1.

0 Pengenalan Gimnastik adalah satu sukan yang melibatkan prestasi pergerakan yang berulang-ulang, malah ia memerlukan kekuatan fizikal, kebolehlenturan (flexibility), dan kesedaran kinestetik seperti hambur tangan dan dirian tangan. Sukan ini dimajukan daripada amalan kesihatan dan kecantikan yang digunakan oleh Yunani, termasuklah kemahiran menunggang dan turun dari kuda serta skil prestasi sarkas. Di masa lampau, latihan yang dilakukan di dalam konteks satu gimnasium, satu tempat bagi pendidikan intelektual dan fizikal. Sukan ini juga dianggap sukan yang berbahaya kerana gaya akrobatik yang ditunjukkan di atas peralatan yang berada tinggi daripada lantai menyebabkan seseorang atlet itu akan menghadapi risiko kecederaan yang teruk. Gimnastik Artistik merupakan salah satu disiplin dalam sukan gimnastik yang memerlukan setiap peserta melakukan rutin pendek dalam lingkungan 30 hingga 90 saat. menggunakan pelbagai peralatan (apparatus). Gimnastik Artisitik merupakan salah satu jenis sukan yang dipersembahkan di hadapan penonton (spectator) yang paling terkenal pada Sukan Olimpik Musim Panas. Sukan ini terbuka kepada umum sama ada lelaki mahupun wanita. Gimnastik Artistik sering dianggap sebagai aktiviti pendidikan yang bertujuan untuk memperbaiki kualiti pergerakan supaya lebih baik dan sempurna di kalangan murid sekolah. Terdapat enam pola pergerakan dalam gimnastik artistik iaitu pola pendaratan, pola statik , pola gerak edar, pola putaran, pola imbangan dan pola ayunan. Menurut Borhanunudin (2006), Gimnastik artistik ialah pergerakan tubuh badan yang memerlukan fleksibiliti, imbangan, kekuatan,ketangkasan, dan daya tahan otot yang baik. Gimnastik artistik ialah aktiviti yang berkait rapat dengan kecergasan fizikal. Ia lebih banyak berfokus kepada komponen kecergasan berkaitan dengan kemahiran motor. Dalam melakukan aktiviti gimnastik artistik penekanan tertumpu kepada kekuatan dan daya tahan otot, kuasa fleksibiliti, imbangan dan ketangkasan. Selain daripada itu, tumpuan fikiran yang tinggi juga diperlukan. Gimnastik artistik menekankan kepada tiga aktiviti utama iaitu imbangan, ketangkasan dan lombolan. Ketiga-tiga aktiviti
1

ialah:  Keupayaan untuk meningkatkan kecergasan fizikal dalam aspek-aspek regangan. Pola-pola pergerakan yang dianggap penting ialah:  Pendaratan  Statik  Gerak edar  Putaran  Hamburan  Ayunan Perkara-perkara penting yang perlu diberi perhatian ketika melakukan aktiviti gimnastik artistik.  Meningkatkan keyakinan diri dalam melaksanakan sesuatu pergerakan yang lebih sukar.  Penumpuan kepada pengekalan postur yang baik ketika melakukan pergerakan. fleksibiliti.tersebut dipecahkan kepada beberapa pola pergerakan dominan yang menjadi asas kepada perkembangan kemahiran gimnastik.  Kebolehan merangkaikan imbangan. ketangkasan imbangan.  Keupayaan untuk menguasai kemahiran supaya keindahan pergerakan dapat dihasilkan. daya tahan dan kekuatan otot. ketangkasan dan melombol dalam satu pergerakan. 2 . Setiap pola pergerakan seharusnya dapat dikuasai oleh pelajar sebagai persediaan kepada pergerakan gimnastik yang lebih sukar. kemahiran serta melombol.

2.0 KEMAHIRAN YANG DIPILIH = DIRIAN TANGAN 3 . Keupayaan untuk menghayati pergerakan kinestetik dan estatik.

Untuk mempamerkan satu dirian tangan.1 Konsep Dirian tangan adalah satu kedudukan berdiri tegak tetapi secara songsang. tetapi terdapat kelainan yang tertentu.21 Lengan terkunci — Kedua-dua tapak tangan diletak datar di atas lantai dengan jarak lebar bahu. pelaku memerlukan kekuatan badan bahagian atas. dengan tangan di atas lantai dan kaki di udara.2 Kedudukan Pergerakan Dirian tangan tegak statik yang asas. 4 . terdiri daripada lima isi utama untuk posturnya: 2. dan kedua-dua siku dikunci semasa memeliharakan tangan yang tegak. Dalam gimnastik. 2.2. tetapi turut mempunyai kelainan yang pelbagai. dengan kaki yang tegak. dan banyak kemahiran menjatuhkan badan melalui kedudukan dirian tangan semasa pelaksanaannya. Dirian tangan asas mempunyai kaki yang ditegakkan dengan lutut tiada dibengkokkan. dan perlu dimahiri agar dapat mempelajari pelbagai kemahiran berasaskannya. kerana sebahagian kelainan dirian tangan dilakukan pada setiap perkakasan gimnastik. dirian tangan merupakan pergerakan asas. Kedudukan tangan adalah berjauhan selebar bahu.

22 Kepala terdongak — Muka bukan menghadapi lantai. postur ini akan memeliharakan sentuhan antara pelvis dengan lantai. dengan jari kaki ditunjuk terus ke atas dan dikekalkan sebagai titik tertinggi Aktiviti ini adalah salah satu daripada kemahiran asas yang penting di dalam pembelajaran aktiviti menghambur. (gambar 4. Hayun sebelah kaki ke atas sambil menaikkan kedua-dua belah tangan dan halakan tapak tangan ke hadapan.24 Kaki terkunci — Kedua-dua lutut dikunci.23 Pinggul cengkung — Pinggul ditolak melepasi pusat graviti untuk menghalang tulang belakang daripada melengkung.5) 5 .2) 3. Tangan digunakan untuk menyokong di atas tilam sambil kaki belakang dihayun lurus ke atas dan diikuti oleh kaki lain. Apabila kedua-dua belah kaki telah lurus di atas kepala. tetapi menghadapi terus ke hadapan seolah-olah ketika berdiri tegak.3) 4. 2. (gambar 4.2. 2. dengan kaki-kaki tertutup dan tegak. 2. Turunkan kaki yang telah dihayunkan tadi dan condongkan badan ke bawah.25 Jari kaki runcing — Kedua-dua kaki dikunci bersama-sama.4) 5.3 Butiran Mengajar: 1. (penyokong diperlukan jika pelajar tidak dapat melakukannya sendiri) (gambar 4. peserta hendaklah mengimbangi badannya dengan baik. (gambar 4. 2.1) 2. Berdiri dengan kedua-dua belah kaki dirapatkan dan kedua-dua belah tangan diangkat ke atas. Jika dilaksanakan ketika berbaring mendatar di atas lantai. (rajah 4.

2.4 Gambarajah Kemahiran Asas Gimnastik Yang Dipilih.2 Rajah 4. Rajah 4.3 6 .1 Rajah 4.

Penyokong membantu menyokong kaki dan bahu.5 Gambar 4. 2. 7 .Gambar 4. • Gambar 4.7 • • Latihan lejang kuda Menghayunkan sebelah kaki sahaja.7: Lakukan dirian tangan tanpa bantuan daripada penyokong.5 Latihan Ansur Maju • Melakukan dirian dengan bantuan penyokong.4 Gambar 4.6 Gambar 4.

9 8 . Kedudukan penyokong haruslah stabil. Gambar 4. dirian dengan bantuan Penyokong membantu menyokong kaki dan bahu.8 • • • Melakukan penyokong.Gambar 4.

3. dan sebagainya dalam kehidupan harian. pernyataan.0 Huraian Analisis Pergerakan Mengikut Analisis Laban 3. hubungan-hubungan. Wawasan luas beliau telah membongkar undang-undang am pergerakan manusia sebagai apa yang berlaku dalam pekerjaan. Laban meninggalkan satu warisan penting lebih daripada menari.2 Pergerakan Laban 9 . Pengalaman beliau dalam bidang tarian adalah sangat luas.1 Pengenalan • • • • Rudolf Laban (1879-1958) adalah seorang penari. • Laban mempercayai pergerakan itu adalah asas kepada segala kegiatan badan dan fikiran manusia. pereka tari dan ahli teori pergerakan. permainan.3.

Di dalam teori beliau ini. memperbaiki dan menlancarkan pergerakan mereka. pemerhatian. beliau mempunyai usaha dan bentuk dalam menyifatkan. Pergerakan Laban ini banyak digunakan oleh penari-penari.• • • Laban adalah satu sistem dan bahasa untuk pemahaman.3 Huraian Analisis Pergerakan Mengikut Analisis Laban 3. menggambarkan dan mengambil kira apa jua dalam semua bentuk pergerakan. 3. ahli terapi fizikal dan sesiapa yang ingin meningkatkan. 10 .31 Pressing Contoh kemahiran Gimnastik: Lakuan dekam sebelum hendak melakukan ansur maju bagi Dirian Tangan. atlet-atlet. mentaksirkan dan mencatatkan pergerakan-pergerakan manusia.

bahagian pertama yang akan terasa adalah tapak tangan. direct dan sustained kerana ia memerlukan kekuatan otot tangan.  ‘pressing’ juga boleh terasa pada bahagian badan yang lain seperti bahu. Lakuan ini mempunyai ciri-ciri firm.  Pressing boleh dilakukan ketika berdiri. diikuti dengan tangan. ataupun baring dan juga berjalan. Untuk melakukan kemahiran ini. punggung. tangan hendaklah dibuka seluas bahu dan tapak tangan di tekan di atas lantai.  Kaki boleh menyerap tekanan pada lantai semasa membawa atau menahan berat badan. variasi yang boleh dilakukan adalah dengan menekan serentak dengan tapak tangan atau bahagian-bahagian badan yang lain dengan pelbagai arah contohnya. bahu dan kaki.  Selain itu.  Ketika melakukan aksi ini. punggung ke hadapan manakala tangan ke belakang. sambungan bukan sahaja pada ruang yang jauh dari badan tetapi juga yang hamper ke badan. belakang badan.  Aksi menekan/pressing ini boleh digabungkan dengan pelbagai anggota badan bahagian atas seperti tapak tangan. lutut. Tapak tangan yang ditekan di atas lantai memberi tekanan dan membantu untuk memberi lonjakan untuk membuat gulingan. 3. dada. Lakuan ini memerlukan masa. duduk. dan tapak kaki. tangan dan sebagainya.32 Flicking Contoh kemahiran gimnastik: Melejang ketika melakukan dirian tangan 11 . Kaki juga boleh ditekan ke atas udara kepada pelbagai arah.Tubuh : Apa. mengangkat.

 Pergerakan ini boleh juga dilakukan dengan bahagian badan yang lain seperti bahu.Ruang : Di mana.  Ianya boleh dilakukan ketika berdiri. 3.  Variasi yang boleh dilakukan ialah ‘flicking’ serentak dengan dua belah tangan tetapi dengan arah yang berbeza. Gerakan ini dilakukan dengan perlahan dan secara spontan untuk mendapatkan lonjakan. siku. Ia terjadi apabila berlakunya putaran pada pergelangan tangan dan jari dengan cepat.  Pergerakan lentik/flicking ini boleh dilakukan dengan bahu. Ianya bukan sahaja pergerakan yang bergerak jauh dari badan pada tetapi juga sebaliknya. lutut dan kaki.  Kaki boleh dilentikkan/flicking ke udara ataupun menyentuh lantai. kepala dan kaki.  Aksi ini mula terasa pada bahagian tangan tapi tidaklah terlalu terasa.  Ianya sama seperti membuang habuk pada baju. peralihan kepada satu aksi itu haruslah disokong oleh permukaan objek tersebut.  Kedua-dua belah kaki boleh dilentikan di udara ketika melompat. Ia juga memerlukan kelenturan. Untuk melakukan gerakan ini.  Ketika melentik keluar dari sesuatu yang konkrit ataupun menlentik kaki pada lantai. duduk ataupun baring dan boleh bergerak dari satu posisi kepada yang lain.33 Dabbing Contoh aktiviti Gimnastik: Dirian Tangan 12 . punggung. kaki dominan akan dihayun dan dinaikkan ke atas diikuti oleh kaki lain. melutut. Ataupun dengan anggota badan yang lain ke arah yang berbeza.

 Bagi melakukan dabbing pula. dagu.Dinamik : Bagaimana.  Bahagian badan lain yang boleh digunakan untuk melakukan dab ini ialah bahu.  Pergerakan ini paling mudah terasa pada bahagian tangan dengan pergerakan yang lembut.  Dabbing mula terasa pada tangan dalam semua arah kemudian pada tapak kaki dan kaki.  Dabbing bukan sahaja dilakukan ke arah luar dari badan tetapi juga sebaliknya. Ianya seperti kita sedang mengecat atupun menaip. 13 .  Dabbing boleh dilakukan dengan tangan pada arah yang pelbagai. dan belakang badan. Tangan dinaikkan secara serentak apabila kaki mencecah lantai.  Variasi yang boleh dilakukan adalah melalui dabbing terhadap kedua belah tangan serentak ke arah yang berbeza ataupun dabbing dengan bahagian badan yang berbeza.  Akan tetapi pergerakan yang sangat berguna ialah dabbing yang melalui badan ke bahu yang bertentangan. siku. kepala dan lutut. bahagian badan yang besar seperti punggung. dada. Ianya juga boleh terasa pada bahu dan dengan pergerakan yang cepat pada kepala.

Pergerakan yang bercorak perlahan pula dilakukan bukan sahaja perlahanlahan. longgar dan longlai). Bagi lakuan dirian tangan. Tempoh / masa Aspek tempoh atau masa dalam sesuatu pergerakan kerap kali dihubungkan dengan unsur kelajuan.Ini adalah bagi menjaga kualiti yang terhasil pada akhir lakuan dirian tangan. sensitif dan lemah dan mengambil masa yang lama. Lakuan dirian tangan memerlukan ketenangan fikiran dan tumpuan daripada pelaku. bertenaga dan mempunyai unsur daya ketahanan manakala pergerakan bersifat lembut adalah lembut. malah berpanjangan dalam masa yang agak lama. Ia perlu dilakukan secara perlahan-lahan dan tidak perlu terburu-buru semasa melakukannya.  Dabbing boleh dilakukan ketika duduk. Sesuatu pergerakan boleh diklafikasikan kepada tangkas (kuat. iaitu cepat atau perlahan. bertenaga dan 14 . Hal ini adalah kerana dirian tangan melibatkan pergerakan yang kuat. Sesuatu pergerakan itu dilakukan sama ada secara cepat atau perlahan-lahan. Bagi perlakuan dirian tangan. ataupun baring. kukuh dan berat) dan lembut (lemah. melutut. dan ini boleh digabungkan dengan dabs pada bahagian atas badan. Kaki boleh di halakan ke arah udara pada arah yang berbeza-beza ataupun melakukan dabbing ataupun tapping steps. ianya adalah pergerakan yang bercorak perlahan. ianya menggabungkan sifat tangkas dan lembut. Pergerakan bersifat tangkas adalah kuat. Pergerakan yang dilakukan secara tibatiba biasanya cepat. pantas dan dilakukan dalam jangka masa yang singkat. berdiri. oleh itu iainya mengambil masa yang agak lama agar lakuannya sempurna. Pemberatan / beban Kualiti pemberatan atau beban dalam pergerakan merujuk kepada unsur-unsur ketegangan dalaman yang membabitkan pergerakan otot. tangkas. mengejut.

Maksudnya. Ruang Sesuatu pergerakan adalah menggunakan ruang. diikuti dengan lakuan mengimbangi berat badan. Perlakuan dirian tangan boleh dilakukan secara individu atau pun secara berpasangan dengan rakan yang berperanan sebagai penyokong dan membantu membetulkan teknik pelaku semasa melakukannya. sama ada secara langsung ataupun tidak langsung. Perkaitan : Dengan siapa dan apa. Ia juga melibatkan pergerakan dalam bentuk yang fleksibel sebagai contoh pada permulaan lakuan dirian tangan. dan akhirnya jatuhkan badan dengan memandang pusat badan setelah selesai melakukan dirian tangan. pergerakan tersebut dilakukan secara terkawal. Aliran Sesuatu pergerakan boleh menjadi bentuk terikat atau bebas. tangkas dan tidak terkongkong. Perlakuan dirian tangan adalah sejenis pergerakan yang menggunakan ruang secara tidak langsung. menerkam.mempunyai unsur ketahanan tetapi dilakukan secara lembut dalam jangka masa yang tertentu. Pergerakan gaya bebas pula mempunyai beberapa ciri tertentu seperti gerak-geri yang lancar. Perlakuan dirian tangan adalah pergerakan yang berbentuk terikat. Pergerakan yang menggunakan ruang secara langsung berbentuk lurus. tajam dan halus manakala pergerakan yang menggunakan ruang secara tidak langsung pula mempunyai bentuk-bentuk yang fleksibel. Ianya tidak memerlukan alatan 15 . Hal ini adalah kerana pergerakannya dilakukan secara berhati-hati. beralun dan lemah lembut. pelaku akan melakukan lakuan melejang terlebih dahulu kemudian diikuti dengan lakuan mengangkat kedua-dua belah kaki ke atas. Pergerakan yang berbentuk terikat biasanya bergerak secara berhati-hati.

3. cukuplah sekadar hanya tilam sahaja yang digunakan sebagai alas kepala supaya tidak mendatangkan kesakitan atau kecederaan kepada pelaku.yang spesifik untuk melakukannya. REFLEKSI Alhamdulillah syukur ke hadrat ilahi kerana dengan limpah kurniaNya dapat juga saya menyiapkan tugasan kerja kursus pendek kemahiran asas gimnastik yang merupakan salah satu daripada UKJK yang perlu kami hadapi pada masa akan datang. Tugasan ini dijalankan secara individu di mana pensyarah kami iaitu Encik Rosdaud Bin Ayob telah pun mangagihkan tugasan sehari sebelum tugasan dimulakan. 16 . Saya juga perlu mencari serba sedikit maklumat mengenai proses perjalanan tugasan kerana terdapat banyak fakta yang belum pernah saya pelajari sebelum ini.2010 dan perlu dihantar pada 22.2010. Saya memilih perlakuan dirian tangan di mana saya perlu mengetahui teknik – teknik yang wajib diketahui dalam melakukan perlakuan ini dan menganalisis perlakuan tersebut mengikut analisis Laban.3. Tugasan kerja kursus pendek ini bermula dari 12.

Sukatan Pelajaran Pendidikan Jasmani. Laman Web • http://www. BIBLIOGRAFI Buku Rujukan • Saifol Bahary & Hasnul Faizal(2007). terima kasih.Antara perkara baru yang saya perolehi melalui tugasan ini ialah saya dapat mengenali dengan lebih mendalam teknik – teknik ansur maju dalam melakukan perlakuan dirian tangan. • Kementerian Pendidikan Malaysia (2000). hasil daripada pelaksanaan tugasan ini. Selain itu. Akhir sekali. terdapat banyak nilai – nilai murni yang dapat diterapkan dalam diri kita. Saya juga serba sedikit mengetahui mengenai analisis pergerakan perlakuan ini melalui analisis Laban dan dapat digunakan untuk menghadapi UKJK akan datang..com. Kuala Lumpur : Pusat Perkembangan Kurikulum.gov. sentiasa menepati masa dan berdisiplin juga adalah nilai yang terdapat dalam penghasilan tugasan ini. Tambahan lagi. 17 . Sekian. Pergerakan Asas dan Pendidikan Pergerakan. Kuala Lumpur : Open University (OUM).msn. Rakan – rakan saya banyak membantu dalam mencari sumber maklumat dan membantu dalam menyiapkan tugasan ini.my/gimnastik/artistik. Antaranya ialah sikap tolong menolong antara satu sama lain. saya ingin mengucapkan terima kasih atas jasa baik pensyarah saya iaitu En Rosdaud Bin Ayob kerana banyak membantu dalam penghasilan tugasan ini dan saya berharap agar hasil yang ada di dalam tugasan ini dapat digunakan pada masa akan datang.

moe.edu.gov.my/huraian (diakses pada 12 MAC 2010) 18 .(diakses pada 12 MAC 2010) • http://www.