1.

0 Pengenalan Gimnastik adalah satu sukan yang melibatkan prestasi pergerakan yang berulang-ulang, malah ia memerlukan kekuatan fizikal, kebolehlenturan (flexibility), dan kesedaran kinestetik seperti hambur tangan dan dirian tangan. Sukan ini dimajukan daripada amalan kesihatan dan kecantikan yang digunakan oleh Yunani, termasuklah kemahiran menunggang dan turun dari kuda serta skil prestasi sarkas. Di masa lampau, latihan yang dilakukan di dalam konteks satu gimnasium, satu tempat bagi pendidikan intelektual dan fizikal. Sukan ini juga dianggap sukan yang berbahaya kerana gaya akrobatik yang ditunjukkan di atas peralatan yang berada tinggi daripada lantai menyebabkan seseorang atlet itu akan menghadapi risiko kecederaan yang teruk. Gimnastik Artistik merupakan salah satu disiplin dalam sukan gimnastik yang memerlukan setiap peserta melakukan rutin pendek dalam lingkungan 30 hingga 90 saat. menggunakan pelbagai peralatan (apparatus). Gimnastik Artisitik merupakan salah satu jenis sukan yang dipersembahkan di hadapan penonton (spectator) yang paling terkenal pada Sukan Olimpik Musim Panas. Sukan ini terbuka kepada umum sama ada lelaki mahupun wanita. Gimnastik Artistik sering dianggap sebagai aktiviti pendidikan yang bertujuan untuk memperbaiki kualiti pergerakan supaya lebih baik dan sempurna di kalangan murid sekolah. Terdapat enam pola pergerakan dalam gimnastik artistik iaitu pola pendaratan, pola statik , pola gerak edar, pola putaran, pola imbangan dan pola ayunan. Menurut Borhanunudin (2006), Gimnastik artistik ialah pergerakan tubuh badan yang memerlukan fleksibiliti, imbangan, kekuatan,ketangkasan, dan daya tahan otot yang baik. Gimnastik artistik ialah aktiviti yang berkait rapat dengan kecergasan fizikal. Ia lebih banyak berfokus kepada komponen kecergasan berkaitan dengan kemahiran motor. Dalam melakukan aktiviti gimnastik artistik penekanan tertumpu kepada kekuatan dan daya tahan otot, kuasa fleksibiliti, imbangan dan ketangkasan. Selain daripada itu, tumpuan fikiran yang tinggi juga diperlukan. Gimnastik artistik menekankan kepada tiga aktiviti utama iaitu imbangan, ketangkasan dan lombolan. Ketiga-tiga aktiviti
1

 Kebolehan merangkaikan imbangan.tersebut dipecahkan kepada beberapa pola pergerakan dominan yang menjadi asas kepada perkembangan kemahiran gimnastik. fleksibiliti.  Meningkatkan keyakinan diri dalam melaksanakan sesuatu pergerakan yang lebih sukar. daya tahan dan kekuatan otot. ketangkasan imbangan. kemahiran serta melombol. ialah:  Keupayaan untuk meningkatkan kecergasan fizikal dalam aspek-aspek regangan.  Keupayaan untuk menguasai kemahiran supaya keindahan pergerakan dapat dihasilkan. Setiap pola pergerakan seharusnya dapat dikuasai oleh pelajar sebagai persediaan kepada pergerakan gimnastik yang lebih sukar.  Penumpuan kepada pengekalan postur yang baik ketika melakukan pergerakan. 2 . Pola-pola pergerakan yang dianggap penting ialah:  Pendaratan  Statik  Gerak edar  Putaran  Hamburan  Ayunan Perkara-perkara penting yang perlu diberi perhatian ketika melakukan aktiviti gimnastik artistik. ketangkasan dan melombol dalam satu pergerakan.

0 KEMAHIRAN YANG DIPILIH = DIRIAN TANGAN 3 . 2. Keupayaan untuk menghayati pergerakan kinestetik dan estatik.

tetapi turut mempunyai kelainan yang pelbagai. terdiri daripada lima isi utama untuk posturnya: 2. Untuk mempamerkan satu dirian tangan.21 Lengan terkunci — Kedua-dua tapak tangan diletak datar di atas lantai dengan jarak lebar bahu. Dalam gimnastik.1 Konsep Dirian tangan adalah satu kedudukan berdiri tegak tetapi secara songsang.2. 2. dan banyak kemahiran menjatuhkan badan melalui kedudukan dirian tangan semasa pelaksanaannya. Kedudukan tangan adalah berjauhan selebar bahu. kerana sebahagian kelainan dirian tangan dilakukan pada setiap perkakasan gimnastik. tetapi terdapat kelainan yang tertentu. Dirian tangan asas mempunyai kaki yang ditegakkan dengan lutut tiada dibengkokkan. 4 . pelaku memerlukan kekuatan badan bahagian atas.2 Kedudukan Pergerakan Dirian tangan tegak statik yang asas. dengan tangan di atas lantai dan kaki di udara. dan kedua-dua siku dikunci semasa memeliharakan tangan yang tegak. dan perlu dimahiri agar dapat mempelajari pelbagai kemahiran berasaskannya. dengan kaki yang tegak. dirian tangan merupakan pergerakan asas.

3) 4. 2. 2.2. 2. (penyokong diperlukan jika pelajar tidak dapat melakukannya sendiri) (gambar 4. tetapi menghadapi terus ke hadapan seolah-olah ketika berdiri tegak. Apabila kedua-dua belah kaki telah lurus di atas kepala.4) 5. postur ini akan memeliharakan sentuhan antara pelvis dengan lantai.24 Kaki terkunci — Kedua-dua lutut dikunci. 2.25 Jari kaki runcing — Kedua-dua kaki dikunci bersama-sama. (gambar 4. Hayun sebelah kaki ke atas sambil menaikkan kedua-dua belah tangan dan halakan tapak tangan ke hadapan.22 Kepala terdongak — Muka bukan menghadapi lantai.1) 2.5) 5 . dengan jari kaki ditunjuk terus ke atas dan dikekalkan sebagai titik tertinggi Aktiviti ini adalah salah satu daripada kemahiran asas yang penting di dalam pembelajaran aktiviti menghambur. (gambar 4.23 Pinggul cengkung — Pinggul ditolak melepasi pusat graviti untuk menghalang tulang belakang daripada melengkung. dengan kaki-kaki tertutup dan tegak. Jika dilaksanakan ketika berbaring mendatar di atas lantai. Tangan digunakan untuk menyokong di atas tilam sambil kaki belakang dihayun lurus ke atas dan diikuti oleh kaki lain. Berdiri dengan kedua-dua belah kaki dirapatkan dan kedua-dua belah tangan diangkat ke atas. Turunkan kaki yang telah dihayunkan tadi dan condongkan badan ke bawah.2) 3.3 Butiran Mengajar: 1. (rajah 4. peserta hendaklah mengimbangi badannya dengan baik. (gambar 4.

4 Gambarajah Kemahiran Asas Gimnastik Yang Dipilih.2.3 6 . Rajah 4.1 Rajah 4.2 Rajah 4.

2. • Gambar 4.5 Gambar 4. 7 .7: Lakukan dirian tangan tanpa bantuan daripada penyokong.5 Latihan Ansur Maju • Melakukan dirian dengan bantuan penyokong.4 Gambar 4. Penyokong membantu menyokong kaki dan bahu.Gambar 4.7 • • Latihan lejang kuda Menghayunkan sebelah kaki sahaja.6 Gambar 4.

9 8 .Gambar 4. dirian dengan bantuan Penyokong membantu menyokong kaki dan bahu. Kedudukan penyokong haruslah stabil.8 • • • Melakukan penyokong. Gambar 4.

dan sebagainya dalam kehidupan harian.1 Pengenalan • • • • Rudolf Laban (1879-1958) adalah seorang penari. Pengalaman beliau dalam bidang tarian adalah sangat luas.0 Huraian Analisis Pergerakan Mengikut Analisis Laban 3.3. Wawasan luas beliau telah membongkar undang-undang am pergerakan manusia sebagai apa yang berlaku dalam pekerjaan. 3. hubungan-hubungan. Laban meninggalkan satu warisan penting lebih daripada menari. pernyataan. permainan. pereka tari dan ahli teori pergerakan. • Laban mempercayai pergerakan itu adalah asas kepada segala kegiatan badan dan fikiran manusia.2 Pergerakan Laban 9 .

atlet-atlet.31 Pressing Contoh kemahiran Gimnastik: Lakuan dekam sebelum hendak melakukan ansur maju bagi Dirian Tangan. menggambarkan dan mengambil kira apa jua dalam semua bentuk pergerakan.3 Huraian Analisis Pergerakan Mengikut Analisis Laban 3. 10 . memperbaiki dan menlancarkan pergerakan mereka. beliau mempunyai usaha dan bentuk dalam menyifatkan. ahli terapi fizikal dan sesiapa yang ingin meningkatkan. pemerhatian. mentaksirkan dan mencatatkan pergerakan-pergerakan manusia. Pergerakan Laban ini banyak digunakan oleh penari-penari. Di dalam teori beliau ini. 3.• • • Laban adalah satu sistem dan bahasa untuk pemahaman.

mengangkat.  Aksi menekan/pressing ini boleh digabungkan dengan pelbagai anggota badan bahagian atas seperti tapak tangan.  ‘pressing’ juga boleh terasa pada bahagian badan yang lain seperti bahu. dada. tangan dan sebagainya. lutut. dan tapak kaki. diikuti dengan tangan. variasi yang boleh dilakukan adalah dengan menekan serentak dengan tapak tangan atau bahagian-bahagian badan yang lain dengan pelbagai arah contohnya.  Ketika melakukan aksi ini. ataupun baring dan juga berjalan.  Pressing boleh dilakukan ketika berdiri. Untuk melakukan kemahiran ini.32 Flicking Contoh kemahiran gimnastik: Melejang ketika melakukan dirian tangan 11 . direct dan sustained kerana ia memerlukan kekuatan otot tangan. tangan hendaklah dibuka seluas bahu dan tapak tangan di tekan di atas lantai. punggung ke hadapan manakala tangan ke belakang.  Selain itu. punggung. bahagian pertama yang akan terasa adalah tapak tangan.Tubuh : Apa. Lakuan ini mempunyai ciri-ciri firm. duduk. belakang badan.  Kaki boleh menyerap tekanan pada lantai semasa membawa atau menahan berat badan. Kaki juga boleh ditekan ke atas udara kepada pelbagai arah. bahu dan kaki. sambungan bukan sahaja pada ruang yang jauh dari badan tetapi juga yang hamper ke badan. Lakuan ini memerlukan masa. 3. Tapak tangan yang ditekan di atas lantai memberi tekanan dan membantu untuk memberi lonjakan untuk membuat gulingan.

 Aksi ini mula terasa pada bahagian tangan tapi tidaklah terlalu terasa.  Ketika melentik keluar dari sesuatu yang konkrit ataupun menlentik kaki pada lantai. duduk ataupun baring dan boleh bergerak dari satu posisi kepada yang lain.33 Dabbing Contoh aktiviti Gimnastik: Dirian Tangan 12 . Gerakan ini dilakukan dengan perlahan dan secara spontan untuk mendapatkan lonjakan. Ia terjadi apabila berlakunya putaran pada pergelangan tangan dan jari dengan cepat. Ianya bukan sahaja pergerakan yang bergerak jauh dari badan pada tetapi juga sebaliknya. melutut. peralihan kepada satu aksi itu haruslah disokong oleh permukaan objek tersebut.  Kedua-dua belah kaki boleh dilentikan di udara ketika melompat.Ruang : Di mana.  Variasi yang boleh dilakukan ialah ‘flicking’ serentak dengan dua belah tangan tetapi dengan arah yang berbeza. Untuk melakukan gerakan ini.  Pergerakan ini boleh juga dilakukan dengan bahagian badan yang lain seperti bahu. punggung. Ia juga memerlukan kelenturan.  Ianya sama seperti membuang habuk pada baju. kaki dominan akan dihayun dan dinaikkan ke atas diikuti oleh kaki lain. kepala dan kaki. Ataupun dengan anggota badan yang lain ke arah yang berbeza.  Ianya boleh dilakukan ketika berdiri. siku. lutut dan kaki.  Kaki boleh dilentikkan/flicking ke udara ataupun menyentuh lantai.  Pergerakan lentik/flicking ini boleh dilakukan dengan bahu. 3.

 Bagi melakukan dabbing pula. dada. Ianya juga boleh terasa pada bahu dan dengan pergerakan yang cepat pada kepala. siku.  Pergerakan ini paling mudah terasa pada bahagian tangan dengan pergerakan yang lembut. Ianya seperti kita sedang mengecat atupun menaip.Dinamik : Bagaimana.  Akan tetapi pergerakan yang sangat berguna ialah dabbing yang melalui badan ke bahu yang bertentangan.  Bahagian badan lain yang boleh digunakan untuk melakukan dab ini ialah bahu.  Dabbing mula terasa pada tangan dalam semua arah kemudian pada tapak kaki dan kaki. 13 . Tangan dinaikkan secara serentak apabila kaki mencecah lantai.  Dabbing bukan sahaja dilakukan ke arah luar dari badan tetapi juga sebaliknya. dan belakang badan.  Variasi yang boleh dilakukan adalah melalui dabbing terhadap kedua belah tangan serentak ke arah yang berbeza ataupun dabbing dengan bahagian badan yang berbeza.  Dabbing boleh dilakukan dengan tangan pada arah yang pelbagai. bahagian badan yang besar seperti punggung. kepala dan lutut. dagu.

berdiri. malah berpanjangan dalam masa yang agak lama. Lakuan dirian tangan memerlukan ketenangan fikiran dan tumpuan daripada pelaku. Ia perlu dilakukan secara perlahan-lahan dan tidak perlu terburu-buru semasa melakukannya.  Dabbing boleh dilakukan ketika duduk. Pergerakan yang dilakukan secara tibatiba biasanya cepat. Bagi lakuan dirian tangan. iaitu cepat atau perlahan. kukuh dan berat) dan lembut (lemah. oleh itu iainya mengambil masa yang agak lama agar lakuannya sempurna. Sesuatu pergerakan boleh diklafikasikan kepada tangkas (kuat. Tempoh / masa Aspek tempoh atau masa dalam sesuatu pergerakan kerap kali dihubungkan dengan unsur kelajuan. sensitif dan lemah dan mengambil masa yang lama. dan ini boleh digabungkan dengan dabs pada bahagian atas badan. bertenaga dan mempunyai unsur daya ketahanan manakala pergerakan bersifat lembut adalah lembut. Pemberatan / beban Kualiti pemberatan atau beban dalam pergerakan merujuk kepada unsur-unsur ketegangan dalaman yang membabitkan pergerakan otot. Pergerakan yang bercorak perlahan pula dilakukan bukan sahaja perlahanlahan. bertenaga dan 14 . Hal ini adalah kerana dirian tangan melibatkan pergerakan yang kuat. Sesuatu pergerakan itu dilakukan sama ada secara cepat atau perlahan-lahan. longgar dan longlai). ianya menggabungkan sifat tangkas dan lembut.Ini adalah bagi menjaga kualiti yang terhasil pada akhir lakuan dirian tangan. Bagi perlakuan dirian tangan. Pergerakan bersifat tangkas adalah kuat. ianya adalah pergerakan yang bercorak perlahan. pantas dan dilakukan dalam jangka masa yang singkat. melutut. tangkas. ataupun baring. Kaki boleh di halakan ke arah udara pada arah yang berbeza-beza ataupun melakukan dabbing ataupun tapping steps. mengejut.

Pergerakan gaya bebas pula mempunyai beberapa ciri tertentu seperti gerak-geri yang lancar. dan akhirnya jatuhkan badan dengan memandang pusat badan setelah selesai melakukan dirian tangan. Hal ini adalah kerana pergerakannya dilakukan secara berhati-hati.mempunyai unsur ketahanan tetapi dilakukan secara lembut dalam jangka masa yang tertentu. Perlakuan dirian tangan boleh dilakukan secara individu atau pun secara berpasangan dengan rakan yang berperanan sebagai penyokong dan membantu membetulkan teknik pelaku semasa melakukannya. diikuti dengan lakuan mengimbangi berat badan. tangkas dan tidak terkongkong. Pergerakan yang berbentuk terikat biasanya bergerak secara berhati-hati. menerkam. Perlakuan dirian tangan adalah pergerakan yang berbentuk terikat. sama ada secara langsung ataupun tidak langsung. Ia juga melibatkan pergerakan dalam bentuk yang fleksibel sebagai contoh pada permulaan lakuan dirian tangan. Maksudnya. Pergerakan yang menggunakan ruang secara langsung berbentuk lurus. Perkaitan : Dengan siapa dan apa. Ianya tidak memerlukan alatan 15 . pelaku akan melakukan lakuan melejang terlebih dahulu kemudian diikuti dengan lakuan mengangkat kedua-dua belah kaki ke atas. tajam dan halus manakala pergerakan yang menggunakan ruang secara tidak langsung pula mempunyai bentuk-bentuk yang fleksibel. Ruang Sesuatu pergerakan adalah menggunakan ruang. Perlakuan dirian tangan adalah sejenis pergerakan yang menggunakan ruang secara tidak langsung. Aliran Sesuatu pergerakan boleh menjadi bentuk terikat atau bebas. beralun dan lemah lembut. pergerakan tersebut dilakukan secara terkawal.

3. Tugasan ini dijalankan secara individu di mana pensyarah kami iaitu Encik Rosdaud Bin Ayob telah pun mangagihkan tugasan sehari sebelum tugasan dimulakan. cukuplah sekadar hanya tilam sahaja yang digunakan sebagai alas kepala supaya tidak mendatangkan kesakitan atau kecederaan kepada pelaku. Saya juga perlu mencari serba sedikit maklumat mengenai proses perjalanan tugasan kerana terdapat banyak fakta yang belum pernah saya pelajari sebelum ini.3.2010. REFLEKSI Alhamdulillah syukur ke hadrat ilahi kerana dengan limpah kurniaNya dapat juga saya menyiapkan tugasan kerja kursus pendek kemahiran asas gimnastik yang merupakan salah satu daripada UKJK yang perlu kami hadapi pada masa akan datang.2010 dan perlu dihantar pada 22. Saya memilih perlakuan dirian tangan di mana saya perlu mengetahui teknik – teknik yang wajib diketahui dalam melakukan perlakuan ini dan menganalisis perlakuan tersebut mengikut analisis Laban.yang spesifik untuk melakukannya. Tugasan kerja kursus pendek ini bermula dari 12. 16 .

Kuala Lumpur : Pusat Perkembangan Kurikulum.com. sentiasa menepati masa dan berdisiplin juga adalah nilai yang terdapat dalam penghasilan tugasan ini.my/gimnastik/artistik. saya ingin mengucapkan terima kasih atas jasa baik pensyarah saya iaitu En Rosdaud Bin Ayob kerana banyak membantu dalam penghasilan tugasan ini dan saya berharap agar hasil yang ada di dalam tugasan ini dapat digunakan pada masa akan datang. terima kasih.Sukatan Pelajaran Pendidikan Jasmani.Antara perkara baru yang saya perolehi melalui tugasan ini ialah saya dapat mengenali dengan lebih mendalam teknik – teknik ansur maju dalam melakukan perlakuan dirian tangan.gov. Saya juga serba sedikit mengetahui mengenai analisis pergerakan perlakuan ini melalui analisis Laban dan dapat digunakan untuk menghadapi UKJK akan datang. Pergerakan Asas dan Pendidikan Pergerakan.. Selain itu. Kuala Lumpur : Open University (OUM). Tambahan lagi. Rakan – rakan saya banyak membantu dalam mencari sumber maklumat dan membantu dalam menyiapkan tugasan ini. BIBLIOGRAFI Buku Rujukan • Saifol Bahary & Hasnul Faizal(2007). Sekian. hasil daripada pelaksanaan tugasan ini. 17 . Laman Web • http://www. Antaranya ialah sikap tolong menolong antara satu sama lain. terdapat banyak nilai – nilai murni yang dapat diterapkan dalam diri kita. Akhir sekali. • Kementerian Pendidikan Malaysia (2000).msn.

gov.edu.moe.my/huraian (diakses pada 12 MAC 2010) 18 .(diakses pada 12 MAC 2010) • http://www.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful