DIARRHOEA Diarrhoea adalah suatu gejala abnormal yang boleh berlaku kepada sisitem penghadaman.

Najis yang dikeluarkan kelihatan lembik atau cair serta mempunyai bau yang berlainan. Ini disebabkan oleh pergerakan peristalsis yang lebih cepat dari normal. Cara ternakan mengeluarkan najis juga abnormal dan ini boleh dijadikan kriteria untuk mendapat diagnosa tentang penyakit. Pergerakan peristalsis yang cepat (hyperperistalsis) akan membawa mucosa usus, darah, cecair atau makanan ternakan bersama najis yang akan membantu anda membuat diagnosa. Diarrhoea adalah suatu keadaan yang dihasilkan oleh penyakit atau agen penyebab yang tertentu. Akibat dari keadaan itu, ernakan akan kekurangan air, tenaga, menjadi lemah dan boleh membawa kematian kepada ternakan. Aetiologi ( Penyebab )

-Pengurusan - Makan terlebih - Kebersihan susu, alatan, pekerja - Bancuhan susu yang tidak sesuai - Makan yang tidak sesuai. - Parasit - Cacing - Kekurangan zat makanan - copper dan cobalt - Bahan-bahan kimia - keracunan - Agen fizikal - Penyakit - Bakteria - Virus - Fungus - Protozoa Tanda-tanda klinikal - Berak cair (diarrhoea) - kerosakan dalam penyerapan - dehydration ( kekurangan air) - Sakit di bahagian abdoman - Septocaemia, toxaemia - pyrexia (susu naik) - lemah dan lesu - anorexia (kurang selera)

- berat badan berkurangan - kematian jika tidak diberi rawatan yang sesuai Perubahan kepada najis - Keadaan najis - cair, lembek dan keras - bau yang berlainan - perubahan warna najis - merah, hitam, kuning, putih, hijau, coklat dll. ** Jika diarrhoea disebabkan oleh faktor pengurusan tiada terdapat perubahan suhu. Sebaliknya jika disebabkan oleh mikro organisma maka akan terdapat perubahan suhu. Cara membuat diagnosa: - penelitian tentang latar belakang kes serta pemeriksaan klinikal yang rapi terhadap ternakan. - keadaan perubahan kepada najis - mengambil contoh yang sesuai seperti calitan najis, kikisan rektal (rectal pinch), najis, serum dan sumber makanan. - Kaitan perubahan suhu dengan keadaan diarrhoea. Rawatan Prinsip rawatan diarrhoea:- membunuh serta mengawal agen penyebab - menggantikan air serta electrolyte yang telah hilang - mengasingkan ternakan terlibat serta menukar cara pengurusan terutama tentang pemakanan. - Memberi ubat untuk menghalang pengeluaran mucosa serta mengurangkan pergerakan usus - Penggunaan antibiotik yang sesuai untuk membunuh serta mengawal pembiakan organisma - Penggunaan ubat membunuh cacing (anthelminthes) atau ubat pembunuh protozoa (coccidiostat) yang sesuai. - Pemberian cecair dan electrolyte yang sesuai dengan kadar yang betul dengan keadaan dehydration. - Ubat-ubat boleh diberi melalui mulut, suntikan subcut atau i/v untuk tambahan cecair dan secara i/m untuk antibiotik. - Memberi metabolic stimulant atau heamatinic untuk menembalikan selera makan ternakan. Pengawalan - Mengawal ternakan /orang/kenderaan keluar masuk ke kawasan anda; - Memberi suntikan pelalian (vaccination) yang sesuai (salmonella vaccine, rotairus/coronavirus/E.coli vaccine dan lain-lain. - Meletakkan ternakan yang sama umur setempat' - Membersihkan kandang dengan disinfectant yang sesuai serta berkesan; - Faktor pengurusan: - Pemberian susu yang sesuai. - masa pemberian susu yang sesuai - kebersihan alat yang digunakan. - air yang bersih - asingkan ternakan yang sakit

sakit bila disentuh . Penyakit hanya boleh dikenal melalui .perubahan kepada susu .Membuat california rapid mastitis test (CNRT /CMT RMT) untuk mengira sel leukocytes dalam susu.keadaan .demam (pyrexia) . Subacute mastitis d.pemeriksaan serum (clinikal pathology) Cara membuat dianosa .bacteriology (culture untuk mengetahui agen penyebab.pekat/merah .severe depression .bengkak .Pemeriksaan klinikal . tiada perubahan yang nyata kepada susu.merah .cell count (inflamatory reaction) .Rawatan awal untuk diarrhoea serta mengetahui agen penyebab dengan secepat mungkin RADANG AMBING SUSU ( Matitis) Tanda-tanda klinikal . chonic mastitis e.panas . Ujian-ujian yang boleh dilakukan dimakmal: Susu .Merasa dan meraba ambing susu . acute mastitis c.untuk subklinikal mastitis.dalam keadaan acute / subacute biasanya tanda-tanda klinikal adalah setempat.anorexia .milk ring test serum .bertukar warna .kematian . diambing susu (tetek) . . .tanda-tanda klinikal yang nyata (strip cup ..keras .Perubahan warna/keadaan/bau) .Pemberian ubat pembunuh cacing dengan cara yang berprogram yang sistematik.tanda-tanda keseluruhan . sub klinikal mastitis .fungsi terganggu (pengeluaran menurun) .rebah dan terbaring .kuning/merah . peracute mastitis b.Keadaan mastitis boleh dibahagikepada beberapa bahagian: a.bau .

diproca.Rawatan Rawatan mastitis bergantung kepada keadaan mastitis dan bilangan tetek yang terlibat. Tujuan air suam digunakan adalah untuk membantu dalam pengaliran darah yang boleh menambah pengeluaran susu.perah susu ditetek yang terlibah/semua tetek sehingga habis. . mastalone dan lain-lain) .5 hari bergantung kepada tindakbalas ternakan.selepas rawatan mesti juga diperah tetapi masih belum boleh diminum sebelum 6 .Jika hanya satu tetek (teat yang terlibat biasanya tiada perubahan pada suhu badan.rawatan diberi selama 3 .masukkan intra mammary infusion (antibiotik seperti orbenin LA. : Asingkan ternakan yang terkena mastitis dan beri rawatansecara individu : Mastitis merupakan suatu penyakit yang dihasilkan oleh cara pengurusan yang kurang baik serta kebersihan yang tidak dijaga dengan betul.7 hari kemudian. Pengawalan : Kebesihan pemerah/peralatan/ternakan sebelum dan selepas memerah : Susu mesti diperah sampai habis tetapi tidak kuat atau lama sehingga merosakkan ambing susu. . .semasa rawatan susu mesti diperah setiap hari. .bersihkan kawasan terlibat menggunakan air suam bersama antiseptik. . mamiject.Perlu dikaitkan perubahan suhu badan untuk menentukan keadaan mastitis hanya setempat atau sistemik.rawatan secara sistemik diberi jika perlu dengan menggunakan antibiotik yang sesuai serta berkesan bersama infusion yang diberi. : Kurangkan stress kepada ternakan.bersihkan semula menggunakan air suam bersama antiseptik tadi. . . Oleh kerana tiap-tiap satu tetek tidak berhubung antara satu dengan yang lain maka punca jangkitan utama adalah sentuhan dari pekerja/alatan yang digunakan untuk memerah serta kehadiran mikro oranisma Untuk rawatan . : Rawatan lembu kering perlu diberi kepada lembu yang telah kering sebelum dilepaskan untuk pembiakan seterusnya. . . Antiseptik pula untuk membunuh atau menghalang pembiakan kuman di kawasan ambing susu.

. staphlococcus spp.melalui edaran darah hasil jangkitan pada ambing susu.anorexia.jangkitan dari luka pada tisu-tisu lembu .penurunan berat badan .sakit apabila disentuh .beri suntikan intra theca (i/t) antibiotik dan cortico steriod (perlu keluarkan sedikit sinovial fluid sebelum memasukan ubat) Purulent arthritis . . Tanda-tanda klinikal . Acute serous arthritis:.melibatkan navel infection (navel ill) .luka dekat atau dalam sendi .selaput sinovial . . dehorning.ternakan menjadi tempang kerana enggan menggunakan kaki (lameness) . permukaan sendi dan selaput sinovial.kemalangan (trauma) .melibatkan permukaan sendi yang mengeluarkan cecair jernih dan berair lebih dari normal. navel ill.sebab kemalangan (trauma) . Contoh-contoh yang boleh diambil.ubat antibiotik/antibakterial secara sistematik dan setempat (local). Purulent arthritis (bernanah):.ternakan perlu direhatkan meletakkan air sejuk atau ais untuk mengurangkan sakit. .keujudan mikro organisma Eischerichia coli Corynebacterium necrophorus Sphaerophorus necrophorus Streptococcus spp.RADANG SENDI (Arthritis/Joint iII ) Radang pada tisu-tisu yang terlibat dengan sendi. bengkak dan panas.kawasan sekeliling sendi bengkak dan panas . ekor | yang digigit putus. castration dll.suhu naik jika semua atau lebih dari satu sendi . .buangkan cecair setiap hari atau buat saliran .guna phenylbutazone/cortico steriod untuk mengurangkan sakit .merah.sendi bengkek (satu atau kesemua sekali ) . keluarkan cecair dengan cara 'strile'.jika sendi terlalu bengkak. : Swab dari sendi Rawatan : Acute serous arthritis .asingkan ternakan terlibat.melalui sistem edaran darah Aetiologi ( Penyebab ) . .

: Elakkan stress. : Lantai kandang jangan terlalu keras dan kasar yang akan merosakkan sendi. : Asingkan ternakan yang berpenyakit. : setempat atau keseluruhan : boleh menyebabkan susu badan naik Rawatan aspirate untuk menentukan benar-benar abscess belah dan keluarkan nanah bersihakan dengan antiseptik letak antibiotik cream Tanda-tanda klinikal bengkak bernanah lembut apabila ditekan mengganggu fungsi biasa ternakan hematoma bengkak mengandungi darah beku dan cecair biasanya bermula dengan accident/trauma .Pengawalan : Beri rawatan pusat menggunakan iodine (navel ill) : Jangan biar ternakan (anak) berada dalam keadaan yang basah atau lembab yang sesuai untuk pembiakan kuman. ABSCESS Apabila terdapat bengkak (swelling) di badan ternakan. beberapa diagnosa:abscess tumour/warts hematoma edema/cyst/vesicle Abscess : bengkak dan mempunayi nanah didalamnya.

Kelebihan gas yang dihasilkan adalah kerana mikro organisma dalam rumen dan juga oleh gangguan secara tidak langsung terhadap pengeluaran gas. Penyakit kembong ini mengakibatkan kerugian melalui kematian kepada ternakan. Aetiology (sebab-sebab kembong) Sebab utama kejadian kembong adalah apabila kadar gas yang dihasilkan melebihi kadar pengeluaran gas (eructation). Jenis-jenis penyakit kembong a. buang melalui surgery galakan aluran darah-sejuk/pana. adhesion. Gangguan yang terjadi menyebabkan gas yang dihasilkan terkumpul di dalam rumen yang kemudiannya membesar.sekatan kepada esophagus (esophageal obstruction) . Gangguan secara fizikal (Physical disturbance) .Rawatan aspirate jika terlalu besar. Kejadian kembong perut biasanya bertambah dalam pengurusan yang menggunakan baja yang banyak pada pasture dan apabila ternakan makan daun-daun kayu seperti daun ubi dan nangka terlalu banyak. tumour keras mempunyai ciri-ciri tertentu edema cecair dalam bengkak vesicle cecair KEMBONG ( Bloat / Rumen tympany ) Penyakit kembong belaku apabila didapati pembesaran rumen dan reticulum (perut di bahagian abdomen kiri). radang perut (gastritis) .abscess.kedudukan abomasum yang salah (displace abomansum) . Selain daripada itu ia boleh mengurangkan kadar pengeluaran serta membataskan penggunaan berbagai jenis rumput-rumput kepada ternakan.terlebih 'froth' dalam rumen .

Adakah disebabkan oleh penghasilan gas yang terlalu banyak atau terdapat sekatan kepada pengeluaran gas dari rumen. ada juga terdapat buih (foam/frothy material) dan kedua-duanya perlu dikeluarkan untuk menjamin rawatan yang sesuai. Ini disebabkan oleh faktorfaktor pemakanan dan juga terdapat banyak gas 'foam' di dalam rumen. disebabkan oleh sekatan kepada pergerakan gas yang dihasilkan secara fizikal. Kedua. .memberi ubat menahan kembong (anti bloat/anti foam agents) seperti Bloat guards yang diberi ke dalam rumen.ternakan menjadi resah . trocar atau benda-benda tajam di sebelah kiri abdomen (bahagian atas). Faktor utama adalah masa dan keadaan ternakan jenis makanan keadaan tanah (kandungan zat) Tanda-tanda klinikal .memberi minyak kelapa (kelapa sawit/minyak masak) dengan tujuan memendakkan buih supaya memberi peluang kepada pengeluaran gas (100-500 ml) . . kita dapati penyakit kembong boleh dibahagi kepada dua sebab utama.ternakan berada dalam kesakitan terutama di bahagian abdomen kiri.pembesaran bahagian kiri abdomen (para lumbarfossa) .'sensitize' kepada uba-ubat . .terbanyak makan dedak/palm kernel cake (PKC) .kadar pernafasan bertambah dan ternakan menjadi sesak nafas (dyspnoea) Rawatan Asas utama dalam rawatan kembong adalah untuk mengetahui sebab ianya terjadi. anda perlu:. . Gangguan secara 'biochemical' .b.memasukkan tiub perut (stomach tube) melalui mulut untuk mengeluarkan gas yang terdapat dalam rumen.ternakan terbaring dalam kesakitan . Dalam penyekit kembong selain dari pengeluaran gas.selain dari itu anda juga boleh menggunakan teknik pembedahan seperti 'rumenotomy' untuk mengeluarkan gas.kematian .mengeluarkan gas dengan menggunakan .makan daun-daun kayu yang beracun .kurang makan dan minum . Jika diperhatikan dengan betul. Pertama disebabkan pengeluaran gas yang berlebihan dari yang dikeluarkan dari tubuh ternakan.kerosakan kepada sistem saraf c Gangguan melalui penyakit 'entero toxemia' dan keracunan nitrate. Untuk rawatan. .selalu duduk dan bangun .

tetek dan mata. Ia bermula dari muka yang tidak dirawat dengan betul. Jika terlalu banyak akan menyebabkan kembong kerana lebih gas dihasilkan. c. Akibat luka berulat: a. kawasan dubur dan lain-lain. Larva hidup dalam keadaan yang kurang oksigen serta memakan tisu di sekelilingnya.Kehalusan makanan seperti ini akan mempercepatkan pengeluaran gas serta menghasilkan buih yang banyak. Faktor pengurusan yang kurang sesuai. Anda juga perlu memberi perhatian kepada pembajaan pastura yang terlalu banyak. Anda seharusnya memberi pengubatan serta nasihat kepada penternak bagi mengawal penyakit kembong ini LUKA BERULAT ( Maggot Wound/Myiasis/Screw worm infestation) Jangkitan terhadap luka oleh larva-larva Chrysomia bezziana. bibir faraj. Ini akan menyebabkan lalat bertelur dan seterusnya menjadi perinngkat larva. d. Proses ini mengambil masa antara 48 hingga 72 jam. Baka : Baka Zebu (KK. Faktor-faktor pendorong: a. Kawasan-kawasan yang basah serta busuk di bahagian badan – pusat. bahagian-bahagian muka. c. Brahman & Kacukan) biasanya lebih tahan dari serangan ini.Pengawalan penyekit kembong Bagi menjamin ternakan yang sehat sepanjang masa anda harus menjalankan beberapa kaedah pengurusan bagi mengawal penyakit kembong. tanduk (selepas dehorning). Ternakan jadi gelisah kerana gatal d. Jangkitan sampingan – secondry bacterial infection . Keadaan tanah yang sesuai dengan zat makanan yang cukup juga membantu dalam pengawalan penyakit kembong. b. Selain dari itu daun-daun kayu yang dimakan oleh ternakan juga perlu diberi perhatian. Ini akan mengakibatkan perdarahan (bleeding) dan kerosakan pada bahagian yang terlibat. Anda perlu memerhati agar dedak atau PKC yang diberikan kepada ternakan tidak terlalu halus. Berat badan ternakan menurun b. Selain dari faktor masa dan keadaan sekeliling yang terlalu memberi tekanan (stress) kepada ternakan juga boleh menyebabkan kembong terjadi. Kurang selera makan. Luka-luka cairan serum yang dihasilkan bertindak dengan bacteria dan mengeluarkan bau yang busuk. prepuce. Tempat-tempat yang selalu diserang adalah pusat (navel).

Bunuh ulat dengan menggunakan : negasunt powder coopex healing oil malathion chloroform turpentine 3% hydrogen perixide d. Anak-anak yang baru lahir. e. *** Gusanex spray hanya merupakan fly repellent (menghalau lalat) tetapi ia tidak membunuh maggots) PENYAKIT KULIT ( Skin diseases) Perubahan kepada kulit ternakan boleh disebabkan oleh penyekit secara keselurohan (generalized disease). sapukan iodine pada kawasan pusat. Pengurusan yang betul dan sesuai. Kematian disebabkan toxaemia Prinsip-prinsip rawatan a. c. Pemeriksaan yang rapi kepada ternakan untuk mengubati luka-luka (2 kali seminggu) Elakkan dari melakukan pembedahan yang tidak perlu. kekurangan zat atau mungkin oleh penyakit yang hanya menyerang pada bahagian kulit (locally) Tanda-tanda klinikal: . d. antibiotik cream dan iodine boleh juga digunakan untuk membantu proses penyembuhan (healing proses) Pengawalan a. Bersihkan kawasan terlibat dengan air suam (warm water) atau ‘mild antiseptic’ b. g. Adakan ‘regular dipping’ untuk menghapuskan atau mengurangkan kutu yang boleh menyebabkan ternakan luka akibat gigitan atau gatal-gatal. Ubat0ubat ‘topical’ (setempat) untuk rawatan luka seperti lorexene cream. Keluarkan ulat yang berada di luar dan boleh dilihat c. Keluarakan semua ulat-ulat yang sudah mati f. Letakkan semula ubat-ubat jika masih terdapat ulat-ulat yang masih hidup. Biarkan selama satu hari e. Elakkan dari ternakan merempuh pagar duri dengan memberi makanan dan munuman yang secukupnya.e. b.

b. b. Metazoan parasites Pengkelasan Penyakit Kulit 1.staining . Menghalang kerosakan seterusnya melalui ‘scratching’ (menggaru) dengan menggunakan ubat mengandungi anasthetic.local infection 2.mikroskop . blister.Culture : swabs : biopsy a. c. .generalies infection . Fungsi . Contoh-contoh makmal yang boleh diambil adalah: : kikisan kulit (skin scrapping) . blen – small swelling Scabs – dried exudates Scales – dry expoliation of skin (mengelupas) Excoriation – superficial discountinuty Fissures – crakes which penetrate more deeply usually sub-cut. Virus . d.arthropods . Mengeluarkan agen penyebab (causative agent) – allergic. Latar belakang kes : keadaan ternakan lain : kes baru/berulang dan lain-lain. Bakteria 3. sejuk Perubahan kepada keadaan kulit atau bulu.Pemeriksaan yang rapi perlu dibuat dengan mera dan meraba bahagian yang terlibat. d. Perubahan kepada kilang peluh/kilang sebum – kering. c. *** Papiles(pimples) Nodules Nodes solidelevation Vesicles – small swelling (serum/lymph) Bulla.generalized infection . Buangkan bulu atau kotoran di kulit untuk meletakkan ubat (topical application) Membuat diagnosa yang tepat terhadap penyakit. e. Membuat ‘sensitivity test’ untuk bacteria.local infection 4. Perubahan warna kulit/bulu Kenyataan tentang keadaan penyakit : saiz Dalam penyakit (depth) Taburan penyakit Kawasan-kawasan terlibat e. Prinsip-prinsip rawatan: a.

Jika terdapat kekurangan kedua-dua keadaan lumpuh dan terbaring akan menjadi lebih serius. yang banyak mengeluarkan susu (high producers) dan yang mempunyai masalah dalam factor-faktor fisiologikal seperti beranak. lumpuh. MILK FEVER (demam susu / hypocalcaemia / parturient paresis) Keadaan yang berlaku selepas melahirkan anak yang menyebabkan circulatory collapse. rebah dan depress. Rawatan ternakan jadi lemah di bahagian kaki rebah/terbaring di bahagian sternum (dada) kepala berpaling kebelakang.5. Hypocalcaemia (penurunan kadar kalsium dalam badan dari 10mg% kepada antara 3-7%) Penurunan kadar kalsium juga dengan kadar magnesium dalam badan. Keracunan (intoxication) 7.trauma . Tanda-tanda klinikal. Boleh berlaku beberapa minggu/bulan selepas beranak. Ini adalah kerana kekurangan zat kalsium dan juga magnesium di dalam badan ternakan. Penyakit allergic. lesu coma: terbaring (lateral recumbency) Kematian Tanda-tanda akhir . Lembu jersey lebih susceptible kepada keadaan ini. Tanda-tanda di peringkat awal.UV light 6. Aetiologi (penyebab) Biasa berlaku pada ternakan yang gemuk (fat). Biasa berlaku dalam jangka masa 72 jam selepas melahirkan anak yang bermula dengan dystokia/kesusahan melahirkan anak. Agen-agen fizikal . kelaparan atau terlalu sejuk. Anorexia Bahagian kaki dan telinga jadi sejuk Suhu normal atau sub normal tiada pergerakan rumen/usus (atonic) ternakan lemah.

b.Rawatan awal biasanya akan memberi kesan yang lebih baik. Kawalan. subcut. boleh diberi 50% dextrose sebanyak 250-500 ml. Memberi tambahan kasium dan magnesium kepada ternakan. KEGUGURAN ( abortion) Penyakit Tanda-tanda klinikal Kadar Keguguran Masa Keguguran Brucellosis ( Brucella abortus) Keguguran 90% 6 bulan Trichormoniasis (Tr. a. i/p) MIFEX – Calcium & Magnesium bersama. Ini akan membolehkan ternakan menggunakan sumber kalsium dari tulang untuk mendapatkan kalsium (kos yang tinggi) Memberi suntikan Vit. D (20 –30 million iu) selama 5-7 hari sebelum beranak Reduce stress Susu diperah sampai habis Memberi perhatian yang lebih kepada ternakan yang menghadapi masalah dalam beranak (dystokia). jam pertama Jika terdapat ketosis. Foetus) Keguguran infertility 5 – 30% 2 – 4 bulan Calcium borogluconate ( secara i/v. Memberi kandungan phosphorus yang tinggi bersama kandungan calcium yang rendah dalam makanan. Akan terdapat kesan jika rawatan yang diberi sesuai dengan penyakit dalam satu .

Vibriosis (Camphlobacter Foetus) Infertility abortion prolonged diestrus 5 – 20% 5 – 6 bulan Leptospirosis (L. pomona dan L. hardjo) Abortion Demam 25 – 30% 6 bulan Infectious Bovine rhinotracheitis 25 – 30% 6 bulan Mycoses (Aspergillus. Absidia) 6 – 7% 3 – 7 bulan Kekurangan Zat Bila-bila masa boleh berlaku Faktor-faktor genetik Bila-bila masa boleh berlaku Keracunan (intoxication) Bila-bila masa boleh berlaku Accident / physical injuries Bila-bila masa boleh berlaku Salmonellosis abortion .

: Mengambil contoh serum untuk ujian bagi menentukan status kumpulan ternakan dari sebarang micro organisma. TEMPANG ( Lameness) Ini adalah disebabkan oleh: : Foot rot : arthritis : laminitis : Luka mekanikal – kena paku / kaca. kemalangan dan lain-lain. : Mengambil contoh uri/fetus/abomasum : Mengambil latar belakang kes tentang lain-lain penyakit dikawasan pergerakan ternakan faktor pengurusan program yang telah dijalankan dikawasan Pengawalan : Mengawal pergerakan ternakan : Memberi ubat pelalian (Vaccination) yang sesuai.6 bulan Unknown ( tiada sebab ) Lebih kurang 30% dari kes Cara membuat diagnosa : Mengetahui peringkat bunting (stage of pregnancy) : Mengambil contoh darah ibu dan anak : Menentukan samada anak mati di dalam atau diluar kandungan rahim. : Asingkan ternakan yang terlibat. .

Blastomyces. Satu lagi sebab pneumonia adalah kerana kecuaian kita. bakteria-bakteria yang biasanya terlibat adalah: Pasteurella multocida Pasteurella haemolytica Klebsiella spp Streptococcus spp Pseudomonas pseudomallei Corynebacterium spp Parasit juga boleh menyebabkan pneumonia. Aetiologi: Pneumonia boleh disebabkan oleh jankitan virus. Tanda-tanda umum yang boleh dilihat adalah kadar pernafasan yang cepat. Ternakan akan menunjukkan tindak balas seperti mengeluarkan mucus. Dictyocaulus viviparus (lung eorm) Enzootic pneumonia biasanya berlaku kepada anak-anak lembu yang dikumpulkan bersama. Pneumonia juga boleh menyebabkan 'secondry infection' dan menjadikan keadaan lebih komplek. Ini adalah 'aspiration pneumonia' yang disebabkan oleh faktor pengurusan. jenis kuman atau keadaan yang terlibat dan juga kekuatan kuman terlibat. Histoplasma. Aspergillus. bunyi pernafasan yang tidak normal dan juga toxemia jika keadaan tersebut disebabkan oleh bakteria. cecair jernih (berhingus) atau seterusnya menjadi kuning apabila dijangkiti kuman. bakteria. batuk untuk mengeluarkan bahan asing atau bersin serta lain-lain cara ketahana Tanda-tanda klinikal: Pernafasan cepat dan ringkas. Viral pneumonia biasanya berlaku di kalangan anakanak lembu. Cyptococcus. Kulat-kulat (fungsi) juga boleh menyebabkan pneumonia. parasit metazoan. fungsi.Pneumonia ( Radangan paru-paru ) Pneumonia atau radangan paru-paru adalah radangan yang berlaku kepada parenchyma paru-paru dan bronchioles. batuk. partikel-partikel kecil biasanya memasuki rongga hidung dan terus ke paruparu. Coccidioides. bahan-bahan kimia dan faktor fizikal. Debu-debu. Bagi bakteria pneumonia pula. . Jangkitan: Kejadian pneumonia biasanya bergantung kepada keadaan ternakan.

Sesak nafas Batuk Bersin Nasal discharged Demam (fever) Anorexia Lemah secara keselurohan Kurus Boleh mengakibatkan 'secondry infection' Pyrexia Diagnosa: Diagnosa dibuat pemeriksaan klinikal .latar belakang kes (chronic .tanda-tanda klinikal .fungi) Rawatan: Untuk bakteria .dengar bahagian paru-paru .

. guna broad spectrum antibiotik dihydrostreptomcin & penicillin sulphonimide.tiada rawatan yang benar-benar effective Tylosin * Amphotericin Aspiration pneumonia .asingkan lembu terlibat.Antibiotik beri rehat dan diam galak batuk Kawalan: Prevent stress Prevent contact with effected animals Perumahan yang baik beri colostrum selepas dilahirkan kumpulkan mengikut umur rawat tanda-tanda awal. . Untuk fungi .

. ditinggalkan ibu. Salmonella dan Rotavirus.4 minggu) eg. Penyiasatan dalam kematian anak (neonatal death) 1. Pemeriksaan pathological dan microbilogical seperti Brucella abortus. 6. prolong gestation. Hantar tisu anak dan placenta ke Makmal untuk pemeriksaan.poor milking hypothermia due to expose to cold. Tentukan anak itu mati di dalam atau di luar uterus. Leptospira pomona/harjo. white muscle disease. navel infection. injury to skeleton or soft tissues. Latar belakang kes yang cukup rapi serta dengan keadaan penyakit 3. abortion. Lakukan post mortem terhadap anak yang mati. Post natal disease (selepas dilahirkan) a. malnutrition . 2. E. Tentukan ibu mengeluarkan susu. starvation. 2. Anggaran berat badan anak penting. Semasa melahirkan anak (parturient diseases) -dystokia. Penyakit fetal (fetal diseases) Penyakit fetus semasa berada dalam uterus eg. entero toxaemia. colibacillosis. fetal death. colibacillosis. 3. Buat penyiasatan terhadap pengurusan ternakan. 4. Late post natal disease (1 . Early post natal disease (jangkamasa 48 jam) eg. b. Tentukan masa bunting untuk menentukan keadaan bukan keguguran. congenital defect. 5. Sample serum ibu diperlukan untuk pemeriksaan serologi. Kumpulkan data berkenaan tersebut. Coli. c. colibacillosis. Delayed post natal disease (2-7 hari) eg.Penyakit-penyakit Anak Penyakit Perintal ( perintal diseases) 1.

KMnO 4 Acriflavin (1:1000) Cuba menarik uri dengan memicit cotyledon. Anda boleh bersihkan uterus dengan menggunakan anti septic.92 jam. ia digelar Retained placenta ( lekat uri ). keguguran ( abortion ). keguguran (abortion). Retained plecenta boleh berlaku disebabkan oleh kesusahan semasa melahirkan anak ( dystokia ). Jika tidak dikeluarkan dalam masa 48 jam – 92 jam. jangkitan penyakit secara 'inherited' (faktor genetik). Passaries juga perlu diberi. Uri dikeluarkan dalam masa 24 jam.Pada keadaan biasa. Anda boleh menarik uri. Uri dikeluarkan dalam masa 24 jam. Retained placenta boleh berlaku disebabkan oleh kesusahan semasa melahirkan anak (dystokia). biasa berdarah dan bau busuk selepas keguguran atau melahirkan anak RETAINED PLACENTA (Lekat uri) Pada keadaan biasa uri (plecenta) akan dikeluarkan selepas melahirkan anak. masukkan passaries dan beri antibiotik secara sistematik. jangkitan penyakit secara ‘inherited’ ( factor genetic ). ia digelar Retained placenta (lekat uri). Jika tidak dikeluarkan dalam jangkamasa 48 jam . Masukkan passaries serta memberi antibiotik secara sistematik - - - METRITIS/ENDOMETRITIS/PYOMETRA . uri (placenta) akan dikeluarkan selepas melahirkan anak. biasa berdarah Klinikal dan bau busuk selepas keguguran atau melahirkan anak. Rawatan : Rawatan yang paling sesuai sekali adalah tiada rawatan. Anda boleh cuba menarik uri perlahan-lahan dan jangan sampai berdarah dan memotong uri yang terkeluar. Anda juga boleh memberi ‘passaries’ ( compron/bolus) sahaja dan lihat perkembangan ternakan. makanan dan minuman yang bersih serta menentukan keadaan suhu ternakan. Tanda-tanda klinikal: Uri tidak dikeluarkan selepas 48 jam uri tergantung. Tentukan ternakan mendapat rehat yang cukup. Jika kita mula menarik keluar uri besar kemungkinan semasa melahirkan anak seterusnya perkara yang sama akan berlaku semula. Tanda-tanda : Uri tidak dikeluarkan dalam masa 48 jam uri tergantung.

Aeitologi ( penyebab ) : Jangkitan selepas beranak/ jangkitan pada rahim akibat lekat uri yang tidak dirawat. : Membersih rahim dengan antiseptik.Radangan pada selaput yang melindungi rahim uterus ) Cervisitis . Rawatan : : Memberi intra yterine pessaries – antibiotik/antibakteria. : Suhu badan naik.Metritis . : memberi intra uterine pessaries.Radangan pada cerviks. Aetiologi ( penyebab ) : Masaalah dalam proses melahirkan anak ( dystokia ) : Masaalah dalam pembiakan. : Dalam kes lekat uri ( retain placenta ) Tanda-tanda Klinikal : : Keluar cecair yang bernanah dan berdarah dari rahim. Tanda-tanda klinikal : : Anestrus : Terdapat nanah (pus) dalam rahim ( melalui pemeriksaan rectal ) Rawatan : : Memberi suntikan diethyltisboestrol ( 15-50mg ) untuk mengeluarkan nanah. Pyometra Radangan pada mucosa rahim yang menyebabkan pertambahan nanah ( accumulation of pus ) dalam rahim yang tertutup.Radangan pada uterus (rahim) Endometritis . : Memberi suntikan antibiotik secara sistematik . : Membersihkan rahim denga antiseptik.

bersihkan tempat . dettol.buang bahagian yang nekrotik dan kulit yang sudah mati . : mungkin melibatkan lebih dari satu kaki : terdapat cairan di kawasan nekrotik : bengkak. bahagian kuku atau luka yang menyebabkan oleh benda-benda tajam. acriflavin dll. sulphanimides. . formalin 2% atau foot aerosol (spray) .balut kawasan terlibat (bandage) -tukar balut setiap hari serta teliti keberkesanan rawatan .Foot Rot ( Interdigital necrobacillosis) Penyakit radang kuku atau foot rot adalah suatu jankitan necrotic yang melibatkan kulit dan tisu-tisu lembu di bahagian kuku. savlon. Fusobacterium necrophorum (Sphaerophorus necrophorous) Tanda-tanda klinikal : nekrotik di kawasan kulit/kuku. terramycin dll.jika terdapat nanah. Ini akan menyebabkan pembiakan kuman di kawasan luka tersebut. Agent Aetiologi (Penyebab) : Kerosakan kulit. : Rawatan setempat . : Beri antibiotik/antibakterial secara sistemik eg. merah & sakit bila disentuh : Tempang : anorexia : demam : barat badan menurun : pengeluaran susu menurun : toxaemia dan seterusnya rebah dan kematian Cara membuat diagnosa : dari latar belakang kes : dari pemeriksaan klinikal Rawatan: : Bersihkan kawasan terlibat dengan menggunakan antiseptik yang sesuai eg.letak/sapu kawasan denganlarutan copper sulphate 5%. buat aliran untuk mengeluarkannya.

Cara membuat dianosa : mengambil paired serum( selang 2 minggau) : Culture dalam media : Menghantar 'aborted fetus' : Tanda-tanda klinikal (ketiadaan bengkak pada ambing susu walaupun terdapat . menelan dan menghidu organisma. air kencing VD. : secara tidak langsung melalui tanah. Keadaan ini jarang berlaku pada ruminan yang mempunyai fungsi yang tertentu bagi mengunyah semula makanan Leptospirosis Agen Penyebab : Leptospira pomona : Leptospira hardjo : Leptospira icterohaemorrhagine Punca jangkitan : secara langsung melalui gigitan. Ini adalah kerana kawasan tersebut sentiasa terdedah kepada kotoran najis dan alam sekeliling. anorexia dan kematian. makanan yang tercemar oleh organisma.Pengawalan : gunakan foot bath (copper sulphate 5%) satu atau dua kali sehari. demam panas. Tanda-tanda klinikal : Septicaemia : Hemolytic icterus (jaundice) : Haemoglobinuria : Anaemia : Demam : Inappaetance : Dyspnoea Pengeluaran susu turun : Perubahan warna susu (kuning kemerahan) dan pekat tanpa tanda-tanda bengkak. jaundice. Muntah (Vomiting) Kerosakan motor yang komplek yang melibatkan sistem penghadaman. : Keguguran (7 bulan) : Bagi anak. haemoglobinuria. : melalui vektor-kutu. Ianya merupakan mekanisma keselamatan bagi ternakan yang bergerak secara anti-peristalsis untuk mengeluarkan bahan-bahan lebihan atau toxin. : perhatian yang lebih terhadap tanda-tanda klinikal ternakan kerana ternakan yang terkena foot rot akan merosot keadaan dengan cepat sekali.

pergerakan ternakan CONTAGIOUS BOVINE PLEUROPNEUMONTA (CBBP) Contagious bovine pleuro pneumonia adalah suatu penyakit yang senang berjangkit dan mengakibatkan kerugian besar.perubahan pada warna dan keadaan susu. Mempunyai ciri-ciri jangkitan septicaemia dalam paru-paru yang serius dan pleurisy. Post Mortem . : Masa incubation 3-6 minggu (6 bulan) : suhu naik 41.tetracycline Kawalan : Vaccination (bacteria) : Pengurusan . : Memeriks air kencing untuk Leptospira. : Batuk (mengeluarkan rengisan) : berat badan menurun : Cecair yang pekat keluar dari mulut dan hidung. Rawatan : Rawatan supportive untuk anaemia -blood transfusion (i/v) : Antibiotik . Agen Penyebab : Mycoplasma mycoides var. : Keadaan semakin teruk.dihydro streptomycin . : Kulit jadi kering dan kusut. kesusuhan untuk bernafas.5oC : Anorexia dan pergerakan rumen terhenti : Kesusahan untuk bernafas : Kadar pernafasan singkat dan cepat.Kebersihan . Rawatan : Rawatan tidak berapa sesuai dan biasanya ternakan dihapuskan : Sulphadimine. ternakan rebah dan kematian dalam beberapa jam.sumber minuman . Mycoides Punca jangkitan : Menghidu rengisan dari ternakan berpenyakit (jangkitan terus) Tanda-tanda klinikal.asingkan lembu/babi . tylosin tartrate (10 mg/kg) boleh digunakan.

: Terdapat cecair yang pekat dan berwarna kuning dalam rongga thorax (sampai 10 liters) Septa interlobular . Menyebabkan kematian kepada manusia. paru-paru ternakan. kambing. MELIOIDOSIS Penyakit yang menyerang manusia.paru-paru. kuda. : Organisma sensitif kepada tetracycline dan kanamycin Pengawalan . swab. tanda-tanda klinikal dan post mortem. : Menjaga kebersihan kawasan / kandang : Vaccination ( veksin yang dilemahkan) : Mengawal pergerakan ternakan. : Membuat ujian bacteriology dan histology dari nasal.tebal : Pleuritis Cara membuat dianosa : Dari latar belakang kes. babi dan kadangkala lembu. ternakan yang berpenyakit harus dihapuskan. Agen penyebab : Pseudomonus Pseudomallei (from negatif rod) Punca jangkitan : Dari makanan / minuman / tanah Tanda-tanda klinikal : Ternakan jadi lemah. Pengawalan : Dikawasan yang belum pernah kena penyakit. Rawatan : Tiada rawatan dicadangkan kerana merbahaya kepada manusia. tempang : Batuk dan kesusahan bernafas : Cecair pekat warna kuning keluar dari hidung : Kematian : Keguguran boleh berlaku Cara membuat diagnosa : Dari pengenalan organisma dalam cecair atau serum (CFT) : Multiple abcess in organ . biri-biri. spleen. : Membuat complement fixation test (CFT) atas serum. hati dan nodus limfa.

castration dan docking. Toxemia disebabkan oleh neuro dari tisu yang dijangkiti oleh clostridium tetani. kesusahan untuk mengunyah / makan. bermula di bahagian kepala. : Kaki tegang dan lurus. : Suhu naik 42 . : Spasm dan kematian.14 hari : Keadaan otot bertambah tegang.10 .toxin yang dihasilkan Punca jangkitan : Melalui luka. : Prolapse of third eye lid. leher menegang. Diagnosa : Dari tanda-tanda klinikal dan latar belakang kes cultralize dari tempat jangkitan Rawatan : Objektif rawatan adalah untuk menghapuskan organisma. relax otot untuk mengembalikan keadaan pernafasan. Agen penyebab Clostridium tetani . najis. : Kalau disentuh akan menyebabkan pergerakan yang lebih (hyperaesthesia). tetany dan convulsion.43oC. . neutralize toxin. lock jaw. Tanda-tanda klinikal : Masa incubation .: Tiada veksin yang berkesan : Faktor kebersihan : Menghapuskan ternakan berpenyakit dengan membakar TETANUS (LOCKJAW) Penyakit berjangkit yang melibatkan semua ternakan dan manusia dengan ciri-ciri hyperaesthesia.

bleharospasm : Luka susperficial dalam mata. brood spectrum antibiotik) : Relax otot (Chlorpromasine) . Pengawalan: : Kebersihan semasa membuat program pengurusan seperti. : Suntikan tetanus toxoid (immunity) . castration.sertamerta 2 .: Suntikan anti-tixin (300.5 .0 mg/kg berat badan secara i/m : Simpan ternakan dalam tempat gelap.CONJUNCTIVITIS (PINK EYE) Agen penyebab Moraxella boris (gram negatif) Punca jangkitan : Dari rengisan atau debu atau vektor : Biasa dalam keadaan kering Tanda-tanda klinikal : Conjuctivitis : Lacrimation (mata berair) : Cornea opacity. imminity terbentuk sampai 2 tahun. Rawatan : Antibiotik (spray atau eye cream) 1% oxytetracycline Sodium bromide eye oitment (0.1%) 10% larutan zinc sulphate penicillin.2/3 suntikan 1 . : Suntikan antibiotik spektrum luas (penicillin.2 bulan 3 . : Kalau sembuh. chlocompherical Dermatophilosis . : Bersihkan kawasan luka dengan antiseptik.1.8 bulan INFECTIOUS KERATO .000 iu/12 jam).1 . : Kadar kematian (mortality) rendah tetapi morbidity (kejadian) sampai 50%. dehorning dan lain-lain.

actinous .actinomycetc .Jangkitan kulit ternakan yang disebabkan oleh bacteria Dermatophilus Congolensis (Mysoti dermatitis) .active .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful