89 pangkat satu Pencapaian STPM – 99% lulus Melaksanakan program pengajaran dan pembelajaran secara terancang untuk mencapai matlamat KBSM Berusaha untuk meningkatkan profesionalisme guru melalui programprogram perkembangan sekurang-kurangnya setahun Memberi kemudahan dan sokongan kepada guru untuk meningkatkan kreativiti dan inovasi guru Mempertingkatkan kemahiran dan penggunaan alat bantu mengajar b) mewujudkan peluang yang luas untuk perkembangan bakat dan potensi dalam bidang koko .Membentuk keinsanan melalui peningkatan.melaksanakan program terancang untuk melahirkan pelajar yang seimbang dan harmonis . permainan peringkat :● zon / MSSD / Daerah = 280 orang ● MSSD / Negeri = 280 orang ● MSSM / Kebangsaan = 11 orang .- Pencapaian SPM – 99% lulus.Bermuafakat dengan pihak dalamdan luar untukmewujudkan keselamatan dan keceriaan sekolah serta mendorong pembelajaran yang optimum.memberi pendedahan yang luas kepada pelajar melalui latihan dan pertandingan c) pembinaan sahsiah pelajar yang sihat dan positif untuk mewujudkan iklim dan budaya sekolah yang kondusif dan suportif .Menyemai dan menyuburkan sifat penyayang dalam kalangan semua anggota untuk mengukuhkan semangat perpaduan. kekitaan dan cinta akan sekolah.Melaksanakan program bina insan atau disiplin (moral) secara terancang . penghayatan ilmu dan amalan .Merealisasikan kecemerlangan ilmu keupayaan berfikir dan beramal untuk mewujudkan budaya cemerlang .Memupuk nilai-nilai keutuhan dan kerohanian untuk meningkatakan disiplin sekolah ke tahap ’tiada kecacatan’ (zero defects) d) wujudkan perkhidmatan penyayang . FALSAFAH SEKOLAH Pendidikan di Malaysia adalah Satu Usaha berterusan ke arah memperkembangkan lagi potensi Individu Secara menyeluruh dan bersepadu Untuk mewujudkan insan yang seimbang Dan harmonis dari segi .

emosi dan jasmani Berdasarkan kepercayaan dan Kepatuhan kepada Tuhan Usaha ini adalah bagi melhirkan Rakyat Malaysia yang berilmu Pengetahuan Berketerampilan.Intelek. berakhlak mulia Bertanggungjawab dan Berkeupayaan Mencapai kesejahteraan diri serta Memberi sumbangan terhadap Keharmonian dan kemakmuran Masyarakat dan negara GAMBAR SEKOLAH SMK SULTAN ABU BAKAR DAHULU .

KINI RUJUKAN • MAJALAH SEKOLAH SMK SULTAN ABU BAKAR TAHUN 2000 • BUKU TEKS SEJARAH TINGKATAN 1 • INTERNET • PORTAL RASMI SMK SULTAN ABU BAKAR • GOOGLE IMAGES .