P. 1
Rancangan Pelajaran Tahunan Pendidikan Seni Visual Tingkatan 2

Rancangan Pelajaran Tahunan Pendidikan Seni Visual Tingkatan 2

|Views: 4,604|Likes:
Published by gee85

More info:

Published by: gee85 on Oct 19, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/18/2013

pdf

text

original

RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL 2009 TINGKATAN 2

Minggu Bidang/Tajuk Bidang-Penghasilan Seni Visual. Unit Pembelajaran1.2)Seni Visual-lukisan 2-3 Hasil Pembelajaran Aras 1-Mengumpulkan maklumat berkaitan unit pembelajaran. Aras 2-Memahami bentuk asas berkaitan dengan unit pembelajaran. Aras 3-i)Mengaplikasi asas seni reka dalam proses penghasilan karya seni halus. ii)Berkomunikasi melalui hasil yang telah dihasilkan Aras 1-Mengumpulkan maklumat berkaitan dengan unit pembelajaran. Aras 2-Memahami teknik-teknik menimbulkan ton, bentuk dan jalinan dengan menggunakan garisan. Aras 3-Mengolah hasil karya dengan kreatif Aras 1-Mengumpulkan maklumat berkaitan dengan unit pembelajaran. Aras 2-i)Mengaplikasi asas seni ABM Kertas lukisan, warna pastel, bunga raya, contoh-contoh hasil kerja. Aktiviti/Catatan Aktiviti-Melukis alam semulajadi menggunakan teknik garisan yang pelbagai dengan pensel. Tajuk- Bunga Raya Teknik-Lukisan warna pastel

Bidang-penghasilan seni visual. Unit Pembelajaran1.2)Seni Visuallukisan(pensel,pen,marker)

4

Pen,pensel, marker,kertas lukisan, botol minuman, contohcontoh lukisan (teknik garisan &titik)

Aktiviti-melukis bentuk benda buatan manusia melalui olehan garisan,titik untuk menimbulkan ton, bentuk dan jalinan. Tajuk-Botol Minuman Teknik-garisan dan titik.

6-7

Bidang-Penghasilan Seni Visual. Unit Penghasilan 1.2)Seni Halus-catan.

Warna air, warna poster,kertas lukisan, berus, palette

Aktiviti-Melukis satu catan permandangan kawasan sekolah menggunakan warna air atau warna poster.

11 Kertas likisan.reka dalam proses penghasilan karya. 8 . Teknik-basah atas basah. pensel. iv)Membandingkanbeza jenis komunikasi visual Tajuk-pemandangan kawasan sekolah saya. gunting.2)Seni Visual-Arca.media. perspektif. kecatan( painterly) dan berus kering. warna poster. Aras 2-i)mengaplikasi asas seni reka dalam proses penghasilan arca. ii)menggunakan pelbagai alat. gam. lukisan. hubungkait. . teknik dalam catan. iii)Menjalankan aktiviti secara spontan. Unit pembelajaran 1. arca. Aras 1-Mengumpulkan maklumat berkaitan arca. dengan tema yang meliputi persekitaran masyarakat pelbagai kaum. Tajuk-flora/fauna Teknik-binaan. Basah atas kering. satah.kertas keras(hardboard). Aktiviti-menghasilkan arca dengan teknik binaan. imbangan. ii)Berkomunikasi melalui aktiviti seni halus. iv)Membuat perbandingan jenisjenis komunikasi visual Aras 3-i)mengolah prinsip rekaan dan memberikan penekanan kepada-kadar banding. cantum dan tampal dengan kertas keras. iii)membuat kemasan. Bidang-Penghasilan seni visual. ii)Berkomunikasi melalui aktiviti membuat arca. pisau. iii)Menjalankan aktiviti secara spontan dan terancang.

satah dan imbangan.Aras 3i)Mengolah Prinsip Rekaan dengan memberi perhatian kepada-kadar banding. media dan teknik luakan dalam arca dengan tema yang meliputi persekitaran keluarga dan masyarakat. Teknik-Campuran 13 . gam. ii)Mengaplikasi asas seni reka dalam aktiviti. pensel. Ujian Bulanan I/Ujian Pertengahan Penggal Pertama CUTI PERTENGAHAN PENGGAL PERTAMA Bidang-Penghasilan Seni Visual Unit Pembelajaran1. cat poster. kedudukan objek. iv)membuat kemasan v)menyediakan portfolio. hubungkaitan. perspektif. Aras 2i)Membuat reka bentuk lakaran awal kotak kasut atau kotak biskut Kotak. gunting. Aktiviti-membuat reka bentuk pembungkusan biskut/kasut Tajuk-Pembungkusan Biskut/kasut. iii) Menggunakan kemahiran computer untuk meningkatkan daya kretiviti dalam proses pengwujudan idea. ii) menggunakan pelbagai alat.3)Komunikasi Visualrekabentuk Grafik(pembungkusan) Aras 1i)Membuat kajian tentang pelbagai reka bentuk kotak kasut atau kotak biskut yang sedia di pasaran.15 . pen.

ii)membuat kemasan hasil kerja. Tajuk.5)Kraf tradisional-ukiran kayu. nilai budaya. Menghasilkan dan mereka motif dan corak untuk membuat kraf tradisional. Aras 2. Bunga Timbul.ii)Menghasilkan kerja grafik secara manual atau menggunakan computer dengan memberi perhatian kepada-kadar banding. muka taip. Kayu jelutung. Membuat panel bermotifkan flora. ii)Menghasilkan kerja ukiran berdasarkan satu motif bersaiz 8x10 in. gergaji. gerudi. Unit Pembelajaran1. Aktiviti. Aras 1. iii)Mengenali beberapa orang tokoh kraf ukiran kayu. i)Mengumpul maklumat reka bentuk ukiran kayu dengan memberi perhatian kepada fungsi. 16 -18 . ii)Menghasilkan motif ukiran kayu dalam bentuk 2D. i)Mengolah motif ukiran kayu yang sesuai dengan hasil kerja dalam bentuk 2D. Aras 3i)Menghasilkan kotak pembungkusan berdasarkan tema yang diberi dengan memenuhi permintaan pasaran. satah dan imbangan. pahat. perspektif. Teknik. pisau wali. kemasan dan pemeliharaan. Aras 3.reka letak. kikir pari. iii)membanding dan membuat apresiasi terhadap hasil kerja. BidangPenghasilan seni Visual. ketam kayu.

22 23 . Tajuk: Folio perkembangan seni halus di Malaysia. iii)Menamakan tokoh seni visual dan sumbangan mereka terhadap perkembangan budaya.24 PEPERIKSAAN PERTENGAHAN PENGGAL PERTAMA CUTI PERTENGAHAN PENGGAL PERTAMA . barat dan serantau. Aras 2i)Membuat pernyataan berkaitan pengaruh seni islam.Bidang – Sejarah dan Apresiasi Seni Visual Unit PembelajaranPerkembangan Sebi Visual di Malaysia-Seni Halus (Catan) Merekabentuk dan menghasilkan barangan kraf ukiran kayu dengan menggunakan motif yang digubah. AktivitiMembuat kajian tentang sejarah perkembangan seni halus (catan) di Malaysia dari aspek tokoh. karya dan sumbangan. ii)Membuat pernyataan tentang seni visual dalam kehidupan dan budaya.20 21 . 19 . karya dan sumbangan. Aras 1Mengumpul maklumat sejarah seni halus sebelum merdeka dari aspek pengenalan. iv)menjelaskan peranan seni visual dalam kehidupan seharian. tokoh.

kertas lukisan. palette. Basah atas basah. 1. Melukis objek/alam benda dengan memberi penekanan kepada aspek unsure seni dan prinsip rekaan. Aras 1Mengumpul masklumat berkaitan tema.28 Teknik. Aras 3Mengolah prinsip rekaan dengan memberi perhatian kepada kadar banding. Tajuk. Aktiviti. kertas lukisan. media dan teknik dalam catan Krayon. satah dan imbangan.Buah-buahan Teknik-Campuran. Aras 2i)Mengaplikasi asas seni reka dalam proses penghasilan karya seni halus. beberapa jenis buah-buahan. Cat poster. pemadam. 25 . Basah atas kering Kecatan . 27 . Melukis satu catan landskap tempatan dengan menggunakan media car air yang mengutamakan keadaan atmosfera alam sekeliling.kadar banding. perspektif.BidangPenghasilan seni visual. dan imbangan. Aras 1Mengumpulkan maklumat berkaitan dengan unit pembelajaran. Aras 2Mengaplikasi asas seni reka dalam karya dan berkomunikasi.2)seni halus-catan. pensel. Aktiviti. contoh-contoh hasil kerja seni. ii)Menggunakan pelbagai teknik. Unit Pembelajaran.2)Seni visual-lukisan. Aras 3i)Mengolah prinsip rekaan dan memberi penekanan kepada. Pemandangan waktu pagi. berus. alat. hubungkait kedudukan objek. Tajuk. Unit Pembelajaran1.26 BidangPenghasilan seni visual. kedudukan objek. ii)Mengenali bebrapa orang tokoh seni halus yang popular di Malaysia.

pisau ukir. Aras 1Kad manila. .5)Kraf Tradisional-Tekad Aras 3 i)mengaplikasi asas seni reka dalam proses penghasilan karya seni halus. v)menyediakan folio. i. Aras 1 Mengumpul maklumat berkaitan dengan unit pembelajaran. Aktiviti Mencetak dengan menggunakan kayu atau kepingan lino. kemasan dan pemiliharan.Bidang. iii)menggunakan kemahiran computer untuk meningkatkan daya kretiviti dalam proses pewujudan idea.Menghasilkan motif tekad dalam Aktiviti Mengenalpasti motif dalam mereka corak dan membuat kraf tradisional. bentuk tekad dengan memberi pemidang. iv)membuat kemasan.2)Seni Halus-cetakan. ii)berkomunikasi melalui aktiviti seni halus. Kayu. coban. ii. 1. warna. Tajuk Hidupan laut. kertas.Mengumpul maklumat reka gam. benang kait. iii)menjalankan aktiviti secara spontan dan terancang. Unit Pembelanjaran. perhatian kepada fungsi nilai budaya. Unit Pembelajaran1. 29 -31 32 -33 Bidang –Penghasilan seni visual. Aras 2 Memahami asas seni reka yang berkaitan dengan unit pembelajaran(unsure seni dan prinsip rekaan). roler. Tajuk-tekad bermotif flora. Berus kering. lino. Teknik. jarum. kain kapas. Cetakan kayu/lino. dengan tema yang dapat memupuk semangat cinta kepada alam sekitar. Penghasilan seni visual.

bentuk 2D. Teknik-tekad gubah. Aras 3Mereka bentuk dan menghasilkan barangan kraf tekad dengan menggunakan motif yang digubahkan. UJIAN PERTENGAHAN PENGGAL KE 2 . ii.Menghasilkan kerja tekad berdasarkan motif bersaiz 4x5inci.Mengolah motif tekad yang sesuai dengan hasil kerja dalam bentuk 2D.Mengenali beberapa orang tokoh krag tekad. iii. Aras 2i.

38 iii)menghasilkan poster secara manual atau computer dengan memberi penekanan kepadareka letak. media campuran. berus. TajukPoster Hari Kemerdekaan. Aras 3. kontra. gunting. . Teknik Campuran. cara penyelesaian masalah untuk membuat poster. kertas warna. cat poster. imbangan. kadar banding. i)menghasilkan kerja grafik berdasarkan tema yang diberi dengan menyatakan semangat patriotisme. Contoh-contoh poster. i)mengumpul gambar serta maklumat yang berkaitan dengan sejarah kemerdekaan tanah air. kertas lukisan. kertas A4. 1. perspektif. 36 . Aras 2. computer. ii)membuat kajian tentang kombinasi warna yang sesuai dengan tema. pensel. ii)membuat kajian mudah berkaitan-idea. Penghasilan seni visual. muka taip.3)Komunikasi visual-reka bentuk grafik(poster) Aras 1.Bidang. car air. ii)membuat perbandingan dan apresiasi tentang poster yang dihasilkan. gam. Unit pembelajaran. Aktiviti Melukis dan menghasilkan reka bentuk poster. i)membuat penerokaan tentang reka letak muka taip dan imej.

Membuat pernyataan berkaitan pengaruh seni islam. Mengumpul maklumat sejarah seni halus sebelum merdeka dan kraf tradisional dari aspek pengenalan.Membandingbeza pengaruh seni islam. Aras 3. barat dan serantau dengan seni halus dan kraf tradisional di Malaysia.membuat pernyataan tentang seni visual dalam kehidupan dan budaya.Menghurai perkembangan kraf ukiran kayu dan tekad tradisional dari aspek penegnalan tokoh dan sumbangan. ii. Aras 1. . Buku-buku rujukan.42 Aras 2 i. 39 . Aktiviti Membuat kajian tentang sejarah perkembangan seni halus dan kraf tradisional di Malaysia dari aspek tokoh. i. karya dan sumbangan. tokoh. Tajuk: Folio perkembangan seni halus dan kraf tradisional di Malaysia. barat dan serantau. karya dan sumbangan.Bidang Sejarah dan Apresiasi seni visual Unit PembelajaranPerkembangan seni visual di Malaysia-seni halus( catan dan cetakan dan kraf tradisional. iii.

Menamakan tokoh seni visual dan sumbangan mereka terhadap perkembangan budaya. iii.ii.Menyediakan portfolio. iv. PEPERIKSAAN SEMESTER KE 2 .Menjelaskan peranan seni visual dalam kehidupan seharian.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->