SEKOLAH KEBANGSAAN BESTARI JAYA 45600 BATANG BERJUNTAI

PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN TAHUN 5 (I JAM)

JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU
1. Kertas ini mengandungi 30 soalan bahagian A dan bahagian B. 2. Jawab semua soalan. 3. Jawapan hendaklah ditulis dengan jelas dalam ruang yang disediakan. 4. Sekiranya anda hendak menukar jawapan, padamkan jawapan yang telah dibuat. Kemudian tuliskan jawapan yang baru. 5. Kertas soalan ini hendaklah diserahkan di akhir peperiksaan .

NAMA: _______________________________________ TAHUN : ______________________________________

1

Mengunyah makanan dengan perlahan tanpa mengeluarkan bunyi yang kuat. beriadah. mengulangkaji pelajaran. mudah diterima dalam sesuatu kelompok. 3. berbual-bual. C. D. mempunyai masa rehat yang mengcukupi. Bahagian A 1. Dia rajin membuat kerja rumah. D. mengapakah dia dipilih ? A. mengoyak gambar yang disukai yang terdapat dalam buku cerita. B. Alya telah dinobatkan sebagai murid contoh di sekolahnya. Jawab semua soalan dan tulis dalam ruangan yang disediakan. D. C. B. 2 . Satu cara untuk mendisiplinkan diri di perpustakaan ialah A. Tempat beribadat ialah tempat untuk A. Pada pendapat kamu. C. B. D. iaitu Bahagian A dan Bahagian B. Tidak bercakap-cakap semasa mengunyah makanan. senyap dan meletakkan buku di tempat asal. Membaca doa sebelum makan.Arahan: Kertas soalan ini mengandungi dua bahagian. C. 6. bersembahyang dan berdoa kepada Tuhan. mengelakkan pembaziran. membentuk sahsiah diri yang baik. melakukan aktiviti yang disukai. 5. membawa keluar bahan bacaan secara senyap tanpa pengetahuan guru. membentuk keyakinan diri. menilai kesilapan yang pernah dilakukan. B. C. 2. B. Individu yang suka melanggar peraturan yang ditetapkan menunjukkan dia bersikap A. Dia menjadi murid kesayangan guru dan kawan-kawannya. C. D. bercakap sesuka hati. Kepentingan mengamalkan sikap berdisplin ialah A. D. menghilangkan perasaan rendah diri. Bergurau senda semasa makan. Penghargaan kerana dia seorang murid yang berdisiplin dan mengamalkan sikap terpuji. Dia suka mengampu guru besar. Adab ketika makan adalah seperti yang berikut. 4. B. kecuali A.

IV. 9. tidak berdisiplin. C. Bermain dengan kawan. III. B. menghargai B. II dan I B. IV. A.7. II Masa tidak boleh dijual beli. teguran C. pesanan B. Sebelum melakukan sebarang aktiviti dalam bilik darjah ketika waktu senggang kita patut meminta_________guru terlebih dahulu. IV. B. Kita patut _______ masa yang ada kerana masa yang berlalu tidak akan kembali. Mengulang kaji pelajaran. Individu yang suka melanggar peraturan yang ditetapkan menunjukkan dia bersikap A. tidak perihatin. III Masa lapang boleh digunakan dalam pelbagai cara. III. I sahaja. I II III IV Menonton televisyen. dan IV 3 . dan I D. A. II. A. kebenaran 12. D. D. I Masa ibarat besi keras. 10. C. membiarkan 8. I. II dan III. 11. Susun situasi di bawah mengikut kepentingan masa. dan II A. Menolong ibu. Menyediakan jadual aktiviti harian dan menampalkannya di dinding bilik. melupakan C. C. Bagaimanakah kita dapat menguruskan masa dengan baik semasa berada di rumah ? A. Pilih pernyataan yang benar tentang masa. tidak bertanggungjawab. II. Meminta ibu mengingatkan kita tentang perkara yang perlu dilakukan. Sentiasa mengunci jam loceng untuk mengingatkan diri perkara yang perlu dilakukan. C. Menampalkan nota penting di dinding bilik. I. III. B. I dan II. III. tidak bertimbang rasa. III sahaja. D. amaran D. melepaskan D.

C. Dapat bertukar-tukar pendapat tentang pelajaran. 16. D. B.Soalan 13 berdasarkan gambar 1. waktu senja. C. D. Dapat mempengaruhi fikiran rakan-rakan yang lain. Kata-kata hikmat manakah yang betul ? A. Supaya kita dihargai dan dipuji. Masa itu permata. Waktu yang sesuai untuk pergi menziarah ialah A. B. 14. Masa itu buku. Agar kita mudah didampingi. Gambar 1 Apakah kebaikan belajar secara berkumpulan seperti gambar di atas? A B C D Dapat menunjukkan kebolehan diri. 13. Masa itu waktu. Menunjukkan keperibadian dan sahsiah yang baik. 15. Dapat menambahkan bilangan kawan. waktu tuan rumah sedang ma kan. B. Mengapakah kita harus mengamalkan adab-adab berpakaian dalam kehidupan seharian ? A. 4 . Masa itu emas. waktu tengah malam. D. waktu pagi. C. Menunjukkan bahawa kita mempunyai banyak pakaian.

Melicinkan tugas dan mewujudkan keharmonian rumah tangga. Apakah kepentingannya ? A. 20. menyediakan makanan dan minuman untuk sekeluarga. mencari nafkah. C. 18. 19. Pernyataan yang berikut adalah tanggungjawab sebagai bapa. menjaga keselamatan keluarga. D. Menjaga nama baik keluarga. mengasuh dan mendidik anak.Soalan 17 berdasarkan gambar 2. C. Tanggungjawab ahli keluarga harus dilakukan bersama-sama. Agar menjadi ikutan keluarga lain. kecuali A. Gambar 2 Peranan dan tanggungjawab utama bapa seperti gambar 2 ialah. Kita akan melakukan sesuatu perkara dalam keadaan tergesa-gesa. Kita akan membazir wang dan tidak pandai berjimat cermat. 5 . mencari nafkah untuk sekeluarga. B. A B C D membuat sebarang keputusan. C. Kita akan gagal dalam peperiksaan. belajar bersunggah-sungguh. B. 17. D. D. B. Apakah kesannya jika kita tidak menguruskan masa dengan baik ? A.. Melahirkan rasa bahagia ibu dan bapa.. menyediakan tempat tinggal yang selesa.. Kita akan membazir masa dan melakukan perkara-perkara yang tidak penting.

6 . Apakah kesan yang akan terjadi sekiranya ahli keluarga tidak memainkan peranan masing-masing ? A. Apakah kesannya jika kita tidak mempunyai pengurusan masa yang baik di rumah? A B C D Banyak masa terbuang dengan begitu sahaja. C. Malas untuk belajar dan mengulangkaji pelajaran. Berkelah. Mendaki bukit. Gambar 3 21. Tidak mendengar perbualan ibu bapa dengan tetamu. Jadual waktu bermain. Jadual waktu belajar. Berbasikal. 25. yang manakah adab yang tidak baik? A B C D Menjemput tetamu masuk ke dalam rumah. 23. Antara aktiviti riadah yang ditunjukkan dalam gambar di atas? A B C D Senamrobik. Rumah tangga menjadi porak peranda. D. Tidak meludah di kawasan yang berhampiran dengan kita. Hidup dalam keadaan kesederhanan. 22. Antara yang berikut.Soalan 21 berdasarkan gambar 3. Hidup dalam keadaan bahagia. Apakah yang perlu disediakan agar kita dapat merancang aktiviti harian dengan lebih baik? A B C D 24. Kita akan ketinggalan dalam segala bidang. Hidup dalam keadaan berduka. B. Jadual aktiviti harian. Jadual waktu mata pelajaran. Perlu lebih banyak menumpukan perhatian semasa berada di dalam kelas. Menengking orang tua yang memandu kereta dengan perlahan.

C. bertanggungjawab. memudahkan kita meminta bantuan daripada jiran-jiran. A. tolenrasi. membantu 29. D. Jiran ialah yang rapat dengan kita. C. Sikap yang tidak patut ada bagi mewujudkan keharmonian bersama jiran ialah A. C. Jiran terdiri daripada pelbagai bangsa dan kaum. Supaya senang meminta bantuan. A. memarahinya C. memuji D. Mewujudkan suasana harmoni dan kesepakatan. B. Jiran merupakan ahli keluarga kita. Kita patut ________ anak jiran yang terjatuh di taman permainan dan memberitahu ibu bapanya. C. membiarkan B. B. D. B. Berikan maksud jiran dengan tepat. Mewujudkan suasana hidup yang harmoni. cemburu dan dengki. D. saling membantu. Kepentingan mengamalkan semangat kejiranan ialah A. Supaya mudah kita mengintip pergerakan jiran. Kerana guru memberi tugasan yang memerlukan kita menyerah jiran. mengisi masa lapang dengan menziarahi jiran. menarik kedatangan pelancong asing ke negara kita. B.26. 27. ( 30 markah ) 7 . Jiran ialah orang yang tinggal berhampiran dengan tempat tinggal kita dan saling membantu antara satu sama lain. D. 30. Mengapakah kita harus mengenali jiran kita ? A. 28.

Makmal komputer. a. ___________________________________________________________ ( 10 markah ) 8 . ___________________________________________________________ 5. a. ___________________________________________________________ b. ____________________________________________________________ 3. a. Perpustakaan. Bilik Kemahiran Hidup. a. 1. Kantin. a.Bahagian B A. ____________________________________________________________ 2. ____________________________________________________________ b. ____________________________________________________________ b. ___________________________________________________________ b. Makmal sains. ___________________________________________________________ b. ___________________________________________________________ 4. Nyatakan dua peraturan bagi setiap tempat yang berikut.

) 5.B.) 6. (««««.) 4. Ibu bapa tidak boleh menegur anak mereka yang membuat kesalahan kerana anak mereka mungkin akan lari rumah.) 9.(«««««.) 3. Seorang ibu perlu menyediakan makanan yang berzat untuk anggota keluarga. Sikap buruk seseorang akan menjatuhkan maruah keluarga..) 2.(«««««.. Semua keputusan dalam sesebuah keluarga dibuat oleh ibu kerana ibu menghabiskan banyak masa di rumah.(«««««.(««««. Tandakan (BENAR)pada pernyataan yang benar dan SALAH pada pernyataan yang tidak benar. 1. Mendidik anak merupakan tugas ibu sahaja. Seorang anak yang akan menghadapi peperiksaan tidak perlu membuat apa-apa kerja di rumah.) 7. (««««. Seorang bapa perlu memastikan anggota keluarganya sentiasa berada dalam keadaan sihat dan selamat.) 8.(«««««) ( 10 markah ) 9 .(««««. manakala tugas mencari nafkah diserahkan kepada seorang ibu.(««««.) 10. Seorang bapa membuat kerja-kerja rumah. Ibu bapa zaman sekarang tidak perlu mengambil tahu akan perlakuan anak -anak mereka.(««««. Seorang bapa perlu keluar bekerja dari pagi hingga larut malam untuk menyara keluarga...

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful