Soalan kuiz pengetahuan am dan hal ehwal semasa 1.

Berapakah jumlah warna yang terdapat pada Jalur Gemilang?

A.

3 5 4 2

B. C. D.

2. Siapakah Perdana Menteri Malaysia yang ketiga?

A. Tun Abdul Razak B. Tun Hussein Onn C. Tun Dr. Mahathir D. Tengku Abdul Rahman

3. Negara manakah yang menjadi tuan rumah bagi perlawanan bola sepak Piala Dunia?

A. Afrika Selatan B. Afrika Utara C. Amerika Utara
D. Amerika Selatan

4. Antara yang berikut, pasangan manakah yang salah?

A. Tun Dr. Mahathir B. Tun Abdul Razak C. Tun Hussein Onn

-

Bapa Pembangunan Malaysia Bapa Pembangunan Bapa Penyatuan

Bersopan santun Mengamalkan cara hidup sendiri Bertatasusila Paksaan oleh pihak kerajaan . Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur D. Di negeri manakah terdapatnya Eye On Malaysia? A. Johor B. III. Pahang 7. II. Negeri Sembilan D. IV. Pulau Pinang B. Qariah yang menjadi johan Tilawah Al. Bagaimanakah kita boleh mencapai perpaduan di kalangan pelbagai kaum di Malaysia? I. Melaka C.D. Tengku Abdul Rahman - Bapa Kemerdekaan 5. Melaka 6. Selangor C.Quran Peringkat Kebangsaan pada tahun ini berasal dari mana? A.

memuja semangat tanah 9.. I dan II B.. memuja para dewata B. I dan III C.. Siapakah yang melantik Perdana Menteri? A... Majlis Raja-raja ...A... memuja semangat bukit C... memuja semangat padi D. Yang di-Pertuan Agong D.... II dan III D. A. Timbalan Perdana Menteri C.. Pesta Keamatan yang disambut oleh masyarakat Kadazan di Sabah adalah bertujuan . Orang ramai B. II dan IV 8.

. Apakah warna asas? A. Negeri yang terbesar di Malaysia ialah negeri ... Pulau Pinang 11..10.... A.............. Filipina D.... putih. Hitam ... Sarawak 13. Pahang B.. Di Bawah ini adalah negeri-negeri ASEAN kecuali ... Laos B..... Sabah D... Negeri manakah yang terkenal dengan pembuatan labu sayong? A.... Perak C... A. Pahang D.. Terengganu C... Jepun C.. Perlis B. Kemboja 12. merah .

Perak D. Pulau Pinang 16. biru. Tun Dr. Namakan planet yang terbesar di alam semesta? . putih C. kuning D. Pahang B. Biru. Sarawak C. Di negeri manakah letaknya Gunung Tahan? A.B. Hijau. Dato’ Sri Mohd Najib bin Tun Abdul Razak 15. biru. Tan Sri Dato’ Haji Muhyiddin bin Mohd Yassin C. Mahathir bin Mohamad B. Dato’ Seri Mohamed Nazri bin Abdul Aziz D. kuning. putih 14. Siapakah ynag memperkenalkan Konsep Satu Malaysia? A. Merah.

Pluto B. Musytari C.A. Untuk bernafas D. Apakah kegunaan oksigen? A. Untuk tumbuhan B. Untuk menyalakan api C. Zuhal D. Untuk memadamkan api . Marikh 17.

...... 19.... B....... Berdasarkan gambar 2. Pemimpin-pemimpin Malaysia hidup bersatu padu.. C... D.. Soalan 18 berdasarkan gambar 1 Gambar 1 Logo di atas membawa maksud ... Rakyat Malaysia hanya satu negeri sajaha yang bersatu padu dan cintakan negara........ Soalan 19 berdasarkan gambar 2... Hanya satu kaum sahaja yang hidup bersatu padu... Rakyat Malaysia hidup bersatu padu dan cintakan negara.... namakan jenis pakaian yang di pakai oleh kaum tersebut... ........18. A..

Sari dan kurta D. . Soalan 21 berdasarkan gambar 4. Soalan 20 berdasarkan gambar 3 A B C D Gambar 3 Berdasarkan gambar di atas. 21.A. bahagian manakah yang mengandungi banyak serat. Pavadai choli dan bhangra Punjabi C. Sari dan dhoti B. Lehenga dan kurta Gambar 2 20.

........ B........ Inggeris Belanda Siam Portugis 23... Soalan 23 berdasarkan gambar 6. A.Gambar 4 Namakan alat muzik kebesaran diraja pada gambar 4.... ... . Soalan 22 berdasarkan gambar 5.. Trompet C. Serunai 22. Seruling B...... A.. Gambar 5 Bangunan di atas adalah tinggalan sejarah orang .. D... C.

........ A... Belanda . sehingga kini..... Utara Malaysia B.. Cina D.. Selatan Malaysia C. Baba dan nyonya B..... Pantai Barat Malaysi 24................Gambar 6 Gambar di atas merujuk satu permainan rakyat yang terkenal di ....................... Portugis C......Soalan 24 berdasarkan gambar 7 Gambar 7 Kesan dari kedatangan pedagang asing di negeri Melaka telah mewujudkan masyarakat ...... A..... Pantai Timur Malaysia D.

24. Berdasarkan gambar dan pernyataan di atas namakan alat muzik tradisional ini.Kompang B. A. Soalan 24 berdasarkan gambar 8 Gambar 8 - Dimainkan bagi mengiringi lagu-lagu budaya. Biasa digunakan untuk mengiringi lagu-lagu tradisional. Popular di negeri Pahang. Gendang .

Gambar 9 Simbol di atas merujuk kepada ....... Rebana 25.C.. B..... Arah angin berpusing .. A... Mengurangkan bahan buangan C.. Pengurusan bahan buangan D.. Mengolah semula bahan buangan untuk menghasilkan barangan yang baru............... Soalan 25 berdasarkan gambar 9............ Gong D......... .

Enggang . Gambar 10 Berdasarkan gambar 10.26. Helang D. A. namakan burung yang menjadi Burung Rasmi bagi salah satu negeri di Malaysia. Soalan 26 berdasarkan gambar 10. Kenyalang C. Undan B.

dram dentuman mercun . Tarian ini diiringi oleh gong. Gambar 11 Kostum ini digunakan dalam salah satu tarian kaum di Malaysia. Soalan 27 berdasarkan gambar 11.27.

Gambar 12 Tarian di atas berasal dari . Jawa .... Soalan 28 berdasarkan gambar 12. Selangor C.. Sebagai upacara menghalau hantu.. Johor D. Sebagai upacara mengingati tuhan. Sebagai upacara memuja semangat singa... Sebagai upacara membuang semangat jahat dan upacara meminta tuah.. ... Sumatera B....... A... C. 28. B... D. mengapakah tarian ini ditarikan? A.Berdasarkan gambar dan pernyataan di atas ..

Gambar 13 Nyatakan produk yang menggunakan tumbuhan di atas sebagai bahan utama. Soalan 29 berdasarkan gambar 13.29. sabun dan lilin . Majerin. A.

... Keju..... Hibiscus Rosa Sinensis C.. . Lantana Camara D. Bougainvillea B.. Soalan 30 berdasarkan gambar 14. Kertas minyak. Kuih-muih..B. Gambar 14 Nama saintifik bagi bunga yang ditunjukkan dalam gambar 14 ialah .. minyak rambut dan jus C.. Portulaca Grandiflora . A. beg tangan dan sarung tangan 30. biskut dan penyapu D.

Bajau B. Soalan 31 berdasarkan gambar 15. Iban D. Gambar 15 Suku kaum apakah yang menarikan tarian di atas? A. Kadazan . Murut C.31.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful