BUNGA-BUNGA BAHASA MAKNA KIASAN Bunga-bunga bahasa, atau bahasa kiasan atau istilah Inggerisnya idiom

ialah ungkapanungkapan yang maknanya tidak boleh diketahui daripada makna perkataan itu sendiri ataupun daripada susunan tatabahasanya. Bentuk-bentuk kiasan dalam bahasa Melayu ialah peribahasa, perumpamaan, simpulan, pepatah, bidalan, metafora, personifikasi dan hiperbola. Dalam contoh-contoh di bawah, makna perkataan yang gelap tidak dapat diketahui daripada makna asal perkataan itu ataupun daripada kedudukannya dalam ayat. 1) Dia pergi menimba ilmu di Korea. 2) Atas alasan apa dia enggan belajar lagi? 3) Belum apa-apa dia sudah merendah diri. 4) Aminah masuk bertanding menerusi cawangan Kampung Selamat. 5) Kata orang, cinta itu buta. 6) Mengapakah perlu dikaitkan soal wang dengan kebahagiaan? 7) Mereka seperti belangkas. 8) Rumah itu duniaku. 9) Kempen menghijaukan bumi. 10) Jangan jadi Si Kitol. Setiap generasi menerbitkan bahasa kiasan mereka sendiri, oleh itu kebanyakan bahasa kiasan yang terakam dalam karya-karya lama tidak lagi difahami dan digunakan oleh generasi hari ini. Sebagai contoh, bentuk lama otak bergeliga mempunyai padanan moden otak komputer, dan bentuk harapkan pagar,pagar makan padi mempunyai padanan modennya, harapkan tin jaga biskut,/ tin makan biskut. Antara peribahasa moden hari ini ialah tiup trompet sendiri , kayupengukur, mulut laser, seperti tiang telefon, pasar tani, mati kant, calon bebas, rundingan meja bulat, hitam putih, buku hijau dan banyak lagi. Dalam bahasa Melayu bentuk-bentuk bahasa kiasan dapat diklasifikasikan seperti berikut:

peraturan dan kuasa. seperti dan umpama. teladan dan pengajaran untuk menghiasi karangan dan percakapan. Dalam ayat Budak itu seperti lembu.PERIBAHASA Peribahasa merupakan suatu kiasan atau bunga bahasa dalam kata-kata yang mampu menggambarkan sesuatu maksud yang tertentu. iv) Ibarat mencangkul angin.nasib baik. vii) Macam ikan kena tuba . tidak akan karam sebelah . tetapi gunakanIah peribahasa yang telah ada dalam adat budaya Melayu untuk menyatakan perasaan. budak dan lembu dianggap menyerupai satu sama lain.kegembiraan dan kesyukuran yang amat sangat kerana mendapat sesuatu yang hampir-hampir putus asa. iii) Umpama membungkus api . seolab-olah. peribahasa ialah susunan kata yang pendek dengan makna yang luas. v) Laksana perempuan mandul baru beranak . Perumpamaan menerangkan penilian kita terhadap sesuatu. macam.mata terlepas badan terkurung .tidak berdaya-upaya atau terlalu sakit. Menurut Za’ba. dijual tak laku . . Simpulan Bahasa : SimpuIan bahasa ialah ungkapan yang biasanya terdiri daripada dua atau tiga perkataan dan mempunyai makna yang berlainan sama sekali daripada makna asal perkataan-perkataan tersebut. hampir-hampir mati. Penilaian itu ialah emosi yang kuat. vi) Bak mentimun bengkok . Berikut ialah contoh-contoh simpulan bahasa: 1) Hari jadi .menyimpan rahsia yang lambat laun akan diketahui juga oleh orang. pepatah. ii) Bagai burung dalam sangkar . Maksud yang dibawa itu berlainan danpada makna asalnya.ditetak tak makan.sesuatu yang tidak mendatangkan sebarang faedah. sedap didengar dan indah perkataannya. viii) Ibarat perahu. Oleh sebab itu. perumpamaan. memuji atau menasihatinya. Peribahasa juga sering digunakan sebagai kiasan.hidup yang tidak bebas kerana terkongkong oleh adat.angan-angan yang tidak disertai usaha. Antara bentuk peribahasa yang sering digunakan dalam kehidupan masyarakat Melayu ialah simpulan bahasa. Berikut ialah contoh-contoh perumpamaan tradisional: i) Laksana golok kayu . Istilah Inggeris bagi perumpamaan ialah simile.ulang tahun tarikh lahir. 2) Langkah kanan . bak.tidak dianggap penting dan diketepikan orang.kaum keluarga tidak akan membiarkan kita menderita sendiri. peribahasa dapat digunakan sebagai pedoman hidup yang berhikmat besar. ibarat. Pada umumnya. peribahasa mengandungi falsafah hidup dan nilai moral yang tinggi. Kita tidak perlu berterus terang kepada seseorang jika takut melukai hatinya. bidalan dan kata-kata hikmat Perumpamaan : Perumpamaan ialah perbandingan makna yang sangat jelas kerana didahului oleh perkataan bagai. mengandungi kebenaran.

9) Meriam buluh . peringatan dan sebagainya kepada masyarakat.terlalu banyak melakukan kesilapan atau kesalahan. Bidalan: Bidalan ialah pepatah atau peribahasa yang berfungsi sebagai nasihat . berat sama dipikul. Makna ungkapan-ungkapan itu tidak berubah-ubah. 4) Ringan sama dijinjing.isteri kedua.segala perbuatan dan kata-kata tertentu ada tujuan dan maksud di sebaliknya.izin untuk melakukan sesuatu. Pepatah memiliki ciri-ciri puisi tradisional Melayu. Berikut ialah contoh-contoh pepatah Melayu: 1) Nak kaya berdikit-dikit. 4) Orang asing . akibatnya buruk. 10) Makan gaji .sesuatu yang baik dan mulia akan kekal sepanjang masa.mencari nafkah secara bekerja dengan majikan. Bidalan mempunyai nilai. tak lapuk dek hujan .bercakap.memerlukan banyak waktu.warganegara negara lain. rekaan dan ilmu pengetahuan akan berubah mengikut perkembangan masa. 7) Zaman beralih. 7) Jalan tengah . 3) Kalau kail panjang sejengkal. peraturan. biar bodoh bersuluh . 2) Pada sangka pohon beringin.kalau tidak mahir dalam sesuatu bidang jangan pandai-pandai mencuba bidang itu. 5) Tak lekang dek panas. nak ramai bertabur urai – jimat cermat ialah tangga kejayaan. 8) Tutup lutut terbuka pusat.segala sesuatu. Berikut ialah contoh-contoh bidalan: 1) Jika pandai menggunting hendaklah pandai menjahitnya . kiranya tersandar dipunggur lapuk . 3) Patah lidah alamat kalah. patah keris alamat mati .kerja yang sudah dimulakan hendaklah diselesaikan. Pepatah: Pepatah atau perbi!angan ialah ungkapan-ungkapan yang berasal-usul daripada pusaka adat resam. tidak menyebelahi mana-mana pihak. baik senang mahupun susah. lepas kaki leher terjerat . 6) Isteri muda . 5) Buka mulut .menyangka dapat berkahwin dengan orang kaya. biar bodoh asal suka bertanya. murah hati ialah tangga tuah. 6) Tembak beralamat. baik perasaan. Pepatah berfungsi sebagai pedoman hidup anggota masyarakat yang mengamalkan sesuatu adat resam.3) Makan masa . .apabila alat-alat kerja sudah rosak atau hilang.jangan berasa diri bijak tetapi dihina orang. ke bukit sama didaki. rupa-rupanya miskin. tujuan yang bermaksud .mengambil kira semua perkara. maka kerja-kerja akan tergendala. lautan dalam jangan diduga . lepas satu tapi tertangkap pada yang lain. ke lurah sama dituruni bekerjasama dan tolong-menolong dalam semua pekerjaan.mengaku pandai melakukan sesuatu perkara tetapi dusta belaka. musim bertukar . ilmu dan pengajaran yang sangat berguna. bersikap tolak-ansur. pasti akan berjaya. 8) Lampu hijau . 2) Jangan bijak terpijak.

Personifikasi: Personifikasi ialah gambaran yang menganggap benda-benda dan idea seolah-olah manusia. Oleh yang demikian . . “belayar”. bulan boleh “tersenyum”. Dalam ayat . Biar seribu kali kaumengaku. Kami mengucapkan ribuan terima kasih.Bukan peribahasa Metafora : Metafora ialah kiasan yang tidak menggunakan bagai . 4) Matahari membakar dunia. biar sejuta kali kaumerayu. ‘lembu’ ialah perumpamaan kerana terdapat perkataan seperti sebelum ‘lembu’. Mereka berjanji sanggup makan pasir bersama-sama. 2) Maimunah bunga jelita. Contoh-contoh lain ialah: 1) Dia syaitan. seperti dan umpama. 3) Bulan yang menyimpan rahsia hatiku. Budak itu bodoh seperti lembu. aku tetap tidak setuju. seakan-akan. Mereka kutu jalan. Dalam ayat Budak itu lembu. Mereka memohon jutaan maaf. 9) Air laut menyentuh pantai. bak. “muram” dan macam-macam lagi. seolah-olah bulan ialah manusia. ‘lembu’ ialah metafora. Demi cintaku padamu. 6) Usia semakin memanjat diriku. macam. menurut emosi kita. 2) Angin yang membisikkan nada cinta. ibarat. Hiperbola: Hiperbola ialah bentuk-bentuk ungkapan yang memperbesar makna yang hendak disampaikan. Aku akan cari kamu sampai kelubang cacing sekalipun. 5. 1) 2) 3) 4) 5) 6) 7) atau melebih-lebihkan Saya akan cincang-cincang mayatnya dan goreng dalam minyak panas . 1) Kereta itu kuat minum minyak. 5) Masa memadam ingatanku padanya. seolah-olah. 7) Aku didakap rindu. lautan api pun sanggupku renang. “merenung”. 8) Bintang-bintang tersenyum riang. 4) Kamu hantu. Personifikasi tidak membezakan perasaan kita kepada benda-benda yang hidup dan yang mati. 10) Awan menangis melihat bumi yang gersang. 3) Pak Ali harimau jantan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful