P. 1
PENDEKATAN KURIKULUM

PENDEKATAN KURIKULUM

|Views: 469|Likes:
Published by Betty Chan

More info:

Published by: Betty Chan on Oct 24, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/25/2013

pdf

text

original

PENDEKATAN KURIKULUM

‡ Pendidikan tentang alam sekitar adalah kefahaman tentang sistem alam, interaksi antara manusia dan persekitarannya. ‡ Juga boleh mengembangkan kemahiran dan nilai. ‡ Pendidikan untuk alam sekitar adalah untuk membina kesedaran, mengembangkan etika, motivasi dan kesediaan untuk terlibat.

‡ Menyediakan ransangan aktiviti yang membina kreativiti pelajar bagi menyelesaikan masalah berkaitan alam sekitar. ‡ Menggunakan sumber/alat bahan bantu belajar berunsurkan PAS .Penerapan PAS dalam P & P ‡ Penerapan nilai-nilai murni PAS dalam aktiviti pembelajaran.

16 Nilai-nilai Murni Alam Sekitar ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Kerjasama Rendah diri Menghormati alam Kesederhanaan Mencintai persekitaran Kemapanan ekosistem Mengekalkan kepelbagaian hidupan Mengiktiraf hak generasi akan datang Perlindungan dan pemulihan ekosistem .

‡ Mengalami dan menghayati sendiri lebih baik ‡ Perubahan berterusan ‡ Ekonomi bukan segalanya ‡ Kehidupan seimbang ‡ Kerosakan minima ‡ Etika melebihi umum ‡ Tanggungjawab setiap individu .

. ‡ Duduk dalam kumpulan ‡ Setiap kumpulan sediakan sekeping kertas kosong ‡ Tuliskan SATU masalah berkaitan alam sekitar yang anda ketahui ‡ Kertas dilipat rapi dan diberi kepada guru.CONTOH. ‡ Seorang wakil dari setiap kumpulan datang ke depan dan mencabut sekeping kertas ‡ Berikan pendapat masing-masing di depan mengenai cara-cara penyelesaian. ..

dan juga draf untuk karangan. ‡ Membina model bumi dengan menggunakan bahan kitar semula. ‡ Menggunakan kertas terbuang untuk hiasan origami di dalam bilik darjah.. ‡ Menggunakan kertas terpakai yang masih ada ruangan bertulis sebagai kertas draf pelajar. Boleh digunakan untuk pengiraan matematik. lakaran untuk seni. (surat khabar.. kotak ubat gigi dan label tin makanan) .CONTOH.

PAS.subjek wajib (15 jam kreadit) untuk pelatih KPLI .INTEGRASI NILAI PAS MERENTAS KURIKULUM LATIHAN PERGURUAN SEMASA MENGAJAR ‡ Dikategorikan tahap 3 (baik) ‡ IPG Keningau.

gambar-gambar. tahap dua (lemah) ‡ Bahan yang dijumpai yang dipamerkan:  Gambar aktiviti  Pengumuman biasa  Hasil kraftangan-batik .PAMERAN BAHAN DAN INFO BERKAITAN PAS DI BILIK KULIAH DAN DEWAN ‡ Poster. hasil kraftangan dan bahan serta sumber rujukan. ‡ Kurang dipamerkan.

Ahli kumpulan yang membentangkan tajuk dalam kelas subjek PAS .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->