NYANYIAN

PENGENALAN

Menyanyi adalah satu cara istimewa dalam penggunaan suara. Bahagian ini member pendedahan tentang pengetahuan dan kemahiran teknik-teknik vocal seperti register/ perletakan suara, artikulasi, sebutan dan pelontaran suara yang baik sebelum menyanyi. Fokusnya ialah mengenali alat-alat vokal dan anatomi manusia yang berkaitan dengan pernafasan dan fonasi serta latihan-latihan vokal yang sistematik untuk menghasilkan sebutan yang jelas dan ton yang berkualiti semasa menyanyi.

Objektif

Di akhir topik ini, anda seharusnya dapat: 1. Mengenalpasti alat-alat resonan yang terpenting dan penggunaan alat-alat vokal bagi pengeluaran suara yang baik; 2. Mengetahui kedudukan dan perletakan suara yang betul; 3. Menguasai kemahiran pembentukan resonan bagi pembunyian balik suara dengan jelas; 4. Kemahiran menggunakan alat-alat vokal melalui latihan yang sistematik.

GAMBARAN KESELURUHAN TOPIK

Topik ini mengandungi tiga sub topik iaitu: 1. Pengenalan alat-alat vokal artikulasi. 2. Teknik vokal ± Resonan dan Pelontaran Suara. 3. Teknik vokal ± Sebutan Dalam Nyanyian.

lelangit keras. Dengan cara itu. permukaan meja akan bergetar dan bunyi pun terhasil. Apabila hendak mengeluarkan bunyi. Contohnya apabila meja diketuk. Alat-alat Nyanyian Suara manusia terhasil daripada getaran pita suara yang terdapat pada kerongkong manusia. Begitu juga dengan suara manusia. Semakin tegang vocal cords. latihan pelontaran suara yang jelas dengan menggunakan alat-alat vocal perlu dilakukan secara sistematik mengikut urutan dan secara latih tubi. maka semakin tinggi picnya. Kadar ketegangan vocal cords mempengaruhi ketinggian pic. Biasanya semasa bernafas. Terdapat empat bahagian yang terlibat dalam pengeluaran suara. vocal cords (pita suara) akan dikawal supaya ia dapat menggetar udara yang melauinya. lelangit lembut. Atau apabila trumpet ditiup. Penyanyi yang mempunyai suara yang tinggi mempunyai vocal cords yang kuat. Semakin nyaring bunyi. ALAT-ALAT VOKAL DAN ARTIKULASI Bunyi terhasil daripada getaran sesuatu. Bunyi tidak terhasil semasa bernafas kerana pita suara membenarkan udara melaluinya tanpa halangan. lidah dan bibir bagi menghasilkan pelbagai suara manusia). Bunyi itu diolah oleh bahagian mulut (gigi.Latihan vokal secara amali seperti pembentukan posisi mulut yang luas. Simbol agi vokal dan konsonan adalah huruf-huruf. suatu bunyi akan terhasil. lidah dan bibir akan membentuk bunyi menjadi kosonan dan vokal. . Gabungan antara gigi. udara daripada paru-paru akan melaui larynx dan terus keluar tanpa mengeluarkan bunyi. udara di dalam trumpet akan bergetar dan oleh itu. Pita suara bergetar disebabkan oleh udara yang keluar daripada paru-paru manusia. bunyi trumpet terhasil. maka semakin tinggi pic suara yang dihasilkan.

Rajah 3. Motor Ini ialah tekanan nafas. Tekanan nafas akan menjadikan kord-kord vokal ini menggetar dan bunyi didengari. mulut dan kerongkong. 3. Kord-kord vokal ialah kulit yang berlipat-lipat di kedua-dua belah trakea dengan tenggorok. kord-kord akan tutup dengan membenarkan sedikit udara keluar sahaja. Artikulasi Dilakukan oleh lidah bibir dan dagu. Di dalam pernafasan biasa. 4. Suara bergetar di dalam ruang ini sebelum keluar dari mulut. Penarikan akan melakukan tekanan nafas dan ia akan bertentangan dengan kord-kord vocal dan menjadikan ia menggetar. Apabila bersedia untuk menyanyi. Vibrator (Penggetar) Ini adalah kord-kord vocal dio dalam peti suara (larynx) kita.1: Organ / Alat Vokal Manusia . Getaran kord-kord vokal ini akan mengeluarkan bunyi. Ruang kepala juga terlibat. 2. Pembesar Suara (Resonator) Ruang mulut yang dibentuk oleh lelangit.1. kord-kord vokal ini bukan untuk membenarkan udara masuk atau keluar.

lontaran suara. Mengapa alat muzik boleh menghasilkan bunyi nyaring? Jawabnya. Resonan Resonan adalah getaran udara dalam suatu rongga. kita menggunakan: y y y 60% resonator kepala. untuk menghasilkan pic tinggi yang baik. Istilah kuat atau lembut menunjukkan tahap dinamik pada muzik. Rongga hidung dan kepala sebagao resonator ketiga. 3. Penyanyi yang baik mempunyai julat pic yang besar. Rongga resonator di dalam diri manusia dapat diperkayakan suara kita dengan resonan dan lontaran suara kita akan menjadi lebih besar. Menjerit bukan cara menyanyi yang baik. Sebagai contoh. 1. Di dalam muzik kekuatan bunyi disebut sebagai dinamiks. . Kebiasaannya pic yang dihasilkan merupakan kombinasi ketiga-tiga rongga resonator. 15% resonator dada. Suara menjerit jelas tidak bermutu sama sekali tidak menghasilkan ton suara yang baik.TEKNIK VOKAL ± RESONAN DAN PELONTARAN SUARA Kekuatan bunyi (volume) ditentukan oleh kuatnya tekanan udara daripada paru-paru. kerana alat-alat muzik tersebut memiliki rongga resonator yang berlainan. Bentuk mulut. Julat pic ialah jarak antara pic paling rendah dengan pic paling tinggi dapat dihasilkan oleh seseorang. 2. Rongga mulut sebagai resonator pertama. Rongga dada sebagao resonator kedua. Suatu rongga yang boleh menghasilkan resonan disebut resonator. kawalan pernafasan dari paru-paru berkait rapat dengan resonan dan berapa peratus penggunaan resonator yang telah dinyatakan. Manusia memiliki 3 buah resonator. 25% resonator mulut. Tidak ada satu pic pun yang dihasilkan hanya dengan menggunakan 100% resonator kepala dan tidak ada pula yang hanya menggunakan 100% resonator dada.

kita menggunakan: y y y 70% resonator dada. semakin tinggi pic yang kita nyanyikan. Untuk menyanyikan pic mendatar/sederhana. Sebaliknya. 10% resonator kepala. semakin rendah pic yang kita nyanyikan. semakin besar peratus penggunaan resonator dada dan semakin kecil peratus penggunaan resonator kepala. kita menggunakan resonator mulut. tengah dan dada. 20% resonator mulut. 1. Suara Kepala .Sebaliknya untuk menghasilkan pic rendah yang baik pula. Kesimpulannya. Perletakan Suara PERLETAKAN / REGISTER SUARA Terdapat tiga perletakan suara atau tingkat register suara di kalangan penyanyi ± register kepala. semakin besar peratus penggunaan resonator kepada dan semakin kecil peratus penggunaan resonator dada.

cuba nyanyikan skel menurun di bawah. Suara kepala juga banyak membantu lelaki semasa mengalami perubahan suara semasa menyanyikan pic tinggi. kawalan pernafasan yang cukup dan betul adalah perlu. Ia menghasilkan suara yang jelas. Ini dikenali mekanisme ringan atau suara kepala. Untuk mendapatkan suara kepala yang bermutu. kualiti seakan alat tiup kayu lebih luas renjnya (julat) kalau dibandingkan dengan suara dada. Untuk merasai suara kepala.Salah satu set otot tekak mengawal mekanisme vokal untuk nyanyian register tinggi sementara rongga di kepala yang member kesan gema digunakan untuk menggemakan ton atau bunyi yang dihasilkan oleh penyanyi tersebut. Setelah mendapat kedudukan suara kepala yang dikehendaki. . Ia juga menyediakan penggunaan yang sihat dalam nyanyian falsetto. anda perlu menyanyikan satu not yang berpic atau dalam sebutan µnoo¶ atau µmoo¶ atau µloo¶ dengan lembut dan panjang. Adalah baik dan sihat sekiranya suara kepala dapat digunakan di dalam mekanisme nyanyian.

letakkan tangan pada bahagian dada semasa menyanyikan not.2. Untuk merasai suara tengah. Anda akan merasai getaran pada tangan. 3. Suara Tengah Suara tengah adalah perletakan suara dari paras hidung ke kerongkong pada jarak suara. . Suara Dada Untuk mengawal nyanyian register rendah di mana rongga di dada merupakan alat resonans dikenali sebagai suara dada. Renj suara dada adalah kecil di dalam penggunaannya. Untuk merasainya. Penyanyi lelaki lebih selesa menggunakan suara dada berbanding penyanyi wanita. namun ia tidak digalakkan untuk penyanyi permulaan memandangkan terdapat transisi vokal yang kompleks di dalam nyanyian. latihan di bawah boleh dijalankan. ³Laa´ atau ³Maa´ panjang. Walaupun suara dada boleh dihasilkan secara sihat. dengan sebutan ³Haa´. Suara dada sebenarnya boleh merosakkan suara penyanyi kanak-kanak kerana ia dihasilkan tanpa pernafasan yang baik.

tenor dan bes. baritone dan bes. mezzo soprano. Suara wanita dan lelaki. Jenis-jenis suara mengikut urutan ialah: soprano atau treble. tenor. alto. .Klasifikasi Suara Setiap orang mempunyai suara yang unik. Biasanya di dalam kumpulan koir sekolah atau kumpulan kecil hanya empat jenis suara yang biasa digunakan iaitu soprano. contralto atau counter-tenor. Penyanyi wanita yang mempunyai suara tinggi dikenali sebagai penyanyi soprano. sama ada dewasa atau remaja boleh dikategorikan mengikut jenis suara dan renj not yang boleh dinyanyikan. alto. Suara lelaki yang dalam dan rendah dikenali sebagai suara bes.

bibir. 2. Alat-alat resonan ialah kerongkong. Jangan naikkan dagu dan kepala. Pembukaan mulut semakin kecil apabila not-not menurun. Bibir. Mulut dan kerongkong perlu dibuka luas semasa menyanyi supaya member laluan udara yang banyak dan mewujudkan ruang yang cukup luas untuk menghasilkan . y y y y y y Nyanyi dengan bunyi vokal yang jelas. y Jangan paksa suara keluar. TEKNIK VOKAL ± SEBUTAN Sebutan adalah penting di dalam nyanyian. lidah dan rahang. pernafasan dan bentuk mulut yang betul akan menghasilkan bunyi vokal. tetapi pastikan aliran nafas adalah rata. Kurangkan tenaga nafas pada pinggang. Kejelasan sesuatu sebutan itu bergantung kepada koordinasi di antara organ-organ tersebut. Nafas dengan dalam dan gunakan tenaga nafas untuk mengeluarkan bunyi yang tinggi. Buka mulut cukup besar. rahang dan lidah hendaklah selesa. Jangan nyanyi dengan kuat. Organ-organ yang terlibat di dalam menghasilkan sebutan ialah mulut. Jangan turunkan kepala atau bongkokkan badan. Cara menyanyi bunyi yang rendah. Cara menyanyi bunyi yang tinggi. y y Fikirkan bahawa not-not tinggi adalah senang dinyanyikan. y y Alat-alat resonan ialah lelangit dan hidung. kualiti ton dan intonasi yang baik.Pelontaran Suara 1. Bunyi konsonan pada permulaan dan akhir sesuatu perkataan perlu jelas. dada dan rahang. Di dalam nyanyian.

ciri-ciri berikut memainkan peranan yang penting. Bunyi Fonetik ah ay/ey ee o/oh oo Contoh Perkataan ayam @ father ekor @ ever Itik @ mee orang @ obey ular @ too . Bagi menghasilkan sebutan yang jelas. y y y y Tenaga Intensiti Kekuatan bunyi Harkat (panjang dan pendek) Simbol a e i O u Bentuk mulut bagi bunyi vokal. Ciri-ciri ton nyanyian meliputi.ton yang lebih resonan. Sebutan yang baik dapat dihasilkan melalui latihan yang konsisten dan berterusan.

hujung lidah berada di belakang gigi bawah. bibir dan gigi terpisah. rahang bawah relaks dengan bibir dan gigi sedikit terpisah. 2.Cara-cara Membentuk Vowel Sebelum menjalankan latihan suara. Ini adalah penting supaya mereka boleh membentuk suara dengan baik.u.e. EH (perkataan ekor) Agak sama seperti EE. Rahang bawah dan lidah tengah harus diturunkan sedikit berbanding dengan EE. menjulur dari gigi. hujung lidah dan belakang gigi bawah. AH (perkataan ayam) Rahang bawah digerakkan ke bawah sekali. .o. Adalah baik jika melatih EE dan EH dan bandingkan sebelum pergi ke vowel lain. OH (perkataan kopi) Mulut dibujurkan. 1. OO (perkataan ular) Bibir bulat dan sempit. EE (perkataan itik) vowel ini adalah yang paling cerah dan memerlukan sedikit sahaja ruang dalam mulut. Inilah vowel yang menolong murid-murid membuka mulut. 5.i. 3. 4.Untuk membentukkan dengan betul. semua penyanyi hendaklah dilatih dan ditunjuk cara-cara membentuk dan membunyikan vowel iaitu a.

Apabila vokal seperti µah¶ disokong dengan pernafasan dan dibentuk dengan mulut dan intensitinya (kekuatan) ditingkatkan.Contoh latihan untuk vowel. Ton nyanyian berbeza daripada ton bercakap melalui panjang-pendek ton dan kualiti vokal intensitinya. . Penghasilan Ton Seseorang penyanyi berupaya menyanyi dengan ton yang jelas. bergema sepanjang renj vokal sekiranya ia memahami konsep penghasilan ton. kuat-lembut bunyi ton dan panjang-pendek ton tersebut. Ton di dalam nyanyian meliputi tenaga. intensiti. Ini member ton yang bergema dan intonasi yang baik.

i. Latihan untuk menghasilkan ton yang baik adalah seperti berikut. ton mungkin kedengaran sumbang atau syap dan sekiranya vokal itu gelap ia akan kedengaran flet.o.o. Latihan menyebut dan menyanyikan vokal perlu dimulakan dengan vokal terbuka seperti ³ah´ dan ³oo´. Kualiti ton nyanyian dimanipulasikan melalui bunyi vokal (a.e.u). Mulakan dengan nyanyian vokal asas.e. Formasi vokal (a. Setiap kali ia disebut dan dibunyikan. Ini perlu dibuat dalam renj yang selesa dan tahap dinamik yang sederhana. Pertukaran kualiti vokal menentukan pic dan intonasi. Ton nyanyian bermula dengan tenaga atau kuasa pengeluaran pernafasan. Setiap vokal mempunyai bentuk yang berlainan.e.u).i.u) adalah asas di dalam teknik vokal. Beliau berkhidmat untuk Opera La Scala di Italy. Apabila vokal terang. (a) Mulakan dengan nyanyian vokal yang asas (a.Luciano Pavarotti adalah seorang penyanyi tenor yang terkenal di seluruh dunia. Udara melalui kord vokal dan keluar melalui mulut. . anda perlu memerhatikan pembentukan mulut mengikut bunyi vowel. menentukan posisi dan arah sesuatu ton.i. Bermula dengan menyebutnya dahulu perlahan-lahan kemudian beransur-ansur memanjangkan bunyi vokal tersebut. Bentuk vokal disokong oleh pernafasan.o. (b) Mulakan dengan sebutan vokal secara lembut dan beransur-ansur kuat.

2. 4. (b) Menguap dengan bunyi µah¶. Pastikan bentuk mulut mengikut vokal yang disebut dan keadaan kerongkong terbuka. Jangan menjerit. Pastikan tekak terbuka dan rileks dan bernafas dengan betul. Antara contoh-contoh latihan untuk penghasilan ton adalah: (a) Glissando vokal dengan sebutan µo¶. angin. Jangan memaksa atau menolak ton keluar.(c) Mulakan dengan nilai not yang pendek dan kemudian beransur-ansur dilanjutkan hingga ke nilai not yang panjang. 1. (d) Latihan bercakap dan menyanyi seperti berikut: Hee hee hee! Apa khabar? (e) Ah -Hm Empat perkara di dalam menghasilkan ton yang baik. dan siulan. (c) Mengajuk bunyi siren. keretapi. . 3. Dengar ton yang dinyanyikan dan pastikan ia mempunyai getaran yang sama rata.

2. y y y Biasa ± (Ah dan Oh) Gelap ± (Awe dan Oo) Terang ± (Ee dan Ay) Perbezaan Sebutan Bertutur dan Nyanyian 1. . sebutan dalam nyanyian mestilah dilebih-lebihkan daripada sebutan bertutur. 4. Pada amnya. 3.Warna dan Ekspresif Ton. 4. bentuk mulut bibir dan artikulasi bunyi adalah penting untuk kepaduan suara. Member peluang menyediakan suara untuk nyanyian. 2. 1. Setiap ³warm-up´ yang dijalankan perlu mempunyai tujuan dan perkaitan dengan latihan yang sebenarnya. Ada yang melaksanakan ³warmup´ tanpa mengaitkan dengan latihan yang sebenarnya. 3. Member fokus. Tujuannya adalah untuk. 5. Mewujudkan kesediaan dari segi fizikal sebelum memulakan nyanyian. Sebutan nyanyian biasanya sustain sebab terikat kepada nilai not. Untuk nyanyian secara ensemble. 5. sesetengah bunyi diubah picnya untuk mendapatkan sustain pada ton yang baik. mulut dan kerongkong haruslah dalam kedudukan terbuka (open position) untuk membenarkan pengudaraan masuk dan resonan. Mewujudkan tabii bernafas dengan betul. Member peluang ahli kumpulan (ensemble) mendengar suara mereka sendiri di samping suara ahli-ahli lain . Teknik ³Warm-Ups´ Ramai guru yang mengajar nyanyian tanpa ³warm-up´. Ada kalanya. Semasa menyanyi.

Meregangkan siku dan tangan dalam 8 kiraan. ke belakang. Toleh kepala ± ke kanan 8 kiraan dan kiri 8 kiraan. Menghubungkait dengan lagu atau muzik yang hendak dipersembahkan. Setelah itu ke kiri. Meregangkan tangan ± tarik nafas dan angkat tangan ke atas dan lepaskan nafas perlahan-lahan dalam 8 kiraan pada ahh« Buat beberapa kali. Mencapai penyatuan vokal. ke hadapan dan kebelakang dalam 8 kiraan. 9. . kiri dan regangkan tangan ke atas. Setelah itu. merangsangkan tubuh badan dari merasa letih dan lesu. 5. 2. Contoh ³warm-ups´ fizikal ialah: 1. Keretapi ± ³urut belakang kawan´ kanan dan kiri dalam 30 saat. Gerak boneka ± ini adalah untuk postur bermula dengan membongkok ke bawah dan pembimbing akan menyanyi atau membunyikan alat muzik dan pada setiap bunyi mereka akan bangun sehingga dalam kedudukan postur yang baik.eh dijalankan dari 5 hingga 10 minit mengikut keperluan penyanyi. Untuk merehatkan bahu. 7. bahu kiri dan kedua-dua bahu.6. Menggerakkan bahu kehadapan dan ke belakang dalam 8 kiraan. Mewujudkan intonasi secara melodi dan harmoni. 3. Bol. Main bahu ± tarik nafas sambil naikkan bahu kanan dalam 8 kiraan dan lepaskan nafas dalam kiraan. Menjangkau ke langit ± melihat ke atas dan buat seolah-olah menjangkau dengan tangan ke atas. Cekak pinggan ± ke kanan dan kekiri. 4. 8. 8. kanan. Bisikan ± bisikan bunyi mengikut konsonan ³p´ ³f´ ³k´ ³t´ ³r´ ³s´ ke semua dalam 8 kiraan. tunduk dan dongak 8 kiraan. ke bawah dan ke hadapan. ³Warm-ups´ Fizikal ³Warm-ups´ ini bertujuan melegakan ketegangan. Kanan. 6. 7.

ah.eh dan oh adalah lima vokal yang digunakan di dalam latihan vokal.³Warm-ups´ Vokal Vokal seperti oo. dan jeda mengikut nama solfa dengan tujuan untuk mendapatkan pic yang tepat. arpegio. Latihan nyanyian skel. Contoh ³warm-up´ vokal yang boleh dijalankan: .ee.

4. rahang dan lidah) bagi memanipulasi suara. Formasi vokal (a.o. bibir. ³Warm-ups" atau latihan persediaan mesti dilakukan sebelum menyanyi. 3.u) adalah asas di dalam teknik vokal. Pita suara bergetar disebabkan oleh udara yang keluar dari paru-paru. 7. GLOSARI Falsetto ± suara tinggi lelaki seperti suara perempuan Renj ± julat / jarak Vocal Cord ± peti suara . Keindahan. Semasa nyanyian sebutan bunyi vowel dan konsonan haruslah jelas. Mulut mesti dibuka seluas-luasnya mengikut sebutan vokal untuk menghasilkan ton suara yang berkualiti dan sedap didengar. kemerduan dan kemurnian suara adalah bergantung kepada pembentukan mulut dan sebutan yang jelas dan bersepadu.i.e. Penghasilan ton dipengaruhi kemahiran penggunaan dan mengawal organ alat vokal (mulut. 6. Suara manusia terhasil daripada getaran pita suara yang terdapat pada kerongkong manusia. 5.RUMUSAN 1. 2.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful