P. 1
kuiz 2010

kuiz 2010

|Views: 3,108|Likes:
Published by hakira

More info:

Published by: hakira on Oct 18, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/14/2015

pdf

text

original

Soalan kuiz pengetahuan am dan hal ehwal semasa 1.

Berapakah jumlah warna yang terdapat pada Jalur Gemilang?

A.

3 5 4 2

B. C. D.

2. Siapakah Perdana Menteri Malaysia yang ketiga?

A. Tun Abdul Razak B. Tun Hussein Onn C. Tun Dr. Mahathir D. Tengku Abdul Rahman

3. Negara manakah yang menjadi tuan rumah bagi perlawanan bola sepak Piala Dunia?

A. Afrika Selatan B. Afrika Utara C. Amerika Utara
D. Amerika Selatan

4. Antara yang berikut, pasangan manakah yang salah?

A. Tun Dr. Mahathir B. Tun Abdul Razak C. Tun Hussein Onn

-

Bapa Pembangunan Malaysia Bapa Pembangunan Bapa Penyatuan

D. III. Tengku Abdul Rahman - Bapa Kemerdekaan 5. Melaka 6. Di negeri manakah terdapatnya Eye On Malaysia? A. Selangor C. Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur D. IV. Qariah yang menjadi johan Tilawah Al. Pulau Pinang B. Bersopan santun Mengamalkan cara hidup sendiri Bertatasusila Paksaan oleh pihak kerajaan . Bagaimanakah kita boleh mencapai perpaduan di kalangan pelbagai kaum di Malaysia? I. Melaka C.Quran Peringkat Kebangsaan pada tahun ini berasal dari mana? A. Negeri Sembilan D. II. Johor B. Pahang 7.

. II dan III D.. Orang ramai B. A.A.. memuja semangat bukit C. memuja para dewata B. memuja semangat tanah 9. Majlis Raja-raja .. memuja semangat padi D. II dan IV 8.. Siapakah yang melantik Perdana Menteri? A..... Yang di-Pertuan Agong D.. I dan III C. I dan II B.... Timbalan Perdana Menteri C... Pesta Keamatan yang disambut oleh masyarakat Kadazan di Sabah adalah bertujuan .

.... Hitam .. Terengganu C.. Perak C.. Negeri yang terbesar di Malaysia ialah negeri ... A.. Negeri manakah yang terkenal dengan pembuatan labu sayong? A.. Laos B. Apakah warna asas? A. Perlis B.... Pulau Pinang 11.. Sarawak 13..... Pahang D..... A....... Filipina D.10.... merah ... Pahang B. Sabah D. putih.. Kemboja 12.. Di Bawah ini adalah negeri-negeri ASEAN kecuali .... Jepun C.....

Biru. biru. Sarawak C. kuning. Hijau. biru. Dato’ Sri Mohd Najib bin Tun Abdul Razak 15. Tun Dr. Di negeri manakah letaknya Gunung Tahan? A. Namakan planet yang terbesar di alam semesta? . Perak D. putih 14. Siapakah ynag memperkenalkan Konsep Satu Malaysia? A. kuning D. Tan Sri Dato’ Haji Muhyiddin bin Mohd Yassin C. Pulau Pinang 16. Pahang B. putih C. Merah. Mahathir bin Mohamad B.B. Dato’ Seri Mohamed Nazri bin Abdul Aziz D.

Untuk menyalakan api C. Untuk memadamkan api . Untuk tumbuhan B.A. Untuk bernafas D. Pluto B. Musytari C. Marikh 17. Apakah kegunaan oksigen? A. Zuhal D.

Berdasarkan gambar 2.. Pemimpin-pemimpin Malaysia hidup bersatu padu. Soalan 19 berdasarkan gambar 2. Hanya satu kaum sahaja yang hidup bersatu padu.... D... Rakyat Malaysia hanya satu negeri sajaha yang bersatu padu dan cintakan negara........... 19... .... Rakyat Malaysia hidup bersatu padu dan cintakan negara............ namakan jenis pakaian yang di pakai oleh kaum tersebut. B. Soalan 18 berdasarkan gambar 1 Gambar 1 Logo di atas membawa maksud ........... A..18.. C..

Soalan 21 berdasarkan gambar 4.A. 21. . bahagian manakah yang mengandungi banyak serat. Sari dan kurta D. Soalan 20 berdasarkan gambar 3 A B C D Gambar 3 Berdasarkan gambar di atas. Lehenga dan kurta Gambar 2 20. Pavadai choli dan bhangra Punjabi C. Sari dan dhoti B.

... Inggeris Belanda Siam Portugis 23.. Serunai 22... A.. Seruling B. B... Soalan 23 berdasarkan gambar 6.......... . Soalan 22 berdasarkan gambar 5.Gambar 4 Namakan alat muzik kebesaran diraja pada gambar 4...... Trompet C. Gambar 5 Bangunan di atas adalah tinggalan sejarah orang . C... D. A. ........

... sehingga kini.....Gambar 6 Gambar di atas merujuk satu permainan rakyat yang terkenal di ...... Cina D... Pantai Barat Malaysi 24..... A.Soalan 24 berdasarkan gambar 7 Gambar 7 Kesan dari kedatangan pedagang asing di negeri Melaka telah mewujudkan masyarakat .... Belanda ........... A..... Pantai Timur Malaysia D..... Utara Malaysia B.............................. Baba dan nyonya B... Selatan Malaysia C.. Portugis C.

Biasa digunakan untuk mengiringi lagu-lagu tradisional. Popular di negeri Pahang.24. A. Soalan 24 berdasarkan gambar 8 Gambar 8 - Dimainkan bagi mengiringi lagu-lagu budaya. Berdasarkan gambar dan pernyataan di atas namakan alat muzik tradisional ini.Kompang B. Gendang .

...... .... Gambar 9 Simbol di atas merujuk kepada ...... A.... Rebana 25.. Gong D.................. Mengolah semula bahan buangan untuk menghasilkan barangan yang baru... Arah angin berpusing ..... Mengurangkan bahan buangan C.... Soalan 25 berdasarkan gambar 9.... Pengurusan bahan buangan D. B.C...

Undan B. Gambar 10 Berdasarkan gambar 10. namakan burung yang menjadi Burung Rasmi bagi salah satu negeri di Malaysia. Helang D. Soalan 26 berdasarkan gambar 10. Enggang . A. Kenyalang C.26.

dram dentuman mercun .27. Gambar 11 Kostum ini digunakan dalam salah satu tarian kaum di Malaysia. Tarian ini diiringi oleh gong. Soalan 27 berdasarkan gambar 11.

. Sebagai upacara membuang semangat jahat dan upacara meminta tuah.. Gambar 12 Tarian di atas berasal dari . Jawa ..Berdasarkan gambar dan pernyataan di atas . mengapakah tarian ini ditarikan? A..... Sebagai upacara menghalau hantu. Johor D. 28... Selangor C. A. Sebagai upacara memuja semangat singa...... ... D... Sebagai upacara mengingati tuhan. Sumatera B... Soalan 28 berdasarkan gambar 12. B. C..

A. Soalan 29 berdasarkan gambar 13.29. sabun dan lilin . Gambar 13 Nyatakan produk yang menggunakan tumbuhan di atas sebagai bahan utama. Majerin.

. Keju. Kuih-muih. Soalan 30 berdasarkan gambar 14.. A.. Gambar 14 Nama saintifik bagi bunga yang ditunjukkan dalam gambar 14 ialah . beg tangan dan sarung tangan 30. Kertas minyak. Bougainvillea B.. Lantana Camara D. minyak rambut dan jus C.B.... Portulaca Grandiflora .. Hibiscus Rosa Sinensis C.. .. biskut dan penyapu D...

Kadazan .31. Bajau B. Murut C. Gambar 15 Suku kaum apakah yang menarikan tarian di atas? A. Iban D. Soalan 31 berdasarkan gambar 15.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->