P. 1
NYANYIAN 1

NYANYIAN 1

5.0

|Views: 5,890|Likes:
Published by Razif Kassim

More info:

Published by: Razif Kassim on Oct 18, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/07/2014

pdf

text

original

NYANYIAN

PENGENALAN

Menyanyi adalah satu cara istimewa dalam penggunaan suara. Bahagian ini member pendedahan tentang pengetahuan dan kemahiran teknik-teknik vocal seperti register/ perletakan suara, artikulasi, sebutan dan pelontaran suara yang baik sebelum menyanyi. Fokusnya ialah mengenali alat-alat vokal dan anatomi manusia yang berkaitan dengan pernafasan dan fonasi serta latihan-latihan vokal yang sistematik untuk menghasilkan sebutan yang jelas dan ton yang berkualiti semasa menyanyi.

Objektif

Di akhir topik ini, anda seharusnya dapat: 1. Mengenalpasti alat-alat resonan yang terpenting dan penggunaan alat-alat vokal bagi pengeluaran suara yang baik; 2. Mengetahui kedudukan dan perletakan suara yang betul; 3. Menguasai kemahiran pembentukan resonan bagi pembunyian balik suara dengan jelas; 4. Kemahiran menggunakan alat-alat vokal melalui latihan yang sistematik.

GAMBARAN KESELURUHAN TOPIK

Topik ini mengandungi tiga sub topik iaitu: 1. Pengenalan alat-alat vokal artikulasi. 2. Teknik vokal ± Resonan dan Pelontaran Suara. 3. Teknik vokal ± Sebutan Dalam Nyanyian.

Biasanya semasa bernafas. maka semakin tinggi pic suara yang dihasilkan. Pita suara bergetar disebabkan oleh udara yang keluar daripada paru-paru manusia. suatu bunyi akan terhasil. bunyi trumpet terhasil. Begitu juga dengan suara manusia. Bunyi itu diolah oleh bahagian mulut (gigi. . vocal cords (pita suara) akan dikawal supaya ia dapat menggetar udara yang melauinya. Atau apabila trumpet ditiup. lelangit lembut. lelangit keras. lidah dan bibir akan membentuk bunyi menjadi kosonan dan vokal. Apabila hendak mengeluarkan bunyi. permukaan meja akan bergetar dan bunyi pun terhasil.Latihan vokal secara amali seperti pembentukan posisi mulut yang luas. Simbol agi vokal dan konsonan adalah huruf-huruf. latihan pelontaran suara yang jelas dengan menggunakan alat-alat vocal perlu dilakukan secara sistematik mengikut urutan dan secara latih tubi. udara di dalam trumpet akan bergetar dan oleh itu. Bunyi tidak terhasil semasa bernafas kerana pita suara membenarkan udara melaluinya tanpa halangan. maka semakin tinggi picnya. udara daripada paru-paru akan melaui larynx dan terus keluar tanpa mengeluarkan bunyi. Gabungan antara gigi. Dengan cara itu. ALAT-ALAT VOKAL DAN ARTIKULASI Bunyi terhasil daripada getaran sesuatu. Contohnya apabila meja diketuk. Terdapat empat bahagian yang terlibat dalam pengeluaran suara. Alat-alat Nyanyian Suara manusia terhasil daripada getaran pita suara yang terdapat pada kerongkong manusia. Semakin nyaring bunyi. lidah dan bibir bagi menghasilkan pelbagai suara manusia). Semakin tegang vocal cords. Penyanyi yang mempunyai suara yang tinggi mempunyai vocal cords yang kuat. Kadar ketegangan vocal cords mempengaruhi ketinggian pic.

1: Organ / Alat Vokal Manusia . Vibrator (Penggetar) Ini adalah kord-kord vocal dio dalam peti suara (larynx) kita. Rajah 3. Tekanan nafas akan menjadikan kord-kord vokal ini menggetar dan bunyi didengari. kord-kord akan tutup dengan membenarkan sedikit udara keluar sahaja. Pembesar Suara (Resonator) Ruang mulut yang dibentuk oleh lelangit. Motor Ini ialah tekanan nafas. Getaran kord-kord vokal ini akan mengeluarkan bunyi. kord-kord vokal ini bukan untuk membenarkan udara masuk atau keluar. Kord-kord vokal ialah kulit yang berlipat-lipat di kedua-dua belah trakea dengan tenggorok. Artikulasi Dilakukan oleh lidah bibir dan dagu. 2. 3. Apabila bersedia untuk menyanyi. Ruang kepala juga terlibat. mulut dan kerongkong. 4. Penarikan akan melakukan tekanan nafas dan ia akan bertentangan dengan kord-kord vocal dan menjadikan ia menggetar. Di dalam pernafasan biasa. Suara bergetar di dalam ruang ini sebelum keluar dari mulut.1.

Rongga dada sebagao resonator kedua. Rongga resonator di dalam diri manusia dapat diperkayakan suara kita dengan resonan dan lontaran suara kita akan menjadi lebih besar. kita menggunakan: y y y 60% resonator kepala. Suatu rongga yang boleh menghasilkan resonan disebut resonator.TEKNIK VOKAL ± RESONAN DAN PELONTARAN SUARA Kekuatan bunyi (volume) ditentukan oleh kuatnya tekanan udara daripada paru-paru. untuk menghasilkan pic tinggi yang baik. 2. . 3. Bentuk mulut. Suara menjerit jelas tidak bermutu sama sekali tidak menghasilkan ton suara yang baik. Rongga hidung dan kepala sebagao resonator ketiga. kerana alat-alat muzik tersebut memiliki rongga resonator yang berlainan. 1. Rongga mulut sebagai resonator pertama. kawalan pernafasan dari paru-paru berkait rapat dengan resonan dan berapa peratus penggunaan resonator yang telah dinyatakan. Manusia memiliki 3 buah resonator. 25% resonator mulut. 15% resonator dada. Mengapa alat muzik boleh menghasilkan bunyi nyaring? Jawabnya. Di dalam muzik kekuatan bunyi disebut sebagai dinamiks. Resonan Resonan adalah getaran udara dalam suatu rongga. Kebiasaannya pic yang dihasilkan merupakan kombinasi ketiga-tiga rongga resonator. Sebagai contoh. Menjerit bukan cara menyanyi yang baik. Tidak ada satu pic pun yang dihasilkan hanya dengan menggunakan 100% resonator kepala dan tidak ada pula yang hanya menggunakan 100% resonator dada. lontaran suara. Penyanyi yang baik mempunyai julat pic yang besar. Julat pic ialah jarak antara pic paling rendah dengan pic paling tinggi dapat dihasilkan oleh seseorang. Istilah kuat atau lembut menunjukkan tahap dinamik pada muzik.

semakin besar peratus penggunaan resonator kepada dan semakin kecil peratus penggunaan resonator dada. Untuk menyanyikan pic mendatar/sederhana. 10% resonator kepala. Sebaliknya. semakin tinggi pic yang kita nyanyikan. semakin besar peratus penggunaan resonator dada dan semakin kecil peratus penggunaan resonator kepala. Perletakan Suara PERLETAKAN / REGISTER SUARA Terdapat tiga perletakan suara atau tingkat register suara di kalangan penyanyi ± register kepala. 1.Sebaliknya untuk menghasilkan pic rendah yang baik pula. Suara Kepala . kita menggunakan resonator mulut. semakin rendah pic yang kita nyanyikan. tengah dan dada. kita menggunakan: y y y 70% resonator dada. 20% resonator mulut. Kesimpulannya.

. Setelah mendapat kedudukan suara kepala yang dikehendaki.Salah satu set otot tekak mengawal mekanisme vokal untuk nyanyian register tinggi sementara rongga di kepala yang member kesan gema digunakan untuk menggemakan ton atau bunyi yang dihasilkan oleh penyanyi tersebut. kualiti seakan alat tiup kayu lebih luas renjnya (julat) kalau dibandingkan dengan suara dada. Suara kepala juga banyak membantu lelaki semasa mengalami perubahan suara semasa menyanyikan pic tinggi. anda perlu menyanyikan satu not yang berpic atau dalam sebutan µnoo¶ atau µmoo¶ atau µloo¶ dengan lembut dan panjang. Adalah baik dan sihat sekiranya suara kepala dapat digunakan di dalam mekanisme nyanyian. cuba nyanyikan skel menurun di bawah. Ia menghasilkan suara yang jelas. Ia juga menyediakan penggunaan yang sihat dalam nyanyian falsetto. Ini dikenali mekanisme ringan atau suara kepala. Untuk mendapatkan suara kepala yang bermutu. Untuk merasai suara kepala. kawalan pernafasan yang cukup dan betul adalah perlu.

³Laa´ atau ³Maa´ panjang. letakkan tangan pada bahagian dada semasa menyanyikan not. namun ia tidak digalakkan untuk penyanyi permulaan memandangkan terdapat transisi vokal yang kompleks di dalam nyanyian. . Suara Tengah Suara tengah adalah perletakan suara dari paras hidung ke kerongkong pada jarak suara. Anda akan merasai getaran pada tangan. Walaupun suara dada boleh dihasilkan secara sihat. Suara Dada Untuk mengawal nyanyian register rendah di mana rongga di dada merupakan alat resonans dikenali sebagai suara dada. Untuk merasai suara tengah.2. Untuk merasainya. Suara dada sebenarnya boleh merosakkan suara penyanyi kanak-kanak kerana ia dihasilkan tanpa pernafasan yang baik. 3. dengan sebutan ³Haa´. Penyanyi lelaki lebih selesa menggunakan suara dada berbanding penyanyi wanita. latihan di bawah boleh dijalankan. Renj suara dada adalah kecil di dalam penggunaannya.

mezzo soprano. baritone dan bes. alto. tenor. Suara wanita dan lelaki. Suara lelaki yang dalam dan rendah dikenali sebagai suara bes. alto. sama ada dewasa atau remaja boleh dikategorikan mengikut jenis suara dan renj not yang boleh dinyanyikan. Biasanya di dalam kumpulan koir sekolah atau kumpulan kecil hanya empat jenis suara yang biasa digunakan iaitu soprano.Klasifikasi Suara Setiap orang mempunyai suara yang unik. contralto atau counter-tenor. . Penyanyi wanita yang mempunyai suara tinggi dikenali sebagai penyanyi soprano. tenor dan bes. Jenis-jenis suara mengikut urutan ialah: soprano atau treble.

Nafas dengan dalam dan gunakan tenaga nafas untuk mengeluarkan bunyi yang tinggi. Jangan naikkan dagu dan kepala. Alat-alat resonan ialah kerongkong.Pelontaran Suara 1. Jangan turunkan kepala atau bongkokkan badan. Buka mulut cukup besar. Organ-organ yang terlibat di dalam menghasilkan sebutan ialah mulut. Di dalam nyanyian. rahang dan lidah hendaklah selesa. Cara menyanyi bunyi yang tinggi. Mulut dan kerongkong perlu dibuka luas semasa menyanyi supaya member laluan udara yang banyak dan mewujudkan ruang yang cukup luas untuk menghasilkan . bibir. pernafasan dan bentuk mulut yang betul akan menghasilkan bunyi vokal. y Jangan paksa suara keluar. Pembukaan mulut semakin kecil apabila not-not menurun. Bibir. dada dan rahang. y y Fikirkan bahawa not-not tinggi adalah senang dinyanyikan. y y y y y y Nyanyi dengan bunyi vokal yang jelas. Jangan nyanyi dengan kuat. Kejelasan sesuatu sebutan itu bergantung kepada koordinasi di antara organ-organ tersebut. kualiti ton dan intonasi yang baik. Bunyi konsonan pada permulaan dan akhir sesuatu perkataan perlu jelas. tetapi pastikan aliran nafas adalah rata. Kurangkan tenaga nafas pada pinggang. TEKNIK VOKAL ± SEBUTAN Sebutan adalah penting di dalam nyanyian. 2. lidah dan rahang. y y Alat-alat resonan ialah lelangit dan hidung. Cara menyanyi bunyi yang rendah.

Sebutan yang baik dapat dihasilkan melalui latihan yang konsisten dan berterusan. Bunyi Fonetik ah ay/ey ee o/oh oo Contoh Perkataan ayam @ father ekor @ ever Itik @ mee orang @ obey ular @ too . y y y y Tenaga Intensiti Kekuatan bunyi Harkat (panjang dan pendek) Simbol a e i O u Bentuk mulut bagi bunyi vokal. Ciri-ciri ton nyanyian meliputi. Bagi menghasilkan sebutan yang jelas. ciri-ciri berikut memainkan peranan yang penting.ton yang lebih resonan.

Inilah vowel yang menolong murid-murid membuka mulut. OO (perkataan ular) Bibir bulat dan sempit.u. 4. . menjulur dari gigi. rahang bawah relaks dengan bibir dan gigi sedikit terpisah. Ini adalah penting supaya mereka boleh membentuk suara dengan baik. AH (perkataan ayam) Rahang bawah digerakkan ke bawah sekali. semua penyanyi hendaklah dilatih dan ditunjuk cara-cara membentuk dan membunyikan vowel iaitu a. hujung lidah berada di belakang gigi bawah. Rahang bawah dan lidah tengah harus diturunkan sedikit berbanding dengan EE. 5.Untuk membentukkan dengan betul. 1. 2.Cara-cara Membentuk Vowel Sebelum menjalankan latihan suara. 3. bibir dan gigi terpisah. EE (perkataan itik) vowel ini adalah yang paling cerah dan memerlukan sedikit sahaja ruang dalam mulut.e.i. EH (perkataan ekor) Agak sama seperti EE. hujung lidah dan belakang gigi bawah.o. OH (perkataan kopi) Mulut dibujurkan. Adalah baik jika melatih EE dan EH dan bandingkan sebelum pergi ke vowel lain.

Ton nyanyian berbeza daripada ton bercakap melalui panjang-pendek ton dan kualiti vokal intensitinya. Apabila vokal seperti µah¶ disokong dengan pernafasan dan dibentuk dengan mulut dan intensitinya (kekuatan) ditingkatkan. kuat-lembut bunyi ton dan panjang-pendek ton tersebut. Ini member ton yang bergema dan intonasi yang baik. bergema sepanjang renj vokal sekiranya ia memahami konsep penghasilan ton. intensiti. Ton di dalam nyanyian meliputi tenaga. Penghasilan Ton Seseorang penyanyi berupaya menyanyi dengan ton yang jelas. .Contoh latihan untuk vowel.

Formasi vokal (a.i. Kualiti ton nyanyian dimanipulasikan melalui bunyi vokal (a. Mulakan dengan nyanyian vokal asas.e. ton mungkin kedengaran sumbang atau syap dan sekiranya vokal itu gelap ia akan kedengaran flet. Beliau berkhidmat untuk Opera La Scala di Italy. Setiap kali ia disebut dan dibunyikan.u) adalah asas di dalam teknik vokal. Bermula dengan menyebutnya dahulu perlahan-lahan kemudian beransur-ansur memanjangkan bunyi vokal tersebut.o. . Pertukaran kualiti vokal menentukan pic dan intonasi. Ini perlu dibuat dalam renj yang selesa dan tahap dinamik yang sederhana.Luciano Pavarotti adalah seorang penyanyi tenor yang terkenal di seluruh dunia. (b) Mulakan dengan sebutan vokal secara lembut dan beransur-ansur kuat. Apabila vokal terang. Ton nyanyian bermula dengan tenaga atau kuasa pengeluaran pernafasan.u). anda perlu memerhatikan pembentukan mulut mengikut bunyi vowel.i.e.o. Latihan menyebut dan menyanyikan vokal perlu dimulakan dengan vokal terbuka seperti ³ah´ dan ³oo´.o. Setiap vokal mempunyai bentuk yang berlainan. Latihan untuk menghasilkan ton yang baik adalah seperti berikut.i.e. menentukan posisi dan arah sesuatu ton. Bentuk vokal disokong oleh pernafasan.u). Udara melalui kord vokal dan keluar melalui mulut. (a) Mulakan dengan nyanyian vokal yang asas (a.

(c) Mulakan dengan nilai not yang pendek dan kemudian beransur-ansur dilanjutkan hingga ke nilai not yang panjang. 3. angin. Pastikan tekak terbuka dan rileks dan bernafas dengan betul. Jangan menjerit. (b) Menguap dengan bunyi µah¶. . 1. (d) Latihan bercakap dan menyanyi seperti berikut: Hee hee hee! Apa khabar? (e) Ah -Hm Empat perkara di dalam menghasilkan ton yang baik. keretapi. Pastikan bentuk mulut mengikut vokal yang disebut dan keadaan kerongkong terbuka. 4. Dengar ton yang dinyanyikan dan pastikan ia mempunyai getaran yang sama rata. Jangan memaksa atau menolak ton keluar. (c) Mengajuk bunyi siren. dan siulan. 2. Antara contoh-contoh latihan untuk penghasilan ton adalah: (a) Glissando vokal dengan sebutan µo¶.

Member fokus. y y y Biasa ± (Ah dan Oh) Gelap ± (Awe dan Oo) Terang ± (Ee dan Ay) Perbezaan Sebutan Bertutur dan Nyanyian 1. 3. . 1. sesetengah bunyi diubah picnya untuk mendapatkan sustain pada ton yang baik. Sebutan nyanyian biasanya sustain sebab terikat kepada nilai not. 2. bentuk mulut bibir dan artikulasi bunyi adalah penting untuk kepaduan suara. 5. Mewujudkan kesediaan dari segi fizikal sebelum memulakan nyanyian. 3. Untuk nyanyian secara ensemble. mulut dan kerongkong haruslah dalam kedudukan terbuka (open position) untuk membenarkan pengudaraan masuk dan resonan. 4. 2. Ada kalanya. Ada yang melaksanakan ³warmup´ tanpa mengaitkan dengan latihan yang sebenarnya. Setiap ³warm-up´ yang dijalankan perlu mempunyai tujuan dan perkaitan dengan latihan yang sebenarnya. Semasa menyanyi. Mewujudkan tabii bernafas dengan betul. Member peluang ahli kumpulan (ensemble) mendengar suara mereka sendiri di samping suara ahli-ahli lain . 5. sebutan dalam nyanyian mestilah dilebih-lebihkan daripada sebutan bertutur. Member peluang menyediakan suara untuk nyanyian. 4.Warna dan Ekspresif Ton. Pada amnya. Teknik ³Warm-Ups´ Ramai guru yang mengajar nyanyian tanpa ³warm-up´. Tujuannya adalah untuk.

eh dijalankan dari 5 hingga 10 minit mengikut keperluan penyanyi. 7. kiri dan regangkan tangan ke atas. Bisikan ± bisikan bunyi mengikut konsonan ³p´ ³f´ ³k´ ³t´ ³r´ ³s´ ke semua dalam 8 kiraan. 2. Meregangkan siku dan tangan dalam 8 kiraan. ke belakang. Kanan. Untuk merehatkan bahu. 4. Toleh kepala ± ke kanan 8 kiraan dan kiri 8 kiraan. merangsangkan tubuh badan dari merasa letih dan lesu. Menghubungkait dengan lagu atau muzik yang hendak dipersembahkan. Setelah itu ke kiri. Menjangkau ke langit ± melihat ke atas dan buat seolah-olah menjangkau dengan tangan ke atas. . ke bawah dan ke hadapan. Contoh ³warm-ups´ fizikal ialah: 1. 3. 8. Mencapai penyatuan vokal.6. Bol. bahu kiri dan kedua-dua bahu. Cekak pinggan ± ke kanan dan kekiri. Mewujudkan intonasi secara melodi dan harmoni. Meregangkan tangan ± tarik nafas dan angkat tangan ke atas dan lepaskan nafas perlahan-lahan dalam 8 kiraan pada ahh« Buat beberapa kali. tunduk dan dongak 8 kiraan. ke hadapan dan kebelakang dalam 8 kiraan. Setelah itu. 7. Main bahu ± tarik nafas sambil naikkan bahu kanan dalam 8 kiraan dan lepaskan nafas dalam kiraan. ³Warm-ups´ Fizikal ³Warm-ups´ ini bertujuan melegakan ketegangan. Gerak boneka ± ini adalah untuk postur bermula dengan membongkok ke bawah dan pembimbing akan menyanyi atau membunyikan alat muzik dan pada setiap bunyi mereka akan bangun sehingga dalam kedudukan postur yang baik. 5. 9. Keretapi ± ³urut belakang kawan´ kanan dan kiri dalam 30 saat. 8. kanan. Menggerakkan bahu kehadapan dan ke belakang dalam 8 kiraan. 6.

dan jeda mengikut nama solfa dengan tujuan untuk mendapatkan pic yang tepat.ah.ee. Latihan nyanyian skel.eh dan oh adalah lima vokal yang digunakan di dalam latihan vokal.³Warm-ups´ Vokal Vokal seperti oo. arpegio. Contoh ³warm-up´ vokal yang boleh dijalankan: .

Pita suara bergetar disebabkan oleh udara yang keluar dari paru-paru.u) adalah asas di dalam teknik vokal. 4. Keindahan. bibir. 3. 7. 2. rahang dan lidah) bagi memanipulasi suara. 5. GLOSARI Falsetto ± suara tinggi lelaki seperti suara perempuan Renj ± julat / jarak Vocal Cord ± peti suara . Suara manusia terhasil daripada getaran pita suara yang terdapat pada kerongkong manusia.o. 6.RUMUSAN 1. Formasi vokal (a. kemerduan dan kemurnian suara adalah bergantung kepada pembentukan mulut dan sebutan yang jelas dan bersepadu. Mulut mesti dibuka seluas-luasnya mengikut sebutan vokal untuk menghasilkan ton suara yang berkualiti dan sedap didengar. ³Warm-ups" atau latihan persediaan mesti dilakukan sebelum menyanyi. Penghasilan ton dipengaruhi kemahiran penggunaan dan mengawal organ alat vokal (mulut.i.e. Semasa nyanyian sebutan bunyi vowel dan konsonan haruslah jelas.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->