SEKOLAH KEBANGSAAN BESTARI JAYA 45600 BATANG BERJUNTAI

PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN TAHUN 5 (I JAM)

JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU
1. Kertas ini mengandungi 30 soalan bahagian A dan bahagian B. 2. Jawab semua soalan. 3. Jawapan hendaklah ditulis dengan jelas dalam ruang yang disediakan. 4. Sekiranya anda hendak menukar jawapan, padamkan jawapan yang telah dibuat. Kemudian tuliskan jawapan yang baru. 5. Kertas soalan ini hendaklah diserahkan di akhir peperiksaan .

NAMA: _______________________________________ TAHUN : ______________________________________

1

B. C. C. melakukan aktiviti yang disukai.Arahan: Kertas soalan ini mengandungi dua bahagian. Kepentingan mengamalkan sikap berdisplin ialah A. senyap dan meletakkan buku di tempat asal. B. menilai kesilapan yang pernah dilakukan. C. B. 3. B. Individu yang suka melanggar peraturan yang ditetapkan menunjukkan dia bersikap A. B. Dia rajin membuat kerja rumah. C. Dia menjadi murid kesayangan guru dan kawan-kawannya. D. bersembahyang dan berdoa kepada Tuhan. Mengunyah makanan dengan perlahan tanpa mengeluarkan bunyi yang kuat. Membaca doa sebelum makan. 6. D. menghilangkan perasaan rendah diri. Jawab semua soalan dan tulis dalam ruangan yang disediakan. D. Pada pendapat kamu. membawa keluar bahan bacaan secara senyap tanpa pengetahuan guru. mengulangkaji pelajaran. C. D. mempunyai masa rehat yang mengcukupi. 5. mengapakah dia dipilih ? A. D. Bahagian A 1. beriadah. Adab ketika makan adalah seperti yang berikut. iaitu Bahagian A dan Bahagian B. 4. mudah diterima dalam sesuatu kelompok. 2. B. Alya telah dinobatkan sebagai murid contoh di sekolahnya. Dia suka mengampu guru besar. Tempat beribadat ialah tempat untuk A. Penghargaan kerana dia seorang murid yang berdisiplin dan mengamalkan sikap terpuji. membentuk keyakinan diri. bercakap sesuka hati. Bergurau senda semasa makan. C. Satu cara untuk mendisiplinkan diri di perpustakaan ialah A. Tidak bercakap-cakap semasa mengunyah makanan. 2 . membentuk sahsiah diri yang baik. D. mengoyak gambar yang disukai yang terdapat dalam buku cerita. berbual-bual. mengelakkan pembaziran. kecuali A.

B. C. dan II A. D. B. dan IV 3 . II. D. Mengulang kaji pelajaran. membiarkan 8. I II III IV Menonton televisyen. tidak bertimbang rasa. II dan I B. IV. Kita patut _______ masa yang ada kerana masa yang berlalu tidak akan kembali. Individu yang suka melanggar peraturan yang ditetapkan menunjukkan dia bersikap A. pesanan B. III.7. Sebelum melakukan sebarang aktiviti dalam bilik darjah ketika waktu senggang kita patut meminta_________guru terlebih dahulu. menghargai B. III. melupakan C. Bermain dengan kawan. A. II dan III. III. Sentiasa mengunci jam loceng untuk mengingatkan diri perkara yang perlu dilakukan. amaran D. I sahaja. II. III. I Masa ibarat besi keras. kebenaran 12. melepaskan D. II Masa tidak boleh dijual beli. C. D. I. 11. teguran C. A. Bagaimanakah kita dapat menguruskan masa dengan baik semasa berada di rumah ? A. III Masa lapang boleh digunakan dalam pelbagai cara. tidak perihatin. B. 10. III sahaja. tidak berdisiplin. 9. Menolong ibu. I. Menyediakan jadual aktiviti harian dan menampalkannya di dinding bilik. IV. A. I dan II. Pilih pernyataan yang benar tentang masa. Meminta ibu mengingatkan kita tentang perkara yang perlu dilakukan. C. IV. tidak bertanggungjawab. Menampalkan nota penting di dinding bilik. Susun situasi di bawah mengikut kepentingan masa. dan I D. C.

16. Dapat menambahkan bilangan kawan. Masa itu waktu. waktu senja. Mengapakah kita harus mengamalkan adab-adab berpakaian dalam kehidupan seharian ? A. D. Masa itu emas. Dapat bertukar-tukar pendapat tentang pelajaran. 14.Soalan 13 berdasarkan gambar 1. D. Gambar 1 Apakah kebaikan belajar secara berkumpulan seperti gambar di atas? A B C D Dapat menunjukkan kebolehan diri. B. Agar kita mudah didampingi. Masa itu buku. 4 . Dapat mempengaruhi fikiran rakan-rakan yang lain. D. Menunjukkan keperibadian dan sahsiah yang baik. B. Waktu yang sesuai untuk pergi menziarah ialah A. Kata-kata hikmat manakah yang betul ? A. C. C. waktu tuan rumah sedang ma kan. Masa itu permata. 15. waktu pagi. Supaya kita dihargai dan dipuji. C. waktu tengah malam. Menunjukkan bahawa kita mempunyai banyak pakaian. B. 13.

Kita akan membazir masa dan melakukan perkara-perkara yang tidak penting. menyediakan makanan dan minuman untuk sekeluarga.. Apakah kesannya jika kita tidak menguruskan masa dengan baik ? A. Menjaga nama baik keluarga. Agar menjadi ikutan keluarga lain.Soalan 17 berdasarkan gambar 2. B. 5 . Melahirkan rasa bahagia ibu dan bapa. Apakah kepentingannya ? A. B. Tanggungjawab ahli keluarga harus dilakukan bersama-sama. D. 19. Gambar 2 Peranan dan tanggungjawab utama bapa seperti gambar 2 ialah.. 18. C. mencari nafkah. menyediakan tempat tinggal yang selesa. Kita akan melakukan sesuatu perkara dalam keadaan tergesa-gesa. mencari nafkah untuk sekeluarga. Kita akan gagal dalam peperiksaan. B. Melicinkan tugas dan mewujudkan keharmonian rumah tangga. 17. menjaga keselamatan keluarga. kecuali A. Kita akan membazir wang dan tidak pandai berjimat cermat. D.. C. belajar bersunggah-sungguh. 20. C. mengasuh dan mendidik anak. A B C D membuat sebarang keputusan. D. Pernyataan yang berikut adalah tanggungjawab sebagai bapa.

Jadual waktu bermain. C. Menengking orang tua yang memandu kereta dengan perlahan. 25. Tidak meludah di kawasan yang berhampiran dengan kita. Tidak mendengar perbualan ibu bapa dengan tetamu. Hidup dalam keadaan kesederhanan.Soalan 21 berdasarkan gambar 3. Apakah kesannya jika kita tidak mempunyai pengurusan masa yang baik di rumah? A B C D Banyak masa terbuang dengan begitu sahaja. Berkelah. Perlu lebih banyak menumpukan perhatian semasa berada di dalam kelas. D. Kita akan ketinggalan dalam segala bidang. Berbasikal. Hidup dalam keadaan berduka. Jadual waktu mata pelajaran. Jadual aktiviti harian. 23. Antara aktiviti riadah yang ditunjukkan dalam gambar di atas? A B C D Senamrobik. yang manakah adab yang tidak baik? A B C D Menjemput tetamu masuk ke dalam rumah. Gambar 3 21. 22. Apakah kesan yang akan terjadi sekiranya ahli keluarga tidak memainkan peranan masing-masing ? A. Mendaki bukit. Malas untuk belajar dan mengulangkaji pelajaran. Rumah tangga menjadi porak peranda. Jadual waktu belajar. Apakah yang perlu disediakan agar kita dapat merancang aktiviti harian dengan lebih baik? A B C D 24. B. 6 . Hidup dalam keadaan bahagia. Antara yang berikut.

mengisi masa lapang dengan menziarahi jiran. Supaya senang meminta bantuan. Kerana guru memberi tugasan yang memerlukan kita menyerah jiran. D. D. menarik kedatangan pelancong asing ke negara kita. Supaya mudah kita mengintip pergerakan jiran. Jiran terdiri daripada pelbagai bangsa dan kaum. B. C. C. C. D. membiarkan B. membantu 29. tolenrasi. D. Kita patut ________ anak jiran yang terjatuh di taman permainan dan memberitahu ibu bapanya. Jiran ialah yang rapat dengan kita. C. memuji D. bertanggungjawab. Kepentingan mengamalkan semangat kejiranan ialah A. 28. ( 30 markah ) 7 . Mengapakah kita harus mengenali jiran kita ? A. cemburu dan dengki. 27. B. saling membantu. 30. Berikan maksud jiran dengan tepat. memudahkan kita meminta bantuan daripada jiran-jiran. Mewujudkan suasana hidup yang harmoni. A. Sikap yang tidak patut ada bagi mewujudkan keharmonian bersama jiran ialah A. Jiran ialah orang yang tinggal berhampiran dengan tempat tinggal kita dan saling membantu antara satu sama lain. B.26. A. memarahinya C. Mewujudkan suasana harmoni dan kesepakatan. B. Jiran merupakan ahli keluarga kita.

Makmal komputer. a. Makmal sains. ____________________________________________________________ 3. ____________________________________________________________ b. ___________________________________________________________ b. ___________________________________________________________ 5. ___________________________________________________________ b. ___________________________________________________________ b. 1. a. a.Bahagian B A. ____________________________________________________________ 2. Kantin. a. Bilik Kemahiran Hidup. a. ____________________________________________________________ b. Perpustakaan. ___________________________________________________________ ( 10 markah ) 8 . Nyatakan dua peraturan bagi setiap tempat yang berikut. ___________________________________________________________ 4.

Seorang bapa perlu memastikan anggota keluarganya sentiasa berada dalam keadaan sihat dan selamat.) 3.B. Seorang bapa membuat kerja-kerja rumah.) 5.(«««««.(««««.) 8.) 2. (««««.(««««.(«««««.. Seorang ibu perlu menyediakan makanan yang berzat untuk anggota keluarga. Ibu bapa tidak boleh menegur anak mereka yang membuat kesalahan kerana anak mereka mungkin akan lari rumah. Tandakan (BENAR)pada pernyataan yang benar dan SALAH pada pernyataan yang tidak benar.) 9. (««««. Semua keputusan dalam sesebuah keluarga dibuat oleh ibu kerana ibu menghabiskan banyak masa di rumah...(««««.(«««««) ( 10 markah ) 9 . 1. Ibu bapa zaman sekarang tidak perlu mengambil tahu akan perlakuan anak -anak mereka. Sikap buruk seseorang akan menjatuhkan maruah keluarga.(«««««. Mendidik anak merupakan tugas ibu sahaja.(««««.) 4. Seorang bapa perlu keluar bekerja dari pagi hingga larut malam untuk menyara keluarga. manakala tugas mencari nafkah diserahkan kepada seorang ibu. Seorang anak yang akan menghadapi peperiksaan tidak perlu membuat apa-apa kerja di rumah.) 6..) 7.) 10.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful