P. 1
Isi Kurikulum Pendidikan Islam

Isi Kurikulum Pendidikan Islam

|Views: 62|Likes:
Published by Kejora Menanti

More info:

Published by: Kejora Menanti on Oct 25, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/16/2011

pdf

text

original

y PENDAHULUAN y KEUTAMAAN PELAJARAN AGAMA DAN AKHLAK y PEMBANGUNAN JASMANI, AKAL, ROHANI DAN

INTELEKTUAL y MEMPERHATIKAN KETERAMPILAN, SENI DAN BAHASA y PERTEMBUNGAN PERBEZAAN KANDUNGAN DAN ZAMAN

.bukan sahaja dapat memanfaatkan ilmu yang diperolehinya dengan diri sendiri malah untuk kesejahteraan masyarakat dan negara. Pendidikan agama islam diperkenalkan dan dititikberatkan serta menjadi teras kepada mata pelajaran yang lain dgn FPN dicapai.PENDAHULUAN KURIKULUM PENDIDIKAN ISLAM Melahirkan insan soleh dari segi jasmani. rohani. . Kandungan kurikulum menentukan sama ada mampu mendidik individu untuk menjadi seseorang. Bergantung kepada isi kandungan kurikulum satu2 mata pelajaran. emosi dan intelek MELAHIRKAN INDIVIDU YANG DAPAT MENYUMBANG KE ARAH KEMAJUAN DIRI. MASYARAKAT DAN NEGARA.

 Mengenali kewujudan dan kebesaran Allah Ibadah dalam kehidupan seharian Merupakan nilai akhlak mulia seperti hubungan terhadap Allah dan hubungan sesama manusia untuk melahirkan pelajar atau individu yang bersahsiah terpuji .MENGUTAMAKAN PELAJARAN AGAMA DAN AKHLAK.

berkembang secara seimbang serta harmonis dalam pelbagai aspek . Ilmu pengetahuan yang tinggi bersih dari segi fizikal dan spiritualnya.PERKEMBANGAN JASMANI. ROHANI DAN INTELEKTUAL y JASMANI Aspek jasmani perlu seiring dengan ilmu yang dimiliki kerana ia akan mencerminkan keperibadian seseorang. barulah dikatakan telah dilengkapi dengan sifat-sifat insan yang soleh. EMOSI.

 Perlu wujud kurikulum pendidikan islam untuk memelihara emosi yang baik. .y EMOSI Berkait rapat dengan mental dan kebolehan seseorang mengawal perasaannya. Emosi yang baik menghasilkan individu dapat memimpin diri dan memanfaatkan ilmu untuk kesejahteraan masyarakat dan negara. Emosi dikawal oleh akal. Contoh : o Bagaimana membentuk jati diri o Penekanan nilai-nilai murni dalam pendidikan di sekolah.

pengetahuan ttg aspek kerohanian dan kehidupan serta tentang realiti alam mestilah diajarkan kepada mereka . KEROHANIAN ‡ Dalam konsep Pendidikan Islam. ‡ Untuk mengekalkan fitrah adalah memperkembangkan potensi semula jadi mereka dengan berlandaskan ajaran islam ‡ Memastikan aspek kerohanian dapat diperkembangkan. pengajaran kerohanian berkait rapat dengan konsep fitrah.

y Mestilah bersifat mantiq ( logik ) serta dapat memperkembangkan pemikiran seseorang y Paling utama ilmu itu biarlah mengandungi pengetahuan terhadap Allah y Mestilah merangkumi ilmu di dunia dan di akhirat . INTEKTUAL ATAU PENGETAHUAN y Membantu anak-anak menjadi anak yang soleh y Kesempurnaan ilmu menjadikan seseorang berakhlak mulia .

y Bahasa yang mudah membolehkan pelajar fahami pelajaran. SENI DAN BAHASA y Menekankan kesenian kerana ia mengambarkan identiti individu.MEMPERHATIKAN KETERAMPILAN. . y Penekanan aspek bahasa supaya dapat mengelakkan perspektif yang negatif kepada masyarakat (pertuturan dalam komunikasi ) y Mewujudkan interaksi dan toleransi dalam masyarakat yang berketerampilan untuk keyakinan diri atau semangat. y Penekanan keterampilan atau personaliti kerana ia merupakan pandangan luaran yang memberi kesan kepada masyarakat dan menjaga martabat agama islam.

Tidak mengejar akhirat sehingga mengabaikan dunia atau sebaliknya. MASYARAKAT DUNIA DAN AKHIRAT y Islam adalah agama yang syumul bukan untuk y y y y peribadi tetapi juga masyarakat kerana islam pentingkan silaturahim. pelajar dengan pelajar. Menganjurkan umat islam berjaya di dunia dan di akhirat. Bagi menjamin hidup yang aman dan harmoni Dapat dilihat dari sudut interaksi oleh pelajar dengan guru. . pelajar dengan masyarakat.KESEIMBANGAN ANTARA PERIBADI.

Contoh : al-quran sesuai dan fleksibel sepanjang zaman. Melahirkan pelajar yang bersifat realistic dan mampu menghadapi perubahan kebudayaan dan zaman. masa dan budaya.MEMPERTIMBANGKAN PERBEZAAN KEBUDAYAAN DAN ZAMAN y Islam bersifat kekal dan berterusan iaitu berpanjangan y y y y sepanjang zaman dan sesuai digunakan setiap masa dan fleksibel. Kurikulum pendidikan islam menerima perbezaan dahulu dan sekarang serta kebudayaan yang lain. . Pelajar dapat mengamalkan ilmu sesuai dengan keperluan zaman.

KESIMPULAN y Sekolah atau persekolahan merupakan sebuah institusi yang diwujudkan dengan tujuan melahirkan individu-individu berguna. . negara dan paling penting untuk agama. individu-individu khususnya anak-anak Islam perlu diajar dengan kurikulum yang sesuai dan dapat memenuhi tuntutan agama kita agar mereka ini akan lahir sebagai seorang insan mukmin yang dapat memikul tanggungjawab untuk memajukan diri. jasmani dan emosi. berwibawa serta dapat mencapai apa yang dikehendaki. keluarga masyarakat. rohani. y Melahirkan insan yang soleh dan seimbang dari segi intelek.

HJ ABDULLAH ISHAK. DR.ABDULLAH ISHAK .PENDIDIKAN ISLAM DAN PENGARUHNYA DI MALAYSIA HJ.OMAR MOHAMMAD .FALSAFAH PENDIDIKAN ISLAM PROF DR.SEJARAH PERKEMBANGAN PELAJARAN DAN PENDIDIKAN ISLAM.INTERNET .ASAS-ASAS PENDIDIKAN ISLAM HASAN LANGGULUNG .rujukan . .

. .TAMAT SUDAHª THANK YOU.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->