1.

0 Pengenalan Gimnastik adalah satu sukan yang melibatkan prestasi pergerakan yang berulang-ulang, malah ia memerlukan kekuatan fizikal, kebolehlenturan (flexibility), dan kesedaran kinestetik seperti hambur tangan dan dirian tangan. Sukan ini dimajukan daripada amalan kesihatan dan kecantikan yang digunakan oleh Yunani, termasuklah kemahiran menunggang dan turun dari kuda serta skil prestasi sarkas. Di masa lampau, latihan yang dilakukan di dalam konteks satu gimnasium, satu tempat bagi pendidikan intelektual dan fizikal. Sukan ini juga dianggap sukan yang berbahaya kerana gaya akrobatik yang ditunjukkan di atas peralatan yang berada tinggi daripada lantai menyebabkan seseorang atlet itu akan menghadapi risiko kecederaan yang teruk. Gimnastik Artistik merupakan salah satu disiplin dalam sukan gimnastik yang memerlukan setiap peserta melakukan rutin pendek dalam lingkungan 30 hingga 90 saat. menggunakan pelbagai peralatan (apparatus). Gimnastik Artisitik merupakan salah satu jenis sukan yang dipersembahkan di hadapan penonton (spectator) yang paling terkenal pada Sukan Olimpik Musim Panas. Sukan ini terbuka kepada umum sama ada lelaki mahupun wanita. Gimnastik Artistik sering dianggap sebagai aktiviti pendidikan yang bertujuan untuk memperbaiki kualiti pergerakan supaya lebih baik dan sempurna di kalangan murid sekolah. Terdapat enam pola pergerakan dalam gimnastik artistik iaitu pola pendaratan, pola statik , pola gerak edar, pola putaran, pola imbangan dan pola ayunan. Menurut Borhanunudin (2006), Gimnastik artistik ialah pergerakan tubuh badan yang memerlukan fleksibiliti, imbangan, kekuatan,ketangkasan, dan daya tahan otot yang baik. Gimnastik artistik ialah aktiviti yang berkait rapat dengan kecergasan fizikal. Ia lebih banyak berfokus kepada komponen kecergasan berkaitan dengan kemahiran motor. Dalam melakukan aktiviti gimnastik artistik penekanan tertumpu kepada kekuatan dan daya tahan otot, kuasa fleksibiliti, imbangan dan ketangkasan. Selain daripada itu, tumpuan fikiran yang tinggi juga diperlukan. Gimnastik artistik menekankan kepada tiga aktiviti utama iaitu imbangan, ketangkasan dan lombolan. Ketiga-tiga aktiviti
1

kemahiran serta melombol.  Kebolehan merangkaikan imbangan. ketangkasan imbangan. daya tahan dan kekuatan otot. ialah:  Keupayaan untuk meningkatkan kecergasan fizikal dalam aspek-aspek regangan. 2 .  Keupayaan untuk menguasai kemahiran supaya keindahan pergerakan dapat dihasilkan.  Meningkatkan keyakinan diri dalam melaksanakan sesuatu pergerakan yang lebih sukar. ketangkasan dan melombol dalam satu pergerakan.  Penumpuan kepada pengekalan postur yang baik ketika melakukan pergerakan. Pola-pola pergerakan yang dianggap penting ialah:  Pendaratan  Statik  Gerak edar  Putaran  Hamburan  Ayunan Perkara-perkara penting yang perlu diberi perhatian ketika melakukan aktiviti gimnastik artistik. fleksibiliti. Setiap pola pergerakan seharusnya dapat dikuasai oleh pelajar sebagai persediaan kepada pergerakan gimnastik yang lebih sukar.tersebut dipecahkan kepada beberapa pola pergerakan dominan yang menjadi asas kepada perkembangan kemahiran gimnastik.

 Keupayaan untuk menghayati pergerakan kinestetik dan estatik. 2.0 KEMAHIRAN YANG DIPILIH = DIRIAN TANGAN 3 .

2. 2. 4 . Dirian tangan asas mempunyai kaki yang ditegakkan dengan lutut tiada dibengkokkan.21 Lengan terkunci — Kedua-dua tapak tangan diletak datar di atas lantai dengan jarak lebar bahu. dengan kaki yang tegak. dirian tangan merupakan pergerakan asas. dengan tangan di atas lantai dan kaki di udara. Kedudukan tangan adalah berjauhan selebar bahu.1 Konsep Dirian tangan adalah satu kedudukan berdiri tegak tetapi secara songsang. tetapi turut mempunyai kelainan yang pelbagai. Dalam gimnastik. pelaku memerlukan kekuatan badan bahagian atas. dan perlu dimahiri agar dapat mempelajari pelbagai kemahiran berasaskannya. kerana sebahagian kelainan dirian tangan dilakukan pada setiap perkakasan gimnastik.2 Kedudukan Pergerakan Dirian tangan tegak statik yang asas. Untuk mempamerkan satu dirian tangan. tetapi terdapat kelainan yang tertentu. terdiri daripada lima isi utama untuk posturnya: 2. dan kedua-dua siku dikunci semasa memeliharakan tangan yang tegak. dan banyak kemahiran menjatuhkan badan melalui kedudukan dirian tangan semasa pelaksanaannya.

22 Kepala terdongak — Muka bukan menghadapi lantai.23 Pinggul cengkung — Pinggul ditolak melepasi pusat graviti untuk menghalang tulang belakang daripada melengkung. dengan kaki-kaki tertutup dan tegak. (rajah 4. 2. Berdiri dengan kedua-dua belah kaki dirapatkan dan kedua-dua belah tangan diangkat ke atas. 2. 2. Jika dilaksanakan ketika berbaring mendatar di atas lantai. tetapi menghadapi terus ke hadapan seolah-olah ketika berdiri tegak. (gambar 4. Apabila kedua-dua belah kaki telah lurus di atas kepala.2) 3.5) 5 .3 Butiran Mengajar: 1. dengan jari kaki ditunjuk terus ke atas dan dikekalkan sebagai titik tertinggi Aktiviti ini adalah salah satu daripada kemahiran asas yang penting di dalam pembelajaran aktiviti menghambur. (gambar 4. 2.1) 2.24 Kaki terkunci — Kedua-dua lutut dikunci.2. (penyokong diperlukan jika pelajar tidak dapat melakukannya sendiri) (gambar 4. (gambar 4.4) 5.3) 4. Turunkan kaki yang telah dihayunkan tadi dan condongkan badan ke bawah.25 Jari kaki runcing — Kedua-dua kaki dikunci bersama-sama. Tangan digunakan untuk menyokong di atas tilam sambil kaki belakang dihayun lurus ke atas dan diikuti oleh kaki lain. peserta hendaklah mengimbangi badannya dengan baik. postur ini akan memeliharakan sentuhan antara pelvis dengan lantai. Hayun sebelah kaki ke atas sambil menaikkan kedua-dua belah tangan dan halakan tapak tangan ke hadapan.

2 Rajah 4. Rajah 4.4 Gambarajah Kemahiran Asas Gimnastik Yang Dipilih.1 Rajah 4.3 6 .2.

4 Gambar 4. 2.5 Latihan Ansur Maju • Melakukan dirian dengan bantuan penyokong.5 Gambar 4. • Gambar 4. Penyokong membantu menyokong kaki dan bahu.6 Gambar 4.7: Lakukan dirian tangan tanpa bantuan daripada penyokong.7 • • Latihan lejang kuda Menghayunkan sebelah kaki sahaja. 7 .Gambar 4.

8 • • • Melakukan penyokong.Gambar 4.9 8 . dirian dengan bantuan Penyokong membantu menyokong kaki dan bahu. Kedudukan penyokong haruslah stabil. Gambar 4.

Pengalaman beliau dalam bidang tarian adalah sangat luas.3. Wawasan luas beliau telah membongkar undang-undang am pergerakan manusia sebagai apa yang berlaku dalam pekerjaan. • Laban mempercayai pergerakan itu adalah asas kepada segala kegiatan badan dan fikiran manusia. dan sebagainya dalam kehidupan harian. hubungan-hubungan. pernyataan.1 Pengenalan • • • • Rudolf Laban (1879-1958) adalah seorang penari. pereka tari dan ahli teori pergerakan. Laban meninggalkan satu warisan penting lebih daripada menari.0 Huraian Analisis Pergerakan Mengikut Analisis Laban 3.2 Pergerakan Laban 9 . permainan. 3.

3 Huraian Analisis Pergerakan Mengikut Analisis Laban 3. 10 .31 Pressing Contoh kemahiran Gimnastik: Lakuan dekam sebelum hendak melakukan ansur maju bagi Dirian Tangan. memperbaiki dan menlancarkan pergerakan mereka. atlet-atlet. ahli terapi fizikal dan sesiapa yang ingin meningkatkan. 3. pemerhatian. menggambarkan dan mengambil kira apa jua dalam semua bentuk pergerakan. Di dalam teori beliau ini. Pergerakan Laban ini banyak digunakan oleh penari-penari.• • • Laban adalah satu sistem dan bahasa untuk pemahaman. beliau mempunyai usaha dan bentuk dalam menyifatkan. mentaksirkan dan mencatatkan pergerakan-pergerakan manusia.

belakang badan. variasi yang boleh dilakukan adalah dengan menekan serentak dengan tapak tangan atau bahagian-bahagian badan yang lain dengan pelbagai arah contohnya.  Pressing boleh dilakukan ketika berdiri. Kaki juga boleh ditekan ke atas udara kepada pelbagai arah. sambungan bukan sahaja pada ruang yang jauh dari badan tetapi juga yang hamper ke badan. dada. Lakuan ini memerlukan masa. lutut.32 Flicking Contoh kemahiran gimnastik: Melejang ketika melakukan dirian tangan 11 . Untuk melakukan kemahiran ini. Tapak tangan yang ditekan di atas lantai memberi tekanan dan membantu untuk memberi lonjakan untuk membuat gulingan. diikuti dengan tangan. dan tapak kaki. direct dan sustained kerana ia memerlukan kekuatan otot tangan. 3. Lakuan ini mempunyai ciri-ciri firm. bahu dan kaki. mengangkat.  Ketika melakukan aksi ini.  Selain itu.Tubuh : Apa.  Aksi menekan/pressing ini boleh digabungkan dengan pelbagai anggota badan bahagian atas seperti tapak tangan. tangan dan sebagainya.  Kaki boleh menyerap tekanan pada lantai semasa membawa atau menahan berat badan.  ‘pressing’ juga boleh terasa pada bahagian badan yang lain seperti bahu. tangan hendaklah dibuka seluas bahu dan tapak tangan di tekan di atas lantai. duduk. ataupun baring dan juga berjalan. punggung. bahagian pertama yang akan terasa adalah tapak tangan. punggung ke hadapan manakala tangan ke belakang.

 Aksi ini mula terasa pada bahagian tangan tapi tidaklah terlalu terasa.  Ianya sama seperti membuang habuk pada baju.  Ketika melentik keluar dari sesuatu yang konkrit ataupun menlentik kaki pada lantai.  Pergerakan ini boleh juga dilakukan dengan bahagian badan yang lain seperti bahu. Untuk melakukan gerakan ini.  Variasi yang boleh dilakukan ialah ‘flicking’ serentak dengan dua belah tangan tetapi dengan arah yang berbeza.  Kaki boleh dilentikkan/flicking ke udara ataupun menyentuh lantai.  Kedua-dua belah kaki boleh dilentikan di udara ketika melompat. Gerakan ini dilakukan dengan perlahan dan secara spontan untuk mendapatkan lonjakan. Ianya bukan sahaja pergerakan yang bergerak jauh dari badan pada tetapi juga sebaliknya.  Pergerakan lentik/flicking ini boleh dilakukan dengan bahu. melutut. Ataupun dengan anggota badan yang lain ke arah yang berbeza.33 Dabbing Contoh aktiviti Gimnastik: Dirian Tangan 12 . siku. Ia terjadi apabila berlakunya putaran pada pergelangan tangan dan jari dengan cepat. peralihan kepada satu aksi itu haruslah disokong oleh permukaan objek tersebut. Ia juga memerlukan kelenturan.Ruang : Di mana. kepala dan kaki. 3. kaki dominan akan dihayun dan dinaikkan ke atas diikuti oleh kaki lain. lutut dan kaki.  Ianya boleh dilakukan ketika berdiri. duduk ataupun baring dan boleh bergerak dari satu posisi kepada yang lain. punggung.

dagu.  Pergerakan ini paling mudah terasa pada bahagian tangan dengan pergerakan yang lembut. dan belakang badan.  Bahagian badan lain yang boleh digunakan untuk melakukan dab ini ialah bahu.Dinamik : Bagaimana. dada. 13 .  Dabbing mula terasa pada tangan dalam semua arah kemudian pada tapak kaki dan kaki. Tangan dinaikkan secara serentak apabila kaki mencecah lantai. Ianya juga boleh terasa pada bahu dan dengan pergerakan yang cepat pada kepala.  Dabbing bukan sahaja dilakukan ke arah luar dari badan tetapi juga sebaliknya.  Akan tetapi pergerakan yang sangat berguna ialah dabbing yang melalui badan ke bahu yang bertentangan. kepala dan lutut. siku. Ianya seperti kita sedang mengecat atupun menaip.  Dabbing boleh dilakukan dengan tangan pada arah yang pelbagai.  Bagi melakukan dabbing pula. bahagian badan yang besar seperti punggung.  Variasi yang boleh dilakukan adalah melalui dabbing terhadap kedua belah tangan serentak ke arah yang berbeza ataupun dabbing dengan bahagian badan yang berbeza.

iaitu cepat atau perlahan.Ini adalah bagi menjaga kualiti yang terhasil pada akhir lakuan dirian tangan. Hal ini adalah kerana dirian tangan melibatkan pergerakan yang kuat. Pemberatan / beban Kualiti pemberatan atau beban dalam pergerakan merujuk kepada unsur-unsur ketegangan dalaman yang membabitkan pergerakan otot. dan ini boleh digabungkan dengan dabs pada bahagian atas badan. oleh itu iainya mengambil masa yang agak lama agar lakuannya sempurna. Tempoh / masa Aspek tempoh atau masa dalam sesuatu pergerakan kerap kali dihubungkan dengan unsur kelajuan. Pergerakan yang bercorak perlahan pula dilakukan bukan sahaja perlahanlahan. melutut. pantas dan dilakukan dalam jangka masa yang singkat. bertenaga dan mempunyai unsur daya ketahanan manakala pergerakan bersifat lembut adalah lembut. malah berpanjangan dalam masa yang agak lama. longgar dan longlai). Bagi perlakuan dirian tangan. Sesuatu pergerakan boleh diklafikasikan kepada tangkas (kuat. Pergerakan bersifat tangkas adalah kuat. Lakuan dirian tangan memerlukan ketenangan fikiran dan tumpuan daripada pelaku. sensitif dan lemah dan mengambil masa yang lama. Sesuatu pergerakan itu dilakukan sama ada secara cepat atau perlahan-lahan. ataupun baring. Kaki boleh di halakan ke arah udara pada arah yang berbeza-beza ataupun melakukan dabbing ataupun tapping steps. Ia perlu dilakukan secara perlahan-lahan dan tidak perlu terburu-buru semasa melakukannya. ianya menggabungkan sifat tangkas dan lembut. bertenaga dan 14 . mengejut. ianya adalah pergerakan yang bercorak perlahan. Pergerakan yang dilakukan secara tibatiba biasanya cepat. kukuh dan berat) dan lembut (lemah. berdiri. Bagi lakuan dirian tangan. tangkas.  Dabbing boleh dilakukan ketika duduk.

tangkas dan tidak terkongkong. sama ada secara langsung ataupun tidak langsung. Perlakuan dirian tangan adalah sejenis pergerakan yang menggunakan ruang secara tidak langsung. Pergerakan yang berbentuk terikat biasanya bergerak secara berhati-hati. Pergerakan gaya bebas pula mempunyai beberapa ciri tertentu seperti gerak-geri yang lancar. Ianya tidak memerlukan alatan 15 . menerkam. pelaku akan melakukan lakuan melejang terlebih dahulu kemudian diikuti dengan lakuan mengangkat kedua-dua belah kaki ke atas. dan akhirnya jatuhkan badan dengan memandang pusat badan setelah selesai melakukan dirian tangan. pergerakan tersebut dilakukan secara terkawal. Perlakuan dirian tangan boleh dilakukan secara individu atau pun secara berpasangan dengan rakan yang berperanan sebagai penyokong dan membantu membetulkan teknik pelaku semasa melakukannya. Maksudnya. Pergerakan yang menggunakan ruang secara langsung berbentuk lurus. Perkaitan : Dengan siapa dan apa. tajam dan halus manakala pergerakan yang menggunakan ruang secara tidak langsung pula mempunyai bentuk-bentuk yang fleksibel. beralun dan lemah lembut.mempunyai unsur ketahanan tetapi dilakukan secara lembut dalam jangka masa yang tertentu. Aliran Sesuatu pergerakan boleh menjadi bentuk terikat atau bebas. Hal ini adalah kerana pergerakannya dilakukan secara berhati-hati. Ruang Sesuatu pergerakan adalah menggunakan ruang. Perlakuan dirian tangan adalah pergerakan yang berbentuk terikat. diikuti dengan lakuan mengimbangi berat badan. Ia juga melibatkan pergerakan dalam bentuk yang fleksibel sebagai contoh pada permulaan lakuan dirian tangan.

3.2010.2010 dan perlu dihantar pada 22.3.yang spesifik untuk melakukannya. Tugasan kerja kursus pendek ini bermula dari 12. Saya juga perlu mencari serba sedikit maklumat mengenai proses perjalanan tugasan kerana terdapat banyak fakta yang belum pernah saya pelajari sebelum ini. cukuplah sekadar hanya tilam sahaja yang digunakan sebagai alas kepala supaya tidak mendatangkan kesakitan atau kecederaan kepada pelaku. Tugasan ini dijalankan secara individu di mana pensyarah kami iaitu Encik Rosdaud Bin Ayob telah pun mangagihkan tugasan sehari sebelum tugasan dimulakan. Saya memilih perlakuan dirian tangan di mana saya perlu mengetahui teknik – teknik yang wajib diketahui dalam melakukan perlakuan ini dan menganalisis perlakuan tersebut mengikut analisis Laban. REFLEKSI Alhamdulillah syukur ke hadrat ilahi kerana dengan limpah kurniaNya dapat juga saya menyiapkan tugasan kerja kursus pendek kemahiran asas gimnastik yang merupakan salah satu daripada UKJK yang perlu kami hadapi pada masa akan datang. 16 .

17 . Kuala Lumpur : Pusat Perkembangan Kurikulum. sentiasa menepati masa dan berdisiplin juga adalah nilai yang terdapat dalam penghasilan tugasan ini. Kuala Lumpur : Open University (OUM). Sekian. terdapat banyak nilai – nilai murni yang dapat diterapkan dalam diri kita. Tambahan lagi. Rakan – rakan saya banyak membantu dalam mencari sumber maklumat dan membantu dalam menyiapkan tugasan ini. Akhir sekali. Saya juga serba sedikit mengetahui mengenai analisis pergerakan perlakuan ini melalui analisis Laban dan dapat digunakan untuk menghadapi UKJK akan datang. Selain itu..gov.msn. BIBLIOGRAFI Buku Rujukan • Saifol Bahary & Hasnul Faizal(2007). Antaranya ialah sikap tolong menolong antara satu sama lain. terima kasih. saya ingin mengucapkan terima kasih atas jasa baik pensyarah saya iaitu En Rosdaud Bin Ayob kerana banyak membantu dalam penghasilan tugasan ini dan saya berharap agar hasil yang ada di dalam tugasan ini dapat digunakan pada masa akan datang. hasil daripada pelaksanaan tugasan ini.Antara perkara baru yang saya perolehi melalui tugasan ini ialah saya dapat mengenali dengan lebih mendalam teknik – teknik ansur maju dalam melakukan perlakuan dirian tangan.my/gimnastik/artistik. • Kementerian Pendidikan Malaysia (2000). Laman Web • http://www.Sukatan Pelajaran Pendidikan Jasmani.com. Pergerakan Asas dan Pendidikan Pergerakan.

(diakses pada 12 MAC 2010) • http://www.gov.moe.edu.my/huraian (diakses pada 12 MAC 2010) 18 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful