BUNGA-BUNGA BAHASA MAKNA KIASAN Bunga-bunga bahasa, atau bahasa kiasan atau istilah Inggerisnya idiom

ialah ungkapanungkapan yang maknanya tidak boleh diketahui daripada makna perkataan itu sendiri ataupun daripada susunan tatabahasanya. Bentuk-bentuk kiasan dalam bahasa Melayu ialah peribahasa, perumpamaan, simpulan, pepatah, bidalan, metafora, personifikasi dan hiperbola. Dalam contoh-contoh di bawah, makna perkataan yang gelap tidak dapat diketahui daripada makna asal perkataan itu ataupun daripada kedudukannya dalam ayat. 1) Dia pergi menimba ilmu di Korea. 2) Atas alasan apa dia enggan belajar lagi? 3) Belum apa-apa dia sudah merendah diri. 4) Aminah masuk bertanding menerusi cawangan Kampung Selamat. 5) Kata orang, cinta itu buta. 6) Mengapakah perlu dikaitkan soal wang dengan kebahagiaan? 7) Mereka seperti belangkas. 8) Rumah itu duniaku. 9) Kempen menghijaukan bumi. 10) Jangan jadi Si Kitol. Setiap generasi menerbitkan bahasa kiasan mereka sendiri, oleh itu kebanyakan bahasa kiasan yang terakam dalam karya-karya lama tidak lagi difahami dan digunakan oleh generasi hari ini. Sebagai contoh, bentuk lama otak bergeliga mempunyai padanan moden otak komputer, dan bentuk harapkan pagar,pagar makan padi mempunyai padanan modennya, harapkan tin jaga biskut,/ tin makan biskut. Antara peribahasa moden hari ini ialah tiup trompet sendiri , kayupengukur, mulut laser, seperti tiang telefon, pasar tani, mati kant, calon bebas, rundingan meja bulat, hitam putih, buku hijau dan banyak lagi. Dalam bahasa Melayu bentuk-bentuk bahasa kiasan dapat diklasifikasikan seperti berikut:

Oleh sebab itu. bidalan dan kata-kata hikmat Perumpamaan : Perumpamaan ialah perbandingan makna yang sangat jelas kerana didahului oleh perkataan bagai.tidak dianggap penting dan diketepikan orang. seperti dan umpama. budak dan lembu dianggap menyerupai satu sama lain. memuji atau menasihatinya. vi) Bak mentimun bengkok . hampir-hampir mati.kegembiraan dan kesyukuran yang amat sangat kerana mendapat sesuatu yang hampir-hampir putus asa.ulang tahun tarikh lahir. Maksud yang dibawa itu berlainan danpada makna asalnya.angan-angan yang tidak disertai usaha. ibarat.menyimpan rahsia yang lambat laun akan diketahui juga oleh orang. teladan dan pengajaran untuk menghiasi karangan dan percakapan. peribahasa ialah susunan kata yang pendek dengan makna yang luas.mata terlepas badan terkurung .kaum keluarga tidak akan membiarkan kita menderita sendiri.PERIBAHASA Peribahasa merupakan suatu kiasan atau bunga bahasa dalam kata-kata yang mampu menggambarkan sesuatu maksud yang tertentu. bak. peraturan dan kuasa. peribahasa dapat digunakan sebagai pedoman hidup yang berhikmat besar. ii) Bagai burung dalam sangkar . Perumpamaan menerangkan penilian kita terhadap sesuatu. Antara bentuk peribahasa yang sering digunakan dalam kehidupan masyarakat Melayu ialah simpulan bahasa. sedap didengar dan indah perkataannya. iii) Umpama membungkus api . viii) Ibarat perahu. Dalam ayat Budak itu seperti lembu. vii) Macam ikan kena tuba . dijual tak laku . tidak akan karam sebelah . pepatah. Simpulan Bahasa : SimpuIan bahasa ialah ungkapan yang biasanya terdiri daripada dua atau tiga perkataan dan mempunyai makna yang berlainan sama sekali daripada makna asal perkataan-perkataan tersebut. Pada umumnya.tidak berdaya-upaya atau terlalu sakit. tetapi gunakanIah peribahasa yang telah ada dalam adat budaya Melayu untuk menyatakan perasaan. Berikut ialah contoh-contoh simpulan bahasa: 1) Hari jadi . Istilah Inggeris bagi perumpamaan ialah simile. Menurut Za’ba. Peribahasa juga sering digunakan sebagai kiasan.hidup yang tidak bebas kerana terkongkong oleh adat. . Penilaian itu ialah emosi yang kuat. Berikut ialah contoh-contoh perumpamaan tradisional: i) Laksana golok kayu . v) Laksana perempuan mandul baru beranak .sesuatu yang tidak mendatangkan sebarang faedah. seolab-olah.nasib baik. perumpamaan. Kita tidak perlu berterus terang kepada seseorang jika takut melukai hatinya. macam. peribahasa mengandungi falsafah hidup dan nilai moral yang tinggi. mengandungi kebenaran. iv) Ibarat mencangkul angin.ditetak tak makan. 2) Langkah kanan .

lepas satu tapi tertangkap pada yang lain.sesuatu yang baik dan mulia akan kekal sepanjang masa.mengaku pandai melakukan sesuatu perkara tetapi dusta belaka. 6) Isteri muda . ilmu dan pengajaran yang sangat berguna. . ke lurah sama dituruni bekerjasama dan tolong-menolong dalam semua pekerjaan. Berikut ialah contoh-contoh pepatah Melayu: 1) Nak kaya berdikit-dikit. 6) Tembak beralamat. 5) Tak lekang dek panas. tidak menyebelahi mana-mana pihak. Bidalan mempunyai nilai.mengambil kira semua perkara. patah keris alamat mati .apabila alat-alat kerja sudah rosak atau hilang.bercakap. peringatan dan sebagainya kepada masyarakat. biar bodoh asal suka bertanya. berat sama dipikul. 3) Patah lidah alamat kalah. peraturan. nak ramai bertabur urai – jimat cermat ialah tangga kejayaan. tak lapuk dek hujan .3) Makan masa . 8) Tutup lutut terbuka pusat. murah hati ialah tangga tuah. 4) Ringan sama dijinjing.kalau tidak mahir dalam sesuatu bidang jangan pandai-pandai mencuba bidang itu.terlalu banyak melakukan kesilapan atau kesalahan. Pepatah berfungsi sebagai pedoman hidup anggota masyarakat yang mengamalkan sesuatu adat resam.menyangka dapat berkahwin dengan orang kaya. tujuan yang bermaksud . Pepatah memiliki ciri-ciri puisi tradisional Melayu. 5) Buka mulut .mencari nafkah secara bekerja dengan majikan. Pepatah: Pepatah atau perbi!angan ialah ungkapan-ungkapan yang berasal-usul daripada pusaka adat resam. maka kerja-kerja akan tergendala.jangan berasa diri bijak tetapi dihina orang.memerlukan banyak waktu. bersikap tolak-ansur. 10) Makan gaji . Berikut ialah contoh-contoh bidalan: 1) Jika pandai menggunting hendaklah pandai menjahitnya . baik senang mahupun susah. rekaan dan ilmu pengetahuan akan berubah mengikut perkembangan masa.kerja yang sudah dimulakan hendaklah diselesaikan.warganegara negara lain. baik perasaan. 2) Jangan bijak terpijak.izin untuk melakukan sesuatu. akibatnya buruk. 3) Kalau kail panjang sejengkal.segala sesuatu. kiranya tersandar dipunggur lapuk . biar bodoh bersuluh . lautan dalam jangan diduga . 9) Meriam buluh .isteri kedua. 7) Zaman beralih. rupa-rupanya miskin. 7) Jalan tengah .segala perbuatan dan kata-kata tertentu ada tujuan dan maksud di sebaliknya. pasti akan berjaya. ke bukit sama didaki. 8) Lampu hijau . lepas kaki leher terjerat . 2) Pada sangka pohon beringin. Bidalan: Bidalan ialah pepatah atau peribahasa yang berfungsi sebagai nasihat . 4) Orang asing . musim bertukar . Makna ungkapan-ungkapan itu tidak berubah-ubah.

5. 8) Bintang-bintang tersenyum riang. Aku akan cari kamu sampai kelubang cacing sekalipun. 1) Kereta itu kuat minum minyak. 2) Maimunah bunga jelita. “muram” dan macam-macam lagi. 4) Kamu hantu. bulan boleh “tersenyum”. “merenung”. . ibarat. Personifikasi: Personifikasi ialah gambaran yang menganggap benda-benda dan idea seolah-olah manusia. lautan api pun sanggupku renang. ‘lembu’ ialah metafora. Oleh yang demikian . seperti dan umpama. Mereka memohon jutaan maaf. aku tetap tidak setuju. Biar seribu kali kaumengaku. Mereka kutu jalan. Demi cintaku padamu. 1) 2) 3) 4) 5) 6) 7) atau melebih-lebihkan Saya akan cincang-cincang mayatnya dan goreng dalam minyak panas . 2) Angin yang membisikkan nada cinta. macam. Dalam ayat . “belayar”. 9) Air laut menyentuh pantai. 7) Aku didakap rindu. Budak itu bodoh seperti lembu. Mereka berjanji sanggup makan pasir bersama-sama. seakan-akan. seolah-olah bulan ialah manusia. ‘lembu’ ialah perumpamaan kerana terdapat perkataan seperti sebelum ‘lembu’. seolah-olah. 3) Bulan yang menyimpan rahsia hatiku. Kami mengucapkan ribuan terima kasih. bak. menurut emosi kita. 4) Matahari membakar dunia. 6) Usia semakin memanjat diriku. 3) Pak Ali harimau jantan. 5) Masa memadam ingatanku padanya. Hiperbola: Hiperbola ialah bentuk-bentuk ungkapan yang memperbesar makna yang hendak disampaikan.Bukan peribahasa Metafora : Metafora ialah kiasan yang tidak menggunakan bagai . Dalam ayat Budak itu lembu. 10) Awan menangis melihat bumi yang gersang. Contoh-contoh lain ialah: 1) Dia syaitan. biar sejuta kali kaumerayu. Personifikasi tidak membezakan perasaan kita kepada benda-benda yang hidup dan yang mati.