Tarian Zapin

kajian sejarah tempatan Tingkatan 2

Nama: Azwan bin Ali Kelas: 2B Sekolah: Sekolah Menengah Sung Siew
Senarai Kandungan
TAJUK MUKA SURAT

RUMUSAN 8. Namun disebalik kejayaan saya dalam menyiapkan kajian ini. Oleh sebab itu.OBJEKTIF KAJIAN 4. RUJUKAN PENGHARGAAN Setelah bertungkus lumus selama dua minggu akhirnya saya dapat menyiapkan Kajian Sejarah Tempatan (KST) seperti mana yang diarahkan oleh pihak Lembaga Peperiksaan Malaysia. .LAMPIRAN 9.SENARAI KANDUNGAN 2. di kesempatan ini. Sandakan.1. HASIL KAJIAN 7.KAEDAH KAJIAN 6.PENGHARGAAN 3.KAWASAN KAJIAN 5. Lee Chin Hoi selaku Pengetua Sekolah Menengah Sung Siew. banyak pihak telah terlibat samada secara langsung mahupun tidak langsung. saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada En. yang memberi galakan dan kebenaran kepada saya untuk melaksanakkan kajian yang menarik ini.

tunjuk ajar serta memberi keyakinan kepada saya dalam menyiapkan kajian ini mengikut piawaian yang telah ditetapkan. Alias bin Abu sebagai guru sejarah yang banyak memberi bimbingan. Menerapkan nilai atau unsur patriotisme yang diperoleh dari hasil kajian. Rosidah binti Hashim serta rakanrakan seperjuangan yang banyak membantu dari segi moral dan idea kepada saya sepanjang menyiapkkan kajian ini.Tidak lupa juga kepada En. Objektif Kajian Objektif kajian saya merangkumi: • • • Mengetahui sejarah asal-usul tarian zapin. Tidak ketinggalan juga saya merakamkan ucapan jutaan terima kasih buat kedua ibu bapa tersayang iaitu En. Ali bin Idrus dan Pn. Kaedah Kajian Kaedah kajian saya merangkumi: . Mempelajari berkaitan tarian zapin.

Hasil Kajian Tarian Zapin Tarian Zapin merupakan sejenis tarian rakyat Melayu tradisional. Zapin bermaksud “gerak kaki” daripada perkataan ‘al–Zafn’. antaranya adalah: • • Tarian Zapin Arab Tarian Zapin Johor . Singapura dan Indonesia. Brunei. Dengan itu tarian Zapin biasanya mempunyai pecahan tersendiri menurut tempat ia ditarikan. Zapin telah mengalami pengubahsuaian dari segi bentuk dan ragamnya yang ternyata lebih tradisional sifatnya. gambar-gambar dan maklumat yang boleh membantu saya menyiapkan kajian • Kaedah temu bual Saya berjumpa dengan orang yang berpengalaman dalam tarian zapin dan menemubual beliau supaya dapat memahami dengan lebih mendalam.• Kaedah rujukan Saya membuat rujukan dengan menggunakan buku-buku ilmiah. Borneo dan gugusan pulau yang sebanding yang mana bergiat aktif dari dulu hingga kini seperti di Malaysia. Tarian ini diilhamkan oleh peranakan Arab dan dikatakan berasal dari Yaman. Tarian zapin telah menular luas di kalangan penggemar seni tari di Nusantara iaitu di Semanjung Tanah Melayu. buku-buku rujukan dan buku teks yang dipinjamkan secara percuma. • Kaedah internet Saya menggunakan kemudahan internet untuk mencari bahan-bahan.

Zapin menumpukan pada langkahan kaki dengan posisi kaki selalu tertutup dan tidak merendah. PAKAIAN DI DALAM TARIAN ZAPIN . rebana. Pada masa itu negeri Johor menjadi pengganti kepada peranan Melaka sebagai sebuah entrepot antarabangsa pada kurun ke-16. rebab dan marakas. TEKNIK PERSEMBAHAN TARIAN ZAPIN Sebagai sebuah tarian persembahan. Asal Usul Tarian Zapin Mengikut sejarah tarian Zapin. tarian Zapin terbahagi kepada 3 peringkat: Peringkat pertama: Permukaan tarian atau pembuka tari. Peringkat ketiga: Penutup tarian. pada mulanya tarian ini adalah sebagai tarian hiburan di istana setelah dibawa dari Hadramaut. kata– kata nasihat dan pujian kepada kebesaran agama dan kesempurnaan budi pekerti. Tarian zapin ini kemudiannya merebak ke negeri-negeri sekitar Johor seperti di Riau. dan Brunei Darussalam. Antara peralatan muzik yang mengiringi tarian Zapin adalah gambus. senikata yang dinyanyikan dalam lagu untuk tarian ini diselitkan dengan kalimat berunsur keagamaan seperti “salam” dan “assalamualaikum”. iaitu pusat pemerintahan Johor lama. gendang. wilayah Sarawak. Posisi tangan tidak diperlihatkan secara jelas misalnya motif memetik bunga. Kebiasaannya.• • • Tarian Zapin Lenga Tarian Zapin Pekan Tarian Zapin Tenglu Tarian Zapin mementingkan pergerakan berkumpulan dan bukannya usaha individu. Peringkat kedua: Pecahan atau gerak serta lenggang tari. Biola tidak tergolong sebagai sejenis alat muzik tarian Zapin namun terdapat anggapan salah dalam kalangan rakyat. Kebanyakan posisi badan selalu bergerak seperti ombak mengalun. Singapura. tangan kanan mahupun kiri berada di bawah bahu. Yaman oleh para pedagang Arab pada awal abad ke-16. Ini disebabkan muzik yang dihasilkan rebab mempunyai persamaan dengan gesekan biola.

tetapi dari segi pakaian. penari–penari memakai pakaian Melayu selengkapnya iaitu bagi lelaki berkain samping dan bersongkok dan wanita memakai kurung beserta kain sarong. ALAT MUZIK YANG DIGUNAKAN Alat muzik utama yang digunakan bagi mengiringi tarian zapin ialah gambus. Di Johor. Kedua-dua tarian ini memperlihatkan perbezaaan dari segi unsur peradaptasiannya. Zapin Asli. Tarian Zapin Johor dikenali dalam dua bentuk iaitu Zapin Melayu dan Zapin Arab. Tarian ini popular pada tahun lima puluhan (50an) dan enam puluhan (60an). Satu hal yang menarik mengenai tarian Zapin Johor ialah keupayaan mewujudkan rasa persaudaraan penari dan pemuzik serta sifat esprik decorps yang dapat dimunculkan . Zapin Melayu Johor walaupun lahir daripada adaptasi yang dilakukan ke atas Zapin Arab secara selektif namun tidak dapat disangkal lagi tarian zapin ini memperlihatkan lebih kehalusan dan keayuan geraknya dari Tarian Zapin Arab. rebana. Malaysia. sementara rentak gendang atau rebana menentukan rentak dan pecahan tari. tarian Zapin yang sudah diterima sebagai seni yang berunsur Islam dan berfungsi sebagai hiburan sama ada pada upacara-upacara sekular mahupun pada sambutan hari-hari kebesaran. Tarian Zapin ini dipercayai berasal dari Tanah Arab yang gerakannya adalah cepat dan tidak banyak gerakan bunga tarinya.Sungguhpun Zapin mempunyai pengaruh Arab–Parsi. kedua-dua genre zapin itu berasal daripada satu keseniaan masyarakat Arab yang dibawa dari Hadramaut. Tarian Zapin Johor Tarian Zapin Johor merupakan sejenis tarian rakyat Melayu tradisional. Antara lagu zapin ialah Lancang Kuning. gendang dan marakas. Petikan gambus untuk membawakan lagu. Gendang Rebana dan lain–lain. Secara realitinya. Namun dari segi kelembutan dan kehalusan tradisi tarian itu sendiri.

Secara simbolik gerak tari zapin ini menampakkan kepentingan usaha bersama dan bukannya usaha individu di samping meminggirkan persaingan antara pemain dalam kumpulan mahupun antara kumpulan. siapa lagi. saya dapat mengenalpasti kebudayaan bangsa agar dapat dikekalkan untuk generasi masa hadapan.maka keunikan dan keistimewaan tarian Zapin Johor amat terserlah. Tarian tradisional dapat mewujudkan semangat cinta akan khazanah negara dan semangat patriotisme supaya kita semua dapat menjaga budaya ini agar tidak luput ditelan zaman. Rumusan Hasil daripada kajian ini. Jika bukan kita yang memelihara tarian zapin ini. Jika ditinjau daripada perspektif inilah.sesama mereka sekali gus mematahkan rasa malu penari-penari apabila menari di khalayak ramai. Tarian zapin juga dapat menimbulkan kesedaran kepada seantero generasi muda agar menyedari bahawa tarian tradisional ini mempunyai signifikannya untuk mewujudkan perpaduan di Malaysia. Rujukan .

edu.my/jaksa/zapin.my/imghp Lampiran Panduan Kajian Sejarah Tempatan .org/wiki/Tarian_Zapin http://jaksa.html http://www.http://ms.wikipedia.google.com.kym.

Gambar Tarian Zapin .

Alatan Muzik Untuk Tarian Zapin .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful