TEKS PIDATO (BACAAN MENGIKUT BARIS) ”Rukun Negara Membentuk Jati Diri” Kejadian 13 Mei yang mengegarkan negara

, Menyebabkan goyahnya perpaduan negara, Lantas diperkenalkan Rukun Negara Mari kita telusuri kekuatan Rukun Negara. Terima kasih pengerusi majlis, Barisan panel hakim yang arif, Def-def terhormat, Datuk-datuk, Datin-datin, Serta warga dewan sekalian, Assalamualaikum dan salam sejahtera. ”Rukun Negara Membentuk Jati Diri” Begitulah bunyi tajuk pidato saya hari ini, Saudara dan saudari. Secara tuntasnya atau definisi seluruhnya, Pidato yang akan saya dendangkan, Akan membuktikan, Bahawa Keperibadian Seseorang insan,

Hujah saya yang pertama. Pelbagai program keagamaan.Dengan penghayatan dan amalan. Yang amat tinggi. Kerajaan Malaysia. Kerana ada hukuman dan balasannya. Melakukan kebaikan sesama manusia. Kepercayaan kepada tuhan. Akan menyedarkan umatnya. Bagi membentuk jati diri insan. Ini akan melahirkan sikap tolenrasi. Bukannya Malang. Warga dewan kebangaan negara. . Gemilang dan Terbilang.Melayang dan Temberang. Atas Rukun negara yang diperkenalkan. Tak beralihkan rupa berentakan irama. telah mengadakan. Yang juga merupakan satu ciri. Kepercayaan kepada tuhan yang esa. Yang Cemerlang. Semua agama menyeru umatnya.Akan terbentuk. Bahawa setiap perlakuan ada batasnya. Jati diri.

Bagi membentuk Jati Diri. Jelas! Prinsip rukun negara yang diperkenalkan. Mengapa semua ini diadakan? Kerana kita percaya. Dan kita juga ada kongsi raya. Iaitu kepercayaan kepada tuhan. Kita ada Hari Raya. Rakyat negara ini. Dapat membentuk jati diri mampan. . Perpaduan murni. Deepavali. Tahun Baru Cina. Perayaan keagamaan ini. Krismas. Dapat membentuk kerjasama sejati. Acara keagaamaan dan perayaan.Sidang dewan sekalian. Kerana itulah negara kita banyak mengadakan.

Mempunyai lagunya sendiri. Rakyat Malaysia bangun bersatu. . Terhadap raja dan negeri serta negara. Dipermain-mainkan oleh penuntut hantu. Menentang pengkhianat itu. menjadi tugas hakiki. Kesetiaan kepada Raja dan Negara. Apakah buktinya kesetiaan itu? Adakah dengan menyatakan di bibir sahaja? Tepuk dada tanya selera. Raja adalah pemerintah negara yang tertinggi. ketika lagu Negaraku. Sebagai rakyat. Yang senikatanya memuji dan menghargai. Setiap negeri. Sebagai tanda setia rakyat kepada pemerintahnya Masih ingatkah lagi. Bagi menanam semangat jadi diri. Kaitan kedua-duanya sangat rapat sekali.Sidang dewan yang budiman. Hujah saya yang kedua di bawah naungan kata. Raja dan negeri. Wajib dinyanyikan setiap minggu sekali. Kerana itulah lagu negeri. Untuk mentaati Raja dan Negara.

Bagi melahirkan masyarakat yang seimbang. . Tidak dapat disangkal lagi.Tindakan itu membuktikan kepada semua. Tidak lama lagi Hari Raya. Dan menjadi landasan bagi rakyat yang dipimpin. Ialah mempunyai cara yang istimewa. Iaitu kesetiaan kepada raja dan negara. Dapat membentuk jati diri warga. Bahawa Prinsip rukun negara. Mempunyai perlembagaannya sendiri. Mampu menjadi aspirasi negara yang hebat. Dapat membentuk jati diri berwibawa. Kesetiaan rakyat yang dipelihara. Dan mempunyai jati diri cemerlang. Saudari dan saudara. Keluruhan perlembagaan dan Kedaulatan undang-undang Negara kita yang berdaulat ini. Hujah saya yang ketiga. Dan sentiasa menjadi panduan bagi pemimpin. Uniknya perlembagaan di Malaysia. Dan undang-undang yang mantap serta tepat. Iaitu kesetiaan kepada raja dan negara.

Dan melahirkan jati diri bertolenrasi. Mengikut keadaan dan perkembangan dunia. Kepercayaan dan keyakinan yang tidak bercapah. Ibarat kata pepatah. Antara kaum-kaum agar tidak berpecah. Dan masyarakat Malaysia akan lahirlah. . Yang begitu tinggi dan haruslah diikuti. Untuk memastikan jati diri akan terserlah. Mesti dipelihara dan diawasi setiap masa. Telur serangkak pecah sebiji pecah semua. Kerana ia menjadi asas bagi warga. Sentiasa dipelihara sebagai wadah.Perlembagaan dan Undang-undang inilah. Untuk hidup dalam satu kawasan bersama-sama. Oleh masyarakat di negara ini. Kerana itulah perlembagaan dan undang-undag negara. Bukannya pecah sebiji pecah sendiri. Hadirin dan hadirat Semoga sentiasa sihat Hujah saya yang keempat Kesopanan dan kesusilaan Kesopanan dan kesusilaan adalah perlakuan budi.

Kesopanan dan kesusilaan Dapat melahirkan Jiwa rakyat yang mementingkan. Menyatakan 65 peratus adalah kerana rakyatnya. Begitu berbudi pekerti dan mesra. Tentang tarikan pelancong ke negara kita. Kajian Penerbangan Malaysia. Pandangan pelancong asing adalah buktinya. . Kerana itulah kerajaan Begitu hebat mengadakan Pelbagai kempen Kesopanan dan kesusilaan Seperti Kempen Budi Bahasa dan Hidup Berjiran Kepada rakyat tempatan Agar menjadi pegangan Dan amalan dalam kehidupan Dan akhirnya terbentuklah jati diri mampan. Amalan budi dalam kehidupan seharian. Amalan budi ini juga dapat memperkuatkan Jati diri insan Walaupun hidup dalam kemodenan Kerana moden sahaja tidak bererti Jika budi pekerti mati. Yang bersopan santun dan berbudi bahasa. Mereka menyatakan rakyat Malaysia.

Laksamana SKBTP mohon permisi. Assalamualaikum dan salam sejahtera. Dapat dibentuk dengan Amalam Rukun Negara. Dan berbangga dengan negara sendiri.Penghayatan prinsip rukun negara ini. Adalah bukti. Dan negara mempunyai. DISEDIAKAN OLEH : CIKGU MOHD FAIZULLAH BIN BUYONG . Bahawa jati diri rakyat negara ini. Akhir kalam.berkualiti dan berjati diri. Rukun negara dapat melahirkan. Secara konklusifnya membuktikan. Rakyat yang berindentiti. Rakyat yang berjati diri.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful