P. 1
7 konsep muzik

7 konsep muzik

Ratings:
(0)
|Views: 1,779|Likes:
Published by serdina_085992

More info:

Published by: serdina_085992 on Oct 19, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/09/2013

pdf

text

original

1. Irama Diaplikasikan kepada semua yang berkaitan dengan unsur masa dalam muzik. a.

Muzik bergerak kepada beat/bunyi yang stabil. b. Setiap beat dan rehat mempunyai nilai sama ada panjang / pendek. c. Kumpulan beat membentuk tanda masa / meter. d. Beat-beat mempunyai tekanan. e. Gabungan not / beat membentuk corak irama yang berlainan dan atau berulang-ulang. Simbol Verbal : Irama detik not dan tanda rehat irama,ostinato,rentak. Objektif P & P : Pada akhir pembelajaran murid-murid akan dapat : 1. Merasa nadi/detik sesuatu lagu/muzik 2. Membezakan panjang pendek sesuatu nilai not dalam corak irama. 3. Merasa tekanan / accent pada sesuatu lagu. 4. Membezakan irama/rentak yang sama dan tidak sama. 5. Mengenal pasti meter sesebuah lagu yang dimainkan/dinyanyikan/didengar. meter tekanan corak

2. Melodi Susunan pic secara melintang. a. Terdapat pic tinggi,rendah dan sederhana b. Pic dalam melodi boleh bergerak menuju ke arah tinggi,rendah dan mendatar. c. Pic dalam melodi bergerak secara bertangga atau melompat. d. Ton-ton dalam satu siri pic yang ada kaitan antara satu sama lain membentuk satu kumpulan atau rangkaian pic.

Pic tinggi. Hasil dan mutu sesuatu bunyi itu adalah disebabkan oleh alat itu sendiri dibuat daripada bahan-bahan tertentu dibuat. cerah .cara dibuat dan dibunyikan.minor. kasar suara . Skel yang dimainkan. perkataan deskriptif ton .pentatonik) frasa lagu / melodi sekuens nada Objektif P & P : Pada akhir pembelajaran murid-murid anak mendapat mengenal pasti dan membezakan : 1. garau . g. 4. tenor dan bes Keluarga alat muzik .alam semula jadi dll. 5.tengah dan mendatar. . Sesuatu bunyi-bunyian itu mempunyai mutu yang berlainan dan memberi satu gambaran atau idea yang tersendiri. padat .e.manusia. Warna Ton Bunyi-bunyian yang dihasilkan oleh pelbagai sumber mempunyai ciri-ciri yang tersendiri. Menghasilkan pelbagai bunyi yang didengar.soprano . 2. 3.membranofon. alto . 2. Mengenal psati bunyi-bunyian yang didengar di sekeliling mereka. Antara melodi dan iringan. Pic yang melompat dan berulang. Pic boleh disusun secara berurutan. Objektif P & P : Pada akhir pembelajaran murid-murid akan dapat : 1.kenderaan. Simbol Verbal: Alat suara . Gabungan beberapa rangkaian pic membentuk sebuah melodi lagu.binatang.diterokai / eksperimen dll.gelap . f. aerofon . Nada sesebuah lagu yang dimainkan/dinyanyikan 3. kordofon dan idiofon. Simbol Verbal : Melodi skel (major. Pic-pic yang berkaitan antara satu sama lain boleh membentuk sebuah melodi lagu.

a.violin dll. 2.seksyen) boleh diulang dan dipelbagaikan. Bentuk Satu paten/corak boleh dihasilkan melalui gabungan beberapa pic/ton.kontras intro.Segmen muzik (motif. berulang. Simbol Verbal : Motif frasa seksyen.rendah. Intro dan koda sesebuah lagu atau muzik. a. Hasil gabungan 2 pic atau lebih disusun secara menengak dan dinyanyikan/dimainkan serentak. c. d.3.koda Objektif P & P : Pada akhir pembelajaan murid-murid akan dapat membezakan dan mengenalpasti : 1. Gabungan siri-siri pic menghasilkan satu idea.trumpet. b.koras. 5.gong. Membezakan dan mengenal pasti bunyi-bunyian yang lembut. 3. Harmoni. d.padatgarau dll. c.tinggi. Dua pic boleh dibunyikan serentak.dram. Rangkaian lagu berangkap da korasnya.Mengenal pelbagai jenis alat muzik seperti piano. b.rangkap ABA . Rangkaian frasa boleh dicantumkan untuk menghasilkan satu idea muzik yang lebih besar.kasar. Simbol Verbal : . Dua atau lebih rangkaian melodi boleh digabungkan dan dibunyikan serentak.rekoder.frasa. Gabungan 3 atau lebih pic dimainkan secara serentak. Segmen muzik seperti intro dan yang akhir boleh diadakan. 4. Frasa yang sama dan yang lain melalui lagu-lagu yang dinyanyikan/mainkan. Iringan kord pada melodi boleh menghasilkan bunyi harmoni. 4.

berkembar dan lagu-lagu yang mengandungi kaunter melodi dan deskan.staccato cepat.dinamik yang mengandungi satu ekspresi ide muzik.mud.cemas.lembut. e.ansur. 3. d.round.dilicinkan dan dipendekkan atau dilembutkan secara beransur. b. Mengenal pasti antara lagu/muzik satu suara dan muzik/lagu dua atau lebh dua suara.kaunter melodi kord iringan Pada akhir pembelajaran murid-murid akan mendapat : 1.riang.cergas. Sesuatu bunyi itu boleh dilanjutkan.panjang. c. Membezakan antara melodi (rangkaian pic) dan harmoni (himpunan pic-pic .Harmoni jeda homofoni Objektif P & P : triad tonik/kord round.terputus-putus dan lain-lain lagi. Sesebuah lagu/muzik mempunyai ciri-ciri tersendiri . Membeza dan mengenal pasti di antara bunyi pada sesebuah lagu dan muzik yang kuat dan lembut. . 6. a. Memahami bahawa pada tempat-tempat yang tertentu dalam sesebuah lagu/muzik boleh beransur.deskan. Menyanyi lagu pusingan .polifoni. Satu sekuen/siri bunyi boleh dikuatkan atau dilembutkan secara beransur-ansur. Memahami bahawa sesetengah lagu/muzik boleh dipelbagaikan dengan bunyi pendek. Ekspresi Satu gabungan semua elemen deskriptif termasuk tempo.tenang. Sesuatu siri/sekuen bunyi boleh dicepatkan atau dilambatkan. Simbol Verbal : Dinamik Volume cerscendo diminuendo susutain.iringan). 3.legato. Sesuatu bunyi itu boleh menjadi kuat atau lembut.lambat mud .ansur menjadi kuat atau perlahan. 2. Objektif P & P : Di akhir pembelajaran murid-murid akan mendapat : 1. 2.

homofoni dan polifoni.7. a. 2. Membezakan bunyi yang bercirikan monofoni. Tekstur / Jalinan Tekstur ditentukan oleh pelbagai kombinasi atau gabungan bunyi yang didengar. Mengenal pasti samada lagu/bunyi yang didengar itu dinyanyikan/dimainkan oleh seorang. orkestra monofoni homofoni polifoni . Sesuatu bunyi yang didengar boleh memberi bunyi yang nipis atau satu / teba atau banyak. Simbol Verbal Solo duet trio quartet Objektif P & P : Pada akhir pembelajaran murid-murid akan dapat : 1.dua atau lebih. Tekstur ditentukan oleh pembentukan harmoni. b.

Activity (36)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Chloe Chennelle Fitzroy liked this
Nor FariDah Khamis Pdot liked this
LadyNazyyanz Nazy liked this
LadyNazyyanz Nazy liked this
LadyNazyyanz Nazy liked this
phoebe chong liked this
KS Siang liked this
Cynthia Yong liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->