P. 1
Faktor rasuah

Faktor rasuah

|Views: 1,665|Likes:
Published by fizd

More info:

Published by: fizd on Oct 26, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/10/2013

pdf

text

original

Faktor-Faktor Rasuah Ada beberapa faktor yang menyebabkan berlakunya amalan rasuah seperti berikut: 1. 2.

Hilang atau lemah nilai keimanan dalam kehidupan manusia boleh menjadi faktor berlakunya penyelewengan dalam pencarian atau perolehan harta. Tabiat manusia yang amat suka kepada harta benda. Firman Allah Ta‘ala:

Tafsirnya: “Serta kamu pula kasihkan harta secara tamak haloba.” 3.

(Surah al-Fajr: 20)

Tidak bersikap amanah. Allah Subhanahu wa Ta‘ala dan Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam telah pun memberikan dasar kriteria pemimpin, ketua, pegawai dan selainnya untuk dilantik. Sebagaimana firman Allah Ta‘ala:

Tafsirnya: “Salah seorang di antara perempuan yang berdua itu berkata: “Wahai ayahku, ambillah dia menjadi orang upahan (mengembala kambing kita), sesungguhnya sebaik-baik orang yang ayah ambil bekerja ialah orang yang kuat lagi amanah.” (Surah al-Qashash: 26) Sementara dalam hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah Radhiallahu ‘anhu katanya:

Maksudnya: “Bersabda Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam: “Seorang mukmin yang kuat (jiwa yang teguh dan bersih dalam perkara-perkara akhirat) lebih baik dan lebih disukai Allah daripada seorang mukmin yang lemah….” (Hadis riwayat Muslim) Terabainya amanah iaitu apabila sesuatu urusan diserahkan kepada seseorang yang bukan ahlinya, adalah salah satu tanda hari kiamat. Sebagaimana hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah Radhiallahu ‘anhu katanya:

” Bertanya (al-A‘rabiy): “Bagaimana mengabaikannya wahai Rasulullah?” Baginda bersabda: “Apabila suatu perkara diserahkan kepada bukan ahlinya. taufiq dan hidayat Allah Subhanahu wa Ta‘ala. 3. 6. Pemberi dan penerima rasuah diancam dengan api neraka. Tidak ada penerapan hukum Allah Subhanahu wa Ta‘ala dalam kehidupan manusia. 6. Kurang pemahaman atau tidak faham langsung dengan konsep serta ajaran Islam secara betul dan menyeluruh. maka tunggulah hari kiamat. Ancaman Kepada Pengamal Rasuah Ancaman-ancaman terhadap pengamal rasuah adalah seperti berikut: 1. (vi) Faktor sosial yang menganggap rasuah sebagai cara hidup. (vii) Untuk mencapai cita-cita. 4.Maksudnya: “Bersabda Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam: “Apabila amanah diabaikan maka tunggulah hari kiamat. Tidak mendapat rahmat. Rasuah tergolong dalam perbuatan dosa-dosa besar. Mendapat kutukan dan laknat daripada Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam. (iii) Banyak berhutang. (ii) Tamak. laknat dan kebencian Allah Subhanahu wa Ta‘ala. 5. (v) Kepimpinan dan pentadbiran yang lemah. 2.” (Hadis riwayat al-Bukhari) 4. Rasuah itu termasuk memakan harta dengan jalan yang salah. Mendapat kemurkaan. (iv) Ada keinginan dan ada peluang. 5. (viii) Belanja hidup yang semakin meningkat. Faktor-faktor yang lain secara ringkas: (i) Lemah pendidikan agama dan etika. .

Kesan-Kesan Rasuah Terhadap Individu: (i) (ii) (iii) (iv) (v) 2. Memperbanyakkan dan mengutamakan aktiviti-aktiviti keugamaan. Kenaikan kos barang dan perkhidmatan. Menghancurkan keharmonian hidup berumahtangga. Menurunkan mutu dan kualiti kerja atau produk yang dihasilkan. Penyelesaian Penyakit Rasuah Ada beberapa cara atau langkah yang difikirkan boleh mengurangkan masalah rasuah ini daripada berleluasa. Firman Allah Subhanahu wa Ta‘ala: 6. Bahaya Rasuah Dan Kesannya Amalan rasuah merupakan suatu bentuk gejala sosial yang wajib ke atas setiap individu mencegahnya. Kesan-Kesan Rasuah Terhadap Negara: (i) (ii) (iii) (iv) (v) (vi) Menjejaskan kecekapan dan integriti pentadbiran. Menanamkan sikap minat belia-belia untuk mempelajari kitab-kitab agama sebagainya. Membebankan golongan orang susah. 4. Membentuk peribadi muslim kepada seorang yang mahu mengubah sikap diri sendiri daripada yang jahat kepada yang terpuji. Memburukkan lagi taraf kemiskinan kerana sumber-sumber yang telah ditetapkan bagi membantu rakyat miskin diselewengkan. dan 2. bukan sahaja terhadap individu bahkan juga kepada masyarakat dan negara. menghafal dan merenung isi kandungan al-Qur’an. antaranya: 1. 3. Keluarga terabai. seperti membaca. jujur. Tumpuan pembangunan yang tidak seimbang.7. . Mengurangkan pendapatan negara. Antara kesan-kesan buruk rasuah itu adalah seperti berikut: 1. menyuruh kepada melakukan kebaikan dan melarang daripada berbuat kejahatan. Menggalakkan jenayah dan melindungi penjenayah. Kejatuhan moral atau maruah. 5. Kesan-Kesan Rasuah Terhadap Masyarakat: (i) (ii) (iii) (iv) Mengakibatkan ketidakadilan disebabkan mengenepikan hak-hak orang tertentu. Doa tidak diterima. Menjejaskan sosial serta kestabilan politik dan keselamatan. Kehilangan pekerjaan. kerana dengan adanya iman dan takwa boleh menghalang seseorang itu daripada melakukan maksiat. Membentuk individu beretika mulia dengan menanam sikap amanah. Menerima hukuman. 3. Pendidikan Islam sejak dari usia kecil agar membentuk peribadi muslim yang beriman dan bertakwa. Menyebarkan kefahaman terhadap konsep Islam kepada masyarakat seperti menjelaskan reaksi Islam terhadap perbuatan rasuah dan mengenal pasti perbuatan yang diredhai Allah Subhanahu wa Ta‘ala mahupun yang sebaliknya. Ini kerana rasuah itu banyak memberi kesan yang buruk. mengkaji hadis-hadis dan kitab-kitab agama.

Penutup Rasuah adalah perkara yang amat dilarang oleh syara‘. kebanyakannya datang daripada sumber yang haram berbeza dengan jalan yang baik. Islam telah menghapuskan faktor utama yang menyebabkan lebarnya jurang perbezaan ekonomi antara kelompok dan status masyarakat. 9. di Negara Brunei Darussalam peruntukan akta berkenaan disebut sebagai Akta Pencegahan Rasuah Bab (2) Penggal 131. maka nerakalah yang lebih utama bagi orang tersebut. penjagaan kehormatan dan pemberian hak kepada orang yang berhak. Keuntungan yang keterlaluan. Membersihkan jiwa dengan menanamkan kerohanian Islam. Kesannya setiap daging yang tumbuh dengan sesuatu yang haram.” (Hadis riwayat Ahmad) Hikmat di sebalik pengharaman Islam terhadap sumber-sumber pencarian yang tidak halal. . Sebagai contoh. Memberi kefahaman yang jelas tentang makna dan tujuan hidup. persaudaraan. Merapatkan diri dengan al-Khaliq menerusi amalan ibadat yang wajib dan sunat. 11.” (11) (Surah ar-R‘ad: 11) 7. Menjalin hubungan antara manusia berdasarkan prinsip keadilan. 10.. nerakalah lebih utama baginya. bahkan mereka yang terlibat dengan amalan rasuah akan mendapat laknat daripada Allah Subhanahu wa Ta‘ala dan Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam. seperti sembahyang sunat. Menyediakan peruntukan akta atau undang-undang bagi membentras gejala rasuah daripada berleluasa. 2.. Islam telah mencapai beberapa matlamat sosial dan ekonomi: 1. sebagaimana Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda: Maksudnya: “Wahai Ka‘ab bin ‘Ujrah: “Tidak masuk syurga sesiapa yang tumbuh pada dagingnya daripada sesuatu yang haram.Tafsirnya: “Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri . Menjalankan hukuman ta‘zir bagi memberi pengajaran kepada pelaku rasuah dan juga untuk orang ramai mengambil iktibar dengan hukuman tersebut... Perbuatan rasuah juga termasuk dalam perkara memakan harta orang lain dengan jalan yang salah. membaca al-Qur’an dan berselawat. berpuasa. 8. ia selalunya mendatangkan keuntungan yang sederhana dan logik. berzikir.

Oleh itu. meskipun ia mendatangkan manfaat dari segi ekonomi. . nescaya segala perkara-perkara mungkar dan maksiat akan terhindar daripada mereka. kerana haram memakan harta secara salah iaitu bukan berdasarkan pulangan hasil usaha atau tanpa berkongsi dalam keuntungan dan kerugian seperti judi. Cara yang terbaik ialah memberikan pendidikan Islam sejak dari kecil lagi agar keimanan tersemai di dalam jiwa mereka. Mendorong manusia agar bekerja dan berusaha.3. sekaligus akan membina masyarakat dan negara yang aman lagi makmur. amalan rasuah hendaklah dicegah daripada berleluasa. riba dan sebagainya. Apabila keimanan ada dalam jiwa setiap orang.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->