Tarian Zapin

kajian sejarah tempatan Tingkatan 2

Nama: Azwan bin Ali Kelas: 2B Sekolah: Sekolah Menengah Sung Siew
Senarai Kandungan
TAJUK MUKA SURAT

yang memberi galakan dan kebenaran kepada saya untuk melaksanakkan kajian yang menarik ini.1. HASIL KAJIAN 7.KAEDAH KAJIAN 6.RUMUSAN 8.PENGHARGAAN 3. .LAMPIRAN 9. Sandakan.KAWASAN KAJIAN 5. Oleh sebab itu. di kesempatan ini. RUJUKAN PENGHARGAAN Setelah bertungkus lumus selama dua minggu akhirnya saya dapat menyiapkan Kajian Sejarah Tempatan (KST) seperti mana yang diarahkan oleh pihak Lembaga Peperiksaan Malaysia. banyak pihak telah terlibat samada secara langsung mahupun tidak langsung. saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada En. Lee Chin Hoi selaku Pengetua Sekolah Menengah Sung Siew.OBJEKTIF KAJIAN 4. Namun disebalik kejayaan saya dalam menyiapkan kajian ini.SENARAI KANDUNGAN 2.

Tidak lupa juga kepada En. Tidak ketinggalan juga saya merakamkan ucapan jutaan terima kasih buat kedua ibu bapa tersayang iaitu En. tunjuk ajar serta memberi keyakinan kepada saya dalam menyiapkan kajian ini mengikut piawaian yang telah ditetapkan. Mempelajari berkaitan tarian zapin. Objektif Kajian Objektif kajian saya merangkumi: • • • Mengetahui sejarah asal-usul tarian zapin. Rosidah binti Hashim serta rakanrakan seperjuangan yang banyak membantu dari segi moral dan idea kepada saya sepanjang menyiapkkan kajian ini. Alias bin Abu sebagai guru sejarah yang banyak memberi bimbingan. Ali bin Idrus dan Pn. Kaedah Kajian Kaedah kajian saya merangkumi: . Menerapkan nilai atau unsur patriotisme yang diperoleh dari hasil kajian.

Dengan itu tarian Zapin biasanya mempunyai pecahan tersendiri menurut tempat ia ditarikan. buku-buku rujukan dan buku teks yang dipinjamkan secara percuma. antaranya adalah: • • Tarian Zapin Arab Tarian Zapin Johor . Zapin telah mengalami pengubahsuaian dari segi bentuk dan ragamnya yang ternyata lebih tradisional sifatnya. Zapin bermaksud “gerak kaki” daripada perkataan ‘al–Zafn’. • Kaedah internet Saya menggunakan kemudahan internet untuk mencari bahan-bahan. Hasil Kajian Tarian Zapin Tarian Zapin merupakan sejenis tarian rakyat Melayu tradisional. gambar-gambar dan maklumat yang boleh membantu saya menyiapkan kajian • Kaedah temu bual Saya berjumpa dengan orang yang berpengalaman dalam tarian zapin dan menemubual beliau supaya dapat memahami dengan lebih mendalam. Tarian zapin telah menular luas di kalangan penggemar seni tari di Nusantara iaitu di Semanjung Tanah Melayu.• Kaedah rujukan Saya membuat rujukan dengan menggunakan buku-buku ilmiah. Brunei. Tarian ini diilhamkan oleh peranakan Arab dan dikatakan berasal dari Yaman. Singapura dan Indonesia. Borneo dan gugusan pulau yang sebanding yang mana bergiat aktif dari dulu hingga kini seperti di Malaysia.

TEKNIK PERSEMBAHAN TARIAN ZAPIN Sebagai sebuah tarian persembahan.• • • Tarian Zapin Lenga Tarian Zapin Pekan Tarian Zapin Tenglu Tarian Zapin mementingkan pergerakan berkumpulan dan bukannya usaha individu. gendang. Biola tidak tergolong sebagai sejenis alat muzik tarian Zapin namun terdapat anggapan salah dalam kalangan rakyat. Posisi tangan tidak diperlihatkan secara jelas misalnya motif memetik bunga. tarian Zapin terbahagi kepada 3 peringkat: Peringkat pertama: Permukaan tarian atau pembuka tari. PAKAIAN DI DALAM TARIAN ZAPIN . Kebanyakan posisi badan selalu bergerak seperti ombak mengalun. Kebiasaannya. kata– kata nasihat dan pujian kepada kebesaran agama dan kesempurnaan budi pekerti. Peringkat ketiga: Penutup tarian. Pada masa itu negeri Johor menjadi pengganti kepada peranan Melaka sebagai sebuah entrepot antarabangsa pada kurun ke-16. rebab dan marakas. senikata yang dinyanyikan dalam lagu untuk tarian ini diselitkan dengan kalimat berunsur keagamaan seperti “salam” dan “assalamualaikum”. Tarian zapin ini kemudiannya merebak ke negeri-negeri sekitar Johor seperti di Riau. iaitu pusat pemerintahan Johor lama. Singapura. Ini disebabkan muzik yang dihasilkan rebab mempunyai persamaan dengan gesekan biola. Asal Usul Tarian Zapin Mengikut sejarah tarian Zapin. Yaman oleh para pedagang Arab pada awal abad ke-16. tangan kanan mahupun kiri berada di bawah bahu. pada mulanya tarian ini adalah sebagai tarian hiburan di istana setelah dibawa dari Hadramaut. dan Brunei Darussalam. Peringkat kedua: Pecahan atau gerak serta lenggang tari. Zapin menumpukan pada langkahan kaki dengan posisi kaki selalu tertutup dan tidak merendah. rebana. Antara peralatan muzik yang mengiringi tarian Zapin adalah gambus. wilayah Sarawak.

kedua-dua genre zapin itu berasal daripada satu keseniaan masyarakat Arab yang dibawa dari Hadramaut. Petikan gambus untuk membawakan lagu. Zapin Melayu Johor walaupun lahir daripada adaptasi yang dilakukan ke atas Zapin Arab secara selektif namun tidak dapat disangkal lagi tarian zapin ini memperlihatkan lebih kehalusan dan keayuan geraknya dari Tarian Zapin Arab. Malaysia. ALAT MUZIK YANG DIGUNAKAN Alat muzik utama yang digunakan bagi mengiringi tarian zapin ialah gambus.Sungguhpun Zapin mempunyai pengaruh Arab–Parsi. Secara realitinya. Gendang Rebana dan lain–lain. sementara rentak gendang atau rebana menentukan rentak dan pecahan tari. Zapin Asli. rebana. Tarian Zapin Johor dikenali dalam dua bentuk iaitu Zapin Melayu dan Zapin Arab. Tarian Zapin ini dipercayai berasal dari Tanah Arab yang gerakannya adalah cepat dan tidak banyak gerakan bunga tarinya. Tarian Zapin Johor Tarian Zapin Johor merupakan sejenis tarian rakyat Melayu tradisional. tetapi dari segi pakaian. Namun dari segi kelembutan dan kehalusan tradisi tarian itu sendiri. Kedua-dua tarian ini memperlihatkan perbezaaan dari segi unsur peradaptasiannya. tarian Zapin yang sudah diterima sebagai seni yang berunsur Islam dan berfungsi sebagai hiburan sama ada pada upacara-upacara sekular mahupun pada sambutan hari-hari kebesaran. Satu hal yang menarik mengenai tarian Zapin Johor ialah keupayaan mewujudkan rasa persaudaraan penari dan pemuzik serta sifat esprik decorps yang dapat dimunculkan . penari–penari memakai pakaian Melayu selengkapnya iaitu bagi lelaki berkain samping dan bersongkok dan wanita memakai kurung beserta kain sarong. gendang dan marakas. Antara lagu zapin ialah Lancang Kuning. Tarian ini popular pada tahun lima puluhan (50an) dan enam puluhan (60an). Di Johor.

Jika ditinjau daripada perspektif inilah. saya dapat mengenalpasti kebudayaan bangsa agar dapat dikekalkan untuk generasi masa hadapan. Rujukan . Jika bukan kita yang memelihara tarian zapin ini.maka keunikan dan keistimewaan tarian Zapin Johor amat terserlah. Tarian zapin juga dapat menimbulkan kesedaran kepada seantero generasi muda agar menyedari bahawa tarian tradisional ini mempunyai signifikannya untuk mewujudkan perpaduan di Malaysia. Tarian tradisional dapat mewujudkan semangat cinta akan khazanah negara dan semangat patriotisme supaya kita semua dapat menjaga budaya ini agar tidak luput ditelan zaman. Secara simbolik gerak tari zapin ini menampakkan kepentingan usaha bersama dan bukannya usaha individu di samping meminggirkan persaingan antara pemain dalam kumpulan mahupun antara kumpulan. Rumusan Hasil daripada kajian ini.sesama mereka sekali gus mematahkan rasa malu penari-penari apabila menari di khalayak ramai. siapa lagi.

kym.google.html http://www.com.org/wiki/Tarian_Zapin http://jaksa.http://ms.my/jaksa/zapin.edu.wikipedia.my/imghp Lampiran Panduan Kajian Sejarah Tempatan .

Gambar Tarian Zapin .

Alatan Muzik Untuk Tarian Zapin .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful