BUNGA-BUNGA BAHASA MAKNA KIASAN Bunga-bunga bahasa, atau bahasa kiasan atau istilah Inggerisnya idiom

ialah ungkapanungkapan yang maknanya tidak boleh diketahui daripada makna perkataan itu sendiri ataupun daripada susunan tatabahasanya. Bentuk-bentuk kiasan dalam bahasa Melayu ialah peribahasa, perumpamaan, simpulan, pepatah, bidalan, metafora, personifikasi dan hiperbola. Dalam contoh-contoh di bawah, makna perkataan yang gelap tidak dapat diketahui daripada makna asal perkataan itu ataupun daripada kedudukannya dalam ayat. 1) Dia pergi menimba ilmu di Korea. 2) Atas alasan apa dia enggan belajar lagi? 3) Belum apa-apa dia sudah merendah diri. 4) Aminah masuk bertanding menerusi cawangan Kampung Selamat. 5) Kata orang, cinta itu buta. 6) Mengapakah perlu dikaitkan soal wang dengan kebahagiaan? 7) Mereka seperti belangkas. 8) Rumah itu duniaku. 9) Kempen menghijaukan bumi. 10) Jangan jadi Si Kitol. Setiap generasi menerbitkan bahasa kiasan mereka sendiri, oleh itu kebanyakan bahasa kiasan yang terakam dalam karya-karya lama tidak lagi difahami dan digunakan oleh generasi hari ini. Sebagai contoh, bentuk lama otak bergeliga mempunyai padanan moden otak komputer, dan bentuk harapkan pagar,pagar makan padi mempunyai padanan modennya, harapkan tin jaga biskut,/ tin makan biskut. Antara peribahasa moden hari ini ialah tiup trompet sendiri , kayupengukur, mulut laser, seperti tiang telefon, pasar tani, mati kant, calon bebas, rundingan meja bulat, hitam putih, buku hijau dan banyak lagi. Dalam bahasa Melayu bentuk-bentuk bahasa kiasan dapat diklasifikasikan seperti berikut:

hampir-hampir mati. macam.ulang tahun tarikh lahir. Maksud yang dibawa itu berlainan danpada makna asalnya. vii) Macam ikan kena tuba .ditetak tak makan.hidup yang tidak bebas kerana terkongkong oleh adat.menyimpan rahsia yang lambat laun akan diketahui juga oleh orang. Menurut Za’ba. iv) Ibarat mencangkul angin. perumpamaan. dijual tak laku . Pada umumnya.sesuatu yang tidak mendatangkan sebarang faedah.PERIBAHASA Peribahasa merupakan suatu kiasan atau bunga bahasa dalam kata-kata yang mampu menggambarkan sesuatu maksud yang tertentu. memuji atau menasihatinya. seperti dan umpama.nasib baik. Peribahasa juga sering digunakan sebagai kiasan. peraturan dan kuasa. Istilah Inggeris bagi perumpamaan ialah simile.tidak dianggap penting dan diketepikan orang. budak dan lembu dianggap menyerupai satu sama lain.tidak berdaya-upaya atau terlalu sakit. pepatah. ibarat.kaum keluarga tidak akan membiarkan kita menderita sendiri. Kita tidak perlu berterus terang kepada seseorang jika takut melukai hatinya. teladan dan pengajaran untuk menghiasi karangan dan percakapan. . Dalam ayat Budak itu seperti lembu. bidalan dan kata-kata hikmat Perumpamaan : Perumpamaan ialah perbandingan makna yang sangat jelas kerana didahului oleh perkataan bagai. Simpulan Bahasa : SimpuIan bahasa ialah ungkapan yang biasanya terdiri daripada dua atau tiga perkataan dan mempunyai makna yang berlainan sama sekali daripada makna asal perkataan-perkataan tersebut.angan-angan yang tidak disertai usaha. peribahasa mengandungi falsafah hidup dan nilai moral yang tinggi. Penilaian itu ialah emosi yang kuat.kegembiraan dan kesyukuran yang amat sangat kerana mendapat sesuatu yang hampir-hampir putus asa. peribahasa ialah susunan kata yang pendek dengan makna yang luas. mengandungi kebenaran. sedap didengar dan indah perkataannya. Perumpamaan menerangkan penilian kita terhadap sesuatu. tidak akan karam sebelah . bak. Berikut ialah contoh-contoh simpulan bahasa: 1) Hari jadi . 2) Langkah kanan . seolab-olah. vi) Bak mentimun bengkok . Oleh sebab itu. Antara bentuk peribahasa yang sering digunakan dalam kehidupan masyarakat Melayu ialah simpulan bahasa. Berikut ialah contoh-contoh perumpamaan tradisional: i) Laksana golok kayu . peribahasa dapat digunakan sebagai pedoman hidup yang berhikmat besar. tetapi gunakanIah peribahasa yang telah ada dalam adat budaya Melayu untuk menyatakan perasaan. ii) Bagai burung dalam sangkar . iii) Umpama membungkus api . viii) Ibarat perahu.mata terlepas badan terkurung . v) Laksana perempuan mandul baru beranak .

Berikut ialah contoh-contoh pepatah Melayu: 1) Nak kaya berdikit-dikit. 9) Meriam buluh . 6) Tembak beralamat. rekaan dan ilmu pengetahuan akan berubah mengikut perkembangan masa. 3) Patah lidah alamat kalah.sesuatu yang baik dan mulia akan kekal sepanjang masa. baik perasaan.mengambil kira semua perkara. nak ramai bertabur urai – jimat cermat ialah tangga kejayaan. pasti akan berjaya. maka kerja-kerja akan tergendala.segala perbuatan dan kata-kata tertentu ada tujuan dan maksud di sebaliknya. lepas kaki leher terjerat . bersikap tolak-ansur. 8) Lampu hijau . Bidalan: Bidalan ialah pepatah atau peribahasa yang berfungsi sebagai nasihat . tidak menyebelahi mana-mana pihak.bercakap.jangan berasa diri bijak tetapi dihina orang. rupa-rupanya miskin. 7) Zaman beralih.3) Makan masa .memerlukan banyak waktu. peringatan dan sebagainya kepada masyarakat.warganegara negara lain. 4) Orang asing . lepas satu tapi tertangkap pada yang lain.mengaku pandai melakukan sesuatu perkara tetapi dusta belaka.isteri kedua. 6) Isteri muda . 10) Makan gaji .menyangka dapat berkahwin dengan orang kaya. ke bukit sama didaki. musim bertukar . patah keris alamat mati . 5) Tak lekang dek panas. kiranya tersandar dipunggur lapuk . biar bodoh bersuluh . Pepatah memiliki ciri-ciri puisi tradisional Melayu. Berikut ialah contoh-contoh bidalan: 1) Jika pandai menggunting hendaklah pandai menjahitnya . akibatnya buruk. 5) Buka mulut . Makna ungkapan-ungkapan itu tidak berubah-ubah.terlalu banyak melakukan kesilapan atau kesalahan. lautan dalam jangan diduga . Bidalan mempunyai nilai.izin untuk melakukan sesuatu. Pepatah berfungsi sebagai pedoman hidup anggota masyarakat yang mengamalkan sesuatu adat resam. berat sama dipikul. Pepatah: Pepatah atau perbi!angan ialah ungkapan-ungkapan yang berasal-usul daripada pusaka adat resam. tak lapuk dek hujan .mencari nafkah secara bekerja dengan majikan. . 7) Jalan tengah .kalau tidak mahir dalam sesuatu bidang jangan pandai-pandai mencuba bidang itu. biar bodoh asal suka bertanya.apabila alat-alat kerja sudah rosak atau hilang. ilmu dan pengajaran yang sangat berguna. 3) Kalau kail panjang sejengkal.kerja yang sudah dimulakan hendaklah diselesaikan. peraturan. 4) Ringan sama dijinjing. murah hati ialah tangga tuah.segala sesuatu. tujuan yang bermaksud . ke lurah sama dituruni bekerjasama dan tolong-menolong dalam semua pekerjaan. baik senang mahupun susah. 8) Tutup lutut terbuka pusat. 2) Pada sangka pohon beringin. 2) Jangan bijak terpijak.

5. 5) Masa memadam ingatanku padanya. Oleh yang demikian . Mereka berjanji sanggup makan pasir bersama-sama. bak. Biar seribu kali kaumengaku. ‘lembu’ ialah metafora. lautan api pun sanggupku renang. 3) Bulan yang menyimpan rahsia hatiku. Mereka memohon jutaan maaf. 3) Pak Ali harimau jantan. 6) Usia semakin memanjat diriku. “muram” dan macam-macam lagi. Hiperbola: Hiperbola ialah bentuk-bentuk ungkapan yang memperbesar makna yang hendak disampaikan. 2) Angin yang membisikkan nada cinta. ibarat. 4) Matahari membakar dunia. macam. seolah-olah bulan ialah manusia.Bukan peribahasa Metafora : Metafora ialah kiasan yang tidak menggunakan bagai . ‘lembu’ ialah perumpamaan kerana terdapat perkataan seperti sebelum ‘lembu’. Budak itu bodoh seperti lembu. . Dalam ayat . Contoh-contoh lain ialah: 1) Dia syaitan. Demi cintaku padamu. 2) Maimunah bunga jelita. 9) Air laut menyentuh pantai. “belayar”. Dalam ayat Budak itu lembu. Mereka kutu jalan. bulan boleh “tersenyum”. menurut emosi kita. Personifikasi: Personifikasi ialah gambaran yang menganggap benda-benda dan idea seolah-olah manusia. 7) Aku didakap rindu. “merenung”. Personifikasi tidak membezakan perasaan kita kepada benda-benda yang hidup dan yang mati. seperti dan umpama. Aku akan cari kamu sampai kelubang cacing sekalipun. biar sejuta kali kaumerayu. Kami mengucapkan ribuan terima kasih. aku tetap tidak setuju. 8) Bintang-bintang tersenyum riang. 1) 2) 3) 4) 5) 6) 7) atau melebih-lebihkan Saya akan cincang-cincang mayatnya dan goreng dalam minyak panas . 1) Kereta itu kuat minum minyak. seakan-akan. 10) Awan menangis melihat bumi yang gersang. seolah-olah. 4) Kamu hantu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful