RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN KAJIAN TEMPATAN

Tarikh Masa Kelas Bilangan murid Tema Tajuk

: 3 Ogos 2010 : 8.00 pagi ± 9.00 pagi : 5 Mawar : 40 orang : Kebudayaan dan kesenian : Cara hidup (pakaian)

Hasil pembelajaran : 1. Menghuraikan jenis-jenis pakaian tradisional yang terdapat di Malaysia secara berpasangan melalui peta minda. 2. Menentukan ciri-ciri pakaian tradisional yang telah dipilih melalui kaedah stesen. 3. Merekacipta pakaian 1 Malaysia yang menggabungkan kesemua ciri pakaian tradisional Malaysia.

Aktiviti pengajaran dan pembelajaran 1. Menghuraikan jenis-jenis pakaian tradisional mengikut setiap kaum dalam bentuk peta minda. 2. Memadankan ciri-ciri pakaian tradisional yang telah dipilih melalui kaedah stesen. 3. Mencipta pakaian tradisional 1 Malaysia dan mempersembahkan hasil rekaan di hadapan kelas.

1

Pengisian Kurikulum : y y y y y y y y y y y y Kecerdasan pelbagai Verbal linguistik Kinestetik Visual ruang Kemahiran Belajar Kemahiran Berfikir Secara Kritis dan Kreatif (KBKK) Inkuiri (penemuan) Kajian masa depan. Perbincangan Pembelajaran koperatif Perancangan aktiviti mengikut pengalaman. Pembelajaran masteri

Penyerapan nilai murni y y y y y Kerjasama Tolong-menolong Hormat-menghormati Amanah Bertanggungjawab

Unsur Patriotisme 1. Perasaan cintakan tanah air 2. Berbangga dengan kepelbagaian pakaian tradisional pelbagai kaum di Malaysia 3. Berbangga dengan nilai-nilai estetika warisan kesenian negara. 4. Bersama bertanggungjawab memelihara warisan negara. 5. Bersyukur dan berbangga dengan kepelbagaian budaya di Malaysia 6. Bersyukur dan berbangga menjadi rakyat Malaysia.
2

kad perkataan. kertas sebak.Sumber pengajaran dan pembelajaran. 3. komputer riba. BBM : Model-model pakaian tradisional mengikut kaum. ketupat. sampul surat. 3 . Pengetahuan sedia ada 1. Murid mengetahui kepelbagaian kaum yang terdapat di Malaysia 2. pen marker. kotak maklumat. Murid-murid didedahkan dengan kepelbagaian unsur-unsur tradisional pada setiap pakaian tradisional di Malaysia. layar skrin. angpau. pembesar suara. y y ABM : LCD. gelang kaum india. Murid pernah membaca artikel berkaitan pakaian tradisional di Malaysia. Murid pernah melihat dan mengetahui pelbagai jenis pakaian tradisional mengikut kaum di Malaysia. 4.

4. y y KBKK Inkuiri (penemuan) BBM y y y Ketupat Gelang Angpau Isi pelajaran (Rujuk lampiran 1) Nilai : y y Cintakan Negara Kerjasama Unsur Patriotisme: y Berbangga dengan kepelbagaian kaum di Malaysia y Bersyukur dan berbangga dengan kepelbagaian kaum. Tajuk: Pakaian Tradisional Malaysia 4 . 2. Murid bersoal jawab dengan guru tentang skop budaya dan adat resam. Guru mengaitkan aktiviti. 3.Prosedur Perlaksanaan Rancangan Pengajaran Harian Kajian Tempatan Elemen Pembelajaran Prosedur bestari/ Kemahiran Generik Catatan Set induksi (5 minit) 1. Guru menunjukkan kepada murid tiga jenis benda yang sinonim dengan budaya kaumkaum utama di Malaysia. Murid-murid akan diberitahu tentang kepelbagaian adat resam yang ada pada setiap kaum di Malaysia.

Baju Kurung . Pakaian: .Ceongsam . 2. Setiap pasangan akan diberikan satu lembaran kerja dan setiap pasangan membentuk peta minda tentang jenis kaum di Malaysia dan pakaian tradisional mereka. 4.Dhoti NIlai : y y Bekerjasama Rajin 5 . Guru akan mengaitkan video ³warna-warna Malaysia´ dengan topik pembelajaran. 3.Sari .Langkah 1 (10 minit) 1. Guru menayangkan video ³warna-warna Malaysia´ nyanyian Siti Nurhaliza yang memaparkan kepelbagaian budaya khususnya pakaian trasional kaum-kaum di Malaysia.Baju Melayu . Murid akan melihat tayangan video sekali lagi dan menyanyi bersama-sama lagu tersebut. y y y KBKK Kemahiran belajar Perancangan aktiviti mengikut pengalaman BBM : y y y LCD Pembesar suara Komputer riba y - Kecerdasan pelbagai Verbal linguistik Visual ruang Isi pelajaran y y (Rujuk lampiran 2) Tayangan video: Video yang ditayangkan menunjukkan kepelbagaian budaya termasuk pakaian tradisional setiap kaum di Malaysia. Murid dikehendaki mencari pasangan.

B. Murid akan mendengar arahan guru tentang peraturan dan cara permainan secara senyap dan teliti. 6. 2. Murid dibahagikan kepada 4 kumpulan. Setiap kumpulan akan dinamakan dengan : a) Harmoni b) Aman c) Damai d) Ceria 3. 6 y y Perbincangan Pembelajaran koperatif BBM y y y y y Sampul surat Model pakaian Kad pakaian Wisel Kotak A. Guru memberi ulasan dan peneguhan. Setiap kumpulan akan memilih antara sampul surat berwarna ungu. Beberapa murid untuk pasangan dipilih Unsur Patriotisme : y Berbangga dan bersyukur dengan nilai estetika warisan kesenian Negara. akan mempersembahkan peta minda masing- masing. 4. Stesen pertama. dan D y Plan aktiviti (Rujuk lampiran 3) y EAP (Perancangan aktiviti mengikut pengalaman) y Kecerdasan pelbagai Kinestetik Isi pelajaran y Sampul surat (Rujuk lampiran 4) y Ciri pakaian tradisional (Rujuk lampiran 5) y Jadual pemarkahan (rujuk lampiran 6) . Langkah 2 (20 minit) 1.5. C.

terdapat 4 buah kotak yang mengandungi kad perkataan yang terdiri daripada ciri-ciri pakaian tradisional. 7. ketiga 5 markah dan seterusnya 2 markah. Murid akan bergerak ke stesen kedua untuk mencari jenis pakaian tradisional yang telah dikenalpasti. 6. Murid akan diberi masa 30 saat untuk mencari ciri-ciri pakaian yang berpadanan dengan 7 Nilai murni y y y y y Kerjasama Jujur Tolong. 8. hijau dan biru.kuning. Kumpulan yang pertama sampai akan mendapat 10 markah. . 5. Stesen ketiga. kedua 7 markah .menolong Disiplin Tanggungjawab Unsur Patriotisme : y Berbangga dengan kepelbagaian pakaian tradisional Malaysia. Di dalam setiap sampul surat tersebut terdapat petunjuk yang menceritakan tentang pakaian tradisional yang bakal dicari.

kumpulan damai kotak C dan kumpulan harmoni kotak D. kumpulan Aman kotak B.pakaian mereka. 11. Setiap jawapan yang betul akan diberi 5 markah dan jawapan yang tidak tepat ditolak 5 markah. Sebagai contoh kumpulan Ceria akan mendapat kotak A. 10. Guru akan memberi masa 30 saat. Aktiviti ini diteruskan sehingga kesemua kumpulan selesai mencari kad di dalam keempatempat kotak berkenaan. dan apabila wisel dibunyikan setiap kumpulan harus berhenti mencari dan bertukar ke kotak yang lain. 8 . 9.

12. y Pembelajaran masteri BBM y y y Kertas sebak Marker Warna y Kajian masa hadapan y Kecerdasan pelbagai Verbal linguistik Visual ruang Isi pelajaran y Contoh rekaan pakaian 1 Malaysia (Rujuk lampiran 7) Nilai murni y y Bekerjasama Tolak ansur 9 . 2. Guru menunjukkan contoh rekaan pakaian 1 Malaysia. Langkah 3 (15 minit) 1. Murid-murid dikehendaki merekacipta pakaian tradisional 1 Malaysia yang menggabungkan kesemua ciri pakaian tradisional kaum-kaum di Malaysia. Setelah itu. Murid akan membentangkan jawapan dan guru akan memberikan ulasan dan komen. setiap murid akan melekatkan kad-kad tersebut di atas meja yang terdapat pakaian tradisional yang diwakili setiap kumpulan. 13. Wakil kumpulan akan membentangkan hasil rekaan.

Guru member ulasan dan membuat refleksi 3. y y KBKK Permainan bahasa BBM Lembaran kerja (rujuk lampiran 8) Isi pelajaran (rujuk lampiran 8) Nilai murni : y y Tanggungjawab Disiplin Unsur Patriotisme : Cintakan Tanah air 10 . Murid diminta untuk melengkapkan lembaran kerja yang mengandungi huruf yang tidak tersusun. Penutup (10 minit) 1. Rumusan akan dilakukan oleh guru.3. 4. 2. Guru memberi ulasan dan komen. Unsur patriotisme y Bersama bertanggungjawab memelihara warisan Negara. Guru memberi penghargaan terhadap perhatian dan kerjasama murid sepanjang pengajaran.

1 : Gambar ketupat (Masyarakat Melayu) Rajah 1.2 : Gambar gelang (Masyarakat India) Rajah 1. 2. 5. 6. Kaum manakah yang menggunakan ketupat? Kaum manakah yang sinonim dengan gelang ini? Kaum manakah yang dikaitkan dengan angpau? Bilakahketupat ini biasanya digunakan? Bagaimana pula dengan angpau dan gelang? Pada pendapat murid-murid. 3.Lampiran 1 Rajah 1. sila bagi contoh lain yang sesuai untuk menggambarkan identiti setiap kaum? 11 .3 : Gambar Angpau (Masyarakat Cina) Contoh soalan: 1. 4.

Contoh 1 Pakaian Tradisional Orang Melayu Orang Cina Orang India Sabah dan Sarawak Baju Kurung Ceongsam Sari Kelambi Baju Melayu Samfu Dhoti Sinuangga Baju Kebaya Makua Kurta Sinompukung g 12 .Lampiran 2 Membuat peta minda tentang jenis-jenis pakaian mengikut kaum.

Contoh 2 Pakaian Tradisional Baju Kurung Orang Melayu Baju Melayu Baju Kebaya Ceongsam Orang Cina Samfu Makua Sari Orang India Dhoti Kurta Kelambi Sabah dan Sarawak Sinuangga Sinompukung 13 .

Contoh 3 Pakaian tradisional India Melayu China Sabah dan Sarawak PERMAINAN TRADISIONAL 14 .

1 : Susunan contoh bilik darjah semasa akiviti stesen. Petunjuk : :kerusi : kotak : meja kumpulan 15 . Kotak 1 2 3 4 Kumpulan Ceria a b c d Kumpulan Aman b c d a Kumpulan Damai c d a b Kumpulan Harmoni D A B C Jadual 3.2 : Pembahagian kotak mengikut pusingan.Lampiran 3 CERIA DAMAI AMAN HARMONI Rajah 3.

Kaum ini amat sukakan warna merah kerana mereka yakin bahawa warna ini membawa tuah. corak dan bentuk. Saya mempunyai pelbagai warna. Saya biasanya dipakai pada Hari Raya Aidilfitri. Kadangkala saya dipakai untuk ke kuil. Siapakah saya? 16 . Siapakah saya? Saya biasanya dipakai untuk perayaan Deepavali. Siapakah saya? Saya selalunya berwarna merah. Dayang Nuraini suka menggunakan saya semasa menyambut pesta gawai. Siapakah saya? Saya selalunya berwarna hitam.Lampiran 4 Petunjuk di dalam sampul surat. Saya suka melilit di badan wanita. Saya dipakai oleh kaum wanita sahaja. Mei Ling menggunakan saya untuk menyambut tahun baru. Pada ketika itu. mereka akan memakai saya dan menari beramai-ramai.

Lampiran 5 Berbiku Butang pada bahagian bahu Dililit pada badan Warna hitam berbaldu Terdapat dua helai iaitu baju dan kain Mempunyai satu saku Leher tinggi Kain panjang berukuran 6 meter Anak baju sedondon dengan kain Dihiasi perhiasan barang emas Skirt pendek bawah lutut Bentuk sendat di pinggang Berlengan panjang Belahan kiri dan kanan Bahagian hujung bersulam di atas bahu kiri Dihiasi labuci serta manik pada kain Tidak berlengan Berleher teluk belanga Diperbuat daripada kain sutera lembut Renda siling berwarna keemasan 17 .

18 . Terakhir 2 markah) 2 : Kumpulan yang menunjukkan kerja sama di dalam satu pasukan (Pertama. 10 markah. Kedua. 7 markah. 5 markah.Lampiran 6 Markah 1 Kumpulan Ceria Kumpulan Aman Kumpulan Damai Kumpulan Harmoni 2 3 Jdual 6. Kedua. 7 markah. Ketiga.1 : Jadual pemarkahan kumpulan Pusingan 1 : Kumpulan yang paling pantas meneka pakaian mereka dan bergerak kearah pakaian tradisional mereka. 5 markah. 10 markah. (Pertama. Jika betul 5 markah dan salah 5 markah. Terakhir 2 markah) 3 : Kad perkataan yang diambil. Ketiga.

Lampiran 7 Pakaian ! Malaysia yg direka cikgu 19 .

LAMKEBI : : : : : : : : : ____________________ ____________________ ____________________ ____________________ ____________________ ____________________ ____________________ ____________________ ____________________ 20 . ABJU RUNGKU 4. JUBA LAMEYU 3. TAKUR 6. THIDO 5. SAMONGCE 8.Lampiran 8 Susun huruf tersebut supaya menjadi perkataan yang betul. FUSAM 7. RISA 2. NUANGGASI 9. Contohnya: JAUB BAAYKE : Baju Kebaya 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful