NYANYIAN

PENGENALAN

Menyanyi adalah satu cara istimewa dalam penggunaan suara. Bahagian ini member pendedahan tentang pengetahuan dan kemahiran teknik-teknik vocal seperti register/ perletakan suara, artikulasi, sebutan dan pelontaran suara yang baik sebelum menyanyi. Fokusnya ialah mengenali alat-alat vokal dan anatomi manusia yang berkaitan dengan pernafasan dan fonasi serta latihan-latihan vokal yang sistematik untuk menghasilkan sebutan yang jelas dan ton yang berkualiti semasa menyanyi.

Objektif

Di akhir topik ini, anda seharusnya dapat: 1. Mengenalpasti alat-alat resonan yang terpenting dan penggunaan alat-alat vokal bagi pengeluaran suara yang baik; 2. Mengetahui kedudukan dan perletakan suara yang betul; 3. Menguasai kemahiran pembentukan resonan bagi pembunyian balik suara dengan jelas; 4. Kemahiran menggunakan alat-alat vokal melalui latihan yang sistematik.

GAMBARAN KESELURUHAN TOPIK

Topik ini mengandungi tiga sub topik iaitu: 1. Pengenalan alat-alat vokal artikulasi. 2. Teknik vokal ± Resonan dan Pelontaran Suara. 3. Teknik vokal ± Sebutan Dalam Nyanyian.

Alat-alat Nyanyian Suara manusia terhasil daripada getaran pita suara yang terdapat pada kerongkong manusia. Gabungan antara gigi. Penyanyi yang mempunyai suara yang tinggi mempunyai vocal cords yang kuat. Terdapat empat bahagian yang terlibat dalam pengeluaran suara. maka semakin tinggi picnya. Apabila hendak mengeluarkan bunyi. udara di dalam trumpet akan bergetar dan oleh itu. Simbol agi vokal dan konsonan adalah huruf-huruf. Pita suara bergetar disebabkan oleh udara yang keluar daripada paru-paru manusia. lidah dan bibir bagi menghasilkan pelbagai suara manusia). Contohnya apabila meja diketuk. Bunyi tidak terhasil semasa bernafas kerana pita suara membenarkan udara melaluinya tanpa halangan. Kadar ketegangan vocal cords mempengaruhi ketinggian pic. Dengan cara itu. Semakin tegang vocal cords. vocal cords (pita suara) akan dikawal supaya ia dapat menggetar udara yang melauinya. Atau apabila trumpet ditiup. ALAT-ALAT VOKAL DAN ARTIKULASI Bunyi terhasil daripada getaran sesuatu. lelangit lembut. maka semakin tinggi pic suara yang dihasilkan. Biasanya semasa bernafas.Latihan vokal secara amali seperti pembentukan posisi mulut yang luas. . Semakin nyaring bunyi. udara daripada paru-paru akan melaui larynx dan terus keluar tanpa mengeluarkan bunyi. lidah dan bibir akan membentuk bunyi menjadi kosonan dan vokal. Begitu juga dengan suara manusia. latihan pelontaran suara yang jelas dengan menggunakan alat-alat vocal perlu dilakukan secara sistematik mengikut urutan dan secara latih tubi. bunyi trumpet terhasil. lelangit keras. Bunyi itu diolah oleh bahagian mulut (gigi. permukaan meja akan bergetar dan bunyi pun terhasil. suatu bunyi akan terhasil.

Vibrator (Penggetar) Ini adalah kord-kord vocal dio dalam peti suara (larynx) kita. kord-kord akan tutup dengan membenarkan sedikit udara keluar sahaja. 4. Apabila bersedia untuk menyanyi. kord-kord vokal ini bukan untuk membenarkan udara masuk atau keluar. Di dalam pernafasan biasa. Suara bergetar di dalam ruang ini sebelum keluar dari mulut. Ruang kepala juga terlibat. Penarikan akan melakukan tekanan nafas dan ia akan bertentangan dengan kord-kord vocal dan menjadikan ia menggetar. Pembesar Suara (Resonator) Ruang mulut yang dibentuk oleh lelangit. Kord-kord vokal ialah kulit yang berlipat-lipat di kedua-dua belah trakea dengan tenggorok. Artikulasi Dilakukan oleh lidah bibir dan dagu. Getaran kord-kord vokal ini akan mengeluarkan bunyi. Rajah 3. mulut dan kerongkong. Motor Ini ialah tekanan nafas. 3.1: Organ / Alat Vokal Manusia . 2.1. Tekanan nafas akan menjadikan kord-kord vokal ini menggetar dan bunyi didengari.

kawalan pernafasan dari paru-paru berkait rapat dengan resonan dan berapa peratus penggunaan resonator yang telah dinyatakan. 2. Penyanyi yang baik mempunyai julat pic yang besar. Di dalam muzik kekuatan bunyi disebut sebagai dinamiks. 25% resonator mulut. Mengapa alat muzik boleh menghasilkan bunyi nyaring? Jawabnya. kerana alat-alat muzik tersebut memiliki rongga resonator yang berlainan. Istilah kuat atau lembut menunjukkan tahap dinamik pada muzik. . untuk menghasilkan pic tinggi yang baik. Rongga hidung dan kepala sebagao resonator ketiga. Resonan Resonan adalah getaran udara dalam suatu rongga. Rongga dada sebagao resonator kedua. Julat pic ialah jarak antara pic paling rendah dengan pic paling tinggi dapat dihasilkan oleh seseorang. Tidak ada satu pic pun yang dihasilkan hanya dengan menggunakan 100% resonator kepala dan tidak ada pula yang hanya menggunakan 100% resonator dada. 15% resonator dada. Rongga resonator di dalam diri manusia dapat diperkayakan suara kita dengan resonan dan lontaran suara kita akan menjadi lebih besar. kita menggunakan: y y y 60% resonator kepala. Menjerit bukan cara menyanyi yang baik. Suatu rongga yang boleh menghasilkan resonan disebut resonator. lontaran suara. 1. Rongga mulut sebagai resonator pertama. Kebiasaannya pic yang dihasilkan merupakan kombinasi ketiga-tiga rongga resonator. Manusia memiliki 3 buah resonator. 3. Sebagai contoh. Suara menjerit jelas tidak bermutu sama sekali tidak menghasilkan ton suara yang baik.TEKNIK VOKAL ± RESONAN DAN PELONTARAN SUARA Kekuatan bunyi (volume) ditentukan oleh kuatnya tekanan udara daripada paru-paru. Bentuk mulut.

Sebaliknya. semakin besar peratus penggunaan resonator kepada dan semakin kecil peratus penggunaan resonator dada. tengah dan dada. kita menggunakan: y y y 70% resonator dada. kita menggunakan resonator mulut. 1. Suara Kepala . Kesimpulannya.Sebaliknya untuk menghasilkan pic rendah yang baik pula. Untuk menyanyikan pic mendatar/sederhana. 20% resonator mulut. semakin besar peratus penggunaan resonator dada dan semakin kecil peratus penggunaan resonator kepala. semakin rendah pic yang kita nyanyikan. 10% resonator kepala. semakin tinggi pic yang kita nyanyikan. Perletakan Suara PERLETAKAN / REGISTER SUARA Terdapat tiga perletakan suara atau tingkat register suara di kalangan penyanyi ± register kepala.

Untuk mendapatkan suara kepala yang bermutu. Adalah baik dan sihat sekiranya suara kepala dapat digunakan di dalam mekanisme nyanyian. Ia menghasilkan suara yang jelas. Untuk merasai suara kepala.Salah satu set otot tekak mengawal mekanisme vokal untuk nyanyian register tinggi sementara rongga di kepala yang member kesan gema digunakan untuk menggemakan ton atau bunyi yang dihasilkan oleh penyanyi tersebut. Setelah mendapat kedudukan suara kepala yang dikehendaki. Ini dikenali mekanisme ringan atau suara kepala. kawalan pernafasan yang cukup dan betul adalah perlu. cuba nyanyikan skel menurun di bawah. . Suara kepala juga banyak membantu lelaki semasa mengalami perubahan suara semasa menyanyikan pic tinggi. Ia juga menyediakan penggunaan yang sihat dalam nyanyian falsetto. kualiti seakan alat tiup kayu lebih luas renjnya (julat) kalau dibandingkan dengan suara dada. anda perlu menyanyikan satu not yang berpic atau dalam sebutan µnoo¶ atau µmoo¶ atau µloo¶ dengan lembut dan panjang.

namun ia tidak digalakkan untuk penyanyi permulaan memandangkan terdapat transisi vokal yang kompleks di dalam nyanyian. 3. Suara Tengah Suara tengah adalah perletakan suara dari paras hidung ke kerongkong pada jarak suara. Walaupun suara dada boleh dihasilkan secara sihat. Untuk merasainya. latihan di bawah boleh dijalankan. Anda akan merasai getaran pada tangan. letakkan tangan pada bahagian dada semasa menyanyikan not. Untuk merasai suara tengah. Penyanyi lelaki lebih selesa menggunakan suara dada berbanding penyanyi wanita. Suara dada sebenarnya boleh merosakkan suara penyanyi kanak-kanak kerana ia dihasilkan tanpa pernafasan yang baik. dengan sebutan ³Haa´. Suara Dada Untuk mengawal nyanyian register rendah di mana rongga di dada merupakan alat resonans dikenali sebagai suara dada. . ³Laa´ atau ³Maa´ panjang. Renj suara dada adalah kecil di dalam penggunaannya.2.

Klasifikasi Suara Setiap orang mempunyai suara yang unik. tenor dan bes. sama ada dewasa atau remaja boleh dikategorikan mengikut jenis suara dan renj not yang boleh dinyanyikan. Suara wanita dan lelaki. tenor. mezzo soprano. alto. Biasanya di dalam kumpulan koir sekolah atau kumpulan kecil hanya empat jenis suara yang biasa digunakan iaitu soprano. alto. Penyanyi wanita yang mempunyai suara tinggi dikenali sebagai penyanyi soprano. . contralto atau counter-tenor. Jenis-jenis suara mengikut urutan ialah: soprano atau treble. baritone dan bes. Suara lelaki yang dalam dan rendah dikenali sebagai suara bes.

Di dalam nyanyian. Kurangkan tenaga nafas pada pinggang. pernafasan dan bentuk mulut yang betul akan menghasilkan bunyi vokal. Pembukaan mulut semakin kecil apabila not-not menurun. Kejelasan sesuatu sebutan itu bergantung kepada koordinasi di antara organ-organ tersebut.Pelontaran Suara 1. Jangan turunkan kepala atau bongkokkan badan. y y Fikirkan bahawa not-not tinggi adalah senang dinyanyikan. rahang dan lidah hendaklah selesa. dada dan rahang. Bunyi konsonan pada permulaan dan akhir sesuatu perkataan perlu jelas. kualiti ton dan intonasi yang baik. bibir. Bibir. Mulut dan kerongkong perlu dibuka luas semasa menyanyi supaya member laluan udara yang banyak dan mewujudkan ruang yang cukup luas untuk menghasilkan . Organ-organ yang terlibat di dalam menghasilkan sebutan ialah mulut. Buka mulut cukup besar. y y Alat-alat resonan ialah lelangit dan hidung. 2. Jangan nyanyi dengan kuat. Jangan naikkan dagu dan kepala. Alat-alat resonan ialah kerongkong. Cara menyanyi bunyi yang tinggi. Nafas dengan dalam dan gunakan tenaga nafas untuk mengeluarkan bunyi yang tinggi. lidah dan rahang. Cara menyanyi bunyi yang rendah. tetapi pastikan aliran nafas adalah rata. y y y y y y Nyanyi dengan bunyi vokal yang jelas. TEKNIK VOKAL ± SEBUTAN Sebutan adalah penting di dalam nyanyian. y Jangan paksa suara keluar.

ton yang lebih resonan. ciri-ciri berikut memainkan peranan yang penting. Bagi menghasilkan sebutan yang jelas. Sebutan yang baik dapat dihasilkan melalui latihan yang konsisten dan berterusan. Ciri-ciri ton nyanyian meliputi. y y y y Tenaga Intensiti Kekuatan bunyi Harkat (panjang dan pendek) Simbol a e i O u Bentuk mulut bagi bunyi vokal. Bunyi Fonetik ah ay/ey ee o/oh oo Contoh Perkataan ayam @ father ekor @ ever Itik @ mee orang @ obey ular @ too .

3.i. OH (perkataan kopi) Mulut dibujurkan.Untuk membentukkan dengan betul. EE (perkataan itik) vowel ini adalah yang paling cerah dan memerlukan sedikit sahaja ruang dalam mulut. 2. Ini adalah penting supaya mereka boleh membentuk suara dengan baik. Inilah vowel yang menolong murid-murid membuka mulut. Rahang bawah dan lidah tengah harus diturunkan sedikit berbanding dengan EE. 4.u. Adalah baik jika melatih EE dan EH dan bandingkan sebelum pergi ke vowel lain. OO (perkataan ular) Bibir bulat dan sempit.e. hujung lidah berada di belakang gigi bawah. bibir dan gigi terpisah. . EH (perkataan ekor) Agak sama seperti EE. hujung lidah dan belakang gigi bawah. rahang bawah relaks dengan bibir dan gigi sedikit terpisah. 1.Cara-cara Membentuk Vowel Sebelum menjalankan latihan suara. AH (perkataan ayam) Rahang bawah digerakkan ke bawah sekali. semua penyanyi hendaklah dilatih dan ditunjuk cara-cara membentuk dan membunyikan vowel iaitu a.o. menjulur dari gigi. 5.

kuat-lembut bunyi ton dan panjang-pendek ton tersebut. Ton nyanyian berbeza daripada ton bercakap melalui panjang-pendek ton dan kualiti vokal intensitinya. . Apabila vokal seperti µah¶ disokong dengan pernafasan dan dibentuk dengan mulut dan intensitinya (kekuatan) ditingkatkan. Penghasilan Ton Seseorang penyanyi berupaya menyanyi dengan ton yang jelas.Contoh latihan untuk vowel. Ini member ton yang bergema dan intonasi yang baik. intensiti. Ton di dalam nyanyian meliputi tenaga. bergema sepanjang renj vokal sekiranya ia memahami konsep penghasilan ton.

Luciano Pavarotti adalah seorang penyanyi tenor yang terkenal di seluruh dunia. Udara melalui kord vokal dan keluar melalui mulut.e. anda perlu memerhatikan pembentukan mulut mengikut bunyi vowel. ton mungkin kedengaran sumbang atau syap dan sekiranya vokal itu gelap ia akan kedengaran flet. Apabila vokal terang.i.e. Mulakan dengan nyanyian vokal asas. Latihan untuk menghasilkan ton yang baik adalah seperti berikut.i.o. Ini perlu dibuat dalam renj yang selesa dan tahap dinamik yang sederhana. Setiap vokal mempunyai bentuk yang berlainan. Pertukaran kualiti vokal menentukan pic dan intonasi. (b) Mulakan dengan sebutan vokal secara lembut dan beransur-ansur kuat. .i. (a) Mulakan dengan nyanyian vokal yang asas (a. Bermula dengan menyebutnya dahulu perlahan-lahan kemudian beransur-ansur memanjangkan bunyi vokal tersebut.u). Kualiti ton nyanyian dimanipulasikan melalui bunyi vokal (a.o.u) adalah asas di dalam teknik vokal. Formasi vokal (a. Bentuk vokal disokong oleh pernafasan.e. menentukan posisi dan arah sesuatu ton.o.u). Setiap kali ia disebut dan dibunyikan. Ton nyanyian bermula dengan tenaga atau kuasa pengeluaran pernafasan. Latihan menyebut dan menyanyikan vokal perlu dimulakan dengan vokal terbuka seperti ³ah´ dan ³oo´. Beliau berkhidmat untuk Opera La Scala di Italy.

Antara contoh-contoh latihan untuk penghasilan ton adalah: (a) Glissando vokal dengan sebutan µo¶.(c) Mulakan dengan nilai not yang pendek dan kemudian beransur-ansur dilanjutkan hingga ke nilai not yang panjang. 1. Jangan menjerit. Pastikan bentuk mulut mengikut vokal yang disebut dan keadaan kerongkong terbuka. 4. Jangan memaksa atau menolak ton keluar. dan siulan. . 2. Dengar ton yang dinyanyikan dan pastikan ia mempunyai getaran yang sama rata. keretapi. (b) Menguap dengan bunyi µah¶. angin. 3. Pastikan tekak terbuka dan rileks dan bernafas dengan betul. (d) Latihan bercakap dan menyanyi seperti berikut: Hee hee hee! Apa khabar? (e) Ah -Hm Empat perkara di dalam menghasilkan ton yang baik. (c) Mengajuk bunyi siren.

5. 3. 5. Sebutan nyanyian biasanya sustain sebab terikat kepada nilai not. Semasa menyanyi. 3. Teknik ³Warm-Ups´ Ramai guru yang mengajar nyanyian tanpa ³warm-up´. Mewujudkan tabii bernafas dengan betul. Pada amnya. 2. Tujuannya adalah untuk. 4. Ada yang melaksanakan ³warmup´ tanpa mengaitkan dengan latihan yang sebenarnya. Untuk nyanyian secara ensemble. sesetengah bunyi diubah picnya untuk mendapatkan sustain pada ton yang baik. Mewujudkan kesediaan dari segi fizikal sebelum memulakan nyanyian. Member peluang menyediakan suara untuk nyanyian.Warna dan Ekspresif Ton. . sebutan dalam nyanyian mestilah dilebih-lebihkan daripada sebutan bertutur. 4. Setiap ³warm-up´ yang dijalankan perlu mempunyai tujuan dan perkaitan dengan latihan yang sebenarnya. 2. Member peluang ahli kumpulan (ensemble) mendengar suara mereka sendiri di samping suara ahli-ahli lain . Ada kalanya. mulut dan kerongkong haruslah dalam kedudukan terbuka (open position) untuk membenarkan pengudaraan masuk dan resonan. 1. y y y Biasa ± (Ah dan Oh) Gelap ± (Awe dan Oo) Terang ± (Ee dan Ay) Perbezaan Sebutan Bertutur dan Nyanyian 1. Member fokus. bentuk mulut bibir dan artikulasi bunyi adalah penting untuk kepaduan suara.

Menggerakkan bahu kehadapan dan ke belakang dalam 8 kiraan. Meregangkan tangan ± tarik nafas dan angkat tangan ke atas dan lepaskan nafas perlahan-lahan dalam 8 kiraan pada ahh« Buat beberapa kali. . 4. Bisikan ± bisikan bunyi mengikut konsonan ³p´ ³f´ ³k´ ³t´ ³r´ ³s´ ke semua dalam 8 kiraan. 7. Gerak boneka ± ini adalah untuk postur bermula dengan membongkok ke bawah dan pembimbing akan menyanyi atau membunyikan alat muzik dan pada setiap bunyi mereka akan bangun sehingga dalam kedudukan postur yang baik. Setelah itu. Menghubungkait dengan lagu atau muzik yang hendak dipersembahkan.eh dijalankan dari 5 hingga 10 minit mengikut keperluan penyanyi. kanan. tunduk dan dongak 8 kiraan. kiri dan regangkan tangan ke atas. Toleh kepala ± ke kanan 8 kiraan dan kiri 8 kiraan. 3. Contoh ³warm-ups´ fizikal ialah: 1. 7. Mencapai penyatuan vokal. Keretapi ± ³urut belakang kawan´ kanan dan kiri dalam 30 saat. 5. 8. ke bawah dan ke hadapan. 6. Kanan. Mewujudkan intonasi secara melodi dan harmoni. ke hadapan dan kebelakang dalam 8 kiraan. ke belakang. merangsangkan tubuh badan dari merasa letih dan lesu. 2. Bol. ³Warm-ups´ Fizikal ³Warm-ups´ ini bertujuan melegakan ketegangan. Meregangkan siku dan tangan dalam 8 kiraan. 9. Setelah itu ke kiri. Cekak pinggan ± ke kanan dan kekiri. Untuk merehatkan bahu. Menjangkau ke langit ± melihat ke atas dan buat seolah-olah menjangkau dengan tangan ke atas.6. Main bahu ± tarik nafas sambil naikkan bahu kanan dalam 8 kiraan dan lepaskan nafas dalam kiraan. bahu kiri dan kedua-dua bahu. 8.

dan jeda mengikut nama solfa dengan tujuan untuk mendapatkan pic yang tepat.³Warm-ups´ Vokal Vokal seperti oo. Latihan nyanyian skel. arpegio.ee.ah. Contoh ³warm-up´ vokal yang boleh dijalankan: .eh dan oh adalah lima vokal yang digunakan di dalam latihan vokal.

e. 5. Formasi vokal (a. Mulut mesti dibuka seluas-luasnya mengikut sebutan vokal untuk menghasilkan ton suara yang berkualiti dan sedap didengar. 2. Semasa nyanyian sebutan bunyi vowel dan konsonan haruslah jelas. 6. GLOSARI Falsetto ± suara tinggi lelaki seperti suara perempuan Renj ± julat / jarak Vocal Cord ± peti suara . kemerduan dan kemurnian suara adalah bergantung kepada pembentukan mulut dan sebutan yang jelas dan bersepadu. Keindahan. Penghasilan ton dipengaruhi kemahiran penggunaan dan mengawal organ alat vokal (mulut. ³Warm-ups" atau latihan persediaan mesti dilakukan sebelum menyanyi. Pita suara bergetar disebabkan oleh udara yang keluar dari paru-paru. Suara manusia terhasil daripada getaran pita suara yang terdapat pada kerongkong manusia. 7.u) adalah asas di dalam teknik vokal. rahang dan lidah) bagi memanipulasi suara.o. bibir. 3. 4.i.RUMUSAN 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful