Soalan kuiz pengetahuan am dan hal ehwal semasa 1.

Berapakah jumlah warna yang terdapat pada Jalur Gemilang?

A.

3 5 4 2

B. C. D.

2. Siapakah Perdana Menteri Malaysia yang ketiga?

A. Tun Abdul Razak B. Tun Hussein Onn C. Tun Dr. Mahathir D. Tengku Abdul Rahman

3. Negara manakah yang menjadi tuan rumah bagi perlawanan bola sepak Piala Dunia?

A. Afrika Selatan B. Afrika Utara C. Amerika Utara
D. Amerika Selatan

4. Antara yang berikut, pasangan manakah yang salah?

A. Tun Dr. Mahathir B. Tun Abdul Razak C. Tun Hussein Onn

-

Bapa Pembangunan Malaysia Bapa Pembangunan Bapa Penyatuan

Negeri Sembilan D. Melaka C.Quran Peringkat Kebangsaan pada tahun ini berasal dari mana? A. Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur D. Qariah yang menjadi johan Tilawah Al. Johor B.D. Bagaimanakah kita boleh mencapai perpaduan di kalangan pelbagai kaum di Malaysia? I. Pulau Pinang B. IV. Di negeri manakah terdapatnya Eye On Malaysia? A. Melaka 6. II. III. Bersopan santun Mengamalkan cara hidup sendiri Bertatasusila Paksaan oleh pihak kerajaan . Tengku Abdul Rahman - Bapa Kemerdekaan 5. Pahang 7. Selangor C.

. II dan III D. A... Majlis Raja-raja . memuja semangat padi D.A. I dan II B.... memuja para dewata B.... Pesta Keamatan yang disambut oleh masyarakat Kadazan di Sabah adalah bertujuan .. II dan IV 8... Siapakah yang melantik Perdana Menteri? A. Timbalan Perdana Menteri C. Orang ramai B... I dan III C. memuja semangat bukit C.. memuja semangat tanah 9. Yang di-Pertuan Agong D.

A..... putih. Kemboja 12..10.. Negeri manakah yang terkenal dengan pembuatan labu sayong? A.... Pahang D.. Di Bawah ini adalah negeri-negeri ASEAN kecuali ........... Pahang B. Sabah D. Perak C........ merah ... Laos B. Filipina D. Jepun C. Sarawak 13... A. Negeri yang terbesar di Malaysia ialah negeri ...... Pulau Pinang 11. Perlis B. Apakah warna asas? A....... Terengganu C.. Hitam .

B. Dato’ Sri Mohd Najib bin Tun Abdul Razak 15. biru. Biru. Tun Dr. Namakan planet yang terbesar di alam semesta? . Sarawak C. Mahathir bin Mohamad B. biru. Pahang B. Di negeri manakah letaknya Gunung Tahan? A. putih 14. Pulau Pinang 16. Perak D. Hijau. Merah. putih C. kuning. Dato’ Seri Mohamed Nazri bin Abdul Aziz D. kuning D. Siapakah ynag memperkenalkan Konsep Satu Malaysia? A. Tan Sri Dato’ Haji Muhyiddin bin Mohd Yassin C.

Marikh 17.A. Untuk bernafas D. Apakah kegunaan oksigen? A. Zuhal D. Pluto B. Untuk tumbuhan B. Musytari C. Untuk menyalakan api C. Untuk memadamkan api .

.18... 19....... namakan jenis pakaian yang di pakai oleh kaum tersebut... Pemimpin-pemimpin Malaysia hidup bersatu padu.. A.. Soalan 18 berdasarkan gambar 1 Gambar 1 Logo di atas membawa maksud . B.. D...... ........... Soalan 19 berdasarkan gambar 2........ Hanya satu kaum sahaja yang hidup bersatu padu. Berdasarkan gambar 2...... Rakyat Malaysia hanya satu negeri sajaha yang bersatu padu dan cintakan negara... Rakyat Malaysia hidup bersatu padu dan cintakan negara. C...

Pavadai choli dan bhangra Punjabi C. Sari dan dhoti B. Lehenga dan kurta Gambar 2 20. 21. Sari dan kurta D. Soalan 21 berdasarkan gambar 4. Soalan 20 berdasarkan gambar 3 A B C D Gambar 3 Berdasarkan gambar di atas.A. bahagian manakah yang mengandungi banyak serat. .

. Soalan 22 berdasarkan gambar 5.. A.... Gambar 5 Bangunan di atas adalah tinggalan sejarah orang ...Gambar 4 Namakan alat muzik kebesaran diraja pada gambar 4. . Soalan 23 berdasarkan gambar 6....... Seruling B.... Trompet C... A... Inggeris Belanda Siam Portugis 23..... Serunai 22... D... B... C....

........ Belanda .Soalan 24 berdasarkan gambar 7 Gambar 7 Kesan dari kedatangan pedagang asing di negeri Melaka telah mewujudkan masyarakat .. Cina D...... Portugis C.............. A. Baba dan nyonya B...... Pantai Timur Malaysia D............... Pantai Barat Malaysi 24....... A.Gambar 6 Gambar di atas merujuk satu permainan rakyat yang terkenal di .... Selatan Malaysia C. Utara Malaysia B................ sehingga kini..

Kompang B. A.24. Biasa digunakan untuk mengiringi lagu-lagu tradisional. Berdasarkan gambar dan pernyataan di atas namakan alat muzik tradisional ini. Soalan 24 berdasarkan gambar 8 Gambar 8 - Dimainkan bagi mengiringi lagu-lagu budaya. Popular di negeri Pahang. Gendang .

... .. Gong D.. Mengolah semula bahan buangan untuk menghasilkan barangan yang baru.... Mengurangkan bahan buangan C... Soalan 25 berdasarkan gambar 9.... A. Arah angin berpusing ............ Gambar 9 Simbol di atas merujuk kepada ........... B.... Rebana 25... Pengurusan bahan buangan D.........C...

Helang D. Undan B. namakan burung yang menjadi Burung Rasmi bagi salah satu negeri di Malaysia. Kenyalang C.26. Gambar 10 Berdasarkan gambar 10. Soalan 26 berdasarkan gambar 10. A. Enggang .

dram dentuman mercun . Tarian ini diiringi oleh gong.27. Gambar 11 Kostum ini digunakan dalam salah satu tarian kaum di Malaysia. Soalan 27 berdasarkan gambar 11.

.. C.. A... Sebagai upacara menghalau hantu.. Gambar 12 Tarian di atas berasal dari ... Sebagai upacara membuang semangat jahat dan upacara meminta tuah. Sumatera B. B... 28. mengapakah tarian ini ditarikan? A.....Berdasarkan gambar dan pernyataan di atas . .... Selangor C... Sebagai upacara mengingati tuhan. Sebagai upacara memuja semangat singa.. Soalan 28 berdasarkan gambar 12. Johor D. D. Jawa ..

29. sabun dan lilin . Majerin. Gambar 13 Nyatakan produk yang menggunakan tumbuhan di atas sebagai bahan utama. Soalan 29 berdasarkan gambar 13. A.

...... Gambar 14 Nama saintifik bagi bunga yang ditunjukkan dalam gambar 14 ialah . .B. Hibiscus Rosa Sinensis C. Kuih-muih.. minyak rambut dan jus C.. beg tangan dan sarung tangan 30. biskut dan penyapu D. A. Bougainvillea B.. Portulaca Grandiflora .. Soalan 30 berdasarkan gambar 14.. Lantana Camara D. Keju. Kertas minyak..

Kadazan . Gambar 15 Suku kaum apakah yang menarikan tarian di atas? A. Murut C. Soalan 31 berdasarkan gambar 15. Bajau B.31. Iban D.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful