TEKS PIDATO (BACAAN MENGIKUT BARIS) ”Rukun Negara Membentuk Jati Diri” Kejadian 13 Mei yang mengegarkan negara

, Menyebabkan goyahnya perpaduan negara, Lantas diperkenalkan Rukun Negara Mari kita telusuri kekuatan Rukun Negara. Terima kasih pengerusi majlis, Barisan panel hakim yang arif, Def-def terhormat, Datuk-datuk, Datin-datin, Serta warga dewan sekalian, Assalamualaikum dan salam sejahtera. ”Rukun Negara Membentuk Jati Diri” Begitulah bunyi tajuk pidato saya hari ini, Saudara dan saudari. Secara tuntasnya atau definisi seluruhnya, Pidato yang akan saya dendangkan, Akan membuktikan, Bahawa Keperibadian Seseorang insan,

Bukannya Malang. telah mengadakan. Bahawa setiap perlakuan ada batasnya.Melayang dan Temberang.Akan terbentuk. Semua agama menyeru umatnya. Gemilang dan Terbilang. Yang amat tinggi. Yang juga merupakan satu ciri. Hujah saya yang pertama.Dengan penghayatan dan amalan. Ini akan melahirkan sikap tolenrasi. Bagi membentuk jati diri insan. Kerana ada hukuman dan balasannya. Jati diri. Atas Rukun negara yang diperkenalkan. Melakukan kebaikan sesama manusia. Pelbagai program keagamaan. Tak beralihkan rupa berentakan irama. Kerajaan Malaysia. . Akan menyedarkan umatnya. Kepercayaan kepada tuhan. Warga dewan kebangaan negara. Yang Cemerlang. Kepercayaan kepada tuhan yang esa.

Dapat membentuk kerjasama sejati. . Perayaan keagamaan ini.Sidang dewan sekalian. Kita ada Hari Raya. Dapat membentuk jati diri mampan. Krismas. Tahun Baru Cina. Mengapa semua ini diadakan? Kerana kita percaya. Bagi membentuk Jati Diri. Acara keagaamaan dan perayaan. Jelas! Prinsip rukun negara yang diperkenalkan. Deepavali. Iaitu kepercayaan kepada tuhan. Perpaduan murni. Rakyat negara ini. Dan kita juga ada kongsi raya. Kerana itulah negara kita banyak mengadakan.

Kaitan kedua-duanya sangat rapat sekali. Rakyat Malaysia bangun bersatu. Kesetiaan kepada Raja dan Negara. menjadi tugas hakiki. Apakah buktinya kesetiaan itu? Adakah dengan menyatakan di bibir sahaja? Tepuk dada tanya selera. Bagi menanam semangat jadi diri.Sidang dewan yang budiman. Wajib dinyanyikan setiap minggu sekali. . Raja dan negeri. Untuk mentaati Raja dan Negara. Menentang pengkhianat itu. Mempunyai lagunya sendiri. Raja adalah pemerintah negara yang tertinggi. Kerana itulah lagu negeri. Terhadap raja dan negeri serta negara. Dipermain-mainkan oleh penuntut hantu. ketika lagu Negaraku. Sebagai rakyat. Setiap negeri. Hujah saya yang kedua di bawah naungan kata. Yang senikatanya memuji dan menghargai. Sebagai tanda setia rakyat kepada pemerintahnya Masih ingatkah lagi.

Bagi melahirkan masyarakat yang seimbang. Uniknya perlembagaan di Malaysia. Dan menjadi landasan bagi rakyat yang dipimpin. Kesetiaan rakyat yang dipelihara. Mampu menjadi aspirasi negara yang hebat. Dapat membentuk jati diri warga. Dan undang-undang yang mantap serta tepat. Saudari dan saudara. Hujah saya yang ketiga. Iaitu kesetiaan kepada raja dan negara. Mempunyai perlembagaannya sendiri. Dan sentiasa menjadi panduan bagi pemimpin. Tidak dapat disangkal lagi. . Iaitu kesetiaan kepada raja dan negara. Keluruhan perlembagaan dan Kedaulatan undang-undang Negara kita yang berdaulat ini.Tindakan itu membuktikan kepada semua. Ialah mempunyai cara yang istimewa. Tidak lama lagi Hari Raya. Dan mempunyai jati diri cemerlang. Dapat membentuk jati diri berwibawa. Bahawa Prinsip rukun negara.

Mesti dipelihara dan diawasi setiap masa.Perlembagaan dan Undang-undang inilah. Untuk memastikan jati diri akan terserlah. Hadirin dan hadirat Semoga sentiasa sihat Hujah saya yang keempat Kesopanan dan kesusilaan Kesopanan dan kesusilaan adalah perlakuan budi. Yang begitu tinggi dan haruslah diikuti. Kerana ia menjadi asas bagi warga. Oleh masyarakat di negara ini. Untuk hidup dalam satu kawasan bersama-sama. Kerana itulah perlembagaan dan undang-undag negara. Dan melahirkan jati diri bertolenrasi. Sentiasa dipelihara sebagai wadah. . Telur serangkak pecah sebiji pecah semua. Bukannya pecah sebiji pecah sendiri. Antara kaum-kaum agar tidak berpecah. Dan masyarakat Malaysia akan lahirlah. Ibarat kata pepatah. Mengikut keadaan dan perkembangan dunia. Kepercayaan dan keyakinan yang tidak bercapah.

Kesopanan dan kesusilaan Dapat melahirkan Jiwa rakyat yang mementingkan. Kajian Penerbangan Malaysia. Tentang tarikan pelancong ke negara kita. . Yang bersopan santun dan berbudi bahasa. Kerana itulah kerajaan Begitu hebat mengadakan Pelbagai kempen Kesopanan dan kesusilaan Seperti Kempen Budi Bahasa dan Hidup Berjiran Kepada rakyat tempatan Agar menjadi pegangan Dan amalan dalam kehidupan Dan akhirnya terbentuklah jati diri mampan. Pandangan pelancong asing adalah buktinya. Menyatakan 65 peratus adalah kerana rakyatnya. Mereka menyatakan rakyat Malaysia. Amalan budi dalam kehidupan seharian. Amalan budi ini juga dapat memperkuatkan Jati diri insan Walaupun hidup dalam kemodenan Kerana moden sahaja tidak bererti Jika budi pekerti mati. Begitu berbudi pekerti dan mesra.

Dan berbangga dengan negara sendiri. Dapat dibentuk dengan Amalam Rukun Negara.berkualiti dan berjati diri. Assalamualaikum dan salam sejahtera. Secara konklusifnya membuktikan. Akhir kalam. Rukun negara dapat melahirkan. Rakyat yang berindentiti. Adalah bukti. Bahawa jati diri rakyat negara ini. Dan negara mempunyai.Penghayatan prinsip rukun negara ini. Rakyat yang berjati diri. Laksamana SKBTP mohon permisi. DISEDIAKAN OLEH : CIKGU MOHD FAIZULLAH BIN BUYONG .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful