SMK SULTAN ABU BAKAR

NAMA DAN LAMBANGLAMBANG KEMEGAHAN SEKOLAH

ASPEK KAJIAN

NAMA DAN LAMBANGLAMBANG KEMEGAHAN SEKOLAH

ISI KANDUNGAN • PENGHARGAAN • OBJEKTIF KAJIAN • KAEDAH KAJIAN • RUJUKAN • HASIL KAJIAN • RUMUSAN • LAMPIRAN • RUJUKAN .

PENGHARGAAN Saya telah ditugaskan untuk menyediakan sebuah folio sejarah tentang Nama dan Lambang-lambang Kemegahan Sekolah. Terlebih dahulu. Azhariah bt. Hussein. Beliau telah membantu saya dengan memberikan sedikit sebanyak maklumat yang berkaitan dengan kajian yang saya lakukan ini. Beliau juga telah memberi kebenaran kepada kami untuk melakukan kajian di sekolah. . Seterusnya. saya ingin mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan kepada Pn. Adalah menjadi tanggungjawab saya untuk menyiapkan tugasan yang telah diberikan. saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada guru sejarah saya kerana telah banyak membantu dalam usaha menyiapkan tugasan ini. Beliau telah membantu dengan memberi kami masa selama sebulan untuk menyiapkan folio sejarah ini.

Kami telah bersama-sama mencari maklumat dan bertungkus lumus menyiapkan tugasan yang diberikan dalam masa sebulan ini. OBJEKTIF KAJIAN • DAPAT MENGENALI IDENTITI SEKOLAH DENGAN LEBIH TERPERINCI • UNTUK MENGETAHUI DENGAN LEBIH LANJUT MAKSUD LAMBANG-LAMBANG DI SEKOLAH INI • MENGENAL DAN MENGETAHUI TUJUAN DAN FUNGSI SEKOLAH KEPADA MASYARAKAT TEMPATAN • MENGENALI DAN MEMAHAMI SEJARAH SEKOLAH .Akhir sekali. saya ingin mengucapkan terima kasih kepada rakan-rakan yang telah membantu saya mendapatkan maklumat dan meyiapkan folio ini.

KAEDAH KAJIAN • WAWANCARA • MELAYARI INTERNET • MENGUMPUL MAKLUMAT DI GALERI SEKOLAH SMK SULTAN ABU BAKAR • MENEMU RAMAH • MENCARI MAKLUMAT DI PERPUSTAKAAN SEKOLAH .

HASIL KAJIAN .

Simbol-simbol yang terdapat pada lencana sekolah melambangkan mutu pelajar yang cuba diwujudkan oleh sekolah. Walau bagaimanapun. cogan kata ditukar kepada ’Alah Bisa Tegal Biasa’ dan ’SMK Sultan Abu Bakar’. Atas. Kayu hoki dan bola sepak ialah sebahagian permainan yang diadakan dan semangat kesukan yang cuba disemai kepada pelajar iaitu mengambil .LOGO SEKOLAH Dibahagikan kepada empat bahagian yang berwarna biru dan kuning dengan satu bentuk V putih yang menjalar di tengahnya. Kuning terakhir merupakan logo pengakap. Bermula dari kiri atas. pada tahun 1969. ruang melengkung ditulis ’Sultan Abu Bakar School’ dan ruang melengkung di bawah ditulis cogan kata sekolah ’Trough Endeavour We Succeed’. Bahagian kanan bawah ialah gergaji dan tukul. Bahagian putih ditengah sebatang obor yang bernyala berada di depan sebuah buku yang terbuka. warna biru merupakan latar belakang bagi sebiji bola sepak dan warna kuning untuk kayu hoki dan kriket.

biru dan kuning.bahagian dalam pertandingan bukan hanya demi kemenangan kerana kekalahan juga sebahagian daripadanya. kombinasi warna tersebut amat menarik pandangan mata dan perhatian orang ramai. Logo ini juga menandakan sebahagian badan beruniform yang ada di SABS. . Warna kuning dipilih kerana kuning merupakan warna diraja. iaitu putih. Logo pengakap menyeru pelajar supaya senantiasa juga maruah diri dan nama baik sekolah. Gergaji dan tukul pula bermaksud kita patut kreatif dalam semua bidang untuk perbaiki diri kita. seperti dari gelap ke terang. Warna sekolah bersamaan tiga warna yang terdapat pada lencana sekolah. Disamping itu. Obor bernyala di depan sebuah buku terbuka melambangkan pendidikan dan usaha sekolah untuk mendidik pelajarnya ke arah baru pelajaran dan pengetahuan. Warna-warna lain turut dijadikan warna-warna tersebut berupaya harmonikan latar belakang serta berjaya menonjolkan kejayaan dalam pelbagai bidang yang diceburi oleh pelajar SMK Sultan Abu Bakar.

terdapat 369 pelajar. iaitu AlMarhum Sultan Abu Bakar Riayathuddin Al-Muadzam Shah Ibni Al-Marhum Sultan Abdullah Al-Muktasim Billah. 17 orang guru dan dua buah bangunan iaitu bangunan berbentuk H (bangunan pejabat sekarang) terdapat juga .ASAL-USUL NAMA SEKOLAH Sekolah Menengah Sultan Abu Bakar telah dirasmikan oleh Sultan Pahang ketika itu. Pada awal pembukaan. Sekolah ini dirasmikan pada 16 Ogos 1957.

perpustakaan dan dua buah makmal sains yang serba lengkap. sebuah bilik guru. . Sultan Pahang telah mengumumkan perasmian sebuah sekolah dan telah dinamakan ’Sultan Abu Bakar’. bilik geografi. Pelajar-pelajar bukan sahaja berasal daripada sekolah ’adik-beradik’ iaitu Sekolah Abdullah tetapi juga merangkumi pelajar bukan sahaja dari Negeri Pahang. sekolah tersebut merupakan sekolah perdana (primier school) terbesar di Pahang.10 buah bilik darjah. LENCANA SEKOLAH Pada tahun 1957.

Lencana badan perpustakaan sekolah adalah direka bentuk oleh beliau sendiri.Pengetua pertamanya Encik Idris bin Babjee telah memperkenalkan tiga jenis lencana yang berbeza untuk pelajar SABS. ► 50 tahun SABS 1957-2007 dan Jubli Emas - imej bintang berwarna perak menggambarkan bahawa SABS merupakan organisasi pendidikan . DEFINISI LOGO JUBLI SEKOLAH MENENGAH SULTAN ABU BAKAR .logo jubli emas dicipta berasaskan kepada pencapaian yang telah dibuat Sekolah Menengah Sultan Abu Bakar biasanya dikenali sebagai SABS sepanjang 50 tahun pembukaannya. lencana badan pengawas dan lencana badan perpustakaan sekolah. lencana yang lain tidak dapat dikenal pasti walaupun Encik Idris dipercayai telah menyumbangkan idea reka bentuk tersebut. Ini dijelaskan berdasarkan kepada perkataan-perkataan tersebut. Lencana tersebut merupakan lencana sekolah biasa. Akan tetapi.

. 50 keemasan menunjukkan banyak kejayaan yang telah dilalui oleh SABS sepanjang 50 tahun penubuhannya. usahakita tangga untuk kejayaan’. . bintang bintang ► cemerlang dalam kepimpinan ► cemerlang di dalam akademik ► cemerlang dalam kokurikulum ► cemerlang dalam melahirkan ihsan komil Perkataan ’Jubli Emas dan 50 years of SABS 19572007’ yang berwarna merah mewakili semua cabaran dan halangan yang dihadapi dengan rasa penuh kepercayaan dan kekuatan untuk 50 tahun lalu. Warna keemasan juga menunjukkan SABS melahirkan warga pelajar yang berkemahiran di dalam pembangunan dan perkembangan terhadap negara Malaysia yang tercinta dan di masa yang sama melahirkan pemimpin-pemimpin masa depan yang berkaliber.No. Setiap bucu mempunyai maknanya yang tersendiri. - . berjaya dan diiktiraf bintang yang bersinar terang di waktu Pelajar-pelajar yang dilakukan merupakan yang bergemerlapan.yang cemerlang.Logo disebelah kiri atas bintang menggambarkan tahap organisasi baru SABS yang mencapai pelajarpelajar yang berdisiplin tinggi selari dengan lirik lagu sekolah iaitu ’rajin kita. sebagai malam.

SPM 9A.UNTUK MU SABS Akan kami buktikan Akan kami jayakan Akan kami tunaikan Akan kami tunjukkan Kami boleh PMR 8A. STPM 4A Hanya satu dalam fikiran Hanya satu dalam keputusan .

Akhir kata. SMK Sultan Abu Bakar.Doakan kejayaan kami Restuilah kami wahai guru Halalkan ilmumu wahai guru Wahai ibu dan ayah Redhailah perjuangan kami Akan kami naikkan kembali Nama sekolahku. Sekolah ini juga mempunyai pelbagai kemudahan yang cukup dan tinggi serta banyak membantu dalam suasana pembelajaran. . Akan kami tunjukkan Akan kami tunaikan Kepada semua SABS hanya satu RUMUSAN Kesimpulannya. saya berasa sangat gembira keran adapat mengetahui beberapa maklumat yang terperinci di SMK Sultan Abu Bakar denga lebih lanjut. saya berasa sangat gembira dan bangga kerana dapat mengetahui serba sedikit tentang nama dan lambanglambang kemegahan sekolah ini . Tidak dapat dinafikan juga bahawa kajian sejarah ini sangat seronok. Akan kami gilapkan kembali Kegemilangan SABS. Kajian tentang lambang-lambang kemegahan sekolah ini mempunyai ciri-ciri tersendiri.

Antaranya. saya berbangga menjadi rakyat Malaysia serta menjadi salah seorangdaripada warga SABS. saya lebih menghargai jasa tokoh-tokoh yang telah menubuhkan SMK Sultan Abu Bakar selain lambang-lambang sekolah seperti bendera.UNSUR PATRIOTISME Sepanjang penyediaan dan kerja kursus sejarah ini. saya juga telah belajar untuk lebih bersemangat kekitaan iaitu melalui kerjasama padu daripada . Selain daripada itu. Kini. lagu dan logo-logo yang menjadi kemegahan dan kebanggaan sekolah. saya telah mendapati beberapa unsur patriotisme yangberguna untuk saya.

kuantan SUASANA PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN YANG KONDUSIF 1. Melaksanakan perancangan pengajaran dan pembelajaran secara terancang bagi mencapai Matlamat KBSM. saya juga belajar untuk terus berusaha tidak kira apa juacabaran yang saya hadapi. saya akan sentiasa bertindak wajar serta adil dan prihatin terhadap persekitaran dan pendidikan saya di sekolah ini.semua guru. Sebagai seorang murid yang menuntut di sekolah ini. 2. Mencapai kelulusan 100% dan 50% cemerlan dalam keseluruhan peperiksaan awam. i bu bapa dan rakan-rakan saya yang telah turut membantu saya dari segi pencarian maklumat. Saya juga perlu menanam sifat rajin serta gigih dalam segala kerja yang dilakukan dan sentiasa tabah menghadapi cabaran dan saya juga dapat belajar untuk menepati masa dan tanggungjawab yang telah diberikan kepada saya untuk menyiapkan kerja yang diberikan. . Piagam pelanggan smk sultan abu bakar. Bukan itu sahaja. Saya telah menjadi lebih berdisiplin sepanjang proses penyiapan projek ini.

Melaksanakan program-program secara terancang untuk melahirkan pelajar yang seimbang dan harmonis bagi memenuhi keperluan negara. Berusaha untuk mempertingkatkan profesionalisme guru melalui program-program perkembangan staf sekurang-kurangnya dua kali setahun. 2. Meningkatkan kemahiran dan penggunaan BBM berteraskan ICT. PEWUJUDAN PELUANG YANG LUAS UNTUK PERKEMBANGAN BAKAT DAN POTENSI DALAM KOKURIKULUM 1. Memberikan kemudahan sokongan kepada guru untuk meningkatkan kreativiti dan inovasi. Mempertingkatkan keberkesanan program penyeliaan / pemantauan proses pengajaran dan pembelajaran.3. Melatih pelajar untuk menjadi pemimpin yang cemerlang. 5. Melahirkan insan melalui penghayatn ilmu dan amalam nilai-nilai budi pekerti yang mulia. 6. . Melaksanakan program-program Bina insan/ Disiplin/ Moral/ Komuniti yang terancang. 3. 4. 4. Memberi pendedahan yang luas kepada pelajar tentang aspekaspek kepimpinan dan persatuan melalui latihan dan pertandingan. PEMBINAAN SAHSIAH PELAJAR YANG SIHAT DAN POSITIF UNTUK MEWUJUDKAN IKLIM DAN BUDAYA SEKOLAH YANG KONDUSIF DAN SUPORTIF 1. 2. Penyertaan dalam semua kegiatan kokurikulum mencapai peringkat negeri Pahang.

2. 3.3. Menyediakan perkhidmatan yang mesra. Mengadakan permuafakatan dengan agensi-agensi luar untuk mewujudkan keselamatan dan keceriaan sekolah serta mendorong pembelajaran yang sihat. keupayaan berfikir dan budaya hidup cemerlang seperi budaya membaca. Meningkatkan disiplin sekolah ke tahap ”Tiada Kecacatan”(Zero Defects) PEWUJUDAN PERKHIDMATAN YANG PENYAYANG 1. FALSAFAH SEKOLAH KAMI WARGA SMK SULTAN ABU BAKAR DENGAN PENUH TEKAD DAN ILTIZAM BERJANJI UNTUK MEMPERKEMBANG POTENSI PELAJAR . cekap dan bertanggungjawab. Merelisasikan kecemerlangan ilmu. Menyemai dan menyuburkan sifat-sifat penyayang dalam kalangan warga sekolah untuk mengukuhkan hubungan dan semangat perpaduan serta cinta akan sekolah.

TANGGA UNTUK KEJAYAAN .KETAHAP YANG CEMERLANG DALAM SEMUA BIDANG BERPAKSIKAN FALSAFAH PENDIDIKAN NEGARA BAGI MEMENUHI EKSPEKTASI NEGARA LAGU SEKOLAH SEMUA MURID DI SEKOLAH SULTAN ABU BAKAR BERGANDING BAHU MENCARI PELAJARAN UNTUK KEJAYAAN RAJIN KITA. USAHA KITA.

TAMPIL DENGAN TAMPAN TEGUH PERPADUAN. TRAM. TRAM SABS (UCAP SELAMAT DATANG) ( ) BOLEH BERUBAH-UBAH IKRAR PELAJAR Kami. SABS (UCAP SELAMAT DATANG) SABS.DI SEKOLAH SULTAN ABU BAKAR. SABS (UCAP SELAMAT DATANG) WAHAI RAKAN SAYANG. TRAM. MARI TERUS BELAJAR DI DALAM LAPANGAN SUKAN DAN OLAHRAGA MURID SEKOLAH SULTAN ABU BAKAR TIDAK KETINGGALAN IRAMA SEKOLAH SABS. TRAM. TRAM. pelajar-pelajar SMK Sultan Abu Bakar Berikrar akan menumpukan sepenuh Tenaga dan iltizam untuk mencapai Kecemerlangan dalam bidang akademik .

Dan kokurikulum Kami berjanji akan menjadi insan Cemerlang yang berbudi bahasa dan Berakhlak mulia Kami akan sentiasa bersaing secara sihat Bagi mengharumkan nama sekolah. bangsa Dan negara .

LAMPIRAN MOTO SEKOLAH THROUGH ENDEAVOUR WE SUCCEED .

ALAH BISA TEGAL BIASA MATLAMAT SEKOLAH MELAHIRKAN GENERASI PEMIMPIN MASA DEPAN YANG BERWIBAWA. GEMILANG. DAN TERBILANG MENJELANG TAHUN 2012 MISI SEKOLAH . BERKETERAMPILAN DAN MEMPUNYAI JATI DIRI YANG TINGGI VISI SEKOLAH MENJADIKAN SMKSAB SEKOLAH YANG CEMERLANG.

PEMBINAAN MODAL INSAN YANG HOLISTIK DAN IKLIM SEKOLAH YANG KONDUSIF MELALUI PEMUAFAKATAN SEMUA PIHAK .PENTADBIRAN DAN PENGURUSAN YANG CEKAP.

Kami menjamin akan mencapai hasrat ini melalui :a) suasana pembelajaran dan pengajaran yang tidak kondusif .PIAGAM PELANGGAN SABS SABS wujud untuk memberi kemudahan perkembang dan potensi pelajar ke tahap optima dalam kurikulum. kokurikulum dan bina insan atau disiplin berpaksikan falsafah pendidikan negara.perisian dan wawasan 2020.Pencapaian PMR – 99% lulus .

permainan peringkat :● zon / MSSD / Daerah = 280 orang ● MSSD / Negeri = 280 orang ● MSSM / Kebangsaan = 11 orang . 89 pangkat satu Pencapaian STPM – 99% lulus Melaksanakan program pengajaran dan pembelajaran secara terancang untuk mencapai matlamat KBSM Berusaha untuk meningkatkan profesionalisme guru melalui programprogram perkembangan sekurang-kurangnya setahun Memberi kemudahan dan sokongan kepada guru untuk meningkatkan kreativiti dan inovasi guru Mempertingkatkan kemahiran dan penggunaan alat bantu mengajar b) mewujudkan peluang yang luas untuk perkembangan bakat dan potensi dalam bidang koko .- Pencapaian SPM – 99% lulus.Bermuafakat dengan pihak dalamdan luar untukmewujudkan keselamatan dan keceriaan sekolah serta mendorong pembelajaran yang optimum.memberi pendedahan yang luas kepada pelajar melalui latihan dan pertandingan c) pembinaan sahsiah pelajar yang sihat dan positif untuk mewujudkan iklim dan budaya sekolah yang kondusif dan suportif .melaksanakan program terancang untuk melahirkan pelajar yang seimbang dan harmonis . FALSAFAH SEKOLAH Pendidikan di Malaysia adalah Satu Usaha berterusan ke arah memperkembangkan lagi potensi Individu Secara menyeluruh dan bersepadu Untuk mewujudkan insan yang seimbang Dan harmonis dari segi .Menyemai dan menyuburkan sifat penyayang dalam kalangan semua anggota untuk mengukuhkan semangat perpaduan. kekitaan dan cinta akan sekolah.Memupuk nilai-nilai keutuhan dan kerohanian untuk meningkatakan disiplin sekolah ke tahap ’tiada kecacatan’ (zero defects) d) wujudkan perkhidmatan penyayang . penghayatan ilmu dan amalan .Melaksanakan program bina insan atau disiplin (moral) secara terancang .penyertaan pelajar dalam sukan.Membentuk keinsanan melalui peningkatan. .Merealisasikan kecemerlangan ilmu keupayaan berfikir dan beramal untuk mewujudkan budaya cemerlang .

Intelek. emosi dan jasmani Berdasarkan kepercayaan dan Kepatuhan kepada Tuhan Usaha ini adalah bagi melhirkan Rakyat Malaysia yang berilmu Pengetahuan Berketerampilan. berakhlak mulia Bertanggungjawab dan Berkeupayaan Mencapai kesejahteraan diri serta Memberi sumbangan terhadap Keharmonian dan kemakmuran Masyarakat dan negara GAMBAR SEKOLAH SMK SULTAN ABU BAKAR DAHULU .

KINI RUJUKAN • MAJALAH SEKOLAH SMK SULTAN ABU BAKAR TAHUN 2000 • BUKU TEKS SEJARAH TINGKATAN 1 • INTERNET • PORTAL RASMI SMK SULTAN ABU BAKAR • GOOGLE IMAGES .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful