SEKOLAH KEBANGSAAN BESTARI JAYA 45600 BATANG BERJUNTAI

PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN TAHUN 5 (I JAM)

JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU
1. Kertas ini mengandungi 30 soalan bahagian A dan bahagian B. 2. Jawab semua soalan. 3. Jawapan hendaklah ditulis dengan jelas dalam ruang yang disediakan. 4. Sekiranya anda hendak menukar jawapan, padamkan jawapan yang telah dibuat. Kemudian tuliskan jawapan yang baru. 5. Kertas soalan ini hendaklah diserahkan di akhir peperiksaan .

NAMA: _______________________________________ TAHUN : ______________________________________

1

bercakap sesuka hati. Membaca doa sebelum makan. bersembahyang dan berdoa kepada Tuhan. Adab ketika makan adalah seperti yang berikut. iaitu Bahagian A dan Bahagian B. Dia menjadi murid kesayangan guru dan kawan-kawannya. Bahagian A 1. mempunyai masa rehat yang mengcukupi. menilai kesilapan yang pernah dilakukan. D. membawa keluar bahan bacaan secara senyap tanpa pengetahuan guru. membentuk keyakinan diri. berbual-bual. senyap dan meletakkan buku di tempat asal. B. 4. mengulangkaji pelajaran. D. Bergurau senda semasa makan.Arahan: Kertas soalan ini mengandungi dua bahagian. B. melakukan aktiviti yang disukai. C. D. Mengunyah makanan dengan perlahan tanpa mengeluarkan bunyi yang kuat. Alya telah dinobatkan sebagai murid contoh di sekolahnya. C. 6. membentuk sahsiah diri yang baik. mengoyak gambar yang disukai yang terdapat dalam buku cerita. Penghargaan kerana dia seorang murid yang berdisiplin dan mengamalkan sikap terpuji. B. B. mudah diterima dalam sesuatu kelompok. Dia rajin membuat kerja rumah. mengapakah dia dipilih ? A. Tidak bercakap-cakap semasa mengunyah makanan. C. menghilangkan perasaan rendah diri. C. mengelakkan pembaziran. Dia suka mengampu guru besar. C. 2 . Satu cara untuk mendisiplinkan diri di perpustakaan ialah A. D. 3. B. 5. Kepentingan mengamalkan sikap berdisplin ialah A. 2. Pada pendapat kamu. B. Tempat beribadat ialah tempat untuk A. D. Individu yang suka melanggar peraturan yang ditetapkan menunjukkan dia bersikap A. Jawab semua soalan dan tulis dalam ruangan yang disediakan. beriadah. D. kecuali A. C.

B. Bagaimanakah kita dapat menguruskan masa dengan baik semasa berada di rumah ? A. III. Menolong ibu. Menampalkan nota penting di dinding bilik. pesanan B. II. III. melupakan C. D. IV. tidak bertimbang rasa. I. II dan I B. A. kebenaran 12. Mengulang kaji pelajaran. III sahaja.7. Pilih pernyataan yang benar tentang masa. amaran D. I. I sahaja. A. Sentiasa mengunci jam loceng untuk mengingatkan diri perkara yang perlu dilakukan. C. II. Kita patut _______ masa yang ada kerana masa yang berlalu tidak akan kembali. D. IV. membiarkan 8. Susun situasi di bawah mengikut kepentingan masa. Bermain dengan kawan. C. menghargai B. Individu yang suka melanggar peraturan yang ditetapkan menunjukkan dia bersikap A. III. II Masa tidak boleh dijual beli. II dan III. Meminta ibu mengingatkan kita tentang perkara yang perlu dilakukan. A. I dan II. tidak perihatin. C. IV. dan I D. C. I II III IV Menonton televisyen. I Masa ibarat besi keras. III Masa lapang boleh digunakan dalam pelbagai cara. dan IV 3 . 10. Sebelum melakukan sebarang aktiviti dalam bilik darjah ketika waktu senggang kita patut meminta_________guru terlebih dahulu. 11. tidak berdisiplin. tidak bertanggungjawab. dan II A. B. D. III. melepaskan D. Menyediakan jadual aktiviti harian dan menampalkannya di dinding bilik. 9. teguran C. B.

Menunjukkan keperibadian dan sahsiah yang baik. B. D. 4 . waktu tuan rumah sedang ma kan.Soalan 13 berdasarkan gambar 1. Mengapakah kita harus mengamalkan adab-adab berpakaian dalam kehidupan seharian ? A. Masa itu buku. C. Waktu yang sesuai untuk pergi menziarah ialah A. D. 13. Menunjukkan bahawa kita mempunyai banyak pakaian. Masa itu waktu. waktu pagi. Dapat bertukar-tukar pendapat tentang pelajaran. C. Supaya kita dihargai dan dipuji. 16. D. Kata-kata hikmat manakah yang betul ? A. Agar kita mudah didampingi. waktu senja. 15. Masa itu permata. Dapat mempengaruhi fikiran rakan-rakan yang lain. Gambar 1 Apakah kebaikan belajar secara berkumpulan seperti gambar di atas? A B C D Dapat menunjukkan kebolehan diri. waktu tengah malam. B. 14. B. Masa itu emas. C. Dapat menambahkan bilangan kawan.

Gambar 2 Peranan dan tanggungjawab utama bapa seperti gambar 2 ialah. B. kecuali A. C. 19. mengasuh dan mendidik anak. Melicinkan tugas dan mewujudkan keharmonian rumah tangga. D. Menjaga nama baik keluarga. Kita akan gagal dalam peperiksaan. Apakah kesannya jika kita tidak menguruskan masa dengan baik ? A.. C. Kita akan membazir masa dan melakukan perkara-perkara yang tidak penting. 17. 18. menyediakan makanan dan minuman untuk sekeluarga. Apakah kepentingannya ? A. mencari nafkah. Pernyataan yang berikut adalah tanggungjawab sebagai bapa. B.. Kita akan membazir wang dan tidak pandai berjimat cermat. menyediakan tempat tinggal yang selesa. mencari nafkah untuk sekeluarga. B. C.. A B C D membuat sebarang keputusan. menjaga keselamatan keluarga. Melahirkan rasa bahagia ibu dan bapa. D.Soalan 17 berdasarkan gambar 2. belajar bersunggah-sungguh. D. 5 . Agar menjadi ikutan keluarga lain. Tanggungjawab ahli keluarga harus dilakukan bersama-sama. Kita akan melakukan sesuatu perkara dalam keadaan tergesa-gesa. 20.

Apakah kesan yang akan terjadi sekiranya ahli keluarga tidak memainkan peranan masing-masing ? A. Jadual waktu mata pelajaran. 25. Hidup dalam keadaan kesederhanan. Kita akan ketinggalan dalam segala bidang. Perlu lebih banyak menumpukan perhatian semasa berada di dalam kelas. 6 . Berbasikal. Tidak meludah di kawasan yang berhampiran dengan kita. 22. 23. Apakah kesannya jika kita tidak mempunyai pengurusan masa yang baik di rumah? A B C D Banyak masa terbuang dengan begitu sahaja. C. Hidup dalam keadaan berduka. Malas untuk belajar dan mengulangkaji pelajaran. Jadual waktu bermain. Gambar 3 21. yang manakah adab yang tidak baik? A B C D Menjemput tetamu masuk ke dalam rumah. Antara yang berikut. Jadual aktiviti harian. D. Menengking orang tua yang memandu kereta dengan perlahan. Rumah tangga menjadi porak peranda. B. Hidup dalam keadaan bahagia. Tidak mendengar perbualan ibu bapa dengan tetamu. Jadual waktu belajar. Berkelah. Apakah yang perlu disediakan agar kita dapat merancang aktiviti harian dengan lebih baik? A B C D 24. Mendaki bukit. Antara aktiviti riadah yang ditunjukkan dalam gambar di atas? A B C D Senamrobik.Soalan 21 berdasarkan gambar 3.

A. D. Jiran ialah orang yang tinggal berhampiran dengan tempat tinggal kita dan saling membantu antara satu sama lain. Kita patut ________ anak jiran yang terjatuh di taman permainan dan memberitahu ibu bapanya. C. B. 28. Jiran terdiri daripada pelbagai bangsa dan kaum. cemburu dan dengki. Sikap yang tidak patut ada bagi mewujudkan keharmonian bersama jiran ialah A. Mewujudkan suasana harmoni dan kesepakatan. Berikan maksud jiran dengan tepat. Kerana guru memberi tugasan yang memerlukan kita menyerah jiran. Mengapakah kita harus mengenali jiran kita ? A. D. B. membantu 29. membiarkan B. C. Jiran merupakan ahli keluarga kita. saling membantu. mengisi masa lapang dengan menziarahi jiran. memudahkan kita meminta bantuan daripada jiran-jiran. Supaya senang meminta bantuan. D. D.26. B. B. memarahinya C. 30. Jiran ialah yang rapat dengan kita. Mewujudkan suasana hidup yang harmoni. C. Kepentingan mengamalkan semangat kejiranan ialah A. A. memuji D. menarik kedatangan pelancong asing ke negara kita. Supaya mudah kita mengintip pergerakan jiran. 27. ( 30 markah ) 7 . tolenrasi. bertanggungjawab. C.

Bilik Kemahiran Hidup. a. Makmal sains.Bahagian B A. ____________________________________________________________ b. a. Kantin. a. ___________________________________________________________ b. ____________________________________________________________ 2. ___________________________________________________________ 5. ____________________________________________________________ 3. Makmal komputer. ___________________________________________________________ ( 10 markah ) 8 . ___________________________________________________________ 4. 1. Nyatakan dua peraturan bagi setiap tempat yang berikut. a. a. ____________________________________________________________ b. ___________________________________________________________ b. ___________________________________________________________ b. Perpustakaan.

Seorang bapa perlu keluar bekerja dari pagi hingga larut malam untuk menyara keluarga.(««««. Seorang bapa membuat kerja-kerja rumah.B. Mendidik anak merupakan tugas ibu sahaja.(«««««.) 9. Tandakan (BENAR)pada pernyataan yang benar dan SALAH pada pernyataan yang tidak benar. 1.) 8.) 7.) 3. Sikap buruk seseorang akan menjatuhkan maruah keluarga. Seorang bapa perlu memastikan anggota keluarganya sentiasa berada dalam keadaan sihat dan selamat.(««««. (««««.(«««««..) 5.(«««««) ( 10 markah ) 9 .. Seorang anak yang akan menghadapi peperiksaan tidak perlu membuat apa-apa kerja di rumah.(««««.(««««. (««««.) 10.) 4..) 6. Seorang ibu perlu menyediakan makanan yang berzat untuk anggota keluarga.) 2. Ibu bapa tidak boleh menegur anak mereka yang membuat kesalahan kerana anak mereka mungkin akan lari rumah. Ibu bapa zaman sekarang tidak perlu mengambil tahu akan perlakuan anak -anak mereka. Semua keputusan dalam sesebuah keluarga dibuat oleh ibu kerana ibu menghabiskan banyak masa di rumah. manakala tugas mencari nafkah diserahkan kepada seorang ibu.(«««««..

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful