P. 1
TEKS PIDATO 3

TEKS PIDATO 3

5.0

|Views: 2,974|Likes:
Published by ridzuan1970

More info:

Published by: ridzuan1970 on Oct 23, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/06/2014

pdf

text

original

TEKS PIDATO (BACAAN MENGIKUT BARIS) ”Rukun Negara Membentuk Jati Diri” Kejadian 13 Mei yang mengegarkan negara

, Menyebabkan goyahnya perpaduan negara, Lantas diperkenalkan Rukun Negara Mari kita telusuri kekuatan Rukun Negara. Terima kasih pengerusi majlis, Barisan panel hakim yang arif, Def-def terhormat, Datuk-datuk, Datin-datin, Serta warga dewan sekalian, Assalamualaikum dan salam sejahtera. ”Rukun Negara Membentuk Jati Diri” Begitulah bunyi tajuk pidato saya hari ini, Saudara dan saudari. Secara tuntasnya atau definisi seluruhnya, Pidato yang akan saya dendangkan, Akan membuktikan, Bahawa Keperibadian Seseorang insan,

Pelbagai program keagamaan. Semua agama menyeru umatnya. Ini akan melahirkan sikap tolenrasi. telah mengadakan. Kepercayaan kepada tuhan. Jati diri. Atas Rukun negara yang diperkenalkan. Kerana ada hukuman dan balasannya. Bahawa setiap perlakuan ada batasnya. Yang amat tinggi. Akan menyedarkan umatnya. Kepercayaan kepada tuhan yang esa. Tak beralihkan rupa berentakan irama. Bagi membentuk jati diri insan. Gemilang dan Terbilang.Dengan penghayatan dan amalan. Kerajaan Malaysia. Hujah saya yang pertama. Warga dewan kebangaan negara.Melayang dan Temberang. Yang Cemerlang. . Yang juga merupakan satu ciri.Akan terbentuk. Melakukan kebaikan sesama manusia. Bukannya Malang.

Deepavali. Iaitu kepercayaan kepada tuhan. Jelas! Prinsip rukun negara yang diperkenalkan. Dapat membentuk jati diri mampan. Dapat membentuk kerjasama sejati. Acara keagaamaan dan perayaan. Mengapa semua ini diadakan? Kerana kita percaya. Dan kita juga ada kongsi raya. . Perayaan keagamaan ini. Rakyat negara ini. Krismas. Kita ada Hari Raya.Sidang dewan sekalian. Bagi membentuk Jati Diri. Kerana itulah negara kita banyak mengadakan. Perpaduan murni. Tahun Baru Cina.

Setiap negeri. Terhadap raja dan negeri serta negara. Yang senikatanya memuji dan menghargai. Raja adalah pemerintah negara yang tertinggi. Rakyat Malaysia bangun bersatu. Bagi menanam semangat jadi diri. Kesetiaan kepada Raja dan Negara.Sidang dewan yang budiman. menjadi tugas hakiki. ketika lagu Negaraku. Sebagai tanda setia rakyat kepada pemerintahnya Masih ingatkah lagi. Mempunyai lagunya sendiri. Kaitan kedua-duanya sangat rapat sekali. Menentang pengkhianat itu. Sebagai rakyat. Kerana itulah lagu negeri. Raja dan negeri. Dipermain-mainkan oleh penuntut hantu. Apakah buktinya kesetiaan itu? Adakah dengan menyatakan di bibir sahaja? Tepuk dada tanya selera. Wajib dinyanyikan setiap minggu sekali. . Untuk mentaati Raja dan Negara. Hujah saya yang kedua di bawah naungan kata.

Iaitu kesetiaan kepada raja dan negara. Dan undang-undang yang mantap serta tepat. Bahawa Prinsip rukun negara. . Dan menjadi landasan bagi rakyat yang dipimpin.Tindakan itu membuktikan kepada semua. Keluruhan perlembagaan dan Kedaulatan undang-undang Negara kita yang berdaulat ini. Saudari dan saudara. Hujah saya yang ketiga. Iaitu kesetiaan kepada raja dan negara. Dan sentiasa menjadi panduan bagi pemimpin. Dapat membentuk jati diri warga. Mempunyai perlembagaannya sendiri. Uniknya perlembagaan di Malaysia. Tidak dapat disangkal lagi. Ialah mempunyai cara yang istimewa. Mampu menjadi aspirasi negara yang hebat. Bagi melahirkan masyarakat yang seimbang. Kesetiaan rakyat yang dipelihara. Tidak lama lagi Hari Raya. Dapat membentuk jati diri berwibawa. Dan mempunyai jati diri cemerlang.

Oleh masyarakat di negara ini. Untuk memastikan jati diri akan terserlah. Dan masyarakat Malaysia akan lahirlah. Bukannya pecah sebiji pecah sendiri. Ibarat kata pepatah. Yang begitu tinggi dan haruslah diikuti. Dan melahirkan jati diri bertolenrasi. Kerana ia menjadi asas bagi warga. Hadirin dan hadirat Semoga sentiasa sihat Hujah saya yang keempat Kesopanan dan kesusilaan Kesopanan dan kesusilaan adalah perlakuan budi. Antara kaum-kaum agar tidak berpecah. Kepercayaan dan keyakinan yang tidak bercapah. Untuk hidup dalam satu kawasan bersama-sama. Mesti dipelihara dan diawasi setiap masa. Telur serangkak pecah sebiji pecah semua. Mengikut keadaan dan perkembangan dunia. Sentiasa dipelihara sebagai wadah. Kerana itulah perlembagaan dan undang-undag negara.Perlembagaan dan Undang-undang inilah. .

. Amalan budi ini juga dapat memperkuatkan Jati diri insan Walaupun hidup dalam kemodenan Kerana moden sahaja tidak bererti Jika budi pekerti mati. Begitu berbudi pekerti dan mesra. Kerana itulah kerajaan Begitu hebat mengadakan Pelbagai kempen Kesopanan dan kesusilaan Seperti Kempen Budi Bahasa dan Hidup Berjiran Kepada rakyat tempatan Agar menjadi pegangan Dan amalan dalam kehidupan Dan akhirnya terbentuklah jati diri mampan. Yang bersopan santun dan berbudi bahasa. Kajian Penerbangan Malaysia.Kesopanan dan kesusilaan Dapat melahirkan Jiwa rakyat yang mementingkan. Pandangan pelancong asing adalah buktinya. Mereka menyatakan rakyat Malaysia. Menyatakan 65 peratus adalah kerana rakyatnya. Amalan budi dalam kehidupan seharian. Tentang tarikan pelancong ke negara kita.

Akhir kalam. Assalamualaikum dan salam sejahtera. Dan berbangga dengan negara sendiri. Bahawa jati diri rakyat negara ini. Secara konklusifnya membuktikan. DISEDIAKAN OLEH : CIKGU MOHD FAIZULLAH BIN BUYONG . Laksamana SKBTP mohon permisi. Dapat dibentuk dengan Amalam Rukun Negara. Rakyat yang berindentiti. Rukun negara dapat melahirkan.Penghayatan prinsip rukun negara ini. Rakyat yang berjati diri. Dan negara mempunyai. Adalah bukti.berkualiti dan berjati diri.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->