SEKOLAH KEBANGSAAN BESTARI JAYA 45600 BATANG BERJUNTAI

PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN TAHUN 5 (I JAM)

JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU
1. Kertas ini mengandungi 30 soalan bahagian A dan bahagian B. 2. Jawab semua soalan. 3. Jawapan hendaklah ditulis dengan jelas dalam ruang yang disediakan. 4. Sekiranya anda hendak menukar jawapan, padamkan jawapan yang telah dibuat. Kemudian tuliskan jawapan yang baru. 5. Kertas soalan ini hendaklah diserahkan di akhir peperiksaan .

NAMA: _______________________________________ TAHUN : ______________________________________

1

5. Jawab semua soalan dan tulis dalam ruangan yang disediakan. mudah diterima dalam sesuatu kelompok. berbual-bual.Arahan: Kertas soalan ini mengandungi dua bahagian. Individu yang suka melanggar peraturan yang ditetapkan menunjukkan dia bersikap A. C. C. 2 . Kepentingan mengamalkan sikap berdisplin ialah A. menghilangkan perasaan rendah diri. 4. Adab ketika makan adalah seperti yang berikut. membentuk sahsiah diri yang baik. B. Dia rajin membuat kerja rumah. Bahagian A 1. D. membawa keluar bahan bacaan secara senyap tanpa pengetahuan guru. mengulangkaji pelajaran. D. 6. Pada pendapat kamu. C. B. Dia suka mengampu guru besar. mengoyak gambar yang disukai yang terdapat dalam buku cerita. D. 3. Satu cara untuk mendisiplinkan diri di perpustakaan ialah A. Penghargaan kerana dia seorang murid yang berdisiplin dan mengamalkan sikap terpuji. C. Bergurau senda semasa makan. mengelakkan pembaziran. melakukan aktiviti yang disukai. 2. Tempat beribadat ialah tempat untuk A. Alya telah dinobatkan sebagai murid contoh di sekolahnya. D. kecuali A. Membaca doa sebelum makan. beriadah. senyap dan meletakkan buku di tempat asal. D. membentuk keyakinan diri. B. iaitu Bahagian A dan Bahagian B. Dia menjadi murid kesayangan guru dan kawan-kawannya. C. B. D. mengapakah dia dipilih ? A. bercakap sesuka hati. menilai kesilapan yang pernah dilakukan. B. Mengunyah makanan dengan perlahan tanpa mengeluarkan bunyi yang kuat. B. Tidak bercakap-cakap semasa mengunyah makanan. bersembahyang dan berdoa kepada Tuhan. mempunyai masa rehat yang mengcukupi. C.

D. melepaskan D. B. dan IV 3 . kebenaran 12. B. III. III sahaja. C. II dan III. II. III.7. III. 11. I Masa ibarat besi keras. Menolong ibu. D. Menyediakan jadual aktiviti harian dan menampalkannya di dinding bilik. 9. 10. tidak bertanggungjawab. C. tidak perihatin. IV. I. Kita patut _______ masa yang ada kerana masa yang berlalu tidak akan kembali. IV. II dan I B. I dan II. Sentiasa mengunci jam loceng untuk mengingatkan diri perkara yang perlu dilakukan. teguran C. II. menghargai B. A. Meminta ibu mengingatkan kita tentang perkara yang perlu dilakukan. tidak berdisiplin. B. dan II A. A. C. Bagaimanakah kita dapat menguruskan masa dengan baik semasa berada di rumah ? A. pesanan B. membiarkan 8. Menampalkan nota penting di dinding bilik. D. dan I D. IV. III Masa lapang boleh digunakan dalam pelbagai cara. Individu yang suka melanggar peraturan yang ditetapkan menunjukkan dia bersikap A. I II III IV Menonton televisyen. III. Pilih pernyataan yang benar tentang masa. I. Susun situasi di bawah mengikut kepentingan masa. Sebelum melakukan sebarang aktiviti dalam bilik darjah ketika waktu senggang kita patut meminta_________guru terlebih dahulu. Bermain dengan kawan. Mengulang kaji pelajaran. A. C. I sahaja. II Masa tidak boleh dijual beli. melupakan C. amaran D. tidak bertimbang rasa.

Agar kita mudah didampingi. waktu senja. waktu tuan rumah sedang ma kan. Masa itu emas. Masa itu buku. B. C. C. B. waktu pagi. 13. D. D. D. B. Kata-kata hikmat manakah yang betul ? A. Waktu yang sesuai untuk pergi menziarah ialah A. Masa itu permata. waktu tengah malam. 15. 16. Dapat bertukar-tukar pendapat tentang pelajaran. Menunjukkan bahawa kita mempunyai banyak pakaian.Soalan 13 berdasarkan gambar 1. 4 . Dapat menambahkan bilangan kawan. Gambar 1 Apakah kebaikan belajar secara berkumpulan seperti gambar di atas? A B C D Dapat menunjukkan kebolehan diri. Dapat mempengaruhi fikiran rakan-rakan yang lain. Supaya kita dihargai dan dipuji. Menunjukkan keperibadian dan sahsiah yang baik. C. 14. Masa itu waktu. Mengapakah kita harus mengamalkan adab-adab berpakaian dalam kehidupan seharian ? A.

menyediakan makanan dan minuman untuk sekeluarga. B. B. Pernyataan yang berikut adalah tanggungjawab sebagai bapa. mencari nafkah untuk sekeluarga. D.. 17. Apakah kepentingannya ? A. Kita akan membazir masa dan melakukan perkara-perkara yang tidak penting.. menyediakan tempat tinggal yang selesa. 20. Kita akan membazir wang dan tidak pandai berjimat cermat. menjaga keselamatan keluarga. C. 18. C. mengasuh dan mendidik anak. C. Melahirkan rasa bahagia ibu dan bapa. 19. Apakah kesannya jika kita tidak menguruskan masa dengan baik ? A. 5 . Kita akan gagal dalam peperiksaan. Gambar 2 Peranan dan tanggungjawab utama bapa seperti gambar 2 ialah. D. mencari nafkah. A B C D membuat sebarang keputusan. B. kecuali A.Soalan 17 berdasarkan gambar 2. D. belajar bersunggah-sungguh. Melicinkan tugas dan mewujudkan keharmonian rumah tangga. Agar menjadi ikutan keluarga lain. Menjaga nama baik keluarga.. Kita akan melakukan sesuatu perkara dalam keadaan tergesa-gesa. Tanggungjawab ahli keluarga harus dilakukan bersama-sama.

Tidak mendengar perbualan ibu bapa dengan tetamu. yang manakah adab yang tidak baik? A B C D Menjemput tetamu masuk ke dalam rumah. 22. Apakah kesan yang akan terjadi sekiranya ahli keluarga tidak memainkan peranan masing-masing ? A. Menengking orang tua yang memandu kereta dengan perlahan. 23. D. 25. Berbasikal. Jadual waktu mata pelajaran. Kita akan ketinggalan dalam segala bidang. 6 . Apakah yang perlu disediakan agar kita dapat merancang aktiviti harian dengan lebih baik? A B C D 24. Hidup dalam keadaan kesederhanan. B. Malas untuk belajar dan mengulangkaji pelajaran. Jadual waktu bermain. Hidup dalam keadaan berduka. Antara yang berikut. Jadual aktiviti harian. Rumah tangga menjadi porak peranda. Jadual waktu belajar. Perlu lebih banyak menumpukan perhatian semasa berada di dalam kelas. C. Apakah kesannya jika kita tidak mempunyai pengurusan masa yang baik di rumah? A B C D Banyak masa terbuang dengan begitu sahaja. Tidak meludah di kawasan yang berhampiran dengan kita. Hidup dalam keadaan bahagia. Berkelah. Gambar 3 21. Antara aktiviti riadah yang ditunjukkan dalam gambar di atas? A B C D Senamrobik.Soalan 21 berdasarkan gambar 3. Mendaki bukit.

Kepentingan mengamalkan semangat kejiranan ialah A. Jiran ialah orang yang tinggal berhampiran dengan tempat tinggal kita dan saling membantu antara satu sama lain. tolenrasi. menarik kedatangan pelancong asing ke negara kita. 27. mengisi masa lapang dengan menziarahi jiran. A. C. 28. Berikan maksud jiran dengan tepat. A. D. Jiran terdiri daripada pelbagai bangsa dan kaum. D. Supaya mudah kita mengintip pergerakan jiran. Mengapakah kita harus mengenali jiran kita ? A. C. Mewujudkan suasana hidup yang harmoni. 30. B. B. Supaya senang meminta bantuan. ( 30 markah ) 7 . membantu 29. saling membantu. B. D. Jiran merupakan ahli keluarga kita. Jiran ialah yang rapat dengan kita. C. bertanggungjawab. membiarkan B. memuji D. Kita patut ________ anak jiran yang terjatuh di taman permainan dan memberitahu ibu bapanya. B. cemburu dan dengki. Kerana guru memberi tugasan yang memerlukan kita menyerah jiran. D.26. memudahkan kita meminta bantuan daripada jiran-jiran. memarahinya C. Mewujudkan suasana harmoni dan kesepakatan. Sikap yang tidak patut ada bagi mewujudkan keharmonian bersama jiran ialah A. C.

Makmal sains. a. ___________________________________________________________ b. a.Bahagian B A. ___________________________________________________________ ( 10 markah ) 8 . ___________________________________________________________ b. ___________________________________________________________ 4. a. Perpustakaan. ___________________________________________________________ b. a. ____________________________________________________________ 2. Bilik Kemahiran Hidup. Kantin. ____________________________________________________________ b. Nyatakan dua peraturan bagi setiap tempat yang berikut. ___________________________________________________________ 5. ____________________________________________________________ b. ____________________________________________________________ 3. a. Makmal komputer. 1.

Sikap buruk seseorang akan menjatuhkan maruah keluarga.) 6. Seorang ibu perlu menyediakan makanan yang berzat untuk anggota keluarga..) 5. 1..B.) 2.. Seorang bapa perlu memastikan anggota keluarganya sentiasa berada dalam keadaan sihat dan selamat.(«««««.) 8..(«««««.) 9. (««««. Ibu bapa zaman sekarang tidak perlu mengambil tahu akan perlakuan anak -anak mereka.(««««.(««««.(«««««) ( 10 markah ) 9 . Ibu bapa tidak boleh menegur anak mereka yang membuat kesalahan kerana anak mereka mungkin akan lari rumah. Seorang anak yang akan menghadapi peperiksaan tidak perlu membuat apa-apa kerja di rumah.) 3. Seorang bapa perlu keluar bekerja dari pagi hingga larut malam untuk menyara keluarga. (««««. manakala tugas mencari nafkah diserahkan kepada seorang ibu. Semua keputusan dalam sesebuah keluarga dibuat oleh ibu kerana ibu menghabiskan banyak masa di rumah.) 4.(«««««. Seorang bapa membuat kerja-kerja rumah.) 7. Mendidik anak merupakan tugas ibu sahaja.(««««. Tandakan (BENAR)pada pernyataan yang benar dan SALAH pada pernyataan yang tidak benar.) 10.(««««.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.