P. 1
PENYAKIT TERNAKAN KAMBING

PENYAKIT TERNAKAN KAMBING

|Views: 310|Likes:
Published by ombakjuara

More info:

Published by: ombakjuara on Oct 26, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/10/2013

pdf

text

original

DIARRHOEA Diarrhoea adalah suatu gejala abnormal yang boleh berlaku kepada sisitem penghadaman.

Najis yang dikeluarkan kelihatan lembik atau cair serta mempunyai bau yang berlainan. Ini disebabkan oleh pergerakan peristalsis yang lebih cepat dari normal. Cara ternakan mengeluarkan najis juga abnormal dan ini boleh dijadikan kriteria untuk mendapat diagnosa tentang penyakit. Pergerakan peristalsis yang cepat (hyperperistalsis) akan membawa mucosa usus, darah, cecair atau makanan ternakan bersama najis yang akan membantu anda membuat diagnosa. Diarrhoea adalah suatu keadaan yang dihasilkan oleh penyakit atau agen penyebab yang tertentu. Akibat dari keadaan itu, ernakan akan kekurangan air, tenaga, menjadi lemah dan boleh membawa kematian kepada ternakan. Aetiologi ( Penyebab )

-Pengurusan - Makan terlebih - Kebersihan susu, alatan, pekerja - Bancuhan susu yang tidak sesuai - Makan yang tidak sesuai. - Parasit - Cacing - Kekurangan zat makanan - copper dan cobalt - Bahan-bahan kimia - keracunan - Agen fizikal - Penyakit - Bakteria - Virus - Fungus - Protozoa Tanda-tanda klinikal - Berak cair (diarrhoea) - kerosakan dalam penyerapan - dehydration ( kekurangan air) - Sakit di bahagian abdoman - Septocaemia, toxaemia - pyrexia (susu naik) - lemah dan lesu - anorexia (kurang selera)

- berat badan berkurangan - kematian jika tidak diberi rawatan yang sesuai Perubahan kepada najis - Keadaan najis - cair, lembek dan keras - bau yang berlainan - perubahan warna najis - merah, hitam, kuning, putih, hijau, coklat dll. ** Jika diarrhoea disebabkan oleh faktor pengurusan tiada terdapat perubahan suhu. Sebaliknya jika disebabkan oleh mikro organisma maka akan terdapat perubahan suhu. Cara membuat diagnosa: - penelitian tentang latar belakang kes serta pemeriksaan klinikal yang rapi terhadap ternakan. - keadaan perubahan kepada najis - mengambil contoh yang sesuai seperti calitan najis, kikisan rektal (rectal pinch), najis, serum dan sumber makanan. - Kaitan perubahan suhu dengan keadaan diarrhoea. Rawatan Prinsip rawatan diarrhoea:- membunuh serta mengawal agen penyebab - menggantikan air serta electrolyte yang telah hilang - mengasingkan ternakan terlibat serta menukar cara pengurusan terutama tentang pemakanan. - Memberi ubat untuk menghalang pengeluaran mucosa serta mengurangkan pergerakan usus - Penggunaan antibiotik yang sesuai untuk membunuh serta mengawal pembiakan organisma - Penggunaan ubat membunuh cacing (anthelminthes) atau ubat pembunuh protozoa (coccidiostat) yang sesuai. - Pemberian cecair dan electrolyte yang sesuai dengan kadar yang betul dengan keadaan dehydration. - Ubat-ubat boleh diberi melalui mulut, suntikan subcut atau i/v untuk tambahan cecair dan secara i/m untuk antibiotik. - Memberi metabolic stimulant atau heamatinic untuk menembalikan selera makan ternakan. Pengawalan - Mengawal ternakan /orang/kenderaan keluar masuk ke kawasan anda; - Memberi suntikan pelalian (vaccination) yang sesuai (salmonella vaccine, rotairus/coronavirus/E.coli vaccine dan lain-lain. - Meletakkan ternakan yang sama umur setempat' - Membersihkan kandang dengan disinfectant yang sesuai serta berkesan; - Faktor pengurusan: - Pemberian susu yang sesuai. - masa pemberian susu yang sesuai - kebersihan alat yang digunakan. - air yang bersih - asingkan ternakan yang sakit

sub klinikal mastitis .Membuat california rapid mastitis test (CNRT /CMT RMT) untuk mengira sel leukocytes dalam susu. peracute mastitis b.bengkak ..bacteriology (culture untuk mengetahui agen penyebab.Rawatan awal untuk diarrhoea serta mengetahui agen penyebab dengan secepat mungkin RADANG AMBING SUSU ( Matitis) Tanda-tanda klinikal . .keadaan . acute mastitis c.fungsi terganggu (pengeluaran menurun) .pemeriksaan serum (clinikal pathology) Cara membuat dianosa .Keadaan mastitis boleh dibahagikepada beberapa bahagian: a.bertukar warna .Pemberian ubat pembunuh cacing dengan cara yang berprogram yang sistematik.tanda-tanda klinikal yang nyata (strip cup .tanda-tanda keseluruhan .untuk subklinikal mastitis.rebah dan terbaring .Merasa dan meraba ambing susu .anorexia . diambing susu (tetek) .keras . chonic mastitis e.panas .sakit bila disentuh . tiada perubahan yang nyata kepada susu.severe depression . Subacute mastitis d.perubahan kepada susu .merah .dalam keadaan acute / subacute biasanya tanda-tanda klinikal adalah setempat. Ujian-ujian yang boleh dilakukan dimakmal: Susu .demam (pyrexia) .Pemeriksaan klinikal .bau .pekat/merah .Perubahan warna/keadaan/bau) .milk ring test serum .kuning/merah .cell count (inflamatory reaction) . .kematian . Penyakit hanya boleh dikenal melalui .

mamiject. .selepas rawatan mesti juga diperah tetapi masih belum boleh diminum sebelum 6 .masukkan intra mammary infusion (antibiotik seperti orbenin LA.rawatan secara sistemik diberi jika perlu dengan menggunakan antibiotik yang sesuai serta berkesan bersama infusion yang diberi.perah susu ditetek yang terlibah/semua tetek sehingga habis. . diproca. . . . Tujuan air suam digunakan adalah untuk membantu dalam pengaliran darah yang boleh menambah pengeluaran susu.7 hari kemudian.bersihkan kawasan terlibat menggunakan air suam bersama antiseptik. Antiseptik pula untuk membunuh atau menghalang pembiakan kuman di kawasan ambing susu.Perlu dikaitkan perubahan suhu badan untuk menentukan keadaan mastitis hanya setempat atau sistemik. .5 hari bergantung kepada tindakbalas ternakan. : Kurangkan stress kepada ternakan. Oleh kerana tiap-tiap satu tetek tidak berhubung antara satu dengan yang lain maka punca jangkitan utama adalah sentuhan dari pekerja/alatan yang digunakan untuk memerah serta kehadiran mikro oranisma Untuk rawatan .bersihkan semula menggunakan air suam bersama antiseptik tadi.rawatan diberi selama 3 . . : Asingkan ternakan yang terkena mastitis dan beri rawatansecara individu : Mastitis merupakan suatu penyakit yang dihasilkan oleh cara pengurusan yang kurang baik serta kebersihan yang tidak dijaga dengan betul.semasa rawatan susu mesti diperah setiap hari.Jika hanya satu tetek (teat yang terlibat biasanya tiada perubahan pada suhu badan. . Pengawalan : Kebesihan pemerah/peralatan/ternakan sebelum dan selepas memerah : Susu mesti diperah sampai habis tetapi tidak kuat atau lama sehingga merosakkan ambing susu.Rawatan Rawatan mastitis bergantung kepada keadaan mastitis dan bilangan tetek yang terlibat. mastalone dan lain-lain) . : Rawatan lembu kering perlu diberi kepada lembu yang telah kering sebelum dilepaskan untuk pembiakan seterusnya. .

Purulent arthritis (bernanah):. .guna phenylbutazone/cortico steriod untuk mengurangkan sakit .kawasan sekeliling sendi bengkak dan panas .kemalangan (trauma) .sakit apabila disentuh .ternakan perlu direhatkan meletakkan air sejuk atau ais untuk mengurangkan sakit.melibatkan permukaan sendi yang mengeluarkan cecair jernih dan berair lebih dari normal. permukaan sendi dan selaput sinovial.asingkan ternakan terlibat.buangkan cecair setiap hari atau buat saliran . . castration dll.beri suntikan intra theca (i/t) antibiotik dan cortico steriod (perlu keluarkan sedikit sinovial fluid sebelum memasukan ubat) Purulent arthritis . . bengkak dan panas.keujudan mikro organisma Eischerichia coli Corynebacterium necrophorus Sphaerophorus necrophorus Streptococcus spp.jangkitan dari luka pada tisu-tisu lembu .RADANG SENDI (Arthritis/Joint iII ) Radang pada tisu-tisu yang terlibat dengan sendi.melibatkan navel infection (navel ill) .penurunan berat badan . navel ill.sebab kemalangan (trauma) .luka dekat atau dalam sendi . staphlococcus spp.sendi bengkek (satu atau kesemua sekali ) .ternakan menjadi tempang kerana enggan menggunakan kaki (lameness) .ubat antibiotik/antibakterial secara sistematik dan setempat (local).selaput sinovial . Acute serous arthritis:. . Contoh-contoh yang boleh diambil.suhu naik jika semua atau lebih dari satu sendi . .melalui sistem edaran darah Aetiologi ( Penyebab ) .melalui edaran darah hasil jangkitan pada ambing susu. Tanda-tanda klinikal . . ekor | yang digigit putus. dehorning.jika sendi terlalu bengkak.anorexia. keluarkan cecair dengan cara 'strile'.merah. : Swab dari sendi Rawatan : Acute serous arthritis .

: Elakkan stress. : Asingkan ternakan yang berpenyakit. : Lantai kandang jangan terlalu keras dan kasar yang akan merosakkan sendi. beberapa diagnosa:abscess tumour/warts hematoma edema/cyst/vesicle Abscess : bengkak dan mempunayi nanah didalamnya.Pengawalan : Beri rawatan pusat menggunakan iodine (navel ill) : Jangan biar ternakan (anak) berada dalam keadaan yang basah atau lembab yang sesuai untuk pembiakan kuman. : setempat atau keseluruhan : boleh menyebabkan susu badan naik Rawatan aspirate untuk menentukan benar-benar abscess belah dan keluarkan nanah bersihakan dengan antiseptik letak antibiotik cream Tanda-tanda klinikal bengkak bernanah lembut apabila ditekan mengganggu fungsi biasa ternakan hematoma bengkak mengandungi darah beku dan cecair biasanya bermula dengan accident/trauma . ABSCESS Apabila terdapat bengkak (swelling) di badan ternakan.

Kejadian kembong perut biasanya bertambah dalam pengurusan yang menggunakan baja yang banyak pada pasture dan apabila ternakan makan daun-daun kayu seperti daun ubi dan nangka terlalu banyak.sekatan kepada esophagus (esophageal obstruction) . adhesion. Penyakit kembong ini mengakibatkan kerugian melalui kematian kepada ternakan.terlebih 'froth' dalam rumen . tumour keras mempunyai ciri-ciri tertentu edema cecair dalam bengkak vesicle cecair KEMBONG ( Bloat / Rumen tympany ) Penyakit kembong belaku apabila didapati pembesaran rumen dan reticulum (perut di bahagian abdomen kiri).kedudukan abomasum yang salah (displace abomansum) . buang melalui surgery galakan aluran darah-sejuk/pana. Kelebihan gas yang dihasilkan adalah kerana mikro organisma dalam rumen dan juga oleh gangguan secara tidak langsung terhadap pengeluaran gas. Gangguan yang terjadi menyebabkan gas yang dihasilkan terkumpul di dalam rumen yang kemudiannya membesar.Rawatan aspirate jika terlalu besar. radang perut (gastritis) .abscess. Aetiology (sebab-sebab kembong) Sebab utama kejadian kembong adalah apabila kadar gas yang dihasilkan melebihi kadar pengeluaran gas (eructation). Jenis-jenis penyakit kembong a. Selain daripada itu ia boleh mengurangkan kadar pengeluaran serta membataskan penggunaan berbagai jenis rumput-rumput kepada ternakan. Gangguan secara fizikal (Physical disturbance) .

Faktor utama adalah masa dan keadaan ternakan jenis makanan keadaan tanah (kandungan zat) Tanda-tanda klinikal . . anda perlu:.ternakan berada dalam kesakitan terutama di bahagian abdomen kiri.ternakan terbaring dalam kesakitan . kita dapati penyakit kembong boleh dibahagi kepada dua sebab utama. .kadar pernafasan bertambah dan ternakan menjadi sesak nafas (dyspnoea) Rawatan Asas utama dalam rawatan kembong adalah untuk mengetahui sebab ianya terjadi. trocar atau benda-benda tajam di sebelah kiri abdomen (bahagian atas).b. . Dalam penyekit kembong selain dari pengeluaran gas.memasukkan tiub perut (stomach tube) melalui mulut untuk mengeluarkan gas yang terdapat dalam rumen.'sensitize' kepada uba-ubat .selalu duduk dan bangun .mengeluarkan gas dengan menggunakan . .ternakan menjadi resah .memberi ubat menahan kembong (anti bloat/anti foam agents) seperti Bloat guards yang diberi ke dalam rumen.kerosakan kepada sistem saraf c Gangguan melalui penyakit 'entero toxemia' dan keracunan nitrate.makan daun-daun kayu yang beracun .selain dari itu anda juga boleh menggunakan teknik pembedahan seperti 'rumenotomy' untuk mengeluarkan gas.kurang makan dan minum . Adakah disebabkan oleh penghasilan gas yang terlalu banyak atau terdapat sekatan kepada pengeluaran gas dari rumen. disebabkan oleh sekatan kepada pergerakan gas yang dihasilkan secara fizikal. . Ini disebabkan oleh faktorfaktor pemakanan dan juga terdapat banyak gas 'foam' di dalam rumen.kematian .memberi minyak kelapa (kelapa sawit/minyak masak) dengan tujuan memendakkan buih supaya memberi peluang kepada pengeluaran gas (100-500 ml) . ada juga terdapat buih (foam/frothy material) dan kedua-duanya perlu dikeluarkan untuk menjamin rawatan yang sesuai. Pertama disebabkan pengeluaran gas yang berlebihan dari yang dikeluarkan dari tubuh ternakan.terbanyak makan dedak/palm kernel cake (PKC) . Untuk rawatan. Kedua.pembesaran bahagian kiri abdomen (para lumbarfossa) . Jika diperhatikan dengan betul. Gangguan secara 'biochemical' .

tetek dan mata. Anda perlu memerhati agar dedak atau PKC yang diberikan kepada ternakan tidak terlalu halus. Anda juga perlu memberi perhatian kepada pembajaan pastura yang terlalu banyak. Ini akan menyebabkan lalat bertelur dan seterusnya menjadi perinngkat larva. Kawasan-kawasan yang basah serta busuk di bahagian badan – pusat. c.Pengawalan penyekit kembong Bagi menjamin ternakan yang sehat sepanjang masa anda harus menjalankan beberapa kaedah pengurusan bagi mengawal penyakit kembong. Ini akan mengakibatkan perdarahan (bleeding) dan kerosakan pada bahagian yang terlibat. prepuce. Ternakan jadi gelisah kerana gatal d. Keadaan tanah yang sesuai dengan zat makanan yang cukup juga membantu dalam pengawalan penyakit kembong.Kehalusan makanan seperti ini akan mempercepatkan pengeluaran gas serta menghasilkan buih yang banyak. Brahman & Kacukan) biasanya lebih tahan dari serangan ini. bahagian-bahagian muka. kawasan dubur dan lain-lain. Anda seharusnya memberi pengubatan serta nasihat kepada penternak bagi mengawal penyakit kembong ini LUKA BERULAT ( Maggot Wound/Myiasis/Screw worm infestation) Jangkitan terhadap luka oleh larva-larva Chrysomia bezziana. c. Selain dari itu daun-daun kayu yang dimakan oleh ternakan juga perlu diberi perhatian. Kurang selera makan. Proses ini mengambil masa antara 48 hingga 72 jam. Larva hidup dalam keadaan yang kurang oksigen serta memakan tisu di sekelilingnya. b. Jangkitan sampingan – secondry bacterial infection . bibir faraj. Faktor pengurusan yang kurang sesuai. Ia bermula dari muka yang tidak dirawat dengan betul. Luka-luka cairan serum yang dihasilkan bertindak dengan bacteria dan mengeluarkan bau yang busuk. d. tanduk (selepas dehorning). Akibat luka berulat: a. Jika terlalu banyak akan menyebabkan kembong kerana lebih gas dihasilkan. Selain dari faktor masa dan keadaan sekeliling yang terlalu memberi tekanan (stress) kepada ternakan juga boleh menyebabkan kembong terjadi. Faktor-faktor pendorong: a. Berat badan ternakan menurun b. Tempat-tempat yang selalu diserang adalah pusat (navel). Baka : Baka Zebu (KK.

Pemeriksaan yang rapi kepada ternakan untuk mengubati luka-luka (2 kali seminggu) Elakkan dari melakukan pembedahan yang tidak perlu. Kematian disebabkan toxaemia Prinsip-prinsip rawatan a. c. *** Gusanex spray hanya merupakan fly repellent (menghalau lalat) tetapi ia tidak membunuh maggots) PENYAKIT KULIT ( Skin diseases) Perubahan kepada kulit ternakan boleh disebabkan oleh penyekit secara keselurohan (generalized disease). Letakkan semula ubat-ubat jika masih terdapat ulat-ulat yang masih hidup. Anak-anak yang baru lahir. Adakan ‘regular dipping’ untuk menghapuskan atau mengurangkan kutu yang boleh menyebabkan ternakan luka akibat gigitan atau gatal-gatal. kekurangan zat atau mungkin oleh penyakit yang hanya menyerang pada bahagian kulit (locally) Tanda-tanda klinikal: . Keluarakan semua ulat-ulat yang sudah mati f. Biarkan selama satu hari e. g. Bunuh ulat dengan menggunakan : negasunt powder coopex healing oil malathion chloroform turpentine 3% hydrogen perixide d. Keluarkan ulat yang berada di luar dan boleh dilihat c. Pengurusan yang betul dan sesuai. Bersihkan kawasan terlibat dengan air suam (warm water) atau ‘mild antiseptic’ b. Ubat0ubat ‘topical’ (setempat) untuk rawatan luka seperti lorexene cream. sapukan iodine pada kawasan pusat.e. Elakkan dari ternakan merempuh pagar duri dengan memberi makanan dan munuman yang secukupnya. b. antibiotik cream dan iodine boleh juga digunakan untuk membantu proses penyembuhan (healing proses) Pengawalan a. e. d.

blister. Membuat ‘sensitivity test’ untuk bacteria.Pemeriksaan yang rapi perlu dibuat dengan mera dan meraba bahagian yang terlibat. c.staining . Virus . b. d. blen – small swelling Scabs – dried exudates Scales – dry expoliation of skin (mengelupas) Excoriation – superficial discountinuty Fissures – crakes which penetrate more deeply usually sub-cut. Contoh-contoh makmal yang boleh diambil adalah: : kikisan kulit (skin scrapping) . c.local infection 4. Prinsip-prinsip rawatan: a. Mengeluarkan agen penyebab (causative agent) – allergic. Fungsi .Culture : swabs : biopsy a.generalized infection . sejuk Perubahan kepada keadaan kulit atau bulu. Metazoan parasites Pengkelasan Penyakit Kulit 1. d.generalies infection .mikroskop . *** Papiles(pimples) Nodules Nodes solidelevation Vesicles – small swelling (serum/lymph) Bulla. Menghalang kerosakan seterusnya melalui ‘scratching’ (menggaru) dengan menggunakan ubat mengandungi anasthetic.local infection 2. Latar belakang kes : keadaan ternakan lain : kes baru/berulang dan lain-lain.arthropods . b. Bakteria 3. e. Buangkan bulu atau kotoran di kulit untuk meletakkan ubat (topical application) Membuat diagnosa yang tepat terhadap penyakit. Perubahan kepada kilang peluh/kilang sebum – kering. . Perubahan warna kulit/bulu Kenyataan tentang keadaan penyakit : saiz Dalam penyakit (depth) Taburan penyakit Kawasan-kawasan terlibat e.

trauma . rebah dan depress.UV light 6. Ini adalah kerana kekurangan zat kalsium dan juga magnesium di dalam badan ternakan. lumpuh. Agen-agen fizikal . kelaparan atau terlalu sejuk. Rawatan ternakan jadi lemah di bahagian kaki rebah/terbaring di bahagian sternum (dada) kepala berpaling kebelakang.5. MILK FEVER (demam susu / hypocalcaemia / parturient paresis) Keadaan yang berlaku selepas melahirkan anak yang menyebabkan circulatory collapse. yang banyak mengeluarkan susu (high producers) dan yang mempunyai masalah dalam factor-faktor fisiologikal seperti beranak. Penyakit allergic. Aetiologi (penyebab) Biasa berlaku pada ternakan yang gemuk (fat). Jika terdapat kekurangan kedua-dua keadaan lumpuh dan terbaring akan menjadi lebih serius. Tanda-tanda klinikal. Biasa berlaku dalam jangka masa 72 jam selepas melahirkan anak yang bermula dengan dystokia/kesusahan melahirkan anak. Hypocalcaemia (penurunan kadar kalsium dalam badan dari 10mg% kepada antara 3-7%) Penurunan kadar kalsium juga dengan kadar magnesium dalam badan. Lembu jersey lebih susceptible kepada keadaan ini. Boleh berlaku beberapa minggu/bulan selepas beranak. Keracunan (intoxication) 7. Anorexia Bahagian kaki dan telinga jadi sejuk Suhu normal atau sub normal tiada pergerakan rumen/usus (atonic) ternakan lemah. lesu coma: terbaring (lateral recumbency) Kematian Tanda-tanda akhir . Tanda-tanda di peringkat awal.

Foetus) Keguguran infertility 5 – 30% 2 – 4 bulan Calcium borogluconate ( secara i/v. b. Memberi tambahan kasium dan magnesium kepada ternakan. i/p) MIFEX – Calcium & Magnesium bersama.Rawatan awal biasanya akan memberi kesan yang lebih baik. Kawalan. D (20 –30 million iu) selama 5-7 hari sebelum beranak Reduce stress Susu diperah sampai habis Memberi perhatian yang lebih kepada ternakan yang menghadapi masalah dalam beranak (dystokia). a. boleh diberi 50% dextrose sebanyak 250-500 ml. Ini akan membolehkan ternakan menggunakan sumber kalsium dari tulang untuk mendapatkan kalsium (kos yang tinggi) Memberi suntikan Vit. jam pertama Jika terdapat ketosis. Akan terdapat kesan jika rawatan yang diberi sesuai dengan penyakit dalam satu . subcut. KEGUGURAN ( abortion) Penyakit Tanda-tanda klinikal Kadar Keguguran Masa Keguguran Brucellosis ( Brucella abortus) Keguguran 90% 6 bulan Trichormoniasis (Tr. Memberi kandungan phosphorus yang tinggi bersama kandungan calcium yang rendah dalam makanan.

pomona dan L. Absidia) 6 – 7% 3 – 7 bulan Kekurangan Zat Bila-bila masa boleh berlaku Faktor-faktor genetik Bila-bila masa boleh berlaku Keracunan (intoxication) Bila-bila masa boleh berlaku Accident / physical injuries Bila-bila masa boleh berlaku Salmonellosis abortion .Vibriosis (Camphlobacter Foetus) Infertility abortion prolonged diestrus 5 – 20% 5 – 6 bulan Leptospirosis (L. hardjo) Abortion Demam 25 – 30% 6 bulan Infectious Bovine rhinotracheitis 25 – 30% 6 bulan Mycoses (Aspergillus.

: Mengambil contoh serum untuk ujian bagi menentukan status kumpulan ternakan dari sebarang micro organisma. : Mengambil contoh uri/fetus/abomasum : Mengambil latar belakang kes tentang lain-lain penyakit dikawasan pergerakan ternakan faktor pengurusan program yang telah dijalankan dikawasan Pengawalan : Mengawal pergerakan ternakan : Memberi ubat pelalian (Vaccination) yang sesuai. : Asingkan ternakan yang terlibat.6 bulan Unknown ( tiada sebab ) Lebih kurang 30% dari kes Cara membuat diagnosa : Mengetahui peringkat bunting (stage of pregnancy) : Mengambil contoh darah ibu dan anak : Menentukan samada anak mati di dalam atau diluar kandungan rahim. kemalangan dan lain-lain. TEMPANG ( Lameness) Ini adalah disebabkan oleh: : Foot rot : arthritis : laminitis : Luka mekanikal – kena paku / kaca. .

Histoplasma. fungsi. bakteria-bakteria yang biasanya terlibat adalah: Pasteurella multocida Pasteurella haemolytica Klebsiella spp Streptococcus spp Pseudomonas pseudomallei Corynebacterium spp Parasit juga boleh menyebabkan pneumonia. batuk untuk mengeluarkan bahan asing atau bersin serta lain-lain cara ketahana Tanda-tanda klinikal: Pernafasan cepat dan ringkas. Aetiologi: Pneumonia boleh disebabkan oleh jankitan virus. Dictyocaulus viviparus (lung eorm) Enzootic pneumonia biasanya berlaku kepada anak-anak lembu yang dikumpulkan bersama. Jangkitan: Kejadian pneumonia biasanya bergantung kepada keadaan ternakan. Coccidioides. Pneumonia juga boleh menyebabkan 'secondry infection' dan menjadikan keadaan lebih komplek. Blastomyces. cecair jernih (berhingus) atau seterusnya menjadi kuning apabila dijangkiti kuman. Kulat-kulat (fungsi) juga boleh menyebabkan pneumonia. Ini adalah 'aspiration pneumonia' yang disebabkan oleh faktor pengurusan. partikel-partikel kecil biasanya memasuki rongga hidung dan terus ke paruparu. Debu-debu. . Cyptococcus. Satu lagi sebab pneumonia adalah kerana kecuaian kita. bunyi pernafasan yang tidak normal dan juga toxemia jika keadaan tersebut disebabkan oleh bakteria.Pneumonia ( Radangan paru-paru ) Pneumonia atau radangan paru-paru adalah radangan yang berlaku kepada parenchyma paru-paru dan bronchioles. jenis kuman atau keadaan yang terlibat dan juga kekuatan kuman terlibat. Ternakan akan menunjukkan tindak balas seperti mengeluarkan mucus. Viral pneumonia biasanya berlaku di kalangan anakanak lembu. bakteria. bahan-bahan kimia dan faktor fizikal. Tanda-tanda umum yang boleh dilihat adalah kadar pernafasan yang cepat. parasit metazoan. Aspergillus. batuk. Bagi bakteria pneumonia pula.

latar belakang kes (chronic .dengar bahagian paru-paru .tanda-tanda klinikal .fungi) Rawatan: Untuk bakteria .Sesak nafas Batuk Bersin Nasal discharged Demam (fever) Anorexia Lemah secara keselurohan Kurus Boleh mengakibatkan 'secondry infection' Pyrexia Diagnosa: Diagnosa dibuat pemeriksaan klinikal .

asingkan lembu terlibat. Untuk fungi .tiada rawatan yang benar-benar effective Tylosin * Amphotericin Aspiration pneumonia .Antibiotik beri rehat dan diam galak batuk Kawalan: Prevent stress Prevent contact with effected animals Perumahan yang baik beri colostrum selepas dilahirkan kumpulkan mengikut umur rawat tanda-tanda awal. . guna broad spectrum antibiotik dihydrostreptomcin & penicillin sulphonimide..

Coli. 3. entero toxaemia. Late post natal disease (1 . b. Leptospira pomona/harjo. 4.poor milking hypothermia due to expose to cold. ditinggalkan ibu. abortion. white muscle disease. . c. Tentukan anak itu mati di dalam atau di luar uterus. 5. injury to skeleton or soft tissues.4 minggu) eg. 6. colibacillosis. Tentukan masa bunting untuk menentukan keadaan bukan keguguran. Lakukan post mortem terhadap anak yang mati. colibacillosis. Buat penyiasatan terhadap pengurusan ternakan. E. navel infection. Early post natal disease (jangkamasa 48 jam) eg. Salmonella dan Rotavirus. Penyiasatan dalam kematian anak (neonatal death) 1. starvation. 2. Penyakit fetal (fetal diseases) Penyakit fetus semasa berada dalam uterus eg. malnutrition . Kumpulkan data berkenaan tersebut. 2. Anggaran berat badan anak penting. Latar belakang kes yang cukup rapi serta dengan keadaan penyakit 3. Post natal disease (selepas dilahirkan) a. congenital defect. Pemeriksaan pathological dan microbilogical seperti Brucella abortus. Semasa melahirkan anak (parturient diseases) -dystokia. colibacillosis. fetal death. prolong gestation. Hantar tisu anak dan placenta ke Makmal untuk pemeriksaan. Sample serum ibu diperlukan untuk pemeriksaan serologi. Delayed post natal disease (2-7 hari) eg. Tentukan ibu mengeluarkan susu.Penyakit-penyakit Anak Penyakit Perintal ( perintal diseases) 1.

biasa berdarah Klinikal dan bau busuk selepas keguguran atau melahirkan anak. Uri dikeluarkan dalam masa 24 jam. biasa berdarah dan bau busuk selepas keguguran atau melahirkan anak RETAINED PLACENTA (Lekat uri) Pada keadaan biasa uri (plecenta) akan dikeluarkan selepas melahirkan anak. keguguran ( abortion ). uri (placenta) akan dikeluarkan selepas melahirkan anak. ia digelar Retained placenta ( lekat uri ). ia digelar Retained placenta (lekat uri). Tentukan ternakan mendapat rehat yang cukup.Pada keadaan biasa. Jika tidak dikeluarkan dalam jangkamasa 48 jam . jangkitan penyakit secara 'inherited' (faktor genetik). Anda juga boleh memberi ‘passaries’ ( compron/bolus) sahaja dan lihat perkembangan ternakan. Retained plecenta boleh berlaku disebabkan oleh kesusahan semasa melahirkan anak ( dystokia ). Retained placenta boleh berlaku disebabkan oleh kesusahan semasa melahirkan anak (dystokia). masukkan passaries dan beri antibiotik secara sistematik. keguguran (abortion). Tanda-tanda : Uri tidak dikeluarkan dalam masa 48 jam uri tergantung. Rawatan : Rawatan yang paling sesuai sekali adalah tiada rawatan. Anda boleh cuba menarik uri perlahan-lahan dan jangan sampai berdarah dan memotong uri yang terkeluar. Tanda-tanda klinikal: Uri tidak dikeluarkan selepas 48 jam uri tergantung. Uri dikeluarkan dalam masa 24 jam. Passaries juga perlu diberi. Anda boleh menarik uri. Jika kita mula menarik keluar uri besar kemungkinan semasa melahirkan anak seterusnya perkara yang sama akan berlaku semula. makanan dan minuman yang bersih serta menentukan keadaan suhu ternakan. Masukkan passaries serta memberi antibiotik secara sistematik - - - METRITIS/ENDOMETRITIS/PYOMETRA .92 jam. jangkitan penyakit secara ‘inherited’ ( factor genetic ). Jika tidak dikeluarkan dalam masa 48 jam – 92 jam. KMnO 4 Acriflavin (1:1000) Cuba menarik uri dengan memicit cotyledon. Anda boleh bersihkan uterus dengan menggunakan anti septic.

: memberi intra uterine pessaries.Radangan pada uterus (rahim) Endometritis . : Membersihkan rahim denga antiseptik.Radangan pada selaput yang melindungi rahim uterus ) Cervisitis .Radangan pada cerviks. : Memberi suntikan antibiotik secara sistematik . Pyometra Radangan pada mucosa rahim yang menyebabkan pertambahan nanah ( accumulation of pus ) dalam rahim yang tertutup.Metritis . : Dalam kes lekat uri ( retain placenta ) Tanda-tanda Klinikal : : Keluar cecair yang bernanah dan berdarah dari rahim. Aeitologi ( penyebab ) : Jangkitan selepas beranak/ jangkitan pada rahim akibat lekat uri yang tidak dirawat. : Membersih rahim dengan antiseptik. Aetiologi ( penyebab ) : Masaalah dalam proses melahirkan anak ( dystokia ) : Masaalah dalam pembiakan. Rawatan : : Memberi intra yterine pessaries – antibiotik/antibakteria. Tanda-tanda klinikal : : Anestrus : Terdapat nanah (pus) dalam rahim ( melalui pemeriksaan rectal ) Rawatan : : Memberi suntikan diethyltisboestrol ( 15-50mg ) untuk mengeluarkan nanah. : Suhu badan naik.

balut kawasan terlibat (bandage) -tukar balut setiap hari serta teliti keberkesanan rawatan . savlon. sulphanimides. Ini akan menyebabkan pembiakan kuman di kawasan luka tersebut.letak/sapu kawasan denganlarutan copper sulphate 5%.buang bahagian yang nekrotik dan kulit yang sudah mati . Fusobacterium necrophorum (Sphaerophorus necrophorous) Tanda-tanda klinikal : nekrotik di kawasan kulit/kuku. : Rawatan setempat . : mungkin melibatkan lebih dari satu kaki : terdapat cairan di kawasan nekrotik : bengkak. bahagian kuku atau luka yang menyebabkan oleh benda-benda tajam. terramycin dll.Foot Rot ( Interdigital necrobacillosis) Penyakit radang kuku atau foot rot adalah suatu jankitan necrotic yang melibatkan kulit dan tisu-tisu lembu di bahagian kuku. . acriflavin dll.jika terdapat nanah. : Beri antibiotik/antibakterial secara sistemik eg. formalin 2% atau foot aerosol (spray) . Agent Aetiologi (Penyebab) : Kerosakan kulit.bersihkan tempat . dettol. buat aliran untuk mengeluarkannya. merah & sakit bila disentuh : Tempang : anorexia : demam : barat badan menurun : pengeluaran susu menurun : toxaemia dan seterusnya rebah dan kematian Cara membuat diagnosa : dari latar belakang kes : dari pemeriksaan klinikal Rawatan: : Bersihkan kawasan terlibat dengan menggunakan antiseptik yang sesuai eg.

Tanda-tanda klinikal : Septicaemia : Hemolytic icterus (jaundice) : Haemoglobinuria : Anaemia : Demam : Inappaetance : Dyspnoea Pengeluaran susu turun : Perubahan warna susu (kuning kemerahan) dan pekat tanpa tanda-tanda bengkak. Cara membuat dianosa : mengambil paired serum( selang 2 minggau) : Culture dalam media : Menghantar 'aborted fetus' : Tanda-tanda klinikal (ketiadaan bengkak pada ambing susu walaupun terdapat . anorexia dan kematian. haemoglobinuria. : Keguguran (7 bulan) : Bagi anak.Pengawalan : gunakan foot bath (copper sulphate 5%) satu atau dua kali sehari. Muntah (Vomiting) Kerosakan motor yang komplek yang melibatkan sistem penghadaman. Keadaan ini jarang berlaku pada ruminan yang mempunyai fungsi yang tertentu bagi mengunyah semula makanan Leptospirosis Agen Penyebab : Leptospira pomona : Leptospira hardjo : Leptospira icterohaemorrhagine Punca jangkitan : secara langsung melalui gigitan. : melalui vektor-kutu. air kencing VD. : perhatian yang lebih terhadap tanda-tanda klinikal ternakan kerana ternakan yang terkena foot rot akan merosot keadaan dengan cepat sekali. makanan yang tercemar oleh organisma. demam panas. menelan dan menghidu organisma. jaundice. : secara tidak langsung melalui tanah. Ianya merupakan mekanisma keselamatan bagi ternakan yang bergerak secara anti-peristalsis untuk mengeluarkan bahan-bahan lebihan atau toxin. Ini adalah kerana kawasan tersebut sentiasa terdedah kepada kotoran najis dan alam sekeliling.

5oC : Anorexia dan pergerakan rumen terhenti : Kesusahan untuk bernafas : Kadar pernafasan singkat dan cepat. Post Mortem . Rawatan : Rawatan tidak berapa sesuai dan biasanya ternakan dihapuskan : Sulphadimine.dihydro streptomycin . kesusuhan untuk bernafas.perubahan pada warna dan keadaan susu.tetracycline Kawalan : Vaccination (bacteria) : Pengurusan . : Keadaan semakin teruk. : Masa incubation 3-6 minggu (6 bulan) : suhu naik 41. Mempunyai ciri-ciri jangkitan septicaemia dalam paru-paru yang serius dan pleurisy.Kebersihan . tylosin tartrate (10 mg/kg) boleh digunakan. : Kulit jadi kering dan kusut. Rawatan : Rawatan supportive untuk anaemia -blood transfusion (i/v) : Antibiotik . Agen Penyebab : Mycoplasma mycoides var.pergerakan ternakan CONTAGIOUS BOVINE PLEUROPNEUMONTA (CBBP) Contagious bovine pleuro pneumonia adalah suatu penyakit yang senang berjangkit dan mengakibatkan kerugian besar.asingkan lembu/babi . : Memeriks air kencing untuk Leptospira. : Batuk (mengeluarkan rengisan) : berat badan menurun : Cecair yang pekat keluar dari mulut dan hidung. Mycoides Punca jangkitan : Menghidu rengisan dari ternakan berpenyakit (jangkitan terus) Tanda-tanda klinikal.sumber minuman . ternakan rebah dan kematian dalam beberapa jam.

: Terdapat cecair yang pekat dan berwarna kuning dalam rongga thorax (sampai 10 liters) Septa interlobular . kambing. Pengawalan : Dikawasan yang belum pernah kena penyakit. tempang : Batuk dan kesusahan bernafas : Cecair pekat warna kuning keluar dari hidung : Kematian : Keguguran boleh berlaku Cara membuat diagnosa : Dari pengenalan organisma dalam cecair atau serum (CFT) : Multiple abcess in organ . kuda.paru-paru. : Organisma sensitif kepada tetracycline dan kanamycin Pengawalan . : Membuat ujian bacteriology dan histology dari nasal. spleen. swab. hati dan nodus limfa. : Menjaga kebersihan kawasan / kandang : Vaccination ( veksin yang dilemahkan) : Mengawal pergerakan ternakan. babi dan kadangkala lembu. paru-paru ternakan. : Membuat complement fixation test (CFT) atas serum.tebal : Pleuritis Cara membuat dianosa : Dari latar belakang kes. Agen penyebab : Pseudomonus Pseudomallei (from negatif rod) Punca jangkitan : Dari makanan / minuman / tanah Tanda-tanda klinikal : Ternakan jadi lemah. tanda-tanda klinikal dan post mortem. biri-biri. ternakan yang berpenyakit harus dihapuskan. MELIOIDOSIS Penyakit yang menyerang manusia. Menyebabkan kematian kepada manusia. Rawatan : Tiada rawatan dicadangkan kerana merbahaya kepada manusia.

43oC. kesusahan untuk mengunyah / makan. castration dan docking. : Prolapse of third eye lid. Toxemia disebabkan oleh neuro dari tisu yang dijangkiti oleh clostridium tetani. lock jaw. neutralize toxin. : Kalau disentuh akan menyebabkan pergerakan yang lebih (hyperaesthesia). najis. leher menegang.: Tiada veksin yang berkesan : Faktor kebersihan : Menghapuskan ternakan berpenyakit dengan membakar TETANUS (LOCKJAW) Penyakit berjangkit yang melibatkan semua ternakan dan manusia dengan ciri-ciri hyperaesthesia.10 . Diagnosa : Dari tanda-tanda klinikal dan latar belakang kes cultralize dari tempat jangkitan Rawatan : Objektif rawatan adalah untuk menghapuskan organisma. bermula di bahagian kepala. : Kaki tegang dan lurus. : Suhu naik 42 . : Spasm dan kematian. tetany dan convulsion.14 hari : Keadaan otot bertambah tegang.toxin yang dihasilkan Punca jangkitan : Melalui luka. Tanda-tanda klinikal : Masa incubation . Agen penyebab Clostridium tetani . relax otot untuk mengembalikan keadaan pernafasan. .

1 . Pengawalan: : Kebersihan semasa membuat program pengurusan seperti.sertamerta 2 .5 . Rawatan : Antibiotik (spray atau eye cream) 1% oxytetracycline Sodium bromide eye oitment (0. bleharospasm : Luka susperficial dalam mata. : Suntikan antibiotik spektrum luas (penicillin. dehorning dan lain-lain. chlocompherical Dermatophilosis . imminity terbentuk sampai 2 tahun.CONJUNCTIVITIS (PINK EYE) Agen penyebab Moraxella boris (gram negatif) Punca jangkitan : Dari rengisan atau debu atau vektor : Biasa dalam keadaan kering Tanda-tanda klinikal : Conjuctivitis : Lacrimation (mata berair) : Cornea opacity. : Kadar kematian (mortality) rendah tetapi morbidity (kejadian) sampai 50%.: Suntikan anti-tixin (300.0 mg/kg berat badan secara i/m : Simpan ternakan dalam tempat gelap.2 bulan 3 . : Suntikan tetanus toxoid (immunity) .2/3 suntikan 1 . brood spectrum antibiotik) : Relax otot (Chlorpromasine) .1. : Bersihkan kawasan luka dengan antiseptik. castration.000 iu/12 jam).1%) 10% larutan zinc sulphate penicillin.8 bulan INFECTIOUS KERATO . : Kalau sembuh.

active .actinous .Jangkitan kulit ternakan yang disebabkan oleh bacteria Dermatophilus Congolensis (Mysoti dermatitis) .actinomycetc .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->