Tarian Zapin

kajian sejarah tempatan Tingkatan 2

Nama: Azwan bin Ali Kelas: 2B Sekolah: Sekolah Menengah Sung Siew
Senarai Kandungan
TAJUK MUKA SURAT

Oleh sebab itu.PENGHARGAAN 3. Sandakan. Namun disebalik kejayaan saya dalam menyiapkan kajian ini. yang memberi galakan dan kebenaran kepada saya untuk melaksanakkan kajian yang menarik ini. di kesempatan ini.KAWASAN KAJIAN 5. banyak pihak telah terlibat samada secara langsung mahupun tidak langsung.KAEDAH KAJIAN 6.SENARAI KANDUNGAN 2.LAMPIRAN 9.1.OBJEKTIF KAJIAN 4. saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada En. HASIL KAJIAN 7. RUJUKAN PENGHARGAAN Setelah bertungkus lumus selama dua minggu akhirnya saya dapat menyiapkan Kajian Sejarah Tempatan (KST) seperti mana yang diarahkan oleh pihak Lembaga Peperiksaan Malaysia.RUMUSAN 8. . Lee Chin Hoi selaku Pengetua Sekolah Menengah Sung Siew.

Menerapkan nilai atau unsur patriotisme yang diperoleh dari hasil kajian. Kaedah Kajian Kaedah kajian saya merangkumi: . Ali bin Idrus dan Pn.Tidak lupa juga kepada En. tunjuk ajar serta memberi keyakinan kepada saya dalam menyiapkan kajian ini mengikut piawaian yang telah ditetapkan. Tidak ketinggalan juga saya merakamkan ucapan jutaan terima kasih buat kedua ibu bapa tersayang iaitu En. Mempelajari berkaitan tarian zapin. Objektif Kajian Objektif kajian saya merangkumi: • • • Mengetahui sejarah asal-usul tarian zapin. Rosidah binti Hashim serta rakanrakan seperjuangan yang banyak membantu dari segi moral dan idea kepada saya sepanjang menyiapkkan kajian ini. Alias bin Abu sebagai guru sejarah yang banyak memberi bimbingan.

buku-buku rujukan dan buku teks yang dipinjamkan secara percuma. Zapin bermaksud “gerak kaki” daripada perkataan ‘al–Zafn’. Borneo dan gugusan pulau yang sebanding yang mana bergiat aktif dari dulu hingga kini seperti di Malaysia. Tarian zapin telah menular luas di kalangan penggemar seni tari di Nusantara iaitu di Semanjung Tanah Melayu. Hasil Kajian Tarian Zapin Tarian Zapin merupakan sejenis tarian rakyat Melayu tradisional. Dengan itu tarian Zapin biasanya mempunyai pecahan tersendiri menurut tempat ia ditarikan. Brunei. gambar-gambar dan maklumat yang boleh membantu saya menyiapkan kajian • Kaedah temu bual Saya berjumpa dengan orang yang berpengalaman dalam tarian zapin dan menemubual beliau supaya dapat memahami dengan lebih mendalam. Zapin telah mengalami pengubahsuaian dari segi bentuk dan ragamnya yang ternyata lebih tradisional sifatnya. • Kaedah internet Saya menggunakan kemudahan internet untuk mencari bahan-bahan. antaranya adalah: • • Tarian Zapin Arab Tarian Zapin Johor . Singapura dan Indonesia. Tarian ini diilhamkan oleh peranakan Arab dan dikatakan berasal dari Yaman.• Kaedah rujukan Saya membuat rujukan dengan menggunakan buku-buku ilmiah.

• • • Tarian Zapin Lenga Tarian Zapin Pekan Tarian Zapin Tenglu Tarian Zapin mementingkan pergerakan berkumpulan dan bukannya usaha individu. Posisi tangan tidak diperlihatkan secara jelas misalnya motif memetik bunga. Tarian zapin ini kemudiannya merebak ke negeri-negeri sekitar Johor seperti di Riau. wilayah Sarawak. gendang. TEKNIK PERSEMBAHAN TARIAN ZAPIN Sebagai sebuah tarian persembahan. Kebanyakan posisi badan selalu bergerak seperti ombak mengalun. Kebiasaannya. Yaman oleh para pedagang Arab pada awal abad ke-16. kata– kata nasihat dan pujian kepada kebesaran agama dan kesempurnaan budi pekerti. Singapura. iaitu pusat pemerintahan Johor lama. Asal Usul Tarian Zapin Mengikut sejarah tarian Zapin. tarian Zapin terbahagi kepada 3 peringkat: Peringkat pertama: Permukaan tarian atau pembuka tari. Pada masa itu negeri Johor menjadi pengganti kepada peranan Melaka sebagai sebuah entrepot antarabangsa pada kurun ke-16. senikata yang dinyanyikan dalam lagu untuk tarian ini diselitkan dengan kalimat berunsur keagamaan seperti “salam” dan “assalamualaikum”. dan Brunei Darussalam. Peringkat kedua: Pecahan atau gerak serta lenggang tari. Zapin menumpukan pada langkahan kaki dengan posisi kaki selalu tertutup dan tidak merendah. Antara peralatan muzik yang mengiringi tarian Zapin adalah gambus. pada mulanya tarian ini adalah sebagai tarian hiburan di istana setelah dibawa dari Hadramaut. rebab dan marakas. Biola tidak tergolong sebagai sejenis alat muzik tarian Zapin namun terdapat anggapan salah dalam kalangan rakyat. PAKAIAN DI DALAM TARIAN ZAPIN . Ini disebabkan muzik yang dihasilkan rebab mempunyai persamaan dengan gesekan biola. Peringkat ketiga: Penutup tarian. tangan kanan mahupun kiri berada di bawah bahu. rebana.

ALAT MUZIK YANG DIGUNAKAN Alat muzik utama yang digunakan bagi mengiringi tarian zapin ialah gambus. Petikan gambus untuk membawakan lagu. Kedua-dua tarian ini memperlihatkan perbezaaan dari segi unsur peradaptasiannya. sementara rentak gendang atau rebana menentukan rentak dan pecahan tari. Namun dari segi kelembutan dan kehalusan tradisi tarian itu sendiri. Satu hal yang menarik mengenai tarian Zapin Johor ialah keupayaan mewujudkan rasa persaudaraan penari dan pemuzik serta sifat esprik decorps yang dapat dimunculkan . rebana. tarian Zapin yang sudah diterima sebagai seni yang berunsur Islam dan berfungsi sebagai hiburan sama ada pada upacara-upacara sekular mahupun pada sambutan hari-hari kebesaran. Secara realitinya. Di Johor. Tarian Zapin Johor Tarian Zapin Johor merupakan sejenis tarian rakyat Melayu tradisional. penari–penari memakai pakaian Melayu selengkapnya iaitu bagi lelaki berkain samping dan bersongkok dan wanita memakai kurung beserta kain sarong. Zapin Asli. Zapin Melayu Johor walaupun lahir daripada adaptasi yang dilakukan ke atas Zapin Arab secara selektif namun tidak dapat disangkal lagi tarian zapin ini memperlihatkan lebih kehalusan dan keayuan geraknya dari Tarian Zapin Arab. Gendang Rebana dan lain–lain. kedua-dua genre zapin itu berasal daripada satu keseniaan masyarakat Arab yang dibawa dari Hadramaut. gendang dan marakas. Tarian Zapin ini dipercayai berasal dari Tanah Arab yang gerakannya adalah cepat dan tidak banyak gerakan bunga tarinya. Tarian Zapin Johor dikenali dalam dua bentuk iaitu Zapin Melayu dan Zapin Arab. Antara lagu zapin ialah Lancang Kuning. Tarian ini popular pada tahun lima puluhan (50an) dan enam puluhan (60an).Sungguhpun Zapin mempunyai pengaruh Arab–Parsi. Malaysia. tetapi dari segi pakaian.

Rujukan .maka keunikan dan keistimewaan tarian Zapin Johor amat terserlah. siapa lagi. saya dapat mengenalpasti kebudayaan bangsa agar dapat dikekalkan untuk generasi masa hadapan. Secara simbolik gerak tari zapin ini menampakkan kepentingan usaha bersama dan bukannya usaha individu di samping meminggirkan persaingan antara pemain dalam kumpulan mahupun antara kumpulan. Tarian zapin juga dapat menimbulkan kesedaran kepada seantero generasi muda agar menyedari bahawa tarian tradisional ini mempunyai signifikannya untuk mewujudkan perpaduan di Malaysia. Rumusan Hasil daripada kajian ini. Tarian tradisional dapat mewujudkan semangat cinta akan khazanah negara dan semangat patriotisme supaya kita semua dapat menjaga budaya ini agar tidak luput ditelan zaman. Jika bukan kita yang memelihara tarian zapin ini.sesama mereka sekali gus mematahkan rasa malu penari-penari apabila menari di khalayak ramai. Jika ditinjau daripada perspektif inilah.

wikipedia.my/jaksa/zapin.google.kym.html http://www.my/imghp Lampiran Panduan Kajian Sejarah Tempatan .org/wiki/Tarian_Zapin http://jaksa.http://ms.edu.com.

Gambar Tarian Zapin .

Alatan Muzik Untuk Tarian Zapin .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful