DIARRHOEA Diarrhoea adalah suatu gejala abnormal yang boleh berlaku kepada sisitem penghadaman.

Najis yang dikeluarkan kelihatan lembik atau cair serta mempunyai bau yang berlainan. Ini disebabkan oleh pergerakan peristalsis yang lebih cepat dari normal. Cara ternakan mengeluarkan najis juga abnormal dan ini boleh dijadikan kriteria untuk mendapat diagnosa tentang penyakit. Pergerakan peristalsis yang cepat (hyperperistalsis) akan membawa mucosa usus, darah, cecair atau makanan ternakan bersama najis yang akan membantu anda membuat diagnosa. Diarrhoea adalah suatu keadaan yang dihasilkan oleh penyakit atau agen penyebab yang tertentu. Akibat dari keadaan itu, ernakan akan kekurangan air, tenaga, menjadi lemah dan boleh membawa kematian kepada ternakan. Aetiologi ( Penyebab )

-Pengurusan - Makan terlebih - Kebersihan susu, alatan, pekerja - Bancuhan susu yang tidak sesuai - Makan yang tidak sesuai. - Parasit - Cacing - Kekurangan zat makanan - copper dan cobalt - Bahan-bahan kimia - keracunan - Agen fizikal - Penyakit - Bakteria - Virus - Fungus - Protozoa Tanda-tanda klinikal - Berak cair (diarrhoea) - kerosakan dalam penyerapan - dehydration ( kekurangan air) - Sakit di bahagian abdoman - Septocaemia, toxaemia - pyrexia (susu naik) - lemah dan lesu - anorexia (kurang selera)

- berat badan berkurangan - kematian jika tidak diberi rawatan yang sesuai Perubahan kepada najis - Keadaan najis - cair, lembek dan keras - bau yang berlainan - perubahan warna najis - merah, hitam, kuning, putih, hijau, coklat dll. ** Jika diarrhoea disebabkan oleh faktor pengurusan tiada terdapat perubahan suhu. Sebaliknya jika disebabkan oleh mikro organisma maka akan terdapat perubahan suhu. Cara membuat diagnosa: - penelitian tentang latar belakang kes serta pemeriksaan klinikal yang rapi terhadap ternakan. - keadaan perubahan kepada najis - mengambil contoh yang sesuai seperti calitan najis, kikisan rektal (rectal pinch), najis, serum dan sumber makanan. - Kaitan perubahan suhu dengan keadaan diarrhoea. Rawatan Prinsip rawatan diarrhoea:- membunuh serta mengawal agen penyebab - menggantikan air serta electrolyte yang telah hilang - mengasingkan ternakan terlibat serta menukar cara pengurusan terutama tentang pemakanan. - Memberi ubat untuk menghalang pengeluaran mucosa serta mengurangkan pergerakan usus - Penggunaan antibiotik yang sesuai untuk membunuh serta mengawal pembiakan organisma - Penggunaan ubat membunuh cacing (anthelminthes) atau ubat pembunuh protozoa (coccidiostat) yang sesuai. - Pemberian cecair dan electrolyte yang sesuai dengan kadar yang betul dengan keadaan dehydration. - Ubat-ubat boleh diberi melalui mulut, suntikan subcut atau i/v untuk tambahan cecair dan secara i/m untuk antibiotik. - Memberi metabolic stimulant atau heamatinic untuk menembalikan selera makan ternakan. Pengawalan - Mengawal ternakan /orang/kenderaan keluar masuk ke kawasan anda; - Memberi suntikan pelalian (vaccination) yang sesuai (salmonella vaccine, rotairus/coronavirus/E.coli vaccine dan lain-lain. - Meletakkan ternakan yang sama umur setempat' - Membersihkan kandang dengan disinfectant yang sesuai serta berkesan; - Faktor pengurusan: - Pemberian susu yang sesuai. - masa pemberian susu yang sesuai - kebersihan alat yang digunakan. - air yang bersih - asingkan ternakan yang sakit

tanda-tanda keseluruhan . .Pemeriksaan klinikal . tiada perubahan yang nyata kepada susu. .tanda-tanda klinikal yang nyata (strip cup . peracute mastitis b. diambing susu (tetek) .bertukar warna .bengkak . acute mastitis c.sakit bila disentuh .kematian . chonic mastitis e.bacteriology (culture untuk mengetahui agen penyebab.anorexia .cell count (inflamatory reaction) .untuk subklinikal mastitis.Perubahan warna/keadaan/bau) .panas . Ujian-ujian yang boleh dilakukan dimakmal: Susu .keras . Penyakit hanya boleh dikenal melalui . sub klinikal mastitis .Rawatan awal untuk diarrhoea serta mengetahui agen penyebab dengan secepat mungkin RADANG AMBING SUSU ( Matitis) Tanda-tanda klinikal .merah .Merasa dan meraba ambing susu .pemeriksaan serum (clinikal pathology) Cara membuat dianosa .milk ring test serum .dalam keadaan acute / subacute biasanya tanda-tanda klinikal adalah setempat.severe depression .keadaan .rebah dan terbaring .pekat/merah .Membuat california rapid mastitis test (CNRT /CMT RMT) untuk mengira sel leukocytes dalam susu.kuning/merah .bau .Pemberian ubat pembunuh cacing dengan cara yang berprogram yang sistematik.fungsi terganggu (pengeluaran menurun) .. Subacute mastitis d.Keadaan mastitis boleh dibahagikepada beberapa bahagian: a.demam (pyrexia) .perubahan kepada susu .

Perlu dikaitkan perubahan suhu badan untuk menentukan keadaan mastitis hanya setempat atau sistemik.semasa rawatan susu mesti diperah setiap hari. mastalone dan lain-lain) . . Oleh kerana tiap-tiap satu tetek tidak berhubung antara satu dengan yang lain maka punca jangkitan utama adalah sentuhan dari pekerja/alatan yang digunakan untuk memerah serta kehadiran mikro oranisma Untuk rawatan . mamiject.masukkan intra mammary infusion (antibiotik seperti orbenin LA. : Rawatan lembu kering perlu diberi kepada lembu yang telah kering sebelum dilepaskan untuk pembiakan seterusnya. Tujuan air suam digunakan adalah untuk membantu dalam pengaliran darah yang boleh menambah pengeluaran susu. . . Pengawalan : Kebesihan pemerah/peralatan/ternakan sebelum dan selepas memerah : Susu mesti diperah sampai habis tetapi tidak kuat atau lama sehingga merosakkan ambing susu.bersihkan kawasan terlibat menggunakan air suam bersama antiseptik. . . .Rawatan Rawatan mastitis bergantung kepada keadaan mastitis dan bilangan tetek yang terlibat. : Kurangkan stress kepada ternakan. diproca.7 hari kemudian.perah susu ditetek yang terlibah/semua tetek sehingga habis.Jika hanya satu tetek (teat yang terlibat biasanya tiada perubahan pada suhu badan. Antiseptik pula untuk membunuh atau menghalang pembiakan kuman di kawasan ambing susu.rawatan diberi selama 3 .selepas rawatan mesti juga diperah tetapi masih belum boleh diminum sebelum 6 . : Asingkan ternakan yang terkena mastitis dan beri rawatansecara individu : Mastitis merupakan suatu penyakit yang dihasilkan oleh cara pengurusan yang kurang baik serta kebersihan yang tidak dijaga dengan betul. .rawatan secara sistemik diberi jika perlu dengan menggunakan antibiotik yang sesuai serta berkesan bersama infusion yang diberi. .5 hari bergantung kepada tindakbalas ternakan. .bersihkan semula menggunakan air suam bersama antiseptik tadi.

ternakan menjadi tempang kerana enggan menggunakan kaki (lameness) . staphlococcus spp. Contoh-contoh yang boleh diambil.anorexia.melalui sistem edaran darah Aetiologi ( Penyebab ) .kawasan sekeliling sendi bengkak dan panas .jika sendi terlalu bengkak.suhu naik jika semua atau lebih dari satu sendi .RADANG SENDI (Arthritis/Joint iII ) Radang pada tisu-tisu yang terlibat dengan sendi. Tanda-tanda klinikal . Purulent arthritis (bernanah):. . dehorning. : Swab dari sendi Rawatan : Acute serous arthritis .kemalangan (trauma) .guna phenylbutazone/cortico steriod untuk mengurangkan sakit .melibatkan navel infection (navel ill) . bengkak dan panas. .sakit apabila disentuh . .sebab kemalangan (trauma) .beri suntikan intra theca (i/t) antibiotik dan cortico steriod (perlu keluarkan sedikit sinovial fluid sebelum memasukan ubat) Purulent arthritis .penurunan berat badan .jangkitan dari luka pada tisu-tisu lembu .ubat antibiotik/antibakterial secara sistematik dan setempat (local). .ternakan perlu direhatkan meletakkan air sejuk atau ais untuk mengurangkan sakit.melalui edaran darah hasil jangkitan pada ambing susu.melibatkan permukaan sendi yang mengeluarkan cecair jernih dan berair lebih dari normal. .buangkan cecair setiap hari atau buat saliran .asingkan ternakan terlibat. ekor | yang digigit putus.selaput sinovial .luka dekat atau dalam sendi . . castration dll. Acute serous arthritis:.sendi bengkek (satu atau kesemua sekali ) . navel ill. keluarkan cecair dengan cara 'strile'.keujudan mikro organisma Eischerichia coli Corynebacterium necrophorus Sphaerophorus necrophorus Streptococcus spp. permukaan sendi dan selaput sinovial.merah.

: setempat atau keseluruhan : boleh menyebabkan susu badan naik Rawatan aspirate untuk menentukan benar-benar abscess belah dan keluarkan nanah bersihakan dengan antiseptik letak antibiotik cream Tanda-tanda klinikal bengkak bernanah lembut apabila ditekan mengganggu fungsi biasa ternakan hematoma bengkak mengandungi darah beku dan cecair biasanya bermula dengan accident/trauma . ABSCESS Apabila terdapat bengkak (swelling) di badan ternakan. : Elakkan stress.Pengawalan : Beri rawatan pusat menggunakan iodine (navel ill) : Jangan biar ternakan (anak) berada dalam keadaan yang basah atau lembab yang sesuai untuk pembiakan kuman. : Asingkan ternakan yang berpenyakit. beberapa diagnosa:abscess tumour/warts hematoma edema/cyst/vesicle Abscess : bengkak dan mempunayi nanah didalamnya. : Lantai kandang jangan terlalu keras dan kasar yang akan merosakkan sendi.

kedudukan abomasum yang salah (displace abomansum) . Selain daripada itu ia boleh mengurangkan kadar pengeluaran serta membataskan penggunaan berbagai jenis rumput-rumput kepada ternakan. buang melalui surgery galakan aluran darah-sejuk/pana. adhesion.Rawatan aspirate jika terlalu besar. radang perut (gastritis) . tumour keras mempunyai ciri-ciri tertentu edema cecair dalam bengkak vesicle cecair KEMBONG ( Bloat / Rumen tympany ) Penyakit kembong belaku apabila didapati pembesaran rumen dan reticulum (perut di bahagian abdomen kiri). Penyakit kembong ini mengakibatkan kerugian melalui kematian kepada ternakan. Jenis-jenis penyakit kembong a. Gangguan yang terjadi menyebabkan gas yang dihasilkan terkumpul di dalam rumen yang kemudiannya membesar. Aetiology (sebab-sebab kembong) Sebab utama kejadian kembong adalah apabila kadar gas yang dihasilkan melebihi kadar pengeluaran gas (eructation). Kelebihan gas yang dihasilkan adalah kerana mikro organisma dalam rumen dan juga oleh gangguan secara tidak langsung terhadap pengeluaran gas. Kejadian kembong perut biasanya bertambah dalam pengurusan yang menggunakan baja yang banyak pada pasture dan apabila ternakan makan daun-daun kayu seperti daun ubi dan nangka terlalu banyak.abscess.terlebih 'froth' dalam rumen .sekatan kepada esophagus (esophageal obstruction) . Gangguan secara fizikal (Physical disturbance) .

trocar atau benda-benda tajam di sebelah kiri abdomen (bahagian atas).ternakan berada dalam kesakitan terutama di bahagian abdomen kiri.terbanyak makan dedak/palm kernel cake (PKC) .kadar pernafasan bertambah dan ternakan menjadi sesak nafas (dyspnoea) Rawatan Asas utama dalam rawatan kembong adalah untuk mengetahui sebab ianya terjadi. Dalam penyekit kembong selain dari pengeluaran gas. .selalu duduk dan bangun .memberi ubat menahan kembong (anti bloat/anti foam agents) seperti Bloat guards yang diberi ke dalam rumen. Gangguan secara 'biochemical' . ada juga terdapat buih (foam/frothy material) dan kedua-duanya perlu dikeluarkan untuk menjamin rawatan yang sesuai. .'sensitize' kepada uba-ubat . Ini disebabkan oleh faktorfaktor pemakanan dan juga terdapat banyak gas 'foam' di dalam rumen. Adakah disebabkan oleh penghasilan gas yang terlalu banyak atau terdapat sekatan kepada pengeluaran gas dari rumen.ternakan terbaring dalam kesakitan .kerosakan kepada sistem saraf c Gangguan melalui penyakit 'entero toxemia' dan keracunan nitrate. Jika diperhatikan dengan betul. . Pertama disebabkan pengeluaran gas yang berlebihan dari yang dikeluarkan dari tubuh ternakan. Kedua. Faktor utama adalah masa dan keadaan ternakan jenis makanan keadaan tanah (kandungan zat) Tanda-tanda klinikal . .mengeluarkan gas dengan menggunakan . Untuk rawatan.memberi minyak kelapa (kelapa sawit/minyak masak) dengan tujuan memendakkan buih supaya memberi peluang kepada pengeluaran gas (100-500 ml) . disebabkan oleh sekatan kepada pergerakan gas yang dihasilkan secara fizikal.kematian . anda perlu:.selain dari itu anda juga boleh menggunakan teknik pembedahan seperti 'rumenotomy' untuk mengeluarkan gas.b. . kita dapati penyakit kembong boleh dibahagi kepada dua sebab utama.makan daun-daun kayu yang beracun .kurang makan dan minum .ternakan menjadi resah .pembesaran bahagian kiri abdomen (para lumbarfossa) .memasukkan tiub perut (stomach tube) melalui mulut untuk mengeluarkan gas yang terdapat dalam rumen.

Faktor pengurusan yang kurang sesuai. Brahman & Kacukan) biasanya lebih tahan dari serangan ini. Tempat-tempat yang selalu diserang adalah pusat (navel). Anda seharusnya memberi pengubatan serta nasihat kepada penternak bagi mengawal penyakit kembong ini LUKA BERULAT ( Maggot Wound/Myiasis/Screw worm infestation) Jangkitan terhadap luka oleh larva-larva Chrysomia bezziana. Akibat luka berulat: a. Ia bermula dari muka yang tidak dirawat dengan betul. Ternakan jadi gelisah kerana gatal d. Proses ini mengambil masa antara 48 hingga 72 jam. Ini akan mengakibatkan perdarahan (bleeding) dan kerosakan pada bahagian yang terlibat. d. c. prepuce. Larva hidup dalam keadaan yang kurang oksigen serta memakan tisu di sekelilingnya. Keadaan tanah yang sesuai dengan zat makanan yang cukup juga membantu dalam pengawalan penyakit kembong. Berat badan ternakan menurun b. Kurang selera makan. Selain dari faktor masa dan keadaan sekeliling yang terlalu memberi tekanan (stress) kepada ternakan juga boleh menyebabkan kembong terjadi. Jika terlalu banyak akan menyebabkan kembong kerana lebih gas dihasilkan. c. Luka-luka cairan serum yang dihasilkan bertindak dengan bacteria dan mengeluarkan bau yang busuk. bahagian-bahagian muka. Jangkitan sampingan – secondry bacterial infection . bibir faraj. Faktor-faktor pendorong: a. b. Baka : Baka Zebu (KK. tetek dan mata. tanduk (selepas dehorning). Kawasan-kawasan yang basah serta busuk di bahagian badan – pusat. kawasan dubur dan lain-lain. Selain dari itu daun-daun kayu yang dimakan oleh ternakan juga perlu diberi perhatian. Anda juga perlu memberi perhatian kepada pembajaan pastura yang terlalu banyak. Ini akan menyebabkan lalat bertelur dan seterusnya menjadi perinngkat larva.Pengawalan penyekit kembong Bagi menjamin ternakan yang sehat sepanjang masa anda harus menjalankan beberapa kaedah pengurusan bagi mengawal penyakit kembong. Anda perlu memerhati agar dedak atau PKC yang diberikan kepada ternakan tidak terlalu halus.Kehalusan makanan seperti ini akan mempercepatkan pengeluaran gas serta menghasilkan buih yang banyak.

Letakkan semula ubat-ubat jika masih terdapat ulat-ulat yang masih hidup. sapukan iodine pada kawasan pusat. Ubat0ubat ‘topical’ (setempat) untuk rawatan luka seperti lorexene cream. Bersihkan kawasan terlibat dengan air suam (warm water) atau ‘mild antiseptic’ b. Kematian disebabkan toxaemia Prinsip-prinsip rawatan a. Anak-anak yang baru lahir. antibiotik cream dan iodine boleh juga digunakan untuk membantu proses penyembuhan (healing proses) Pengawalan a. e. Pemeriksaan yang rapi kepada ternakan untuk mengubati luka-luka (2 kali seminggu) Elakkan dari melakukan pembedahan yang tidak perlu. Biarkan selama satu hari e. Elakkan dari ternakan merempuh pagar duri dengan memberi makanan dan munuman yang secukupnya. *** Gusanex spray hanya merupakan fly repellent (menghalau lalat) tetapi ia tidak membunuh maggots) PENYAKIT KULIT ( Skin diseases) Perubahan kepada kulit ternakan boleh disebabkan oleh penyekit secara keselurohan (generalized disease). d. Keluarakan semua ulat-ulat yang sudah mati f. g. Adakan ‘regular dipping’ untuk menghapuskan atau mengurangkan kutu yang boleh menyebabkan ternakan luka akibat gigitan atau gatal-gatal. Keluarkan ulat yang berada di luar dan boleh dilihat c. kekurangan zat atau mungkin oleh penyakit yang hanya menyerang pada bahagian kulit (locally) Tanda-tanda klinikal: . Bunuh ulat dengan menggunakan : negasunt powder coopex healing oil malathion chloroform turpentine 3% hydrogen perixide d. Pengurusan yang betul dan sesuai. b.e. c.

b. Virus . Prinsip-prinsip rawatan: a. . e. Membuat ‘sensitivity test’ untuk bacteria. d.Culture : swabs : biopsy a. blen – small swelling Scabs – dried exudates Scales – dry expoliation of skin (mengelupas) Excoriation – superficial discountinuty Fissures – crakes which penetrate more deeply usually sub-cut.generalized infection .local infection 2. Perubahan kepada kilang peluh/kilang sebum – kering.staining . Contoh-contoh makmal yang boleh diambil adalah: : kikisan kulit (skin scrapping) . Mengeluarkan agen penyebab (causative agent) – allergic.arthropods . Metazoan parasites Pengkelasan Penyakit Kulit 1. *** Papiles(pimples) Nodules Nodes solidelevation Vesicles – small swelling (serum/lymph) Bulla. Fungsi . Latar belakang kes : keadaan ternakan lain : kes baru/berulang dan lain-lain.mikroskop . Buangkan bulu atau kotoran di kulit untuk meletakkan ubat (topical application) Membuat diagnosa yang tepat terhadap penyakit.Pemeriksaan yang rapi perlu dibuat dengan mera dan meraba bahagian yang terlibat. c. d. Menghalang kerosakan seterusnya melalui ‘scratching’ (menggaru) dengan menggunakan ubat mengandungi anasthetic. Bakteria 3. Perubahan warna kulit/bulu Kenyataan tentang keadaan penyakit : saiz Dalam penyakit (depth) Taburan penyakit Kawasan-kawasan terlibat e. sejuk Perubahan kepada keadaan kulit atau bulu.local infection 4. c.generalies infection . b. blister.

5. yang banyak mengeluarkan susu (high producers) dan yang mempunyai masalah dalam factor-faktor fisiologikal seperti beranak. rebah dan depress. Hypocalcaemia (penurunan kadar kalsium dalam badan dari 10mg% kepada antara 3-7%) Penurunan kadar kalsium juga dengan kadar magnesium dalam badan. MILK FEVER (demam susu / hypocalcaemia / parturient paresis) Keadaan yang berlaku selepas melahirkan anak yang menyebabkan circulatory collapse. Penyakit allergic.trauma . Lembu jersey lebih susceptible kepada keadaan ini. Tanda-tanda klinikal. Tanda-tanda di peringkat awal. Boleh berlaku beberapa minggu/bulan selepas beranak.UV light 6. Aetiologi (penyebab) Biasa berlaku pada ternakan yang gemuk (fat). lumpuh. Keracunan (intoxication) 7. Biasa berlaku dalam jangka masa 72 jam selepas melahirkan anak yang bermula dengan dystokia/kesusahan melahirkan anak. lesu coma: terbaring (lateral recumbency) Kematian Tanda-tanda akhir . Jika terdapat kekurangan kedua-dua keadaan lumpuh dan terbaring akan menjadi lebih serius. Anorexia Bahagian kaki dan telinga jadi sejuk Suhu normal atau sub normal tiada pergerakan rumen/usus (atonic) ternakan lemah. kelaparan atau terlalu sejuk. Agen-agen fizikal . Rawatan ternakan jadi lemah di bahagian kaki rebah/terbaring di bahagian sternum (dada) kepala berpaling kebelakang. Ini adalah kerana kekurangan zat kalsium dan juga magnesium di dalam badan ternakan.

KEGUGURAN ( abortion) Penyakit Tanda-tanda klinikal Kadar Keguguran Masa Keguguran Brucellosis ( Brucella abortus) Keguguran 90% 6 bulan Trichormoniasis (Tr. Ini akan membolehkan ternakan menggunakan sumber kalsium dari tulang untuk mendapatkan kalsium (kos yang tinggi) Memberi suntikan Vit. Memberi kandungan phosphorus yang tinggi bersama kandungan calcium yang rendah dalam makanan. Kawalan. D (20 –30 million iu) selama 5-7 hari sebelum beranak Reduce stress Susu diperah sampai habis Memberi perhatian yang lebih kepada ternakan yang menghadapi masalah dalam beranak (dystokia). i/p) MIFEX – Calcium & Magnesium bersama. boleh diberi 50% dextrose sebanyak 250-500 ml. subcut. jam pertama Jika terdapat ketosis. b.Rawatan awal biasanya akan memberi kesan yang lebih baik. Foetus) Keguguran infertility 5 – 30% 2 – 4 bulan Calcium borogluconate ( secara i/v. Memberi tambahan kasium dan magnesium kepada ternakan. a. Akan terdapat kesan jika rawatan yang diberi sesuai dengan penyakit dalam satu .

Absidia) 6 – 7% 3 – 7 bulan Kekurangan Zat Bila-bila masa boleh berlaku Faktor-faktor genetik Bila-bila masa boleh berlaku Keracunan (intoxication) Bila-bila masa boleh berlaku Accident / physical injuries Bila-bila masa boleh berlaku Salmonellosis abortion . pomona dan L.Vibriosis (Camphlobacter Foetus) Infertility abortion prolonged diestrus 5 – 20% 5 – 6 bulan Leptospirosis (L. hardjo) Abortion Demam 25 – 30% 6 bulan Infectious Bovine rhinotracheitis 25 – 30% 6 bulan Mycoses (Aspergillus.

TEMPANG ( Lameness) Ini adalah disebabkan oleh: : Foot rot : arthritis : laminitis : Luka mekanikal – kena paku / kaca. .6 bulan Unknown ( tiada sebab ) Lebih kurang 30% dari kes Cara membuat diagnosa : Mengetahui peringkat bunting (stage of pregnancy) : Mengambil contoh darah ibu dan anak : Menentukan samada anak mati di dalam atau diluar kandungan rahim. : Mengambil contoh uri/fetus/abomasum : Mengambil latar belakang kes tentang lain-lain penyakit dikawasan pergerakan ternakan faktor pengurusan program yang telah dijalankan dikawasan Pengawalan : Mengawal pergerakan ternakan : Memberi ubat pelalian (Vaccination) yang sesuai. : Asingkan ternakan yang terlibat. kemalangan dan lain-lain. : Mengambil contoh serum untuk ujian bagi menentukan status kumpulan ternakan dari sebarang micro organisma.

Viral pneumonia biasanya berlaku di kalangan anakanak lembu. partikel-partikel kecil biasanya memasuki rongga hidung dan terus ke paruparu. bakteria-bakteria yang biasanya terlibat adalah: Pasteurella multocida Pasteurella haemolytica Klebsiella spp Streptococcus spp Pseudomonas pseudomallei Corynebacterium spp Parasit juga boleh menyebabkan pneumonia. Ini adalah 'aspiration pneumonia' yang disebabkan oleh faktor pengurusan. bunyi pernafasan yang tidak normal dan juga toxemia jika keadaan tersebut disebabkan oleh bakteria. Bagi bakteria pneumonia pula. Cyptococcus. Aetiologi: Pneumonia boleh disebabkan oleh jankitan virus. Aspergillus. cecair jernih (berhingus) atau seterusnya menjadi kuning apabila dijangkiti kuman. Histoplasma. jenis kuman atau keadaan yang terlibat dan juga kekuatan kuman terlibat. fungsi. parasit metazoan. Pneumonia juga boleh menyebabkan 'secondry infection' dan menjadikan keadaan lebih komplek. batuk. Satu lagi sebab pneumonia adalah kerana kecuaian kita. bahan-bahan kimia dan faktor fizikal. Jangkitan: Kejadian pneumonia biasanya bergantung kepada keadaan ternakan. Kulat-kulat (fungsi) juga boleh menyebabkan pneumonia. Blastomyces. batuk untuk mengeluarkan bahan asing atau bersin serta lain-lain cara ketahana Tanda-tanda klinikal: Pernafasan cepat dan ringkas. Debu-debu. Ternakan akan menunjukkan tindak balas seperti mengeluarkan mucus. Coccidioides. Dictyocaulus viviparus (lung eorm) Enzootic pneumonia biasanya berlaku kepada anak-anak lembu yang dikumpulkan bersama. Tanda-tanda umum yang boleh dilihat adalah kadar pernafasan yang cepat.Pneumonia ( Radangan paru-paru ) Pneumonia atau radangan paru-paru adalah radangan yang berlaku kepada parenchyma paru-paru dan bronchioles. bakteria. .

Sesak nafas Batuk Bersin Nasal discharged Demam (fever) Anorexia Lemah secara keselurohan Kurus Boleh mengakibatkan 'secondry infection' Pyrexia Diagnosa: Diagnosa dibuat pemeriksaan klinikal .tanda-tanda klinikal .fungi) Rawatan: Untuk bakteria .dengar bahagian paru-paru .latar belakang kes (chronic .

tiada rawatan yang benar-benar effective Tylosin * Amphotericin Aspiration pneumonia . guna broad spectrum antibiotik dihydrostreptomcin & penicillin sulphonimide.Antibiotik beri rehat dan diam galak batuk Kawalan: Prevent stress Prevent contact with effected animals Perumahan yang baik beri colostrum selepas dilahirkan kumpulkan mengikut umur rawat tanda-tanda awal.asingkan lembu terlibat.. . Untuk fungi .

Leptospira pomona/harjo. 6. Late post natal disease (1 . Early post natal disease (jangkamasa 48 jam) eg. Buat penyiasatan terhadap pengurusan ternakan.Penyakit-penyakit Anak Penyakit Perintal ( perintal diseases) 1. 3. Kumpulkan data berkenaan tersebut. Coli. Anggaran berat badan anak penting. Semasa melahirkan anak (parturient diseases) -dystokia. Lakukan post mortem terhadap anak yang mati. ditinggalkan ibu. Penyakit fetal (fetal diseases) Penyakit fetus semasa berada dalam uterus eg. white muscle disease. colibacillosis. Penyiasatan dalam kematian anak (neonatal death) 1. c. injury to skeleton or soft tissues. 2.4 minggu) eg.poor milking hypothermia due to expose to cold. navel infection. Sample serum ibu diperlukan untuk pemeriksaan serologi. colibacillosis. b. 2. Tentukan anak itu mati di dalam atau di luar uterus. malnutrition . starvation. Pemeriksaan pathological dan microbilogical seperti Brucella abortus. Hantar tisu anak dan placenta ke Makmal untuk pemeriksaan. Tentukan ibu mengeluarkan susu. 4. E. 5. entero toxaemia. Post natal disease (selepas dilahirkan) a. fetal death. prolong gestation. abortion. Tentukan masa bunting untuk menentukan keadaan bukan keguguran. Salmonella dan Rotavirus. . congenital defect. Delayed post natal disease (2-7 hari) eg. colibacillosis. Latar belakang kes yang cukup rapi serta dengan keadaan penyakit 3.

Passaries juga perlu diberi. makanan dan minuman yang bersih serta menentukan keadaan suhu ternakan. Tentukan ternakan mendapat rehat yang cukup. ia digelar Retained placenta ( lekat uri ). Anda boleh menarik uri. keguguran (abortion).Pada keadaan biasa. Jika tidak dikeluarkan dalam jangkamasa 48 jam . biasa berdarah Klinikal dan bau busuk selepas keguguran atau melahirkan anak. uri (placenta) akan dikeluarkan selepas melahirkan anak. masukkan passaries dan beri antibiotik secara sistematik. Anda boleh bersihkan uterus dengan menggunakan anti septic. Anda boleh cuba menarik uri perlahan-lahan dan jangan sampai berdarah dan memotong uri yang terkeluar.92 jam. Tanda-tanda klinikal: Uri tidak dikeluarkan selepas 48 jam uri tergantung. Tanda-tanda : Uri tidak dikeluarkan dalam masa 48 jam uri tergantung. Uri dikeluarkan dalam masa 24 jam. Jika kita mula menarik keluar uri besar kemungkinan semasa melahirkan anak seterusnya perkara yang sama akan berlaku semula. ia digelar Retained placenta (lekat uri). jangkitan penyakit secara ‘inherited’ ( factor genetic ). biasa berdarah dan bau busuk selepas keguguran atau melahirkan anak RETAINED PLACENTA (Lekat uri) Pada keadaan biasa uri (plecenta) akan dikeluarkan selepas melahirkan anak. keguguran ( abortion ). Retained placenta boleh berlaku disebabkan oleh kesusahan semasa melahirkan anak (dystokia). jangkitan penyakit secara 'inherited' (faktor genetik). KMnO 4 Acriflavin (1:1000) Cuba menarik uri dengan memicit cotyledon. Masukkan passaries serta memberi antibiotik secara sistematik - - - METRITIS/ENDOMETRITIS/PYOMETRA . Rawatan : Rawatan yang paling sesuai sekali adalah tiada rawatan. Retained plecenta boleh berlaku disebabkan oleh kesusahan semasa melahirkan anak ( dystokia ). Anda juga boleh memberi ‘passaries’ ( compron/bolus) sahaja dan lihat perkembangan ternakan. Uri dikeluarkan dalam masa 24 jam. Jika tidak dikeluarkan dalam masa 48 jam – 92 jam.

: Memberi suntikan antibiotik secara sistematik . Tanda-tanda klinikal : : Anestrus : Terdapat nanah (pus) dalam rahim ( melalui pemeriksaan rectal ) Rawatan : : Memberi suntikan diethyltisboestrol ( 15-50mg ) untuk mengeluarkan nanah. : Dalam kes lekat uri ( retain placenta ) Tanda-tanda Klinikal : : Keluar cecair yang bernanah dan berdarah dari rahim. Pyometra Radangan pada mucosa rahim yang menyebabkan pertambahan nanah ( accumulation of pus ) dalam rahim yang tertutup. Rawatan : : Memberi intra yterine pessaries – antibiotik/antibakteria. : Suhu badan naik. Aetiologi ( penyebab ) : Masaalah dalam proses melahirkan anak ( dystokia ) : Masaalah dalam pembiakan. Aeitologi ( penyebab ) : Jangkitan selepas beranak/ jangkitan pada rahim akibat lekat uri yang tidak dirawat.Radangan pada selaput yang melindungi rahim uterus ) Cervisitis .Radangan pada cerviks. : Membersihkan rahim denga antiseptik. : Membersih rahim dengan antiseptik.Radangan pada uterus (rahim) Endometritis . : memberi intra uterine pessaries.Metritis .

. : mungkin melibatkan lebih dari satu kaki : terdapat cairan di kawasan nekrotik : bengkak.buang bahagian yang nekrotik dan kulit yang sudah mati . acriflavin dll.Foot Rot ( Interdigital necrobacillosis) Penyakit radang kuku atau foot rot adalah suatu jankitan necrotic yang melibatkan kulit dan tisu-tisu lembu di bahagian kuku. dettol. savlon. Agent Aetiologi (Penyebab) : Kerosakan kulit.balut kawasan terlibat (bandage) -tukar balut setiap hari serta teliti keberkesanan rawatan . buat aliran untuk mengeluarkannya. formalin 2% atau foot aerosol (spray) . sulphanimides. Fusobacterium necrophorum (Sphaerophorus necrophorous) Tanda-tanda klinikal : nekrotik di kawasan kulit/kuku. bahagian kuku atau luka yang menyebabkan oleh benda-benda tajam. Ini akan menyebabkan pembiakan kuman di kawasan luka tersebut. terramycin dll.letak/sapu kawasan denganlarutan copper sulphate 5%. : Beri antibiotik/antibakterial secara sistemik eg. merah & sakit bila disentuh : Tempang : anorexia : demam : barat badan menurun : pengeluaran susu menurun : toxaemia dan seterusnya rebah dan kematian Cara membuat diagnosa : dari latar belakang kes : dari pemeriksaan klinikal Rawatan: : Bersihkan kawasan terlibat dengan menggunakan antiseptik yang sesuai eg. : Rawatan setempat .bersihkan tempat .jika terdapat nanah.

Muntah (Vomiting) Kerosakan motor yang komplek yang melibatkan sistem penghadaman.Pengawalan : gunakan foot bath (copper sulphate 5%) satu atau dua kali sehari. air kencing VD. Ini adalah kerana kawasan tersebut sentiasa terdedah kepada kotoran najis dan alam sekeliling. : perhatian yang lebih terhadap tanda-tanda klinikal ternakan kerana ternakan yang terkena foot rot akan merosot keadaan dengan cepat sekali. Ianya merupakan mekanisma keselamatan bagi ternakan yang bergerak secara anti-peristalsis untuk mengeluarkan bahan-bahan lebihan atau toxin. haemoglobinuria. Cara membuat dianosa : mengambil paired serum( selang 2 minggau) : Culture dalam media : Menghantar 'aborted fetus' : Tanda-tanda klinikal (ketiadaan bengkak pada ambing susu walaupun terdapat . Keadaan ini jarang berlaku pada ruminan yang mempunyai fungsi yang tertentu bagi mengunyah semula makanan Leptospirosis Agen Penyebab : Leptospira pomona : Leptospira hardjo : Leptospira icterohaemorrhagine Punca jangkitan : secara langsung melalui gigitan. jaundice. demam panas. Tanda-tanda klinikal : Septicaemia : Hemolytic icterus (jaundice) : Haemoglobinuria : Anaemia : Demam : Inappaetance : Dyspnoea Pengeluaran susu turun : Perubahan warna susu (kuning kemerahan) dan pekat tanpa tanda-tanda bengkak. : secara tidak langsung melalui tanah. : Keguguran (7 bulan) : Bagi anak. makanan yang tercemar oleh organisma. anorexia dan kematian. : melalui vektor-kutu. menelan dan menghidu organisma.

ternakan rebah dan kematian dalam beberapa jam.asingkan lembu/babi .pergerakan ternakan CONTAGIOUS BOVINE PLEUROPNEUMONTA (CBBP) Contagious bovine pleuro pneumonia adalah suatu penyakit yang senang berjangkit dan mengakibatkan kerugian besar. Mempunyai ciri-ciri jangkitan septicaemia dalam paru-paru yang serius dan pleurisy.tetracycline Kawalan : Vaccination (bacteria) : Pengurusan . Rawatan : Rawatan tidak berapa sesuai dan biasanya ternakan dihapuskan : Sulphadimine.sumber minuman .5oC : Anorexia dan pergerakan rumen terhenti : Kesusahan untuk bernafas : Kadar pernafasan singkat dan cepat.perubahan pada warna dan keadaan susu.Kebersihan . Rawatan : Rawatan supportive untuk anaemia -blood transfusion (i/v) : Antibiotik . : Keadaan semakin teruk. : Kulit jadi kering dan kusut. tylosin tartrate (10 mg/kg) boleh digunakan. : Memeriks air kencing untuk Leptospira. kesusuhan untuk bernafas. : Batuk (mengeluarkan rengisan) : berat badan menurun : Cecair yang pekat keluar dari mulut dan hidung. Agen Penyebab : Mycoplasma mycoides var. : Masa incubation 3-6 minggu (6 bulan) : suhu naik 41. Post Mortem . Mycoides Punca jangkitan : Menghidu rengisan dari ternakan berpenyakit (jangkitan terus) Tanda-tanda klinikal.dihydro streptomycin .

Menyebabkan kematian kepada manusia. : Menjaga kebersihan kawasan / kandang : Vaccination ( veksin yang dilemahkan) : Mengawal pergerakan ternakan. MELIOIDOSIS Penyakit yang menyerang manusia. kambing. : Membuat complement fixation test (CFT) atas serum. : Organisma sensitif kepada tetracycline dan kanamycin Pengawalan . Pengawalan : Dikawasan yang belum pernah kena penyakit. tanda-tanda klinikal dan post mortem. babi dan kadangkala lembu.paru-paru. ternakan yang berpenyakit harus dihapuskan. kuda. paru-paru ternakan. biri-biri. : Membuat ujian bacteriology dan histology dari nasal.: Terdapat cecair yang pekat dan berwarna kuning dalam rongga thorax (sampai 10 liters) Septa interlobular .tebal : Pleuritis Cara membuat dianosa : Dari latar belakang kes. spleen. swab. Rawatan : Tiada rawatan dicadangkan kerana merbahaya kepada manusia. Agen penyebab : Pseudomonus Pseudomallei (from negatif rod) Punca jangkitan : Dari makanan / minuman / tanah Tanda-tanda klinikal : Ternakan jadi lemah. tempang : Batuk dan kesusahan bernafas : Cecair pekat warna kuning keluar dari hidung : Kematian : Keguguran boleh berlaku Cara membuat diagnosa : Dari pengenalan organisma dalam cecair atau serum (CFT) : Multiple abcess in organ . hati dan nodus limfa.

: Suhu naik 42 . : Prolapse of third eye lid. bermula di bahagian kepala. : Kalau disentuh akan menyebabkan pergerakan yang lebih (hyperaesthesia).43oC.14 hari : Keadaan otot bertambah tegang. neutralize toxin. kesusahan untuk mengunyah / makan.toxin yang dihasilkan Punca jangkitan : Melalui luka. leher menegang. Tanda-tanda klinikal : Masa incubation .10 . : Spasm dan kematian. Agen penyebab Clostridium tetani .: Tiada veksin yang berkesan : Faktor kebersihan : Menghapuskan ternakan berpenyakit dengan membakar TETANUS (LOCKJAW) Penyakit berjangkit yang melibatkan semua ternakan dan manusia dengan ciri-ciri hyperaesthesia. najis. lock jaw. Toxemia disebabkan oleh neuro dari tisu yang dijangkiti oleh clostridium tetani. : Kaki tegang dan lurus. Diagnosa : Dari tanda-tanda klinikal dan latar belakang kes cultralize dari tempat jangkitan Rawatan : Objektif rawatan adalah untuk menghapuskan organisma. . castration dan docking. relax otot untuk mengembalikan keadaan pernafasan. tetany dan convulsion.

1 .CONJUNCTIVITIS (PINK EYE) Agen penyebab Moraxella boris (gram negatif) Punca jangkitan : Dari rengisan atau debu atau vektor : Biasa dalam keadaan kering Tanda-tanda klinikal : Conjuctivitis : Lacrimation (mata berair) : Cornea opacity. bleharospasm : Luka susperficial dalam mata.: Suntikan anti-tixin (300.2 bulan 3 .1%) 10% larutan zinc sulphate penicillin. imminity terbentuk sampai 2 tahun. : Suntikan tetanus toxoid (immunity) .5 .2/3 suntikan 1 . castration.sertamerta 2 .1.8 bulan INFECTIOUS KERATO . brood spectrum antibiotik) : Relax otot (Chlorpromasine) . : Bersihkan kawasan luka dengan antiseptik.000 iu/12 jam). chlocompherical Dermatophilosis . dehorning dan lain-lain. : Kadar kematian (mortality) rendah tetapi morbidity (kejadian) sampai 50%. : Kalau sembuh. : Suntikan antibiotik spektrum luas (penicillin. Rawatan : Antibiotik (spray atau eye cream) 1% oxytetracycline Sodium bromide eye oitment (0.0 mg/kg berat badan secara i/m : Simpan ternakan dalam tempat gelap. Pengawalan: : Kebersihan semasa membuat program pengurusan seperti.

actinomycetc .actinous .active .Jangkitan kulit ternakan yang disebabkan oleh bacteria Dermatophilus Congolensis (Mysoti dermatitis) .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful