Soalan kuiz pengetahuan am dan hal ehwal semasa 1.

Berapakah jumlah warna yang terdapat pada Jalur Gemilang?

A.

3 5 4 2

B. C. D.

2. Siapakah Perdana Menteri Malaysia yang ketiga?

A. Tun Abdul Razak B. Tun Hussein Onn C. Tun Dr. Mahathir D. Tengku Abdul Rahman

3. Negara manakah yang menjadi tuan rumah bagi perlawanan bola sepak Piala Dunia?

A. Afrika Selatan B. Afrika Utara C. Amerika Utara
D. Amerika Selatan

4. Antara yang berikut, pasangan manakah yang salah?

A. Tun Dr. Mahathir B. Tun Abdul Razak C. Tun Hussein Onn

-

Bapa Pembangunan Malaysia Bapa Pembangunan Bapa Penyatuan

Melaka 6. Pulau Pinang B. Melaka C.Quran Peringkat Kebangsaan pada tahun ini berasal dari mana? A. III. Selangor C. Tengku Abdul Rahman - Bapa Kemerdekaan 5. Qariah yang menjadi johan Tilawah Al. Negeri Sembilan D. Johor B. Bagaimanakah kita boleh mencapai perpaduan di kalangan pelbagai kaum di Malaysia? I. Bersopan santun Mengamalkan cara hidup sendiri Bertatasusila Paksaan oleh pihak kerajaan . IV. II. Pahang 7.D. Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur D. Di negeri manakah terdapatnya Eye On Malaysia? A.

..A. Orang ramai B. Siapakah yang melantik Perdana Menteri? A. memuja para dewata B.. I dan II B. memuja semangat tanah 9... A. Pesta Keamatan yang disambut oleh masyarakat Kadazan di Sabah adalah bertujuan . memuja semangat padi D.. Yang di-Pertuan Agong D. Majlis Raja-raja ..... I dan III C.. Timbalan Perdana Menteri C... memuja semangat bukit C.. II dan IV 8.. II dan III D.

... Pahang D... merah .... Jepun C.. Sabah D... Terengganu C. Sarawak 13..10.... Hitam . Laos B. putih... Negeri manakah yang terkenal dengan pembuatan labu sayong? A.... Kemboja 12.... A.. Perlis B... Apakah warna asas? A. Pahang B.... Perak C. Negeri yang terbesar di Malaysia ialah negeri ........... Filipina D.. Pulau Pinang 11. Di Bawah ini adalah negeri-negeri ASEAN kecuali .... A.

Dato’ Sri Mohd Najib bin Tun Abdul Razak 15. Mahathir bin Mohamad B. putih C. kuning. Tan Sri Dato’ Haji Muhyiddin bin Mohd Yassin C. Hijau. biru. Namakan planet yang terbesar di alam semesta? . Pulau Pinang 16. kuning D. putih 14. Tun Dr. Siapakah ynag memperkenalkan Konsep Satu Malaysia? A. Dato’ Seri Mohamed Nazri bin Abdul Aziz D. Merah.B. Di negeri manakah letaknya Gunung Tahan? A. Biru. biru. Perak D. Pahang B. Sarawak C.

Untuk menyalakan api C. Zuhal D. Pluto B. Untuk memadamkan api . Untuk bernafas D.A. Musytari C. Untuk tumbuhan B. Marikh 17. Apakah kegunaan oksigen? A.

... Soalan 19 berdasarkan gambar 2.. Pemimpin-pemimpin Malaysia hidup bersatu padu............ Hanya satu kaum sahaja yang hidup bersatu padu. Soalan 18 berdasarkan gambar 1 Gambar 1 Logo di atas membawa maksud . Rakyat Malaysia hidup bersatu padu dan cintakan negara..18.. B.. A......... . Berdasarkan gambar 2... C...... Rakyat Malaysia hanya satu negeri sajaha yang bersatu padu dan cintakan negara...... namakan jenis pakaian yang di pakai oleh kaum tersebut....... D.. 19.

Pavadai choli dan bhangra Punjabi C. Sari dan kurta D. Soalan 20 berdasarkan gambar 3 A B C D Gambar 3 Berdasarkan gambar di atas.A. Soalan 21 berdasarkan gambar 4. . bahagian manakah yang mengandungi banyak serat. 21. Sari dan dhoti B. Lehenga dan kurta Gambar 2 20.

Gambar 5 Bangunan di atas adalah tinggalan sejarah orang .... Inggeris Belanda Siam Portugis 23.Gambar 4 Namakan alat muzik kebesaran diraja pada gambar 4. Seruling B. D.. Trompet C....... A............ B..... Soalan 23 berdasarkan gambar 6.. .. .... Serunai 22... A. C. Soalan 22 berdasarkan gambar 5.

................ Pantai Barat Malaysi 24.. sehingga kini...... Cina D........ A... Baba dan nyonya B. Utara Malaysia B.Gambar 6 Gambar di atas merujuk satu permainan rakyat yang terkenal di .................Soalan 24 berdasarkan gambar 7 Gambar 7 Kesan dari kedatangan pedagang asing di negeri Melaka telah mewujudkan masyarakat . Selatan Malaysia C....... Portugis C.. Pantai Timur Malaysia D...... A.... Belanda ..........

Berdasarkan gambar dan pernyataan di atas namakan alat muzik tradisional ini. Popular di negeri Pahang.Kompang B. Gendang . Soalan 24 berdasarkan gambar 8 Gambar 8 - Dimainkan bagi mengiringi lagu-lagu budaya. Biasa digunakan untuk mengiringi lagu-lagu tradisional. A.24.

.................. Rebana 25...C..... Soalan 25 berdasarkan gambar 9....... Arah angin berpusing . ..... B. Gambar 9 Simbol di atas merujuk kepada .. Pengurusan bahan buangan D.. Mengolah semula bahan buangan untuk menghasilkan barangan yang baru. Mengurangkan bahan buangan C.. Gong D........... A...

Soalan 26 berdasarkan gambar 10.26. Helang D. Gambar 10 Berdasarkan gambar 10. Undan B. Kenyalang C. Enggang . A. namakan burung yang menjadi Burung Rasmi bagi salah satu negeri di Malaysia.

Gambar 11 Kostum ini digunakan dalam salah satu tarian kaum di Malaysia.27. Soalan 27 berdasarkan gambar 11. dram dentuman mercun . Tarian ini diiringi oleh gong.

. mengapakah tarian ini ditarikan? A........ 28. D. Sumatera B. Sebagai upacara mengingati tuhan.. Johor D.Berdasarkan gambar dan pernyataan di atas ... Sebagai upacara memuja semangat singa.... .... Soalan 28 berdasarkan gambar 12. Jawa . Sebagai upacara membuang semangat jahat dan upacara meminta tuah.. Selangor C.. Sebagai upacara menghalau hantu. C.. A.. Gambar 12 Tarian di atas berasal dari . B.

A. Gambar 13 Nyatakan produk yang menggunakan tumbuhan di atas sebagai bahan utama. Soalan 29 berdasarkan gambar 13. Majerin. sabun dan lilin .29.

.. Lantana Camara D. Kertas minyak......B. Gambar 14 Nama saintifik bagi bunga yang ditunjukkan dalam gambar 14 ialah . Bougainvillea B.. biskut dan penyapu D. . Soalan 30 berdasarkan gambar 14.. A. Portulaca Grandiflora ... Keju. Hibiscus Rosa Sinensis C.. beg tangan dan sarung tangan 30. minyak rambut dan jus C. Kuih-muih.

Gambar 15 Suku kaum apakah yang menarikan tarian di atas? A. Bajau B. Murut C. Iban D. Soalan 31 berdasarkan gambar 15. Kadazan .31.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful