MALAYSIA

SESSI 4
KOMPAS :- Kegunaan - Jenis - Ciri-ciri kompas orienteering - Melaras kompas
Disediakan oleh :Mohd. Zaini Ujang Persatuan Orienteering Malaysia

Terdapat berbagai-bagai jenama. Kompas orienteering adalah lebih mudah dan praktikal dalam sukan yang mengejar kepantasan masa.MALAYSIA KOMPAS Kompas adalah elemen kedua terpenting didalam sukan orienteering. Tidak seperti aktiviti navigasi yang lain. Ia hanya merupakan alat bantu dalam menunjukkan arah pergerakan. sukan orienteering tidak menitikberatkan penggunaan bearing. jenis dan bentuk. . Yang penting hanyalah melaras kompas untuk mendapatkan arah tuju pergerakan.

MALAYSIA KOMPAS . Thumb o Prayer compass . Prismatic 2. Lensatic o Orienteering compass 1. Baseplate/protractor 2.Jenis o Marine compass o Digital compass o Military Compass 1.

Memerlukan jangkasudut untuk pengiraan bearing. Lebih berat dengan ukuran dalam kiraan mil.Kompas prismatik Menggunkan prisma untuk membaca angka bering. .

Dibaca menerusi kanta pembesar.Kompas Lensatik Hampir serupa dengan kompas prismatik tetapi ia lebih ringan. . Menggunakan dengan ukuran darjah.

Thumb compass .

Wrist compass .

Clip compass .

Global Positioning System (GPS) .

Protraktor .

Jenama yang popular ialah SUUNTO.Kompas orienteering Lebih ringan dan kompak. SILVA dan RECTA . Dapat berfungsi sebagai jangka sudut untuk mengukur bearing. Menggunakan dengan ukuran darjah.

Kegunaan :‡ Melaras peta ‡ Membantu dalam navigasi ‡ Menentukan ‡ Membuat peta ‡ Mengukur jarak peta kedudukan . Kompas ini adalah lebih ringkas dan mudah penggunaannya.Kompas orienteering Kompas adalah alat pengemudian untuk mencari arah tuju. mengandungi jarum magnetik merah hitam.

Ciri pada kompas orienteering M3 Perumah kompas Arah pergerakan Skala Jarum kompas Garisan melaras .

Arah yang ditunjukkan oleh jarum magnetik UTARA GRID -Garisan lurus yang dibuat khas oleh pembuat peta sebagai asas ke Utara. .PENUNJUK ARAH UTARA MALAYSIA UTARA SEBENAR .Arah sebenar ke Kutub Utara UTARA MAGNETIK .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful