P. 1
TEKS PIDATO 3

TEKS PIDATO 3

5.0

|Views: 2,979|Likes:
Published by ridzuan1970

More info:

Published by: ridzuan1970 on Oct 23, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/06/2014

pdf

text

original

TEKS PIDATO (BACAAN MENGIKUT BARIS) ”Rukun Negara Membentuk Jati Diri” Kejadian 13 Mei yang mengegarkan negara

, Menyebabkan goyahnya perpaduan negara, Lantas diperkenalkan Rukun Negara Mari kita telusuri kekuatan Rukun Negara. Terima kasih pengerusi majlis, Barisan panel hakim yang arif, Def-def terhormat, Datuk-datuk, Datin-datin, Serta warga dewan sekalian, Assalamualaikum dan salam sejahtera. ”Rukun Negara Membentuk Jati Diri” Begitulah bunyi tajuk pidato saya hari ini, Saudara dan saudari. Secara tuntasnya atau definisi seluruhnya, Pidato yang akan saya dendangkan, Akan membuktikan, Bahawa Keperibadian Seseorang insan,

Ini akan melahirkan sikap tolenrasi. Yang Cemerlang. telah mengadakan. Kepercayaan kepada tuhan. Warga dewan kebangaan negara. Bukannya Malang. Semua agama menyeru umatnya. Yang amat tinggi. Hujah saya yang pertama. Yang juga merupakan satu ciri. Atas Rukun negara yang diperkenalkan.Akan terbentuk. Melakukan kebaikan sesama manusia. Bahawa setiap perlakuan ada batasnya. Kepercayaan kepada tuhan yang esa. Tak beralihkan rupa berentakan irama. Akan menyedarkan umatnya. Pelbagai program keagamaan. Jati diri. Gemilang dan Terbilang. Kerajaan Malaysia.Melayang dan Temberang. Kerana ada hukuman dan balasannya.Dengan penghayatan dan amalan. . Bagi membentuk jati diri insan.

Rakyat negara ini. Dapat membentuk jati diri mampan. Jelas! Prinsip rukun negara yang diperkenalkan. Bagi membentuk Jati Diri. Perpaduan murni. Deepavali. Kerana itulah negara kita banyak mengadakan. Krismas. Tahun Baru Cina. Acara keagaamaan dan perayaan.Sidang dewan sekalian. Mengapa semua ini diadakan? Kerana kita percaya. Kita ada Hari Raya. Iaitu kepercayaan kepada tuhan. Dapat membentuk kerjasama sejati. Perayaan keagamaan ini. . Dan kita juga ada kongsi raya.

Kaitan kedua-duanya sangat rapat sekali. Apakah buktinya kesetiaan itu? Adakah dengan menyatakan di bibir sahaja? Tepuk dada tanya selera. menjadi tugas hakiki. Wajib dinyanyikan setiap minggu sekali. Raja adalah pemerintah negara yang tertinggi. Kesetiaan kepada Raja dan Negara. Sebagai rakyat. Raja dan negeri. Rakyat Malaysia bangun bersatu. Sebagai tanda setia rakyat kepada pemerintahnya Masih ingatkah lagi. Bagi menanam semangat jadi diri. Dipermain-mainkan oleh penuntut hantu. Terhadap raja dan negeri serta negara. Mempunyai lagunya sendiri. Untuk mentaati Raja dan Negara. . ketika lagu Negaraku. Setiap negeri.Sidang dewan yang budiman. Kerana itulah lagu negeri. Menentang pengkhianat itu. Hujah saya yang kedua di bawah naungan kata. Yang senikatanya memuji dan menghargai.

Tindakan itu membuktikan kepada semua. Saudari dan saudara. Dan sentiasa menjadi panduan bagi pemimpin. Keluruhan perlembagaan dan Kedaulatan undang-undang Negara kita yang berdaulat ini. Dapat membentuk jati diri warga. Uniknya perlembagaan di Malaysia. Bahawa Prinsip rukun negara. Bagi melahirkan masyarakat yang seimbang. Iaitu kesetiaan kepada raja dan negara. Dan menjadi landasan bagi rakyat yang dipimpin. Ialah mempunyai cara yang istimewa. Kesetiaan rakyat yang dipelihara. Mempunyai perlembagaannya sendiri. Tidak dapat disangkal lagi. Dan undang-undang yang mantap serta tepat. Hujah saya yang ketiga. Iaitu kesetiaan kepada raja dan negara. Tidak lama lagi Hari Raya. Dapat membentuk jati diri berwibawa. Dan mempunyai jati diri cemerlang. . Mampu menjadi aspirasi negara yang hebat.

Telur serangkak pecah sebiji pecah semua. . Mengikut keadaan dan perkembangan dunia. Kerana itulah perlembagaan dan undang-undag negara. Hadirin dan hadirat Semoga sentiasa sihat Hujah saya yang keempat Kesopanan dan kesusilaan Kesopanan dan kesusilaan adalah perlakuan budi. Dan melahirkan jati diri bertolenrasi. Antara kaum-kaum agar tidak berpecah. Untuk memastikan jati diri akan terserlah.Perlembagaan dan Undang-undang inilah. Yang begitu tinggi dan haruslah diikuti. Kerana ia menjadi asas bagi warga. Dan masyarakat Malaysia akan lahirlah. Sentiasa dipelihara sebagai wadah. Bukannya pecah sebiji pecah sendiri. Ibarat kata pepatah. Untuk hidup dalam satu kawasan bersama-sama. Mesti dipelihara dan diawasi setiap masa. Oleh masyarakat di negara ini. Kepercayaan dan keyakinan yang tidak bercapah.

Begitu berbudi pekerti dan mesra. Mereka menyatakan rakyat Malaysia. Pandangan pelancong asing adalah buktinya. . Yang bersopan santun dan berbudi bahasa.Kesopanan dan kesusilaan Dapat melahirkan Jiwa rakyat yang mementingkan. Kajian Penerbangan Malaysia. Kerana itulah kerajaan Begitu hebat mengadakan Pelbagai kempen Kesopanan dan kesusilaan Seperti Kempen Budi Bahasa dan Hidup Berjiran Kepada rakyat tempatan Agar menjadi pegangan Dan amalan dalam kehidupan Dan akhirnya terbentuklah jati diri mampan. Tentang tarikan pelancong ke negara kita. Menyatakan 65 peratus adalah kerana rakyatnya. Amalan budi dalam kehidupan seharian. Amalan budi ini juga dapat memperkuatkan Jati diri insan Walaupun hidup dalam kemodenan Kerana moden sahaja tidak bererti Jika budi pekerti mati.

berkualiti dan berjati diri. Rakyat yang berjati diri. Akhir kalam. Adalah bukti. Bahawa jati diri rakyat negara ini. Secara konklusifnya membuktikan. DISEDIAKAN OLEH : CIKGU MOHD FAIZULLAH BIN BUYONG . Dapat dibentuk dengan Amalam Rukun Negara. Dan negara mempunyai. Dan berbangga dengan negara sendiri. Rukun negara dapat melahirkan.Penghayatan prinsip rukun negara ini. Assalamualaikum dan salam sejahtera. Laksamana SKBTP mohon permisi. Rakyat yang berindentiti.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->