DIARRHOEA Diarrhoea adalah suatu gejala abnormal yang boleh berlaku kepada sisitem penghadaman.

Najis yang dikeluarkan kelihatan lembik atau cair serta mempunyai bau yang berlainan. Ini disebabkan oleh pergerakan peristalsis yang lebih cepat dari normal. Cara ternakan mengeluarkan najis juga abnormal dan ini boleh dijadikan kriteria untuk mendapat diagnosa tentang penyakit. Pergerakan peristalsis yang cepat (hyperperistalsis) akan membawa mucosa usus, darah, cecair atau makanan ternakan bersama najis yang akan membantu anda membuat diagnosa. Diarrhoea adalah suatu keadaan yang dihasilkan oleh penyakit atau agen penyebab yang tertentu. Akibat dari keadaan itu, ernakan akan kekurangan air, tenaga, menjadi lemah dan boleh membawa kematian kepada ternakan. Aetiologi ( Penyebab )

-Pengurusan - Makan terlebih - Kebersihan susu, alatan, pekerja - Bancuhan susu yang tidak sesuai - Makan yang tidak sesuai. - Parasit - Cacing - Kekurangan zat makanan - copper dan cobalt - Bahan-bahan kimia - keracunan - Agen fizikal - Penyakit - Bakteria - Virus - Fungus - Protozoa Tanda-tanda klinikal - Berak cair (diarrhoea) - kerosakan dalam penyerapan - dehydration ( kekurangan air) - Sakit di bahagian abdoman - Septocaemia, toxaemia - pyrexia (susu naik) - lemah dan lesu - anorexia (kurang selera)

- berat badan berkurangan - kematian jika tidak diberi rawatan yang sesuai Perubahan kepada najis - Keadaan najis - cair, lembek dan keras - bau yang berlainan - perubahan warna najis - merah, hitam, kuning, putih, hijau, coklat dll. ** Jika diarrhoea disebabkan oleh faktor pengurusan tiada terdapat perubahan suhu. Sebaliknya jika disebabkan oleh mikro organisma maka akan terdapat perubahan suhu. Cara membuat diagnosa: - penelitian tentang latar belakang kes serta pemeriksaan klinikal yang rapi terhadap ternakan. - keadaan perubahan kepada najis - mengambil contoh yang sesuai seperti calitan najis, kikisan rektal (rectal pinch), najis, serum dan sumber makanan. - Kaitan perubahan suhu dengan keadaan diarrhoea. Rawatan Prinsip rawatan diarrhoea:- membunuh serta mengawal agen penyebab - menggantikan air serta electrolyte yang telah hilang - mengasingkan ternakan terlibat serta menukar cara pengurusan terutama tentang pemakanan. - Memberi ubat untuk menghalang pengeluaran mucosa serta mengurangkan pergerakan usus - Penggunaan antibiotik yang sesuai untuk membunuh serta mengawal pembiakan organisma - Penggunaan ubat membunuh cacing (anthelminthes) atau ubat pembunuh protozoa (coccidiostat) yang sesuai. - Pemberian cecair dan electrolyte yang sesuai dengan kadar yang betul dengan keadaan dehydration. - Ubat-ubat boleh diberi melalui mulut, suntikan subcut atau i/v untuk tambahan cecair dan secara i/m untuk antibiotik. - Memberi metabolic stimulant atau heamatinic untuk menembalikan selera makan ternakan. Pengawalan - Mengawal ternakan /orang/kenderaan keluar masuk ke kawasan anda; - Memberi suntikan pelalian (vaccination) yang sesuai (salmonella vaccine, rotairus/coronavirus/E.coli vaccine dan lain-lain. - Meletakkan ternakan yang sama umur setempat' - Membersihkan kandang dengan disinfectant yang sesuai serta berkesan; - Faktor pengurusan: - Pemberian susu yang sesuai. - masa pemberian susu yang sesuai - kebersihan alat yang digunakan. - air yang bersih - asingkan ternakan yang sakit

acute mastitis c.dalam keadaan acute / subacute biasanya tanda-tanda klinikal adalah setempat.pekat/merah .Keadaan mastitis boleh dibahagikepada beberapa bahagian: a.sakit bila disentuh .Rawatan awal untuk diarrhoea serta mengetahui agen penyebab dengan secepat mungkin RADANG AMBING SUSU ( Matitis) Tanda-tanda klinikal .tanda-tanda keseluruhan .anorexia . sub klinikal mastitis .bertukar warna . diambing susu (tetek) .bengkak .kuning/merah .fungsi terganggu (pengeluaran menurun) . Subacute mastitis d.keadaan . .Pemeriksaan klinikal .Merasa dan meraba ambing susu .kematian . Penyakit hanya boleh dikenal melalui .Membuat california rapid mastitis test (CNRT /CMT RMT) untuk mengira sel leukocytes dalam susu.untuk subklinikal mastitis. tiada perubahan yang nyata kepada susu.panas .tanda-tanda klinikal yang nyata (strip cup .cell count (inflamatory reaction) .merah .perubahan kepada susu .bau . chonic mastitis e.rebah dan terbaring .pemeriksaan serum (clinikal pathology) Cara membuat dianosa .Pemberian ubat pembunuh cacing dengan cara yang berprogram yang sistematik. Ujian-ujian yang boleh dilakukan dimakmal: Susu . .keras .Perubahan warna/keadaan/bau) .milk ring test serum .. peracute mastitis b.severe depression .bacteriology (culture untuk mengetahui agen penyebab.demam (pyrexia) .

Pengawalan : Kebesihan pemerah/peralatan/ternakan sebelum dan selepas memerah : Susu mesti diperah sampai habis tetapi tidak kuat atau lama sehingga merosakkan ambing susu.Jika hanya satu tetek (teat yang terlibat biasanya tiada perubahan pada suhu badan.selepas rawatan mesti juga diperah tetapi masih belum boleh diminum sebelum 6 . . . mamiject.7 hari kemudian. . mastalone dan lain-lain) .Rawatan Rawatan mastitis bergantung kepada keadaan mastitis dan bilangan tetek yang terlibat. : Kurangkan stress kepada ternakan. Tujuan air suam digunakan adalah untuk membantu dalam pengaliran darah yang boleh menambah pengeluaran susu. . diproca.5 hari bergantung kepada tindakbalas ternakan.rawatan secara sistemik diberi jika perlu dengan menggunakan antibiotik yang sesuai serta berkesan bersama infusion yang diberi. .bersihkan kawasan terlibat menggunakan air suam bersama antiseptik.bersihkan semula menggunakan air suam bersama antiseptik tadi. Oleh kerana tiap-tiap satu tetek tidak berhubung antara satu dengan yang lain maka punca jangkitan utama adalah sentuhan dari pekerja/alatan yang digunakan untuk memerah serta kehadiran mikro oranisma Untuk rawatan . . Antiseptik pula untuk membunuh atau menghalang pembiakan kuman di kawasan ambing susu. .masukkan intra mammary infusion (antibiotik seperti orbenin LA.Perlu dikaitkan perubahan suhu badan untuk menentukan keadaan mastitis hanya setempat atau sistemik. .perah susu ditetek yang terlibah/semua tetek sehingga habis.rawatan diberi selama 3 . : Rawatan lembu kering perlu diberi kepada lembu yang telah kering sebelum dilepaskan untuk pembiakan seterusnya.semasa rawatan susu mesti diperah setiap hari. . : Asingkan ternakan yang terkena mastitis dan beri rawatansecara individu : Mastitis merupakan suatu penyakit yang dihasilkan oleh cara pengurusan yang kurang baik serta kebersihan yang tidak dijaga dengan betul.

asingkan ternakan terlibat. .anorexia.ternakan perlu direhatkan meletakkan air sejuk atau ais untuk mengurangkan sakit.merah.penurunan berat badan .kemalangan (trauma) . Purulent arthritis (bernanah):.melalui edaran darah hasil jangkitan pada ambing susu. keluarkan cecair dengan cara 'strile'.melibatkan navel infection (navel ill) . . Tanda-tanda klinikal .suhu naik jika semua atau lebih dari satu sendi .RADANG SENDI (Arthritis/Joint iII ) Radang pada tisu-tisu yang terlibat dengan sendi. Contoh-contoh yang boleh diambil. navel ill.luka dekat atau dalam sendi . Acute serous arthritis:. staphlococcus spp. ekor | yang digigit putus. .sebab kemalangan (trauma) .sendi bengkek (satu atau kesemua sekali ) . dehorning. castration dll.melalui sistem edaran darah Aetiologi ( Penyebab ) . permukaan sendi dan selaput sinovial.melibatkan permukaan sendi yang mengeluarkan cecair jernih dan berair lebih dari normal. .guna phenylbutazone/cortico steriod untuk mengurangkan sakit .jika sendi terlalu bengkak.keujudan mikro organisma Eischerichia coli Corynebacterium necrophorus Sphaerophorus necrophorus Streptococcus spp.jangkitan dari luka pada tisu-tisu lembu .selaput sinovial . : Swab dari sendi Rawatan : Acute serous arthritis .ternakan menjadi tempang kerana enggan menggunakan kaki (lameness) .kawasan sekeliling sendi bengkak dan panas . .buangkan cecair setiap hari atau buat saliran .sakit apabila disentuh . bengkak dan panas.beri suntikan intra theca (i/t) antibiotik dan cortico steriod (perlu keluarkan sedikit sinovial fluid sebelum memasukan ubat) Purulent arthritis . .ubat antibiotik/antibakterial secara sistematik dan setempat (local).

Pengawalan : Beri rawatan pusat menggunakan iodine (navel ill) : Jangan biar ternakan (anak) berada dalam keadaan yang basah atau lembab yang sesuai untuk pembiakan kuman. : Elakkan stress. : Asingkan ternakan yang berpenyakit. ABSCESS Apabila terdapat bengkak (swelling) di badan ternakan. : setempat atau keseluruhan : boleh menyebabkan susu badan naik Rawatan aspirate untuk menentukan benar-benar abscess belah dan keluarkan nanah bersihakan dengan antiseptik letak antibiotik cream Tanda-tanda klinikal bengkak bernanah lembut apabila ditekan mengganggu fungsi biasa ternakan hematoma bengkak mengandungi darah beku dan cecair biasanya bermula dengan accident/trauma . : Lantai kandang jangan terlalu keras dan kasar yang akan merosakkan sendi. beberapa diagnosa:abscess tumour/warts hematoma edema/cyst/vesicle Abscess : bengkak dan mempunayi nanah didalamnya.

Kejadian kembong perut biasanya bertambah dalam pengurusan yang menggunakan baja yang banyak pada pasture dan apabila ternakan makan daun-daun kayu seperti daun ubi dan nangka terlalu banyak. Jenis-jenis penyakit kembong a. buang melalui surgery galakan aluran darah-sejuk/pana.terlebih 'froth' dalam rumen . Selain daripada itu ia boleh mengurangkan kadar pengeluaran serta membataskan penggunaan berbagai jenis rumput-rumput kepada ternakan. Penyakit kembong ini mengakibatkan kerugian melalui kematian kepada ternakan.Rawatan aspirate jika terlalu besar. Gangguan yang terjadi menyebabkan gas yang dihasilkan terkumpul di dalam rumen yang kemudiannya membesar. adhesion.kedudukan abomasum yang salah (displace abomansum) . radang perut (gastritis) .sekatan kepada esophagus (esophageal obstruction) . Gangguan secara fizikal (Physical disturbance) . Kelebihan gas yang dihasilkan adalah kerana mikro organisma dalam rumen dan juga oleh gangguan secara tidak langsung terhadap pengeluaran gas. tumour keras mempunyai ciri-ciri tertentu edema cecair dalam bengkak vesicle cecair KEMBONG ( Bloat / Rumen tympany ) Penyakit kembong belaku apabila didapati pembesaran rumen dan reticulum (perut di bahagian abdomen kiri). Aetiology (sebab-sebab kembong) Sebab utama kejadian kembong adalah apabila kadar gas yang dihasilkan melebihi kadar pengeluaran gas (eructation).abscess.

b. Kedua. .ternakan terbaring dalam kesakitan .kadar pernafasan bertambah dan ternakan menjadi sesak nafas (dyspnoea) Rawatan Asas utama dalam rawatan kembong adalah untuk mengetahui sebab ianya terjadi. .pembesaran bahagian kiri abdomen (para lumbarfossa) . Ini disebabkan oleh faktorfaktor pemakanan dan juga terdapat banyak gas 'foam' di dalam rumen. anda perlu:. .memberi minyak kelapa (kelapa sawit/minyak masak) dengan tujuan memendakkan buih supaya memberi peluang kepada pengeluaran gas (100-500 ml) . .memberi ubat menahan kembong (anti bloat/anti foam agents) seperti Bloat guards yang diberi ke dalam rumen.makan daun-daun kayu yang beracun . .kematian . Faktor utama adalah masa dan keadaan ternakan jenis makanan keadaan tanah (kandungan zat) Tanda-tanda klinikal . Jika diperhatikan dengan betul. trocar atau benda-benda tajam di sebelah kiri abdomen (bahagian atas).terbanyak makan dedak/palm kernel cake (PKC) . ada juga terdapat buih (foam/frothy material) dan kedua-duanya perlu dikeluarkan untuk menjamin rawatan yang sesuai.selalu duduk dan bangun .kurang makan dan minum .memasukkan tiub perut (stomach tube) melalui mulut untuk mengeluarkan gas yang terdapat dalam rumen. Gangguan secara 'biochemical' . kita dapati penyakit kembong boleh dibahagi kepada dua sebab utama.selain dari itu anda juga boleh menggunakan teknik pembedahan seperti 'rumenotomy' untuk mengeluarkan gas.'sensitize' kepada uba-ubat .ternakan menjadi resah . Untuk rawatan. Dalam penyekit kembong selain dari pengeluaran gas.ternakan berada dalam kesakitan terutama di bahagian abdomen kiri.mengeluarkan gas dengan menggunakan . Pertama disebabkan pengeluaran gas yang berlebihan dari yang dikeluarkan dari tubuh ternakan. disebabkan oleh sekatan kepada pergerakan gas yang dihasilkan secara fizikal. Adakah disebabkan oleh penghasilan gas yang terlalu banyak atau terdapat sekatan kepada pengeluaran gas dari rumen.kerosakan kepada sistem saraf c Gangguan melalui penyakit 'entero toxemia' dan keracunan nitrate.

kawasan dubur dan lain-lain. Faktor-faktor pendorong: a.Pengawalan penyekit kembong Bagi menjamin ternakan yang sehat sepanjang masa anda harus menjalankan beberapa kaedah pengurusan bagi mengawal penyakit kembong. Selain dari itu daun-daun kayu yang dimakan oleh ternakan juga perlu diberi perhatian. Ini akan mengakibatkan perdarahan (bleeding) dan kerosakan pada bahagian yang terlibat. bahagian-bahagian muka. Luka-luka cairan serum yang dihasilkan bertindak dengan bacteria dan mengeluarkan bau yang busuk. Anda perlu memerhati agar dedak atau PKC yang diberikan kepada ternakan tidak terlalu halus. c. Kawasan-kawasan yang basah serta busuk di bahagian badan – pusat. tanduk (selepas dehorning). Akibat luka berulat: a. Larva hidup dalam keadaan yang kurang oksigen serta memakan tisu di sekelilingnya. b. Faktor pengurusan yang kurang sesuai. Jangkitan sampingan – secondry bacterial infection . Anda juga perlu memberi perhatian kepada pembajaan pastura yang terlalu banyak. Selain dari faktor masa dan keadaan sekeliling yang terlalu memberi tekanan (stress) kepada ternakan juga boleh menyebabkan kembong terjadi.Kehalusan makanan seperti ini akan mempercepatkan pengeluaran gas serta menghasilkan buih yang banyak. d. Berat badan ternakan menurun b. c. Brahman & Kacukan) biasanya lebih tahan dari serangan ini. Tempat-tempat yang selalu diserang adalah pusat (navel). Baka : Baka Zebu (KK. tetek dan mata. Ternakan jadi gelisah kerana gatal d. Anda seharusnya memberi pengubatan serta nasihat kepada penternak bagi mengawal penyakit kembong ini LUKA BERULAT ( Maggot Wound/Myiasis/Screw worm infestation) Jangkitan terhadap luka oleh larva-larva Chrysomia bezziana. Proses ini mengambil masa antara 48 hingga 72 jam. Kurang selera makan. Keadaan tanah yang sesuai dengan zat makanan yang cukup juga membantu dalam pengawalan penyakit kembong. prepuce. Ia bermula dari muka yang tidak dirawat dengan betul. bibir faraj. Jika terlalu banyak akan menyebabkan kembong kerana lebih gas dihasilkan. Ini akan menyebabkan lalat bertelur dan seterusnya menjadi perinngkat larva.

Adakan ‘regular dipping’ untuk menghapuskan atau mengurangkan kutu yang boleh menyebabkan ternakan luka akibat gigitan atau gatal-gatal. Bersihkan kawasan terlibat dengan air suam (warm water) atau ‘mild antiseptic’ b. g. Pemeriksaan yang rapi kepada ternakan untuk mengubati luka-luka (2 kali seminggu) Elakkan dari melakukan pembedahan yang tidak perlu. Keluarakan semua ulat-ulat yang sudah mati f. *** Gusanex spray hanya merupakan fly repellent (menghalau lalat) tetapi ia tidak membunuh maggots) PENYAKIT KULIT ( Skin diseases) Perubahan kepada kulit ternakan boleh disebabkan oleh penyekit secara keselurohan (generalized disease). e. Kematian disebabkan toxaemia Prinsip-prinsip rawatan a.e. b. Anak-anak yang baru lahir. Keluarkan ulat yang berada di luar dan boleh dilihat c. Bunuh ulat dengan menggunakan : negasunt powder coopex healing oil malathion chloroform turpentine 3% hydrogen perixide d. Ubat0ubat ‘topical’ (setempat) untuk rawatan luka seperti lorexene cream. d. Biarkan selama satu hari e. Letakkan semula ubat-ubat jika masih terdapat ulat-ulat yang masih hidup. kekurangan zat atau mungkin oleh penyakit yang hanya menyerang pada bahagian kulit (locally) Tanda-tanda klinikal: . Pengurusan yang betul dan sesuai. c. Elakkan dari ternakan merempuh pagar duri dengan memberi makanan dan munuman yang secukupnya. sapukan iodine pada kawasan pusat. antibiotik cream dan iodine boleh juga digunakan untuk membantu proses penyembuhan (healing proses) Pengawalan a.

b. Virus . sejuk Perubahan kepada keadaan kulit atau bulu. Prinsip-prinsip rawatan: a. Menghalang kerosakan seterusnya melalui ‘scratching’ (menggaru) dengan menggunakan ubat mengandungi anasthetic. Membuat ‘sensitivity test’ untuk bacteria. . c. blister. Contoh-contoh makmal yang boleh diambil adalah: : kikisan kulit (skin scrapping) . Perubahan warna kulit/bulu Kenyataan tentang keadaan penyakit : saiz Dalam penyakit (depth) Taburan penyakit Kawasan-kawasan terlibat e. Fungsi . Buangkan bulu atau kotoran di kulit untuk meletakkan ubat (topical application) Membuat diagnosa yang tepat terhadap penyakit.Culture : swabs : biopsy a.mikroskop . Latar belakang kes : keadaan ternakan lain : kes baru/berulang dan lain-lain. b. d. Metazoan parasites Pengkelasan Penyakit Kulit 1. Bakteria 3. *** Papiles(pimples) Nodules Nodes solidelevation Vesicles – small swelling (serum/lymph) Bulla.local infection 2. c.staining . Mengeluarkan agen penyebab (causative agent) – allergic.arthropods .generalies infection . Perubahan kepada kilang peluh/kilang sebum – kering. blen – small swelling Scabs – dried exudates Scales – dry expoliation of skin (mengelupas) Excoriation – superficial discountinuty Fissures – crakes which penetrate more deeply usually sub-cut.Pemeriksaan yang rapi perlu dibuat dengan mera dan meraba bahagian yang terlibat. d. e.generalized infection .local infection 4.

Boleh berlaku beberapa minggu/bulan selepas beranak. Lembu jersey lebih susceptible kepada keadaan ini. Aetiologi (penyebab) Biasa berlaku pada ternakan yang gemuk (fat). Hypocalcaemia (penurunan kadar kalsium dalam badan dari 10mg% kepada antara 3-7%) Penurunan kadar kalsium juga dengan kadar magnesium dalam badan. MILK FEVER (demam susu / hypocalcaemia / parturient paresis) Keadaan yang berlaku selepas melahirkan anak yang menyebabkan circulatory collapse. kelaparan atau terlalu sejuk.trauma . Keracunan (intoxication) 7. rebah dan depress. Jika terdapat kekurangan kedua-dua keadaan lumpuh dan terbaring akan menjadi lebih serius. Tanda-tanda di peringkat awal. yang banyak mengeluarkan susu (high producers) dan yang mempunyai masalah dalam factor-faktor fisiologikal seperti beranak. Rawatan ternakan jadi lemah di bahagian kaki rebah/terbaring di bahagian sternum (dada) kepala berpaling kebelakang. Biasa berlaku dalam jangka masa 72 jam selepas melahirkan anak yang bermula dengan dystokia/kesusahan melahirkan anak. Anorexia Bahagian kaki dan telinga jadi sejuk Suhu normal atau sub normal tiada pergerakan rumen/usus (atonic) ternakan lemah. Penyakit allergic. lumpuh.UV light 6. Tanda-tanda klinikal. lesu coma: terbaring (lateral recumbency) Kematian Tanda-tanda akhir .5. Agen-agen fizikal . Ini adalah kerana kekurangan zat kalsium dan juga magnesium di dalam badan ternakan.

Memberi kandungan phosphorus yang tinggi bersama kandungan calcium yang rendah dalam makanan. Akan terdapat kesan jika rawatan yang diberi sesuai dengan penyakit dalam satu . i/p) MIFEX – Calcium & Magnesium bersama. a. D (20 –30 million iu) selama 5-7 hari sebelum beranak Reduce stress Susu diperah sampai habis Memberi perhatian yang lebih kepada ternakan yang menghadapi masalah dalam beranak (dystokia).Rawatan awal biasanya akan memberi kesan yang lebih baik. subcut. boleh diberi 50% dextrose sebanyak 250-500 ml. jam pertama Jika terdapat ketosis. Kawalan. b. Memberi tambahan kasium dan magnesium kepada ternakan. KEGUGURAN ( abortion) Penyakit Tanda-tanda klinikal Kadar Keguguran Masa Keguguran Brucellosis ( Brucella abortus) Keguguran 90% 6 bulan Trichormoniasis (Tr. Ini akan membolehkan ternakan menggunakan sumber kalsium dari tulang untuk mendapatkan kalsium (kos yang tinggi) Memberi suntikan Vit. Foetus) Keguguran infertility 5 – 30% 2 – 4 bulan Calcium borogluconate ( secara i/v.

hardjo) Abortion Demam 25 – 30% 6 bulan Infectious Bovine rhinotracheitis 25 – 30% 6 bulan Mycoses (Aspergillus.Vibriosis (Camphlobacter Foetus) Infertility abortion prolonged diestrus 5 – 20% 5 – 6 bulan Leptospirosis (L. Absidia) 6 – 7% 3 – 7 bulan Kekurangan Zat Bila-bila masa boleh berlaku Faktor-faktor genetik Bila-bila masa boleh berlaku Keracunan (intoxication) Bila-bila masa boleh berlaku Accident / physical injuries Bila-bila masa boleh berlaku Salmonellosis abortion . pomona dan L.

.6 bulan Unknown ( tiada sebab ) Lebih kurang 30% dari kes Cara membuat diagnosa : Mengetahui peringkat bunting (stage of pregnancy) : Mengambil contoh darah ibu dan anak : Menentukan samada anak mati di dalam atau diluar kandungan rahim. : Asingkan ternakan yang terlibat. TEMPANG ( Lameness) Ini adalah disebabkan oleh: : Foot rot : arthritis : laminitis : Luka mekanikal – kena paku / kaca. : Mengambil contoh uri/fetus/abomasum : Mengambil latar belakang kes tentang lain-lain penyakit dikawasan pergerakan ternakan faktor pengurusan program yang telah dijalankan dikawasan Pengawalan : Mengawal pergerakan ternakan : Memberi ubat pelalian (Vaccination) yang sesuai. kemalangan dan lain-lain. : Mengambil contoh serum untuk ujian bagi menentukan status kumpulan ternakan dari sebarang micro organisma.

. batuk untuk mengeluarkan bahan asing atau bersin serta lain-lain cara ketahana Tanda-tanda klinikal: Pernafasan cepat dan ringkas. Cyptococcus. jenis kuman atau keadaan yang terlibat dan juga kekuatan kuman terlibat. Ternakan akan menunjukkan tindak balas seperti mengeluarkan mucus. partikel-partikel kecil biasanya memasuki rongga hidung dan terus ke paruparu. parasit metazoan. Blastomyces. bahan-bahan kimia dan faktor fizikal. Pneumonia juga boleh menyebabkan 'secondry infection' dan menjadikan keadaan lebih komplek. Satu lagi sebab pneumonia adalah kerana kecuaian kita. batuk. Viral pneumonia biasanya berlaku di kalangan anakanak lembu.Pneumonia ( Radangan paru-paru ) Pneumonia atau radangan paru-paru adalah radangan yang berlaku kepada parenchyma paru-paru dan bronchioles. Aetiologi: Pneumonia boleh disebabkan oleh jankitan virus. Kulat-kulat (fungsi) juga boleh menyebabkan pneumonia. Tanda-tanda umum yang boleh dilihat adalah kadar pernafasan yang cepat. Aspergillus. Bagi bakteria pneumonia pula. Jangkitan: Kejadian pneumonia biasanya bergantung kepada keadaan ternakan. Debu-debu. Ini adalah 'aspiration pneumonia' yang disebabkan oleh faktor pengurusan. bakteria-bakteria yang biasanya terlibat adalah: Pasteurella multocida Pasteurella haemolytica Klebsiella spp Streptococcus spp Pseudomonas pseudomallei Corynebacterium spp Parasit juga boleh menyebabkan pneumonia. Coccidioides. bakteria. bunyi pernafasan yang tidak normal dan juga toxemia jika keadaan tersebut disebabkan oleh bakteria. fungsi. Dictyocaulus viviparus (lung eorm) Enzootic pneumonia biasanya berlaku kepada anak-anak lembu yang dikumpulkan bersama. Histoplasma. cecair jernih (berhingus) atau seterusnya menjadi kuning apabila dijangkiti kuman.

Sesak nafas Batuk Bersin Nasal discharged Demam (fever) Anorexia Lemah secara keselurohan Kurus Boleh mengakibatkan 'secondry infection' Pyrexia Diagnosa: Diagnosa dibuat pemeriksaan klinikal .tanda-tanda klinikal .fungi) Rawatan: Untuk bakteria .dengar bahagian paru-paru .latar belakang kes (chronic .

.tiada rawatan yang benar-benar effective Tylosin * Amphotericin Aspiration pneumonia .asingkan lembu terlibat. Untuk fungi .Antibiotik beri rehat dan diam galak batuk Kawalan: Prevent stress Prevent contact with effected animals Perumahan yang baik beri colostrum selepas dilahirkan kumpulkan mengikut umur rawat tanda-tanda awal. . guna broad spectrum antibiotik dihydrostreptomcin & penicillin sulphonimide.

congenital defect. navel infection.Penyakit-penyakit Anak Penyakit Perintal ( perintal diseases) 1. Delayed post natal disease (2-7 hari) eg. . Coli. Pemeriksaan pathological dan microbilogical seperti Brucella abortus. 6. 2. Latar belakang kes yang cukup rapi serta dengan keadaan penyakit 3. Anggaran berat badan anak penting. Post natal disease (selepas dilahirkan) a. Leptospira pomona/harjo.poor milking hypothermia due to expose to cold. entero toxaemia. Lakukan post mortem terhadap anak yang mati. colibacillosis. E. white muscle disease. Late post natal disease (1 . Kumpulkan data berkenaan tersebut. injury to skeleton or soft tissues. fetal death. Penyiasatan dalam kematian anak (neonatal death) 1. abortion. colibacillosis. colibacillosis. Semasa melahirkan anak (parturient diseases) -dystokia. Penyakit fetal (fetal diseases) Penyakit fetus semasa berada dalam uterus eg. 3. 5. 4. malnutrition . c. ditinggalkan ibu. Early post natal disease (jangkamasa 48 jam) eg. b. Tentukan ibu mengeluarkan susu. Salmonella dan Rotavirus. Sample serum ibu diperlukan untuk pemeriksaan serologi. 2. Buat penyiasatan terhadap pengurusan ternakan. starvation. Tentukan anak itu mati di dalam atau di luar uterus. Hantar tisu anak dan placenta ke Makmal untuk pemeriksaan. prolong gestation. Tentukan masa bunting untuk menentukan keadaan bukan keguguran.4 minggu) eg.

Anda boleh menarik uri. Retained placenta boleh berlaku disebabkan oleh kesusahan semasa melahirkan anak (dystokia). keguguran (abortion). Anda juga boleh memberi ‘passaries’ ( compron/bolus) sahaja dan lihat perkembangan ternakan. jangkitan penyakit secara 'inherited' (faktor genetik). Anda boleh bersihkan uterus dengan menggunakan anti septic. Uri dikeluarkan dalam masa 24 jam. Retained plecenta boleh berlaku disebabkan oleh kesusahan semasa melahirkan anak ( dystokia ).Pada keadaan biasa. Tanda-tanda : Uri tidak dikeluarkan dalam masa 48 jam uri tergantung. makanan dan minuman yang bersih serta menentukan keadaan suhu ternakan. Tentukan ternakan mendapat rehat yang cukup. KMnO 4 Acriflavin (1:1000) Cuba menarik uri dengan memicit cotyledon. ia digelar Retained placenta (lekat uri). biasa berdarah dan bau busuk selepas keguguran atau melahirkan anak RETAINED PLACENTA (Lekat uri) Pada keadaan biasa uri (plecenta) akan dikeluarkan selepas melahirkan anak. Uri dikeluarkan dalam masa 24 jam. keguguran ( abortion ). jangkitan penyakit secara ‘inherited’ ( factor genetic ). ia digelar Retained placenta ( lekat uri ). Jika tidak dikeluarkan dalam jangkamasa 48 jam .92 jam. uri (placenta) akan dikeluarkan selepas melahirkan anak. masukkan passaries dan beri antibiotik secara sistematik. biasa berdarah Klinikal dan bau busuk selepas keguguran atau melahirkan anak. Masukkan passaries serta memberi antibiotik secara sistematik - - - METRITIS/ENDOMETRITIS/PYOMETRA . Jika tidak dikeluarkan dalam masa 48 jam – 92 jam. Jika kita mula menarik keluar uri besar kemungkinan semasa melahirkan anak seterusnya perkara yang sama akan berlaku semula. Passaries juga perlu diberi. Rawatan : Rawatan yang paling sesuai sekali adalah tiada rawatan. Anda boleh cuba menarik uri perlahan-lahan dan jangan sampai berdarah dan memotong uri yang terkeluar. Tanda-tanda klinikal: Uri tidak dikeluarkan selepas 48 jam uri tergantung.

: Dalam kes lekat uri ( retain placenta ) Tanda-tanda Klinikal : : Keluar cecair yang bernanah dan berdarah dari rahim.Radangan pada uterus (rahim) Endometritis .Radangan pada cerviks.Metritis . Tanda-tanda klinikal : : Anestrus : Terdapat nanah (pus) dalam rahim ( melalui pemeriksaan rectal ) Rawatan : : Memberi suntikan diethyltisboestrol ( 15-50mg ) untuk mengeluarkan nanah. Pyometra Radangan pada mucosa rahim yang menyebabkan pertambahan nanah ( accumulation of pus ) dalam rahim yang tertutup. : Suhu badan naik. : Membersihkan rahim denga antiseptik. : Membersih rahim dengan antiseptik. : Memberi suntikan antibiotik secara sistematik . Aetiologi ( penyebab ) : Masaalah dalam proses melahirkan anak ( dystokia ) : Masaalah dalam pembiakan. Rawatan : : Memberi intra yterine pessaries – antibiotik/antibakteria.Radangan pada selaput yang melindungi rahim uterus ) Cervisitis . : memberi intra uterine pessaries. Aeitologi ( penyebab ) : Jangkitan selepas beranak/ jangkitan pada rahim akibat lekat uri yang tidak dirawat.

: Beri antibiotik/antibakterial secara sistemik eg. : mungkin melibatkan lebih dari satu kaki : terdapat cairan di kawasan nekrotik : bengkak.buang bahagian yang nekrotik dan kulit yang sudah mati . formalin 2% atau foot aerosol (spray) . Ini akan menyebabkan pembiakan kuman di kawasan luka tersebut.jika terdapat nanah. terramycin dll. : Rawatan setempat . buat aliran untuk mengeluarkannya.balut kawasan terlibat (bandage) -tukar balut setiap hari serta teliti keberkesanan rawatan . bahagian kuku atau luka yang menyebabkan oleh benda-benda tajam.Foot Rot ( Interdigital necrobacillosis) Penyakit radang kuku atau foot rot adalah suatu jankitan necrotic yang melibatkan kulit dan tisu-tisu lembu di bahagian kuku. Agent Aetiologi (Penyebab) : Kerosakan kulit. savlon. Fusobacterium necrophorum (Sphaerophorus necrophorous) Tanda-tanda klinikal : nekrotik di kawasan kulit/kuku. .bersihkan tempat . sulphanimides. acriflavin dll.letak/sapu kawasan denganlarutan copper sulphate 5%. merah & sakit bila disentuh : Tempang : anorexia : demam : barat badan menurun : pengeluaran susu menurun : toxaemia dan seterusnya rebah dan kematian Cara membuat diagnosa : dari latar belakang kes : dari pemeriksaan klinikal Rawatan: : Bersihkan kawasan terlibat dengan menggunakan antiseptik yang sesuai eg. dettol.

Cara membuat dianosa : mengambil paired serum( selang 2 minggau) : Culture dalam media : Menghantar 'aborted fetus' : Tanda-tanda klinikal (ketiadaan bengkak pada ambing susu walaupun terdapat . menelan dan menghidu organisma. Tanda-tanda klinikal : Septicaemia : Hemolytic icterus (jaundice) : Haemoglobinuria : Anaemia : Demam : Inappaetance : Dyspnoea Pengeluaran susu turun : Perubahan warna susu (kuning kemerahan) dan pekat tanpa tanda-tanda bengkak.Pengawalan : gunakan foot bath (copper sulphate 5%) satu atau dua kali sehari. air kencing VD. Ini adalah kerana kawasan tersebut sentiasa terdedah kepada kotoran najis dan alam sekeliling. : Keguguran (7 bulan) : Bagi anak. haemoglobinuria. Keadaan ini jarang berlaku pada ruminan yang mempunyai fungsi yang tertentu bagi mengunyah semula makanan Leptospirosis Agen Penyebab : Leptospira pomona : Leptospira hardjo : Leptospira icterohaemorrhagine Punca jangkitan : secara langsung melalui gigitan. : perhatian yang lebih terhadap tanda-tanda klinikal ternakan kerana ternakan yang terkena foot rot akan merosot keadaan dengan cepat sekali. makanan yang tercemar oleh organisma. : secara tidak langsung melalui tanah. demam panas. Ianya merupakan mekanisma keselamatan bagi ternakan yang bergerak secara anti-peristalsis untuk mengeluarkan bahan-bahan lebihan atau toxin. jaundice. Muntah (Vomiting) Kerosakan motor yang komplek yang melibatkan sistem penghadaman. : melalui vektor-kutu. anorexia dan kematian.

tetracycline Kawalan : Vaccination (bacteria) : Pengurusan .pergerakan ternakan CONTAGIOUS BOVINE PLEUROPNEUMONTA (CBBP) Contagious bovine pleuro pneumonia adalah suatu penyakit yang senang berjangkit dan mengakibatkan kerugian besar. : Batuk (mengeluarkan rengisan) : berat badan menurun : Cecair yang pekat keluar dari mulut dan hidung.dihydro streptomycin . Mycoides Punca jangkitan : Menghidu rengisan dari ternakan berpenyakit (jangkitan terus) Tanda-tanda klinikal.perubahan pada warna dan keadaan susu.Kebersihan . Post Mortem . Rawatan : Rawatan tidak berapa sesuai dan biasanya ternakan dihapuskan : Sulphadimine. : Memeriks air kencing untuk Leptospira. tylosin tartrate (10 mg/kg) boleh digunakan.sumber minuman . Mempunyai ciri-ciri jangkitan septicaemia dalam paru-paru yang serius dan pleurisy. kesusuhan untuk bernafas.5oC : Anorexia dan pergerakan rumen terhenti : Kesusahan untuk bernafas : Kadar pernafasan singkat dan cepat. Rawatan : Rawatan supportive untuk anaemia -blood transfusion (i/v) : Antibiotik . : Kulit jadi kering dan kusut. : Masa incubation 3-6 minggu (6 bulan) : suhu naik 41. : Keadaan semakin teruk.asingkan lembu/babi . ternakan rebah dan kematian dalam beberapa jam. Agen Penyebab : Mycoplasma mycoides var.

: Membuat ujian bacteriology dan histology dari nasal. tempang : Batuk dan kesusahan bernafas : Cecair pekat warna kuning keluar dari hidung : Kematian : Keguguran boleh berlaku Cara membuat diagnosa : Dari pengenalan organisma dalam cecair atau serum (CFT) : Multiple abcess in organ . ternakan yang berpenyakit harus dihapuskan. babi dan kadangkala lembu. Pengawalan : Dikawasan yang belum pernah kena penyakit. : Menjaga kebersihan kawasan / kandang : Vaccination ( veksin yang dilemahkan) : Mengawal pergerakan ternakan. MELIOIDOSIS Penyakit yang menyerang manusia. kambing. swab. spleen.tebal : Pleuritis Cara membuat dianosa : Dari latar belakang kes. hati dan nodus limfa.: Terdapat cecair yang pekat dan berwarna kuning dalam rongga thorax (sampai 10 liters) Septa interlobular . kuda. : Organisma sensitif kepada tetracycline dan kanamycin Pengawalan . : Membuat complement fixation test (CFT) atas serum. Agen penyebab : Pseudomonus Pseudomallei (from negatif rod) Punca jangkitan : Dari makanan / minuman / tanah Tanda-tanda klinikal : Ternakan jadi lemah. biri-biri. paru-paru ternakan. Menyebabkan kematian kepada manusia. tanda-tanda klinikal dan post mortem. Rawatan : Tiada rawatan dicadangkan kerana merbahaya kepada manusia.paru-paru.

kesusahan untuk mengunyah / makan. bermula di bahagian kepala. . leher menegang. : Kaki tegang dan lurus. : Prolapse of third eye lid.43oC. Tanda-tanda klinikal : Masa incubation .14 hari : Keadaan otot bertambah tegang. relax otot untuk mengembalikan keadaan pernafasan. : Spasm dan kematian. Agen penyebab Clostridium tetani . tetany dan convulsion. neutralize toxin.10 . najis. castration dan docking.toxin yang dihasilkan Punca jangkitan : Melalui luka. lock jaw. Diagnosa : Dari tanda-tanda klinikal dan latar belakang kes cultralize dari tempat jangkitan Rawatan : Objektif rawatan adalah untuk menghapuskan organisma. Toxemia disebabkan oleh neuro dari tisu yang dijangkiti oleh clostridium tetani. : Suhu naik 42 .: Tiada veksin yang berkesan : Faktor kebersihan : Menghapuskan ternakan berpenyakit dengan membakar TETANUS (LOCKJAW) Penyakit berjangkit yang melibatkan semua ternakan dan manusia dengan ciri-ciri hyperaesthesia. : Kalau disentuh akan menyebabkan pergerakan yang lebih (hyperaesthesia).

: Suntikan anti-tixin (300. Pengawalan: : Kebersihan semasa membuat program pengurusan seperti.CONJUNCTIVITIS (PINK EYE) Agen penyebab Moraxella boris (gram negatif) Punca jangkitan : Dari rengisan atau debu atau vektor : Biasa dalam keadaan kering Tanda-tanda klinikal : Conjuctivitis : Lacrimation (mata berair) : Cornea opacity. brood spectrum antibiotik) : Relax otot (Chlorpromasine) .8 bulan INFECTIOUS KERATO . Rawatan : Antibiotik (spray atau eye cream) 1% oxytetracycline Sodium bromide eye oitment (0. : Bersihkan kawasan luka dengan antiseptik.2/3 suntikan 1 . bleharospasm : Luka susperficial dalam mata.0 mg/kg berat badan secara i/m : Simpan ternakan dalam tempat gelap.1 .2 bulan 3 . : Suntikan antibiotik spektrum luas (penicillin. castration.1.5 . : Kadar kematian (mortality) rendah tetapi morbidity (kejadian) sampai 50%.1%) 10% larutan zinc sulphate penicillin. : Suntikan tetanus toxoid (immunity) . dehorning dan lain-lain. imminity terbentuk sampai 2 tahun.000 iu/12 jam).sertamerta 2 . : Kalau sembuh. chlocompherical Dermatophilosis .

Jangkitan kulit ternakan yang disebabkan oleh bacteria Dermatophilus Congolensis (Mysoti dermatitis) .actinous .actinomycetc .active .