DIARRHOEA Diarrhoea adalah suatu gejala abnormal yang boleh berlaku kepada sisitem penghadaman.

Najis yang dikeluarkan kelihatan lembik atau cair serta mempunyai bau yang berlainan. Ini disebabkan oleh pergerakan peristalsis yang lebih cepat dari normal. Cara ternakan mengeluarkan najis juga abnormal dan ini boleh dijadikan kriteria untuk mendapat diagnosa tentang penyakit. Pergerakan peristalsis yang cepat (hyperperistalsis) akan membawa mucosa usus, darah, cecair atau makanan ternakan bersama najis yang akan membantu anda membuat diagnosa. Diarrhoea adalah suatu keadaan yang dihasilkan oleh penyakit atau agen penyebab yang tertentu. Akibat dari keadaan itu, ernakan akan kekurangan air, tenaga, menjadi lemah dan boleh membawa kematian kepada ternakan. Aetiologi ( Penyebab )

-Pengurusan - Makan terlebih - Kebersihan susu, alatan, pekerja - Bancuhan susu yang tidak sesuai - Makan yang tidak sesuai. - Parasit - Cacing - Kekurangan zat makanan - copper dan cobalt - Bahan-bahan kimia - keracunan - Agen fizikal - Penyakit - Bakteria - Virus - Fungus - Protozoa Tanda-tanda klinikal - Berak cair (diarrhoea) - kerosakan dalam penyerapan - dehydration ( kekurangan air) - Sakit di bahagian abdoman - Septocaemia, toxaemia - pyrexia (susu naik) - lemah dan lesu - anorexia (kurang selera)

- berat badan berkurangan - kematian jika tidak diberi rawatan yang sesuai Perubahan kepada najis - Keadaan najis - cair, lembek dan keras - bau yang berlainan - perubahan warna najis - merah, hitam, kuning, putih, hijau, coklat dll. ** Jika diarrhoea disebabkan oleh faktor pengurusan tiada terdapat perubahan suhu. Sebaliknya jika disebabkan oleh mikro organisma maka akan terdapat perubahan suhu. Cara membuat diagnosa: - penelitian tentang latar belakang kes serta pemeriksaan klinikal yang rapi terhadap ternakan. - keadaan perubahan kepada najis - mengambil contoh yang sesuai seperti calitan najis, kikisan rektal (rectal pinch), najis, serum dan sumber makanan. - Kaitan perubahan suhu dengan keadaan diarrhoea. Rawatan Prinsip rawatan diarrhoea:- membunuh serta mengawal agen penyebab - menggantikan air serta electrolyte yang telah hilang - mengasingkan ternakan terlibat serta menukar cara pengurusan terutama tentang pemakanan. - Memberi ubat untuk menghalang pengeluaran mucosa serta mengurangkan pergerakan usus - Penggunaan antibiotik yang sesuai untuk membunuh serta mengawal pembiakan organisma - Penggunaan ubat membunuh cacing (anthelminthes) atau ubat pembunuh protozoa (coccidiostat) yang sesuai. - Pemberian cecair dan electrolyte yang sesuai dengan kadar yang betul dengan keadaan dehydration. - Ubat-ubat boleh diberi melalui mulut, suntikan subcut atau i/v untuk tambahan cecair dan secara i/m untuk antibiotik. - Memberi metabolic stimulant atau heamatinic untuk menembalikan selera makan ternakan. Pengawalan - Mengawal ternakan /orang/kenderaan keluar masuk ke kawasan anda; - Memberi suntikan pelalian (vaccination) yang sesuai (salmonella vaccine, rotairus/coronavirus/E.coli vaccine dan lain-lain. - Meletakkan ternakan yang sama umur setempat' - Membersihkan kandang dengan disinfectant yang sesuai serta berkesan; - Faktor pengurusan: - Pemberian susu yang sesuai. - masa pemberian susu yang sesuai - kebersihan alat yang digunakan. - air yang bersih - asingkan ternakan yang sakit

Perubahan warna/keadaan/bau) .pekat/merah . Ujian-ujian yang boleh dilakukan dimakmal: Susu .keadaan .Keadaan mastitis boleh dibahagikepada beberapa bahagian: a. sub klinikal mastitis . Penyakit hanya boleh dikenal melalui . chonic mastitis e.merah .Rawatan awal untuk diarrhoea serta mengetahui agen penyebab dengan secepat mungkin RADANG AMBING SUSU ( Matitis) Tanda-tanda klinikal .kuning/merah . peracute mastitis b.dalam keadaan acute / subacute biasanya tanda-tanda klinikal adalah setempat.tanda-tanda keseluruhan .panas . diambing susu (tetek) .pemeriksaan serum (clinikal pathology) Cara membuat dianosa .fungsi terganggu (pengeluaran menurun) .tanda-tanda klinikal yang nyata (strip cup .kematian .Membuat california rapid mastitis test (CNRT /CMT RMT) untuk mengira sel leukocytes dalam susu.milk ring test serum .perubahan kepada susu .. acute mastitis c.severe depression .rebah dan terbaring .bertukar warna .Pemeriksaan klinikal . tiada perubahan yang nyata kepada susu.cell count (inflamatory reaction) .Pemberian ubat pembunuh cacing dengan cara yang berprogram yang sistematik.Merasa dan meraba ambing susu .untuk subklinikal mastitis. Subacute mastitis d.demam (pyrexia) .bengkak .sakit bila disentuh .anorexia .keras .bau . .bacteriology (culture untuk mengetahui agen penyebab. .

. : Kurangkan stress kepada ternakan.7 hari kemudian. diproca. .5 hari bergantung kepada tindakbalas ternakan.perah susu ditetek yang terlibah/semua tetek sehingga habis.semasa rawatan susu mesti diperah setiap hari. : Rawatan lembu kering perlu diberi kepada lembu yang telah kering sebelum dilepaskan untuk pembiakan seterusnya. Oleh kerana tiap-tiap satu tetek tidak berhubung antara satu dengan yang lain maka punca jangkitan utama adalah sentuhan dari pekerja/alatan yang digunakan untuk memerah serta kehadiran mikro oranisma Untuk rawatan . . .bersihkan semula menggunakan air suam bersama antiseptik tadi.bersihkan kawasan terlibat menggunakan air suam bersama antiseptik. . mastalone dan lain-lain) .rawatan diberi selama 3 . .selepas rawatan mesti juga diperah tetapi masih belum boleh diminum sebelum 6 .Jika hanya satu tetek (teat yang terlibat biasanya tiada perubahan pada suhu badan.rawatan secara sistemik diberi jika perlu dengan menggunakan antibiotik yang sesuai serta berkesan bersama infusion yang diberi. . Antiseptik pula untuk membunuh atau menghalang pembiakan kuman di kawasan ambing susu.Rawatan Rawatan mastitis bergantung kepada keadaan mastitis dan bilangan tetek yang terlibat.Perlu dikaitkan perubahan suhu badan untuk menentukan keadaan mastitis hanya setempat atau sistemik. : Asingkan ternakan yang terkena mastitis dan beri rawatansecara individu : Mastitis merupakan suatu penyakit yang dihasilkan oleh cara pengurusan yang kurang baik serta kebersihan yang tidak dijaga dengan betul. Pengawalan : Kebesihan pemerah/peralatan/ternakan sebelum dan selepas memerah : Susu mesti diperah sampai habis tetapi tidak kuat atau lama sehingga merosakkan ambing susu. . Tujuan air suam digunakan adalah untuk membantu dalam pengaliran darah yang boleh menambah pengeluaran susu. mamiject. .masukkan intra mammary infusion (antibiotik seperti orbenin LA.

staphlococcus spp.anorexia. .sendi bengkek (satu atau kesemua sekali ) .penurunan berat badan .kemalangan (trauma) .ternakan menjadi tempang kerana enggan menggunakan kaki (lameness) . .melalui edaran darah hasil jangkitan pada ambing susu.beri suntikan intra theca (i/t) antibiotik dan cortico steriod (perlu keluarkan sedikit sinovial fluid sebelum memasukan ubat) Purulent arthritis . dehorning.buangkan cecair setiap hari atau buat saliran .merah.suhu naik jika semua atau lebih dari satu sendi .melibatkan navel infection (navel ill) . Tanda-tanda klinikal . keluarkan cecair dengan cara 'strile'. navel ill. bengkak dan panas. . .ubat antibiotik/antibakterial secara sistematik dan setempat (local). castration dll.keujudan mikro organisma Eischerichia coli Corynebacterium necrophorus Sphaerophorus necrophorus Streptococcus spp.luka dekat atau dalam sendi . . : Swab dari sendi Rawatan : Acute serous arthritis .melibatkan permukaan sendi yang mengeluarkan cecair jernih dan berair lebih dari normal. Purulent arthritis (bernanah):. permukaan sendi dan selaput sinovial.jangkitan dari luka pada tisu-tisu lembu .ternakan perlu direhatkan meletakkan air sejuk atau ais untuk mengurangkan sakit. Acute serous arthritis:.asingkan ternakan terlibat.jika sendi terlalu bengkak.sakit apabila disentuh .guna phenylbutazone/cortico steriod untuk mengurangkan sakit . ekor | yang digigit putus.sebab kemalangan (trauma) .RADANG SENDI (Arthritis/Joint iII ) Radang pada tisu-tisu yang terlibat dengan sendi. Contoh-contoh yang boleh diambil. .melalui sistem edaran darah Aetiologi ( Penyebab ) .kawasan sekeliling sendi bengkak dan panas .selaput sinovial .

beberapa diagnosa:abscess tumour/warts hematoma edema/cyst/vesicle Abscess : bengkak dan mempunayi nanah didalamnya.Pengawalan : Beri rawatan pusat menggunakan iodine (navel ill) : Jangan biar ternakan (anak) berada dalam keadaan yang basah atau lembab yang sesuai untuk pembiakan kuman. : Elakkan stress. ABSCESS Apabila terdapat bengkak (swelling) di badan ternakan. : setempat atau keseluruhan : boleh menyebabkan susu badan naik Rawatan aspirate untuk menentukan benar-benar abscess belah dan keluarkan nanah bersihakan dengan antiseptik letak antibiotik cream Tanda-tanda klinikal bengkak bernanah lembut apabila ditekan mengganggu fungsi biasa ternakan hematoma bengkak mengandungi darah beku dan cecair biasanya bermula dengan accident/trauma . : Asingkan ternakan yang berpenyakit. : Lantai kandang jangan terlalu keras dan kasar yang akan merosakkan sendi.

Gangguan yang terjadi menyebabkan gas yang dihasilkan terkumpul di dalam rumen yang kemudiannya membesar. adhesion. Kelebihan gas yang dihasilkan adalah kerana mikro organisma dalam rumen dan juga oleh gangguan secara tidak langsung terhadap pengeluaran gas. buang melalui surgery galakan aluran darah-sejuk/pana. Selain daripada itu ia boleh mengurangkan kadar pengeluaran serta membataskan penggunaan berbagai jenis rumput-rumput kepada ternakan. Jenis-jenis penyakit kembong a. Penyakit kembong ini mengakibatkan kerugian melalui kematian kepada ternakan.sekatan kepada esophagus (esophageal obstruction) .kedudukan abomasum yang salah (displace abomansum) . tumour keras mempunyai ciri-ciri tertentu edema cecair dalam bengkak vesicle cecair KEMBONG ( Bloat / Rumen tympany ) Penyakit kembong belaku apabila didapati pembesaran rumen dan reticulum (perut di bahagian abdomen kiri).terlebih 'froth' dalam rumen .Rawatan aspirate jika terlalu besar. Aetiology (sebab-sebab kembong) Sebab utama kejadian kembong adalah apabila kadar gas yang dihasilkan melebihi kadar pengeluaran gas (eructation).abscess. Gangguan secara fizikal (Physical disturbance) . Kejadian kembong perut biasanya bertambah dalam pengurusan yang menggunakan baja yang banyak pada pasture dan apabila ternakan makan daun-daun kayu seperti daun ubi dan nangka terlalu banyak. radang perut (gastritis) .

memasukkan tiub perut (stomach tube) melalui mulut untuk mengeluarkan gas yang terdapat dalam rumen. Gangguan secara 'biochemical' .makan daun-daun kayu yang beracun . trocar atau benda-benda tajam di sebelah kiri abdomen (bahagian atas).selain dari itu anda juga boleh menggunakan teknik pembedahan seperti 'rumenotomy' untuk mengeluarkan gas.ternakan menjadi resah .'sensitize' kepada uba-ubat . . Adakah disebabkan oleh penghasilan gas yang terlalu banyak atau terdapat sekatan kepada pengeluaran gas dari rumen. Jika diperhatikan dengan betul.ternakan terbaring dalam kesakitan . ada juga terdapat buih (foam/frothy material) dan kedua-duanya perlu dikeluarkan untuk menjamin rawatan yang sesuai.kematian . . Dalam penyekit kembong selain dari pengeluaran gas.memberi ubat menahan kembong (anti bloat/anti foam agents) seperti Bloat guards yang diberi ke dalam rumen. Ini disebabkan oleh faktorfaktor pemakanan dan juga terdapat banyak gas 'foam' di dalam rumen.kerosakan kepada sistem saraf c Gangguan melalui penyakit 'entero toxemia' dan keracunan nitrate. disebabkan oleh sekatan kepada pergerakan gas yang dihasilkan secara fizikal. . Untuk rawatan.kadar pernafasan bertambah dan ternakan menjadi sesak nafas (dyspnoea) Rawatan Asas utama dalam rawatan kembong adalah untuk mengetahui sebab ianya terjadi. .pembesaran bahagian kiri abdomen (para lumbarfossa) .b.mengeluarkan gas dengan menggunakan . anda perlu:. Faktor utama adalah masa dan keadaan ternakan jenis makanan keadaan tanah (kandungan zat) Tanda-tanda klinikal . Kedua.selalu duduk dan bangun .kurang makan dan minum .ternakan berada dalam kesakitan terutama di bahagian abdomen kiri. kita dapati penyakit kembong boleh dibahagi kepada dua sebab utama. Pertama disebabkan pengeluaran gas yang berlebihan dari yang dikeluarkan dari tubuh ternakan.memberi minyak kelapa (kelapa sawit/minyak masak) dengan tujuan memendakkan buih supaya memberi peluang kepada pengeluaran gas (100-500 ml) .terbanyak makan dedak/palm kernel cake (PKC) . .

Akibat luka berulat: a. Tempat-tempat yang selalu diserang adalah pusat (navel). Anda perlu memerhati agar dedak atau PKC yang diberikan kepada ternakan tidak terlalu halus. prepuce. Luka-luka cairan serum yang dihasilkan bertindak dengan bacteria dan mengeluarkan bau yang busuk. tetek dan mata. Baka : Baka Zebu (KK. bibir faraj.Kehalusan makanan seperti ini akan mempercepatkan pengeluaran gas serta menghasilkan buih yang banyak. Selain dari faktor masa dan keadaan sekeliling yang terlalu memberi tekanan (stress) kepada ternakan juga boleh menyebabkan kembong terjadi. b. Ini akan mengakibatkan perdarahan (bleeding) dan kerosakan pada bahagian yang terlibat. Proses ini mengambil masa antara 48 hingga 72 jam. Kurang selera makan. Berat badan ternakan menurun b. Selain dari itu daun-daun kayu yang dimakan oleh ternakan juga perlu diberi perhatian. bahagian-bahagian muka. Jika terlalu banyak akan menyebabkan kembong kerana lebih gas dihasilkan. Ternakan jadi gelisah kerana gatal d. c.Pengawalan penyekit kembong Bagi menjamin ternakan yang sehat sepanjang masa anda harus menjalankan beberapa kaedah pengurusan bagi mengawal penyakit kembong. Jangkitan sampingan – secondry bacterial infection . tanduk (selepas dehorning). Anda juga perlu memberi perhatian kepada pembajaan pastura yang terlalu banyak. Brahman & Kacukan) biasanya lebih tahan dari serangan ini. Faktor-faktor pendorong: a. Ia bermula dari muka yang tidak dirawat dengan betul. Ini akan menyebabkan lalat bertelur dan seterusnya menjadi perinngkat larva. Kawasan-kawasan yang basah serta busuk di bahagian badan – pusat. d. Larva hidup dalam keadaan yang kurang oksigen serta memakan tisu di sekelilingnya. c. Faktor pengurusan yang kurang sesuai. kawasan dubur dan lain-lain. Keadaan tanah yang sesuai dengan zat makanan yang cukup juga membantu dalam pengawalan penyakit kembong. Anda seharusnya memberi pengubatan serta nasihat kepada penternak bagi mengawal penyakit kembong ini LUKA BERULAT ( Maggot Wound/Myiasis/Screw worm infestation) Jangkitan terhadap luka oleh larva-larva Chrysomia bezziana.

g. e. c. sapukan iodine pada kawasan pusat. Letakkan semula ubat-ubat jika masih terdapat ulat-ulat yang masih hidup. *** Gusanex spray hanya merupakan fly repellent (menghalau lalat) tetapi ia tidak membunuh maggots) PENYAKIT KULIT ( Skin diseases) Perubahan kepada kulit ternakan boleh disebabkan oleh penyekit secara keselurohan (generalized disease). antibiotik cream dan iodine boleh juga digunakan untuk membantu proses penyembuhan (healing proses) Pengawalan a. Biarkan selama satu hari e. Adakan ‘regular dipping’ untuk menghapuskan atau mengurangkan kutu yang boleh menyebabkan ternakan luka akibat gigitan atau gatal-gatal. d. Keluarakan semua ulat-ulat yang sudah mati f.e. Elakkan dari ternakan merempuh pagar duri dengan memberi makanan dan munuman yang secukupnya. Keluarkan ulat yang berada di luar dan boleh dilihat c. Bunuh ulat dengan menggunakan : negasunt powder coopex healing oil malathion chloroform turpentine 3% hydrogen perixide d. Pemeriksaan yang rapi kepada ternakan untuk mengubati luka-luka (2 kali seminggu) Elakkan dari melakukan pembedahan yang tidak perlu. Bersihkan kawasan terlibat dengan air suam (warm water) atau ‘mild antiseptic’ b. Pengurusan yang betul dan sesuai. b. Anak-anak yang baru lahir. Ubat0ubat ‘topical’ (setempat) untuk rawatan luka seperti lorexene cream. kekurangan zat atau mungkin oleh penyakit yang hanya menyerang pada bahagian kulit (locally) Tanda-tanda klinikal: . Kematian disebabkan toxaemia Prinsip-prinsip rawatan a.

local infection 2.mikroskop . Latar belakang kes : keadaan ternakan lain : kes baru/berulang dan lain-lain.local infection 4. . Perubahan kepada kilang peluh/kilang sebum – kering. Contoh-contoh makmal yang boleh diambil adalah: : kikisan kulit (skin scrapping) . Membuat ‘sensitivity test’ untuk bacteria. c. Mengeluarkan agen penyebab (causative agent) – allergic. Bakteria 3. c. d. Prinsip-prinsip rawatan: a.Pemeriksaan yang rapi perlu dibuat dengan mera dan meraba bahagian yang terlibat. b. *** Papiles(pimples) Nodules Nodes solidelevation Vesicles – small swelling (serum/lymph) Bulla. Menghalang kerosakan seterusnya melalui ‘scratching’ (menggaru) dengan menggunakan ubat mengandungi anasthetic.Culture : swabs : biopsy a. blister. Buangkan bulu atau kotoran di kulit untuk meletakkan ubat (topical application) Membuat diagnosa yang tepat terhadap penyakit. Fungsi . b.staining . Perubahan warna kulit/bulu Kenyataan tentang keadaan penyakit : saiz Dalam penyakit (depth) Taburan penyakit Kawasan-kawasan terlibat e. Virus . d.generalized infection . Metazoan parasites Pengkelasan Penyakit Kulit 1. blen – small swelling Scabs – dried exudates Scales – dry expoliation of skin (mengelupas) Excoriation – superficial discountinuty Fissures – crakes which penetrate more deeply usually sub-cut.generalies infection .arthropods . e. sejuk Perubahan kepada keadaan kulit atau bulu.

Anorexia Bahagian kaki dan telinga jadi sejuk Suhu normal atau sub normal tiada pergerakan rumen/usus (atonic) ternakan lemah. Agen-agen fizikal . Jika terdapat kekurangan kedua-dua keadaan lumpuh dan terbaring akan menjadi lebih serius. Biasa berlaku dalam jangka masa 72 jam selepas melahirkan anak yang bermula dengan dystokia/kesusahan melahirkan anak. Tanda-tanda klinikal. Tanda-tanda di peringkat awal. Keracunan (intoxication) 7.5. rebah dan depress. Rawatan ternakan jadi lemah di bahagian kaki rebah/terbaring di bahagian sternum (dada) kepala berpaling kebelakang. lumpuh.trauma . lesu coma: terbaring (lateral recumbency) Kematian Tanda-tanda akhir . Ini adalah kerana kekurangan zat kalsium dan juga magnesium di dalam badan ternakan.UV light 6. Penyakit allergic. kelaparan atau terlalu sejuk. Boleh berlaku beberapa minggu/bulan selepas beranak. yang banyak mengeluarkan susu (high producers) dan yang mempunyai masalah dalam factor-faktor fisiologikal seperti beranak. Lembu jersey lebih susceptible kepada keadaan ini. MILK FEVER (demam susu / hypocalcaemia / parturient paresis) Keadaan yang berlaku selepas melahirkan anak yang menyebabkan circulatory collapse. Hypocalcaemia (penurunan kadar kalsium dalam badan dari 10mg% kepada antara 3-7%) Penurunan kadar kalsium juga dengan kadar magnesium dalam badan. Aetiologi (penyebab) Biasa berlaku pada ternakan yang gemuk (fat).

Ini akan membolehkan ternakan menggunakan sumber kalsium dari tulang untuk mendapatkan kalsium (kos yang tinggi) Memberi suntikan Vit.Rawatan awal biasanya akan memberi kesan yang lebih baik. Foetus) Keguguran infertility 5 – 30% 2 – 4 bulan Calcium borogluconate ( secara i/v. Kawalan. D (20 –30 million iu) selama 5-7 hari sebelum beranak Reduce stress Susu diperah sampai habis Memberi perhatian yang lebih kepada ternakan yang menghadapi masalah dalam beranak (dystokia). Akan terdapat kesan jika rawatan yang diberi sesuai dengan penyakit dalam satu . Memberi tambahan kasium dan magnesium kepada ternakan. Memberi kandungan phosphorus yang tinggi bersama kandungan calcium yang rendah dalam makanan. a. subcut. jam pertama Jika terdapat ketosis. i/p) MIFEX – Calcium & Magnesium bersama. boleh diberi 50% dextrose sebanyak 250-500 ml. b. KEGUGURAN ( abortion) Penyakit Tanda-tanda klinikal Kadar Keguguran Masa Keguguran Brucellosis ( Brucella abortus) Keguguran 90% 6 bulan Trichormoniasis (Tr.

Absidia) 6 – 7% 3 – 7 bulan Kekurangan Zat Bila-bila masa boleh berlaku Faktor-faktor genetik Bila-bila masa boleh berlaku Keracunan (intoxication) Bila-bila masa boleh berlaku Accident / physical injuries Bila-bila masa boleh berlaku Salmonellosis abortion .Vibriosis (Camphlobacter Foetus) Infertility abortion prolonged diestrus 5 – 20% 5 – 6 bulan Leptospirosis (L. hardjo) Abortion Demam 25 – 30% 6 bulan Infectious Bovine rhinotracheitis 25 – 30% 6 bulan Mycoses (Aspergillus. pomona dan L.

TEMPANG ( Lameness) Ini adalah disebabkan oleh: : Foot rot : arthritis : laminitis : Luka mekanikal – kena paku / kaca. .6 bulan Unknown ( tiada sebab ) Lebih kurang 30% dari kes Cara membuat diagnosa : Mengetahui peringkat bunting (stage of pregnancy) : Mengambil contoh darah ibu dan anak : Menentukan samada anak mati di dalam atau diluar kandungan rahim. : Asingkan ternakan yang terlibat. kemalangan dan lain-lain. : Mengambil contoh uri/fetus/abomasum : Mengambil latar belakang kes tentang lain-lain penyakit dikawasan pergerakan ternakan faktor pengurusan program yang telah dijalankan dikawasan Pengawalan : Mengawal pergerakan ternakan : Memberi ubat pelalian (Vaccination) yang sesuai. : Mengambil contoh serum untuk ujian bagi menentukan status kumpulan ternakan dari sebarang micro organisma.

Coccidioides. Histoplasma. Pneumonia juga boleh menyebabkan 'secondry infection' dan menjadikan keadaan lebih komplek. Ini adalah 'aspiration pneumonia' yang disebabkan oleh faktor pengurusan. partikel-partikel kecil biasanya memasuki rongga hidung dan terus ke paruparu. Kulat-kulat (fungsi) juga boleh menyebabkan pneumonia. fungsi. bahan-bahan kimia dan faktor fizikal. batuk untuk mengeluarkan bahan asing atau bersin serta lain-lain cara ketahana Tanda-tanda klinikal: Pernafasan cepat dan ringkas. Aetiologi: Pneumonia boleh disebabkan oleh jankitan virus. Satu lagi sebab pneumonia adalah kerana kecuaian kita. Jangkitan: Kejadian pneumonia biasanya bergantung kepada keadaan ternakan. . Dictyocaulus viviparus (lung eorm) Enzootic pneumonia biasanya berlaku kepada anak-anak lembu yang dikumpulkan bersama. bakteria.Pneumonia ( Radangan paru-paru ) Pneumonia atau radangan paru-paru adalah radangan yang berlaku kepada parenchyma paru-paru dan bronchioles. Blastomyces. Viral pneumonia biasanya berlaku di kalangan anakanak lembu. bunyi pernafasan yang tidak normal dan juga toxemia jika keadaan tersebut disebabkan oleh bakteria. parasit metazoan. batuk. cecair jernih (berhingus) atau seterusnya menjadi kuning apabila dijangkiti kuman. Cyptococcus. Aspergillus. jenis kuman atau keadaan yang terlibat dan juga kekuatan kuman terlibat. Ternakan akan menunjukkan tindak balas seperti mengeluarkan mucus. Debu-debu. Bagi bakteria pneumonia pula. bakteria-bakteria yang biasanya terlibat adalah: Pasteurella multocida Pasteurella haemolytica Klebsiella spp Streptococcus spp Pseudomonas pseudomallei Corynebacterium spp Parasit juga boleh menyebabkan pneumonia. Tanda-tanda umum yang boleh dilihat adalah kadar pernafasan yang cepat.

dengar bahagian paru-paru .tanda-tanda klinikal .fungi) Rawatan: Untuk bakteria .latar belakang kes (chronic .Sesak nafas Batuk Bersin Nasal discharged Demam (fever) Anorexia Lemah secara keselurohan Kurus Boleh mengakibatkan 'secondry infection' Pyrexia Diagnosa: Diagnosa dibuat pemeriksaan klinikal .

asingkan lembu terlibat. . guna broad spectrum antibiotik dihydrostreptomcin & penicillin sulphonimide. Untuk fungi .Antibiotik beri rehat dan diam galak batuk Kawalan: Prevent stress Prevent contact with effected animals Perumahan yang baik beri colostrum selepas dilahirkan kumpulkan mengikut umur rawat tanda-tanda awal..tiada rawatan yang benar-benar effective Tylosin * Amphotericin Aspiration pneumonia .

Lakukan post mortem terhadap anak yang mati. 6. Early post natal disease (jangkamasa 48 jam) eg. Penyakit fetal (fetal diseases) Penyakit fetus semasa berada dalam uterus eg. entero toxaemia. Pemeriksaan pathological dan microbilogical seperti Brucella abortus. Sample serum ibu diperlukan untuk pemeriksaan serologi. b. Coli. Semasa melahirkan anak (parturient diseases) -dystokia. white muscle disease. Tentukan masa bunting untuk menentukan keadaan bukan keguguran.Penyakit-penyakit Anak Penyakit Perintal ( perintal diseases) 1. Kumpulkan data berkenaan tersebut. E. colibacillosis. 4.poor milking hypothermia due to expose to cold. 5. navel infection. Hantar tisu anak dan placenta ke Makmal untuk pemeriksaan. Post natal disease (selepas dilahirkan) a. colibacillosis. . Anggaran berat badan anak penting. fetal death. Tentukan anak itu mati di dalam atau di luar uterus. Delayed post natal disease (2-7 hari) eg. Leptospira pomona/harjo. Late post natal disease (1 . 2. 3. ditinggalkan ibu.4 minggu) eg. c. malnutrition . abortion. colibacillosis. congenital defect. prolong gestation. 2. Salmonella dan Rotavirus. Latar belakang kes yang cukup rapi serta dengan keadaan penyakit 3. injury to skeleton or soft tissues. Tentukan ibu mengeluarkan susu. Penyiasatan dalam kematian anak (neonatal death) 1. Buat penyiasatan terhadap pengurusan ternakan. starvation.

Tentukan ternakan mendapat rehat yang cukup. uri (placenta) akan dikeluarkan selepas melahirkan anak. Anda boleh menarik uri. masukkan passaries dan beri antibiotik secara sistematik. biasa berdarah dan bau busuk selepas keguguran atau melahirkan anak RETAINED PLACENTA (Lekat uri) Pada keadaan biasa uri (plecenta) akan dikeluarkan selepas melahirkan anak. Jika tidak dikeluarkan dalam masa 48 jam – 92 jam. ia digelar Retained placenta (lekat uri). biasa berdarah Klinikal dan bau busuk selepas keguguran atau melahirkan anak. jangkitan penyakit secara 'inherited' (faktor genetik). Uri dikeluarkan dalam masa 24 jam. Uri dikeluarkan dalam masa 24 jam. Passaries juga perlu diberi. Jika kita mula menarik keluar uri besar kemungkinan semasa melahirkan anak seterusnya perkara yang sama akan berlaku semula. Jika tidak dikeluarkan dalam jangkamasa 48 jam . Retained plecenta boleh berlaku disebabkan oleh kesusahan semasa melahirkan anak ( dystokia ). ia digelar Retained placenta ( lekat uri ). Retained placenta boleh berlaku disebabkan oleh kesusahan semasa melahirkan anak (dystokia). Anda boleh bersihkan uterus dengan menggunakan anti septic. keguguran ( abortion ). keguguran (abortion).Pada keadaan biasa. Anda boleh cuba menarik uri perlahan-lahan dan jangan sampai berdarah dan memotong uri yang terkeluar. Anda juga boleh memberi ‘passaries’ ( compron/bolus) sahaja dan lihat perkembangan ternakan. Tanda-tanda : Uri tidak dikeluarkan dalam masa 48 jam uri tergantung. Masukkan passaries serta memberi antibiotik secara sistematik - - - METRITIS/ENDOMETRITIS/PYOMETRA . Tanda-tanda klinikal: Uri tidak dikeluarkan selepas 48 jam uri tergantung. jangkitan penyakit secara ‘inherited’ ( factor genetic ). Rawatan : Rawatan yang paling sesuai sekali adalah tiada rawatan.92 jam. KMnO 4 Acriflavin (1:1000) Cuba menarik uri dengan memicit cotyledon. makanan dan minuman yang bersih serta menentukan keadaan suhu ternakan.

Tanda-tanda klinikal : : Anestrus : Terdapat nanah (pus) dalam rahim ( melalui pemeriksaan rectal ) Rawatan : : Memberi suntikan diethyltisboestrol ( 15-50mg ) untuk mengeluarkan nanah. Rawatan : : Memberi intra yterine pessaries – antibiotik/antibakteria. Pyometra Radangan pada mucosa rahim yang menyebabkan pertambahan nanah ( accumulation of pus ) dalam rahim yang tertutup. : memberi intra uterine pessaries.Metritis . : Memberi suntikan antibiotik secara sistematik . : Membersih rahim dengan antiseptik.Radangan pada cerviks. Aetiologi ( penyebab ) : Masaalah dalam proses melahirkan anak ( dystokia ) : Masaalah dalam pembiakan. : Membersihkan rahim denga antiseptik.Radangan pada selaput yang melindungi rahim uterus ) Cervisitis . : Dalam kes lekat uri ( retain placenta ) Tanda-tanda Klinikal : : Keluar cecair yang bernanah dan berdarah dari rahim. : Suhu badan naik. Aeitologi ( penyebab ) : Jangkitan selepas beranak/ jangkitan pada rahim akibat lekat uri yang tidak dirawat.Radangan pada uterus (rahim) Endometritis .

bahagian kuku atau luka yang menyebabkan oleh benda-benda tajam. Fusobacterium necrophorum (Sphaerophorus necrophorous) Tanda-tanda klinikal : nekrotik di kawasan kulit/kuku. Ini akan menyebabkan pembiakan kuman di kawasan luka tersebut. merah & sakit bila disentuh : Tempang : anorexia : demam : barat badan menurun : pengeluaran susu menurun : toxaemia dan seterusnya rebah dan kematian Cara membuat diagnosa : dari latar belakang kes : dari pemeriksaan klinikal Rawatan: : Bersihkan kawasan terlibat dengan menggunakan antiseptik yang sesuai eg. sulphanimides. : Rawatan setempat . acriflavin dll.buang bahagian yang nekrotik dan kulit yang sudah mati .letak/sapu kawasan denganlarutan copper sulphate 5%. Agent Aetiologi (Penyebab) : Kerosakan kulit. terramycin dll. : mungkin melibatkan lebih dari satu kaki : terdapat cairan di kawasan nekrotik : bengkak. . buat aliran untuk mengeluarkannya. formalin 2% atau foot aerosol (spray) . dettol. savlon.Foot Rot ( Interdigital necrobacillosis) Penyakit radang kuku atau foot rot adalah suatu jankitan necrotic yang melibatkan kulit dan tisu-tisu lembu di bahagian kuku.balut kawasan terlibat (bandage) -tukar balut setiap hari serta teliti keberkesanan rawatan . : Beri antibiotik/antibakterial secara sistemik eg.bersihkan tempat .jika terdapat nanah.

Ianya merupakan mekanisma keselamatan bagi ternakan yang bergerak secara anti-peristalsis untuk mengeluarkan bahan-bahan lebihan atau toxin. air kencing VD. Muntah (Vomiting) Kerosakan motor yang komplek yang melibatkan sistem penghadaman.Pengawalan : gunakan foot bath (copper sulphate 5%) satu atau dua kali sehari. jaundice. menelan dan menghidu organisma. haemoglobinuria. : perhatian yang lebih terhadap tanda-tanda klinikal ternakan kerana ternakan yang terkena foot rot akan merosot keadaan dengan cepat sekali. makanan yang tercemar oleh organisma. : secara tidak langsung melalui tanah. Keadaan ini jarang berlaku pada ruminan yang mempunyai fungsi yang tertentu bagi mengunyah semula makanan Leptospirosis Agen Penyebab : Leptospira pomona : Leptospira hardjo : Leptospira icterohaemorrhagine Punca jangkitan : secara langsung melalui gigitan. Tanda-tanda klinikal : Septicaemia : Hemolytic icterus (jaundice) : Haemoglobinuria : Anaemia : Demam : Inappaetance : Dyspnoea Pengeluaran susu turun : Perubahan warna susu (kuning kemerahan) dan pekat tanpa tanda-tanda bengkak. Ini adalah kerana kawasan tersebut sentiasa terdedah kepada kotoran najis dan alam sekeliling. anorexia dan kematian. : Keguguran (7 bulan) : Bagi anak. Cara membuat dianosa : mengambil paired serum( selang 2 minggau) : Culture dalam media : Menghantar 'aborted fetus' : Tanda-tanda klinikal (ketiadaan bengkak pada ambing susu walaupun terdapat . : melalui vektor-kutu. demam panas.

Mempunyai ciri-ciri jangkitan septicaemia dalam paru-paru yang serius dan pleurisy. : Kulit jadi kering dan kusut.5oC : Anorexia dan pergerakan rumen terhenti : Kesusahan untuk bernafas : Kadar pernafasan singkat dan cepat. kesusuhan untuk bernafas. Rawatan : Rawatan supportive untuk anaemia -blood transfusion (i/v) : Antibiotik . Post Mortem .asingkan lembu/babi . ternakan rebah dan kematian dalam beberapa jam.pergerakan ternakan CONTAGIOUS BOVINE PLEUROPNEUMONTA (CBBP) Contagious bovine pleuro pneumonia adalah suatu penyakit yang senang berjangkit dan mengakibatkan kerugian besar. : Batuk (mengeluarkan rengisan) : berat badan menurun : Cecair yang pekat keluar dari mulut dan hidung.Kebersihan . tylosin tartrate (10 mg/kg) boleh digunakan. : Masa incubation 3-6 minggu (6 bulan) : suhu naik 41.perubahan pada warna dan keadaan susu.tetracycline Kawalan : Vaccination (bacteria) : Pengurusan . Mycoides Punca jangkitan : Menghidu rengisan dari ternakan berpenyakit (jangkitan terus) Tanda-tanda klinikal.sumber minuman .dihydro streptomycin . : Memeriks air kencing untuk Leptospira. Agen Penyebab : Mycoplasma mycoides var. Rawatan : Rawatan tidak berapa sesuai dan biasanya ternakan dihapuskan : Sulphadimine. : Keadaan semakin teruk.

: Menjaga kebersihan kawasan / kandang : Vaccination ( veksin yang dilemahkan) : Mengawal pergerakan ternakan.tebal : Pleuritis Cara membuat dianosa : Dari latar belakang kes. babi dan kadangkala lembu. MELIOIDOSIS Penyakit yang menyerang manusia. Pengawalan : Dikawasan yang belum pernah kena penyakit. tanda-tanda klinikal dan post mortem. : Membuat ujian bacteriology dan histology dari nasal. paru-paru ternakan. kambing. tempang : Batuk dan kesusahan bernafas : Cecair pekat warna kuning keluar dari hidung : Kematian : Keguguran boleh berlaku Cara membuat diagnosa : Dari pengenalan organisma dalam cecair atau serum (CFT) : Multiple abcess in organ . : Membuat complement fixation test (CFT) atas serum. Menyebabkan kematian kepada manusia.paru-paru. kuda. swab.: Terdapat cecair yang pekat dan berwarna kuning dalam rongga thorax (sampai 10 liters) Septa interlobular . : Organisma sensitif kepada tetracycline dan kanamycin Pengawalan . hati dan nodus limfa. Agen penyebab : Pseudomonus Pseudomallei (from negatif rod) Punca jangkitan : Dari makanan / minuman / tanah Tanda-tanda klinikal : Ternakan jadi lemah. ternakan yang berpenyakit harus dihapuskan. Rawatan : Tiada rawatan dicadangkan kerana merbahaya kepada manusia. spleen. biri-biri.

Diagnosa : Dari tanda-tanda klinikal dan latar belakang kes cultralize dari tempat jangkitan Rawatan : Objektif rawatan adalah untuk menghapuskan organisma. .toxin yang dihasilkan Punca jangkitan : Melalui luka. : Spasm dan kematian.43oC. : Prolapse of third eye lid.10 . Tanda-tanda klinikal : Masa incubation . Toxemia disebabkan oleh neuro dari tisu yang dijangkiti oleh clostridium tetani. : Suhu naik 42 . : Kalau disentuh akan menyebabkan pergerakan yang lebih (hyperaesthesia). tetany dan convulsion. najis. castration dan docking.14 hari : Keadaan otot bertambah tegang. relax otot untuk mengembalikan keadaan pernafasan. : Kaki tegang dan lurus. lock jaw. bermula di bahagian kepala. kesusahan untuk mengunyah / makan. Agen penyebab Clostridium tetani .: Tiada veksin yang berkesan : Faktor kebersihan : Menghapuskan ternakan berpenyakit dengan membakar TETANUS (LOCKJAW) Penyakit berjangkit yang melibatkan semua ternakan dan manusia dengan ciri-ciri hyperaesthesia. leher menegang. neutralize toxin.

Pengawalan: : Kebersihan semasa membuat program pengurusan seperti. brood spectrum antibiotik) : Relax otot (Chlorpromasine) . chlocompherical Dermatophilosis .2/3 suntikan 1 . Rawatan : Antibiotik (spray atau eye cream) 1% oxytetracycline Sodium bromide eye oitment (0.CONJUNCTIVITIS (PINK EYE) Agen penyebab Moraxella boris (gram negatif) Punca jangkitan : Dari rengisan atau debu atau vektor : Biasa dalam keadaan kering Tanda-tanda klinikal : Conjuctivitis : Lacrimation (mata berair) : Cornea opacity. : Suntikan antibiotik spektrum luas (penicillin.0 mg/kg berat badan secara i/m : Simpan ternakan dalam tempat gelap.1.1%) 10% larutan zinc sulphate penicillin.1 . castration.2 bulan 3 .5 . : Bersihkan kawasan luka dengan antiseptik. : Kalau sembuh. imminity terbentuk sampai 2 tahun. dehorning dan lain-lain.000 iu/12 jam).sertamerta 2 . : Suntikan tetanus toxoid (immunity) . : Kadar kematian (mortality) rendah tetapi morbidity (kejadian) sampai 50%.8 bulan INFECTIOUS KERATO .: Suntikan anti-tixin (300. bleharospasm : Luka susperficial dalam mata.

actinomycetc .active .actinous .Jangkitan kulit ternakan yang disebabkan oleh bacteria Dermatophilus Congolensis (Mysoti dermatitis) .