BUNGA-BUNGA BAHASA MAKNA KIASAN Bunga-bunga bahasa, atau bahasa kiasan atau istilah Inggerisnya idiom

ialah ungkapanungkapan yang maknanya tidak boleh diketahui daripada makna perkataan itu sendiri ataupun daripada susunan tatabahasanya. Bentuk-bentuk kiasan dalam bahasa Melayu ialah peribahasa, perumpamaan, simpulan, pepatah, bidalan, metafora, personifikasi dan hiperbola. Dalam contoh-contoh di bawah, makna perkataan yang gelap tidak dapat diketahui daripada makna asal perkataan itu ataupun daripada kedudukannya dalam ayat. 1) Dia pergi menimba ilmu di Korea. 2) Atas alasan apa dia enggan belajar lagi? 3) Belum apa-apa dia sudah merendah diri. 4) Aminah masuk bertanding menerusi cawangan Kampung Selamat. 5) Kata orang, cinta itu buta. 6) Mengapakah perlu dikaitkan soal wang dengan kebahagiaan? 7) Mereka seperti belangkas. 8) Rumah itu duniaku. 9) Kempen menghijaukan bumi. 10) Jangan jadi Si Kitol. Setiap generasi menerbitkan bahasa kiasan mereka sendiri, oleh itu kebanyakan bahasa kiasan yang terakam dalam karya-karya lama tidak lagi difahami dan digunakan oleh generasi hari ini. Sebagai contoh, bentuk lama otak bergeliga mempunyai padanan moden otak komputer, dan bentuk harapkan pagar,pagar makan padi mempunyai padanan modennya, harapkan tin jaga biskut,/ tin makan biskut. Antara peribahasa moden hari ini ialah tiup trompet sendiri , kayupengukur, mulut laser, seperti tiang telefon, pasar tani, mati kant, calon bebas, rundingan meja bulat, hitam putih, buku hijau dan banyak lagi. Dalam bahasa Melayu bentuk-bentuk bahasa kiasan dapat diklasifikasikan seperti berikut:

peribahasa mengandungi falsafah hidup dan nilai moral yang tinggi.PERIBAHASA Peribahasa merupakan suatu kiasan atau bunga bahasa dalam kata-kata yang mampu menggambarkan sesuatu maksud yang tertentu. hampir-hampir mati.sesuatu yang tidak mendatangkan sebarang faedah. Oleh sebab itu.menyimpan rahsia yang lambat laun akan diketahui juga oleh orang. budak dan lembu dianggap menyerupai satu sama lain. teladan dan pengajaran untuk menghiasi karangan dan percakapan. tidak akan karam sebelah .ulang tahun tarikh lahir. iv) Ibarat mencangkul angin. Peribahasa juga sering digunakan sebagai kiasan. Perumpamaan menerangkan penilian kita terhadap sesuatu.tidak berdaya-upaya atau terlalu sakit. vii) Macam ikan kena tuba . Pada umumnya. Maksud yang dibawa itu berlainan danpada makna asalnya. pepatah. bak. Simpulan Bahasa : SimpuIan bahasa ialah ungkapan yang biasanya terdiri daripada dua atau tiga perkataan dan mempunyai makna yang berlainan sama sekali daripada makna asal perkataan-perkataan tersebut. viii) Ibarat perahu. macam.nasib baik. Dalam ayat Budak itu seperti lembu. peraturan dan kuasa.kegembiraan dan kesyukuran yang amat sangat kerana mendapat sesuatu yang hampir-hampir putus asa.kaum keluarga tidak akan membiarkan kita menderita sendiri. vi) Bak mentimun bengkok . v) Laksana perempuan mandul baru beranak .tidak dianggap penting dan diketepikan orang. Berikut ialah contoh-contoh simpulan bahasa: 1) Hari jadi . 2) Langkah kanan . seperti dan umpama. . ii) Bagai burung dalam sangkar . iii) Umpama membungkus api . Antara bentuk peribahasa yang sering digunakan dalam kehidupan masyarakat Melayu ialah simpulan bahasa.hidup yang tidak bebas kerana terkongkong oleh adat.mata terlepas badan terkurung . Penilaian itu ialah emosi yang kuat. tetapi gunakanIah peribahasa yang telah ada dalam adat budaya Melayu untuk menyatakan perasaan. dijual tak laku . Menurut Za’ba. Istilah Inggeris bagi perumpamaan ialah simile.ditetak tak makan. mengandungi kebenaran. bidalan dan kata-kata hikmat Perumpamaan : Perumpamaan ialah perbandingan makna yang sangat jelas kerana didahului oleh perkataan bagai. sedap didengar dan indah perkataannya.angan-angan yang tidak disertai usaha. seolab-olah. Kita tidak perlu berterus terang kepada seseorang jika takut melukai hatinya. ibarat. peribahasa ialah susunan kata yang pendek dengan makna yang luas. perumpamaan. peribahasa dapat digunakan sebagai pedoman hidup yang berhikmat besar. memuji atau menasihatinya. Berikut ialah contoh-contoh perumpamaan tradisional: i) Laksana golok kayu .

3) Kalau kail panjang sejengkal. 5) Tak lekang dek panas.warganegara negara lain. rekaan dan ilmu pengetahuan akan berubah mengikut perkembangan masa. musim bertukar .memerlukan banyak waktu. Berikut ialah contoh-contoh pepatah Melayu: 1) Nak kaya berdikit-dikit.sesuatu yang baik dan mulia akan kekal sepanjang masa. Makna ungkapan-ungkapan itu tidak berubah-ubah.menyangka dapat berkahwin dengan orang kaya. baik perasaan. rupa-rupanya miskin. ke bukit sama didaki. 8) Lampu hijau . lautan dalam jangan diduga . tujuan yang bermaksud . 4) Orang asing .kalau tidak mahir dalam sesuatu bidang jangan pandai-pandai mencuba bidang itu. Pepatah memiliki ciri-ciri puisi tradisional Melayu.mengambil kira semua perkara.apabila alat-alat kerja sudah rosak atau hilang.kerja yang sudah dimulakan hendaklah diselesaikan. tak lapuk dek hujan .segala perbuatan dan kata-kata tertentu ada tujuan dan maksud di sebaliknya. kiranya tersandar dipunggur lapuk .isteri kedua. 2) Jangan bijak terpijak.segala sesuatu.jangan berasa diri bijak tetapi dihina orang.3) Makan masa . 9) Meriam buluh . tidak menyebelahi mana-mana pihak. lepas kaki leher terjerat . murah hati ialah tangga tuah. berat sama dipikul. bersikap tolak-ansur. 5) Buka mulut . Bidalan mempunyai nilai.terlalu banyak melakukan kesilapan atau kesalahan.mencari nafkah secara bekerja dengan majikan. .mengaku pandai melakukan sesuatu perkara tetapi dusta belaka. 2) Pada sangka pohon beringin. ke lurah sama dituruni bekerjasama dan tolong-menolong dalam semua pekerjaan. baik senang mahupun susah. 7) Jalan tengah . 4) Ringan sama dijinjing. peringatan dan sebagainya kepada masyarakat. pasti akan berjaya. biar bodoh asal suka bertanya. 10) Makan gaji . ilmu dan pengajaran yang sangat berguna. 6) Isteri muda .izin untuk melakukan sesuatu. biar bodoh bersuluh . Berikut ialah contoh-contoh bidalan: 1) Jika pandai menggunting hendaklah pandai menjahitnya . nak ramai bertabur urai – jimat cermat ialah tangga kejayaan.bercakap. peraturan. 7) Zaman beralih. Bidalan: Bidalan ialah pepatah atau peribahasa yang berfungsi sebagai nasihat . akibatnya buruk. Pepatah berfungsi sebagai pedoman hidup anggota masyarakat yang mengamalkan sesuatu adat resam. 3) Patah lidah alamat kalah. 8) Tutup lutut terbuka pusat. 6) Tembak beralamat. maka kerja-kerja akan tergendala. patah keris alamat mati . lepas satu tapi tertangkap pada yang lain. Pepatah: Pepatah atau perbi!angan ialah ungkapan-ungkapan yang berasal-usul daripada pusaka adat resam.

8) Bintang-bintang tersenyum riang. 1) Kereta itu kuat minum minyak. ‘lembu’ ialah perumpamaan kerana terdapat perkataan seperti sebelum ‘lembu’. Hiperbola: Hiperbola ialah bentuk-bentuk ungkapan yang memperbesar makna yang hendak disampaikan. 3) Pak Ali harimau jantan. Aku akan cari kamu sampai kelubang cacing sekalipun. seperti dan umpama. ‘lembu’ ialah metafora. lautan api pun sanggupku renang. 1) 2) 3) 4) 5) 6) 7) atau melebih-lebihkan Saya akan cincang-cincang mayatnya dan goreng dalam minyak panas . seolah-olah bulan ialah manusia. “muram” dan macam-macam lagi. menurut emosi kita. ibarat. Contoh-contoh lain ialah: 1) Dia syaitan. bulan boleh “tersenyum”. 5. Budak itu bodoh seperti lembu. 3) Bulan yang menyimpan rahsia hatiku. Mereka berjanji sanggup makan pasir bersama-sama. Personifikasi tidak membezakan perasaan kita kepada benda-benda yang hidup dan yang mati. Mereka kutu jalan. 9) Air laut menyentuh pantai. 10) Awan menangis melihat bumi yang gersang. “belayar”. Kami mengucapkan ribuan terima kasih. seolah-olah. macam. 6) Usia semakin memanjat diriku. 2) Angin yang membisikkan nada cinta.Bukan peribahasa Metafora : Metafora ialah kiasan yang tidak menggunakan bagai . Dalam ayat Budak itu lembu. “merenung”. 2) Maimunah bunga jelita. aku tetap tidak setuju. Biar seribu kali kaumengaku. Oleh yang demikian . Dalam ayat . Demi cintaku padamu. . Mereka memohon jutaan maaf. bak. Personifikasi: Personifikasi ialah gambaran yang menganggap benda-benda dan idea seolah-olah manusia. 4) Matahari membakar dunia. seakan-akan. 5) Masa memadam ingatanku padanya. 4) Kamu hantu. 7) Aku didakap rindu. biar sejuta kali kaumerayu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful