TEKS PIDATO (BACAAN MENGIKUT BARIS) ”Rukun Negara Membentuk Jati Diri” Kejadian 13 Mei yang mengegarkan negara

, Menyebabkan goyahnya perpaduan negara, Lantas diperkenalkan Rukun Negara Mari kita telusuri kekuatan Rukun Negara. Terima kasih pengerusi majlis, Barisan panel hakim yang arif, Def-def terhormat, Datuk-datuk, Datin-datin, Serta warga dewan sekalian, Assalamualaikum dan salam sejahtera. ”Rukun Negara Membentuk Jati Diri” Begitulah bunyi tajuk pidato saya hari ini, Saudara dan saudari. Secara tuntasnya atau definisi seluruhnya, Pidato yang akan saya dendangkan, Akan membuktikan, Bahawa Keperibadian Seseorang insan,

Yang juga merupakan satu ciri. Atas Rukun negara yang diperkenalkan. Kerana ada hukuman dan balasannya. Yang amat tinggi. Yang Cemerlang. Bahawa setiap perlakuan ada batasnya. Gemilang dan Terbilang.Melayang dan Temberang.Dengan penghayatan dan amalan. Tak beralihkan rupa berentakan irama. telah mengadakan. Semua agama menyeru umatnya. Hujah saya yang pertama. Melakukan kebaikan sesama manusia. Akan menyedarkan umatnya. Jati diri. Bagi membentuk jati diri insan. Kepercayaan kepada tuhan. Ini akan melahirkan sikap tolenrasi. Pelbagai program keagamaan. Kepercayaan kepada tuhan yang esa. Warga dewan kebangaan negara.Akan terbentuk. Bukannya Malang. Kerajaan Malaysia. .

Iaitu kepercayaan kepada tuhan. Kerana itulah negara kita banyak mengadakan. Tahun Baru Cina.Sidang dewan sekalian. Rakyat negara ini. Perayaan keagamaan ini. Dapat membentuk jati diri mampan. Perpaduan murni. . Dan kita juga ada kongsi raya. Bagi membentuk Jati Diri. Deepavali. Mengapa semua ini diadakan? Kerana kita percaya. Kita ada Hari Raya. Dapat membentuk kerjasama sejati. Krismas. Jelas! Prinsip rukun negara yang diperkenalkan. Acara keagaamaan dan perayaan.

Sidang dewan yang budiman. Yang senikatanya memuji dan menghargai. Dipermain-mainkan oleh penuntut hantu. . Wajib dinyanyikan setiap minggu sekali. Menentang pengkhianat itu. Mempunyai lagunya sendiri. menjadi tugas hakiki. Hujah saya yang kedua di bawah naungan kata. Untuk mentaati Raja dan Negara. Kaitan kedua-duanya sangat rapat sekali. Sebagai rakyat. Raja adalah pemerintah negara yang tertinggi. Terhadap raja dan negeri serta negara. ketika lagu Negaraku. Sebagai tanda setia rakyat kepada pemerintahnya Masih ingatkah lagi. Kesetiaan kepada Raja dan Negara. Rakyat Malaysia bangun bersatu. Raja dan negeri. Kerana itulah lagu negeri. Apakah buktinya kesetiaan itu? Adakah dengan menyatakan di bibir sahaja? Tepuk dada tanya selera. Setiap negeri. Bagi menanam semangat jadi diri.

Ialah mempunyai cara yang istimewa. Iaitu kesetiaan kepada raja dan negara. Tidak lama lagi Hari Raya. Keluruhan perlembagaan dan Kedaulatan undang-undang Negara kita yang berdaulat ini. Bahawa Prinsip rukun negara. . Bagi melahirkan masyarakat yang seimbang. Saudari dan saudara. Mempunyai perlembagaannya sendiri. Mampu menjadi aspirasi negara yang hebat. Iaitu kesetiaan kepada raja dan negara. Tidak dapat disangkal lagi. Dan menjadi landasan bagi rakyat yang dipimpin. Dapat membentuk jati diri berwibawa. Dan undang-undang yang mantap serta tepat.Tindakan itu membuktikan kepada semua. Dan mempunyai jati diri cemerlang. Dapat membentuk jati diri warga. Hujah saya yang ketiga. Dan sentiasa menjadi panduan bagi pemimpin. Kesetiaan rakyat yang dipelihara. Uniknya perlembagaan di Malaysia.

Untuk hidup dalam satu kawasan bersama-sama. Kepercayaan dan keyakinan yang tidak bercapah. Sentiasa dipelihara sebagai wadah. Bukannya pecah sebiji pecah sendiri. Dan melahirkan jati diri bertolenrasi. Mesti dipelihara dan diawasi setiap masa. . Untuk memastikan jati diri akan terserlah. Dan masyarakat Malaysia akan lahirlah. Hadirin dan hadirat Semoga sentiasa sihat Hujah saya yang keempat Kesopanan dan kesusilaan Kesopanan dan kesusilaan adalah perlakuan budi. Antara kaum-kaum agar tidak berpecah. Kerana itulah perlembagaan dan undang-undag negara. Kerana ia menjadi asas bagi warga. Ibarat kata pepatah. Yang begitu tinggi dan haruslah diikuti.Perlembagaan dan Undang-undang inilah. Mengikut keadaan dan perkembangan dunia. Telur serangkak pecah sebiji pecah semua. Oleh masyarakat di negara ini.

Mereka menyatakan rakyat Malaysia. Tentang tarikan pelancong ke negara kita. . Menyatakan 65 peratus adalah kerana rakyatnya.Kesopanan dan kesusilaan Dapat melahirkan Jiwa rakyat yang mementingkan. Kerana itulah kerajaan Begitu hebat mengadakan Pelbagai kempen Kesopanan dan kesusilaan Seperti Kempen Budi Bahasa dan Hidup Berjiran Kepada rakyat tempatan Agar menjadi pegangan Dan amalan dalam kehidupan Dan akhirnya terbentuklah jati diri mampan. Pandangan pelancong asing adalah buktinya. Amalan budi dalam kehidupan seharian. Yang bersopan santun dan berbudi bahasa. Amalan budi ini juga dapat memperkuatkan Jati diri insan Walaupun hidup dalam kemodenan Kerana moden sahaja tidak bererti Jika budi pekerti mati. Kajian Penerbangan Malaysia. Begitu berbudi pekerti dan mesra.

Dan berbangga dengan negara sendiri. Dan negara mempunyai. DISEDIAKAN OLEH : CIKGU MOHD FAIZULLAH BIN BUYONG .Penghayatan prinsip rukun negara ini. Adalah bukti. Rakyat yang berindentiti. Dapat dibentuk dengan Amalam Rukun Negara. Akhir kalam. Bahawa jati diri rakyat negara ini. Rakyat yang berjati diri. Rukun negara dapat melahirkan. Assalamualaikum dan salam sejahtera. Secara konklusifnya membuktikan. Laksamana SKBTP mohon permisi.berkualiti dan berjati diri.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful