CARA MEMAHAMI ISI KANDUGAN AL - QURAN

Membaca mana-mana kitab tafsir senang difahami. Membaca memahami dan menghayati isi kandungan alQuran dengan betul dan mengambil pengajaran daripada ayat-ayat al-Quran.

yang bermaksud: "Ini adalah sebuah Kitab yang Kami turunkan padamu dengan berkat supaya memikirkan ayatnya dan supaya mendapat pelajaran orang yang mempunyai fikiran" (Surah Sad: 29) .Firman Allah s.t.w.

Rujuk kitab tafsir yang mudah anda fahami untuk mendapatkan penjelasan mengenai ayat yang anda baca. . Jika ada. kemudian makna ayat secara keseluruhannya. 2. lihat sekiranya ayat tersebut mempunyai sebab nuzul (sebab ayat tersebut diturunkan) atau tidak.Lihat tafsiran ayat tersebut satu persatu.Langkah untuk membantu memahami isi kandungan alQuran dengan betul 1. Setelah itu. 3. baca sebab nuzul ayat tersebut bagi menjelaskan maksud sebenar ayat itu. Bermula dengan makna setiap perkataan.

5.Setelah itu. 6. hubungkan hikmah ayat tersebut dengan situasi pada zaman ini sebagai pengajaran. 7.Akhir sekali.4. Setelah faham maksud sebenar ayat tersebut. lihat pula ayat-ayat lain yang menceritakan tajuk yang sama agar mendapat gambaran yang lebih jelas.Kemudian. . keluarkan pengajaranpengajaran yang diperolehi daripada ayat tersebut. baca pula hikmahhikmah yang terkandung dalam ayat tersebut melalui buku tafsir yang baca.

‡ Penyerapan : Pengetahuan sedia ada mengenai ayat 155-156. Amalan: Sikap sabar Penghayatan: Meningkatkan keimanan dan ketakwaan kepada Allah. ‡ Fokus : Pemikiran/pengetahuan:Ujian Allah kepada hambanya. teknik gerak kerja berkumpulan. tafsir al-Quran. Pembudayaan/pembiasaan: Sentiasa membantu orang dalam kesusahan. lembaran kerja. mushaf al-Quran. carta ayat. perbincangan dan pembentangan. ‡ Modul : Kaedah sumbangsaran. ‡ Nilai : Penguasaan ilmu pengetahuan ‡ Sumber Pengajaran dan Pembelajaran Pita rakaman.APLIKASI KAEDAH PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN (P&P) TILAWAH AL-QURAN III (AYAT KEFAHAMAN) ‡ Tingkatan : Satu ‡ Masa : Satu waktu ‡ Tajuk : Ayat kefahaman surah al-Baqarah ayat 155-156. . kad imbasan.

‡ Pelajar mendengar terjemahan ayat tersebut.Langkah-langkah Penyampaian ‡ Bacaan atau Kefahaman ± Guru mempamerkan ayat surah al-Baqarah. ‡ ± Guru membaca tafsir atau terjemahan ayat tersebut. . ‡ ± Guru membaca ayat tersebut secara kuat dan pelajar akan mengikut bacaan guru.

± Pelajar melihat tayangan video mengenai tajuk pelajaran. Hikmah dan Pengajaran daripada Ayat Tersebut Latih tubi ± Guru menayangkan tayangan video kepada pelajar mengenai tajuk pelajaran. Guru mengemukakan beberapa soalan dan mengaitkannya dengan tajuk pelajaran. . ± Pelajar membincangkan hikmah dan pengajaran daripada ayat tersebut dan mengaitkannya dengan tayangan video tersebut.Membincangkan Isi Kandungan.

Hasil Pengajaran dan Pembelajaran ‡ Pelajar dapat memahami dan menghayati maksud ayat al-Quran tersebut. hikmah dan pengajarannya. .

‡ Setiap guru hendaklah memastikan kaedah yang sesuai dengan tahap pelajar supaya pelajar dapat memahami serta mengamalkan inti pati dan pengajaran-pengajaran daripada ayat-ayat alQuran dalam kehidupan seharian. ‡ Setiap guru al-Quran wajib mengetahui dan memahami kepentingan ilmu tafsir sebagai panduan memahami ayat-ayat al-Quran dengan betul. ‡ Kemahiran membaca al-Quran seharusnya digabungkan dengan kemahiran memahami apa yang dibaca sebagai teknik berinteraksi dengan al-Quran. .Rumusan P&P ‡ Di akhir topik ini. anda telah mempelajari: Umat Islam dituntut menjiwai kandungan alQuran supaya dapat memanfaatkan pengajaran yang terkandung di dalamnya.

Rumusan P&P ‡ Setiap guru yang mengendalikan tilawah alQuran hendaklah mahir dalam bacaan al-Quran. fasih dan bertajwid serta mampu menjadi contoh bacaan kepada pelajar-pelajarnya. . ‡ Pelajar dapat mengamalkan dan membudayakan hasil pembelajaran dalam kehidupan seharian.