Tarian Zapin

kajian sejarah tempatan Tingkatan 2

Nama: Azwan bin Ali Kelas: 2B Sekolah: Sekolah Menengah Sung Siew
Senarai Kandungan
TAJUK MUKA SURAT

RUMUSAN 8. RUJUKAN PENGHARGAAN Setelah bertungkus lumus selama dua minggu akhirnya saya dapat menyiapkan Kajian Sejarah Tempatan (KST) seperti mana yang diarahkan oleh pihak Lembaga Peperiksaan Malaysia.OBJEKTIF KAJIAN 4. saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada En. HASIL KAJIAN 7. di kesempatan ini.KAEDAH KAJIAN 6.LAMPIRAN 9. Lee Chin Hoi selaku Pengetua Sekolah Menengah Sung Siew.PENGHARGAAN 3. Oleh sebab itu. Namun disebalik kejayaan saya dalam menyiapkan kajian ini. banyak pihak telah terlibat samada secara langsung mahupun tidak langsung.KAWASAN KAJIAN 5. .SENARAI KANDUNGAN 2.1. Sandakan. yang memberi galakan dan kebenaran kepada saya untuk melaksanakkan kajian yang menarik ini.

Kaedah Kajian Kaedah kajian saya merangkumi: . Rosidah binti Hashim serta rakanrakan seperjuangan yang banyak membantu dari segi moral dan idea kepada saya sepanjang menyiapkkan kajian ini. tunjuk ajar serta memberi keyakinan kepada saya dalam menyiapkan kajian ini mengikut piawaian yang telah ditetapkan.Tidak lupa juga kepada En. Ali bin Idrus dan Pn. Tidak ketinggalan juga saya merakamkan ucapan jutaan terima kasih buat kedua ibu bapa tersayang iaitu En. Alias bin Abu sebagai guru sejarah yang banyak memberi bimbingan. Objektif Kajian Objektif kajian saya merangkumi: • • • Mengetahui sejarah asal-usul tarian zapin. Menerapkan nilai atau unsur patriotisme yang diperoleh dari hasil kajian. Mempelajari berkaitan tarian zapin.

Borneo dan gugusan pulau yang sebanding yang mana bergiat aktif dari dulu hingga kini seperti di Malaysia. gambar-gambar dan maklumat yang boleh membantu saya menyiapkan kajian • Kaedah temu bual Saya berjumpa dengan orang yang berpengalaman dalam tarian zapin dan menemubual beliau supaya dapat memahami dengan lebih mendalam. Hasil Kajian Tarian Zapin Tarian Zapin merupakan sejenis tarian rakyat Melayu tradisional. Zapin bermaksud “gerak kaki” daripada perkataan ‘al–Zafn’. buku-buku rujukan dan buku teks yang dipinjamkan secara percuma. • Kaedah internet Saya menggunakan kemudahan internet untuk mencari bahan-bahan. Tarian ini diilhamkan oleh peranakan Arab dan dikatakan berasal dari Yaman. antaranya adalah: • • Tarian Zapin Arab Tarian Zapin Johor . Brunei. Dengan itu tarian Zapin biasanya mempunyai pecahan tersendiri menurut tempat ia ditarikan. Tarian zapin telah menular luas di kalangan penggemar seni tari di Nusantara iaitu di Semanjung Tanah Melayu. Zapin telah mengalami pengubahsuaian dari segi bentuk dan ragamnya yang ternyata lebih tradisional sifatnya. Singapura dan Indonesia.• Kaedah rujukan Saya membuat rujukan dengan menggunakan buku-buku ilmiah.

PAKAIAN DI DALAM TARIAN ZAPIN . dan Brunei Darussalam. Zapin menumpukan pada langkahan kaki dengan posisi kaki selalu tertutup dan tidak merendah. Peringkat kedua: Pecahan atau gerak serta lenggang tari. Singapura. tangan kanan mahupun kiri berada di bawah bahu. Tarian zapin ini kemudiannya merebak ke negeri-negeri sekitar Johor seperti di Riau. Biola tidak tergolong sebagai sejenis alat muzik tarian Zapin namun terdapat anggapan salah dalam kalangan rakyat. kata– kata nasihat dan pujian kepada kebesaran agama dan kesempurnaan budi pekerti. senikata yang dinyanyikan dalam lagu untuk tarian ini diselitkan dengan kalimat berunsur keagamaan seperti “salam” dan “assalamualaikum”. Posisi tangan tidak diperlihatkan secara jelas misalnya motif memetik bunga. Ini disebabkan muzik yang dihasilkan rebab mempunyai persamaan dengan gesekan biola. Kebanyakan posisi badan selalu bergerak seperti ombak mengalun. tarian Zapin terbahagi kepada 3 peringkat: Peringkat pertama: Permukaan tarian atau pembuka tari. Kebiasaannya. Pada masa itu negeri Johor menjadi pengganti kepada peranan Melaka sebagai sebuah entrepot antarabangsa pada kurun ke-16.• • • Tarian Zapin Lenga Tarian Zapin Pekan Tarian Zapin Tenglu Tarian Zapin mementingkan pergerakan berkumpulan dan bukannya usaha individu. rebab dan marakas. wilayah Sarawak. iaitu pusat pemerintahan Johor lama. gendang. Peringkat ketiga: Penutup tarian. pada mulanya tarian ini adalah sebagai tarian hiburan di istana setelah dibawa dari Hadramaut. TEKNIK PERSEMBAHAN TARIAN ZAPIN Sebagai sebuah tarian persembahan. Yaman oleh para pedagang Arab pada awal abad ke-16. rebana. Antara peralatan muzik yang mengiringi tarian Zapin adalah gambus. Asal Usul Tarian Zapin Mengikut sejarah tarian Zapin.

sementara rentak gendang atau rebana menentukan rentak dan pecahan tari. Tarian Zapin Johor dikenali dalam dua bentuk iaitu Zapin Melayu dan Zapin Arab. Gendang Rebana dan lain–lain. Zapin Asli. Zapin Melayu Johor walaupun lahir daripada adaptasi yang dilakukan ke atas Zapin Arab secara selektif namun tidak dapat disangkal lagi tarian zapin ini memperlihatkan lebih kehalusan dan keayuan geraknya dari Tarian Zapin Arab. tetapi dari segi pakaian. Secara realitinya. rebana. Di Johor.Sungguhpun Zapin mempunyai pengaruh Arab–Parsi. gendang dan marakas. Tarian ini popular pada tahun lima puluhan (50an) dan enam puluhan (60an). penari–penari memakai pakaian Melayu selengkapnya iaitu bagi lelaki berkain samping dan bersongkok dan wanita memakai kurung beserta kain sarong. Tarian Zapin Johor Tarian Zapin Johor merupakan sejenis tarian rakyat Melayu tradisional. Tarian Zapin ini dipercayai berasal dari Tanah Arab yang gerakannya adalah cepat dan tidak banyak gerakan bunga tarinya. Kedua-dua tarian ini memperlihatkan perbezaaan dari segi unsur peradaptasiannya. Satu hal yang menarik mengenai tarian Zapin Johor ialah keupayaan mewujudkan rasa persaudaraan penari dan pemuzik serta sifat esprik decorps yang dapat dimunculkan . Namun dari segi kelembutan dan kehalusan tradisi tarian itu sendiri. ALAT MUZIK YANG DIGUNAKAN Alat muzik utama yang digunakan bagi mengiringi tarian zapin ialah gambus. tarian Zapin yang sudah diterima sebagai seni yang berunsur Islam dan berfungsi sebagai hiburan sama ada pada upacara-upacara sekular mahupun pada sambutan hari-hari kebesaran. Malaysia. Petikan gambus untuk membawakan lagu. kedua-dua genre zapin itu berasal daripada satu keseniaan masyarakat Arab yang dibawa dari Hadramaut. Antara lagu zapin ialah Lancang Kuning.

Rumusan Hasil daripada kajian ini. Jika ditinjau daripada perspektif inilah.sesama mereka sekali gus mematahkan rasa malu penari-penari apabila menari di khalayak ramai. Tarian tradisional dapat mewujudkan semangat cinta akan khazanah negara dan semangat patriotisme supaya kita semua dapat menjaga budaya ini agar tidak luput ditelan zaman. saya dapat mengenalpasti kebudayaan bangsa agar dapat dikekalkan untuk generasi masa hadapan. Rujukan . Jika bukan kita yang memelihara tarian zapin ini.maka keunikan dan keistimewaan tarian Zapin Johor amat terserlah. siapa lagi. Tarian zapin juga dapat menimbulkan kesedaran kepada seantero generasi muda agar menyedari bahawa tarian tradisional ini mempunyai signifikannya untuk mewujudkan perpaduan di Malaysia. Secara simbolik gerak tari zapin ini menampakkan kepentingan usaha bersama dan bukannya usaha individu di samping meminggirkan persaingan antara pemain dalam kumpulan mahupun antara kumpulan.

kym.my/jaksa/zapin.html http://www.wikipedia.com.http://ms.edu.org/wiki/Tarian_Zapin http://jaksa.google.my/imghp Lampiran Panduan Kajian Sejarah Tempatan .

Gambar Tarian Zapin .

Alatan Muzik Untuk Tarian Zapin .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful