P. 1
kuiz ramadhan (pg)

kuiz ramadhan (pg)

|Views: 483|Likes:
Published by Siti Mariam

More info:

Published by: Siti Mariam on Oct 26, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/25/2014

pdf

text

original

KUIZ RAMADHAN

1) Bilakah tamatnya waktu sahur ? 2) Apakah perbezaan puasa orang yahudi dan puasa orang Islam? 3) Sebutkan 3 perkara yang patut dielakkan ketika melakukan ibadah berpuasa. 4) Berapakah bilangan rakaat sembahyang terawih? 5) Apakah kesan sekiranya kita solat tarawih dengan mengabaikan “Thama’ninah”? 6) Apakah hikmah “Lailatul Qadr” di rahsiakan Allah waktunya? 7) Nyatakan 2 kelebihan “Lailtul Qadr” 8 ) Antara adab dan sunnah berbuka ialah berbuka dengan tamar ataupun rutab. Apakah perbezaan tamar dan rutab? 9 ) Apakah kelebihan doa orang berpuasa ketika berbuka? 10 ) Berikan maksud imsak dengan ringkas. 11 ) Nama satu pintu syurga khas yang hanya diberikan Allah kepada orang yang berpuasa ketika didalam syurga kelak? 12 ) Melalui sebuah hadis Rasulluah S.A.W ada menyatakan tentang 3 fasa kelebihan dalam bulan ramadhan. Nyatakan 3 fasa tersebut. 13 ) Berapakah nilai zakat fitrah yang perlu dibayar oleh semua orang Islam mengikut mazhab syafie? 14 ) Siapakah yang layak untuk menerima zakat? 15 ) Mafhum satu hadis Rasulluah S.A.W, Allah dan para malaikat akan berselawat ke atas orang yang ____________ ? Lengkapkan slogan berikut tidak lebih dari 15 patah perkataan :Saya suka program “Ramadhan dekat dihati kerana ………………………………… …………………………………………………………………………………………………… …………………… SYARAT PENYERTAAN 1. Penyertaan adalah terbuka kepada pelajar SMTP JB 2. Penyertaan adalah secara individu. 3. Setiap peserta hendaklah menjawap kesemua 15 soalan dan melengkapkan slogan yang diberikan. 4. Jawapan mestilah ditulis dengan jelas di kertas A4 dan dimasukan ke dalam kotak yang terletak di wakaf Al-Ghazali @ Lingkaran ilmu. 5. Tarikh tutup penyertaan adalah pada hari Selasa (23 September 2008) 6. Pemenang akan diumumkan di MAQ pada 26 September 2008 7. Sumber Jawapan :• Wakaf Al-Ghazali (Lingkaran Ilmu) • Risalah Ramadhan Dekat Dihati • Laman Web Ramadhan Maya (www.smtpjb.com/ramadhan) 70 % Jawapan kuiz ada didalam laman web ini.

smtpjb. 5.SYARAT PENYERTAAN 1. Penyertaan adalah terbuka kepada pelajar SMTP JB 2. 3. Jawapan mestilah ditulis dengan jelas di kertas A4 dan dimasukan ke dalam kotak yang terletak di wakaf Al-Ghazali @ Lingkaran ilmu. Penyertaan adalah secara individu. Apakah perbezaan tamar dan rutab? 9 ) Apakah kelebihan doa orang berpuasa ketika berbuka? . Sumber Jawapan :• Risalah Ramadhan dekat di hati • Wakaf Al-Ghazali ( Lingkaran Ilmu ) • Laman Web Ramadhan Maya ( www. Pemenang akan diumumkan di MAQ pada 26 September 2008 7. Tarikh tutup penyertaan adalah pada hari Selasa (23 September 2008) 6. 4) Berapakah bilangan rakaat sembahyang terawih? 5) Apakah kesan sekiranya kita solat tarawih dengan mengabaikan “Thama’ninah”? 6) Apakah hikmah “Lailatul Qadr” di rahsiakan Allah waktunya? 7) Nyatakan 2 kelebihan “Lailtul Qadr” 8 ) Antara adab dan sunnah berbuka ialah berbuka dengan tamar ataupun rutab.com/ramadhan ) (70 % jawapan ada di laman web ini) KUIZ RAMADHAN 1) Bilakah tamatnya waktu sahur ? 2) Apakah perbezaan puasa orang yahudi dan puasa orang Islam? 3) Sebutkan 3 perkara yang patut dielakkan ketika melakukan ibadah berpuasa. 4. Setiap peserta hendaklah menjawap kesemua 15 soalan dan melengkapkan slogan yang diberikan.

11 ) Nama satu pintu syurga khas yang hanya diberikan Allah kepada orang yang berpuasa ketika didalam syurga kelak? 12 ) Melalui sebuah hadis Rasulluah S. 3. 13 ) Berapakah nilai zakat fitrah yang perlu dibayar oleh semua orang Islam mengikut mazhab syafie? 14 ) Siapakah yang layak untuk menerima zakat? 15 ) Mafhum satu hadis Rasulluah S. 4. Tarikh tutup penyertaan adalah pada hari Selasa (23 September 2008) 6. Nyatakan 3 fasa tersebut. Setiap peserta hendaklah menjawap kesemua 15 soalan dan melengkapkan slogan yang diberikan. Sumber Jawapan :Wakaf Al-Ghazali (Lingkara . Jawapan mestilah ditulis dengan jelas di kertas A4 dan dimasukan ke dalam kotak yang terletak di wakaf Al-Ghazali @ Lingkaran ilmu. Penyertaan adalah terbuka kepada pelajar SMTP JB 2.W. Penyertaan adalah secara individu. Allah dan para malaikat akan berselawat ke atas orang yang ____________ ? Lengkapkan slogan berikut tidak lebih dari 15 patah perkataan :Saya suka program “Ramadhan dekat dihati kerana ………………………………… …………………………………………………………………………………………………… …………………… SYARAT PENYERTAAN 1. Pemenang akan diumumkan di MAQ pada 26 September 2008 7.A.10 ) Berikan maksud imsak dengan ringkas.W ada menyatakan tentang 3 fasa kelebihan dalam bulan ramadhan. 5.A.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->