CARA MEMAHAMI ISI KANDUGAN AL - QURAN

Membaca mana-mana kitab tafsir senang difahami. Membaca memahami dan menghayati isi kandungan alQuran dengan betul dan mengambil pengajaran daripada ayat-ayat al-Quran.

t. yang bermaksud: "Ini adalah sebuah Kitab yang Kami turunkan padamu dengan berkat supaya memikirkan ayatnya dan supaya mendapat pelajaran orang yang mempunyai fikiran" (Surah Sad: 29) .Firman Allah s.w.

Jika ada. Setelah itu.Lihat tafsiran ayat tersebut satu persatu.Langkah untuk membantu memahami isi kandungan alQuran dengan betul 1. baca sebab nuzul ayat tersebut bagi menjelaskan maksud sebenar ayat itu. lihat sekiranya ayat tersebut mempunyai sebab nuzul (sebab ayat tersebut diturunkan) atau tidak. kemudian makna ayat secara keseluruhannya. 2. Rujuk kitab tafsir yang mudah anda fahami untuk mendapatkan penjelasan mengenai ayat yang anda baca. . 3. Bermula dengan makna setiap perkataan.

Setelah faham maksud sebenar ayat tersebut. lihat pula ayat-ayat lain yang menceritakan tajuk yang sama agar mendapat gambaran yang lebih jelas. baca pula hikmahhikmah yang terkandung dalam ayat tersebut melalui buku tafsir yang baca. 6.Kemudian. 5.Akhir sekali.4. 7. hubungkan hikmah ayat tersebut dengan situasi pada zaman ini sebagai pengajaran.Setelah itu. . keluarkan pengajaranpengajaran yang diperolehi daripada ayat tersebut.

‡ Fokus : Pemikiran/pengetahuan:Ujian Allah kepada hambanya. lembaran kerja. carta ayat. kad imbasan. tafsir al-Quran. mushaf al-Quran. teknik gerak kerja berkumpulan.APLIKASI KAEDAH PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN (P&P) TILAWAH AL-QURAN III (AYAT KEFAHAMAN) ‡ Tingkatan : Satu ‡ Masa : Satu waktu ‡ Tajuk : Ayat kefahaman surah al-Baqarah ayat 155-156. Amalan: Sikap sabar Penghayatan: Meningkatkan keimanan dan ketakwaan kepada Allah. ‡ Penyerapan : Pengetahuan sedia ada mengenai ayat 155-156. perbincangan dan pembentangan. ‡ Nilai : Penguasaan ilmu pengetahuan ‡ Sumber Pengajaran dan Pembelajaran Pita rakaman. Pembudayaan/pembiasaan: Sentiasa membantu orang dalam kesusahan. . ‡ Modul : Kaedah sumbangsaran.

. ‡ ± Guru membaca tafsir atau terjemahan ayat tersebut.Langkah-langkah Penyampaian ‡ Bacaan atau Kefahaman ± Guru mempamerkan ayat surah al-Baqarah. ‡ Pelajar mendengar terjemahan ayat tersebut. ‡ ± Guru membaca ayat tersebut secara kuat dan pelajar akan mengikut bacaan guru.

± Pelajar melihat tayangan video mengenai tajuk pelajaran. Hikmah dan Pengajaran daripada Ayat Tersebut Latih tubi ± Guru menayangkan tayangan video kepada pelajar mengenai tajuk pelajaran. ± Pelajar membincangkan hikmah dan pengajaran daripada ayat tersebut dan mengaitkannya dengan tayangan video tersebut. . Guru mengemukakan beberapa soalan dan mengaitkannya dengan tajuk pelajaran.Membincangkan Isi Kandungan.

hikmah dan pengajarannya. .Hasil Pengajaran dan Pembelajaran ‡ Pelajar dapat memahami dan menghayati maksud ayat al-Quran tersebut.

. ‡ Setiap guru al-Quran wajib mengetahui dan memahami kepentingan ilmu tafsir sebagai panduan memahami ayat-ayat al-Quran dengan betul. ‡ Setiap guru hendaklah memastikan kaedah yang sesuai dengan tahap pelajar supaya pelajar dapat memahami serta mengamalkan inti pati dan pengajaran-pengajaran daripada ayat-ayat alQuran dalam kehidupan seharian.Rumusan P&P ‡ Di akhir topik ini. anda telah mempelajari: Umat Islam dituntut menjiwai kandungan alQuran supaya dapat memanfaatkan pengajaran yang terkandung di dalamnya. ‡ Kemahiran membaca al-Quran seharusnya digabungkan dengan kemahiran memahami apa yang dibaca sebagai teknik berinteraksi dengan al-Quran.

fasih dan bertajwid serta mampu menjadi contoh bacaan kepada pelajar-pelajarnya. ‡ Pelajar dapat mengamalkan dan membudayakan hasil pembelajaran dalam kehidupan seharian. .Rumusan P&P ‡ Setiap guru yang mengendalikan tilawah alQuran hendaklah mahir dalam bacaan al-Quran.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful