P. 1
ujian pemasangan

ujian pemasangan

|Views: 532|Likes:

More info:

Published by: Mohamad Sufiyan Samsudin on Oct 18, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/01/2012

pdf

text

original

Pengenalan

:
Setiap pemasangan elektrik yan g telah siap perlu diuji dengan beberapa ujian sebelum selamat untuk diberi bekalan.. Tujuannya ialah untuk memastikan pemasangan itu betul-betul selamat dan mematuhi kehendak peraturan IEE semasa digunakan. Walau bagaimanapun, ujian -ujian ini bukanlah merupakan jaminan bahawa pemasangan itu selamat selama-lamanya. Oleh yang demikian, pengujian semula perlu dilakukan dari semasa ke semasa mengikut tempoh yang ditetapkan supaya sebarang bahaya dapat dielakkan d an kerja-kerja penyenggaraan atau penggantian perlu dibuat jika keputusan ujia n itu tidak mencapai tahap yang dikehendaki.

Jenis-jenis Ujian :
1. Ujian keterusan : Ujian ini dilakukan dengan tujuan untuk memastikan keterusan dari satu hujung kabel ke hujung lain kabel tersebut. Bagi pengalir bumi, adalah pentin g untuk memastikan keterusannya dengan bacaan yang rendah diperlukan bagi memudahkan kehendak- kehendak peraturan IEE, jika fius atau pemutus litar hendak digunakan sebagai perlindung kebocoran bumi di samping pelindung arus lebih. Ujian ini dapat dijalankan dengan empat cara iaitu : i. Ujian arus ulang-alik ii. Ujian pengurangan arus ulang -alik iii. Ujian arus terus ke pemasangan arus ulang -alik iv. Ujian arus terus untuk pemasangan arus -terus

i.

Ujian arus ulang-alik :

Ujian arus ulang-alik adalah dicadangkan supaya dilakukan terhadap pemasangan arus ulang-alik pada frekuensi yang sama dengan frekuensi bekalan dan mempunyai magnitud 1.5x kadar arus litar akhir yang sedang diuji, tetapi arus u jian ini tidak boleh melebihi 25A. Ujian ini dijalankan selepas bekalan sebenar diputuskan daripada litar akhir yang akan diuji.

Ujian pengurangan Arus Ulang -alik : Ujian pengalir pelin dung litar boleh juga dilakukan dengan menggunakan arus ulang-alik yang lebih rendah daripada arus maksimum litar yang diuji itu. Ujian rintangan penebatan antara pengalir dengan bumi .5 X kadaran arus litar akhir yang diuji itu dan tidak boleh melebihi 25A. Bekalan ini dapat dip erolehi daripada penguji tangan atau sebarang penguji yang boleh menghasilkan arus ulang -alik. iii. Ujian rintangan penebatan ini terbahagi kepada dua bahagian iaitu: i. iaitu untu k memastikan sama ada litar itu selamat daripada kebocoran arus anta ra pengalir atau kebocoran arus antara pengalir dengan bumi yang men gakibatkan renjatan elektrik ke bumi. Ujian ini juga boleh dijalankan dengan menguji tangan yang arusnya tidak mencapai nilai arus litar yang diuji 2. arus ujian yang diperlukan ialah 1. Ujian rintangan penebatan antara pengalir ii. iv. Ujian Arus Terus ke Pemasangan Arus Ulang Alik : Sekiranya keputusan ujian pengalir pelindung litar yang diperolehi dengan menggunakan bekalan voltan arus ulang alik tidak memuaskan untuk pemasangan arus ulang-alik. Secara ringkasnya. Ujian Rintangan Penebatan : Ujian ini dilakukan ialah untuk memastikan ketahanan penebatan antara pengalir dan ketahanan penebatan antara pengalir dengan bumi tidak berlaku sebarang kebocoran atau litar pintas. maka bekalan arus terus boleh digunakan sebagai voltan bekalan ujian tersebut dengan syarat disepanjang pengalir pelindung litar itu tidak disambungkan dengan sebarang pearuh.ii. bolehlah dikatakan ujian penebatan ini sabagai ujian untuk mengetahui ketahanan penebatan kabel pada pemasangan itu semasa pemasangan tersebut digunakan nanti. Ujian Arus Terus untuk Pemasangan Arus Terus : Apabila ujian pengalir pelindung litar pada pemasangan arus terus hendak dilakukan.

Ujian Litar Mati : Litar mati bermakna litar pemasangan ini belum diberikan beka lan. loceng elektrik dan sebarang alat penguji keterusan. 4. tutupkan dahul u suis utamanya. biru dan kuning bagi sistem pemasangan 3 dawai. 3. . Ujian ini juga adalah untuk memastikan sambungan tepi pemegang lampu Edison. bahagian kiri soket alur keluar dan dalam palam berada pada pengalir neutral. Ujian rintangan penebatan antara pengalir dengan bumi : Ujian ini dilakukan untu k mengetahui kekuatan penebatan pengalir pengalir itu supaya tidak membocorkan arus ke bumi apabila pengalir itu diberikan bekalan nanti. Misalnya antara pengalir hid up dengan pengalir neutral bagi pemasangan 2 dawai atau antara pengalir fasa mer ah. Jika ujian ini tidak dilakukan dan seandainya pemasangan itu rosak penebatannya. Jika bekalan di pemasangan itu telah ada. Ringkasnya. Ujian kekutuban semasa litar mati boleh dilakukan dengan menggunakan meter ohm. suis satu hala-satu kutub. Oleh yang demikian dapatlah diketahui sama ada pada pengalir-pengalir itu berlaku sebarang litar pintas atau kebocoran. ujian ini ialah untuk memastikan sambungan kekutuban berada pada tempat yang betul. termostat dan sebagainya berada pada pengalir hidup. pengguna akan menerima padahnya lebih -lebih lagi jika perlindungan arus bocor ke bumi tidak berkendali. Ujian rintangan penebatan antara pengalir : Tujuan ujian ini dilakuka n ialah untuk menguji ketahanan rintangan penebatan antara pengalir (dua atau lebih) yang membawa arus.i. ii. Ujian Kekutuban : Tujuan utama ujian ini dilakukan ialah untuk memastikan semua alat kawalan satu kutub seperti fius.

y y Memeriksa pelindungan yang diberikan oleh penutup atau sawar. Ujian litar hidup ini juga sama dengan ujian litar mati iaitu punca hidup dan punca neutral pada suis utama hendaklah dikenal pasti. Ujian litar hidup ini dapat dijalankan sama ada dengan menggunakan alat/perant i penguji seperti lampu penguji 240 V (atau mengikut voltan bekalan) atau menggunakan meter volt atau loceng yang berkendali pada voltan 240 V (atau mengikut voltan bekalan) atau menggunakan sebarang penguji keterusan yang boleh berkendali pada voltan 240 V(atau mengikut voltan bekalan pada pemasangan itu). y y y Menentukan kekutuban. menguji di pangkalan dan di pertengahan litar. Jujukan Ujian : Mengikut kehendak IEE jujukan ujian yang dicadangkan adalah seperti berikut : y y y y Ujian keterusan litar akhir gelang. Menguji kendalian pemutus litar bocor ke bumi 7. menguji di pangkalan litar iaitu di kotak agihan ii. Terdapat dua cara bagaimana ujian ini dijalankan iaitu : i. Mengukur rintangan elektrod buminya. Ujian Litar hidup : Litar hidup bermakna pemasangan ini telah menerima voltan bekalan yang sebenarnya.5. Mengukur penebatan lantai atau dinding yang tidak menjadi pengalir. 6. . Mengukur galangan gegelung rosak ke bumi. Mengukur rintangan penebatan termasuk pem asangan di kawasan pembinaan. Ujian keterusan litar gelang : Tujuan ujian ini ialah untuk memastikan kesemua kabel dan pengalir di litar itu mempunyai keterusan yang baik. Menguji keterusan pengalir pelindung dan pengikat.

. alat yang digunakan sebagai penguji mestilah daripada jenis yang dapat memberikan arus bocor ke bumi pada kadar yang paling minimum. Menguji kendalian pemutus litar bocor ke bumi : Ujian ini hanyalah untuk m emastikan alat pelindungan arus bocor kebumi bekerja jika berlaku sebarang kebocoran arus ke bumi.T. 25 Amp.U. Biasanya peranti pelindung bocor ke bumi akan bekerja pada kadar voltan tidak melebihi 50 volt diantara bumi dengan pengalir fasa. Ujian ini hendaklah dijalankan sesingkat yang boleh bagi mengelakkan bahaya kebocoran yang mungkin terjadi sekiranya peranti pelindungan itu tidak beker ja. Oleh kerana itu. atau A. tidak melebihi 50 volt. Menguji keterusan pengalir pelindung : Ujian ini dijalankan bagi memastikan pengalir pelindung itu betul sambungnnya dan mempunyai sambungan baik (waras) dari segi elektrik dan mekanik. Rintangan pengalir pelindung itu mestilah tidak melebihi had agar galangan gegelung rosak ke b umi mencukupi untuk membolehkan peranti pelindung arus lebih bekerja. 9. Ujian ini boleh dijalankan den gan menggunakan meter universal (ohm) atau menggunakan bekalan A.8.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->