MALAYSIA

SESSI 4
KOMPAS :- Kegunaan - Jenis - Ciri-ciri kompas orienteering - Melaras kompas
Disediakan oleh :Mohd. Zaini Ujang Persatuan Orienteering Malaysia

MALAYSIA KOMPAS Kompas adalah elemen kedua terpenting didalam sukan orienteering. jenis dan bentuk. Kompas orienteering adalah lebih mudah dan praktikal dalam sukan yang mengejar kepantasan masa. sukan orienteering tidak menitikberatkan penggunaan bearing. . Yang penting hanyalah melaras kompas untuk mendapatkan arah tuju pergerakan. Terdapat berbagai-bagai jenama. Ia hanya merupakan alat bantu dalam menunjukkan arah pergerakan. Tidak seperti aktiviti navigasi yang lain.

Jenis o Marine compass o Digital compass o Military Compass 1. Lensatic o Orienteering compass 1.MALAYSIA KOMPAS . Baseplate/protractor 2. Prismatic 2. Thumb o Prayer compass .

Lebih berat dengan ukuran dalam kiraan mil.Kompas prismatik Menggunkan prisma untuk membaca angka bering. Memerlukan jangkasudut untuk pengiraan bearing. .

Kompas Lensatik Hampir serupa dengan kompas prismatik tetapi ia lebih ringan. Menggunakan dengan ukuran darjah. . Dibaca menerusi kanta pembesar.

Thumb compass .

Wrist compass .

Clip compass .

Global Positioning System (GPS) .

Protraktor .

Jenama yang popular ialah SUUNTO. Dapat berfungsi sebagai jangka sudut untuk mengukur bearing. SILVA dan RECTA . Menggunakan dengan ukuran darjah.Kompas orienteering Lebih ringan dan kompak.

Kompas ini adalah lebih ringkas dan mudah penggunaannya. Kegunaan :‡ Melaras peta ‡ Membantu dalam navigasi ‡ Menentukan ‡ Membuat peta ‡ Mengukur jarak peta kedudukan .Kompas orienteering Kompas adalah alat pengemudian untuk mencari arah tuju. mengandungi jarum magnetik merah hitam.

Ciri pada kompas orienteering M3 Perumah kompas Arah pergerakan Skala Jarum kompas Garisan melaras .

.Arah yang ditunjukkan oleh jarum magnetik UTARA GRID -Garisan lurus yang dibuat khas oleh pembuat peta sebagai asas ke Utara.Arah sebenar ke Kutub Utara UTARA MAGNETIK .PENUNJUK ARAH UTARA MALAYSIA UTARA SEBENAR .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful