SEKOLAH KEBANGSAAN BESTARI JAYA 45600 BATANG BERJUNTAI

PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN TAHUN 5 (I JAM)

JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU
1. Kertas ini mengandungi 30 soalan bahagian A dan bahagian B. 2. Jawab semua soalan. 3. Jawapan hendaklah ditulis dengan jelas dalam ruang yang disediakan. 4. Sekiranya anda hendak menukar jawapan, padamkan jawapan yang telah dibuat. Kemudian tuliskan jawapan yang baru. 5. Kertas soalan ini hendaklah diserahkan di akhir peperiksaan .

NAMA: _______________________________________ TAHUN : ______________________________________

1

mengoyak gambar yang disukai yang terdapat dalam buku cerita. membentuk keyakinan diri. Bahagian A 1. 5. B. bercakap sesuka hati. D. iaitu Bahagian A dan Bahagian B. C. Membaca doa sebelum makan. Penghargaan kerana dia seorang murid yang berdisiplin dan mengamalkan sikap terpuji. C. 2 . mengelakkan pembaziran. Dia rajin membuat kerja rumah. D. Tidak bercakap-cakap semasa mengunyah makanan. menilai kesilapan yang pernah dilakukan. mengulangkaji pelajaran. kecuali A. Dia suka mengampu guru besar. C. C. 4. Alya telah dinobatkan sebagai murid contoh di sekolahnya. Kepentingan mengamalkan sikap berdisplin ialah A. melakukan aktiviti yang disukai. Mengunyah makanan dengan perlahan tanpa mengeluarkan bunyi yang kuat. mudah diterima dalam sesuatu kelompok. B. bersembahyang dan berdoa kepada Tuhan. 6. Tempat beribadat ialah tempat untuk A. Bergurau senda semasa makan. Jawab semua soalan dan tulis dalam ruangan yang disediakan. B.Arahan: Kertas soalan ini mengandungi dua bahagian. senyap dan meletakkan buku di tempat asal. 3. berbual-bual. C. Individu yang suka melanggar peraturan yang ditetapkan menunjukkan dia bersikap A. D. mempunyai masa rehat yang mengcukupi. D. membawa keluar bahan bacaan secara senyap tanpa pengetahuan guru. B. beriadah. B. 2. Dia menjadi murid kesayangan guru dan kawan-kawannya. Adab ketika makan adalah seperti yang berikut. Satu cara untuk mendisiplinkan diri di perpustakaan ialah A. Pada pendapat kamu. membentuk sahsiah diri yang baik. menghilangkan perasaan rendah diri. C. D. B. mengapakah dia dipilih ? A. D.

II. II dan III. I dan II. III sahaja. tidak perihatin. I. Susun situasi di bawah mengikut kepentingan masa. II dan I B. B.7. III. C. D. teguran C. Bermain dengan kawan. B. Menyediakan jadual aktiviti harian dan menampalkannya di dinding bilik. Pilih pernyataan yang benar tentang masa. melepaskan D. dan IV 3 . II. III. III. D. C. Sentiasa mengunci jam loceng untuk mengingatkan diri perkara yang perlu dilakukan. pesanan B. 10. A. I sahaja. tidak berdisiplin. III Masa lapang boleh digunakan dalam pelbagai cara. dan I D. Bagaimanakah kita dapat menguruskan masa dengan baik semasa berada di rumah ? A. B. C. III. Mengulang kaji pelajaran. melupakan C. dan II A. tidak bertanggungjawab. Menampalkan nota penting di dinding bilik. Meminta ibu mengingatkan kita tentang perkara yang perlu dilakukan. II Masa tidak boleh dijual beli. A. IV. membiarkan 8. A. 9. I Masa ibarat besi keras. I II III IV Menonton televisyen. Sebelum melakukan sebarang aktiviti dalam bilik darjah ketika waktu senggang kita patut meminta_________guru terlebih dahulu. Individu yang suka melanggar peraturan yang ditetapkan menunjukkan dia bersikap A. I. D. IV. Menolong ibu. 11. IV. amaran D. kebenaran 12. menghargai B. C. Kita patut _______ masa yang ada kerana masa yang berlalu tidak akan kembali. tidak bertimbang rasa.

C. Dapat mempengaruhi fikiran rakan-rakan yang lain. Dapat menambahkan bilangan kawan. Masa itu emas. Gambar 1 Apakah kebaikan belajar secara berkumpulan seperti gambar di atas? A B C D Dapat menunjukkan kebolehan diri. Dapat bertukar-tukar pendapat tentang pelajaran. D. Masa itu buku. D. Mengapakah kita harus mengamalkan adab-adab berpakaian dalam kehidupan seharian ? A. Menunjukkan keperibadian dan sahsiah yang baik. C. B. waktu tengah malam. waktu pagi. D. Menunjukkan bahawa kita mempunyai banyak pakaian. Masa itu waktu. waktu tuan rumah sedang ma kan. Masa itu permata. waktu senja. B.Soalan 13 berdasarkan gambar 1. Agar kita mudah didampingi. Waktu yang sesuai untuk pergi menziarah ialah A. Kata-kata hikmat manakah yang betul ? A. B. 13. 14. C. Supaya kita dihargai dan dipuji. 16. 4 . 15.

kecuali A. 17. belajar bersunggah-sungguh. Melicinkan tugas dan mewujudkan keharmonian rumah tangga. Gambar 2 Peranan dan tanggungjawab utama bapa seperti gambar 2 ialah. D.. Pernyataan yang berikut adalah tanggungjawab sebagai bapa. Melahirkan rasa bahagia ibu dan bapa. B. Apakah kepentingannya ? A. mencari nafkah untuk sekeluarga. A B C D membuat sebarang keputusan. mengasuh dan mendidik anak.. menyediakan tempat tinggal yang selesa.. Kita akan membazir wang dan tidak pandai berjimat cermat. 20. B. Tanggungjawab ahli keluarga harus dilakukan bersama-sama. 18. Menjaga nama baik keluarga. Kita akan melakukan sesuatu perkara dalam keadaan tergesa-gesa. C. mencari nafkah. D. Apakah kesannya jika kita tidak menguruskan masa dengan baik ? A. C. Kita akan membazir masa dan melakukan perkara-perkara yang tidak penting. Kita akan gagal dalam peperiksaan. C. 19. 5 . Agar menjadi ikutan keluarga lain.Soalan 17 berdasarkan gambar 2. menyediakan makanan dan minuman untuk sekeluarga. menjaga keselamatan keluarga. D. B.

Jadual waktu mata pelajaran. Apakah yang perlu disediakan agar kita dapat merancang aktiviti harian dengan lebih baik? A B C D 24. 25. Jadual waktu belajar. Perlu lebih banyak menumpukan perhatian semasa berada di dalam kelas. Mendaki bukit. Gambar 3 21. 23. Menengking orang tua yang memandu kereta dengan perlahan. Apakah kesannya jika kita tidak mempunyai pengurusan masa yang baik di rumah? A B C D Banyak masa terbuang dengan begitu sahaja.Soalan 21 berdasarkan gambar 3. Kita akan ketinggalan dalam segala bidang. C. B. Rumah tangga menjadi porak peranda. Apakah kesan yang akan terjadi sekiranya ahli keluarga tidak memainkan peranan masing-masing ? A. Tidak meludah di kawasan yang berhampiran dengan kita. Berbasikal. 22. Hidup dalam keadaan bahagia. Berkelah. D. Hidup dalam keadaan kesederhanan. Jadual waktu bermain. 6 . Malas untuk belajar dan mengulangkaji pelajaran. Hidup dalam keadaan berduka. Tidak mendengar perbualan ibu bapa dengan tetamu. yang manakah adab yang tidak baik? A B C D Menjemput tetamu masuk ke dalam rumah. Jadual aktiviti harian. Antara aktiviti riadah yang ditunjukkan dalam gambar di atas? A B C D Senamrobik. Antara yang berikut.

30. cemburu dan dengki. ( 30 markah ) 7 . memuji D. Sikap yang tidak patut ada bagi mewujudkan keharmonian bersama jiran ialah A. Jiran terdiri daripada pelbagai bangsa dan kaum. Supaya senang meminta bantuan. A. D. 27. D. mengisi masa lapang dengan menziarahi jiran. 28. membiarkan B. memudahkan kita meminta bantuan daripada jiran-jiran. Jiran merupakan ahli keluarga kita. Jiran ialah orang yang tinggal berhampiran dengan tempat tinggal kita dan saling membantu antara satu sama lain. A. D. B. B. D. saling membantu. B. C.26. C. B. menarik kedatangan pelancong asing ke negara kita. Kita patut ________ anak jiran yang terjatuh di taman permainan dan memberitahu ibu bapanya. memarahinya C. membantu 29. Kerana guru memberi tugasan yang memerlukan kita menyerah jiran. Jiran ialah yang rapat dengan kita. Mengapakah kita harus mengenali jiran kita ? A. C. Supaya mudah kita mengintip pergerakan jiran. bertanggungjawab. Mewujudkan suasana harmoni dan kesepakatan. C. Berikan maksud jiran dengan tepat. Mewujudkan suasana hidup yang harmoni. tolenrasi. Kepentingan mengamalkan semangat kejiranan ialah A.

____________________________________________________________ b. Nyatakan dua peraturan bagi setiap tempat yang berikut. ____________________________________________________________ 2. ___________________________________________________________ b. a. ___________________________________________________________ ( 10 markah ) 8 . ___________________________________________________________ b. a. ____________________________________________________________ b. ___________________________________________________________ 4. 1. ___________________________________________________________ b. Perpustakaan.Bahagian B A. Bilik Kemahiran Hidup. a. ____________________________________________________________ 3. Kantin. a. ___________________________________________________________ 5. Makmal komputer. a. Makmal sains.

(««««. Ibu bapa zaman sekarang tidak perlu mengambil tahu akan perlakuan anak -anak mereka. 1. (««««.) 10. Seorang bapa perlu keluar bekerja dari pagi hingga larut malam untuk menyara keluarga. Seorang ibu perlu menyediakan makanan yang berzat untuk anggota keluarga.. (««««. Tandakan (BENAR)pada pernyataan yang benar dan SALAH pada pernyataan yang tidak benar..(«««««.) 7.(«««««.. manakala tugas mencari nafkah diserahkan kepada seorang ibu.(««««. Seorang bapa membuat kerja-kerja rumah.) 6. Seorang bapa perlu memastikan anggota keluarganya sentiasa berada dalam keadaan sihat dan selamat. Ibu bapa tidak boleh menegur anak mereka yang membuat kesalahan kerana anak mereka mungkin akan lari rumah. Sikap buruk seseorang akan menjatuhkan maruah keluarga.) 5.) 9.) 4.) 3. Semua keputusan dalam sesebuah keluarga dibuat oleh ibu kerana ibu menghabiskan banyak masa di rumah..(«««««.B.) 8.(«««««) ( 10 markah ) 9 . Mendidik anak merupakan tugas ibu sahaja.(««««.) 2. Seorang anak yang akan menghadapi peperiksaan tidak perlu membuat apa-apa kerja di rumah.(««««.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful