SIRAH TINGKATAN SATU 1. Ceritakan secara ringkas keadaan masyarakat Arab Jahilliyyah sebelum Islam. 2.

Bezakan masyarakat Hadhari dan masyakarat Badwi. 3. Nabi Muhammad dilantik menjadi Rasul ketika berusia 40 tahun. Terangkan peristiwa perlantikan baginda menjadi rasul. 4. Nyatakan empat sifat terpuji Rasulullah S.A.W yang perlu dicontohi untuk menjadi anak yang bertanggungjawab . 5. Nyatakan faktor-faktor penentangan masyarakat Quraisy terhadap dakwah Rasulullah S.A.W. 6. Berikan sebab-sebab Rasulullah S.A.W berdakwah secara sulit. 7. Rasulullah S.A.W telah berjaya dalam misi dakwah di Mekah.Apakah faktorfaktor yang mendorong kejayaan perjuangan beliau. 8. Pelajar Islam yang menghayati perjuangan Rasulullah S.A.W sentiasa tinggi semangat jihadnya dalam menimba ilmu pengetahuan.Terangkan tiga ciri pelajar yang bersemangat jihat dalam pelajaran. 9. Jelaskan faktor-faktor penghijrahan Rasulullah ke Yathrib. 10. Nyatakan isi-isi perjanjian Aqabah I dan II yang membawa kepada penghijrahan Rasulullah. 11. Jelaskan kesan-kesan penghijrahan Rasulullah S.A.W dan para sahabat ke Madinah. 12. Terangkan tiga peristiwa yang berlaku dalam perjalanan nabi Muhammad SAW ketika berhijrah ke Madinah. 13. Apakah tindakan yang dilakukan oleh Rasulullah S.A.W setibanya baginda sampai di Madinah. 14. Saidina Abu Bakar r.a merupakan khalifah pertama dalam Islam. Terangkan tiga faktor yang mendorong para sahabat memilih Saidina Abu Bakar r.a. sebagai khalifah. 15. Nyatakan tiga jasa Saidina Abu Bakar as-Siddiq r.a. terhadap perkembangan Islam. 16. Berikan tiga contoh kesetiaan Saidina Abu Bakar as-Siddik r.a. terhadap Rasulullah SAW. 17. Terangkan dengan ringkas Saidatina Khadijah binti Khuwailid. 18. Jelaskan dua sumbangan Saidatina Khadijah binti Khuwailid dalam membantu menegakkan perjuangan Rasulullah S.A.W. 19. Siapakah wanita pertama yang syahid dalam Islam dan apakah penyeksaan yang dihadapinya. 20. Terangkan dua pengajaran yang dapat diambil daripada peristiwa yang menimpa keluarga Sumayyah. 21. Nyatakan dua bentuk penyeksaan yang diterima oleh Bilal bin Rabah. 22. Berikan tiga teladan yang dapat dicontohi daripada sikap yang ditunjukkan oleh Bilal bin Rabah di dalam menegakkan Islam. 23. Nyatakan dua bentuk penyeksaan yang diterima oleh Bilal bin Rabah

TINGKATAN DUA
1

Mengapakan beliau digelar sedemikian. Afffan r.A. Huraikan bagaimana ketekunan dan ketabahan Abu Hurairah boleh dijadikan contoh dalam menghadapi ujian semasa menuntut ilmu. Terangkan dua bukti yang menunjukkan Saidina Ali b. 24. Terangkan dua keistimewaan yang dimiliki oleh beliau.a dikenali dengan gelaran ‘Saiyidus Syuhada’. 2. Terangkan dua bukti saidina Abu Hurairah seorang yang taat kepada Allah dan sayang kepada ibu. Abi Talib k. Saidina Usman b. 6. Saidiana Hamzah r. Nyatakan keistimewaan Saidina Ali.A. 25. 7. 9. Nyatakan dua sifat beliau yang perlu kita contohi. Nyatakan dengan ringkas riwayat hidup Saidina Abu Hurairah 12. 18. 3. 8.w. 15. 27. 16. Terangkan contoh-contoh keberanian Saidina Ali.a adalah sahabat yang paling banyak melaburkan hartanya untuk Islam. 17.W. Ceritakan dengan ringkas riwayat hidup beliau. 21.Jelaskan dua antaranya. 14. 4. Masjid Quba’ merupakan masjid pertama yang dibina oleh Rasulullah S. Saidina Usman memiliki sifat peribadi yang mulia yang patut dicontohi oleh umat Islam masa kini. Apakah gelaran yang diterima oleh Saidina Umar al-Khattab setelah memeluk Islam dan mengapakah beliau digelar sedemikian. 10. 11. 22. Berikan dua pengajaran yang dapat diambil daripada persaudaraan kaum Muhajirin dan Ansar. Terangkan dua sumbangan abdul Rahman b.Terangkan tiga sumbangan Saidina Umar al-Khattab di dalam pentadbiran Islam. 28. 26. Jelaskan bukti Saidina Ali seorang yang kreatif. Jelaskan kepentingan masjid sebagai pusat kemasyarakatan dan pendidikan masa kini. Bagaimanakah cara Rasulullah mempersaudarakan Muhajirin dan Ansar 1. Aus merupakan sahabat nabi yang mempunyai keistimewaannya yang tersendiri.W dalam perjalanan hijrah ke Madinah. Berikan dua peranan masjid pada zaman Rasulullah S. seorang ilmuan yang terkenal di kalangan sahabat. 13. Jelaskan dua contoh keberanian Saidina Umar al-Khattab setelah memeluk Islam. 5. Jelaskan tiga langkah mengimarahkan masjid. Bagaimanakah anda dapat mencontohi keberanian beliau. Bagaimanakah beliau boleh menempa kejayaan yang gemilang dalam bidang perniagaan. Kemukakan dua bukti pengorbanan Muhajirin dan Ansar.a. Huraikan tiga factor penting menyebabkan beliau cemerlang dalam periwayatan hadis. Aus dalam perkembangan dakwah Islamiah. TINGKATAN TIGA 2 . 23. Saidina Abdul Rahman b. Jelaskan sumbangan Abu Hurairah terhadap periwayatan hadis. Ceritakan dengan ringkas riwayat hidup Saidiana Hamzah r. 20. 19. Jelaskan sumbangan Saidina Umar dalam pembangunan negara.

أم المؤمنين‬Nyatakan keduadua gelaran tersebut. Jelaskan kesan-kesan Perjanjian Damai Hudaibiyah kepada perkembangan Islam. Nyatakan dua sifat mulia Saidatina Fatimah yang boleh dijadikan contoh oleh muslimah hari ini. 16. 1. Nyatakan tiga kesan pembukaan kota Mekah terhadap dakwah Islam. Nyatakan dua faktor yang membawa kepada termeterainya Piagam Madinah.W sebelum Fath Al Mekah.A. 4. Senaraikan dua sifat terpuji Saidina Khalid b.A. Nyatakan tiga faktor termeterainya perjanjian Hudaibiyah. Saidina Khalid b. 12. 8.A. 15.1. 11. 9. 6. al-Walid. 7. Nyatakan peristiwa yang membawa kepada berlakunya Baiah Ar Ridwan. Saidatina Fatimah Az-Zahra’ merupakan puteri kesayangan Rasulullah S. 13. Terangkan secara ringkas riwayat hidup Saidatina Fatimah Az-Zahra’.W. Nyatakan sumbangan Saidatina Aisyah dalam bidang keilmuan. 5. Nyatakan dua peranan beliau dalam perkembangan Islam. Berikan dua isi kandungan piagam Madinah.Piagam Madinah ialah perlembagaan yang ditulis dan dipersetujui bersama oleh semua penduduk Madinah dibawah kepimpinan Rasulullah S. 2. 10.W. Terangkan isi kandungan Perjanjian Damai Hudaibiyah. 17. 14. Saidatina Aisyah mendapat gelaran ‫الحميرأ‬ dan ‫ . Nyatakan strategi yang dilakukan oleh Rasulullah S. 3 . Huraikan kesan Piagam Madinah dari aspek politik dan sosial. 3. al-Walid berjuang bersungguh-sungguh hasil daripada kecintaan Islam dan Negara Islam Madinah. Apakah perkara yang boleh anda contohi daripada Saidatina Aisyah untuk memperolehi kejayaan dalam bidang pelajaran. Bagaimanakah cara Saidatina Fatimah Az-Zahra berjihat menegakkan syariat Islam.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful