ISI KANDUNGAN BAHAGIAN SATU (SINOPSIS) 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

PENGENALAN KONSEP SURAU OBJEKTIF PENGURUSAN DAN PENGHAYATAN SURAU RASIONAL PENGURUSAN DAN PENGHAYATAN SURAU KUMPULAN SASARAN AKTIVITI SURAU DAN HIASAN SUMBER KEWANGAN SURAU . . .. . ..

BAHAGIAN DUA (PENGURUSAN) 1. CARTA ORGANISASI 2. BIDANG TUGAS 3. PERATURAN SURAU BAHAGIAN TIGA ( 1. SENARAI SEMAK PENGURUSAN DAN PENGHAYATAN SURAU 2. SENARAI SEMAK PENGURUSAN KEBERSIHAN DAN KECIARAAN 3. PENGURUSAN PERALATAN 4. .. .. .

.. .

SURAU HAMDANIAH SEKOLAH TUANKU ABDUL RAHMAN,(STAR) IPOH,PERAK
VISI MENJADIKAN SEKOLAH TUANKU ABDUL RAHMAN ´SHOWCASE´ KECEMERLANGAN DALAM BIDANG PEMBANGUNAN BINA INSAN MENJELANG 2015 MISI 1. MEWUJUDKAN MODAL INSAN YANG BERILMU DAN BERTAQWA 2. MENJADIKAN PELAJAR STAR SEBAGAI PEMIMPIM YANG MEMPUNYAI WAWASAN ,INTERGRITI DAN SAHSIAH YANG TINGGI. 3. MEMBUDAYAKAN WARGA SEKOLAH DENGAN SIFAT-SIFAT YANG TERPUJI MENGIKUT ACUAN FALSAFAH PENDIDIKAN NEGARA. TEMA ´KEBAHAGIAAN DUNIA DAN AKHIRAT´

STRATEGI 1. MENUBUHKAN JAWATANKUASA SURAU YANG KOMITMEN DAN BERTANGGUNGJAWAB. 2. MEWUJUDKAN ´BUKU HIJAU´SEBAGAI PANDUAN KEPADA AJK BERTINDAK 3. MEWUJUDKAN HUBUNGAN YANG INTIM DENGAN PIHAK LUAR. 4. MENJADIKAN SURAU HAMDANIAH SEBAGAI ´ONE STOP CENTER´KEPADA PELAJAR STAR. 5. MERAPATKAN JURANG KOMUNIKASI DAN SOSIAL MELALUI PROGRAMPROGRAM BERKEMBAR SURAU DI ANTARA SEKOLAH,PIBG DAN STAROBA. 6. MELANCARKAN PROJEK ´GOLDEN BACTH´ UNTUK PEWARIS PEMIMPIN MASA HADAPAN.

BAB 1

KONSEP PENGURUSAN DAN PENGHAYATAN SURAU SEKOLAH

y

PENGENALAN

y

KONSEP SURAU

y

OBJEKTIF PENGURUSAN DAN PENGHAYATAN SURAU

y

RASIONAL PENGURUSAN DAN PENGHAYATAN SURAU

y

KUMPULAN SASARAN

y

AKTIVITI SURAU DAN HIASAN

y

SUMBER KEWANGAN SURAU

1 Menghidupkan surau dengan pelbagai aktiviti keagamaan yang menarik dan berkesan.2 Tempat melaksanakan amali Pendidikan Islam seperti cara berwuduk. OBJEKTIF MENGIMARAHKAN SURAU 3. tazkirah dan lain-lain. zikrullah. 3.3 Memupuk minat dan tabiat pelajar supaya rajin berada di surau dan memanfaatkan masa sebaik-baiknya. Pembinaannya bukan sekadar sebagai tempat untuk melaksanakan ibadat solat samaada secara individu atau berjamaah tetapi ia berfungsi sebagai pusat kegiatan Pendidikan Islam di sekolah.1 Tempat mengerjakan solat fardhu dan solat sunat samaada secara berjamaah atau individu. KONSEP SURAU SEKOLAH 2. 3. Pengurusan musalla yang sistematik dan berkualiti dengan pelbagai program yang telah diatur dan dilaksanakan akan dapat melahirkan pelajar yang memahami dan menghayati Islam secara syumul dalam kehidupan mereka. 2. 3. 2. PENGENALAN Surau sekolah adalah merupakan suatu lambang syiar Islam di sekolah.3 Tempat melaksanakan ³Tazkiyyah Ruhiyyah´-pembersihan jiwa melalui tilawah Al-Quran. 2.2 Melaksanakan pengurusan surau dengan efisien dan sistematik. .1. cara mengerjakan solat dan sebagainya.

dan ia kelihatan lesu dan tidak bermaya.1 Musalla adalah syiar dan imej Islam di sekolah yang perludiberi perhatian serius dan tindakan positif. 4.3 Pelajar-pelajar kurang berminat dan tidak suka berada di surau malah mereka tidak memanfaatkan setiap detik masa ketika berada di surau. 3. 4. KATEGORI SURAU 5.2 Kurangnya aktiviti keagamaan yang menarik dan berkesan. 5.4 Melatih pelajar dengan kepimpinan dan sahsiah Islamiah yang unggul. 4.5 Membantu pelajar menyelesaikan permasalah keagamaan dan isu-isu semasa.4 Terdapat surau yang tidak diurus dengan efisyen dan sistematik .3. RASIONAL 4.1 Surau bangunan sendiri (berasingan). 4. 4. .2 Surau menggunakan bilikk darjah (kelas). 3.6 Mewujudkan surau mithali yang menekankan kepada budaya ilmu dan pembinaan insan.5 Penglibatan warga sekolah terhadap aktiviti surau tidak menyeluruh dan menyeluruh dan menjurus kea rah pemuafakatan. 5.

5 Masyarakat setempat. 7.4 Persatuan ibu bapa dan guru-guru.3 Kakitangan sokongan muslim. 6. KUMPULAN SASARAN 6.1 Membentuk jawatankuasa pengurusan surau. 7.3 Menggubal peraturan surau.1 Pelajar muslim di sekolah.6 Menyediakan laporan / dokumentasi mengenai pengurusan dan pelaksanaan aktiviti surau. 6. STRATEGI 7.5 Menyediakan jadual tugasan. 6.2 Merancang dan melaksanakan aktiviti surau harian. 7. bulanan dan tahunan. mingguan. 7. 6.4 Menyediakan senarai semak pengurusan surau.2 Pentadbir dan guru-guru muslim. 7. .6. 7.

8.8. 8.6 Aktiviti Keselamatan dan Disiplin. mingguan.3 Aktiviti Penerbitan dan Mini Perpustakaan. 8. bulanan atau tahunan oleh pihak jawatankuasa pengelola surau sekolah setelah dimaklumkan kepada pengerusi jawatankuasa induk surau. . AKTIVITI SURAU Terdapat 6 aktiviti utama yang boleh dilaksanakan di surau. Aktiviti-aktiviti tersebut adalah seperti berikut: 8.1 Aktiviti Dakwah dan Ibadat. 8. Kesemua aktiviti tersebut boleh dilaksanakan sama ada secara harian.5 Aktiviti Kebajikan dan Peralatan. 8.4 Aktiviti Kebersihan dan Kecerian.2 Aktiviti Tarbiyah dan Nadwah.

Aktiviti khusus malam jumaat Solat Hajat Bacaan Yasin Tahlil BULANAN 1. Tadarus alQuran berkelompok khatam 30 juzuk al-Quran di mana setiap kelompok mempunyai 30 orang pelajar. 2. Solat berjamaah setiap waktu. Program Ihya Ramadhan ± Solat Tarawikh dan Tadarrus alQuran 2. Solat Dhuha 2. Sambutan Hari Kebesaran Islam: Maal Hijrah Maulidur .1 IBADAH DAN IMARAH HARIAN 1. Tadarus Al-Quran untuk hafazan surah-surah berikut: Surah Al-Kahfi Surah Al-Waqiah Surah Al-Mulk Surah Ar-Rahman Surah As-Sajadah Surah Al-Insan Surah Ad-Dukhan 2. TAHUNAN 1. Wirid selepas zikir ma¶thurat sughra / kubra. Galakan mengerjakan solat sunat rawatib (yang 3. Selawat ke atas Nabi saw. 3. Solat Tasbih 3. MINGGUAN 1. Solat Taubat 4.8.

4. Nadwah kepimpinan pelajar. Khemah ibadat . Zikir Asmaul Husna 8. Ceramah agama sempena sambutan harihari kebesaran Islam.2 DAKWAH DAN AKTIVITI HARIAN 1. 2. 2. Selawat ke atas Nabi saw. 2. Program menjelang peperiksaan: Solat Hajat setiap malam peperiksaan dan hafalan zikir atau doa-doa berkaitan dengan persiapan menghadapi peperiksaan.muakkad) Rasul Israk Mikraj Nisfu Syaaban Nuzul alQuran 4. Kuliah maghrib mingguanantara maghrib hingga isya¶. Forum Perdana 3. Membiasakan diri dengan doa-doa seharian seperti: Doa bangkit dari tidur. MINGGUAN 1. 4. Kuliah subuh mingguanpagi BULANAN 1) Program Qiamullai l: Solat Hajat Solat Tasbih Solat Taubat Zikir Munajat TAHUNAN 1. 5. Tazkirah satu hadis setiap hari selepas solat asar.jangka masa 5 minit.

Budaya senyum dan suka menolong serta membantu sahabat dan guru. 5. Memakai pakaian bersopan ketika ke surau. Puasa sunat bulanan isnin dan mengikut khamis. 5. iqamat dan lain-lain. Banyak berzikir. 6. Program restu peperiksaan. memimpin tahlil. 4. latihan menjadi imam. Duduk ikut saf. 4) Ceramah agama bulanan. Menghayati tatasusila Islam ketika dalam surau.Doa masuk tandas Doa keluar tandas Doa melihat muka di cermin Doa memakai pakaian Doa makan dan selepas makan Doa keluar rumah Doa menaiki kenderaan Doa memulakan pembelajaran Doa balik rumah Doa hendak tidur. 3) Tunjukcara ibadat seperti panduan solat jenazah. Bersalaman selepas solat dengan memegang erat dan bertentangan mata. Penugi saf hadapan. minggu. 2) Diskusi agama / bulanan / muzakarah 4. 3. Dilaksanakan secara bulanan. azan . tajuk tertentu. 3. . Usrah mingguan petang jumaat atau petang khamis.

Sentiasa ´follow up´ penyumbang agar hubungan tidak putus. 3.3 WAKAF. Penyedian cenderamata dan sijil sebagai menghargai sumbangan penaja . Kitab-kitab suci Al-Quran. Kitab-kitab suci AlQuran. 3. Mencari dana dan sumbangan untuk pembangunan surau. 2. Mendapatkan tajaan dan sumbangan untuk aktiviti-aktiviti surau MINGGUAN 3. Papan Putih BULANAN TAHUNAN 1.DERMA DAN TAJAAN HARIAN 1. Kitab-kitab agama. Mengurus aset wakaf dan barang amanah yang berada di surau. 2.8. Membuat panjang bagi kertas kerja mendapatkan bagi sumbangan mendapatkan sumbangan. Mengurus aset wakaf dan barang amanah yang berada di surau. Membuat i semua aset perancangan wakaf jangka masa pendek dan 2. Papan Putih . Kitab-kitab agama. 1. Mengemaskin 1. Penyediaan laporan tahunan 3.

Menyediakan surau. Gotong 1. . kawasan kepada pihak kebersihan dan Tangga sekolah. Mengadakan 1. Membuat bertugas untuk royong kempen perancangan menentukan secara kebersihan dan tahunan untuk kebersihan mingguan keceriaan secara memastikan surau. Memastikan keadaan keceriaan dan bersih dan keindahan surau ceria. serambi surau. laporan an Tempat wuduk. Penentuan giliran 1. memastikan gotog royong dan keceriaan kebersihan kerjasama erat / surau. Beranda / dan keceriaan permuafakatan. Memastikan dokumentasi 2. Memastikan Bilik air. 2.4 KEBERSIHAN DAN KECERIAAN HARIAN MINGGUAN BULANAN TAHUNAN 1. 2.bahagian dalam dan luar. dalaman dan keceriaan yang persekitaran luaran serta berterusan.8. persekitaran dalam 2. bagi bulanan melalui kebersihan dan Dalam surau. surau. .

masyarakat sekitar. 1. Memastikan semua peralatan berfungsi dengan baik dan selamat digunakan. 2. 2. pengiktirafan dan sebagainya. Mengadakan 2. Mengadakan program belaian kasih terhadap golongan anakanak yatim dan miskin sempena hari kebesaran Islam seperti sumbangan derma idul fitri. Menggerakkan khidmat aktiviti kebajikan kumpulan / apabila team solat berlaku musibah jenazah dan seperti tahlil untuk pungutan memberi derma khidmat kematian dan kepada warga menziarahi sekoah dan pesakit.5 KEBAJIKAN DAN PERALATAN HARIAN MINGGUAN BULANAN TAHUNAN 1. Mengemaskini kan stok peralatan dan kedudukannya. 1. 1.8. Mengambil berat kebajikan ahli jemaah surau dari masa ke semasa dari segi kebajikan. ibadat qurban berkelompok dan sebagainya. Memastikan peralatan dalam keadaan baik dan berfungsi. 2. Mengutamakan kebajikan ahli dan keselamatan peralatan. .

Memaklumkan hendak solat segera kepada solat pengerusi surau / pihak Selepas solat sekolah 3. keselamatan dan disiplin 4.7 KESELAMATAN / DISIPLIN HARIAN 1. suci. memberi dan menjawab salam. 2. surau ketika 2. memberi senyuman dan lainlain. kemas dan bersopan. Mengadakan penilaian untuk menilai tahap keseluruhan dan disiplin surau sepanjang tahun. Memastikan melalui laporan budaya salam diamalkan seperti bertulis. Memastikan kehadiran ke surau MINGGUAN BULANAN 1. 1. Mengadakan perjumpaan mingguan 2. Mengadakan kempen peningkatan dan disiplin surau seperti : Bulan Disiplin Bulan Kebersihan Bulan Muhibbah Bulan Pengorbanan TAHUNAN 3. Memastikan tentang pakaian ke surau permasalahan bersih. .8.Mengadakan pelan tindakan ke arah peningkatan tahap keselamatan dan disiplin. Memastikan disiplin pelajar ketika: untuk meningkatkan Datang ke surau tahap Mengambil keselamatan wuduk dan disiplin di Berada dalam surau.

9.6.6. 9.2. Pihak swasta yang bertanggungjawab. yayasan dan sebagainya. 9.3 9.6.5 Sumbangan ikhlas daripada golongan berikut: 9.2 9. Mengadakan tabung surau. Pembelian barangan secara kelompok. 9.6 Penjualan takwim hijrah. 9.6. 9.4 Peruntukan khusus daripada PIBG secara tahunan bagi melaksanakan aktiviti surau dan keagamaan. Golongan korporat atau ahli perniagaan yang ada kaitan dengan sekolah.3. Lain-lain projek yang sesuai.5.5 9. .4.6. SUMBER KEWANGAN 9. Individu-individu yang cakna / prihatin.00 seorang.5.1 9. Golongan dermawan yang prihatin.6 Mengadakan projek-projek ekonomi yang dikendalikan oleh jawatankuasa surau seperti: 9.9.5. 9.3 Sumbangan serma / infak secara tahunan daripada staff atas kadar RM 5. 9.1.2 Sumbangan derma / infak secara tahunan daripada semua guru atas ketetapan sekolah.5. Penjualan buku-buku majalah agama dan poster. Memohon sumber-sumber kewangan daripada agensi seperti institusi zakat.6.4 9.1 Sumbangan derma / infak tahunan daripada setiap pelajar atas kadar budi bicara pihak sekolah.

Keberkesanan pengurusan dan penghayatan surau adalah bergantung kepada faktor-faktor berikut : i. Akaun ini dibentangkan kepada ahli Jawatankuasa surau sekolah. Penglibatan Warga Sekolah   Guru dan pelajar serta kakitangan sokongan yang berminat dan istiqamah dengan program surau. Kerajinan dan kesungguhan Berwibawa dan berwawasan Berpandangan jauh dan berkeyakinan Inovatif dan Kreatif Kemudahan Fizikal      Bangunan / Bilik surau yang khusus Mempunyai kemudahan yang mencukupi dan selesa Ruang dan edaran udara yang memuaskan Tempat berwuduk dan tandas yang sesuai Hiasan dalaman dan data maklumat yang baik iii. . Surau tersebut akan benar-benar hidup dan berfungsi apabila ianya diurus dan ditadbir dengan baik dan sistematik melalui suatu proses merancang.Semua kewangan yang diterima hendaklah dimasukkan dalam akaun ³Tabung Surau Sekola (TABUNG PEMBAGUNAN DAN AKTIVITI SURAU´ yang dipertanggungjawabkan kepada Bendahari. Surau adalah sebuah institusi yang digunakan untuk melaksanakan ibadat. Mempunyai sokongan padu dan pemuafakatan. aktivitiaktiviti keagamaan dan keilmuan serta kemasyarakatan. menyusun. mengawal dan memimpin organisasi surau ke arah mencapai matlamat yang ditetapkan. Kepimpinan Jawatankuasa Surau     ii.

v. Perancangan dan perlaksanaan aktiviti yang berhikmah dan mengambil kira keadaan semasa. Perancangan Yang Kemas Dan Sistematik   Mempunyai perancangan / aktiviti yang mantap sama ada secara harian. Kewangan Yang Stabil Mempunyai kewangan yang mencukupi untuk pengelolaan aktiviti dan penyediaan kemudahan serta peralatan. mingguan. iv. Sentiasa menghidupkan kerja sepasukan. . Penilaian dan Pembaikan Mengadakan penilaian dari masa ke semasa serta melaksanakan pengislahan (pembaikan ) segera sebagai tindak susul kepada kelemahan dan kepincangan. vi. tingkat pemikiran jemaah dan sebagainya. bulanan dan tahunan. kesesuaian waktu.

Pengerusi Naib Pengerusi Setiausaha : : : : Pengetua / Guru Besar Penolong Kanan ( Pentadbiran ) Penolong Kanan HEM Guru Kanan Pendidikan Islam / Setiausaha Bina Insan Ketua Panitia Pendidikan Islam Penolong Setiausaha Panitia Ahli Jawatankuasa : Guru Pendidikan Islam ( J/K Dakwah / Bina Insan ) Guru Pendidikan Islam ( J/K Ibadah / Imarah ) Guru ( J/K Wakaf.Peralatan dan Siaraya) Guru ( J/K Keselamatan / Disiplin ) PEMERIKSA Kira-Kira : Guru Kakitangan .Derma dan Tajaan ) Guru ( J/K Keceriaan / Kebersihan ) Guru ( J/K Kebajikan .PENUBUHAN JAWATANKUASA INDUK DAN CARTA ORGANISASI Pengerusi Timb.

CARTA ORGANISASI PENGERUSI Pengetua / Guru Besar TIMBALAN PENGERUSI Penolong Kanan (Pentadbiran ) NAIB PENGERUSI Penolong Kanan Hem SETIAUSAHA Guru Kanan Pendidikan Islam / SU Bina Insan / Ketua Panitia BENDAHARI Guru Pendidikan Islam J/K DAKWAH DAN BINA INSAN Guru Pendidikan Islam J/K WAKAF.DERMA DN TAJAAN Guru J/K KEBERSIHAN DAN KECERIAAN Guru JK KEBAJIKAN DAN PERALATAN Guru J/K IBADAH DAN IMARAH Guru Pendidikan Islam J/K KESELAMATAN DAN DISIPLIN Guru Warden .

2. perjumpaan dan taklimat.3 Membantu dan bekerjasama rapat dengan jawatankuasa kearah pengurusan surau yang efisien dan sistematik.2 Membantu pengerusi dalam melaksanakan tugas-tugasnya. 2.6 Membuat penilaian aktiviti untuk pelaporan.1 Menjalankan tugas-tugas pengerusi ketika ketiadaannya.4 Merancang aktiviti surau dan menyediakan jadual bertugas bersama AJK lain. PENGERUSI 3.BIDANG TUGAS JAWATAN TUGAS 2. 2. 3.2 Mempengerusi mesyuarat. .5 Melaksana aktiviti yang telah dirancang 2.1 Menjadi penggerak utama kepada kemajuan surau 2.

4.4 Menyediakan laporan dan dokumentasi 4. 4. Menerima arahan daripada pengerusi dari masa ke semasa.6.3 Merancang aktiviti surau dan menyediakan jadual bertugas bersama AJK lain.5 Membantu dan berhubung rapat bersama pengerusi dan AJK lain. Mencatat dan menyediakan minit mesyuarat 4.1 Membantu tugas-tugas setiausaha dan lainlain tugas yang disahkan oleh pengerusi dari masa ke semasa.1 Membuat panggilan mesyuarat dan surat mesyuarat.2. 4. PENOLONG SETIAUSAHA . SETIAUSAHA 1.TIMBALAN PENGERUSI & NAIB PENGERUSI 4.

-Mengurus hal-ehwal kewangan surau dan menyediakan laporan penyatanya. -Melaksanakan arahan dari pengerusi dari masa ke semasa. BENDAHARI -Merancang aktiviti dakwah dan bina insan -Melaksana aktiviti yang telah dirancang dan --menyediakan laporan perlaksanaan. AJK DAKWAH DAN BINA INSAN . -Memikirkan usaha-usaha untuk mengisi tabung surau bersama-sama AJK yang lain.

-Menyediakan catatan dan sinopsis bagi majlis ilmu di surau untuk penyebaran. -Melaksana aktiviti yang telah dirancang dan -menyediakan laporan perlaksanaannya. -Melaksanakan arahan dari pengerusi dari masa ke semasa. AJK PENERBITAN DAN MINI PERPUSTAKAAN . AJK IBADAH DAN IMARAH -Merancang aktiviti penerbitan untuk edaran dalaman sekolah -Melaksana aktiviti yang telah dirancang dan menyediakan laporan perlaksanaannya.-Merancang aktviti ibadah dan imarah. -Melaksanakan arahan dari pengerusi dari masa ke semasa. -Membantu penyebaran bahan-bahan risalah agama dari kementerian pelajaran dan jabatan pelajaran.

- . -Mengemas stok peralatan surau -Melaksanakan arahan pengerusi dari masa ke semasa. -Mengadakan khidmat kebajikan untuk ahli jemaah surau -Memastikan semua peralatan surau berfungsi dengan baik dan selamat digunakan.Memastikan kebersihan dan keceriaan surau sama ada dalaman dan luarannya. -Memastikan kebersihan tempat berwuduk dan tandas -Menyediakan jadual bertugas untuk memastikan kebersihan surau -Mengemaskinikan keceriaan surau supaya sentiasa kemas dan cantik. keselesaan dan pengiktirafan. AJK KEBERSIHAN DAN KECERIAAN -Mengurus kebajikan ahli jemaah surau dari segi keselamatan. -Menyediakan peralatan yang mencukupi . -Melaksanakan arahan pengerusi dari masa ke semasa.

-Menghidupkan budaya sahsiah Islam di surau -Melaksanakan arahan pengerusi dari masa ke semasa.AJK KEBAJIKAN DAN PERALATAN -Memastikan kawalan disiplin di surau ketika solat dan perlaksanaan aktiviti. AJK KESELAMATAN DAN DISIPLIN SEMUA WARDEN DAN RESIDEN WARDEN .

4 Semua jamaah hendaklah menjaga kebersihan dan keceriaan surau serta memastikan ianya sentiasa dalam keadaan yang memuaskan. y Bahan-bahan dan gambar lucah.1 1.2 Pengurusan surau ini adalah dikelolakan oleh sebuah jawatankuasa yang dilantik oleh pihak sekolah dengan bidang tugas yang telah ditetapkan. 1.5 Tidak dibenarkan membawa masuk ke dalam surau perkara berikut: y Senjata-senjata tajam dan merbahaya dan apa-apa bentuk yang seumpamanya. Tidak dibenarkan menampal bahan penerbitan. Sambutan hari-hari kebesaran Islam dan aktiviti-aktiviti pendidikan dan kemasyarakatan.8 Barang-barang makanan dan minuman. melaksanakan amali pendidikan Islam. Ia tidak boleh dibawa keluar dari surau kecuali dengan kebenaran daripada pengerusi atau jawatankuasa surau. Surau ini hendaklah digunakan sebagai tempat mengerjakan ibadat solat. siaraya serta pili paip ditutup semula setelah digunakan . Tidak dibenarkan menjadikan surau sebagai tempat melepak menyalin dan menukar pakaian atau sebagainya. y 1. kipas. Peraturan Am 1. Semua barang dan peralatan surau hendaklah dijaga dengan selamat.PERATURAN SURAU 1.3 1.6 1.7 1. Semua jemaah dikehendaki menjimatkan penggunaan letrik dan air serta memastikan suis-suis lampu. poster atau risalah tanpa mendapat keizinan dari pengerusi atau jawatankuasa Musala. majalah-majalah hiburan dan penerbitan-penerbitan berunsur politik serta risalah-risalah ajaran sesat. 1.

berdoa. bertahmid.10 2.7 2.5 2. Memperbanyakkan zikrullah ketika berada di dalam surau sama ada dengan membaca Al-Quran. bersih.2. Duduk dalam keadaan khusyuk. bertasbih.11 2. dan bersalam sebelum meninggalkan surau.3 2. bergurau. . Peraturan Khas Tatasusila Di Surau 2.4 2. 2.8 Dilarang memakai baju µT´ yang µfancy¶ yang mengandungi gambar karton. Mengambil tempat duduk pada µsaf¶ bahagian hadapan (saf pertama) dan diikuti saf seterusnya. 2. Juga dilarang memakai seluar jean ke surau Masuk ke surau dengan mengambil wuduk terlebih dahulu Melangkah masuk dengan kaki kanan sambil berdoa dan member salam kepada jemaah yang lain.6 2.2 2. Dilarang melintas di hadapan orang yang sedang bersembahyang. Di luar waktu persekolahan ± memakai kain sarong dan baju melayu serta bersongkok (bagi lelaki) dan pakaian yang sesuai (bagi perempuan). Merapatkan µsaf¶ dan menghidupkan budaya salam dan berjabat tangan dengan jemaah lain.1 Memakai pakaian yang suci. berselawat dan membaca Asmaul Husna dan sebagainya. iklan tertentu dan sebagainya. meninggikan suara dan sebagainya di dalam surau kerana boleh mengganggu orang yang sedang beribadat. kemas dan bersopan ketika ke surau (waktu persekolahan ± memakai pakaian seragam sekolah dengan bersongkok atau berketayap putih (bagi lelaki). 2.9 Menjauhkan diri dari berbuat bising sama ada berbual kosong.12 Menghormati azan dan iqamah serta menjawabnya dengan sempurna. tawadduk dan bersopan serta mengadap ke arah kiblat. Digalakkan berwirid.

SENARAI SEMAK PENGURUSAN DAN PENGHAYATAN SURAU BIL PERKARA TINDAKAN CATATAN ADA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Senarai Tugas Jawatan kuasa Surau Jawatankuasa Induk Surau Jawatankuasa Kecil Surau Senarai dan Bidang Tugas AJK Peraturan-Peraturan Surau Mesyuarat Surau sekurang-kurangnya 2x setahun Visi dan Moto Surau Perancangan aktiviti surau Buku laporan aktiviti Buku jadual kedatangan ke surau Buku Stok Peralatan Buku Rekod Surau Buku Catatan Pemantauan / Selawat Fail-Fail Pengurusan Surau TIADA .

Solat Hajat. ayat-ayat Al-Quran Tadarus Al-Quran Tazkirah / Taalim Kuliah Subuh / Majlis ilmu Kuliah Subuh Ceramah umum bulanan Diskusi agama Usrah Kelas Al-Quran. Taranum Program Penghayatan Hari Jumaat. Tajwid. doa.A. Bacaan Yasin dan Tahlil Latihan Amali Pendidikan Islam Sambutan Hari Kebesaran Islam : Maal Hijrah Maulidur Rasul Isra¶ Mikraj Nisfu Syaaban Ihya¶ Ramadhan Idul Fitri 16 17 18 Majlis Khatam Al-Quran Nadwah Kepimpinan Islam Khemah Ibadat PERKARA ADA TIADA CATATAN . PENGURUSAN SURAU TINDAKAN BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Solat Berjemaah Wirid selepas solat Galakan mengerjakan Sunat Rawatib Hafazan zikir.

PENGURUSAN KEBERSIHAN DAN KECERIAAN TINDAKAN BIL 1 PERKARA Penjagaan kawasan dalaman surau : Tempat Imam Ruang Makmum Tingkap. Papan tanda tunjuk Kiblat. verandah. Doa dan pelbagai hiasan dalaman. tangga. Dinding dan Syiling 2 3 4 5 6 7 8 Penjagaan kawasan tepi. kata-kata hikmat.B. papan maklumat Jadual gotong royong ADA TIADA CATATAN . PENGURUSAN AKTIVITI PENGHAYATAN SURAU TINDAKAN BIL 19 20 21 22 23 24 25 Qiamullail Forum Perdana Korban Berkelompok Solat Sunat Tarawih Majlis Berbuka Puasa Majlis Restu Untuk Calon-Calon Peperiksaan Lain-lain Aktiviti Agama PERKARA ADA TIADA CATATAN C. anjung Penjagaan tempat berwuduk dan bilik air Penjagaan peralatan surau Penjagaan kawasan persekitaran Penyediaan ayat-ayat Al-Quran.

Paip air mencukupi Tandas lelaki Perempuan Mini Perpustakaan Terompah / selipar Jadual Amali Solat Jadual Bertugas Imam dan Bilal Over Head Projektor Tempat mengajar bagi guru / pengkuliahan Kain Sembahyang lelaki / perempuan Air Mineral Takwim Peti Cadangan PERKARA ADA TIADA CATATAN . PENGURUSAN PERALATAN TINDAKAN BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Alat Siaraya Sejadah.D. Karpet surau Tirai Pemisah Almari. rak Al-Quran dan buku Langsir White Board Papan Kenyataan Jam Dinding / Jam Solat Waktu Carta Organisasi Tempat Mengambil Wuduk.

A Darul Naim 1 bhg 2/1/2000 5 jilid 2/1/2000 KUANTITI TARIKH MASUK CATATAN . SENARAI STOK BUKU PENGARANG BIL JUDUL / TAJUK Fikh dan Perundangan 1 2 Islam Amalan Hikmat dan Rahsia Dari Al-Quran DAN PENERBIT Dr Wahbah Al Zuhaili DBP Ust Kurdi Ismail Hj Z.E.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful