BERPAKSI INOVASI MENGANGKASA UNIVERSITI MENJANA NILAI TINGGI

i

ii

PRAKATA

Senarai Karya Zaini Ujang

Zaini Ujang. 2009. The Elevation of Higher Learning. Terjemahan daripada teks bahasa Melayu. Kuala Lumpur: ITNMB dan Skudai: Penerbit UTM Press. Zaini Ujang. 2009. Universiti, Kreativiti, Inovasi. Skudai: Penerbit UTM Press. Zaini Ujang. 2009. Menghayati Budaya Ilmu: Faham Ilmu, Amalan dan Panduan. Edisi Kedua. Skudai: Penerbit UTM Press. Zaini Ujang. 2009. Menghayati Budaya Ilmu: Faham Ilmu, Amalan dan Panduan. Edisi Pertama. Skudai: Penerbit UTM Press. Zaini Ujang. 2009. Memperkasa Budaya Ilmu: Konsep dan Amalan. Skudai: Penerbit UTM Press. Zaini Ujang. 2009. Minda Lestari: Pembangunan Negara dan Pemuliharaan Alam Sekitar. Skudai: Penerbit UTM Press. Zaini Ujang. 2009. Mengangkasa Pengajian Tinggi. Skudai: Penerbit UTM Press. Zaini Ujang. 2009. Mewarisi Perjuangan Menjayakan Transformasi Memacu Kegemilangan (Siri Perutusan Naib Canselor). Skudai: Penerbit UTM Press. Zaini Ujang. 2009. Membrane Technology for Water and Wastewater Treatment (A Training Module). Skudai: Penerbit UTM Press. Zaini Ujang dan Henze, M. 2008. Wastewater Management for Developing Countries. Diterjemahkan ke bahasa Mandarin. Beijing: IWA Publishing. Zaini Ujang. 2007. Pengurusan Masa: Konsep dan Penghayatan. Kuala Lumpur: CERT Publications. Zaini Ujang dan Henze, M. 2006. Wastewater Management for Developing Countries. London: IWA Publishing. Zaini Ujang dan Henze, M. (ed.). 2004. Environmental Biotechnology: Advancement in Water and Wastewater Applications in the Trophics. London: IWA Publishing. Zaini Ujang. 2004. Hazardous Waste Management in Malaysia. UNESCO, Paris (UNESCO Encyclopedia of Life Support System for Hazardous Waste Management in Developing Countries). Zaini Ujang. 1999. Pencemaran Udara. Edisi Ke-2. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka. Zaini Ujang. 1997. Pencemaran Udara. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka.

BERPAKSI INOVASI MENGANGKASA UNIVERSITI MENJANA NILAI TINGGI

iii

Zaini Ujang. 1995. Motivasi dan Kaedah Membaca. Edisi Kedua. Kuala Lumpur: Nurin Enterprise. Zaini Ujang (ed.). 1993. Islam dan Alam Sekitar. Kuala Lumpur: Institut Kajian Dasar. Zaini Ujang. 1993. Universiti: Mendukung Tradisi Intelektual. Kuala Lumpur: Institut Kajian Dasar. Zaini Ujang. 1993. Motivasi dan Kaedah Membaca. Kuala Lumpur: Nurin Enterprise. Zaini Ujang. 1993. Pencemaran Alam Sekitar Menurut Perspektif Islam. Kuala Lumpur: Nurin Enterprise. Normah Mulop dan Zaini Ujang. 1991. Bahan Api & Teknologi Pembakaran. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka.

iv PRAKATA PROFESOR DATO’ IR. DR. ZAINI BIN UJANG FASc Naib Canselor Universiti Teknologi Malaysia .

penerbit.BERPAKSI INOVASI MENGANGKASA UNIVERSITI MENJANA NILAI TINGGI v Zaini Ujang www.my 2010 .utm.

Jalan Kebudayaan 1. BHD. Pandan Jaya. Taman Universiti. Johor Darul Ta'zim. MALAYSIA. atau cara lain sebelum mendapat izin bertulis daripada Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan & Inovasi). addresses. 4. Judul. Cheras. Universiti Teknologi Malaysia. Education and state--Johor. Johor Darul Ta'zim. 81310 Skudai. Selangor Darul Ehsan. Higher--Johor.vi PRAKATA Edisi Pertama 2010 © ZAINI UJANG 2010 Hak cipta terpelihara. mengangkasa universiti. . dan isi kandungan buku ini dalam apa juga bentuk dan cara apa jua sama ada dengan cara elektronik. Jalan Seri Aman. Jalan Pandan 2/1. Malaysia. menjana nilai tinggi" / Zaini Ujang. BHD. Perpustakaan Negara Malaysia Data Pengkatalogan-dalam-Penerbitan Zaini Ujang. No. fotokopi. Siri. 55100 Kuala Lumpur. 43200 Cheras. 2.. II. 81300 Skudai. keahlian 9101) Dicetak di Malaysia oleh / Printed in Malaysia by PERCETAKAN INFO MEDITASI SDN. Education. mekanik.595119 Editor: KHALID MAZLAN & KASSIM THUKIMAN Pereka Kulit: HAFIZAH MOHAMAD AHYAH Diatur huruf oleh / Typeset by PANTAS SET SDN . 26A. 378. Diterbitkan di Malaysia oleh / Published in Malaysia by PENERBIT UNIVERSITI TEKNOLOGI MALAYSIA 34–38.. ilustrasi. I. MALAYSIA. etc. 44. (Siri perutusan tahun baru Naib Canselor 2010) ISBN 978-983-52-0735-8 1. 1965"Berpaksi inovasi. Speeches. MALAYSIA. Taman Seri Aman. Perundingan tertakluk kepada perkiraan royalti atau honorarium. (PENERBIT UTM ahli MAJLIS PENERBITAN ILMIAH MALAYSIA (MAPIM) dan anggota PERSATUAN PENERBIT BUKU MALAYSIA (MABOPA) dengan no. Universiti Teknologi Malaysia. 3. Tiada dibenarkan mengeluar ulang mana-mana bahagian artikel.

BERPAKSI INOVASI MENGANGKASA UNIVERSITI MENJANA NILAI TINGGI vii Kandungan Kandungan Prakata PENDAHULUAN Mengimbas Pencapaian Tahun 2009 Strategi. Struktur dan Budaya Berani Berubah untuk Tidak Rebah Budaya Kerja Kelas Pertama Sistem Penyampaian Terbaik Semangat Pengorbanan Budaya Kerja Berpasukan Matlamat Universiti Model Ekonomi Baru Berteraskan Inovasi 1Malaysia: Rakyat Didahulukan Pencapaian Diutamakan STRATEGI Ranking Universiti Mahasiswa Penjenamaan Penerbitan Kewangan STRUKTUR vii ix 1 3 12 16 17 18 19 20 23 28 32 37 38 44 49 56 58 62 .

viii KANDUNGAN PRAKATA BUDAYA Budaya Ilmu Berpaksi Inovasi Konsep Universiti Penyelidikan Inovatif Konsep Inovasi Seluruh Dimensi Inisiatif Khas KESIMPULAN LAMPINAN Lampiran 1 – Peta Strategi UTM Lampiran 2 – BSC dan Pencapaian Sasaran KPI 2009 Lampiran 3 – Indeks Prestasi Utama UTM berdasarkan BSC 2010 Lampiran 4 – Pakej Budaya Inovasi BIBLIOGRAFI INDEKS 66 66 73 75 77 81 83 85 86 87 89 94 99 101 .

Prof. Dr. Prof. saya mengucapkan terima kasih. Ir. Pada kesempatan ini juga. Prof. Mohd. Tajudin bin Md. Azraai bin Kassim. Selamat bin Hashim. Shamsudin bin Hj. Mohd. Ninggal. sekali gus memohon kemaafan kepada para penyumbang kerana kesediaan mereka memberi ruang masa dan tenaga membantu saya sekalipun dalam kesibukan tugas . Prof. Marzuki bin Khalid. Masputeriah binti Hamzah. Prof. Encik Kassim bin Thukiman dan Encik Khalid bin Mazlan yang turut bersama-sama menyumbang idea dan memberi pandangan dalam menjayakan penerbitan buku ini. UTM berusaha untuk mendokumentasikan perancangan tahunan. Dr. Dr. Amin. Prof. Dr. Ir.BERPAKSI INOVASI MENGANGKASA UNIVERSITI MENJANA NILAI TINGGI ix Prakata Buku ini ditulis membawa citra Perutusan Tahun Baru Naib Canselor 2010 yang diadakan pada 11 Januari 2010 Masihi bersamaan 25 Muharram 1431 Hijrah. Azlan bin Abdul Rahman. Muhammad Ariffin bin Abu Hassan. Dr. pelan strategik dan ucapan penting untuk dijadikan rujukan. Mohd. Rose Alinda binti Alias. Sebagai sebuah universiti yang sejak awal penubuhannya berpaksi mendaulatkan tradisi ilmu. Prof. Dr. Madya Dr. saya ingin merakamkan ucapan terima kasih saya kepada Prof. Buku ini juga diharap dapat menjadi pendoman dan panduan kepada warga UTM untuk merancang proses kerja dan memantau pencapaian sepanjang tahun 2010M / 1431H. Pada kesempatan ini. Dr.

Ampunilah kesalahan kami. saya ucapkan terima kasih kerana turut membantu saya menyiapkan buku ini. Maryam. Perteguhkanlah kedudukan kami. Amin!” Zaini bin Ujang (28 Disember 2009/10 Muharram 1431 Hijrah) . Luruskanlah perjalanan kami. Kepada ahli keluarga.” setiap kali saya menyiapkan sesebuah karya. Saya juga ingin mendedikasikan buku ini kepada anak bongsu saya. Kuatkanlah semangat kami. Kasihanilah kami. Tanpa sokongan dan dukungan yang diberikan.x PRAKATA masing-masing. Aishah dan Muhammad Arif. Ringankanlah bebanan kami. Zainah dan anak-anak yang lain Siti Fatimah. terutama isteri saya. Jayakanlah perancangan kami. Kepada mereka semua saya ucapkan terima kasih. Makbulkan doa kami. malah ada juga yang seolah-olah ‘dipaksa’ bertugas ketika musim cuti akhir tahun semata-mata untuk memastikan buku ini terbit pada masanya. “Ya Allah! Permudahkanlah urusan kami. perutusan ini tidak mungkin dapat direalisasikan dengan sempurna dan menepati jadual penerbitannya. Ajarilah kami. Terimalah amalan kami. Lindungilah kami. yang akan bertanya “mana nama adik?. Mantapkan ukhuwah kami.

kesetiakawanan. Menjayakan Transformasi. Biar apapun tahap kefahaman dan penghayatan tersebut. mungkin ada juga. Pada hemat saya. saya berharap anda terus membaca dan cuba memahami dan menghayatinya. Barangkali. Kefahaman dan penghayatan itulah yang menjadi pemangkin membolehkan kita melaksanakan lebih 100 inisiatif baru sepanjang tahun 2009. Masa pantas berlalu. keakraban dan ketabahan sepanjang tahun 2009. ketabahan. kesabaran. sebahagian besar warga UTM telah bersamasama memahami dan menghayati intipati perutusan tersebut. Justeru. saya ingin mengucapkan setinggi-tinggi terima kasih dan tahniah di atas kerjasama. kesungguhan. produktiviti tinggi.PENDAHULUAN 1 PENDAHULUAN Saya ingin mengucapkan Selamat Tahun Baru 2010 dan Selamat Tahun Baru Hijrah 1431 kepada seluruh staf dan mahasiswa UTM. Kita dapat saksikan sepanjang tahun 2009 betapa usaha keras. . sebilangan kecil yang masih belum sempat memahami dan menghayati perutusan setebal 68 halaman itu. Rasanya macam baru sahaja kita menyambut tahun 2009 dengan Perutusan Tahun Baru Naib Canselor bertemakan Mewarisi Perjuangan. Memacu Kegemilangan. kekentalan tekad.

‘Mengangkasa’ adalah frasa meletakkan sesuatu pada kedudukan yang tinggi. bangsa dan negara? Apakah strategi. Menjana Nilai Tinggi. Apakah transformasi UTM berada pada landasan betul. Mengangkasa Universiti. profil calon mahasiswa yang lebih beraneka. ‘Berpaksi inovasi’ bermaksud menjadikan budaya inovasi sebagai teras perkembangan universiti selari dengan konsep budaya ilmu yang menggalakkan pembaharuan. Frasa ‘mengangkasa universiti’ bermaksud mengangkat UTM ke martabat tinggi supaya kedudukan dan kepentingannya dapat dihargai dan dihayati semua pihak. proses pengantarabangsaan dan perubahan ekonomi berteraskan inovasi? Menyahut langkah kerajaan untuk menjadikan tema pembangunan tahun 2010 sebagai Tahun Inovasi. semata-mata “Untuk Tuhan Kerana Manusia” bagi memastikan UTM terus maju. Pelbagai peristiwa pahit manis sama-sama kita tempuhi. Justeru. Banyak pengalaman baru yang telah kita lalui yang kian mengukuhkan kefahaman kita bersama terhadap idealisme dan realisme. maka perutusan tahun baru saya untuk tahun 2010 berjudul Berpaksi Inovasi. sebagaimana angkasawan melepasi ruang atmosfera. nun jauh di angkasa. bukan hanya mahasiswa dan komuniti akademik. malah . menapak dan melangkah ke hadapan. sekali gus kemajuan agama. hari ini kita berkumpul lagi untuk mencari kekuatan baru serta memperteguh azam baru. tepat dan pantas? Apakah kita telah bersama arus perdana menjadi penggerak kemajuan UTM. tanpa lupa untuk bermuhasabah tentang pencapaian kita selama ini. dasar dan organisasi UTM mempunyai keanjalan untuk menghadapi pelbagai perubahan dan cabaran dari krisis kewangan dunia. kreativiti dan dinamisme.2 INOVASI UNIVERSITI NILAI TINGGI kesiapsiagaan dan semangat juang yang tinggi dalam kalangan warga UTM merupakan resepi kejayaan dan kecemerlangan organisasi.

Tanpa niat maka sesuatu amalan tertolak dan tidak bermakna. sesuatu amalan akan tercela. ‘Menjana nilai tinggi’ pula merujuk kepada pengkayaan dan penyuburan idealisme..PENDAHULUAN 3 seluruh lapisan masyarakat. (Riwayat Bukhari dan Muslim). maka mudahlah kita mengukuhkan iltizam. dan tamadun hebat. saya mengungkapkan satu asas penting dalam pengurusan organisasi. mengajar. perkhidmatan atau produk yang memberi manfaat kepada masyarakat atau khalayak pengguna. Hadis pertama dalam kebanyakan kumpulan hadis oleh para ulama tersohor berbunyi: Sesungguhnya setiap sesuatu bermula dengan niat . bersedekah. menulis bahan ilmiah. menerokai bidang ilmu baru. memantapkan perancangan kerja dan melaksanakannya dengan lebih efisien dan efektif. gagasan. sekalipun kita melakukan amalan baik seperti solat. Malahan dengan niat yang tidak baik juga. Begitu juga sebaliknya. iaitu: Dengan niat dan objektif yang jelas. sesuatu amalan itu juga akan tercela sekiranya tidak dilakukan dengan sebaik-baiknya dan sebetulnya. membantu orang susah atau seumpamanya. Mengimbas Pencapaian Tahun 2009 Dalam Perutusan Tahun Baru Naib Canselor 2009. ‘Niat’ mempunyai konotasi spiritual dan keagamaan yang tinggi. Yang Amat Berhormat Dato’ Sri Mohd Najib Razak pernah menggunakan frasa ‘bangsa angkasa’ merujuk kepada bangsa yang sentiasa mempunyai impian tinggi.. berpuasa. minda dan kemahiran untuk membolehkan kita membina kemajuan dengan memberi nilai tambah menerusi proses inovasi kepada sesuatu konsep. walaupun dibuat dengan niat baik. umpama .

bersaing dalam ranking universiti dunia.000 3.” Dalam konteks pengurusan moden. petunjuk prestasi utama (Key Performance Index (KPI)) Naib Canselor diperkenalkan seperti Jadual 1. secara tersirat atau tersurat.000 50 100 90 100 5. 5. 3. niat sering kali dibaurkan dengan istilah dan konsep ‘objektif ’ yang memberi pengertian khusus dalam sesuatu aktiviti jangka pendek. 7. 4.000 50 2013 75 10. Jadual 1 Petunjuk Prestasi Utama UTM Bil 1. 9. Bagi sesebuah organisasi yang menjadikan moto “Kerana Tuhan Untuk Manusia” seperti UTM.000 40 50 85 20 2. Perkara Staf berkelulusan PhD (peratus) Penerbitan artikel dalam jurnal berwasit Bahan dirujuk (citation) Mahasiswa pascasiswazah (peratus) Geran penyelidikan (RM juta setahun) Graduan berkerja (employability) (peratus) Syarikat hiliran (spin-off ) Harta intelek Peruntukan masa untuk penyelidikan (peratus) 2008 37 <300 340 33 35 83 1 550 30 2010 60 3. 6. Saya telah menggariskan pelbagai cabaran dan inisiatif dalam Perutusan Tahun Baru Naib Canselor 2009 sesuai dengan peranan UTM untuk mencapai pelbagai objektif yang ditetapkan.4 INOVASI UNIVERSITI NILAI TINGGI “melepaskan batuk di tangga. 2. menjadi calon untuk Universiti APEX pada tahun 2012 dan berperanan secara lebih strategik dan relevan dalam konteks Pembangunan Iskandar Malaysia.000 10. dasar dan apa jua perkara yang kita lakukan. Ini termasuklah kerangka menjadikan UTM sebagai Universiti Penyelidikan.000 70 . Dalam hal ini. amalan. oleh pelbagai stakeholders. maka konsep dan istilah tersebut mestilah kita jadikan asas kepada setiap inisiatif. 8.

Antara inisiatif yang dimaksudkan termasuklah. kemudahan rekreasi. Selain mudah difahami. konsep Kerja Berpasukan supaya ikatan hati dan kemesraan warga UTM sentiasa kukuh dan membugar mekar bagi membolehkan kita sama-sama mengharungi pelbagai cabaran dan rintangan dalam samudera dunia ilmiah yang begitu kompetitif. pakej Budaya Ilmu supaya warga UTM sentiasa dahaga. Misalnya semangat kerja berpasukan dan kesukarelawan (volunteerism). keharmonian organisasi. persekitaran kampus aman. peralatan makmal untuk pengajaran. Itulah sebabnya pihak pengurusan telah melancarkan pelbagai inisiatif sepanjang tahun 2009. Selain menetapkan KPI yang jelas. malah dalam kebanyakan mesyuarat Jawatankuasa Pengurusan Universiti. kualiti kolej kediaman. kebajikan mahasiswa. kesetiakawanan. senat. inisiatif atau keputusan. kita juga tidak boleh mengabaikan kepentingan pelbagai aspek pengurusan dan dimensi pendidikan lain yang tidak secara langsung menyumbang kepada KPI universiti. ketepatan. kumpulan pengurusan universiti. perpustakaan maya. parameter. dan sebagainya. dan Pelan Transformasi Mahasiswa agar setiap warga kampus . EcoTourism Campus bagi membolehkan kemudahan dan keceriaan kampus lebih menyerlah.PENDAHULUAN 5 Butiran dalam Jadual 1 tersebut sering kali kita bincangkan. bukan sahaja dalam hampir setiap perjumpaan bulanan. kemudahan dewan kuliah dan wi-fi. Research Alliance dan juga dalam pelbagai forum lain. damai dan lestari. kecemerlangan pengajaran dan pembelajaran. fakulti. angka dan peratus yang terungkap dalam Jadual 1 itu juga mudah untuk kita jadikan pedoman dalam merangka sesuatu dasar. mencintai dan memburu ilmu. Banyak aspek lain juga penting untuk membolehkan UTM terus maju dan berkembang.

sebagaimana kelaziman kita sebelum ini mengisi borang penilaian prestasi tahunan. rekreasi dan keceriaan juga diperlukan untuk membolehkan wujudnya sebuah ekosistem intelektual yang seimbang dan dinamik. Apatah lagi dalam suasana pentadbiran UTM yang sentiasa terbuka. mengalu-alu dan menerima pandangan untuk membolehkan setiap warga mengambil bahagian dalam perancangan pelbagai unit. strategi. bernama UTM. hal-hal sokongan seperti sukan. Sekalipun demikian. wajar untuk kita bermuhasabah tentang pencapaian individu dan organisasi pada setiap akhir tahun. khususnya untuk penilaian mendapatkan status dan pengiktirafan sebagai Universiti Penyelidikan. program dan aktiviti yang sebahagian besar telah kita laksanakan sepanjang tahun 2009. Inisiatif tersebut sedikit sebanyak membolehkan kita memahami bahawa KPI atau petunjuk prestasi utama penting tetapi itu hanya parameter utama yang juga perlu diperkukuhkan dengan program dan aktiviti lain bagi kelancaran organisasi. pendidik dan penyuluh ilmu kepada generasi muda yang sedang berlabuh di pelabuhan ilmu. sekali gus menyediakan dokumen yang diperlukan nanti untuk pengauditan peringkat organisasi yang akan dilakukan oleh Kementerian Pengajian Tinggi. Malah. inisiatif. Maka itu. seperti sesi perancangan strategik yang kadangkala penganjurannya . Demikian sepintas lalu. Hakikatnya penilaian diri dan organisasi perlu dilakukan secara berterusan. Sekadar makluman bahawa borang penilaian prestasi tahun 2009 dirangka sedemikian rupa bagi membolehkan setiap staf memberi input selari dengan tugasan sepanjang tahun dalam pelbagai aspek untuk pemarkahan secara lebih telus. tugas ini tidak sepatutnya ditanggapi secara mekanikal dan rutin akhir tahun semata-mata.6 INOVASI UNIVERSITI NILAI TINGGI melaksanakan tugas murabbi. beberapa asas pemikiran yang membolehkan kita merangka dasar.

Secara keseluruhan.PENDAHULUAN 7 melibatkan pembiayaan dan sumber yang besar. Hakikatnya manusia mempunyai kelemahan. Jangan sekali-kali kita bangga diri dan bersikap sombong untuk tidak mahu dinilai dari segi pencapaian. terdapat juga fakulti yang menunjukkan pencapaian jauh mengatasi sasaran 85 peratus yang ditetapkan. Namun. sesuai dengan moto pentadbiran kepimpinan YAB Dato’ Sri Mohd Najib Razak. Pencapaian Diutamakan. Maka wajar untuk kita menilai sejauhmana pencapaian telah direalisasikan. Perspektif proses dalaman. . kecuali dari aspek kebolehpasaran graduan (employability). dan Perspektif kewangan. Lampiran 2 menunjukkan BSC 2009 dan pencapaian sasaran KPI sepanjang tahun 2009. Perspektif pembelajaran dan perkembangan. iaitu: (a) (b) (c) (d) Perspektif stakeholder. Dalam konteks UTM. kita telah menggunakan kaedah Balanced Scorecard (BSC) yang menghubungkan strategi kepada visi dan misi universiti. iaitu Fakulti Pendidikan. pencapaian rendah aspek kebolehpasaran graduan tersebut memang dijangkakan kerana berada luar kawalan UTM akibat kesan langsung krisis kewangan dunia yang masih dirasakan sehingga kini. tidak sempurna dan perlu sentiasa diperingatkan setiap ketika. 1Malaysia: Rakyat Didahulukan. perspektif stakeholder menunjukkan pencapaian mengatasi sasaran. Fakulti Alam Bina dan Fakulti Sains Komputer dan Sistem Maklumat. sering membuat kesilapan. Peta strategi UTM (Lihat Lampiran 1) memberikan perspektif makro terhadap hala tuju dan gerak kerja universiti sepanjang tahun 2009 dan pencapaian dalam empat perspektif. Dalam hal ini. apatah lagi tidak mahu mengakui kelemahan diri sendiri.

Ada pihak melihat UTM semakin pesat dan cepat memacu kecemerlangan akademik dengan pelbagai pencapaian gemilang sepanjang tahun 2009. Jadual 2 Pencapaian UTM Menjana Harta Intelek Jenis IP Paten Berdaftar Paten Difailkan Utiliti Inovasi Reka Bentuk Industri Trademark Hak cipta (Copyright) Litar Bersepadu Jumlah 2006 2007 2008 2009 2 10 – – – 11 – 23 8 57 1 – – 48 – 114 6 131 2 1 8 219 10 377 6 135 1 – 4 350 – 496 Keseluruhan (1990-2009) 23 352 6 3 40 1127 10 1561 Perlu juga dinyatakan untuk rekod bahawa bilangan mahasiswa pascasiswazah di UTM adalah paling tinggi di . misalnya menerusi Anugerah Merdeka (dua). sekali gus menyediakan pelbagai kesempatan dan peluang. Anugerah Harta Intelek Negara (kategori organisasi dan individu). harapan. Dari segi inovasi. Anugerah Kepujian Kementerian Luar Jepun dan pelbagai pencapaian lain yang diterima dari dalam dan luar negara. cabaran. Peningkatan ini mengundang pelbagai tanggapan. UTM telah memacu jauh ke depan meninggalkan universiti tempatan lain. UTM merupakan penjana utama harta intelek negara sebagaimana ditunjukkan dalam Jadual 2. termasuk USM yang merupakan Universiti APEX pertama negara.8 INOVASI UNIVERSITI NILAI TINGGI Paling menyerlah ialah peningkatan UTM dalam ranking universiti dunia oleh THE-QS kepada kedudukan 320 berbanding 356 pada tahun sebelumnya. Dari segi penarafan webometrics pula.

42 4. Jadual 3 Perbandingan Jumlah dan Peratus Enrolmen Mahasiswa Pascasiswazah (Sarjana dan PhD) dalam Bidang Kejuruteraan dan Teknologi UTM berbanding IPTA Tempatan (2003 – 2009) Enrolmen Pascasiswazah IPTA Tempatan UTM UTM (%) 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 3.354 2. Biarpun dari satu sudut kita melihat bahawa ranking universiti dunia (THE-QS dan webometrics) adalah satu gimik baru menggunakan teknologi mesin carian canggih untuk membandingkan pencapaian utama pelbagai atau ribuan institusi ilmu secara kuantitatif.391 38.PENDAHULUAN 9 Malaysia dalam bidang teknologi dan kejuruteraan yang merupakan salah satu komponen penting untuk menjayakan model ekonomi inovasi (Lihat Jadual 3). ekosistem intelektual dan nilai masih jauh di bawah . terutamanya dalam kalangan IPTA melihat UTM sebagai pesaing yang semakin dicemburui.160 2.837 3.390 40.362 70. terdapat banyak kebaikan sekiranya kita bersedia dan sanggup untuk mempelajari pelbagai inisiatif dan dasar berkaitan pengurusan universiti yang dianggap universal dan ‘akademik’ yang membolehkan UTM lebih berdaya saing dan efisien. Namun begitu.20 58.324 55.60 43.261 10. reputasi.129 3.354 4.87 5.33 40. Namun demikian.35 Ketika yang sama ada juga pihak.333 5.926 2. Kita perlu sedar bahawa ketika ini kedudukan UTM dari segi kualiti.108 2. justeru sedikit sebanyak senario ini menyukarkan kita untuk menjalin kerjasama dan sinergi.405 8.33 6. banyak pihak terutama universiti ternama luar negara dan calon mahasiswa antarabangsa melihat UTM sebagai medan ilmu yang semakin ranum dan mekar berkembang.

36 RM6. Stanford dan Imperial College yang dengan apa pun bentuk ranking universiti dunia – kedudukan mereka terus selesa dan kekal di puncak. Cambridge. jumlah penerbitan dalam bentuk bab dan buku. Jadual 4 Kelemahan 2009 berdasarkan penilaian Balanced Scorecard Perkara Jumlah faktor impak penerbitan Artikel non-citation Jumlah dana penyelidikan swasta Jumlah dana penyelidikan antarabangsa Sasaran 1000 2685 RM13 juta RM13 juta Pencapaian 2009 321.10 INOVASI UNIVERSITI NILAI TINGGI berbanding dengan universiti ternama dalam kelompok elit – Harvard. Oxford.12 juta RM0.56 juta Kelemahan ini perlu ditangani segera sepanjang tahun 2010 bukan sahaja untuk membolehkan kita mencapai sasaran KPI 2010. Dari segi perspektif proses dalaman BSC 2009. jumlah harta intelek. serta jumlah anugerah diperolehi dari dalam dan luar negara. Yale. Namun demikian. Beberapa langkah strategik telah dikenalpasti untuk tujuan tersebut dan telah mendapat kelulusan Senat dan Lembaga Pengarah Universiti. tetapi juga bagi tujuan mencapai status Universiti Penyelidikan. pencapaian UTM masih rendah dan jauh dari sasaran dalam empat aspek kritikal.46 568. pengalaman penyelidikan. Antara langkah strategik yang dimaksudkan ialah: (a) Inisiatif peningkatan jumlah faktor impak penerbitan melibatkan format baru tesis sarjana dan kedoktoran. MIT. . Indeks Persepsi Majikan. seperti diperincikan dalam Jadual 4. secara keseluruhannya kita telah mencapai tahap yang ditetapkan dari segi peratus program yang diakreditasi.

Sebagai permulaan untuk tujuan penanda aras. Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Pengantarabangsaan).000 bagi setiap mahasiswa. Balanced Scorecard 2009 juga menetapkan sasaran dari segi pengurusan kewangan secara lebih terancang dan berhemah.5 peratus (berbanding sasaran 15 peratus) dan 63 peratus bagi aspek kemudahan pengajaran dan pembelajaran memerlukan prasarana digital (berbanding sasaran 80 peratus). audit proses kerja. penjimatan kos dan pelestarian sumber dapat dioptimumkan secara lebih terancang dan sistematik. kecuali aspek staf berkelayakan profesional yang ketika ini masih pada tahap 6. buat pertama kalinya. iaitu RM21. Dr. Dalam BSC 2009. Ini selaras dengan Dasar Pelestarian Kampus yang telah kita lancarkan pada bulan September 2009. Prof. Ir. namun yang dicapai masih jauh dari sasaran. audit utiliti.671. maka proses audit perjawatan. keupayaan staf. Sehubungan itu. proses kerja. kita menetapkan sasaran kos operasi sebanyak RM17. Dari segi perspektif pembelajaran dan perkembangan dalam BSC 2009. hampir semua aspek mencapai atau menghampiri sasaran ditetapkan. audit penggunaan kenderaan akan dilakukan secara lebih giat dan meluas pada tahun 2010. Azraai Kassim akan mengetuai task force untuk meningkatkan jumlah staf akademik UTM berstatus profesional sama ada menerusi organisasi tempatan atau antarabangsa. Sehubungan itu. audit ruang. pelbagai inisiatif dan usaha akan diperkenal dan dilaksanakan supaya urus tadbir.PENDAHULUAN 11 (b) Insentif peningkatan faktor impak penerbitan artikel dalam jurnal menerusi galakan kewangan dan latihan. Kita berusaha untuk menjadi organisasi yang lebih efisien. Mohd. (c) Dasar peningkatan faktor impak penerbitan artikel dalam jurnal menerusi prosedur kenaikan pangkat. . sistem.

12

INOVASI

UNIVERSITI

NILAI TINGGI

Strategi, Struktur dan Budaya
Kita sedia maklum bahawa kerajaan berusaha untuk mengimbangi bajet 2010 dengan mengurangkan belanja mengurus sekali gus membangunkan sistem pengurusan yang lebih efisien. Untuk itu peruntukan geran mengurus UTM mengalami pengurangan secara efektif sebanyak lebih 30 peratus pada tahun 2010 berbanding tahun 2009. Sungguhpun demikian, tidak bermakna kita tidak boleh lagi melakukan pelbagai aktiviti seperti sebelumnya. Senario ini juga tidak bermakna bahawa kita tidak lagi perlu menjayakan inisiatif baru yang masih dalam proses perancangan, atau mencari peluang dan sasaran baru. Sebaliknya, kita perlu menerima keadaan ini sebagai satu cabaran dan menuntut kita bersikap lebih prihatin dan kreatif menggunakan bajet yang ada. Sehubungan itu, menerusi Bajet 2010, Perdana Menteri selaku Menteri Kewangan I mengarahkan universiti awam untuk mencari peluang menjana pendapatan yang lebih tinggi bagi membolehkan pelbagai aktiviti dan inisiatif baru dapat dilaksanakan. Dari segi strategi, dalam keadaan kekangan sebegini, kita perlu bersikap bijak memilih inisiatif yang hendak dilaksanakan dengan keutamaan kepada inisiatif yang dapat memberi impak tinggi, sesuai dengan petunjuk prestasi utama secara lebih efisien dan efektif. Itulah pentingnya kita mengadakan sesi perancangan strategik pada pelbagai peringkat setiap akhir tahun. Selain bermuhasabah, kita juga boleh bertukar-tukar pandangan untuk mencari pendekatan terbaik melakukan sesuatu aktiviti yang strategik, yang memberi impak berganda kepada perkembangan universiti. Hakikatnya kita berdepan dengan banyak cabaran, terutamanya kekangan kewangan dan halangan tahap

PENDAHULUAN

13

keupayaan staf yang berbeza-beza untuk melakukan transformasi secara lebih pantas. Oleh itu, kita perlu berfikir, berikhtiar dan terus merancang secara lebih hikmah dan berhemah. Saidina Ali r.a pernah berpesan, iaitu kebenaran yang tiada perancangan (tidak bersistem) akan dikalahkan oleh kebatilan yang terancang (bersistem). Saya bersetuju dengan pandangan dalam kalangan ramai pakar pengurusan bahawa kecekapan dan perkembangan sesebuah organisasi banyak bergantung kepada tiga faktor utama, iaitu strategi, struktur dan budaya. Sehubungan itu, Pelan Strategik UTM 2010 dan ucapan perutusan ini akan menjurus kepada ketiga-tiga faktor ini dengan memberi penekanan kepada aspek sasaran, kaedah perlaksanaan dan sumber, inisiatif atau prosedur baru yang diperlukan. ‘Unsur strategik’ dalam konteks perutusan ini ialah kaedah terbaik, terpantas dan termurah untuk mencapai sesuatu objektif menerusi penjanaan nilai dan impak tinggi. Strategi UTM perlu mengambil kira faktor persekitaran dan objektif untuk menjadikan UTM sebagai sebuah Universiti Penyelidikan pada tahun 2010, universiti paling menyerlah khusus dalam pengajian berasaskan teknologi dan inovasi, dan tersohor di rantau ini dari segi budaya inovasi khusus dalam konteks Iskandar Malaysia. Semua aspek ini telah sering dibincangkan dan secara meluas pada pelbagai peringkat sejak September 2009. Faktor kedua ialah ‘struktur organisasi’ yang perlu dirangka sesuai dengan strategi yang ditentukan. Menurut Profesor Richard H.K. Vietor (2007) “strategi tidak berguna tanpa struktur organisasi yang mampu untuk melaksanakannya.” Ini bermakna, UTM perlu mengubah struktur organisasi sesuai dengan strategi, objektif dan sasaran baru. Itulah sebabnya pihak pengurusan telah memperkenalkan pelbagai struktur baru pada tahun 2009

14

INOVASI

UNIVERSITI

NILAI TINGGI

khususnya Research Alliance juga Hal Ehwal Korporat dan Komunikasi, struktur dan model perniagaan baru yang bertujuan untuk menjadi Universiti Penyelidikan dan lebih fokus dari segi pencapaian serta sumbangan kepada organisasi dan negara. Faktor ketiga ialah ‘budaya organisasi.’ Sebagai sebuah organisasi ilmu yang besar dan mantap, UTM perlu sentiasa peka dan mempunyai daya atau tahap ‘kebolehbelajaran’ (learning ability) yang tinggi. Ini bermakna budaya kalangan staf dan mahasiswa UTM mestilah sentiasa menghargai nilai dan sumur ilmu, sentiasa memberi keutamaan kepada ilmu, sentiasa berlumba-lumba mendapat dan menghayati ilmu, dan juga sentiasa menjadi pencinta ilmu. Organisasi akan menjadi cekap dan berkesan apabila warga UTM dapat menggembleng tenaga, pemikiran dan keringat berkerja secara kolektif untuk memberi makna dan pengisian kepada budaya ilmu. Kita selayaknya tidak setakat menjadi pemerhati, bystander atau sekadar komentator kepada perkembangan yang berlaku. Sebaliknya, kita perlu menjadi ‘pemain utama’ yang sentiasa bersiap-siaga dan memiliki darjah kesanggupan tinggi menawarkan diri menjadi pemangkin perubahan supaya keunggulan UTM terus cemerlang, gemilang dan terbilang. Sekali lagi, saya memetik Stephen Covey menerusi magnum opusnya, buku yang penting dalam pembangunan modal insan holistik, The Seven Habits of Highly Effective People (1989) berkaitan tujuh tabiat orang yang efektif, iaitu: (a) (b) (c) (d) (e) Proaktif, Matlamat sebagai sasaran minda, Mempunyai urutan keutamaan, Fikir menang-menang, Fahami orang lain sebelum kita difahami,

menulis artikel dalam jurnal berimpak tinggi dan menyelia mahasiswa pascasiswazah. Kita bertolong-bantu teman sekerja untuk melaksanakan sesuatu tugas berat yang memerlukan ketekunan dan kesabaran seperti mengendalikan laman web fakulti. iaitu membantu orang lain untuk menjadi efektif dan mencapai kecemerlangan. Selain itu. Covey tidak berhenti setakat itu. kita menghulur bantuan kepada staf akademik muda yang memerlukan dana penyelidikan. saya ingin menyebutkan lima sikap positif yang penting untuk . Kata kunci untuk menjadi hebat ialah membantu orang lain. Dalam buku berjudul The 8th Habit: From Effectiveness to Greatness (2004). sikap positif perlu menjadi pegangan setiap warga UTM. Covey menyebut satu lagi tabiat yang penting untuk membolehkan kita meningkat dari seorang yang efektif kepada seorang yang hebat. dan (g) Memantapkan keupayaan diri. meraikan tetamu ketika majlis konvokesyen dan mengalu-alukan penglibatan alumni dan masyarakat setempat dalam pelbagai aktiviti kampus. Pada peringkat individu. Hal ini menjadi resam organisasi yang cemerlang. warga UTM perlu menyemarakkan budaya membantu orang lain. Hukumnya wajib jika berkaitan dengan skop tanggungjawab kita.PENDAHULUAN 15 (f) Sinergi. Kita membantu secara ikhlas dan rela hati supaya mahasiswa boleh belajar dengan lebih berkesan dan menyeronokkan menerusi pendekatan inovatif. Kita juga sepatut sentiasa bersedia membantu pihak pengurusan melaksanakan pelbagai langkah strategik untuk meletakkan UTM di mercu kecemerlangan di peringkat nasional dan global. menguruskan kemasukan mahasiswa baru. Pada kesempatan ini. Dalam memacu kecemerlangan UTM.

Sikap kesediaan berubah ini juga tidak terkecuali bagi staf bukan akademik yang menguruskan perpustakaan. Sistem Penyampaian Terbaik. makmal. Banyak perkara memerlukan perubahan. sistem fail. sekali gus terlepas peluang untuk berperanan . kolej kediaman dan tugas-tugas lain seumpamanya. kreatif dan inovatif. Dato’ Sri Mohd Najib Razak. perlu berubah untuk melakukan tugasan akademik berimpak tinggi. Semangat Pengorbanan. Kita perlu berubah apabila kita merasakan diri kita tidak berubah. demikian gagasan YAB Perdana Menteri. dan Budaya Kerja Berpasukan.16 INOVASI UNIVERSITI NILAI TINGGI membolehkan warga UTM membentuk ekosistem intelektual yang meriah. Budaya Kerja Kelas Pertama. kenderaan. internet. Kita perlu berubah menjadi bangsa inovasi untuk menghadapi persaingan global. kita tidak perlu berlengah-lengah atau menunggu tempoh tertentu untuk berubah – sama ada akhir tahun atau awal tahun. iaitu: (a) (b) (c) (d) (e) Berani Berubah untuk Tidak Rebah. Kita juga perlu berubah untuk menjadi warga kampus yang lebih produktif dan cemerlang. Malah. Hakikatnya. modal insan. Mahasiswa – juga perlu berubah supaya lebih banyak yang dipelajari hingga ke tahap menghayati budaya ilmu semurninya. bagi staf akademik. wi-fi.’ Itu mantera pendorong untuk kita sentiasa memperbaiki diri dan berubah. Apabila kita tidak mampu lagi berubah bermakna kita akan ketinggalan. Berani Berubah untuk Tidak Rebah ‘Hari ini lebih baik dari semalam. tercicir dan terpinggir. Kita perlu berubah untuk berkerja dengan lebih cekap. inventori. setanding universiti terbilang. segar dan dinamik.

bengkel atau apa saja bentuk program peningkatan budaya kerja dijalankan perlulah dihadiri sepenuh waktu. setiap kursus. dan sanggup untuk bersaing dan mendepani persekitaran yang lebih mencabar. Jangan sampai kehadiran tersebut seperti “memaksa kuda minum di sumur. Budaya Kerja Kelas Pertama Universiti Teknologi Malaysia sentiasa menganjurkan pelbagai kursus. kemudahan yang perlu disediakan. seperti yang disebut Covey.PENDAHULUAN 17 sebagai pemangkin zaman. Oleh itu. demikian juga masa yang digunakan. komitmen tinggi dan dengan rela hati. ucapan dan berdoa supaya sentiasa selamat sejahtera. yang mengawas dan menjaganya (dari sesuatu bahaya) dengan perintah Allah. bengkel dan perbincangan untuk mewujudkan budaya kerja kelas pertama. sumber insan yang digemblengkan dan sebagainya. pendedahan dan adaptasi secara berterusan. Penganjuran inisiatif ini pastinya melibatkan pelaburan besar. Berubah bermakna kita bersedia untuk memperbaiki diri dan organisasi. Marilah sama-sama kita fahami peringatan Allah S. iaitu membantu orang lain untuk mencapai kecemerlangan. Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada . Barangkali itulah rasionalnya menjelang tahun baru kita membuat azam baru.T yang bermaksud: “Bagi tiap-tiap seorang ada Malaikat penjaganya yang silih berganti dari hadapan dan dari belakangnya.W.” dan jangan sekali-kali menjadikannya ‘pakej percutian’ untuk tujuan berehat di resort atau tepian pantai dan berpeluang meninggalkan tugas harian. Ini semua dilakukan secara sedar bahawa budaya kerja kelas pertama memerlukan latihan. apatah lagi memiliki tabiat kelapan.

T yang bermaksud: “Kecelakaan bagi orang yang curang (dalam timbangan dan sukatan). perkhidmatan dinilai dan kadangkala diungkapkan dari segi “sistem penyampaian. cara kerja dan persekitaran cemerlang setanding dengan universiti dan organisasi terbaik di dunia. Dan apabila Allah menghendaki menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana (disebabkan kesalahan mereka sendiri) maka tiada sesiapa pun yang dapat menolak atau menahan apa yang ditetapkan-Nya itu dan tidak ada sesiapa pun yang dapat menolong dan melindungi mereka selain daripada-Nya. alumni.” Hal ini turut mendapat sorotan menerusi firman Allah S. Pada zahirnya ayat . Pada hari yang amat besar. Kesalingan ini sering kali diungkapkan sebagai keperluan perkhidmatan.W. dikuranginya. Menerusi budaya kerja kelas pertama bukan sahaja menatijahkan kebaikan kepada warga UTM. Iaitu mereka yang menerima sukatan dari orang lain mengambil dengan cukup.18 INOVASI UNIVERSITI NILAI TINGGI pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri. penyelidikan. Dalam konteks moden.” (Surah Al-Mutaffifin 83: 1-6) Sekali imbas ayat ini hanya menjelaskan tentang sikap kecurangan dalam urusan perniagaan.” (Surah Al-Ra’d 13: 11) Budaya kerja kelas pertama bermakna minda. Hari di mana semua manusia mengadap Tuhan sekelian alam. dan pengguna perkhidmatan UTM dari segi pengajaran. malah kepada mahasiswa. Sistem Penyampaian Terbaik Lumrah hidup manusia saling memerlukan antara satu sama lain. Dan apabila menyukat untuk orang lain. Tidakkah mereka menyangka bahawa mereka akan dibangkitkan. perkhidmatan profesional dan seumpamanya. pembelajaran.

Seandainya kita tidak cemerlang. berbanding dengan sektor perkhidmatan lain? Sebagai Naib Canselor saya ingin mengingatkan diri saya dan semua warga UTM supaya bersedia memberi perkhidmatan dengan cemerlang kerana tahap cemerlang itu adalah maksud “sukatan” dalam surah al-Mutaffifin di atas. tidak amanah. maksud. Sering kali kita berbicara tentang gaji yang perlu disemak semula. maka kita takut akan terjerumus dalam kelompok “kecelakaan bagi orang yang curang. Kita perlu sedar bahawa penjawat awam. Sebagai imbalan. sumber dan pemikiran. Sesekali kita juga perlu berfikir sejauhmana nilai dan impak perkhidmatan yang telah kita berikan? Apakah nilai dan impak tersebut mencapai tahap terbaik dan semakin meningkat sepanjang masa sebagaimana gaji yang perlu dinaikkan setiap tahun? Apakah gaji yang kita terima setimpal dengan nilai perkhidmatan tersebut. tidak berintegriti. Sudah resam alam ditentukan Ilahi bahawa untuk berjaya kita perlu berkorban dari segi masa. pangkat yang perlu dinaikkan dan elaun yang perlu ditambah. . melakukan tugas dengan sambil lewa. kita dibayar gaji yang bersesuaian dengan nilai perkhidmatan yang diberikan. Tanpa pengorbanan.” Semangat Pengorbanan Kejayaan berkait rapat dengan pengorbanan. keringat. tidak mungkin kita berjaya dengan cemerlang. apatah lagi sehingga menyusahkan orang ramai dan menjejaskan reputasi organisasi. termasuk staf UTM.PENDAHULUAN 19 ini ditujukan kepada para peniaga yang terlibat dengan kerja timbang-menimbang. adalah penyedia perkhidmatan. Tetapi jika diperluaskan pengertian. material. dan skopnya. ayat ini juga merangkumi urusan lain termasuklah penyediaan perkhidmatan. Begitu juga dengan organisasi seperti UTM memerlukan pengorbanan setiap warganya.

” (Habil) menjawab: “Hanyasanya Allah menerima (korban) dari orang-orang yang bertaqwa. Lalu diterima korban salah seorang di antaranya (Habil). Manakala Qabil lebih mementingkan diri sendiri lalu memberikan sesuatu yang kurang berkualiti untuk dijadikan korban. Penerimaan korban Habil adalah kerana komitmen dan kualitinya.T menerima korban Habil dan menolak korban Qabil. Berkata (Qabil): “demi sesungguhnya aku akan membunuhmu. warga UTM perlu sentiasa cuba memberi yang terbaik untuk kemajuan organisasi. kepimpinan yang mementingkan . manakala Habil adalah penternak kambing.s. Qabil memilih hasil tanaman yang tidak subur untuk dijadikan korban.T yang bermaksud: “Dan bacakanlah (wahai Muhammad) kepada mereka kisah (mengenai) dua orang anak Adam (Habil dan Qabil) yang berlaku dengan sebenarnya.” (Surah Al-Maidah 5: 27) Qabil dan Habil kedua-duanya adalah anak Nabi Adam a. inovasi. Qabil mengusahakan ladang gandum.20 INOVASI UNIVERSITI NILAI TINGGI Sekali lagi saya ingin memetik pengajaran firman Allah S. Dengan kata lain. iaitu ketika mereka berdua mempersembahkan korban (kerana mendampingkan diri kepada Allah). Habil pula memilih seekor kambing yang sihat dan terbaik untuk dikorbankan.W. Kepentingan diri tidak seharusnya menjadi pertimbangan utama sebagai syarat untuk kita memberi sumbangan ilmu. Natijahnya Allah S. Apabila mereka diminta melakukan korban. dan tidak diterima (korban) dari yang lain (Qabil). Budaya Kerja Berpasukan Budaya kerja berpasukan memberi penekanan kepada sinergi. keringat dan masa. kesatuan matlamat. sementara hasil yang baik digunakan bagi dirinya.W. pemikiran.

5 1+1 = 0. Jadual 5 Jenis Interaksi Sinergi Berkompromi Defensif Pertentangan Impak Budaya Kerja Berpasukan Formula Matematik 1+1 = 3. Namun demikian. Hasilnya ialah transformasi. Namun demikian. Malah. wacana atau sesi perbincangan.PENDAHULUAN 21 musyawarah dan tindakan yang mengambil kira keupayaan semua ahli kumpulan. masalah dan mengenalpasti peluang dan inisiatif baru. pendekatan yang dikira lebih praktikal untuk mendapatkan kesatuan minda dan kesetiakawanan dalam pengurusan adalah dengan mengadakan perbincangan dan mesyuarat berkala bagi menyelesaikan apa sahaja cabaran. 10. Dalam konteks UTM. Ini ada rasionalnya kerana selama ini banyak mesyuarat tidak dirancang dengan . resam mesyuarat di UTM masih banyak yang perlu diperbaiki. Hal ini dijelaskan dalam Jadual 5.5 1+1 = –1 . 100 1+1 = 1. sebagaimana anjuran Stephen Covey. –100 Hasil Transformasi Transaksi Perbalahan Peperangan Secara spesifik saya ingin menyentuh tentang mesyuarat. –10. kita menyediakan ekosistem intelektual yang sesuai untuk membantu orang lain menjadi cemerlang dan terbilang. Memang tidak dinafikan terdapat banyak buku yang boleh ditelaah dan kursus yang boleh diikuti memperkatakan kaedah untuk mendapatkan idea dari ahli organisasi dan pengendalian mesyuarat yang efektif dan efisien. Budaya kerja berpasukan tidak bermakna kita mematikan bakat atau keupayaan istimewa seseorang individu. Banyak pihak mengeluh apabila menerima surat panggilan mesyuarat. kita telah melancarkan pelan transformasi menerusi Perutusan Tahun Baru Naib Canselor 2009 yang telah dan sedang giat dilaksanakan pada pelbagai peringkat.

jawatankuasa kecil tidak berfungsi dengan baik. tidak ada persediaan awal untuk bermesyuarat. antara lain. melebihi kepentingan pasukan. Kita tidak boleh pasrah dengan lelucon bahawa dunia akademik mendaulatkan pandangan individu. peluang dan cabaran yang ada untuk membentuk diri dalam konteks organisasi. ilmu dan keupayaan kita untuk menggunakan segala kemudahan. yang membezakan kita ialah sikap. melaga keegoan. Barangkali itu sebabnya banyak unit jarang mengadakan majlis perbincangan dan mesyuarat berkala melibatkan seluruh ahli. Hakikatnya manusia tidak boleh sewenang-wenangnya dibezakan dari segi keupayaannya berasaskan kepada skema kerjaya. untuk mengelakkan hal yang tidak diingini berlaku yang akan mengeruhkan lagi suasana. Natijahnya ada mesyuarat dan sesi perbincangan gagal berperanan sebagai pengikat kesetiakawanan dan menggagalkan usaha sinergi. Sehubungan itu. Memang resam ini tidak menggalakkan percambahan fikiran dan penjanaan idea baru untuk memajukan organisasi. saya telah memberi tugasan khas kepada Pendaftar untuk menyediakan Panduan Tatacara Mesyuarat . mengambil masa terlalu lama dan tidak mencapai kesepakatan sebagaimana yang diharapkan. Kita juga perlu mempersoalkan kewarasan idealisme kononnya kebebasan akademik individu menjamin survival ilmiah sesebuah organisasi ilmu. pendedahan. apatah lagi jika hujah menyengat. pengalaman.22 INOVASI UNIVERSITI NILAI TINGGI sistematik. Pada hemat saya. Begitu juga dengan stigma bahawa ahli akademik memang sukar untuk menjadi pengurus dan pentadbir yang cekap. tambahan pula jika pengungkapannya tidak bernas. Penyumbang idea kadangkala ditanggapi secara sinis. Mesyuarat juga kadangkala seperti sesi taklimat dan seminar yang lazimnya bersifat komunikasi sehala. Ada juga mesyuarat menjadi medan mempertaruh idea dan ada kalanya.

pihak pengurusan universiti akan mempergiatkan aktiviti menjalin kesetiakawanan dalam kalangan sesama warga UTM. Wanita Teknologi (WANGI). pihak Pejabat Pendaftar dengan kerjasama Badan Kebajikan Staf UTM (BAKES). Selain itu. khidmat masyarakat dan pembangunan sahsiah. Persatuan Kakitangan Bukan Akademik (PERKABA) dan persatuan dan kelab rekreasi diberi lebih peranan untuk mengatur pelbagai program kemasyarakatan melibatkan seluruh warga UTM berserta keluarga masingmasing menerusi aktiviti bercorak kekeluargaan. kehidupan lestari. keahlian. termasuk Stanford Research Institute (SRI) International.PENDAHULUAN 23 UTM merangkumi pelbagai aspek dari segi jenis mesyuarat dan sesi perbincangan. intelektual. disiplin dan etika. meriah. persediaan. Kita berharap Panduan Tatacara Mesyuarat UTM itu akan menjadikan mesyuarat kita lebih berhasil. inovatif dan bertanggungjawab. Untuk itu. Matlamat Universiti Universiti biasanya dikaitkan dengan perkembangan ilmu dan pusat pengajian tinggi. kesukanan. dan dengan ahli keluarga warga UTM. laporan dan sebagainya. Ini penting kerana sesi perbincangan dan mesyuarat adalah salah satu instrumen penting untuk mencungkil idea dalam konteks kerangka inovasi yang dimajukan pelbagai pihak. tindakan susulan. sekali gus menghidupkan budaya kampus yang segar. Beberapa tema akan dipilih seperti gaya hidup sihat. tempoh dan kekerapan. dan 1Malaysia 1UTM. Universiti juga diharapkan – khususnya oleh pemimpin politik dan pembuat dasar – dapat mendidik dan melatih generasi muda supaya menjadi warga yang berilmu dan berkemahiran sesuai dengan keperluan .

iaitu: (a) Pemikiran idealis: Mengekalkan universiti sebagai pusat perkembangan ilmu dalam pengertian ‘universal man’ dan gagasan ilmu tanpa terlalu dipengaruhi persekitaran ekonomi. Persoalannya. iaitu kajian umum tentang pelbagai isu besar ketika itu yang berkaitan tentang alam semesta. institusi yang namanya universitas itu merujuk kepada wacana di sekitar persoalan ‘keseluruhan. masyarakat dan peradaban. universiti juga dikaitkan dengan istilah studium general.’ ‘masyarakat’ atau ‘perbadanan. (b) Pemikiran utilitarian: Menjadikan universiti sebagai pusat penyediaan tenaga mahir dalam bidang yang bersesuaian bagi mengisi keperluan semasa dan negara. banyak istilah lain turut digunakan seperti kolej. Semua istilah ini mempunyai konotasi sejarah . Dalam konteks pengajian tinggi di Barat. Pada asasnya terdapat dua aliran pemikiran utama.’ ‘komuniti.’ ‘universe. institut.24 INOVASI UNIVERSITI NILAI TINGGI semasa. Memang wujud perbezaan pendapat yang ketara dalam kalangan pembuat dasar dengan pakar pendidikan tentang tujuan dan peranan universiti.’ Selain universitas. politik dan sosial. bagaimana kaedah untuk mengadun perbezaan kedua-dua aliran tersebut supaya dapat menghasilkan kerangka yang sesuai untuk menyemarakkan lagi kreativiti dan inovasi di universiti? Bagaimana kaedah untuk membolehkan ekosistem intelektual di universiti dapat menyuburkan budaya inovasi? Dari segi kronologi. kerangka dan keadaan masyarakat ketika itu memberi tumpuan kepada gagasan dan ilmu berkaitan alam semesta. Ketika masyarakat Latin mengungkapkan istilah universitas. konsep universiti sentiasa berkembang dan dinamik. politeknik. sekolah dan akademi. Justeru.

Aspek utilitarian memang menyerlah tetapi dipandu oleh tradisi kesarjanaan menerusi aplikasi dan percambahan ilmu. universiti moden dibangunkan berteraskan kepada suatu peraturan dan norma yang tertentu di sesuatu lokasi yang khusus. keagamaan dan sains fundamental. Dua abad lalu. adalah institusi ilmu yang tidak bergelar universiti. Tetapi kini hampir semua kerjaya dan sektor mempunyai kemudahan dan akses pada peringkat pengajian tinggi. Peraturan dan norma tersebut membentuk budaya sesebuah universiti serta ciri sesuatu lokasi. pembangunan wilayah dan sumbangan daripada segi khidmat profesional untuk peringkat kerajaan tempatan seperti yang lumrah diamalkan di Indonesia dan Sweden. sekalipun kerangkanya menekankan penyelidikan dan pembangunan (R&D). Sebagai contoh.PENDAHULUAN 25 tersendiri yang berkaitan dengan tahap. biarpun dalam banyak hal tidak dicerna secara formal. hospitaliti dan teknologi serta penyediaan makanan. nilai. tidak statik. nilai dan asas ilmu masih bertahan di universiti. Namun demikian. Di sesetengah negara. Dari segi institusi pula. Universiti Oxford dan Universiti Cambridge wujud sejak abad ke-12 Masihi misalnya. Selain itu. Namun. konsep dan peranan pengajian tinggi. perundingan dan penerbitan. Hal ini ditanda aras menerusi penerbitan artikel dalam jurnal dan sistem kenaikan pangkat yang dilaksanakan menerusi kaedah penilaian keserakanan (peer review). ruang lingkup kegiatan di universiti juga sentiasa berkembang. termasuklah sektor dan kerjaya seperti pelancongan. institusi tersebut membangunkan . pengajian tinggi terhad kepada pengajian falsafah. pengkomersialan. daripada segi fungsi universiti moden masih menjalankan aktiviti pengajaran dan pembelajaran sebagaimana yang berlaku dalam masyarakat Latin. universiti turut berperanan membangunkan masyarakat setempat dari segi pembangunan modal insan.

26

INOVASI

UNIVERSITI

NILAI TINGGI

budaya ilmu yang bersifat konservatif dan mendukung nilainilai klasik, sekalipun demikian, tidak pula menolak nilainilai moden atau proses modenisasi. Budaya ilmu inilah yang membentuk norma masyarakat intelektual di Oxford dan Cambridge sehinggalah ke hari ini. Tradisi serta norma itulah juga yang membezakan kedua-dua buah universiti tersebut dengan universiti moden Britain yang lain. Sekali gus ini telah meletakkan Universiti Oxford dan Universiti Cambridge pada kedudukannya tersendiri. Universiti moden khususnya yang ditubuhkan selepas Perang Dunia Kedua di serata dunia mempunyai misi yang sangat utilitarian sifatnya. Di kebanyakan negara Barat, universiti sedemikian ditubuhkan untuk melatih rakyat, khususnya bekas tentera dengan kemahiran baru supaya dapat memasuki pasaran kerja. Di Amerika Syarikat misalnya, akta khusus dirangka untuk memberi laluan kepada bekas tentera menjadi mahasiswa selepas menamatkan misi ketenteraan masing-masing. Trend ini berkembang pesat dengan kepesatan ekonomi global pasca Perang Dunia Kedua. Yang ketara keperluan terhadap pengajian tinggi sesebuah negara berkait rapat dengan perkembangan pasaran kerjaya dalam sesuatu bidang. Malah nama universiti juga sering kali dikaitkan dengan pengkhususan dalam sesuatu sektor ekonomi, misalnya King Fahd University of Petroleum and Minerals, Arab Saudi (1963), Nagoya University of Commerce and Business, Jepun (1953), dan Universiti Teknologi Petronas, Malaysia (1997). Disiplin ilmu pula menjadi lebih berkembang selari dengan perkembangan sesuatu sektor ekonomi. Pada peringkat awal, perkembangan universiti sedemikian menjurus kepada pengajaran dan pembelajaran, tetapi kemudiannya berkembang dari segi pengajian siswazah dan R&D. Ini memberi peluang kepada universiti menyelesaikan

PENDAHULUAN

27

masalah semasa menerusi reka cipta teknologi canggih, sistem pemprosesan dan pengeluaran, model kewangan serta amalan pengurusan, dan seumpamanya. Dengan perkembangan tersebut, disiplin ilmu asas seperti falsafah, teologi, sejarah, ekonomi, matematik, kimia, fizik, biologi dan seumpamanya menjadi semakin tersudut dan semakin kurang mendapat sambutan dalam kalangan calon mahasiswa. Antara sebab utama ialah didasari tuntutan pasaran kerja. Sesuai dengan kefahaman serta perkembangan itulah maka falsafah, nilai, gagasan serta peranan universiti juga berubah mengikut keperluan pasaran kerja, khususnya daripada perspektif ilmu moden. Keadaan ini begitu ketara kerana nilai ilmu dalam masyarakat moden sering kali tidak kekal, dan kadangkala bertentangan dengan nilai-nilai abadi aliran keagamaan. Kenyataannya, ketika ini ilmu falsafah yang suatu ketika dahulu menjadi ‘ilmu wajib’ di universiti, sudah hilang peranan dan kepentingannya dari perspektif keperluan calon mahasiswa. Disiplin ilmu yang lebih diberi keutamaan ketika ini ialah ilmu sains dan sastera gunaan serta teknologi. Sehubungan itu, UTM telah meletakkan asas kukuh untuk perkembangannya menerusi falsafah yang mantap, iaitu:
“Hukum Allah adalah dasar kepada sains dan teknologi. Maka UTM berusaha secara menyeluruh dan bersepadu memperkembangkan kecemerlangan sains dan teknologi untuk kesejahteraan dan kemakmuran sejagat sesuai dengan kehendak-Nya.”

Falsafah UTM dirangka sedemikian rupa untuk menyerlahkan hakikat keinsanan dan komitmen terhadap budaya ilmu. ‘Hukum Allah’ memberi penegasan tentang sumber ilmu, iaitu Yang Maha Bijaksana. ‘Memperkembangkan’

28

INOVASI

UNIVERSITI

NILAI TINGGI

merupakan kerangka proses penghayatan ilmu secara menyeluruh dan bersepadu sehingga menghasilkan dinamisme dalam pembangunan, kemajuan dan kesejahteraan sejagat berasaskan pemikiran saintifik. Pernyataan falsafah UTM juga menyebut tentang ‘kecemerlangan’ yang memberi implikasi jelas bahawa usaha dan tugas keilmuan dalam kerangka UTM perlu dilakukan sebaiknya, setanding dengan tanda aras global, memenuhi ciri yang inovatif, berkualiti dan bernilai tinggi.

Model Ekonomi Baru Berteraskan Inovasi
Pada masa kini, pihak kerajaan telah mengambil beberapa inisiatif dan pendekatan baru bagi meningkatkan daya saing Malaysia menerusi model ekonomi baru menjana nilai tinggi berasaskan kreativiti dan inovasi bagi menghadapi persekitaran baru ekonomi global yang semakin mencabar. Persekitaran baru tersebut juga ada kaitan dengan kemurungan ekonomi dunia dan inisiatif untuk mencari kaedah baru bagi memacu pertumbuhan ekonomi supaya setanding dengan negara maju. Persekitaran baru ini juga memberi kesempatan kepada kerajaan untuk menilai semula dan membuat penyesuaian dari segi dasar, strategi dan pendekatan. Model ekonomi baru digubal atas beberapa faktor. Pertama, model lama yang dirangka sejak lebih dua dekad lalu yang berasaskan persekitaran semasa ketika itu sudah tidak lagi mampu mencetus dan menyediakan momentum baru kepada kemajuan ekonomi negara.

Natijahnya. Pasti ada hikmahnya. korporat. Malaysia memerlukan strategi dan pendekatan baru untuk menangani kesan daripada iklim ekonomi dunia yang merudum bermula dengan krisis kewangan di Amerika Syarikat. sehinggalah pengguna – sudah melakukan anjakan paradigma untuk menjana nilai tinggi daripada kreativiti dan inovasi menggunakan paradigma baru. urus tadbir. Secara fitrah. malah terhadap sektor berkaitan secara sepadu dan holistik. Ketiga. banyak negara rakan niaga utama kita mengalami pertumbuhan negatif. Persoalan kritikal yang perlu dirungkai segera ialah tentang bentuk kreativiti dan inovasi yang perlu dimajukan untuk membentuk ekonomi model baru. industri automotif ‘kenderaan hijau’ semakin popular . Ketika ini banyak negara maju – khususnya dalam kalangan pemain utama ekonomi termasuklah penggubal dasar. model ekonomi baru negara maju mengalami perubahan daripada industri konvensional kepada industri lestari. komuniti akademik. Kreativiti dan inovasi itu telah menjana nilai tinggi dan memberi kebaikan kepada para pengguna. Kita juga perlu faham dan menerima hakikat bahawa perkembangan teknologi berasaskan kreativiti dan inovasi ketika ini hampir semuanya menjurus kepada pendekatan futuristik dan holistik. termasuklah Amerika Syarikat. Sebagai contoh.PENDAHULUAN 29 Kedua. Anjakan itu dilakukan bukan saja terhadap jenis dan bentuk industri atau perkhidmatan. tidak semua krisis. Dari segi pembangunan dasar. ini adalah kesempatan terbaik untuk kita melakukan anjakan paradigma dan menjadi pemangkin untuk terus maju dan berdaya saing. pengurangan dan penguncupan ekonomi itu mendatangkan musibah. Singapura dan Jepun menyebabkan pengurangan secara mendadak dalam eksport barangan dan penyediaan perkhidmatan.

UKM. Kreativiti dan inovasi berkait rapat dengan tahap pendidikan seseorang dan sesebuah masyarakat. Contoh lain.359 orang pada tahun . Dalam konteks inovasi. Malaysia telah memberi tumpuan kepada perkembangan pendidikan sejak awal merdeka. Ini merupakan contoh penjanaan nilai tinggi menerusi kreativiti dan inovasi baru yang diperlukan untuk membolehkan Malaysia membangunkan model ekonomi baru. Model baru itu adalah langkah strategik dan kritikal untuk mengekalkan momentum mesra pasaran yang sekali gus boleh mencipta sumber pertumbuhan baru. ‘kenderaan hijau’ di Amerika Syarikat (AS) mampu mengurangkan 30 peratus penggunaan bahan api dalam negara dengan penjimatan AS$45 bilion setahun. Jumlah mahasiswa peringkat sarjana meningkat dari 24. Perkembangan pengajian tinggi mula berkembang pesat pada tahun-tahun 70-an. tetapi kini bilangan IPT tempatan berjumlah 63 buah. kerana harganya jauh lebih murah apabila dihasilkan secara pukal.007 orang pada tahun 2000 kepada 34.30 INOVASI UNIVERSITI NILAI TINGGI penggunaannya ketika ini. Pada tahun 1975. terbukti lebih menjimatkan dari segi penggunaan bahan api. UM. USM. Sebagai sebuah negara yang pesat membangun. terdapat hanya enam buah institusi berstatus universiti di Malaysia (UTM. Peningkatan ketara juga ditunjukkan dalam perkembangan universiti tempatan.550 orang pada tahun 2010 di universiti awam sahaja.436 orang pada tahun 2005 dan dijangka melonjak kepada 111. Malaysia harus bersedia untuk menangani perubahan berkenaan dengan mengetengahkan model ekonomi baru melalui penjanaan nilai tinggi berasaskan kreativiti dan inovasi lestari. Hal sama turut ketara pada peringkat pengajian ijazah PhD dari 3. dan ITM). selain mesra alam. UPM. pengajian peringkat lanjutan begitu kritikal untuk menyediakan iklim intelektual dan ekosistem inovasi peringkat tinggi.

Indeks inovasi pada tahun 2007 mencatatkan Malaysia berada di tangga ke-21. bilangan paten dan jumlah pelaburan dalam penyelidikan dan pembangunan (R&D). Namun demikian. Selain termasuk dalam salah satu bidang utama Iskandar Malaysia. dan turun ke tangga ke-24 pada tahun 2009. pembangunan dan inovasi secara lebih terancang. Kedudukan Malaysia di tangga keempat dalam kalangan 57 negara dari segi kos modal menggalakkan pembangunan perniagaan. Di samping itu. Malaysia berjaya menduduki tangga yang berdaya saing daripada segi petunjuk berkaitan dengan inovasi agensi awam. termasuklah pembangunan modal insan.742 orang pada tahun 2005. Data tersebut menunjukkan keupayaan Malaysia dari segi modal insan untuk menjadikan kreativiti dan inovasi sebagai teras pembangunan model ekonomi baru. iaitu kemudahan pendidikan. . UTM juga menyediakan prasarana penyelidikan. Menerusi Iskandar Malaysia UTM Research Centre (IMREC) UTM akan mencari peluang dan peranan dari pelbagai bidang yang berkaitan dengan kepakaran staf UTM. Malaysia masih belum tersenarai dalam kalangan 25 negara teratas daripada segi pelaburan dalam R&D dan jumlah pendaftaran paten. petunjuk indeks inovasi digunakan dengan meluas di samping indeks kesediaan teknologi. Malaysia menduduki tangga ke-10 dari segi perundangan untuk memudahkan urusan perniagaan. Dari segi keupayaan inovasi. UTM dijangka akan diberi peranan lebih menyerlah untuk membantu negara menjayakan model inovasi dalam konteks Pembangunan Wilayah Iskandar Malaysia. Selain itu.410 orang pada tahun 2010. Walau bagaimanapun. dijangka melonjak kepada 21. perancangan bandar dan kerangka urus tadbir korporat.PENDAHULUAN 31 2000 kepada 6.

syarikatsyarikat gergasi Britain masih mendominasi kegiatan ekonomi yang strategik. kerajaan memang telah meletakkan kepentingan rakyat dan negara sebagai suatu keutamaan. tahun-tahun selepas kemerdekaan menyaksikan komitmen kerajaan – sekalipun berdepan dengan pelbagai kekangan dan cabaran – berusaha melaksanakan tanggungjawab untuk mengisi agenda negara merdeka dan berdaulat. Peristiwa getir 13 Mei 1969 dalam sejarah Malaysia menjadi pemangkin memacu program pembangunan untuk kepentingan rakyat keseluruhannya. Dasar pembangunan negara digubal dan dilaksanakan mengikut kepentingan rakyat dan kemampuan negara. Ketika zaman kepimpinan Tunku Abdul Rahman. ekonomi dan sosial. tahap dan saiz pertumbuhan ekonomi negara tidak begitu besar berbanding masa kini. Pencapaian Diutamakan Sejak negara mencapai kemerdekaan. Usaha pembangunan paling drastik diupayakan di bawah kepimpinan Tun Abdul Razak Hussein. Rancangan pembangunan lima tahun telah dilakar untuk membangunkan negara. Program pembangunan yang berasaskan perindustrian telah diasaskan pada zaman pemerintahan Tun Hussein Onn. telah memacu perubahan dan transformasi Malaysia . Dasar Ekonomi Baru digubal sedemikian rupa untuk memastikan setiap kaum dan wilayah menikmati kemajuan pembangunan yang akhirnya mewujudkan kestabilan politik. kerana ekonomi negara ketika itu adalah berasaskan kegiatan pertanian dan hasil sumber asli. Mahathir Mohamad mulai tahun 1981. sepertimana yang diharapkan oleh rakyat. khususnya mengambil peluang dari kemajuan ekonomi Jepun. Rumusannya. Kepimpinan Tun Dr.32 INOVASI UNIVERSITI NILAI TINGGI 1Malaysia: Rakyat Didahulukan. Tambahan pula.

Dalam melaksana dan menjayakan gagasan 1Malaysia. Pelbagai prasarana dibangunkan untuk memacu pertumbuhan ekonomi. program pembangunan wilayah serta memperkukuhkan hubungan sosial dalam kalangan rakyat yang lebih akrab berdasarkan program Islam Hadhari. 1Malaysia digagaskan sebagai formula untuk memastikan aspirasi negara dan Wawasan 2020 tercapai.PENDAHULUAN 33 ke arah pembentukan sebuah sistem ekonomi berasaskan perindustrian moden. malah sebaliknya merupakan pelengkap kepada pendekatan sedia ada untuk mengukuhkan lagi perpaduan dalam kalangan rakyat bagi menjamin kestabilan. Teras perpaduan adalah komponen asas yang menguatkan lagi . berteraskan beberapa nilai penting yang seharusnya menjadi amalan setiap rakyat Malaysia. Secara idealnya. iaitu (a) teras perpaduan dan (b) nilai aspirasi gagasan 1Malaysia. maju dan membangun mengikut acuan sendiri. dua aspek utama dijadikan teras kemajuan. 1Malaysia bukanlah dasar baru yang terpisah dari dasar-dasar kerajaan sebelum ini. Dengan ertikata lain. Pencapaian Diutamakan. Dato’ Sri Mohd Najib Razak telah meneruskan dasar pembangunan negara secara lebih holistik menerusi gagasan kepimpinan yang bertemakan 1Malaysia: Rakyat Didahulukan. ke arah mencapai kemajuan ekonomi bernilai lebih tinggi bagi rakyat Malaysia. Gagasan Wawasan 2020 telah dilancarkan pada tahun 1991 untuk mewujudkan pembentukan bangsa Malaysia yang bersatu padu. 1Malaysia adalah satu gagasan untuk memupuk perpaduan dalam kalangan rakyat Malaysia yang berbilang kaum. teknologi maju dan teknologi maklumat. Setelah mengambil alih pucuk pemerintahan negara pada bulan Mac 2009. Kepimpinan Tun Abdullah Ahmad Badawi mulai tahun 2003 telah memberi penekanan kepada sistem penyampaian kerajaan yang telus dan berintegriti.

menambah baik pengangkutan awam. memerangi rasuah. kerajaan juga berhasrat meluaskan akses kepada pendidikan berkualiti. UTM sejak awal penubuhannya telah memainkan peranan yang penting dalam menghasilkan lebih 125. tumpuan selain merealisasikan hasrat memperkasakan prasarana luar bandar dan pendalaman.000 graduan dalam pelbagai bidang sains dan kejuruteraan. saya berpendapat bahawa pusat pengajian tinggi. Kita juga perlu memahami apa yang diharap dan dimahukan oleh rakyat. Graduan UTM ketika ini berkhidmat dalam pelbagai organisasi – kerajaan dan swasta – yang turut sama menyumbang bakti kepada kemajuan negara. Di bawah NKRA ini. Tidak salah jika disebutkan bahawa rakyat mahukan pendidikan tinggi yang berkualiti tinggi.34 INOVASI UNIVERSITI NILAI TINGGI semangat bersatu padu dalam kalangan rakyat pelbagai kaum serta didukungi oleh nilai murni yang seharusnya mendasari cara hidup rakyat Malaysia. khususnya UTM wajar memainkan peranan dan menempatkan diri dalam arus perdana gagasan 1Malaysia. memerangi kadar jenayah. Dalam hal ini. Hakikatnya. Aspek kedua ialah menerapkan nilai aspirasi dalam gagasan 1Malaysia untuk mewujudkan ciri-ciri masyarakat progresif dan dinamik yang memacu negara ke arah mencapai status negara maju. . dan meningkatkan taraf hidup rakyat berpendapatan rendah. Nilai aspirasi tersebut perlu dihayati setiap warga dengan matlamat melahirkan warga Malaysia yang berdaya maju dan mampu bersaing dalam persekitaran global yang seterusnya membantu melonjakkan kedudukan ekonomi negara ke tahap yang lebih kukuh dan mantap. Bagi memacu dan merealisasikan dua aspek ini kerajaan merangka Inisiatif Transformasi Negara melalui pendekatan enam Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA).

budaya inovasi. Pengarah dan Profesor UTM – sering kali memperkata dan menyentuh tentang kepentingan dan penghayatan budaya ilmu. integriti. kebijaksanaan. Budaya Ilmu Ketabahan Budaya Inovasi Kesetiaan 1Malaysia: Rakyat Didahulukan. budaya ketepatan. Pendaftar. budaya berprestasi tinggi.PENDAHULUAN 35 Rajah 1 menunjukkan lapan nilai aspirasi yang menjadi asas untuk merealisasikan gagasan 1Malaysia iaitu budaya ilmu. bersatu padu. Dekan. Ucapan saya selaku Naib Canselor – begitu juga dengan Timbalan Naib Canselor. berpendidikan tinggi. Saya optimis bahawa usaha kita untuk memacu kecemerlangan di UTM juga memberi impak besar kepada usaha untuk memartabatkan Malaysia sebagai sebuah negara berbilang kaum yang aman. maju. Ketua Pustakawan. minda kelas pertama. Ini penting kerana sesebuah negara hanya akan maju dan berjaya apabila wujudnya ekosistem intelektual yang mantap yang . kesetiaan dan ketabahan. Pencapaian Diutamakan Budaya Berprestasi Tinggi Integriti Kebijaksanaan Budaya Ketepatan Rajah 1 Nilai Aspirasi Nasional dalam Gagasan 1Malaysia ‘Budaya ilmu’ sudah menjadi mantera UTM dan saya harap akan sebati dengan identiti warga UTM. berfikiran terbuka. berdaya saing dan berprestasi tinggi.

kita seharusnya mendalami ilmu bagi membolehkan kita mencapai tahap kebijaksanaan yang sangat diperlukan khususnya apabila berhadapan dengan sebarang masalah dan cabaran.36 INOVASI UNIVERSITI NILAI TINGGI membolehkan warganya sentiasa mempelajari. termasuklah tempoh pengajian dan ketepatan menyiapkan sesuatu tugas. maka kita perlu mengamalkan budaya ketepatan dalam seluruh urusan. Sebagai rakyat dalam sebuah negara yang berhasrat mencapai status negara maju. Kita . menghayati dan memburu ilmu pengetahuan. ‘Budaya inovasi’ merujuk kepada kesediaan kita untuk mencuba perkara baru dan berinovasi dalam apa jua lapangan yang kita ceburi. Kita mesti berani berubah untuk kebaikan. bahkan antara yang terbaik. Budaya ilmu merupakan natijah daripada pemahaman dan penghayatan ilmu setulusnya. berani mencari penyelesaian baru dalam menangani pelbagai permasalahan menggunakan kaedah baru yang inovatif dan sentiasa bersedia dan berani untuk menjadi perintis dalam setiap bidang yang diterokai. ‘Budaya ketepatan’ pula merujuk kepada pengurusan dan adab masa. Rakyat Malaysia perlu dikenali sebagai individu yang mampu menjadi pemimpin dalam bidang kerjaya masing-masing. Budaya ilmu bukan sekadar gagasan dan idealisme muluk. menguasai. Tahap tertinggi pencapaian ilmu ialah hikmah atau ‘kebijaksanaan.’ Kebijaksanaan membolehkan seseorang menilai sesuatu bukan sahaja antara buruk dengan baik. Untuk maju. Sikap sambil lewa dan ‘acuh tak acuh’ tidak boleh sama sekali membenih biak dan wujud dalam masyarakat yang berdaya maju. ‘Budaya berprestasi tinggi’ merupakan sifat yang boleh memastikan setiap perkara dan setiap tugas yang dilakukan mencapai tahap yang terbaik. Kecemerlangan sesebuah universiti (dan bangsa) tidak akan tercapai jika tidak diasaskan kepada pembinaan budaya ilmu yang bersepadu dan jitu.

Selain itu. “pemimpin mengemukakan wawasan masa depan dan menentukan strategi untuk mencapainya. kemudian disegani dan dihormati oleh semua pihak. Mereka mendorong dan merangsang orang lain untuk mengikuti arah tersebut dan mereka bersama dengan orang lain. bertanggungjawab dan kesetiaan. ironisnya mempunyai sasaran . cekap. pendekatan. mahu disegani kerana menepati waktu berurusan dan mahu dicontohi kerana mengutamakan kecekapan dalam melaksanakan semua tugas dan kewajipan. mereka melakukan perubahan. sistem pengurusan dan kecekapan. Biasanya strategi menggunakan kaedah. nilai ‘ketabahan’ dan ‘kesetiaan’ juga penting untuk membolehkan Malaysia menjadi negara maju dengan warga yang sentiasa sedia untuk berbakti dan berkorban demi negara yang tercinta. bersih.PENDAHULUAN STRATEGI 37 mahu dikenali dengan budaya ketepatan. berkorban untuk itu. Warga Malaysia perlu memiliki integriti yang tinggi dalam melaksanakan sebarang tugas bagi mengutuhkan lagi urus tadbir. Integriti juga akan menyerlah dan menjulang citra dan reputasi bangsa dan negara. ‘Integriti’ pula berkait rapat dengan amanah. John Kotter (lahir 1947). sumber dan petugas yang terhad. masa. STRATEGI Menurut tokoh terkemuka bidang kepimpinan dan perubahan organisasi dari Harvard Business School.” Strategi berkait rapat dengan pemilihan dan penilaian terhadap pelbagai alternatif untuk mencapai sesuatu matlamat atau objektif sesebuah organisasi.

Sehubungan itu. Penjenamaan. Penerbitan. Faktor-faktor tersebut akan mempengaruhi kekukuhan strategi yang hendak dilaksanakan. Ranking Universiti Ranking universiti merupakan salah satu instrumen terkini untuk menanda aras dan bersaing di peringkat global. Ranking universiti dunia THE-QS menggunakan enam kriteria berikut: . pembentukan strategi berkait rapat dengan organizational enviromental scanning dengan melihat kepada keupayaan organisasi.38 INOVASI UNIVERSITI NILAI TINGGI menggunung tinggi. budaya organisasi dan persekitaran dalam dan luaran yang menyokongnya. UTM mensasarkan strategi yang telah dirangkumkan untuk menghadapi lima faktor dalaman dan persekitaran seperti berikut: (a) (b) (c) (d) (e) Ranking universiti. Ranking universiti dunia dijalankan oleh THE-QS sejak lima tahun lalu. dan kebelakangan ini turut dijalankan menerusi webometrics yang mempunyai dan memberikan impak besar kepada reputasi dan penjanaan nilai tinggi dalam sistem pengajian tinggi. Mahasiswa. Menerusi sesi perbincangan strategik yang diadakan pada 9 hingga 11 Disember 2009 di Desaru. kepakaran dan bilangan staf. Lampiran 2 dan 3 adalah BSC dan pencapaian sasaran KPI 2009 dan indeks prestasi utama UTM berdasarkan BSC 2010. bisnes utama organisasi. dan Kewangan.

Dengan demikian. Kita akui dan menerima hakikat bahawa kedudukan UTM dalam ranking tersebut masih jauh di bawah. kita dapat melihat dengan jelas tentang ‘kekuatan’ dan ‘kelemahan’ UTM berbanding beberapa universiti ternama sepertimana diperincikan Jadual 6. Namun demikian. Jika ditanggapi secara positif. membolehkan UTM menjadi lebih kompetitif dari segi penyediaan perkhidmatan pengajian tinggi untuk bersaing dengan universiti ternama dan memacu pencapaian akademik yang bercitra dan bereputasi standard global. Nisbah staf dengan mahasiswa (20 peratus). nisbah staf kepada mahasiswa perlu ditangani segera. sekali gus memperteguhkan lagi kekuatan sedia ada. Penilaian majikan (10 peratus). Sekurang-kurangnya kita sudah tersenarai dalam kalangan ‘THE-QS teratas 500’ sebagaimana ‘Fortune 500’ untuk organisasi korporat.PENDAHULUAN 39 (a) (b) (c) (d) (e) (f) Penilaian keserakanan (40 peratus).18. ranking THE-QS juga merupakan kaedah paling mudah untuk penjenamaan peringkat global.3 antara staf akademik dengan mahasiswa ijazah pertama. iaitu budaya berprestasi tinggi. berbanding Universiti Harvard dengan nisbah 1 : 2. Nisbah semasa UTM ialah 1 : 10. Bagi . dan Mahasiswa antarabangsa (5 peratus). Staf antarabangsa (5 peratus). Ini selari dengan nilai aspirasi yang terkandung dalan konsep 1Malaysia. Jadual 6 menunjukkan bahawa untuk menjadi universiti yang lebih baik dan berprestij. Selain itu. Citation staf (20 peratus). Kita juga boleh mempergiatkan usaha untuk memperbaiki kelemahan utama berbanding universiti lain. maka ranking universiti dunia membolehkan UTM mengenalpasti kelemahan dan kekuatan berasaskan penanda aras global.

13 2958 73 58 1 : 7.36 1500 44 0 70 1 : 10.3 926 42 0 81 47 100 316 184 505 179 369 Nisbah Skor Skor Kedudukan Staf: Staf Penilaian Citation/ 2009 Mahasiswa PhD Keserakanan Staf Skor MOU/ Employability kerjasama INOVASI UTM UKM Universitas Gadjah Mada UNIVERSITI Universiti Hong Kong Universiti Tohoku Institut Teknologi Tokyo NILAI TINGGI Universiti Osaka Universiti Nasional Australia 17 1 1 : 2.18 3600 1 : 6.33 1121 70 80 68 1 : 3.76 885 60 40 83 95 80 96 1 : 9.70 2498 76 1 : 3.09 954 46 0 98 1 : 9.25 1200 80 100 74 100 84 100 400 1600 Universiti Harvard .40 Jadual 6 Perbandingan Kedudukan UTM berbanding Universiti Lain dalam THE-QS 2009 Universiti 320 291 250 124 97 55 43 1 : 3.

Universitas Gadjah Mada (46). caranya sama ada menambah bilangan staf akademik atau mengurangkan mahasiswa ijazah pertama. staf antarabangsa dan mahasiswa antarabangsa juga penting tetapi tidak banyak variasi antara . Penilaian majikan. UTM perlu mengkaji dasar. kita juga dapat melihat skor penilaian keserakanan (peer review) dengan kedudukan UTM (42) lebih rendah berbanding UKM (44). universiti dalam tiga kategori ranking teratas 100 mempunyai kesemua enam kriteria tersebut. prosedur dan amalan universiti berkenaan supaya dapat dimanfaatkan. Menerusi data ranking tersebut. amalan dan standard yang dilaksanakan dalam lima kategori ranking teratas (biasanya tidak banyak perubahan kedudukan universiti dalam kelompok ini) sebagai panduan untuk UTM menapak maju. Sementara universiti pada ranking 101 hingga 300 mempunyai variasi dalam tiga kriteria utama.PENDAHULUAN STRATEGI 41 mendekati nisbah angka tersebut kita memerlukan tindakan strategik. (b) penilaian keserakanan dan (c) citation. Pada hemat saya. iaitu (a) nisbah staf dengan mahasiswa. iaitu: (a) (b) (c) (d) (e) Ranking Teratas (top) 20 Ranking 21–50 Ranking 51–100 Ranking 101–200 Ranking 201–300 Kelima-lima kategori ini mempunyai kriteria tersendiri yang mudah untuk kita bezakan. Sebagai contoh. skor yang diperolehi mempunyai kekuatan tersendiri. prosedur. Dalam konteks THE-QS. Universiti Tohoku (73) dan Universiti Harvard (100)(Lihat Jadual 7). Data ranking ini membolehkan kita mengkaji tentang dasar. Perbezaan ketara hanya dari segi citation dan penilaian keserakanan. Universiti Hong Kong (60).

2 Catatan Rujukan Cambridge. Perlu juga dijelaskan bahawa pihak pentadbiran dan Lembaga Pengarah UTM telah bersetuju untuk terlibat secara lebih proaktif dalam ranking universiti dunia THE-QS pada tahun 2010. Queensland.42 INOVASI UNIVERSITI NILAI TINGGI Jadual 7 Penanda Aras UTM dalam Ranking Universiti Dunia Kategori ranking Teratas (top) 20 21–50 51–100 101–200 201–300 301–350 Skor diperlukan 89. Nottingham.8 universiti dalam kelompok teratas 101 – 300 atau kategori empat dan lima teratas.5 Kedudukan USM 314.8 >53. khususnya untuk mendapatkan staf dan mahasiswa pascasiswazah antarabangsa. Pilihan yang ada untuk UTM hanya memaksimumkan nisbah antara staf dengan mahasiswa dan penilaian majikan yang memberi impak segera. skor 56. Menerusi petunjuk dalam ranking universiti dunia itu juga membolehkan kita menanda aras dan bersaing dengan universiti tempatan dan universiti di rantau Asia Pasifik.8 >61. skor 42 Kedudukan UPM 345. kita juga dapat menggunakan ranking tersebut untuk tujuan penambahbaikan. Imperial. pelbagai inisiatif telah dimulakan untuk meningkatkan penilaian keserakanan dan citation. MIT Rujukan Kyoto. Tetapi hasilnya dijangka agak lambat dan sukar untuk menyaingi universiti teratas 100 dalam tempoh tiga tahun akan datang.6 Kedudukan UTM 320.5 Kedudukan UKM 291. Osaka Rujukan Warwick. skor 39. NUS. Ini akan memudahkan kita untuk menjayakan transformasi yang . skor 44. Dalam konteks UTM.6 >44 >39.3 78. penjenamaan dan pemasaran. skor 42. Selain dapat mengetahui tahap pencapaian UTM berbanding universiti ternama dunia. Nagoya Kedudukan UM 180.

Dis. 2010) • Anjur seminar bersama universiti ternama di ASEAN (10) • Mahasiswa terlibat • Nisbah staf dengan program mahasiswa kepada 1 : pengantara7 (Disember 2010) bangsaan (5000. endowmen (RM10 juta) • Imej UTM sebagai graduate schools • Penjenamaan impak tinggi • Penamaan semula fakulti dan pusat • Terlibat dalam aktiviti anjuran universiti tersohor • Tambah bilangan mahasiswa antarabangsa (4000) • Tambah bilangan mahasiswa pascasiswazah (40%) • Kurangkan bilangan program dan enrolmen sarjana muda • Gabung jabatan dan unit • Penempatan semula staf . • Memperbaiki skor Disember 2010) kepuasan mahasiswa (>80%) • Tambah bilangan citation bagi setiap staf (3000) • Tambah bilangan artikel dalam jurnal berindeks (3000) • Tambah bilangan mahasiswa jalani latihan industri di syarikat antarabangsa (300) • Kerjasama strategik dengan industri utama (20) • Menggunakan kajian kes Harvard Business School dalam semua program akademik sesi 2010/11 • Hubungan Alumni: khidmat PSZ. khidmat maklumat UTM. khidmat maklumat graduan.PENDAHULUAN STRATEGI 43 Jadual 8 Pelan Tindakan Strategik untuk Ranking UTM 2010 Penilaian Keserakanan Profil Fakulti Penilaian Majikan • Hubungan strategik • Tambah staf PhD • Kerjasama dengan majikan (50%) dengan 50 utama (500 • Tambah bilangan staf universiti syarikat) PhD antarabangsa ternama (100. pada Jun 2010) • Profesor pelawat • Galak staf berusia (200) lebih 45 tahun buat • Pertukaran staf PhD separuh masa dan mahasiswa 100) • Tambah bilangan staf UTM dalam jawatankuasa antarabangsa (100.

pengurusan universiti telah menggariskan beberapa tindakan strategik berdasarkan kepada tiga perkara. Dalam konteks pengajian tinggi moden. (b) Menggalak dan membantu staf antarabangsa yang berminat mendapatkan status Penduduk Tetap (PR) sebagai susulan yang diumumkan dalam bajet 2010 oleh YAB Perdana Menteri. (b) profil fakulti. Antara inisiatif utama yang akan diberikan tumpuan ialah menyediakan ekosistem yang sesuai untuk menarik dan mengekalkan staf kompeten berkelayakan PhD: (a) Melantik 100 orang staf antarabangsa berkelayakan PhD sebelum berakhir Jun 2010.44 INOVASI UNIVERSITI NILAI TINGGI kita mulakan sejak tahun 2009. dan (c) penilaian majikan. ke arah menjadi Universiti Penyelidikan dan institusi ilmu terulung di negara ini. tumpuan . iaitu (a) penilaian keserakanan. Mahasiswa Mahasiswa adalah penerima khidmat utama UTM secara langsung. Untuk tujuan mendapat ranking universiti yang lebih baik. seperti diperincikan Jadual 8 dalam halaman 43. (c) Menggalakkan staf yang berusia melebihi 45 tahun menyambung pengajian secara separuh masa peringkat PhD sebagai komponen penyelidikan dalam SKT (70% masa penyelidikan : 30% pengajaran). Saya mengharapkan seluruh staf dan mahasiswa memahami objektif UTM dan memberikan sepenuh komitmen dan kerjasama bagi membolehkan UTM bergerak pantas mencapai sasaran yang ditetapkan.

kita perlu sentiasa mengikuti perkembangan mahasiswa. outreach dan penjanaan pendapatan meletakkan program pesisir dan eksekutif sebagai keutamaan. penekanan dan tumpuan perlu diberikan untuk memastikan mahasiswa UTM bukan sahaja mendapat perkhidmatan pengajian tinggi yang terbaik. bahkan ke tahap empati tutur kata – klise (cliche). Ini kerana ‘kepuasan’ mahasiswa mempunyai kaitan rapat dengan pola pemikiran. iaitu (a) mahasiswa program perdana. Oleh itu. pendedahan penyelidikan dan inovasi kepada seluruh mahasiswa. Dari segi pengurusan. pengajaran. kita perlu melakukan yang terbaik dalam menyediakan ekosistem intelektual. “pengguna yang berpuas hati adalah strategi perniagaan terbaik.PENDAHULUAN STRATEGI 45 aktiviti pembelajaran ialah mahasiswa.” Dalam konteks pengajian tinggi. Sehubungan itu. minda dan gaya hidup mereka. strategi yang dirangka untuk program perdana ialah differentiation dan value creation. dan (b) mahasiswa program pesisir dan eksekutif. dari segi tanggungjawab sosial. Bagaimanapun. minda dan gaya hidup yang sering kali terungkap dalam konteks social networking dan internet tanpa wayar atau kemudahan wi-fi. Ini bertujuan bagi membolehkan program perdana peringkat sarjana muda terus dimantapkan menerusi pengambilan mahasiswa . Dari segi reputasi dan jaminan kualiti. program perdana – sama ada ijazah sarjana muda atau pascasiswazah – mempunyai kepentingan strategik untuk dimantapkan. Menurut Michael Laboeuf (1942-). pembelajaran. malah menjadi ‘duta UTM’ apabila menceburi pelbagai lapangan dan organisasi selepas tamat pengajian. ‘Berpuas hati’ adalah satu frasa yang subjektif dan boleh memberikan makna dan tanggapan yang berbeza antara individu. Namun demikian. jargon dan gaya fikir mereka bagi membolehkan kita benar-benar memahami rentak dan pola pemikiran. mahasiswa UTM terbahagi dua.

Pelaksanaan langkah ini membolehkan mahasiswa diberikan pendedahan secara praktikal dalam pasukan kerja yang dianggotai pelbagai latar belakang keilmuan. pendaftaran hak cipta dan peluang untuk memulakan syarikat hiliran menggunakan kerangka UTM-SRI International selepas tamat pengajian. peluang untuk diselia dan menulis artikel bersama profesor pelawat dari universiti ternama. tempoh tamat pengajian kedoktoran genap tiga tahun (sebagaimana amalan semua universiti di Jepun selari dengan budaya ketepatan yang merupakan salah satu nilai aspirasi 1Malaysia) dan peluang mengikuti pengajian sekurang-kurangnya satu semester di universiti luar negara yang berkerjasama dengan UTM. strategi differentiation ialah dari segi format baru tesis menggunakan kumpulan artikel ilmiah yang diterbitkan dalam jurnal berimpak tinggi. Selain itu. Selain strategi. pendedahan kepada kajian kes yang disediakan oleh Harvard Business School. Ini penting khususnya dari segi penyediaan iklim yang sesuai untuk membolehkan strategi differentiation dan value creation dilaksanakan dengan lancar dan jaya. program akademik yang diakreditasi agensi antarabangsa. peluang mengikuti Program Saintis Cemerlang dan peluang untuk memulakan syarikat hiliran (spin-off) apabila tamat pengajian menggunakan kerangka UTM-MTDC. Antara komponen ekosistem intelektual tersebut ialah . ekosistem intelektual di UTM juga perlu diberi perhatian. Dekan Prasiswazah akan merangka mekanisme untuk membolehkan projek tahun akhir sarjana muda diadakan secara berkumpulan melibatkan mahasiswa dari pelbagai disiplin ilmu dan fakulti. pengalaman dan pola pemikiran. Strategi value creation pula melibatkan penerbitan artikel dalam jurnal berimpak tinggi. Untuk program perdana pascasiswazah.46 INOVASI UNIVERSITI NILAI TINGGI cemerlang. peluang mengikuti Program Global Outreach. pedagogi lebih inovatif.

897 15.500 10. kesetiaan dan ketabahan.823 3.000 10.000 Pada masa sama.895 15. Sekolah Pendidikan Profesional dan Pendidikan Berterusan (SPACE) dan Unit Program .000 11. budaya inovasi. Untuk tujuan tersebut.886 3. Jadual 9 Bilangan Mahasiswa di peringkat Sarjana Muda dan Pascasiswazah di UTM Tahun 1984 1985 M 1990 M 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 Sarjana Muda 3.245 13. strategi perluasan (expansion) diperlukan untuk memastikan program pesisir dan eksekutif terus berkembang menggunakan full cost recovery business model dan penjanaan keuntungan bagi membolehkan UTM menampung pelbagai keperluan kewangan dalam pelbagai aspek.291 3. budaya berprestasi tinggi. iaitu budaya ilmu. Kuantiti yang sesuai juga memudahkan proses adaptasi nilai aspirasi 1Malaysia disuburkan. kebijaksanaan.000 Pascasiswazah 2 3 M 175 M 3.000 9.942 4. integriti. budaya ketepatan.456 14.857 M 5.792 14.348 M 17.850 6.109 14.PENDAHULUAN STRATEGI 47 bilangan dan peratus mahasiswa peringkat pascasiswazah program perdana yang bersesuaian untuk menyediakan perkhidmatan dan kemudahan terbaik dengan kos terkawal.432 8.004 2. Jadual 9 menunjukkan bilangan mahasiswa program perdana di UTM sejak tahun 1984 dan unjuran sehingga tahun 2012.

Sementara UPPK akan diberi wajah baru. (b) Menyediakan kemudahan penginapan berkualiti tinggi kepada mahasiswa yang memerlukan. Bagi membolehkan UTM mempunyai kelebihan bersaing dengan IPT tempatan lain.000 orang mahasiswa UTM bagi mengikuti Program Global Outreach sepanjang tahun 2010. sesuai dengan keperluan dan kemampuan kewangan masing-masing menerusi pakej inisiatif kewangan swasta (PFI). (e) Menyediakan skim ‘research assistantship’ kepada mahasiswa cemerlang peringkat sarjana muda ketika musim percutian sebagai persediaan menyambung pengajian di peringkat pascasiswazah. (d) Menyedia. SPACE akan diperkukuhkan dengan staf akademik tetap yang berperanan untuk berkerja sepenuh masa (bukan lagi separuh atau senggang masa) bagi menyediakan perkhidmatan pengajian tinggi lebih berkualiti. dan memperluaskan lagi skim ‘mahasiswa berkerja’ dan ‘pembantu pengajaran’ (teaching assistantship) bagi menampung keperluan dari segi penyediaan pelbagai kemudahan dalam kampus. maka beberapa inisiatif berkaitan mahasiswa akan dimulakan pada tahun 2010. memperkemas. . penjenamaan baru dan diperteguhkan dengan staf akademik tetap untuk memastikan program pesisir UTM menjadi program yang terbaik di negara ini. (c) Mengurus dan membiayai sebahagian kos penghantaran 5. dan setara dengan universiti dalam ranking terbaik dunia.48 INOVASI UNIVERSITI NILAI TINGGI Pengurusan Kerjasama (UPPK) akan distruktur semula. seperti berikut: (a) Meningkatkan kemudahan jalur lebar perkhidmatan internet UTM daripada 167 Mbps kepada 400 Mbps.

warga UTM menghayati dan menyerlahkan budaya ilmu.” Pada awal tahun 2009 – dan sesuai dengan model ekonomi baru yang diperkenalkan oleh kepimpinan YAB Dato’ Sri Mohd Najib Razak yang berteraskan pembangunan ekonomi baru berasaskan nilai tinggi menerusi kreativiti dan inovasi. misi dan visi yang jelas bersifat tawhidik dan membangunkan kualiti keinsanan menerusi kreativiti. Sejak sekian lama. UTM menggunakan tagline sebagai Universiti Penemuan (Discovery University). penjenamaan UTM diwarnai dengan falsafah. dan budaya inovasi yang menjadi sebahagian nilai aspirasi 1Malaysia – maka tagline UTM telah disesuaikan menjadi “Menjana Minda Kreatif dan Inovatif” (Inspiring Creative and Innovative Minds). UTM juga sedang berusaha untuk menjadi . penjenamaan juga memberi kesan besar kepada keyakinan umum dan stakeholders terhadap keupayaan staf akademik bagi membuka ruang lebih luas untuk aktiviti penyelidikan dan inovasi. integriti. Secara lebih spesifik. Kemudian tagline UTM dimantapkan lagi pada tahun 2003 dengan “Universiti Perdana Malaysia dalam Kejuruteraan dan Teknologi. budaya inovasi. budaya ketepatan. reputasi dan peranan UTM dapat difahami umum. Pada akhir tahun 1990-an. budaya berprestasi tinggi. kebijaksanaan. Menerusi penjenamaan intrinsik. Selain itu. kesetiaan dan ketabahan. misi dan visi tersebut dijalin bagi menyediakan ekosistem intelektual yang menggalakkan aktiviti keilmuan berasaskan kreativiti dan inovasi dalam bidang sains dan teknologi.PENDAHULUAN STRATEGI 49 Penjenamaan Penjenamaan adalah salah satu keutamaan UTM untuk memastikan imej. Penjenamaan juga memberi kesan kepada penerimaan umum dan pihak majikan terhadap alumni UTM.

Dalam konteks UTM. Selain itu. sekali gus cuba sedikit sebanyak menangkis tanggapan bahawa universiti tidak subur untuk kreativiti dan inovasi. UTM juga akan terus menjadi penyumbang utama kepada penjanaan hak cipta dan penghasilan syarikat hiliran yang menjana kekayaan negara serta menyediakan peluang pekerjaan sektor nilai tinggi dalam rantaian ekonomi model baru. kreativiti dan inovasi turut melibatkan penjanaan dan perkembangan keilmuan yang membantu – pada perkiraan akhirnya – menjana pertumbuhan ekonomi. Selain menghasilkan graduan yang inovatif. inisiatif turut dilakukan untuk menggunakan pendekatan reverse engineering menerusi konsep ‘4I’. misalnya menerusi graduan yang mesra inovasi dan penubuhan syarikat hiliran (spin-off). kita berusaha untuk menjadi pemangkin utama budaya inovasi dalam kalangan warga kampus di Malaysia. iaitu imitation. improvement. Proses inovasi di UTM juga melibatkan penstrukturan semula unit dan program akademik serta R&D merentas dan membabitkan seluruh warga UTM. UTM menggunakan complement strategy terhadap inisiatif yang dilaksanakan oleh pihak kerajaan. invention dan innovation. berbeza dengan empat buah Universiti Penyelidikan sedia ada. budaya inovasi yang dihasratkan ini tidak hanya terhad kepada reka cipta dan R&D dalam bidang teknikal dan saintifik semata-mata. Menerusi penjenamaan. Dari segi inovasi dalam R&D. .50 INOVASI UNIVERSITI NILAI TINGGI Universiti Penyelidikan Inovatif. Bahkan. budaya inovasi perlu dihayati dalam setiap aspek kehidupan individu dan warga UTM tanpa mengira jawatan dan skim perkhidmatan. Dalam konteks UTM. tagline tersebut juga bertujuan untuk menyediakan kerangka minda transformatif. Pada masa yang sama.

kaedah supaya lebih efektif dan produktif. daya intelektual. amalan dan tindakan baru yang kreatif tentang sesuatu konsep. penciptaan dan proses reka cipta. teori. kemahiran teknikal dan prosedur. kedudukan dan wang ringgit. kreativiti merujuk kepada usaha secara sedar menghasilkan idea. ilmu. (c) Motivasi tentang keghairahan untuk memahami dan menyelesaikan masalah secara kreatif berbanding ganjaran luaran seperti pangkat. inovasi bukan milik eksklusif atau ada pada kelompok profesional. berpendidikan tinggi dan pintar cerdas seperti Bill Gates. model kreativiti yang cuba diterapkan adalah merujuk sebagaimana yang dikemukakan oleh Amabile (1998).PENDAHULUAN STRATEGI 51 Dalam konteks UTM. iaitu yang menggabungkan tiga komponen utama. Dalam konteks UTM. pandangan. perkhidmatan. termasuklah ‘melayani’ cetusan gagasan idea yang konkrit dan juga yang abstrak. Secara praktik. penyampaian dan pengurusan. tindakan. iaitu: (a) Kepakaran melibatkan ilmu pengetahuan. prosedur. maka pihak pengurusan UTM akan menyediakan ruang dan peluang yang kondusif untuk membolehkan kreativiti berkembang subur. pendekatan. Michael Dell. Percambahan inovasi yang cuba kita hayati di UTM merujuk kepada cetusan idea yang kreatif diterjemahkan secara konkrit dan operasional yang meningkatkan nilai sesuatu maklumat. Disebabkan kreativiti melibatkan aspirasi. (b) Kemahiran pemikiran kreatif yang menentukan keluwesan ( flexibility) dan daya imaginasi menyelesaikan sesuatu isu dan masalah. Mark Zuckerberg atau Jack . gagasan. produk. Richard Feynman.

universiti dalam proses transformasi termasuk dari segi urus tadbir untuk mewujudkan persekitaran yang dapat menggalakkan. universiti secara spesifik diberi peranan utama. . Peranan universiti ialah menyediakan ruang dan kemudahan agar warga kampus bersedia dan berani melakukan pembaharuan. kaedah. Konsep inovasi dalam seluruh bidang yang merentasi sempadan kerjaya merupakan keperluan untuk mewujudkan bangsa dan budaya inovatif. staf bukan akademik. Kementerian Sains. institutional diversity. Setiap insan mempunyai kelebihan tersendiri sesuai dengan fitrah yang dijadikan oleh Yang Maha Mencipta yang dibekalkan dengan daya inovatif yang boleh dimajukan. Hasrat ini adalah untuk mengembangkan inovasi sebagaimana yang terdapat dalam kalangan negara-negara maju. khususnya menerusi penciptaan. kreativiti dan inovasi dalam mencapai kecemerlangan. sebaliknya inovasi boleh dilakukan oleh sesiapa sahaja – oleh staf akademik. daya inovasi itu akan lebih berhasil dan menyerlah dalam ekosistem inovasi yang dinamik dan kerangka pemikiran yang proaktif. Dalam hal ini. berani melakukan perubahan dan berani membuat pembaharuan. Teknologi dan Inovasi (MOSTI) yang ditubuhkan pada tahun 2004 berperanan untuk memperkasa kemajuan sains dan teknologi berasaskan kreativiti dan inovasi. pencaraan. Namun. pemikiran. Kerajaan Malaysia telah memberikan komitmen untuk memacu pertumbuhan ekonomi yang berasaskan kreativiti dan inovasi. Penggunaan ICT dan pendekatan berbantukan teknologi akan dipergiatkan lagi bagi mewujudkan intellectual engagement serta penemuan dan penggunaan ilmu pengetahuan. mahasiswa ijazah pertama dan pascasiswazah – dengan syarat mereka berani mencuba. Dalam dokumen Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9). Sehubungan itu.52 INOVASI UNIVERSITI NILAI TINGGI Dorsey sahaja. pendekatan. antara lain.

Dengan pelbagai insentif dan modal teroka. Hakikatnya – seperti gagasan innovationled economy – inovasi menjadi syarat penting untuk menjadikan Malaysia lebih kompetitif sebagai sebuah negara maju. (c) Memupuk keberanian mengambil risiko (calculated risk) dalam kalangan sektor swasta. saintifik atau seni yang digabungkan dengan bidang keusahawanan. iaitu: (a) Mewujudkan komuniti serta individu yang inovatif yang mempunyai semangat ingin maju dari segi cara berfikir. menerusi sekurangkurangnya lima pendekatan.PENDAHULUAN STRATEGI 53 sistem. barangan dan model perniagaan baru. Gabungan kepakaran. Kemajuan yang dicapai oleh Amerika Syarikat boleh dijadikan iktibar untuk menggalakkan dan memajukan kreativiti dan inovasi khususnya dalam sektor perdagangan dan perindustrian. gaya tindakan dalam apa juga bidang sekali gus. perkhidmatan. khususnya yang berteraskan sains dan teknologi untuk memaju dan membangun produk yang inovatif sifatnya. terutamanya bidang teknikal. perisian. (d) Kemudahan kewangan yang disediakan oleh institusi kewangan dan sektor awam untuk menjana aktiviti . (b) Membentuk persekitaran akademik yang mementingkan kreativiti dan inovasi dan kefahaman yang mendalam terhadap sesuatu sistem atau teknologi. kaedah. graduan universiti dan syarikat modal teroka digarap untuk memajukan sesuatu idea dan inovasi bagi menjadikannya suatu realiti. mereka melabur dalam pelbagai bidang dengan kerjasama universiti untuk menggalakkan aktiviti R&D. Justeru budaya inovasi perlu dibangunkan di UTM khususnya dan Malaysia amnya.

sepertimana berlaku dalam kalangan masyarakat Jepun. sumbangan. . Mereka bangga untuk menjadi pengeluar produk baru dan pengguna produk hasil aktiviti inovasi. Jelasnya. Proses berfikir.54 INOVASI UNIVERSITI NILAI TINGGI hiliran yang berdaya maju. (e) Keberanian pengguna sama ada individu. kimia. saintis dan pereka cipta sentiasa berusaha dengan pelbagai cara saintifik dan sistematik untuk menghasilkan teori atau formula baru dalam bidang keilmuannya. Untuk merangka strategi dan pelan tindakan yang efektif bagi perkembangan kreativiti dan inovasi. Hal ini melibatkan pelbagai aspek khususnya komitmen. biologi. dana kewangan dan aktiviti R&D yang menjurus kepada bidang-bidang strategik dan terkini. persekitaran dan budaya kerja. mengkaji dan menghasilkan teori dan formula inilah yang dimaksudkan sebagai kreativiti saintifik. matematik. Penemuan dan reka cipta yang dihasilkan oleh para ilmuwan saintis akan dapat mengembangkan sesuatu bidang ilmu yang boleh mentransformasi sesuatu bidang dan industri. fizik. termasuklah dalam aspek pembangunan mesin prototaip dan aktiviti pemasaran. prasyarat yang utama ialah individu harus memiliki kepakaran spesifik dalam bidang ilmu yang tertentu misalnya. serta insentif kewangan dan peluang kenaikan pangkat yang mesra saintis dan mesra inovasi. perspektif tentang keilmuan ini dikenali sebagai ‘kreativiti saintifik’ yang merupakan suatu bentuk kreativiti yang memerlukan penguasaan ilmu tinggi. Dalam konteks sains dan reka cipta. kelayakan dan kepakaran staf akademik. maka peranan universiti perlu diperkukuhkan. teknologi maklumat dan lain-lain. Sesuatu penemuan atau reka cipta yang baru. pihak swasta dan awam untuk mencuba menggunakan hasil inovasi.

Hal ini amat bersesuaian dengan tabii bidang R&D itu sendiri yang seharusnya menjangkau sempadan pemikiran dan kefahaman konvensional. Semakin besar sumbangan ilmiah seseorang ilmuwan. BIP dan Pejabat Bendahari. . Sedangkan inovasi itu sendiri membawa konotasi tidak rigid. Para profesor dan saintis yang aktif dan prolifik. Ini termasuklah dasar serta prosedur yang menyebabkan dan mengundang pelbagai kesukaran untuk mendapat dan membelanjakan geran penyelidikan. maka semakin besar minda dan aspirasinya melampaui norma dan prosedur biasa. Persekitaran yang mesra saintis tidak akan berkembang dalam persekitaran intelektual yang dicengkam dan dikawal dengan pelbagai prosedur dan dasar yang rigid. barangkali termasuk di UTM. menghadiri mesyuarat di luar negara. Persoalan ini perlu difahami dan ditangani dengan bijaksana khususnya oleh agensi pembuat dasar. RMC.PENDAHULUAN STRATEGI 55 Ketika ini terdapat banyak peraturan dan tatacara kerja yang menyebabkan dinamisme yang mesra inovasi sebagaimana yang terdapat di universiti-universiti ternama tidak dapat dikembangkan secara ‘ekosistemik’ di Malaysia. Hal ini memang dimaklumi dan merupakan fenomena universal di mana-mana universiti sama ada di dalam atau luar negara. mendapatkan kelengkapan saintifik untuk menyokong aktiviti ilmiah disebabkan pelbagai kerenah birokrasi yang merimas dan melelahkan. Justeru. perlu berubah dan dinamik. dicadangkan agar inovasi dalam pengurusan kewangan perlu ditangani dengan bijaksana oleh pihak berkaitan khususnya. biasanya menjalankan aktiviti R&D dalam persekitaran dan suasana kerja yang luwes dan tidak terlalu terikat kepada peraturan dan garis panduan yang jumud. Perlu juga disebutkan bahawa komuniti ilmu merupakan kelompok karyawan berkelayakan tinggi yang mementingkan kreativiti dan inovasi.

Budaya ilmu.” pihak pengurusan juga sedang mengkaji secara strategik penamaan “UTM Kampus Skudai” (nota: kita telah sepakat kampus di Kuala Lumpur dikenali sebagai “UTM International Campus Kuala Lumpur”). sukar untuk kita menunjukkan lokasi ‘Skudai’ dalam peta dunia kepada kenalan UTM. Sehubungan itu. budaya inovasi dan budaya berprestasi tinggi sesebuah universiti biasanya dicerapi dari jauh menerusi kualiti penerbitan akademik. dalam daerah Johor Bahru di negeri Johor Darul Ta’zim. kampus induk perlu dijenamakan semula sebagai “UTM Kampus Johor Bahru. jika kita berkunjung keluar negara. Dalam kebanyakan ranking dan penilaian universiti sejak kebelakangan ini. Perlu juga disebutkan . saya secara peribadi berpendapat. Prof.56 INOVASI UNIVERSITI NILAI TINGGI Selain menggunakan tagline “menjana minda kreatif dan inovatif. Azlan Abdul Rahman akan menjalankan kajian tentang penjenamaan kampus induk yang dijangka siap untuk diumumkan sebelum Mac 2010. Itulah sebabnya. satu task force yang diketuai oleh Pengarah Hal Ehwal Korporat dan Komunikasi. selepas Lembah Kelang. aspek rujukan (citation) dan penerbitan artikel dalam jurnal berindeks yang tersenarai dalam pangkalan ISI Web of KnowledgeTM (Web of Science) dan Scopus sahaja yang diberi tumpuan.” Ini juga penting kepada Johor Bahru yang merupakan kawasan kedua paling berkembang di Malaysia. Penerbitan Penerbitan merupakan salah satu petunjuk utama pencapaian sesebuah universiti. Dari segi lokasi memang UTM kampus induk terletak di Skudai. Namun demikian. Dr.

manakala citation ialah 300 (Lihat Jadual 1). pihak pengurusan telah mendapat kelulusan Lembaga Pengarah UTM untuk melaksanakan strategi transformatif untuk membolehkan aktiviti penerbitan menjadi salah satu komponen dalam skim perkhidmatan pensyarah bermula dari penilaian pencapaian tahunan. iaitu: (a) Bilangan staf berkelayakan PhD kurang 50 peratus. Selain itu. Pada tahun 2009. Pada tahun 2008.PENDAHULUAN STRATEGI 57 bahawa sejak wujudnya universiti moden di kebanyakan negara maju pada abad ke-20. tumpuan akan diberikan kepada aktiviti penerbitan berindeks impak tinggi khususnya jurnal ISI. atau citation. Justeru itu. Pelbagai insentif dan inisiatif telah diperkenalkan dan telah disorot dalam perbincangan mengenai pencapaian menerusi BSC 2009. UTM gagal dalam audit Universiti Penyelidikan. Itulah rasional bilangan artikel ISI disamakan dengan bilangan faktor impak dalam pengauditan Universiti Penyelidikan. mantera publish or perish sering diperingatkan kepada komuniti akademik supaya tidak leka dengan tugas-tugas lain yang sering kali meminggirkan tanggungjawab hakiki untuk terus mengkaji. pencapaian UTM dalam penerbitan artikel dalam jurnal berindeks ialah kurang 300. unjuran bagi . kelayakan untuk penganugerahan ijazah sarjana dan PhD. Sehubungan itu. Selain itu. tumpuan juga diberikan kepada citation yang semakin mudah ditelusuri menerusi pelbagai mesin pencarian. Tiga kelemahan ketara dikenal pasti. (b) Bilangan staf akademik sebagai Penyelidik Utama (Principal Investigator) (c) Penerbitan artikel dalam jurnal berindeks ISI atau Scopus. berfikir dan berkarya. kenaikan pangkat.

beberapa langkah telah dilaksanakan oleh kerajaan termasuklah pengurangan bajet mengurus. pihak universiti telah bersetuju untuk memberikan pelbagai insentif kepada para pensyarah yang menghasilkan artikel dalam jurnal berimpak tinggi ISI. Pelbagai program galakan dan latihan penerbitan juga telah dimulakan dan akan terus dipergiatkan dengan kerjasama Pusat Pengurusan Penyelidikan. fakulti dan Penerbit UTM Press. Hanya menerusi peningkatan bilangan artikel yang terbit dalam jurnal berimpak tinggi sahaja membolehkan UTM meningkatkan citation pada masa depan. Malaysia mencatatkan defisit belanjawan sejak tahun 2009 dan dijangka akan terus meningkat pada tahun 2010. cabaran utama bagi tahun 2010 ialah kekangan kewangan.000. manakala citation ialah 3. Malaysia berdepan dengan cabaran persaingan untuk mengubah model ekonomi yang selama ini terlalu . Kewangan Dari segi pengurusan UTM. warga kampus termasuk mahasiswa pascasiswazah perlu didorong supaya menulis dalam jurnal berimpak tinggi. Saya percaya angkaangka ini tidak sukar untuk dicapai jika kita mempunyai strategi. kaedah dan sumber yang sesuai. Selain itu. Dalam hal ini. termasuklah menjemput penulis dan editor jurnal berimpak tinggi untuk mengendalikan bengkel dan sesi bimbingan penulisan. polisi. Sehubungan itu. Selain itu.000.58 INOVASI UNIVERSITI NILAI TINGGI tahun 2010 penerbitan artikel dalam jurnal berindeks ialah 3. Ini berikutan pertumbuhan ekonomi negara yang kurang memberangsangkan disebabkan faktor dalaman dan kesan daripada krisis ekonomi global. Research Alliance.

Nilai pelaburan swasta pula mengalami penurunan. Selain sering kali diperingatkan dalam ucapan YAB Dato’ Sri Mohd Najib Razak. Sektor pembuatan tidak mempunyai kenaikan pelaburan dalam rantaian nilai. Filipina dan Thailand – pertumbuhan sebenar KNK negara bagi tempoh tiga tahun terakhir adalah yang kedua terendah.5%. Ekonomi negara berada pada tahap tidak berkembang pada dekad yang lalu. Vietnam. YB Dato’ Seri Ahmad Husni Hanadzlah pada 1 Disember 2009 menyatakan bahawa: Dalam kalangan negara-negara serantau – China. Selain itu. UTM mendepani dua cabaran (dan peluang) besar. . bahkan memulakan inisiatif berimpak tinggi dari segi ranking.5 juta (lihat Jadual 10 untuk perbandingan dari tahun 2004). Kebiasaannya. iaitu 5. dan sektor pengeluaran nilai rendah dan buruh murah. Kita kehilangan kelebihan dalam persaingan untuk mengekalkan peranan sebagai peneraju dalam pelbagai sektor ekonomi. senario ini juga dijelaskan dalam laporan Bank Dunia tentang Malaysia berjudul Malaysia Economic Monitor: Repositioning Growth (November 2007). Indonesia. inflasi dan kenaikan gaji staf. Peruntukan awam untuk geran mengurus yang diluluskan kepada UTM ialah sekitar RM383. Sehubungan dengan senario ini. iaitu (a) menguruskan organisasi dengan kekangan kewangan pada tahun 2010 dan (b) membantu kerajaan membangunkan model ekonomi baru berasaskan kreativiti dan inovasi. manakala sektor perkhidmatan berada kekal di bawah garis pertumbuhan dan kurang membangun. UTM juga memerlukan biaya besar untuk melaksanakan pelbagai program semasa supaya dapat berjalan dengan lancar seperti yang dirancang. Dalam ucapan Menteri Kewangan Kedua. geran mengurus meningkat setiap tahun dengan sebab peningkatan kos.PENDAHULUAN STRATEGI 59 bergantung kepada sumber asli. India.

9 479. Biro Inovasi dan Perundingan (BIP) akan distruktur semula dengan tumpuan kepada aktiviti inovasi dengan kerjasama SRI International.1 27 30 485 528. Bagi tujuan tersebut.7 47 46. UPPK. dan high impact strategy dari segi pengurusan dana. Sementara itu. pengurusan universiti akan menggunakan cost advantage. khidmat profesional.60 Jadual 10 INOVASI UNIVERSITI NILAI TINGGI Akaun Pendapatan dan Perbelanjaan Mengurus UTM. pengantarabangsaan. kemudahan pembelajaran dan pengajaran. pihak pengurusan akan menyusun semula model perniagaan yang melibatkan aktiviti perundingan. khususnya SPACE. 2004-2010 (RM juta) 2004 2005 2006 2007 2008 2009* 322 45 367 358 9 327 45 15 387 387 0 375 43 20 438 438 0 411 452. UTSB dan pusat kecemerlangan di UTM akan diminta menjana pendapatan tambahan kepada universiti untuk mempertingkatkan dana dalam tabung universiti. semua unit berdaya maju.8 52. penjenamaan. Sasarannya ialah penjanaan tabung universiti sebanyak RM100 juta pada tahun 2010. BIP. UTSB akan dijadikan syarikat induk dengan penjenamaan baru untuk menjana pendapatan menerusi kerja perundingan. .5 44. fasiliti dan aset tetap.9 1 Tahun Perkara Geran Mengurus 292 Pendapatan Universiti 45 Tabung Universiti 14 Jumlah Pendapatan 351 Perbelanjaan Baki 356 (5) Nota: * nilai masih belum diaudit (27 Disember 2009). Selain itu.8 493 527.6 480. Sehubungan itu. Sehubungan itu. penyewaan dan pendapatan hasil pertanian serta perniagaan.8 (8) 1 2010 (bajet) 383.

Sehubungan itu. Pengarah dan Ketua Jabatan diminta untuk memaklumkan kepada staf masing-masing supaya hal ini dapat dilaksanakan mengikut peraturan universiti. Selain itu. perniagaan dan syarikat hiliran. seperti berikut: (a) Memastikan semua inisiatif dan program baru yang hendak dijalankan mempunyai kerangka kecekapan tinggi dan berimpak tinggi (high efficiency and high impact). Dekan. Pihak pengurusan akan mendapatkan khidmat pengurus profesional untuk membolehkan sasaran penjanaan pendapatan dapat dilaksanakan secara lebih terancang dan efisien. 7 (2006) tentang peraturan mengenai pekerjaan luar – supaya mendapat kebenaran Naib Canselor untuk menjalankan apa sahaja aktiviti kerja luar yang mendatangkan pendapatan tambahan. Menurut perunding yang menjalankan kajian model perniagaan di UTM. penyewaan. Seyogia saya mengingatkan kepada semua staf.PENDAHULUAN STRATEGI 61 khidmat profesional. atau menjadi ahli lembaga pengarah syarikat bukan milik universiti. beberapa langkah strategik akan dilaku dan diselaraskan oleh Pejabat Bendahari dan Sekretariat Pelestarian Kampus. dianggarkan 30 peratus nilai projek (berbanding nilai projek perundingan yang didaftarkan menerusi BIP atau UTSB) dijalankan oleh staf UTM tanpa pengetahuan atau keizinan pihak universiti. Ini selaras dengan nilai aspirasi 1Malaysia. terutama staf akademik – selari dengan Pekeliling Perkhidmatan Bil. latihan. . Ini bertujuan untuk memastikan sebahagian pendapatan dari semua kerja perundingan dan khidmat profesional yang dilakukan staf dapat disalurkan untuk membantu menjana pendapatan tambahan kepada universiti. iaitu integriti dan kesetiaan.

menaja kemudahan makmal dan membiayai aktiviti ilmiah dengan sasaran RM10 juta pada tahun 2010. program in-house training dijalankan di dalam kampus. (c) Meningkatkan penjanaan pendapatan universiti menerusi penyewaan ruang dan kemudahan universiti. struktur ini melibatkan inisiatif yang membolehkan staf UTM . pendidikan eksekutif. geran penyelidikan dari penajaan. program latihan profesional dan seumpamanya dengan sasaran RM100 juta pada tahun 2010. khidmat perundingan profesional. Dalam konteks menjadi Universiti Penyelidikan. perjalanan dan aktiviti luar kampus. pengurangan penggunaan sumber seperti kertas dan printer cartridge. mengoptimumkan penggunaan kemudahan universiti seperti tenaga elektrik. (d) Mengurangkan birokrasi dan pertindihan kerja antara unit di UTM melibatkan unit akademik dengan pentadbiran yang memberi kesan kepada pengurangan kos operasi dasar sedia ada. dan kenderaan. (e) Meningkatkan endowment untuk menaja aktiviti penyelidikan. membangunkan kemudahan akademik. menggunakan kepakaran dalaman untuk perkhidmatan profesional.62 INOVASI UNIVERSITI NILAI TINGGI (b) Mengurangkan perbelanjaan sebagai contoh jamuan ketika mesyuarat dan majlis keramaian. dan sebagainya. bekalan air. STRUKTUR Struktur melibatkan bentuk organisasi yang diperlukan untuk membolehkan UTM mencapai objektif jangka sederhana.

kemudahan penyelidikan. harta intelek. Aktiviti berkaitan pengajaran seperti pendaftaran mahasiswa. syarikat hiliran dan seumpamanya dikendalikan oleh unit akademik dikenali sebagai Research Alliance diketuai oleh Pengarah Eksekutif. citation. peperiksaan dan seumpamanya dikendalikan oleh unit akademik dikenali sebagai ‘Fakulti’ diketuai oleh Dekan. Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi) mengetuai Struktur Penyelidikan. staf UTM perlu bersiap-siaga menyediakan diri untuk menjadi graduate faculty dan mengajar berasaskan pengalaman dan dapatan kajian sendiri. Untuk itu. UTM akan menjadi universiti pascasiswazah dan bentuk pengajarannya banyak diwarnai oleh dapatan kajian pelbagai bidang. kita telah berjaya memperkenalkan dua struktur baru universiti berasaskan kepada Struktur Pengajaran dan Struktur Penyelidikan. Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Pengantarabangsaan) mengetuai Struktur Pengajaran. penulisan. Tanpa menafikan peranan serta kepentingan pengajian peringkat ijazah sarjana muda. Sementara aktiviti berkaitan penyelidikan seperti pegawai penyelidik. Dari segi pengurusan. sepanjang tahun 2009. Dari segi pengurusan. Dengan kata lain. Penentuan tahap tersebut akan diambil kira dari segi penilaian tahunan dan memberi kesan kepada proses .PENDAHULUAN STRUKTUR 63 menggunakan 70 peratus masa untuk aktiviti berkaitan penyelidikan menjelang tahun 2012. akreditasi program. Kedua-dua struktur ini saling lengkap melengkapi dan menyokong antara satu sama lain kerana staf akademik perlu menentukan tahap penglibatan masing-masing dalam aktiviti pengajaran dan penyelidikan tersebut. penjanaan dan pengurusan dana. kuliah. berbanding kaedah pengajaran sebelum ini sekadar merujuk dan menghamburkan semula bahan-bahan dari buku teks atau jurnal semata-mata.

UTM juga ditunjangi pelbagai unit lain yang berperanan menyediakan kemudahan dan perkhidmatan kepada warga kampus. Pengarah CICT dan pasukannya pula terus maju menyediakan kemudahan dan prasarana ICT (yang begitu pesat berkembang jauh melebihi keupayaan kita untuk cuba memahami model terbaru) bukan sahaja kepada staf dan mahasiswa. budaya berprestasi tinggi. Ini penting kerana kita mahu mengurangkan catur politik (politiking). Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Mahasiswa dan Alumni) berperanan mengetuai pasukan gerak khas untuk memacu perkembangan sahsiah dan keinsanan mahasiswa. Inisiatif baru sedang dirangka termasuklah cloud computing dan kemudahan broadband wi-fi yang menyeluruh di kedua-dua kampus. Menerusi rundingan pelbagai hala dan peringkat yang mengambil masa lebih enam bulan. Selain kedua struktur utama tersebut. Pengarah Harta Bina dan anggotanya giat berkerja dari menghantar pelawat ke kampus. reputasi dan ekosistem intelektual yang cuba kita bangunkan. pihak pengurusan juga telah menyiapkan skema pemarkahan baru untuk penilaian tahunan dan kenaikan pangkat staf akademik. Ketua Pustakawan PSZ menyediakan kemudahan maya dan meningkatkan bahan bacaan realiti. menyediakan bekalan air dan elektrik. Pendaftar mengetuai jentera untuk memperkemas sistem pengurusan universiti dan membangun modal insan minda kelas pertama dengan nilai Malaysia. malah diperluaskan kepada alumni UTM. Reading Stations dan sejak kebelakangan ini menguruskan pencarian data berkaitan citation dan faktor impak jurnal. sehinggalah kemudahan kerusi meja di . sinergi. ketidaktelusan dan hal remeh-temeh berkaitan penilaian serta kenaikan pangkat sehingga boleh menjejaskan budaya ilmu. budaya inovasi.64 INOVASI UNIVERSITI NILAI TINGGI kenaikan pangkat. Hal yang sama sedang dimurnikan untuk staf bukan akademik.

kelemahan. kekhilafan. keaiban dan kecacatan individu atau organisasi. Sebaliknya mengutama dan ‘mengarus-perdanakan’ kesamaan. (d) Memperkayakan kebaikan. Pejabat Hal Ehwal Korporat dan Komunikasi pula membantu menyediakan perancangan korporat (dan pemantauan BSC) dan menaikkan citra serta reputasi UTM menerusi pelbagai saluran maklumat menggunakan pendekatan dan penjenamaan terpilih. bukan memberatkan hal berkaitan prosedur dan birokrasi. keadilan. (e) Penyelesai masalah bukan penimbul masalah dengan menggunakan seluruh keupayaan diri untuk membantu . Pengarah. kemuliaan dan kehebatan sesama warga kampus untuk menyemarakkan semangat berpasukan.PENDAHULUAN BUDAYA 65 pejabat dan dewan kuliah. kesepakatan. memperkecilkan keburukan dengan cara tidak memperbesar-besarkan perbezaan. terutamanya dari segi percambahan idea. Perlu juga diingatkan bahawa struktur baru UTM ini hanya efektif dan produktif untuk mencapai matlamat universiti dalam ekosistem intelektual yang mempunyai ciriciri berikut: (a) Sinergi dalam kalangan warga UTM. Secara umumnya semua pihak – menerusi dua struktur utama dan struktur sokongan – di UTM mempunyai tugasan dan amanah masing-masing untuk sama-sama berganding bahu memaju dan memacu UTM seadanya. kesalahan. (b) Efisien dari segi pengurusan dan pentadbiran melibatkan semua individu dan penyedia perkhidmatan. guna sama kemudahan universiti (termasuk peralatan makmal dan perisian komputer) dan kesepakatan serta bertolong-bantu untuk mencapai sesuatu objektif organisasi. (c) Mengutamakan pencapaian.

66 INOVASI UNIVERSITI NILAI TINGGI menyelesaikan apa sahaja masalah dan kelemahan organisasi. membukit timbunan buku. inovasi dan kreativiti. integriti. amalan kerja dan pencapaian sesebuah komuniti akademik yang dianggotai oleh pensyarah. termasuklah universiti-universiti tersohor dan badan korporat multinasional. Budaya yang segar akan menyediakan ekosistem intelektual yang menggalakkan pencapaian prestasi tinggi. cabaran. Budaya Ilmu Sebagai sebuah institusi ilmu. BUDAYA Strategi dan struktur organisasi perlu didukung dengan nilai dan budaya murni warga kampus. mahasiswa. deretan ribuan komputer atau kecanggihan peralatan makmal. wajah antik atau moden bangunan. permasalahan sama ada melibatkan organisasi atau budaya kampus. maka budaya ilmu adalah nadi yang seharusnya mencorakkan organisasi UTM. Budaya ilmu adalah ‘universiti’ kerana konsep universiti itu bukan terletak pada fizikal tersergam. Konsep universiti merujuk kepada cara hidup. (f) Proaktif dalam menangani setiap isu. pentadbir dan staf yang menyediakan khidmat sokongan. . Hal ini amat menyerlah dengan ketara dalam banyak organisasi cemerlang.

maka peranan universiti cukup kritikal dan perlu digarapi secara lebih berhemah. Amalan dan Panduan (Edisi Kedua: Penerbit UTM Press. Universiti sinonim dengan ilmu dan tidak boleh dipisahkan dengan perkembangan ilmu. saya telah melancarkan pakej budaya ilmu UTM yang mengandungi gagasan. Ini termasuklah menjayakan deretan aktiviti dan program yang boleh menyuburkan lagi suasana pembelajaran formal dan tidak formal yang menjadi latar kampus untuk menyemarakkan kecintaan dan penghayatan terhadap konsep dan tanggungjawab keilmuan. Amalan dan Panduan (Penerbit UTM Press.PENDAHULUAN BUDAYA 67 Maka itulah rasional saya. Pada perhimpunan bulanan Mei 2009. Barangkali itulah sebabnya pembangunan sesebuah universiti sering kali diselaraskan dengan pembangunan sesuatu inisiatif besar. sering kali membicarakan persoalan budaya ilmu pada setiap kesempatan. Saya juga sempat menulis tiga buah buku untuk menjelaskan konsep budaya ilmu: (a) Memperkasa Budaya Ilmu: Konsep & Amalan (Penerbit UTM Press. panduan dan amalan untuk dihayati oleh seluruh warga UTM. Dalam konteks ini. Pada hemat saya. 2009). 2009). dan (c) Menghayati Budaya Ilmu: Faham Ilmu. Kepentingan membangunkan universiti mendahului kepentingan memajukan sesuatu sektor di sesebuah negara. biar apapun peranan dan falsafah sesebuah universiti. negara dan peradaban. kerajaan Malaysia di bawah kepimpinan Allahyarham Tun Abdul Razak Hussein telah melakukan transformasi besar apabila membangunkan pusat- . Disebabkan ilmu merupakan asas kemajuan dan pembangunan sesebuah bangsa. 2009). (b) Menghayati Budaya Ilmu: Faham Ilmu. konsep ilmu dan nilai ilmu merupakan aspek teras.

Inilah syarat kejayaan dan perkembangan sesebuah bangsa gemilang sehingga menghasilkan tamadun besar bersifat sejagat. sekali gus mengukuhkan idealisme. kita akan menjadi lebih tabah. kerana ilmu merupakan petunjuk dan pemberi arah terhadap tindakan dan amalan yang akan dilakukan.T. tetapi semua berakar umbi kepada asas ilmu. misalnya tidak terhad kepada kebolehan memahami. Memang ketiga-tiga peranan tersebut adalah asas kepada tugas kesarjanaan. Justeru kita tidak wajar menafikan kepentingan inisiatif ekonomi dan pembangunan negara dalam konteks universiti.68 INOVASI UNIVERSITI NILAI TINGGI pusat pengajian tinggi (misalnya USM. memperkayakan minda dan memantapkan aqidah. Dengan ilmu. berprestasi tinggi dan setia kepada aspirasi memajukan UTM khususnya. Apa yang menarik. Ilmu juga adalah penyuluh dan penentu sesuatu kegiatan. bagi memacu pertumbuhan ekonomi Malaysia. berintegriti. Dalam konteks budaya ilmu di universiti. mendalami sesuatu disiplin ilmu dan mengajar atau berkuliah semata-mata. Ilmu perlu didahulukan daripada amal dan tindakan lain. Ilmu juga membolehkan kita lebih tawaduk dan bertaqwa kepada Allah S. . khususnya berkaitan dengan aspek pembangunan negara. pemerkasaan budaya ilmu telah diteruskan di bawah kepimpinan YAB Dato’ Sri Mohd Najib Razak dalam gagasan 1Malaysia. UKM.W. UPM dan ITM) untuk melahirkan graduan dalam pelbagai bidang dan jurusan profesional. kita akan mengetahui kelemahan dan kejahilan sehingga membolehkan kita terus menimba ilmu sepanjang hayat. termasuklah dalam kalangan Bumiputera. Kecemerlangan pengajar dan guru dalam konteks universiti. Banyak tanggapan diberikan tentang bentuk dan ciri kecemerlangan akademik. Dengan ilmu juga. UTM. dan negara amnya. ‘kecemerlangan akademik’ merupakan ukuran pencapaian prestasi tinggi.

yang semuanya terangkum dalam penjanaan nilai tinggi (value creation). Ketika ini. misalnya tentang fizik atom. Selepas era tersebut. aspek gunaan semakin berkembang. Peranan kesarjanaan ini akan terus berkembang selari dengan perkembangan semasa. Ketiga-tiga bidang tersebut digunakan dengan meluas dalam Perang Dunia Kedua. malah kepada seluruh rantaian . pembikinan prototaip. mengatasi kepentingan ilmu asas dan teras. Pembinaan konsep dan prototaip menjadi semakin ketara dalam penyelidikan saintifik termasuk di universiti. (d) Aplikasi ilmu menerusi sumbangan kesarjanaan dari segi penggubalan dasar. (b) Penerokaan ilmu menerusi penyelidikan lanjutan. (e) Aktivis ilmu menerusi pelbagai kegiatan untuk menyuburkan budaya ilmu. Kira-kira seabad yang lalu. (c) Pemantapan ilmu menerusi penglibatan dalam jawatankuasa atau panitia. aspek gunaan terus berkembang selari dengan perkembangan pelbagai disiplin ilmu gunaan. aspek gunaan tersebut tidak terhad kepada pengajaran dan pembelajaran. Lima puluh tahun kemudiannya. automotif dan telekomunikasi.PENDAHULUAN BUDAYA 69 Namun demikian. penyelidikan saintifik hanya tertumpu kepada teori dan peranannya dalam beberapa senario dan konteks tertentu. penjanaan harta intelek dan penyediaan asas ilmu kepada penjanaan industri dan pekerjaan baru. banyak fungsi lain juga perlu dilaksanakan selaras dengan idealisme dan tugas kesarjanaan yang merangkumi aspek-aspek berikut: (a) Penyebaran ilmu menerusi penerbitan ilmiah dan wacana umum.

tidak terhad kepada produk dan teknologi. Model perniagaan melibatkan organisasi perniagaan dan perkongsian sumber.70 INOVASI UNIVERSITI NILAI TINGGI nilai (value chain) sesuatu bidang. Nor Wan Daud (1991) lagi. ditentukan dan diputuskan serta dilaksanakan berdasarkan . proses. apatah lagi mengembangkannya tanpa budaya ilmu yang baik. kekuatan dan kebahagiaan seseorang dan sesuatu bangsa. dan penyampaian melibatkan distribution channel. Nor Wan Daud. penjenamaan dan pengalaman pengguna. termasuk universiti. ialah kewujudan suatu keadaan setiap lapisan masyarakat melibatkan diri secara langsung atau tidak langsung dengan kegiatan-kegiatan keilmuan pada setiap kesempatan. Aspek penawaran melibatkan konsep produk. sistem produk dan perkhidmatan sokongan.” Budaya ilmu. Seseorang individu atau sesuatu bangsa yang mempunyai kekuasaan atau kejayaan tidak boleh mempertahankan miliknya. Wan Mohd. Malah dia akan bergantung kepada orang atau bangsa yang berilmu. manfaat dan pencapaian. menurut tafsiran Wan Mohd. Pihak industri sebagai contoh mengharapkan peranan universiti lebih menyeluruh melibatkan inovasi dalam seluruh aspek. penawaran dan penyampaian. Keupayaan untuk menyuburkan kreativiti dan inovasi memerlukan ilmu dan budaya ilmu yang mantap. dan keadaan di mana segala tindakan manusia baik pada tahap individu atau masyarakat. Hal ini diberi penegasan oleh Prof. Semua rantaian nilai ini memberi kesan kepada nilai dan konsep ilmu secara menyeluruh. Proses pula merangkumi pemboleh proses (process enabler) dan proses teras. bahawa: “pembinaan budaya ilmu yang bersepadu dan jitu merupakan prasyarat awal dan terpenting bagi kejayaan. malah melibatkan penjanaan nilai tinggi dari aspek model perniagaan.

kebaikan mutlak martabat tertinggi dalam sistem nilai individu dan masyarakat. kesabaran yang banyak. (g) Pembinaan tamadun ilmu hanya mungkin terhasil jika ilmu diberikan status sebagai ‘the highest good’. (d) Budaya ilmu terbukti wujud kerana ilmu merupakan perkara penting yang mahu disampaikan kepada seseorang atau oleh seseorang manusia.PENDAHULUAN BUDAYA 71 ilmu pengetahuan. Dalam menggarap konsep dan pelaksanaan budaya ilmu. memerlukan usaha yang gigih. iaitu konsep Tuhan. pengorbanan yang ikhlas dan jiwa yang berani. menyebar dan mengamalkannya dianggap sebagai suatu idealisme dan kebaikan tertinggi yang menjadi punca segala kebaikan yang lain. antara lainnya. antaranya ialah: (a) Pembinaan budaya ilmu dan tamadun yang lahir daripadanya merujuk pada sistem nilai (aksiologi). perlu terdapat kecintaan terhadap ilmu pengetahuan serta kegigihan menimba. . (e) Dalam budaya ilmu. pandangan dunia (world-view) dan idealisme sesebuah sistem sosial serta individu di dalamnya. (f) Ganjaran setiap usaha untuk mencari dan menyebarkan ilmu adalah berbentuk dalaman (intrinsik) dan keakhiratan. ilmu perlu diletakkan sebagai kebaikan mutlak kerana proses pencapaian ilmu. (b) Dalam sistem nilai tersebut. walaupun semasa di penghujung hayatnya. beliau mengemukakan beberapa cadangan untuk menyuburkan budaya ilmu. manusia dan alam semesta. (c) Pembinaan budaya dan tamadun ilmu yang bersepadu adalah berasaskan tiga perkara utama.

(j) (k) Para pemimpin memainkan peranan penting untuk memperkasakan penyebaran ilmu pengetahuan. Sehubungan itu. mempelajari dunia penerbitan. memeriahkan wacana serta perbincangan berdasarkan adab serta mengukuhkan tali silaturahim dalam kalangan warga kampus. Budaya ilmu mencetuskan tamadun yang banyak membantu manusia.72 INOVASI UNIVERSITI NILAI TINGGI (h) Pembinaan tamadun ilmu bererti kegiatan pendidikan bersifat seumur hidup (life long learning). menyuburkan pemikiran ilmiah. Seluruh warga Malaysia. dari buaian hingga ke liang lahad. mengusahakan penyelidikan bidang baru. Saya juga berharap agar semua pihak dari staf akademik. mencari pasangan hidup apatah lagi hedonisme. (i) Budaya ilmu yang sebenar akan memberi peluang kepada semua ahli sesuatu masyarakat itu untuk mencari ilmu dan ketinggian melaluinya. saya bimbang apabila terdapat dalam kalangan staf dan mahasiswa universiti yang gemar membincangkan perkara-perkara yang dianggap ‘ringan’ dan lebih menjurus kepada isu remeh-temeh seperti kepentingan peribadi. betapapun rendah taraf sosioekonominya. menyemarakkan kreativiti. Justeru setiap lapisan masyarakat perlu menghormati ilmu dan ilmuwan. melaksanakan inovasi. menggerakkan budaya membaca. berkongsi pengalaman akademik. staf bukan akademik sehingga mahasiswa dan kolej kediaman turut menyemarakkan program budaya ilmu. Hal ini tidak jauh bezanya dengan perbahasan dan pertukaran . khususnya warga UTM perlu komited kepada penyuburan budaya ilmu sebagai tanda kefahaman kita terhadap konsep ilmu dan penghayatannya. Program ini penting untuk menjana kecintaan terhadap ilmu. dan bersifat menyeluruh dan bersepadu.

PENDAHULUAN BUDAYA 73 maklumat bersandarkan kepada sumber internet yang tidak digarap dengan kritis dan selektif. Kadangkala ada juga kecenderungan untuk membesar-besarkan perkara kecil yang boleh diselesaikan di peringkat individu. rakan sejawat. penyeliaan atau penerbitan. Dalam konteks budaya ilmu. bertanggungjawab untuk menggarap dan menyebarkan ilmu pengetahuan sama ada menerusi kuliah. kita sedang menghadapi banyak permasalahan pokok yang membelenggu pembangunan umat dan negara yang belum sempat. Pustakawan pula menyedia . hakikatnya kita sama-sama menjalankan tugas untuk menyediakan perkhidmatan nilai tinggi menerusi proses keilmuan. di samping berusaha meningkatkan ilmu pengetahuan menerusi kegiatan penyelidikan dan pembangunan. pihak pengurusan universiti wajar menjemput tokoh-tokoh tersohor dalam pelbagai bidang untuk turut sama menyemarakkan program budaya ilmu. kita perlu berusaha memahami pelbagai pemikiran menerusi tulisan dan lisan yang mempunyai taraf keilmuan yang tinggi serta berwibawa. Lebih parah lagi jika masa dan upaya dihabiskan untuk membicara dan melakukan aktiviti yang melanggar undangundang negara dan peraturan universiti. Sehubungan itu. Para pensyarah misalnya. atau tidak upaya kita tangani. Berpaksi Inovasi Biarpun apapun nama jawatan kita di UTM. persatuan mahasiswa atau berbincang dengan pensyarah atau pegawai universiti dengan mudah. Hakikatnya. Fokus kita mungkin berbeza bergantung kepada tugasan jawatan masing-masing. tanpa mempolemikkan bagi hebahan dan tatapan umum dalam media massa atau internet. terlibat dengan urusan yang menyalahi norma-norma integriti.

menyelidik. Staf sokongan lain turut menyumbang menyediakan segala keperluan dari segi sistem. Staf CICT berperanan menyediakan infrastruktur maya menerusi peralatan canggih sama ada menerusi khidmat dalam talian. Orang Islam pula diperingatkan bahawa kita perlu lebih baik hari ini dari semalam. . satu task force telah dibentuk yang diketuai oleh Naib Canselor sendiri untuk memastikan budaya inovasi menjadi paksi perkembangan organisasi UTM. melakukan pembetulan. tugasan seharian kita di universiti tidak boleh lari dari dua perkara penting. Kita juga digalakkan berlumba-lumba untuk menjadi lebih baik dan menabur lebih banyak jasa bakti. maka kita perlu melakukan inovasi untuk memperbaiki mutu kerja dan pencapaian diri dan organisasi. iaitu menyuburkan budaya ilmu dan memperkasa kegiatan keilmuan. mencari kaedah baru untuk lebih efektif dan efisien – sebagaimana yang disarankan nilai aspirasi 1Malaysia yang perlu kita terapkan dalam organisasi.74 INOVASI UNIVERSITI NILAI TINGGI kemudahan kepustakaan. Petugas Pejabat Harta Bina pula menyediakan fasiliti dan utiliti untuk membolehkan ekosistem intelektual berfungsi dengan sebaik-baiknya. Sesungguhnya. kewangan dan kemudahan untuk membolehkan proses pembelajaran dan pengajaran. penyelidikan dan pembangunan. atau wi-fi bagi membolehkan warga kampus belajar. untuk membolehkan pensyarah dan mahasiswa melaksanakan tanggungjawab keilmuan masing-masing. memperluas jaringan dan memperdalam komitmen terhadap budaya ilmu walau bila dan di mana sahaja berada. penerbitan dan perkhidmatan dilaksanakan pada tahap terbaik. Inilah konsep inovasi – sentiasa menambahbaik. Bagi orang Jepun konsep kaizen atau sentiasa lebih baik adalah mantera korporat yang monumental. Sehubungan itu. sama ada maya atau realiti. Untuk terus memberi khidmat. mengajar.

sedikit sebanyak dapat membantu semua pihak dalam usaha untuk merangka strategi dan perancangan bagi membolehkan universiti memberi sumbangan besar kepada pembinaan jiwa dan keinsanan bangsa. . Sebagai sebuah IPTA berteraskan sains dan teknologi. sekali gus membantu meningkatkan daya saing negara daripada segi model baru pembangunan ekonomi berasaskan nilai tinggi menerusi kreativiti dan inovasi. Konsep Universiti Penyelidikan Inovatif Dalam syarahan yang berjudul Universiti. saya telah mengemukakan gagasan baru untuk membolehkan UTM memainkan peranan yang berpusat dan bermakna sebagai pencetus utama kreativiti dan inovasi dalam konteks institusi dan penglibatan warga tempatan. Menjadi harapan saya menerusi syarahan tersebut. UTM menerima gagasan aspirasi kepemimpinan negara kini untuk menggalakkan ‘budaya inovasi’. Daripada segi konsep. Sementara ‘inovasi’ pula menjurus kepada penambahbaikan dan penyesuaian kepada pemikiran. ‘Kreativiti’ dalam konteks ini melibatkan pemikiran.PENDAHULUAN BUDAYA 75 Lampiran 4 menjelaskan kerangka pakej budaya tentang komitmen UTM untuk memperkasa budaya inovasi. Di samping itu. Kreativiti dan Inovasi di UTM International Campus. idea dan gagasan baru. universiti dapat memantapkan lagi peranan tradisionalnya sebagai pusat perkembangan ilmu dan pemugar tradisi intelektual. idea atau gagasan sedia ada sehingga memberi nilai tambah baru yang boleh diguna pakai. budaya inovasi turut merangkumi kreativiti dan inovasi yang menjadi penggerak kepada pertumbuhan ekonomi masa depan menerusi gagasan ‘ekonomi inovasi’. Kuala Lumpur pada 11 Ogos 2009 yang lalu.

malah dari segi hasil proses serta aplikasi ilmu. dasar dan inisiatif perlu dirangka segera supaya kreativiti dan inovasi diperluaskan dimensi. sistem dan penyampaian. Semua lapisan masyarakat perlu didedahkan supaya dapat memahami aspirasi budaya inovasi untuk memacu perubahan dan pembangunan. Oleh yang demikian. kreativiti dan nilai tinggi bukan sahaja dari segi pengurusan. ‘Ekonomi inovasi’ bermakna pertumbuhan ekonomi yang dijana menerusi budaya inovasi dengan tumpuan kepada nilai tinggi dan pendekatan baru dalam setiap sektor untuk mencipta kaedah baru menjana kekayaan. Sehubungan itu. amalan dan penghayatannya. pihak pengurusan UTM sedang menyediakan kertas cadangan kepada pihak Kementerian Pengajian Tinggi untuk membolehkan UTM mendapat status . dijadikan asas serta dasar lebih produktif. inovasi dalam bentuk produk dan perkhidmatan juga boleh dikomersialkan. atau bidang yang sarat birokrasi seperti pentadbiran awam.’ Universiti Penyelidikan Inovatif mengadunkan antara universiti berteraskan aktiviti penyelidikan dan pengajian pascasiswazah dengan universiti yang mengalakkan reka cipta. sebaliknya perlu difahami dan diamalkan oleh seluruh lapisan masyarakat dalam segala bidang. UTM berhasrat untuk menjadi ‘Universiti Penyelidikan Inovatif’ iaitu konsep baru yang menyatukan antara ‘Universiti Penyelidikan’ dengan ‘budaya inovasi. Sehubungan itu. Rajah 2 menunjukkan gagasan konsep ‘Universiti Penyelidikan Inovatif’ untuk diaplikasi di UTM. Di samping itu. Budaya inovasi tidak boleh hanya dikhususkan kepada kelompok ahli sains atau pakar teknologi.76 INOVASI UNIVERSITI NILAI TINGGI dimanfaatkan. produk hi-tech. terutamanya bidang yang selama ini sifatnya rencam kerana sarat teknologi seperti industri penghasilan perisian baru.

Pengurusan dan pentadbiran. Perundingan dan khidmat profesional. . Saya telah memulakan perbincangan awal dengan YB Dato’ Seri Mohamed Khaled Nordin dan Ketua Pengarah Jabatan Pengajian Tinggi. iaitu: (a) (b) (c) (d) (e) Pengajaran dan pembelajaran. Ir. Dr. termasuklah tujuh bidang tugas utama. Penulisan dan penerbitan.PENDAHULUAN BUDAYA 77 Proses Sistem Petunjuk Prestasi UNIVERSITI PENYELIDIKAN INOVATIF Ekosistem Inovasi Program Teras Budaya Inovasi Kepimpinan Inovasi Rajah 2 Konsep ‘Universiti Penyelidikan Inovatif’ untuk Diaplikasi di UTM sebagai Universiti Penyelidikan Inovatif. Konsep Inovasi Seluruh Dimensi Sebagai sebuah institusi pengajian tinggi. UTM mempunyai tanggungjawab untuk membudayakan inovasi dalam setiap aspek kegiatan kampus. Radin Umar Radin Sohadi. Penyelidikan dan pembangunan. Dato’ Prof.

termasuk maya yang sudah pasti akan meningkatkan produktiviti. Dalam bidang pengajaran dan pembelajaran misalnya. Pemikiran konvensional ala-Max Weber yang menonjolkan ciri seseorang pegawai dengan kuasa tidak seharusnya menjadi resam pentadbiran di UTM. Saya menghargai peranan yang dimainkan oleh Bahagian Pengurusan dan Pentadbiran Organisasi (BPPO). staf pentadbiran tidak perlu berasa bimbang kerana seakan-akan ‘kehilangan kuasa’ akibat perlaksanaan sistem penyampaian yang lebih fleksibel. Sehubungan dengan pembudayaan ilmu dan inovasi dalam organisasi. Pusat Pengajaran dan Pembelajaran (CTL) akan mengadakan pelbagai kursus dan latihan untuk memperkenalkan sistem penyampaian P&P yang kreatif dan inovatif. Sebaliknya. Pejabat Pendaftar yang merupakan nadi utama yang menggerakkan jentera pengurusan dan pentadbiran akan membuat kajian dan penilaian yang berterusan untuk memastikan sistem penyampaian perkhidmatan UTM dapat dilaksanakan dengan lebih efisien dan efektif. Untuk itu. pengurusan terkini lebih mementingkan hasil dan pencapaian berbanding proses dan sistem kerja. Warga UTM perlu diberi ruang. khususnya untuk mengurangkan kerenah birokrasi yang sering kali melelahkan. peluang dan didorong untuk menjana idea dan pencaraan baru dalam pengurusan dan pentadbiran.78 INOVASI UNIVERSITI NILAI TINGGI (f) Pembangunan staf dan mahasiswa. staf akademik diminta untuk memastikan keberkesanan P&P dengan menggunakan pendekatan baru yang menarik dan mesra mahasiswa. dan (g) Tanggungjawab sosial universiti. menggunakan pelbagai saluran. setiap warga UTM – mahasiswa dan staf seluruhnya – perlu bersikap proaktif dan memainkan peranan penting untuk menjana idea-idea baru yang kreatif dan inovatif (Lihat Lampiran 4). Pejabat .

Jadual 11 adalah menjelaskan tentang fokus dan inisiatif inovasi seluruh dimensi UTM yang dimaksudkan. saya juga meminta BPPO terus melakukan inovasi dalam pembangunan sistem penyampaian di UTM termasuklah menggunakan pelbagai kaedah tercanggih yang efisien seperti pengurusan digital dan automasi. beberapa unit pentadbiran lain diharap dapat turut sama memperkasakan sistem pengurusan supaya sentiasa mesra pelanggan. Selain mengucap syabas. Selain itu. penerbitan dan penjanaan pendapatan khususnya menerusi kerja perundingan. bukan sahaja untuk menambah pendapatan universiti tetapi memberi impak tinggi kepada reputasi dan citra UTM. Biro Inovasi dan Perundingan dan Penerbit UTM Press dapat bergerak seiring dengan hasrat universiti untuk memperkemaskan jentera organisasi supaya tidak berlaku pertindihan dengan unit lain. Secara spesifik. Dalam hal ini. inovasi. . Dalam aspek pembangunan staf. Pusat Pengurusan Penyelidikan.PENDAHULUAN BUDAYA 79 Pendaftar yang telah melakukan pelbagai inisiatif inovasi untuk memperkemaskan sistem penyampaian perkhidmatan UTM. seperti Sekolah Pengajian Siswazah. Unit Pengurusan Modal Insan dan Unit Pembangunan Modal Insan perlu mengada dan menjalin kerjasama strategik untuk membolehkan staf menyumbang kepada UTM secara optimum. Semua warga UTM perlu berganding bahu untuk mengupayakan inovasi dalam pengurusan agar pencapaian organisasi melayakkan UTM menjadi Universiti Penyelidikan Inovatif terulung. Pejabat Bendahari yang diberi tanggungjawab membantu universiti untuk menyediakan garis panduan penjanaan kewangan menerusi pelbagai projek dan perkhidmatan. Usaha inovasi pengurusan yang berterusan boleh dilakukan dengan kerjasama Unit Kualiti UTM. saya berharap agensi pusat. sekali gus memberi tumpuan untuk meningkatkan lagi pencapaian dalam bidang penyelidikan.

80 Jadual 11 INOVASI UNIVERSITI NILAI TINGGI Fokus dan Inisiatif Inovasi Seluruh Dimensi UTM Pusat Tanggungjawab • • • • Fokus Tanggungjawab Inisiatif Pengajaran dan • Program pengajaran Pembelajaran dan pembelajaran high efficiency. high impact Fakulti SPS CTL Pejabat Pengajian Prasiswazah Pengurusan dan • Program inovasi Pentadbiran dalam pentadbiran seluruh dimensi • Memperkemaskan sistem penyampaian • Program kepuasan pelanggan Penyelidikan dan Pembangunan • Program impak • Pendaftar • Hal Ehwal Korporat dan Komunikasi • Unit Kualiti tinggi • Research Alliance • RMC • Pusat Kecemerlangan Penulisan dan Penerbitan Perundingan dan Khidmat Profesional • Program impak • RMC • Penerbit UTM Press • UTSB • BIP • Pusat Kecemerlangan tinggi • Program Menjana Pendapatan Universiti • Program networking • Minda kelas pertama • Nilai tinggi • 1Malaysia 1UTM Pembangunan Staf • Pengurusan Modal Insan • Pembangunan Modal Insan Pembangunan Mahasiswa • Transformasi • Fakulti-fakulti • Kolej-kolej • Hal Ehwal Mahasiswa • Program Fellow Akademik Mahasiswa • Alumni .

(samb. Antara lain. • Menganjurkan Malaysia Interest Group berpusat di Boston. • Mahasiswa UTM mengikuti Harvard Summer Course. Amerika Syarikat Catatan • Menggunakan sekurang-kurang satu kajian kes setiap semester yang disediakan oleh Harvard Business School untuk seluruh mahasiswa UTM bermula sesi akademik 2010/11. inisiatif ini sebagaimana diperincikan dalam Jadual 12 termasuklah: Jadual 12 Inisiatif Khas Inisiatif 1. • Inisiatif teknologi turbin MIT-UTM. Kerjasama dengan Universiti Harvard. • Inisiatif Bioteknologi MIT-UTM. • Lawatan dan pertukaran akademik. Inisiatif ini bertujuan untuk memastikan UTM sentiasa terkehadapan dan berupaya menggunakan peluang serta ruang yang ada untuk menjadi institusi pengajian tinggi terulung. Inisiatif Khas Untuk memastikan UTM mempunyai competitive edge. maka pihak pengurusan universiti akan memulakan beberapa inisiatif baru sepanjang tahun 2010. • Penubuhan Makmal Teknologi Sains 2 Kerjasama dengan Massachusetts Institute of Technology (MIT).) .PENDAHULUAN BUDAYA 81 Saya amat berharap agar kita semua dapat terus berganding bahu berusaha untuk mencapai misi utama UTM bagi menerajui pembangunan sumber manusia dan teknologi yang kreatif selaras dengan aspirasi negara. Amerika Syarikat Sukan UTM.

kerangka Low Carbon Society. 10 Madinah untuk kajian berkaitan pengurusan air di kota Madinah. • Kerjasama membangunkan kereta 7 Formula 1 bersama Air Asia. .) Inisiatif 3 Kerjasama dengan SRI International. Palo Alto. • Menubuhkan Pusat Inovasi UTM-SRI. Madinah Water Project • Kerjasama dengan Universiti Taibah.82 INOVASI UNIVERSITI NILAI TINGGI Jadual 12 (samb. Amerika Syarikat Formula 1 Projek 1Malaysia • Inisiatif Environmental Performance 6 Index (EPI) dengan kerjasama kerajaan Malaysia dan UTM. Jepun • Pertukaran staf dan mahasiswa. • Program kerjasama akademik dalam 4 kerangka Sustainable Technology. Jepun Catatan • Penganjuran kursus untuk 20 staf UTM tentang Discipline of Innovation (DOI) pada April 2010. Kerjasama dengan Universiti Columbia. • Forum teknologi untuk peneraju 8 Global CEO Technology Forum 2010 badan korporat dan agensi awam tentang perkembangan teknologi dengan kerjasama strategik beberapa syarikat dan tokoh antarabangsa. 9 Iskandar Malaysia • IMAP adalah networking UTM hasil Academic Partnership University Presidents‘ Global Forum (IMAP) 2009 untuk membolehkan UTM berperanan dengan lebih efektif. • Pertukaran staf dan mahasiswa. Amerika Syarikat Kerjasama dengan Universiti Kyoto. • 500 mahasiswa luar negara di UTM. 5 Kerjasama dengan • Program kerjasama akademik dalam Universiti Hiroshima. Petronas dan Proton. termasuklah air bawah tanah dan pelestarian sumber air.

bangsa dan negara. Marilah sama-sama kita memikir dan memahami peranan masing-masing dengan lebih jelas dan pasrah sebagai ‘pahlawan ilmu’ dalam ekosistem intelektual yang dilatari model ekonomi baru berteraskan kreativiti dan inovasi. menyubur iltizam dan meniup semangat untuk kita terus memartabat dan mengangkasa UTM sebagai institusi ilmu yang ulung.PENDAHULUAN KESIMPULAN 83 KESIMPULAN Kita sewajarnya melafaz syukur kepada Allah S. Mari kita ungkapkan kembali peranan kita agar lebih relevan dalam suasana persaingan global untuk menjana nilai tinggi dalam setiap bidang yang kita ceburi.T kerana kita sebagai warga UTM menunjukkan tekad dan komitmen tinggi untuk melihat UTM terus maju dan bersaing di persada antarabangsa. Marilah kita melangkah dalam angkatan ilmuwan memantapkan gerak kerja nilai tinggi untuk dipersembahkan kepada ibu pertiwi sebingkis sumbangsih – tanda pengorbanan sebagai anak merdeka di Malaysia. Institut Teknologi Kebangsaan (1972) dan Universiti Teknologi Malaysia (1975).W.” Marilah sama-sama kita segarkan semangat untuk sentiasa rela dan sedia berkorban demi kepentingan organisasi. Pada kesempatan ini mari kita memahat azam. Kita bermula dengan penuh kesederhanaan. melebihi kepentingan peribadi dan kelompok. Dari Sekolah Teknik (1904) menjadi Maktab Teknik (1946). Sejak awal alaf baru kita telah mengorak langkah menuju universiti kelas dunia. agama. yang menjadi sanjungan bangsa. Marilah kita titipkan kembali lafaz dan niat untuk kita menyuburkan keikhlasan “Kerana Tuhan Untuk Manusia. kita telah memulakan proses transformasi secara lebih menyeluruh untuk melayakkan UTM menjadi Universiti Penyelidikan yang berpaksi inovasi dan bertunjang budaya ilmu. Salam Tahun Baru 2010! Semoga kita lebih berjaya memacu UTM di pentas akademia global! . Sepanjang tahun 2009.

84 INOVASI UNIVERSITI NILAI TINGGI .

PENDAHULUAN 85 LAMPIRAN .

Lampiran 1 Peta Strategik UTM 86 Strategik Keyakinan VISI : Diiktiraf sebagai pusat kecemerlangan akademik dan teknologi bertaraf dunia. MISI : Menjadi peneraju dalam pembangunan modal insan dan teknologi inovatif yang menyumbang kepada pengkayaan khazanah negara. T2: Menyediakan kepimpinan & menyumbang menerusi penyelidikan & inovasi (S3): Institut penyelidikan & inovasi teknologi yang tersohor (S4): Reputasi bertaraf antarabangsa (S5): Sumbangan besar/ bermakna kepada masyarakat T3: Mencapai imej & penjenamaan yang memenuhi keperluan stakeholder T4: Menyumbang kepada masyarakat menerusi program komuniti & outreach T1: Menyumbang kepada pembangunan modal insan menerusi pendidikan berkualiti Perspektif Stakeholder (S1): Graduan berkualiti & kebolehpasaran di peringkat global (S2): Menyediakan peluang pembelajaran sepanjang hayat INOVASI UNIVERSITI (P1): Penambahbaikan kualiti akademik yang berterusan (P4): Meneraju dan menyumbang dalam penyelidikan & inovasi (P5): Pengurusan penyelidikan & pascasiswazah yang berkualiti (P3): Penerbitan ilmiah dan citation (P6): Jalinan hubungan di peringkat nasional & antarabangsa yang kukuh Perspektif Proses Dalaman (P2): Kurikulum terkini yang relevan dengan industri (P11): Transformasi mahasiswa inovatif (P7): Menjana pendapatan dari pelbagai sumber (P8): Kemantapan pemasaran & keupayaan penjenamaan NILAI TINGGI (P9): Tanggungjawab Sosial Universiti & Outreach (P10): Sistem penyampaian yang cemerlang Perspektif Pembelajaran & Perkembangan Modal Insan Sumber Maklumat Sumber Organisasi Perspektif Kewangan (L1): Menarik & mengekalkan staf kompeten & produktif (L2): Kemudahan lengkap (State-of-the-art) prasarana digital (L3): Persekitaran kerja kondusif (Penyelidikan & Sosial) (F1) Pengurusan kewangan terbaik .

PENDAHULUAN 87 .

88 INOVASI UNIVERSITI NILAI TINGGI .

Bilangan program eksekutif yang baru.PENDAHULUAN 89 Lampiran 3 Indeks Prestasi Utama UTM berdasarkan Corporate Scorecard 2010 Objektif Strategik Perspektif Stakeholder (S1): Graduan berkualiti & kebolehpasaran di peringkat global S1.1 (Baru) S1.3 500 (S3): Institut penyelidikan & inovasi teknologi yang tersohor S3. Bilangan pelajar yang menerima anugerah di peringkat nasional & antarabangsa.2 (Baru) Peratus graduan berkerja ketika konvokesyen.1 250 (samb. Peratus kemasukan pelajar FTE dalam program eksekutif daripada jumlah keseluruhan.3 5:1 (S2): Menyediakan peluang pembelajaran sepanjang hayat S2. Bilangan staf yang dilantik sebagai pengerusi atau jawatankuasa dalam badan/ persatuan di peringkat nasional & antarabangsa. Bilangan kursus pendek atau program pembangunan profesional yang baru.1(b) (S4): Reputasi bertaraf antarabangsa S4.) .1 10 S2.1(a) Nasional : 500 A/bangsa : 50 20 S3. Nisbah bilangan pelajar yang memohon dengan kemasukan. Penarafan THE-QS. 85 Indeks Prestasi Utama (KPI) Sasaran 2010 10 S1.2 150 S2. Bilangan staf yang diterima menjadi ahli dalam badan/ persatuan di peringkat nasional & antarabangsa.

P1. Peratus Penyelidik yang Berpengalaman (Cohort) (a) lebih 20 tahun (b) 10 – 20 tahun (c) kurang 10 tahun. P3. Peratus program sarjana muda yang mempunyai elemen inovasi dalam kurikulum.1 80% P3.104 staf = 1. Peratus proses kerja P&P secara automasi. Indeks Persepsi Majikan ke atas kualiti graduan (berkaitan dengan kurikulum).90 Objektif Strategik INOVASI UNIVERSITI LAMPIRAN 3 NILAI TINGGI Indeks Prestasi Utama Sasaran (KPI) 2010 S5. P3.1 Bilangan projek komuniti yang berimpak tinggi.1 Peratus program FT yang dinilai oleh badan akreditasi.4 (Baru) 200 (P2): Kurikulum terkini yang relevan dengan industri (P3): Penerbitan ilmiah dan citation P2.1(b) Non citation artikel berindeks = 2. 3000 3000 1200 40 (P4): Meneraju dan menyumbang dalam penyelidikan & inovasi P4.1(a) Kumulatif penerbitan yang mempunyai faktor impak (impact factor).) .3 Bilangan buku yang dihasilkan (karya asli).248.67 setiap staf = 2. Bilangan pakar & profesional luar sebagai pelawat/kontrak/ pensyarah bagi setiap fakulti.13 × 1. Nasional : 500 A/bangsa : 50 100% (S5): Sumbangan besar/bermakna kepada masyarakat (P1): Penambahbaikan kualiti akademik yang berterusan P1. P3.947.2 (Baru) P1.1 30% 40% 30% (samb.3 (Baru) 20% 20% P1.1(c) Bab dalam buku = 1.

Geran nasional Jumlah staf yang terlibat dalam projek penyelidikan bersama Jumlah syarikat hiliran dalam setahun 40 P4.7 20 (samb.) .6(a) 700 P4. Dana universiti ii. Jumlah kewangan dari dana swasta (termasuk penyelidikan kontrak).4(c) 10 juta P4.2(a) Indeks Prestasi Utama (KPI) Jumlah paten yang disahkan (nasional dan antarabangsa) Jumlah paten yang belum disahkan (nasional dan antarabangsa) Jumlah bilangan IPR selain daripada paten/hak cipta (termasuk karya asli).3 500 P4.PENDAHULUAN LAMPIRAN 3 91 Sasaran 2010 100 Objektif Strategik P4.4(a) 50 juta P4.6(b) 480 P4. Jumlah kewangan dari dana awam (agensi kerajaan).5(a) 135 P4.6 60% P4. Jumlah kewangan dari dana antarabangsa. Jumlah anugerah diperoleh daripada peringkat nasional yang badan P4.4(b) 7 juta P4.2(b) 300 P4.5(b) Jumlah anugerah yang diperolehi daripada badan antarabangsa Peratus staf yang menjadi penyelidik utama Jumlah staf akademik yang menjadi penyelidik utama menerusi geran penyelidikan i.

1 10 juta 40 (P9): Tanggung-jawab P9.1(d) (P8): Kemantapan pemasaran & keupayaan penjenamaan P8. Bilangan program pemasaran (jenama & promosi).1(b) 60 juta P7.1 Sosial Universiti & Outreach P9.000.) .2 Bilangan staf yang terlibat dalam aktiviti USR.1 hubungan di peringkat nasional & antarabangsa yang kukuh P6. Penambahan pendapatan dari kursus/latihan.1 Peratus pengambilan mahasiswa pascasiswazah dengan CGPA > 3.2 80 500 (P7): Menjana pendapatan dari pelbagai sumber P7.0 atau setaraf. peralatan. Bilangan program perkhidmatan pembelajaran yang baru. 200 10 (samb. Endowmen. IMAP sebagai pemangkin jaringan antarabangsa (mahasiswa luar negara di UTM). Hadiah (dalam bentuk wang. Peratus mahasiswa antarabangsa dalam pascasiswazah. Penambahan pendapatan dari perundingan (tidak termasuk penyelidikan kontrak). Bilangan yang aktif di peringkat nasional dan antarabangsa MoU/MoA/LoI/LoA dan hubungan kerjasama dengan industri. bahan penyelidikan dan lain-lain).92 Objektif Strategik INOVASI UNIVERSITI LAMPIRAN 3 NILAI TINGGI Indeks Prestasi Utama (KPI) P5. Nilai melebihi RM3. Sasaran 2010 100% (P5): Pengurusan penyelidikan & pascasiswazah yang berkualiti P5.2 40% (P6): Jalinan P6.1(a) 40 juta P7.1(c) 3 juta P7.

1(a) Peratus staf yang mempunyai kelulusan Ph.1 lengkap (State-of-theart) prasarana digital 20% L2.Eng. Peratus staf yang mempunyai kelayakan profesional (seperti pegawai perubatan.Sc/D. Jumlah keahlian staf dalam badan/persatuan antarabangsa. Jumlah staf yang dilantik sebagai ketua/jawatankuasa dalam badan/persatuan antarabangsa.2(b) 25 L1.5 (L2): Kemudahan L2. Peratus meningkatkan pengisian perpustakaan digital (PSZ). Peratus kemudahan untuk pengajaran & pembelajaran yang memenuhi spesifikasi – Smart Classroom (PHB).1 80% Kos (OE) setiap pelajar (RM)(Bendahari). Indeks Kepuasan Pekerja. 19.3 12% (L3): Persekitaran L3.3 3. 60% L1.1(b) 15% L1. Nota: Untuk dijadikan bajet varians bagi semua Tier 1 dengan sasaran 5%.LAMPIRAN 3 PENDAHULUAN 93 Sasaran 2010 80% Objektif Strategik (P10): Sistem penyampaian yang cemerlang (L1): Menarik & mengekalkan staf kompeten & produktif P10. akauntan dan lain-lain). Indeks Kompetensi bagi staf sokongan (skala 1–5). L1.2 80% L2.000 . jurutera.1 kerja kondusif (Penyelidikan & Sosial) (F1) Pengurusan kewangan terbaik F1.2(a) 150 L1.1 Indeks Prestasi Utama (KPI) Indeks Kepuasan Pelanggan.D/D. Peratus kemudahan untuk pengajaran & pembelajaran yang memenuhi spesifikasi – Prasarana Digital (CICT). arkitek.

Peranan • Timbalan Naib Menyediakan • dasar inovasi UTM yang baru selari dengan konsep innovation-led economy Menyediakan • konsep Universiti Penyelidikan Inovatif • sebagai teras perkembangan ilmu di UTM Menyusun semula unit dan agensi UTM bagi menjelaskan peranan inovasi dan unit perniagaan Penyediaan dokumen.94 INOVASI UNIVERSITI LAMPIRAN 4 NILAI TINGGI Lampiran 4 Objektif Program Pakej Budaya Inovasi di UTM Aktiviti • Musyawarah • Lawatan • Model SRI. dan hebahan Amerika Pengiktirafan Syarikat Kementerian Pengajian Tinggi • Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan & Inovasi) • Hal Ehwal Korporat • Penstrukturan • Menubuhkan • Timbalan Naib semula unit • Kelulusan Lembaga Pengarah Universiti UTM Holdings untuk menjalankan aktiviti • berkaitan perniagaan universiti • Penubuhan Unit Inovasi di Pejabat Naib Canselor • Menyusun semula Biro Inovasi dan Perundingan menjadi Pusat Kecemerlangan Inovasi dengan kerjasama agensi luar Canselor (Penyelidikan & Inovasi) Hal Ehwal Korporat (samb. • Lawatan kefahaman • Model SRI. kefahaman dan hebahan Amerika Syarikat Canselor (Penyelidikan & Inovasi) • Hal Ehwal Korporat Penyediaan • Musyawarah dokumen.) .

) . Amerika Modal Insan Syarikat • Latihan dengan kerjasama IMD (Switzerland) • Tagline • • • Majlis Inovasi Menyediakan • Sistem ekosistem • Proses kerja inovasi (staf) • Kesedaran • Amalan • • korporat • Bank idea • Urus tadbir telus dan demokratik Facebook UTM Wacana ilmiah beradab Pendaftar Bahagian Pembangunan Modal Insan (samb.PENDAHULUAN LAMPIRAN 4 95 Pendaftar Unit Inovasi Dekan Fakulti Pengarah RA Pengarah Pusat Kecemerlangan dan lain-lain Urus tadbir inovatif • Melaksanakan • Majlis Inovasi • inisiatif inovasi yang • di semua dianggotai • peringkat oleh ahli UMG • • Jawatankuasa • Inovasi di setiap peringkat untuk membantu menyemarakkan budaya ilmu dan budaya inovasi Kesedaran • Kesedaran tentang • Amalan ekonomi berteraskan inovasi dalam kalangan staf UTM Melatih 300 pemimpin inovasi setahun • Kesedaran • Amalan • Latihan • Pendaftar • CPD • Bendahari • 3 idea inovatif • Unit Inovasi setiap staf • Bahagian setahun • Ganjaran Pembangunan Modal Insan • Latihan • Unit Inovasi dengan • Bahagian kerjasama Pembangunan SRI.

my www.my/idea Kumpulan Teras Inovasi – INNOVATOR Geran inovasi meningkat pencapaian kerja Hari Inovasi ganti Hari Q 100 anugerah inovasi Urus tadbir inovatif Inkubator idea Pejabat inovatif Masjid inovatif Kerja berpasukan Saturday Night Events Kelab 4x4 WD Majlis Profesor Scholar’s Inn Problem-based learning Program semarak ilmu CSR inovatif Eco-Tourism Campus Lobi inovatif @ bangunan Canseleri Pejabat Research Alliance yang inovatif (samb.utm.) .96 INOVASI UNIVERSITI LAMPIRAN 4 NILAI TINGGI • PEMUDAH untuk • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • memudahkan penyelesaian dan prosedur secara inovatif Idea@utm.

PENDAHULUAN LAMPIRAN 4 97 Unit Inovasi Timbalan Naib Canselor (HEP & Alumni) Menyediakan ekosistem inovasi (mahasiswa) • • • • Sistem • Program minggu • Proses kerja suai kenal inovatif • Kesedaran • E-voting Amalan • Bank idea • Facebook UTM • Kumpulan Teras Inovasi • UTM Global Outreach • Kelab 4x4 WD • Saturday Night Events • Pertandingan projek inovatif peringkat kolej. fakulti dan universiti • Modal projek keusahawanan inovatif • Pertandingan pelan perniagaan • CSR inovatif • Inovasi dinilai Menjadikan • Kesedaran inovasi sebagai • Amalan satu cara hidup • Majlis Inovasi dalam KPI • Pendaftar • Inovasi dinilai • Semua Ketua dalam prestasi Jabatan kerja tahunan • Inovasi dijadikan slogan dan tema • Aktiviti sosial inovatif • Research Alliance • Majlis Inovasi yang dianggotai • Timbalan Menggalakkan • perkembangan • R&D yang • lebih inovatif • Dasar Sistem Proses Latihan • Amalan staf pelbagai Naib Canselor disiplin ilmu (Penyelidikan • Indeks Prestasi & Inovasi) Utama (KPI) • Pusat • Prestasi tahunan Pengurusan Penyelidikan (samb.) .

000 menjelang tahun 2013) Meningkatkan sumbangan UTM dalam penjanaan kekayaan negara berteraskan kreativiti dan inovasi • Dasar • Mengadakan • Penstrukturan kerjasama • • • • • Timbalan semula Sistem Proses Latihan Amalan dengan agensi luar menubuhkan Pusat Kecemerlangan • Inovasi di UTM. menggantikan BIP • Menyediakan landasan untuk memasarkan kepakaran staf UTM • Menyediakan kerangka kerja untuk memasarkan harta intelek UTM • Menyediakan kerangka model perniagaan baru tentang komersialisasi harta intelek UTM di dalam dan luar negara Naib Canselor (Penyelidikan & Inovasi) Unit Inovasi .98 INOVASI UNIVERSITI LAMPIRAN 4 NILAI TINGGI • Syarat kenaikan pangkat • Kerjasama dengan sektor industri • Dana penyelidikan • Dana teroka • Penjanaan dan perlindungan harta intelek (5.

Nor Wan Daud. .K. Kuala Lumpur: Penerbit INTAN. Stephen R. Drucker. Norma dan Etika Perkhidmatan. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka. Covey. John P. Peter F. The World Bank. The 8th Habit: From Effectiveness to Greatness. Kuala Lumpur: Penerbit INTAN. Realiti Baru. T. 1996. Nilai dan Etika dalam Perkhidmatan Awam. Boston USA: Harvard Business School Press. Tonggak Dua Belas. 2004. Amabile. Richard H. 2009. Pelan Integriti Nasional. Kotter.PENDAHULUAN 99 BIBLIOGRAFI Ahmad Zaharuddin Idrus (ed. Malaysia Economic Monitor: Repositioning for Growth. The 7 Habits of Highly Effective People.M. Kecemerlangan Menerusi Kreativiti. How Countries Compete: Strategy. 1991. 2001. US: Free Press. Islam and the Philosophy of Science. Penjelasan Budaya Ilmu. Kerajaan Malaysia. Wan Mohd. 1989. Creativity in Context. Skudai: Penerbit UTM Press. Structure and Government in the Global Economy. Covey. Boston USA: Harvard Business School Press. Westview Press. Penerapan Nilai. Stephen R. US: Free Press. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka. 2008. 2007. Syed Muhammad Naquib Al-Attas. 1995. Kuala Lumpur: ISTAC. 1988. Kerajaan Malaysia. 1996. Kuala Lumpur: Institut Integriti Malaysia. Vietor. Transformasi & Cabaran. 1983. Leading Change. Kerajaan Malaysia.). 2003.

100 INOVASI UNIVERSITI BIBLIOGRAFI NILAI TINGGI Zaini Ujang. Mewarisi Perjuangan. Universiti: Mendukung Tradisi Intelektual. 2009. 2009. Edisi-2. Menjayakan Transformasi. Skudai: Penerbit UTM Press. 2009. Skudai: Penerbit UTM Press. Menghayati Budaya Ilmu: Faham Ilmu. Skudai: Penerbit UTM Press. Amalan dan Panduan. Zaini Ujang. Kreativiti. 2009. 1993. Mengangkasa Pengajian Tinggi. 2009. Universiti. Memacu Kegemilangan. Zaini Ujang. Zaini Ujang. Inovasi. . Memperkasa Budaya Ilmu: Konsep dan Amalan. Skudai: Penerbit UTM Press. Zaini Ujang. Skudai: Penerbit UTM Press. Zaini Ujang. Kuala Lumpur: Institut Kajian Dasar.

Bahagian Pengurusan dan Pentadbiran Organisasi BSC. 11 ruang. 7 Fakulti Pendidikan. 64 cloud computing. 53 Anugerah Harta Intelek. 8 Anugerah Kepujian Kementerian Luar Jepun. Lih. Lih. 14 C citation. Lih. Pengarah Hal Ehwal Korporat dan Komunikasi B Badan Kebajikan Staf. Lih. 7 perspektif stakeholder. 8 audit. 20 impak. Dasar Ekonomi Baru differentiation. 11 proses kerja. 10j Dasar Ekonomi Baru. 30. 10j dana penyelidikan. 8 Anugerah Merdeka. Lih. 7 perspektif proses dalaman. 17-18 budaya. 4j. 60-61 Biro Inovasi dan Perundingan. 11 Azlan Abdul Rahman. 23 Bahagian Pengurusan dan Pentadbiran Organisasi. 66 organisasi. balanced scorecard budaya ilmu. 10j Fakulti Alam Bina. 33 Ahmad Hasni Hanadzlah. 66-73 budaya kerja berpasukan. 26. 64 complement strategy.PENDAHULUAN 101 INDEKS Nota huruf ‘j’ di belakang nombor halaman merujuk entri yang dikutip daripada jadual A Abdul Razak Hussein. 12 BAKES. 10-11 perspektif pembelajaran dan perkembangan. 21 budaya kerja kelas pertama. 32 Abdullah Ahmad Badawi. 50 cost advantage. 7 perspektif kewangan. 7. 11 utiliti. 56-58. 11 perjawatan. 55. 7 . 12-13. 78 bajet 2010. 39-40. 7 BIP. 60 D dana penyelidikan swasta. 60 BPPO. 45 F faktor impak. Badan Kebajikan Staf balanced scorecard. 11 penggunaan kenderaan. 32 DEB. 35. 7 Fakulti Sains Komputer & Sistem Maklumat. 59 Amerika Syarikat.

Lih petunjuk prestasi utama Kreativiti. 78 pengurusan kewangan. 5 budaya ilmu. 8j paten difailkan. 77 penyelidikan dan pembangunan.102 INOVASI UNIVERSITI INDEKS NILAI TINGGI full cost recovery business model. 24 universe. 47 G geran mengurus. 30. 59 graduan bekerja. 24 KPI. 4j. 51 saintifik. 8j reka bentuk industri. 30. 77-79 pembangunan staf dan mahasiswa. 31 Islam Hadhari. 5 innovation-led economy. 64 citation. 45 . 5 pelan transformasi mahasiswa. 5 kerja berpasukan. KPI konsep university. 24 universitas. 64 kewangan. 77 pengurusan dan pentadbiran. 43j H harta intelek. 44 mahasiswa program perdana. 4j K Kementerian Pengajian Tinggi. 8j litar bersepadu. 77 perundingan dan khidmat profesional. 41. 4. 46 I IMREC. 8j Harvard Business School. 50. 64 reading station. 52 inovasi seluruh dimensi. 54 L Lembaga Pengarah UTM. 55. Lih. Lih. 58 key performance index. 4j graduate schools. 24 komuniti. 8j paten berdaftar. 58 mahasiswa. 58 jurnal berwasit. 8 hak cipta. 15 institutional diversity. 52 Ketua Pustakawan PSZ. 24 masyarakat. 52 intellectual engagement. 28. 4j. 78 pengajaran dan pembelajaran. 9. 45 mahasiswa pascasiswazah. Lih. 73-74 ekosistem. 57 M mahasiswa pascasiswazah. 52 ISI web of knowledge. 5 eco-tourism campus. 56-57 Iskandar Malaysia UTM Research Centre. 77 penulisan dan penerbitan. 77 tanggungjawab sosial universiti. Abdullah Ahmad Badawi ITM. 55 inovatif. 45 mahasiswa ijazah sarjana muda. Teknologi dan Inovasi. 8j utiliti inovasi. 6 Kementerian Sains. Iskandar Malaysia UTM Research Centre Inisiatif Transformasi Utama Negara. 34 inisiatif. 30 J Jurnal berimpak tinggi. 53 Inovasi.

32-37. 19. 40. 44 penilaian keserakanan. 25. 40 skor penilaian keserakanan. 55 budaya berprestasi tinggi. 39-42. 58 Pengarah Hal Ehwal Korporat dan Komunikasi.PENDAHULUAN INDEKS 103 mahasiswa program persisir dan eksekutif. 35j budaya inovasi. 35j. 28-29 Mohd Nazib Razak. 14. 3 nilai tinggi. 7. 31. Lih. 33-34 matlamat universiti. 33-34 teras perpaduan. Lih jg. 21 petunjuk prestasi utama. 56 Pengarah Harta Bina. 4 pemikiran idealis. 24 Pendaftar. 41 penilaian majikan. 35j integriti. Perdana Menteri. 35j. 28 NKRA. 59 Mohd. 11. 23 Perutusan Tahun Baru Naib Canselor 2009. 31 kos modal menggalakkan. 36 kebijaksanaan. 63 research assistantship. Persatuan Kakitangan Bukan Akademik. 43 Penjenamaan. 35j. 35j. 3-4. 36 kesetiaan. 1. penyelidikan dan pembangunan ranking. 37 ketabahan. 78 PEKABA. 49 Universiti Perdana Malaysia dalam Kejuruteraan dan Teknologi. 10j O organizational scanning. 49 Universiti Penemuan. 38 environmental P Panduan Tatacara Mesyuarat. 43 profesor. Lih. 4-5 pihak pengurusan. 3. 49 penyelidikan dan pembangunan. 45 Mahathir Mohamad. 64 pengurusan . 35j. 49 tagline. Lih. 24 pemikiran utilitarian. 49 Menjana Minda Kreatif dan Inovatif. 55 Pejabat Pendaftar. 46. Mohd Najib Razak Persatuan Kakitangan Bukan Akademik. 58. 50 R&D. 33. 16. 40 skor employability. 60j Penerbit UTM Press. 55 program global outreach. Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Pengantarabangsaan) N Naib Canselor. Azraai Kassim. 48 . 8-9. 22 pendapatan universiti. 48 Pusat Pengurusan Penyelidikan. 36 budaya ilmu. 58 R&D. 23 Pembangunan Iskandar Malaysia. 36 budaya ketepatan. 25. 35j. 22 Pejabat Bendahari. Inisiatif Transformasi Utama Negara non-citation. 43 Research Alliance. 23 indeks inovasi. Lih. 56 skor citation. 64 Pengarah ICT. 35 niat. 12. 44. 31 model ekonomi baru. 31 pendaftaran paten. 15 profail fakulti. 49. 37 nilai aspirasi. 32 1Malaysia.

12-13. 23. 39 Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Pengantarabangsaan). 39 penilaian keserakanan. 60 Sekretariat Pelestarian Kampus. 15 U UKM. 39 staf antarabangsa. 38 mahasiswa. 48 THE-QS. 30 UM. 57 Strategi. 39 mahasiswa antarabangsa. 63 organisasi. 13 pengajaran. 46. 4 Universiti Cambridge. 50 tahun inovasi. 15 proaktif. 75 konsep. 38. 30 Unit Program Pengurusan Kerjasama. 30 UPPK. 41 Untuk Tuhan Kerana Manusia. 50 invention. 6. 61 sinergi. 41 falsafah. 12-13. 47. 50. 41 Universiti Tohoku. 56 Sekolah Pendidikan Profesional & Pendidikan Berterusan. 63 penyelidikan. 41 Universiti Hong Kong. 14 fikir menang-menang. Lih. 21. 50 innovation. 63 Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Mahasiswa dan Alumni). 25-26 Universiti Penyelidikan Inovatif. 18 SPACE. Stanford Research Institute International stadium general. 64 Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi). 57. Lih. 60j tagline. 50 RMC. 4j. 2 teaching assistantship. 4 Stanford Research Institute International. 38 penjenamaan. 60 . Sekolah Pendidikan Profesional & Pendidikan Berterusan SRI. 48 Universitas Gadjah Mada. 50 improvement. 21j sistem penyampaian terbaik. 38 ranking universiti. 60 Stephen Covey. 62 Universiti Teknologi Malaysia. 38 Struktur. 55 S Scopus. 15 keupayaan diri. 39 penilaian majikan. 50 imitation. 50. 27 kedudukan ranking. 41 citation. 38 penerbitan. 11. 63 tujuh tabiat. 8-9. 27. 14 sasaran minda. 24 stakeholder. Lih.104 INOVASI INDEKS UNIVERSITI NILAI TINGGI reverse engineering. 63 syarikat hiliran. 25-26 Universiti Harvard. 41 Universiti Oxford. 14-16. 75 Universiti Penyelidikan. 37 kewangan. 41 Universiti APEX. tujuh tabiat strategi transformatif. 50 T tabung universiti. 14 sinergi. 15 urutan keutamaan. 2 UPM.

Lih. 30 utilitarian. 25-26 aspek.INDEKS PENDAHULUAN 105 UPPK. 23 warga UTM. 9. 25 UTM International Campus Kuala Lumpur. Unit Program Pengurusan Kerjasama USM. 60-61 V value creation. Wanita Teknologi Wanita Teknologi. Lih. 56 UTSB. 20. 56 UTM Kampus Johor Bahru. 38 . 56 webometrics. 49 Web of science. 45 W WANGI.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful