INSTITUT PENDIDIKAN GURU MALAYSIA, KAMPUS DARULAMAN, 06000 BANDAR DARUL AMAN JITRA, KEDAH DARUL AMAN

ISL 2
(AMALAN KESELAMATAN DIRI)
NAMA KELAS : : ZAINAB BT ZAKARIA PISMP PENDIDIKAN KHAS 2 EMPAT ENCIK AZMI BIN ABU BAKAR

SEMESTER : PENSYARAH :

Hampir bersilang dan anjung rumah tidak boleh dicapai oleh kanak-kanak  semua kebakaran bermula dengan penghisap rokok yang cuai yang tidak memadam api puntung rokok sepenuhnya. Bayi dan kanak-kanak kecil boleh tercekik apabila meletakkan objekobjek kecil dalam mulut atau boleh mencederakan diri dengan meletakkannya ke dalam hidung  Pastikan tingkap rumah anda dilengkapi dengan besi Jangan amalkan tabiat merokok di dalam rumah.   Pagarkan kawasan disekeliling kolam mandi anda. Beli sebuah alat pemadam api untuk disimpan di dalam rumah seperti pembasmi kuman atau penyembur serangga ditempat yang .Soalan Senaraikan lapan amalan keselamatan diri yang diamalkan oleh orang ramai di tiga premis seperti : 1)Rumah 2) Sekolah 3)Tempat Ibadat Amalan Keselamatan Diri Di Rumah Menjadikan rumah sebagai sebuah rumah yang selamat untuk kanak-kanak adalah satu proses yang rumit dan terperinci. Simpan ubat/bahan-bahan mudah terbakar/sabun/racun Rangkakan satu pelan keselamatan untuk kebakaran. Proses ini bermula daripada kesedaran serta kemahuan ibu bapa untuk menjadikan rumah sebagai sebuah tempat perlindungan yang selamat.   rumah. Berikut adalah senarai perkara-perkara yang boleh dilakukan untuk menjadikan rumah sebagai tempat perlindungan yang selamat: Jangan tinggalkan objek-objek kecil terbiar di merata  tempat.

my/index. Menekankan aspek keselamatan melalui pengajaran.com.latihan. bimbingan dan amalan.  dalam rumah dengan pelekat-pelekat yang boleh dikenalpasti oleh kanakkanak sebagai bahan yang berbahaya dan tidak boleh disentuh http://www.     memaklumkan kepada ibu bapa mengenai penggal dan aktiviti sekolah. Antara amalan keselamatan diri yang perlu dilakukan adalah seperti berikut : sistem kawalan rekod yang kemas Mengawasi kawasan dengan kerap menyediakan tempat berkumpul yang selamat dan terkawal.  Jangan biarkan alat elektrik yang rosak di rumah. peraturan. kerana Labelkan semua bahan-bahan beracun yang disimpan anak anda mungkin akan cuba menggunakannya.htm .jauh dari capaian kanak-kanak. Labelkan benda-benda yang berbahaya sebagai tanda amaran kepada kanak-kanak. Sistem berteman Menjadikan peraturan keselamatan sebagai sebagai peraturan sekolah Pakaian mestilah sesuai dengan peraturan sekolah     http://semekanet99.smartgeneration.php/halaman_pengguna/init/1/30 Amalan Keselamatan Diri di Sekolah Keselamatan di sekolah adalah penting bagi melahirkan individu yang sihat dan selamat untuk merangsang kecemerlang pembelajaran dari segi JERI selaras dengan Falsafah Pendidikan Negara.tripod.com/pekelilinghem.

D. Cuci tangan sebelum keluar tandas... www. Sentiasa mengamalkan nilai-nilai murni. Bekerjasama untuk menjaga kebersihan tandas. Jangan bergurau dan merokok di dalam tandas Jangan melakukan perbuatan yang tidak senonoh.my/.smksungaitapang. E. Patuh kepada arahan guru pada setiap masa B. Memastikan keadaan kelas sentaiasa kemas./polisi%20sekolah%20selamat%202009%20(HEM)/ . Menjelaskan kepada pelajar tentang peraturan keselamatan.TINDAKAN PELAJAR DI SEKOLAH A. C. bersih dan teratur. Memastiakan inventori kelas dalam keadaan selamat Amalan Keselamatan Diri Di Tandas Awam Tindakan semua pengguna tandas: 1) 2) 3) 4) 5) 6) 7) Jangan menconteng dan melakukan vandalisme di dalam tandas. Mengaja kebersihan dan keselamatan fizikal kelas. B. Mengambil tindakan segara di atas sebarang salahlaku pelajar. Pastikan semua pili paip ditutup selepas digunakan. Curahkan tandas selepas digunakan. Menguatkan peraturan keselamatan sekolah C. TINDAKAN GURU/PENTADBIR A.edu.

7) Memastikan surau dalam keadaan bersih dan kemas sepanjang masa. 9) Melaporkan sebarang kerosakkan untuk dibaikpulih dengan segera... 2) Alas kaki tidak dibenarkan dibawa masuk kedalam surau dan ia hendaklah disusun dengan di bahagian tangga surau. 10)Memastikan semua peralatan elektrik disimpan dengan selamat.smksungaitapang. 8) Memastikan lantai untuk mengambil wuduk bersih dan tidak licin.edu. tidur ataupun membuat bising di kawasan . www. 3) Pelajar tidak boleh membawa sebarang makanan dan minuman ke dalam surau.Amalan Keselamatan Diri Di Tempat Ibadat (Surau Sekolah) 1) Tertakluk kepada Peraturan Am Sekolah. 11)Memastikan pintu pagar sentiasa dikunci sekiranya surau tidak digunakan./polisi%20sekolah%20selamat %202009%20(HEM)/ tidak boleh lepak. 4) Pelajar surau. 6) Pelajar tidak boleh menggunakan surau sebagai tempat untuk menukar pakaian sama ada untuk PJK atau aktiviti lain. 5) Peralatan dan bahan-bahan yang terdapat dalam surau tidak boleh diubah kedudukannya ataupun dipindahkan tanpa kebenaran guru yang bertanggungjawab.my/.