P. 1
Soalan Pendidikan Sivik Tahun 5

Soalan Pendidikan Sivik Tahun 5

5.0

|Views: 22,661|Likes:

More info:

Published by: Ida Hariyati Mohd Zin on Oct 19, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/16/2014

pdf

text

original

SEKOLAH KEBANGSAAN BESTARI JAYA 45600 BATANG BERJUNTAI

PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN TAHUN 5 (I JAM)

JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU
1. Kertas ini mengandungi 30 soalan bahagian A dan bahagian B. 2. Jawab semua soalan. 3. Jawapan hendaklah ditulis dengan jelas dalam ruang yang disediakan. 4. Sekiranya anda hendak menukar jawapan, padamkan jawapan yang telah dibuat. Kemudian tuliskan jawapan yang baru. 5. Kertas soalan ini hendaklah diserahkan di akhir peperiksaan .

NAMA: _______________________________________ TAHUN : ______________________________________

1

iaitu Bahagian A dan Bahagian B. B. 5. D. D. Dia suka mengampu guru besar. D. menghilangkan perasaan rendah diri. Individu yang suka melanggar peraturan yang ditetapkan menunjukkan dia bersikap A. B. mengulangkaji pelajaran. D. B. Pada pendapat kamu. membentuk keyakinan diri.Arahan: Kertas soalan ini mengandungi dua bahagian. C. membentuk sahsiah diri yang baik. mudah diterima dalam sesuatu kelompok. C. Adab ketika makan adalah seperti yang berikut. 2 . 3. mengapakah dia dipilih ? A. C. mempunyai masa rehat yang mengcukupi. Bahagian A 1. B. mengoyak gambar yang disukai yang terdapat dalam buku cerita. Jawab semua soalan dan tulis dalam ruangan yang disediakan. Membaca doa sebelum makan. 4. B. C. kecuali A. Kepentingan mengamalkan sikap berdisplin ialah A. D. B. D. menilai kesilapan yang pernah dilakukan. senyap dan meletakkan buku di tempat asal. Mengunyah makanan dengan perlahan tanpa mengeluarkan bunyi yang kuat. C. Penghargaan kerana dia seorang murid yang berdisiplin dan mengamalkan sikap terpuji. C. Tidak bercakap-cakap semasa mengunyah makanan. Alya telah dinobatkan sebagai murid contoh di sekolahnya. membawa keluar bahan bacaan secara senyap tanpa pengetahuan guru. berbual-bual. Satu cara untuk mendisiplinkan diri di perpustakaan ialah A. Bergurau senda semasa makan. bercakap sesuka hati. mengelakkan pembaziran. beriadah. 6. 2. Dia menjadi murid kesayangan guru dan kawan-kawannya. bersembahyang dan berdoa kepada Tuhan. Tempat beribadat ialah tempat untuk A. melakukan aktiviti yang disukai. Dia rajin membuat kerja rumah.

I Masa ibarat besi keras. Sebelum melakukan sebarang aktiviti dalam bilik darjah ketika waktu senggang kita patut meminta_________guru terlebih dahulu. Pilih pernyataan yang benar tentang masa. melupakan C. membiarkan 8. I. Bermain dengan kawan. B. 9. II. Susun situasi di bawah mengikut kepentingan masa. III. II dan I B. dan IV 3 . Bagaimanakah kita dapat menguruskan masa dengan baik semasa berada di rumah ? A. A. kebenaran 12. Mengulang kaji pelajaran. III. dan I D. II Masa tidak boleh dijual beli. 10. teguran C. II dan III. tidak bertanggungjawab. Meminta ibu mengingatkan kita tentang perkara yang perlu dilakukan. C. Menolong ibu. I. I sahaja. III. Menyediakan jadual aktiviti harian dan menampalkannya di dinding bilik. III sahaja. III. D. amaran D. C. pesanan B. tidak berdisiplin. A. melepaskan D. 11. A. B. C. tidak bertimbang rasa. D.7. Sentiasa mengunci jam loceng untuk mengingatkan diri perkara yang perlu dilakukan. IV. Individu yang suka melanggar peraturan yang ditetapkan menunjukkan dia bersikap A. Menampalkan nota penting di dinding bilik. B. IV. tidak perihatin. menghargai B. III Masa lapang boleh digunakan dalam pelbagai cara. C. I dan II. dan II A. IV. Kita patut _______ masa yang ada kerana masa yang berlalu tidak akan kembali. II. I II III IV Menonton televisyen. D.

waktu senja. Masa itu waktu. Dapat menambahkan bilangan kawan.Soalan 13 berdasarkan gambar 1. Mengapakah kita harus mengamalkan adab-adab berpakaian dalam kehidupan seharian ? A. Menunjukkan keperibadian dan sahsiah yang baik. Supaya kita dihargai dan dipuji. B. Masa itu emas. D. 15. C. Masa itu buku. Dapat mempengaruhi fikiran rakan-rakan yang lain. Agar kita mudah didampingi. Menunjukkan bahawa kita mempunyai banyak pakaian. C. 16. waktu pagi. waktu tuan rumah sedang ma kan. 13. Waktu yang sesuai untuk pergi menziarah ialah A. D. Masa itu permata. D. Gambar 1 Apakah kebaikan belajar secara berkumpulan seperti gambar di atas? A B C D Dapat menunjukkan kebolehan diri. Kata-kata hikmat manakah yang betul ? A. C. B. waktu tengah malam. Dapat bertukar-tukar pendapat tentang pelajaran. 14. B. 4 .

20. Gambar 2 Peranan dan tanggungjawab utama bapa seperti gambar 2 ialah. Apakah kepentingannya ? A. Kita akan gagal dalam peperiksaan. A B C D membuat sebarang keputusan.. Tanggungjawab ahli keluarga harus dilakukan bersama-sama.Soalan 17 berdasarkan gambar 2. C. mencari nafkah untuk sekeluarga. Pernyataan yang berikut adalah tanggungjawab sebagai bapa. Kita akan membazir masa dan melakukan perkara-perkara yang tidak penting. menyediakan tempat tinggal yang selesa. Menjaga nama baik keluarga. 5 . Kita akan membazir wang dan tidak pandai berjimat cermat. B. Melahirkan rasa bahagia ibu dan bapa. 17.. Kita akan melakukan sesuatu perkara dalam keadaan tergesa-gesa. mengasuh dan mendidik anak. D.. Apakah kesannya jika kita tidak menguruskan masa dengan baik ? A. B. kecuali A. menyediakan makanan dan minuman untuk sekeluarga. 18. menjaga keselamatan keluarga. 19. B. mencari nafkah. C. D. Melicinkan tugas dan mewujudkan keharmonian rumah tangga. D. C. belajar bersunggah-sungguh. Agar menjadi ikutan keluarga lain.

yang manakah adab yang tidak baik? A B C D Menjemput tetamu masuk ke dalam rumah. Menengking orang tua yang memandu kereta dengan perlahan. Jadual waktu bermain. 25. 22. Perlu lebih banyak menumpukan perhatian semasa berada di dalam kelas. Antara aktiviti riadah yang ditunjukkan dalam gambar di atas? A B C D Senamrobik.Soalan 21 berdasarkan gambar 3. Apakah kesan yang akan terjadi sekiranya ahli keluarga tidak memainkan peranan masing-masing ? A. Berbasikal. 6 . Kita akan ketinggalan dalam segala bidang. Mendaki bukit. Gambar 3 21. Hidup dalam keadaan kesederhanan. D. Berkelah. Hidup dalam keadaan bahagia. Apakah yang perlu disediakan agar kita dapat merancang aktiviti harian dengan lebih baik? A B C D 24. Jadual waktu mata pelajaran. C. Jadual aktiviti harian. Tidak meludah di kawasan yang berhampiran dengan kita. Rumah tangga menjadi porak peranda. Tidak mendengar perbualan ibu bapa dengan tetamu. Apakah kesannya jika kita tidak mempunyai pengurusan masa yang baik di rumah? A B C D Banyak masa terbuang dengan begitu sahaja. Jadual waktu belajar. 23. Hidup dalam keadaan berduka. Antara yang berikut. Malas untuk belajar dan mengulangkaji pelajaran. B.

memudahkan kita meminta bantuan daripada jiran-jiran. C. Jiran terdiri daripada pelbagai bangsa dan kaum. D. C. D. Kita patut ________ anak jiran yang terjatuh di taman permainan dan memberitahu ibu bapanya. B. Supaya mudah kita mengintip pergerakan jiran. memuji D. D. B. Jiran ialah orang yang tinggal berhampiran dengan tempat tinggal kita dan saling membantu antara satu sama lain. memarahinya C. 28. Mengapakah kita harus mengenali jiran kita ? A. cemburu dan dengki. ( 30 markah ) 7 . A. Berikan maksud jiran dengan tepat. membantu 29. B. membiarkan B. bertanggungjawab. Jiran merupakan ahli keluarga kita. C.26. mengisi masa lapang dengan menziarahi jiran. Jiran ialah yang rapat dengan kita. Kerana guru memberi tugasan yang memerlukan kita menyerah jiran. Sikap yang tidak patut ada bagi mewujudkan keharmonian bersama jiran ialah A. 27. Mewujudkan suasana hidup yang harmoni. Supaya senang meminta bantuan. menarik kedatangan pelancong asing ke negara kita. D. Mewujudkan suasana harmoni dan kesepakatan. B. saling membantu. 30. Kepentingan mengamalkan semangat kejiranan ialah A. tolenrasi. A. C.

1. a. Makmal sains. a. ___________________________________________________________ ( 10 markah ) 8 . ____________________________________________________________ b. ____________________________________________________________ 2. Bilik Kemahiran Hidup. ___________________________________________________________ b. ____________________________________________________________ 3. a. Nyatakan dua peraturan bagi setiap tempat yang berikut.Bahagian B A. ___________________________________________________________ b. ____________________________________________________________ b. Perpustakaan. a. ___________________________________________________________ 5. a. ___________________________________________________________ b. ___________________________________________________________ 4. Makmal komputer. Kantin.

) 7. 1..) 2. (««««. Seorang bapa membuat kerja-kerja rumah.(«««««. (««««.) 9. manakala tugas mencari nafkah diserahkan kepada seorang ibu.) 4. Seorang anak yang akan menghadapi peperiksaan tidak perlu membuat apa-apa kerja di rumah.(««««. Sikap buruk seseorang akan menjatuhkan maruah keluarga.) 8. Seorang bapa perlu keluar bekerja dari pagi hingga larut malam untuk menyara keluarga.(«««««. Ibu bapa zaman sekarang tidak perlu mengambil tahu akan perlakuan anak -anak mereka. Seorang bapa perlu memastikan anggota keluarganya sentiasa berada dalam keadaan sihat dan selamat.) 10.(«««««) ( 10 markah ) 9 .B..(««««.(««««. Tandakan (BENAR)pada pernyataan yang benar dan SALAH pada pernyataan yang tidak benar... Semua keputusan dalam sesebuah keluarga dibuat oleh ibu kerana ibu menghabiskan banyak masa di rumah. Seorang ibu perlu menyediakan makanan yang berzat untuk anggota keluarga.(««««. Mendidik anak merupakan tugas ibu sahaja.(«««««.) 3.) 5. Ibu bapa tidak boleh menegur anak mereka yang membuat kesalahan kerana anak mereka mungkin akan lari rumah.) 6.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->