CARA MEMAHAMI ISI KANDUGAN AL - QURAN

Membaca mana-mana kitab tafsir senang difahami. Membaca memahami dan menghayati isi kandungan alQuran dengan betul dan mengambil pengajaran daripada ayat-ayat al-Quran.

Firman Allah s.w. yang bermaksud: "Ini adalah sebuah Kitab yang Kami turunkan padamu dengan berkat supaya memikirkan ayatnya dan supaya mendapat pelajaran orang yang mempunyai fikiran" (Surah Sad: 29) .t.

kemudian makna ayat secara keseluruhannya. .Lihat tafsiran ayat tersebut satu persatu. Setelah itu. Rujuk kitab tafsir yang mudah anda fahami untuk mendapatkan penjelasan mengenai ayat yang anda baca. lihat sekiranya ayat tersebut mempunyai sebab nuzul (sebab ayat tersebut diturunkan) atau tidak.Langkah untuk membantu memahami isi kandungan alQuran dengan betul 1. baca sebab nuzul ayat tersebut bagi menjelaskan maksud sebenar ayat itu. 3. Bermula dengan makna setiap perkataan. 2. Jika ada.

7.Setelah itu.Kemudian. keluarkan pengajaranpengajaran yang diperolehi daripada ayat tersebut.4. . lihat pula ayat-ayat lain yang menceritakan tajuk yang sama agar mendapat gambaran yang lebih jelas.Akhir sekali. 6. 5. hubungkan hikmah ayat tersebut dengan situasi pada zaman ini sebagai pengajaran. Setelah faham maksud sebenar ayat tersebut. baca pula hikmahhikmah yang terkandung dalam ayat tersebut melalui buku tafsir yang baca.

‡ Modul : Kaedah sumbangsaran. teknik gerak kerja berkumpulan. ‡ Fokus : Pemikiran/pengetahuan:Ujian Allah kepada hambanya. ‡ Penyerapan : Pengetahuan sedia ada mengenai ayat 155-156. lembaran kerja. Amalan: Sikap sabar Penghayatan: Meningkatkan keimanan dan ketakwaan kepada Allah. kad imbasan. . tafsir al-Quran. mushaf al-Quran. Pembudayaan/pembiasaan: Sentiasa membantu orang dalam kesusahan.APLIKASI KAEDAH PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN (P&P) TILAWAH AL-QURAN III (AYAT KEFAHAMAN) ‡ Tingkatan : Satu ‡ Masa : Satu waktu ‡ Tajuk : Ayat kefahaman surah al-Baqarah ayat 155-156. carta ayat. perbincangan dan pembentangan. ‡ Nilai : Penguasaan ilmu pengetahuan ‡ Sumber Pengajaran dan Pembelajaran Pita rakaman.

‡ ± Guru membaca tafsir atau terjemahan ayat tersebut. ‡ ± Guru membaca ayat tersebut secara kuat dan pelajar akan mengikut bacaan guru.Langkah-langkah Penyampaian ‡ Bacaan atau Kefahaman ± Guru mempamerkan ayat surah al-Baqarah. . ‡ Pelajar mendengar terjemahan ayat tersebut.

Guru mengemukakan beberapa soalan dan mengaitkannya dengan tajuk pelajaran.Membincangkan Isi Kandungan. ± Pelajar melihat tayangan video mengenai tajuk pelajaran. Hikmah dan Pengajaran daripada Ayat Tersebut Latih tubi ± Guru menayangkan tayangan video kepada pelajar mengenai tajuk pelajaran. ± Pelajar membincangkan hikmah dan pengajaran daripada ayat tersebut dan mengaitkannya dengan tayangan video tersebut. .

Hasil Pengajaran dan Pembelajaran ‡ Pelajar dapat memahami dan menghayati maksud ayat al-Quran tersebut. . hikmah dan pengajarannya.

‡ Kemahiran membaca al-Quran seharusnya digabungkan dengan kemahiran memahami apa yang dibaca sebagai teknik berinteraksi dengan al-Quran. . anda telah mempelajari: Umat Islam dituntut menjiwai kandungan alQuran supaya dapat memanfaatkan pengajaran yang terkandung di dalamnya. ‡ Setiap guru al-Quran wajib mengetahui dan memahami kepentingan ilmu tafsir sebagai panduan memahami ayat-ayat al-Quran dengan betul.Rumusan P&P ‡ Di akhir topik ini. ‡ Setiap guru hendaklah memastikan kaedah yang sesuai dengan tahap pelajar supaya pelajar dapat memahami serta mengamalkan inti pati dan pengajaran-pengajaran daripada ayat-ayat alQuran dalam kehidupan seharian.

Rumusan P&P ‡ Setiap guru yang mengendalikan tilawah alQuran hendaklah mahir dalam bacaan al-Quran. fasih dan bertajwid serta mampu menjadi contoh bacaan kepada pelajar-pelajarnya. . ‡ Pelajar dapat mengamalkan dan membudayakan hasil pembelajaran dalam kehidupan seharian.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful