SEKOLAH KEBANGSAAN BESTARI JAYA 45600 BATANG BERJUNTAI

PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN TAHUN 5 (I JAM)

JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU
1. Kertas ini mengandungi 30 soalan bahagian A dan bahagian B. 2. Jawab semua soalan. 3. Jawapan hendaklah ditulis dengan jelas dalam ruang yang disediakan. 4. Sekiranya anda hendak menukar jawapan, padamkan jawapan yang telah dibuat. Kemudian tuliskan jawapan yang baru. 5. Kertas soalan ini hendaklah diserahkan di akhir peperiksaan .

NAMA: _______________________________________ TAHUN : ______________________________________

1

3. melakukan aktiviti yang disukai. membawa keluar bahan bacaan secara senyap tanpa pengetahuan guru. 2 . 2. mengapakah dia dipilih ? A. bercakap sesuka hati. Alya telah dinobatkan sebagai murid contoh di sekolahnya. B. Adab ketika makan adalah seperti yang berikut.Arahan: Kertas soalan ini mengandungi dua bahagian. D. Bergurau senda semasa makan. Tidak bercakap-cakap semasa mengunyah makanan. Satu cara untuk mendisiplinkan diri di perpustakaan ialah A. menilai kesilapan yang pernah dilakukan. B. C. C. Kepentingan mengamalkan sikap berdisplin ialah A. B. D. Membaca doa sebelum makan. B. Tempat beribadat ialah tempat untuk A. kecuali A. Dia suka mengampu guru besar. 4. beriadah. iaitu Bahagian A dan Bahagian B. menghilangkan perasaan rendah diri. Dia menjadi murid kesayangan guru dan kawan-kawannya. D. D. Individu yang suka melanggar peraturan yang ditetapkan menunjukkan dia bersikap A. Penghargaan kerana dia seorang murid yang berdisiplin dan mengamalkan sikap terpuji. senyap dan meletakkan buku di tempat asal. Jawab semua soalan dan tulis dalam ruangan yang disediakan. mengoyak gambar yang disukai yang terdapat dalam buku cerita. C. 6. 5. berbual-bual. C. mengulangkaji pelajaran. C. B. membentuk sahsiah diri yang baik. bersembahyang dan berdoa kepada Tuhan. mudah diterima dalam sesuatu kelompok. Pada pendapat kamu. D. D. Bahagian A 1. mengelakkan pembaziran. mempunyai masa rehat yang mengcukupi. membentuk keyakinan diri. Dia rajin membuat kerja rumah. Mengunyah makanan dengan perlahan tanpa mengeluarkan bunyi yang kuat. B. C.

I Masa ibarat besi keras. Mengulang kaji pelajaran. Sebelum melakukan sebarang aktiviti dalam bilik darjah ketika waktu senggang kita patut meminta_________guru terlebih dahulu. Kita patut _______ masa yang ada kerana masa yang berlalu tidak akan kembali. melupakan C. I. Meminta ibu mengingatkan kita tentang perkara yang perlu dilakukan. Bermain dengan kawan. Menolong ibu. 9. II. menghargai B. melepaskan D. C. I II III IV Menonton televisyen. tidak berdisiplin. C. III. III. Menyediakan jadual aktiviti harian dan menampalkannya di dinding bilik. 10. dan II A. D. B. amaran D. Bagaimanakah kita dapat menguruskan masa dengan baik semasa berada di rumah ? A.7. D. 11. IV. dan I D. Pilih pernyataan yang benar tentang masa. membiarkan 8. D. B. C. tidak perihatin. pesanan B. C. I. Susun situasi di bawah mengikut kepentingan masa. III. Menampalkan nota penting di dinding bilik. II dan I B. A. II dan III. kebenaran 12. tidak bertimbang rasa. III. teguran C. IV. IV. III Masa lapang boleh digunakan dalam pelbagai cara. dan IV 3 . I dan II. Individu yang suka melanggar peraturan yang ditetapkan menunjukkan dia bersikap A. A. III sahaja. I sahaja. II. B. tidak bertanggungjawab. Sentiasa mengunci jam loceng untuk mengingatkan diri perkara yang perlu dilakukan. II Masa tidak boleh dijual beli. A.

Gambar 1 Apakah kebaikan belajar secara berkumpulan seperti gambar di atas? A B C D Dapat menunjukkan kebolehan diri. C. 15. Masa itu permata. Menunjukkan bahawa kita mempunyai banyak pakaian. Waktu yang sesuai untuk pergi menziarah ialah A. D. 4 . Dapat menambahkan bilangan kawan. B. D. waktu pagi. Menunjukkan keperibadian dan sahsiah yang baik. B. 16. B. Masa itu waktu. Dapat mempengaruhi fikiran rakan-rakan yang lain. waktu tengah malam. Agar kita mudah didampingi. Dapat bertukar-tukar pendapat tentang pelajaran. waktu senja.Soalan 13 berdasarkan gambar 1. 13. Kata-kata hikmat manakah yang betul ? A. 14. C. C. waktu tuan rumah sedang ma kan. Masa itu emas. Mengapakah kita harus mengamalkan adab-adab berpakaian dalam kehidupan seharian ? A. Masa itu buku. D. Supaya kita dihargai dan dipuji.

Melicinkan tugas dan mewujudkan keharmonian rumah tangga. D. menyediakan makanan dan minuman untuk sekeluarga. Agar menjadi ikutan keluarga lain. Melahirkan rasa bahagia ibu dan bapa. mengasuh dan mendidik anak. 5 . Kita akan gagal dalam peperiksaan. B. mencari nafkah untuk sekeluarga. C. Pernyataan yang berikut adalah tanggungjawab sebagai bapa. Menjaga nama baik keluarga. 20. Apakah kesannya jika kita tidak menguruskan masa dengan baik ? A. D.. Gambar 2 Peranan dan tanggungjawab utama bapa seperti gambar 2 ialah. 17. 19. A B C D membuat sebarang keputusan. menjaga keselamatan keluarga. 18. menyediakan tempat tinggal yang selesa. kecuali A. Kita akan melakukan sesuatu perkara dalam keadaan tergesa-gesa.. Tanggungjawab ahli keluarga harus dilakukan bersama-sama. Kita akan membazir masa dan melakukan perkara-perkara yang tidak penting. belajar bersunggah-sungguh.Soalan 17 berdasarkan gambar 2. B.. Apakah kepentingannya ? A. B. mencari nafkah. D. Kita akan membazir wang dan tidak pandai berjimat cermat. C. C.

B. Berbasikal. Hidup dalam keadaan kesederhanan. Jadual aktiviti harian. Apakah yang perlu disediakan agar kita dapat merancang aktiviti harian dengan lebih baik? A B C D 24. Tidak mendengar perbualan ibu bapa dengan tetamu. Mendaki bukit. Perlu lebih banyak menumpukan perhatian semasa berada di dalam kelas.Soalan 21 berdasarkan gambar 3. Berkelah. 22. Rumah tangga menjadi porak peranda. Malas untuk belajar dan mengulangkaji pelajaran. Apakah kesannya jika kita tidak mempunyai pengurusan masa yang baik di rumah? A B C D Banyak masa terbuang dengan begitu sahaja. 6 . 25. Jadual waktu bermain. Antara yang berikut. D. Antara aktiviti riadah yang ditunjukkan dalam gambar di atas? A B C D Senamrobik. Menengking orang tua yang memandu kereta dengan perlahan. Kita akan ketinggalan dalam segala bidang. Jadual waktu mata pelajaran. Tidak meludah di kawasan yang berhampiran dengan kita. Jadual waktu belajar. 23. Apakah kesan yang akan terjadi sekiranya ahli keluarga tidak memainkan peranan masing-masing ? A. C. Hidup dalam keadaan bahagia. Gambar 3 21. Hidup dalam keadaan berduka. yang manakah adab yang tidak baik? A B C D Menjemput tetamu masuk ke dalam rumah.

memudahkan kita meminta bantuan daripada jiran-jiran. A. Jiran terdiri daripada pelbagai bangsa dan kaum. 27. C. Kita patut ________ anak jiran yang terjatuh di taman permainan dan memberitahu ibu bapanya. D. C. memarahinya C. Mewujudkan suasana harmoni dan kesepakatan. Jiran ialah orang yang tinggal berhampiran dengan tempat tinggal kita dan saling membantu antara satu sama lain. C. Kepentingan mengamalkan semangat kejiranan ialah A. A. 28. membantu 29. membiarkan B. B. Berikan maksud jiran dengan tepat. B. ( 30 markah ) 7 . menarik kedatangan pelancong asing ke negara kita. Mewujudkan suasana hidup yang harmoni. D. Jiran ialah yang rapat dengan kita. Supaya mudah kita mengintip pergerakan jiran. Kerana guru memberi tugasan yang memerlukan kita menyerah jiran. bertanggungjawab. B. B. D.26. Sikap yang tidak patut ada bagi mewujudkan keharmonian bersama jiran ialah A. mengisi masa lapang dengan menziarahi jiran. C. Mengapakah kita harus mengenali jiran kita ? A. memuji D. Jiran merupakan ahli keluarga kita. cemburu dan dengki. D. 30. tolenrasi. saling membantu. Supaya senang meminta bantuan.

a. ____________________________________________________________ 2. Nyatakan dua peraturan bagi setiap tempat yang berikut. Perpustakaan. ___________________________________________________________ ( 10 markah ) 8 . a. ____________________________________________________________ b. Bilik Kemahiran Hidup. a. Kantin. ____________________________________________________________ 3. a. ___________________________________________________________ 4. Makmal komputer. Makmal sains. ____________________________________________________________ b. ___________________________________________________________ b. a. ___________________________________________________________ 5. ___________________________________________________________ b. 1.Bahagian B A. ___________________________________________________________ b.

(«««««) ( 10 markah ) 9 .) 2. Ibu bapa tidak boleh menegur anak mereka yang membuat kesalahan kerana anak mereka mungkin akan lari rumah.) 6.) 9. (««««.(«««««..) 5. Seorang anak yang akan menghadapi peperiksaan tidak perlu membuat apa-apa kerja di rumah.) 7.) 3. Mendidik anak merupakan tugas ibu sahaja.(««««.) 4.. Semua keputusan dalam sesebuah keluarga dibuat oleh ibu kerana ibu menghabiskan banyak masa di rumah.(«««««.B. Sikap buruk seseorang akan menjatuhkan maruah keluarga.) 8. Ibu bapa zaman sekarang tidak perlu mengambil tahu akan perlakuan anak -anak mereka. Seorang bapa membuat kerja-kerja rumah. Seorang bapa perlu keluar bekerja dari pagi hingga larut malam untuk menyara keluarga.(««««. Tandakan (BENAR)pada pernyataan yang benar dan SALAH pada pernyataan yang tidak benar. manakala tugas mencari nafkah diserahkan kepada seorang ibu.(«««««..) 10.(««««.. (««««. Seorang bapa perlu memastikan anggota keluarganya sentiasa berada dalam keadaan sihat dan selamat. 1. Seorang ibu perlu menyediakan makanan yang berzat untuk anggota keluarga.(««««.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful