P. 1
PENDEKATAN KURIKULUM

PENDEKATAN KURIKULUM

|Views: 469|Likes:
Published by Betty Chan

More info:

Published by: Betty Chan on Oct 24, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/25/2013

pdf

text

original

PENDEKATAN KURIKULUM

‡ Pendidikan tentang alam sekitar adalah kefahaman tentang sistem alam, interaksi antara manusia dan persekitarannya. ‡ Juga boleh mengembangkan kemahiran dan nilai. ‡ Pendidikan untuk alam sekitar adalah untuk membina kesedaran, mengembangkan etika, motivasi dan kesediaan untuk terlibat.

‡ Menggunakan sumber/alat bahan bantu belajar berunsurkan PAS . ‡ Menyediakan ransangan aktiviti yang membina kreativiti pelajar bagi menyelesaikan masalah berkaitan alam sekitar.Penerapan PAS dalam P & P ‡ Penerapan nilai-nilai murni PAS dalam aktiviti pembelajaran.

16 Nilai-nilai Murni Alam Sekitar ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Kerjasama Rendah diri Menghormati alam Kesederhanaan Mencintai persekitaran Kemapanan ekosistem Mengekalkan kepelbagaian hidupan Mengiktiraf hak generasi akan datang Perlindungan dan pemulihan ekosistem .

‡ Mengalami dan menghayati sendiri lebih baik ‡ Perubahan berterusan ‡ Ekonomi bukan segalanya ‡ Kehidupan seimbang ‡ Kerosakan minima ‡ Etika melebihi umum ‡ Tanggungjawab setiap individu .

‡ Seorang wakil dari setiap kumpulan datang ke depan dan mencabut sekeping kertas ‡ Berikan pendapat masing-masing di depan mengenai cara-cara penyelesaian.CONTOH.. ‡ Duduk dalam kumpulan ‡ Setiap kumpulan sediakan sekeping kertas kosong ‡ Tuliskan SATU masalah berkaitan alam sekitar yang anda ketahui ‡ Kertas dilipat rapi dan diberi kepada guru. ..

lakaran untuk seni. ‡ Menggunakan kertas terbuang untuk hiasan origami di dalam bilik darjah. kotak ubat gigi dan label tin makanan) . ‡ Membina model bumi dengan menggunakan bahan kitar semula. Boleh digunakan untuk pengiraan matematik.. (surat khabar.. dan juga draf untuk karangan.CONTOH. ‡ Menggunakan kertas terpakai yang masih ada ruangan bertulis sebagai kertas draf pelajar.

INTEGRASI NILAI PAS MERENTAS KURIKULUM LATIHAN PERGURUAN SEMASA MENGAJAR ‡ Dikategorikan tahap 3 (baik) ‡ IPG Keningau. PAS.subjek wajib (15 jam kreadit) untuk pelatih KPLI .

PAMERAN BAHAN DAN INFO BERKAITAN PAS DI BILIK KULIAH DAN DEWAN ‡ Poster. tahap dua (lemah) ‡ Bahan yang dijumpai yang dipamerkan:  Gambar aktiviti  Pengumuman biasa  Hasil kraftangan-batik . ‡ Kurang dipamerkan. gambar-gambar. hasil kraftangan dan bahan serta sumber rujukan.

Ahli kumpulan yang membentangkan tajuk dalam kelas subjek PAS .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->