Soalan kuiz pengetahuan am dan hal ehwal semasa 1.

Berapakah jumlah warna yang terdapat pada Jalur Gemilang?

A.

3 5 4 2

B. C. D.

2. Siapakah Perdana Menteri Malaysia yang ketiga?

A. Tun Abdul Razak B. Tun Hussein Onn C. Tun Dr. Mahathir D. Tengku Abdul Rahman

3. Negara manakah yang menjadi tuan rumah bagi perlawanan bola sepak Piala Dunia?

A. Afrika Selatan B. Afrika Utara C. Amerika Utara
D. Amerika Selatan

4. Antara yang berikut, pasangan manakah yang salah?

A. Tun Dr. Mahathir B. Tun Abdul Razak C. Tun Hussein Onn

-

Bapa Pembangunan Malaysia Bapa Pembangunan Bapa Penyatuan

Negeri Sembilan D. Bagaimanakah kita boleh mencapai perpaduan di kalangan pelbagai kaum di Malaysia? I. IV. Johor B. Selangor C. Tengku Abdul Rahman - Bapa Kemerdekaan 5. Pulau Pinang B. Melaka C.D. Qariah yang menjadi johan Tilawah Al. Melaka 6. II. Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur D. Bersopan santun Mengamalkan cara hidup sendiri Bertatasusila Paksaan oleh pihak kerajaan . III. Pahang 7. Di negeri manakah terdapatnya Eye On Malaysia? A.Quran Peringkat Kebangsaan pada tahun ini berasal dari mana? A.

II dan IV 8. I dan III C. II dan III D..A.. Yang di-Pertuan Agong D... Pesta Keamatan yang disambut oleh masyarakat Kadazan di Sabah adalah bertujuan . memuja semangat tanah 9... Orang ramai B.. A. I dan II B. memuja semangat padi D. Siapakah yang melantik Perdana Menteri? A... memuja semangat bukit C. Majlis Raja-raja ...... memuja para dewata B. Timbalan Perdana Menteri C..

. Sabah D............ merah .. Di Bawah ini adalah negeri-negeri ASEAN kecuali ....... Jepun C. Pulau Pinang 11.. A. Laos B.. Apakah warna asas? A.. Pahang B. A... Hitam ... Sarawak 13.. Perlis B... Kemboja 12....... Negeri yang terbesar di Malaysia ialah negeri ....10. Negeri manakah yang terkenal dengan pembuatan labu sayong? A. putih. Pahang D. Terengganu C...... Filipina D. Perak C.

B. kuning. Siapakah ynag memperkenalkan Konsep Satu Malaysia? A. biru. Dato’ Seri Mohamed Nazri bin Abdul Aziz D. Biru. Pahang B. Sarawak C. Dato’ Sri Mohd Najib bin Tun Abdul Razak 15. Namakan planet yang terbesar di alam semesta? . Hijau. putih 14. Tun Dr. kuning D. Di negeri manakah letaknya Gunung Tahan? A. Merah. Perak D. Pulau Pinang 16. Tan Sri Dato’ Haji Muhyiddin bin Mohd Yassin C. Mahathir bin Mohamad B. biru. putih C.

Marikh 17. Untuk memadamkan api . Zuhal D.A. Untuk menyalakan api C. Pluto B. Musytari C. Untuk tumbuhan B. Apakah kegunaan oksigen? A. Untuk bernafas D.

. Rakyat Malaysia hanya satu negeri sajaha yang bersatu padu dan cintakan negara....... Hanya satu kaum sahaja yang hidup bersatu padu... Pemimpin-pemimpin Malaysia hidup bersatu padu. Berdasarkan gambar 2... ...... C. 19..... D....... B.... A..... Soalan 18 berdasarkan gambar 1 Gambar 1 Logo di atas membawa maksud ..18.. Rakyat Malaysia hidup bersatu padu dan cintakan negara. namakan jenis pakaian yang di pakai oleh kaum tersebut...... Soalan 19 berdasarkan gambar 2......

. bahagian manakah yang mengandungi banyak serat. Pavadai choli dan bhangra Punjabi C. Soalan 21 berdasarkan gambar 4. Lehenga dan kurta Gambar 2 20. Sari dan dhoti B. 21. Soalan 20 berdasarkan gambar 3 A B C D Gambar 3 Berdasarkan gambar di atas.A. Sari dan kurta D.

Serunai 22. ... Inggeris Belanda Siam Portugis 23.... Soalan 23 berdasarkan gambar 6. Gambar 5 Bangunan di atas adalah tinggalan sejarah orang .... Trompet C.. Seruling B.Gambar 4 Namakan alat muzik kebesaran diraja pada gambar 4... A...... A..... Soalan 22 berdasarkan gambar 5. .. D..... B. C........

Belanda ...Soalan 24 berdasarkan gambar 7 Gambar 7 Kesan dari kedatangan pedagang asing di negeri Melaka telah mewujudkan masyarakat ............Gambar 6 Gambar di atas merujuk satu permainan rakyat yang terkenal di ........ sehingga kini... Portugis C....... Baba dan nyonya B..... Cina D...... A.. A......... Utara Malaysia B............. Selatan Malaysia C.... Pantai Barat Malaysi 24........ Pantai Timur Malaysia D....

Berdasarkan gambar dan pernyataan di atas namakan alat muzik tradisional ini. Soalan 24 berdasarkan gambar 8 Gambar 8 - Dimainkan bagi mengiringi lagu-lagu budaya.24. Gendang . A.Kompang B. Biasa digunakan untuk mengiringi lagu-lagu tradisional. Popular di negeri Pahang.

.. Soalan 25 berdasarkan gambar 9.. B.... Pengurusan bahan buangan D... . Mengolah semula bahan buangan untuk menghasilkan barangan yang baru.... A..... Gambar 9 Simbol di atas merujuk kepada .C...... Arah angin berpusing ........... Mengurangkan bahan buangan C. Gong D..... Rebana 25................

Helang D. Soalan 26 berdasarkan gambar 10. A. namakan burung yang menjadi Burung Rasmi bagi salah satu negeri di Malaysia. Enggang . Gambar 10 Berdasarkan gambar 10.26. Undan B. Kenyalang C.

Soalan 27 berdasarkan gambar 11. Tarian ini diiringi oleh gong.27. dram dentuman mercun . Gambar 11 Kostum ini digunakan dalam salah satu tarian kaum di Malaysia.

28.. Jawa ...... Selangor C. Gambar 12 Tarian di atas berasal dari . mengapakah tarian ini ditarikan? A. D. Sebagai upacara menghalau hantu.Berdasarkan gambar dan pernyataan di atas . B.... Johor D.. ...... C. A. Sebagai upacara membuang semangat jahat dan upacara meminta tuah.. Soalan 28 berdasarkan gambar 12. Sebagai upacara memuja semangat singa. Sebagai upacara mengingati tuhan... Sumatera B....

29. A. Soalan 29 berdasarkan gambar 13. sabun dan lilin . Gambar 13 Nyatakan produk yang menggunakan tumbuhan di atas sebagai bahan utama. Majerin.

.. Bougainvillea B.. A..B.. Portulaca Grandiflora .. Lantana Camara D.. minyak rambut dan jus C. . beg tangan dan sarung tangan 30.. Hibiscus Rosa Sinensis C. biskut dan penyapu D. Kertas minyak... Keju.. Kuih-muih.. Soalan 30 berdasarkan gambar 14. Gambar 14 Nama saintifik bagi bunga yang ditunjukkan dalam gambar 14 ialah .

Gambar 15 Suku kaum apakah yang menarikan tarian di atas? A. Kadazan . Murut C. Bajau B. Soalan 31 berdasarkan gambar 15.31. Iban D.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful