P. 1
Faktor rasuah

Faktor rasuah

|Views: 1,668|Likes:
Published by fizd

More info:

Published by: fizd on Oct 26, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/10/2013

pdf

text

original

Faktor-Faktor Rasuah Ada beberapa faktor yang menyebabkan berlakunya amalan rasuah seperti berikut: 1. 2.

Hilang atau lemah nilai keimanan dalam kehidupan manusia boleh menjadi faktor berlakunya penyelewengan dalam pencarian atau perolehan harta. Tabiat manusia yang amat suka kepada harta benda. Firman Allah Ta‘ala:

Tafsirnya: “Serta kamu pula kasihkan harta secara tamak haloba.” 3.

(Surah al-Fajr: 20)

Tidak bersikap amanah. Allah Subhanahu wa Ta‘ala dan Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam telah pun memberikan dasar kriteria pemimpin, ketua, pegawai dan selainnya untuk dilantik. Sebagaimana firman Allah Ta‘ala:

Tafsirnya: “Salah seorang di antara perempuan yang berdua itu berkata: “Wahai ayahku, ambillah dia menjadi orang upahan (mengembala kambing kita), sesungguhnya sebaik-baik orang yang ayah ambil bekerja ialah orang yang kuat lagi amanah.” (Surah al-Qashash: 26) Sementara dalam hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah Radhiallahu ‘anhu katanya:

Maksudnya: “Bersabda Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam: “Seorang mukmin yang kuat (jiwa yang teguh dan bersih dalam perkara-perkara akhirat) lebih baik dan lebih disukai Allah daripada seorang mukmin yang lemah….” (Hadis riwayat Muslim) Terabainya amanah iaitu apabila sesuatu urusan diserahkan kepada seseorang yang bukan ahlinya, adalah salah satu tanda hari kiamat. Sebagaimana hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah Radhiallahu ‘anhu katanya:

Pemberi dan penerima rasuah diancam dengan api neraka. Rasuah tergolong dalam perbuatan dosa-dosa besar. 2. Mendapat kemurkaan. . 4. laknat dan kebencian Allah Subhanahu wa Ta‘ala. (iii) Banyak berhutang. Tidak mendapat rahmat. (v) Kepimpinan dan pentadbiran yang lemah. 5. 6. maka tunggulah hari kiamat. Kurang pemahaman atau tidak faham langsung dengan konsep serta ajaran Islam secara betul dan menyeluruh. (iv) Ada keinginan dan ada peluang. 6. (viii) Belanja hidup yang semakin meningkat. 3. Tidak ada penerapan hukum Allah Subhanahu wa Ta‘ala dalam kehidupan manusia. Faktor-faktor yang lain secara ringkas: (i) Lemah pendidikan agama dan etika. 5. taufiq dan hidayat Allah Subhanahu wa Ta‘ala. (vi) Faktor sosial yang menganggap rasuah sebagai cara hidup.” (Hadis riwayat al-Bukhari) 4. (ii) Tamak. Ancaman Kepada Pengamal Rasuah Ancaman-ancaman terhadap pengamal rasuah adalah seperti berikut: 1.” Bertanya (al-A‘rabiy): “Bagaimana mengabaikannya wahai Rasulullah?” Baginda bersabda: “Apabila suatu perkara diserahkan kepada bukan ahlinya. Rasuah itu termasuk memakan harta dengan jalan yang salah.Maksudnya: “Bersabda Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam: “Apabila amanah diabaikan maka tunggulah hari kiamat. Mendapat kutukan dan laknat daripada Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam. (vii) Untuk mencapai cita-cita.

5. Firman Allah Subhanahu wa Ta‘ala: 6. Kesan-Kesan Rasuah Terhadap Individu: (i) (ii) (iii) (iv) (v) 2. Kejatuhan moral atau maruah. Menerima hukuman. Membebankan golongan orang susah. . menghafal dan merenung isi kandungan al-Qur’an. Membentuk individu beretika mulia dengan menanam sikap amanah. Kenaikan kos barang dan perkhidmatan. Memburukkan lagi taraf kemiskinan kerana sumber-sumber yang telah ditetapkan bagi membantu rakyat miskin diselewengkan. mengkaji hadis-hadis dan kitab-kitab agama. Antara kesan-kesan buruk rasuah itu adalah seperti berikut: 1. Menyebarkan kefahaman terhadap konsep Islam kepada masyarakat seperti menjelaskan reaksi Islam terhadap perbuatan rasuah dan mengenal pasti perbuatan yang diredhai Allah Subhanahu wa Ta‘ala mahupun yang sebaliknya. Penyelesaian Penyakit Rasuah Ada beberapa cara atau langkah yang difikirkan boleh mengurangkan masalah rasuah ini daripada berleluasa.7. Kesan-Kesan Rasuah Terhadap Negara: (i) (ii) (iii) (iv) (v) (vi) Menjejaskan kecekapan dan integriti pentadbiran. Menurunkan mutu dan kualiti kerja atau produk yang dihasilkan. 4. Pendidikan Islam sejak dari usia kecil agar membentuk peribadi muslim yang beriman dan bertakwa. seperti membaca. Doa tidak diterima. Mengurangkan pendapatan negara. kerana dengan adanya iman dan takwa boleh menghalang seseorang itu daripada melakukan maksiat. antaranya: 1. 3. 3. Bahaya Rasuah Dan Kesannya Amalan rasuah merupakan suatu bentuk gejala sosial yang wajib ke atas setiap individu mencegahnya. Membentuk peribadi muslim kepada seorang yang mahu mengubah sikap diri sendiri daripada yang jahat kepada yang terpuji. bukan sahaja terhadap individu bahkan juga kepada masyarakat dan negara. Memperbanyakkan dan mengutamakan aktiviti-aktiviti keugamaan. Ini kerana rasuah itu banyak memberi kesan yang buruk. Menjejaskan sosial serta kestabilan politik dan keselamatan. Menggalakkan jenayah dan melindungi penjenayah. dan 2. Keluarga terabai. Menanamkan sikap minat belia-belia untuk mempelajari kitab-kitab agama sebagainya. Kesan-Kesan Rasuah Terhadap Masyarakat: (i) (ii) (iii) (iv) Mengakibatkan ketidakadilan disebabkan mengenepikan hak-hak orang tertentu. jujur. Tumpuan pembangunan yang tidak seimbang. menyuruh kepada melakukan kebaikan dan melarang daripada berbuat kejahatan. Kehilangan pekerjaan. Menghancurkan keharmonian hidup berumahtangga.

Merapatkan diri dengan al-Khaliq menerusi amalan ibadat yang wajib dan sunat. Perbuatan rasuah juga termasuk dalam perkara memakan harta orang lain dengan jalan yang salah. nerakalah lebih utama baginya.” (11) (Surah ar-R‘ad: 11) 7. 11.Tafsirnya: “Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri . .” (Hadis riwayat Ahmad) Hikmat di sebalik pengharaman Islam terhadap sumber-sumber pencarian yang tidak halal.. seperti sembahyang sunat.. Memberi kefahaman yang jelas tentang makna dan tujuan hidup.. bahkan mereka yang terlibat dengan amalan rasuah akan mendapat laknat daripada Allah Subhanahu wa Ta‘ala dan Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam. 10. maka nerakalah yang lebih utama bagi orang tersebut. membaca al-Qur’an dan berselawat. Islam telah menghapuskan faktor utama yang menyebabkan lebarnya jurang perbezaan ekonomi antara kelompok dan status masyarakat. di Negara Brunei Darussalam peruntukan akta berkenaan disebut sebagai Akta Pencegahan Rasuah Bab (2) Penggal 131. Keuntungan yang keterlaluan. Kesannya setiap daging yang tumbuh dengan sesuatu yang haram. 8. Menjalankan hukuman ta‘zir bagi memberi pengajaran kepada pelaku rasuah dan juga untuk orang ramai mengambil iktibar dengan hukuman tersebut. Penutup Rasuah adalah perkara yang amat dilarang oleh syara‘. 9. kebanyakannya datang daripada sumber yang haram berbeza dengan jalan yang baik. Islam telah mencapai beberapa matlamat sosial dan ekonomi: 1. sebagaimana Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda: Maksudnya: “Wahai Ka‘ab bin ‘Ujrah: “Tidak masuk syurga sesiapa yang tumbuh pada dagingnya daripada sesuatu yang haram. berpuasa.. Menyediakan peruntukan akta atau undang-undang bagi membentras gejala rasuah daripada berleluasa. 2. berzikir. penjagaan kehormatan dan pemberian hak kepada orang yang berhak. Sebagai contoh. ia selalunya mendatangkan keuntungan yang sederhana dan logik. persaudaraan. Membersihkan jiwa dengan menanamkan kerohanian Islam. Menjalin hubungan antara manusia berdasarkan prinsip keadilan.

Cara yang terbaik ialah memberikan pendidikan Islam sejak dari kecil lagi agar keimanan tersemai di dalam jiwa mereka.3. sekaligus akan membina masyarakat dan negara yang aman lagi makmur. Mendorong manusia agar bekerja dan berusaha. amalan rasuah hendaklah dicegah daripada berleluasa. kerana haram memakan harta secara salah iaitu bukan berdasarkan pulangan hasil usaha atau tanpa berkongsi dalam keuntungan dan kerugian seperti judi. Apabila keimanan ada dalam jiwa setiap orang. . meskipun ia mendatangkan manfaat dari segi ekonomi. nescaya segala perkara-perkara mungkar dan maksiat akan terhindar daripada mereka. Oleh itu. riba dan sebagainya.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->