P. 1
Bunga-bunga Bahasa Dalam Penulisan Bm

Bunga-bunga Bahasa Dalam Penulisan Bm

|Views: 2,522|Likes:
Published by Azman A Kassim

More info:

Published by: Azman A Kassim on Oct 19, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/12/2013

pdf

text

original

BUNGA-BUNGA BAHASA MAKNA KIASAN Bunga-bunga bahasa, atau bahasa kiasan atau istilah Inggerisnya idiom

ialah ungkapanungkapan yang maknanya tidak boleh diketahui daripada makna perkataan itu sendiri ataupun daripada susunan tatabahasanya. Bentuk-bentuk kiasan dalam bahasa Melayu ialah peribahasa, perumpamaan, simpulan, pepatah, bidalan, metafora, personifikasi dan hiperbola. Dalam contoh-contoh di bawah, makna perkataan yang gelap tidak dapat diketahui daripada makna asal perkataan itu ataupun daripada kedudukannya dalam ayat. 1) Dia pergi menimba ilmu di Korea. 2) Atas alasan apa dia enggan belajar lagi? 3) Belum apa-apa dia sudah merendah diri. 4) Aminah masuk bertanding menerusi cawangan Kampung Selamat. 5) Kata orang, cinta itu buta. 6) Mengapakah perlu dikaitkan soal wang dengan kebahagiaan? 7) Mereka seperti belangkas. 8) Rumah itu duniaku. 9) Kempen menghijaukan bumi. 10) Jangan jadi Si Kitol. Setiap generasi menerbitkan bahasa kiasan mereka sendiri, oleh itu kebanyakan bahasa kiasan yang terakam dalam karya-karya lama tidak lagi difahami dan digunakan oleh generasi hari ini. Sebagai contoh, bentuk lama otak bergeliga mempunyai padanan moden otak komputer, dan bentuk harapkan pagar,pagar makan padi mempunyai padanan modennya, harapkan tin jaga biskut,/ tin makan biskut. Antara peribahasa moden hari ini ialah tiup trompet sendiri , kayupengukur, mulut laser, seperti tiang telefon, pasar tani, mati kant, calon bebas, rundingan meja bulat, hitam putih, buku hijau dan banyak lagi. Dalam bahasa Melayu bentuk-bentuk bahasa kiasan dapat diklasifikasikan seperti berikut:

tidak akan karam sebelah . viii) Ibarat perahu. pepatah.kaum keluarga tidak akan membiarkan kita menderita sendiri. budak dan lembu dianggap menyerupai satu sama lain. 2) Langkah kanan . peribahasa mengandungi falsafah hidup dan nilai moral yang tinggi. vi) Bak mentimun bengkok .ditetak tak makan. vii) Macam ikan kena tuba . Menurut Za’ba. seperti dan umpama. Berikut ialah contoh-contoh perumpamaan tradisional: i) Laksana golok kayu . peribahasa dapat digunakan sebagai pedoman hidup yang berhikmat besar. Simpulan Bahasa : SimpuIan bahasa ialah ungkapan yang biasanya terdiri daripada dua atau tiga perkataan dan mempunyai makna yang berlainan sama sekali daripada makna asal perkataan-perkataan tersebut. memuji atau menasihatinya. iv) Ibarat mencangkul angin. Dalam ayat Budak itu seperti lembu. dijual tak laku . perumpamaan. Berikut ialah contoh-contoh simpulan bahasa: 1) Hari jadi .nasib baik. Pada umumnya. peribahasa ialah susunan kata yang pendek dengan makna yang luas. bidalan dan kata-kata hikmat Perumpamaan : Perumpamaan ialah perbandingan makna yang sangat jelas kerana didahului oleh perkataan bagai. iii) Umpama membungkus api . ibarat. macam. sedap didengar dan indah perkataannya. ii) Bagai burung dalam sangkar . Maksud yang dibawa itu berlainan danpada makna asalnya. Istilah Inggeris bagi perumpamaan ialah simile.ulang tahun tarikh lahir.menyimpan rahsia yang lambat laun akan diketahui juga oleh orang. Oleh sebab itu. seolab-olah. mengandungi kebenaran. hampir-hampir mati.tidak berdaya-upaya atau terlalu sakit. tetapi gunakanIah peribahasa yang telah ada dalam adat budaya Melayu untuk menyatakan perasaan.kegembiraan dan kesyukuran yang amat sangat kerana mendapat sesuatu yang hampir-hampir putus asa.PERIBAHASA Peribahasa merupakan suatu kiasan atau bunga bahasa dalam kata-kata yang mampu menggambarkan sesuatu maksud yang tertentu.hidup yang tidak bebas kerana terkongkong oleh adat. Antara bentuk peribahasa yang sering digunakan dalam kehidupan masyarakat Melayu ialah simpulan bahasa.angan-angan yang tidak disertai usaha. Perumpamaan menerangkan penilian kita terhadap sesuatu.sesuatu yang tidak mendatangkan sebarang faedah. v) Laksana perempuan mandul baru beranak . bak.tidak dianggap penting dan diketepikan orang. . Peribahasa juga sering digunakan sebagai kiasan. Penilaian itu ialah emosi yang kuat.mata terlepas badan terkurung . peraturan dan kuasa. Kita tidak perlu berterus terang kepada seseorang jika takut melukai hatinya. teladan dan pengajaran untuk menghiasi karangan dan percakapan.

memerlukan banyak waktu. peringatan dan sebagainya kepada masyarakat.sesuatu yang baik dan mulia akan kekal sepanjang masa. Berikut ialah contoh-contoh bidalan: 1) Jika pandai menggunting hendaklah pandai menjahitnya . 7) Jalan tengah . akibatnya buruk. tujuan yang bermaksud .kalau tidak mahir dalam sesuatu bidang jangan pandai-pandai mencuba bidang itu.segala perbuatan dan kata-kata tertentu ada tujuan dan maksud di sebaliknya.mencari nafkah secara bekerja dengan majikan. kiranya tersandar dipunggur lapuk . baik senang mahupun susah. 9) Meriam buluh . 4) Orang asing . rupa-rupanya miskin. 6) Isteri muda .segala sesuatu. 8) Lampu hijau . tak lapuk dek hujan . Bidalan mempunyai nilai. tidak menyebelahi mana-mana pihak. 3) Kalau kail panjang sejengkal.mengaku pandai melakukan sesuatu perkara tetapi dusta belaka. berat sama dipikul. murah hati ialah tangga tuah. Makna ungkapan-ungkapan itu tidak berubah-ubah. Pepatah memiliki ciri-ciri puisi tradisional Melayu. Berikut ialah contoh-contoh pepatah Melayu: 1) Nak kaya berdikit-dikit. lepas kaki leher terjerat .terlalu banyak melakukan kesilapan atau kesalahan. 5) Buka mulut .kerja yang sudah dimulakan hendaklah diselesaikan.jangan berasa diri bijak tetapi dihina orang. nak ramai bertabur urai – jimat cermat ialah tangga kejayaan.apabila alat-alat kerja sudah rosak atau hilang. ilmu dan pengajaran yang sangat berguna. bersikap tolak-ansur.mengambil kira semua perkara. baik perasaan. biar bodoh asal suka bertanya. 6) Tembak beralamat. . patah keris alamat mati .isteri kedua.izin untuk melakukan sesuatu. Pepatah: Pepatah atau perbi!angan ialah ungkapan-ungkapan yang berasal-usul daripada pusaka adat resam. 2) Pada sangka pohon beringin. pasti akan berjaya. 7) Zaman beralih. rekaan dan ilmu pengetahuan akan berubah mengikut perkembangan masa. biar bodoh bersuluh . lautan dalam jangan diduga . ke lurah sama dituruni bekerjasama dan tolong-menolong dalam semua pekerjaan.warganegara negara lain. 8) Tutup lutut terbuka pusat.menyangka dapat berkahwin dengan orang kaya.3) Makan masa . Bidalan: Bidalan ialah pepatah atau peribahasa yang berfungsi sebagai nasihat . ke bukit sama didaki.bercakap. 4) Ringan sama dijinjing. lepas satu tapi tertangkap pada yang lain. peraturan. 3) Patah lidah alamat kalah. maka kerja-kerja akan tergendala. 5) Tak lekang dek panas. musim bertukar . Pepatah berfungsi sebagai pedoman hidup anggota masyarakat yang mengamalkan sesuatu adat resam. 10) Makan gaji . 2) Jangan bijak terpijak.

“belayar”. Mereka kutu jalan. menurut emosi kita. “merenung”. aku tetap tidak setuju. 4) Matahari membakar dunia. Kami mengucapkan ribuan terima kasih. 9) Air laut menyentuh pantai. 2) Angin yang membisikkan nada cinta. seolah-olah bulan ialah manusia. Hiperbola: Hiperbola ialah bentuk-bentuk ungkapan yang memperbesar makna yang hendak disampaikan. Mereka memohon jutaan maaf. Demi cintaku padamu. Personifikasi: Personifikasi ialah gambaran yang menganggap benda-benda dan idea seolah-olah manusia. biar sejuta kali kaumerayu. 1) Kereta itu kuat minum minyak. Mereka berjanji sanggup makan pasir bersama-sama. 4) Kamu hantu. macam. 2) Maimunah bunga jelita. 1) 2) 3) 4) 5) 6) 7) atau melebih-lebihkan Saya akan cincang-cincang mayatnya dan goreng dalam minyak panas . 8) Bintang-bintang tersenyum riang. seakan-akan. bak. Dalam ayat . seolah-olah. Contoh-contoh lain ialah: 1) Dia syaitan. ‘lembu’ ialah metafora. Budak itu bodoh seperti lembu. 3) Pak Ali harimau jantan.Bukan peribahasa Metafora : Metafora ialah kiasan yang tidak menggunakan bagai . ibarat. Personifikasi tidak membezakan perasaan kita kepada benda-benda yang hidup dan yang mati. Aku akan cari kamu sampai kelubang cacing sekalipun. 10) Awan menangis melihat bumi yang gersang. . 3) Bulan yang menyimpan rahsia hatiku. lautan api pun sanggupku renang. seperti dan umpama. “muram” dan macam-macam lagi. 5. bulan boleh “tersenyum”. Biar seribu kali kaumengaku. ‘lembu’ ialah perumpamaan kerana terdapat perkataan seperti sebelum ‘lembu’. Dalam ayat Budak itu lembu. 7) Aku didakap rindu. 6) Usia semakin memanjat diriku. 5) Masa memadam ingatanku padanya. Oleh yang demikian .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->