NYANYIAN

PENGENALAN

Menyanyi adalah satu cara istimewa dalam penggunaan suara. Bahagian ini member pendedahan tentang pengetahuan dan kemahiran teknik-teknik vocal seperti register/ perletakan suara, artikulasi, sebutan dan pelontaran suara yang baik sebelum menyanyi. Fokusnya ialah mengenali alat-alat vokal dan anatomi manusia yang berkaitan dengan pernafasan dan fonasi serta latihan-latihan vokal yang sistematik untuk menghasilkan sebutan yang jelas dan ton yang berkualiti semasa menyanyi.

Objektif

Di akhir topik ini, anda seharusnya dapat: 1. Mengenalpasti alat-alat resonan yang terpenting dan penggunaan alat-alat vokal bagi pengeluaran suara yang baik; 2. Mengetahui kedudukan dan perletakan suara yang betul; 3. Menguasai kemahiran pembentukan resonan bagi pembunyian balik suara dengan jelas; 4. Kemahiran menggunakan alat-alat vokal melalui latihan yang sistematik.

GAMBARAN KESELURUHAN TOPIK

Topik ini mengandungi tiga sub topik iaitu: 1. Pengenalan alat-alat vokal artikulasi. 2. Teknik vokal ± Resonan dan Pelontaran Suara. 3. Teknik vokal ± Sebutan Dalam Nyanyian.

latihan pelontaran suara yang jelas dengan menggunakan alat-alat vocal perlu dilakukan secara sistematik mengikut urutan dan secara latih tubi. vocal cords (pita suara) akan dikawal supaya ia dapat menggetar udara yang melauinya. Simbol agi vokal dan konsonan adalah huruf-huruf. Kadar ketegangan vocal cords mempengaruhi ketinggian pic. lidah dan bibir akan membentuk bunyi menjadi kosonan dan vokal. Alat-alat Nyanyian Suara manusia terhasil daripada getaran pita suara yang terdapat pada kerongkong manusia. Gabungan antara gigi. lelangit keras. Atau apabila trumpet ditiup. Dengan cara itu. Contohnya apabila meja diketuk. lelangit lembut. ALAT-ALAT VOKAL DAN ARTIKULASI Bunyi terhasil daripada getaran sesuatu. . Semakin nyaring bunyi. Biasanya semasa bernafas. Semakin tegang vocal cords. Bunyi tidak terhasil semasa bernafas kerana pita suara membenarkan udara melaluinya tanpa halangan. permukaan meja akan bergetar dan bunyi pun terhasil. Bunyi itu diolah oleh bahagian mulut (gigi. Begitu juga dengan suara manusia. maka semakin tinggi pic suara yang dihasilkan. suatu bunyi akan terhasil. udara daripada paru-paru akan melaui larynx dan terus keluar tanpa mengeluarkan bunyi. lidah dan bibir bagi menghasilkan pelbagai suara manusia). Pita suara bergetar disebabkan oleh udara yang keluar daripada paru-paru manusia. Terdapat empat bahagian yang terlibat dalam pengeluaran suara. bunyi trumpet terhasil.Latihan vokal secara amali seperti pembentukan posisi mulut yang luas. Apabila hendak mengeluarkan bunyi. Penyanyi yang mempunyai suara yang tinggi mempunyai vocal cords yang kuat. maka semakin tinggi picnya. udara di dalam trumpet akan bergetar dan oleh itu.

Penarikan akan melakukan tekanan nafas dan ia akan bertentangan dengan kord-kord vocal dan menjadikan ia menggetar. Suara bergetar di dalam ruang ini sebelum keluar dari mulut. Tekanan nafas akan menjadikan kord-kord vokal ini menggetar dan bunyi didengari. Kord-kord vokal ialah kulit yang berlipat-lipat di kedua-dua belah trakea dengan tenggorok. Pembesar Suara (Resonator) Ruang mulut yang dibentuk oleh lelangit. Artikulasi Dilakukan oleh lidah bibir dan dagu.1. 3. 2. kord-kord vokal ini bukan untuk membenarkan udara masuk atau keluar. mulut dan kerongkong. Apabila bersedia untuk menyanyi.1: Organ / Alat Vokal Manusia . Getaran kord-kord vokal ini akan mengeluarkan bunyi. kord-kord akan tutup dengan membenarkan sedikit udara keluar sahaja. Di dalam pernafasan biasa. Rajah 3. Ruang kepala juga terlibat. Motor Ini ialah tekanan nafas. Vibrator (Penggetar) Ini adalah kord-kord vocal dio dalam peti suara (larynx) kita. 4.

15% resonator dada. Tidak ada satu pic pun yang dihasilkan hanya dengan menggunakan 100% resonator kepala dan tidak ada pula yang hanya menggunakan 100% resonator dada. . 3. Penyanyi yang baik mempunyai julat pic yang besar. 2. Menjerit bukan cara menyanyi yang baik. Rongga resonator di dalam diri manusia dapat diperkayakan suara kita dengan resonan dan lontaran suara kita akan menjadi lebih besar. Rongga dada sebagao resonator kedua. Istilah kuat atau lembut menunjukkan tahap dinamik pada muzik. lontaran suara. Manusia memiliki 3 buah resonator. Suatu rongga yang boleh menghasilkan resonan disebut resonator. Resonan Resonan adalah getaran udara dalam suatu rongga. Rongga mulut sebagai resonator pertama. kerana alat-alat muzik tersebut memiliki rongga resonator yang berlainan. 1.TEKNIK VOKAL ± RESONAN DAN PELONTARAN SUARA Kekuatan bunyi (volume) ditentukan oleh kuatnya tekanan udara daripada paru-paru. Rongga hidung dan kepala sebagao resonator ketiga. Julat pic ialah jarak antara pic paling rendah dengan pic paling tinggi dapat dihasilkan oleh seseorang. untuk menghasilkan pic tinggi yang baik. Bentuk mulut. Mengapa alat muzik boleh menghasilkan bunyi nyaring? Jawabnya. Di dalam muzik kekuatan bunyi disebut sebagai dinamiks. 25% resonator mulut. Kebiasaannya pic yang dihasilkan merupakan kombinasi ketiga-tiga rongga resonator. kawalan pernafasan dari paru-paru berkait rapat dengan resonan dan berapa peratus penggunaan resonator yang telah dinyatakan. Sebagai contoh. kita menggunakan: y y y 60% resonator kepala. Suara menjerit jelas tidak bermutu sama sekali tidak menghasilkan ton suara yang baik.

semakin besar peratus penggunaan resonator kepada dan semakin kecil peratus penggunaan resonator dada. 10% resonator kepala.Sebaliknya untuk menghasilkan pic rendah yang baik pula. semakin rendah pic yang kita nyanyikan. kita menggunakan resonator mulut. semakin tinggi pic yang kita nyanyikan. tengah dan dada. kita menggunakan: y y y 70% resonator dada. Untuk menyanyikan pic mendatar/sederhana. 20% resonator mulut. Suara Kepala . Kesimpulannya. Sebaliknya. Perletakan Suara PERLETAKAN / REGISTER SUARA Terdapat tiga perletakan suara atau tingkat register suara di kalangan penyanyi ± register kepala. semakin besar peratus penggunaan resonator dada dan semakin kecil peratus penggunaan resonator kepala. 1.

Untuk mendapatkan suara kepala yang bermutu. kualiti seakan alat tiup kayu lebih luas renjnya (julat) kalau dibandingkan dengan suara dada. Suara kepala juga banyak membantu lelaki semasa mengalami perubahan suara semasa menyanyikan pic tinggi.Salah satu set otot tekak mengawal mekanisme vokal untuk nyanyian register tinggi sementara rongga di kepala yang member kesan gema digunakan untuk menggemakan ton atau bunyi yang dihasilkan oleh penyanyi tersebut. Ia menghasilkan suara yang jelas. kawalan pernafasan yang cukup dan betul adalah perlu. Ini dikenali mekanisme ringan atau suara kepala. Untuk merasai suara kepala. cuba nyanyikan skel menurun di bawah. anda perlu menyanyikan satu not yang berpic atau dalam sebutan µnoo¶ atau µmoo¶ atau µloo¶ dengan lembut dan panjang. . Setelah mendapat kedudukan suara kepala yang dikehendaki. Ia juga menyediakan penggunaan yang sihat dalam nyanyian falsetto. Adalah baik dan sihat sekiranya suara kepala dapat digunakan di dalam mekanisme nyanyian.

. letakkan tangan pada bahagian dada semasa menyanyikan not. Untuk merasainya. Walaupun suara dada boleh dihasilkan secara sihat. Suara Dada Untuk mengawal nyanyian register rendah di mana rongga di dada merupakan alat resonans dikenali sebagai suara dada. dengan sebutan ³Haa´. Suara Tengah Suara tengah adalah perletakan suara dari paras hidung ke kerongkong pada jarak suara.2. Suara dada sebenarnya boleh merosakkan suara penyanyi kanak-kanak kerana ia dihasilkan tanpa pernafasan yang baik. Renj suara dada adalah kecil di dalam penggunaannya. 3. Anda akan merasai getaran pada tangan. ³Laa´ atau ³Maa´ panjang. latihan di bawah boleh dijalankan. Untuk merasai suara tengah. namun ia tidak digalakkan untuk penyanyi permulaan memandangkan terdapat transisi vokal yang kompleks di dalam nyanyian. Penyanyi lelaki lebih selesa menggunakan suara dada berbanding penyanyi wanita.

tenor dan bes. Jenis-jenis suara mengikut urutan ialah: soprano atau treble.Klasifikasi Suara Setiap orang mempunyai suara yang unik. tenor. Suara lelaki yang dalam dan rendah dikenali sebagai suara bes. mezzo soprano. Biasanya di dalam kumpulan koir sekolah atau kumpulan kecil hanya empat jenis suara yang biasa digunakan iaitu soprano. Penyanyi wanita yang mempunyai suara tinggi dikenali sebagai penyanyi soprano. Suara wanita dan lelaki. . alto. contralto atau counter-tenor. alto. sama ada dewasa atau remaja boleh dikategorikan mengikut jenis suara dan renj not yang boleh dinyanyikan. baritone dan bes.

Mulut dan kerongkong perlu dibuka luas semasa menyanyi supaya member laluan udara yang banyak dan mewujudkan ruang yang cukup luas untuk menghasilkan . Pembukaan mulut semakin kecil apabila not-not menurun. kualiti ton dan intonasi yang baik. rahang dan lidah hendaklah selesa. Kurangkan tenaga nafas pada pinggang. Cara menyanyi bunyi yang tinggi. Alat-alat resonan ialah kerongkong. y y y y y y Nyanyi dengan bunyi vokal yang jelas.Pelontaran Suara 1. 2. Jangan nyanyi dengan kuat. Cara menyanyi bunyi yang rendah. Bunyi konsonan pada permulaan dan akhir sesuatu perkataan perlu jelas. bibir. dada dan rahang. Organ-organ yang terlibat di dalam menghasilkan sebutan ialah mulut. Kejelasan sesuatu sebutan itu bergantung kepada koordinasi di antara organ-organ tersebut. lidah dan rahang. TEKNIK VOKAL ± SEBUTAN Sebutan adalah penting di dalam nyanyian. Bibir. Jangan naikkan dagu dan kepala. Di dalam nyanyian. Jangan turunkan kepala atau bongkokkan badan. Buka mulut cukup besar. y y Alat-alat resonan ialah lelangit dan hidung. pernafasan dan bentuk mulut yang betul akan menghasilkan bunyi vokal. tetapi pastikan aliran nafas adalah rata. y Jangan paksa suara keluar. Nafas dengan dalam dan gunakan tenaga nafas untuk mengeluarkan bunyi yang tinggi. y y Fikirkan bahawa not-not tinggi adalah senang dinyanyikan.

ciri-ciri berikut memainkan peranan yang penting. Sebutan yang baik dapat dihasilkan melalui latihan yang konsisten dan berterusan. y y y y Tenaga Intensiti Kekuatan bunyi Harkat (panjang dan pendek) Simbol a e i O u Bentuk mulut bagi bunyi vokal. Ciri-ciri ton nyanyian meliputi. Bagi menghasilkan sebutan yang jelas. Bunyi Fonetik ah ay/ey ee o/oh oo Contoh Perkataan ayam @ father ekor @ ever Itik @ mee orang @ obey ular @ too .ton yang lebih resonan.

AH (perkataan ayam) Rahang bawah digerakkan ke bawah sekali. semua penyanyi hendaklah dilatih dan ditunjuk cara-cara membentuk dan membunyikan vowel iaitu a. Ini adalah penting supaya mereka boleh membentuk suara dengan baik.Untuk membentukkan dengan betul. 1. 5. 3. hujung lidah berada di belakang gigi bawah. OO (perkataan ular) Bibir bulat dan sempit.u. . menjulur dari gigi. EE (perkataan itik) vowel ini adalah yang paling cerah dan memerlukan sedikit sahaja ruang dalam mulut. Rahang bawah dan lidah tengah harus diturunkan sedikit berbanding dengan EE. Adalah baik jika melatih EE dan EH dan bandingkan sebelum pergi ke vowel lain. EH (perkataan ekor) Agak sama seperti EE. 2.Cara-cara Membentuk Vowel Sebelum menjalankan latihan suara. hujung lidah dan belakang gigi bawah.i. 4. Inilah vowel yang menolong murid-murid membuka mulut. OH (perkataan kopi) Mulut dibujurkan.o. rahang bawah relaks dengan bibir dan gigi sedikit terpisah. bibir dan gigi terpisah.e.

bergema sepanjang renj vokal sekiranya ia memahami konsep penghasilan ton. intensiti.Contoh latihan untuk vowel. kuat-lembut bunyi ton dan panjang-pendek ton tersebut. Ini member ton yang bergema dan intonasi yang baik. Ton di dalam nyanyian meliputi tenaga. . Apabila vokal seperti µah¶ disokong dengan pernafasan dan dibentuk dengan mulut dan intensitinya (kekuatan) ditingkatkan. Penghasilan Ton Seseorang penyanyi berupaya menyanyi dengan ton yang jelas. Ton nyanyian berbeza daripada ton bercakap melalui panjang-pendek ton dan kualiti vokal intensitinya.

i. anda perlu memerhatikan pembentukan mulut mengikut bunyi vowel.o. menentukan posisi dan arah sesuatu ton.o. ton mungkin kedengaran sumbang atau syap dan sekiranya vokal itu gelap ia akan kedengaran flet.u). Udara melalui kord vokal dan keluar melalui mulut.e. Kualiti ton nyanyian dimanipulasikan melalui bunyi vokal (a.u).i.o. Formasi vokal (a. Ini perlu dibuat dalam renj yang selesa dan tahap dinamik yang sederhana. (b) Mulakan dengan sebutan vokal secara lembut dan beransur-ansur kuat. Pertukaran kualiti vokal menentukan pic dan intonasi. Latihan untuk menghasilkan ton yang baik adalah seperti berikut.e.Luciano Pavarotti adalah seorang penyanyi tenor yang terkenal di seluruh dunia. Latihan menyebut dan menyanyikan vokal perlu dimulakan dengan vokal terbuka seperti ³ah´ dan ³oo´. Apabila vokal terang. Beliau berkhidmat untuk Opera La Scala di Italy.i. Bermula dengan menyebutnya dahulu perlahan-lahan kemudian beransur-ansur memanjangkan bunyi vokal tersebut. Setiap vokal mempunyai bentuk yang berlainan. (a) Mulakan dengan nyanyian vokal yang asas (a.e. . Ton nyanyian bermula dengan tenaga atau kuasa pengeluaran pernafasan. Mulakan dengan nyanyian vokal asas.u) adalah asas di dalam teknik vokal. Bentuk vokal disokong oleh pernafasan. Setiap kali ia disebut dan dibunyikan.

. keretapi. (c) Mengajuk bunyi siren. 4. Antara contoh-contoh latihan untuk penghasilan ton adalah: (a) Glissando vokal dengan sebutan µo¶. Jangan menjerit. Pastikan bentuk mulut mengikut vokal yang disebut dan keadaan kerongkong terbuka. Jangan memaksa atau menolak ton keluar. (d) Latihan bercakap dan menyanyi seperti berikut: Hee hee hee! Apa khabar? (e) Ah -Hm Empat perkara di dalam menghasilkan ton yang baik.(c) Mulakan dengan nilai not yang pendek dan kemudian beransur-ansur dilanjutkan hingga ke nilai not yang panjang. 3. angin. 1. (b) Menguap dengan bunyi µah¶. Pastikan tekak terbuka dan rileks dan bernafas dengan betul. Dengar ton yang dinyanyikan dan pastikan ia mempunyai getaran yang sama rata. dan siulan. 2.

4. bentuk mulut bibir dan artikulasi bunyi adalah penting untuk kepaduan suara. . sesetengah bunyi diubah picnya untuk mendapatkan sustain pada ton yang baik. Teknik ³Warm-Ups´ Ramai guru yang mengajar nyanyian tanpa ³warm-up´. mulut dan kerongkong haruslah dalam kedudukan terbuka (open position) untuk membenarkan pengudaraan masuk dan resonan. Ada kalanya. 3. 1. sebutan dalam nyanyian mestilah dilebih-lebihkan daripada sebutan bertutur. Tujuannya adalah untuk. 3. 5. 5. Sebutan nyanyian biasanya sustain sebab terikat kepada nilai not. 2. Mewujudkan kesediaan dari segi fizikal sebelum memulakan nyanyian. Member peluang ahli kumpulan (ensemble) mendengar suara mereka sendiri di samping suara ahli-ahli lain . Ada yang melaksanakan ³warmup´ tanpa mengaitkan dengan latihan yang sebenarnya. 2.Warna dan Ekspresif Ton. Semasa menyanyi. Member peluang menyediakan suara untuk nyanyian. Setiap ³warm-up´ yang dijalankan perlu mempunyai tujuan dan perkaitan dengan latihan yang sebenarnya. Mewujudkan tabii bernafas dengan betul. y y y Biasa ± (Ah dan Oh) Gelap ± (Awe dan Oo) Terang ± (Ee dan Ay) Perbezaan Sebutan Bertutur dan Nyanyian 1. 4. Pada amnya. Member fokus. Untuk nyanyian secara ensemble.

Cekak pinggan ± ke kanan dan kekiri. Bisikan ± bisikan bunyi mengikut konsonan ³p´ ³f´ ³k´ ³t´ ³r´ ³s´ ke semua dalam 8 kiraan.eh dijalankan dari 5 hingga 10 minit mengikut keperluan penyanyi. ke hadapan dan kebelakang dalam 8 kiraan. 9. bahu kiri dan kedua-dua bahu. ke bawah dan ke hadapan. Toleh kepala ± ke kanan 8 kiraan dan kiri 8 kiraan. Bol. 3. 7. Mencapai penyatuan vokal. Kanan. Gerak boneka ± ini adalah untuk postur bermula dengan membongkok ke bawah dan pembimbing akan menyanyi atau membunyikan alat muzik dan pada setiap bunyi mereka akan bangun sehingga dalam kedudukan postur yang baik. tunduk dan dongak 8 kiraan. 5. Setelah itu ke kiri. Menggerakkan bahu kehadapan dan ke belakang dalam 8 kiraan. Keretapi ± ³urut belakang kawan´ kanan dan kiri dalam 30 saat. Mewujudkan intonasi secara melodi dan harmoni. 6. Main bahu ± tarik nafas sambil naikkan bahu kanan dalam 8 kiraan dan lepaskan nafas dalam kiraan. 8. Meregangkan tangan ± tarik nafas dan angkat tangan ke atas dan lepaskan nafas perlahan-lahan dalam 8 kiraan pada ahh« Buat beberapa kali. . 2. Menghubungkait dengan lagu atau muzik yang hendak dipersembahkan. Meregangkan siku dan tangan dalam 8 kiraan. Menjangkau ke langit ± melihat ke atas dan buat seolah-olah menjangkau dengan tangan ke atas. Contoh ³warm-ups´ fizikal ialah: 1.6. kiri dan regangkan tangan ke atas. merangsangkan tubuh badan dari merasa letih dan lesu. 7. ³Warm-ups´ Fizikal ³Warm-ups´ ini bertujuan melegakan ketegangan. Setelah itu. ke belakang. Untuk merehatkan bahu. kanan. 8. 4.

³Warm-ups´ Vokal Vokal seperti oo. Contoh ³warm-up´ vokal yang boleh dijalankan: .eh dan oh adalah lima vokal yang digunakan di dalam latihan vokal.ee. Latihan nyanyian skel.ah. arpegio. dan jeda mengikut nama solfa dengan tujuan untuk mendapatkan pic yang tepat.

u) adalah asas di dalam teknik vokal.i. 4. Pita suara bergetar disebabkan oleh udara yang keluar dari paru-paru.e. 3.o. bibir. rahang dan lidah) bagi memanipulasi suara. GLOSARI Falsetto ± suara tinggi lelaki seperti suara perempuan Renj ± julat / jarak Vocal Cord ± peti suara . Semasa nyanyian sebutan bunyi vowel dan konsonan haruslah jelas. Mulut mesti dibuka seluas-luasnya mengikut sebutan vokal untuk menghasilkan ton suara yang berkualiti dan sedap didengar. ³Warm-ups" atau latihan persediaan mesti dilakukan sebelum menyanyi. kemerduan dan kemurnian suara adalah bergantung kepada pembentukan mulut dan sebutan yang jelas dan bersepadu. 5. 6. Formasi vokal (a. 7. Suara manusia terhasil daripada getaran pita suara yang terdapat pada kerongkong manusia. Penghasilan ton dipengaruhi kemahiran penggunaan dan mengawal organ alat vokal (mulut. Keindahan.RUMUSAN 1. 2.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful