esemen+gimnastik

1.

0 Pengenalan Gimnastik adalah satu sukan yang melibatkan prestasi pergerakan yang berulang-ulang, malah ia memerlukan kekuatan fizikal, kebolehlenturan (flexibility), dan kesedaran kinestetik seperti hambur tangan dan dirian tangan. Sukan ini dimajukan daripada amalan kesihatan dan kecantikan yang digunakan oleh Yunani, termasuklah kemahiran menunggang dan turun dari kuda serta skil prestasi sarkas. Di masa lampau, latihan yang dilakukan di dalam konteks satu gimnasium, satu tempat bagi pendidikan intelektual dan fizikal. Sukan ini juga dianggap sukan yang berbahaya kerana gaya akrobatik yang ditunjukkan di atas peralatan yang berada tinggi daripada lantai menyebabkan seseorang atlet itu akan menghadapi risiko kecederaan yang teruk. Gimnastik Artistik merupakan salah satu disiplin dalam sukan gimnastik yang memerlukan setiap peserta melakukan rutin pendek dalam lingkungan 30 hingga 90 saat. menggunakan pelbagai peralatan (apparatus). Gimnastik Artisitik merupakan salah satu jenis sukan yang dipersembahkan di hadapan penonton (spectator) yang paling terkenal pada Sukan Olimpik Musim Panas. Sukan ini terbuka kepada umum sama ada lelaki mahupun wanita. Gimnastik Artistik sering dianggap sebagai aktiviti pendidikan yang bertujuan untuk memperbaiki kualiti pergerakan supaya lebih baik dan sempurna di kalangan murid sekolah. Terdapat enam pola pergerakan dalam gimnastik artistik iaitu pola pendaratan, pola statik , pola gerak edar, pola putaran, pola imbangan dan pola ayunan. Menurut Borhanunudin (2006), Gimnastik artistik ialah pergerakan tubuh badan yang memerlukan fleksibiliti, imbangan, kekuatan,ketangkasan, dan daya tahan otot yang baik. Gimnastik artistik ialah aktiviti yang berkait rapat dengan kecergasan fizikal. Ia lebih banyak berfokus kepada komponen kecergasan berkaitan dengan kemahiran motor. Dalam melakukan aktiviti gimnastik artistik penekanan tertumpu kepada kekuatan dan daya tahan otot, kuasa fleksibiliti, imbangan dan ketangkasan. Selain daripada itu, tumpuan fikiran yang tinggi juga diperlukan. Gimnastik artistik menekankan kepada tiga aktiviti utama iaitu imbangan, ketangkasan dan lombolan. Ketiga-tiga aktiviti
1

daya tahan dan kekuatan otot. Pola-pola pergerakan yang dianggap penting ialah:  Pendaratan  Statik  Gerak edar  Putaran  Hamburan  Ayunan Perkara-perkara penting yang perlu diberi perhatian ketika melakukan aktiviti gimnastik artistik. ketangkasan imbangan. fleksibiliti.  Meningkatkan keyakinan diri dalam melaksanakan sesuatu pergerakan yang lebih sukar.  Penumpuan kepada pengekalan postur yang baik ketika melakukan pergerakan.  Keupayaan untuk menguasai kemahiran supaya keindahan pergerakan dapat dihasilkan. Setiap pola pergerakan seharusnya dapat dikuasai oleh pelajar sebagai persediaan kepada pergerakan gimnastik yang lebih sukar. 2 . kemahiran serta melombol.tersebut dipecahkan kepada beberapa pola pergerakan dominan yang menjadi asas kepada perkembangan kemahiran gimnastik. ialah:  Keupayaan untuk meningkatkan kecergasan fizikal dalam aspek-aspek regangan. ketangkasan dan melombol dalam satu pergerakan.  Kebolehan merangkaikan imbangan.

 Keupayaan untuk menghayati pergerakan kinestetik dan estatik. 2.0 KEMAHIRAN YANG DIPILIH = DIRIAN TANGAN 3 .

kerana sebahagian kelainan dirian tangan dilakukan pada setiap perkakasan gimnastik. dan perlu dimahiri agar dapat mempelajari pelbagai kemahiran berasaskannya. dan kedua-dua siku dikunci semasa memeliharakan tangan yang tegak. tetapi terdapat kelainan yang tertentu. dengan kaki yang tegak. Dirian tangan asas mempunyai kaki yang ditegakkan dengan lutut tiada dibengkokkan. dirian tangan merupakan pergerakan asas. terdiri daripada lima isi utama untuk posturnya: 2. 4 .21 Lengan terkunci — Kedua-dua tapak tangan diletak datar di atas lantai dengan jarak lebar bahu.1 Konsep Dirian tangan adalah satu kedudukan berdiri tegak tetapi secara songsang.2 Kedudukan Pergerakan Dirian tangan tegak statik yang asas. dengan tangan di atas lantai dan kaki di udara. Untuk mempamerkan satu dirian tangan. dan banyak kemahiran menjatuhkan badan melalui kedudukan dirian tangan semasa pelaksanaannya. Dalam gimnastik. tetapi turut mempunyai kelainan yang pelbagai.2. pelaku memerlukan kekuatan badan bahagian atas. Kedudukan tangan adalah berjauhan selebar bahu. 2.

2.24 Kaki terkunci — Kedua-dua lutut dikunci.2. 2. Berdiri dengan kedua-dua belah kaki dirapatkan dan kedua-dua belah tangan diangkat ke atas.25 Jari kaki runcing — Kedua-dua kaki dikunci bersama-sama. postur ini akan memeliharakan sentuhan antara pelvis dengan lantai. 2. Hayun sebelah kaki ke atas sambil menaikkan kedua-dua belah tangan dan halakan tapak tangan ke hadapan. peserta hendaklah mengimbangi badannya dengan baik. dengan jari kaki ditunjuk terus ke atas dan dikekalkan sebagai titik tertinggi Aktiviti ini adalah salah satu daripada kemahiran asas yang penting di dalam pembelajaran aktiviti menghambur. dengan kaki-kaki tertutup dan tegak. (penyokong diperlukan jika pelajar tidak dapat melakukannya sendiri) (gambar 4. Apabila kedua-dua belah kaki telah lurus di atas kepala. (gambar 4.22 Kepala terdongak — Muka bukan menghadapi lantai. (gambar 4. Jika dilaksanakan ketika berbaring mendatar di atas lantai.1) 2.23 Pinggul cengkung — Pinggul ditolak melepasi pusat graviti untuk menghalang tulang belakang daripada melengkung. (gambar 4.3) 4. Tangan digunakan untuk menyokong di atas tilam sambil kaki belakang dihayun lurus ke atas dan diikuti oleh kaki lain. (rajah 4.3 Butiran Mengajar: 1. tetapi menghadapi terus ke hadapan seolah-olah ketika berdiri tegak.5) 5 .4) 5. Turunkan kaki yang telah dihayunkan tadi dan condongkan badan ke bawah.2) 3. 2.

2.2 Rajah 4.4 Gambarajah Kemahiran Asas Gimnastik Yang Dipilih.1 Rajah 4.3 6 . Rajah 4.

Gambar 4.7 • • Latihan lejang kuda Menghayunkan sebelah kaki sahaja. 2.6 Gambar 4.5 Gambar 4.5 Latihan Ansur Maju • Melakukan dirian dengan bantuan penyokong. • Gambar 4.7: Lakukan dirian tangan tanpa bantuan daripada penyokong. Penyokong membantu menyokong kaki dan bahu.4 Gambar 4. 7 .

dirian dengan bantuan Penyokong membantu menyokong kaki dan bahu.Gambar 4.8 • • • Melakukan penyokong. Gambar 4. Kedudukan penyokong haruslah stabil.9 8 .

3. Wawasan luas beliau telah membongkar undang-undang am pergerakan manusia sebagai apa yang berlaku dalam pekerjaan. Pengalaman beliau dalam bidang tarian adalah sangat luas.2 Pergerakan Laban 9 . hubungan-hubungan.0 Huraian Analisis Pergerakan Mengikut Analisis Laban 3.3. dan sebagainya dalam kehidupan harian. permainan.1 Pengenalan • • • • Rudolf Laban (1879-1958) adalah seorang penari. pereka tari dan ahli teori pergerakan. pernyataan. • Laban mempercayai pergerakan itu adalah asas kepada segala kegiatan badan dan fikiran manusia. Laban meninggalkan satu warisan penting lebih daripada menari.

3 Huraian Analisis Pergerakan Mengikut Analisis Laban 3. Pergerakan Laban ini banyak digunakan oleh penari-penari.• • • Laban adalah satu sistem dan bahasa untuk pemahaman. 3. pemerhatian.31 Pressing Contoh kemahiran Gimnastik: Lakuan dekam sebelum hendak melakukan ansur maju bagi Dirian Tangan. beliau mempunyai usaha dan bentuk dalam menyifatkan. Di dalam teori beliau ini. memperbaiki dan menlancarkan pergerakan mereka. 10 . ahli terapi fizikal dan sesiapa yang ingin meningkatkan. mentaksirkan dan mencatatkan pergerakan-pergerakan manusia. atlet-atlet. menggambarkan dan mengambil kira apa jua dalam semua bentuk pergerakan.

direct dan sustained kerana ia memerlukan kekuatan otot tangan. sambungan bukan sahaja pada ruang yang jauh dari badan tetapi juga yang hamper ke badan. dan tapak kaki. Untuk melakukan kemahiran ini.  Ketika melakukan aksi ini. Kaki juga boleh ditekan ke atas udara kepada pelbagai arah. Lakuan ini mempunyai ciri-ciri firm. variasi yang boleh dilakukan adalah dengan menekan serentak dengan tapak tangan atau bahagian-bahagian badan yang lain dengan pelbagai arah contohnya. 3.Tubuh : Apa.  Selain itu. Lakuan ini memerlukan masa. belakang badan. ataupun baring dan juga berjalan. Tapak tangan yang ditekan di atas lantai memberi tekanan dan membantu untuk memberi lonjakan untuk membuat gulingan. lutut. bahu dan kaki. bahagian pertama yang akan terasa adalah tapak tangan.  Pressing boleh dilakukan ketika berdiri. tangan hendaklah dibuka seluas bahu dan tapak tangan di tekan di atas lantai. punggung. mengangkat. tangan dan sebagainya. dada.32 Flicking Contoh kemahiran gimnastik: Melejang ketika melakukan dirian tangan 11 . punggung ke hadapan manakala tangan ke belakang.  ‘pressing’ juga boleh terasa pada bahagian badan yang lain seperti bahu.  Kaki boleh menyerap tekanan pada lantai semasa membawa atau menahan berat badan. diikuti dengan tangan. duduk.  Aksi menekan/pressing ini boleh digabungkan dengan pelbagai anggota badan bahagian atas seperti tapak tangan.

Untuk melakukan gerakan ini. punggung. lutut dan kaki. 3.  Ketika melentik keluar dari sesuatu yang konkrit ataupun menlentik kaki pada lantai. Ia juga memerlukan kelenturan. duduk ataupun baring dan boleh bergerak dari satu posisi kepada yang lain.  Aksi ini mula terasa pada bahagian tangan tapi tidaklah terlalu terasa. kepala dan kaki.Ruang : Di mana.  Variasi yang boleh dilakukan ialah ‘flicking’ serentak dengan dua belah tangan tetapi dengan arah yang berbeza.  Kaki boleh dilentikkan/flicking ke udara ataupun menyentuh lantai. Gerakan ini dilakukan dengan perlahan dan secara spontan untuk mendapatkan lonjakan. kaki dominan akan dihayun dan dinaikkan ke atas diikuti oleh kaki lain. siku.  Kedua-dua belah kaki boleh dilentikan di udara ketika melompat.  Ianya sama seperti membuang habuk pada baju.  Pergerakan ini boleh juga dilakukan dengan bahagian badan yang lain seperti bahu. Ia terjadi apabila berlakunya putaran pada pergelangan tangan dan jari dengan cepat. Ianya bukan sahaja pergerakan yang bergerak jauh dari badan pada tetapi juga sebaliknya. Ataupun dengan anggota badan yang lain ke arah yang berbeza. peralihan kepada satu aksi itu haruslah disokong oleh permukaan objek tersebut.  Pergerakan lentik/flicking ini boleh dilakukan dengan bahu.  Ianya boleh dilakukan ketika berdiri.33 Dabbing Contoh aktiviti Gimnastik: Dirian Tangan 12 . melutut.

 Dabbing bukan sahaja dilakukan ke arah luar dari badan tetapi juga sebaliknya.  Akan tetapi pergerakan yang sangat berguna ialah dabbing yang melalui badan ke bahu yang bertentangan. dagu. bahagian badan yang besar seperti punggung.  Bagi melakukan dabbing pula.  Pergerakan ini paling mudah terasa pada bahagian tangan dengan pergerakan yang lembut. Ianya seperti kita sedang mengecat atupun menaip.  Dabbing mula terasa pada tangan dalam semua arah kemudian pada tapak kaki dan kaki.Dinamik : Bagaimana.  Bahagian badan lain yang boleh digunakan untuk melakukan dab ini ialah bahu. dada. 13 . Tangan dinaikkan secara serentak apabila kaki mencecah lantai.  Variasi yang boleh dilakukan adalah melalui dabbing terhadap kedua belah tangan serentak ke arah yang berbeza ataupun dabbing dengan bahagian badan yang berbeza.  Dabbing boleh dilakukan dengan tangan pada arah yang pelbagai. siku. kepala dan lutut. dan belakang badan. Ianya juga boleh terasa pada bahu dan dengan pergerakan yang cepat pada kepala.

tangkas. ianya adalah pergerakan yang bercorak perlahan. kukuh dan berat) dan lembut (lemah. Ia perlu dilakukan secara perlahan-lahan dan tidak perlu terburu-buru semasa melakukannya. Sesuatu pergerakan itu dilakukan sama ada secara cepat atau perlahan-lahan. mengejut.Ini adalah bagi menjaga kualiti yang terhasil pada akhir lakuan dirian tangan. Bagi perlakuan dirian tangan. ianya menggabungkan sifat tangkas dan lembut. Pergerakan yang bercorak perlahan pula dilakukan bukan sahaja perlahanlahan. Hal ini adalah kerana dirian tangan melibatkan pergerakan yang kuat. Tempoh / masa Aspek tempoh atau masa dalam sesuatu pergerakan kerap kali dihubungkan dengan unsur kelajuan. bertenaga dan 14 . oleh itu iainya mengambil masa yang agak lama agar lakuannya sempurna. Pergerakan bersifat tangkas adalah kuat. Kaki boleh di halakan ke arah udara pada arah yang berbeza-beza ataupun melakukan dabbing ataupun tapping steps. pantas dan dilakukan dalam jangka masa yang singkat. dan ini boleh digabungkan dengan dabs pada bahagian atas badan. ataupun baring. sensitif dan lemah dan mengambil masa yang lama. Sesuatu pergerakan boleh diklafikasikan kepada tangkas (kuat. bertenaga dan mempunyai unsur daya ketahanan manakala pergerakan bersifat lembut adalah lembut. berdiri.  Dabbing boleh dilakukan ketika duduk. iaitu cepat atau perlahan. longgar dan longlai). Pergerakan yang dilakukan secara tibatiba biasanya cepat. melutut. Bagi lakuan dirian tangan. Pemberatan / beban Kualiti pemberatan atau beban dalam pergerakan merujuk kepada unsur-unsur ketegangan dalaman yang membabitkan pergerakan otot. malah berpanjangan dalam masa yang agak lama. Lakuan dirian tangan memerlukan ketenangan fikiran dan tumpuan daripada pelaku.

beralun dan lemah lembut. menerkam.mempunyai unsur ketahanan tetapi dilakukan secara lembut dalam jangka masa yang tertentu. Pergerakan gaya bebas pula mempunyai beberapa ciri tertentu seperti gerak-geri yang lancar. dan akhirnya jatuhkan badan dengan memandang pusat badan setelah selesai melakukan dirian tangan. diikuti dengan lakuan mengimbangi berat badan. Ianya tidak memerlukan alatan 15 . Pergerakan yang menggunakan ruang secara langsung berbentuk lurus. pergerakan tersebut dilakukan secara terkawal. tajam dan halus manakala pergerakan yang menggunakan ruang secara tidak langsung pula mempunyai bentuk-bentuk yang fleksibel. pelaku akan melakukan lakuan melejang terlebih dahulu kemudian diikuti dengan lakuan mengangkat kedua-dua belah kaki ke atas. Hal ini adalah kerana pergerakannya dilakukan secara berhati-hati. Perlakuan dirian tangan adalah pergerakan yang berbentuk terikat. sama ada secara langsung ataupun tidak langsung. Ia juga melibatkan pergerakan dalam bentuk yang fleksibel sebagai contoh pada permulaan lakuan dirian tangan. tangkas dan tidak terkongkong. Perlakuan dirian tangan boleh dilakukan secara individu atau pun secara berpasangan dengan rakan yang berperanan sebagai penyokong dan membantu membetulkan teknik pelaku semasa melakukannya. Perkaitan : Dengan siapa dan apa. Maksudnya. Perlakuan dirian tangan adalah sejenis pergerakan yang menggunakan ruang secara tidak langsung. Pergerakan yang berbentuk terikat biasanya bergerak secara berhati-hati. Aliran Sesuatu pergerakan boleh menjadi bentuk terikat atau bebas. Ruang Sesuatu pergerakan adalah menggunakan ruang.

3. Tugasan ini dijalankan secara individu di mana pensyarah kami iaitu Encik Rosdaud Bin Ayob telah pun mangagihkan tugasan sehari sebelum tugasan dimulakan.2010. Tugasan kerja kursus pendek ini bermula dari 12. Saya juga perlu mencari serba sedikit maklumat mengenai proses perjalanan tugasan kerana terdapat banyak fakta yang belum pernah saya pelajari sebelum ini. Saya memilih perlakuan dirian tangan di mana saya perlu mengetahui teknik – teknik yang wajib diketahui dalam melakukan perlakuan ini dan menganalisis perlakuan tersebut mengikut analisis Laban.3. REFLEKSI Alhamdulillah syukur ke hadrat ilahi kerana dengan limpah kurniaNya dapat juga saya menyiapkan tugasan kerja kursus pendek kemahiran asas gimnastik yang merupakan salah satu daripada UKJK yang perlu kami hadapi pada masa akan datang. cukuplah sekadar hanya tilam sahaja yang digunakan sebagai alas kepala supaya tidak mendatangkan kesakitan atau kecederaan kepada pelaku.yang spesifik untuk melakukannya. 16 .2010 dan perlu dihantar pada 22.

Kuala Lumpur : Open University (OUM)..Sukatan Pelajaran Pendidikan Jasmani. Akhir sekali.com. Sekian.gov. Kuala Lumpur : Pusat Perkembangan Kurikulum.msn. terima kasih. hasil daripada pelaksanaan tugasan ini. Tambahan lagi. Antaranya ialah sikap tolong menolong antara satu sama lain. sentiasa menepati masa dan berdisiplin juga adalah nilai yang terdapat dalam penghasilan tugasan ini. BIBLIOGRAFI Buku Rujukan • Saifol Bahary & Hasnul Faizal(2007). Laman Web • http://www. Saya juga serba sedikit mengetahui mengenai analisis pergerakan perlakuan ini melalui analisis Laban dan dapat digunakan untuk menghadapi UKJK akan datang. Rakan – rakan saya banyak membantu dalam mencari sumber maklumat dan membantu dalam menyiapkan tugasan ini. terdapat banyak nilai – nilai murni yang dapat diterapkan dalam diri kita. Selain itu. saya ingin mengucapkan terima kasih atas jasa baik pensyarah saya iaitu En Rosdaud Bin Ayob kerana banyak membantu dalam penghasilan tugasan ini dan saya berharap agar hasil yang ada di dalam tugasan ini dapat digunakan pada masa akan datang. Pergerakan Asas dan Pendidikan Pergerakan. 17 .my/gimnastik/artistik.Antara perkara baru yang saya perolehi melalui tugasan ini ialah saya dapat mengenali dengan lebih mendalam teknik – teknik ansur maju dalam melakukan perlakuan dirian tangan. • Kementerian Pendidikan Malaysia (2000).

moe.my/huraian (diakses pada 12 MAC 2010) 18 .gov.(diakses pada 12 MAC 2010) • http://www.edu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful