P. 1
Rancangan Pengajaran Harian Kajian Tempatan

Rancangan Pengajaran Harian Kajian Tempatan

|Views: 1,773|Likes:
Published by winda_kuriwa

More info:

Published by: winda_kuriwa on Oct 18, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/23/2014

pdf

text

original

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN KAJIAN TEMPATAN

Tarikh Masa Kelas Bilangan murid Tema Tajuk

: 3 Ogos 2010 : 8.00 pagi ± 9.00 pagi : 5 Mawar : 40 orang : Kebudayaan dan kesenian : Cara hidup (pakaian)

Hasil pembelajaran : 1. Menghuraikan jenis-jenis pakaian tradisional yang terdapat di Malaysia secara berpasangan melalui peta minda. 2. Menentukan ciri-ciri pakaian tradisional yang telah dipilih melalui kaedah stesen. 3. Merekacipta pakaian 1 Malaysia yang menggabungkan kesemua ciri pakaian tradisional Malaysia.

Aktiviti pengajaran dan pembelajaran 1. Menghuraikan jenis-jenis pakaian tradisional mengikut setiap kaum dalam bentuk peta minda. 2. Memadankan ciri-ciri pakaian tradisional yang telah dipilih melalui kaedah stesen. 3. Mencipta pakaian tradisional 1 Malaysia dan mempersembahkan hasil rekaan di hadapan kelas.

1

Pengisian Kurikulum : y y y y y y y y y y y y Kecerdasan pelbagai Verbal linguistik Kinestetik Visual ruang Kemahiran Belajar Kemahiran Berfikir Secara Kritis dan Kreatif (KBKK) Inkuiri (penemuan) Kajian masa depan. Perbincangan Pembelajaran koperatif Perancangan aktiviti mengikut pengalaman. Pembelajaran masteri

Penyerapan nilai murni y y y y y Kerjasama Tolong-menolong Hormat-menghormati Amanah Bertanggungjawab

Unsur Patriotisme 1. Perasaan cintakan tanah air 2. Berbangga dengan kepelbagaian pakaian tradisional pelbagai kaum di Malaysia 3. Berbangga dengan nilai-nilai estetika warisan kesenian negara. 4. Bersama bertanggungjawab memelihara warisan negara. 5. Bersyukur dan berbangga dengan kepelbagaian budaya di Malaysia 6. Bersyukur dan berbangga menjadi rakyat Malaysia.
2

y y ABM : LCD. Murid-murid didedahkan dengan kepelbagaian unsur-unsur tradisional pada setiap pakaian tradisional di Malaysia. Murid pernah membaca artikel berkaitan pakaian tradisional di Malaysia. komputer riba. angpau. ketupat. sampul surat. kad perkataan. gelang kaum india. Pengetahuan sedia ada 1. pen marker. Murid pernah melihat dan mengetahui pelbagai jenis pakaian tradisional mengikut kaum di Malaysia. 3 . Murid mengetahui kepelbagaian kaum yang terdapat di Malaysia 2. kotak maklumat. 3. pembesar suara. layar skrin. BBM : Model-model pakaian tradisional mengikut kaum. 4. kertas sebak.Sumber pengajaran dan pembelajaran.

4.Prosedur Perlaksanaan Rancangan Pengajaran Harian Kajian Tempatan Elemen Pembelajaran Prosedur bestari/ Kemahiran Generik Catatan Set induksi (5 minit) 1. Murid bersoal jawab dengan guru tentang skop budaya dan adat resam. Murid-murid akan diberitahu tentang kepelbagaian adat resam yang ada pada setiap kaum di Malaysia. Tajuk: Pakaian Tradisional Malaysia 4 . 2. Guru menunjukkan kepada murid tiga jenis benda yang sinonim dengan budaya kaumkaum utama di Malaysia. y y KBKK Inkuiri (penemuan) BBM y y y Ketupat Gelang Angpau Isi pelajaran (Rujuk lampiran 1) Nilai : y y Cintakan Negara Kerjasama Unsur Patriotisme: y Berbangga dengan kepelbagaian kaum di Malaysia y Bersyukur dan berbangga dengan kepelbagaian kaum. 3. Guru mengaitkan aktiviti.

Murid akan melihat tayangan video sekali lagi dan menyanyi bersama-sama lagu tersebut. y y y KBKK Kemahiran belajar Perancangan aktiviti mengikut pengalaman BBM : y y y LCD Pembesar suara Komputer riba y - Kecerdasan pelbagai Verbal linguistik Visual ruang Isi pelajaran y y (Rujuk lampiran 2) Tayangan video: Video yang ditayangkan menunjukkan kepelbagaian budaya termasuk pakaian tradisional setiap kaum di Malaysia. 3.Baju Kurung .Sari . 4.Ceongsam .Dhoti NIlai : y y Bekerjasama Rajin 5 .Langkah 1 (10 minit) 1. Guru menayangkan video ³warna-warna Malaysia´ nyanyian Siti Nurhaliza yang memaparkan kepelbagaian budaya khususnya pakaian trasional kaum-kaum di Malaysia. 2. Murid dikehendaki mencari pasangan. Setiap pasangan akan diberikan satu lembaran kerja dan setiap pasangan membentuk peta minda tentang jenis kaum di Malaysia dan pakaian tradisional mereka. Pakaian: .Baju Melayu . Guru akan mengaitkan video ³warna-warna Malaysia´ dengan topik pembelajaran.

Guru memberi ulasan dan peneguhan. Setiap kumpulan akan memilih antara sampul surat berwarna ungu. 6. Langkah 2 (20 minit) 1. 6 y y Perbincangan Pembelajaran koperatif BBM y y y y y Sampul surat Model pakaian Kad pakaian Wisel Kotak A. Murid dibahagikan kepada 4 kumpulan. C. B. 4. Murid akan mendengar arahan guru tentang peraturan dan cara permainan secara senyap dan teliti. akan mempersembahkan peta minda masing- masing.5. 2. Beberapa murid untuk pasangan dipilih Unsur Patriotisme : y Berbangga dan bersyukur dengan nilai estetika warisan kesenian Negara. Stesen pertama. dan D y Plan aktiviti (Rujuk lampiran 3) y EAP (Perancangan aktiviti mengikut pengalaman) y Kecerdasan pelbagai Kinestetik Isi pelajaran y Sampul surat (Rujuk lampiran 4) y Ciri pakaian tradisional (Rujuk lampiran 5) y Jadual pemarkahan (rujuk lampiran 6) . Setiap kumpulan akan dinamakan dengan : a) Harmoni b) Aman c) Damai d) Ceria 3.

Di dalam setiap sampul surat tersebut terdapat petunjuk yang menceritakan tentang pakaian tradisional yang bakal dicari. ketiga 5 markah dan seterusnya 2 markah. terdapat 4 buah kotak yang mengandungi kad perkataan yang terdiri daripada ciri-ciri pakaian tradisional.menolong Disiplin Tanggungjawab Unsur Patriotisme : y Berbangga dengan kepelbagaian pakaian tradisional Malaysia.kuning. 6. 5. Murid akan bergerak ke stesen kedua untuk mencari jenis pakaian tradisional yang telah dikenalpasti. 8. Stesen ketiga. 7. Murid akan diberi masa 30 saat untuk mencari ciri-ciri pakaian yang berpadanan dengan 7 Nilai murni y y y y y Kerjasama Jujur Tolong. . hijau dan biru. Kumpulan yang pertama sampai akan mendapat 10 markah. kedua 7 markah .

Setiap jawapan yang betul akan diberi 5 markah dan jawapan yang tidak tepat ditolak 5 markah. kumpulan damai kotak C dan kumpulan harmoni kotak D. 9. dan apabila wisel dibunyikan setiap kumpulan harus berhenti mencari dan bertukar ke kotak yang lain. 10. 11. Aktiviti ini diteruskan sehingga kesemua kumpulan selesai mencari kad di dalam keempatempat kotak berkenaan.pakaian mereka. kumpulan Aman kotak B. 8 . Guru akan memberi masa 30 saat. Sebagai contoh kumpulan Ceria akan mendapat kotak A.

Guru menunjukkan contoh rekaan pakaian 1 Malaysia. Langkah 3 (15 minit) 1. setiap murid akan melekatkan kad-kad tersebut di atas meja yang terdapat pakaian tradisional yang diwakili setiap kumpulan. Murid-murid dikehendaki merekacipta pakaian tradisional 1 Malaysia yang menggabungkan kesemua ciri pakaian tradisional kaum-kaum di Malaysia. Murid akan membentangkan jawapan dan guru akan memberikan ulasan dan komen. 13.12. 2. y Pembelajaran masteri BBM y y y Kertas sebak Marker Warna y Kajian masa hadapan y Kecerdasan pelbagai Verbal linguistik Visual ruang Isi pelajaran y Contoh rekaan pakaian 1 Malaysia (Rujuk lampiran 7) Nilai murni y y Bekerjasama Tolak ansur 9 . Wakil kumpulan akan membentangkan hasil rekaan. Setelah itu.

Guru memberi ulasan dan komen. Penutup (10 minit) 1. Guru memberi penghargaan terhadap perhatian dan kerjasama murid sepanjang pengajaran. 4.3. Guru member ulasan dan membuat refleksi 3. 2. Rumusan akan dilakukan oleh guru. Murid diminta untuk melengkapkan lembaran kerja yang mengandungi huruf yang tidak tersusun. Unsur patriotisme y Bersama bertanggungjawab memelihara warisan Negara. y y KBKK Permainan bahasa BBM Lembaran kerja (rujuk lampiran 8) Isi pelajaran (rujuk lampiran 8) Nilai murni : y y Tanggungjawab Disiplin Unsur Patriotisme : Cintakan Tanah air 10 .

Lampiran 1 Rajah 1. 5. Kaum manakah yang menggunakan ketupat? Kaum manakah yang sinonim dengan gelang ini? Kaum manakah yang dikaitkan dengan angpau? Bilakahketupat ini biasanya digunakan? Bagaimana pula dengan angpau dan gelang? Pada pendapat murid-murid. sila bagi contoh lain yang sesuai untuk menggambarkan identiti setiap kaum? 11 . 3. 4.1 : Gambar ketupat (Masyarakat Melayu) Rajah 1. 6. 2.2 : Gambar gelang (Masyarakat India) Rajah 1.3 : Gambar Angpau (Masyarakat Cina) Contoh soalan: 1.

Contoh 1 Pakaian Tradisional Orang Melayu Orang Cina Orang India Sabah dan Sarawak Baju Kurung Ceongsam Sari Kelambi Baju Melayu Samfu Dhoti Sinuangga Baju Kebaya Makua Kurta Sinompukung g 12 .Lampiran 2 Membuat peta minda tentang jenis-jenis pakaian mengikut kaum.

Contoh 2 Pakaian Tradisional Baju Kurung Orang Melayu Baju Melayu Baju Kebaya Ceongsam Orang Cina Samfu Makua Sari Orang India Dhoti Kurta Kelambi Sabah dan Sarawak Sinuangga Sinompukung 13 .

Contoh 3 Pakaian tradisional India Melayu China Sabah dan Sarawak PERMAINAN TRADISIONAL 14 .

Kotak 1 2 3 4 Kumpulan Ceria a b c d Kumpulan Aman b c d a Kumpulan Damai c d a b Kumpulan Harmoni D A B C Jadual 3.Lampiran 3 CERIA DAMAI AMAN HARMONI Rajah 3. Petunjuk : :kerusi : kotak : meja kumpulan 15 .1 : Susunan contoh bilik darjah semasa akiviti stesen.2 : Pembahagian kotak mengikut pusingan.

Siapakah saya? Saya selalunya berwarna merah. Kaum ini amat sukakan warna merah kerana mereka yakin bahawa warna ini membawa tuah. Dayang Nuraini suka menggunakan saya semasa menyambut pesta gawai. Siapakah saya? Saya biasanya dipakai untuk perayaan Deepavali. Saya biasanya dipakai pada Hari Raya Aidilfitri. Siapakah saya? Saya selalunya berwarna hitam. mereka akan memakai saya dan menari beramai-ramai. Kadangkala saya dipakai untuk ke kuil. Saya dipakai oleh kaum wanita sahaja. Pada ketika itu. Saya suka melilit di badan wanita.Lampiran 4 Petunjuk di dalam sampul surat. Saya mempunyai pelbagai warna. Mei Ling menggunakan saya untuk menyambut tahun baru. corak dan bentuk. Siapakah saya? 16 .

Lampiran 5 Berbiku Butang pada bahagian bahu Dililit pada badan Warna hitam berbaldu Terdapat dua helai iaitu baju dan kain Mempunyai satu saku Leher tinggi Kain panjang berukuran 6 meter Anak baju sedondon dengan kain Dihiasi perhiasan barang emas Skirt pendek bawah lutut Bentuk sendat di pinggang Berlengan panjang Belahan kiri dan kanan Bahagian hujung bersulam di atas bahu kiri Dihiasi labuci serta manik pada kain Tidak berlengan Berleher teluk belanga Diperbuat daripada kain sutera lembut Renda siling berwarna keemasan 17 .

Lampiran 6 Markah 1 Kumpulan Ceria Kumpulan Aman Kumpulan Damai Kumpulan Harmoni 2 3 Jdual 6. 7 markah. 10 markah. (Pertama. 5 markah.1 : Jadual pemarkahan kumpulan Pusingan 1 : Kumpulan yang paling pantas meneka pakaian mereka dan bergerak kearah pakaian tradisional mereka. 7 markah. Ketiga. Terakhir 2 markah) 2 : Kumpulan yang menunjukkan kerja sama di dalam satu pasukan (Pertama. 5 markah. 10 markah. Kedua. Ketiga. Jika betul 5 markah dan salah 5 markah. 18 . Kedua. Terakhir 2 markah) 3 : Kad perkataan yang diambil.

Lampiran 7 Pakaian ! Malaysia yg direka cikgu 19 .

THIDO 5. SAMONGCE 8. TAKUR 6. LAMKEBI : : : : : : : : : ____________________ ____________________ ____________________ ____________________ ____________________ ____________________ ____________________ ____________________ ____________________ 20 . JUBA LAMEYU 3. FUSAM 7. Contohnya: JAUB BAAYKE : Baju Kebaya 1.Lampiran 8 Susun huruf tersebut supaya menjadi perkataan yang betul. NUANGGASI 9. ABJU RUNGKU 4. RISA 2.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->