P. 1
7 konsep muzik

7 konsep muzik

|Views: 1,779|Likes:
Published by serdina_085992

More info:

Published by: serdina_085992 on Oct 19, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/09/2013

pdf

text

original

1. Irama Diaplikasikan kepada semua yang berkaitan dengan unsur masa dalam muzik. a.

Muzik bergerak kepada beat/bunyi yang stabil. b. Setiap beat dan rehat mempunyai nilai sama ada panjang / pendek. c. Kumpulan beat membentuk tanda masa / meter. d. Beat-beat mempunyai tekanan. e. Gabungan not / beat membentuk corak irama yang berlainan dan atau berulang-ulang. Simbol Verbal : Irama detik not dan tanda rehat irama,ostinato,rentak. Objektif P & P : Pada akhir pembelajaran murid-murid akan dapat : 1. Merasa nadi/detik sesuatu lagu/muzik 2. Membezakan panjang pendek sesuatu nilai not dalam corak irama. 3. Merasa tekanan / accent pada sesuatu lagu. 4. Membezakan irama/rentak yang sama dan tidak sama. 5. Mengenal pasti meter sesebuah lagu yang dimainkan/dinyanyikan/didengar. meter tekanan corak

2. Melodi Susunan pic secara melintang. a. Terdapat pic tinggi,rendah dan sederhana b. Pic dalam melodi boleh bergerak menuju ke arah tinggi,rendah dan mendatar. c. Pic dalam melodi bergerak secara bertangga atau melompat. d. Ton-ton dalam satu siri pic yang ada kaitan antara satu sama lain membentuk satu kumpulan atau rangkaian pic.

Gabungan beberapa rangkaian pic membentuk sebuah melodi lagu. 2. Skel yang dimainkan. alto .cara dibuat dan dibunyikan. Nada sesebuah lagu yang dimainkan/dinyanyikan 3. .diterokai / eksperimen dll.tengah dan mendatar. Pic boleh disusun secara berurutan.membranofon. kasar suara . padat . 5. Simbol Verbal: Alat suara . Warna Ton Bunyi-bunyian yang dihasilkan oleh pelbagai sumber mempunyai ciri-ciri yang tersendiri. Pic yang melompat dan berulang. Hasil dan mutu sesuatu bunyi itu adalah disebabkan oleh alat itu sendiri dibuat daripada bahan-bahan tertentu dibuat. Sesuatu bunyi-bunyian itu mempunyai mutu yang berlainan dan memberi satu gambaran atau idea yang tersendiri. Mengenal psati bunyi-bunyian yang didengar di sekeliling mereka. Menghasilkan pelbagai bunyi yang didengar. Antara melodi dan iringan.soprano .minor. 4.e. garau . g. cerah . perkataan deskriptif ton . aerofon .pentatonik) frasa lagu / melodi sekuens nada Objektif P & P : Pada akhir pembelajaran murid-murid anak mendapat mengenal pasti dan membezakan : 1. Pic tinggi. Objektif P & P : Pada akhir pembelajaran murid-murid akan dapat : 1.kenderaan. 2.gelap . tenor dan bes Keluarga alat muzik .binatang. f.alam semula jadi dll.manusia. Pic-pic yang berkaitan antara satu sama lain boleh membentuk sebuah melodi lagu. kordofon dan idiofon. 3. Simbol Verbal : Melodi skel (major.

padatgarau dll. Gabungan siri-siri pic menghasilkan satu idea.frasa. 4.kontras intro. Membezakan dan mengenal pasti bunyi-bunyian yang lembut. Hasil gabungan 2 pic atau lebih disusun secara menengak dan dinyanyikan/dimainkan serentak.Mengenal pelbagai jenis alat muzik seperti piano. Simbol Verbal : Motif frasa seksyen. Frasa yang sama dan yang lain melalui lagu-lagu yang dinyanyikan/mainkan. b.3.rangkap ABA .koras. Dua atau lebih rangkaian melodi boleh digabungkan dan dibunyikan serentak.rekoder. b. d. 4. Rangkaian lagu berangkap da korasnya. Simbol Verbal : . Rangkaian frasa boleh dicantumkan untuk menghasilkan satu idea muzik yang lebih besar. d.tinggi. berulang. Dua pic boleh dibunyikan serentak. 2.rendah. Segmen muzik seperti intro dan yang akhir boleh diadakan. a. 3. Intro dan koda sesebuah lagu atau muzik.dram. 5.Segmen muzik (motif. c. c. Gabungan 3 atau lebih pic dimainkan secara serentak. a.seksyen) boleh diulang dan dipelbagaikan.trumpet. Harmoni. Iringan kord pada melodi boleh menghasilkan bunyi harmoni.gong. Bentuk Satu paten/corak boleh dihasilkan melalui gabungan beberapa pic/ton.violin dll.koda Objektif P & P : Pada akhir pembelajaan murid-murid akan dapat membezakan dan mengenalpasti : 1.kasar.

cemas. 2.riang. Ekspresi Satu gabungan semua elemen deskriptif termasuk tempo. b. Simbol Verbal : Dinamik Volume cerscendo diminuendo susutain.terputus-putus dan lain-lain lagi.iringan). 3.legato. Satu sekuen/siri bunyi boleh dikuatkan atau dilembutkan secara beransur-ansur.lembut. e. Sesuatu siri/sekuen bunyi boleh dicepatkan atau dilambatkan. 3.dinamik yang mengandungi satu ekspresi ide muzik.Harmoni jeda homofoni Objektif P & P : triad tonik/kord round. Objektif P & P : Di akhir pembelajaran murid-murid akan mendapat : 1.polifoni. d. . Membeza dan mengenal pasti di antara bunyi pada sesebuah lagu dan muzik yang kuat dan lembut.tenang. Sesuatu bunyi itu boleh menjadi kuat atau lembut. a.ansur menjadi kuat atau perlahan.cergas.deskan.staccato cepat. 6. Memahami bahawa pada tempat-tempat yang tertentu dalam sesebuah lagu/muzik boleh beransur.dilicinkan dan dipendekkan atau dilembutkan secara beransur.kaunter melodi kord iringan Pada akhir pembelajaran murid-murid akan mendapat : 1. Membezakan antara melodi (rangkaian pic) dan harmoni (himpunan pic-pic . Menyanyi lagu pusingan .mud.panjang. Sesebuah lagu/muzik mempunyai ciri-ciri tersendiri . 2.round. Memahami bahawa sesetengah lagu/muzik boleh dipelbagaikan dengan bunyi pendek.lambat mud . Sesuatu bunyi itu boleh dilanjutkan.berkembar dan lagu-lagu yang mengandungi kaunter melodi dan deskan. c.ansur. Mengenal pasti antara lagu/muzik satu suara dan muzik/lagu dua atau lebh dua suara.

Simbol Verbal Solo duet trio quartet Objektif P & P : Pada akhir pembelajaran murid-murid akan dapat : 1. Membezakan bunyi yang bercirikan monofoni. b.dua atau lebih. orkestra monofoni homofoni polifoni . Mengenal pasti samada lagu/bunyi yang didengar itu dinyanyikan/dimainkan oleh seorang. Tekstur / Jalinan Tekstur ditentukan oleh pelbagai kombinasi atau gabungan bunyi yang didengar. a. 2. Sesuatu bunyi yang didengar boleh memberi bunyi yang nipis atau satu / teba atau banyak.7. Tekstur ditentukan oleh pembentukan harmoni.homofoni dan polifoni.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->