CARA MEMAHAMI ISI KANDUGAN AL - QURAN

Membaca mana-mana kitab tafsir senang difahami. Membaca memahami dan menghayati isi kandungan alQuran dengan betul dan mengambil pengajaran daripada ayat-ayat al-Quran.

yang bermaksud: "Ini adalah sebuah Kitab yang Kami turunkan padamu dengan berkat supaya memikirkan ayatnya dan supaya mendapat pelajaran orang yang mempunyai fikiran" (Surah Sad: 29) .w.t.Firman Allah s.

3. Setelah itu. Bermula dengan makna setiap perkataan. baca sebab nuzul ayat tersebut bagi menjelaskan maksud sebenar ayat itu. lihat sekiranya ayat tersebut mempunyai sebab nuzul (sebab ayat tersebut diturunkan) atau tidak. kemudian makna ayat secara keseluruhannya.Langkah untuk membantu memahami isi kandungan alQuran dengan betul 1. 2. Rujuk kitab tafsir yang mudah anda fahami untuk mendapatkan penjelasan mengenai ayat yang anda baca. . Jika ada.Lihat tafsiran ayat tersebut satu persatu.

baca pula hikmahhikmah yang terkandung dalam ayat tersebut melalui buku tafsir yang baca.Kemudian. 6. keluarkan pengajaranpengajaran yang diperolehi daripada ayat tersebut. 5.Setelah itu. . Setelah faham maksud sebenar ayat tersebut. hubungkan hikmah ayat tersebut dengan situasi pada zaman ini sebagai pengajaran.4. 7.Akhir sekali. lihat pula ayat-ayat lain yang menceritakan tajuk yang sama agar mendapat gambaran yang lebih jelas.

APLIKASI KAEDAH PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN (P&P) TILAWAH AL-QURAN III (AYAT KEFAHAMAN) ‡ Tingkatan : Satu ‡ Masa : Satu waktu ‡ Tajuk : Ayat kefahaman surah al-Baqarah ayat 155-156. ‡ Fokus : Pemikiran/pengetahuan:Ujian Allah kepada hambanya. tafsir al-Quran. lembaran kerja. teknik gerak kerja berkumpulan. Pembudayaan/pembiasaan: Sentiasa membantu orang dalam kesusahan. kad imbasan. mushaf al-Quran. ‡ Penyerapan : Pengetahuan sedia ada mengenai ayat 155-156. ‡ Nilai : Penguasaan ilmu pengetahuan ‡ Sumber Pengajaran dan Pembelajaran Pita rakaman. ‡ Modul : Kaedah sumbangsaran. . perbincangan dan pembentangan. carta ayat. Amalan: Sikap sabar Penghayatan: Meningkatkan keimanan dan ketakwaan kepada Allah.

‡ ± Guru membaca ayat tersebut secara kuat dan pelajar akan mengikut bacaan guru. ‡ ± Guru membaca tafsir atau terjemahan ayat tersebut.Langkah-langkah Penyampaian ‡ Bacaan atau Kefahaman ± Guru mempamerkan ayat surah al-Baqarah. ‡ Pelajar mendengar terjemahan ayat tersebut. .

Guru mengemukakan beberapa soalan dan mengaitkannya dengan tajuk pelajaran. ± Pelajar melihat tayangan video mengenai tajuk pelajaran. Hikmah dan Pengajaran daripada Ayat Tersebut Latih tubi ± Guru menayangkan tayangan video kepada pelajar mengenai tajuk pelajaran.Membincangkan Isi Kandungan. ± Pelajar membincangkan hikmah dan pengajaran daripada ayat tersebut dan mengaitkannya dengan tayangan video tersebut. .

hikmah dan pengajarannya. .Hasil Pengajaran dan Pembelajaran ‡ Pelajar dapat memahami dan menghayati maksud ayat al-Quran tersebut.

. ‡ Kemahiran membaca al-Quran seharusnya digabungkan dengan kemahiran memahami apa yang dibaca sebagai teknik berinteraksi dengan al-Quran.Rumusan P&P ‡ Di akhir topik ini. anda telah mempelajari: Umat Islam dituntut menjiwai kandungan alQuran supaya dapat memanfaatkan pengajaran yang terkandung di dalamnya. ‡ Setiap guru al-Quran wajib mengetahui dan memahami kepentingan ilmu tafsir sebagai panduan memahami ayat-ayat al-Quran dengan betul. ‡ Setiap guru hendaklah memastikan kaedah yang sesuai dengan tahap pelajar supaya pelajar dapat memahami serta mengamalkan inti pati dan pengajaran-pengajaran daripada ayat-ayat alQuran dalam kehidupan seharian.

. ‡ Pelajar dapat mengamalkan dan membudayakan hasil pembelajaran dalam kehidupan seharian. fasih dan bertajwid serta mampu menjadi contoh bacaan kepada pelajar-pelajarnya.Rumusan P&P ‡ Setiap guru yang mengendalikan tilawah alQuran hendaklah mahir dalam bacaan al-Quran.