P. 1
esemen+gimnastik

esemen+gimnastik

|Views: 167|Likes:
Published by bujjjang

More info:

Published by: bujjjang on Oct 17, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/30/2015

pdf

text

original

1.

0 Pengenalan Gimnastik adalah satu sukan yang melibatkan prestasi pergerakan yang berulang-ulang, malah ia memerlukan kekuatan fizikal, kebolehlenturan (flexibility), dan kesedaran kinestetik seperti hambur tangan dan dirian tangan. Sukan ini dimajukan daripada amalan kesihatan dan kecantikan yang digunakan oleh Yunani, termasuklah kemahiran menunggang dan turun dari kuda serta skil prestasi sarkas. Di masa lampau, latihan yang dilakukan di dalam konteks satu gimnasium, satu tempat bagi pendidikan intelektual dan fizikal. Sukan ini juga dianggap sukan yang berbahaya kerana gaya akrobatik yang ditunjukkan di atas peralatan yang berada tinggi daripada lantai menyebabkan seseorang atlet itu akan menghadapi risiko kecederaan yang teruk. Gimnastik Artistik merupakan salah satu disiplin dalam sukan gimnastik yang memerlukan setiap peserta melakukan rutin pendek dalam lingkungan 30 hingga 90 saat. menggunakan pelbagai peralatan (apparatus). Gimnastik Artisitik merupakan salah satu jenis sukan yang dipersembahkan di hadapan penonton (spectator) yang paling terkenal pada Sukan Olimpik Musim Panas. Sukan ini terbuka kepada umum sama ada lelaki mahupun wanita. Gimnastik Artistik sering dianggap sebagai aktiviti pendidikan yang bertujuan untuk memperbaiki kualiti pergerakan supaya lebih baik dan sempurna di kalangan murid sekolah. Terdapat enam pola pergerakan dalam gimnastik artistik iaitu pola pendaratan, pola statik , pola gerak edar, pola putaran, pola imbangan dan pola ayunan. Menurut Borhanunudin (2006), Gimnastik artistik ialah pergerakan tubuh badan yang memerlukan fleksibiliti, imbangan, kekuatan,ketangkasan, dan daya tahan otot yang baik. Gimnastik artistik ialah aktiviti yang berkait rapat dengan kecergasan fizikal. Ia lebih banyak berfokus kepada komponen kecergasan berkaitan dengan kemahiran motor. Dalam melakukan aktiviti gimnastik artistik penekanan tertumpu kepada kekuatan dan daya tahan otot, kuasa fleksibiliti, imbangan dan ketangkasan. Selain daripada itu, tumpuan fikiran yang tinggi juga diperlukan. Gimnastik artistik menekankan kepada tiga aktiviti utama iaitu imbangan, ketangkasan dan lombolan. Ketiga-tiga aktiviti
1

 Keupayaan untuk menguasai kemahiran supaya keindahan pergerakan dapat dihasilkan.tersebut dipecahkan kepada beberapa pola pergerakan dominan yang menjadi asas kepada perkembangan kemahiran gimnastik. fleksibiliti.  Kebolehan merangkaikan imbangan. daya tahan dan kekuatan otot. Setiap pola pergerakan seharusnya dapat dikuasai oleh pelajar sebagai persediaan kepada pergerakan gimnastik yang lebih sukar. kemahiran serta melombol. ketangkasan imbangan. 2 . Pola-pola pergerakan yang dianggap penting ialah:  Pendaratan  Statik  Gerak edar  Putaran  Hamburan  Ayunan Perkara-perkara penting yang perlu diberi perhatian ketika melakukan aktiviti gimnastik artistik.  Meningkatkan keyakinan diri dalam melaksanakan sesuatu pergerakan yang lebih sukar. ketangkasan dan melombol dalam satu pergerakan.  Penumpuan kepada pengekalan postur yang baik ketika melakukan pergerakan. ialah:  Keupayaan untuk meningkatkan kecergasan fizikal dalam aspek-aspek regangan.

2. Keupayaan untuk menghayati pergerakan kinestetik dan estatik.0 KEMAHIRAN YANG DIPILIH = DIRIAN TANGAN 3 .

21 Lengan terkunci — Kedua-dua tapak tangan diletak datar di atas lantai dengan jarak lebar bahu. dengan kaki yang tegak.2. Kedudukan tangan adalah berjauhan selebar bahu. terdiri daripada lima isi utama untuk posturnya: 2. Dalam gimnastik. 2. Untuk mempamerkan satu dirian tangan. pelaku memerlukan kekuatan badan bahagian atas. dan banyak kemahiran menjatuhkan badan melalui kedudukan dirian tangan semasa pelaksanaannya. dengan tangan di atas lantai dan kaki di udara. dan kedua-dua siku dikunci semasa memeliharakan tangan yang tegak. dirian tangan merupakan pergerakan asas.2 Kedudukan Pergerakan Dirian tangan tegak statik yang asas.1 Konsep Dirian tangan adalah satu kedudukan berdiri tegak tetapi secara songsang. kerana sebahagian kelainan dirian tangan dilakukan pada setiap perkakasan gimnastik. 4 . dan perlu dimahiri agar dapat mempelajari pelbagai kemahiran berasaskannya. Dirian tangan asas mempunyai kaki yang ditegakkan dengan lutut tiada dibengkokkan. tetapi turut mempunyai kelainan yang pelbagai. tetapi terdapat kelainan yang tertentu.

(gambar 4.3 Butiran Mengajar: 1. Tangan digunakan untuk menyokong di atas tilam sambil kaki belakang dihayun lurus ke atas dan diikuti oleh kaki lain. Berdiri dengan kedua-dua belah kaki dirapatkan dan kedua-dua belah tangan diangkat ke atas.3) 4. 2.25 Jari kaki runcing — Kedua-dua kaki dikunci bersama-sama. dengan jari kaki ditunjuk terus ke atas dan dikekalkan sebagai titik tertinggi Aktiviti ini adalah salah satu daripada kemahiran asas yang penting di dalam pembelajaran aktiviti menghambur. peserta hendaklah mengimbangi badannya dengan baik.24 Kaki terkunci — Kedua-dua lutut dikunci. Turunkan kaki yang telah dihayunkan tadi dan condongkan badan ke bawah.4) 5.22 Kepala terdongak — Muka bukan menghadapi lantai. Apabila kedua-dua belah kaki telah lurus di atas kepala. (gambar 4. Jika dilaksanakan ketika berbaring mendatar di atas lantai.5) 5 . 2. dengan kaki-kaki tertutup dan tegak.23 Pinggul cengkung — Pinggul ditolak melepasi pusat graviti untuk menghalang tulang belakang daripada melengkung.2) 3. postur ini akan memeliharakan sentuhan antara pelvis dengan lantai.2. 2. (rajah 4. tetapi menghadapi terus ke hadapan seolah-olah ketika berdiri tegak. (penyokong diperlukan jika pelajar tidak dapat melakukannya sendiri) (gambar 4.1) 2. Hayun sebelah kaki ke atas sambil menaikkan kedua-dua belah tangan dan halakan tapak tangan ke hadapan. 2. (gambar 4.

3 6 .2 Rajah 4. Rajah 4.2.4 Gambarajah Kemahiran Asas Gimnastik Yang Dipilih.1 Rajah 4.

5 Gambar 4.6 Gambar 4.Gambar 4.7: Lakukan dirian tangan tanpa bantuan daripada penyokong.7 • • Latihan lejang kuda Menghayunkan sebelah kaki sahaja.5 Latihan Ansur Maju • Melakukan dirian dengan bantuan penyokong.4 Gambar 4. 2. 7 . Penyokong membantu menyokong kaki dan bahu. • Gambar 4.

Gambar 4. Kedudukan penyokong haruslah stabil. dirian dengan bantuan Penyokong membantu menyokong kaki dan bahu.8 • • • Melakukan penyokong.Gambar 4.9 8 .

1 Pengenalan • • • • Rudolf Laban (1879-1958) adalah seorang penari.3. Wawasan luas beliau telah membongkar undang-undang am pergerakan manusia sebagai apa yang berlaku dalam pekerjaan. 3.2 Pergerakan Laban 9 . Pengalaman beliau dalam bidang tarian adalah sangat luas. pernyataan. • Laban mempercayai pergerakan itu adalah asas kepada segala kegiatan badan dan fikiran manusia. dan sebagainya dalam kehidupan harian.0 Huraian Analisis Pergerakan Mengikut Analisis Laban 3. Laban meninggalkan satu warisan penting lebih daripada menari. pereka tari dan ahli teori pergerakan. permainan. hubungan-hubungan.

10 .3 Huraian Analisis Pergerakan Mengikut Analisis Laban 3. atlet-atlet. Pergerakan Laban ini banyak digunakan oleh penari-penari. beliau mempunyai usaha dan bentuk dalam menyifatkan.31 Pressing Contoh kemahiran Gimnastik: Lakuan dekam sebelum hendak melakukan ansur maju bagi Dirian Tangan. Di dalam teori beliau ini. pemerhatian. menggambarkan dan mengambil kira apa jua dalam semua bentuk pergerakan. mentaksirkan dan mencatatkan pergerakan-pergerakan manusia. memperbaiki dan menlancarkan pergerakan mereka.• • • Laban adalah satu sistem dan bahasa untuk pemahaman. 3. ahli terapi fizikal dan sesiapa yang ingin meningkatkan.

 Pressing boleh dilakukan ketika berdiri. Lakuan ini memerlukan masa. Tapak tangan yang ditekan di atas lantai memberi tekanan dan membantu untuk memberi lonjakan untuk membuat gulingan. Untuk melakukan kemahiran ini. ataupun baring dan juga berjalan. punggung ke hadapan manakala tangan ke belakang.  Selain itu.  Aksi menekan/pressing ini boleh digabungkan dengan pelbagai anggota badan bahagian atas seperti tapak tangan. Kaki juga boleh ditekan ke atas udara kepada pelbagai arah. sambungan bukan sahaja pada ruang yang jauh dari badan tetapi juga yang hamper ke badan. duduk. bahu dan kaki. belakang badan. variasi yang boleh dilakukan adalah dengan menekan serentak dengan tapak tangan atau bahagian-bahagian badan yang lain dengan pelbagai arah contohnya.  Kaki boleh menyerap tekanan pada lantai semasa membawa atau menahan berat badan. diikuti dengan tangan. bahagian pertama yang akan terasa adalah tapak tangan.32 Flicking Contoh kemahiran gimnastik: Melejang ketika melakukan dirian tangan 11 . tangan hendaklah dibuka seluas bahu dan tapak tangan di tekan di atas lantai. direct dan sustained kerana ia memerlukan kekuatan otot tangan.  ‘pressing’ juga boleh terasa pada bahagian badan yang lain seperti bahu. Lakuan ini mempunyai ciri-ciri firm. mengangkat. dan tapak kaki.  Ketika melakukan aksi ini. dada. lutut. tangan dan sebagainya. punggung.Tubuh : Apa. 3.

 Pergerakan ini boleh juga dilakukan dengan bahagian badan yang lain seperti bahu. kaki dominan akan dihayun dan dinaikkan ke atas diikuti oleh kaki lain.  Ianya boleh dilakukan ketika berdiri. peralihan kepada satu aksi itu haruslah disokong oleh permukaan objek tersebut.  Kaki boleh dilentikkan/flicking ke udara ataupun menyentuh lantai.  Ianya sama seperti membuang habuk pada baju. Untuk melakukan gerakan ini. punggung.  Ketika melentik keluar dari sesuatu yang konkrit ataupun menlentik kaki pada lantai. Ataupun dengan anggota badan yang lain ke arah yang berbeza. Ia juga memerlukan kelenturan.  Variasi yang boleh dilakukan ialah ‘flicking’ serentak dengan dua belah tangan tetapi dengan arah yang berbeza.  Pergerakan lentik/flicking ini boleh dilakukan dengan bahu.  Kedua-dua belah kaki boleh dilentikan di udara ketika melompat. Ia terjadi apabila berlakunya putaran pada pergelangan tangan dan jari dengan cepat. duduk ataupun baring dan boleh bergerak dari satu posisi kepada yang lain. lutut dan kaki. Gerakan ini dilakukan dengan perlahan dan secara spontan untuk mendapatkan lonjakan. siku.  Aksi ini mula terasa pada bahagian tangan tapi tidaklah terlalu terasa. melutut.33 Dabbing Contoh aktiviti Gimnastik: Dirian Tangan 12 . kepala dan kaki. 3. Ianya bukan sahaja pergerakan yang bergerak jauh dari badan pada tetapi juga sebaliknya.Ruang : Di mana.

Ianya seperti kita sedang mengecat atupun menaip. 13 . dagu.  Akan tetapi pergerakan yang sangat berguna ialah dabbing yang melalui badan ke bahu yang bertentangan.  Dabbing mula terasa pada tangan dalam semua arah kemudian pada tapak kaki dan kaki. bahagian badan yang besar seperti punggung. kepala dan lutut.  Variasi yang boleh dilakukan adalah melalui dabbing terhadap kedua belah tangan serentak ke arah yang berbeza ataupun dabbing dengan bahagian badan yang berbeza.  Pergerakan ini paling mudah terasa pada bahagian tangan dengan pergerakan yang lembut.  Bagi melakukan dabbing pula.  Dabbing boleh dilakukan dengan tangan pada arah yang pelbagai. Ianya juga boleh terasa pada bahu dan dengan pergerakan yang cepat pada kepala. dada. dan belakang badan. Tangan dinaikkan secara serentak apabila kaki mencecah lantai. siku.  Dabbing bukan sahaja dilakukan ke arah luar dari badan tetapi juga sebaliknya.Dinamik : Bagaimana.  Bahagian badan lain yang boleh digunakan untuk melakukan dab ini ialah bahu.

berdiri. oleh itu iainya mengambil masa yang agak lama agar lakuannya sempurna. bertenaga dan mempunyai unsur daya ketahanan manakala pergerakan bersifat lembut adalah lembut. Pergerakan yang bercorak perlahan pula dilakukan bukan sahaja perlahanlahan.Ini adalah bagi menjaga kualiti yang terhasil pada akhir lakuan dirian tangan. Pergerakan yang dilakukan secara tibatiba biasanya cepat. Ia perlu dilakukan secara perlahan-lahan dan tidak perlu terburu-buru semasa melakukannya. Hal ini adalah kerana dirian tangan melibatkan pergerakan yang kuat. bertenaga dan 14 . Lakuan dirian tangan memerlukan ketenangan fikiran dan tumpuan daripada pelaku. iaitu cepat atau perlahan. tangkas. Sesuatu pergerakan boleh diklafikasikan kepada tangkas (kuat. Pergerakan bersifat tangkas adalah kuat. Sesuatu pergerakan itu dilakukan sama ada secara cepat atau perlahan-lahan. ianya adalah pergerakan yang bercorak perlahan. melutut. sensitif dan lemah dan mengambil masa yang lama. longgar dan longlai). dan ini boleh digabungkan dengan dabs pada bahagian atas badan. Pemberatan / beban Kualiti pemberatan atau beban dalam pergerakan merujuk kepada unsur-unsur ketegangan dalaman yang membabitkan pergerakan otot. Tempoh / masa Aspek tempoh atau masa dalam sesuatu pergerakan kerap kali dihubungkan dengan unsur kelajuan. Kaki boleh di halakan ke arah udara pada arah yang berbeza-beza ataupun melakukan dabbing ataupun tapping steps. Bagi perlakuan dirian tangan. pantas dan dilakukan dalam jangka masa yang singkat.  Dabbing boleh dilakukan ketika duduk. mengejut. ianya menggabungkan sifat tangkas dan lembut. kukuh dan berat) dan lembut (lemah. malah berpanjangan dalam masa yang agak lama. Bagi lakuan dirian tangan. ataupun baring.

Aliran Sesuatu pergerakan boleh menjadi bentuk terikat atau bebas. pelaku akan melakukan lakuan melejang terlebih dahulu kemudian diikuti dengan lakuan mengangkat kedua-dua belah kaki ke atas. Ia juga melibatkan pergerakan dalam bentuk yang fleksibel sebagai contoh pada permulaan lakuan dirian tangan. Hal ini adalah kerana pergerakannya dilakukan secara berhati-hati. diikuti dengan lakuan mengimbangi berat badan. menerkam. Perkaitan : Dengan siapa dan apa. Ruang Sesuatu pergerakan adalah menggunakan ruang. Pergerakan yang menggunakan ruang secara langsung berbentuk lurus.mempunyai unsur ketahanan tetapi dilakukan secara lembut dalam jangka masa yang tertentu. tangkas dan tidak terkongkong. beralun dan lemah lembut. Perlakuan dirian tangan adalah pergerakan yang berbentuk terikat. pergerakan tersebut dilakukan secara terkawal. Ianya tidak memerlukan alatan 15 . Pergerakan yang berbentuk terikat biasanya bergerak secara berhati-hati. Maksudnya. Perlakuan dirian tangan boleh dilakukan secara individu atau pun secara berpasangan dengan rakan yang berperanan sebagai penyokong dan membantu membetulkan teknik pelaku semasa melakukannya. Perlakuan dirian tangan adalah sejenis pergerakan yang menggunakan ruang secara tidak langsung. tajam dan halus manakala pergerakan yang menggunakan ruang secara tidak langsung pula mempunyai bentuk-bentuk yang fleksibel. Pergerakan gaya bebas pula mempunyai beberapa ciri tertentu seperti gerak-geri yang lancar. sama ada secara langsung ataupun tidak langsung. dan akhirnya jatuhkan badan dengan memandang pusat badan setelah selesai melakukan dirian tangan.

Saya memilih perlakuan dirian tangan di mana saya perlu mengetahui teknik – teknik yang wajib diketahui dalam melakukan perlakuan ini dan menganalisis perlakuan tersebut mengikut analisis Laban.yang spesifik untuk melakukannya.2010 dan perlu dihantar pada 22. cukuplah sekadar hanya tilam sahaja yang digunakan sebagai alas kepala supaya tidak mendatangkan kesakitan atau kecederaan kepada pelaku.2010. REFLEKSI Alhamdulillah syukur ke hadrat ilahi kerana dengan limpah kurniaNya dapat juga saya menyiapkan tugasan kerja kursus pendek kemahiran asas gimnastik yang merupakan salah satu daripada UKJK yang perlu kami hadapi pada masa akan datang. Saya juga perlu mencari serba sedikit maklumat mengenai proses perjalanan tugasan kerana terdapat banyak fakta yang belum pernah saya pelajari sebelum ini.3. 16 . Tugasan ini dijalankan secara individu di mana pensyarah kami iaitu Encik Rosdaud Bin Ayob telah pun mangagihkan tugasan sehari sebelum tugasan dimulakan. Tugasan kerja kursus pendek ini bermula dari 12.3.

Laman Web • http://www. 17 . saya ingin mengucapkan terima kasih atas jasa baik pensyarah saya iaitu En Rosdaud Bin Ayob kerana banyak membantu dalam penghasilan tugasan ini dan saya berharap agar hasil yang ada di dalam tugasan ini dapat digunakan pada masa akan datang.. Tambahan lagi. hasil daripada pelaksanaan tugasan ini. Sekian. Antaranya ialah sikap tolong menolong antara satu sama lain. Pergerakan Asas dan Pendidikan Pergerakan.gov. • Kementerian Pendidikan Malaysia (2000). terima kasih.Antara perkara baru yang saya perolehi melalui tugasan ini ialah saya dapat mengenali dengan lebih mendalam teknik – teknik ansur maju dalam melakukan perlakuan dirian tangan.Sukatan Pelajaran Pendidikan Jasmani. Kuala Lumpur : Open University (OUM).com. Akhir sekali. Selain itu. Kuala Lumpur : Pusat Perkembangan Kurikulum. Saya juga serba sedikit mengetahui mengenai analisis pergerakan perlakuan ini melalui analisis Laban dan dapat digunakan untuk menghadapi UKJK akan datang. BIBLIOGRAFI Buku Rujukan • Saifol Bahary & Hasnul Faizal(2007).my/gimnastik/artistik. sentiasa menepati masa dan berdisiplin juga adalah nilai yang terdapat dalam penghasilan tugasan ini.msn. terdapat banyak nilai – nilai murni yang dapat diterapkan dalam diri kita. Rakan – rakan saya banyak membantu dalam mencari sumber maklumat dan membantu dalam menyiapkan tugasan ini.

edu.gov.moe.my/huraian (diakses pada 12 MAC 2010) 18 .(diakses pada 12 MAC 2010) • http://www.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->