P. 1
PENYAKIT TERNAKAN KAMBING

PENYAKIT TERNAKAN KAMBING

|Views: 310|Likes:
Published by ombakjuara

More info:

Published by: ombakjuara on Oct 26, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/10/2013

pdf

text

original

DIARRHOEA Diarrhoea adalah suatu gejala abnormal yang boleh berlaku kepada sisitem penghadaman.

Najis yang dikeluarkan kelihatan lembik atau cair serta mempunyai bau yang berlainan. Ini disebabkan oleh pergerakan peristalsis yang lebih cepat dari normal. Cara ternakan mengeluarkan najis juga abnormal dan ini boleh dijadikan kriteria untuk mendapat diagnosa tentang penyakit. Pergerakan peristalsis yang cepat (hyperperistalsis) akan membawa mucosa usus, darah, cecair atau makanan ternakan bersama najis yang akan membantu anda membuat diagnosa. Diarrhoea adalah suatu keadaan yang dihasilkan oleh penyakit atau agen penyebab yang tertentu. Akibat dari keadaan itu, ernakan akan kekurangan air, tenaga, menjadi lemah dan boleh membawa kematian kepada ternakan. Aetiologi ( Penyebab )

-Pengurusan - Makan terlebih - Kebersihan susu, alatan, pekerja - Bancuhan susu yang tidak sesuai - Makan yang tidak sesuai. - Parasit - Cacing - Kekurangan zat makanan - copper dan cobalt - Bahan-bahan kimia - keracunan - Agen fizikal - Penyakit - Bakteria - Virus - Fungus - Protozoa Tanda-tanda klinikal - Berak cair (diarrhoea) - kerosakan dalam penyerapan - dehydration ( kekurangan air) - Sakit di bahagian abdoman - Septocaemia, toxaemia - pyrexia (susu naik) - lemah dan lesu - anorexia (kurang selera)

- berat badan berkurangan - kematian jika tidak diberi rawatan yang sesuai Perubahan kepada najis - Keadaan najis - cair, lembek dan keras - bau yang berlainan - perubahan warna najis - merah, hitam, kuning, putih, hijau, coklat dll. ** Jika diarrhoea disebabkan oleh faktor pengurusan tiada terdapat perubahan suhu. Sebaliknya jika disebabkan oleh mikro organisma maka akan terdapat perubahan suhu. Cara membuat diagnosa: - penelitian tentang latar belakang kes serta pemeriksaan klinikal yang rapi terhadap ternakan. - keadaan perubahan kepada najis - mengambil contoh yang sesuai seperti calitan najis, kikisan rektal (rectal pinch), najis, serum dan sumber makanan. - Kaitan perubahan suhu dengan keadaan diarrhoea. Rawatan Prinsip rawatan diarrhoea:- membunuh serta mengawal agen penyebab - menggantikan air serta electrolyte yang telah hilang - mengasingkan ternakan terlibat serta menukar cara pengurusan terutama tentang pemakanan. - Memberi ubat untuk menghalang pengeluaran mucosa serta mengurangkan pergerakan usus - Penggunaan antibiotik yang sesuai untuk membunuh serta mengawal pembiakan organisma - Penggunaan ubat membunuh cacing (anthelminthes) atau ubat pembunuh protozoa (coccidiostat) yang sesuai. - Pemberian cecair dan electrolyte yang sesuai dengan kadar yang betul dengan keadaan dehydration. - Ubat-ubat boleh diberi melalui mulut, suntikan subcut atau i/v untuk tambahan cecair dan secara i/m untuk antibiotik. - Memberi metabolic stimulant atau heamatinic untuk menembalikan selera makan ternakan. Pengawalan - Mengawal ternakan /orang/kenderaan keluar masuk ke kawasan anda; - Memberi suntikan pelalian (vaccination) yang sesuai (salmonella vaccine, rotairus/coronavirus/E.coli vaccine dan lain-lain. - Meletakkan ternakan yang sama umur setempat' - Membersihkan kandang dengan disinfectant yang sesuai serta berkesan; - Faktor pengurusan: - Pemberian susu yang sesuai. - masa pemberian susu yang sesuai - kebersihan alat yang digunakan. - air yang bersih - asingkan ternakan yang sakit

dalam keadaan acute / subacute biasanya tanda-tanda klinikal adalah setempat.cell count (inflamatory reaction) . diambing susu (tetek) .Rawatan awal untuk diarrhoea serta mengetahui agen penyebab dengan secepat mungkin RADANG AMBING SUSU ( Matitis) Tanda-tanda klinikal . sub klinikal mastitis .Pemberian ubat pembunuh cacing dengan cara yang berprogram yang sistematik.Perubahan warna/keadaan/bau) .merah . chonic mastitis e.pemeriksaan serum (clinikal pathology) Cara membuat dianosa .fungsi terganggu (pengeluaran menurun) .severe depression .perubahan kepada susu .rebah dan terbaring .bertukar warna .milk ring test serum . acute mastitis c.bau .Pemeriksaan klinikal .tanda-tanda klinikal yang nyata (strip cup . tiada perubahan yang nyata kepada susu.untuk subklinikal mastitis.Merasa dan meraba ambing susu . Ujian-ujian yang boleh dilakukan dimakmal: Susu .panas .kuning/merah .Keadaan mastitis boleh dibahagikepada beberapa bahagian: a. Subacute mastitis d. . .bengkak .Membuat california rapid mastitis test (CNRT /CMT RMT) untuk mengira sel leukocytes dalam susu.bacteriology (culture untuk mengetahui agen penyebab.pekat/merah . Penyakit hanya boleh dikenal melalui .demam (pyrexia) .keras .anorexia .sakit bila disentuh . peracute mastitis b..keadaan .kematian .tanda-tanda keseluruhan .

rawatan secara sistemik diberi jika perlu dengan menggunakan antibiotik yang sesuai serta berkesan bersama infusion yang diberi.masukkan intra mammary infusion (antibiotik seperti orbenin LA. : Kurangkan stress kepada ternakan.5 hari bergantung kepada tindakbalas ternakan. . mastalone dan lain-lain) . mamiject.rawatan diberi selama 3 . : Rawatan lembu kering perlu diberi kepada lembu yang telah kering sebelum dilepaskan untuk pembiakan seterusnya. . diproca.semasa rawatan susu mesti diperah setiap hari.bersihkan semula menggunakan air suam bersama antiseptik tadi. . Oleh kerana tiap-tiap satu tetek tidak berhubung antara satu dengan yang lain maka punca jangkitan utama adalah sentuhan dari pekerja/alatan yang digunakan untuk memerah serta kehadiran mikro oranisma Untuk rawatan . . : Asingkan ternakan yang terkena mastitis dan beri rawatansecara individu : Mastitis merupakan suatu penyakit yang dihasilkan oleh cara pengurusan yang kurang baik serta kebersihan yang tidak dijaga dengan betul. . .7 hari kemudian. .Rawatan Rawatan mastitis bergantung kepada keadaan mastitis dan bilangan tetek yang terlibat. Antiseptik pula untuk membunuh atau menghalang pembiakan kuman di kawasan ambing susu. Tujuan air suam digunakan adalah untuk membantu dalam pengaliran darah yang boleh menambah pengeluaran susu.perah susu ditetek yang terlibah/semua tetek sehingga habis.Jika hanya satu tetek (teat yang terlibat biasanya tiada perubahan pada suhu badan. .bersihkan kawasan terlibat menggunakan air suam bersama antiseptik. .selepas rawatan mesti juga diperah tetapi masih belum boleh diminum sebelum 6 .Perlu dikaitkan perubahan suhu badan untuk menentukan keadaan mastitis hanya setempat atau sistemik. Pengawalan : Kebesihan pemerah/peralatan/ternakan sebelum dan selepas memerah : Susu mesti diperah sampai habis tetapi tidak kuat atau lama sehingga merosakkan ambing susu.

ubat antibiotik/antibakterial secara sistematik dan setempat (local). keluarkan cecair dengan cara 'strile'.jika sendi terlalu bengkak. staphlococcus spp. : Swab dari sendi Rawatan : Acute serous arthritis .selaput sinovial .penurunan berat badan . bengkak dan panas. Contoh-contoh yang boleh diambil.ternakan perlu direhatkan meletakkan air sejuk atau ais untuk mengurangkan sakit.melibatkan permukaan sendi yang mengeluarkan cecair jernih dan berair lebih dari normal. Purulent arthritis (bernanah):.guna phenylbutazone/cortico steriod untuk mengurangkan sakit . . . permukaan sendi dan selaput sinovial. .ternakan menjadi tempang kerana enggan menggunakan kaki (lameness) . dehorning.sebab kemalangan (trauma) .sendi bengkek (satu atau kesemua sekali ) . Tanda-tanda klinikal .kawasan sekeliling sendi bengkak dan panas .sakit apabila disentuh .merah.melalui sistem edaran darah Aetiologi ( Penyebab ) . navel ill. Acute serous arthritis:. .jangkitan dari luka pada tisu-tisu lembu .beri suntikan intra theca (i/t) antibiotik dan cortico steriod (perlu keluarkan sedikit sinovial fluid sebelum memasukan ubat) Purulent arthritis .RADANG SENDI (Arthritis/Joint iII ) Radang pada tisu-tisu yang terlibat dengan sendi.melibatkan navel infection (navel ill) .anorexia.asingkan ternakan terlibat.luka dekat atau dalam sendi .suhu naik jika semua atau lebih dari satu sendi . ekor | yang digigit putus. castration dll.buangkan cecair setiap hari atau buat saliran .melalui edaran darah hasil jangkitan pada ambing susu. .kemalangan (trauma) .keujudan mikro organisma Eischerichia coli Corynebacterium necrophorus Sphaerophorus necrophorus Streptococcus spp. .

beberapa diagnosa:abscess tumour/warts hematoma edema/cyst/vesicle Abscess : bengkak dan mempunayi nanah didalamnya. : Asingkan ternakan yang berpenyakit. : Elakkan stress. : Lantai kandang jangan terlalu keras dan kasar yang akan merosakkan sendi.Pengawalan : Beri rawatan pusat menggunakan iodine (navel ill) : Jangan biar ternakan (anak) berada dalam keadaan yang basah atau lembab yang sesuai untuk pembiakan kuman. ABSCESS Apabila terdapat bengkak (swelling) di badan ternakan. : setempat atau keseluruhan : boleh menyebabkan susu badan naik Rawatan aspirate untuk menentukan benar-benar abscess belah dan keluarkan nanah bersihakan dengan antiseptik letak antibiotik cream Tanda-tanda klinikal bengkak bernanah lembut apabila ditekan mengganggu fungsi biasa ternakan hematoma bengkak mengandungi darah beku dan cecair biasanya bermula dengan accident/trauma .

Selain daripada itu ia boleh mengurangkan kadar pengeluaran serta membataskan penggunaan berbagai jenis rumput-rumput kepada ternakan. Gangguan secara fizikal (Physical disturbance) .kedudukan abomasum yang salah (displace abomansum) . buang melalui surgery galakan aluran darah-sejuk/pana. adhesion. Penyakit kembong ini mengakibatkan kerugian melalui kematian kepada ternakan. Aetiology (sebab-sebab kembong) Sebab utama kejadian kembong adalah apabila kadar gas yang dihasilkan melebihi kadar pengeluaran gas (eructation). Kelebihan gas yang dihasilkan adalah kerana mikro organisma dalam rumen dan juga oleh gangguan secara tidak langsung terhadap pengeluaran gas. Kejadian kembong perut biasanya bertambah dalam pengurusan yang menggunakan baja yang banyak pada pasture dan apabila ternakan makan daun-daun kayu seperti daun ubi dan nangka terlalu banyak.sekatan kepada esophagus (esophageal obstruction) .Rawatan aspirate jika terlalu besar. Gangguan yang terjadi menyebabkan gas yang dihasilkan terkumpul di dalam rumen yang kemudiannya membesar. tumour keras mempunyai ciri-ciri tertentu edema cecair dalam bengkak vesicle cecair KEMBONG ( Bloat / Rumen tympany ) Penyakit kembong belaku apabila didapati pembesaran rumen dan reticulum (perut di bahagian abdomen kiri).terlebih 'froth' dalam rumen . radang perut (gastritis) .abscess. Jenis-jenis penyakit kembong a.

kadar pernafasan bertambah dan ternakan menjadi sesak nafas (dyspnoea) Rawatan Asas utama dalam rawatan kembong adalah untuk mengetahui sebab ianya terjadi.b. Gangguan secara 'biochemical' .terbanyak makan dedak/palm kernel cake (PKC) . Adakah disebabkan oleh penghasilan gas yang terlalu banyak atau terdapat sekatan kepada pengeluaran gas dari rumen.pembesaran bahagian kiri abdomen (para lumbarfossa) . Untuk rawatan.selain dari itu anda juga boleh menggunakan teknik pembedahan seperti 'rumenotomy' untuk mengeluarkan gas. Pertama disebabkan pengeluaran gas yang berlebihan dari yang dikeluarkan dari tubuh ternakan.kurang makan dan minum .selalu duduk dan bangun . . anda perlu:. Dalam penyekit kembong selain dari pengeluaran gas. Kedua. kita dapati penyakit kembong boleh dibahagi kepada dua sebab utama. . Faktor utama adalah masa dan keadaan ternakan jenis makanan keadaan tanah (kandungan zat) Tanda-tanda klinikal .memasukkan tiub perut (stomach tube) melalui mulut untuk mengeluarkan gas yang terdapat dalam rumen.ternakan menjadi resah . disebabkan oleh sekatan kepada pergerakan gas yang dihasilkan secara fizikal.makan daun-daun kayu yang beracun . . .kematian .ternakan berada dalam kesakitan terutama di bahagian abdomen kiri.memberi minyak kelapa (kelapa sawit/minyak masak) dengan tujuan memendakkan buih supaya memberi peluang kepada pengeluaran gas (100-500 ml) .'sensitize' kepada uba-ubat .mengeluarkan gas dengan menggunakan . trocar atau benda-benda tajam di sebelah kiri abdomen (bahagian atas). Jika diperhatikan dengan betul. . Ini disebabkan oleh faktorfaktor pemakanan dan juga terdapat banyak gas 'foam' di dalam rumen. ada juga terdapat buih (foam/frothy material) dan kedua-duanya perlu dikeluarkan untuk menjamin rawatan yang sesuai.ternakan terbaring dalam kesakitan .kerosakan kepada sistem saraf c Gangguan melalui penyakit 'entero toxemia' dan keracunan nitrate.memberi ubat menahan kembong (anti bloat/anti foam agents) seperti Bloat guards yang diberi ke dalam rumen.

Kawasan-kawasan yang basah serta busuk di bahagian badan – pusat. Ini akan mengakibatkan perdarahan (bleeding) dan kerosakan pada bahagian yang terlibat. bahagian-bahagian muka.Pengawalan penyekit kembong Bagi menjamin ternakan yang sehat sepanjang masa anda harus menjalankan beberapa kaedah pengurusan bagi mengawal penyakit kembong. Selain dari itu daun-daun kayu yang dimakan oleh ternakan juga perlu diberi perhatian. Faktor pengurusan yang kurang sesuai. Jangkitan sampingan – secondry bacterial infection . Baka : Baka Zebu (KK. prepuce. tanduk (selepas dehorning). Keadaan tanah yang sesuai dengan zat makanan yang cukup juga membantu dalam pengawalan penyakit kembong. tetek dan mata. d. kawasan dubur dan lain-lain. Berat badan ternakan menurun b. Ia bermula dari muka yang tidak dirawat dengan betul. b. c. Luka-luka cairan serum yang dihasilkan bertindak dengan bacteria dan mengeluarkan bau yang busuk. c. Faktor-faktor pendorong: a. Larva hidup dalam keadaan yang kurang oksigen serta memakan tisu di sekelilingnya. Anda seharusnya memberi pengubatan serta nasihat kepada penternak bagi mengawal penyakit kembong ini LUKA BERULAT ( Maggot Wound/Myiasis/Screw worm infestation) Jangkitan terhadap luka oleh larva-larva Chrysomia bezziana.Kehalusan makanan seperti ini akan mempercepatkan pengeluaran gas serta menghasilkan buih yang banyak. Kurang selera makan. Akibat luka berulat: a. Proses ini mengambil masa antara 48 hingga 72 jam. Jika terlalu banyak akan menyebabkan kembong kerana lebih gas dihasilkan. bibir faraj. Brahman & Kacukan) biasanya lebih tahan dari serangan ini. Anda juga perlu memberi perhatian kepada pembajaan pastura yang terlalu banyak. Anda perlu memerhati agar dedak atau PKC yang diberikan kepada ternakan tidak terlalu halus. Ternakan jadi gelisah kerana gatal d. Selain dari faktor masa dan keadaan sekeliling yang terlalu memberi tekanan (stress) kepada ternakan juga boleh menyebabkan kembong terjadi. Ini akan menyebabkan lalat bertelur dan seterusnya menjadi perinngkat larva. Tempat-tempat yang selalu diserang adalah pusat (navel).

Kematian disebabkan toxaemia Prinsip-prinsip rawatan a. Anak-anak yang baru lahir. Elakkan dari ternakan merempuh pagar duri dengan memberi makanan dan munuman yang secukupnya. g. b. kekurangan zat atau mungkin oleh penyakit yang hanya menyerang pada bahagian kulit (locally) Tanda-tanda klinikal: . Pemeriksaan yang rapi kepada ternakan untuk mengubati luka-luka (2 kali seminggu) Elakkan dari melakukan pembedahan yang tidak perlu. Bunuh ulat dengan menggunakan : negasunt powder coopex healing oil malathion chloroform turpentine 3% hydrogen perixide d. d. Adakan ‘regular dipping’ untuk menghapuskan atau mengurangkan kutu yang boleh menyebabkan ternakan luka akibat gigitan atau gatal-gatal. antibiotik cream dan iodine boleh juga digunakan untuk membantu proses penyembuhan (healing proses) Pengawalan a. sapukan iodine pada kawasan pusat.e. Bersihkan kawasan terlibat dengan air suam (warm water) atau ‘mild antiseptic’ b. Biarkan selama satu hari e. e. *** Gusanex spray hanya merupakan fly repellent (menghalau lalat) tetapi ia tidak membunuh maggots) PENYAKIT KULIT ( Skin diseases) Perubahan kepada kulit ternakan boleh disebabkan oleh penyekit secara keselurohan (generalized disease). c. Keluarkan ulat yang berada di luar dan boleh dilihat c. Ubat0ubat ‘topical’ (setempat) untuk rawatan luka seperti lorexene cream. Pengurusan yang betul dan sesuai. Keluarakan semua ulat-ulat yang sudah mati f. Letakkan semula ubat-ubat jika masih terdapat ulat-ulat yang masih hidup.

mikroskop . Mengeluarkan agen penyebab (causative agent) – allergic. Virus . Prinsip-prinsip rawatan: a.generalized infection .generalies infection . blen – small swelling Scabs – dried exudates Scales – dry expoliation of skin (mengelupas) Excoriation – superficial discountinuty Fissures – crakes which penetrate more deeply usually sub-cut. Fungsi . d. Latar belakang kes : keadaan ternakan lain : kes baru/berulang dan lain-lain. b. b. *** Papiles(pimples) Nodules Nodes solidelevation Vesicles – small swelling (serum/lymph) Bulla.local infection 2. . Buangkan bulu atau kotoran di kulit untuk meletakkan ubat (topical application) Membuat diagnosa yang tepat terhadap penyakit. Contoh-contoh makmal yang boleh diambil adalah: : kikisan kulit (skin scrapping) .Pemeriksaan yang rapi perlu dibuat dengan mera dan meraba bahagian yang terlibat. d. Membuat ‘sensitivity test’ untuk bacteria. e. c. Metazoan parasites Pengkelasan Penyakit Kulit 1. Menghalang kerosakan seterusnya melalui ‘scratching’ (menggaru) dengan menggunakan ubat mengandungi anasthetic.staining . blister. Bakteria 3.arthropods .local infection 4. sejuk Perubahan kepada keadaan kulit atau bulu.Culture : swabs : biopsy a. c. Perubahan kepada kilang peluh/kilang sebum – kering. Perubahan warna kulit/bulu Kenyataan tentang keadaan penyakit : saiz Dalam penyakit (depth) Taburan penyakit Kawasan-kawasan terlibat e.

lumpuh. Anorexia Bahagian kaki dan telinga jadi sejuk Suhu normal atau sub normal tiada pergerakan rumen/usus (atonic) ternakan lemah. lesu coma: terbaring (lateral recumbency) Kematian Tanda-tanda akhir . Boleh berlaku beberapa minggu/bulan selepas beranak. Penyakit allergic. Rawatan ternakan jadi lemah di bahagian kaki rebah/terbaring di bahagian sternum (dada) kepala berpaling kebelakang. Ini adalah kerana kekurangan zat kalsium dan juga magnesium di dalam badan ternakan. MILK FEVER (demam susu / hypocalcaemia / parturient paresis) Keadaan yang berlaku selepas melahirkan anak yang menyebabkan circulatory collapse. Hypocalcaemia (penurunan kadar kalsium dalam badan dari 10mg% kepada antara 3-7%) Penurunan kadar kalsium juga dengan kadar magnesium dalam badan.trauma . Tanda-tanda klinikal. Tanda-tanda di peringkat awal. Lembu jersey lebih susceptible kepada keadaan ini. Agen-agen fizikal . kelaparan atau terlalu sejuk. Biasa berlaku dalam jangka masa 72 jam selepas melahirkan anak yang bermula dengan dystokia/kesusahan melahirkan anak.UV light 6. rebah dan depress. yang banyak mengeluarkan susu (high producers) dan yang mempunyai masalah dalam factor-faktor fisiologikal seperti beranak. Jika terdapat kekurangan kedua-dua keadaan lumpuh dan terbaring akan menjadi lebih serius.5. Keracunan (intoxication) 7. Aetiologi (penyebab) Biasa berlaku pada ternakan yang gemuk (fat).

D (20 –30 million iu) selama 5-7 hari sebelum beranak Reduce stress Susu diperah sampai habis Memberi perhatian yang lebih kepada ternakan yang menghadapi masalah dalam beranak (dystokia). a. i/p) MIFEX – Calcium & Magnesium bersama. subcut. b. jam pertama Jika terdapat ketosis. Memberi tambahan kasium dan magnesium kepada ternakan. Ini akan membolehkan ternakan menggunakan sumber kalsium dari tulang untuk mendapatkan kalsium (kos yang tinggi) Memberi suntikan Vit. Akan terdapat kesan jika rawatan yang diberi sesuai dengan penyakit dalam satu . Memberi kandungan phosphorus yang tinggi bersama kandungan calcium yang rendah dalam makanan.Rawatan awal biasanya akan memberi kesan yang lebih baik. boleh diberi 50% dextrose sebanyak 250-500 ml. Kawalan. KEGUGURAN ( abortion) Penyakit Tanda-tanda klinikal Kadar Keguguran Masa Keguguran Brucellosis ( Brucella abortus) Keguguran 90% 6 bulan Trichormoniasis (Tr. Foetus) Keguguran infertility 5 – 30% 2 – 4 bulan Calcium borogluconate ( secara i/v.

Absidia) 6 – 7% 3 – 7 bulan Kekurangan Zat Bila-bila masa boleh berlaku Faktor-faktor genetik Bila-bila masa boleh berlaku Keracunan (intoxication) Bila-bila masa boleh berlaku Accident / physical injuries Bila-bila masa boleh berlaku Salmonellosis abortion . pomona dan L. hardjo) Abortion Demam 25 – 30% 6 bulan Infectious Bovine rhinotracheitis 25 – 30% 6 bulan Mycoses (Aspergillus.Vibriosis (Camphlobacter Foetus) Infertility abortion prolonged diestrus 5 – 20% 5 – 6 bulan Leptospirosis (L.

: Mengambil contoh serum untuk ujian bagi menentukan status kumpulan ternakan dari sebarang micro organisma. TEMPANG ( Lameness) Ini adalah disebabkan oleh: : Foot rot : arthritis : laminitis : Luka mekanikal – kena paku / kaca. : Asingkan ternakan yang terlibat. . kemalangan dan lain-lain.6 bulan Unknown ( tiada sebab ) Lebih kurang 30% dari kes Cara membuat diagnosa : Mengetahui peringkat bunting (stage of pregnancy) : Mengambil contoh darah ibu dan anak : Menentukan samada anak mati di dalam atau diluar kandungan rahim. : Mengambil contoh uri/fetus/abomasum : Mengambil latar belakang kes tentang lain-lain penyakit dikawasan pergerakan ternakan faktor pengurusan program yang telah dijalankan dikawasan Pengawalan : Mengawal pergerakan ternakan : Memberi ubat pelalian (Vaccination) yang sesuai.

cecair jernih (berhingus) atau seterusnya menjadi kuning apabila dijangkiti kuman. jenis kuman atau keadaan yang terlibat dan juga kekuatan kuman terlibat. Pneumonia juga boleh menyebabkan 'secondry infection' dan menjadikan keadaan lebih komplek. Ini adalah 'aspiration pneumonia' yang disebabkan oleh faktor pengurusan. partikel-partikel kecil biasanya memasuki rongga hidung dan terus ke paruparu. Bagi bakteria pneumonia pula. batuk. bahan-bahan kimia dan faktor fizikal. Debu-debu. Satu lagi sebab pneumonia adalah kerana kecuaian kita. batuk untuk mengeluarkan bahan asing atau bersin serta lain-lain cara ketahana Tanda-tanda klinikal: Pernafasan cepat dan ringkas. Jangkitan: Kejadian pneumonia biasanya bergantung kepada keadaan ternakan. Kulat-kulat (fungsi) juga boleh menyebabkan pneumonia. . bakteria-bakteria yang biasanya terlibat adalah: Pasteurella multocida Pasteurella haemolytica Klebsiella spp Streptococcus spp Pseudomonas pseudomallei Corynebacterium spp Parasit juga boleh menyebabkan pneumonia. Dictyocaulus viviparus (lung eorm) Enzootic pneumonia biasanya berlaku kepada anak-anak lembu yang dikumpulkan bersama. bunyi pernafasan yang tidak normal dan juga toxemia jika keadaan tersebut disebabkan oleh bakteria. fungsi. Aspergillus. parasit metazoan. Blastomyces. Cyptococcus. Aetiologi: Pneumonia boleh disebabkan oleh jankitan virus.Pneumonia ( Radangan paru-paru ) Pneumonia atau radangan paru-paru adalah radangan yang berlaku kepada parenchyma paru-paru dan bronchioles. Ternakan akan menunjukkan tindak balas seperti mengeluarkan mucus. bakteria. Coccidioides. Viral pneumonia biasanya berlaku di kalangan anakanak lembu. Tanda-tanda umum yang boleh dilihat adalah kadar pernafasan yang cepat. Histoplasma.

Sesak nafas Batuk Bersin Nasal discharged Demam (fever) Anorexia Lemah secara keselurohan Kurus Boleh mengakibatkan 'secondry infection' Pyrexia Diagnosa: Diagnosa dibuat pemeriksaan klinikal .fungi) Rawatan: Untuk bakteria .latar belakang kes (chronic .tanda-tanda klinikal .dengar bahagian paru-paru .

guna broad spectrum antibiotik dihydrostreptomcin & penicillin sulphonimide..tiada rawatan yang benar-benar effective Tylosin * Amphotericin Aspiration pneumonia .Antibiotik beri rehat dan diam galak batuk Kawalan: Prevent stress Prevent contact with effected animals Perumahan yang baik beri colostrum selepas dilahirkan kumpulkan mengikut umur rawat tanda-tanda awal.asingkan lembu terlibat. . Untuk fungi .

Sample serum ibu diperlukan untuk pemeriksaan serologi. 2. Kumpulkan data berkenaan tersebut. Coli.4 minggu) eg. abortion. malnutrition . Leptospira pomona/harjo. prolong gestation. c. 3. 5.Penyakit-penyakit Anak Penyakit Perintal ( perintal diseases) 1. colibacillosis. E. Anggaran berat badan anak penting. injury to skeleton or soft tissues. Penyiasatan dalam kematian anak (neonatal death) 1. Penyakit fetal (fetal diseases) Penyakit fetus semasa berada dalam uterus eg. 2. congenital defect. Salmonella dan Rotavirus. white muscle disease. Hantar tisu anak dan placenta ke Makmal untuk pemeriksaan. Pemeriksaan pathological dan microbilogical seperti Brucella abortus. Delayed post natal disease (2-7 hari) eg. Early post natal disease (jangkamasa 48 jam) eg. Tentukan ibu mengeluarkan susu. ditinggalkan ibu. Latar belakang kes yang cukup rapi serta dengan keadaan penyakit 3. Tentukan anak itu mati di dalam atau di luar uterus. entero toxaemia. Lakukan post mortem terhadap anak yang mati. Tentukan masa bunting untuk menentukan keadaan bukan keguguran. Late post natal disease (1 . starvation. colibacillosis. b. colibacillosis. 6. Semasa melahirkan anak (parturient diseases) -dystokia. .poor milking hypothermia due to expose to cold. 4. fetal death. Buat penyiasatan terhadap pengurusan ternakan. navel infection. Post natal disease (selepas dilahirkan) a.

uri (placenta) akan dikeluarkan selepas melahirkan anak.Pada keadaan biasa.92 jam. ia digelar Retained placenta ( lekat uri ). Anda juga boleh memberi ‘passaries’ ( compron/bolus) sahaja dan lihat perkembangan ternakan. ia digelar Retained placenta (lekat uri). makanan dan minuman yang bersih serta menentukan keadaan suhu ternakan. biasa berdarah Klinikal dan bau busuk selepas keguguran atau melahirkan anak. Passaries juga perlu diberi. Tanda-tanda klinikal: Uri tidak dikeluarkan selepas 48 jam uri tergantung. Uri dikeluarkan dalam masa 24 jam. masukkan passaries dan beri antibiotik secara sistematik. biasa berdarah dan bau busuk selepas keguguran atau melahirkan anak RETAINED PLACENTA (Lekat uri) Pada keadaan biasa uri (plecenta) akan dikeluarkan selepas melahirkan anak. Jika tidak dikeluarkan dalam masa 48 jam – 92 jam. Masukkan passaries serta memberi antibiotik secara sistematik - - - METRITIS/ENDOMETRITIS/PYOMETRA . keguguran ( abortion ). jangkitan penyakit secara 'inherited' (faktor genetik). keguguran (abortion). Tentukan ternakan mendapat rehat yang cukup. KMnO 4 Acriflavin (1:1000) Cuba menarik uri dengan memicit cotyledon. Retained plecenta boleh berlaku disebabkan oleh kesusahan semasa melahirkan anak ( dystokia ). Anda boleh bersihkan uterus dengan menggunakan anti septic. Jika kita mula menarik keluar uri besar kemungkinan semasa melahirkan anak seterusnya perkara yang sama akan berlaku semula. Uri dikeluarkan dalam masa 24 jam. Rawatan : Rawatan yang paling sesuai sekali adalah tiada rawatan. Anda boleh cuba menarik uri perlahan-lahan dan jangan sampai berdarah dan memotong uri yang terkeluar. Retained placenta boleh berlaku disebabkan oleh kesusahan semasa melahirkan anak (dystokia). jangkitan penyakit secara ‘inherited’ ( factor genetic ). Anda boleh menarik uri. Jika tidak dikeluarkan dalam jangkamasa 48 jam . Tanda-tanda : Uri tidak dikeluarkan dalam masa 48 jam uri tergantung.

Tanda-tanda klinikal : : Anestrus : Terdapat nanah (pus) dalam rahim ( melalui pemeriksaan rectal ) Rawatan : : Memberi suntikan diethyltisboestrol ( 15-50mg ) untuk mengeluarkan nanah. Aetiologi ( penyebab ) : Masaalah dalam proses melahirkan anak ( dystokia ) : Masaalah dalam pembiakan. : Membersih rahim dengan antiseptik.Radangan pada cerviks. : Memberi suntikan antibiotik secara sistematik .Radangan pada uterus (rahim) Endometritis . Pyometra Radangan pada mucosa rahim yang menyebabkan pertambahan nanah ( accumulation of pus ) dalam rahim yang tertutup. Rawatan : : Memberi intra yterine pessaries – antibiotik/antibakteria. Aeitologi ( penyebab ) : Jangkitan selepas beranak/ jangkitan pada rahim akibat lekat uri yang tidak dirawat. : Membersihkan rahim denga antiseptik. : memberi intra uterine pessaries. : Dalam kes lekat uri ( retain placenta ) Tanda-tanda Klinikal : : Keluar cecair yang bernanah dan berdarah dari rahim. : Suhu badan naik.Radangan pada selaput yang melindungi rahim uterus ) Cervisitis .Metritis .

dettol.jika terdapat nanah. terramycin dll. Ini akan menyebabkan pembiakan kuman di kawasan luka tersebut.balut kawasan terlibat (bandage) -tukar balut setiap hari serta teliti keberkesanan rawatan . merah & sakit bila disentuh : Tempang : anorexia : demam : barat badan menurun : pengeluaran susu menurun : toxaemia dan seterusnya rebah dan kematian Cara membuat diagnosa : dari latar belakang kes : dari pemeriksaan klinikal Rawatan: : Bersihkan kawasan terlibat dengan menggunakan antiseptik yang sesuai eg. : mungkin melibatkan lebih dari satu kaki : terdapat cairan di kawasan nekrotik : bengkak. formalin 2% atau foot aerosol (spray) .buang bahagian yang nekrotik dan kulit yang sudah mati . : Beri antibiotik/antibakterial secara sistemik eg. Agent Aetiologi (Penyebab) : Kerosakan kulit. buat aliran untuk mengeluarkannya. : Rawatan setempat . bahagian kuku atau luka yang menyebabkan oleh benda-benda tajam.Foot Rot ( Interdigital necrobacillosis) Penyakit radang kuku atau foot rot adalah suatu jankitan necrotic yang melibatkan kulit dan tisu-tisu lembu di bahagian kuku. acriflavin dll. . savlon.letak/sapu kawasan denganlarutan copper sulphate 5%. Fusobacterium necrophorum (Sphaerophorus necrophorous) Tanda-tanda klinikal : nekrotik di kawasan kulit/kuku. sulphanimides.bersihkan tempat .

Ini adalah kerana kawasan tersebut sentiasa terdedah kepada kotoran najis dan alam sekeliling. : Keguguran (7 bulan) : Bagi anak. Muntah (Vomiting) Kerosakan motor yang komplek yang melibatkan sistem penghadaman. air kencing VD. Keadaan ini jarang berlaku pada ruminan yang mempunyai fungsi yang tertentu bagi mengunyah semula makanan Leptospirosis Agen Penyebab : Leptospira pomona : Leptospira hardjo : Leptospira icterohaemorrhagine Punca jangkitan : secara langsung melalui gigitan. : melalui vektor-kutu.Pengawalan : gunakan foot bath (copper sulphate 5%) satu atau dua kali sehari. Tanda-tanda klinikal : Septicaemia : Hemolytic icterus (jaundice) : Haemoglobinuria : Anaemia : Demam : Inappaetance : Dyspnoea Pengeluaran susu turun : Perubahan warna susu (kuning kemerahan) dan pekat tanpa tanda-tanda bengkak. menelan dan menghidu organisma. Cara membuat dianosa : mengambil paired serum( selang 2 minggau) : Culture dalam media : Menghantar 'aborted fetus' : Tanda-tanda klinikal (ketiadaan bengkak pada ambing susu walaupun terdapat . anorexia dan kematian. makanan yang tercemar oleh organisma. : secara tidak langsung melalui tanah. jaundice. Ianya merupakan mekanisma keselamatan bagi ternakan yang bergerak secara anti-peristalsis untuk mengeluarkan bahan-bahan lebihan atau toxin. haemoglobinuria. : perhatian yang lebih terhadap tanda-tanda klinikal ternakan kerana ternakan yang terkena foot rot akan merosot keadaan dengan cepat sekali. demam panas.

Mycoides Punca jangkitan : Menghidu rengisan dari ternakan berpenyakit (jangkitan terus) Tanda-tanda klinikal.5oC : Anorexia dan pergerakan rumen terhenti : Kesusahan untuk bernafas : Kadar pernafasan singkat dan cepat. : Kulit jadi kering dan kusut. Agen Penyebab : Mycoplasma mycoides var.Kebersihan . : Batuk (mengeluarkan rengisan) : berat badan menurun : Cecair yang pekat keluar dari mulut dan hidung. Post Mortem . tylosin tartrate (10 mg/kg) boleh digunakan.dihydro streptomycin . Rawatan : Rawatan supportive untuk anaemia -blood transfusion (i/v) : Antibiotik .sumber minuman .tetracycline Kawalan : Vaccination (bacteria) : Pengurusan . ternakan rebah dan kematian dalam beberapa jam.asingkan lembu/babi .pergerakan ternakan CONTAGIOUS BOVINE PLEUROPNEUMONTA (CBBP) Contagious bovine pleuro pneumonia adalah suatu penyakit yang senang berjangkit dan mengakibatkan kerugian besar. kesusuhan untuk bernafas. Mempunyai ciri-ciri jangkitan septicaemia dalam paru-paru yang serius dan pleurisy. Rawatan : Rawatan tidak berapa sesuai dan biasanya ternakan dihapuskan : Sulphadimine. : Masa incubation 3-6 minggu (6 bulan) : suhu naik 41. : Keadaan semakin teruk. : Memeriks air kencing untuk Leptospira.perubahan pada warna dan keadaan susu.

Agen penyebab : Pseudomonus Pseudomallei (from negatif rod) Punca jangkitan : Dari makanan / minuman / tanah Tanda-tanda klinikal : Ternakan jadi lemah. : Membuat complement fixation test (CFT) atas serum. hati dan nodus limfa. kambing. swab. babi dan kadangkala lembu. biri-biri. Rawatan : Tiada rawatan dicadangkan kerana merbahaya kepada manusia.paru-paru. paru-paru ternakan. kuda. ternakan yang berpenyakit harus dihapuskan. : Menjaga kebersihan kawasan / kandang : Vaccination ( veksin yang dilemahkan) : Mengawal pergerakan ternakan. : Membuat ujian bacteriology dan histology dari nasal.tebal : Pleuritis Cara membuat dianosa : Dari latar belakang kes. Pengawalan : Dikawasan yang belum pernah kena penyakit. spleen.: Terdapat cecair yang pekat dan berwarna kuning dalam rongga thorax (sampai 10 liters) Septa interlobular . tempang : Batuk dan kesusahan bernafas : Cecair pekat warna kuning keluar dari hidung : Kematian : Keguguran boleh berlaku Cara membuat diagnosa : Dari pengenalan organisma dalam cecair atau serum (CFT) : Multiple abcess in organ . tanda-tanda klinikal dan post mortem. MELIOIDOSIS Penyakit yang menyerang manusia. : Organisma sensitif kepada tetracycline dan kanamycin Pengawalan . Menyebabkan kematian kepada manusia.

neutralize toxin. : Spasm dan kematian.: Tiada veksin yang berkesan : Faktor kebersihan : Menghapuskan ternakan berpenyakit dengan membakar TETANUS (LOCKJAW) Penyakit berjangkit yang melibatkan semua ternakan dan manusia dengan ciri-ciri hyperaesthesia. . najis. leher menegang. : Kalau disentuh akan menyebabkan pergerakan yang lebih (hyperaesthesia).43oC. Toxemia disebabkan oleh neuro dari tisu yang dijangkiti oleh clostridium tetani. kesusahan untuk mengunyah / makan. tetany dan convulsion. : Kaki tegang dan lurus. lock jaw. Agen penyebab Clostridium tetani . : Suhu naik 42 . relax otot untuk mengembalikan keadaan pernafasan. Tanda-tanda klinikal : Masa incubation .toxin yang dihasilkan Punca jangkitan : Melalui luka. castration dan docking. : Prolapse of third eye lid. bermula di bahagian kepala.10 . Diagnosa : Dari tanda-tanda klinikal dan latar belakang kes cultralize dari tempat jangkitan Rawatan : Objektif rawatan adalah untuk menghapuskan organisma.14 hari : Keadaan otot bertambah tegang.

Rawatan : Antibiotik (spray atau eye cream) 1% oxytetracycline Sodium bromide eye oitment (0. : Bersihkan kawasan luka dengan antiseptik. : Kalau sembuh. Pengawalan: : Kebersihan semasa membuat program pengurusan seperti. : Suntikan antibiotik spektrum luas (penicillin.1%) 10% larutan zinc sulphate penicillin.0 mg/kg berat badan secara i/m : Simpan ternakan dalam tempat gelap.000 iu/12 jam). brood spectrum antibiotik) : Relax otot (Chlorpromasine) . imminity terbentuk sampai 2 tahun. : Kadar kematian (mortality) rendah tetapi morbidity (kejadian) sampai 50%.1.2/3 suntikan 1 .CONJUNCTIVITIS (PINK EYE) Agen penyebab Moraxella boris (gram negatif) Punca jangkitan : Dari rengisan atau debu atau vektor : Biasa dalam keadaan kering Tanda-tanda klinikal : Conjuctivitis : Lacrimation (mata berair) : Cornea opacity.2 bulan 3 .5 .1 .sertamerta 2 . bleharospasm : Luka susperficial dalam mata. dehorning dan lain-lain. : Suntikan tetanus toxoid (immunity) . castration.8 bulan INFECTIOUS KERATO . chlocompherical Dermatophilosis .: Suntikan anti-tixin (300.

actinous .Jangkitan kulit ternakan yang disebabkan oleh bacteria Dermatophilus Congolensis (Mysoti dermatitis) .active .actinomycetc .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->