BUNGA-BUNGA BAHASA MAKNA KIASAN Bunga-bunga bahasa, atau bahasa kiasan atau istilah Inggerisnya idiom

ialah ungkapanungkapan yang maknanya tidak boleh diketahui daripada makna perkataan itu sendiri ataupun daripada susunan tatabahasanya. Bentuk-bentuk kiasan dalam bahasa Melayu ialah peribahasa, perumpamaan, simpulan, pepatah, bidalan, metafora, personifikasi dan hiperbola. Dalam contoh-contoh di bawah, makna perkataan yang gelap tidak dapat diketahui daripada makna asal perkataan itu ataupun daripada kedudukannya dalam ayat. 1) Dia pergi menimba ilmu di Korea. 2) Atas alasan apa dia enggan belajar lagi? 3) Belum apa-apa dia sudah merendah diri. 4) Aminah masuk bertanding menerusi cawangan Kampung Selamat. 5) Kata orang, cinta itu buta. 6) Mengapakah perlu dikaitkan soal wang dengan kebahagiaan? 7) Mereka seperti belangkas. 8) Rumah itu duniaku. 9) Kempen menghijaukan bumi. 10) Jangan jadi Si Kitol. Setiap generasi menerbitkan bahasa kiasan mereka sendiri, oleh itu kebanyakan bahasa kiasan yang terakam dalam karya-karya lama tidak lagi difahami dan digunakan oleh generasi hari ini. Sebagai contoh, bentuk lama otak bergeliga mempunyai padanan moden otak komputer, dan bentuk harapkan pagar,pagar makan padi mempunyai padanan modennya, harapkan tin jaga biskut,/ tin makan biskut. Antara peribahasa moden hari ini ialah tiup trompet sendiri , kayupengukur, mulut laser, seperti tiang telefon, pasar tani, mati kant, calon bebas, rundingan meja bulat, hitam putih, buku hijau dan banyak lagi. Dalam bahasa Melayu bentuk-bentuk bahasa kiasan dapat diklasifikasikan seperti berikut:

budak dan lembu dianggap menyerupai satu sama lain. tidak akan karam sebelah . seperti dan umpama. teladan dan pengajaran untuk menghiasi karangan dan percakapan. Maksud yang dibawa itu berlainan danpada makna asalnya. vi) Bak mentimun bengkok . v) Laksana perempuan mandul baru beranak . ibarat.ditetak tak makan. iv) Ibarat mencangkul angin. Istilah Inggeris bagi perumpamaan ialah simile. viii) Ibarat perahu. Perumpamaan menerangkan penilian kita terhadap sesuatu. perumpamaan. Dalam ayat Budak itu seperti lembu. bak. pepatah. peraturan dan kuasa. Antara bentuk peribahasa yang sering digunakan dalam kehidupan masyarakat Melayu ialah simpulan bahasa. vii) Macam ikan kena tuba . Berikut ialah contoh-contoh perumpamaan tradisional: i) Laksana golok kayu . Kita tidak perlu berterus terang kepada seseorang jika takut melukai hatinya. peribahasa dapat digunakan sebagai pedoman hidup yang berhikmat besar. peribahasa ialah susunan kata yang pendek dengan makna yang luas. peribahasa mengandungi falsafah hidup dan nilai moral yang tinggi. Penilaian itu ialah emosi yang kuat.kegembiraan dan kesyukuran yang amat sangat kerana mendapat sesuatu yang hampir-hampir putus asa. sedap didengar dan indah perkataannya.tidak berdaya-upaya atau terlalu sakit.kaum keluarga tidak akan membiarkan kita menderita sendiri. dijual tak laku . mengandungi kebenaran. macam. iii) Umpama membungkus api . memuji atau menasihatinya.sesuatu yang tidak mendatangkan sebarang faedah. ii) Bagai burung dalam sangkar .mata terlepas badan terkurung .nasib baik. Peribahasa juga sering digunakan sebagai kiasan. Oleh sebab itu. hampir-hampir mati. seolab-olah. .menyimpan rahsia yang lambat laun akan diketahui juga oleh orang. Simpulan Bahasa : SimpuIan bahasa ialah ungkapan yang biasanya terdiri daripada dua atau tiga perkataan dan mempunyai makna yang berlainan sama sekali daripada makna asal perkataan-perkataan tersebut.tidak dianggap penting dan diketepikan orang.hidup yang tidak bebas kerana terkongkong oleh adat. Menurut Za’ba. 2) Langkah kanan .PERIBAHASA Peribahasa merupakan suatu kiasan atau bunga bahasa dalam kata-kata yang mampu menggambarkan sesuatu maksud yang tertentu. Pada umumnya. bidalan dan kata-kata hikmat Perumpamaan : Perumpamaan ialah perbandingan makna yang sangat jelas kerana didahului oleh perkataan bagai.angan-angan yang tidak disertai usaha.ulang tahun tarikh lahir. tetapi gunakanIah peribahasa yang telah ada dalam adat budaya Melayu untuk menyatakan perasaan. Berikut ialah contoh-contoh simpulan bahasa: 1) Hari jadi .

6) Isteri muda .menyangka dapat berkahwin dengan orang kaya. patah keris alamat mati . . baik perasaan. 5) Tak lekang dek panas. biar bodoh bersuluh . lepas kaki leher terjerat .mengambil kira semua perkara.jangan berasa diri bijak tetapi dihina orang.kalau tidak mahir dalam sesuatu bidang jangan pandai-pandai mencuba bidang itu. tujuan yang bermaksud .warganegara negara lain. tidak menyebelahi mana-mana pihak. musim bertukar .segala perbuatan dan kata-kata tertentu ada tujuan dan maksud di sebaliknya. 10) Makan gaji . Pepatah memiliki ciri-ciri puisi tradisional Melayu. 2) Pada sangka pohon beringin. berat sama dipikul. maka kerja-kerja akan tergendala. Bidalan mempunyai nilai. 8) Lampu hijau . 6) Tembak beralamat. Bidalan: Bidalan ialah pepatah atau peribahasa yang berfungsi sebagai nasihat . kiranya tersandar dipunggur lapuk . ke lurah sama dituruni bekerjasama dan tolong-menolong dalam semua pekerjaan. 3) Kalau kail panjang sejengkal. pasti akan berjaya. peraturan. Makna ungkapan-ungkapan itu tidak berubah-ubah. bersikap tolak-ansur. 7) Jalan tengah .izin untuk melakukan sesuatu. 5) Buka mulut . Berikut ialah contoh-contoh bidalan: 1) Jika pandai menggunting hendaklah pandai menjahitnya . 2) Jangan bijak terpijak. 8) Tutup lutut terbuka pusat.segala sesuatu. Pepatah berfungsi sebagai pedoman hidup anggota masyarakat yang mengamalkan sesuatu adat resam.apabila alat-alat kerja sudah rosak atau hilang. Berikut ialah contoh-contoh pepatah Melayu: 1) Nak kaya berdikit-dikit.sesuatu yang baik dan mulia akan kekal sepanjang masa. rekaan dan ilmu pengetahuan akan berubah mengikut perkembangan masa.memerlukan banyak waktu. lepas satu tapi tertangkap pada yang lain. 9) Meriam buluh . rupa-rupanya miskin. lautan dalam jangan diduga .kerja yang sudah dimulakan hendaklah diselesaikan. Pepatah: Pepatah atau perbi!angan ialah ungkapan-ungkapan yang berasal-usul daripada pusaka adat resam. 3) Patah lidah alamat kalah.terlalu banyak melakukan kesilapan atau kesalahan.mengaku pandai melakukan sesuatu perkara tetapi dusta belaka. ke bukit sama didaki. ilmu dan pengajaran yang sangat berguna. peringatan dan sebagainya kepada masyarakat. 7) Zaman beralih. akibatnya buruk. tak lapuk dek hujan . baik senang mahupun susah. 4) Orang asing . nak ramai bertabur urai – jimat cermat ialah tangga kejayaan.mencari nafkah secara bekerja dengan majikan.isteri kedua. murah hati ialah tangga tuah.3) Makan masa . biar bodoh asal suka bertanya. 4) Ringan sama dijinjing.bercakap.

Contoh-contoh lain ialah: 1) Dia syaitan. seakan-akan. 7) Aku didakap rindu. 4) Kamu hantu. 9) Air laut menyentuh pantai. Mereka kutu jalan. Oleh yang demikian . 2) Maimunah bunga jelita. lautan api pun sanggupku renang. 4) Matahari membakar dunia. Personifikasi tidak membezakan perasaan kita kepada benda-benda yang hidup dan yang mati. Dalam ayat Budak itu lembu. ‘lembu’ ialah metafora. biar sejuta kali kaumerayu. “muram” dan macam-macam lagi. Mereka memohon jutaan maaf. seperti dan umpama. Budak itu bodoh seperti lembu. “merenung”. bulan boleh “tersenyum”. ‘lembu’ ialah perumpamaan kerana terdapat perkataan seperti sebelum ‘lembu’. 3) Pak Ali harimau jantan. Mereka berjanji sanggup makan pasir bersama-sama. bak. Demi cintaku padamu. Personifikasi: Personifikasi ialah gambaran yang menganggap benda-benda dan idea seolah-olah manusia. ibarat. 2) Angin yang membisikkan nada cinta. 5) Masa memadam ingatanku padanya. 8) Bintang-bintang tersenyum riang. Aku akan cari kamu sampai kelubang cacing sekalipun. Kami mengucapkan ribuan terima kasih. Biar seribu kali kaumengaku. macam. 6) Usia semakin memanjat diriku. “belayar”. Hiperbola: Hiperbola ialah bentuk-bentuk ungkapan yang memperbesar makna yang hendak disampaikan. seolah-olah bulan ialah manusia.Bukan peribahasa Metafora : Metafora ialah kiasan yang tidak menggunakan bagai . menurut emosi kita. seolah-olah. 5. 1) Kereta itu kuat minum minyak. aku tetap tidak setuju. 3) Bulan yang menyimpan rahsia hatiku. Dalam ayat . 1) 2) 3) 4) 5) 6) 7) atau melebih-lebihkan Saya akan cincang-cincang mayatnya dan goreng dalam minyak panas . 10) Awan menangis melihat bumi yang gersang. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful