Soalan kuiz pengetahuan am dan hal ehwal semasa 1.

Berapakah jumlah warna yang terdapat pada Jalur Gemilang?

A.

3 5 4 2

B. C. D.

2. Siapakah Perdana Menteri Malaysia yang ketiga?

A. Tun Abdul Razak B. Tun Hussein Onn C. Tun Dr. Mahathir D. Tengku Abdul Rahman

3. Negara manakah yang menjadi tuan rumah bagi perlawanan bola sepak Piala Dunia?

A. Afrika Selatan B. Afrika Utara C. Amerika Utara
D. Amerika Selatan

4. Antara yang berikut, pasangan manakah yang salah?

A. Tun Dr. Mahathir B. Tun Abdul Razak C. Tun Hussein Onn

-

Bapa Pembangunan Malaysia Bapa Pembangunan Bapa Penyatuan

Di negeri manakah terdapatnya Eye On Malaysia? A. Selangor C. II. Qariah yang menjadi johan Tilawah Al. Pahang 7. Tengku Abdul Rahman - Bapa Kemerdekaan 5. Negeri Sembilan D.D. Bersopan santun Mengamalkan cara hidup sendiri Bertatasusila Paksaan oleh pihak kerajaan . Melaka 6. IV.Quran Peringkat Kebangsaan pada tahun ini berasal dari mana? A. Bagaimanakah kita boleh mencapai perpaduan di kalangan pelbagai kaum di Malaysia? I. Johor B. Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur D. Melaka C. Pulau Pinang B. III.

A. I dan II B..... Yang di-Pertuan Agong D.A. II dan III D. memuja semangat tanah 9. memuja semangat padi D. II dan IV 8. Majlis Raja-raja . Pesta Keamatan yang disambut oleh masyarakat Kadazan di Sabah adalah bertujuan . memuja semangat bukit C.. Siapakah yang melantik Perdana Menteri? A...... Timbalan Perdana Menteri C.... Orang ramai B.. memuja para dewata B. I dan III C..

. merah ....... Apakah warna asas? A. Laos B... Pulau Pinang 11. Kemboja 12... Sarawak 13.... Di Bawah ini adalah negeri-negeri ASEAN kecuali .... A.. Jepun C..... Perlis B. A..... Pahang B.. Sabah D. Filipina D... Hitam .10..... Negeri manakah yang terkenal dengan pembuatan labu sayong? A.. Perak C. putih. Negeri yang terbesar di Malaysia ialah negeri ...... Terengganu C..... Pahang D.

Merah. Pulau Pinang 16. Mahathir bin Mohamad B. kuning. Tun Dr. Perak D. putih 14.B. Hijau. Pahang B. kuning D. putih C. Namakan planet yang terbesar di alam semesta? . Di negeri manakah letaknya Gunung Tahan? A. biru. biru. Dato’ Sri Mohd Najib bin Tun Abdul Razak 15. Biru. Dato’ Seri Mohamed Nazri bin Abdul Aziz D. Tan Sri Dato’ Haji Muhyiddin bin Mohd Yassin C. Sarawak C. Siapakah ynag memperkenalkan Konsep Satu Malaysia? A.

Zuhal D.A. Untuk tumbuhan B. Pluto B. Musytari C. Marikh 17. Untuk bernafas D. Untuk menyalakan api C. Untuk memadamkan api . Apakah kegunaan oksigen? A.

.... Hanya satu kaum sahaja yang hidup bersatu padu.. 19.... C......... A.. Berdasarkan gambar 2..... Rakyat Malaysia hidup bersatu padu dan cintakan negara....... Soalan 18 berdasarkan gambar 1 Gambar 1 Logo di atas membawa maksud .... D.......... B.. Pemimpin-pemimpin Malaysia hidup bersatu padu...... Rakyat Malaysia hanya satu negeri sajaha yang bersatu padu dan cintakan negara.18. namakan jenis pakaian yang di pakai oleh kaum tersebut. Soalan 19 berdasarkan gambar 2..

. Lehenga dan kurta Gambar 2 20. Soalan 21 berdasarkan gambar 4. Soalan 20 berdasarkan gambar 3 A B C D Gambar 3 Berdasarkan gambar di atas. Sari dan kurta D. Pavadai choli dan bhangra Punjabi C. Sari dan dhoti B. bahagian manakah yang mengandungi banyak serat.A. 21.

Trompet C.. Seruling B. A... Gambar 5 Bangunan di atas adalah tinggalan sejarah orang ........ Inggeris Belanda Siam Portugis 23. Soalan 23 berdasarkan gambar 6.. A... C...Gambar 4 Namakan alat muzik kebesaran diraja pada gambar 4... B.......... Soalan 22 berdasarkan gambar 5..... .. .. D. Serunai 22.

.... Utara Malaysia B. A.Gambar 6 Gambar di atas merujuk satu permainan rakyat yang terkenal di .............. Baba dan nyonya B. Pantai Timur Malaysia D..... A..........Soalan 24 berdasarkan gambar 7 Gambar 7 Kesan dari kedatangan pedagang asing di negeri Melaka telah mewujudkan masyarakat ...................... Selatan Malaysia C..... sehingga kini.. Portugis C. Cina D..... Belanda .... Pantai Barat Malaysi 24.........

24. A. Berdasarkan gambar dan pernyataan di atas namakan alat muzik tradisional ini. Biasa digunakan untuk mengiringi lagu-lagu tradisional. Popular di negeri Pahang. Soalan 24 berdasarkan gambar 8 Gambar 8 - Dimainkan bagi mengiringi lagu-lagu budaya.Kompang B. Gendang .

........ Gambar 9 Simbol di atas merujuk kepada ............. B.. Mengolah semula bahan buangan untuk menghasilkan barangan yang baru.C...... Gong D..... ... A.. Soalan 25 berdasarkan gambar 9....... Pengurusan bahan buangan D..... Rebana 25.... Arah angin berpusing .... Mengurangkan bahan buangan C.

Kenyalang C. Helang D.26. namakan burung yang menjadi Burung Rasmi bagi salah satu negeri di Malaysia. Undan B. Soalan 26 berdasarkan gambar 10. A. Enggang . Gambar 10 Berdasarkan gambar 10.

Tarian ini diiringi oleh gong. Soalan 27 berdasarkan gambar 11. Gambar 11 Kostum ini digunakan dalam salah satu tarian kaum di Malaysia. dram dentuman mercun .27.

Sebagai upacara menghalau hantu. 28. Selangor C. mengapakah tarian ini ditarikan? A...... Soalan 28 berdasarkan gambar 12...Berdasarkan gambar dan pernyataan di atas ..... Sumatera B. Jawa .. ..... Johor D. Sebagai upacara mengingati tuhan. D.. Sebagai upacara membuang semangat jahat dan upacara meminta tuah. C. A. Gambar 12 Tarian di atas berasal dari ... B... Sebagai upacara memuja semangat singa.

Soalan 29 berdasarkan gambar 13. Majerin.29. Gambar 13 Nyatakan produk yang menggunakan tumbuhan di atas sebagai bahan utama. sabun dan lilin . A.

Kertas minyak. Kuih-muih. Soalan 30 berdasarkan gambar 14... biskut dan penyapu D... Lantana Camara D. . Portulaca Grandiflora ... Hibiscus Rosa Sinensis C. beg tangan dan sarung tangan 30. A..B... Bougainvillea B. Keju.. minyak rambut dan jus C.. Gambar 14 Nama saintifik bagi bunga yang ditunjukkan dalam gambar 14 ialah ..

Kadazan . Bajau B. Gambar 15 Suku kaum apakah yang menarikan tarian di atas? A.31. Murut C. Soalan 31 berdasarkan gambar 15. Iban D.