1.

0 Pengenalan Gimnastik adalah satu sukan yang melibatkan prestasi pergerakan yang berulang-ulang, malah ia memerlukan kekuatan fizikal, kebolehlenturan (flexibility), dan kesedaran kinestetik seperti hambur tangan dan dirian tangan. Sukan ini dimajukan daripada amalan kesihatan dan kecantikan yang digunakan oleh Yunani, termasuklah kemahiran menunggang dan turun dari kuda serta skil prestasi sarkas. Di masa lampau, latihan yang dilakukan di dalam konteks satu gimnasium, satu tempat bagi pendidikan intelektual dan fizikal. Sukan ini juga dianggap sukan yang berbahaya kerana gaya akrobatik yang ditunjukkan di atas peralatan yang berada tinggi daripada lantai menyebabkan seseorang atlet itu akan menghadapi risiko kecederaan yang teruk. Gimnastik Artistik merupakan salah satu disiplin dalam sukan gimnastik yang memerlukan setiap peserta melakukan rutin pendek dalam lingkungan 30 hingga 90 saat. menggunakan pelbagai peralatan (apparatus). Gimnastik Artisitik merupakan salah satu jenis sukan yang dipersembahkan di hadapan penonton (spectator) yang paling terkenal pada Sukan Olimpik Musim Panas. Sukan ini terbuka kepada umum sama ada lelaki mahupun wanita. Gimnastik Artistik sering dianggap sebagai aktiviti pendidikan yang bertujuan untuk memperbaiki kualiti pergerakan supaya lebih baik dan sempurna di kalangan murid sekolah. Terdapat enam pola pergerakan dalam gimnastik artistik iaitu pola pendaratan, pola statik , pola gerak edar, pola putaran, pola imbangan dan pola ayunan. Menurut Borhanunudin (2006), Gimnastik artistik ialah pergerakan tubuh badan yang memerlukan fleksibiliti, imbangan, kekuatan,ketangkasan, dan daya tahan otot yang baik. Gimnastik artistik ialah aktiviti yang berkait rapat dengan kecergasan fizikal. Ia lebih banyak berfokus kepada komponen kecergasan berkaitan dengan kemahiran motor. Dalam melakukan aktiviti gimnastik artistik penekanan tertumpu kepada kekuatan dan daya tahan otot, kuasa fleksibiliti, imbangan dan ketangkasan. Selain daripada itu, tumpuan fikiran yang tinggi juga diperlukan. Gimnastik artistik menekankan kepada tiga aktiviti utama iaitu imbangan, ketangkasan dan lombolan. Ketiga-tiga aktiviti
1

 Keupayaan untuk menguasai kemahiran supaya keindahan pergerakan dapat dihasilkan. kemahiran serta melombol. Pola-pola pergerakan yang dianggap penting ialah:  Pendaratan  Statik  Gerak edar  Putaran  Hamburan  Ayunan Perkara-perkara penting yang perlu diberi perhatian ketika melakukan aktiviti gimnastik artistik.  Kebolehan merangkaikan imbangan. daya tahan dan kekuatan otot. Setiap pola pergerakan seharusnya dapat dikuasai oleh pelajar sebagai persediaan kepada pergerakan gimnastik yang lebih sukar. 2 . ialah:  Keupayaan untuk meningkatkan kecergasan fizikal dalam aspek-aspek regangan.  Meningkatkan keyakinan diri dalam melaksanakan sesuatu pergerakan yang lebih sukar. ketangkasan imbangan.tersebut dipecahkan kepada beberapa pola pergerakan dominan yang menjadi asas kepada perkembangan kemahiran gimnastik.  Penumpuan kepada pengekalan postur yang baik ketika melakukan pergerakan. fleksibiliti. ketangkasan dan melombol dalam satu pergerakan.

 Keupayaan untuk menghayati pergerakan kinestetik dan estatik. 2.0 KEMAHIRAN YANG DIPILIH = DIRIAN TANGAN 3 .

tetapi terdapat kelainan yang tertentu. dan kedua-dua siku dikunci semasa memeliharakan tangan yang tegak. dengan tangan di atas lantai dan kaki di udara. dan perlu dimahiri agar dapat mempelajari pelbagai kemahiran berasaskannya. dirian tangan merupakan pergerakan asas. 2.21 Lengan terkunci — Kedua-dua tapak tangan diletak datar di atas lantai dengan jarak lebar bahu. pelaku memerlukan kekuatan badan bahagian atas. Kedudukan tangan adalah berjauhan selebar bahu. terdiri daripada lima isi utama untuk posturnya: 2. dengan kaki yang tegak.2 Kedudukan Pergerakan Dirian tangan tegak statik yang asas.1 Konsep Dirian tangan adalah satu kedudukan berdiri tegak tetapi secara songsang. dan banyak kemahiran menjatuhkan badan melalui kedudukan dirian tangan semasa pelaksanaannya. Untuk mempamerkan satu dirian tangan. 4 . Dirian tangan asas mempunyai kaki yang ditegakkan dengan lutut tiada dibengkokkan.2. kerana sebahagian kelainan dirian tangan dilakukan pada setiap perkakasan gimnastik. Dalam gimnastik. tetapi turut mempunyai kelainan yang pelbagai.

(penyokong diperlukan jika pelajar tidak dapat melakukannya sendiri) (gambar 4.3 Butiran Mengajar: 1.24 Kaki terkunci — Kedua-dua lutut dikunci.1) 2. (rajah 4. 2. Tangan digunakan untuk menyokong di atas tilam sambil kaki belakang dihayun lurus ke atas dan diikuti oleh kaki lain. dengan kaki-kaki tertutup dan tegak. Jika dilaksanakan ketika berbaring mendatar di atas lantai.4) 5. Berdiri dengan kedua-dua belah kaki dirapatkan dan kedua-dua belah tangan diangkat ke atas. 2. (gambar 4. Apabila kedua-dua belah kaki telah lurus di atas kepala.23 Pinggul cengkung — Pinggul ditolak melepasi pusat graviti untuk menghalang tulang belakang daripada melengkung. 2. tetapi menghadapi terus ke hadapan seolah-olah ketika berdiri tegak.25 Jari kaki runcing — Kedua-dua kaki dikunci bersama-sama.22 Kepala terdongak — Muka bukan menghadapi lantai. postur ini akan memeliharakan sentuhan antara pelvis dengan lantai.2) 3. Turunkan kaki yang telah dihayunkan tadi dan condongkan badan ke bawah. (gambar 4. (gambar 4.5) 5 .3) 4. 2.2. dengan jari kaki ditunjuk terus ke atas dan dikekalkan sebagai titik tertinggi Aktiviti ini adalah salah satu daripada kemahiran asas yang penting di dalam pembelajaran aktiviti menghambur. peserta hendaklah mengimbangi badannya dengan baik. Hayun sebelah kaki ke atas sambil menaikkan kedua-dua belah tangan dan halakan tapak tangan ke hadapan.

3 6 .2 Rajah 4.2. Rajah 4.1 Rajah 4.4 Gambarajah Kemahiran Asas Gimnastik Yang Dipilih.

5 Latihan Ansur Maju • Melakukan dirian dengan bantuan penyokong. Penyokong membantu menyokong kaki dan bahu.7 • • Latihan lejang kuda Menghayunkan sebelah kaki sahaja. 2.4 Gambar 4.7: Lakukan dirian tangan tanpa bantuan daripada penyokong.5 Gambar 4. • Gambar 4. 7 .6 Gambar 4.Gambar 4.

Gambar 4.8 • • • Melakukan penyokong. Gambar 4. dirian dengan bantuan Penyokong membantu menyokong kaki dan bahu. Kedudukan penyokong haruslah stabil.9 8 .

3. Pengalaman beliau dalam bidang tarian adalah sangat luas. hubungan-hubungan. Wawasan luas beliau telah membongkar undang-undang am pergerakan manusia sebagai apa yang berlaku dalam pekerjaan. permainan.1 Pengenalan • • • • Rudolf Laban (1879-1958) adalah seorang penari. • Laban mempercayai pergerakan itu adalah asas kepada segala kegiatan badan dan fikiran manusia.0 Huraian Analisis Pergerakan Mengikut Analisis Laban 3. dan sebagainya dalam kehidupan harian. pereka tari dan ahli teori pergerakan. Laban meninggalkan satu warisan penting lebih daripada menari. pernyataan.2 Pergerakan Laban 9 .3.

beliau mempunyai usaha dan bentuk dalam menyifatkan.31 Pressing Contoh kemahiran Gimnastik: Lakuan dekam sebelum hendak melakukan ansur maju bagi Dirian Tangan. memperbaiki dan menlancarkan pergerakan mereka. mentaksirkan dan mencatatkan pergerakan-pergerakan manusia. Pergerakan Laban ini banyak digunakan oleh penari-penari. 10 . ahli terapi fizikal dan sesiapa yang ingin meningkatkan.3 Huraian Analisis Pergerakan Mengikut Analisis Laban 3. menggambarkan dan mengambil kira apa jua dalam semua bentuk pergerakan. Di dalam teori beliau ini. pemerhatian. atlet-atlet. 3.• • • Laban adalah satu sistem dan bahasa untuk pemahaman.

Untuk melakukan kemahiran ini. sambungan bukan sahaja pada ruang yang jauh dari badan tetapi juga yang hamper ke badan.  Ketika melakukan aksi ini. belakang badan. Kaki juga boleh ditekan ke atas udara kepada pelbagai arah. dan tapak kaki. punggung. Lakuan ini memerlukan masa. tangan hendaklah dibuka seluas bahu dan tapak tangan di tekan di atas lantai. dada. direct dan sustained kerana ia memerlukan kekuatan otot tangan. variasi yang boleh dilakukan adalah dengan menekan serentak dengan tapak tangan atau bahagian-bahagian badan yang lain dengan pelbagai arah contohnya. bahu dan kaki. Tapak tangan yang ditekan di atas lantai memberi tekanan dan membantu untuk memberi lonjakan untuk membuat gulingan.32 Flicking Contoh kemahiran gimnastik: Melejang ketika melakukan dirian tangan 11 . duduk.  Selain itu.  Pressing boleh dilakukan ketika berdiri. diikuti dengan tangan.Tubuh : Apa. lutut. 3.  Kaki boleh menyerap tekanan pada lantai semasa membawa atau menahan berat badan. punggung ke hadapan manakala tangan ke belakang. tangan dan sebagainya.  ‘pressing’ juga boleh terasa pada bahagian badan yang lain seperti bahu. mengangkat. ataupun baring dan juga berjalan.  Aksi menekan/pressing ini boleh digabungkan dengan pelbagai anggota badan bahagian atas seperti tapak tangan. Lakuan ini mempunyai ciri-ciri firm. bahagian pertama yang akan terasa adalah tapak tangan.

peralihan kepada satu aksi itu haruslah disokong oleh permukaan objek tersebut. Ia terjadi apabila berlakunya putaran pada pergelangan tangan dan jari dengan cepat.  Kedua-dua belah kaki boleh dilentikan di udara ketika melompat.  Kaki boleh dilentikkan/flicking ke udara ataupun menyentuh lantai.  Variasi yang boleh dilakukan ialah ‘flicking’ serentak dengan dua belah tangan tetapi dengan arah yang berbeza. Ataupun dengan anggota badan yang lain ke arah yang berbeza. Gerakan ini dilakukan dengan perlahan dan secara spontan untuk mendapatkan lonjakan. melutut. Ianya bukan sahaja pergerakan yang bergerak jauh dari badan pada tetapi juga sebaliknya. duduk ataupun baring dan boleh bergerak dari satu posisi kepada yang lain. 3.  Aksi ini mula terasa pada bahagian tangan tapi tidaklah terlalu terasa. Ia juga memerlukan kelenturan.  Ianya sama seperti membuang habuk pada baju.  Ketika melentik keluar dari sesuatu yang konkrit ataupun menlentik kaki pada lantai.Ruang : Di mana. lutut dan kaki. siku. kepala dan kaki.33 Dabbing Contoh aktiviti Gimnastik: Dirian Tangan 12 . kaki dominan akan dihayun dan dinaikkan ke atas diikuti oleh kaki lain.  Ianya boleh dilakukan ketika berdiri. punggung.  Pergerakan ini boleh juga dilakukan dengan bahagian badan yang lain seperti bahu.  Pergerakan lentik/flicking ini boleh dilakukan dengan bahu. Untuk melakukan gerakan ini.

 Bagi melakukan dabbing pula. Tangan dinaikkan secara serentak apabila kaki mencecah lantai. dan belakang badan.  Dabbing bukan sahaja dilakukan ke arah luar dari badan tetapi juga sebaliknya.  Dabbing boleh dilakukan dengan tangan pada arah yang pelbagai.Dinamik : Bagaimana.  Akan tetapi pergerakan yang sangat berguna ialah dabbing yang melalui badan ke bahu yang bertentangan.  Dabbing mula terasa pada tangan dalam semua arah kemudian pada tapak kaki dan kaki. Ianya seperti kita sedang mengecat atupun menaip. siku. Ianya juga boleh terasa pada bahu dan dengan pergerakan yang cepat pada kepala. 13 .  Bahagian badan lain yang boleh digunakan untuk melakukan dab ini ialah bahu. dagu.  Variasi yang boleh dilakukan adalah melalui dabbing terhadap kedua belah tangan serentak ke arah yang berbeza ataupun dabbing dengan bahagian badan yang berbeza.  Pergerakan ini paling mudah terasa pada bahagian tangan dengan pergerakan yang lembut. kepala dan lutut. bahagian badan yang besar seperti punggung. dada.

dan ini boleh digabungkan dengan dabs pada bahagian atas badan. longgar dan longlai). Ia perlu dilakukan secara perlahan-lahan dan tidak perlu terburu-buru semasa melakukannya. Lakuan dirian tangan memerlukan ketenangan fikiran dan tumpuan daripada pelaku. Pergerakan yang bercorak perlahan pula dilakukan bukan sahaja perlahanlahan.  Dabbing boleh dilakukan ketika duduk. Pergerakan bersifat tangkas adalah kuat. kukuh dan berat) dan lembut (lemah. bertenaga dan mempunyai unsur daya ketahanan manakala pergerakan bersifat lembut adalah lembut.Ini adalah bagi menjaga kualiti yang terhasil pada akhir lakuan dirian tangan. melutut. berdiri. Bagi perlakuan dirian tangan. Pemberatan / beban Kualiti pemberatan atau beban dalam pergerakan merujuk kepada unsur-unsur ketegangan dalaman yang membabitkan pergerakan otot. ataupun baring. mengejut. pantas dan dilakukan dalam jangka masa yang singkat. sensitif dan lemah dan mengambil masa yang lama. oleh itu iainya mengambil masa yang agak lama agar lakuannya sempurna. Hal ini adalah kerana dirian tangan melibatkan pergerakan yang kuat. malah berpanjangan dalam masa yang agak lama. tangkas. Sesuatu pergerakan itu dilakukan sama ada secara cepat atau perlahan-lahan. Pergerakan yang dilakukan secara tibatiba biasanya cepat. Sesuatu pergerakan boleh diklafikasikan kepada tangkas (kuat. Bagi lakuan dirian tangan. ianya menggabungkan sifat tangkas dan lembut. Tempoh / masa Aspek tempoh atau masa dalam sesuatu pergerakan kerap kali dihubungkan dengan unsur kelajuan. bertenaga dan 14 . Kaki boleh di halakan ke arah udara pada arah yang berbeza-beza ataupun melakukan dabbing ataupun tapping steps. iaitu cepat atau perlahan. ianya adalah pergerakan yang bercorak perlahan.

menerkam. Perlakuan dirian tangan adalah sejenis pergerakan yang menggunakan ruang secara tidak langsung. Aliran Sesuatu pergerakan boleh menjadi bentuk terikat atau bebas. dan akhirnya jatuhkan badan dengan memandang pusat badan setelah selesai melakukan dirian tangan. Maksudnya. beralun dan lemah lembut. Ruang Sesuatu pergerakan adalah menggunakan ruang. Pergerakan gaya bebas pula mempunyai beberapa ciri tertentu seperti gerak-geri yang lancar. diikuti dengan lakuan mengimbangi berat badan. Pergerakan yang berbentuk terikat biasanya bergerak secara berhati-hati. pelaku akan melakukan lakuan melejang terlebih dahulu kemudian diikuti dengan lakuan mengangkat kedua-dua belah kaki ke atas. tajam dan halus manakala pergerakan yang menggunakan ruang secara tidak langsung pula mempunyai bentuk-bentuk yang fleksibel. Ianya tidak memerlukan alatan 15 . Pergerakan yang menggunakan ruang secara langsung berbentuk lurus.mempunyai unsur ketahanan tetapi dilakukan secara lembut dalam jangka masa yang tertentu. Perkaitan : Dengan siapa dan apa. pergerakan tersebut dilakukan secara terkawal. sama ada secara langsung ataupun tidak langsung. Hal ini adalah kerana pergerakannya dilakukan secara berhati-hati. Ia juga melibatkan pergerakan dalam bentuk yang fleksibel sebagai contoh pada permulaan lakuan dirian tangan. Perlakuan dirian tangan adalah pergerakan yang berbentuk terikat. Perlakuan dirian tangan boleh dilakukan secara individu atau pun secara berpasangan dengan rakan yang berperanan sebagai penyokong dan membantu membetulkan teknik pelaku semasa melakukannya. tangkas dan tidak terkongkong.

Saya memilih perlakuan dirian tangan di mana saya perlu mengetahui teknik – teknik yang wajib diketahui dalam melakukan perlakuan ini dan menganalisis perlakuan tersebut mengikut analisis Laban. cukuplah sekadar hanya tilam sahaja yang digunakan sebagai alas kepala supaya tidak mendatangkan kesakitan atau kecederaan kepada pelaku. Saya juga perlu mencari serba sedikit maklumat mengenai proses perjalanan tugasan kerana terdapat banyak fakta yang belum pernah saya pelajari sebelum ini. Tugasan ini dijalankan secara individu di mana pensyarah kami iaitu Encik Rosdaud Bin Ayob telah pun mangagihkan tugasan sehari sebelum tugasan dimulakan. Tugasan kerja kursus pendek ini bermula dari 12.yang spesifik untuk melakukannya. REFLEKSI Alhamdulillah syukur ke hadrat ilahi kerana dengan limpah kurniaNya dapat juga saya menyiapkan tugasan kerja kursus pendek kemahiran asas gimnastik yang merupakan salah satu daripada UKJK yang perlu kami hadapi pada masa akan datang.3. 16 .2010 dan perlu dihantar pada 22.2010.3.

BIBLIOGRAFI Buku Rujukan • Saifol Bahary & Hasnul Faizal(2007). sentiasa menepati masa dan berdisiplin juga adalah nilai yang terdapat dalam penghasilan tugasan ini. 17 .com. Saya juga serba sedikit mengetahui mengenai analisis pergerakan perlakuan ini melalui analisis Laban dan dapat digunakan untuk menghadapi UKJK akan datang. terdapat banyak nilai – nilai murni yang dapat diterapkan dalam diri kita. Pergerakan Asas dan Pendidikan Pergerakan. hasil daripada pelaksanaan tugasan ini.Sukatan Pelajaran Pendidikan Jasmani.msn. saya ingin mengucapkan terima kasih atas jasa baik pensyarah saya iaitu En Rosdaud Bin Ayob kerana banyak membantu dalam penghasilan tugasan ini dan saya berharap agar hasil yang ada di dalam tugasan ini dapat digunakan pada masa akan datang.gov. Rakan – rakan saya banyak membantu dalam mencari sumber maklumat dan membantu dalam menyiapkan tugasan ini.Antara perkara baru yang saya perolehi melalui tugasan ini ialah saya dapat mengenali dengan lebih mendalam teknik – teknik ansur maju dalam melakukan perlakuan dirian tangan. Antaranya ialah sikap tolong menolong antara satu sama lain. Akhir sekali. Sekian..my/gimnastik/artistik. Laman Web • http://www. • Kementerian Pendidikan Malaysia (2000). Kuala Lumpur : Pusat Perkembangan Kurikulum. terima kasih. Tambahan lagi. Selain itu. Kuala Lumpur : Open University (OUM).

(diakses pada 12 MAC 2010) • http://www.my/huraian (diakses pada 12 MAC 2010) 18 .gov.moe.edu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful