SIRAH TINGKATAN SATU 1. Ceritakan secara ringkas keadaan masyarakat Arab Jahilliyyah sebelum Islam. 2.

Bezakan masyarakat Hadhari dan masyakarat Badwi. 3. Nabi Muhammad dilantik menjadi Rasul ketika berusia 40 tahun. Terangkan peristiwa perlantikan baginda menjadi rasul. 4. Nyatakan empat sifat terpuji Rasulullah S.A.W yang perlu dicontohi untuk menjadi anak yang bertanggungjawab . 5. Nyatakan faktor-faktor penentangan masyarakat Quraisy terhadap dakwah Rasulullah S.A.W. 6. Berikan sebab-sebab Rasulullah S.A.W berdakwah secara sulit. 7. Rasulullah S.A.W telah berjaya dalam misi dakwah di Mekah.Apakah faktorfaktor yang mendorong kejayaan perjuangan beliau. 8. Pelajar Islam yang menghayati perjuangan Rasulullah S.A.W sentiasa tinggi semangat jihadnya dalam menimba ilmu pengetahuan.Terangkan tiga ciri pelajar yang bersemangat jihat dalam pelajaran. 9. Jelaskan faktor-faktor penghijrahan Rasulullah ke Yathrib. 10. Nyatakan isi-isi perjanjian Aqabah I dan II yang membawa kepada penghijrahan Rasulullah. 11. Jelaskan kesan-kesan penghijrahan Rasulullah S.A.W dan para sahabat ke Madinah. 12. Terangkan tiga peristiwa yang berlaku dalam perjalanan nabi Muhammad SAW ketika berhijrah ke Madinah. 13. Apakah tindakan yang dilakukan oleh Rasulullah S.A.W setibanya baginda sampai di Madinah. 14. Saidina Abu Bakar r.a merupakan khalifah pertama dalam Islam. Terangkan tiga faktor yang mendorong para sahabat memilih Saidina Abu Bakar r.a. sebagai khalifah. 15. Nyatakan tiga jasa Saidina Abu Bakar as-Siddiq r.a. terhadap perkembangan Islam. 16. Berikan tiga contoh kesetiaan Saidina Abu Bakar as-Siddik r.a. terhadap Rasulullah SAW. 17. Terangkan dengan ringkas Saidatina Khadijah binti Khuwailid. 18. Jelaskan dua sumbangan Saidatina Khadijah binti Khuwailid dalam membantu menegakkan perjuangan Rasulullah S.A.W. 19. Siapakah wanita pertama yang syahid dalam Islam dan apakah penyeksaan yang dihadapinya. 20. Terangkan dua pengajaran yang dapat diambil daripada peristiwa yang menimpa keluarga Sumayyah. 21. Nyatakan dua bentuk penyeksaan yang diterima oleh Bilal bin Rabah. 22. Berikan tiga teladan yang dapat dicontohi daripada sikap yang ditunjukkan oleh Bilal bin Rabah di dalam menegakkan Islam. 23. Nyatakan dua bentuk penyeksaan yang diterima oleh Bilal bin Rabah

TINGKATAN DUA
1

w. Jelaskan kepentingan masjid sebagai pusat kemasyarakatan dan pendidikan masa kini. 9. Ceritakan dengan ringkas riwayat hidup Saidiana Hamzah r. 4. TINGKATAN TIGA 2 . 7.W. Jelaskan sumbangan Abu Hurairah terhadap periwayatan hadis. 25. 20. Terangkan contoh-contoh keberanian Saidina Ali.a adalah sahabat yang paling banyak melaburkan hartanya untuk Islam. Saidina Abdul Rahman b. Afffan r. 8. 27. 2. Saidina Usman b. Saidina Usman memiliki sifat peribadi yang mulia yang patut dicontohi oleh umat Islam masa kini. 21. Saidiana Hamzah r. 26. 19. 11. Huraikan tiga factor penting menyebabkan beliau cemerlang dalam periwayatan hadis. 5. 14. 23. Aus dalam perkembangan dakwah Islamiah.a. 18. Bagaimanakah cara Rasulullah mempersaudarakan Muhajirin dan Ansar 1. 16. Bagaimanakah beliau boleh menempa kejayaan yang gemilang dalam bidang perniagaan. Terangkan dua bukti yang menunjukkan Saidina Ali b. Masjid Quba’ merupakan masjid pertama yang dibina oleh Rasulullah S.A. Nyatakan dua sifat beliau yang perlu kita contohi. Berikan dua pengajaran yang dapat diambil daripada persaudaraan kaum Muhajirin dan Ansar. Huraikan bagaimana ketekunan dan ketabahan Abu Hurairah boleh dijadikan contoh dalam menghadapi ujian semasa menuntut ilmu. Jelaskan tiga langkah mengimarahkan masjid. Nyatakan keistimewaan Saidina Ali. 3. Aus merupakan sahabat nabi yang mempunyai keistimewaannya yang tersendiri. Mengapakan beliau digelar sedemikian. Kemukakan dua bukti pengorbanan Muhajirin dan Ansar. Bagaimanakah anda dapat mencontohi keberanian beliau. Terangkan dua keistimewaan yang dimiliki oleh beliau. 6. seorang ilmuan yang terkenal di kalangan sahabat. 22.W dalam perjalanan hijrah ke Madinah. Apakah gelaran yang diterima oleh Saidina Umar al-Khattab setelah memeluk Islam dan mengapakah beliau digelar sedemikian. 17. Berikan dua peranan masjid pada zaman Rasulullah S.Jelaskan dua antaranya. 10. Terangkan dua sumbangan abdul Rahman b.a dikenali dengan gelaran ‘Saiyidus Syuhada’. 28. 24. Jelaskan bukti Saidina Ali seorang yang kreatif. Jelaskan sumbangan Saidina Umar dalam pembangunan negara. Nyatakan dengan ringkas riwayat hidup Saidina Abu Hurairah 12. 15. Ceritakan dengan ringkas riwayat hidup beliau. Jelaskan dua contoh keberanian Saidina Umar al-Khattab setelah memeluk Islam. Terangkan dua bukti saidina Abu Hurairah seorang yang taat kepada Allah dan sayang kepada ibu.A.Terangkan tiga sumbangan Saidina Umar al-Khattab di dalam pentadbiran Islam. Abi Talib k. 13.

Bagaimanakah cara Saidatina Fatimah Az-Zahra berjihat menegakkan syariat Islam. 1. 4. Saidatina Fatimah Az-Zahra’ merupakan puteri kesayangan Rasulullah S. 10.A. 14. Jelaskan kesan-kesan Perjanjian Damai Hudaibiyah kepada perkembangan Islam.A. Terangkan secara ringkas riwayat hidup Saidatina Fatimah Az-Zahra’. Senaraikan dua sifat terpuji Saidina Khalid b.W. Nyatakan dua faktor yang membawa kepada termeterainya Piagam Madinah. 2. Apakah perkara yang boleh anda contohi daripada Saidatina Aisyah untuk memperolehi kejayaan dalam bidang pelajaran. Terangkan isi kandungan Perjanjian Damai Hudaibiyah. 16. Huraikan kesan Piagam Madinah dari aspek politik dan sosial. Saidina Khalid b. 3 . 15. Nyatakan tiga kesan pembukaan kota Mekah terhadap dakwah Islam. Berikan dua isi kandungan piagam Madinah.W sebelum Fath Al Mekah. Saidatina Aisyah mendapat gelaran ‫الحميرأ‬ dan ‫ . 9.Piagam Madinah ialah perlembagaan yang ditulis dan dipersetujui bersama oleh semua penduduk Madinah dibawah kepimpinan Rasulullah S. أم المؤمنين‬Nyatakan keduadua gelaran tersebut. Nyatakan peristiwa yang membawa kepada berlakunya Baiah Ar Ridwan. 3. 5. 11. Nyatakan sumbangan Saidatina Aisyah dalam bidang keilmuan. Nyatakan dua sifat mulia Saidatina Fatimah yang boleh dijadikan contoh oleh muslimah hari ini. al-Walid. 6. Nyatakan tiga faktor termeterainya perjanjian Hudaibiyah. Nyatakan dua peranan beliau dalam perkembangan Islam.A. 17. al-Walid berjuang bersungguh-sungguh hasil daripada kecintaan Islam dan Negara Islam Madinah. 13. 12.W. 8. 7. Nyatakan strategi yang dilakukan oleh Rasulullah S.1.