TEKS PIDATO (BACAAN MENGIKUT BARIS) ”Rukun Negara Membentuk Jati Diri” Kejadian 13 Mei yang mengegarkan negara

, Menyebabkan goyahnya perpaduan negara, Lantas diperkenalkan Rukun Negara Mari kita telusuri kekuatan Rukun Negara. Terima kasih pengerusi majlis, Barisan panel hakim yang arif, Def-def terhormat, Datuk-datuk, Datin-datin, Serta warga dewan sekalian, Assalamualaikum dan salam sejahtera. ”Rukun Negara Membentuk Jati Diri” Begitulah bunyi tajuk pidato saya hari ini, Saudara dan saudari. Secara tuntasnya atau definisi seluruhnya, Pidato yang akan saya dendangkan, Akan membuktikan, Bahawa Keperibadian Seseorang insan,

Melayang dan Temberang. Jati diri. Atas Rukun negara yang diperkenalkan. Yang Cemerlang.Akan terbentuk. Bahawa setiap perlakuan ada batasnya. Kerana ada hukuman dan balasannya. Bukannya Malang. Hujah saya yang pertama. Yang juga merupakan satu ciri. . Pelbagai program keagamaan. Tak beralihkan rupa berentakan irama. Akan menyedarkan umatnya. Yang amat tinggi. Kepercayaan kepada tuhan yang esa. Kerajaan Malaysia. Semua agama menyeru umatnya. telah mengadakan. Kepercayaan kepada tuhan. Bagi membentuk jati diri insan. Gemilang dan Terbilang. Warga dewan kebangaan negara. Melakukan kebaikan sesama manusia. Ini akan melahirkan sikap tolenrasi.Dengan penghayatan dan amalan.

Dapat membentuk kerjasama sejati. Kerana itulah negara kita banyak mengadakan. Jelas! Prinsip rukun negara yang diperkenalkan. Rakyat negara ini. Iaitu kepercayaan kepada tuhan. Acara keagaamaan dan perayaan. Deepavali. Tahun Baru Cina. . Perayaan keagamaan ini. Bagi membentuk Jati Diri.Sidang dewan sekalian. Krismas. Dapat membentuk jati diri mampan. Mengapa semua ini diadakan? Kerana kita percaya. Kita ada Hari Raya. Perpaduan murni. Dan kita juga ada kongsi raya.

Mempunyai lagunya sendiri. ketika lagu Negaraku. Raja adalah pemerintah negara yang tertinggi. Yang senikatanya memuji dan menghargai. Untuk mentaati Raja dan Negara. Wajib dinyanyikan setiap minggu sekali. Apakah buktinya kesetiaan itu? Adakah dengan menyatakan di bibir sahaja? Tepuk dada tanya selera. Dipermain-mainkan oleh penuntut hantu. Sebagai rakyat. Setiap negeri. Kaitan kedua-duanya sangat rapat sekali. Terhadap raja dan negeri serta negara. Kerana itulah lagu negeri. Menentang pengkhianat itu. . menjadi tugas hakiki. Kesetiaan kepada Raja dan Negara. Raja dan negeri.Sidang dewan yang budiman. Sebagai tanda setia rakyat kepada pemerintahnya Masih ingatkah lagi. Rakyat Malaysia bangun bersatu. Hujah saya yang kedua di bawah naungan kata. Bagi menanam semangat jadi diri.

Iaitu kesetiaan kepada raja dan negara. Dan mempunyai jati diri cemerlang. Bagi melahirkan masyarakat yang seimbang. Kesetiaan rakyat yang dipelihara. Dapat membentuk jati diri warga. Uniknya perlembagaan di Malaysia. Tidak lama lagi Hari Raya. Tidak dapat disangkal lagi. Mempunyai perlembagaannya sendiri. Mampu menjadi aspirasi negara yang hebat. Iaitu kesetiaan kepada raja dan negara. Dan undang-undang yang mantap serta tepat. Ialah mempunyai cara yang istimewa. Bahawa Prinsip rukun negara. Dan sentiasa menjadi panduan bagi pemimpin. Keluruhan perlembagaan dan Kedaulatan undang-undang Negara kita yang berdaulat ini. Dapat membentuk jati diri berwibawa. Saudari dan saudara. Hujah saya yang ketiga. .Tindakan itu membuktikan kepada semua. Dan menjadi landasan bagi rakyat yang dipimpin.

Dan melahirkan jati diri bertolenrasi.Perlembagaan dan Undang-undang inilah. Mengikut keadaan dan perkembangan dunia. Bukannya pecah sebiji pecah sendiri. Oleh masyarakat di negara ini. . Kepercayaan dan keyakinan yang tidak bercapah. Telur serangkak pecah sebiji pecah semua. Untuk memastikan jati diri akan terserlah. Sentiasa dipelihara sebagai wadah. Yang begitu tinggi dan haruslah diikuti. Mesti dipelihara dan diawasi setiap masa. Kerana ia menjadi asas bagi warga. Dan masyarakat Malaysia akan lahirlah. Ibarat kata pepatah. Kerana itulah perlembagaan dan undang-undag negara. Antara kaum-kaum agar tidak berpecah. Untuk hidup dalam satu kawasan bersama-sama. Hadirin dan hadirat Semoga sentiasa sihat Hujah saya yang keempat Kesopanan dan kesusilaan Kesopanan dan kesusilaan adalah perlakuan budi.

Begitu berbudi pekerti dan mesra. Yang bersopan santun dan berbudi bahasa. Menyatakan 65 peratus adalah kerana rakyatnya. Kajian Penerbangan Malaysia. Tentang tarikan pelancong ke negara kita. Pandangan pelancong asing adalah buktinya. Amalan budi ini juga dapat memperkuatkan Jati diri insan Walaupun hidup dalam kemodenan Kerana moden sahaja tidak bererti Jika budi pekerti mati. Amalan budi dalam kehidupan seharian.Kesopanan dan kesusilaan Dapat melahirkan Jiwa rakyat yang mementingkan. . Mereka menyatakan rakyat Malaysia. Kerana itulah kerajaan Begitu hebat mengadakan Pelbagai kempen Kesopanan dan kesusilaan Seperti Kempen Budi Bahasa dan Hidup Berjiran Kepada rakyat tempatan Agar menjadi pegangan Dan amalan dalam kehidupan Dan akhirnya terbentuklah jati diri mampan.

Rakyat yang berjati diri. Rukun negara dapat melahirkan.Penghayatan prinsip rukun negara ini. Laksamana SKBTP mohon permisi. DISEDIAKAN OLEH : CIKGU MOHD FAIZULLAH BIN BUYONG . Rakyat yang berindentiti. Assalamualaikum dan salam sejahtera. Adalah bukti.berkualiti dan berjati diri. Dan berbangga dengan negara sendiri. Akhir kalam. Bahawa jati diri rakyat negara ini. Dan negara mempunyai. Secara konklusifnya membuktikan. Dapat dibentuk dengan Amalam Rukun Negara.