DIARRHOEA Diarrhoea adalah suatu gejala abnormal yang boleh berlaku kepada sisitem penghadaman.

Najis yang dikeluarkan kelihatan lembik atau cair serta mempunyai bau yang berlainan. Ini disebabkan oleh pergerakan peristalsis yang lebih cepat dari normal. Cara ternakan mengeluarkan najis juga abnormal dan ini boleh dijadikan kriteria untuk mendapat diagnosa tentang penyakit. Pergerakan peristalsis yang cepat (hyperperistalsis) akan membawa mucosa usus, darah, cecair atau makanan ternakan bersama najis yang akan membantu anda membuat diagnosa. Diarrhoea adalah suatu keadaan yang dihasilkan oleh penyakit atau agen penyebab yang tertentu. Akibat dari keadaan itu, ernakan akan kekurangan air, tenaga, menjadi lemah dan boleh membawa kematian kepada ternakan. Aetiologi ( Penyebab )

-Pengurusan - Makan terlebih - Kebersihan susu, alatan, pekerja - Bancuhan susu yang tidak sesuai - Makan yang tidak sesuai. - Parasit - Cacing - Kekurangan zat makanan - copper dan cobalt - Bahan-bahan kimia - keracunan - Agen fizikal - Penyakit - Bakteria - Virus - Fungus - Protozoa Tanda-tanda klinikal - Berak cair (diarrhoea) - kerosakan dalam penyerapan - dehydration ( kekurangan air) - Sakit di bahagian abdoman - Septocaemia, toxaemia - pyrexia (susu naik) - lemah dan lesu - anorexia (kurang selera)

- berat badan berkurangan - kematian jika tidak diberi rawatan yang sesuai Perubahan kepada najis - Keadaan najis - cair, lembek dan keras - bau yang berlainan - perubahan warna najis - merah, hitam, kuning, putih, hijau, coklat dll. ** Jika diarrhoea disebabkan oleh faktor pengurusan tiada terdapat perubahan suhu. Sebaliknya jika disebabkan oleh mikro organisma maka akan terdapat perubahan suhu. Cara membuat diagnosa: - penelitian tentang latar belakang kes serta pemeriksaan klinikal yang rapi terhadap ternakan. - keadaan perubahan kepada najis - mengambil contoh yang sesuai seperti calitan najis, kikisan rektal (rectal pinch), najis, serum dan sumber makanan. - Kaitan perubahan suhu dengan keadaan diarrhoea. Rawatan Prinsip rawatan diarrhoea:- membunuh serta mengawal agen penyebab - menggantikan air serta electrolyte yang telah hilang - mengasingkan ternakan terlibat serta menukar cara pengurusan terutama tentang pemakanan. - Memberi ubat untuk menghalang pengeluaran mucosa serta mengurangkan pergerakan usus - Penggunaan antibiotik yang sesuai untuk membunuh serta mengawal pembiakan organisma - Penggunaan ubat membunuh cacing (anthelminthes) atau ubat pembunuh protozoa (coccidiostat) yang sesuai. - Pemberian cecair dan electrolyte yang sesuai dengan kadar yang betul dengan keadaan dehydration. - Ubat-ubat boleh diberi melalui mulut, suntikan subcut atau i/v untuk tambahan cecair dan secara i/m untuk antibiotik. - Memberi metabolic stimulant atau heamatinic untuk menembalikan selera makan ternakan. Pengawalan - Mengawal ternakan /orang/kenderaan keluar masuk ke kawasan anda; - Memberi suntikan pelalian (vaccination) yang sesuai (salmonella vaccine, rotairus/coronavirus/E.coli vaccine dan lain-lain. - Meletakkan ternakan yang sama umur setempat' - Membersihkan kandang dengan disinfectant yang sesuai serta berkesan; - Faktor pengurusan: - Pemberian susu yang sesuai. - masa pemberian susu yang sesuai - kebersihan alat yang digunakan. - air yang bersih - asingkan ternakan yang sakit

Subacute mastitis d.Rawatan awal untuk diarrhoea serta mengetahui agen penyebab dengan secepat mungkin RADANG AMBING SUSU ( Matitis) Tanda-tanda klinikal .kuning/merah .bengkak . sub klinikal mastitis . .untuk subklinikal mastitis.pekat/merah .Keadaan mastitis boleh dibahagikepada beberapa bahagian: a.keadaan .Merasa dan meraba ambing susu .Pemberian ubat pembunuh cacing dengan cara yang berprogram yang sistematik. peracute mastitis b. tiada perubahan yang nyata kepada susu.panas .perubahan kepada susu .bau ..dalam keadaan acute / subacute biasanya tanda-tanda klinikal adalah setempat. diambing susu (tetek) .bertukar warna . Ujian-ujian yang boleh dilakukan dimakmal: Susu .tanda-tanda klinikal yang nyata (strip cup .demam (pyrexia) .kematian .tanda-tanda keseluruhan . Penyakit hanya boleh dikenal melalui .milk ring test serum .rebah dan terbaring .Pemeriksaan klinikal . acute mastitis c.fungsi terganggu (pengeluaran menurun) .Perubahan warna/keadaan/bau) .Membuat california rapid mastitis test (CNRT /CMT RMT) untuk mengira sel leukocytes dalam susu.merah .anorexia .sakit bila disentuh .bacteriology (culture untuk mengetahui agen penyebab. chonic mastitis e.pemeriksaan serum (clinikal pathology) Cara membuat dianosa .cell count (inflamatory reaction) .severe depression .keras . .

.Jika hanya satu tetek (teat yang terlibat biasanya tiada perubahan pada suhu badan. . . .Perlu dikaitkan perubahan suhu badan untuk menentukan keadaan mastitis hanya setempat atau sistemik. : Rawatan lembu kering perlu diberi kepada lembu yang telah kering sebelum dilepaskan untuk pembiakan seterusnya.perah susu ditetek yang terlibah/semua tetek sehingga habis. : Asingkan ternakan yang terkena mastitis dan beri rawatansecara individu : Mastitis merupakan suatu penyakit yang dihasilkan oleh cara pengurusan yang kurang baik serta kebersihan yang tidak dijaga dengan betul.semasa rawatan susu mesti diperah setiap hari. Pengawalan : Kebesihan pemerah/peralatan/ternakan sebelum dan selepas memerah : Susu mesti diperah sampai habis tetapi tidak kuat atau lama sehingga merosakkan ambing susu.bersihkan semula menggunakan air suam bersama antiseptik tadi. Tujuan air suam digunakan adalah untuk membantu dalam pengaliran darah yang boleh menambah pengeluaran susu.bersihkan kawasan terlibat menggunakan air suam bersama antiseptik. Oleh kerana tiap-tiap satu tetek tidak berhubung antara satu dengan yang lain maka punca jangkitan utama adalah sentuhan dari pekerja/alatan yang digunakan untuk memerah serta kehadiran mikro oranisma Untuk rawatan . . . . .selepas rawatan mesti juga diperah tetapi masih belum boleh diminum sebelum 6 .masukkan intra mammary infusion (antibiotik seperti orbenin LA. . mamiject.rawatan secara sistemik diberi jika perlu dengan menggunakan antibiotik yang sesuai serta berkesan bersama infusion yang diberi.7 hari kemudian.5 hari bergantung kepada tindakbalas ternakan. mastalone dan lain-lain) . diproca. Antiseptik pula untuk membunuh atau menghalang pembiakan kuman di kawasan ambing susu.rawatan diberi selama 3 .Rawatan Rawatan mastitis bergantung kepada keadaan mastitis dan bilangan tetek yang terlibat. : Kurangkan stress kepada ternakan.

melibatkan permukaan sendi yang mengeluarkan cecair jernih dan berair lebih dari normal. Tanda-tanda klinikal .beri suntikan intra theca (i/t) antibiotik dan cortico steriod (perlu keluarkan sedikit sinovial fluid sebelum memasukan ubat) Purulent arthritis .suhu naik jika semua atau lebih dari satu sendi .melalui sistem edaran darah Aetiologi ( Penyebab ) .buangkan cecair setiap hari atau buat saliran .ternakan perlu direhatkan meletakkan air sejuk atau ais untuk mengurangkan sakit.sendi bengkek (satu atau kesemua sekali ) . Contoh-contoh yang boleh diambil.RADANG SENDI (Arthritis/Joint iII ) Radang pada tisu-tisu yang terlibat dengan sendi. . permukaan sendi dan selaput sinovial. : Swab dari sendi Rawatan : Acute serous arthritis . Acute serous arthritis:.sakit apabila disentuh .jika sendi terlalu bengkak.ubat antibiotik/antibakterial secara sistematik dan setempat (local).melibatkan navel infection (navel ill) .selaput sinovial .guna phenylbutazone/cortico steriod untuk mengurangkan sakit . staphlococcus spp. Purulent arthritis (bernanah):. dehorning.kawasan sekeliling sendi bengkak dan panas .jangkitan dari luka pada tisu-tisu lembu . .merah. ekor | yang digigit putus. . keluarkan cecair dengan cara 'strile'.penurunan berat badan .sebab kemalangan (trauma) . . bengkak dan panas. .melalui edaran darah hasil jangkitan pada ambing susu. navel ill.ternakan menjadi tempang kerana enggan menggunakan kaki (lameness) .luka dekat atau dalam sendi .keujudan mikro organisma Eischerichia coli Corynebacterium necrophorus Sphaerophorus necrophorus Streptococcus spp.kemalangan (trauma) . .asingkan ternakan terlibat.anorexia. castration dll.

: Elakkan stress. : Lantai kandang jangan terlalu keras dan kasar yang akan merosakkan sendi. beberapa diagnosa:abscess tumour/warts hematoma edema/cyst/vesicle Abscess : bengkak dan mempunayi nanah didalamnya.Pengawalan : Beri rawatan pusat menggunakan iodine (navel ill) : Jangan biar ternakan (anak) berada dalam keadaan yang basah atau lembab yang sesuai untuk pembiakan kuman. : Asingkan ternakan yang berpenyakit. ABSCESS Apabila terdapat bengkak (swelling) di badan ternakan. : setempat atau keseluruhan : boleh menyebabkan susu badan naik Rawatan aspirate untuk menentukan benar-benar abscess belah dan keluarkan nanah bersihakan dengan antiseptik letak antibiotik cream Tanda-tanda klinikal bengkak bernanah lembut apabila ditekan mengganggu fungsi biasa ternakan hematoma bengkak mengandungi darah beku dan cecair biasanya bermula dengan accident/trauma .

sekatan kepada esophagus (esophageal obstruction) . Selain daripada itu ia boleh mengurangkan kadar pengeluaran serta membataskan penggunaan berbagai jenis rumput-rumput kepada ternakan. Kelebihan gas yang dihasilkan adalah kerana mikro organisma dalam rumen dan juga oleh gangguan secara tidak langsung terhadap pengeluaran gas. radang perut (gastritis) .kedudukan abomasum yang salah (displace abomansum) . buang melalui surgery galakan aluran darah-sejuk/pana. Gangguan secara fizikal (Physical disturbance) . Aetiology (sebab-sebab kembong) Sebab utama kejadian kembong adalah apabila kadar gas yang dihasilkan melebihi kadar pengeluaran gas (eructation). adhesion.abscess.Rawatan aspirate jika terlalu besar. Gangguan yang terjadi menyebabkan gas yang dihasilkan terkumpul di dalam rumen yang kemudiannya membesar. tumour keras mempunyai ciri-ciri tertentu edema cecair dalam bengkak vesicle cecair KEMBONG ( Bloat / Rumen tympany ) Penyakit kembong belaku apabila didapati pembesaran rumen dan reticulum (perut di bahagian abdomen kiri). Jenis-jenis penyakit kembong a.terlebih 'froth' dalam rumen . Penyakit kembong ini mengakibatkan kerugian melalui kematian kepada ternakan. Kejadian kembong perut biasanya bertambah dalam pengurusan yang menggunakan baja yang banyak pada pasture dan apabila ternakan makan daun-daun kayu seperti daun ubi dan nangka terlalu banyak.

pembesaran bahagian kiri abdomen (para lumbarfossa) . Untuk rawatan.kurang makan dan minum .ternakan terbaring dalam kesakitan . Adakah disebabkan oleh penghasilan gas yang terlalu banyak atau terdapat sekatan kepada pengeluaran gas dari rumen. Dalam penyekit kembong selain dari pengeluaran gas. ada juga terdapat buih (foam/frothy material) dan kedua-duanya perlu dikeluarkan untuk menjamin rawatan yang sesuai. Kedua.memberi minyak kelapa (kelapa sawit/minyak masak) dengan tujuan memendakkan buih supaya memberi peluang kepada pengeluaran gas (100-500 ml) . .makan daun-daun kayu yang beracun .memberi ubat menahan kembong (anti bloat/anti foam agents) seperti Bloat guards yang diberi ke dalam rumen.selain dari itu anda juga boleh menggunakan teknik pembedahan seperti 'rumenotomy' untuk mengeluarkan gas.kadar pernafasan bertambah dan ternakan menjadi sesak nafas (dyspnoea) Rawatan Asas utama dalam rawatan kembong adalah untuk mengetahui sebab ianya terjadi.kerosakan kepada sistem saraf c Gangguan melalui penyakit 'entero toxemia' dan keracunan nitrate. trocar atau benda-benda tajam di sebelah kiri abdomen (bahagian atas). Faktor utama adalah masa dan keadaan ternakan jenis makanan keadaan tanah (kandungan zat) Tanda-tanda klinikal .ternakan menjadi resah . anda perlu:. disebabkan oleh sekatan kepada pergerakan gas yang dihasilkan secara fizikal. Jika diperhatikan dengan betul. kita dapati penyakit kembong boleh dibahagi kepada dua sebab utama.ternakan berada dalam kesakitan terutama di bahagian abdomen kiri.'sensitize' kepada uba-ubat .selalu duduk dan bangun .mengeluarkan gas dengan menggunakan .memasukkan tiub perut (stomach tube) melalui mulut untuk mengeluarkan gas yang terdapat dalam rumen. . Gangguan secara 'biochemical' .kematian . .terbanyak makan dedak/palm kernel cake (PKC) . Ini disebabkan oleh faktorfaktor pemakanan dan juga terdapat banyak gas 'foam' di dalam rumen.b. . . Pertama disebabkan pengeluaran gas yang berlebihan dari yang dikeluarkan dari tubuh ternakan.

Brahman & Kacukan) biasanya lebih tahan dari serangan ini. Berat badan ternakan menurun b. Akibat luka berulat: a. tanduk (selepas dehorning). Keadaan tanah yang sesuai dengan zat makanan yang cukup juga membantu dalam pengawalan penyakit kembong. Selain dari faktor masa dan keadaan sekeliling yang terlalu memberi tekanan (stress) kepada ternakan juga boleh menyebabkan kembong terjadi. Ia bermula dari muka yang tidak dirawat dengan betul. Ternakan jadi gelisah kerana gatal d. Kurang selera makan. Selain dari itu daun-daun kayu yang dimakan oleh ternakan juga perlu diberi perhatian. Kawasan-kawasan yang basah serta busuk di bahagian badan – pusat. Faktor pengurusan yang kurang sesuai. Anda seharusnya memberi pengubatan serta nasihat kepada penternak bagi mengawal penyakit kembong ini LUKA BERULAT ( Maggot Wound/Myiasis/Screw worm infestation) Jangkitan terhadap luka oleh larva-larva Chrysomia bezziana. Jika terlalu banyak akan menyebabkan kembong kerana lebih gas dihasilkan. bibir faraj. Jangkitan sampingan – secondry bacterial infection . Ini akan menyebabkan lalat bertelur dan seterusnya menjadi perinngkat larva. Baka : Baka Zebu (KK. bahagian-bahagian muka.Pengawalan penyekit kembong Bagi menjamin ternakan yang sehat sepanjang masa anda harus menjalankan beberapa kaedah pengurusan bagi mengawal penyakit kembong. prepuce. Proses ini mengambil masa antara 48 hingga 72 jam. tetek dan mata. Ini akan mengakibatkan perdarahan (bleeding) dan kerosakan pada bahagian yang terlibat. Larva hidup dalam keadaan yang kurang oksigen serta memakan tisu di sekelilingnya. Anda perlu memerhati agar dedak atau PKC yang diberikan kepada ternakan tidak terlalu halus. Luka-luka cairan serum yang dihasilkan bertindak dengan bacteria dan mengeluarkan bau yang busuk. Anda juga perlu memberi perhatian kepada pembajaan pastura yang terlalu banyak. c. b.Kehalusan makanan seperti ini akan mempercepatkan pengeluaran gas serta menghasilkan buih yang banyak. Faktor-faktor pendorong: a. d. Tempat-tempat yang selalu diserang adalah pusat (navel). c. kawasan dubur dan lain-lain.

*** Gusanex spray hanya merupakan fly repellent (menghalau lalat) tetapi ia tidak membunuh maggots) PENYAKIT KULIT ( Skin diseases) Perubahan kepada kulit ternakan boleh disebabkan oleh penyekit secara keselurohan (generalized disease). Kematian disebabkan toxaemia Prinsip-prinsip rawatan a. Adakan ‘regular dipping’ untuk menghapuskan atau mengurangkan kutu yang boleh menyebabkan ternakan luka akibat gigitan atau gatal-gatal. Letakkan semula ubat-ubat jika masih terdapat ulat-ulat yang masih hidup. Anak-anak yang baru lahir. antibiotik cream dan iodine boleh juga digunakan untuk membantu proses penyembuhan (healing proses) Pengawalan a. Bunuh ulat dengan menggunakan : negasunt powder coopex healing oil malathion chloroform turpentine 3% hydrogen perixide d. c. Keluarkan ulat yang berada di luar dan boleh dilihat c. Bersihkan kawasan terlibat dengan air suam (warm water) atau ‘mild antiseptic’ b. Keluarakan semua ulat-ulat yang sudah mati f. g. Biarkan selama satu hari e. sapukan iodine pada kawasan pusat. b.e. Pemeriksaan yang rapi kepada ternakan untuk mengubati luka-luka (2 kali seminggu) Elakkan dari melakukan pembedahan yang tidak perlu. d. Ubat0ubat ‘topical’ (setempat) untuk rawatan luka seperti lorexene cream. e. Pengurusan yang betul dan sesuai. kekurangan zat atau mungkin oleh penyakit yang hanya menyerang pada bahagian kulit (locally) Tanda-tanda klinikal: . Elakkan dari ternakan merempuh pagar duri dengan memberi makanan dan munuman yang secukupnya.

Buangkan bulu atau kotoran di kulit untuk meletakkan ubat (topical application) Membuat diagnosa yang tepat terhadap penyakit.local infection 4.Pemeriksaan yang rapi perlu dibuat dengan mera dan meraba bahagian yang terlibat. Virus . .local infection 2. c. *** Papiles(pimples) Nodules Nodes solidelevation Vesicles – small swelling (serum/lymph) Bulla. e. Mengeluarkan agen penyebab (causative agent) – allergic. Perubahan kepada kilang peluh/kilang sebum – kering. Fungsi . d. Perubahan warna kulit/bulu Kenyataan tentang keadaan penyakit : saiz Dalam penyakit (depth) Taburan penyakit Kawasan-kawasan terlibat e.generalized infection . Prinsip-prinsip rawatan: a. Membuat ‘sensitivity test’ untuk bacteria. d. blister.generalies infection . sejuk Perubahan kepada keadaan kulit atau bulu. blen – small swelling Scabs – dried exudates Scales – dry expoliation of skin (mengelupas) Excoriation – superficial discountinuty Fissures – crakes which penetrate more deeply usually sub-cut. Bakteria 3. b. b. Metazoan parasites Pengkelasan Penyakit Kulit 1.arthropods . c.Culture : swabs : biopsy a. Menghalang kerosakan seterusnya melalui ‘scratching’ (menggaru) dengan menggunakan ubat mengandungi anasthetic.mikroskop . Latar belakang kes : keadaan ternakan lain : kes baru/berulang dan lain-lain. Contoh-contoh makmal yang boleh diambil adalah: : kikisan kulit (skin scrapping) .staining .

UV light 6. Biasa berlaku dalam jangka masa 72 jam selepas melahirkan anak yang bermula dengan dystokia/kesusahan melahirkan anak. Jika terdapat kekurangan kedua-dua keadaan lumpuh dan terbaring akan menjadi lebih serius. Ini adalah kerana kekurangan zat kalsium dan juga magnesium di dalam badan ternakan.5. lesu coma: terbaring (lateral recumbency) Kematian Tanda-tanda akhir . Tanda-tanda di peringkat awal. Boleh berlaku beberapa minggu/bulan selepas beranak. Anorexia Bahagian kaki dan telinga jadi sejuk Suhu normal atau sub normal tiada pergerakan rumen/usus (atonic) ternakan lemah. Agen-agen fizikal . Keracunan (intoxication) 7. rebah dan depress. yang banyak mengeluarkan susu (high producers) dan yang mempunyai masalah dalam factor-faktor fisiologikal seperti beranak. kelaparan atau terlalu sejuk. Hypocalcaemia (penurunan kadar kalsium dalam badan dari 10mg% kepada antara 3-7%) Penurunan kadar kalsium juga dengan kadar magnesium dalam badan. Rawatan ternakan jadi lemah di bahagian kaki rebah/terbaring di bahagian sternum (dada) kepala berpaling kebelakang. Aetiologi (penyebab) Biasa berlaku pada ternakan yang gemuk (fat).trauma . Lembu jersey lebih susceptible kepada keadaan ini. Tanda-tanda klinikal. Penyakit allergic. lumpuh. MILK FEVER (demam susu / hypocalcaemia / parturient paresis) Keadaan yang berlaku selepas melahirkan anak yang menyebabkan circulatory collapse.

boleh diberi 50% dextrose sebanyak 250-500 ml. a. Ini akan membolehkan ternakan menggunakan sumber kalsium dari tulang untuk mendapatkan kalsium (kos yang tinggi) Memberi suntikan Vit. jam pertama Jika terdapat ketosis. i/p) MIFEX – Calcium & Magnesium bersama. Memberi kandungan phosphorus yang tinggi bersama kandungan calcium yang rendah dalam makanan. KEGUGURAN ( abortion) Penyakit Tanda-tanda klinikal Kadar Keguguran Masa Keguguran Brucellosis ( Brucella abortus) Keguguran 90% 6 bulan Trichormoniasis (Tr. Foetus) Keguguran infertility 5 – 30% 2 – 4 bulan Calcium borogluconate ( secara i/v. subcut. Kawalan. Memberi tambahan kasium dan magnesium kepada ternakan. D (20 –30 million iu) selama 5-7 hari sebelum beranak Reduce stress Susu diperah sampai habis Memberi perhatian yang lebih kepada ternakan yang menghadapi masalah dalam beranak (dystokia). b.Rawatan awal biasanya akan memberi kesan yang lebih baik. Akan terdapat kesan jika rawatan yang diberi sesuai dengan penyakit dalam satu .

Vibriosis (Camphlobacter Foetus) Infertility abortion prolonged diestrus 5 – 20% 5 – 6 bulan Leptospirosis (L. Absidia) 6 – 7% 3 – 7 bulan Kekurangan Zat Bila-bila masa boleh berlaku Faktor-faktor genetik Bila-bila masa boleh berlaku Keracunan (intoxication) Bila-bila masa boleh berlaku Accident / physical injuries Bila-bila masa boleh berlaku Salmonellosis abortion . hardjo) Abortion Demam 25 – 30% 6 bulan Infectious Bovine rhinotracheitis 25 – 30% 6 bulan Mycoses (Aspergillus. pomona dan L.

kemalangan dan lain-lain.6 bulan Unknown ( tiada sebab ) Lebih kurang 30% dari kes Cara membuat diagnosa : Mengetahui peringkat bunting (stage of pregnancy) : Mengambil contoh darah ibu dan anak : Menentukan samada anak mati di dalam atau diluar kandungan rahim. : Asingkan ternakan yang terlibat. : Mengambil contoh serum untuk ujian bagi menentukan status kumpulan ternakan dari sebarang micro organisma. : Mengambil contoh uri/fetus/abomasum : Mengambil latar belakang kes tentang lain-lain penyakit dikawasan pergerakan ternakan faktor pengurusan program yang telah dijalankan dikawasan Pengawalan : Mengawal pergerakan ternakan : Memberi ubat pelalian (Vaccination) yang sesuai. TEMPANG ( Lameness) Ini adalah disebabkan oleh: : Foot rot : arthritis : laminitis : Luka mekanikal – kena paku / kaca. .

Histoplasma. parasit metazoan. Pneumonia juga boleh menyebabkan 'secondry infection' dan menjadikan keadaan lebih komplek. Coccidioides. partikel-partikel kecil biasanya memasuki rongga hidung dan terus ke paruparu. batuk untuk mengeluarkan bahan asing atau bersin serta lain-lain cara ketahana Tanda-tanda klinikal: Pernafasan cepat dan ringkas.Pneumonia ( Radangan paru-paru ) Pneumonia atau radangan paru-paru adalah radangan yang berlaku kepada parenchyma paru-paru dan bronchioles. Satu lagi sebab pneumonia adalah kerana kecuaian kita. cecair jernih (berhingus) atau seterusnya menjadi kuning apabila dijangkiti kuman. Viral pneumonia biasanya berlaku di kalangan anakanak lembu. batuk. Kulat-kulat (fungsi) juga boleh menyebabkan pneumonia. Aspergillus. Aetiologi: Pneumonia boleh disebabkan oleh jankitan virus. bakteria. bahan-bahan kimia dan faktor fizikal. Debu-debu. fungsi. Tanda-tanda umum yang boleh dilihat adalah kadar pernafasan yang cepat. jenis kuman atau keadaan yang terlibat dan juga kekuatan kuman terlibat. Ternakan akan menunjukkan tindak balas seperti mengeluarkan mucus. Cyptococcus. Bagi bakteria pneumonia pula. Ini adalah 'aspiration pneumonia' yang disebabkan oleh faktor pengurusan. Blastomyces. Jangkitan: Kejadian pneumonia biasanya bergantung kepada keadaan ternakan. . Dictyocaulus viviparus (lung eorm) Enzootic pneumonia biasanya berlaku kepada anak-anak lembu yang dikumpulkan bersama. bunyi pernafasan yang tidak normal dan juga toxemia jika keadaan tersebut disebabkan oleh bakteria. bakteria-bakteria yang biasanya terlibat adalah: Pasteurella multocida Pasteurella haemolytica Klebsiella spp Streptococcus spp Pseudomonas pseudomallei Corynebacterium spp Parasit juga boleh menyebabkan pneumonia.

Sesak nafas Batuk Bersin Nasal discharged Demam (fever) Anorexia Lemah secara keselurohan Kurus Boleh mengakibatkan 'secondry infection' Pyrexia Diagnosa: Diagnosa dibuat pemeriksaan klinikal .fungi) Rawatan: Untuk bakteria .tanda-tanda klinikal .dengar bahagian paru-paru .latar belakang kes (chronic .

guna broad spectrum antibiotik dihydrostreptomcin & penicillin sulphonimide.Antibiotik beri rehat dan diam galak batuk Kawalan: Prevent stress Prevent contact with effected animals Perumahan yang baik beri colostrum selepas dilahirkan kumpulkan mengikut umur rawat tanda-tanda awal. Untuk fungi ..tiada rawatan yang benar-benar effective Tylosin * Amphotericin Aspiration pneumonia . .asingkan lembu terlibat.

prolong gestation. Pemeriksaan pathological dan microbilogical seperti Brucella abortus.poor milking hypothermia due to expose to cold. b. fetal death. colibacillosis.Penyakit-penyakit Anak Penyakit Perintal ( perintal diseases) 1. Tentukan anak itu mati di dalam atau di luar uterus. Late post natal disease (1 . Salmonella dan Rotavirus. malnutrition . . 4. 6. injury to skeleton or soft tissues. c. Leptospira pomona/harjo. entero toxaemia. Coli. Early post natal disease (jangkamasa 48 jam) eg. Penyiasatan dalam kematian anak (neonatal death) 1. white muscle disease. colibacillosis. 3. Latar belakang kes yang cukup rapi serta dengan keadaan penyakit 3. Kumpulkan data berkenaan tersebut. 5. ditinggalkan ibu. 2. colibacillosis. Post natal disease (selepas dilahirkan) a. Hantar tisu anak dan placenta ke Makmal untuk pemeriksaan. Tentukan ibu mengeluarkan susu. congenital defect. Penyakit fetal (fetal diseases) Penyakit fetus semasa berada dalam uterus eg. Lakukan post mortem terhadap anak yang mati. 2. Tentukan masa bunting untuk menentukan keadaan bukan keguguran. Semasa melahirkan anak (parturient diseases) -dystokia. Delayed post natal disease (2-7 hari) eg. Anggaran berat badan anak penting. Sample serum ibu diperlukan untuk pemeriksaan serologi. starvation. abortion. Buat penyiasatan terhadap pengurusan ternakan. E.4 minggu) eg. navel infection.

Tanda-tanda klinikal: Uri tidak dikeluarkan selepas 48 jam uri tergantung. Jika tidak dikeluarkan dalam masa 48 jam – 92 jam. Tanda-tanda : Uri tidak dikeluarkan dalam masa 48 jam uri tergantung. makanan dan minuman yang bersih serta menentukan keadaan suhu ternakan. KMnO 4 Acriflavin (1:1000) Cuba menarik uri dengan memicit cotyledon. Rawatan : Rawatan yang paling sesuai sekali adalah tiada rawatan. Jika tidak dikeluarkan dalam jangkamasa 48 jam . Anda boleh bersihkan uterus dengan menggunakan anti septic. jangkitan penyakit secara 'inherited' (faktor genetik). Tentukan ternakan mendapat rehat yang cukup. ia digelar Retained placenta (lekat uri). Uri dikeluarkan dalam masa 24 jam. Anda boleh menarik uri.92 jam. keguguran (abortion). masukkan passaries dan beri antibiotik secara sistematik. uri (placenta) akan dikeluarkan selepas melahirkan anak. Anda boleh cuba menarik uri perlahan-lahan dan jangan sampai berdarah dan memotong uri yang terkeluar. Retained plecenta boleh berlaku disebabkan oleh kesusahan semasa melahirkan anak ( dystokia ). Anda juga boleh memberi ‘passaries’ ( compron/bolus) sahaja dan lihat perkembangan ternakan. Passaries juga perlu diberi. jangkitan penyakit secara ‘inherited’ ( factor genetic ). Jika kita mula menarik keluar uri besar kemungkinan semasa melahirkan anak seterusnya perkara yang sama akan berlaku semula. ia digelar Retained placenta ( lekat uri ). biasa berdarah Klinikal dan bau busuk selepas keguguran atau melahirkan anak. keguguran ( abortion ). biasa berdarah dan bau busuk selepas keguguran atau melahirkan anak RETAINED PLACENTA (Lekat uri) Pada keadaan biasa uri (plecenta) akan dikeluarkan selepas melahirkan anak. Retained placenta boleh berlaku disebabkan oleh kesusahan semasa melahirkan anak (dystokia).Pada keadaan biasa. Masukkan passaries serta memberi antibiotik secara sistematik - - - METRITIS/ENDOMETRITIS/PYOMETRA . Uri dikeluarkan dalam masa 24 jam.

Radangan pada uterus (rahim) Endometritis . Tanda-tanda klinikal : : Anestrus : Terdapat nanah (pus) dalam rahim ( melalui pemeriksaan rectal ) Rawatan : : Memberi suntikan diethyltisboestrol ( 15-50mg ) untuk mengeluarkan nanah.Radangan pada selaput yang melindungi rahim uterus ) Cervisitis . Pyometra Radangan pada mucosa rahim yang menyebabkan pertambahan nanah ( accumulation of pus ) dalam rahim yang tertutup. Rawatan : : Memberi intra yterine pessaries – antibiotik/antibakteria. : Membersihkan rahim denga antiseptik.Metritis . : Suhu badan naik. : Dalam kes lekat uri ( retain placenta ) Tanda-tanda Klinikal : : Keluar cecair yang bernanah dan berdarah dari rahim.Radangan pada cerviks. : memberi intra uterine pessaries. Aetiologi ( penyebab ) : Masaalah dalam proses melahirkan anak ( dystokia ) : Masaalah dalam pembiakan. : Membersih rahim dengan antiseptik. : Memberi suntikan antibiotik secara sistematik . Aeitologi ( penyebab ) : Jangkitan selepas beranak/ jangkitan pada rahim akibat lekat uri yang tidak dirawat.

acriflavin dll.Foot Rot ( Interdigital necrobacillosis) Penyakit radang kuku atau foot rot adalah suatu jankitan necrotic yang melibatkan kulit dan tisu-tisu lembu di bahagian kuku. Agent Aetiologi (Penyebab) : Kerosakan kulit. dettol.letak/sapu kawasan denganlarutan copper sulphate 5%. formalin 2% atau foot aerosol (spray) . savlon. merah & sakit bila disentuh : Tempang : anorexia : demam : barat badan menurun : pengeluaran susu menurun : toxaemia dan seterusnya rebah dan kematian Cara membuat diagnosa : dari latar belakang kes : dari pemeriksaan klinikal Rawatan: : Bersihkan kawasan terlibat dengan menggunakan antiseptik yang sesuai eg. .bersihkan tempat . sulphanimides. terramycin dll.buang bahagian yang nekrotik dan kulit yang sudah mati . bahagian kuku atau luka yang menyebabkan oleh benda-benda tajam. : Beri antibiotik/antibakterial secara sistemik eg. : mungkin melibatkan lebih dari satu kaki : terdapat cairan di kawasan nekrotik : bengkak.jika terdapat nanah. : Rawatan setempat . Fusobacterium necrophorum (Sphaerophorus necrophorous) Tanda-tanda klinikal : nekrotik di kawasan kulit/kuku. buat aliran untuk mengeluarkannya.balut kawasan terlibat (bandage) -tukar balut setiap hari serta teliti keberkesanan rawatan . Ini akan menyebabkan pembiakan kuman di kawasan luka tersebut.

: secara tidak langsung melalui tanah. menelan dan menghidu organisma. Ini adalah kerana kawasan tersebut sentiasa terdedah kepada kotoran najis dan alam sekeliling. Cara membuat dianosa : mengambil paired serum( selang 2 minggau) : Culture dalam media : Menghantar 'aborted fetus' : Tanda-tanda klinikal (ketiadaan bengkak pada ambing susu walaupun terdapat . jaundice. haemoglobinuria. Muntah (Vomiting) Kerosakan motor yang komplek yang melibatkan sistem penghadaman. : perhatian yang lebih terhadap tanda-tanda klinikal ternakan kerana ternakan yang terkena foot rot akan merosot keadaan dengan cepat sekali. demam panas. makanan yang tercemar oleh organisma. Keadaan ini jarang berlaku pada ruminan yang mempunyai fungsi yang tertentu bagi mengunyah semula makanan Leptospirosis Agen Penyebab : Leptospira pomona : Leptospira hardjo : Leptospira icterohaemorrhagine Punca jangkitan : secara langsung melalui gigitan. Ianya merupakan mekanisma keselamatan bagi ternakan yang bergerak secara anti-peristalsis untuk mengeluarkan bahan-bahan lebihan atau toxin. anorexia dan kematian. : Keguguran (7 bulan) : Bagi anak.Pengawalan : gunakan foot bath (copper sulphate 5%) satu atau dua kali sehari. : melalui vektor-kutu. Tanda-tanda klinikal : Septicaemia : Hemolytic icterus (jaundice) : Haemoglobinuria : Anaemia : Demam : Inappaetance : Dyspnoea Pengeluaran susu turun : Perubahan warna susu (kuning kemerahan) dan pekat tanpa tanda-tanda bengkak. air kencing VD.

: Keadaan semakin teruk. : Kulit jadi kering dan kusut. kesusuhan untuk bernafas. : Batuk (mengeluarkan rengisan) : berat badan menurun : Cecair yang pekat keluar dari mulut dan hidung.Kebersihan .5oC : Anorexia dan pergerakan rumen terhenti : Kesusahan untuk bernafas : Kadar pernafasan singkat dan cepat. tylosin tartrate (10 mg/kg) boleh digunakan. Rawatan : Rawatan supportive untuk anaemia -blood transfusion (i/v) : Antibiotik .sumber minuman . Post Mortem . : Masa incubation 3-6 minggu (6 bulan) : suhu naik 41.tetracycline Kawalan : Vaccination (bacteria) : Pengurusan .dihydro streptomycin .pergerakan ternakan CONTAGIOUS BOVINE PLEUROPNEUMONTA (CBBP) Contagious bovine pleuro pneumonia adalah suatu penyakit yang senang berjangkit dan mengakibatkan kerugian besar. ternakan rebah dan kematian dalam beberapa jam. Mycoides Punca jangkitan : Menghidu rengisan dari ternakan berpenyakit (jangkitan terus) Tanda-tanda klinikal. : Memeriks air kencing untuk Leptospira.perubahan pada warna dan keadaan susu.asingkan lembu/babi . Mempunyai ciri-ciri jangkitan septicaemia dalam paru-paru yang serius dan pleurisy. Rawatan : Rawatan tidak berapa sesuai dan biasanya ternakan dihapuskan : Sulphadimine. Agen Penyebab : Mycoplasma mycoides var.

: Membuat ujian bacteriology dan histology dari nasal. biri-biri. : Menjaga kebersihan kawasan / kandang : Vaccination ( veksin yang dilemahkan) : Mengawal pergerakan ternakan. : Organisma sensitif kepada tetracycline dan kanamycin Pengawalan .paru-paru. ternakan yang berpenyakit harus dihapuskan. Rawatan : Tiada rawatan dicadangkan kerana merbahaya kepada manusia. paru-paru ternakan. spleen. Menyebabkan kematian kepada manusia. kambing. MELIOIDOSIS Penyakit yang menyerang manusia. hati dan nodus limfa.: Terdapat cecair yang pekat dan berwarna kuning dalam rongga thorax (sampai 10 liters) Septa interlobular . swab. tempang : Batuk dan kesusahan bernafas : Cecair pekat warna kuning keluar dari hidung : Kematian : Keguguran boleh berlaku Cara membuat diagnosa : Dari pengenalan organisma dalam cecair atau serum (CFT) : Multiple abcess in organ . Agen penyebab : Pseudomonus Pseudomallei (from negatif rod) Punca jangkitan : Dari makanan / minuman / tanah Tanda-tanda klinikal : Ternakan jadi lemah. : Membuat complement fixation test (CFT) atas serum. kuda.tebal : Pleuritis Cara membuat dianosa : Dari latar belakang kes. babi dan kadangkala lembu. Pengawalan : Dikawasan yang belum pernah kena penyakit. tanda-tanda klinikal dan post mortem.

relax otot untuk mengembalikan keadaan pernafasan. : Kalau disentuh akan menyebabkan pergerakan yang lebih (hyperaesthesia). Tanda-tanda klinikal : Masa incubation .10 . castration dan docking. .43oC. bermula di bahagian kepala. Diagnosa : Dari tanda-tanda klinikal dan latar belakang kes cultralize dari tempat jangkitan Rawatan : Objektif rawatan adalah untuk menghapuskan organisma. neutralize toxin.: Tiada veksin yang berkesan : Faktor kebersihan : Menghapuskan ternakan berpenyakit dengan membakar TETANUS (LOCKJAW) Penyakit berjangkit yang melibatkan semua ternakan dan manusia dengan ciri-ciri hyperaesthesia. : Prolapse of third eye lid. Toxemia disebabkan oleh neuro dari tisu yang dijangkiti oleh clostridium tetani. : Suhu naik 42 . tetany dan convulsion. leher menegang.14 hari : Keadaan otot bertambah tegang. kesusahan untuk mengunyah / makan.toxin yang dihasilkan Punca jangkitan : Melalui luka. lock jaw. Agen penyebab Clostridium tetani . najis. : Spasm dan kematian. : Kaki tegang dan lurus.

2/3 suntikan 1 . : Bersihkan kawasan luka dengan antiseptik. brood spectrum antibiotik) : Relax otot (Chlorpromasine) .0 mg/kg berat badan secara i/m : Simpan ternakan dalam tempat gelap.sertamerta 2 .: Suntikan anti-tixin (300. Pengawalan: : Kebersihan semasa membuat program pengurusan seperti. Rawatan : Antibiotik (spray atau eye cream) 1% oxytetracycline Sodium bromide eye oitment (0. imminity terbentuk sampai 2 tahun.5 .1. dehorning dan lain-lain. castration.8 bulan INFECTIOUS KERATO . : Suntikan tetanus toxoid (immunity) .1 . chlocompherical Dermatophilosis . : Suntikan antibiotik spektrum luas (penicillin.CONJUNCTIVITIS (PINK EYE) Agen penyebab Moraxella boris (gram negatif) Punca jangkitan : Dari rengisan atau debu atau vektor : Biasa dalam keadaan kering Tanda-tanda klinikal : Conjuctivitis : Lacrimation (mata berair) : Cornea opacity.1%) 10% larutan zinc sulphate penicillin. : Kalau sembuh. : Kadar kematian (mortality) rendah tetapi morbidity (kejadian) sampai 50%.2 bulan 3 . bleharospasm : Luka susperficial dalam mata.000 iu/12 jam).

active .actinous .Jangkitan kulit ternakan yang disebabkan oleh bacteria Dermatophilus Congolensis (Mysoti dermatitis) .actinomycetc .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful