P. 1
muzikthn4

muzikthn4

|Views: 140|Likes:
Published by bluehyppo09

More info:

Published by: bluehyppo09 on Oct 21, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/17/2014

pdf

text

original

Rancangan Mingguan Pendidikan Muzik Tahun 4

PENDIDIKAN MUZIK TAHUN EMPAT (semakan baru)

Minggu

TAJUK/ BIDANG

OBJEKTIF

KEMAHIRAN
Membuat Latihan : 1. Postur 2. Pernafasan 3. sebutan lirik - Menyanyi lagu yang di gemari

IMPAK
Lagu “Pengakap Muda”

1.

Nyanyian

Mengetahuai dan memahami teknik nyanyian

2

Penerokaan bunyi

Memperkenalkan ekspresi diri dan daya kreatif

Meniru bunyi alam sekitar menggunakan bahan improvisasi dengan ketepatan yang paling hampir. - beg plastik - bunyi hujan - air dalam botol - bunyi ombak - tong kosong - bunyi guruh

Bahan terbuang

3

Persepsi estetik / Irama

Mengetahui dan memahami konvensi penulisan muzik

-

Mengesan detik dalam lagu Mengenal detik berkala Mengesan tekanan detik pertama dalam lagu Menyanyi lagu pilihan

4

Permainan Alat Perkusi

Mengetahui dan memahami teknik bermain alat

Menunjukkan cara , teknik yang betul bermain dram getar dan dram tenor berdasarkan teknik konvensional. Bermain dram mengikut beberapa corak irama mudah.

Corak Irama

5

Menyanyi secara muzikal

Menyanyi menikut meter

Menyanyi pelbagai jenis lagu dalam meter 2 , 3 dan 4 secara berkumpulan 4 4 4 dengan tumpuan kepada tempo, pic, dan dinamik

Lagu-lagu Tahap Satu

6

Improvisasi lirik

Menperkambangkan ekspresi diri dan daya kreatif.

Melengkapkan lirik lagu yang diberi dengan perkataan-perkataan yang sesuai.

7. notasi Membaca dan menulis notasi muzik. -

Memperkenalkan lambing not muzik dalam skor lagu. Menulis nilai not dan tanda rehat.

θωη

penjarian. ς Η Λ .menulis nilai not dan tanda rehat . 10 Permainan Rekoder secara muzikal Bermain rekoder mengikut penjarian rekoder yang betul. pernafasan dan penghailan ton yang baik ketika menyanyi. Mengenal penjarian rekoder not BAG. Permainan Rekoder secara berpandu Bermain rekoder mengikut penjarian rekoder yang betul. pernafasan.mengenal pasti lambang not muzik dalam skor lagu. . 15 Nyanyian secara muzikal Nyanyian lau Petriotk Mengamalkan teknik postur . IMPAK Penjarian GAB 8 Permainan Rekoder Mengenal penjarian asas rekoder. tekanan dan tempo. 12 Persepsi estetik / Notasi Membaca dan menulis notasi muzik. - Memainkan rekoder dengan mempraktikkan teknik yang betul secara berpandu. fa . penghasilan ton. so.Menyanyi sofa Memperkambangkan kemahiran menyanyi dengan teknik yang betul Menyanyi melodi mudah yang mengandungi pic [ la.Rancangan Mingguan Pendidikan Muzik Tahun 4 Minggu TAJUK/ BIDANG OBJEKTIF KEMAHIRAN Menunjuk cara/teknik yang betul bermain rekoder : Postur. do ] dengan betul secara berpandu. dram getar. 9.membunyikan empar atau lima pic yang dipelajari ( penjarian not C’ D’ ) 11 Nanyian .menulis corak irama mudah yang diperdengarkan dengan betul. Bermain alat perkusi diatas mengiringi nyanyian mengikut corak irama mudah dari segi detik . mi . . dan dram tenor. emboucher. Memainkan tiga pic yang dipelajari dengan tepat mengikut notasi menggunakan penjarian yang ditetapkan. . re .Ν Α Permainan alat perkusi secara muzikal Bermain alat perkusi mengiringi lagu 13 - kemahiran bermain alat perkusi ringan. Menyanyi mengikut dinamikmud . penglidahan. 14 Bermain alat perkusi secara muzikal Bermain alat perkusi mengiringi lagu dan instrumental - kemahiran bemain dan membaca corak irama Mengiringi nyanyian dan instrumental dengan cekap mengikut skor.

Menyanyi lagu melodi mudah yang mengandugi pic la.G C’ D’ Meniup rekoder dengan memainkan melodi mudah 19 Nyanyian Memperkambangkan ekspresi dan daya kreatif Menyanyi tiga buah lagu berlainan meter . G.A. tekanan. .Melodi Meniup rekoder dengan memainkan melodi Memainkan melodi sepanjang 4 bar dengan betul daripada lagu-lagu dalam meter 2 dan 4 3 4 4 4 memainkan lagu atau keratan lagu pilihan mengikut skor. Membaca notasi dan membuat latihan B. do dengan betul. so. 21 Permainan rekoder. 23 Nyanyian solfa Menyanyi secara solfa. . tempo dan ekspresi dengan baik. minim . 18 Permainan rekoder secara muzikal Memainkan lagu mudah - kemahiran bermain dan membaca notasi. re. 22 Permainan rekoder.Rancangan Mingguan Pendidikan Muzik Tahun 4 Minggu TAJUK/ BIDANG Permainan alat perkusi secara muzikal OBJEKTIF KEMAHIRAN Memainkan corak irama menggunakan nilai krocet . . 20 Permainan alat perkusi Bermain alat mengiringi nyanyian menggunakan bahan improvisasi Mengiringi nyanyian dengan cekap mengikut skor.Melodi Meniup rekoder dengan memainkan melodi Memainkan melodi sepanjang 4 bar dengan betul daripada lagu-lagu dalam meter 2 dan 4 4 4 Bermain secara solo dan kumpulan. latihan melodi mudah dengan menggunakan solfa. A. . C’ dan D’ pada baluk mengikut nama pic yang diberikan. kuaver dan rehat krocet dengan betul dari segi detik. far. tempo dan dinamik. . IMPAK Alat Perkusi 16 Bermain alat perkusi mengikut corak irama * Mengenakpasti lambang not muzik dalam skor lagu dengan betul 17 Persepsi estetik / Notasi Membaca dan menulis notasi muzik * Menulis not B. mi.latihan bermain alat perkusi secara esembel.

- Mengenal pasti tanda isyarat yang dipaparkan secara terasing dengan betul. 28. A. Menyanyi pelbagai jenis lagu dalam meter 2 dan 4 dengan tumpuan 4 4 kepada rentak inang. . Nyanyian secara muzikal. beransur lembut < dan lain-lain. - 31. . burung. . wisel.melodi . Permainan alat perkusi. G.corak irama - Mengiringi muzik nyanyian dan instrumental dengan cekap mengikut skor. tanda isyarat. Notasi.Rancangan Mingguan Pendidikan Muzik Tahun 4 Minggu TAJUK/ BIDANG OBJEKTIF - KEMAHIRAN Mengenalpasti aras pic tertinggi dan terendah dengan betul berdasarkan 4 not yang diperdengarkan Mengecap aras pic dalam siri bunyi yang dimainkan. .irama Bermain rekoder secara muzikal . menyalin. Mengecam. 27. dan istilah. - Mengecam nilai not dan tanda rehat yang dimainkan dengan betul. 29. C’ & D’ 26 Memainkan lagu secara harmoni Memainkan melodi kaunter dengan betul mengikut skor secara ensemble.Mendengar dan menyanyi lagu berentak inang. Menghasilkan gabungan bunyi yang sesuai daripada dua jenis kesan bunyi rekoder. latihan bertulis tanda-tanda isyarat dan istilah muzik. . Notasi. IMPAK 24 Notasi { pic } Memainkan dan mengecam aras pic - 25 Bermain rekoder secara muzikal.Corak irama Menulis corak irama mengikut bunyi yang didengar. Mengenal tanda isyarat dan istilah yang tertentu. Rekoder Meniru bunyi alam sekitar menggunakan rekoder. 30. Menyanyi secara terkawal mengikut rentak inang. latihan permainan perkusi secara ensemble. Menulis corak irama yang diperdengarkan dengan betul. Kemahiran bermain dengan membaca notasi. - Meniru bunyi alam sekitar menggunakan alat tiup rekoder dengan ketepatan yang terhampir : bunyi siren.Harmoni Memainkan lagu mengikut skor Memainkan lagu atau keratan legu mengikut skor berpandukan penjarian not B.

.Rancangan Mingguan Pendidikan Muzik Tahun 4 Minggu TAJUK/ BIDANG OBJEKTIF KEMAHIRAN Menghasilkan gabungan kesan bunyi yang sesuai menggunakan lebih daripada tiga jenis bahan improvisasi. Muzik Nyanyian Meneliti muzik nyanyian. masri atau inang. Reka cipta. Mencipta corak irama. Ujian Setengah Tahun. Rekoder. Persembahan Etika. 33. 34. 37. - Mencipta satu corak irama sepanjang 2 bar mengikut meter yang ditetapkan. Mereka corak irama Menulis corak irama berpandukan bunyi yang diperdengarkan dan menghasilkan rentak – mac. . 35. Contoh: - 40. Persembahan. Menyanyi lagu patriotik.pasir dalam botol. Improvisasi. tekstur. Menyatakan perbezaan warna ton. Bermain alat perkusi secara muzikal. IMPAK 32. - Mengenalpasti warna ton. - 39. Penilaian. Mencipta corak irama dengan menggunakan perkusi badan atau alat perkusi. Nyanyian secara muzikal. Mengawal disiplin yang baik dan tatacara persembahan yang ditetapkan semasa persembahan. tempo dan mud dengan betul berdasarkan beberapa lagu yang diperdengarkan. tempo dan mud daripada lagu yang diperdengarkan dengan pernyataan yang sesuai. Memainkan kaunter melodi dengan rekoder bagi mengiringi nyanyian. Memainkan kaunter melodi secara ensembel. 38. Menyanyi lagu patriotik pilihan mengikut tanda dinamik. Keseimbangan kesepaduan Mengawal keseimbangan dan menjaga kesepaduan suara dan muzik dengan baik ketika menyanyi dan bermain alat muzik secara berpandu. Meneroka bunyi melalui bahan improvisasi. tekstur. 36.

Menyediakan folio tentang muzik masyarakat Malaysia. Mengenal dan menulis tanda isyarat p (piano) dan f (forte) serta tanda ulangan. Mengenal tanda isyarat dan istilah muzik. - Mencipta lebih daripada 2 corak irama sepanjang 2 bar mengikut meter yang ditetapkan. 3 . melodi. . Nyanyian. Rekoder secara muzikal. Bermain alat secara gabungan. 45 Rekoder secara muzikal. . Muzik masyarakat Malaysia. Bermain rekoder sambil membaca skor. Menyanyi pelbagai jenis lagu dalam meter 2 . kaunter. secara kumpulan dengan 4 4 4 tumpuan kepada tempo dan dinamik. 48 Notasi. IMPAK Mengikut skor mudah 41. Bahasa Muzik Mengenal istilah dan tanda isyarat. Permainan alat. 43. Meneliti fungsi Membuat folio - Menyatakan fungsi lagu-lagu masyarakat Malaysia yang dipelajari dengan betul.andante . Mengenal pasti tanda isyarat dan istilah dalam skor dengan betul. Menyusun kad-kad notasi untuk mencipta irama. 4 . OBJEKTIF Memahami dan mengenalpasti tanda isyarat KEMAHIRAN Bermain alat perkusi ringan.Rancangan Mingguan Pendidikan Muzik Tahun 4 Minggu TAJUK/ BIDANG Permainan alat. 44. Bermain alat muzik secara gabungan untuk merasai jalinan polifoni. . . Bermain rekoder secara harmoni dengan gabungan 2 kumpulan ensembel. Reka cipta.allegro 49. 47. corak irama. ostinato. Memperkembangkan ekspresi diri dan daya kreatif. Memainkan melodi lagu secara membaca skor.melodi. Bermain secara harmoni. 42. Lagu: 46. dram dan rekoder bagi mengiringi nyanyian lagu pilihan.Kaunter melodi. Menyanyi lagu pilihan.

- Gotong royong membersih. - 57. Objektif 9 - Membanding beza konsep muzik dalam 3 atau lebih muzik instrumental. homofoni. Menyatakan perbezaan pergerakan pic dalam lagu / keratan lagu yang diperdengarkan. Menginterpretasi muzik yang didengar dalam bentuk grafik. Nyanyian. melodian – membuat lagu mudah dengan iringan alat perkusi tidak berpic. Mengenal dan mengetahui cara penjagaan alat . Menenalpasti perubahan tempo. Menyanyi lagu dalam bentuk monofoni. Nyanyian Memperkembangkan ekspresi diri dan daya kreatif. Meniup secara harmoni – Triad tonik. Rekoder Secara muzikal Meniup melodi lagu - Meniup rekoder mengikut melodi yang disediakan bagi menghasilkan lagu tertentu. 52. Notasi - Murid mendengar beberapa corak irama / melodi yang diperdengarkan. Nyanyian Mengenalpasti tempo lagu-lagu yang diperdengarkan. 53.Rancangan Mingguan Pendidikan Muzik Tahun 4 Minggu TAJUK/ BIDANG OBJEKTIF KEMAHIRAN Menggabungkan permainan alat perkusi ringan dengan bahan improvisasi bagi menghasilkan bunyi ensembel. Improvisasi / alat permainan. 55. 54. Bermain alat perkusi berpic. Bermain alat-alat perkusi berpic – sound blok. polifoni mengikut kemampuan murid. Permainan alat perkusi. Menyatakan jenis perubahan tempo dalam lagu yang diperdengarkan ( ansur cepat / ansur lambat ) 58. - Menyanyi lagu pusingan. Mencipta corak irama menjadi melodi. 56. 51. Muzik instrumental. Permainan alat secara muzikal. . Menggabungan corak irama tersebut menjadi satu melodi mudah. Permainan alat. IMPAK 50. Mengenalpasti pergerakan pic.

-Memainkan rekoder mengikut frasa -Memainkan rekoder mengikut kaunter melodi dengan betul. Rekoder secara harmoni. Memainkan rekoder untuk mengiringi nyanyian atau muzik instrumental secara harmoni dalam kumpulan. 65. Improvisasi lirik. 63. Tanda isyarat dan istilah muzik. (perkusi ringan. Ensemble perkusi. - - Memadankan perkataan yang sesuai bagi melengkapkan lirik lagu yang diberi. melodian. -Memainkan pelbagai jenis alat muzik secara ensemble. Latihan melodi yang mudah dengan menggunakan solfa. Muzik Nyanyian. 67. Mengenal dengan lebih mendalam Menganalisis skor dengan memberi fokus kepada bilangan bar. Memberi reaksi secara lisan. dinamik. . 60. Mengamalkan sikap positif dan ingin mencuba. Memperkembangkan kemahiran menyanyi dengan teknik yang betul. Dikir Barat. KEMAHIRAN Membaca skor dan bermain rekoder mengikut notasi menggunakan penjarian yang ditetapkan. jenis not. 66. tempo dan tanda isyarat dalam lagu. bahan improvisasi). Persembahan -keseimbangan -kesepaduan Mengamalkan nilai kerjasama dalam pasukan. Mengamalkan sikap positif dan ingin mencuba. Koir. Nyanyian solfa. Rekoder secara muzikal. Membandingkan beza konsep muzik dalam 3 lagu yang diperdengarkan. frasa. IMPAK 59. Muzik masyarakat Malaysia Menghargai pelbagai jenis muzik masyarakat Malaysia. Melengkapkan lirik lagu kepada corak irama. 64 Rekoder secara harmoni. bertulis dan gerakan kreatif terhadap lagu yang diperdengarkan. Mendengar dan menyanyikan lagulagu masyarakat Malaysia. -Menyanyi pelbagai jenis lagu secara kumpulan. 61.Rancangan Mingguan Pendidikan Muzik Tahun 4 Minggu TAJUK/ BIDANG OBJEKTIF Memainkan lagu-lagu tertentu. 62. Membina satu corak irama balas sepanjang yang sesuai sebagai jawapan kepada corak irama yang diperdengarkan. rekoder.

70. Ensemble Gabungjalin Permainan alat perkusi bersama rekoder dan bahan improvisasi secara harmoni. .(Harmoni) IMPAK 68. Penilaian Akhir Tahun. Penilaian.Rancangan Mingguan Pendidikan Muzik Tahun 4 Minggu TAJUK/ BIDANG Nyanyian secara muzikal. 71. 69. OBJEKTIF Menyanyi secara harmoni KEMAHIRAN Menyanyi lagu patriotik dalam bentuk koir. -Bahasa Muzik -Rekoder – secara teori sahaja. Ensemble Gabungjalin Permainan alat perkusi bersama rekoder dan bahan improvisasi secara harmoni.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->