MALAYSIA

SESSI 4
KOMPAS :- Kegunaan - Jenis - Ciri-ciri kompas orienteering - Melaras kompas
Disediakan oleh :Mohd. Zaini Ujang Persatuan Orienteering Malaysia

MALAYSIA KOMPAS Kompas adalah elemen kedua terpenting didalam sukan orienteering. Terdapat berbagai-bagai jenama. Kompas orienteering adalah lebih mudah dan praktikal dalam sukan yang mengejar kepantasan masa. Yang penting hanyalah melaras kompas untuk mendapatkan arah tuju pergerakan. jenis dan bentuk. Ia hanya merupakan alat bantu dalam menunjukkan arah pergerakan. sukan orienteering tidak menitikberatkan penggunaan bearing. Tidak seperti aktiviti navigasi yang lain. .

MALAYSIA KOMPAS . Baseplate/protractor 2. Thumb o Prayer compass . Lensatic o Orienteering compass 1.Jenis o Marine compass o Digital compass o Military Compass 1. Prismatic 2.

Lebih berat dengan ukuran dalam kiraan mil.Kompas prismatik Menggunkan prisma untuk membaca angka bering. . Memerlukan jangkasudut untuk pengiraan bearing.

Dibaca menerusi kanta pembesar. Menggunakan dengan ukuran darjah.Kompas Lensatik Hampir serupa dengan kompas prismatik tetapi ia lebih ringan. .

Thumb compass .

Wrist compass .

Clip compass .

Global Positioning System (GPS) .

Protraktor .

Kompas orienteering Lebih ringan dan kompak. Dapat berfungsi sebagai jangka sudut untuk mengukur bearing. Jenama yang popular ialah SUUNTO. SILVA dan RECTA . Menggunakan dengan ukuran darjah.

mengandungi jarum magnetik merah hitam. Kompas ini adalah lebih ringkas dan mudah penggunaannya.Kompas orienteering Kompas adalah alat pengemudian untuk mencari arah tuju. Kegunaan :‡ Melaras peta ‡ Membantu dalam navigasi ‡ Menentukan ‡ Membuat peta ‡ Mengukur jarak peta kedudukan .

Ciri pada kompas orienteering M3 Perumah kompas Arah pergerakan Skala Jarum kompas Garisan melaras .

PENUNJUK ARAH UTARA MALAYSIA UTARA SEBENAR .Arah sebenar ke Kutub Utara UTARA MAGNETIK . .Arah yang ditunjukkan oleh jarum magnetik UTARA GRID -Garisan lurus yang dibuat khas oleh pembuat peta sebagai asas ke Utara.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful