Sessi 4 Kompas

MALAYSIA

SESSI 4
KOMPAS :- Kegunaan - Jenis - Ciri-ciri kompas orienteering - Melaras kompas
Disediakan oleh :Mohd. Zaini Ujang Persatuan Orienteering Malaysia

Ia hanya merupakan alat bantu dalam menunjukkan arah pergerakan. jenis dan bentuk. Terdapat berbagai-bagai jenama. Yang penting hanyalah melaras kompas untuk mendapatkan arah tuju pergerakan. Tidak seperti aktiviti navigasi yang lain. sukan orienteering tidak menitikberatkan penggunaan bearing. Kompas orienteering adalah lebih mudah dan praktikal dalam sukan yang mengejar kepantasan masa. .MALAYSIA KOMPAS Kompas adalah elemen kedua terpenting didalam sukan orienteering.

Jenis o Marine compass o Digital compass o Military Compass 1.MALAYSIA KOMPAS . Thumb o Prayer compass . Prismatic 2. Lensatic o Orienteering compass 1. Baseplate/protractor 2.

Kompas prismatik Menggunkan prisma untuk membaca angka bering. Memerlukan jangkasudut untuk pengiraan bearing. Lebih berat dengan ukuran dalam kiraan mil. .

Menggunakan dengan ukuran darjah. . Dibaca menerusi kanta pembesar.Kompas Lensatik Hampir serupa dengan kompas prismatik tetapi ia lebih ringan.

Thumb compass .

Wrist compass .

Clip compass .

Global Positioning System (GPS) .

Protraktor .

Menggunakan dengan ukuran darjah. Dapat berfungsi sebagai jangka sudut untuk mengukur bearing. SILVA dan RECTA .Kompas orienteering Lebih ringan dan kompak. Jenama yang popular ialah SUUNTO.

Kompas orienteering Kompas adalah alat pengemudian untuk mencari arah tuju. Kegunaan :‡ Melaras peta ‡ Membantu dalam navigasi ‡ Menentukan ‡ Membuat peta ‡ Mengukur jarak peta kedudukan . mengandungi jarum magnetik merah hitam. Kompas ini adalah lebih ringkas dan mudah penggunaannya.

Ciri pada kompas orienteering M3 Perumah kompas Arah pergerakan Skala Jarum kompas Garisan melaras .

Arah yang ditunjukkan oleh jarum magnetik UTARA GRID -Garisan lurus yang dibuat khas oleh pembuat peta sebagai asas ke Utara.PENUNJUK ARAH UTARA MALAYSIA UTARA SEBENAR .Arah sebenar ke Kutub Utara UTARA MAGNETIK . .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful