P. 1
Membuat Projek Reka Cipta

Membuat Projek Reka Cipta

|Views: 134|Likes:
Published by Amin Kamarun Zaman

More info:

Published by: Amin Kamarun Zaman on Oct 23, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/23/2013

pdf

text

original

.Reka cipta adalah penghasilan sesuatu barangan baru atau pengubahsuaian barangan tertentu dari aspek teknologi untuk memenuhi kehendak pengguna masa kini dan masa akan datang.

‡ Reka cipta tidak hanya terhad kepada bidang kayu. fesyen. tekstil. seramik. bangunan dan landskap serta abstrak. perindustrian. logam dan elektronik ‡ Merangkumi bidang-bidang seperti grafik. ‡ Projek adalah hasil tersendiri atau ubah suai. .

‡ Jalan penyelesaian dibuat melalui rekaan baru ataupun ubahsuai barang. jalan penyelesaian diolah untuk memenuhi kehendak masalah. ‡ Masalah menjadi tema rekaan projek. . ‡ Setelah kenalpasti masalah.PENGENALPASTIAN MASALAH ‡ Barangan yang hendak direkacipta bermula dengan satu masalah.

‡ Masalah menjadi tema rekaan projek.PENGENALPASTIAN MASALAH ‡ Barangan yang hendak direkacipta bermula dengan satu masalah. ‡ Jalan penyelesaian dibuat melalui rekaan baru ataupun ubahsuai barang. ‡ Setelah kenalpasti masalah. . jalan penyelesaian diolah untuk memenuhi kehendak masalah.

‡ Data adalah maklumat yang berkaitan dengan spesifikasi terperinci tentang sesuatu produk. ‡ Antara cara-cara untuk mengumpul maklumat dan data: .PENGUMPULAN DATA DAN MAKLUMAT ‡ Langkah kedua pembinaan projek.

PENGUMPULAN DATA DAN MAKLUMAT a) b) c) d) e) f) Pemerhatian Membuat lawatan Berdasarkan pengalaman Soal Selidik Bahan bacaan Penyelidikan .

.‡ Semua maklumat yang dikumpul mesti dianalisis dari semua segi. persepsi dan aspek. ‡ Maklumat dianalisa dengan mencari kelemahan dan kekuatan maklumat tersebut serta memadankannya dengan kehendak dan keperluan masalah tadi.

. membuat pelbagai andaian dan ramalan serta merancang pelbagai strategi. menjana idea alternatif. berfikir secara projektif iaitu menokoktambah maklumat yang dikumpulkan. menilai apa yang penting dan kurang penting.‡ Sewaktu membuat analisis.

‡ Antara cara yang terbaik untuk menjana idea ialah perbincangan dan sumbang saran kerana ahli-ahli kumpulan dapat memberikan pelbagai idea. ‡ Idea boleh mengubah suai projek yang sedia ada atau pun mencipta suatu barangan yang baru. idea untuk pembinaan projek dicetuskan. .PENCETUSAN IDEA ‡ Setelah menganalisis maklumat dan data yang dicari.

‡ Idea-idea tersebut boleh dipersembahkan dalam bentuk peta minda dan lakaran bebas. hanya satu idea yang akan dipilih berdasarkan kriteria tertentu. ‡ Antara idea-idea yang telah disenaraikan.PENCETUSAN IDEA ‡ Senaraikan idea-idea tersebut dalam bentuk lukisan ataupun secara bertulis. .

‡ Pemilihan idea adalah berdasarkan kriteria berikut: a) b) c) d) e) f) Keupayaan kendiri Pengetahuan dan kemahiran Bahan dan Komponen Cara pembuatan Kepentingan produk Mesra Alam .PEMILIHAN IDEA ‡ Dari idea-idea yang disenaraikan. hanya satu yang akan dipilih.

hanya satu yang akan dipilih.PEMILIHAN IDEA ‡ Dari idea-idea yang disenaraikan. ‡ Pemilihan idea adalah berdasarkan kriteria berikut: a) b) c) d) e) f) Keupayaan kendiri Pengetahuan dan kemahiran Bahan dan Komponen Cara pembuatan Kepentingan produk Mesra Alam .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->