NYANYIAN

PENGENALAN

Menyanyi adalah satu cara istimewa dalam penggunaan suara. Bahagian ini member pendedahan tentang pengetahuan dan kemahiran teknik-teknik vocal seperti register/ perletakan suara, artikulasi, sebutan dan pelontaran suara yang baik sebelum menyanyi. Fokusnya ialah mengenali alat-alat vokal dan anatomi manusia yang berkaitan dengan pernafasan dan fonasi serta latihan-latihan vokal yang sistematik untuk menghasilkan sebutan yang jelas dan ton yang berkualiti semasa menyanyi.

Objektif

Di akhir topik ini, anda seharusnya dapat: 1. Mengenalpasti alat-alat resonan yang terpenting dan penggunaan alat-alat vokal bagi pengeluaran suara yang baik; 2. Mengetahui kedudukan dan perletakan suara yang betul; 3. Menguasai kemahiran pembentukan resonan bagi pembunyian balik suara dengan jelas; 4. Kemahiran menggunakan alat-alat vokal melalui latihan yang sistematik.

GAMBARAN KESELURUHAN TOPIK

Topik ini mengandungi tiga sub topik iaitu: 1. Pengenalan alat-alat vokal artikulasi. 2. Teknik vokal ± Resonan dan Pelontaran Suara. 3. Teknik vokal ± Sebutan Dalam Nyanyian.

Penyanyi yang mempunyai suara yang tinggi mempunyai vocal cords yang kuat.Latihan vokal secara amali seperti pembentukan posisi mulut yang luas. ALAT-ALAT VOKAL DAN ARTIKULASI Bunyi terhasil daripada getaran sesuatu. suatu bunyi akan terhasil. Simbol agi vokal dan konsonan adalah huruf-huruf. . udara daripada paru-paru akan melaui larynx dan terus keluar tanpa mengeluarkan bunyi. Begitu juga dengan suara manusia. latihan pelontaran suara yang jelas dengan menggunakan alat-alat vocal perlu dilakukan secara sistematik mengikut urutan dan secara latih tubi. Kadar ketegangan vocal cords mempengaruhi ketinggian pic. permukaan meja akan bergetar dan bunyi pun terhasil. Pita suara bergetar disebabkan oleh udara yang keluar daripada paru-paru manusia. lelangit keras. Semakin tegang vocal cords. lidah dan bibir akan membentuk bunyi menjadi kosonan dan vokal. Apabila hendak mengeluarkan bunyi. Terdapat empat bahagian yang terlibat dalam pengeluaran suara. Atau apabila trumpet ditiup. bunyi trumpet terhasil. Bunyi itu diolah oleh bahagian mulut (gigi. vocal cords (pita suara) akan dikawal supaya ia dapat menggetar udara yang melauinya. Alat-alat Nyanyian Suara manusia terhasil daripada getaran pita suara yang terdapat pada kerongkong manusia. lelangit lembut. maka semakin tinggi pic suara yang dihasilkan. Biasanya semasa bernafas. Bunyi tidak terhasil semasa bernafas kerana pita suara membenarkan udara melaluinya tanpa halangan. Dengan cara itu. udara di dalam trumpet akan bergetar dan oleh itu. lidah dan bibir bagi menghasilkan pelbagai suara manusia). Gabungan antara gigi. Semakin nyaring bunyi. Contohnya apabila meja diketuk. maka semakin tinggi picnya.

Vibrator (Penggetar) Ini adalah kord-kord vocal dio dalam peti suara (larynx) kita. Di dalam pernafasan biasa. 2. kord-kord akan tutup dengan membenarkan sedikit udara keluar sahaja. Apabila bersedia untuk menyanyi. Ruang kepala juga terlibat. Penarikan akan melakukan tekanan nafas dan ia akan bertentangan dengan kord-kord vocal dan menjadikan ia menggetar. kord-kord vokal ini bukan untuk membenarkan udara masuk atau keluar. Suara bergetar di dalam ruang ini sebelum keluar dari mulut. 3. Tekanan nafas akan menjadikan kord-kord vokal ini menggetar dan bunyi didengari.1: Organ / Alat Vokal Manusia . Rajah 3. Getaran kord-kord vokal ini akan mengeluarkan bunyi.1. Artikulasi Dilakukan oleh lidah bibir dan dagu. mulut dan kerongkong. Motor Ini ialah tekanan nafas. Pembesar Suara (Resonator) Ruang mulut yang dibentuk oleh lelangit. Kord-kord vokal ialah kulit yang berlipat-lipat di kedua-dua belah trakea dengan tenggorok. 4.

Rongga resonator di dalam diri manusia dapat diperkayakan suara kita dengan resonan dan lontaran suara kita akan menjadi lebih besar. Manusia memiliki 3 buah resonator. Menjerit bukan cara menyanyi yang baik. lontaran suara. Mengapa alat muzik boleh menghasilkan bunyi nyaring? Jawabnya. Tidak ada satu pic pun yang dihasilkan hanya dengan menggunakan 100% resonator kepala dan tidak ada pula yang hanya menggunakan 100% resonator dada. Resonan Resonan adalah getaran udara dalam suatu rongga. Suara menjerit jelas tidak bermutu sama sekali tidak menghasilkan ton suara yang baik.TEKNIK VOKAL ± RESONAN DAN PELONTARAN SUARA Kekuatan bunyi (volume) ditentukan oleh kuatnya tekanan udara daripada paru-paru. kita menggunakan: y y y 60% resonator kepala. kawalan pernafasan dari paru-paru berkait rapat dengan resonan dan berapa peratus penggunaan resonator yang telah dinyatakan. Rongga mulut sebagai resonator pertama. 1. . 15% resonator dada. Di dalam muzik kekuatan bunyi disebut sebagai dinamiks. kerana alat-alat muzik tersebut memiliki rongga resonator yang berlainan. Julat pic ialah jarak antara pic paling rendah dengan pic paling tinggi dapat dihasilkan oleh seseorang. Suatu rongga yang boleh menghasilkan resonan disebut resonator. Istilah kuat atau lembut menunjukkan tahap dinamik pada muzik. Penyanyi yang baik mempunyai julat pic yang besar. Sebagai contoh. untuk menghasilkan pic tinggi yang baik. Rongga dada sebagao resonator kedua. Rongga hidung dan kepala sebagao resonator ketiga. Bentuk mulut. 2. Kebiasaannya pic yang dihasilkan merupakan kombinasi ketiga-tiga rongga resonator. 3. 25% resonator mulut.

Perletakan Suara PERLETAKAN / REGISTER SUARA Terdapat tiga perletakan suara atau tingkat register suara di kalangan penyanyi ± register kepala. 1. 10% resonator kepala. kita menggunakan resonator mulut. semakin tinggi pic yang kita nyanyikan. Sebaliknya. Untuk menyanyikan pic mendatar/sederhana. Kesimpulannya. 20% resonator mulut. kita menggunakan: y y y 70% resonator dada. semakin besar peratus penggunaan resonator dada dan semakin kecil peratus penggunaan resonator kepala.Sebaliknya untuk menghasilkan pic rendah yang baik pula. semakin besar peratus penggunaan resonator kepada dan semakin kecil peratus penggunaan resonator dada. Suara Kepala . semakin rendah pic yang kita nyanyikan. tengah dan dada.

Setelah mendapat kedudukan suara kepala yang dikehendaki. . anda perlu menyanyikan satu not yang berpic atau dalam sebutan µnoo¶ atau µmoo¶ atau µloo¶ dengan lembut dan panjang. Suara kepala juga banyak membantu lelaki semasa mengalami perubahan suara semasa menyanyikan pic tinggi. kawalan pernafasan yang cukup dan betul adalah perlu. Adalah baik dan sihat sekiranya suara kepala dapat digunakan di dalam mekanisme nyanyian. Untuk mendapatkan suara kepala yang bermutu. Ia juga menyediakan penggunaan yang sihat dalam nyanyian falsetto. Ini dikenali mekanisme ringan atau suara kepala. Ia menghasilkan suara yang jelas.Salah satu set otot tekak mengawal mekanisme vokal untuk nyanyian register tinggi sementara rongga di kepala yang member kesan gema digunakan untuk menggemakan ton atau bunyi yang dihasilkan oleh penyanyi tersebut. Untuk merasai suara kepala. kualiti seakan alat tiup kayu lebih luas renjnya (julat) kalau dibandingkan dengan suara dada. cuba nyanyikan skel menurun di bawah.

Penyanyi lelaki lebih selesa menggunakan suara dada berbanding penyanyi wanita. Walaupun suara dada boleh dihasilkan secara sihat. latihan di bawah boleh dijalankan. dengan sebutan ³Haa´. letakkan tangan pada bahagian dada semasa menyanyikan not. Suara dada sebenarnya boleh merosakkan suara penyanyi kanak-kanak kerana ia dihasilkan tanpa pernafasan yang baik. Untuk merasainya. Anda akan merasai getaran pada tangan. Suara Tengah Suara tengah adalah perletakan suara dari paras hidung ke kerongkong pada jarak suara. ³Laa´ atau ³Maa´ panjang. .2. Renj suara dada adalah kecil di dalam penggunaannya. 3. Untuk merasai suara tengah. Suara Dada Untuk mengawal nyanyian register rendah di mana rongga di dada merupakan alat resonans dikenali sebagai suara dada. namun ia tidak digalakkan untuk penyanyi permulaan memandangkan terdapat transisi vokal yang kompleks di dalam nyanyian.

. baritone dan bes. tenor dan bes. Penyanyi wanita yang mempunyai suara tinggi dikenali sebagai penyanyi soprano. Suara wanita dan lelaki. mezzo soprano. Suara lelaki yang dalam dan rendah dikenali sebagai suara bes. Biasanya di dalam kumpulan koir sekolah atau kumpulan kecil hanya empat jenis suara yang biasa digunakan iaitu soprano. contralto atau counter-tenor. Jenis-jenis suara mengikut urutan ialah: soprano atau treble. tenor. alto. sama ada dewasa atau remaja boleh dikategorikan mengikut jenis suara dan renj not yang boleh dinyanyikan.Klasifikasi Suara Setiap orang mempunyai suara yang unik. alto.

Buka mulut cukup besar. y y Alat-alat resonan ialah lelangit dan hidung. Bunyi konsonan pada permulaan dan akhir sesuatu perkataan perlu jelas. Di dalam nyanyian. Jangan turunkan kepala atau bongkokkan badan. tetapi pastikan aliran nafas adalah rata. Pembukaan mulut semakin kecil apabila not-not menurun. Alat-alat resonan ialah kerongkong. Organ-organ yang terlibat di dalam menghasilkan sebutan ialah mulut. Jangan nyanyi dengan kuat. y Jangan paksa suara keluar. lidah dan rahang. Kejelasan sesuatu sebutan itu bergantung kepada koordinasi di antara organ-organ tersebut. Jangan naikkan dagu dan kepala. 2. Cara menyanyi bunyi yang tinggi. Cara menyanyi bunyi yang rendah. rahang dan lidah hendaklah selesa. dada dan rahang. TEKNIK VOKAL ± SEBUTAN Sebutan adalah penting di dalam nyanyian. Bibir. Nafas dengan dalam dan gunakan tenaga nafas untuk mengeluarkan bunyi yang tinggi. Mulut dan kerongkong perlu dibuka luas semasa menyanyi supaya member laluan udara yang banyak dan mewujudkan ruang yang cukup luas untuk menghasilkan . Kurangkan tenaga nafas pada pinggang. y y Fikirkan bahawa not-not tinggi adalah senang dinyanyikan. pernafasan dan bentuk mulut yang betul akan menghasilkan bunyi vokal. bibir. kualiti ton dan intonasi yang baik. y y y y y y Nyanyi dengan bunyi vokal yang jelas.Pelontaran Suara 1.

Sebutan yang baik dapat dihasilkan melalui latihan yang konsisten dan berterusan. ciri-ciri berikut memainkan peranan yang penting. y y y y Tenaga Intensiti Kekuatan bunyi Harkat (panjang dan pendek) Simbol a e i O u Bentuk mulut bagi bunyi vokal. Bunyi Fonetik ah ay/ey ee o/oh oo Contoh Perkataan ayam @ father ekor @ ever Itik @ mee orang @ obey ular @ too . Bagi menghasilkan sebutan yang jelas. Ciri-ciri ton nyanyian meliputi.ton yang lebih resonan.

hujung lidah dan belakang gigi bawah.e. hujung lidah berada di belakang gigi bawah. 4. AH (perkataan ayam) Rahang bawah digerakkan ke bawah sekali. EH (perkataan ekor) Agak sama seperti EE. Adalah baik jika melatih EE dan EH dan bandingkan sebelum pergi ke vowel lain.Cara-cara Membentuk Vowel Sebelum menjalankan latihan suara. 1. bibir dan gigi terpisah. Rahang bawah dan lidah tengah harus diturunkan sedikit berbanding dengan EE. . menjulur dari gigi.Untuk membentukkan dengan betul. Inilah vowel yang menolong murid-murid membuka mulut. 5. rahang bawah relaks dengan bibir dan gigi sedikit terpisah. OO (perkataan ular) Bibir bulat dan sempit. 2. Ini adalah penting supaya mereka boleh membentuk suara dengan baik.o. EE (perkataan itik) vowel ini adalah yang paling cerah dan memerlukan sedikit sahaja ruang dalam mulut. OH (perkataan kopi) Mulut dibujurkan.u. 3. semua penyanyi hendaklah dilatih dan ditunjuk cara-cara membentuk dan membunyikan vowel iaitu a.i.

Contoh latihan untuk vowel. kuat-lembut bunyi ton dan panjang-pendek ton tersebut. Ton di dalam nyanyian meliputi tenaga. Apabila vokal seperti µah¶ disokong dengan pernafasan dan dibentuk dengan mulut dan intensitinya (kekuatan) ditingkatkan. . Ini member ton yang bergema dan intonasi yang baik. Ton nyanyian berbeza daripada ton bercakap melalui panjang-pendek ton dan kualiti vokal intensitinya. bergema sepanjang renj vokal sekiranya ia memahami konsep penghasilan ton. intensiti. Penghasilan Ton Seseorang penyanyi berupaya menyanyi dengan ton yang jelas.

Ton nyanyian bermula dengan tenaga atau kuasa pengeluaran pernafasan.o. ton mungkin kedengaran sumbang atau syap dan sekiranya vokal itu gelap ia akan kedengaran flet.i. Latihan untuk menghasilkan ton yang baik adalah seperti berikut.i. Pertukaran kualiti vokal menentukan pic dan intonasi. Apabila vokal terang. (b) Mulakan dengan sebutan vokal secara lembut dan beransur-ansur kuat. Ini perlu dibuat dalam renj yang selesa dan tahap dinamik yang sederhana.o. Udara melalui kord vokal dan keluar melalui mulut. Kualiti ton nyanyian dimanipulasikan melalui bunyi vokal (a. .e.e. Latihan menyebut dan menyanyikan vokal perlu dimulakan dengan vokal terbuka seperti ³ah´ dan ³oo´.u) adalah asas di dalam teknik vokal.o. anda perlu memerhatikan pembentukan mulut mengikut bunyi vowel. Setiap kali ia disebut dan dibunyikan. menentukan posisi dan arah sesuatu ton.u). Mulakan dengan nyanyian vokal asas. Bermula dengan menyebutnya dahulu perlahan-lahan kemudian beransur-ansur memanjangkan bunyi vokal tersebut.u).i. Bentuk vokal disokong oleh pernafasan.e. (a) Mulakan dengan nyanyian vokal yang asas (a. Beliau berkhidmat untuk Opera La Scala di Italy. Formasi vokal (a.Luciano Pavarotti adalah seorang penyanyi tenor yang terkenal di seluruh dunia. Setiap vokal mempunyai bentuk yang berlainan.

4. Pastikan tekak terbuka dan rileks dan bernafas dengan betul. .(c) Mulakan dengan nilai not yang pendek dan kemudian beransur-ansur dilanjutkan hingga ke nilai not yang panjang. 3. keretapi. 2. angin. 1. (c) Mengajuk bunyi siren. Antara contoh-contoh latihan untuk penghasilan ton adalah: (a) Glissando vokal dengan sebutan µo¶. (d) Latihan bercakap dan menyanyi seperti berikut: Hee hee hee! Apa khabar? (e) Ah -Hm Empat perkara di dalam menghasilkan ton yang baik. Pastikan bentuk mulut mengikut vokal yang disebut dan keadaan kerongkong terbuka. dan siulan. Jangan menjerit. Dengar ton yang dinyanyikan dan pastikan ia mempunyai getaran yang sama rata. Jangan memaksa atau menolak ton keluar. (b) Menguap dengan bunyi µah¶.

Mewujudkan tabii bernafas dengan betul. 1.Warna dan Ekspresif Ton. Sebutan nyanyian biasanya sustain sebab terikat kepada nilai not. . Setiap ³warm-up´ yang dijalankan perlu mempunyai tujuan dan perkaitan dengan latihan yang sebenarnya. mulut dan kerongkong haruslah dalam kedudukan terbuka (open position) untuk membenarkan pengudaraan masuk dan resonan. Ada yang melaksanakan ³warmup´ tanpa mengaitkan dengan latihan yang sebenarnya. sebutan dalam nyanyian mestilah dilebih-lebihkan daripada sebutan bertutur. 5. Mewujudkan kesediaan dari segi fizikal sebelum memulakan nyanyian. Semasa menyanyi. bentuk mulut bibir dan artikulasi bunyi adalah penting untuk kepaduan suara. 4. sesetengah bunyi diubah picnya untuk mendapatkan sustain pada ton yang baik. 5. 3. y y y Biasa ± (Ah dan Oh) Gelap ± (Awe dan Oo) Terang ± (Ee dan Ay) Perbezaan Sebutan Bertutur dan Nyanyian 1. 4. Member peluang ahli kumpulan (ensemble) mendengar suara mereka sendiri di samping suara ahli-ahli lain . Tujuannya adalah untuk. 2. Pada amnya. Untuk nyanyian secara ensemble. 2. 3. Teknik ³Warm-Ups´ Ramai guru yang mengajar nyanyian tanpa ³warm-up´. Member fokus. Member peluang menyediakan suara untuk nyanyian. Ada kalanya.

³Warm-ups´ Fizikal ³Warm-ups´ ini bertujuan melegakan ketegangan. Untuk merehatkan bahu. kiri dan regangkan tangan ke atas. Main bahu ± tarik nafas sambil naikkan bahu kanan dalam 8 kiraan dan lepaskan nafas dalam kiraan. Gerak boneka ± ini adalah untuk postur bermula dengan membongkok ke bawah dan pembimbing akan menyanyi atau membunyikan alat muzik dan pada setiap bunyi mereka akan bangun sehingga dalam kedudukan postur yang baik. ke hadapan dan kebelakang dalam 8 kiraan. 4.6. Kanan. bahu kiri dan kedua-dua bahu. Menjangkau ke langit ± melihat ke atas dan buat seolah-olah menjangkau dengan tangan ke atas. Setelah itu ke kiri. Cekak pinggan ± ke kanan dan kekiri. . 7. Mencapai penyatuan vokal. 3. 6. 5. 7. Menghubungkait dengan lagu atau muzik yang hendak dipersembahkan. Bisikan ± bisikan bunyi mengikut konsonan ³p´ ³f´ ³k´ ³t´ ³r´ ³s´ ke semua dalam 8 kiraan. Menggerakkan bahu kehadapan dan ke belakang dalam 8 kiraan. Bol. Toleh kepala ± ke kanan 8 kiraan dan kiri 8 kiraan. kanan. Mewujudkan intonasi secara melodi dan harmoni. Setelah itu. 9. Meregangkan siku dan tangan dalam 8 kiraan. Meregangkan tangan ± tarik nafas dan angkat tangan ke atas dan lepaskan nafas perlahan-lahan dalam 8 kiraan pada ahh« Buat beberapa kali. 2. 8. tunduk dan dongak 8 kiraan. ke belakang. Keretapi ± ³urut belakang kawan´ kanan dan kiri dalam 30 saat. merangsangkan tubuh badan dari merasa letih dan lesu. ke bawah dan ke hadapan. Contoh ³warm-ups´ fizikal ialah: 1. 8.eh dijalankan dari 5 hingga 10 minit mengikut keperluan penyanyi.

arpegio. Latihan nyanyian skel.³Warm-ups´ Vokal Vokal seperti oo. dan jeda mengikut nama solfa dengan tujuan untuk mendapatkan pic yang tepat.ah.ee.eh dan oh adalah lima vokal yang digunakan di dalam latihan vokal. Contoh ³warm-up´ vokal yang boleh dijalankan: .

Formasi vokal (a. kemerduan dan kemurnian suara adalah bergantung kepada pembentukan mulut dan sebutan yang jelas dan bersepadu.RUMUSAN 1. Pita suara bergetar disebabkan oleh udara yang keluar dari paru-paru.o. 6. GLOSARI Falsetto ± suara tinggi lelaki seperti suara perempuan Renj ± julat / jarak Vocal Cord ± peti suara .u) adalah asas di dalam teknik vokal. Semasa nyanyian sebutan bunyi vowel dan konsonan haruslah jelas. 5. rahang dan lidah) bagi memanipulasi suara. 2. ³Warm-ups" atau latihan persediaan mesti dilakukan sebelum menyanyi. Mulut mesti dibuka seluas-luasnya mengikut sebutan vokal untuk menghasilkan ton suara yang berkualiti dan sedap didengar. Keindahan. bibir. Penghasilan ton dipengaruhi kemahiran penggunaan dan mengawal organ alat vokal (mulut. Suara manusia terhasil daripada getaran pita suara yang terdapat pada kerongkong manusia. 4. 7.e. 3.i.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful