TEKS PIDATO (BACAAN MENGIKUT BARIS) ”Rukun Negara Membentuk Jati Diri” Kejadian 13 Mei yang mengegarkan negara

, Menyebabkan goyahnya perpaduan negara, Lantas diperkenalkan Rukun Negara Mari kita telusuri kekuatan Rukun Negara. Terima kasih pengerusi majlis, Barisan panel hakim yang arif, Def-def terhormat, Datuk-datuk, Datin-datin, Serta warga dewan sekalian, Assalamualaikum dan salam sejahtera. ”Rukun Negara Membentuk Jati Diri” Begitulah bunyi tajuk pidato saya hari ini, Saudara dan saudari. Secara tuntasnya atau definisi seluruhnya, Pidato yang akan saya dendangkan, Akan membuktikan, Bahawa Keperibadian Seseorang insan,

Yang juga merupakan satu ciri. Ini akan melahirkan sikap tolenrasi. Gemilang dan Terbilang. Atas Rukun negara yang diperkenalkan. . Hujah saya yang pertama. Kepercayaan kepada tuhan. Semua agama menyeru umatnya. telah mengadakan. Bagi membentuk jati diri insan.Akan terbentuk. Warga dewan kebangaan negara.Dengan penghayatan dan amalan. Kepercayaan kepada tuhan yang esa. Kerajaan Malaysia. Akan menyedarkan umatnya. Kerana ada hukuman dan balasannya. Bukannya Malang. Yang amat tinggi. Tak beralihkan rupa berentakan irama. Bahawa setiap perlakuan ada batasnya. Jati diri. Melakukan kebaikan sesama manusia. Pelbagai program keagamaan.Melayang dan Temberang. Yang Cemerlang.

Iaitu kepercayaan kepada tuhan. Dapat membentuk kerjasama sejati. Kita ada Hari Raya. Acara keagaamaan dan perayaan. Rakyat negara ini. Mengapa semua ini diadakan? Kerana kita percaya. Kerana itulah negara kita banyak mengadakan. Deepavali. Perayaan keagamaan ini. Tahun Baru Cina. . Dan kita juga ada kongsi raya. Perpaduan murni.Sidang dewan sekalian. Dapat membentuk jati diri mampan. Bagi membentuk Jati Diri. Jelas! Prinsip rukun negara yang diperkenalkan. Krismas.

menjadi tugas hakiki. Mempunyai lagunya sendiri. Setiap negeri. Kerana itulah lagu negeri. Rakyat Malaysia bangun bersatu. Terhadap raja dan negeri serta negara. Kaitan kedua-duanya sangat rapat sekali. Untuk mentaati Raja dan Negara.Sidang dewan yang budiman. Yang senikatanya memuji dan menghargai. Sebagai rakyat. Wajib dinyanyikan setiap minggu sekali. Raja adalah pemerintah negara yang tertinggi. Bagi menanam semangat jadi diri. Dipermain-mainkan oleh penuntut hantu. ketika lagu Negaraku. Raja dan negeri. Hujah saya yang kedua di bawah naungan kata. Apakah buktinya kesetiaan itu? Adakah dengan menyatakan di bibir sahaja? Tepuk dada tanya selera. Kesetiaan kepada Raja dan Negara. Sebagai tanda setia rakyat kepada pemerintahnya Masih ingatkah lagi. Menentang pengkhianat itu. .

Tidak lama lagi Hari Raya. Bahawa Prinsip rukun negara. . Mampu menjadi aspirasi negara yang hebat. Hujah saya yang ketiga. Saudari dan saudara. Dapat membentuk jati diri berwibawa. Kesetiaan rakyat yang dipelihara. Mempunyai perlembagaannya sendiri. Dan menjadi landasan bagi rakyat yang dipimpin. Dapat membentuk jati diri warga. Dan undang-undang yang mantap serta tepat. Bagi melahirkan masyarakat yang seimbang. Dan sentiasa menjadi panduan bagi pemimpin. Uniknya perlembagaan di Malaysia. Dan mempunyai jati diri cemerlang. Iaitu kesetiaan kepada raja dan negara. Ialah mempunyai cara yang istimewa. Keluruhan perlembagaan dan Kedaulatan undang-undang Negara kita yang berdaulat ini. Iaitu kesetiaan kepada raja dan negara. Tidak dapat disangkal lagi.Tindakan itu membuktikan kepada semua.

Hadirin dan hadirat Semoga sentiasa sihat Hujah saya yang keempat Kesopanan dan kesusilaan Kesopanan dan kesusilaan adalah perlakuan budi. Kerana itulah perlembagaan dan undang-undag negara. Untuk hidup dalam satu kawasan bersama-sama. Ibarat kata pepatah. Antara kaum-kaum agar tidak berpecah. Bukannya pecah sebiji pecah sendiri. Dan melahirkan jati diri bertolenrasi. . Mengikut keadaan dan perkembangan dunia. Oleh masyarakat di negara ini. Dan masyarakat Malaysia akan lahirlah. Untuk memastikan jati diri akan terserlah.Perlembagaan dan Undang-undang inilah. Yang begitu tinggi dan haruslah diikuti. Kerana ia menjadi asas bagi warga. Sentiasa dipelihara sebagai wadah. Mesti dipelihara dan diawasi setiap masa. Telur serangkak pecah sebiji pecah semua. Kepercayaan dan keyakinan yang tidak bercapah.

Amalan budi dalam kehidupan seharian. Begitu berbudi pekerti dan mesra. Tentang tarikan pelancong ke negara kita. Pandangan pelancong asing adalah buktinya. Menyatakan 65 peratus adalah kerana rakyatnya. . Kerana itulah kerajaan Begitu hebat mengadakan Pelbagai kempen Kesopanan dan kesusilaan Seperti Kempen Budi Bahasa dan Hidup Berjiran Kepada rakyat tempatan Agar menjadi pegangan Dan amalan dalam kehidupan Dan akhirnya terbentuklah jati diri mampan. Amalan budi ini juga dapat memperkuatkan Jati diri insan Walaupun hidup dalam kemodenan Kerana moden sahaja tidak bererti Jika budi pekerti mati. Mereka menyatakan rakyat Malaysia.Kesopanan dan kesusilaan Dapat melahirkan Jiwa rakyat yang mementingkan. Yang bersopan santun dan berbudi bahasa. Kajian Penerbangan Malaysia.

Rakyat yang berjati diri.berkualiti dan berjati diri. Akhir kalam. Dan negara mempunyai. Dan berbangga dengan negara sendiri.Penghayatan prinsip rukun negara ini. Dapat dibentuk dengan Amalam Rukun Negara. DISEDIAKAN OLEH : CIKGU MOHD FAIZULLAH BIN BUYONG . Rakyat yang berindentiti. Rukun negara dapat melahirkan. Assalamualaikum dan salam sejahtera. Bahawa jati diri rakyat negara ini. Secara konklusifnya membuktikan. Adalah bukti. Laksamana SKBTP mohon permisi.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful