INSTITUT PENDIDIKAN GURU MALAYSIA, KAMPUS DARULAMAN, 06000 BANDAR DARUL AMAN JITRA, KEDAH DARUL AMAN

ISL 2
(AMALAN KESELAMATAN DIRI)
NAMA KELAS : : ZAINAB BT ZAKARIA PISMP PENDIDIKAN KHAS 2 EMPAT ENCIK AZMI BIN ABU BAKAR

SEMESTER : PENSYARAH :

Proses ini bermula daripada kesedaran serta kemahuan ibu bapa untuk menjadikan rumah sebagai sebuah tempat perlindungan yang selamat. Bayi dan kanak-kanak kecil boleh tercekik apabila meletakkan objekobjek kecil dalam mulut atau boleh mencederakan diri dengan meletakkannya ke dalam hidung  Pastikan tingkap rumah anda dilengkapi dengan besi Jangan amalkan tabiat merokok di dalam rumah.   rumah. Simpan ubat/bahan-bahan mudah terbakar/sabun/racun Rangkakan satu pelan keselamatan untuk kebakaran. Berikut adalah senarai perkara-perkara yang boleh dilakukan untuk menjadikan rumah sebagai tempat perlindungan yang selamat: Jangan tinggalkan objek-objek kecil terbiar di merata  tempat. Beli sebuah alat pemadam api untuk disimpan di dalam rumah seperti pembasmi kuman atau penyembur serangga ditempat yang . Hampir bersilang dan anjung rumah tidak boleh dicapai oleh kanak-kanak  semua kebakaran bermula dengan penghisap rokok yang cuai yang tidak memadam api puntung rokok sepenuhnya.   Pagarkan kawasan disekeliling kolam mandi anda.Soalan Senaraikan lapan amalan keselamatan diri yang diamalkan oleh orang ramai di tiga premis seperti : 1)Rumah 2) Sekolah 3)Tempat Ibadat Amalan Keselamatan Diri Di Rumah Menjadikan rumah sebagai sebuah rumah yang selamat untuk kanak-kanak adalah satu proses yang rumit dan terperinci.

com/pekelilinghem.com.     memaklumkan kepada ibu bapa mengenai penggal dan aktiviti sekolah.jauh dari capaian kanak-kanak. Menekankan aspek keselamatan melalui pengajaran.tripod. Sistem berteman Menjadikan peraturan keselamatan sebagai sebagai peraturan sekolah Pakaian mestilah sesuai dengan peraturan sekolah     http://semekanet99.htm . Labelkan benda-benda yang berbahaya sebagai tanda amaran kepada kanak-kanak.php/halaman_pengguna/init/1/30 Amalan Keselamatan Diri di Sekolah Keselamatan di sekolah adalah penting bagi melahirkan individu yang sihat dan selamat untuk merangsang kecemerlang pembelajaran dari segi JERI selaras dengan Falsafah Pendidikan Negara. kerana Labelkan semua bahan-bahan beracun yang disimpan anak anda mungkin akan cuba menggunakannya.  dalam rumah dengan pelekat-pelekat yang boleh dikenalpasti oleh kanakkanak sebagai bahan yang berbahaya dan tidak boleh disentuh http://www. Antara amalan keselamatan diri yang perlu dilakukan adalah seperti berikut : sistem kawalan rekod yang kemas Mengawasi kawasan dengan kerap menyediakan tempat berkumpul yang selamat dan terkawal.latihan.  Jangan biarkan alat elektrik yang rosak di rumah.my/index. peraturan.smartgeneration. bimbingan dan amalan.

Memastikan keadaan kelas sentaiasa kemas.edu.. Menjelaskan kepada pelajar tentang peraturan keselamatan. Sentiasa mengamalkan nilai-nilai murni. Mengaja kebersihan dan keselamatan fizikal kelas. Pastikan semua pili paip ditutup selepas digunakan. Memastiakan inventori kelas dalam keadaan selamat Amalan Keselamatan Diri Di Tandas Awam Tindakan semua pengguna tandas: 1) 2) 3) 4) 5) 6) 7) Jangan menconteng dan melakukan vandalisme di dalam tandas./polisi%20sekolah%20selamat%202009%20(HEM)/ . Mengambil tindakan segara di atas sebarang salahlaku pelajar.. D. Patuh kepada arahan guru pada setiap masa B. www. Menguatkan peraturan keselamatan sekolah C.TINDAKAN PELAJAR DI SEKOLAH A. Bekerjasama untuk menjaga kebersihan tandas. E. bersih dan teratur. Curahkan tandas selepas digunakan.smksungaitapang. C. B. TINDAKAN GURU/PENTADBIR A. Cuci tangan sebelum keluar tandas. Jangan bergurau dan merokok di dalam tandas Jangan melakukan perbuatan yang tidak senonoh.my/.

5) Peralatan dan bahan-bahan yang terdapat dalam surau tidak boleh diubah kedudukannya ataupun dipindahkan tanpa kebenaran guru yang bertanggungjawab. 10)Memastikan semua peralatan elektrik disimpan dengan selamat. www.. 7) Memastikan surau dalam keadaan bersih dan kemas sepanjang masa.my/. 9) Melaporkan sebarang kerosakkan untuk dibaikpulih dengan segera./polisi%20sekolah%20selamat %202009%20(HEM)/ tidak boleh lepak. tidur ataupun membuat bising di kawasan .. 6) Pelajar tidak boleh menggunakan surau sebagai tempat untuk menukar pakaian sama ada untuk PJK atau aktiviti lain. 4) Pelajar surau.smksungaitapang.edu.Amalan Keselamatan Diri Di Tempat Ibadat (Surau Sekolah) 1) Tertakluk kepada Peraturan Am Sekolah. 2) Alas kaki tidak dibenarkan dibawa masuk kedalam surau dan ia hendaklah disusun dengan di bahagian tangga surau. 8) Memastikan lantai untuk mengambil wuduk bersih dan tidak licin. 11)Memastikan pintu pagar sentiasa dikunci sekiranya surau tidak digunakan. 3) Pelajar tidak boleh membawa sebarang makanan dan minuman ke dalam surau.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful