CARA MEMAHAMI ISI KANDUGAN AL - QURAN

Membaca mana-mana kitab tafsir senang difahami. Membaca memahami dan menghayati isi kandungan alQuran dengan betul dan mengambil pengajaran daripada ayat-ayat al-Quran.

Firman Allah s.w.t. yang bermaksud: "Ini adalah sebuah Kitab yang Kami turunkan padamu dengan berkat supaya memikirkan ayatnya dan supaya mendapat pelajaran orang yang mempunyai fikiran" (Surah Sad: 29) .

Setelah itu. Bermula dengan makna setiap perkataan. . 3. baca sebab nuzul ayat tersebut bagi menjelaskan maksud sebenar ayat itu.Lihat tafsiran ayat tersebut satu persatu. Rujuk kitab tafsir yang mudah anda fahami untuk mendapatkan penjelasan mengenai ayat yang anda baca. kemudian makna ayat secara keseluruhannya.Langkah untuk membantu memahami isi kandungan alQuran dengan betul 1. lihat sekiranya ayat tersebut mempunyai sebab nuzul (sebab ayat tersebut diturunkan) atau tidak. 2. Jika ada.

baca pula hikmahhikmah yang terkandung dalam ayat tersebut melalui buku tafsir yang baca. lihat pula ayat-ayat lain yang menceritakan tajuk yang sama agar mendapat gambaran yang lebih jelas. .Setelah itu.Akhir sekali. 6.Kemudian. 5. keluarkan pengajaranpengajaran yang diperolehi daripada ayat tersebut. 7. hubungkan hikmah ayat tersebut dengan situasi pada zaman ini sebagai pengajaran.4. Setelah faham maksud sebenar ayat tersebut.

APLIKASI KAEDAH PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN (P&P) TILAWAH AL-QURAN III (AYAT KEFAHAMAN) ‡ Tingkatan : Satu ‡ Masa : Satu waktu ‡ Tajuk : Ayat kefahaman surah al-Baqarah ayat 155-156. lembaran kerja. carta ayat. tafsir al-Quran. ‡ Penyerapan : Pengetahuan sedia ada mengenai ayat 155-156. ‡ Nilai : Penguasaan ilmu pengetahuan ‡ Sumber Pengajaran dan Pembelajaran Pita rakaman. ‡ Modul : Kaedah sumbangsaran. teknik gerak kerja berkumpulan. Pembudayaan/pembiasaan: Sentiasa membantu orang dalam kesusahan. perbincangan dan pembentangan. ‡ Fokus : Pemikiran/pengetahuan:Ujian Allah kepada hambanya. kad imbasan. . mushaf al-Quran. Amalan: Sikap sabar Penghayatan: Meningkatkan keimanan dan ketakwaan kepada Allah.

‡ ± Guru membaca tafsir atau terjemahan ayat tersebut.Langkah-langkah Penyampaian ‡ Bacaan atau Kefahaman ± Guru mempamerkan ayat surah al-Baqarah. . ‡ Pelajar mendengar terjemahan ayat tersebut. ‡ ± Guru membaca ayat tersebut secara kuat dan pelajar akan mengikut bacaan guru.

± Pelajar membincangkan hikmah dan pengajaran daripada ayat tersebut dan mengaitkannya dengan tayangan video tersebut. Hikmah dan Pengajaran daripada Ayat Tersebut Latih tubi ± Guru menayangkan tayangan video kepada pelajar mengenai tajuk pelajaran.Membincangkan Isi Kandungan. Guru mengemukakan beberapa soalan dan mengaitkannya dengan tajuk pelajaran. ± Pelajar melihat tayangan video mengenai tajuk pelajaran. .

. hikmah dan pengajarannya.Hasil Pengajaran dan Pembelajaran ‡ Pelajar dapat memahami dan menghayati maksud ayat al-Quran tersebut.

anda telah mempelajari: Umat Islam dituntut menjiwai kandungan alQuran supaya dapat memanfaatkan pengajaran yang terkandung di dalamnya. ‡ Setiap guru hendaklah memastikan kaedah yang sesuai dengan tahap pelajar supaya pelajar dapat memahami serta mengamalkan inti pati dan pengajaran-pengajaran daripada ayat-ayat alQuran dalam kehidupan seharian. .Rumusan P&P ‡ Di akhir topik ini. ‡ Setiap guru al-Quran wajib mengetahui dan memahami kepentingan ilmu tafsir sebagai panduan memahami ayat-ayat al-Quran dengan betul. ‡ Kemahiran membaca al-Quran seharusnya digabungkan dengan kemahiran memahami apa yang dibaca sebagai teknik berinteraksi dengan al-Quran.

.Rumusan P&P ‡ Setiap guru yang mengendalikan tilawah alQuran hendaklah mahir dalam bacaan al-Quran. ‡ Pelajar dapat mengamalkan dan membudayakan hasil pembelajaran dalam kehidupan seharian. fasih dan bertajwid serta mampu menjadi contoh bacaan kepada pelajar-pelajarnya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful