DIARRHOEA Diarrhoea adalah suatu gejala abnormal yang boleh berlaku kepada sisitem penghadaman.

Najis yang dikeluarkan kelihatan lembik atau cair serta mempunyai bau yang berlainan. Ini disebabkan oleh pergerakan peristalsis yang lebih cepat dari normal. Cara ternakan mengeluarkan najis juga abnormal dan ini boleh dijadikan kriteria untuk mendapat diagnosa tentang penyakit. Pergerakan peristalsis yang cepat (hyperperistalsis) akan membawa mucosa usus, darah, cecair atau makanan ternakan bersama najis yang akan membantu anda membuat diagnosa. Diarrhoea adalah suatu keadaan yang dihasilkan oleh penyakit atau agen penyebab yang tertentu. Akibat dari keadaan itu, ernakan akan kekurangan air, tenaga, menjadi lemah dan boleh membawa kematian kepada ternakan. Aetiologi ( Penyebab )

-Pengurusan - Makan terlebih - Kebersihan susu, alatan, pekerja - Bancuhan susu yang tidak sesuai - Makan yang tidak sesuai. - Parasit - Cacing - Kekurangan zat makanan - copper dan cobalt - Bahan-bahan kimia - keracunan - Agen fizikal - Penyakit - Bakteria - Virus - Fungus - Protozoa Tanda-tanda klinikal - Berak cair (diarrhoea) - kerosakan dalam penyerapan - dehydration ( kekurangan air) - Sakit di bahagian abdoman - Septocaemia, toxaemia - pyrexia (susu naik) - lemah dan lesu - anorexia (kurang selera)

- berat badan berkurangan - kematian jika tidak diberi rawatan yang sesuai Perubahan kepada najis - Keadaan najis - cair, lembek dan keras - bau yang berlainan - perubahan warna najis - merah, hitam, kuning, putih, hijau, coklat dll. ** Jika diarrhoea disebabkan oleh faktor pengurusan tiada terdapat perubahan suhu. Sebaliknya jika disebabkan oleh mikro organisma maka akan terdapat perubahan suhu. Cara membuat diagnosa: - penelitian tentang latar belakang kes serta pemeriksaan klinikal yang rapi terhadap ternakan. - keadaan perubahan kepada najis - mengambil contoh yang sesuai seperti calitan najis, kikisan rektal (rectal pinch), najis, serum dan sumber makanan. - Kaitan perubahan suhu dengan keadaan diarrhoea. Rawatan Prinsip rawatan diarrhoea:- membunuh serta mengawal agen penyebab - menggantikan air serta electrolyte yang telah hilang - mengasingkan ternakan terlibat serta menukar cara pengurusan terutama tentang pemakanan. - Memberi ubat untuk menghalang pengeluaran mucosa serta mengurangkan pergerakan usus - Penggunaan antibiotik yang sesuai untuk membunuh serta mengawal pembiakan organisma - Penggunaan ubat membunuh cacing (anthelminthes) atau ubat pembunuh protozoa (coccidiostat) yang sesuai. - Pemberian cecair dan electrolyte yang sesuai dengan kadar yang betul dengan keadaan dehydration. - Ubat-ubat boleh diberi melalui mulut, suntikan subcut atau i/v untuk tambahan cecair dan secara i/m untuk antibiotik. - Memberi metabolic stimulant atau heamatinic untuk menembalikan selera makan ternakan. Pengawalan - Mengawal ternakan /orang/kenderaan keluar masuk ke kawasan anda; - Memberi suntikan pelalian (vaccination) yang sesuai (salmonella vaccine, rotairus/coronavirus/E.coli vaccine dan lain-lain. - Meletakkan ternakan yang sama umur setempat' - Membersihkan kandang dengan disinfectant yang sesuai serta berkesan; - Faktor pengurusan: - Pemberian susu yang sesuai. - masa pemberian susu yang sesuai - kebersihan alat yang digunakan. - air yang bersih - asingkan ternakan yang sakit

demam (pyrexia) .bau .keras .milk ring test serum .cell count (inflamatory reaction) .untuk subklinikal mastitis. . acute mastitis c.dalam keadaan acute / subacute biasanya tanda-tanda klinikal adalah setempat.bacteriology (culture untuk mengetahui agen penyebab.Perubahan warna/keadaan/bau) . .Pemeriksaan klinikal .severe depression .keadaan . Penyakit hanya boleh dikenal melalui .Merasa dan meraba ambing susu .pekat/merah . Ujian-ujian yang boleh dilakukan dimakmal: Susu .Keadaan mastitis boleh dibahagikepada beberapa bahagian: a. sub klinikal mastitis ..pemeriksaan serum (clinikal pathology) Cara membuat dianosa .Rawatan awal untuk diarrhoea serta mengetahui agen penyebab dengan secepat mungkin RADANG AMBING SUSU ( Matitis) Tanda-tanda klinikal .Membuat california rapid mastitis test (CNRT /CMT RMT) untuk mengira sel leukocytes dalam susu.perubahan kepada susu .kuning/merah .tanda-tanda klinikal yang nyata (strip cup . peracute mastitis b.anorexia .kematian .rebah dan terbaring . tiada perubahan yang nyata kepada susu. Subacute mastitis d.bengkak .sakit bila disentuh . chonic mastitis e.panas .bertukar warna .tanda-tanda keseluruhan .merah .Pemberian ubat pembunuh cacing dengan cara yang berprogram yang sistematik.fungsi terganggu (pengeluaran menurun) . diambing susu (tetek) .

Oleh kerana tiap-tiap satu tetek tidak berhubung antara satu dengan yang lain maka punca jangkitan utama adalah sentuhan dari pekerja/alatan yang digunakan untuk memerah serta kehadiran mikro oranisma Untuk rawatan . : Asingkan ternakan yang terkena mastitis dan beri rawatansecara individu : Mastitis merupakan suatu penyakit yang dihasilkan oleh cara pengurusan yang kurang baik serta kebersihan yang tidak dijaga dengan betul. : Rawatan lembu kering perlu diberi kepada lembu yang telah kering sebelum dilepaskan untuk pembiakan seterusnya.selepas rawatan mesti juga diperah tetapi masih belum boleh diminum sebelum 6 .bersihkan semula menggunakan air suam bersama antiseptik tadi. . Antiseptik pula untuk membunuh atau menghalang pembiakan kuman di kawasan ambing susu.7 hari kemudian. . .Jika hanya satu tetek (teat yang terlibat biasanya tiada perubahan pada suhu badan. Pengawalan : Kebesihan pemerah/peralatan/ternakan sebelum dan selepas memerah : Susu mesti diperah sampai habis tetapi tidak kuat atau lama sehingga merosakkan ambing susu.Perlu dikaitkan perubahan suhu badan untuk menentukan keadaan mastitis hanya setempat atau sistemik. Tujuan air suam digunakan adalah untuk membantu dalam pengaliran darah yang boleh menambah pengeluaran susu.masukkan intra mammary infusion (antibiotik seperti orbenin LA. diproca.Rawatan Rawatan mastitis bergantung kepada keadaan mastitis dan bilangan tetek yang terlibat.5 hari bergantung kepada tindakbalas ternakan. . .semasa rawatan susu mesti diperah setiap hari. . . mamiject. .rawatan diberi selama 3 . .perah susu ditetek yang terlibah/semua tetek sehingga habis. : Kurangkan stress kepada ternakan.rawatan secara sistemik diberi jika perlu dengan menggunakan antibiotik yang sesuai serta berkesan bersama infusion yang diberi.bersihkan kawasan terlibat menggunakan air suam bersama antiseptik. mastalone dan lain-lain) .

bengkak dan panas.merah.RADANG SENDI (Arthritis/Joint iII ) Radang pada tisu-tisu yang terlibat dengan sendi. Acute serous arthritis:. . Purulent arthritis (bernanah):. : Swab dari sendi Rawatan : Acute serous arthritis .kawasan sekeliling sendi bengkak dan panas . staphlococcus spp.melibatkan navel infection (navel ill) . keluarkan cecair dengan cara 'strile'.ternakan perlu direhatkan meletakkan air sejuk atau ais untuk mengurangkan sakit. .sebab kemalangan (trauma) .melibatkan permukaan sendi yang mengeluarkan cecair jernih dan berair lebih dari normal.asingkan ternakan terlibat.kemalangan (trauma) . navel ill.selaput sinovial . Contoh-contoh yang boleh diambil.jangkitan dari luka pada tisu-tisu lembu .sakit apabila disentuh .anorexia. permukaan sendi dan selaput sinovial.ternakan menjadi tempang kerana enggan menggunakan kaki (lameness) .guna phenylbutazone/cortico steriod untuk mengurangkan sakit .beri suntikan intra theca (i/t) antibiotik dan cortico steriod (perlu keluarkan sedikit sinovial fluid sebelum memasukan ubat) Purulent arthritis . .ubat antibiotik/antibakterial secara sistematik dan setempat (local). . Tanda-tanda klinikal . .suhu naik jika semua atau lebih dari satu sendi .melalui sistem edaran darah Aetiologi ( Penyebab ) .sendi bengkek (satu atau kesemua sekali ) .jika sendi terlalu bengkak.keujudan mikro organisma Eischerichia coli Corynebacterium necrophorus Sphaerophorus necrophorus Streptococcus spp. castration dll.penurunan berat badan . dehorning. ekor | yang digigit putus.buangkan cecair setiap hari atau buat saliran .melalui edaran darah hasil jangkitan pada ambing susu. .luka dekat atau dalam sendi .

Pengawalan : Beri rawatan pusat menggunakan iodine (navel ill) : Jangan biar ternakan (anak) berada dalam keadaan yang basah atau lembab yang sesuai untuk pembiakan kuman. ABSCESS Apabila terdapat bengkak (swelling) di badan ternakan. : Asingkan ternakan yang berpenyakit. : setempat atau keseluruhan : boleh menyebabkan susu badan naik Rawatan aspirate untuk menentukan benar-benar abscess belah dan keluarkan nanah bersihakan dengan antiseptik letak antibiotik cream Tanda-tanda klinikal bengkak bernanah lembut apabila ditekan mengganggu fungsi biasa ternakan hematoma bengkak mengandungi darah beku dan cecair biasanya bermula dengan accident/trauma . : Elakkan stress. beberapa diagnosa:abscess tumour/warts hematoma edema/cyst/vesicle Abscess : bengkak dan mempunayi nanah didalamnya. : Lantai kandang jangan terlalu keras dan kasar yang akan merosakkan sendi.

abscess. buang melalui surgery galakan aluran darah-sejuk/pana. Kejadian kembong perut biasanya bertambah dalam pengurusan yang menggunakan baja yang banyak pada pasture dan apabila ternakan makan daun-daun kayu seperti daun ubi dan nangka terlalu banyak. Penyakit kembong ini mengakibatkan kerugian melalui kematian kepada ternakan.Rawatan aspirate jika terlalu besar.sekatan kepada esophagus (esophageal obstruction) . Selain daripada itu ia boleh mengurangkan kadar pengeluaran serta membataskan penggunaan berbagai jenis rumput-rumput kepada ternakan. Jenis-jenis penyakit kembong a. radang perut (gastritis) . Gangguan yang terjadi menyebabkan gas yang dihasilkan terkumpul di dalam rumen yang kemudiannya membesar.terlebih 'froth' dalam rumen . Gangguan secara fizikal (Physical disturbance) . adhesion. Aetiology (sebab-sebab kembong) Sebab utama kejadian kembong adalah apabila kadar gas yang dihasilkan melebihi kadar pengeluaran gas (eructation). tumour keras mempunyai ciri-ciri tertentu edema cecair dalam bengkak vesicle cecair KEMBONG ( Bloat / Rumen tympany ) Penyakit kembong belaku apabila didapati pembesaran rumen dan reticulum (perut di bahagian abdomen kiri).kedudukan abomasum yang salah (displace abomansum) . Kelebihan gas yang dihasilkan adalah kerana mikro organisma dalam rumen dan juga oleh gangguan secara tidak langsung terhadap pengeluaran gas.

disebabkan oleh sekatan kepada pergerakan gas yang dihasilkan secara fizikal.pembesaran bahagian kiri abdomen (para lumbarfossa) . .ternakan terbaring dalam kesakitan . Pertama disebabkan pengeluaran gas yang berlebihan dari yang dikeluarkan dari tubuh ternakan.b.memberi minyak kelapa (kelapa sawit/minyak masak) dengan tujuan memendakkan buih supaya memberi peluang kepada pengeluaran gas (100-500 ml) . .terbanyak makan dedak/palm kernel cake (PKC) . Gangguan secara 'biochemical' . . anda perlu:.'sensitize' kepada uba-ubat . Ini disebabkan oleh faktorfaktor pemakanan dan juga terdapat banyak gas 'foam' di dalam rumen.memasukkan tiub perut (stomach tube) melalui mulut untuk mengeluarkan gas yang terdapat dalam rumen. . Kedua. ada juga terdapat buih (foam/frothy material) dan kedua-duanya perlu dikeluarkan untuk menjamin rawatan yang sesuai.makan daun-daun kayu yang beracun .kerosakan kepada sistem saraf c Gangguan melalui penyakit 'entero toxemia' dan keracunan nitrate. Adakah disebabkan oleh penghasilan gas yang terlalu banyak atau terdapat sekatan kepada pengeluaran gas dari rumen. Jika diperhatikan dengan betul.kadar pernafasan bertambah dan ternakan menjadi sesak nafas (dyspnoea) Rawatan Asas utama dalam rawatan kembong adalah untuk mengetahui sebab ianya terjadi. Faktor utama adalah masa dan keadaan ternakan jenis makanan keadaan tanah (kandungan zat) Tanda-tanda klinikal .ternakan menjadi resah .memberi ubat menahan kembong (anti bloat/anti foam agents) seperti Bloat guards yang diberi ke dalam rumen.selain dari itu anda juga boleh menggunakan teknik pembedahan seperti 'rumenotomy' untuk mengeluarkan gas.mengeluarkan gas dengan menggunakan .selalu duduk dan bangun . kita dapati penyakit kembong boleh dibahagi kepada dua sebab utama.ternakan berada dalam kesakitan terutama di bahagian abdomen kiri. . Untuk rawatan. trocar atau benda-benda tajam di sebelah kiri abdomen (bahagian atas).kematian .kurang makan dan minum . Dalam penyekit kembong selain dari pengeluaran gas.

b. prepuce. Jangkitan sampingan – secondry bacterial infection . tetek dan mata. Tempat-tempat yang selalu diserang adalah pusat (navel). Anda perlu memerhati agar dedak atau PKC yang diberikan kepada ternakan tidak terlalu halus. Baka : Baka Zebu (KK. Ternakan jadi gelisah kerana gatal d. Larva hidup dalam keadaan yang kurang oksigen serta memakan tisu di sekelilingnya. bahagian-bahagian muka. Selain dari faktor masa dan keadaan sekeliling yang terlalu memberi tekanan (stress) kepada ternakan juga boleh menyebabkan kembong terjadi. Faktor pengurusan yang kurang sesuai. Ini akan mengakibatkan perdarahan (bleeding) dan kerosakan pada bahagian yang terlibat. Kawasan-kawasan yang basah serta busuk di bahagian badan – pusat. Brahman & Kacukan) biasanya lebih tahan dari serangan ini. Selain dari itu daun-daun kayu yang dimakan oleh ternakan juga perlu diberi perhatian.Pengawalan penyekit kembong Bagi menjamin ternakan yang sehat sepanjang masa anda harus menjalankan beberapa kaedah pengurusan bagi mengawal penyakit kembong. Jika terlalu banyak akan menyebabkan kembong kerana lebih gas dihasilkan. Berat badan ternakan menurun b. tanduk (selepas dehorning). Faktor-faktor pendorong: a. Keadaan tanah yang sesuai dengan zat makanan yang cukup juga membantu dalam pengawalan penyakit kembong. Anda seharusnya memberi pengubatan serta nasihat kepada penternak bagi mengawal penyakit kembong ini LUKA BERULAT ( Maggot Wound/Myiasis/Screw worm infestation) Jangkitan terhadap luka oleh larva-larva Chrysomia bezziana. kawasan dubur dan lain-lain. Proses ini mengambil masa antara 48 hingga 72 jam.Kehalusan makanan seperti ini akan mempercepatkan pengeluaran gas serta menghasilkan buih yang banyak. d. Luka-luka cairan serum yang dihasilkan bertindak dengan bacteria dan mengeluarkan bau yang busuk. Ia bermula dari muka yang tidak dirawat dengan betul. Anda juga perlu memberi perhatian kepada pembajaan pastura yang terlalu banyak. Akibat luka berulat: a. c. Kurang selera makan. bibir faraj. Ini akan menyebabkan lalat bertelur dan seterusnya menjadi perinngkat larva. c.

Pengurusan yang betul dan sesuai. Kematian disebabkan toxaemia Prinsip-prinsip rawatan a. kekurangan zat atau mungkin oleh penyakit yang hanya menyerang pada bahagian kulit (locally) Tanda-tanda klinikal: . Biarkan selama satu hari e. Ubat0ubat ‘topical’ (setempat) untuk rawatan luka seperti lorexene cream. Letakkan semula ubat-ubat jika masih terdapat ulat-ulat yang masih hidup. *** Gusanex spray hanya merupakan fly repellent (menghalau lalat) tetapi ia tidak membunuh maggots) PENYAKIT KULIT ( Skin diseases) Perubahan kepada kulit ternakan boleh disebabkan oleh penyekit secara keselurohan (generalized disease). b. Bersihkan kawasan terlibat dengan air suam (warm water) atau ‘mild antiseptic’ b. Bunuh ulat dengan menggunakan : negasunt powder coopex healing oil malathion chloroform turpentine 3% hydrogen perixide d.e. Adakan ‘regular dipping’ untuk menghapuskan atau mengurangkan kutu yang boleh menyebabkan ternakan luka akibat gigitan atau gatal-gatal. c. Keluarakan semua ulat-ulat yang sudah mati f. Elakkan dari ternakan merempuh pagar duri dengan memberi makanan dan munuman yang secukupnya. Pemeriksaan yang rapi kepada ternakan untuk mengubati luka-luka (2 kali seminggu) Elakkan dari melakukan pembedahan yang tidak perlu. sapukan iodine pada kawasan pusat. d. e. g. Anak-anak yang baru lahir. Keluarkan ulat yang berada di luar dan boleh dilihat c. antibiotik cream dan iodine boleh juga digunakan untuk membantu proses penyembuhan (healing proses) Pengawalan a.

Culture : swabs : biopsy a.generalies infection . Latar belakang kes : keadaan ternakan lain : kes baru/berulang dan lain-lain.generalized infection . blen – small swelling Scabs – dried exudates Scales – dry expoliation of skin (mengelupas) Excoriation – superficial discountinuty Fissures – crakes which penetrate more deeply usually sub-cut. Buangkan bulu atau kotoran di kulit untuk meletakkan ubat (topical application) Membuat diagnosa yang tepat terhadap penyakit. e.local infection 4. c. Fungsi . d. Membuat ‘sensitivity test’ untuk bacteria. Menghalang kerosakan seterusnya melalui ‘scratching’ (menggaru) dengan menggunakan ubat mengandungi anasthetic. sejuk Perubahan kepada keadaan kulit atau bulu. b. Perubahan warna kulit/bulu Kenyataan tentang keadaan penyakit : saiz Dalam penyakit (depth) Taburan penyakit Kawasan-kawasan terlibat e.arthropods . Prinsip-prinsip rawatan: a. Perubahan kepada kilang peluh/kilang sebum – kering. . Metazoan parasites Pengkelasan Penyakit Kulit 1.local infection 2.mikroskop . Mengeluarkan agen penyebab (causative agent) – allergic. Virus . blister.staining . b. Bakteria 3. *** Papiles(pimples) Nodules Nodes solidelevation Vesicles – small swelling (serum/lymph) Bulla. Contoh-contoh makmal yang boleh diambil adalah: : kikisan kulit (skin scrapping) . c. d.Pemeriksaan yang rapi perlu dibuat dengan mera dan meraba bahagian yang terlibat.

Agen-agen fizikal . Penyakit allergic. Aetiologi (penyebab) Biasa berlaku pada ternakan yang gemuk (fat). Tanda-tanda klinikal. kelaparan atau terlalu sejuk. MILK FEVER (demam susu / hypocalcaemia / parturient paresis) Keadaan yang berlaku selepas melahirkan anak yang menyebabkan circulatory collapse. lesu coma: terbaring (lateral recumbency) Kematian Tanda-tanda akhir . yang banyak mengeluarkan susu (high producers) dan yang mempunyai masalah dalam factor-faktor fisiologikal seperti beranak. Biasa berlaku dalam jangka masa 72 jam selepas melahirkan anak yang bermula dengan dystokia/kesusahan melahirkan anak. rebah dan depress.trauma . Jika terdapat kekurangan kedua-dua keadaan lumpuh dan terbaring akan menjadi lebih serius. Hypocalcaemia (penurunan kadar kalsium dalam badan dari 10mg% kepada antara 3-7%) Penurunan kadar kalsium juga dengan kadar magnesium dalam badan. Ini adalah kerana kekurangan zat kalsium dan juga magnesium di dalam badan ternakan. Keracunan (intoxication) 7. Tanda-tanda di peringkat awal.5. Lembu jersey lebih susceptible kepada keadaan ini. Rawatan ternakan jadi lemah di bahagian kaki rebah/terbaring di bahagian sternum (dada) kepala berpaling kebelakang. Anorexia Bahagian kaki dan telinga jadi sejuk Suhu normal atau sub normal tiada pergerakan rumen/usus (atonic) ternakan lemah. lumpuh. Boleh berlaku beberapa minggu/bulan selepas beranak.UV light 6.

a. subcut. KEGUGURAN ( abortion) Penyakit Tanda-tanda klinikal Kadar Keguguran Masa Keguguran Brucellosis ( Brucella abortus) Keguguran 90% 6 bulan Trichormoniasis (Tr. Ini akan membolehkan ternakan menggunakan sumber kalsium dari tulang untuk mendapatkan kalsium (kos yang tinggi) Memberi suntikan Vit. Akan terdapat kesan jika rawatan yang diberi sesuai dengan penyakit dalam satu . Memberi kandungan phosphorus yang tinggi bersama kandungan calcium yang rendah dalam makanan. boleh diberi 50% dextrose sebanyak 250-500 ml. D (20 –30 million iu) selama 5-7 hari sebelum beranak Reduce stress Susu diperah sampai habis Memberi perhatian yang lebih kepada ternakan yang menghadapi masalah dalam beranak (dystokia). Foetus) Keguguran infertility 5 – 30% 2 – 4 bulan Calcium borogluconate ( secara i/v. b. i/p) MIFEX – Calcium & Magnesium bersama. Memberi tambahan kasium dan magnesium kepada ternakan. jam pertama Jika terdapat ketosis. Kawalan.Rawatan awal biasanya akan memberi kesan yang lebih baik.

Absidia) 6 – 7% 3 – 7 bulan Kekurangan Zat Bila-bila masa boleh berlaku Faktor-faktor genetik Bila-bila masa boleh berlaku Keracunan (intoxication) Bila-bila masa boleh berlaku Accident / physical injuries Bila-bila masa boleh berlaku Salmonellosis abortion . hardjo) Abortion Demam 25 – 30% 6 bulan Infectious Bovine rhinotracheitis 25 – 30% 6 bulan Mycoses (Aspergillus.Vibriosis (Camphlobacter Foetus) Infertility abortion prolonged diestrus 5 – 20% 5 – 6 bulan Leptospirosis (L. pomona dan L.

: Mengambil contoh uri/fetus/abomasum : Mengambil latar belakang kes tentang lain-lain penyakit dikawasan pergerakan ternakan faktor pengurusan program yang telah dijalankan dikawasan Pengawalan : Mengawal pergerakan ternakan : Memberi ubat pelalian (Vaccination) yang sesuai. : Mengambil contoh serum untuk ujian bagi menentukan status kumpulan ternakan dari sebarang micro organisma. . : Asingkan ternakan yang terlibat. kemalangan dan lain-lain. TEMPANG ( Lameness) Ini adalah disebabkan oleh: : Foot rot : arthritis : laminitis : Luka mekanikal – kena paku / kaca.6 bulan Unknown ( tiada sebab ) Lebih kurang 30% dari kes Cara membuat diagnosa : Mengetahui peringkat bunting (stage of pregnancy) : Mengambil contoh darah ibu dan anak : Menentukan samada anak mati di dalam atau diluar kandungan rahim.

jenis kuman atau keadaan yang terlibat dan juga kekuatan kuman terlibat. Aspergillus. bakteria-bakteria yang biasanya terlibat adalah: Pasteurella multocida Pasteurella haemolytica Klebsiella spp Streptococcus spp Pseudomonas pseudomallei Corynebacterium spp Parasit juga boleh menyebabkan pneumonia. Coccidioides. Blastomyces. bakteria. . bunyi pernafasan yang tidak normal dan juga toxemia jika keadaan tersebut disebabkan oleh bakteria. Jangkitan: Kejadian pneumonia biasanya bergantung kepada keadaan ternakan. parasit metazoan. Tanda-tanda umum yang boleh dilihat adalah kadar pernafasan yang cepat. Debu-debu. Viral pneumonia biasanya berlaku di kalangan anakanak lembu. partikel-partikel kecil biasanya memasuki rongga hidung dan terus ke paruparu. cecair jernih (berhingus) atau seterusnya menjadi kuning apabila dijangkiti kuman. bahan-bahan kimia dan faktor fizikal. Dictyocaulus viviparus (lung eorm) Enzootic pneumonia biasanya berlaku kepada anak-anak lembu yang dikumpulkan bersama. Ini adalah 'aspiration pneumonia' yang disebabkan oleh faktor pengurusan. batuk untuk mengeluarkan bahan asing atau bersin serta lain-lain cara ketahana Tanda-tanda klinikal: Pernafasan cepat dan ringkas. Kulat-kulat (fungsi) juga boleh menyebabkan pneumonia. Aetiologi: Pneumonia boleh disebabkan oleh jankitan virus. Cyptococcus. Satu lagi sebab pneumonia adalah kerana kecuaian kita.Pneumonia ( Radangan paru-paru ) Pneumonia atau radangan paru-paru adalah radangan yang berlaku kepada parenchyma paru-paru dan bronchioles. Ternakan akan menunjukkan tindak balas seperti mengeluarkan mucus. fungsi. Pneumonia juga boleh menyebabkan 'secondry infection' dan menjadikan keadaan lebih komplek. Bagi bakteria pneumonia pula. batuk. Histoplasma.

dengar bahagian paru-paru .fungi) Rawatan: Untuk bakteria .latar belakang kes (chronic .Sesak nafas Batuk Bersin Nasal discharged Demam (fever) Anorexia Lemah secara keselurohan Kurus Boleh mengakibatkan 'secondry infection' Pyrexia Diagnosa: Diagnosa dibuat pemeriksaan klinikal .tanda-tanda klinikal .

.Antibiotik beri rehat dan diam galak batuk Kawalan: Prevent stress Prevent contact with effected animals Perumahan yang baik beri colostrum selepas dilahirkan kumpulkan mengikut umur rawat tanda-tanda awal. Untuk fungi .asingkan lembu terlibat.tiada rawatan yang benar-benar effective Tylosin * Amphotericin Aspiration pneumonia .. guna broad spectrum antibiotik dihydrostreptomcin & penicillin sulphonimide.

2. Leptospira pomona/harjo. Hantar tisu anak dan placenta ke Makmal untuk pemeriksaan. fetal death. 2. Coli. Delayed post natal disease (2-7 hari) eg. c. prolong gestation. Anggaran berat badan anak penting. Late post natal disease (1 . entero toxaemia. Kumpulkan data berkenaan tersebut. 5. Latar belakang kes yang cukup rapi serta dengan keadaan penyakit 3.Penyakit-penyakit Anak Penyakit Perintal ( perintal diseases) 1. Semasa melahirkan anak (parturient diseases) -dystokia. 3.4 minggu) eg. Lakukan post mortem terhadap anak yang mati. injury to skeleton or soft tissues. colibacillosis. ditinggalkan ibu. navel infection. Salmonella dan Rotavirus. Penyiasatan dalam kematian anak (neonatal death) 1. Tentukan masa bunting untuk menentukan keadaan bukan keguguran. Early post natal disease (jangkamasa 48 jam) eg. Post natal disease (selepas dilahirkan) a. starvation. abortion. E. 4. Buat penyiasatan terhadap pengurusan ternakan. malnutrition . congenital defect. Pemeriksaan pathological dan microbilogical seperti Brucella abortus. Tentukan ibu mengeluarkan susu. b. colibacillosis. colibacillosis. . Sample serum ibu diperlukan untuk pemeriksaan serologi. white muscle disease. Penyakit fetal (fetal diseases) Penyakit fetus semasa berada dalam uterus eg. 6.poor milking hypothermia due to expose to cold. Tentukan anak itu mati di dalam atau di luar uterus.

Anda boleh menarik uri. Retained plecenta boleh berlaku disebabkan oleh kesusahan semasa melahirkan anak ( dystokia ). Uri dikeluarkan dalam masa 24 jam. Anda juga boleh memberi ‘passaries’ ( compron/bolus) sahaja dan lihat perkembangan ternakan. Tanda-tanda klinikal: Uri tidak dikeluarkan selepas 48 jam uri tergantung. Jika tidak dikeluarkan dalam masa 48 jam – 92 jam. Rawatan : Rawatan yang paling sesuai sekali adalah tiada rawatan. KMnO 4 Acriflavin (1:1000) Cuba menarik uri dengan memicit cotyledon. ia digelar Retained placenta ( lekat uri ). jangkitan penyakit secara ‘inherited’ ( factor genetic ). Anda boleh bersihkan uterus dengan menggunakan anti septic. biasa berdarah dan bau busuk selepas keguguran atau melahirkan anak RETAINED PLACENTA (Lekat uri) Pada keadaan biasa uri (plecenta) akan dikeluarkan selepas melahirkan anak. biasa berdarah Klinikal dan bau busuk selepas keguguran atau melahirkan anak. Jika kita mula menarik keluar uri besar kemungkinan semasa melahirkan anak seterusnya perkara yang sama akan berlaku semula. makanan dan minuman yang bersih serta menentukan keadaan suhu ternakan. Jika tidak dikeluarkan dalam jangkamasa 48 jam . masukkan passaries dan beri antibiotik secara sistematik. keguguran (abortion).Pada keadaan biasa. keguguran ( abortion ). ia digelar Retained placenta (lekat uri). Anda boleh cuba menarik uri perlahan-lahan dan jangan sampai berdarah dan memotong uri yang terkeluar. Masukkan passaries serta memberi antibiotik secara sistematik - - - METRITIS/ENDOMETRITIS/PYOMETRA . Passaries juga perlu diberi.92 jam. Uri dikeluarkan dalam masa 24 jam. Retained placenta boleh berlaku disebabkan oleh kesusahan semasa melahirkan anak (dystokia). uri (placenta) akan dikeluarkan selepas melahirkan anak. Tanda-tanda : Uri tidak dikeluarkan dalam masa 48 jam uri tergantung. jangkitan penyakit secara 'inherited' (faktor genetik). Tentukan ternakan mendapat rehat yang cukup.

Radangan pada cerviks. Aetiologi ( penyebab ) : Masaalah dalam proses melahirkan anak ( dystokia ) : Masaalah dalam pembiakan.Radangan pada uterus (rahim) Endometritis .Metritis . Pyometra Radangan pada mucosa rahim yang menyebabkan pertambahan nanah ( accumulation of pus ) dalam rahim yang tertutup. : Suhu badan naik. Rawatan : : Memberi intra yterine pessaries – antibiotik/antibakteria. : Membersih rahim dengan antiseptik. Aeitologi ( penyebab ) : Jangkitan selepas beranak/ jangkitan pada rahim akibat lekat uri yang tidak dirawat. : memberi intra uterine pessaries. : Dalam kes lekat uri ( retain placenta ) Tanda-tanda Klinikal : : Keluar cecair yang bernanah dan berdarah dari rahim. Tanda-tanda klinikal : : Anestrus : Terdapat nanah (pus) dalam rahim ( melalui pemeriksaan rectal ) Rawatan : : Memberi suntikan diethyltisboestrol ( 15-50mg ) untuk mengeluarkan nanah. : Memberi suntikan antibiotik secara sistematik .Radangan pada selaput yang melindungi rahim uterus ) Cervisitis . : Membersihkan rahim denga antiseptik.

acriflavin dll. sulphanimides.buang bahagian yang nekrotik dan kulit yang sudah mati . Agent Aetiologi (Penyebab) : Kerosakan kulit. merah & sakit bila disentuh : Tempang : anorexia : demam : barat badan menurun : pengeluaran susu menurun : toxaemia dan seterusnya rebah dan kematian Cara membuat diagnosa : dari latar belakang kes : dari pemeriksaan klinikal Rawatan: : Bersihkan kawasan terlibat dengan menggunakan antiseptik yang sesuai eg.balut kawasan terlibat (bandage) -tukar balut setiap hari serta teliti keberkesanan rawatan . Fusobacterium necrophorum (Sphaerophorus necrophorous) Tanda-tanda klinikal : nekrotik di kawasan kulit/kuku. Ini akan menyebabkan pembiakan kuman di kawasan luka tersebut.jika terdapat nanah. terramycin dll. : mungkin melibatkan lebih dari satu kaki : terdapat cairan di kawasan nekrotik : bengkak. dettol.letak/sapu kawasan denganlarutan copper sulphate 5%. formalin 2% atau foot aerosol (spray) . : Beri antibiotik/antibakterial secara sistemik eg. : Rawatan setempat .bersihkan tempat . savlon. bahagian kuku atau luka yang menyebabkan oleh benda-benda tajam.Foot Rot ( Interdigital necrobacillosis) Penyakit radang kuku atau foot rot adalah suatu jankitan necrotic yang melibatkan kulit dan tisu-tisu lembu di bahagian kuku. buat aliran untuk mengeluarkannya. .

: melalui vektor-kutu. : Keguguran (7 bulan) : Bagi anak. Muntah (Vomiting) Kerosakan motor yang komplek yang melibatkan sistem penghadaman. jaundice. Ini adalah kerana kawasan tersebut sentiasa terdedah kepada kotoran najis dan alam sekeliling. menelan dan menghidu organisma. Cara membuat dianosa : mengambil paired serum( selang 2 minggau) : Culture dalam media : Menghantar 'aborted fetus' : Tanda-tanda klinikal (ketiadaan bengkak pada ambing susu walaupun terdapat . anorexia dan kematian. : perhatian yang lebih terhadap tanda-tanda klinikal ternakan kerana ternakan yang terkena foot rot akan merosot keadaan dengan cepat sekali. demam panas. makanan yang tercemar oleh organisma. haemoglobinuria. air kencing VD. : secara tidak langsung melalui tanah.Pengawalan : gunakan foot bath (copper sulphate 5%) satu atau dua kali sehari. Tanda-tanda klinikal : Septicaemia : Hemolytic icterus (jaundice) : Haemoglobinuria : Anaemia : Demam : Inappaetance : Dyspnoea Pengeluaran susu turun : Perubahan warna susu (kuning kemerahan) dan pekat tanpa tanda-tanda bengkak. Ianya merupakan mekanisma keselamatan bagi ternakan yang bergerak secara anti-peristalsis untuk mengeluarkan bahan-bahan lebihan atau toxin. Keadaan ini jarang berlaku pada ruminan yang mempunyai fungsi yang tertentu bagi mengunyah semula makanan Leptospirosis Agen Penyebab : Leptospira pomona : Leptospira hardjo : Leptospira icterohaemorrhagine Punca jangkitan : secara langsung melalui gigitan.

: Keadaan semakin teruk.asingkan lembu/babi .Kebersihan . Agen Penyebab : Mycoplasma mycoides var.sumber minuman . Mempunyai ciri-ciri jangkitan septicaemia dalam paru-paru yang serius dan pleurisy. tylosin tartrate (10 mg/kg) boleh digunakan. Rawatan : Rawatan tidak berapa sesuai dan biasanya ternakan dihapuskan : Sulphadimine. Rawatan : Rawatan supportive untuk anaemia -blood transfusion (i/v) : Antibiotik . : Kulit jadi kering dan kusut. kesusuhan untuk bernafas.pergerakan ternakan CONTAGIOUS BOVINE PLEUROPNEUMONTA (CBBP) Contagious bovine pleuro pneumonia adalah suatu penyakit yang senang berjangkit dan mengakibatkan kerugian besar. : Batuk (mengeluarkan rengisan) : berat badan menurun : Cecair yang pekat keluar dari mulut dan hidung.dihydro streptomycin .perubahan pada warna dan keadaan susu. ternakan rebah dan kematian dalam beberapa jam.5oC : Anorexia dan pergerakan rumen terhenti : Kesusahan untuk bernafas : Kadar pernafasan singkat dan cepat. : Memeriks air kencing untuk Leptospira. Post Mortem . : Masa incubation 3-6 minggu (6 bulan) : suhu naik 41.tetracycline Kawalan : Vaccination (bacteria) : Pengurusan . Mycoides Punca jangkitan : Menghidu rengisan dari ternakan berpenyakit (jangkitan terus) Tanda-tanda klinikal.

spleen. tanda-tanda klinikal dan post mortem. swab. babi dan kadangkala lembu. kuda. biri-biri. ternakan yang berpenyakit harus dihapuskan. tempang : Batuk dan kesusahan bernafas : Cecair pekat warna kuning keluar dari hidung : Kematian : Keguguran boleh berlaku Cara membuat diagnosa : Dari pengenalan organisma dalam cecair atau serum (CFT) : Multiple abcess in organ . : Membuat complement fixation test (CFT) atas serum. hati dan nodus limfa.paru-paru.tebal : Pleuritis Cara membuat dianosa : Dari latar belakang kes. : Menjaga kebersihan kawasan / kandang : Vaccination ( veksin yang dilemahkan) : Mengawal pergerakan ternakan. kambing. Menyebabkan kematian kepada manusia. : Organisma sensitif kepada tetracycline dan kanamycin Pengawalan . paru-paru ternakan.: Terdapat cecair yang pekat dan berwarna kuning dalam rongga thorax (sampai 10 liters) Septa interlobular . Rawatan : Tiada rawatan dicadangkan kerana merbahaya kepada manusia. Agen penyebab : Pseudomonus Pseudomallei (from negatif rod) Punca jangkitan : Dari makanan / minuman / tanah Tanda-tanda klinikal : Ternakan jadi lemah. MELIOIDOSIS Penyakit yang menyerang manusia. Pengawalan : Dikawasan yang belum pernah kena penyakit. : Membuat ujian bacteriology dan histology dari nasal.

Agen penyebab Clostridium tetani . najis. lock jaw. kesusahan untuk mengunyah / makan.43oC.10 .toxin yang dihasilkan Punca jangkitan : Melalui luka. tetany dan convulsion. leher menegang. : Kalau disentuh akan menyebabkan pergerakan yang lebih (hyperaesthesia). : Prolapse of third eye lid.: Tiada veksin yang berkesan : Faktor kebersihan : Menghapuskan ternakan berpenyakit dengan membakar TETANUS (LOCKJAW) Penyakit berjangkit yang melibatkan semua ternakan dan manusia dengan ciri-ciri hyperaesthesia. Tanda-tanda klinikal : Masa incubation . . : Spasm dan kematian. relax otot untuk mengembalikan keadaan pernafasan. Toxemia disebabkan oleh neuro dari tisu yang dijangkiti oleh clostridium tetani. castration dan docking.14 hari : Keadaan otot bertambah tegang. : Kaki tegang dan lurus. : Suhu naik 42 . bermula di bahagian kepala. neutralize toxin. Diagnosa : Dari tanda-tanda klinikal dan latar belakang kes cultralize dari tempat jangkitan Rawatan : Objektif rawatan adalah untuk menghapuskan organisma.

1%) 10% larutan zinc sulphate penicillin. : Suntikan antibiotik spektrum luas (penicillin. bleharospasm : Luka susperficial dalam mata.1 . brood spectrum antibiotik) : Relax otot (Chlorpromasine) . imminity terbentuk sampai 2 tahun.000 iu/12 jam). dehorning dan lain-lain. Rawatan : Antibiotik (spray atau eye cream) 1% oxytetracycline Sodium bromide eye oitment (0. : Suntikan tetanus toxoid (immunity) .8 bulan INFECTIOUS KERATO . chlocompherical Dermatophilosis .0 mg/kg berat badan secara i/m : Simpan ternakan dalam tempat gelap. : Kadar kematian (mortality) rendah tetapi morbidity (kejadian) sampai 50%. : Bersihkan kawasan luka dengan antiseptik.2/3 suntikan 1 . castration. : Kalau sembuh.: Suntikan anti-tixin (300.CONJUNCTIVITIS (PINK EYE) Agen penyebab Moraxella boris (gram negatif) Punca jangkitan : Dari rengisan atau debu atau vektor : Biasa dalam keadaan kering Tanda-tanda klinikal : Conjuctivitis : Lacrimation (mata berair) : Cornea opacity.sertamerta 2 .1. Pengawalan: : Kebersihan semasa membuat program pengurusan seperti.2 bulan 3 .5 .

actinous .actinomycetc .active .Jangkitan kulit ternakan yang disebabkan oleh bacteria Dermatophilus Congolensis (Mysoti dermatitis) .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful