Tarian Zapin

kajian sejarah tempatan Tingkatan 2

Nama: Azwan bin Ali Kelas: 2B Sekolah: Sekolah Menengah Sung Siew
Senarai Kandungan
TAJUK MUKA SURAT

yang memberi galakan dan kebenaran kepada saya untuk melaksanakkan kajian yang menarik ini.KAWASAN KAJIAN 5.RUMUSAN 8. . banyak pihak telah terlibat samada secara langsung mahupun tidak langsung.PENGHARGAAN 3. Sandakan. HASIL KAJIAN 7. di kesempatan ini.1. Namun disebalik kejayaan saya dalam menyiapkan kajian ini. Lee Chin Hoi selaku Pengetua Sekolah Menengah Sung Siew. RUJUKAN PENGHARGAAN Setelah bertungkus lumus selama dua minggu akhirnya saya dapat menyiapkan Kajian Sejarah Tempatan (KST) seperti mana yang diarahkan oleh pihak Lembaga Peperiksaan Malaysia. Oleh sebab itu.SENARAI KANDUNGAN 2. saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada En.LAMPIRAN 9.OBJEKTIF KAJIAN 4.KAEDAH KAJIAN 6.

Objektif Kajian Objektif kajian saya merangkumi: • • • Mengetahui sejarah asal-usul tarian zapin. Rosidah binti Hashim serta rakanrakan seperjuangan yang banyak membantu dari segi moral dan idea kepada saya sepanjang menyiapkkan kajian ini. Menerapkan nilai atau unsur patriotisme yang diperoleh dari hasil kajian. Tidak ketinggalan juga saya merakamkan ucapan jutaan terima kasih buat kedua ibu bapa tersayang iaitu En. tunjuk ajar serta memberi keyakinan kepada saya dalam menyiapkan kajian ini mengikut piawaian yang telah ditetapkan. Kaedah Kajian Kaedah kajian saya merangkumi: .Tidak lupa juga kepada En. Mempelajari berkaitan tarian zapin. Ali bin Idrus dan Pn. Alias bin Abu sebagai guru sejarah yang banyak memberi bimbingan.

• Kaedah rujukan Saya membuat rujukan dengan menggunakan buku-buku ilmiah. Tarian zapin telah menular luas di kalangan penggemar seni tari di Nusantara iaitu di Semanjung Tanah Melayu. Tarian ini diilhamkan oleh peranakan Arab dan dikatakan berasal dari Yaman. Brunei. Dengan itu tarian Zapin biasanya mempunyai pecahan tersendiri menurut tempat ia ditarikan. gambar-gambar dan maklumat yang boleh membantu saya menyiapkan kajian • Kaedah temu bual Saya berjumpa dengan orang yang berpengalaman dalam tarian zapin dan menemubual beliau supaya dapat memahami dengan lebih mendalam. Singapura dan Indonesia. buku-buku rujukan dan buku teks yang dipinjamkan secara percuma. Zapin telah mengalami pengubahsuaian dari segi bentuk dan ragamnya yang ternyata lebih tradisional sifatnya. antaranya adalah: • • Tarian Zapin Arab Tarian Zapin Johor . Borneo dan gugusan pulau yang sebanding yang mana bergiat aktif dari dulu hingga kini seperti di Malaysia. • Kaedah internet Saya menggunakan kemudahan internet untuk mencari bahan-bahan. Zapin bermaksud “gerak kaki” daripada perkataan ‘al–Zafn’. Hasil Kajian Tarian Zapin Tarian Zapin merupakan sejenis tarian rakyat Melayu tradisional.

Singapura.• • • Tarian Zapin Lenga Tarian Zapin Pekan Tarian Zapin Tenglu Tarian Zapin mementingkan pergerakan berkumpulan dan bukannya usaha individu. iaitu pusat pemerintahan Johor lama. Kebiasaannya. dan Brunei Darussalam. Yaman oleh para pedagang Arab pada awal abad ke-16. rebab dan marakas. TEKNIK PERSEMBAHAN TARIAN ZAPIN Sebagai sebuah tarian persembahan. tangan kanan mahupun kiri berada di bawah bahu. Antara peralatan muzik yang mengiringi tarian Zapin adalah gambus. Posisi tangan tidak diperlihatkan secara jelas misalnya motif memetik bunga. Ini disebabkan muzik yang dihasilkan rebab mempunyai persamaan dengan gesekan biola. Peringkat ketiga: Penutup tarian. Zapin menumpukan pada langkahan kaki dengan posisi kaki selalu tertutup dan tidak merendah. rebana. senikata yang dinyanyikan dalam lagu untuk tarian ini diselitkan dengan kalimat berunsur keagamaan seperti “salam” dan “assalamualaikum”. Biola tidak tergolong sebagai sejenis alat muzik tarian Zapin namun terdapat anggapan salah dalam kalangan rakyat. kata– kata nasihat dan pujian kepada kebesaran agama dan kesempurnaan budi pekerti. Asal Usul Tarian Zapin Mengikut sejarah tarian Zapin. gendang. PAKAIAN DI DALAM TARIAN ZAPIN . Kebanyakan posisi badan selalu bergerak seperti ombak mengalun. wilayah Sarawak. Tarian zapin ini kemudiannya merebak ke negeri-negeri sekitar Johor seperti di Riau. tarian Zapin terbahagi kepada 3 peringkat: Peringkat pertama: Permukaan tarian atau pembuka tari. pada mulanya tarian ini adalah sebagai tarian hiburan di istana setelah dibawa dari Hadramaut. Pada masa itu negeri Johor menjadi pengganti kepada peranan Melaka sebagai sebuah entrepot antarabangsa pada kurun ke-16. Peringkat kedua: Pecahan atau gerak serta lenggang tari.

tarian Zapin yang sudah diterima sebagai seni yang berunsur Islam dan berfungsi sebagai hiburan sama ada pada upacara-upacara sekular mahupun pada sambutan hari-hari kebesaran. Zapin Melayu Johor walaupun lahir daripada adaptasi yang dilakukan ke atas Zapin Arab secara selektif namun tidak dapat disangkal lagi tarian zapin ini memperlihatkan lebih kehalusan dan keayuan geraknya dari Tarian Zapin Arab. kedua-dua genre zapin itu berasal daripada satu keseniaan masyarakat Arab yang dibawa dari Hadramaut. Petikan gambus untuk membawakan lagu. Di Johor. Malaysia. Namun dari segi kelembutan dan kehalusan tradisi tarian itu sendiri. Tarian Zapin ini dipercayai berasal dari Tanah Arab yang gerakannya adalah cepat dan tidak banyak gerakan bunga tarinya. ALAT MUZIK YANG DIGUNAKAN Alat muzik utama yang digunakan bagi mengiringi tarian zapin ialah gambus. sementara rentak gendang atau rebana menentukan rentak dan pecahan tari. rebana. gendang dan marakas. tetapi dari segi pakaian. Tarian Zapin Johor dikenali dalam dua bentuk iaitu Zapin Melayu dan Zapin Arab. Satu hal yang menarik mengenai tarian Zapin Johor ialah keupayaan mewujudkan rasa persaudaraan penari dan pemuzik serta sifat esprik decorps yang dapat dimunculkan . Tarian ini popular pada tahun lima puluhan (50an) dan enam puluhan (60an). Gendang Rebana dan lain–lain. Zapin Asli. Antara lagu zapin ialah Lancang Kuning. penari–penari memakai pakaian Melayu selengkapnya iaitu bagi lelaki berkain samping dan bersongkok dan wanita memakai kurung beserta kain sarong. Secara realitinya. Kedua-dua tarian ini memperlihatkan perbezaaan dari segi unsur peradaptasiannya. Tarian Zapin Johor Tarian Zapin Johor merupakan sejenis tarian rakyat Melayu tradisional.Sungguhpun Zapin mempunyai pengaruh Arab–Parsi.

Jika ditinjau daripada perspektif inilah. Jika bukan kita yang memelihara tarian zapin ini. Secara simbolik gerak tari zapin ini menampakkan kepentingan usaha bersama dan bukannya usaha individu di samping meminggirkan persaingan antara pemain dalam kumpulan mahupun antara kumpulan. Tarian tradisional dapat mewujudkan semangat cinta akan khazanah negara dan semangat patriotisme supaya kita semua dapat menjaga budaya ini agar tidak luput ditelan zaman.sesama mereka sekali gus mematahkan rasa malu penari-penari apabila menari di khalayak ramai. siapa lagi. Rujukan . Tarian zapin juga dapat menimbulkan kesedaran kepada seantero generasi muda agar menyedari bahawa tarian tradisional ini mempunyai signifikannya untuk mewujudkan perpaduan di Malaysia. saya dapat mengenalpasti kebudayaan bangsa agar dapat dikekalkan untuk generasi masa hadapan.maka keunikan dan keistimewaan tarian Zapin Johor amat terserlah. Rumusan Hasil daripada kajian ini.

org/wiki/Tarian_Zapin http://jaksa.google.edu.http://ms.kym.com.my/imghp Lampiran Panduan Kajian Sejarah Tempatan .my/jaksa/zapin.html http://www.wikipedia.

Gambar Tarian Zapin .

Alatan Muzik Untuk Tarian Zapin .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful