MALAYSIA

SESSI 4
KOMPAS :- Kegunaan - Jenis - Ciri-ciri kompas orienteering - Melaras kompas
Disediakan oleh :Mohd. Zaini Ujang Persatuan Orienteering Malaysia

. jenis dan bentuk. Tidak seperti aktiviti navigasi yang lain. Ia hanya merupakan alat bantu dalam menunjukkan arah pergerakan. sukan orienteering tidak menitikberatkan penggunaan bearing. Yang penting hanyalah melaras kompas untuk mendapatkan arah tuju pergerakan. Terdapat berbagai-bagai jenama.MALAYSIA KOMPAS Kompas adalah elemen kedua terpenting didalam sukan orienteering. Kompas orienteering adalah lebih mudah dan praktikal dalam sukan yang mengejar kepantasan masa.

Baseplate/protractor 2.MALAYSIA KOMPAS . Thumb o Prayer compass . Prismatic 2. Lensatic o Orienteering compass 1.Jenis o Marine compass o Digital compass o Military Compass 1.

Lebih berat dengan ukuran dalam kiraan mil.Kompas prismatik Menggunkan prisma untuk membaca angka bering. Memerlukan jangkasudut untuk pengiraan bearing. .

Dibaca menerusi kanta pembesar. Menggunakan dengan ukuran darjah. .Kompas Lensatik Hampir serupa dengan kompas prismatik tetapi ia lebih ringan.

Thumb compass .

Wrist compass .

Clip compass .

Global Positioning System (GPS) .

Protraktor .

Dapat berfungsi sebagai jangka sudut untuk mengukur bearing. Menggunakan dengan ukuran darjah.Kompas orienteering Lebih ringan dan kompak. Jenama yang popular ialah SUUNTO. SILVA dan RECTA .

Kompas ini adalah lebih ringkas dan mudah penggunaannya. Kegunaan :‡ Melaras peta ‡ Membantu dalam navigasi ‡ Menentukan ‡ Membuat peta ‡ Mengukur jarak peta kedudukan .Kompas orienteering Kompas adalah alat pengemudian untuk mencari arah tuju. mengandungi jarum magnetik merah hitam.

Ciri pada kompas orienteering M3 Perumah kompas Arah pergerakan Skala Jarum kompas Garisan melaras .

Arah sebenar ke Kutub Utara UTARA MAGNETIK .PENUNJUK ARAH UTARA MALAYSIA UTARA SEBENAR .Arah yang ditunjukkan oleh jarum magnetik UTARA GRID -Garisan lurus yang dibuat khas oleh pembuat peta sebagai asas ke Utara. .