PENYAKIT TERNAKAN KAMBING

DIARRHOEA Diarrhoea adalah suatu gejala abnormal yang boleh berlaku kepada sisitem penghadaman.

Najis yang dikeluarkan kelihatan lembik atau cair serta mempunyai bau yang berlainan. Ini disebabkan oleh pergerakan peristalsis yang lebih cepat dari normal. Cara ternakan mengeluarkan najis juga abnormal dan ini boleh dijadikan kriteria untuk mendapat diagnosa tentang penyakit. Pergerakan peristalsis yang cepat (hyperperistalsis) akan membawa mucosa usus, darah, cecair atau makanan ternakan bersama najis yang akan membantu anda membuat diagnosa. Diarrhoea adalah suatu keadaan yang dihasilkan oleh penyakit atau agen penyebab yang tertentu. Akibat dari keadaan itu, ernakan akan kekurangan air, tenaga, menjadi lemah dan boleh membawa kematian kepada ternakan. Aetiologi ( Penyebab )

-Pengurusan - Makan terlebih - Kebersihan susu, alatan, pekerja - Bancuhan susu yang tidak sesuai - Makan yang tidak sesuai. - Parasit - Cacing - Kekurangan zat makanan - copper dan cobalt - Bahan-bahan kimia - keracunan - Agen fizikal - Penyakit - Bakteria - Virus - Fungus - Protozoa Tanda-tanda klinikal - Berak cair (diarrhoea) - kerosakan dalam penyerapan - dehydration ( kekurangan air) - Sakit di bahagian abdoman - Septocaemia, toxaemia - pyrexia (susu naik) - lemah dan lesu - anorexia (kurang selera)

- berat badan berkurangan - kematian jika tidak diberi rawatan yang sesuai Perubahan kepada najis - Keadaan najis - cair, lembek dan keras - bau yang berlainan - perubahan warna najis - merah, hitam, kuning, putih, hijau, coklat dll. ** Jika diarrhoea disebabkan oleh faktor pengurusan tiada terdapat perubahan suhu. Sebaliknya jika disebabkan oleh mikro organisma maka akan terdapat perubahan suhu. Cara membuat diagnosa: - penelitian tentang latar belakang kes serta pemeriksaan klinikal yang rapi terhadap ternakan. - keadaan perubahan kepada najis - mengambil contoh yang sesuai seperti calitan najis, kikisan rektal (rectal pinch), najis, serum dan sumber makanan. - Kaitan perubahan suhu dengan keadaan diarrhoea. Rawatan Prinsip rawatan diarrhoea:- membunuh serta mengawal agen penyebab - menggantikan air serta electrolyte yang telah hilang - mengasingkan ternakan terlibat serta menukar cara pengurusan terutama tentang pemakanan. - Memberi ubat untuk menghalang pengeluaran mucosa serta mengurangkan pergerakan usus - Penggunaan antibiotik yang sesuai untuk membunuh serta mengawal pembiakan organisma - Penggunaan ubat membunuh cacing (anthelminthes) atau ubat pembunuh protozoa (coccidiostat) yang sesuai. - Pemberian cecair dan electrolyte yang sesuai dengan kadar yang betul dengan keadaan dehydration. - Ubat-ubat boleh diberi melalui mulut, suntikan subcut atau i/v untuk tambahan cecair dan secara i/m untuk antibiotik. - Memberi metabolic stimulant atau heamatinic untuk menembalikan selera makan ternakan. Pengawalan - Mengawal ternakan /orang/kenderaan keluar masuk ke kawasan anda; - Memberi suntikan pelalian (vaccination) yang sesuai (salmonella vaccine, rotairus/coronavirus/E.coli vaccine dan lain-lain. - Meletakkan ternakan yang sama umur setempat' - Membersihkan kandang dengan disinfectant yang sesuai serta berkesan; - Faktor pengurusan: - Pemberian susu yang sesuai. - masa pemberian susu yang sesuai - kebersihan alat yang digunakan. - air yang bersih - asingkan ternakan yang sakit

keras .Pemeriksaan klinikal .perubahan kepada susu ..bau .bengkak . Penyakit hanya boleh dikenal melalui . chonic mastitis e.anorexia . peracute mastitis b.severe depression .panas .pekat/merah .tanda-tanda klinikal yang nyata (strip cup .tanda-tanda keseluruhan .dalam keadaan acute / subacute biasanya tanda-tanda klinikal adalah setempat. tiada perubahan yang nyata kepada susu.Merasa dan meraba ambing susu .kematian .milk ring test serum .untuk subklinikal mastitis. diambing susu (tetek) .sakit bila disentuh . .demam (pyrexia) .kuning/merah .merah .keadaan . .bacteriology (culture untuk mengetahui agen penyebab. sub klinikal mastitis .Rawatan awal untuk diarrhoea serta mengetahui agen penyebab dengan secepat mungkin RADANG AMBING SUSU ( Matitis) Tanda-tanda klinikal .pemeriksaan serum (clinikal pathology) Cara membuat dianosa .Membuat california rapid mastitis test (CNRT /CMT RMT) untuk mengira sel leukocytes dalam susu.rebah dan terbaring .bertukar warna . Subacute mastitis d. acute mastitis c.Pemberian ubat pembunuh cacing dengan cara yang berprogram yang sistematik.Perubahan warna/keadaan/bau) .cell count (inflamatory reaction) .fungsi terganggu (pengeluaran menurun) . Ujian-ujian yang boleh dilakukan dimakmal: Susu .Keadaan mastitis boleh dibahagikepada beberapa bahagian: a.

.5 hari bergantung kepada tindakbalas ternakan.bersihkan semula menggunakan air suam bersama antiseptik tadi. .masukkan intra mammary infusion (antibiotik seperti orbenin LA.rawatan secara sistemik diberi jika perlu dengan menggunakan antibiotik yang sesuai serta berkesan bersama infusion yang diberi. mamiject. mastalone dan lain-lain) . : Asingkan ternakan yang terkena mastitis dan beri rawatansecara individu : Mastitis merupakan suatu penyakit yang dihasilkan oleh cara pengurusan yang kurang baik serta kebersihan yang tidak dijaga dengan betul.rawatan diberi selama 3 .semasa rawatan susu mesti diperah setiap hari. : Kurangkan stress kepada ternakan.selepas rawatan mesti juga diperah tetapi masih belum boleh diminum sebelum 6 . . . Oleh kerana tiap-tiap satu tetek tidak berhubung antara satu dengan yang lain maka punca jangkitan utama adalah sentuhan dari pekerja/alatan yang digunakan untuk memerah serta kehadiran mikro oranisma Untuk rawatan . .perah susu ditetek yang terlibah/semua tetek sehingga habis.bersihkan kawasan terlibat menggunakan air suam bersama antiseptik.Perlu dikaitkan perubahan suhu badan untuk menentukan keadaan mastitis hanya setempat atau sistemik. . diproca. Antiseptik pula untuk membunuh atau menghalang pembiakan kuman di kawasan ambing susu. Tujuan air suam digunakan adalah untuk membantu dalam pengaliran darah yang boleh menambah pengeluaran susu. Pengawalan : Kebesihan pemerah/peralatan/ternakan sebelum dan selepas memerah : Susu mesti diperah sampai habis tetapi tidak kuat atau lama sehingga merosakkan ambing susu. .7 hari kemudian.Jika hanya satu tetek (teat yang terlibat biasanya tiada perubahan pada suhu badan. . . : Rawatan lembu kering perlu diberi kepada lembu yang telah kering sebelum dilepaskan untuk pembiakan seterusnya.Rawatan Rawatan mastitis bergantung kepada keadaan mastitis dan bilangan tetek yang terlibat.

navel ill.kawasan sekeliling sendi bengkak dan panas .ubat antibiotik/antibakterial secara sistematik dan setempat (local).anorexia.RADANG SENDI (Arthritis/Joint iII ) Radang pada tisu-tisu yang terlibat dengan sendi.sakit apabila disentuh . Contoh-contoh yang boleh diambil. Tanda-tanda klinikal .keujudan mikro organisma Eischerichia coli Corynebacterium necrophorus Sphaerophorus necrophorus Streptococcus spp. . Acute serous arthritis:. .jangkitan dari luka pada tisu-tisu lembu .ternakan perlu direhatkan meletakkan air sejuk atau ais untuk mengurangkan sakit.melibatkan navel infection (navel ill) . : Swab dari sendi Rawatan : Acute serous arthritis .guna phenylbutazone/cortico steriod untuk mengurangkan sakit . dehorning.kemalangan (trauma) .luka dekat atau dalam sendi .asingkan ternakan terlibat. permukaan sendi dan selaput sinovial. keluarkan cecair dengan cara 'strile'.melibatkan permukaan sendi yang mengeluarkan cecair jernih dan berair lebih dari normal.beri suntikan intra theca (i/t) antibiotik dan cortico steriod (perlu keluarkan sedikit sinovial fluid sebelum memasukan ubat) Purulent arthritis .penurunan berat badan .sendi bengkek (satu atau kesemua sekali ) .melalui edaran darah hasil jangkitan pada ambing susu. bengkak dan panas. .suhu naik jika semua atau lebih dari satu sendi .merah. ekor | yang digigit putus.buangkan cecair setiap hari atau buat saliran . . Purulent arthritis (bernanah):. .jika sendi terlalu bengkak. . castration dll. staphlococcus spp.ternakan menjadi tempang kerana enggan menggunakan kaki (lameness) .melalui sistem edaran darah Aetiologi ( Penyebab ) .sebab kemalangan (trauma) .selaput sinovial .

ABSCESS Apabila terdapat bengkak (swelling) di badan ternakan. beberapa diagnosa:abscess tumour/warts hematoma edema/cyst/vesicle Abscess : bengkak dan mempunayi nanah didalamnya. : setempat atau keseluruhan : boleh menyebabkan susu badan naik Rawatan aspirate untuk menentukan benar-benar abscess belah dan keluarkan nanah bersihakan dengan antiseptik letak antibiotik cream Tanda-tanda klinikal bengkak bernanah lembut apabila ditekan mengganggu fungsi biasa ternakan hematoma bengkak mengandungi darah beku dan cecair biasanya bermula dengan accident/trauma . : Elakkan stress.Pengawalan : Beri rawatan pusat menggunakan iodine (navel ill) : Jangan biar ternakan (anak) berada dalam keadaan yang basah atau lembab yang sesuai untuk pembiakan kuman. : Lantai kandang jangan terlalu keras dan kasar yang akan merosakkan sendi. : Asingkan ternakan yang berpenyakit.

abscess. Jenis-jenis penyakit kembong a. Gangguan yang terjadi menyebabkan gas yang dihasilkan terkumpul di dalam rumen yang kemudiannya membesar.sekatan kepada esophagus (esophageal obstruction) . Gangguan secara fizikal (Physical disturbance) . Selain daripada itu ia boleh mengurangkan kadar pengeluaran serta membataskan penggunaan berbagai jenis rumput-rumput kepada ternakan. Kelebihan gas yang dihasilkan adalah kerana mikro organisma dalam rumen dan juga oleh gangguan secara tidak langsung terhadap pengeluaran gas.Rawatan aspirate jika terlalu besar. adhesion. radang perut (gastritis) . tumour keras mempunyai ciri-ciri tertentu edema cecair dalam bengkak vesicle cecair KEMBONG ( Bloat / Rumen tympany ) Penyakit kembong belaku apabila didapati pembesaran rumen dan reticulum (perut di bahagian abdomen kiri). Aetiology (sebab-sebab kembong) Sebab utama kejadian kembong adalah apabila kadar gas yang dihasilkan melebihi kadar pengeluaran gas (eructation). Penyakit kembong ini mengakibatkan kerugian melalui kematian kepada ternakan.kedudukan abomasum yang salah (displace abomansum) . buang melalui surgery galakan aluran darah-sejuk/pana. Kejadian kembong perut biasanya bertambah dalam pengurusan yang menggunakan baja yang banyak pada pasture dan apabila ternakan makan daun-daun kayu seperti daun ubi dan nangka terlalu banyak.terlebih 'froth' dalam rumen .

. anda perlu:. Jika diperhatikan dengan betul.memberi ubat menahan kembong (anti bloat/anti foam agents) seperti Bloat guards yang diberi ke dalam rumen. Gangguan secara 'biochemical' . . Faktor utama adalah masa dan keadaan ternakan jenis makanan keadaan tanah (kandungan zat) Tanda-tanda klinikal . Untuk rawatan.ternakan menjadi resah .terbanyak makan dedak/palm kernel cake (PKC) .'sensitize' kepada uba-ubat .b. Kedua. Adakah disebabkan oleh penghasilan gas yang terlalu banyak atau terdapat sekatan kepada pengeluaran gas dari rumen.kerosakan kepada sistem saraf c Gangguan melalui penyakit 'entero toxemia' dan keracunan nitrate.memasukkan tiub perut (stomach tube) melalui mulut untuk mengeluarkan gas yang terdapat dalam rumen.mengeluarkan gas dengan menggunakan . .selalu duduk dan bangun .memberi minyak kelapa (kelapa sawit/minyak masak) dengan tujuan memendakkan buih supaya memberi peluang kepada pengeluaran gas (100-500 ml) . disebabkan oleh sekatan kepada pergerakan gas yang dihasilkan secara fizikal.selain dari itu anda juga boleh menggunakan teknik pembedahan seperti 'rumenotomy' untuk mengeluarkan gas. kita dapati penyakit kembong boleh dibahagi kepada dua sebab utama. .kematian .ternakan berada dalam kesakitan terutama di bahagian abdomen kiri. ada juga terdapat buih (foam/frothy material) dan kedua-duanya perlu dikeluarkan untuk menjamin rawatan yang sesuai.makan daun-daun kayu yang beracun .kadar pernafasan bertambah dan ternakan menjadi sesak nafas (dyspnoea) Rawatan Asas utama dalam rawatan kembong adalah untuk mengetahui sebab ianya terjadi. Pertama disebabkan pengeluaran gas yang berlebihan dari yang dikeluarkan dari tubuh ternakan.ternakan terbaring dalam kesakitan . trocar atau benda-benda tajam di sebelah kiri abdomen (bahagian atas). .kurang makan dan minum .pembesaran bahagian kiri abdomen (para lumbarfossa) . Dalam penyekit kembong selain dari pengeluaran gas. Ini disebabkan oleh faktorfaktor pemakanan dan juga terdapat banyak gas 'foam' di dalam rumen.

Ia bermula dari muka yang tidak dirawat dengan betul. prepuce. kawasan dubur dan lain-lain. Faktor-faktor pendorong: a. Anda perlu memerhati agar dedak atau PKC yang diberikan kepada ternakan tidak terlalu halus. Jika terlalu banyak akan menyebabkan kembong kerana lebih gas dihasilkan. Selain dari itu daun-daun kayu yang dimakan oleh ternakan juga perlu diberi perhatian.Kehalusan makanan seperti ini akan mempercepatkan pengeluaran gas serta menghasilkan buih yang banyak. Akibat luka berulat: a. c. d. Ternakan jadi gelisah kerana gatal d. Ini akan menyebabkan lalat bertelur dan seterusnya menjadi perinngkat larva. tanduk (selepas dehorning). Keadaan tanah yang sesuai dengan zat makanan yang cukup juga membantu dalam pengawalan penyakit kembong. Proses ini mengambil masa antara 48 hingga 72 jam. Kurang selera makan. Jangkitan sampingan – secondry bacterial infection . Berat badan ternakan menurun b. b. Selain dari faktor masa dan keadaan sekeliling yang terlalu memberi tekanan (stress) kepada ternakan juga boleh menyebabkan kembong terjadi. Kawasan-kawasan yang basah serta busuk di bahagian badan – pusat. tetek dan mata. Brahman & Kacukan) biasanya lebih tahan dari serangan ini. Larva hidup dalam keadaan yang kurang oksigen serta memakan tisu di sekelilingnya. Faktor pengurusan yang kurang sesuai. Ini akan mengakibatkan perdarahan (bleeding) dan kerosakan pada bahagian yang terlibat.Pengawalan penyekit kembong Bagi menjamin ternakan yang sehat sepanjang masa anda harus menjalankan beberapa kaedah pengurusan bagi mengawal penyakit kembong. Anda seharusnya memberi pengubatan serta nasihat kepada penternak bagi mengawal penyakit kembong ini LUKA BERULAT ( Maggot Wound/Myiasis/Screw worm infestation) Jangkitan terhadap luka oleh larva-larva Chrysomia bezziana. Anda juga perlu memberi perhatian kepada pembajaan pastura yang terlalu banyak. bahagian-bahagian muka. bibir faraj. Luka-luka cairan serum yang dihasilkan bertindak dengan bacteria dan mengeluarkan bau yang busuk. Baka : Baka Zebu (KK. Tempat-tempat yang selalu diserang adalah pusat (navel). c.

e. Ubat0ubat ‘topical’ (setempat) untuk rawatan luka seperti lorexene cream. antibiotik cream dan iodine boleh juga digunakan untuk membantu proses penyembuhan (healing proses) Pengawalan a. kekurangan zat atau mungkin oleh penyakit yang hanya menyerang pada bahagian kulit (locally) Tanda-tanda klinikal: . b. Bersihkan kawasan terlibat dengan air suam (warm water) atau ‘mild antiseptic’ b. Pengurusan yang betul dan sesuai. Keluarakan semua ulat-ulat yang sudah mati f. Letakkan semula ubat-ubat jika masih terdapat ulat-ulat yang masih hidup. c. Biarkan selama satu hari e. e. Elakkan dari ternakan merempuh pagar duri dengan memberi makanan dan munuman yang secukupnya. d. Anak-anak yang baru lahir. sapukan iodine pada kawasan pusat. g. *** Gusanex spray hanya merupakan fly repellent (menghalau lalat) tetapi ia tidak membunuh maggots) PENYAKIT KULIT ( Skin diseases) Perubahan kepada kulit ternakan boleh disebabkan oleh penyekit secara keselurohan (generalized disease). Pemeriksaan yang rapi kepada ternakan untuk mengubati luka-luka (2 kali seminggu) Elakkan dari melakukan pembedahan yang tidak perlu. Kematian disebabkan toxaemia Prinsip-prinsip rawatan a. Adakan ‘regular dipping’ untuk menghapuskan atau mengurangkan kutu yang boleh menyebabkan ternakan luka akibat gigitan atau gatal-gatal. Bunuh ulat dengan menggunakan : negasunt powder coopex healing oil malathion chloroform turpentine 3% hydrogen perixide d. Keluarkan ulat yang berada di luar dan boleh dilihat c.

Mengeluarkan agen penyebab (causative agent) – allergic. *** Papiles(pimples) Nodules Nodes solidelevation Vesicles – small swelling (serum/lymph) Bulla. . sejuk Perubahan kepada keadaan kulit atau bulu. d. Menghalang kerosakan seterusnya melalui ‘scratching’ (menggaru) dengan menggunakan ubat mengandungi anasthetic. Latar belakang kes : keadaan ternakan lain : kes baru/berulang dan lain-lain. Perubahan kepada kilang peluh/kilang sebum – kering. Metazoan parasites Pengkelasan Penyakit Kulit 1. Bakteria 3. c. Membuat ‘sensitivity test’ untuk bacteria.Culture : swabs : biopsy a. b. e.mikroskop . Prinsip-prinsip rawatan: a. b. Buangkan bulu atau kotoran di kulit untuk meletakkan ubat (topical application) Membuat diagnosa yang tepat terhadap penyakit.local infection 4. Perubahan warna kulit/bulu Kenyataan tentang keadaan penyakit : saiz Dalam penyakit (depth) Taburan penyakit Kawasan-kawasan terlibat e.local infection 2. c. d. blen – small swelling Scabs – dried exudates Scales – dry expoliation of skin (mengelupas) Excoriation – superficial discountinuty Fissures – crakes which penetrate more deeply usually sub-cut.generalized infection .generalies infection .Pemeriksaan yang rapi perlu dibuat dengan mera dan meraba bahagian yang terlibat. Contoh-contoh makmal yang boleh diambil adalah: : kikisan kulit (skin scrapping) . Fungsi . Virus . blister.arthropods .staining .

Jika terdapat kekurangan kedua-dua keadaan lumpuh dan terbaring akan menjadi lebih serius. lesu coma: terbaring (lateral recumbency) Kematian Tanda-tanda akhir . Ini adalah kerana kekurangan zat kalsium dan juga magnesium di dalam badan ternakan. Penyakit allergic. Anorexia Bahagian kaki dan telinga jadi sejuk Suhu normal atau sub normal tiada pergerakan rumen/usus (atonic) ternakan lemah. MILK FEVER (demam susu / hypocalcaemia / parturient paresis) Keadaan yang berlaku selepas melahirkan anak yang menyebabkan circulatory collapse. Agen-agen fizikal .5. Tanda-tanda klinikal. Aetiologi (penyebab) Biasa berlaku pada ternakan yang gemuk (fat). kelaparan atau terlalu sejuk. Rawatan ternakan jadi lemah di bahagian kaki rebah/terbaring di bahagian sternum (dada) kepala berpaling kebelakang. Boleh berlaku beberapa minggu/bulan selepas beranak. lumpuh. Tanda-tanda di peringkat awal. Hypocalcaemia (penurunan kadar kalsium dalam badan dari 10mg% kepada antara 3-7%) Penurunan kadar kalsium juga dengan kadar magnesium dalam badan. Lembu jersey lebih susceptible kepada keadaan ini.UV light 6. rebah dan depress. yang banyak mengeluarkan susu (high producers) dan yang mempunyai masalah dalam factor-faktor fisiologikal seperti beranak. Biasa berlaku dalam jangka masa 72 jam selepas melahirkan anak yang bermula dengan dystokia/kesusahan melahirkan anak. Keracunan (intoxication) 7.trauma .

D (20 –30 million iu) selama 5-7 hari sebelum beranak Reduce stress Susu diperah sampai habis Memberi perhatian yang lebih kepada ternakan yang menghadapi masalah dalam beranak (dystokia). jam pertama Jika terdapat ketosis. Kawalan. Foetus) Keguguran infertility 5 – 30% 2 – 4 bulan Calcium borogluconate ( secara i/v. KEGUGURAN ( abortion) Penyakit Tanda-tanda klinikal Kadar Keguguran Masa Keguguran Brucellosis ( Brucella abortus) Keguguran 90% 6 bulan Trichormoniasis (Tr. subcut. i/p) MIFEX – Calcium & Magnesium bersama. Memberi kandungan phosphorus yang tinggi bersama kandungan calcium yang rendah dalam makanan. a. b. Memberi tambahan kasium dan magnesium kepada ternakan.Rawatan awal biasanya akan memberi kesan yang lebih baik. boleh diberi 50% dextrose sebanyak 250-500 ml. Ini akan membolehkan ternakan menggunakan sumber kalsium dari tulang untuk mendapatkan kalsium (kos yang tinggi) Memberi suntikan Vit. Akan terdapat kesan jika rawatan yang diberi sesuai dengan penyakit dalam satu .

Absidia) 6 – 7% 3 – 7 bulan Kekurangan Zat Bila-bila masa boleh berlaku Faktor-faktor genetik Bila-bila masa boleh berlaku Keracunan (intoxication) Bila-bila masa boleh berlaku Accident / physical injuries Bila-bila masa boleh berlaku Salmonellosis abortion . pomona dan L. hardjo) Abortion Demam 25 – 30% 6 bulan Infectious Bovine rhinotracheitis 25 – 30% 6 bulan Mycoses (Aspergillus.Vibriosis (Camphlobacter Foetus) Infertility abortion prolonged diestrus 5 – 20% 5 – 6 bulan Leptospirosis (L.

.6 bulan Unknown ( tiada sebab ) Lebih kurang 30% dari kes Cara membuat diagnosa : Mengetahui peringkat bunting (stage of pregnancy) : Mengambil contoh darah ibu dan anak : Menentukan samada anak mati di dalam atau diluar kandungan rahim. : Asingkan ternakan yang terlibat. : Mengambil contoh serum untuk ujian bagi menentukan status kumpulan ternakan dari sebarang micro organisma. TEMPANG ( Lameness) Ini adalah disebabkan oleh: : Foot rot : arthritis : laminitis : Luka mekanikal – kena paku / kaca. : Mengambil contoh uri/fetus/abomasum : Mengambil latar belakang kes tentang lain-lain penyakit dikawasan pergerakan ternakan faktor pengurusan program yang telah dijalankan dikawasan Pengawalan : Mengawal pergerakan ternakan : Memberi ubat pelalian (Vaccination) yang sesuai. kemalangan dan lain-lain.

fungsi. bakteria-bakteria yang biasanya terlibat adalah: Pasteurella multocida Pasteurella haemolytica Klebsiella spp Streptococcus spp Pseudomonas pseudomallei Corynebacterium spp Parasit juga boleh menyebabkan pneumonia. Histoplasma. batuk. jenis kuman atau keadaan yang terlibat dan juga kekuatan kuman terlibat. batuk untuk mengeluarkan bahan asing atau bersin serta lain-lain cara ketahana Tanda-tanda klinikal: Pernafasan cepat dan ringkas. bakteria. Debu-debu. Pneumonia juga boleh menyebabkan 'secondry infection' dan menjadikan keadaan lebih komplek. Dictyocaulus viviparus (lung eorm) Enzootic pneumonia biasanya berlaku kepada anak-anak lembu yang dikumpulkan bersama. Tanda-tanda umum yang boleh dilihat adalah kadar pernafasan yang cepat. bahan-bahan kimia dan faktor fizikal. Coccidioides. partikel-partikel kecil biasanya memasuki rongga hidung dan terus ke paruparu. cecair jernih (berhingus) atau seterusnya menjadi kuning apabila dijangkiti kuman. Jangkitan: Kejadian pneumonia biasanya bergantung kepada keadaan ternakan. bunyi pernafasan yang tidak normal dan juga toxemia jika keadaan tersebut disebabkan oleh bakteria. Viral pneumonia biasanya berlaku di kalangan anakanak lembu. Bagi bakteria pneumonia pula. Ini adalah 'aspiration pneumonia' yang disebabkan oleh faktor pengurusan. Aetiologi: Pneumonia boleh disebabkan oleh jankitan virus. Ternakan akan menunjukkan tindak balas seperti mengeluarkan mucus. . Satu lagi sebab pneumonia adalah kerana kecuaian kita. Cyptococcus. parasit metazoan. Aspergillus. Blastomyces.Pneumonia ( Radangan paru-paru ) Pneumonia atau radangan paru-paru adalah radangan yang berlaku kepada parenchyma paru-paru dan bronchioles. Kulat-kulat (fungsi) juga boleh menyebabkan pneumonia.

latar belakang kes (chronic .Sesak nafas Batuk Bersin Nasal discharged Demam (fever) Anorexia Lemah secara keselurohan Kurus Boleh mengakibatkan 'secondry infection' Pyrexia Diagnosa: Diagnosa dibuat pemeriksaan klinikal .dengar bahagian paru-paru .fungi) Rawatan: Untuk bakteria .tanda-tanda klinikal .

tiada rawatan yang benar-benar effective Tylosin * Amphotericin Aspiration pneumonia .Antibiotik beri rehat dan diam galak batuk Kawalan: Prevent stress Prevent contact with effected animals Perumahan yang baik beri colostrum selepas dilahirkan kumpulkan mengikut umur rawat tanda-tanda awal. guna broad spectrum antibiotik dihydrostreptomcin & penicillin sulphonimide. Untuk fungi .asingkan lembu terlibat.. .

prolong gestation. Salmonella dan Rotavirus. c. Late post natal disease (1 . colibacillosis. Semasa melahirkan anak (parturient diseases) -dystokia. Coli. malnutrition . entero toxaemia. white muscle disease. Pemeriksaan pathological dan microbilogical seperti Brucella abortus. Post natal disease (selepas dilahirkan) a. E.poor milking hypothermia due to expose to cold. injury to skeleton or soft tissues. colibacillosis. Delayed post natal disease (2-7 hari) eg. Tentukan masa bunting untuk menentukan keadaan bukan keguguran. Penyakit fetal (fetal diseases) Penyakit fetus semasa berada dalam uterus eg. 6. 5. Sample serum ibu diperlukan untuk pemeriksaan serologi. abortion. colibacillosis. starvation. navel infection. Kumpulkan data berkenaan tersebut. congenital defect. Buat penyiasatan terhadap pengurusan ternakan. Hantar tisu anak dan placenta ke Makmal untuk pemeriksaan. 2.Penyakit-penyakit Anak Penyakit Perintal ( perintal diseases) 1. Anggaran berat badan anak penting. 2. 4. Lakukan post mortem terhadap anak yang mati.4 minggu) eg. Penyiasatan dalam kematian anak (neonatal death) 1. Leptospira pomona/harjo. 3. Latar belakang kes yang cukup rapi serta dengan keadaan penyakit 3. . Tentukan ibu mengeluarkan susu. fetal death. Early post natal disease (jangkamasa 48 jam) eg. Tentukan anak itu mati di dalam atau di luar uterus. ditinggalkan ibu. b.

Anda boleh cuba menarik uri perlahan-lahan dan jangan sampai berdarah dan memotong uri yang terkeluar. keguguran (abortion). makanan dan minuman yang bersih serta menentukan keadaan suhu ternakan. ia digelar Retained placenta (lekat uri). Anda boleh menarik uri. Tentukan ternakan mendapat rehat yang cukup. KMnO 4 Acriflavin (1:1000) Cuba menarik uri dengan memicit cotyledon. jangkitan penyakit secara ‘inherited’ ( factor genetic ). jangkitan penyakit secara 'inherited' (faktor genetik). ia digelar Retained placenta ( lekat uri ). masukkan passaries dan beri antibiotik secara sistematik. Tanda-tanda klinikal: Uri tidak dikeluarkan selepas 48 jam uri tergantung. Uri dikeluarkan dalam masa 24 jam. Masukkan passaries serta memberi antibiotik secara sistematik - - - METRITIS/ENDOMETRITIS/PYOMETRA . Jika tidak dikeluarkan dalam jangkamasa 48 jam .92 jam. Rawatan : Rawatan yang paling sesuai sekali adalah tiada rawatan. Jika tidak dikeluarkan dalam masa 48 jam – 92 jam. Retained placenta boleh berlaku disebabkan oleh kesusahan semasa melahirkan anak (dystokia). keguguran ( abortion ). Uri dikeluarkan dalam masa 24 jam. uri (placenta) akan dikeluarkan selepas melahirkan anak. Anda boleh bersihkan uterus dengan menggunakan anti septic. Jika kita mula menarik keluar uri besar kemungkinan semasa melahirkan anak seterusnya perkara yang sama akan berlaku semula. biasa berdarah Klinikal dan bau busuk selepas keguguran atau melahirkan anak. Retained plecenta boleh berlaku disebabkan oleh kesusahan semasa melahirkan anak ( dystokia ). Tanda-tanda : Uri tidak dikeluarkan dalam masa 48 jam uri tergantung.Pada keadaan biasa. biasa berdarah dan bau busuk selepas keguguran atau melahirkan anak RETAINED PLACENTA (Lekat uri) Pada keadaan biasa uri (plecenta) akan dikeluarkan selepas melahirkan anak. Anda juga boleh memberi ‘passaries’ ( compron/bolus) sahaja dan lihat perkembangan ternakan. Passaries juga perlu diberi.

Radangan pada selaput yang melindungi rahim uterus ) Cervisitis . Tanda-tanda klinikal : : Anestrus : Terdapat nanah (pus) dalam rahim ( melalui pemeriksaan rectal ) Rawatan : : Memberi suntikan diethyltisboestrol ( 15-50mg ) untuk mengeluarkan nanah. : Suhu badan naik.Radangan pada uterus (rahim) Endometritis .Radangan pada cerviks. : Membersihkan rahim denga antiseptik. : Dalam kes lekat uri ( retain placenta ) Tanda-tanda Klinikal : : Keluar cecair yang bernanah dan berdarah dari rahim. Aetiologi ( penyebab ) : Masaalah dalam proses melahirkan anak ( dystokia ) : Masaalah dalam pembiakan. : memberi intra uterine pessaries.Metritis . Aeitologi ( penyebab ) : Jangkitan selepas beranak/ jangkitan pada rahim akibat lekat uri yang tidak dirawat. : Membersih rahim dengan antiseptik. Rawatan : : Memberi intra yterine pessaries – antibiotik/antibakteria. : Memberi suntikan antibiotik secara sistematik . Pyometra Radangan pada mucosa rahim yang menyebabkan pertambahan nanah ( accumulation of pus ) dalam rahim yang tertutup.

Agent Aetiologi (Penyebab) : Kerosakan kulit.buang bahagian yang nekrotik dan kulit yang sudah mati . : Rawatan setempat . bahagian kuku atau luka yang menyebabkan oleh benda-benda tajam. Ini akan menyebabkan pembiakan kuman di kawasan luka tersebut. savlon. formalin 2% atau foot aerosol (spray) .balut kawasan terlibat (bandage) -tukar balut setiap hari serta teliti keberkesanan rawatan . acriflavin dll. Fusobacterium necrophorum (Sphaerophorus necrophorous) Tanda-tanda klinikal : nekrotik di kawasan kulit/kuku.jika terdapat nanah. : Beri antibiotik/antibakterial secara sistemik eg. terramycin dll. sulphanimides. : mungkin melibatkan lebih dari satu kaki : terdapat cairan di kawasan nekrotik : bengkak.bersihkan tempat . buat aliran untuk mengeluarkannya.letak/sapu kawasan denganlarutan copper sulphate 5%. dettol. merah & sakit bila disentuh : Tempang : anorexia : demam : barat badan menurun : pengeluaran susu menurun : toxaemia dan seterusnya rebah dan kematian Cara membuat diagnosa : dari latar belakang kes : dari pemeriksaan klinikal Rawatan: : Bersihkan kawasan terlibat dengan menggunakan antiseptik yang sesuai eg.Foot Rot ( Interdigital necrobacillosis) Penyakit radang kuku atau foot rot adalah suatu jankitan necrotic yang melibatkan kulit dan tisu-tisu lembu di bahagian kuku. .

demam panas. air kencing VD. : Keguguran (7 bulan) : Bagi anak. anorexia dan kematian. Keadaan ini jarang berlaku pada ruminan yang mempunyai fungsi yang tertentu bagi mengunyah semula makanan Leptospirosis Agen Penyebab : Leptospira pomona : Leptospira hardjo : Leptospira icterohaemorrhagine Punca jangkitan : secara langsung melalui gigitan. haemoglobinuria. Tanda-tanda klinikal : Septicaemia : Hemolytic icterus (jaundice) : Haemoglobinuria : Anaemia : Demam : Inappaetance : Dyspnoea Pengeluaran susu turun : Perubahan warna susu (kuning kemerahan) dan pekat tanpa tanda-tanda bengkak. jaundice. Cara membuat dianosa : mengambil paired serum( selang 2 minggau) : Culture dalam media : Menghantar 'aborted fetus' : Tanda-tanda klinikal (ketiadaan bengkak pada ambing susu walaupun terdapat . Ianya merupakan mekanisma keselamatan bagi ternakan yang bergerak secara anti-peristalsis untuk mengeluarkan bahan-bahan lebihan atau toxin. Ini adalah kerana kawasan tersebut sentiasa terdedah kepada kotoran najis dan alam sekeliling. makanan yang tercemar oleh organisma.Pengawalan : gunakan foot bath (copper sulphate 5%) satu atau dua kali sehari. menelan dan menghidu organisma. : secara tidak langsung melalui tanah. : perhatian yang lebih terhadap tanda-tanda klinikal ternakan kerana ternakan yang terkena foot rot akan merosot keadaan dengan cepat sekali. Muntah (Vomiting) Kerosakan motor yang komplek yang melibatkan sistem penghadaman. : melalui vektor-kutu.

dihydro streptomycin . Mycoides Punca jangkitan : Menghidu rengisan dari ternakan berpenyakit (jangkitan terus) Tanda-tanda klinikal. Rawatan : Rawatan supportive untuk anaemia -blood transfusion (i/v) : Antibiotik . ternakan rebah dan kematian dalam beberapa jam. Mempunyai ciri-ciri jangkitan septicaemia dalam paru-paru yang serius dan pleurisy. tylosin tartrate (10 mg/kg) boleh digunakan. : Batuk (mengeluarkan rengisan) : berat badan menurun : Cecair yang pekat keluar dari mulut dan hidung. : Keadaan semakin teruk. : Kulit jadi kering dan kusut. : Memeriks air kencing untuk Leptospira. Rawatan : Rawatan tidak berapa sesuai dan biasanya ternakan dihapuskan : Sulphadimine.tetracycline Kawalan : Vaccination (bacteria) : Pengurusan . Post Mortem . Agen Penyebab : Mycoplasma mycoides var.pergerakan ternakan CONTAGIOUS BOVINE PLEUROPNEUMONTA (CBBP) Contagious bovine pleuro pneumonia adalah suatu penyakit yang senang berjangkit dan mengakibatkan kerugian besar.5oC : Anorexia dan pergerakan rumen terhenti : Kesusahan untuk bernafas : Kadar pernafasan singkat dan cepat.sumber minuman . kesusuhan untuk bernafas. : Masa incubation 3-6 minggu (6 bulan) : suhu naik 41.perubahan pada warna dan keadaan susu.asingkan lembu/babi .Kebersihan .

: Organisma sensitif kepada tetracycline dan kanamycin Pengawalan . spleen. kuda. : Membuat complement fixation test (CFT) atas serum. babi dan kadangkala lembu. MELIOIDOSIS Penyakit yang menyerang manusia. Agen penyebab : Pseudomonus Pseudomallei (from negatif rod) Punca jangkitan : Dari makanan / minuman / tanah Tanda-tanda klinikal : Ternakan jadi lemah. swab. biri-biri. tempang : Batuk dan kesusahan bernafas : Cecair pekat warna kuning keluar dari hidung : Kematian : Keguguran boleh berlaku Cara membuat diagnosa : Dari pengenalan organisma dalam cecair atau serum (CFT) : Multiple abcess in organ . Pengawalan : Dikawasan yang belum pernah kena penyakit.: Terdapat cecair yang pekat dan berwarna kuning dalam rongga thorax (sampai 10 liters) Septa interlobular . Menyebabkan kematian kepada manusia. paru-paru ternakan. kambing. hati dan nodus limfa. : Menjaga kebersihan kawasan / kandang : Vaccination ( veksin yang dilemahkan) : Mengawal pergerakan ternakan. : Membuat ujian bacteriology dan histology dari nasal.tebal : Pleuritis Cara membuat dianosa : Dari latar belakang kes.paru-paru. Rawatan : Tiada rawatan dicadangkan kerana merbahaya kepada manusia. tanda-tanda klinikal dan post mortem. ternakan yang berpenyakit harus dihapuskan.

: Prolapse of third eye lid. : Spasm dan kematian. : Suhu naik 42 . Tanda-tanda klinikal : Masa incubation . Diagnosa : Dari tanda-tanda klinikal dan latar belakang kes cultralize dari tempat jangkitan Rawatan : Objektif rawatan adalah untuk menghapuskan organisma.43oC.14 hari : Keadaan otot bertambah tegang. : Kaki tegang dan lurus. Toxemia disebabkan oleh neuro dari tisu yang dijangkiti oleh clostridium tetani. kesusahan untuk mengunyah / makan.toxin yang dihasilkan Punca jangkitan : Melalui luka. leher menegang. neutralize toxin. bermula di bahagian kepala. relax otot untuk mengembalikan keadaan pernafasan.10 . najis. tetany dan convulsion. : Kalau disentuh akan menyebabkan pergerakan yang lebih (hyperaesthesia). lock jaw.: Tiada veksin yang berkesan : Faktor kebersihan : Menghapuskan ternakan berpenyakit dengan membakar TETANUS (LOCKJAW) Penyakit berjangkit yang melibatkan semua ternakan dan manusia dengan ciri-ciri hyperaesthesia. . castration dan docking. Agen penyebab Clostridium tetani .

000 iu/12 jam).1. chlocompherical Dermatophilosis . brood spectrum antibiotik) : Relax otot (Chlorpromasine) .1 .0 mg/kg berat badan secara i/m : Simpan ternakan dalam tempat gelap.1%) 10% larutan zinc sulphate penicillin.sertamerta 2 . : Kadar kematian (mortality) rendah tetapi morbidity (kejadian) sampai 50%. : Suntikan tetanus toxoid (immunity) . castration. imminity terbentuk sampai 2 tahun.: Suntikan anti-tixin (300.2 bulan 3 .5 . dehorning dan lain-lain. : Suntikan antibiotik spektrum luas (penicillin.2/3 suntikan 1 .8 bulan INFECTIOUS KERATO . Pengawalan: : Kebersihan semasa membuat program pengurusan seperti. : Kalau sembuh. : Bersihkan kawasan luka dengan antiseptik. bleharospasm : Luka susperficial dalam mata. Rawatan : Antibiotik (spray atau eye cream) 1% oxytetracycline Sodium bromide eye oitment (0.CONJUNCTIVITIS (PINK EYE) Agen penyebab Moraxella boris (gram negatif) Punca jangkitan : Dari rengisan atau debu atau vektor : Biasa dalam keadaan kering Tanda-tanda klinikal : Conjuctivitis : Lacrimation (mata berair) : Cornea opacity.

actinous .actinomycetc .active .Jangkitan kulit ternakan yang disebabkan oleh bacteria Dermatophilus Congolensis (Mysoti dermatitis) .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful