P. 1
Tarian Zapin

Tarian Zapin

|Views: 1,492|Likes:
Published by Muhammad Hardi

More info:

Published by: Muhammad Hardi on Oct 27, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/15/2013

pdf

text

original

Tarian Zapin

kajian sejarah tempatan Tingkatan 2

Nama: Azwan bin Ali Kelas: 2B Sekolah: Sekolah Menengah Sung Siew
Senarai Kandungan
TAJUK MUKA SURAT

KAEDAH KAJIAN 6. HASIL KAJIAN 7.KAWASAN KAJIAN 5. banyak pihak telah terlibat samada secara langsung mahupun tidak langsung. .OBJEKTIF KAJIAN 4.PENGHARGAAN 3. Sandakan. yang memberi galakan dan kebenaran kepada saya untuk melaksanakkan kajian yang menarik ini. di kesempatan ini. Lee Chin Hoi selaku Pengetua Sekolah Menengah Sung Siew.SENARAI KANDUNGAN 2. Namun disebalik kejayaan saya dalam menyiapkan kajian ini. Oleh sebab itu. RUJUKAN PENGHARGAAN Setelah bertungkus lumus selama dua minggu akhirnya saya dapat menyiapkan Kajian Sejarah Tempatan (KST) seperti mana yang diarahkan oleh pihak Lembaga Peperiksaan Malaysia.RUMUSAN 8.LAMPIRAN 9.1. saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada En.

Kaedah Kajian Kaedah kajian saya merangkumi: . Ali bin Idrus dan Pn. Objektif Kajian Objektif kajian saya merangkumi: • • • Mengetahui sejarah asal-usul tarian zapin. Alias bin Abu sebagai guru sejarah yang banyak memberi bimbingan. Menerapkan nilai atau unsur patriotisme yang diperoleh dari hasil kajian. Mempelajari berkaitan tarian zapin.Tidak lupa juga kepada En. Tidak ketinggalan juga saya merakamkan ucapan jutaan terima kasih buat kedua ibu bapa tersayang iaitu En. tunjuk ajar serta memberi keyakinan kepada saya dalam menyiapkan kajian ini mengikut piawaian yang telah ditetapkan. Rosidah binti Hashim serta rakanrakan seperjuangan yang banyak membantu dari segi moral dan idea kepada saya sepanjang menyiapkkan kajian ini.

Hasil Kajian Tarian Zapin Tarian Zapin merupakan sejenis tarian rakyat Melayu tradisional. Zapin bermaksud “gerak kaki” daripada perkataan ‘al–Zafn’. gambar-gambar dan maklumat yang boleh membantu saya menyiapkan kajian • Kaedah temu bual Saya berjumpa dengan orang yang berpengalaman dalam tarian zapin dan menemubual beliau supaya dapat memahami dengan lebih mendalam. Singapura dan Indonesia. buku-buku rujukan dan buku teks yang dipinjamkan secara percuma. Tarian ini diilhamkan oleh peranakan Arab dan dikatakan berasal dari Yaman.• Kaedah rujukan Saya membuat rujukan dengan menggunakan buku-buku ilmiah. Brunei. Borneo dan gugusan pulau yang sebanding yang mana bergiat aktif dari dulu hingga kini seperti di Malaysia. Zapin telah mengalami pengubahsuaian dari segi bentuk dan ragamnya yang ternyata lebih tradisional sifatnya. • Kaedah internet Saya menggunakan kemudahan internet untuk mencari bahan-bahan. Tarian zapin telah menular luas di kalangan penggemar seni tari di Nusantara iaitu di Semanjung Tanah Melayu. antaranya adalah: • • Tarian Zapin Arab Tarian Zapin Johor . Dengan itu tarian Zapin biasanya mempunyai pecahan tersendiri menurut tempat ia ditarikan.

wilayah Sarawak. Peringkat kedua: Pecahan atau gerak serta lenggang tari. dan Brunei Darussalam. PAKAIAN DI DALAM TARIAN ZAPIN . Biola tidak tergolong sebagai sejenis alat muzik tarian Zapin namun terdapat anggapan salah dalam kalangan rakyat. Peringkat ketiga: Penutup tarian. senikata yang dinyanyikan dalam lagu untuk tarian ini diselitkan dengan kalimat berunsur keagamaan seperti “salam” dan “assalamualaikum”. Kebiasaannya. TEKNIK PERSEMBAHAN TARIAN ZAPIN Sebagai sebuah tarian persembahan. kata– kata nasihat dan pujian kepada kebesaran agama dan kesempurnaan budi pekerti. rebana. tangan kanan mahupun kiri berada di bawah bahu. iaitu pusat pemerintahan Johor lama. Kebanyakan posisi badan selalu bergerak seperti ombak mengalun. pada mulanya tarian ini adalah sebagai tarian hiburan di istana setelah dibawa dari Hadramaut.• • • Tarian Zapin Lenga Tarian Zapin Pekan Tarian Zapin Tenglu Tarian Zapin mementingkan pergerakan berkumpulan dan bukannya usaha individu. Tarian zapin ini kemudiannya merebak ke negeri-negeri sekitar Johor seperti di Riau. Asal Usul Tarian Zapin Mengikut sejarah tarian Zapin. gendang. Posisi tangan tidak diperlihatkan secara jelas misalnya motif memetik bunga. Zapin menumpukan pada langkahan kaki dengan posisi kaki selalu tertutup dan tidak merendah. Yaman oleh para pedagang Arab pada awal abad ke-16. Antara peralatan muzik yang mengiringi tarian Zapin adalah gambus. tarian Zapin terbahagi kepada 3 peringkat: Peringkat pertama: Permukaan tarian atau pembuka tari. rebab dan marakas. Pada masa itu negeri Johor menjadi pengganti kepada peranan Melaka sebagai sebuah entrepot antarabangsa pada kurun ke-16. Ini disebabkan muzik yang dihasilkan rebab mempunyai persamaan dengan gesekan biola. Singapura.

Di Johor. tetapi dari segi pakaian. rebana. Satu hal yang menarik mengenai tarian Zapin Johor ialah keupayaan mewujudkan rasa persaudaraan penari dan pemuzik serta sifat esprik decorps yang dapat dimunculkan . Secara realitinya. ALAT MUZIK YANG DIGUNAKAN Alat muzik utama yang digunakan bagi mengiringi tarian zapin ialah gambus. Namun dari segi kelembutan dan kehalusan tradisi tarian itu sendiri. Tarian Zapin Johor dikenali dalam dua bentuk iaitu Zapin Melayu dan Zapin Arab. Malaysia. Petikan gambus untuk membawakan lagu. Kedua-dua tarian ini memperlihatkan perbezaaan dari segi unsur peradaptasiannya. Tarian Zapin Johor Tarian Zapin Johor merupakan sejenis tarian rakyat Melayu tradisional. Zapin Melayu Johor walaupun lahir daripada adaptasi yang dilakukan ke atas Zapin Arab secara selektif namun tidak dapat disangkal lagi tarian zapin ini memperlihatkan lebih kehalusan dan keayuan geraknya dari Tarian Zapin Arab.Sungguhpun Zapin mempunyai pengaruh Arab–Parsi. penari–penari memakai pakaian Melayu selengkapnya iaitu bagi lelaki berkain samping dan bersongkok dan wanita memakai kurung beserta kain sarong. kedua-dua genre zapin itu berasal daripada satu keseniaan masyarakat Arab yang dibawa dari Hadramaut. Tarian Zapin ini dipercayai berasal dari Tanah Arab yang gerakannya adalah cepat dan tidak banyak gerakan bunga tarinya. Antara lagu zapin ialah Lancang Kuning. Zapin Asli. Gendang Rebana dan lain–lain. sementara rentak gendang atau rebana menentukan rentak dan pecahan tari. gendang dan marakas. tarian Zapin yang sudah diterima sebagai seni yang berunsur Islam dan berfungsi sebagai hiburan sama ada pada upacara-upacara sekular mahupun pada sambutan hari-hari kebesaran. Tarian ini popular pada tahun lima puluhan (50an) dan enam puluhan (60an).

Secara simbolik gerak tari zapin ini menampakkan kepentingan usaha bersama dan bukannya usaha individu di samping meminggirkan persaingan antara pemain dalam kumpulan mahupun antara kumpulan. Rujukan . saya dapat mengenalpasti kebudayaan bangsa agar dapat dikekalkan untuk generasi masa hadapan. Rumusan Hasil daripada kajian ini. siapa lagi. Tarian tradisional dapat mewujudkan semangat cinta akan khazanah negara dan semangat patriotisme supaya kita semua dapat menjaga budaya ini agar tidak luput ditelan zaman.maka keunikan dan keistimewaan tarian Zapin Johor amat terserlah. Jika ditinjau daripada perspektif inilah.sesama mereka sekali gus mematahkan rasa malu penari-penari apabila menari di khalayak ramai. Tarian zapin juga dapat menimbulkan kesedaran kepada seantero generasi muda agar menyedari bahawa tarian tradisional ini mempunyai signifikannya untuk mewujudkan perpaduan di Malaysia. Jika bukan kita yang memelihara tarian zapin ini.

wikipedia.edu.my/jaksa/zapin.kym.my/imghp Lampiran Panduan Kajian Sejarah Tempatan .com.http://ms.html http://www.org/wiki/Tarian_Zapin http://jaksa.google.

Gambar Tarian Zapin .

Alatan Muzik Untuk Tarian Zapin .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->