NYANYIAN

PENGENALAN

Menyanyi adalah satu cara istimewa dalam penggunaan suara. Bahagian ini member pendedahan tentang pengetahuan dan kemahiran teknik-teknik vocal seperti register/ perletakan suara, artikulasi, sebutan dan pelontaran suara yang baik sebelum menyanyi. Fokusnya ialah mengenali alat-alat vokal dan anatomi manusia yang berkaitan dengan pernafasan dan fonasi serta latihan-latihan vokal yang sistematik untuk menghasilkan sebutan yang jelas dan ton yang berkualiti semasa menyanyi.

Objektif

Di akhir topik ini, anda seharusnya dapat: 1. Mengenalpasti alat-alat resonan yang terpenting dan penggunaan alat-alat vokal bagi pengeluaran suara yang baik; 2. Mengetahui kedudukan dan perletakan suara yang betul; 3. Menguasai kemahiran pembentukan resonan bagi pembunyian balik suara dengan jelas; 4. Kemahiran menggunakan alat-alat vokal melalui latihan yang sistematik.

GAMBARAN KESELURUHAN TOPIK

Topik ini mengandungi tiga sub topik iaitu: 1. Pengenalan alat-alat vokal artikulasi. 2. Teknik vokal ± Resonan dan Pelontaran Suara. 3. Teknik vokal ± Sebutan Dalam Nyanyian.

Apabila hendak mengeluarkan bunyi. Semakin nyaring bunyi. lidah dan bibir bagi menghasilkan pelbagai suara manusia). Terdapat empat bahagian yang terlibat dalam pengeluaran suara. Pita suara bergetar disebabkan oleh udara yang keluar daripada paru-paru manusia. bunyi trumpet terhasil. Gabungan antara gigi. permukaan meja akan bergetar dan bunyi pun terhasil. Dengan cara itu. . lidah dan bibir akan membentuk bunyi menjadi kosonan dan vokal. Contohnya apabila meja diketuk. Bunyi itu diolah oleh bahagian mulut (gigi. Penyanyi yang mempunyai suara yang tinggi mempunyai vocal cords yang kuat. Alat-alat Nyanyian Suara manusia terhasil daripada getaran pita suara yang terdapat pada kerongkong manusia. Atau apabila trumpet ditiup. udara daripada paru-paru akan melaui larynx dan terus keluar tanpa mengeluarkan bunyi. ALAT-ALAT VOKAL DAN ARTIKULASI Bunyi terhasil daripada getaran sesuatu. suatu bunyi akan terhasil. Bunyi tidak terhasil semasa bernafas kerana pita suara membenarkan udara melaluinya tanpa halangan. maka semakin tinggi picnya. maka semakin tinggi pic suara yang dihasilkan. udara di dalam trumpet akan bergetar dan oleh itu.Latihan vokal secara amali seperti pembentukan posisi mulut yang luas. Begitu juga dengan suara manusia. lelangit lembut. lelangit keras. Biasanya semasa bernafas. vocal cords (pita suara) akan dikawal supaya ia dapat menggetar udara yang melauinya. Simbol agi vokal dan konsonan adalah huruf-huruf. Kadar ketegangan vocal cords mempengaruhi ketinggian pic. Semakin tegang vocal cords. latihan pelontaran suara yang jelas dengan menggunakan alat-alat vocal perlu dilakukan secara sistematik mengikut urutan dan secara latih tubi.

Suara bergetar di dalam ruang ini sebelum keluar dari mulut. mulut dan kerongkong. 3. Tekanan nafas akan menjadikan kord-kord vokal ini menggetar dan bunyi didengari. Apabila bersedia untuk menyanyi. Kord-kord vokal ialah kulit yang berlipat-lipat di kedua-dua belah trakea dengan tenggorok. Vibrator (Penggetar) Ini adalah kord-kord vocal dio dalam peti suara (larynx) kita. Penarikan akan melakukan tekanan nafas dan ia akan bertentangan dengan kord-kord vocal dan menjadikan ia menggetar. Di dalam pernafasan biasa. Rajah 3. Motor Ini ialah tekanan nafas. kord-kord vokal ini bukan untuk membenarkan udara masuk atau keluar. kord-kord akan tutup dengan membenarkan sedikit udara keluar sahaja. Getaran kord-kord vokal ini akan mengeluarkan bunyi. 4.1. Ruang kepala juga terlibat.1: Organ / Alat Vokal Manusia . Pembesar Suara (Resonator) Ruang mulut yang dibentuk oleh lelangit. 2. Artikulasi Dilakukan oleh lidah bibir dan dagu.

Rongga dada sebagao resonator kedua. Kebiasaannya pic yang dihasilkan merupakan kombinasi ketiga-tiga rongga resonator. Tidak ada satu pic pun yang dihasilkan hanya dengan menggunakan 100% resonator kepala dan tidak ada pula yang hanya menggunakan 100% resonator dada. Sebagai contoh. 1. Menjerit bukan cara menyanyi yang baik.TEKNIK VOKAL ± RESONAN DAN PELONTARAN SUARA Kekuatan bunyi (volume) ditentukan oleh kuatnya tekanan udara daripada paru-paru. 3. lontaran suara. Penyanyi yang baik mempunyai julat pic yang besar. kerana alat-alat muzik tersebut memiliki rongga resonator yang berlainan. Rongga hidung dan kepala sebagao resonator ketiga. Mengapa alat muzik boleh menghasilkan bunyi nyaring? Jawabnya. Di dalam muzik kekuatan bunyi disebut sebagai dinamiks. Suatu rongga yang boleh menghasilkan resonan disebut resonator. Istilah kuat atau lembut menunjukkan tahap dinamik pada muzik. Rongga mulut sebagai resonator pertama. . 15% resonator dada. 2. 25% resonator mulut. Rongga resonator di dalam diri manusia dapat diperkayakan suara kita dengan resonan dan lontaran suara kita akan menjadi lebih besar. Manusia memiliki 3 buah resonator. kawalan pernafasan dari paru-paru berkait rapat dengan resonan dan berapa peratus penggunaan resonator yang telah dinyatakan. Bentuk mulut. untuk menghasilkan pic tinggi yang baik. Suara menjerit jelas tidak bermutu sama sekali tidak menghasilkan ton suara yang baik. Resonan Resonan adalah getaran udara dalam suatu rongga. Julat pic ialah jarak antara pic paling rendah dengan pic paling tinggi dapat dihasilkan oleh seseorang. kita menggunakan: y y y 60% resonator kepala.

kita menggunakan: y y y 70% resonator dada. Perletakan Suara PERLETAKAN / REGISTER SUARA Terdapat tiga perletakan suara atau tingkat register suara di kalangan penyanyi ± register kepala. kita menggunakan resonator mulut.Sebaliknya untuk menghasilkan pic rendah yang baik pula. semakin rendah pic yang kita nyanyikan. semakin tinggi pic yang kita nyanyikan. Kesimpulannya. semakin besar peratus penggunaan resonator dada dan semakin kecil peratus penggunaan resonator kepala. Suara Kepala . Untuk menyanyikan pic mendatar/sederhana. 10% resonator kepala. tengah dan dada. semakin besar peratus penggunaan resonator kepada dan semakin kecil peratus penggunaan resonator dada. Sebaliknya. 20% resonator mulut. 1.

Untuk mendapatkan suara kepala yang bermutu. cuba nyanyikan skel menurun di bawah.Salah satu set otot tekak mengawal mekanisme vokal untuk nyanyian register tinggi sementara rongga di kepala yang member kesan gema digunakan untuk menggemakan ton atau bunyi yang dihasilkan oleh penyanyi tersebut. Adalah baik dan sihat sekiranya suara kepala dapat digunakan di dalam mekanisme nyanyian. kawalan pernafasan yang cukup dan betul adalah perlu. Suara kepala juga banyak membantu lelaki semasa mengalami perubahan suara semasa menyanyikan pic tinggi. anda perlu menyanyikan satu not yang berpic atau dalam sebutan µnoo¶ atau µmoo¶ atau µloo¶ dengan lembut dan panjang. . kualiti seakan alat tiup kayu lebih luas renjnya (julat) kalau dibandingkan dengan suara dada. Ia menghasilkan suara yang jelas. Ia juga menyediakan penggunaan yang sihat dalam nyanyian falsetto. Setelah mendapat kedudukan suara kepala yang dikehendaki. Ini dikenali mekanisme ringan atau suara kepala. Untuk merasai suara kepala.

Renj suara dada adalah kecil di dalam penggunaannya. Penyanyi lelaki lebih selesa menggunakan suara dada berbanding penyanyi wanita. ³Laa´ atau ³Maa´ panjang.2. letakkan tangan pada bahagian dada semasa menyanyikan not. Suara Dada Untuk mengawal nyanyian register rendah di mana rongga di dada merupakan alat resonans dikenali sebagai suara dada. dengan sebutan ³Haa´. Walaupun suara dada boleh dihasilkan secara sihat. Untuk merasainya. Anda akan merasai getaran pada tangan. . latihan di bawah boleh dijalankan. Suara Tengah Suara tengah adalah perletakan suara dari paras hidung ke kerongkong pada jarak suara. namun ia tidak digalakkan untuk penyanyi permulaan memandangkan terdapat transisi vokal yang kompleks di dalam nyanyian. 3. Suara dada sebenarnya boleh merosakkan suara penyanyi kanak-kanak kerana ia dihasilkan tanpa pernafasan yang baik. Untuk merasai suara tengah.

mezzo soprano. Penyanyi wanita yang mempunyai suara tinggi dikenali sebagai penyanyi soprano. . tenor. tenor dan bes. Suara lelaki yang dalam dan rendah dikenali sebagai suara bes. alto. alto. baritone dan bes. sama ada dewasa atau remaja boleh dikategorikan mengikut jenis suara dan renj not yang boleh dinyanyikan. Jenis-jenis suara mengikut urutan ialah: soprano atau treble. contralto atau counter-tenor. Biasanya di dalam kumpulan koir sekolah atau kumpulan kecil hanya empat jenis suara yang biasa digunakan iaitu soprano. Suara wanita dan lelaki.Klasifikasi Suara Setiap orang mempunyai suara yang unik.

y y y y y y Nyanyi dengan bunyi vokal yang jelas. y y Alat-alat resonan ialah lelangit dan hidung. kualiti ton dan intonasi yang baik. Mulut dan kerongkong perlu dibuka luas semasa menyanyi supaya member laluan udara yang banyak dan mewujudkan ruang yang cukup luas untuk menghasilkan . y y Fikirkan bahawa not-not tinggi adalah senang dinyanyikan. Bibir. tetapi pastikan aliran nafas adalah rata.Pelontaran Suara 1. 2. Jangan naikkan dagu dan kepala. Kejelasan sesuatu sebutan itu bergantung kepada koordinasi di antara organ-organ tersebut. Kurangkan tenaga nafas pada pinggang. Jangan turunkan kepala atau bongkokkan badan. Pembukaan mulut semakin kecil apabila not-not menurun. pernafasan dan bentuk mulut yang betul akan menghasilkan bunyi vokal. Cara menyanyi bunyi yang tinggi. lidah dan rahang. Alat-alat resonan ialah kerongkong. Nafas dengan dalam dan gunakan tenaga nafas untuk mengeluarkan bunyi yang tinggi. rahang dan lidah hendaklah selesa. Jangan nyanyi dengan kuat. y Jangan paksa suara keluar. bibir. Organ-organ yang terlibat di dalam menghasilkan sebutan ialah mulut. Di dalam nyanyian. TEKNIK VOKAL ± SEBUTAN Sebutan adalah penting di dalam nyanyian. Bunyi konsonan pada permulaan dan akhir sesuatu perkataan perlu jelas. Cara menyanyi bunyi yang rendah. dada dan rahang. Buka mulut cukup besar.

y y y y Tenaga Intensiti Kekuatan bunyi Harkat (panjang dan pendek) Simbol a e i O u Bentuk mulut bagi bunyi vokal. Bagi menghasilkan sebutan yang jelas. Sebutan yang baik dapat dihasilkan melalui latihan yang konsisten dan berterusan. Bunyi Fonetik ah ay/ey ee o/oh oo Contoh Perkataan ayam @ father ekor @ ever Itik @ mee orang @ obey ular @ too . ciri-ciri berikut memainkan peranan yang penting. Ciri-ciri ton nyanyian meliputi.ton yang lebih resonan.

5.Cara-cara Membentuk Vowel Sebelum menjalankan latihan suara.Untuk membentukkan dengan betul. Adalah baik jika melatih EE dan EH dan bandingkan sebelum pergi ke vowel lain. Rahang bawah dan lidah tengah harus diturunkan sedikit berbanding dengan EE. 3.e. hujung lidah dan belakang gigi bawah. 1. OH (perkataan kopi) Mulut dibujurkan.u. AH (perkataan ayam) Rahang bawah digerakkan ke bawah sekali.o. Ini adalah penting supaya mereka boleh membentuk suara dengan baik. EE (perkataan itik) vowel ini adalah yang paling cerah dan memerlukan sedikit sahaja ruang dalam mulut. 2. . bibir dan gigi terpisah. OO (perkataan ular) Bibir bulat dan sempit. semua penyanyi hendaklah dilatih dan ditunjuk cara-cara membentuk dan membunyikan vowel iaitu a. 4. hujung lidah berada di belakang gigi bawah. menjulur dari gigi. rahang bawah relaks dengan bibir dan gigi sedikit terpisah. Inilah vowel yang menolong murid-murid membuka mulut. EH (perkataan ekor) Agak sama seperti EE.i.

Ini member ton yang bergema dan intonasi yang baik. Ton nyanyian berbeza daripada ton bercakap melalui panjang-pendek ton dan kualiti vokal intensitinya. Penghasilan Ton Seseorang penyanyi berupaya menyanyi dengan ton yang jelas.Contoh latihan untuk vowel. Ton di dalam nyanyian meliputi tenaga. intensiti. Apabila vokal seperti µah¶ disokong dengan pernafasan dan dibentuk dengan mulut dan intensitinya (kekuatan) ditingkatkan. . bergema sepanjang renj vokal sekiranya ia memahami konsep penghasilan ton. kuat-lembut bunyi ton dan panjang-pendek ton tersebut.

e. Udara melalui kord vokal dan keluar melalui mulut. Beliau berkhidmat untuk Opera La Scala di Italy. .o.i. Pertukaran kualiti vokal menentukan pic dan intonasi. Ton nyanyian bermula dengan tenaga atau kuasa pengeluaran pernafasan. menentukan posisi dan arah sesuatu ton. Latihan menyebut dan menyanyikan vokal perlu dimulakan dengan vokal terbuka seperti ³ah´ dan ³oo´.e. Kualiti ton nyanyian dimanipulasikan melalui bunyi vokal (a. Formasi vokal (a. (b) Mulakan dengan sebutan vokal secara lembut dan beransur-ansur kuat. Setiap vokal mempunyai bentuk yang berlainan.u). Apabila vokal terang. Bentuk vokal disokong oleh pernafasan.Luciano Pavarotti adalah seorang penyanyi tenor yang terkenal di seluruh dunia. Ini perlu dibuat dalam renj yang selesa dan tahap dinamik yang sederhana.i. (a) Mulakan dengan nyanyian vokal yang asas (a. Bermula dengan menyebutnya dahulu perlahan-lahan kemudian beransur-ansur memanjangkan bunyi vokal tersebut. anda perlu memerhatikan pembentukan mulut mengikut bunyi vowel.o. Mulakan dengan nyanyian vokal asas. ton mungkin kedengaran sumbang atau syap dan sekiranya vokal itu gelap ia akan kedengaran flet. Latihan untuk menghasilkan ton yang baik adalah seperti berikut.e.u).i.u) adalah asas di dalam teknik vokal. Setiap kali ia disebut dan dibunyikan.o.

Antara contoh-contoh latihan untuk penghasilan ton adalah: (a) Glissando vokal dengan sebutan µo¶. Jangan memaksa atau menolak ton keluar. (c) Mengajuk bunyi siren. angin. (d) Latihan bercakap dan menyanyi seperti berikut: Hee hee hee! Apa khabar? (e) Ah -Hm Empat perkara di dalam menghasilkan ton yang baik. . Pastikan bentuk mulut mengikut vokal yang disebut dan keadaan kerongkong terbuka. Pastikan tekak terbuka dan rileks dan bernafas dengan betul. 2.(c) Mulakan dengan nilai not yang pendek dan kemudian beransur-ansur dilanjutkan hingga ke nilai not yang panjang. 4. Jangan menjerit. 1. 3. Dengar ton yang dinyanyikan dan pastikan ia mempunyai getaran yang sama rata. (b) Menguap dengan bunyi µah¶. keretapi. dan siulan.

3. Ada yang melaksanakan ³warmup´ tanpa mengaitkan dengan latihan yang sebenarnya. 5.Warna dan Ekspresif Ton. Sebutan nyanyian biasanya sustain sebab terikat kepada nilai not. Member peluang menyediakan suara untuk nyanyian. bentuk mulut bibir dan artikulasi bunyi adalah penting untuk kepaduan suara. 2. 4. 3. Setiap ³warm-up´ yang dijalankan perlu mempunyai tujuan dan perkaitan dengan latihan yang sebenarnya. mulut dan kerongkong haruslah dalam kedudukan terbuka (open position) untuk membenarkan pengudaraan masuk dan resonan. 5. Mewujudkan tabii bernafas dengan betul. Untuk nyanyian secara ensemble. Pada amnya. 1. Tujuannya adalah untuk. Member fokus. 2. Teknik ³Warm-Ups´ Ramai guru yang mengajar nyanyian tanpa ³warm-up´. . sesetengah bunyi diubah picnya untuk mendapatkan sustain pada ton yang baik. y y y Biasa ± (Ah dan Oh) Gelap ± (Awe dan Oo) Terang ± (Ee dan Ay) Perbezaan Sebutan Bertutur dan Nyanyian 1. sebutan dalam nyanyian mestilah dilebih-lebihkan daripada sebutan bertutur. Mewujudkan kesediaan dari segi fizikal sebelum memulakan nyanyian. Ada kalanya. Semasa menyanyi. 4. Member peluang ahli kumpulan (ensemble) mendengar suara mereka sendiri di samping suara ahli-ahli lain .

9. Menggerakkan bahu kehadapan dan ke belakang dalam 8 kiraan. Setelah itu. . ke hadapan dan kebelakang dalam 8 kiraan. 4. Bol. Mencapai penyatuan vokal. 5.6. Menghubungkait dengan lagu atau muzik yang hendak dipersembahkan. Main bahu ± tarik nafas sambil naikkan bahu kanan dalam 8 kiraan dan lepaskan nafas dalam kiraan. ke belakang.eh dijalankan dari 5 hingga 10 minit mengikut keperluan penyanyi. Menjangkau ke langit ± melihat ke atas dan buat seolah-olah menjangkau dengan tangan ke atas. 8. 2. 3. Kanan. 7. Meregangkan siku dan tangan dalam 8 kiraan. merangsangkan tubuh badan dari merasa letih dan lesu. Bisikan ± bisikan bunyi mengikut konsonan ³p´ ³f´ ³k´ ³t´ ³r´ ³s´ ke semua dalam 8 kiraan. ³Warm-ups´ Fizikal ³Warm-ups´ ini bertujuan melegakan ketegangan. Contoh ³warm-ups´ fizikal ialah: 1. tunduk dan dongak 8 kiraan. 8. ke bawah dan ke hadapan. kiri dan regangkan tangan ke atas. Untuk merehatkan bahu. bahu kiri dan kedua-dua bahu. Mewujudkan intonasi secara melodi dan harmoni. kanan. 6. Cekak pinggan ± ke kanan dan kekiri. Keretapi ± ³urut belakang kawan´ kanan dan kiri dalam 30 saat. Meregangkan tangan ± tarik nafas dan angkat tangan ke atas dan lepaskan nafas perlahan-lahan dalam 8 kiraan pada ahh« Buat beberapa kali. Gerak boneka ± ini adalah untuk postur bermula dengan membongkok ke bawah dan pembimbing akan menyanyi atau membunyikan alat muzik dan pada setiap bunyi mereka akan bangun sehingga dalam kedudukan postur yang baik. Setelah itu ke kiri. Toleh kepala ± ke kanan 8 kiraan dan kiri 8 kiraan. 7.

ee.ah. arpegio. dan jeda mengikut nama solfa dengan tujuan untuk mendapatkan pic yang tepat.³Warm-ups´ Vokal Vokal seperti oo. Contoh ³warm-up´ vokal yang boleh dijalankan: .eh dan oh adalah lima vokal yang digunakan di dalam latihan vokal. Latihan nyanyian skel.

4. 3. Formasi vokal (a. 6. Semasa nyanyian sebutan bunyi vowel dan konsonan haruslah jelas. kemerduan dan kemurnian suara adalah bergantung kepada pembentukan mulut dan sebutan yang jelas dan bersepadu.e. ³Warm-ups" atau latihan persediaan mesti dilakukan sebelum menyanyi. Penghasilan ton dipengaruhi kemahiran penggunaan dan mengawal organ alat vokal (mulut. Pita suara bergetar disebabkan oleh udara yang keluar dari paru-paru. Keindahan. GLOSARI Falsetto ± suara tinggi lelaki seperti suara perempuan Renj ± julat / jarak Vocal Cord ± peti suara . rahang dan lidah) bagi memanipulasi suara.u) adalah asas di dalam teknik vokal. Suara manusia terhasil daripada getaran pita suara yang terdapat pada kerongkong manusia.o. 5.i. Mulut mesti dibuka seluas-luasnya mengikut sebutan vokal untuk menghasilkan ton suara yang berkualiti dan sedap didengar.RUMUSAN 1. bibir. 2. 7.