P. 1
Soalan Pendidikan Sivik Tahun 5

Soalan Pendidikan Sivik Tahun 5

5.0

|Views: 22,658|Likes:

More info:

Published by: Ida Hariyati Mohd Zin on Oct 19, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/16/2014

pdf

text

original

SEKOLAH KEBANGSAAN BESTARI JAYA 45600 BATANG BERJUNTAI

PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN TAHUN 5 (I JAM)

JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU
1. Kertas ini mengandungi 30 soalan bahagian A dan bahagian B. 2. Jawab semua soalan. 3. Jawapan hendaklah ditulis dengan jelas dalam ruang yang disediakan. 4. Sekiranya anda hendak menukar jawapan, padamkan jawapan yang telah dibuat. Kemudian tuliskan jawapan yang baru. 5. Kertas soalan ini hendaklah diserahkan di akhir peperiksaan .

NAMA: _______________________________________ TAHUN : ______________________________________

1

bercakap sesuka hati. Pada pendapat kamu. 4. Kepentingan mengamalkan sikap berdisplin ialah A. bersembahyang dan berdoa kepada Tuhan. senyap dan meletakkan buku di tempat asal. mengapakah dia dipilih ? A. Dia menjadi murid kesayangan guru dan kawan-kawannya. Tidak bercakap-cakap semasa mengunyah makanan. mengulangkaji pelajaran. Dia suka mengampu guru besar. D. D. membawa keluar bahan bacaan secara senyap tanpa pengetahuan guru. mengoyak gambar yang disukai yang terdapat dalam buku cerita. Individu yang suka melanggar peraturan yang ditetapkan menunjukkan dia bersikap A. D. 6. beriadah. B. 3. Penghargaan kerana dia seorang murid yang berdisiplin dan mengamalkan sikap terpuji. menghilangkan perasaan rendah diri. mengelakkan pembaziran. Bergurau senda semasa makan. C. Dia rajin membuat kerja rumah. C. Alya telah dinobatkan sebagai murid contoh di sekolahnya. C. Membaca doa sebelum makan.Arahan: Kertas soalan ini mengandungi dua bahagian. C. melakukan aktiviti yang disukai. iaitu Bahagian A dan Bahagian B. 2 . C. Jawab semua soalan dan tulis dalam ruangan yang disediakan. B. mudah diterima dalam sesuatu kelompok. menilai kesilapan yang pernah dilakukan. D. Mengunyah makanan dengan perlahan tanpa mengeluarkan bunyi yang kuat. berbual-bual. B. B. 5. kecuali A. B. D. 2. C. Tempat beribadat ialah tempat untuk A. membentuk sahsiah diri yang baik. D. B. mempunyai masa rehat yang mengcukupi. Satu cara untuk mendisiplinkan diri di perpustakaan ialah A. Bahagian A 1. Adab ketika makan adalah seperti yang berikut. membentuk keyakinan diri.

menghargai B. C. I. Susun situasi di bawah mengikut kepentingan masa. tidak berdisiplin. II Masa tidak boleh dijual beli. dan II A. membiarkan 8. amaran D. D. I II III IV Menonton televisyen. C. tidak bertanggungjawab. B. D. Menolong ibu. I. IV. II dan III. I dan II. Kita patut _______ masa yang ada kerana masa yang berlalu tidak akan kembali. melupakan C. kebenaran 12. Pilih pernyataan yang benar tentang masa. 11. II dan I B. 9. dan IV 3 . B. II. I Masa ibarat besi keras. IV. Menyediakan jadual aktiviti harian dan menampalkannya di dinding bilik. Menampalkan nota penting di dinding bilik. C. melepaskan D. teguran C. tidak perihatin. A. Sebelum melakukan sebarang aktiviti dalam bilik darjah ketika waktu senggang kita patut meminta_________guru terlebih dahulu. C. IV. III Masa lapang boleh digunakan dalam pelbagai cara. A.7. Mengulang kaji pelajaran. Bermain dengan kawan. 10. D. A. Bagaimanakah kita dapat menguruskan masa dengan baik semasa berada di rumah ? A. pesanan B. III. Individu yang suka melanggar peraturan yang ditetapkan menunjukkan dia bersikap A. dan I D. Sentiasa mengunci jam loceng untuk mengingatkan diri perkara yang perlu dilakukan. B. tidak bertimbang rasa. III. III. Meminta ibu mengingatkan kita tentang perkara yang perlu dilakukan. III sahaja. II. I sahaja. III.

15. waktu tengah malam. D. Masa itu buku. C. waktu senja. Dapat bertukar-tukar pendapat tentang pelajaran. C. 14. B. D. Dapat mempengaruhi fikiran rakan-rakan yang lain. Dapat menambahkan bilangan kawan. Gambar 1 Apakah kebaikan belajar secara berkumpulan seperti gambar di atas? A B C D Dapat menunjukkan kebolehan diri. Supaya kita dihargai dan dipuji. waktu pagi. Menunjukkan bahawa kita mempunyai banyak pakaian. Kata-kata hikmat manakah yang betul ? A. Waktu yang sesuai untuk pergi menziarah ialah A. Masa itu waktu. D.Soalan 13 berdasarkan gambar 1. 4 . B. 16. Agar kita mudah didampingi. Menunjukkan keperibadian dan sahsiah yang baik. C. Masa itu permata. waktu tuan rumah sedang ma kan. 13. B. Mengapakah kita harus mengamalkan adab-adab berpakaian dalam kehidupan seharian ? A. Masa itu emas.

Kita akan melakukan sesuatu perkara dalam keadaan tergesa-gesa. 20. Gambar 2 Peranan dan tanggungjawab utama bapa seperti gambar 2 ialah. A B C D membuat sebarang keputusan. B. 18. Tanggungjawab ahli keluarga harus dilakukan bersama-sama..Soalan 17 berdasarkan gambar 2. Apakah kepentingannya ? A. Melicinkan tugas dan mewujudkan keharmonian rumah tangga. Apakah kesannya jika kita tidak menguruskan masa dengan baik ? A. mencari nafkah untuk sekeluarga. 17. D. D. 19. Kita akan membazir masa dan melakukan perkara-perkara yang tidak penting. C. Kita akan membazir wang dan tidak pandai berjimat cermat. Pernyataan yang berikut adalah tanggungjawab sebagai bapa. Menjaga nama baik keluarga. C. B. mengasuh dan mendidik anak. C. menyediakan tempat tinggal yang selesa. Agar menjadi ikutan keluarga lain. 5 . D. kecuali A. belajar bersunggah-sungguh. Melahirkan rasa bahagia ibu dan bapa. Kita akan gagal dalam peperiksaan. menjaga keselamatan keluarga.. B. mencari nafkah.. menyediakan makanan dan minuman untuk sekeluarga.

Malas untuk belajar dan mengulangkaji pelajaran. Jadual waktu mata pelajaran. Apakah kesan yang akan terjadi sekiranya ahli keluarga tidak memainkan peranan masing-masing ? A. Jadual aktiviti harian. Jadual waktu belajar. Tidak meludah di kawasan yang berhampiran dengan kita. Hidup dalam keadaan kesederhanan. yang manakah adab yang tidak baik? A B C D Menjemput tetamu masuk ke dalam rumah. 22. Apakah yang perlu disediakan agar kita dapat merancang aktiviti harian dengan lebih baik? A B C D 24. Menengking orang tua yang memandu kereta dengan perlahan. D. Kita akan ketinggalan dalam segala bidang. Apakah kesannya jika kita tidak mempunyai pengurusan masa yang baik di rumah? A B C D Banyak masa terbuang dengan begitu sahaja. Hidup dalam keadaan berduka. Berkelah. Perlu lebih banyak menumpukan perhatian semasa berada di dalam kelas. Gambar 3 21. Hidup dalam keadaan bahagia. Mendaki bukit. Antara aktiviti riadah yang ditunjukkan dalam gambar di atas? A B C D Senamrobik. 6 .Soalan 21 berdasarkan gambar 3. 25. Jadual waktu bermain. 23. Rumah tangga menjadi porak peranda. C. B. Antara yang berikut. Berbasikal. Tidak mendengar perbualan ibu bapa dengan tetamu.

26. Kepentingan mengamalkan semangat kejiranan ialah A. memarahinya C. memudahkan kita meminta bantuan daripada jiran-jiran. A. 30. C. Mengapakah kita harus mengenali jiran kita ? A. D. ( 30 markah ) 7 . D. tolenrasi. Jiran terdiri daripada pelbagai bangsa dan kaum. memuji D. Supaya senang meminta bantuan. mengisi masa lapang dengan menziarahi jiran. C. cemburu dan dengki. Supaya mudah kita mengintip pergerakan jiran. B. saling membantu. Mewujudkan suasana hidup yang harmoni. Kita patut ________ anak jiran yang terjatuh di taman permainan dan memberitahu ibu bapanya. Kerana guru memberi tugasan yang memerlukan kita menyerah jiran. membantu 29. 28. menarik kedatangan pelancong asing ke negara kita. D. D. C. membiarkan B. Jiran ialah yang rapat dengan kita. Jiran merupakan ahli keluarga kita. Berikan maksud jiran dengan tepat. 27. Sikap yang tidak patut ada bagi mewujudkan keharmonian bersama jiran ialah A. B. Jiran ialah orang yang tinggal berhampiran dengan tempat tinggal kita dan saling membantu antara satu sama lain. B. C. bertanggungjawab. Mewujudkan suasana harmoni dan kesepakatan. A. B.

Perpustakaan. Bilik Kemahiran Hidup. Nyatakan dua peraturan bagi setiap tempat yang berikut. ____________________________________________________________ b. ____________________________________________________________ b. Makmal komputer. ___________________________________________________________ ( 10 markah ) 8 .Bahagian B A. ___________________________________________________________ b. ___________________________________________________________ 4. a. a. a. ___________________________________________________________ b. a. ___________________________________________________________ 5. ____________________________________________________________ 3. Makmal sains. ____________________________________________________________ 2. ___________________________________________________________ b. 1. a. Kantin.

Semua keputusan dalam sesebuah keluarga dibuat oleh ibu kerana ibu menghabiskan banyak masa di rumah..(«««««) ( 10 markah ) 9 .) 9.. 1. Seorang bapa perlu keluar bekerja dari pagi hingga larut malam untuk menyara keluarga. Sikap buruk seseorang akan menjatuhkan maruah keluarga.) 5.(«««««. Ibu bapa tidak boleh menegur anak mereka yang membuat kesalahan kerana anak mereka mungkin akan lari rumah.(«««««. Seorang ibu perlu menyediakan makanan yang berzat untuk anggota keluarga.) 7. (««««. Seorang anak yang akan menghadapi peperiksaan tidak perlu membuat apa-apa kerja di rumah..(««««. manakala tugas mencari nafkah diserahkan kepada seorang ibu.(««««. (««««..(«««««. Seorang bapa perlu memastikan anggota keluarganya sentiasa berada dalam keadaan sihat dan selamat. Mendidik anak merupakan tugas ibu sahaja.) 4.) 8.) 2.) 3.B. Tandakan (BENAR)pada pernyataan yang benar dan SALAH pada pernyataan yang tidak benar. Seorang bapa membuat kerja-kerja rumah.(««««.) 6.(««««. Ibu bapa zaman sekarang tidak perlu mengambil tahu akan perlakuan anak -anak mereka.) 10.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->