P. 1
NYANYIAN 1

NYANYIAN 1

5.0

|Views: 5,933|Likes:
Published by Razif Kassim

More info:

Published by: Razif Kassim on Oct 18, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/07/2014

pdf

text

original

NYANYIAN

PENGENALAN

Menyanyi adalah satu cara istimewa dalam penggunaan suara. Bahagian ini member pendedahan tentang pengetahuan dan kemahiran teknik-teknik vocal seperti register/ perletakan suara, artikulasi, sebutan dan pelontaran suara yang baik sebelum menyanyi. Fokusnya ialah mengenali alat-alat vokal dan anatomi manusia yang berkaitan dengan pernafasan dan fonasi serta latihan-latihan vokal yang sistematik untuk menghasilkan sebutan yang jelas dan ton yang berkualiti semasa menyanyi.

Objektif

Di akhir topik ini, anda seharusnya dapat: 1. Mengenalpasti alat-alat resonan yang terpenting dan penggunaan alat-alat vokal bagi pengeluaran suara yang baik; 2. Mengetahui kedudukan dan perletakan suara yang betul; 3. Menguasai kemahiran pembentukan resonan bagi pembunyian balik suara dengan jelas; 4. Kemahiran menggunakan alat-alat vokal melalui latihan yang sistematik.

GAMBARAN KESELURUHAN TOPIK

Topik ini mengandungi tiga sub topik iaitu: 1. Pengenalan alat-alat vokal artikulasi. 2. Teknik vokal ± Resonan dan Pelontaran Suara. 3. Teknik vokal ± Sebutan Dalam Nyanyian.

Semakin nyaring bunyi. lidah dan bibir akan membentuk bunyi menjadi kosonan dan vokal. Apabila hendak mengeluarkan bunyi. vocal cords (pita suara) akan dikawal supaya ia dapat menggetar udara yang melauinya. Kadar ketegangan vocal cords mempengaruhi ketinggian pic. lidah dan bibir bagi menghasilkan pelbagai suara manusia). Simbol agi vokal dan konsonan adalah huruf-huruf. Alat-alat Nyanyian Suara manusia terhasil daripada getaran pita suara yang terdapat pada kerongkong manusia. Pita suara bergetar disebabkan oleh udara yang keluar daripada paru-paru manusia. bunyi trumpet terhasil. latihan pelontaran suara yang jelas dengan menggunakan alat-alat vocal perlu dilakukan secara sistematik mengikut urutan dan secara latih tubi. ALAT-ALAT VOKAL DAN ARTIKULASI Bunyi terhasil daripada getaran sesuatu. Penyanyi yang mempunyai suara yang tinggi mempunyai vocal cords yang kuat. permukaan meja akan bergetar dan bunyi pun terhasil. Begitu juga dengan suara manusia. Dengan cara itu. Bunyi tidak terhasil semasa bernafas kerana pita suara membenarkan udara melaluinya tanpa halangan. Gabungan antara gigi. . Atau apabila trumpet ditiup. lelangit lembut. Terdapat empat bahagian yang terlibat dalam pengeluaran suara. maka semakin tinggi picnya. lelangit keras. Bunyi itu diolah oleh bahagian mulut (gigi. Contohnya apabila meja diketuk. maka semakin tinggi pic suara yang dihasilkan. Semakin tegang vocal cords. udara di dalam trumpet akan bergetar dan oleh itu. suatu bunyi akan terhasil. udara daripada paru-paru akan melaui larynx dan terus keluar tanpa mengeluarkan bunyi. Biasanya semasa bernafas.Latihan vokal secara amali seperti pembentukan posisi mulut yang luas.

Tekanan nafas akan menjadikan kord-kord vokal ini menggetar dan bunyi didengari. Rajah 3. Penarikan akan melakukan tekanan nafas dan ia akan bertentangan dengan kord-kord vocal dan menjadikan ia menggetar.1. 4. kord-kord vokal ini bukan untuk membenarkan udara masuk atau keluar. Pembesar Suara (Resonator) Ruang mulut yang dibentuk oleh lelangit. Ruang kepala juga terlibat. Suara bergetar di dalam ruang ini sebelum keluar dari mulut.1: Organ / Alat Vokal Manusia . Vibrator (Penggetar) Ini adalah kord-kord vocal dio dalam peti suara (larynx) kita. mulut dan kerongkong. Apabila bersedia untuk menyanyi. Motor Ini ialah tekanan nafas. Getaran kord-kord vokal ini akan mengeluarkan bunyi. 2. 3. Artikulasi Dilakukan oleh lidah bibir dan dagu. kord-kord akan tutup dengan membenarkan sedikit udara keluar sahaja. Kord-kord vokal ialah kulit yang berlipat-lipat di kedua-dua belah trakea dengan tenggorok. Di dalam pernafasan biasa.

Mengapa alat muzik boleh menghasilkan bunyi nyaring? Jawabnya.TEKNIK VOKAL ± RESONAN DAN PELONTARAN SUARA Kekuatan bunyi (volume) ditentukan oleh kuatnya tekanan udara daripada paru-paru. Rongga mulut sebagai resonator pertama. untuk menghasilkan pic tinggi yang baik. . lontaran suara. Sebagai contoh. kita menggunakan: y y y 60% resonator kepala. Rongga resonator di dalam diri manusia dapat diperkayakan suara kita dengan resonan dan lontaran suara kita akan menjadi lebih besar. kawalan pernafasan dari paru-paru berkait rapat dengan resonan dan berapa peratus penggunaan resonator yang telah dinyatakan. Rongga dada sebagao resonator kedua. Rongga hidung dan kepala sebagao resonator ketiga. Tidak ada satu pic pun yang dihasilkan hanya dengan menggunakan 100% resonator kepala dan tidak ada pula yang hanya menggunakan 100% resonator dada. Kebiasaannya pic yang dihasilkan merupakan kombinasi ketiga-tiga rongga resonator. Menjerit bukan cara menyanyi yang baik. Suatu rongga yang boleh menghasilkan resonan disebut resonator. Resonan Resonan adalah getaran udara dalam suatu rongga. Bentuk mulut. Julat pic ialah jarak antara pic paling rendah dengan pic paling tinggi dapat dihasilkan oleh seseorang. 2. 25% resonator mulut. Istilah kuat atau lembut menunjukkan tahap dinamik pada muzik. 1. 15% resonator dada. Suara menjerit jelas tidak bermutu sama sekali tidak menghasilkan ton suara yang baik. Penyanyi yang baik mempunyai julat pic yang besar. Di dalam muzik kekuatan bunyi disebut sebagai dinamiks. Manusia memiliki 3 buah resonator. 3. kerana alat-alat muzik tersebut memiliki rongga resonator yang berlainan.

Sebaliknya. semakin tinggi pic yang kita nyanyikan. kita menggunakan resonator mulut. Untuk menyanyikan pic mendatar/sederhana. semakin besar peratus penggunaan resonator dada dan semakin kecil peratus penggunaan resonator kepala. kita menggunakan: y y y 70% resonator dada. Perletakan Suara PERLETAKAN / REGISTER SUARA Terdapat tiga perletakan suara atau tingkat register suara di kalangan penyanyi ± register kepala. 10% resonator kepala. semakin rendah pic yang kita nyanyikan. 1. tengah dan dada.Sebaliknya untuk menghasilkan pic rendah yang baik pula. semakin besar peratus penggunaan resonator kepada dan semakin kecil peratus penggunaan resonator dada. Suara Kepala . 20% resonator mulut. Kesimpulannya.

Ini dikenali mekanisme ringan atau suara kepala. anda perlu menyanyikan satu not yang berpic atau dalam sebutan µnoo¶ atau µmoo¶ atau µloo¶ dengan lembut dan panjang. Ia menghasilkan suara yang jelas. cuba nyanyikan skel menurun di bawah. Setelah mendapat kedudukan suara kepala yang dikehendaki. Untuk mendapatkan suara kepala yang bermutu. Suara kepala juga banyak membantu lelaki semasa mengalami perubahan suara semasa menyanyikan pic tinggi. Untuk merasai suara kepala.Salah satu set otot tekak mengawal mekanisme vokal untuk nyanyian register tinggi sementara rongga di kepala yang member kesan gema digunakan untuk menggemakan ton atau bunyi yang dihasilkan oleh penyanyi tersebut. . kualiti seakan alat tiup kayu lebih luas renjnya (julat) kalau dibandingkan dengan suara dada. kawalan pernafasan yang cukup dan betul adalah perlu. Ia juga menyediakan penggunaan yang sihat dalam nyanyian falsetto. Adalah baik dan sihat sekiranya suara kepala dapat digunakan di dalam mekanisme nyanyian.

namun ia tidak digalakkan untuk penyanyi permulaan memandangkan terdapat transisi vokal yang kompleks di dalam nyanyian. Suara dada sebenarnya boleh merosakkan suara penyanyi kanak-kanak kerana ia dihasilkan tanpa pernafasan yang baik. letakkan tangan pada bahagian dada semasa menyanyikan not. Suara Tengah Suara tengah adalah perletakan suara dari paras hidung ke kerongkong pada jarak suara. Renj suara dada adalah kecil di dalam penggunaannya. Walaupun suara dada boleh dihasilkan secara sihat. Untuk merasainya. . Suara Dada Untuk mengawal nyanyian register rendah di mana rongga di dada merupakan alat resonans dikenali sebagai suara dada. Anda akan merasai getaran pada tangan. Untuk merasai suara tengah. ³Laa´ atau ³Maa´ panjang. dengan sebutan ³Haa´. Penyanyi lelaki lebih selesa menggunakan suara dada berbanding penyanyi wanita. latihan di bawah boleh dijalankan. 3.2.

mezzo soprano. alto. . Suara lelaki yang dalam dan rendah dikenali sebagai suara bes. baritone dan bes. contralto atau counter-tenor. tenor. Suara wanita dan lelaki. Jenis-jenis suara mengikut urutan ialah: soprano atau treble. Penyanyi wanita yang mempunyai suara tinggi dikenali sebagai penyanyi soprano. alto. tenor dan bes. sama ada dewasa atau remaja boleh dikategorikan mengikut jenis suara dan renj not yang boleh dinyanyikan.Klasifikasi Suara Setiap orang mempunyai suara yang unik. Biasanya di dalam kumpulan koir sekolah atau kumpulan kecil hanya empat jenis suara yang biasa digunakan iaitu soprano.

Kejelasan sesuatu sebutan itu bergantung kepada koordinasi di antara organ-organ tersebut. Cara menyanyi bunyi yang tinggi. dada dan rahang. tetapi pastikan aliran nafas adalah rata. TEKNIK VOKAL ± SEBUTAN Sebutan adalah penting di dalam nyanyian. Bunyi konsonan pada permulaan dan akhir sesuatu perkataan perlu jelas. y y y y y y Nyanyi dengan bunyi vokal yang jelas. bibir. y Jangan paksa suara keluar. Mulut dan kerongkong perlu dibuka luas semasa menyanyi supaya member laluan udara yang banyak dan mewujudkan ruang yang cukup luas untuk menghasilkan . Kurangkan tenaga nafas pada pinggang. 2. lidah dan rahang. rahang dan lidah hendaklah selesa. Cara menyanyi bunyi yang rendah. Di dalam nyanyian.Pelontaran Suara 1. Bibir. kualiti ton dan intonasi yang baik. Alat-alat resonan ialah kerongkong. Jangan turunkan kepala atau bongkokkan badan. Organ-organ yang terlibat di dalam menghasilkan sebutan ialah mulut. Jangan nyanyi dengan kuat. y y Alat-alat resonan ialah lelangit dan hidung. y y Fikirkan bahawa not-not tinggi adalah senang dinyanyikan. pernafasan dan bentuk mulut yang betul akan menghasilkan bunyi vokal. Jangan naikkan dagu dan kepala. Pembukaan mulut semakin kecil apabila not-not menurun. Nafas dengan dalam dan gunakan tenaga nafas untuk mengeluarkan bunyi yang tinggi. Buka mulut cukup besar.

ton yang lebih resonan. Bagi menghasilkan sebutan yang jelas. Sebutan yang baik dapat dihasilkan melalui latihan yang konsisten dan berterusan. ciri-ciri berikut memainkan peranan yang penting. Ciri-ciri ton nyanyian meliputi. Bunyi Fonetik ah ay/ey ee o/oh oo Contoh Perkataan ayam @ father ekor @ ever Itik @ mee orang @ obey ular @ too . y y y y Tenaga Intensiti Kekuatan bunyi Harkat (panjang dan pendek) Simbol a e i O u Bentuk mulut bagi bunyi vokal.

Inilah vowel yang menolong murid-murid membuka mulut. semua penyanyi hendaklah dilatih dan ditunjuk cara-cara membentuk dan membunyikan vowel iaitu a.o.Cara-cara Membentuk Vowel Sebelum menjalankan latihan suara.Untuk membentukkan dengan betul. . EH (perkataan ekor) Agak sama seperti EE. 2. hujung lidah berada di belakang gigi bawah. 4. EE (perkataan itik) vowel ini adalah yang paling cerah dan memerlukan sedikit sahaja ruang dalam mulut. OH (perkataan kopi) Mulut dibujurkan. bibir dan gigi terpisah. 5. 3. Adalah baik jika melatih EE dan EH dan bandingkan sebelum pergi ke vowel lain.e. AH (perkataan ayam) Rahang bawah digerakkan ke bawah sekali. OO (perkataan ular) Bibir bulat dan sempit. hujung lidah dan belakang gigi bawah. menjulur dari gigi. Ini adalah penting supaya mereka boleh membentuk suara dengan baik.i. Rahang bawah dan lidah tengah harus diturunkan sedikit berbanding dengan EE.u. 1. rahang bawah relaks dengan bibir dan gigi sedikit terpisah.

Ini member ton yang bergema dan intonasi yang baik. Ton di dalam nyanyian meliputi tenaga. Apabila vokal seperti µah¶ disokong dengan pernafasan dan dibentuk dengan mulut dan intensitinya (kekuatan) ditingkatkan. Ton nyanyian berbeza daripada ton bercakap melalui panjang-pendek ton dan kualiti vokal intensitinya. intensiti. bergema sepanjang renj vokal sekiranya ia memahami konsep penghasilan ton.Contoh latihan untuk vowel. Penghasilan Ton Seseorang penyanyi berupaya menyanyi dengan ton yang jelas. . kuat-lembut bunyi ton dan panjang-pendek ton tersebut.

i.e. Apabila vokal terang.i.o. Latihan untuk menghasilkan ton yang baik adalah seperti berikut. Setiap vokal mempunyai bentuk yang berlainan.Luciano Pavarotti adalah seorang penyanyi tenor yang terkenal di seluruh dunia.e. Setiap kali ia disebut dan dibunyikan. Kualiti ton nyanyian dimanipulasikan melalui bunyi vokal (a. (b) Mulakan dengan sebutan vokal secara lembut dan beransur-ansur kuat.u).e. (a) Mulakan dengan nyanyian vokal yang asas (a. Mulakan dengan nyanyian vokal asas. anda perlu memerhatikan pembentukan mulut mengikut bunyi vowel. Bentuk vokal disokong oleh pernafasan. menentukan posisi dan arah sesuatu ton. Bermula dengan menyebutnya dahulu perlahan-lahan kemudian beransur-ansur memanjangkan bunyi vokal tersebut. Ini perlu dibuat dalam renj yang selesa dan tahap dinamik yang sederhana. ton mungkin kedengaran sumbang atau syap dan sekiranya vokal itu gelap ia akan kedengaran flet. Pertukaran kualiti vokal menentukan pic dan intonasi.u). Ton nyanyian bermula dengan tenaga atau kuasa pengeluaran pernafasan. Formasi vokal (a. . Beliau berkhidmat untuk Opera La Scala di Italy.o.u) adalah asas di dalam teknik vokal. Latihan menyebut dan menyanyikan vokal perlu dimulakan dengan vokal terbuka seperti ³ah´ dan ³oo´. Udara melalui kord vokal dan keluar melalui mulut.i.o.

(b) Menguap dengan bunyi µah¶. Dengar ton yang dinyanyikan dan pastikan ia mempunyai getaran yang sama rata. Jangan memaksa atau menolak ton keluar. dan siulan. Jangan menjerit.(c) Mulakan dengan nilai not yang pendek dan kemudian beransur-ansur dilanjutkan hingga ke nilai not yang panjang. 2. angin. 1. Antara contoh-contoh latihan untuk penghasilan ton adalah: (a) Glissando vokal dengan sebutan µo¶. Pastikan bentuk mulut mengikut vokal yang disebut dan keadaan kerongkong terbuka. 3. (d) Latihan bercakap dan menyanyi seperti berikut: Hee hee hee! Apa khabar? (e) Ah -Hm Empat perkara di dalam menghasilkan ton yang baik. . Pastikan tekak terbuka dan rileks dan bernafas dengan betul. 4. (c) Mengajuk bunyi siren. keretapi.

Mewujudkan tabii bernafas dengan betul. Tujuannya adalah untuk. Ada yang melaksanakan ³warmup´ tanpa mengaitkan dengan latihan yang sebenarnya. 5. Untuk nyanyian secara ensemble. 2. y y y Biasa ± (Ah dan Oh) Gelap ± (Awe dan Oo) Terang ± (Ee dan Ay) Perbezaan Sebutan Bertutur dan Nyanyian 1. 3. 4. Member fokus. Member peluang ahli kumpulan (ensemble) mendengar suara mereka sendiri di samping suara ahli-ahli lain . Setiap ³warm-up´ yang dijalankan perlu mempunyai tujuan dan perkaitan dengan latihan yang sebenarnya. Ada kalanya. Member peluang menyediakan suara untuk nyanyian. sebutan dalam nyanyian mestilah dilebih-lebihkan daripada sebutan bertutur. Pada amnya. 4. 1. 5. Sebutan nyanyian biasanya sustain sebab terikat kepada nilai not. mulut dan kerongkong haruslah dalam kedudukan terbuka (open position) untuk membenarkan pengudaraan masuk dan resonan. Semasa menyanyi. bentuk mulut bibir dan artikulasi bunyi adalah penting untuk kepaduan suara. 2.Warna dan Ekspresif Ton. 3. Mewujudkan kesediaan dari segi fizikal sebelum memulakan nyanyian. sesetengah bunyi diubah picnya untuk mendapatkan sustain pada ton yang baik. Teknik ³Warm-Ups´ Ramai guru yang mengajar nyanyian tanpa ³warm-up´. .

tunduk dan dongak 8 kiraan. Keretapi ± ³urut belakang kawan´ kanan dan kiri dalam 30 saat. Kanan. Meregangkan tangan ± tarik nafas dan angkat tangan ke atas dan lepaskan nafas perlahan-lahan dalam 8 kiraan pada ahh« Buat beberapa kali. 9. 4. . kanan.6. ke hadapan dan kebelakang dalam 8 kiraan. 5. Mencapai penyatuan vokal. 8.eh dijalankan dari 5 hingga 10 minit mengikut keperluan penyanyi. Toleh kepala ± ke kanan 8 kiraan dan kiri 8 kiraan. 7. Gerak boneka ± ini adalah untuk postur bermula dengan membongkok ke bawah dan pembimbing akan menyanyi atau membunyikan alat muzik dan pada setiap bunyi mereka akan bangun sehingga dalam kedudukan postur yang baik. Meregangkan siku dan tangan dalam 8 kiraan. Cekak pinggan ± ke kanan dan kekiri. ke bawah dan ke hadapan. Bol. 8. Setelah itu ke kiri. Setelah itu. bahu kiri dan kedua-dua bahu. 7. ke belakang. merangsangkan tubuh badan dari merasa letih dan lesu. Menjangkau ke langit ± melihat ke atas dan buat seolah-olah menjangkau dengan tangan ke atas. Menghubungkait dengan lagu atau muzik yang hendak dipersembahkan. Untuk merehatkan bahu. Bisikan ± bisikan bunyi mengikut konsonan ³p´ ³f´ ³k´ ³t´ ³r´ ³s´ ke semua dalam 8 kiraan. 2. ³Warm-ups´ Fizikal ³Warm-ups´ ini bertujuan melegakan ketegangan. Menggerakkan bahu kehadapan dan ke belakang dalam 8 kiraan. Main bahu ± tarik nafas sambil naikkan bahu kanan dalam 8 kiraan dan lepaskan nafas dalam kiraan. Mewujudkan intonasi secara melodi dan harmoni. Contoh ³warm-ups´ fizikal ialah: 1. kiri dan regangkan tangan ke atas. 6. 3.

arpegio.³Warm-ups´ Vokal Vokal seperti oo.ee. Contoh ³warm-up´ vokal yang boleh dijalankan: .eh dan oh adalah lima vokal yang digunakan di dalam latihan vokal.ah. dan jeda mengikut nama solfa dengan tujuan untuk mendapatkan pic yang tepat. Latihan nyanyian skel.

i.o. GLOSARI Falsetto ± suara tinggi lelaki seperti suara perempuan Renj ± julat / jarak Vocal Cord ± peti suara . rahang dan lidah) bagi memanipulasi suara. 4. Suara manusia terhasil daripada getaran pita suara yang terdapat pada kerongkong manusia. 2. bibir. Formasi vokal (a. Pita suara bergetar disebabkan oleh udara yang keluar dari paru-paru.u) adalah asas di dalam teknik vokal. 6. 3.RUMUSAN 1. 7. Semasa nyanyian sebutan bunyi vowel dan konsonan haruslah jelas. kemerduan dan kemurnian suara adalah bergantung kepada pembentukan mulut dan sebutan yang jelas dan bersepadu. Mulut mesti dibuka seluas-luasnya mengikut sebutan vokal untuk menghasilkan ton suara yang berkualiti dan sedap didengar. 5. ³Warm-ups" atau latihan persediaan mesti dilakukan sebelum menyanyi. Keindahan. Penghasilan ton dipengaruhi kemahiran penggunaan dan mengawal organ alat vokal (mulut.e.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->