Soalan kuiz pengetahuan am dan hal ehwal semasa 1.

Berapakah jumlah warna yang terdapat pada Jalur Gemilang?

A.

3 5 4 2

B. C. D.

2. Siapakah Perdana Menteri Malaysia yang ketiga?

A. Tun Abdul Razak B. Tun Hussein Onn C. Tun Dr. Mahathir D. Tengku Abdul Rahman

3. Negara manakah yang menjadi tuan rumah bagi perlawanan bola sepak Piala Dunia?

A. Afrika Selatan B. Afrika Utara C. Amerika Utara
D. Amerika Selatan

4. Antara yang berikut, pasangan manakah yang salah?

A. Tun Dr. Mahathir B. Tun Abdul Razak C. Tun Hussein Onn

-

Bapa Pembangunan Malaysia Bapa Pembangunan Bapa Penyatuan

III. Melaka 6.D. Pahang 7. Pulau Pinang B. Qariah yang menjadi johan Tilawah Al. Selangor C. II. Melaka C. Bersopan santun Mengamalkan cara hidup sendiri Bertatasusila Paksaan oleh pihak kerajaan . Johor B. IV. Negeri Sembilan D. Tengku Abdul Rahman - Bapa Kemerdekaan 5. Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur D.Quran Peringkat Kebangsaan pada tahun ini berasal dari mana? A. Di negeri manakah terdapatnya Eye On Malaysia? A. Bagaimanakah kita boleh mencapai perpaduan di kalangan pelbagai kaum di Malaysia? I.

. II dan III D.. Pesta Keamatan yang disambut oleh masyarakat Kadazan di Sabah adalah bertujuan . memuja semangat bukit C. II dan IV 8.... memuja semangat tanah 9. memuja semangat padi D. A.. Yang di-Pertuan Agong D.. memuja para dewata B. Siapakah yang melantik Perdana Menteri? A. I dan III C. Majlis Raja-raja ......A.. Orang ramai B. I dan II B.. Timbalan Perdana Menteri C..

.. Pahang B..10... merah . Laos B. Jepun C. Perak C... putih.. Negeri yang terbesar di Malaysia ialah negeri ... Terengganu C........ Hitam . Apakah warna asas? A.. Pulau Pinang 11.. Sabah D.. Filipina D... A.......... A.. Di Bawah ini adalah negeri-negeri ASEAN kecuali . Pahang D. Perlis B.......... Sarawak 13. Kemboja 12.. Negeri manakah yang terkenal dengan pembuatan labu sayong? A..

Dato’ Sri Mohd Najib bin Tun Abdul Razak 15. putih C. Di negeri manakah letaknya Gunung Tahan? A. Perak D. Hijau. Biru.B. biru. kuning D. Namakan planet yang terbesar di alam semesta? . Pulau Pinang 16. biru. Tun Dr. Tan Sri Dato’ Haji Muhyiddin bin Mohd Yassin C. kuning. Sarawak C. Pahang B. putih 14. Mahathir bin Mohamad B. Merah. Siapakah ynag memperkenalkan Konsep Satu Malaysia? A. Dato’ Seri Mohamed Nazri bin Abdul Aziz D.

Pluto B. Apakah kegunaan oksigen? A. Untuk menyalakan api C. Zuhal D. Musytari C. Untuk tumbuhan B.A. Untuk memadamkan api . Marikh 17. Untuk bernafas D.

..... C. Berdasarkan gambar 2...... Soalan 18 berdasarkan gambar 1 Gambar 1 Logo di atas membawa maksud ........18... Rakyat Malaysia hidup bersatu padu dan cintakan negara.. namakan jenis pakaian yang di pakai oleh kaum tersebut.. B...... D. Hanya satu kaum sahaja yang hidup bersatu padu.... Rakyat Malaysia hanya satu negeri sajaha yang bersatu padu dan cintakan negara. A......... ... Soalan 19 berdasarkan gambar 2. Pemimpin-pemimpin Malaysia hidup bersatu padu.. 19......

bahagian manakah yang mengandungi banyak serat. Soalan 20 berdasarkan gambar 3 A B C D Gambar 3 Berdasarkan gambar di atas. 21. Sari dan dhoti B. Soalan 21 berdasarkan gambar 4. Lehenga dan kurta Gambar 2 20. . Sari dan kurta D. Pavadai choli dan bhangra Punjabi C.A.

..... Seruling B....Gambar 4 Namakan alat muzik kebesaran diraja pada gambar 4.... Trompet C... D. Soalan 23 berdasarkan gambar 6.. Inggeris Belanda Siam Portugis 23. . C.... Gambar 5 Bangunan di atas adalah tinggalan sejarah orang .. Soalan 22 berdasarkan gambar 5.. .... B.... A....... A.. Serunai 22.

Baba dan nyonya B.................. Pantai Timur Malaysia D.... Portugis C.... Selatan Malaysia C.................Gambar 6 Gambar di atas merujuk satu permainan rakyat yang terkenal di .. A.. Cina D... Utara Malaysia B.... A.. Pantai Barat Malaysi 24..... Belanda ........Soalan 24 berdasarkan gambar 7 Gambar 7 Kesan dari kedatangan pedagang asing di negeri Melaka telah mewujudkan masyarakat ......... sehingga kini......

Berdasarkan gambar dan pernyataan di atas namakan alat muzik tradisional ini. Soalan 24 berdasarkan gambar 8 Gambar 8 - Dimainkan bagi mengiringi lagu-lagu budaya.24. A.Kompang B. Biasa digunakan untuk mengiringi lagu-lagu tradisional. Gendang . Popular di negeri Pahang.

A... Gong D.............. Pengurusan bahan buangan D. Soalan 25 berdasarkan gambar 9..... Mengolah semula bahan buangan untuk menghasilkan barangan yang baru............ Gambar 9 Simbol di atas merujuk kepada ... B.............. Arah angin berpusing . Rebana 25. Mengurangkan bahan buangan C. ....C..

26. Helang D. Undan B. Gambar 10 Berdasarkan gambar 10. Enggang . Kenyalang C. Soalan 26 berdasarkan gambar 10. A. namakan burung yang menjadi Burung Rasmi bagi salah satu negeri di Malaysia.

Tarian ini diiringi oleh gong.27. dram dentuman mercun . Soalan 27 berdasarkan gambar 11. Gambar 11 Kostum ini digunakan dalam salah satu tarian kaum di Malaysia.

. D. B... Selangor C...Berdasarkan gambar dan pernyataan di atas .. Jawa .. ... Sebagai upacara menghalau hantu. Johor D...... Sumatera B... Sebagai upacara membuang semangat jahat dan upacara meminta tuah.. mengapakah tarian ini ditarikan? A... 28. A. Sebagai upacara mengingati tuhan.. Sebagai upacara memuja semangat singa. C. Gambar 12 Tarian di atas berasal dari . Soalan 28 berdasarkan gambar 12..

Soalan 29 berdasarkan gambar 13.29. A. Majerin. sabun dan lilin . Gambar 13 Nyatakan produk yang menggunakan tumbuhan di atas sebagai bahan utama.

Kertas minyak. Soalan 30 berdasarkan gambar 14. ... biskut dan penyapu D.. Lantana Camara D. beg tangan dan sarung tangan 30.. Keju.. Kuih-muih... Bougainvillea B. Portulaca Grandiflora .B. Hibiscus Rosa Sinensis C... A. Gambar 14 Nama saintifik bagi bunga yang ditunjukkan dalam gambar 14 ialah .. minyak rambut dan jus C...

Soalan 31 berdasarkan gambar 15. Murut C. Bajau B. Gambar 15 Suku kaum apakah yang menarikan tarian di atas? A.31. Kadazan . Iban D.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful