P. 1
esemen+gimnastik

esemen+gimnastik

|Views: 167|Likes:
Published by bujjjang

More info:

Published by: bujjjang on Oct 17, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/30/2011

pdf

text

original

1.

0 Pengenalan Gimnastik adalah satu sukan yang melibatkan prestasi pergerakan yang berulang-ulang, malah ia memerlukan kekuatan fizikal, kebolehlenturan (flexibility), dan kesedaran kinestetik seperti hambur tangan dan dirian tangan. Sukan ini dimajukan daripada amalan kesihatan dan kecantikan yang digunakan oleh Yunani, termasuklah kemahiran menunggang dan turun dari kuda serta skil prestasi sarkas. Di masa lampau, latihan yang dilakukan di dalam konteks satu gimnasium, satu tempat bagi pendidikan intelektual dan fizikal. Sukan ini juga dianggap sukan yang berbahaya kerana gaya akrobatik yang ditunjukkan di atas peralatan yang berada tinggi daripada lantai menyebabkan seseorang atlet itu akan menghadapi risiko kecederaan yang teruk. Gimnastik Artistik merupakan salah satu disiplin dalam sukan gimnastik yang memerlukan setiap peserta melakukan rutin pendek dalam lingkungan 30 hingga 90 saat. menggunakan pelbagai peralatan (apparatus). Gimnastik Artisitik merupakan salah satu jenis sukan yang dipersembahkan di hadapan penonton (spectator) yang paling terkenal pada Sukan Olimpik Musim Panas. Sukan ini terbuka kepada umum sama ada lelaki mahupun wanita. Gimnastik Artistik sering dianggap sebagai aktiviti pendidikan yang bertujuan untuk memperbaiki kualiti pergerakan supaya lebih baik dan sempurna di kalangan murid sekolah. Terdapat enam pola pergerakan dalam gimnastik artistik iaitu pola pendaratan, pola statik , pola gerak edar, pola putaran, pola imbangan dan pola ayunan. Menurut Borhanunudin (2006), Gimnastik artistik ialah pergerakan tubuh badan yang memerlukan fleksibiliti, imbangan, kekuatan,ketangkasan, dan daya tahan otot yang baik. Gimnastik artistik ialah aktiviti yang berkait rapat dengan kecergasan fizikal. Ia lebih banyak berfokus kepada komponen kecergasan berkaitan dengan kemahiran motor. Dalam melakukan aktiviti gimnastik artistik penekanan tertumpu kepada kekuatan dan daya tahan otot, kuasa fleksibiliti, imbangan dan ketangkasan. Selain daripada itu, tumpuan fikiran yang tinggi juga diperlukan. Gimnastik artistik menekankan kepada tiga aktiviti utama iaitu imbangan, ketangkasan dan lombolan. Ketiga-tiga aktiviti
1

tersebut dipecahkan kepada beberapa pola pergerakan dominan yang menjadi asas kepada perkembangan kemahiran gimnastik.  Kebolehan merangkaikan imbangan.  Penumpuan kepada pengekalan postur yang baik ketika melakukan pergerakan. kemahiran serta melombol. daya tahan dan kekuatan otot. fleksibiliti.  Meningkatkan keyakinan diri dalam melaksanakan sesuatu pergerakan yang lebih sukar. ketangkasan dan melombol dalam satu pergerakan. 2 . ketangkasan imbangan. ialah:  Keupayaan untuk meningkatkan kecergasan fizikal dalam aspek-aspek regangan.  Keupayaan untuk menguasai kemahiran supaya keindahan pergerakan dapat dihasilkan. Pola-pola pergerakan yang dianggap penting ialah:  Pendaratan  Statik  Gerak edar  Putaran  Hamburan  Ayunan Perkara-perkara penting yang perlu diberi perhatian ketika melakukan aktiviti gimnastik artistik. Setiap pola pergerakan seharusnya dapat dikuasai oleh pelajar sebagai persediaan kepada pergerakan gimnastik yang lebih sukar.

0 KEMAHIRAN YANG DIPILIH = DIRIAN TANGAN 3 . 2. Keupayaan untuk menghayati pergerakan kinestetik dan estatik.

21 Lengan terkunci — Kedua-dua tapak tangan diletak datar di atas lantai dengan jarak lebar bahu. pelaku memerlukan kekuatan badan bahagian atas. 2.1 Konsep Dirian tangan adalah satu kedudukan berdiri tegak tetapi secara songsang. dan kedua-dua siku dikunci semasa memeliharakan tangan yang tegak. Dalam gimnastik. dengan kaki yang tegak. Untuk mempamerkan satu dirian tangan. dengan tangan di atas lantai dan kaki di udara. 4 . dan banyak kemahiran menjatuhkan badan melalui kedudukan dirian tangan semasa pelaksanaannya. dirian tangan merupakan pergerakan asas. Dirian tangan asas mempunyai kaki yang ditegakkan dengan lutut tiada dibengkokkan. Kedudukan tangan adalah berjauhan selebar bahu.2 Kedudukan Pergerakan Dirian tangan tegak statik yang asas. tetapi terdapat kelainan yang tertentu. kerana sebahagian kelainan dirian tangan dilakukan pada setiap perkakasan gimnastik.2. terdiri daripada lima isi utama untuk posturnya: 2. dan perlu dimahiri agar dapat mempelajari pelbagai kemahiran berasaskannya. tetapi turut mempunyai kelainan yang pelbagai.

5) 5 . dengan kaki-kaki tertutup dan tegak. Turunkan kaki yang telah dihayunkan tadi dan condongkan badan ke bawah. (penyokong diperlukan jika pelajar tidak dapat melakukannya sendiri) (gambar 4. 2.3) 4.25 Jari kaki runcing — Kedua-dua kaki dikunci bersama-sama. Tangan digunakan untuk menyokong di atas tilam sambil kaki belakang dihayun lurus ke atas dan diikuti oleh kaki lain. dengan jari kaki ditunjuk terus ke atas dan dikekalkan sebagai titik tertinggi Aktiviti ini adalah salah satu daripada kemahiran asas yang penting di dalam pembelajaran aktiviti menghambur. peserta hendaklah mengimbangi badannya dengan baik. (gambar 4. (rajah 4.1) 2.24 Kaki terkunci — Kedua-dua lutut dikunci.23 Pinggul cengkung — Pinggul ditolak melepasi pusat graviti untuk menghalang tulang belakang daripada melengkung. (gambar 4. Berdiri dengan kedua-dua belah kaki dirapatkan dan kedua-dua belah tangan diangkat ke atas.3 Butiran Mengajar: 1.22 Kepala terdongak — Muka bukan menghadapi lantai. Hayun sebelah kaki ke atas sambil menaikkan kedua-dua belah tangan dan halakan tapak tangan ke hadapan. 2. tetapi menghadapi terus ke hadapan seolah-olah ketika berdiri tegak. 2. Apabila kedua-dua belah kaki telah lurus di atas kepala. 2. postur ini akan memeliharakan sentuhan antara pelvis dengan lantai. Jika dilaksanakan ketika berbaring mendatar di atas lantai.2. (gambar 4.2) 3.4) 5.

2.1 Rajah 4.4 Gambarajah Kemahiran Asas Gimnastik Yang Dipilih.2 Rajah 4.3 6 . Rajah 4.

• Gambar 4.7 • • Latihan lejang kuda Menghayunkan sebelah kaki sahaja. 7 .5 Latihan Ansur Maju • Melakukan dirian dengan bantuan penyokong.6 Gambar 4.5 Gambar 4.Gambar 4.4 Gambar 4. Penyokong membantu menyokong kaki dan bahu.7: Lakukan dirian tangan tanpa bantuan daripada penyokong. 2.

9 8 . Gambar 4. dirian dengan bantuan Penyokong membantu menyokong kaki dan bahu. Kedudukan penyokong haruslah stabil.Gambar 4.8 • • • Melakukan penyokong.

3. Pengalaman beliau dalam bidang tarian adalah sangat luas. pereka tari dan ahli teori pergerakan. Laban meninggalkan satu warisan penting lebih daripada menari.0 Huraian Analisis Pergerakan Mengikut Analisis Laban 3. dan sebagainya dalam kehidupan harian. hubungan-hubungan.3. Wawasan luas beliau telah membongkar undang-undang am pergerakan manusia sebagai apa yang berlaku dalam pekerjaan. pernyataan.1 Pengenalan • • • • Rudolf Laban (1879-1958) adalah seorang penari.2 Pergerakan Laban 9 . • Laban mempercayai pergerakan itu adalah asas kepada segala kegiatan badan dan fikiran manusia. permainan.

3.• • • Laban adalah satu sistem dan bahasa untuk pemahaman. memperbaiki dan menlancarkan pergerakan mereka. 10 . pemerhatian. mentaksirkan dan mencatatkan pergerakan-pergerakan manusia.31 Pressing Contoh kemahiran Gimnastik: Lakuan dekam sebelum hendak melakukan ansur maju bagi Dirian Tangan.3 Huraian Analisis Pergerakan Mengikut Analisis Laban 3. ahli terapi fizikal dan sesiapa yang ingin meningkatkan. menggambarkan dan mengambil kira apa jua dalam semua bentuk pergerakan. beliau mempunyai usaha dan bentuk dalam menyifatkan. Di dalam teori beliau ini. atlet-atlet. Pergerakan Laban ini banyak digunakan oleh penari-penari.

dada. bahagian pertama yang akan terasa adalah tapak tangan. tangan dan sebagainya.32 Flicking Contoh kemahiran gimnastik: Melejang ketika melakukan dirian tangan 11 .  Aksi menekan/pressing ini boleh digabungkan dengan pelbagai anggota badan bahagian atas seperti tapak tangan. variasi yang boleh dilakukan adalah dengan menekan serentak dengan tapak tangan atau bahagian-bahagian badan yang lain dengan pelbagai arah contohnya. Lakuan ini mempunyai ciri-ciri firm. mengangkat. Kaki juga boleh ditekan ke atas udara kepada pelbagai arah. bahu dan kaki.  Pressing boleh dilakukan ketika berdiri. ataupun baring dan juga berjalan. punggung ke hadapan manakala tangan ke belakang. direct dan sustained kerana ia memerlukan kekuatan otot tangan. lutut. Tapak tangan yang ditekan di atas lantai memberi tekanan dan membantu untuk memberi lonjakan untuk membuat gulingan.  Selain itu.  Ketika melakukan aksi ini. 3. duduk.Tubuh : Apa.  Kaki boleh menyerap tekanan pada lantai semasa membawa atau menahan berat badan.  ‘pressing’ juga boleh terasa pada bahagian badan yang lain seperti bahu. sambungan bukan sahaja pada ruang yang jauh dari badan tetapi juga yang hamper ke badan. diikuti dengan tangan. Untuk melakukan kemahiran ini. punggung. dan tapak kaki. belakang badan. tangan hendaklah dibuka seluas bahu dan tapak tangan di tekan di atas lantai. Lakuan ini memerlukan masa.

 Pergerakan lentik/flicking ini boleh dilakukan dengan bahu. lutut dan kaki. duduk ataupun baring dan boleh bergerak dari satu posisi kepada yang lain. Ia juga memerlukan kelenturan. Untuk melakukan gerakan ini. melutut. Ianya bukan sahaja pergerakan yang bergerak jauh dari badan pada tetapi juga sebaliknya. peralihan kepada satu aksi itu haruslah disokong oleh permukaan objek tersebut. Gerakan ini dilakukan dengan perlahan dan secara spontan untuk mendapatkan lonjakan. siku. 3.  Variasi yang boleh dilakukan ialah ‘flicking’ serentak dengan dua belah tangan tetapi dengan arah yang berbeza. Ia terjadi apabila berlakunya putaran pada pergelangan tangan dan jari dengan cepat.  Kedua-dua belah kaki boleh dilentikan di udara ketika melompat.33 Dabbing Contoh aktiviti Gimnastik: Dirian Tangan 12 . kepala dan kaki.Ruang : Di mana.  Ianya boleh dilakukan ketika berdiri.  Ketika melentik keluar dari sesuatu yang konkrit ataupun menlentik kaki pada lantai. punggung.  Pergerakan ini boleh juga dilakukan dengan bahagian badan yang lain seperti bahu.  Aksi ini mula terasa pada bahagian tangan tapi tidaklah terlalu terasa. kaki dominan akan dihayun dan dinaikkan ke atas diikuti oleh kaki lain.  Kaki boleh dilentikkan/flicking ke udara ataupun menyentuh lantai. Ataupun dengan anggota badan yang lain ke arah yang berbeza.  Ianya sama seperti membuang habuk pada baju.

bahagian badan yang besar seperti punggung. dagu.  Akan tetapi pergerakan yang sangat berguna ialah dabbing yang melalui badan ke bahu yang bertentangan. Ianya juga boleh terasa pada bahu dan dengan pergerakan yang cepat pada kepala.  Dabbing boleh dilakukan dengan tangan pada arah yang pelbagai.  Pergerakan ini paling mudah terasa pada bahagian tangan dengan pergerakan yang lembut. 13 .  Dabbing bukan sahaja dilakukan ke arah luar dari badan tetapi juga sebaliknya. siku. dada. kepala dan lutut.  Bagi melakukan dabbing pula.Dinamik : Bagaimana. Tangan dinaikkan secara serentak apabila kaki mencecah lantai.  Variasi yang boleh dilakukan adalah melalui dabbing terhadap kedua belah tangan serentak ke arah yang berbeza ataupun dabbing dengan bahagian badan yang berbeza.  Bahagian badan lain yang boleh digunakan untuk melakukan dab ini ialah bahu.  Dabbing mula terasa pada tangan dalam semua arah kemudian pada tapak kaki dan kaki. dan belakang badan. Ianya seperti kita sedang mengecat atupun menaip.

ataupun baring. mengejut. Sesuatu pergerakan itu dilakukan sama ada secara cepat atau perlahan-lahan. Bagi lakuan dirian tangan. Pemberatan / beban Kualiti pemberatan atau beban dalam pergerakan merujuk kepada unsur-unsur ketegangan dalaman yang membabitkan pergerakan otot. kukuh dan berat) dan lembut (lemah. Tempoh / masa Aspek tempoh atau masa dalam sesuatu pergerakan kerap kali dihubungkan dengan unsur kelajuan. pantas dan dilakukan dalam jangka masa yang singkat. bertenaga dan mempunyai unsur daya ketahanan manakala pergerakan bersifat lembut adalah lembut. berdiri. Pergerakan bersifat tangkas adalah kuat.Ini adalah bagi menjaga kualiti yang terhasil pada akhir lakuan dirian tangan. iaitu cepat atau perlahan. ianya menggabungkan sifat tangkas dan lembut. Sesuatu pergerakan boleh diklafikasikan kepada tangkas (kuat.  Dabbing boleh dilakukan ketika duduk. oleh itu iainya mengambil masa yang agak lama agar lakuannya sempurna. Hal ini adalah kerana dirian tangan melibatkan pergerakan yang kuat. longgar dan longlai). sensitif dan lemah dan mengambil masa yang lama. dan ini boleh digabungkan dengan dabs pada bahagian atas badan. Lakuan dirian tangan memerlukan ketenangan fikiran dan tumpuan daripada pelaku. tangkas. ianya adalah pergerakan yang bercorak perlahan. Pergerakan yang bercorak perlahan pula dilakukan bukan sahaja perlahanlahan. Ia perlu dilakukan secara perlahan-lahan dan tidak perlu terburu-buru semasa melakukannya. melutut. Bagi perlakuan dirian tangan. bertenaga dan 14 . Pergerakan yang dilakukan secara tibatiba biasanya cepat. Kaki boleh di halakan ke arah udara pada arah yang berbeza-beza ataupun melakukan dabbing ataupun tapping steps. malah berpanjangan dalam masa yang agak lama.

beralun dan lemah lembut. Pergerakan gaya bebas pula mempunyai beberapa ciri tertentu seperti gerak-geri yang lancar.mempunyai unsur ketahanan tetapi dilakukan secara lembut dalam jangka masa yang tertentu. Ianya tidak memerlukan alatan 15 . Maksudnya. Hal ini adalah kerana pergerakannya dilakukan secara berhati-hati. dan akhirnya jatuhkan badan dengan memandang pusat badan setelah selesai melakukan dirian tangan. diikuti dengan lakuan mengimbangi berat badan. Aliran Sesuatu pergerakan boleh menjadi bentuk terikat atau bebas. Ia juga melibatkan pergerakan dalam bentuk yang fleksibel sebagai contoh pada permulaan lakuan dirian tangan. Perlakuan dirian tangan adalah pergerakan yang berbentuk terikat. menerkam. Perlakuan dirian tangan boleh dilakukan secara individu atau pun secara berpasangan dengan rakan yang berperanan sebagai penyokong dan membantu membetulkan teknik pelaku semasa melakukannya. pergerakan tersebut dilakukan secara terkawal. sama ada secara langsung ataupun tidak langsung. Pergerakan yang berbentuk terikat biasanya bergerak secara berhati-hati. Perkaitan : Dengan siapa dan apa. Ruang Sesuatu pergerakan adalah menggunakan ruang. tangkas dan tidak terkongkong. Pergerakan yang menggunakan ruang secara langsung berbentuk lurus. Perlakuan dirian tangan adalah sejenis pergerakan yang menggunakan ruang secara tidak langsung. tajam dan halus manakala pergerakan yang menggunakan ruang secara tidak langsung pula mempunyai bentuk-bentuk yang fleksibel. pelaku akan melakukan lakuan melejang terlebih dahulu kemudian diikuti dengan lakuan mengangkat kedua-dua belah kaki ke atas.

16 .2010.3.3. Tugasan ini dijalankan secara individu di mana pensyarah kami iaitu Encik Rosdaud Bin Ayob telah pun mangagihkan tugasan sehari sebelum tugasan dimulakan.yang spesifik untuk melakukannya. Saya memilih perlakuan dirian tangan di mana saya perlu mengetahui teknik – teknik yang wajib diketahui dalam melakukan perlakuan ini dan menganalisis perlakuan tersebut mengikut analisis Laban. cukuplah sekadar hanya tilam sahaja yang digunakan sebagai alas kepala supaya tidak mendatangkan kesakitan atau kecederaan kepada pelaku. Saya juga perlu mencari serba sedikit maklumat mengenai proses perjalanan tugasan kerana terdapat banyak fakta yang belum pernah saya pelajari sebelum ini. REFLEKSI Alhamdulillah syukur ke hadrat ilahi kerana dengan limpah kurniaNya dapat juga saya menyiapkan tugasan kerja kursus pendek kemahiran asas gimnastik yang merupakan salah satu daripada UKJK yang perlu kami hadapi pada masa akan datang. Tugasan kerja kursus pendek ini bermula dari 12.2010 dan perlu dihantar pada 22.

my/gimnastik/artistik. • Kementerian Pendidikan Malaysia (2000). Sekian. Tambahan lagi. Kuala Lumpur : Pusat Perkembangan Kurikulum. Selain itu. terima kasih. 17 .com. Antaranya ialah sikap tolong menolong antara satu sama lain.. hasil daripada pelaksanaan tugasan ini.gov. sentiasa menepati masa dan berdisiplin juga adalah nilai yang terdapat dalam penghasilan tugasan ini. BIBLIOGRAFI Buku Rujukan • Saifol Bahary & Hasnul Faizal(2007).Antara perkara baru yang saya perolehi melalui tugasan ini ialah saya dapat mengenali dengan lebih mendalam teknik – teknik ansur maju dalam melakukan perlakuan dirian tangan.msn. Akhir sekali. Rakan – rakan saya banyak membantu dalam mencari sumber maklumat dan membantu dalam menyiapkan tugasan ini. Saya juga serba sedikit mengetahui mengenai analisis pergerakan perlakuan ini melalui analisis Laban dan dapat digunakan untuk menghadapi UKJK akan datang. Kuala Lumpur : Open University (OUM). Laman Web • http://www. saya ingin mengucapkan terima kasih atas jasa baik pensyarah saya iaitu En Rosdaud Bin Ayob kerana banyak membantu dalam penghasilan tugasan ini dan saya berharap agar hasil yang ada di dalam tugasan ini dapat digunakan pada masa akan datang.Sukatan Pelajaran Pendidikan Jasmani. Pergerakan Asas dan Pendidikan Pergerakan. terdapat banyak nilai – nilai murni yang dapat diterapkan dalam diri kita.

my/huraian (diakses pada 12 MAC 2010) 18 .(diakses pada 12 MAC 2010) • http://www.edu.moe.gov.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->