P. 1
amalan keselamatan diri

amalan keselamatan diri

|Views: 97|Likes:
Published by Zainab Zakaria

More info:

Published by: Zainab Zakaria on Oct 19, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/25/2012

pdf

text

original

INSTITUT PENDIDIKAN GURU MALAYSIA, KAMPUS DARULAMAN, 06000 BANDAR DARUL AMAN JITRA, KEDAH DARUL AMAN

ISL 2
(AMALAN KESELAMATAN DIRI)
NAMA KELAS : : ZAINAB BT ZAKARIA PISMP PENDIDIKAN KHAS 2 EMPAT ENCIK AZMI BIN ABU BAKAR

SEMESTER : PENSYARAH :

Beli sebuah alat pemadam api untuk disimpan di dalam rumah seperti pembasmi kuman atau penyembur serangga ditempat yang . Proses ini bermula daripada kesedaran serta kemahuan ibu bapa untuk menjadikan rumah sebagai sebuah tempat perlindungan yang selamat.   Pagarkan kawasan disekeliling kolam mandi anda.Soalan Senaraikan lapan amalan keselamatan diri yang diamalkan oleh orang ramai di tiga premis seperti : 1)Rumah 2) Sekolah 3)Tempat Ibadat Amalan Keselamatan Diri Di Rumah Menjadikan rumah sebagai sebuah rumah yang selamat untuk kanak-kanak adalah satu proses yang rumit dan terperinci.   rumah. Bayi dan kanak-kanak kecil boleh tercekik apabila meletakkan objekobjek kecil dalam mulut atau boleh mencederakan diri dengan meletakkannya ke dalam hidung  Pastikan tingkap rumah anda dilengkapi dengan besi Jangan amalkan tabiat merokok di dalam rumah. Berikut adalah senarai perkara-perkara yang boleh dilakukan untuk menjadikan rumah sebagai tempat perlindungan yang selamat: Jangan tinggalkan objek-objek kecil terbiar di merata  tempat. Simpan ubat/bahan-bahan mudah terbakar/sabun/racun Rangkakan satu pelan keselamatan untuk kebakaran. Hampir bersilang dan anjung rumah tidak boleh dicapai oleh kanak-kanak  semua kebakaran bermula dengan penghisap rokok yang cuai yang tidak memadam api puntung rokok sepenuhnya.

Sistem berteman Menjadikan peraturan keselamatan sebagai sebagai peraturan sekolah Pakaian mestilah sesuai dengan peraturan sekolah     http://semekanet99.jauh dari capaian kanak-kanak.     memaklumkan kepada ibu bapa mengenai penggal dan aktiviti sekolah.latihan.  Jangan biarkan alat elektrik yang rosak di rumah.my/index. Labelkan benda-benda yang berbahaya sebagai tanda amaran kepada kanak-kanak.com/pekelilinghem. kerana Labelkan semua bahan-bahan beracun yang disimpan anak anda mungkin akan cuba menggunakannya.tripod.smartgeneration. bimbingan dan amalan.com.  dalam rumah dengan pelekat-pelekat yang boleh dikenalpasti oleh kanakkanak sebagai bahan yang berbahaya dan tidak boleh disentuh http://www.htm . Menekankan aspek keselamatan melalui pengajaran.php/halaman_pengguna/init/1/30 Amalan Keselamatan Diri di Sekolah Keselamatan di sekolah adalah penting bagi melahirkan individu yang sihat dan selamat untuk merangsang kecemerlang pembelajaran dari segi JERI selaras dengan Falsafah Pendidikan Negara. Antara amalan keselamatan diri yang perlu dilakukan adalah seperti berikut : sistem kawalan rekod yang kemas Mengawasi kawasan dengan kerap menyediakan tempat berkumpul yang selamat dan terkawal. peraturan.

edu. Bekerjasama untuk menjaga kebersihan tandas.smksungaitapang. Menjelaskan kepada pelajar tentang peraturan keselamatan. www. B. E.my/. Patuh kepada arahan guru pada setiap masa B. Mengaja kebersihan dan keselamatan fizikal kelas. Menguatkan peraturan keselamatan sekolah C.. Curahkan tandas selepas digunakan.. D.TINDAKAN PELAJAR DI SEKOLAH A. bersih dan teratur. C. Jangan bergurau dan merokok di dalam tandas Jangan melakukan perbuatan yang tidak senonoh./polisi%20sekolah%20selamat%202009%20(HEM)/ . Memastikan keadaan kelas sentaiasa kemas. Sentiasa mengamalkan nilai-nilai murni. Memastiakan inventori kelas dalam keadaan selamat Amalan Keselamatan Diri Di Tandas Awam Tindakan semua pengguna tandas: 1) 2) 3) 4) 5) 6) 7) Jangan menconteng dan melakukan vandalisme di dalam tandas. Mengambil tindakan segara di atas sebarang salahlaku pelajar. Pastikan semua pili paip ditutup selepas digunakan. Cuci tangan sebelum keluar tandas. TINDAKAN GURU/PENTADBIR A.

tidur ataupun membuat bising di kawasan .Amalan Keselamatan Diri Di Tempat Ibadat (Surau Sekolah) 1) Tertakluk kepada Peraturan Am Sekolah.. 10)Memastikan semua peralatan elektrik disimpan dengan selamat. 5) Peralatan dan bahan-bahan yang terdapat dalam surau tidak boleh diubah kedudukannya ataupun dipindahkan tanpa kebenaran guru yang bertanggungjawab.. 6) Pelajar tidak boleh menggunakan surau sebagai tempat untuk menukar pakaian sama ada untuk PJK atau aktiviti lain. 9) Melaporkan sebarang kerosakkan untuk dibaikpulih dengan segera.smksungaitapang.edu. 3) Pelajar tidak boleh membawa sebarang makanan dan minuman ke dalam surau. 4) Pelajar surau./polisi%20sekolah%20selamat %202009%20(HEM)/ tidak boleh lepak. www. 8) Memastikan lantai untuk mengambil wuduk bersih dan tidak licin.my/. 2) Alas kaki tidak dibenarkan dibawa masuk kedalam surau dan ia hendaklah disusun dengan di bahagian tangga surau. 11)Memastikan pintu pagar sentiasa dikunci sekiranya surau tidak digunakan. 7) Memastikan surau dalam keadaan bersih dan kemas sepanjang masa.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->