INSTITUT PENDIDIKAN GURU MALAYSIA, KAMPUS DARULAMAN, 06000 BANDAR DARUL AMAN JITRA, KEDAH DARUL AMAN

ISL 2
(AMALAN KESELAMATAN DIRI)
NAMA KELAS : : ZAINAB BT ZAKARIA PISMP PENDIDIKAN KHAS 2 EMPAT ENCIK AZMI BIN ABU BAKAR

SEMESTER : PENSYARAH :

Hampir bersilang dan anjung rumah tidak boleh dicapai oleh kanak-kanak  semua kebakaran bermula dengan penghisap rokok yang cuai yang tidak memadam api puntung rokok sepenuhnya. Proses ini bermula daripada kesedaran serta kemahuan ibu bapa untuk menjadikan rumah sebagai sebuah tempat perlindungan yang selamat.   rumah. Berikut adalah senarai perkara-perkara yang boleh dilakukan untuk menjadikan rumah sebagai tempat perlindungan yang selamat: Jangan tinggalkan objek-objek kecil terbiar di merata  tempat. Beli sebuah alat pemadam api untuk disimpan di dalam rumah seperti pembasmi kuman atau penyembur serangga ditempat yang . Bayi dan kanak-kanak kecil boleh tercekik apabila meletakkan objekobjek kecil dalam mulut atau boleh mencederakan diri dengan meletakkannya ke dalam hidung  Pastikan tingkap rumah anda dilengkapi dengan besi Jangan amalkan tabiat merokok di dalam rumah.   Pagarkan kawasan disekeliling kolam mandi anda.Soalan Senaraikan lapan amalan keselamatan diri yang diamalkan oleh orang ramai di tiga premis seperti : 1)Rumah 2) Sekolah 3)Tempat Ibadat Amalan Keselamatan Diri Di Rumah Menjadikan rumah sebagai sebuah rumah yang selamat untuk kanak-kanak adalah satu proses yang rumit dan terperinci. Simpan ubat/bahan-bahan mudah terbakar/sabun/racun Rangkakan satu pelan keselamatan untuk kebakaran.

my/index.latihan.  dalam rumah dengan pelekat-pelekat yang boleh dikenalpasti oleh kanakkanak sebagai bahan yang berbahaya dan tidak boleh disentuh http://www. peraturan.     memaklumkan kepada ibu bapa mengenai penggal dan aktiviti sekolah. kerana Labelkan semua bahan-bahan beracun yang disimpan anak anda mungkin akan cuba menggunakannya.  Jangan biarkan alat elektrik yang rosak di rumah.htm .tripod.com/pekelilinghem.jauh dari capaian kanak-kanak.smartgeneration.php/halaman_pengguna/init/1/30 Amalan Keselamatan Diri di Sekolah Keselamatan di sekolah adalah penting bagi melahirkan individu yang sihat dan selamat untuk merangsang kecemerlang pembelajaran dari segi JERI selaras dengan Falsafah Pendidikan Negara. Antara amalan keselamatan diri yang perlu dilakukan adalah seperti berikut : sistem kawalan rekod yang kemas Mengawasi kawasan dengan kerap menyediakan tempat berkumpul yang selamat dan terkawal. Sistem berteman Menjadikan peraturan keselamatan sebagai sebagai peraturan sekolah Pakaian mestilah sesuai dengan peraturan sekolah     http://semekanet99. Labelkan benda-benda yang berbahaya sebagai tanda amaran kepada kanak-kanak. bimbingan dan amalan.com. Menekankan aspek keselamatan melalui pengajaran.

Bekerjasama untuk menjaga kebersihan tandas. Curahkan tandas selepas digunakan. www. C.. D. TINDAKAN GURU/PENTADBIR A. Memastiakan inventori kelas dalam keadaan selamat Amalan Keselamatan Diri Di Tandas Awam Tindakan semua pengguna tandas: 1) 2) 3) 4) 5) 6) 7) Jangan menconteng dan melakukan vandalisme di dalam tandas.smksungaitapang. Menjelaskan kepada pelajar tentang peraturan keselamatan. Jangan bergurau dan merokok di dalam tandas Jangan melakukan perbuatan yang tidak senonoh. Cuci tangan sebelum keluar tandas. Memastikan keadaan kelas sentaiasa kemas. Pastikan semua pili paip ditutup selepas digunakan./polisi%20sekolah%20selamat%202009%20(HEM)/ .TINDAKAN PELAJAR DI SEKOLAH A.edu.my/. E. B. Sentiasa mengamalkan nilai-nilai murni. Menguatkan peraturan keselamatan sekolah C. Patuh kepada arahan guru pada setiap masa B.. Mengambil tindakan segara di atas sebarang salahlaku pelajar. bersih dan teratur. Mengaja kebersihan dan keselamatan fizikal kelas.

my/.edu. 10)Memastikan semua peralatan elektrik disimpan dengan selamat. 8) Memastikan lantai untuk mengambil wuduk bersih dan tidak licin. 11)Memastikan pintu pagar sentiasa dikunci sekiranya surau tidak digunakan. 4) Pelajar surau. 7) Memastikan surau dalam keadaan bersih dan kemas sepanjang masa. 3) Pelajar tidak boleh membawa sebarang makanan dan minuman ke dalam surau../polisi%20sekolah%20selamat %202009%20(HEM)/ tidak boleh lepak. www.. 9) Melaporkan sebarang kerosakkan untuk dibaikpulih dengan segera. 5) Peralatan dan bahan-bahan yang terdapat dalam surau tidak boleh diubah kedudukannya ataupun dipindahkan tanpa kebenaran guru yang bertanggungjawab. 2) Alas kaki tidak dibenarkan dibawa masuk kedalam surau dan ia hendaklah disusun dengan di bahagian tangga surau.Amalan Keselamatan Diri Di Tempat Ibadat (Surau Sekolah) 1) Tertakluk kepada Peraturan Am Sekolah. tidur ataupun membuat bising di kawasan . 6) Pelajar tidak boleh menggunakan surau sebagai tempat untuk menukar pakaian sama ada untuk PJK atau aktiviti lain.smksungaitapang.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful