INSTITUT PENDIDIKAN GURU MALAYSIA, KAMPUS DARULAMAN, 06000 BANDAR DARUL AMAN JITRA, KEDAH DARUL AMAN

ISL 2
(AMALAN KESELAMATAN DIRI)
NAMA KELAS : : ZAINAB BT ZAKARIA PISMP PENDIDIKAN KHAS 2 EMPAT ENCIK AZMI BIN ABU BAKAR

SEMESTER : PENSYARAH :

Proses ini bermula daripada kesedaran serta kemahuan ibu bapa untuk menjadikan rumah sebagai sebuah tempat perlindungan yang selamat. Hampir bersilang dan anjung rumah tidak boleh dicapai oleh kanak-kanak  semua kebakaran bermula dengan penghisap rokok yang cuai yang tidak memadam api puntung rokok sepenuhnya. Berikut adalah senarai perkara-perkara yang boleh dilakukan untuk menjadikan rumah sebagai tempat perlindungan yang selamat: Jangan tinggalkan objek-objek kecil terbiar di merata  tempat. Simpan ubat/bahan-bahan mudah terbakar/sabun/racun Rangkakan satu pelan keselamatan untuk kebakaran.   Pagarkan kawasan disekeliling kolam mandi anda. Bayi dan kanak-kanak kecil boleh tercekik apabila meletakkan objekobjek kecil dalam mulut atau boleh mencederakan diri dengan meletakkannya ke dalam hidung  Pastikan tingkap rumah anda dilengkapi dengan besi Jangan amalkan tabiat merokok di dalam rumah.Soalan Senaraikan lapan amalan keselamatan diri yang diamalkan oleh orang ramai di tiga premis seperti : 1)Rumah 2) Sekolah 3)Tempat Ibadat Amalan Keselamatan Diri Di Rumah Menjadikan rumah sebagai sebuah rumah yang selamat untuk kanak-kanak adalah satu proses yang rumit dan terperinci. Beli sebuah alat pemadam api untuk disimpan di dalam rumah seperti pembasmi kuman atau penyembur serangga ditempat yang .   rumah.

 Jangan biarkan alat elektrik yang rosak di rumah. Menekankan aspek keselamatan melalui pengajaran.smartgeneration.jauh dari capaian kanak-kanak.com/pekelilinghem. Antara amalan keselamatan diri yang perlu dilakukan adalah seperti berikut : sistem kawalan rekod yang kemas Mengawasi kawasan dengan kerap menyediakan tempat berkumpul yang selamat dan terkawal. Sistem berteman Menjadikan peraturan keselamatan sebagai sebagai peraturan sekolah Pakaian mestilah sesuai dengan peraturan sekolah     http://semekanet99. Labelkan benda-benda yang berbahaya sebagai tanda amaran kepada kanak-kanak.  dalam rumah dengan pelekat-pelekat yang boleh dikenalpasti oleh kanakkanak sebagai bahan yang berbahaya dan tidak boleh disentuh http://www.latihan.htm .com. kerana Labelkan semua bahan-bahan beracun yang disimpan anak anda mungkin akan cuba menggunakannya.my/index.php/halaman_pengguna/init/1/30 Amalan Keselamatan Diri di Sekolah Keselamatan di sekolah adalah penting bagi melahirkan individu yang sihat dan selamat untuk merangsang kecemerlang pembelajaran dari segi JERI selaras dengan Falsafah Pendidikan Negara.tripod. bimbingan dan amalan.     memaklumkan kepada ibu bapa mengenai penggal dan aktiviti sekolah. peraturan.

Curahkan tandas selepas digunakan. Pastikan semua pili paip ditutup selepas digunakan. Cuci tangan sebelum keluar tandas.edu. www..my/. Patuh kepada arahan guru pada setiap masa B. C. Memastikan keadaan kelas sentaiasa kemas.TINDAKAN PELAJAR DI SEKOLAH A. Sentiasa mengamalkan nilai-nilai murni. Mengaja kebersihan dan keselamatan fizikal kelas. E. Menjelaskan kepada pelajar tentang peraturan keselamatan. Memastiakan inventori kelas dalam keadaan selamat Amalan Keselamatan Diri Di Tandas Awam Tindakan semua pengguna tandas: 1) 2) 3) 4) 5) 6) 7) Jangan menconteng dan melakukan vandalisme di dalam tandas. D. Mengambil tindakan segara di atas sebarang salahlaku pelajar.smksungaitapang. Menguatkan peraturan keselamatan sekolah C. TINDAKAN GURU/PENTADBIR A.. B. Jangan bergurau dan merokok di dalam tandas Jangan melakukan perbuatan yang tidak senonoh. Bekerjasama untuk menjaga kebersihan tandas. bersih dan teratur./polisi%20sekolah%20selamat%202009%20(HEM)/ .

9) Melaporkan sebarang kerosakkan untuk dibaikpulih dengan segera. www.my/. 3) Pelajar tidak boleh membawa sebarang makanan dan minuman ke dalam surau. 2) Alas kaki tidak dibenarkan dibawa masuk kedalam surau dan ia hendaklah disusun dengan di bahagian tangga surau.. 8) Memastikan lantai untuk mengambil wuduk bersih dan tidak licin. 10)Memastikan semua peralatan elektrik disimpan dengan selamat.. 11)Memastikan pintu pagar sentiasa dikunci sekiranya surau tidak digunakan./polisi%20sekolah%20selamat %202009%20(HEM)/ tidak boleh lepak. 5) Peralatan dan bahan-bahan yang terdapat dalam surau tidak boleh diubah kedudukannya ataupun dipindahkan tanpa kebenaran guru yang bertanggungjawab.smksungaitapang. 4) Pelajar surau. 7) Memastikan surau dalam keadaan bersih dan kemas sepanjang masa. 6) Pelajar tidak boleh menggunakan surau sebagai tempat untuk menukar pakaian sama ada untuk PJK atau aktiviti lain. tidur ataupun membuat bising di kawasan .Amalan Keselamatan Diri Di Tempat Ibadat (Surau Sekolah) 1) Tertakluk kepada Peraturan Am Sekolah.edu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful