BUNGA-BUNGA BAHASA MAKNA KIASAN Bunga-bunga bahasa, atau bahasa kiasan atau istilah Inggerisnya idiom

ialah ungkapanungkapan yang maknanya tidak boleh diketahui daripada makna perkataan itu sendiri ataupun daripada susunan tatabahasanya. Bentuk-bentuk kiasan dalam bahasa Melayu ialah peribahasa, perumpamaan, simpulan, pepatah, bidalan, metafora, personifikasi dan hiperbola. Dalam contoh-contoh di bawah, makna perkataan yang gelap tidak dapat diketahui daripada makna asal perkataan itu ataupun daripada kedudukannya dalam ayat. 1) Dia pergi menimba ilmu di Korea. 2) Atas alasan apa dia enggan belajar lagi? 3) Belum apa-apa dia sudah merendah diri. 4) Aminah masuk bertanding menerusi cawangan Kampung Selamat. 5) Kata orang, cinta itu buta. 6) Mengapakah perlu dikaitkan soal wang dengan kebahagiaan? 7) Mereka seperti belangkas. 8) Rumah itu duniaku. 9) Kempen menghijaukan bumi. 10) Jangan jadi Si Kitol. Setiap generasi menerbitkan bahasa kiasan mereka sendiri, oleh itu kebanyakan bahasa kiasan yang terakam dalam karya-karya lama tidak lagi difahami dan digunakan oleh generasi hari ini. Sebagai contoh, bentuk lama otak bergeliga mempunyai padanan moden otak komputer, dan bentuk harapkan pagar,pagar makan padi mempunyai padanan modennya, harapkan tin jaga biskut,/ tin makan biskut. Antara peribahasa moden hari ini ialah tiup trompet sendiri , kayupengukur, mulut laser, seperti tiang telefon, pasar tani, mati kant, calon bebas, rundingan meja bulat, hitam putih, buku hijau dan banyak lagi. Dalam bahasa Melayu bentuk-bentuk bahasa kiasan dapat diklasifikasikan seperti berikut:

angan-angan yang tidak disertai usaha.sesuatu yang tidak mendatangkan sebarang faedah. budak dan lembu dianggap menyerupai satu sama lain. Istilah Inggeris bagi perumpamaan ialah simile.ulang tahun tarikh lahir. tidak akan karam sebelah . ibarat. 2) Langkah kanan . Perumpamaan menerangkan penilian kita terhadap sesuatu. Berikut ialah contoh-contoh simpulan bahasa: 1) Hari jadi . . perumpamaan. hampir-hampir mati. bidalan dan kata-kata hikmat Perumpamaan : Perumpamaan ialah perbandingan makna yang sangat jelas kerana didahului oleh perkataan bagai. v) Laksana perempuan mandul baru beranak . pepatah.kaum keluarga tidak akan membiarkan kita menderita sendiri. mengandungi kebenaran. vi) Bak mentimun bengkok . tetapi gunakanIah peribahasa yang telah ada dalam adat budaya Melayu untuk menyatakan perasaan. teladan dan pengajaran untuk menghiasi karangan dan percakapan. Simpulan Bahasa : SimpuIan bahasa ialah ungkapan yang biasanya terdiri daripada dua atau tiga perkataan dan mempunyai makna yang berlainan sama sekali daripada makna asal perkataan-perkataan tersebut. Maksud yang dibawa itu berlainan danpada makna asalnya. Dalam ayat Budak itu seperti lembu. peribahasa ialah susunan kata yang pendek dengan makna yang luas.hidup yang tidak bebas kerana terkongkong oleh adat.tidak dianggap penting dan diketepikan orang. vii) Macam ikan kena tuba .mata terlepas badan terkurung . iii) Umpama membungkus api .nasib baik. Menurut Za’ba. dijual tak laku .ditetak tak makan. Berikut ialah contoh-contoh perumpamaan tradisional: i) Laksana golok kayu . Antara bentuk peribahasa yang sering digunakan dalam kehidupan masyarakat Melayu ialah simpulan bahasa. seolab-olah. peraturan dan kuasa. Pada umumnya.kegembiraan dan kesyukuran yang amat sangat kerana mendapat sesuatu yang hampir-hampir putus asa. iv) Ibarat mencangkul angin. Kita tidak perlu berterus terang kepada seseorang jika takut melukai hatinya. seperti dan umpama. Oleh sebab itu. Peribahasa juga sering digunakan sebagai kiasan. peribahasa mengandungi falsafah hidup dan nilai moral yang tinggi. bak. memuji atau menasihatinya. macam. ii) Bagai burung dalam sangkar .PERIBAHASA Peribahasa merupakan suatu kiasan atau bunga bahasa dalam kata-kata yang mampu menggambarkan sesuatu maksud yang tertentu. peribahasa dapat digunakan sebagai pedoman hidup yang berhikmat besar. sedap didengar dan indah perkataannya. Penilaian itu ialah emosi yang kuat. viii) Ibarat perahu.tidak berdaya-upaya atau terlalu sakit.menyimpan rahsia yang lambat laun akan diketahui juga oleh orang.

ke lurah sama dituruni bekerjasama dan tolong-menolong dalam semua pekerjaan.mengambil kira semua perkara.3) Makan masa . Bidalan mempunyai nilai. bersikap tolak-ansur. musim bertukar . 2) Pada sangka pohon beringin. nak ramai bertabur urai – jimat cermat ialah tangga kejayaan. Pepatah: Pepatah atau perbi!angan ialah ungkapan-ungkapan yang berasal-usul daripada pusaka adat resam.sesuatu yang baik dan mulia akan kekal sepanjang masa.jangan berasa diri bijak tetapi dihina orang. 9) Meriam buluh . berat sama dipikul. akibatnya buruk. peringatan dan sebagainya kepada masyarakat. patah keris alamat mati . biar bodoh asal suka bertanya. 8) Tutup lutut terbuka pusat. ilmu dan pengajaran yang sangat berguna.kerja yang sudah dimulakan hendaklah diselesaikan.mencari nafkah secara bekerja dengan majikan. biar bodoh bersuluh . rekaan dan ilmu pengetahuan akan berubah mengikut perkembangan masa. 10) Makan gaji . 6) Tembak beralamat. tujuan yang bermaksud . peraturan. lautan dalam jangan diduga .menyangka dapat berkahwin dengan orang kaya.bercakap. . Berikut ialah contoh-contoh pepatah Melayu: 1) Nak kaya berdikit-dikit. maka kerja-kerja akan tergendala. 5) Tak lekang dek panas. tak lapuk dek hujan . 5) Buka mulut . baik senang mahupun susah. pasti akan berjaya. Pepatah berfungsi sebagai pedoman hidup anggota masyarakat yang mengamalkan sesuatu adat resam. 6) Isteri muda . Makna ungkapan-ungkapan itu tidak berubah-ubah. Pepatah memiliki ciri-ciri puisi tradisional Melayu. 7) Zaman beralih. ke bukit sama didaki.terlalu banyak melakukan kesilapan atau kesalahan. lepas satu tapi tertangkap pada yang lain. tidak menyebelahi mana-mana pihak.memerlukan banyak waktu. murah hati ialah tangga tuah. lepas kaki leher terjerat . 3) Patah lidah alamat kalah. 3) Kalau kail panjang sejengkal. 4) Orang asing . kiranya tersandar dipunggur lapuk .apabila alat-alat kerja sudah rosak atau hilang.segala sesuatu. 8) Lampu hijau .mengaku pandai melakukan sesuatu perkara tetapi dusta belaka.izin untuk melakukan sesuatu. baik perasaan. Bidalan: Bidalan ialah pepatah atau peribahasa yang berfungsi sebagai nasihat .segala perbuatan dan kata-kata tertentu ada tujuan dan maksud di sebaliknya.warganegara negara lain.kalau tidak mahir dalam sesuatu bidang jangan pandai-pandai mencuba bidang itu. 2) Jangan bijak terpijak.isteri kedua. 4) Ringan sama dijinjing. Berikut ialah contoh-contoh bidalan: 1) Jika pandai menggunting hendaklah pandai menjahitnya . 7) Jalan tengah . rupa-rupanya miskin.

‘lembu’ ialah metafora. 3) Pak Ali harimau jantan. Hiperbola: Hiperbola ialah bentuk-bentuk ungkapan yang memperbesar makna yang hendak disampaikan. Personifikasi tidak membezakan perasaan kita kepada benda-benda yang hidup dan yang mati. seolah-olah bulan ialah manusia. Contoh-contoh lain ialah: 1) Dia syaitan. macam. 1) 2) 3) 4) 5) 6) 7) atau melebih-lebihkan Saya akan cincang-cincang mayatnya dan goreng dalam minyak panas . 4) Kamu hantu. 3) Bulan yang menyimpan rahsia hatiku. Biar seribu kali kaumengaku. bulan boleh “tersenyum”. 5) Masa memadam ingatanku padanya. Dalam ayat . 2) Maimunah bunga jelita. Aku akan cari kamu sampai kelubang cacing sekalipun. 1) Kereta itu kuat minum minyak. “belayar”. ‘lembu’ ialah perumpamaan kerana terdapat perkataan seperti sebelum ‘lembu’. Personifikasi: Personifikasi ialah gambaran yang menganggap benda-benda dan idea seolah-olah manusia. 4) Matahari membakar dunia. ibarat. Demi cintaku padamu. 7) Aku didakap rindu. 8) Bintang-bintang tersenyum riang. menurut emosi kita. biar sejuta kali kaumerayu. seperti dan umpama. Mereka berjanji sanggup makan pasir bersama-sama.Bukan peribahasa Metafora : Metafora ialah kiasan yang tidak menggunakan bagai . aku tetap tidak setuju. seakan-akan. Dalam ayat Budak itu lembu. 6) Usia semakin memanjat diriku. 2) Angin yang membisikkan nada cinta. Mereka kutu jalan. bak. Mereka memohon jutaan maaf. Budak itu bodoh seperti lembu. 5. 9) Air laut menyentuh pantai. seolah-olah. lautan api pun sanggupku renang. “muram” dan macam-macam lagi. Kami mengucapkan ribuan terima kasih. Oleh yang demikian . . 10) Awan menangis melihat bumi yang gersang. “merenung”.