P. 1
Membuat Projek Reka Cipta

Membuat Projek Reka Cipta

|Views: 134|Likes:
Published by Amin Kamarun Zaman

More info:

Published by: Amin Kamarun Zaman on Oct 23, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/23/2013

pdf

text

original

Reka cipta adalah penghasilan sesuatu barangan baru atau pengubahsuaian barangan tertentu dari aspek teknologi untuk memenuhi kehendak pengguna masa kini dan masa akan datang. .

bangunan dan landskap serta abstrak. . tekstil. perindustrian. ‡ Projek adalah hasil tersendiri atau ubah suai. fesyen. logam dan elektronik ‡ Merangkumi bidang-bidang seperti grafik. seramik.‡ Reka cipta tidak hanya terhad kepada bidang kayu.

jalan penyelesaian diolah untuk memenuhi kehendak masalah. ‡ Masalah menjadi tema rekaan projek. .PENGENALPASTIAN MASALAH ‡ Barangan yang hendak direkacipta bermula dengan satu masalah. ‡ Setelah kenalpasti masalah. ‡ Jalan penyelesaian dibuat melalui rekaan baru ataupun ubahsuai barang.

. ‡ Masalah menjadi tema rekaan projek.PENGENALPASTIAN MASALAH ‡ Barangan yang hendak direkacipta bermula dengan satu masalah. ‡ Setelah kenalpasti masalah. jalan penyelesaian diolah untuk memenuhi kehendak masalah. ‡ Jalan penyelesaian dibuat melalui rekaan baru ataupun ubahsuai barang.

‡ Antara cara-cara untuk mengumpul maklumat dan data: . ‡ Data adalah maklumat yang berkaitan dengan spesifikasi terperinci tentang sesuatu produk.PENGUMPULAN DATA DAN MAKLUMAT ‡ Langkah kedua pembinaan projek.

PENGUMPULAN DATA DAN MAKLUMAT a) b) c) d) e) f) Pemerhatian Membuat lawatan Berdasarkan pengalaman Soal Selidik Bahan bacaan Penyelidikan .

‡ Semua maklumat yang dikumpul mesti dianalisis dari semua segi. . persepsi dan aspek. ‡ Maklumat dianalisa dengan mencari kelemahan dan kekuatan maklumat tersebut serta memadankannya dengan kehendak dan keperluan masalah tadi.

membuat pelbagai andaian dan ramalan serta merancang pelbagai strategi. berfikir secara projektif iaitu menokoktambah maklumat yang dikumpulkan.‡ Sewaktu membuat analisis. . menilai apa yang penting dan kurang penting. menjana idea alternatif.

PENCETUSAN IDEA ‡ Setelah menganalisis maklumat dan data yang dicari. . ‡ Antara cara yang terbaik untuk menjana idea ialah perbincangan dan sumbang saran kerana ahli-ahli kumpulan dapat memberikan pelbagai idea. ‡ Idea boleh mengubah suai projek yang sedia ada atau pun mencipta suatu barangan yang baru. idea untuk pembinaan projek dicetuskan.

‡ Idea-idea tersebut boleh dipersembahkan dalam bentuk peta minda dan lakaran bebas. . ‡ Antara idea-idea yang telah disenaraikan.PENCETUSAN IDEA ‡ Senaraikan idea-idea tersebut dalam bentuk lukisan ataupun secara bertulis. hanya satu idea yang akan dipilih berdasarkan kriteria tertentu.

‡ Pemilihan idea adalah berdasarkan kriteria berikut: a) b) c) d) e) f) Keupayaan kendiri Pengetahuan dan kemahiran Bahan dan Komponen Cara pembuatan Kepentingan produk Mesra Alam .PEMILIHAN IDEA ‡ Dari idea-idea yang disenaraikan. hanya satu yang akan dipilih.

PEMILIHAN IDEA ‡ Dari idea-idea yang disenaraikan. ‡ Pemilihan idea adalah berdasarkan kriteria berikut: a) b) c) d) e) f) Keupayaan kendiri Pengetahuan dan kemahiran Bahan dan Komponen Cara pembuatan Kepentingan produk Mesra Alam . hanya satu yang akan dipilih.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->