P. 1
Memahami Al Quran

Memahami Al Quran

|Views: 198|Likes:
Published by Aminuddin Nor

More info:

Published by: Aminuddin Nor on Oct 26, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/16/2014

pdf

text

original

CARA MEMAHAMI ISI KANDUGAN AL - QURAN

Membaca mana-mana kitab tafsir senang difahami. Membaca memahami dan menghayati isi kandungan alQuran dengan betul dan mengambil pengajaran daripada ayat-ayat al-Quran.

yang bermaksud: "Ini adalah sebuah Kitab yang Kami turunkan padamu dengan berkat supaya memikirkan ayatnya dan supaya mendapat pelajaran orang yang mempunyai fikiran" (Surah Sad: 29) .w.t.Firman Allah s.

kemudian makna ayat secara keseluruhannya.Langkah untuk membantu memahami isi kandungan alQuran dengan betul 1.Lihat tafsiran ayat tersebut satu persatu. 3. baca sebab nuzul ayat tersebut bagi menjelaskan maksud sebenar ayat itu. . Rujuk kitab tafsir yang mudah anda fahami untuk mendapatkan penjelasan mengenai ayat yang anda baca. lihat sekiranya ayat tersebut mempunyai sebab nuzul (sebab ayat tersebut diturunkan) atau tidak. 2. Jika ada. Setelah itu. Bermula dengan makna setiap perkataan.

Setelah itu. 5.Akhir sekali.4. baca pula hikmahhikmah yang terkandung dalam ayat tersebut melalui buku tafsir yang baca. . keluarkan pengajaranpengajaran yang diperolehi daripada ayat tersebut. hubungkan hikmah ayat tersebut dengan situasi pada zaman ini sebagai pengajaran. Setelah faham maksud sebenar ayat tersebut. 7. lihat pula ayat-ayat lain yang menceritakan tajuk yang sama agar mendapat gambaran yang lebih jelas. 6.Kemudian.

teknik gerak kerja berkumpulan. ‡ Penyerapan : Pengetahuan sedia ada mengenai ayat 155-156. ‡ Nilai : Penguasaan ilmu pengetahuan ‡ Sumber Pengajaran dan Pembelajaran Pita rakaman. ‡ Modul : Kaedah sumbangsaran. tafsir al-Quran. . ‡ Fokus : Pemikiran/pengetahuan:Ujian Allah kepada hambanya. mushaf al-Quran. Pembudayaan/pembiasaan: Sentiasa membantu orang dalam kesusahan. Amalan: Sikap sabar Penghayatan: Meningkatkan keimanan dan ketakwaan kepada Allah.APLIKASI KAEDAH PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN (P&P) TILAWAH AL-QURAN III (AYAT KEFAHAMAN) ‡ Tingkatan : Satu ‡ Masa : Satu waktu ‡ Tajuk : Ayat kefahaman surah al-Baqarah ayat 155-156. perbincangan dan pembentangan. lembaran kerja. carta ayat. kad imbasan.

‡ Pelajar mendengar terjemahan ayat tersebut.Langkah-langkah Penyampaian ‡ Bacaan atau Kefahaman ± Guru mempamerkan ayat surah al-Baqarah. ‡ ± Guru membaca ayat tersebut secara kuat dan pelajar akan mengikut bacaan guru. . ‡ ± Guru membaca tafsir atau terjemahan ayat tersebut.

Hikmah dan Pengajaran daripada Ayat Tersebut Latih tubi ± Guru menayangkan tayangan video kepada pelajar mengenai tajuk pelajaran.Membincangkan Isi Kandungan. Guru mengemukakan beberapa soalan dan mengaitkannya dengan tajuk pelajaran. ± Pelajar membincangkan hikmah dan pengajaran daripada ayat tersebut dan mengaitkannya dengan tayangan video tersebut. . ± Pelajar melihat tayangan video mengenai tajuk pelajaran.

.Hasil Pengajaran dan Pembelajaran ‡ Pelajar dapat memahami dan menghayati maksud ayat al-Quran tersebut. hikmah dan pengajarannya.

. ‡ Kemahiran membaca al-Quran seharusnya digabungkan dengan kemahiran memahami apa yang dibaca sebagai teknik berinteraksi dengan al-Quran.Rumusan P&P ‡ Di akhir topik ini. ‡ Setiap guru al-Quran wajib mengetahui dan memahami kepentingan ilmu tafsir sebagai panduan memahami ayat-ayat al-Quran dengan betul. anda telah mempelajari: Umat Islam dituntut menjiwai kandungan alQuran supaya dapat memanfaatkan pengajaran yang terkandung di dalamnya. ‡ Setiap guru hendaklah memastikan kaedah yang sesuai dengan tahap pelajar supaya pelajar dapat memahami serta mengamalkan inti pati dan pengajaran-pengajaran daripada ayat-ayat alQuran dalam kehidupan seharian.

‡ Pelajar dapat mengamalkan dan membudayakan hasil pembelajaran dalam kehidupan seharian. fasih dan bertajwid serta mampu menjadi contoh bacaan kepada pelajar-pelajarnya. .Rumusan P&P ‡ Setiap guru yang mengendalikan tilawah alQuran hendaklah mahir dalam bacaan al-Quran.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->