P. 1
Bunga-bunga Bahasa Dalam Penulisan Bm

Bunga-bunga Bahasa Dalam Penulisan Bm

|Views: 2,571|Likes:
Published by Azman A Kassim

More info:

Published by: Azman A Kassim on Oct 19, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/12/2013

pdf

text

original

BUNGA-BUNGA BAHASA MAKNA KIASAN Bunga-bunga bahasa, atau bahasa kiasan atau istilah Inggerisnya idiom

ialah ungkapanungkapan yang maknanya tidak boleh diketahui daripada makna perkataan itu sendiri ataupun daripada susunan tatabahasanya. Bentuk-bentuk kiasan dalam bahasa Melayu ialah peribahasa, perumpamaan, simpulan, pepatah, bidalan, metafora, personifikasi dan hiperbola. Dalam contoh-contoh di bawah, makna perkataan yang gelap tidak dapat diketahui daripada makna asal perkataan itu ataupun daripada kedudukannya dalam ayat. 1) Dia pergi menimba ilmu di Korea. 2) Atas alasan apa dia enggan belajar lagi? 3) Belum apa-apa dia sudah merendah diri. 4) Aminah masuk bertanding menerusi cawangan Kampung Selamat. 5) Kata orang, cinta itu buta. 6) Mengapakah perlu dikaitkan soal wang dengan kebahagiaan? 7) Mereka seperti belangkas. 8) Rumah itu duniaku. 9) Kempen menghijaukan bumi. 10) Jangan jadi Si Kitol. Setiap generasi menerbitkan bahasa kiasan mereka sendiri, oleh itu kebanyakan bahasa kiasan yang terakam dalam karya-karya lama tidak lagi difahami dan digunakan oleh generasi hari ini. Sebagai contoh, bentuk lama otak bergeliga mempunyai padanan moden otak komputer, dan bentuk harapkan pagar,pagar makan padi mempunyai padanan modennya, harapkan tin jaga biskut,/ tin makan biskut. Antara peribahasa moden hari ini ialah tiup trompet sendiri , kayupengukur, mulut laser, seperti tiang telefon, pasar tani, mati kant, calon bebas, rundingan meja bulat, hitam putih, buku hijau dan banyak lagi. Dalam bahasa Melayu bentuk-bentuk bahasa kiasan dapat diklasifikasikan seperti berikut:

tetapi gunakanIah peribahasa yang telah ada dalam adat budaya Melayu untuk menyatakan perasaan. bak.ditetak tak makan. Istilah Inggeris bagi perumpamaan ialah simile.ulang tahun tarikh lahir.tidak berdaya-upaya atau terlalu sakit. macam. dijual tak laku . Kita tidak perlu berterus terang kepada seseorang jika takut melukai hatinya. Oleh sebab itu. teladan dan pengajaran untuk menghiasi karangan dan percakapan. . vi) Bak mentimun bengkok .sesuatu yang tidak mendatangkan sebarang faedah. Penilaian itu ialah emosi yang kuat. Dalam ayat Budak itu seperti lembu.menyimpan rahsia yang lambat laun akan diketahui juga oleh orang. budak dan lembu dianggap menyerupai satu sama lain.kaum keluarga tidak akan membiarkan kita menderita sendiri. hampir-hampir mati. ii) Bagai burung dalam sangkar . Maksud yang dibawa itu berlainan danpada makna asalnya. Perumpamaan menerangkan penilian kita terhadap sesuatu. peribahasa mengandungi falsafah hidup dan nilai moral yang tinggi. iv) Ibarat mencangkul angin. seolab-olah.nasib baik.mata terlepas badan terkurung . 2) Langkah kanan . peribahasa ialah susunan kata yang pendek dengan makna yang luas. Peribahasa juga sering digunakan sebagai kiasan. peribahasa dapat digunakan sebagai pedoman hidup yang berhikmat besar. ibarat. Simpulan Bahasa : SimpuIan bahasa ialah ungkapan yang biasanya terdiri daripada dua atau tiga perkataan dan mempunyai makna yang berlainan sama sekali daripada makna asal perkataan-perkataan tersebut.hidup yang tidak bebas kerana terkongkong oleh adat.angan-angan yang tidak disertai usaha. vii) Macam ikan kena tuba . iii) Umpama membungkus api . tidak akan karam sebelah . Antara bentuk peribahasa yang sering digunakan dalam kehidupan masyarakat Melayu ialah simpulan bahasa. memuji atau menasihatinya. seperti dan umpama. viii) Ibarat perahu. pepatah. Berikut ialah contoh-contoh perumpamaan tradisional: i) Laksana golok kayu .tidak dianggap penting dan diketepikan orang. v) Laksana perempuan mandul baru beranak . bidalan dan kata-kata hikmat Perumpamaan : Perumpamaan ialah perbandingan makna yang sangat jelas kerana didahului oleh perkataan bagai.PERIBAHASA Peribahasa merupakan suatu kiasan atau bunga bahasa dalam kata-kata yang mampu menggambarkan sesuatu maksud yang tertentu. sedap didengar dan indah perkataannya. Menurut Za’ba. mengandungi kebenaran. peraturan dan kuasa. Berikut ialah contoh-contoh simpulan bahasa: 1) Hari jadi . Pada umumnya.kegembiraan dan kesyukuran yang amat sangat kerana mendapat sesuatu yang hampir-hampir putus asa. perumpamaan.

8) Lampu hijau . Pepatah memiliki ciri-ciri puisi tradisional Melayu. 4) Orang asing . maka kerja-kerja akan tergendala. patah keris alamat mati .memerlukan banyak waktu. Bidalan: Bidalan ialah pepatah atau peribahasa yang berfungsi sebagai nasihat .segala perbuatan dan kata-kata tertentu ada tujuan dan maksud di sebaliknya.kalau tidak mahir dalam sesuatu bidang jangan pandai-pandai mencuba bidang itu. 8) Tutup lutut terbuka pusat. baik perasaan. 2) Pada sangka pohon beringin. 6) Tembak beralamat. ke lurah sama dituruni bekerjasama dan tolong-menolong dalam semua pekerjaan. nak ramai bertabur urai – jimat cermat ialah tangga kejayaan. Berikut ialah contoh-contoh pepatah Melayu: 1) Nak kaya berdikit-dikit. tidak menyebelahi mana-mana pihak.segala sesuatu. ilmu dan pengajaran yang sangat berguna. Makna ungkapan-ungkapan itu tidak berubah-ubah. 2) Jangan bijak terpijak.jangan berasa diri bijak tetapi dihina orang. 6) Isteri muda . Bidalan mempunyai nilai. tujuan yang bermaksud . berat sama dipikul. rupa-rupanya miskin. lepas satu tapi tertangkap pada yang lain. 3) Kalau kail panjang sejengkal. 7) Zaman beralih. . 9) Meriam buluh .kerja yang sudah dimulakan hendaklah diselesaikan.apabila alat-alat kerja sudah rosak atau hilang. kiranya tersandar dipunggur lapuk .isteri kedua. biar bodoh asal suka bertanya.menyangka dapat berkahwin dengan orang kaya. 5) Buka mulut .3) Makan masa . 3) Patah lidah alamat kalah. pasti akan berjaya. 7) Jalan tengah .bercakap.warganegara negara lain. lautan dalam jangan diduga . bersikap tolak-ansur. ke bukit sama didaki. peraturan. 5) Tak lekang dek panas.izin untuk melakukan sesuatu. rekaan dan ilmu pengetahuan akan berubah mengikut perkembangan masa.sesuatu yang baik dan mulia akan kekal sepanjang masa.mengambil kira semua perkara. 4) Ringan sama dijinjing.mencari nafkah secara bekerja dengan majikan. biar bodoh bersuluh . akibatnya buruk. tak lapuk dek hujan . musim bertukar . Pepatah: Pepatah atau perbi!angan ialah ungkapan-ungkapan yang berasal-usul daripada pusaka adat resam. 10) Makan gaji . murah hati ialah tangga tuah.mengaku pandai melakukan sesuatu perkara tetapi dusta belaka.terlalu banyak melakukan kesilapan atau kesalahan. Pepatah berfungsi sebagai pedoman hidup anggota masyarakat yang mengamalkan sesuatu adat resam. Berikut ialah contoh-contoh bidalan: 1) Jika pandai menggunting hendaklah pandai menjahitnya . baik senang mahupun susah. lepas kaki leher terjerat . peringatan dan sebagainya kepada masyarakat.

4) Kamu hantu. lautan api pun sanggupku renang. 7) Aku didakap rindu. Hiperbola: Hiperbola ialah bentuk-bentuk ungkapan yang memperbesar makna yang hendak disampaikan. 2) Maimunah bunga jelita. 4) Matahari membakar dunia. Mereka berjanji sanggup makan pasir bersama-sama. Demi cintaku padamu. Mereka kutu jalan. 3) Pak Ali harimau jantan. seolah-olah. seolah-olah bulan ialah manusia. Aku akan cari kamu sampai kelubang cacing sekalipun. 3) Bulan yang menyimpan rahsia hatiku. 1) Kereta itu kuat minum minyak. ‘lembu’ ialah perumpamaan kerana terdapat perkataan seperti sebelum ‘lembu’. 2) Angin yang membisikkan nada cinta. 6) Usia semakin memanjat diriku. seperti dan umpama. menurut emosi kita. bulan boleh “tersenyum”. ibarat. bak. 1) 2) 3) 4) 5) 6) 7) atau melebih-lebihkan Saya akan cincang-cincang mayatnya dan goreng dalam minyak panas . biar sejuta kali kaumerayu. “belayar”. Personifikasi: Personifikasi ialah gambaran yang menganggap benda-benda dan idea seolah-olah manusia. . Dalam ayat . Dalam ayat Budak itu lembu. Biar seribu kali kaumengaku. ‘lembu’ ialah metafora. Kami mengucapkan ribuan terima kasih. Mereka memohon jutaan maaf. 9) Air laut menyentuh pantai. 5. “muram” dan macam-macam lagi. seakan-akan.Bukan peribahasa Metafora : Metafora ialah kiasan yang tidak menggunakan bagai . 5) Masa memadam ingatanku padanya. Oleh yang demikian . macam. aku tetap tidak setuju. “merenung”. Contoh-contoh lain ialah: 1) Dia syaitan. Budak itu bodoh seperti lembu. 10) Awan menangis melihat bumi yang gersang. 8) Bintang-bintang tersenyum riang. Personifikasi tidak membezakan perasaan kita kepada benda-benda yang hidup dan yang mati.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->