NYANYIAN 1

NYANYIAN

PENGENALAN

Menyanyi adalah satu cara istimewa dalam penggunaan suara. Bahagian ini member pendedahan tentang pengetahuan dan kemahiran teknik-teknik vocal seperti register/ perletakan suara, artikulasi, sebutan dan pelontaran suara yang baik sebelum menyanyi. Fokusnya ialah mengenali alat-alat vokal dan anatomi manusia yang berkaitan dengan pernafasan dan fonasi serta latihan-latihan vokal yang sistematik untuk menghasilkan sebutan yang jelas dan ton yang berkualiti semasa menyanyi.

Objektif

Di akhir topik ini, anda seharusnya dapat: 1. Mengenalpasti alat-alat resonan yang terpenting dan penggunaan alat-alat vokal bagi pengeluaran suara yang baik; 2. Mengetahui kedudukan dan perletakan suara yang betul; 3. Menguasai kemahiran pembentukan resonan bagi pembunyian balik suara dengan jelas; 4. Kemahiran menggunakan alat-alat vokal melalui latihan yang sistematik.

GAMBARAN KESELURUHAN TOPIK

Topik ini mengandungi tiga sub topik iaitu: 1. Pengenalan alat-alat vokal artikulasi. 2. Teknik vokal ± Resonan dan Pelontaran Suara. 3. Teknik vokal ± Sebutan Dalam Nyanyian.

maka semakin tinggi picnya. bunyi trumpet terhasil. latihan pelontaran suara yang jelas dengan menggunakan alat-alat vocal perlu dilakukan secara sistematik mengikut urutan dan secara latih tubi. Begitu juga dengan suara manusia. Semakin nyaring bunyi. Alat-alat Nyanyian Suara manusia terhasil daripada getaran pita suara yang terdapat pada kerongkong manusia. Biasanya semasa bernafas. maka semakin tinggi pic suara yang dihasilkan. lelangit lembut. Gabungan antara gigi. . lidah dan bibir bagi menghasilkan pelbagai suara manusia). suatu bunyi akan terhasil. Bunyi tidak terhasil semasa bernafas kerana pita suara membenarkan udara melaluinya tanpa halangan. lelangit keras. Kadar ketegangan vocal cords mempengaruhi ketinggian pic. vocal cords (pita suara) akan dikawal supaya ia dapat menggetar udara yang melauinya. ALAT-ALAT VOKAL DAN ARTIKULASI Bunyi terhasil daripada getaran sesuatu. Penyanyi yang mempunyai suara yang tinggi mempunyai vocal cords yang kuat. Semakin tegang vocal cords. Atau apabila trumpet ditiup. Pita suara bergetar disebabkan oleh udara yang keluar daripada paru-paru manusia.Latihan vokal secara amali seperti pembentukan posisi mulut yang luas. lidah dan bibir akan membentuk bunyi menjadi kosonan dan vokal. Terdapat empat bahagian yang terlibat dalam pengeluaran suara. udara daripada paru-paru akan melaui larynx dan terus keluar tanpa mengeluarkan bunyi. permukaan meja akan bergetar dan bunyi pun terhasil. Bunyi itu diolah oleh bahagian mulut (gigi. udara di dalam trumpet akan bergetar dan oleh itu. Dengan cara itu. Apabila hendak mengeluarkan bunyi. Contohnya apabila meja diketuk. Simbol agi vokal dan konsonan adalah huruf-huruf.

kord-kord vokal ini bukan untuk membenarkan udara masuk atau keluar. Getaran kord-kord vokal ini akan mengeluarkan bunyi. mulut dan kerongkong. Vibrator (Penggetar) Ini adalah kord-kord vocal dio dalam peti suara (larynx) kita. Pembesar Suara (Resonator) Ruang mulut yang dibentuk oleh lelangit.1: Organ / Alat Vokal Manusia . Di dalam pernafasan biasa. Kord-kord vokal ialah kulit yang berlipat-lipat di kedua-dua belah trakea dengan tenggorok.1. Suara bergetar di dalam ruang ini sebelum keluar dari mulut. Tekanan nafas akan menjadikan kord-kord vokal ini menggetar dan bunyi didengari. kord-kord akan tutup dengan membenarkan sedikit udara keluar sahaja. 2. 4. 3. Ruang kepala juga terlibat. Motor Ini ialah tekanan nafas. Apabila bersedia untuk menyanyi. Artikulasi Dilakukan oleh lidah bibir dan dagu. Rajah 3. Penarikan akan melakukan tekanan nafas dan ia akan bertentangan dengan kord-kord vocal dan menjadikan ia menggetar.

Suatu rongga yang boleh menghasilkan resonan disebut resonator. Bentuk mulut. 25% resonator mulut. . Sebagai contoh. 1. Mengapa alat muzik boleh menghasilkan bunyi nyaring? Jawabnya. Julat pic ialah jarak antara pic paling rendah dengan pic paling tinggi dapat dihasilkan oleh seseorang.TEKNIK VOKAL ± RESONAN DAN PELONTARAN SUARA Kekuatan bunyi (volume) ditentukan oleh kuatnya tekanan udara daripada paru-paru. Kebiasaannya pic yang dihasilkan merupakan kombinasi ketiga-tiga rongga resonator. lontaran suara. Rongga resonator di dalam diri manusia dapat diperkayakan suara kita dengan resonan dan lontaran suara kita akan menjadi lebih besar. Tidak ada satu pic pun yang dihasilkan hanya dengan menggunakan 100% resonator kepala dan tidak ada pula yang hanya menggunakan 100% resonator dada. kita menggunakan: y y y 60% resonator kepala. Rongga mulut sebagai resonator pertama. untuk menghasilkan pic tinggi yang baik. Istilah kuat atau lembut menunjukkan tahap dinamik pada muzik. Rongga dada sebagao resonator kedua. 15% resonator dada. Menjerit bukan cara menyanyi yang baik. Suara menjerit jelas tidak bermutu sama sekali tidak menghasilkan ton suara yang baik. Penyanyi yang baik mempunyai julat pic yang besar. Rongga hidung dan kepala sebagao resonator ketiga. Manusia memiliki 3 buah resonator. kawalan pernafasan dari paru-paru berkait rapat dengan resonan dan berapa peratus penggunaan resonator yang telah dinyatakan. Di dalam muzik kekuatan bunyi disebut sebagai dinamiks. Resonan Resonan adalah getaran udara dalam suatu rongga. 3. 2. kerana alat-alat muzik tersebut memiliki rongga resonator yang berlainan.

semakin rendah pic yang kita nyanyikan. semakin besar peratus penggunaan resonator kepada dan semakin kecil peratus penggunaan resonator dada. 20% resonator mulut. Perletakan Suara PERLETAKAN / REGISTER SUARA Terdapat tiga perletakan suara atau tingkat register suara di kalangan penyanyi ± register kepala. 10% resonator kepala. tengah dan dada. kita menggunakan resonator mulut. Untuk menyanyikan pic mendatar/sederhana. semakin tinggi pic yang kita nyanyikan. kita menggunakan: y y y 70% resonator dada. 1. Sebaliknya. Kesimpulannya. semakin besar peratus penggunaan resonator dada dan semakin kecil peratus penggunaan resonator kepala. Suara Kepala .Sebaliknya untuk menghasilkan pic rendah yang baik pula.

Ia menghasilkan suara yang jelas. cuba nyanyikan skel menurun di bawah. . kualiti seakan alat tiup kayu lebih luas renjnya (julat) kalau dibandingkan dengan suara dada. Untuk merasai suara kepala. Suara kepala juga banyak membantu lelaki semasa mengalami perubahan suara semasa menyanyikan pic tinggi. Setelah mendapat kedudukan suara kepala yang dikehendaki. kawalan pernafasan yang cukup dan betul adalah perlu. Adalah baik dan sihat sekiranya suara kepala dapat digunakan di dalam mekanisme nyanyian. Ini dikenali mekanisme ringan atau suara kepala. anda perlu menyanyikan satu not yang berpic atau dalam sebutan µnoo¶ atau µmoo¶ atau µloo¶ dengan lembut dan panjang. Untuk mendapatkan suara kepala yang bermutu.Salah satu set otot tekak mengawal mekanisme vokal untuk nyanyian register tinggi sementara rongga di kepala yang member kesan gema digunakan untuk menggemakan ton atau bunyi yang dihasilkan oleh penyanyi tersebut. Ia juga menyediakan penggunaan yang sihat dalam nyanyian falsetto.

Suara dada sebenarnya boleh merosakkan suara penyanyi kanak-kanak kerana ia dihasilkan tanpa pernafasan yang baik.2. Penyanyi lelaki lebih selesa menggunakan suara dada berbanding penyanyi wanita. Walaupun suara dada boleh dihasilkan secara sihat. dengan sebutan ³Haa´. letakkan tangan pada bahagian dada semasa menyanyikan not. namun ia tidak digalakkan untuk penyanyi permulaan memandangkan terdapat transisi vokal yang kompleks di dalam nyanyian. Anda akan merasai getaran pada tangan. ³Laa´ atau ³Maa´ panjang. Untuk merasai suara tengah. Untuk merasainya. Suara Dada Untuk mengawal nyanyian register rendah di mana rongga di dada merupakan alat resonans dikenali sebagai suara dada. latihan di bawah boleh dijalankan. Renj suara dada adalah kecil di dalam penggunaannya. . Suara Tengah Suara tengah adalah perletakan suara dari paras hidung ke kerongkong pada jarak suara. 3.

sama ada dewasa atau remaja boleh dikategorikan mengikut jenis suara dan renj not yang boleh dinyanyikan. Jenis-jenis suara mengikut urutan ialah: soprano atau treble. contralto atau counter-tenor. Suara wanita dan lelaki. alto. alto. Biasanya di dalam kumpulan koir sekolah atau kumpulan kecil hanya empat jenis suara yang biasa digunakan iaitu soprano. baritone dan bes. mezzo soprano. tenor. .Klasifikasi Suara Setiap orang mempunyai suara yang unik. tenor dan bes. Penyanyi wanita yang mempunyai suara tinggi dikenali sebagai penyanyi soprano. Suara lelaki yang dalam dan rendah dikenali sebagai suara bes.

Nafas dengan dalam dan gunakan tenaga nafas untuk mengeluarkan bunyi yang tinggi. kualiti ton dan intonasi yang baik. bibir. Jangan naikkan dagu dan kepala. y y Fikirkan bahawa not-not tinggi adalah senang dinyanyikan. y Jangan paksa suara keluar. lidah dan rahang. y y y y y y Nyanyi dengan bunyi vokal yang jelas. Bunyi konsonan pada permulaan dan akhir sesuatu perkataan perlu jelas. TEKNIK VOKAL ± SEBUTAN Sebutan adalah penting di dalam nyanyian. dada dan rahang. Alat-alat resonan ialah kerongkong. Mulut dan kerongkong perlu dibuka luas semasa menyanyi supaya member laluan udara yang banyak dan mewujudkan ruang yang cukup luas untuk menghasilkan . pernafasan dan bentuk mulut yang betul akan menghasilkan bunyi vokal. Cara menyanyi bunyi yang tinggi. Bibir. Di dalam nyanyian. Pembukaan mulut semakin kecil apabila not-not menurun. 2.Pelontaran Suara 1. Kurangkan tenaga nafas pada pinggang. tetapi pastikan aliran nafas adalah rata. rahang dan lidah hendaklah selesa. Jangan turunkan kepala atau bongkokkan badan. Organ-organ yang terlibat di dalam menghasilkan sebutan ialah mulut. Jangan nyanyi dengan kuat. Kejelasan sesuatu sebutan itu bergantung kepada koordinasi di antara organ-organ tersebut. Cara menyanyi bunyi yang rendah. Buka mulut cukup besar. y y Alat-alat resonan ialah lelangit dan hidung.

Bunyi Fonetik ah ay/ey ee o/oh oo Contoh Perkataan ayam @ father ekor @ ever Itik @ mee orang @ obey ular @ too . y y y y Tenaga Intensiti Kekuatan bunyi Harkat (panjang dan pendek) Simbol a e i O u Bentuk mulut bagi bunyi vokal. Sebutan yang baik dapat dihasilkan melalui latihan yang konsisten dan berterusan.ton yang lebih resonan. Bagi menghasilkan sebutan yang jelas. Ciri-ciri ton nyanyian meliputi. ciri-ciri berikut memainkan peranan yang penting.

Inilah vowel yang menolong murid-murid membuka mulut. 2. . Rahang bawah dan lidah tengah harus diturunkan sedikit berbanding dengan EE. Adalah baik jika melatih EE dan EH dan bandingkan sebelum pergi ke vowel lain.o.i. AH (perkataan ayam) Rahang bawah digerakkan ke bawah sekali. 3. OO (perkataan ular) Bibir bulat dan sempit. semua penyanyi hendaklah dilatih dan ditunjuk cara-cara membentuk dan membunyikan vowel iaitu a. Ini adalah penting supaya mereka boleh membentuk suara dengan baik.u.Cara-cara Membentuk Vowel Sebelum menjalankan latihan suara. OH (perkataan kopi) Mulut dibujurkan. 4. 1. menjulur dari gigi. hujung lidah berada di belakang gigi bawah. rahang bawah relaks dengan bibir dan gigi sedikit terpisah.e. hujung lidah dan belakang gigi bawah. 5.Untuk membentukkan dengan betul. EE (perkataan itik) vowel ini adalah yang paling cerah dan memerlukan sedikit sahaja ruang dalam mulut. EH (perkataan ekor) Agak sama seperti EE. bibir dan gigi terpisah.

bergema sepanjang renj vokal sekiranya ia memahami konsep penghasilan ton.Contoh latihan untuk vowel. Ton nyanyian berbeza daripada ton bercakap melalui panjang-pendek ton dan kualiti vokal intensitinya. kuat-lembut bunyi ton dan panjang-pendek ton tersebut. Ini member ton yang bergema dan intonasi yang baik. Ton di dalam nyanyian meliputi tenaga. . Apabila vokal seperti µah¶ disokong dengan pernafasan dan dibentuk dengan mulut dan intensitinya (kekuatan) ditingkatkan. Penghasilan Ton Seseorang penyanyi berupaya menyanyi dengan ton yang jelas. intensiti.

u).o.e. Kualiti ton nyanyian dimanipulasikan melalui bunyi vokal (a.o. Beliau berkhidmat untuk Opera La Scala di Italy. (a) Mulakan dengan nyanyian vokal yang asas (a.Luciano Pavarotti adalah seorang penyanyi tenor yang terkenal di seluruh dunia.o. Pertukaran kualiti vokal menentukan pic dan intonasi.e. ton mungkin kedengaran sumbang atau syap dan sekiranya vokal itu gelap ia akan kedengaran flet. Formasi vokal (a.e. .i. Latihan menyebut dan menyanyikan vokal perlu dimulakan dengan vokal terbuka seperti ³ah´ dan ³oo´. menentukan posisi dan arah sesuatu ton. Ton nyanyian bermula dengan tenaga atau kuasa pengeluaran pernafasan. Latihan untuk menghasilkan ton yang baik adalah seperti berikut. Ini perlu dibuat dalam renj yang selesa dan tahap dinamik yang sederhana. Setiap kali ia disebut dan dibunyikan. Udara melalui kord vokal dan keluar melalui mulut. Bermula dengan menyebutnya dahulu perlahan-lahan kemudian beransur-ansur memanjangkan bunyi vokal tersebut. Apabila vokal terang. Bentuk vokal disokong oleh pernafasan. anda perlu memerhatikan pembentukan mulut mengikut bunyi vowel.i.u) adalah asas di dalam teknik vokal. (b) Mulakan dengan sebutan vokal secara lembut dan beransur-ansur kuat.u). Setiap vokal mempunyai bentuk yang berlainan.i. Mulakan dengan nyanyian vokal asas.

(c) Mengajuk bunyi siren. 2. Pastikan tekak terbuka dan rileks dan bernafas dengan betul. Pastikan bentuk mulut mengikut vokal yang disebut dan keadaan kerongkong terbuka. Jangan memaksa atau menolak ton keluar. (b) Menguap dengan bunyi µah¶. dan siulan. 3.(c) Mulakan dengan nilai not yang pendek dan kemudian beransur-ansur dilanjutkan hingga ke nilai not yang panjang. . 4. angin. Jangan menjerit. (d) Latihan bercakap dan menyanyi seperti berikut: Hee hee hee! Apa khabar? (e) Ah -Hm Empat perkara di dalam menghasilkan ton yang baik. 1. Antara contoh-contoh latihan untuk penghasilan ton adalah: (a) Glissando vokal dengan sebutan µo¶. keretapi. Dengar ton yang dinyanyikan dan pastikan ia mempunyai getaran yang sama rata.

mulut dan kerongkong haruslah dalam kedudukan terbuka (open position) untuk membenarkan pengudaraan masuk dan resonan. Semasa menyanyi. Mewujudkan kesediaan dari segi fizikal sebelum memulakan nyanyian. 1. Mewujudkan tabii bernafas dengan betul. sebutan dalam nyanyian mestilah dilebih-lebihkan daripada sebutan bertutur. 2. Tujuannya adalah untuk. 2. Ada yang melaksanakan ³warmup´ tanpa mengaitkan dengan latihan yang sebenarnya. bentuk mulut bibir dan artikulasi bunyi adalah penting untuk kepaduan suara. . sesetengah bunyi diubah picnya untuk mendapatkan sustain pada ton yang baik. Member peluang ahli kumpulan (ensemble) mendengar suara mereka sendiri di samping suara ahli-ahli lain . Ada kalanya. Sebutan nyanyian biasanya sustain sebab terikat kepada nilai not.Warna dan Ekspresif Ton. Member peluang menyediakan suara untuk nyanyian. Pada amnya. Teknik ³Warm-Ups´ Ramai guru yang mengajar nyanyian tanpa ³warm-up´. 3. 4. 4. 5. Setiap ³warm-up´ yang dijalankan perlu mempunyai tujuan dan perkaitan dengan latihan yang sebenarnya. y y y Biasa ± (Ah dan Oh) Gelap ± (Awe dan Oo) Terang ± (Ee dan Ay) Perbezaan Sebutan Bertutur dan Nyanyian 1. 5. Member fokus. 3. Untuk nyanyian secara ensemble.

5. Menghubungkait dengan lagu atau muzik yang hendak dipersembahkan. Keretapi ± ³urut belakang kawan´ kanan dan kiri dalam 30 saat.eh dijalankan dari 5 hingga 10 minit mengikut keperluan penyanyi. Meregangkan siku dan tangan dalam 8 kiraan. 7. Setelah itu. Setelah itu ke kiri. Kanan. Toleh kepala ± ke kanan 8 kiraan dan kiri 8 kiraan. Menjangkau ke langit ± melihat ke atas dan buat seolah-olah menjangkau dengan tangan ke atas. 9. Gerak boneka ± ini adalah untuk postur bermula dengan membongkok ke bawah dan pembimbing akan menyanyi atau membunyikan alat muzik dan pada setiap bunyi mereka akan bangun sehingga dalam kedudukan postur yang baik.6. ke hadapan dan kebelakang dalam 8 kiraan. Bol. Menggerakkan bahu kehadapan dan ke belakang dalam 8 kiraan. 4. ke belakang. Mencapai penyatuan vokal. merangsangkan tubuh badan dari merasa letih dan lesu. Mewujudkan intonasi secara melodi dan harmoni. Meregangkan tangan ± tarik nafas dan angkat tangan ke atas dan lepaskan nafas perlahan-lahan dalam 8 kiraan pada ahh« Buat beberapa kali. tunduk dan dongak 8 kiraan. . kiri dan regangkan tangan ke atas. kanan. Untuk merehatkan bahu. Bisikan ± bisikan bunyi mengikut konsonan ³p´ ³f´ ³k´ ³t´ ³r´ ³s´ ke semua dalam 8 kiraan. 6. Contoh ³warm-ups´ fizikal ialah: 1. 3. ³Warm-ups´ Fizikal ³Warm-ups´ ini bertujuan melegakan ketegangan. bahu kiri dan kedua-dua bahu. 2. 8. ke bawah dan ke hadapan. Main bahu ± tarik nafas sambil naikkan bahu kanan dalam 8 kiraan dan lepaskan nafas dalam kiraan. 8. Cekak pinggan ± ke kanan dan kekiri. 7.

³Warm-ups´ Vokal Vokal seperti oo.eh dan oh adalah lima vokal yang digunakan di dalam latihan vokal. arpegio. Contoh ³warm-up´ vokal yang boleh dijalankan: . Latihan nyanyian skel.ah. dan jeda mengikut nama solfa dengan tujuan untuk mendapatkan pic yang tepat.ee.

Suara manusia terhasil daripada getaran pita suara yang terdapat pada kerongkong manusia. Pita suara bergetar disebabkan oleh udara yang keluar dari paru-paru. kemerduan dan kemurnian suara adalah bergantung kepada pembentukan mulut dan sebutan yang jelas dan bersepadu. bibir. 5. 4. Penghasilan ton dipengaruhi kemahiran penggunaan dan mengawal organ alat vokal (mulut. ³Warm-ups" atau latihan persediaan mesti dilakukan sebelum menyanyi.o. rahang dan lidah) bagi memanipulasi suara. 7.u) adalah asas di dalam teknik vokal. Keindahan. Mulut mesti dibuka seluas-luasnya mengikut sebutan vokal untuk menghasilkan ton suara yang berkualiti dan sedap didengar.e.i. GLOSARI Falsetto ± suara tinggi lelaki seperti suara perempuan Renj ± julat / jarak Vocal Cord ± peti suara . 3. Formasi vokal (a. Semasa nyanyian sebutan bunyi vowel dan konsonan haruslah jelas. 6. 2.RUMUSAN 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful