P. 1
boneka

boneka

|Views: 3,020|Likes:
Published by Rawdhah Hamdan

More info:

Published by: Rawdhah Hamdan on Oct 26, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/10/2013

pdf

text

original

BAHAGIAN 5: AKTIVITI PEMULIHAN MENGGUNAKAN KAEDAH BONEKA 5.

1 PENGENALAN Boneka adalah merupakan sebagai sebarang benda objek yang digerak lakonkan oleh pemain sama ada secara sentuhan atau arahan yang bertujuan menyampaikan mesej. Apa-apa sahaja benda atau objek ini dapat dijadikan boneka itu pemain akan mencuba untuk menghidupkan watak sama-ada menerusi dialog yang dipertuturkan oleh pemain atau aksi boneka tanpa sebarang sebarang dialog. Boneka ini sesuai digunakan sebagai alat bantuan dalam proses pengajaran dan pembelajaran untuk menyampaikan cerita atau maklumat dengan lebih berkesan. Dengan ini, murid-murid akan lebih menghayati dan memahami sesebuah penyampaian itu dengan khusyuk di samping melihatkan diri secara tidak langsung melalui penggunaan boneka. Pengaplikasian permainan boneka akan mendedahkan murid untuk berkomunikasi dengan lebih berkesan serta melahirkan idea kreatif dalam penciptaan cerita, dan merangsang imaginasi.Selain daripada itu, penggunaan boneka juga juga mendedahkan murid-murid untuk bekerjasama secara kumpulan. 5.2 JENIS-JENIS BONEKA 5.2.1 Boneka Sarung Tangan Sarung tangan boleh digubah menjadi badan dan anggota boneka. Semasa menggunakan boneka jenis ini, kesemua jari atau hanya sebilangan jari dimasukkan ke dalam sarung tangan itu dan gerakkan untuk menghidupkan anggota boneka. .2.2Boneka lidi Boneka ini diperbuat daripada bahan yang keras atau tebal. Kemudian lidi panjang diletakkan pada badan boneka termasuk pada anggota-anggota tertentu yang bakal digerakkan semasa menggunakannya, boneka dijulang pada lidi utama dan lidi-lidi yang lainnya digoyangkan untuk menggerakkan anggota badan boneka tersebut. 5.2.3 Boneka wayang kulit

buluh dan sebagainya di bahagian bawah boneka tersebut. 5. Lidi digoyang-goyangkan untuk menggerakkan anggota boneka. Lidi-lidi halus diletakkan pada tempat-tempat tertentu pada badan boneka itu. tali-tali itu ditarik-tarik untuk membuat anggota-anggota boneka tersebut bergerak. lutsinar dan kertas tebal.4 Boneka bertali Boneka bertali atau marionette diperbuat daripada bahan-bahan keras seperti papier mache.2. Biasanya boneka ini nipis dan berbentuk dua dimensi. 5. Boneka ini menggunakan konsep wayang kulit tetapi berbentuk tiga dimensi.2. Semasa memainkan boneka ini. diwarnakan dan bentuknya di potong keluar.Rupa bentuk boneka dilukis di atas kertas tebal. Tali-tali halus disambungkan kepada bahagian-bahagian boneka yang boleh bergerak. ia ditempatkan di bahagian belakang satu skrin putih. Boneka ini juga boleh dibuat daripada kulit. plastik. plaster-of-Paris atau kayu. . Lampu dinyalakan dan bayang-bayang boneka tersebut akan kelihatan di atas skrin.5 Boneka tongkat Boneka ini berbentuk lengkap tetapi mempunyai tongkat seperti kayu. Satu lagi cara persembahan wayang kulit ialah dengan menggunakan OHP sebagai sumber cahaya dan imej boneka akan terpapar di atas skrin. rotan. Semasa digunakan.

Terdapat pelbagai jenis boneka yang boleh disesuaikan untuk aktiviti bercerita. pengetahuan sains. Variasi suara perlu difikirkan kesesuiannya dengan boneka yang akan digunakan. Walau bagaimanapun guru boleh menggunakan boneka tanpa pentas.2 AKTIVITI BONEKA Guru boleh mengapikasikan teknik bercerita dengan menggunakan boneka bagi pengajaran bertema yang dihubungkaitkan dengan tajuk pengajaran lain seperti mewarna. guru perlu menulis dalam bentuk skrip berdasarkan cerita itu. Bagi bahan cerita yang pendek dan terlalu panjang. Dialog skrip tidak perlu menggunakan ayat yang panjang dan haruslah disesuaikan dengan pemahaman kanak-kanak. guru menggunakan sebarang boneka yang akan menjadi dalam cerita. Guru perlu berlatih menggunakan teknik menggerakkan lakonan boneka supaya dialog yang dituturkan selaras dengan gerak laku boneka. . kemudian guru perlu membina boneka berdasarkan watakwatak dalam cerita tersebut.5. Penggunaan pentas akan membantu keberkesanan penyampaian sesebuah cerita. Pertama. sama ada memanjangkan atau memendekkan skripnya. dan pengajaran bahasa. Kedua. Guru mempunyai dua pilihan untuk menggunakan aktiviti ini. Cara kedua ini lebih memberi kebebasan kepada guru di watak samping menggalakkan daya kreativiti pendengaran murid-murid. guru perlu memilih untuk bercerita terlebih dahulu dengan mencipta skrip. Skrip cerita hanyalah dijadikan sebagai garis panduan pencerita dan boleh diubah suai sewaktu guru menyampaikan cerita. Kedudukan pentas boneka boleh disesuaikan di mana-mana sudut.

Kepentingan boneka dan hubungannya dengan kurikulum dan bidang pengalaman adalah sebagai kaedah mempengaruhi kanak-kanak. pakaian. sepasang tangan dan kadangkala dilengkapkan dengan sepasang kaki. Guru perlu lebih kreatif terutama dalam penyediaan bahan. menghubungkaitkan dengan keseronokan.3 KAEDAH MENCIPTA BONEKA Boneka-boneka ini boleh diperbuat daripada pelbagai jenis bahan. menambah ilmu pengetahuan dan juga pengalaman. dan sebagainya. Membentuk dan membuat boneka merupakan satu bidang yang mengutamakan penguasaan kemahiran serta penyesuaian watak-wataknya.6 RUMUSAN Aktiviti pengajaran menggunakan boneka dapat merangsang minda murid untuk memahami sesuatu pelajaran itu dengan lebih berkesan terutama dalam kemahiran lisan.4.sosio emosi. sarung kaki.1 Contoh cara membuat boneka sarung tangan Boneka jenis ini adalah antara boneka yang mudah dibuat. .5.Dengan menggunakan boneka untuk aktiviti pengajaran dan pembelajaran kanak-kanak akan dapat meningkatkan daya kreativiti.perkembangan komunikasi dan bahasa. ia mempunyai bahagian kepala. 5. Lakonan boneka sarung tangan memerlukan satu pentas khas dimana pemain boneka dapat melindungi diri di bahagian bawah manakala boneka tangan hanya dapat ditonton dengan bahagian badan dan kepala sahaja. di antaranya sarung tangan. 5. meluaskan perbendaharaan kata kanak-kanak disamping memperkenalkan kanak-kanak kepada penggunaan kata simbolik.meningkatkan perhatian kanak-kanak dan meredakan tekanan. kertas. kefahaman dan membina sebuah karangan.

Persembahan boneka akan menjadi lebih menarik apabila pereka dapat menampilkan watak-watak yang bersesuaian dengan jalan cerita. .Perancangan rapi dan mendalam perlu dilakukan untuk mendapatkan satu penampilan yang benar-benar relevan dengan apa yang dihasratkan. Pengetahuan mengenai alat dan bahan diperlukan untuk mengimbangi ciri-ciri reka bentuk di sampin kesesuaian terhadap mesej dan watak yang akan dipersembahkan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->