NYANYIAN

PENGENALAN

Menyanyi adalah satu cara istimewa dalam penggunaan suara. Bahagian ini member pendedahan tentang pengetahuan dan kemahiran teknik-teknik vocal seperti register/ perletakan suara, artikulasi, sebutan dan pelontaran suara yang baik sebelum menyanyi. Fokusnya ialah mengenali alat-alat vokal dan anatomi manusia yang berkaitan dengan pernafasan dan fonasi serta latihan-latihan vokal yang sistematik untuk menghasilkan sebutan yang jelas dan ton yang berkualiti semasa menyanyi.

Objektif

Di akhir topik ini, anda seharusnya dapat: 1. Mengenalpasti alat-alat resonan yang terpenting dan penggunaan alat-alat vokal bagi pengeluaran suara yang baik; 2. Mengetahui kedudukan dan perletakan suara yang betul; 3. Menguasai kemahiran pembentukan resonan bagi pembunyian balik suara dengan jelas; 4. Kemahiran menggunakan alat-alat vokal melalui latihan yang sistematik.

GAMBARAN KESELURUHAN TOPIK

Topik ini mengandungi tiga sub topik iaitu: 1. Pengenalan alat-alat vokal artikulasi. 2. Teknik vokal ± Resonan dan Pelontaran Suara. 3. Teknik vokal ± Sebutan Dalam Nyanyian.

Kadar ketegangan vocal cords mempengaruhi ketinggian pic. Simbol agi vokal dan konsonan adalah huruf-huruf. ALAT-ALAT VOKAL DAN ARTIKULASI Bunyi terhasil daripada getaran sesuatu. Semakin nyaring bunyi. bunyi trumpet terhasil. Bunyi itu diolah oleh bahagian mulut (gigi. Gabungan antara gigi.Latihan vokal secara amali seperti pembentukan posisi mulut yang luas. Dengan cara itu. udara di dalam trumpet akan bergetar dan oleh itu. lidah dan bibir bagi menghasilkan pelbagai suara manusia). lelangit lembut. suatu bunyi akan terhasil. Semakin tegang vocal cords. vocal cords (pita suara) akan dikawal supaya ia dapat menggetar udara yang melauinya. Alat-alat Nyanyian Suara manusia terhasil daripada getaran pita suara yang terdapat pada kerongkong manusia. Bunyi tidak terhasil semasa bernafas kerana pita suara membenarkan udara melaluinya tanpa halangan. maka semakin tinggi picnya. udara daripada paru-paru akan melaui larynx dan terus keluar tanpa mengeluarkan bunyi. lidah dan bibir akan membentuk bunyi menjadi kosonan dan vokal. permukaan meja akan bergetar dan bunyi pun terhasil. Begitu juga dengan suara manusia. . Contohnya apabila meja diketuk. latihan pelontaran suara yang jelas dengan menggunakan alat-alat vocal perlu dilakukan secara sistematik mengikut urutan dan secara latih tubi. Apabila hendak mengeluarkan bunyi. Biasanya semasa bernafas. lelangit keras. Penyanyi yang mempunyai suara yang tinggi mempunyai vocal cords yang kuat. Atau apabila trumpet ditiup. Terdapat empat bahagian yang terlibat dalam pengeluaran suara. Pita suara bergetar disebabkan oleh udara yang keluar daripada paru-paru manusia. maka semakin tinggi pic suara yang dihasilkan.

Vibrator (Penggetar) Ini adalah kord-kord vocal dio dalam peti suara (larynx) kita. kord-kord akan tutup dengan membenarkan sedikit udara keluar sahaja.1: Organ / Alat Vokal Manusia . Tekanan nafas akan menjadikan kord-kord vokal ini menggetar dan bunyi didengari. 4. Rajah 3. Apabila bersedia untuk menyanyi. Penarikan akan melakukan tekanan nafas dan ia akan bertentangan dengan kord-kord vocal dan menjadikan ia menggetar. 2. mulut dan kerongkong. Artikulasi Dilakukan oleh lidah bibir dan dagu.1. kord-kord vokal ini bukan untuk membenarkan udara masuk atau keluar. 3. Motor Ini ialah tekanan nafas. Suara bergetar di dalam ruang ini sebelum keluar dari mulut. Kord-kord vokal ialah kulit yang berlipat-lipat di kedua-dua belah trakea dengan tenggorok. Getaran kord-kord vokal ini akan mengeluarkan bunyi. Ruang kepala juga terlibat. Pembesar Suara (Resonator) Ruang mulut yang dibentuk oleh lelangit. Di dalam pernafasan biasa.

Suatu rongga yang boleh menghasilkan resonan disebut resonator. Rongga mulut sebagai resonator pertama. untuk menghasilkan pic tinggi yang baik.TEKNIK VOKAL ± RESONAN DAN PELONTARAN SUARA Kekuatan bunyi (volume) ditentukan oleh kuatnya tekanan udara daripada paru-paru. Rongga hidung dan kepala sebagao resonator ketiga. Kebiasaannya pic yang dihasilkan merupakan kombinasi ketiga-tiga rongga resonator. Manusia memiliki 3 buah resonator. Menjerit bukan cara menyanyi yang baik. 3. Mengapa alat muzik boleh menghasilkan bunyi nyaring? Jawabnya. Rongga resonator di dalam diri manusia dapat diperkayakan suara kita dengan resonan dan lontaran suara kita akan menjadi lebih besar. 25% resonator mulut. Bentuk mulut. 2. 15% resonator dada. kawalan pernafasan dari paru-paru berkait rapat dengan resonan dan berapa peratus penggunaan resonator yang telah dinyatakan. kita menggunakan: y y y 60% resonator kepala. Resonan Resonan adalah getaran udara dalam suatu rongga. Tidak ada satu pic pun yang dihasilkan hanya dengan menggunakan 100% resonator kepala dan tidak ada pula yang hanya menggunakan 100% resonator dada. Rongga dada sebagao resonator kedua. Sebagai contoh. Istilah kuat atau lembut menunjukkan tahap dinamik pada muzik. Di dalam muzik kekuatan bunyi disebut sebagai dinamiks. Suara menjerit jelas tidak bermutu sama sekali tidak menghasilkan ton suara yang baik. 1. kerana alat-alat muzik tersebut memiliki rongga resonator yang berlainan. Penyanyi yang baik mempunyai julat pic yang besar. lontaran suara. Julat pic ialah jarak antara pic paling rendah dengan pic paling tinggi dapat dihasilkan oleh seseorang. .

Untuk menyanyikan pic mendatar/sederhana. tengah dan dada.Sebaliknya untuk menghasilkan pic rendah yang baik pula. Perletakan Suara PERLETAKAN / REGISTER SUARA Terdapat tiga perletakan suara atau tingkat register suara di kalangan penyanyi ± register kepala. Sebaliknya. semakin besar peratus penggunaan resonator dada dan semakin kecil peratus penggunaan resonator kepala. semakin besar peratus penggunaan resonator kepada dan semakin kecil peratus penggunaan resonator dada. Suara Kepala . semakin tinggi pic yang kita nyanyikan. kita menggunakan resonator mulut. semakin rendah pic yang kita nyanyikan. 20% resonator mulut. Kesimpulannya. 10% resonator kepala. kita menggunakan: y y y 70% resonator dada. 1.

kualiti seakan alat tiup kayu lebih luas renjnya (julat) kalau dibandingkan dengan suara dada. . Setelah mendapat kedudukan suara kepala yang dikehendaki. kawalan pernafasan yang cukup dan betul adalah perlu.Salah satu set otot tekak mengawal mekanisme vokal untuk nyanyian register tinggi sementara rongga di kepala yang member kesan gema digunakan untuk menggemakan ton atau bunyi yang dihasilkan oleh penyanyi tersebut. anda perlu menyanyikan satu not yang berpic atau dalam sebutan µnoo¶ atau µmoo¶ atau µloo¶ dengan lembut dan panjang. Untuk mendapatkan suara kepala yang bermutu. Adalah baik dan sihat sekiranya suara kepala dapat digunakan di dalam mekanisme nyanyian. cuba nyanyikan skel menurun di bawah. Suara kepala juga banyak membantu lelaki semasa mengalami perubahan suara semasa menyanyikan pic tinggi. Ini dikenali mekanisme ringan atau suara kepala. Ia juga menyediakan penggunaan yang sihat dalam nyanyian falsetto. Untuk merasai suara kepala. Ia menghasilkan suara yang jelas.

Untuk merasai suara tengah. Anda akan merasai getaran pada tangan. letakkan tangan pada bahagian dada semasa menyanyikan not. Penyanyi lelaki lebih selesa menggunakan suara dada berbanding penyanyi wanita. 3. namun ia tidak digalakkan untuk penyanyi permulaan memandangkan terdapat transisi vokal yang kompleks di dalam nyanyian. . Walaupun suara dada boleh dihasilkan secara sihat. Suara Dada Untuk mengawal nyanyian register rendah di mana rongga di dada merupakan alat resonans dikenali sebagai suara dada. dengan sebutan ³Haa´. Suara dada sebenarnya boleh merosakkan suara penyanyi kanak-kanak kerana ia dihasilkan tanpa pernafasan yang baik. Untuk merasainya. ³Laa´ atau ³Maa´ panjang. Suara Tengah Suara tengah adalah perletakan suara dari paras hidung ke kerongkong pada jarak suara.2. latihan di bawah boleh dijalankan. Renj suara dada adalah kecil di dalam penggunaannya.

alto. mezzo soprano. alto. Suara wanita dan lelaki. contralto atau counter-tenor. sama ada dewasa atau remaja boleh dikategorikan mengikut jenis suara dan renj not yang boleh dinyanyikan. baritone dan bes. tenor dan bes.Klasifikasi Suara Setiap orang mempunyai suara yang unik. Jenis-jenis suara mengikut urutan ialah: soprano atau treble. Penyanyi wanita yang mempunyai suara tinggi dikenali sebagai penyanyi soprano. tenor. Suara lelaki yang dalam dan rendah dikenali sebagai suara bes. Biasanya di dalam kumpulan koir sekolah atau kumpulan kecil hanya empat jenis suara yang biasa digunakan iaitu soprano. .

y y Fikirkan bahawa not-not tinggi adalah senang dinyanyikan. Cara menyanyi bunyi yang tinggi. Buka mulut cukup besar.Pelontaran Suara 1. Cara menyanyi bunyi yang rendah. y y Alat-alat resonan ialah lelangit dan hidung. tetapi pastikan aliran nafas adalah rata. lidah dan rahang. Nafas dengan dalam dan gunakan tenaga nafas untuk mengeluarkan bunyi yang tinggi. Kurangkan tenaga nafas pada pinggang. TEKNIK VOKAL ± SEBUTAN Sebutan adalah penting di dalam nyanyian. 2. Mulut dan kerongkong perlu dibuka luas semasa menyanyi supaya member laluan udara yang banyak dan mewujudkan ruang yang cukup luas untuk menghasilkan . Kejelasan sesuatu sebutan itu bergantung kepada koordinasi di antara organ-organ tersebut. Pembukaan mulut semakin kecil apabila not-not menurun. Alat-alat resonan ialah kerongkong. Bunyi konsonan pada permulaan dan akhir sesuatu perkataan perlu jelas. kualiti ton dan intonasi yang baik. y Jangan paksa suara keluar. Bibir. Jangan naikkan dagu dan kepala. Di dalam nyanyian. pernafasan dan bentuk mulut yang betul akan menghasilkan bunyi vokal. Jangan turunkan kepala atau bongkokkan badan. Jangan nyanyi dengan kuat. y y y y y y Nyanyi dengan bunyi vokal yang jelas. Organ-organ yang terlibat di dalam menghasilkan sebutan ialah mulut. dada dan rahang. rahang dan lidah hendaklah selesa. bibir.

Sebutan yang baik dapat dihasilkan melalui latihan yang konsisten dan berterusan. Bagi menghasilkan sebutan yang jelas. Ciri-ciri ton nyanyian meliputi. Bunyi Fonetik ah ay/ey ee o/oh oo Contoh Perkataan ayam @ father ekor @ ever Itik @ mee orang @ obey ular @ too . y y y y Tenaga Intensiti Kekuatan bunyi Harkat (panjang dan pendek) Simbol a e i O u Bentuk mulut bagi bunyi vokal.ton yang lebih resonan. ciri-ciri berikut memainkan peranan yang penting.

u. hujung lidah berada di belakang gigi bawah.Cara-cara Membentuk Vowel Sebelum menjalankan latihan suara. 2. EE (perkataan itik) vowel ini adalah yang paling cerah dan memerlukan sedikit sahaja ruang dalam mulut.o. OH (perkataan kopi) Mulut dibujurkan.e. menjulur dari gigi. . bibir dan gigi terpisah. Ini adalah penting supaya mereka boleh membentuk suara dengan baik. Inilah vowel yang menolong murid-murid membuka mulut. AH (perkataan ayam) Rahang bawah digerakkan ke bawah sekali. Rahang bawah dan lidah tengah harus diturunkan sedikit berbanding dengan EE. rahang bawah relaks dengan bibir dan gigi sedikit terpisah.i. 1. hujung lidah dan belakang gigi bawah. Adalah baik jika melatih EE dan EH dan bandingkan sebelum pergi ke vowel lain. EH (perkataan ekor) Agak sama seperti EE.Untuk membentukkan dengan betul. semua penyanyi hendaklah dilatih dan ditunjuk cara-cara membentuk dan membunyikan vowel iaitu a. 4. OO (perkataan ular) Bibir bulat dan sempit. 5. 3.

. Ton nyanyian berbeza daripada ton bercakap melalui panjang-pendek ton dan kualiti vokal intensitinya. Penghasilan Ton Seseorang penyanyi berupaya menyanyi dengan ton yang jelas. bergema sepanjang renj vokal sekiranya ia memahami konsep penghasilan ton. intensiti.Contoh latihan untuk vowel. kuat-lembut bunyi ton dan panjang-pendek ton tersebut. Ton di dalam nyanyian meliputi tenaga. Ini member ton yang bergema dan intonasi yang baik. Apabila vokal seperti µah¶ disokong dengan pernafasan dan dibentuk dengan mulut dan intensitinya (kekuatan) ditingkatkan.

Ini perlu dibuat dalam renj yang selesa dan tahap dinamik yang sederhana. . Mulakan dengan nyanyian vokal asas. Bermula dengan menyebutnya dahulu perlahan-lahan kemudian beransur-ansur memanjangkan bunyi vokal tersebut. Ton nyanyian bermula dengan tenaga atau kuasa pengeluaran pernafasan.Luciano Pavarotti adalah seorang penyanyi tenor yang terkenal di seluruh dunia. Latihan untuk menghasilkan ton yang baik adalah seperti berikut. Beliau berkhidmat untuk Opera La Scala di Italy.u).o.u).i. Setiap kali ia disebut dan dibunyikan. menentukan posisi dan arah sesuatu ton.i. Formasi vokal (a.o. anda perlu memerhatikan pembentukan mulut mengikut bunyi vowel. Apabila vokal terang. Kualiti ton nyanyian dimanipulasikan melalui bunyi vokal (a.u) adalah asas di dalam teknik vokal. Setiap vokal mempunyai bentuk yang berlainan. Udara melalui kord vokal dan keluar melalui mulut. (b) Mulakan dengan sebutan vokal secara lembut dan beransur-ansur kuat. Pertukaran kualiti vokal menentukan pic dan intonasi. Bentuk vokal disokong oleh pernafasan. (a) Mulakan dengan nyanyian vokal yang asas (a. ton mungkin kedengaran sumbang atau syap dan sekiranya vokal itu gelap ia akan kedengaran flet. Latihan menyebut dan menyanyikan vokal perlu dimulakan dengan vokal terbuka seperti ³ah´ dan ³oo´.e.i.e.o.e.

Pastikan bentuk mulut mengikut vokal yang disebut dan keadaan kerongkong terbuka. Jangan menjerit. Pastikan tekak terbuka dan rileks dan bernafas dengan betul. 4. 1. . Antara contoh-contoh latihan untuk penghasilan ton adalah: (a) Glissando vokal dengan sebutan µo¶. (d) Latihan bercakap dan menyanyi seperti berikut: Hee hee hee! Apa khabar? (e) Ah -Hm Empat perkara di dalam menghasilkan ton yang baik.(c) Mulakan dengan nilai not yang pendek dan kemudian beransur-ansur dilanjutkan hingga ke nilai not yang panjang. keretapi. dan siulan. Jangan memaksa atau menolak ton keluar. (b) Menguap dengan bunyi µah¶. Dengar ton yang dinyanyikan dan pastikan ia mempunyai getaran yang sama rata. 3. angin. (c) Mengajuk bunyi siren. 2.

Pada amnya. Member peluang ahli kumpulan (ensemble) mendengar suara mereka sendiri di samping suara ahli-ahli lain . sebutan dalam nyanyian mestilah dilebih-lebihkan daripada sebutan bertutur. 5. Member fokus. Sebutan nyanyian biasanya sustain sebab terikat kepada nilai not. Untuk nyanyian secara ensemble. 4. Ada yang melaksanakan ³warmup´ tanpa mengaitkan dengan latihan yang sebenarnya. 3. 2. Setiap ³warm-up´ yang dijalankan perlu mempunyai tujuan dan perkaitan dengan latihan yang sebenarnya. 1. Mewujudkan kesediaan dari segi fizikal sebelum memulakan nyanyian. Teknik ³Warm-Ups´ Ramai guru yang mengajar nyanyian tanpa ³warm-up´. Member peluang menyediakan suara untuk nyanyian. sesetengah bunyi diubah picnya untuk mendapatkan sustain pada ton yang baik. Mewujudkan tabii bernafas dengan betul. .Warna dan Ekspresif Ton. 2. 4. Tujuannya adalah untuk. bentuk mulut bibir dan artikulasi bunyi adalah penting untuk kepaduan suara. 3. Ada kalanya. y y y Biasa ± (Ah dan Oh) Gelap ± (Awe dan Oo) Terang ± (Ee dan Ay) Perbezaan Sebutan Bertutur dan Nyanyian 1. Semasa menyanyi. 5. mulut dan kerongkong haruslah dalam kedudukan terbuka (open position) untuk membenarkan pengudaraan masuk dan resonan.

6. Untuk merehatkan bahu. Bol. Mencapai penyatuan vokal. 9. Setelah itu ke kiri. Toleh kepala ± ke kanan 8 kiraan dan kiri 8 kiraan. Menggerakkan bahu kehadapan dan ke belakang dalam 8 kiraan. kanan. tunduk dan dongak 8 kiraan. Meregangkan siku dan tangan dalam 8 kiraan. ke bawah dan ke hadapan.eh dijalankan dari 5 hingga 10 minit mengikut keperluan penyanyi. Main bahu ± tarik nafas sambil naikkan bahu kanan dalam 8 kiraan dan lepaskan nafas dalam kiraan. 8. kiri dan regangkan tangan ke atas. 5. bahu kiri dan kedua-dua bahu. ke hadapan dan kebelakang dalam 8 kiraan. Meregangkan tangan ± tarik nafas dan angkat tangan ke atas dan lepaskan nafas perlahan-lahan dalam 8 kiraan pada ahh« Buat beberapa kali. 7. Keretapi ± ³urut belakang kawan´ kanan dan kiri dalam 30 saat. 4. Bisikan ± bisikan bunyi mengikut konsonan ³p´ ³f´ ³k´ ³t´ ³r´ ³s´ ke semua dalam 8 kiraan. merangsangkan tubuh badan dari merasa letih dan lesu. Mewujudkan intonasi secara melodi dan harmoni. Menjangkau ke langit ± melihat ke atas dan buat seolah-olah menjangkau dengan tangan ke atas. 8. . Contoh ³warm-ups´ fizikal ialah: 1. 3. Gerak boneka ± ini adalah untuk postur bermula dengan membongkok ke bawah dan pembimbing akan menyanyi atau membunyikan alat muzik dan pada setiap bunyi mereka akan bangun sehingga dalam kedudukan postur yang baik. 7. ³Warm-ups´ Fizikal ³Warm-ups´ ini bertujuan melegakan ketegangan. Cekak pinggan ± ke kanan dan kekiri. 2. ke belakang. 6. Setelah itu. Menghubungkait dengan lagu atau muzik yang hendak dipersembahkan. Kanan.

Contoh ³warm-up´ vokal yang boleh dijalankan: . arpegio. dan jeda mengikut nama solfa dengan tujuan untuk mendapatkan pic yang tepat.ee. Latihan nyanyian skel.ah.³Warm-ups´ Vokal Vokal seperti oo.eh dan oh adalah lima vokal yang digunakan di dalam latihan vokal.

2. 4. 3. Keindahan. Suara manusia terhasil daripada getaran pita suara yang terdapat pada kerongkong manusia. kemerduan dan kemurnian suara adalah bergantung kepada pembentukan mulut dan sebutan yang jelas dan bersepadu. 5.i. rahang dan lidah) bagi memanipulasi suara.o. GLOSARI Falsetto ± suara tinggi lelaki seperti suara perempuan Renj ± julat / jarak Vocal Cord ± peti suara .RUMUSAN 1. Pita suara bergetar disebabkan oleh udara yang keluar dari paru-paru. 6. Formasi vokal (a.e. Semasa nyanyian sebutan bunyi vowel dan konsonan haruslah jelas.u) adalah asas di dalam teknik vokal. bibir. ³Warm-ups" atau latihan persediaan mesti dilakukan sebelum menyanyi. Penghasilan ton dipengaruhi kemahiran penggunaan dan mengawal organ alat vokal (mulut. 7. Mulut mesti dibuka seluas-luasnya mengikut sebutan vokal untuk menghasilkan ton suara yang berkualiti dan sedap didengar.