TEKS PIDATO (BACAAN MENGIKUT BARIS) ”Rukun Negara Membentuk Jati Diri” Kejadian 13 Mei yang mengegarkan negara

, Menyebabkan goyahnya perpaduan negara, Lantas diperkenalkan Rukun Negara Mari kita telusuri kekuatan Rukun Negara. Terima kasih pengerusi majlis, Barisan panel hakim yang arif, Def-def terhormat, Datuk-datuk, Datin-datin, Serta warga dewan sekalian, Assalamualaikum dan salam sejahtera. ”Rukun Negara Membentuk Jati Diri” Begitulah bunyi tajuk pidato saya hari ini, Saudara dan saudari. Secara tuntasnya atau definisi seluruhnya, Pidato yang akan saya dendangkan, Akan membuktikan, Bahawa Keperibadian Seseorang insan,

Yang amat tinggi.Akan terbentuk. Melakukan kebaikan sesama manusia. Yang juga merupakan satu ciri. Jati diri. Yang Cemerlang. Kerajaan Malaysia. Tak beralihkan rupa berentakan irama. Bagi membentuk jati diri insan. Bukannya Malang. Semua agama menyeru umatnya. Kepercayaan kepada tuhan yang esa. Ini akan melahirkan sikap tolenrasi.Melayang dan Temberang. . Warga dewan kebangaan negara. Gemilang dan Terbilang. Pelbagai program keagamaan. Hujah saya yang pertama. Atas Rukun negara yang diperkenalkan. Kerana ada hukuman dan balasannya.Dengan penghayatan dan amalan. Kepercayaan kepada tuhan. telah mengadakan. Akan menyedarkan umatnya. Bahawa setiap perlakuan ada batasnya.

Kerana itulah negara kita banyak mengadakan. Jelas! Prinsip rukun negara yang diperkenalkan. Bagi membentuk Jati Diri. Kita ada Hari Raya. . Deepavali. Rakyat negara ini. Tahun Baru Cina.Sidang dewan sekalian. Krismas. Mengapa semua ini diadakan? Kerana kita percaya. Dan kita juga ada kongsi raya. Perpaduan murni. Acara keagaamaan dan perayaan. Dapat membentuk jati diri mampan. Iaitu kepercayaan kepada tuhan. Perayaan keagamaan ini. Dapat membentuk kerjasama sejati.

Kerana itulah lagu negeri. Terhadap raja dan negeri serta negara. Untuk mentaati Raja dan Negara. Kesetiaan kepada Raja dan Negara. . Hujah saya yang kedua di bawah naungan kata. Setiap negeri. Kaitan kedua-duanya sangat rapat sekali. Bagi menanam semangat jadi diri. Rakyat Malaysia bangun bersatu. Raja adalah pemerintah negara yang tertinggi. Apakah buktinya kesetiaan itu? Adakah dengan menyatakan di bibir sahaja? Tepuk dada tanya selera. ketika lagu Negaraku. Wajib dinyanyikan setiap minggu sekali. Sebagai rakyat.Sidang dewan yang budiman. Menentang pengkhianat itu. menjadi tugas hakiki. Yang senikatanya memuji dan menghargai. Sebagai tanda setia rakyat kepada pemerintahnya Masih ingatkah lagi. Raja dan negeri. Dipermain-mainkan oleh penuntut hantu. Mempunyai lagunya sendiri.

Keluruhan perlembagaan dan Kedaulatan undang-undang Negara kita yang berdaulat ini. Dan mempunyai jati diri cemerlang. Kesetiaan rakyat yang dipelihara. Saudari dan saudara. Bagi melahirkan masyarakat yang seimbang. Dan sentiasa menjadi panduan bagi pemimpin. . Uniknya perlembagaan di Malaysia. Ialah mempunyai cara yang istimewa. Dapat membentuk jati diri berwibawa. Mampu menjadi aspirasi negara yang hebat. Iaitu kesetiaan kepada raja dan negara. Dapat membentuk jati diri warga. Tidak lama lagi Hari Raya. Dan undang-undang yang mantap serta tepat. Iaitu kesetiaan kepada raja dan negara.Tindakan itu membuktikan kepada semua. Bahawa Prinsip rukun negara. Mempunyai perlembagaannya sendiri. Hujah saya yang ketiga. Dan menjadi landasan bagi rakyat yang dipimpin. Tidak dapat disangkal lagi.

Mesti dipelihara dan diawasi setiap masa. Dan masyarakat Malaysia akan lahirlah. Yang begitu tinggi dan haruslah diikuti. Sentiasa dipelihara sebagai wadah. Mengikut keadaan dan perkembangan dunia.Perlembagaan dan Undang-undang inilah. Dan melahirkan jati diri bertolenrasi. Hadirin dan hadirat Semoga sentiasa sihat Hujah saya yang keempat Kesopanan dan kesusilaan Kesopanan dan kesusilaan adalah perlakuan budi. Oleh masyarakat di negara ini. Kepercayaan dan keyakinan yang tidak bercapah. Untuk hidup dalam satu kawasan bersama-sama. Kerana itulah perlembagaan dan undang-undag negara. Kerana ia menjadi asas bagi warga. . Untuk memastikan jati diri akan terserlah. Bukannya pecah sebiji pecah sendiri. Antara kaum-kaum agar tidak berpecah. Telur serangkak pecah sebiji pecah semua. Ibarat kata pepatah.

Kajian Penerbangan Malaysia. Tentang tarikan pelancong ke negara kita. Mereka menyatakan rakyat Malaysia. Amalan budi ini juga dapat memperkuatkan Jati diri insan Walaupun hidup dalam kemodenan Kerana moden sahaja tidak bererti Jika budi pekerti mati. Yang bersopan santun dan berbudi bahasa. Kerana itulah kerajaan Begitu hebat mengadakan Pelbagai kempen Kesopanan dan kesusilaan Seperti Kempen Budi Bahasa dan Hidup Berjiran Kepada rakyat tempatan Agar menjadi pegangan Dan amalan dalam kehidupan Dan akhirnya terbentuklah jati diri mampan.Kesopanan dan kesusilaan Dapat melahirkan Jiwa rakyat yang mementingkan. Amalan budi dalam kehidupan seharian. Pandangan pelancong asing adalah buktinya. . Menyatakan 65 peratus adalah kerana rakyatnya. Begitu berbudi pekerti dan mesra.

Bahawa jati diri rakyat negara ini. Dan berbangga dengan negara sendiri. Rakyat yang berjati diri. Assalamualaikum dan salam sejahtera. DISEDIAKAN OLEH : CIKGU MOHD FAIZULLAH BIN BUYONG .berkualiti dan berjati diri. Dan negara mempunyai. Laksamana SKBTP mohon permisi. Dapat dibentuk dengan Amalam Rukun Negara. Rukun negara dapat melahirkan. Adalah bukti. Akhir kalam. Rakyat yang berindentiti. Secara konklusifnya membuktikan.Penghayatan prinsip rukun negara ini.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful