P. 1
7 konsep muzik

7 konsep muzik

|Views: 1,779|Likes:
Published by serdina_085992

More info:

Published by: serdina_085992 on Oct 19, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/09/2013

pdf

text

original

1. Irama Diaplikasikan kepada semua yang berkaitan dengan unsur masa dalam muzik. a.

Muzik bergerak kepada beat/bunyi yang stabil. b. Setiap beat dan rehat mempunyai nilai sama ada panjang / pendek. c. Kumpulan beat membentuk tanda masa / meter. d. Beat-beat mempunyai tekanan. e. Gabungan not / beat membentuk corak irama yang berlainan dan atau berulang-ulang. Simbol Verbal : Irama detik not dan tanda rehat irama,ostinato,rentak. Objektif P & P : Pada akhir pembelajaran murid-murid akan dapat : 1. Merasa nadi/detik sesuatu lagu/muzik 2. Membezakan panjang pendek sesuatu nilai not dalam corak irama. 3. Merasa tekanan / accent pada sesuatu lagu. 4. Membezakan irama/rentak yang sama dan tidak sama. 5. Mengenal pasti meter sesebuah lagu yang dimainkan/dinyanyikan/didengar. meter tekanan corak

2. Melodi Susunan pic secara melintang. a. Terdapat pic tinggi,rendah dan sederhana b. Pic dalam melodi boleh bergerak menuju ke arah tinggi,rendah dan mendatar. c. Pic dalam melodi bergerak secara bertangga atau melompat. d. Ton-ton dalam satu siri pic yang ada kaitan antara satu sama lain membentuk satu kumpulan atau rangkaian pic.

pentatonik) frasa lagu / melodi sekuens nada Objektif P & P : Pada akhir pembelajaran murid-murid anak mendapat mengenal pasti dan membezakan : 1. alto . Sesuatu bunyi-bunyian itu mempunyai mutu yang berlainan dan memberi satu gambaran atau idea yang tersendiri. 2. Warna Ton Bunyi-bunyian yang dihasilkan oleh pelbagai sumber mempunyai ciri-ciri yang tersendiri. aerofon . Pic-pic yang berkaitan antara satu sama lain boleh membentuk sebuah melodi lagu. Pic yang melompat dan berulang. kordofon dan idiofon. 4. kasar suara . Simbol Verbal: Alat suara . 2.alam semula jadi dll.kenderaan. Antara melodi dan iringan.cara dibuat dan dibunyikan. cerah .diterokai / eksperimen dll. Simbol Verbal : Melodi skel (major. Objektif P & P : Pada akhir pembelajaran murid-murid akan dapat : 1. Pic tinggi. perkataan deskriptif ton . Gabungan beberapa rangkaian pic membentuk sebuah melodi lagu. g. f. .membranofon. 3. Nada sesebuah lagu yang dimainkan/dinyanyikan 3.gelap . Skel yang dimainkan. tenor dan bes Keluarga alat muzik . 5. Mengenal psati bunyi-bunyian yang didengar di sekeliling mereka. padat . Pic boleh disusun secara berurutan.e. Hasil dan mutu sesuatu bunyi itu adalah disebabkan oleh alat itu sendiri dibuat daripada bahan-bahan tertentu dibuat. garau .soprano .minor. Menghasilkan pelbagai bunyi yang didengar.manusia.binatang.tengah dan mendatar.

Dua pic boleh dibunyikan serentak.kontras intro.padatgarau dll.tinggi.Mengenal pelbagai jenis alat muzik seperti piano.Segmen muzik (motif. Gabungan siri-siri pic menghasilkan satu idea. Gabungan 3 atau lebih pic dimainkan secara serentak.kasar. berulang.koras.rekoder.trumpet. d. d. a.rangkap ABA . Intro dan koda sesebuah lagu atau muzik. Frasa yang sama dan yang lain melalui lagu-lagu yang dinyanyikan/mainkan. Iringan kord pada melodi boleh menghasilkan bunyi harmoni. Rangkaian lagu berangkap da korasnya. c.koda Objektif P & P : Pada akhir pembelajaan murid-murid akan dapat membezakan dan mengenalpasti : 1. 4. Hasil gabungan 2 pic atau lebih disusun secara menengak dan dinyanyikan/dimainkan serentak. 3.rendah. Simbol Verbal : . b.frasa. 2.3.violin dll. c. 4. Dua atau lebih rangkaian melodi boleh digabungkan dan dibunyikan serentak. Simbol Verbal : Motif frasa seksyen.gong. a.seksyen) boleh diulang dan dipelbagaikan. Bentuk Satu paten/corak boleh dihasilkan melalui gabungan beberapa pic/ton. b.dram. Membezakan dan mengenal pasti bunyi-bunyian yang lembut. Rangkaian frasa boleh dicantumkan untuk menghasilkan satu idea muzik yang lebih besar. Segmen muzik seperti intro dan yang akhir boleh diadakan. Harmoni. 5.

Sesuatu bunyi itu boleh dilanjutkan.round. 3. b.polifoni. e. Ekspresi Satu gabungan semua elemen deskriptif termasuk tempo.ansur.riang.mud. Membezakan antara melodi (rangkaian pic) dan harmoni (himpunan pic-pic .Harmoni jeda homofoni Objektif P & P : triad tonik/kord round. Membeza dan mengenal pasti di antara bunyi pada sesebuah lagu dan muzik yang kuat dan lembut. Memahami bahawa sesetengah lagu/muzik boleh dipelbagaikan dengan bunyi pendek. 6.dinamik yang mengandungi satu ekspresi ide muzik.dilicinkan dan dipendekkan atau dilembutkan secara beransur.deskan.tenang. c. Menyanyi lagu pusingan . Sesuatu siri/sekuen bunyi boleh dicepatkan atau dilambatkan. Objektif P & P : Di akhir pembelajaran murid-murid akan mendapat : 1.iringan).terputus-putus dan lain-lain lagi. Satu sekuen/siri bunyi boleh dikuatkan atau dilembutkan secara beransur-ansur. d. Mengenal pasti antara lagu/muzik satu suara dan muzik/lagu dua atau lebh dua suara.kaunter melodi kord iringan Pada akhir pembelajaran murid-murid akan mendapat : 1. 3.cergas. Memahami bahawa pada tempat-tempat yang tertentu dalam sesebuah lagu/muzik boleh beransur. Sesuatu bunyi itu boleh menjadi kuat atau lembut. a. 2. Sesebuah lagu/muzik mempunyai ciri-ciri tersendiri .legato.staccato cepat.berkembar dan lagu-lagu yang mengandungi kaunter melodi dan deskan.lembut.lambat mud . Simbol Verbal : Dinamik Volume cerscendo diminuendo susutain.panjang.ansur menjadi kuat atau perlahan.cemas. 2. .

Membezakan bunyi yang bercirikan monofoni.homofoni dan polifoni. 2. b.7. Tekstur ditentukan oleh pembentukan harmoni. Mengenal pasti samada lagu/bunyi yang didengar itu dinyanyikan/dimainkan oleh seorang. a. Simbol Verbal Solo duet trio quartet Objektif P & P : Pada akhir pembelajaran murid-murid akan dapat : 1. Sesuatu bunyi yang didengar boleh memberi bunyi yang nipis atau satu / teba atau banyak.dua atau lebih. orkestra monofoni homofoni polifoni . Tekstur / Jalinan Tekstur ditentukan oleh pelbagai kombinasi atau gabungan bunyi yang didengar.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->