TEKS PIDATO (BACAAN MENGIKUT BARIS) ”Rukun Negara Membentuk Jati Diri” Kejadian 13 Mei yang mengegarkan negara

, Menyebabkan goyahnya perpaduan negara, Lantas diperkenalkan Rukun Negara Mari kita telusuri kekuatan Rukun Negara. Terima kasih pengerusi majlis, Barisan panel hakim yang arif, Def-def terhormat, Datuk-datuk, Datin-datin, Serta warga dewan sekalian, Assalamualaikum dan salam sejahtera. ”Rukun Negara Membentuk Jati Diri” Begitulah bunyi tajuk pidato saya hari ini, Saudara dan saudari. Secara tuntasnya atau definisi seluruhnya, Pidato yang akan saya dendangkan, Akan membuktikan, Bahawa Keperibadian Seseorang insan,

Kepercayaan kepada tuhan. Bahawa setiap perlakuan ada batasnya. Semua agama menyeru umatnya. Warga dewan kebangaan negara. . Gemilang dan Terbilang. Pelbagai program keagamaan. Akan menyedarkan umatnya. Kepercayaan kepada tuhan yang esa. Kerajaan Malaysia. Hujah saya yang pertama. Jati diri. Tak beralihkan rupa berentakan irama. Yang juga merupakan satu ciri.Akan terbentuk. Bukannya Malang. telah mengadakan. Yang Cemerlang. Melakukan kebaikan sesama manusia. Bagi membentuk jati diri insan.Melayang dan Temberang. Atas Rukun negara yang diperkenalkan. Ini akan melahirkan sikap tolenrasi. Kerana ada hukuman dan balasannya. Yang amat tinggi.Dengan penghayatan dan amalan.

. Kerana itulah negara kita banyak mengadakan. Kita ada Hari Raya. Perpaduan murni. Krismas. Perayaan keagamaan ini. Iaitu kepercayaan kepada tuhan. Tahun Baru Cina. Rakyat negara ini. Jelas! Prinsip rukun negara yang diperkenalkan. Deepavali.Sidang dewan sekalian. Mengapa semua ini diadakan? Kerana kita percaya. Dapat membentuk kerjasama sejati. Bagi membentuk Jati Diri. Dapat membentuk jati diri mampan. Dan kita juga ada kongsi raya. Acara keagaamaan dan perayaan.

Wajib dinyanyikan setiap minggu sekali. Kaitan kedua-duanya sangat rapat sekali. Rakyat Malaysia bangun bersatu.Sidang dewan yang budiman. Sebagai tanda setia rakyat kepada pemerintahnya Masih ingatkah lagi. Apakah buktinya kesetiaan itu? Adakah dengan menyatakan di bibir sahaja? Tepuk dada tanya selera. ketika lagu Negaraku. Sebagai rakyat. Terhadap raja dan negeri serta negara. Menentang pengkhianat itu. Raja adalah pemerintah negara yang tertinggi. Raja dan negeri. Mempunyai lagunya sendiri. Hujah saya yang kedua di bawah naungan kata. Bagi menanam semangat jadi diri. Kerana itulah lagu negeri. Setiap negeri. . menjadi tugas hakiki. Yang senikatanya memuji dan menghargai. Dipermain-mainkan oleh penuntut hantu. Untuk mentaati Raja dan Negara. Kesetiaan kepada Raja dan Negara.

Bahawa Prinsip rukun negara. Tidak lama lagi Hari Raya. Dan menjadi landasan bagi rakyat yang dipimpin. Iaitu kesetiaan kepada raja dan negara.Tindakan itu membuktikan kepada semua. Saudari dan saudara. Uniknya perlembagaan di Malaysia. Ialah mempunyai cara yang istimewa. Iaitu kesetiaan kepada raja dan negara. Dapat membentuk jati diri berwibawa. Tidak dapat disangkal lagi. Dan undang-undang yang mantap serta tepat. Dan sentiasa menjadi panduan bagi pemimpin. Mampu menjadi aspirasi negara yang hebat. . Dan mempunyai jati diri cemerlang. Bagi melahirkan masyarakat yang seimbang. Mempunyai perlembagaannya sendiri. Hujah saya yang ketiga. Keluruhan perlembagaan dan Kedaulatan undang-undang Negara kita yang berdaulat ini. Dapat membentuk jati diri warga. Kesetiaan rakyat yang dipelihara.

Sentiasa dipelihara sebagai wadah. Mesti dipelihara dan diawasi setiap masa. Yang begitu tinggi dan haruslah diikuti. Kerana itulah perlembagaan dan undang-undag negara. Untuk memastikan jati diri akan terserlah. Kerana ia menjadi asas bagi warga. . Antara kaum-kaum agar tidak berpecah.Perlembagaan dan Undang-undang inilah. Ibarat kata pepatah. Hadirin dan hadirat Semoga sentiasa sihat Hujah saya yang keempat Kesopanan dan kesusilaan Kesopanan dan kesusilaan adalah perlakuan budi. Bukannya pecah sebiji pecah sendiri. Dan melahirkan jati diri bertolenrasi. Untuk hidup dalam satu kawasan bersama-sama. Mengikut keadaan dan perkembangan dunia. Telur serangkak pecah sebiji pecah semua. Oleh masyarakat di negara ini. Kepercayaan dan keyakinan yang tidak bercapah. Dan masyarakat Malaysia akan lahirlah.

Amalan budi dalam kehidupan seharian. Menyatakan 65 peratus adalah kerana rakyatnya. Pandangan pelancong asing adalah buktinya. Kerana itulah kerajaan Begitu hebat mengadakan Pelbagai kempen Kesopanan dan kesusilaan Seperti Kempen Budi Bahasa dan Hidup Berjiran Kepada rakyat tempatan Agar menjadi pegangan Dan amalan dalam kehidupan Dan akhirnya terbentuklah jati diri mampan. Kajian Penerbangan Malaysia.Kesopanan dan kesusilaan Dapat melahirkan Jiwa rakyat yang mementingkan. . Begitu berbudi pekerti dan mesra. Yang bersopan santun dan berbudi bahasa. Tentang tarikan pelancong ke negara kita. Mereka menyatakan rakyat Malaysia. Amalan budi ini juga dapat memperkuatkan Jati diri insan Walaupun hidup dalam kemodenan Kerana moden sahaja tidak bererti Jika budi pekerti mati.

Secara konklusifnya membuktikan. Dan berbangga dengan negara sendiri. Laksamana SKBTP mohon permisi. DISEDIAKAN OLEH : CIKGU MOHD FAIZULLAH BIN BUYONG . Adalah bukti. Akhir kalam. Rakyat yang berindentiti. Dapat dibentuk dengan Amalam Rukun Negara. Bahawa jati diri rakyat negara ini.berkualiti dan berjati diri. Assalamualaikum dan salam sejahtera. Rukun negara dapat melahirkan.Penghayatan prinsip rukun negara ini. Dan negara mempunyai. Rakyat yang berjati diri.