INSTITUT PENDIDIKAN GURU MALAYSIA, KAMPUS DARULAMAN, 06000 BANDAR DARUL AMAN JITRA, KEDAH DARUL AMAN

ISL 2
(AMALAN KESELAMATAN DIRI)
NAMA KELAS : : ZAINAB BT ZAKARIA PISMP PENDIDIKAN KHAS 2 EMPAT ENCIK AZMI BIN ABU BAKAR

SEMESTER : PENSYARAH :

Proses ini bermula daripada kesedaran serta kemahuan ibu bapa untuk menjadikan rumah sebagai sebuah tempat perlindungan yang selamat.Soalan Senaraikan lapan amalan keselamatan diri yang diamalkan oleh orang ramai di tiga premis seperti : 1)Rumah 2) Sekolah 3)Tempat Ibadat Amalan Keselamatan Diri Di Rumah Menjadikan rumah sebagai sebuah rumah yang selamat untuk kanak-kanak adalah satu proses yang rumit dan terperinci. Hampir bersilang dan anjung rumah tidak boleh dicapai oleh kanak-kanak  semua kebakaran bermula dengan penghisap rokok yang cuai yang tidak memadam api puntung rokok sepenuhnya.   rumah. Bayi dan kanak-kanak kecil boleh tercekik apabila meletakkan objekobjek kecil dalam mulut atau boleh mencederakan diri dengan meletakkannya ke dalam hidung  Pastikan tingkap rumah anda dilengkapi dengan besi Jangan amalkan tabiat merokok di dalam rumah.   Pagarkan kawasan disekeliling kolam mandi anda. Simpan ubat/bahan-bahan mudah terbakar/sabun/racun Rangkakan satu pelan keselamatan untuk kebakaran. Beli sebuah alat pemadam api untuk disimpan di dalam rumah seperti pembasmi kuman atau penyembur serangga ditempat yang . Berikut adalah senarai perkara-perkara yang boleh dilakukan untuk menjadikan rumah sebagai tempat perlindungan yang selamat: Jangan tinggalkan objek-objek kecil terbiar di merata  tempat.

kerana Labelkan semua bahan-bahan beracun yang disimpan anak anda mungkin akan cuba menggunakannya.com/pekelilinghem.php/halaman_pengguna/init/1/30 Amalan Keselamatan Diri di Sekolah Keselamatan di sekolah adalah penting bagi melahirkan individu yang sihat dan selamat untuk merangsang kecemerlang pembelajaran dari segi JERI selaras dengan Falsafah Pendidikan Negara.jauh dari capaian kanak-kanak.  dalam rumah dengan pelekat-pelekat yang boleh dikenalpasti oleh kanakkanak sebagai bahan yang berbahaya dan tidak boleh disentuh http://www. Labelkan benda-benda yang berbahaya sebagai tanda amaran kepada kanak-kanak.     memaklumkan kepada ibu bapa mengenai penggal dan aktiviti sekolah. peraturan. Menekankan aspek keselamatan melalui pengajaran.com.  Jangan biarkan alat elektrik yang rosak di rumah. Antara amalan keselamatan diri yang perlu dilakukan adalah seperti berikut : sistem kawalan rekod yang kemas Mengawasi kawasan dengan kerap menyediakan tempat berkumpul yang selamat dan terkawal. bimbingan dan amalan.htm .latihan.my/index.smartgeneration.tripod. Sistem berteman Menjadikan peraturan keselamatan sebagai sebagai peraturan sekolah Pakaian mestilah sesuai dengan peraturan sekolah     http://semekanet99.

Pastikan semua pili paip ditutup selepas digunakan./polisi%20sekolah%20selamat%202009%20(HEM)/ . Cuci tangan sebelum keluar tandas. Memastiakan inventori kelas dalam keadaan selamat Amalan Keselamatan Diri Di Tandas Awam Tindakan semua pengguna tandas: 1) 2) 3) 4) 5) 6) 7) Jangan menconteng dan melakukan vandalisme di dalam tandas. Mengaja kebersihan dan keselamatan fizikal kelas. Patuh kepada arahan guru pada setiap masa B. Bekerjasama untuk menjaga kebersihan tandas. TINDAKAN GURU/PENTADBIR A.edu. www. Menguatkan peraturan keselamatan sekolah C.. Menjelaskan kepada pelajar tentang peraturan keselamatan. Jangan bergurau dan merokok di dalam tandas Jangan melakukan perbuatan yang tidak senonoh. B.TINDAKAN PELAJAR DI SEKOLAH A.my/. Mengambil tindakan segara di atas sebarang salahlaku pelajar.smksungaitapang.. bersih dan teratur. E. D. Curahkan tandas selepas digunakan. C. Memastikan keadaan kelas sentaiasa kemas. Sentiasa mengamalkan nilai-nilai murni.

6) Pelajar tidak boleh menggunakan surau sebagai tempat untuk menukar pakaian sama ada untuk PJK atau aktiviti lain.smksungaitapang. tidur ataupun membuat bising di kawasan .. 5) Peralatan dan bahan-bahan yang terdapat dalam surau tidak boleh diubah kedudukannya ataupun dipindahkan tanpa kebenaran guru yang bertanggungjawab./polisi%20sekolah%20selamat %202009%20(HEM)/ tidak boleh lepak. 3) Pelajar tidak boleh membawa sebarang makanan dan minuman ke dalam surau. 9) Melaporkan sebarang kerosakkan untuk dibaikpulih dengan segera.. 7) Memastikan surau dalam keadaan bersih dan kemas sepanjang masa. 10)Memastikan semua peralatan elektrik disimpan dengan selamat. 4) Pelajar surau. 11)Memastikan pintu pagar sentiasa dikunci sekiranya surau tidak digunakan. 2) Alas kaki tidak dibenarkan dibawa masuk kedalam surau dan ia hendaklah disusun dengan di bahagian tangga surau.my/. www.edu. 8) Memastikan lantai untuk mengambil wuduk bersih dan tidak licin.Amalan Keselamatan Diri Di Tempat Ibadat (Surau Sekolah) 1) Tertakluk kepada Peraturan Am Sekolah.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful