P. 1
Pengurusan Disiplin Murid

Pengurusan Disiplin Murid

|Views: 113|Likes:
Published by hemolacria

More info:

Published by: hemolacria on Oct 18, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/16/2013

pdf

text

original

KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

Kementerian Pelajaran menghadapi kesukaran untuk menangani masalah salah laku murid ini sekiranya faktor penyebabnya berpunca dari luar sekolah dan jika salah laku disiplin, termasuk jenayah dilakukan oleh murid di luar sekolah.

MENANGANI GEJALA DISIPLIN MURID DI SEKOLAH

STRATEGI PENDAHULUAN
Gejala disiplin murid merupakan masalah yang merunsingkan semua pihak di negara kita. Isu disiplin dan keselamatan murid dalam abad ke-21 sudah menjadi semakin kompleks dan usaha untuk menanganinya perlu dilaksanakan melalui pendekatan yang holistik.

Pengwujudan Jawatankuasa Peringkat KPM
Kementerian Pelajaran Malaysia telah mewujudkan jawatankuasa peringkat tertinggi bagi menangani gejala disiplin murid. Jawatankuasa tertinggi tersebut adalah Jawatankuasa Induk Menangani Gejala Disiplin.

1

2

Jawatankuasa Bertindak Dalam Aspek Perundangan Dan Penguatkuasaan. menugaskan ‘flying squads’ turun ke beberapa buah sekolah di seluruh negara yang didapati mempunyai masalah salah laku murid. faksimili bagi membolehkan lebih ramai anggota masyarakat dilibatkan di samping mengenepikan dakwaan bahawa gejala disiplin murid disembunyikan oleh pihak sekolah. Antara langkah segera yang telah diputuskan oleh KPM mewujudkan saluran aduan terus. e-mail. Jawatankuasa Bertindak Bagi Pendekatan Psikologi Dan Kesihatan dan Jawatankuasa Bertindak Bagi Pendekatan Masyarakat. Empat jawatankuasa ini telah menerima dan mengkaji lebih 250 cadangan awam. 3 4 . melalui talian terus (hotline). dan menggerakkan kerjasama lebih erat dengan PDRM. menubuhkan Sekretariat Tetap Menangani Gejala Salah Laku Murid yang dianggotai oleh pegawai-pegawai kanan Kementerian Pelajaran dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) bagi menyelaraskan segala tindakan yang hendak dilaksanakan.4 Jawatankuasa Bertindak Jawatankuasa Bertindak Menangani Isu-Isu Sekolah.

Setelah diteliti didapati kadar penglibatan murid dengan jenayah ( kes polis ) dalam tempoh 5 tahun ( 2001 . kita juga telah membuka Laman Web Aduan Disiplin yang telah beroperasi sejak bulan Mac 2006. 1959] yang digubal di bawah Ordinan Pelajaran 1957 (Education Ordinance. 5 6 .03 % daripada jumlah murid keseluruhannya.Pemantapan Sistem Aduan Disiplin ( SAD ) Bagi memperkemaskan lagi pengurusan aduan disiplin. PPP(DM)2006 akan berupaya menangani dinamik perubahan berkaitan disiplin murid. 1957). Bagi memperluaskan lagi ruang untuk pihak awam membuat aduan. Peraturan-Peraturan Pendidikan (Disiplin Murid) 2006 { PPP (DM) 2006 } telah selesai digubal oleh KPM dan telah dihantar ke Pejabat Peguam Negara untuk semakan. Kementerian Pelajaran telah membangunkan Sistem Aduan Disiplin (SAD) untuk menggantikan pengurusan secara manual maklumat aduan disiplin. Pihak KPM juga telah meneliti statistik penglibatan murid dengan jenayah yang dikemukakan oleh pihak PDRM. Permuafakatan Bersama PDRM Pemantapan Peraturan Disiplin Sekolah Peraturan-Peraturan Pendidikan yang berkuatkuasa pada masa ini bagi mengawal disiplin murid adalah Peraturan-Peraturan Pelajaran (Disiplin Sekolah) 1959 [Education (School Discipline) Regulations.2005 ) masih agak konsisten iaitu pada kadar 0.

7 8 .memantau dan menilai strategi peningkatan disiplin Murid Memastikan peraturan sekolah dikuatkuasakan.melaksana.sambungan Akta Pendidikan Ordinan Pelajaran 1957 Surat-surat Pekeliling Kementerian Pelajaran Malaysia Buku Panduan Tatacara Disiplin Sekolah Untuk Guru Besar dan Guru Sistem Fail dan Rekod Perancangan Strategik Peningkatan Disiplin Murid Buku-buku Panduan dan Pekeliling Buku Peraturan Sekolah Data/Rekod Salahlaku SSDM Jawatankuasa Disiplin Murid Ketua Guru Disiplin Badan Pengawas Sekolah Antara tanggungjawabnya ialah : Menyediakan Peraturan Sekolah (termasuk asrama) Merancang.

Mengikut Ordinan Pelajar 1957. Peranannya ialah membantu Pengetua dalam membuat keputusan / menentukan hukuman terutamanya bagi kes salahlaku berat. (yang berkuatkuasa sekarang).Penggantungan Sementara menunggu hasil siasatan 9 10 . kuasa menjalankan hukuman terhadap murid yang didapati melanggar peraturan sekolah/asrama adalah kuasa Pengetua Hukuman Biasa .Ketua Warden Pengawas Asrama Giliran Warden Bertugas Buku Laporan Warden Bertugas/ Pemantauan Sistem Kawalan Keluar/Masuk Asrama Dalam Ordinan Pelajaran 1957 tidak dinyatakan Jawatankuasa Disiplin Murid namun begitu sekolah boleh menubuhkan Jawatankuasa disiplinnya.Penahanan Gantung Persekolahan .Organisasi .Rotan .Amaran .Denda .Sebagai Hukuman .

Sekiranya murid menafikan tuduhan tersebut .4.Sediakan Laporan . Menerima aduan salahlaku Murid Memastikan akan kebenaran aduan Setelah pasti. surat pertuduhan dikeluarkan kepada murid berkenaan. 3. Murid dipanggil dan pertuduhan dibacakan.Ponteng Sekolah 5. Serahkan laporan siasatan kepada Pengetua.Siasatan . 1.Pastikan bukti cukup dan lengkap 2.Kesalahan berulang-ulang.Pengakuan secara bertulis daripada Murid berkenaan dan saksi . masih tidak berubah . buat siasatan untuk membuktikan kesalahannya / maklumat . Buang Asrama Gantung Asrama Buang Sekolah . murid mempunyai hak untuk membela dirinya atau dibicarakan.Tingkahlaku Serius . 7. Bila wujud prima facie. Murid mesti diberi peluang membela diri. 6. 11 12 . Pengetua menilai laporan dan tentukan kes tersebut bersabit (wujud prima facie) atau tidak. Sekiranya murid mengaku atas pertuduhan tersebut maka Pengetua bolehlah membuat keputusan.

Sekiranya murid dapat membuktikan yang ia tidak bersalah.8. Ketegasan dan keadilan . Jangan jatuhkan hukuman serta merta sebelum diusul periksa atau dibicarakan. Sekiranya murid terbukti bersalah. Jatuhkan hukuman seadil-adilnya dan setimpal dengan kesalahan yang dilakukan murid. Kesemua salahlaku murid hendaklah direkodkan . Hukuman rotan ditapak tangan atau dibahagian punggung yang beralas. maka Pengetua hendaklah mengenakan hukuman Ibubapa / penjaga dimaklumkan secepat mungkin perkara yang berlaku terhadap anaknya. Oleh kerana Pengetua sahaja yang boleh menggantung atau buang sekolah maka surat-surat ini ditandatangani oleh Pengetua Setiap surat hendaklah jelas dan tepat supaya tidak dipertikaikan Nyatakan tempat mengemukakan rayuan iaitu Pendaftar di JPN berkenaan. 13 14 . Pengetua boleh membuat keputusan bahawa murid berkenaan tidak bersalah.setiap kesalahan pasti dihukum.

15 16 . pihak sekolah perlu dengan sertamerta memaklumkan PPD/JPN/KPM seterusnya mengemukakan laporan lengkap mengenai kejadian tersebut. Kes-kes yang mengakibatkan hukuman berat i. Sekiranya penjaga tidak datang maka sekolah perlu menghantar murid kerumahnya (terutama murid yang tinggal di asrama). pihak sekolah mesti memanggil penjaganya untuk menyerahkan anaknya.e (buang sekolah/gantung sekolah atau buang asrama).Murid yang dikenakan hukuman buang sekolah / gantung sekolah atau dibuang asrama.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->