P. 1
kelab seni lukis

kelab seni lukis

|Views: 435|Likes:

More info:

Published by: Depa Pangey Cheq Lala on Oct 26, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/01/2013

pdf

text

original

FCE 4600 PENGURUSAN DAN PENGELOLAAN KOKURIKULUM

KELAB SENI LUKIS DAN SENI REKA

MINGGU PERTAMA .  Ucapan dari guru penasihat.  Perletakan jawatan AJK tahun lepas dan perlantikan AJK baru.  Pengenalan kepada objektif penubuhan kelab dan sejarah kelab.  Suai kenal antara AJK dan ahli kelab. Objektif  Menubuhkan ahli Jawatankuasa baru.  Berkenalan dengan ahli kelab.Aktiviti  Mesyuarat Agong Tahunan.

.  Memberi info tentang kelab kepada ahli kelab terutama ahli kelab baru.Sebab aktiviti ini dipilih  Untuk memilih ahli Jawatankuasa baru dan sesi pengenalan antara ahli Jawatankuasa dengan ahli kelab. Peralatan  Bilik mesyuarat  Komputer  Projector  Skrin  Mikrofon  Handout / risalah tentang kelab dan aktiviti tahunan yang lepas.  Menarik minat ahli terhadap kelab.

 Bajet tahunan. Sebab aktiviti ini dipilih  Untuk memilih ahli Jawatankuasa baru dan sesi pengenalan antara ahli Jawatankuasa dengan ahli kelab. .  Menarik minat ahli terhadap kelab  Memberi info tentang kelab kepada ahli kelab terutama ahli kelab baru. MINGGU KEDUA Objektif  Merancang aktiviti tahunan untuk kelab.Aktiviti  Perancangan aktiviti tahunan kelab.  Yuran tahunan.

Peralatan  Bilik mesyuarat / bilik darjah.  Komputer  Projector  Skrin  Mikrofon .

 Mengetahui cabang.cabang dalam skop seni lukis dan seni reka.Aktiviti  Mengadakan bengkel melukis. MINGGU KETIGA .  Menjemput pensyarah dari Fakulti Seni Lukis dan Seni Reka (UiTM) Objektif  Memberi maklumat berkenaan teknik-teknik melukis dan media.media yang digunakan dalam lukisan.

 Pelajar mendapat informasi berkenaan cabang-cabang yang terdapat di dalam bidang seni lukis dan seni reka. Peralatan  Dewan Sekolah  Komputer  Projector  Skrin  Mikrofon  Peralatan melukis .Sebab aktiviti ini dipilih  Pelajar dapat mengetahui dan mempelajari teknikteknik melukis serta menggunakan media yang betul dalam menghasilkan karya.

MINGGU KEEMPAT . Objektif  Memberi pendedahan tentang dunia seni lukis dalam dan luar negara.Aktiviti  Lawatan ahli kelab ke Balai Seni Lukis Negara dan Muzium Negara.  Mengetahui sejarah dan mengenali artifak-artifak.

 Supaya pelajar dapat mengetahui sejarah negara serta melihat sendiri artifak-artifak dan peninggalan sejarah.  Pelajar juga dapat membuat penilaian tentang hasil karya artis dan membuat perbandingan dan adaptasi daripada apa yang dipelajari di dalam bilik darjah. .Sebab aktiviti ini dipilih  Untuk memberi peluang kepada pelajar untuk mengenali karyawan seni lukis Malaysia dan mereka dapat melihat dengan lebih dekat karya-karya dihasilkan oleh artis-artis tempatan.

Peralatan  Bas sekolah  Peti pertolongan cemas Lain-lain  Menyediakan sarapan pagi dan makan tengahari kepada peserta lawatan .

Aktiviti  Melukis mural sekolah. MINGGU KELIMA Objektif  Mencantikkan kawasan persekitaran sekolah dan memupuk semangat bekerjasama antara pelajar  Dapat mengembangkan bakat dan potensi dalam diri pelajar. .

Sebab aktiviti ini dipilih  Sebagai aktiviti kemasyarakatan untuk membantu menceriakan kawasan persekitaran sekolah.  Dapat menerapkan nilai-nilai murni dikalangan pelajar terutamanya semangat kerjasama dan bantu membantu Peralatan  Cat mural  Peralatan mengecat  Apron  Pensel .

MINGGU KEENAM . Objektif  Memupuk dan menerapkan semangat Patriotisme  Pelajar dapat menghasilkan karya mengikut kreativiti masing masing.Aktiviti  Pertandingan melukis poster 1 Malaysia sempena Bulan Kemerdekaan.

Peralatan  Kertas lukisan  Borang Penyertaan .Sebab aktiviti ini dipilih  Dapat memupuk semangat cintakan negara.  Pelajar mendapat pendedahan berkenaan konsep 1 Malaysia.  Pelajar dapat mengekspresikan bakat masing-masing.

Aktiviti  Jamuan makan malam dan penyampaian hadiah.  Mengeratkan hubungan sesama ahli serta bertukar pendapat dan pandangan. . MINGGU KETUJUH Objektif  Penghargaan kepada ahli kelab.

 Pelajar dapat berinteraksi dan meluaskan pergaulan sesama ahli.  Penyampaian hadiah kepada pemenang-pemenang pertandingan. Peralatan  Bas sekolah  Grand ballroom  Hadiah  Cenderamata  Peti pertolongan cemas .Sebab aktiviti ini dipilih  Menghargai ahli kelab yang menyertai aktiviti kelab sepanjang tahun.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->