ISI KANDUNGAN BAHAGIAN SATU (SINOPSIS) 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

PENGENALAN KONSEP SURAU OBJEKTIF PENGURUSAN DAN PENGHAYATAN SURAU RASIONAL PENGURUSAN DAN PENGHAYATAN SURAU KUMPULAN SASARAN AKTIVITI SURAU DAN HIASAN SUMBER KEWANGAN SURAU . . .. . ..

BAHAGIAN DUA (PENGURUSAN) 1. CARTA ORGANISASI 2. BIDANG TUGAS 3. PERATURAN SURAU BAHAGIAN TIGA ( 1. SENARAI SEMAK PENGURUSAN DAN PENGHAYATAN SURAU 2. SENARAI SEMAK PENGURUSAN KEBERSIHAN DAN KECIARAAN 3. PENGURUSAN PERALATAN 4. .. .. .

.. .

SURAU HAMDANIAH SEKOLAH TUANKU ABDUL RAHMAN,(STAR) IPOH,PERAK
VISI MENJADIKAN SEKOLAH TUANKU ABDUL RAHMAN ´SHOWCASE´ KECEMERLANGAN DALAM BIDANG PEMBANGUNAN BINA INSAN MENJELANG 2015 MISI 1. MEWUJUDKAN MODAL INSAN YANG BERILMU DAN BERTAQWA 2. MENJADIKAN PELAJAR STAR SEBAGAI PEMIMPIM YANG MEMPUNYAI WAWASAN ,INTERGRITI DAN SAHSIAH YANG TINGGI. 3. MEMBUDAYAKAN WARGA SEKOLAH DENGAN SIFAT-SIFAT YANG TERPUJI MENGIKUT ACUAN FALSAFAH PENDIDIKAN NEGARA. TEMA ´KEBAHAGIAAN DUNIA DAN AKHIRAT´

STRATEGI 1. MENUBUHKAN JAWATANKUASA SURAU YANG KOMITMEN DAN BERTANGGUNGJAWAB. 2. MEWUJUDKAN ´BUKU HIJAU´SEBAGAI PANDUAN KEPADA AJK BERTINDAK 3. MEWUJUDKAN HUBUNGAN YANG INTIM DENGAN PIHAK LUAR. 4. MENJADIKAN SURAU HAMDANIAH SEBAGAI ´ONE STOP CENTER´KEPADA PELAJAR STAR. 5. MERAPATKAN JURANG KOMUNIKASI DAN SOSIAL MELALUI PROGRAMPROGRAM BERKEMBAR SURAU DI ANTARA SEKOLAH,PIBG DAN STAROBA. 6. MELANCARKAN PROJEK ´GOLDEN BACTH´ UNTUK PEWARIS PEMIMPIN MASA HADAPAN.

BAB 1

KONSEP PENGURUSAN DAN PENGHAYATAN SURAU SEKOLAH

y

PENGENALAN

y

KONSEP SURAU

y

OBJEKTIF PENGURUSAN DAN PENGHAYATAN SURAU

y

RASIONAL PENGURUSAN DAN PENGHAYATAN SURAU

y

KUMPULAN SASARAN

y

AKTIVITI SURAU DAN HIASAN

y

SUMBER KEWANGAN SURAU

Pengurusan musalla yang sistematik dan berkualiti dengan pelbagai program yang telah diatur dan dilaksanakan akan dapat melahirkan pelajar yang memahami dan menghayati Islam secara syumul dalam kehidupan mereka. . tazkirah dan lain-lain. 3.3 Tempat melaksanakan ³Tazkiyyah Ruhiyyah´-pembersihan jiwa melalui tilawah Al-Quran. 3. Pembinaannya bukan sekadar sebagai tempat untuk melaksanakan ibadat solat samaada secara individu atau berjamaah tetapi ia berfungsi sebagai pusat kegiatan Pendidikan Islam di sekolah. 2.1 Tempat mengerjakan solat fardhu dan solat sunat samaada secara berjamaah atau individu. 2. KONSEP SURAU SEKOLAH 2.1. 3.2 Melaksanakan pengurusan surau dengan efisien dan sistematik.1 Menghidupkan surau dengan pelbagai aktiviti keagamaan yang menarik dan berkesan. cara mengerjakan solat dan sebagainya. OBJEKTIF MENGIMARAHKAN SURAU 3. PENGENALAN Surau sekolah adalah merupakan suatu lambang syiar Islam di sekolah. 2.2 Tempat melaksanakan amali Pendidikan Islam seperti cara berwuduk.3 Memupuk minat dan tabiat pelajar supaya rajin berada di surau dan memanfaatkan masa sebaik-baiknya. zikrullah.

5. 5.1 Musalla adalah syiar dan imej Islam di sekolah yang perludiberi perhatian serius dan tindakan positif.5 Membantu pelajar menyelesaikan permasalah keagamaan dan isu-isu semasa. 4.5 Penglibatan warga sekolah terhadap aktiviti surau tidak menyeluruh dan menyeluruh dan menjurus kea rah pemuafakatan.2 Surau menggunakan bilikk darjah (kelas). 3. 4.1 Surau bangunan sendiri (berasingan). KATEGORI SURAU 5. 3. 4. 4.4 Melatih pelajar dengan kepimpinan dan sahsiah Islamiah yang unggul.3.2 Kurangnya aktiviti keagamaan yang menarik dan berkesan. .6 Mewujudkan surau mithali yang menekankan kepada budaya ilmu dan pembinaan insan. dan ia kelihatan lesu dan tidak bermaya.4 Terdapat surau yang tidak diurus dengan efisyen dan sistematik . 4. RASIONAL 4.3 Pelajar-pelajar kurang berminat dan tidak suka berada di surau malah mereka tidak memanfaatkan setiap detik masa ketika berada di surau.

STRATEGI 7. mingguan. bulanan dan tahunan.5 Menyediakan jadual tugasan. KUMPULAN SASARAN 6.3 Menggubal peraturan surau.6 Menyediakan laporan / dokumentasi mengenai pengurusan dan pelaksanaan aktiviti surau. 6. 6.1 Pelajar muslim di sekolah.2 Pentadbir dan guru-guru muslim.4 Menyediakan senarai semak pengurusan surau.2 Merancang dan melaksanakan aktiviti surau harian. 7. 7. 7. 6.3 Kakitangan sokongan muslim. .4 Persatuan ibu bapa dan guru-guru. 7.6. 7.1 Membentuk jawatankuasa pengurusan surau. 6.5 Masyarakat setempat. 7.

AKTIVITI SURAU Terdapat 6 aktiviti utama yang boleh dilaksanakan di surau. 8. mingguan. bulanan atau tahunan oleh pihak jawatankuasa pengelola surau sekolah setelah dimaklumkan kepada pengerusi jawatankuasa induk surau.4 Aktiviti Kebersihan dan Kecerian. Aktiviti-aktiviti tersebut adalah seperti berikut: 8. Kesemua aktiviti tersebut boleh dilaksanakan sama ada secara harian. 8.3 Aktiviti Penerbitan dan Mini Perpustakaan.6 Aktiviti Keselamatan dan Disiplin. 8. 8.1 Aktiviti Dakwah dan Ibadat.2 Aktiviti Tarbiyah dan Nadwah. .8. 8.5 Aktiviti Kebajikan dan Peralatan.

Sambutan Hari Kebesaran Islam: Maal Hijrah Maulidur .1 IBADAH DAN IMARAH HARIAN 1. Wirid selepas zikir ma¶thurat sughra / kubra. MINGGUAN 1. Galakan mengerjakan solat sunat rawatib (yang 3. Tadarus alQuran berkelompok khatam 30 juzuk al-Quran di mana setiap kelompok mempunyai 30 orang pelajar. Solat Dhuha 2. 2. Tadarus Al-Quran untuk hafazan surah-surah berikut: Surah Al-Kahfi Surah Al-Waqiah Surah Al-Mulk Surah Ar-Rahman Surah As-Sajadah Surah Al-Insan Surah Ad-Dukhan 2. Solat Tasbih 3. 3.8. Solat Taubat 4. Aktiviti khusus malam jumaat Solat Hajat Bacaan Yasin Tahlil BULANAN 1. Solat berjamaah setiap waktu. TAHUNAN 1. Program Ihya Ramadhan ± Solat Tarawikh dan Tadarrus alQuran 2. Selawat ke atas Nabi saw.

5. Ceramah agama sempena sambutan harihari kebesaran Islam. 2. Forum Perdana 3. Tazkirah satu hadis setiap hari selepas solat asar.2 DAKWAH DAN AKTIVITI HARIAN 1. 4. Kuliah maghrib mingguanantara maghrib hingga isya¶. Nadwah kepimpinan pelajar. Selawat ke atas Nabi saw. Khemah ibadat . Membiasakan diri dengan doa-doa seharian seperti: Doa bangkit dari tidur. 2.jangka masa 5 minit. Zikir Asmaul Husna 8.muakkad) Rasul Israk Mikraj Nisfu Syaaban Nuzul alQuran 4. MINGGUAN 1. Kuliah subuh mingguanpagi BULANAN 1) Program Qiamullai l: Solat Hajat Solat Tasbih Solat Taubat Zikir Munajat TAHUNAN 1. 2. Program menjelang peperiksaan: Solat Hajat setiap malam peperiksaan dan hafalan zikir atau doa-doa berkaitan dengan persiapan menghadapi peperiksaan. 4.

6. latihan menjadi imam. 5. Duduk ikut saf. Banyak berzikir. Bersalaman selepas solat dengan memegang erat dan bertentangan mata. . memimpin tahlil. minggu. Penugi saf hadapan. azan . 5. Menghayati tatasusila Islam ketika dalam surau. Puasa sunat bulanan isnin dan mengikut khamis. 3. Usrah mingguan petang jumaat atau petang khamis. 3. Memakai pakaian bersopan ketika ke surau.Doa masuk tandas Doa keluar tandas Doa melihat muka di cermin Doa memakai pakaian Doa makan dan selepas makan Doa keluar rumah Doa menaiki kenderaan Doa memulakan pembelajaran Doa balik rumah Doa hendak tidur. tajuk tertentu. 2) Diskusi agama / bulanan / muzakarah 4. Budaya senyum dan suka menolong serta membantu sahabat dan guru. 4. 3) Tunjukcara ibadat seperti panduan solat jenazah. Dilaksanakan secara bulanan. 4) Ceramah agama bulanan. Program restu peperiksaan. iqamat dan lain-lain.

8. Kitab-kitab agama.3 WAKAF. Membuat panjang bagi kertas kerja mendapatkan bagi sumbangan mendapatkan sumbangan. Sentiasa ´follow up´ penyumbang agar hubungan tidak putus. Mengemaskin 1. 3. Papan Putih BULANAN TAHUNAN 1. Penyediaan laporan tahunan 3. Penyedian cenderamata dan sijil sebagai menghargai sumbangan penaja . Mendapatkan tajaan dan sumbangan untuk aktiviti-aktiviti surau MINGGUAN 3. Mencari dana dan sumbangan untuk pembangunan surau. 2.DERMA DAN TAJAAN HARIAN 1. Kitab-kitab suci Al-Quran. 2. 3. 1. Mengurus aset wakaf dan barang amanah yang berada di surau. Papan Putih . Kitab-kitab agama. Kitab-kitab suci AlQuran. Mengurus aset wakaf dan barang amanah yang berada di surau. Membuat i semua aset perancangan wakaf jangka masa pendek dan 2.

dalaman dan keceriaan yang persekitaran luaran serta berterusan. Memastikan keadaan keceriaan dan bersih dan keindahan surau ceria.4 KEBERSIHAN DAN KECERIAAN HARIAN MINGGUAN BULANAN TAHUNAN 1. Memastikan Bilik air. 2. Penentuan giliran 1. 2. persekitaran dalam 2. laporan an Tempat wuduk. surau.bahagian dalam dan luar. Membuat bertugas untuk royong kempen perancangan menentukan secara kebersihan dan tahunan untuk kebersihan mingguan keceriaan secara memastikan surau. Gotong 1. Mengadakan 1. . . kawasan kepada pihak kebersihan dan Tangga sekolah. memastikan gotog royong dan keceriaan kebersihan kerjasama erat / surau. Memastikan dokumentasi 2. serambi surau. Beranda / dan keceriaan permuafakatan. bagi bulanan melalui kebersihan dan Dalam surau.8. Menyediakan surau.

2. Mengadakan 2.8. 1. masyarakat sekitar. 1. . pengiktirafan dan sebagainya. Mengambil berat kebajikan ahli jemaah surau dari masa ke semasa dari segi kebajikan. Mengadakan program belaian kasih terhadap golongan anakanak yatim dan miskin sempena hari kebesaran Islam seperti sumbangan derma idul fitri. Mengemaskini kan stok peralatan dan kedudukannya. Menggerakkan khidmat aktiviti kebajikan kumpulan / apabila team solat berlaku musibah jenazah dan seperti tahlil untuk pungutan memberi derma khidmat kematian dan kepada warga menziarahi sekoah dan pesakit. 2.5 KEBAJIKAN DAN PERALATAN HARIAN MINGGUAN BULANAN TAHUNAN 1. Memastikan peralatan dalam keadaan baik dan berfungsi. ibadat qurban berkelompok dan sebagainya. 1. 2. Memastikan semua peralatan berfungsi dengan baik dan selamat digunakan. Mengutamakan kebajikan ahli dan keselamatan peralatan.

Memaklumkan hendak solat segera kepada solat pengerusi surau / pihak Selepas solat sekolah 3. Mengadakan penilaian untuk menilai tahap keseluruhan dan disiplin surau sepanjang tahun. memberi dan menjawab salam. keselamatan dan disiplin 4. . 1. surau ketika 2. Mengadakan perjumpaan mingguan 2.7 KESELAMATAN / DISIPLIN HARIAN 1. Memastikan kehadiran ke surau MINGGUAN BULANAN 1. Mengadakan kempen peningkatan dan disiplin surau seperti : Bulan Disiplin Bulan Kebersihan Bulan Muhibbah Bulan Pengorbanan TAHUNAN 3. Memastikan tentang pakaian ke surau permasalahan bersih. 2.Mengadakan pelan tindakan ke arah peningkatan tahap keselamatan dan disiplin. kemas dan bersopan. suci.8. memberi senyuman dan lainlain. Memastikan disiplin pelajar ketika: untuk meningkatkan Datang ke surau tahap Mengambil keselamatan wuduk dan disiplin di Berada dalam surau. Memastikan melalui laporan budaya salam diamalkan seperti bertulis.

Mengadakan tabung surau.5. 9. Pihak swasta yang bertanggungjawab. SUMBER KEWANGAN 9.5 9. 9.2 9. 9.6. Golongan korporat atau ahli perniagaan yang ada kaitan dengan sekolah.4.9. Golongan dermawan yang prihatin. yayasan dan sebagainya.6 Penjualan takwim hijrah.4 Peruntukan khusus daripada PIBG secara tahunan bagi melaksanakan aktiviti surau dan keagamaan. 9. Individu-individu yang cakna / prihatin. 9.00 seorang.6.4 9.5.6 Mengadakan projek-projek ekonomi yang dikendalikan oleh jawatankuasa surau seperti: 9. 9.1 9. Penjualan buku-buku majalah agama dan poster.6.2 Sumbangan derma / infak secara tahunan daripada semua guru atas ketetapan sekolah.3 Sumbangan serma / infak secara tahunan daripada staff atas kadar RM 5. .3.1 Sumbangan derma / infak tahunan daripada setiap pelajar atas kadar budi bicara pihak sekolah.5. Memohon sumber-sumber kewangan daripada agensi seperti institusi zakat.6.1.5 Sumbangan ikhlas daripada golongan berikut: 9.3 9.6.5.6. 9. Lain-lain projek yang sesuai. 9. Pembelian barangan secara kelompok.2.

mengawal dan memimpin organisasi surau ke arah mencapai matlamat yang ditetapkan. . Keberkesanan pengurusan dan penghayatan surau adalah bergantung kepada faktor-faktor berikut : i. Surau adalah sebuah institusi yang digunakan untuk melaksanakan ibadat. aktivitiaktiviti keagamaan dan keilmuan serta kemasyarakatan. Surau tersebut akan benar-benar hidup dan berfungsi apabila ianya diurus dan ditadbir dengan baik dan sistematik melalui suatu proses merancang. Kepimpinan Jawatankuasa Surau     ii. Kerajinan dan kesungguhan Berwibawa dan berwawasan Berpandangan jauh dan berkeyakinan Inovatif dan Kreatif Kemudahan Fizikal      Bangunan / Bilik surau yang khusus Mempunyai kemudahan yang mencukupi dan selesa Ruang dan edaran udara yang memuaskan Tempat berwuduk dan tandas yang sesuai Hiasan dalaman dan data maklumat yang baik iii. Akaun ini dibentangkan kepada ahli Jawatankuasa surau sekolah. menyusun. Mempunyai sokongan padu dan pemuafakatan.Semua kewangan yang diterima hendaklah dimasukkan dalam akaun ³Tabung Surau Sekola (TABUNG PEMBAGUNAN DAN AKTIVITI SURAU´ yang dipertanggungjawabkan kepada Bendahari. Penglibatan Warga Sekolah   Guru dan pelajar serta kakitangan sokongan yang berminat dan istiqamah dengan program surau.

. bulanan dan tahunan. tingkat pemikiran jemaah dan sebagainya. Perancangan dan perlaksanaan aktiviti yang berhikmah dan mengambil kira keadaan semasa. Sentiasa menghidupkan kerja sepasukan. vi. Kewangan Yang Stabil Mempunyai kewangan yang mencukupi untuk pengelolaan aktiviti dan penyediaan kemudahan serta peralatan. mingguan. kesesuaian waktu. iv. v. Perancangan Yang Kemas Dan Sistematik   Mempunyai perancangan / aktiviti yang mantap sama ada secara harian. Penilaian dan Pembaikan Mengadakan penilaian dari masa ke semasa serta melaksanakan pengislahan (pembaikan ) segera sebagai tindak susul kepada kelemahan dan kepincangan.

Derma dan Tajaan ) Guru ( J/K Keceriaan / Kebersihan ) Guru ( J/K Kebajikan .Peralatan dan Siaraya) Guru ( J/K Keselamatan / Disiplin ) PEMERIKSA Kira-Kira : Guru Kakitangan .PENUBUHAN JAWATANKUASA INDUK DAN CARTA ORGANISASI Pengerusi Timb. Pengerusi Naib Pengerusi Setiausaha : : : : Pengetua / Guru Besar Penolong Kanan ( Pentadbiran ) Penolong Kanan HEM Guru Kanan Pendidikan Islam / Setiausaha Bina Insan Ketua Panitia Pendidikan Islam Penolong Setiausaha Panitia Ahli Jawatankuasa : Guru Pendidikan Islam ( J/K Dakwah / Bina Insan ) Guru Pendidikan Islam ( J/K Ibadah / Imarah ) Guru ( J/K Wakaf.

CARTA ORGANISASI PENGERUSI Pengetua / Guru Besar TIMBALAN PENGERUSI Penolong Kanan (Pentadbiran ) NAIB PENGERUSI Penolong Kanan Hem SETIAUSAHA Guru Kanan Pendidikan Islam / SU Bina Insan / Ketua Panitia BENDAHARI Guru Pendidikan Islam J/K DAKWAH DAN BINA INSAN Guru Pendidikan Islam J/K WAKAF.DERMA DN TAJAAN Guru J/K KEBERSIHAN DAN KECERIAAN Guru JK KEBAJIKAN DAN PERALATAN Guru J/K IBADAH DAN IMARAH Guru Pendidikan Islam J/K KESELAMATAN DAN DISIPLIN Guru Warden .

4 Merancang aktiviti surau dan menyediakan jadual bertugas bersama AJK lain.6 Membuat penilaian aktiviti untuk pelaporan. 2.5 Melaksana aktiviti yang telah dirancang 2.BIDANG TUGAS JAWATAN TUGAS 2. 2. perjumpaan dan taklimat.3 Membantu dan bekerjasama rapat dengan jawatankuasa kearah pengurusan surau yang efisien dan sistematik. . 3.2 Mempengerusi mesyuarat.1 Menjadi penggerak utama kepada kemajuan surau 2.1 Menjalankan tugas-tugas pengerusi ketika ketiadaannya. 2. PENGERUSI 3.2 Membantu pengerusi dalam melaksanakan tugas-tugasnya.

SETIAUSAHA 1.TIMBALAN PENGERUSI & NAIB PENGERUSI 4.5 Membantu dan berhubung rapat bersama pengerusi dan AJK lain.1 Membantu tugas-tugas setiausaha dan lainlain tugas yang disahkan oleh pengerusi dari masa ke semasa.2.6.4 Menyediakan laporan dan dokumentasi 4. 4. PENOLONG SETIAUSAHA .3 Merancang aktiviti surau dan menyediakan jadual bertugas bersama AJK lain.1 Membuat panggilan mesyuarat dan surat mesyuarat. Menerima arahan daripada pengerusi dari masa ke semasa. Mencatat dan menyediakan minit mesyuarat 4. 4. 4.

-Memikirkan usaha-usaha untuk mengisi tabung surau bersama-sama AJK yang lain. BENDAHARI -Merancang aktiviti dakwah dan bina insan -Melaksana aktiviti yang telah dirancang dan --menyediakan laporan perlaksanaan. -Melaksanakan arahan dari pengerusi dari masa ke semasa.-Mengurus hal-ehwal kewangan surau dan menyediakan laporan penyatanya. AJK DAKWAH DAN BINA INSAN .

-Menyediakan catatan dan sinopsis bagi majlis ilmu di surau untuk penyebaran. AJK PENERBITAN DAN MINI PERPUSTAKAAN .-Merancang aktviti ibadah dan imarah. -Melaksanakan arahan dari pengerusi dari masa ke semasa. -Membantu penyebaran bahan-bahan risalah agama dari kementerian pelajaran dan jabatan pelajaran. -Melaksana aktiviti yang telah dirancang dan -menyediakan laporan perlaksanaannya. AJK IBADAH DAN IMARAH -Merancang aktiviti penerbitan untuk edaran dalaman sekolah -Melaksana aktiviti yang telah dirancang dan menyediakan laporan perlaksanaannya. -Melaksanakan arahan dari pengerusi dari masa ke semasa.

-Menyediakan peralatan yang mencukupi . -Melaksanakan arahan pengerusi dari masa ke semasa. keselesaan dan pengiktirafan.- . -Mengadakan khidmat kebajikan untuk ahli jemaah surau -Memastikan semua peralatan surau berfungsi dengan baik dan selamat digunakan. AJK KEBERSIHAN DAN KECERIAAN -Mengurus kebajikan ahli jemaah surau dari segi keselamatan. -Memastikan kebersihan tempat berwuduk dan tandas -Menyediakan jadual bertugas untuk memastikan kebersihan surau -Mengemaskinikan keceriaan surau supaya sentiasa kemas dan cantik. -Mengemas stok peralatan surau -Melaksanakan arahan pengerusi dari masa ke semasa.Memastikan kebersihan dan keceriaan surau sama ada dalaman dan luarannya.

AJK KESELAMATAN DAN DISIPLIN SEMUA WARDEN DAN RESIDEN WARDEN . -Menghidupkan budaya sahsiah Islam di surau -Melaksanakan arahan pengerusi dari masa ke semasa.AJK KEBAJIKAN DAN PERALATAN -Memastikan kawalan disiplin di surau ketika solat dan perlaksanaan aktiviti.

Peraturan Am 1. 1. Ia tidak boleh dibawa keluar dari surau kecuali dengan kebenaran daripada pengerusi atau jawatankuasa surau. poster atau risalah tanpa mendapat keizinan dari pengerusi atau jawatankuasa Musala. melaksanakan amali pendidikan Islam.3 1.PERATURAN SURAU 1.5 Tidak dibenarkan membawa masuk ke dalam surau perkara berikut: y Senjata-senjata tajam dan merbahaya dan apa-apa bentuk yang seumpamanya. y 1.7 1.4 Semua jamaah hendaklah menjaga kebersihan dan keceriaan surau serta memastikan ianya sentiasa dalam keadaan yang memuaskan. kipas. Semua barang dan peralatan surau hendaklah dijaga dengan selamat. siaraya serta pili paip ditutup semula setelah digunakan . y Bahan-bahan dan gambar lucah. majalah-majalah hiburan dan penerbitan-penerbitan berunsur politik serta risalah-risalah ajaran sesat. Sambutan hari-hari kebesaran Islam dan aktiviti-aktiviti pendidikan dan kemasyarakatan.2 Pengurusan surau ini adalah dikelolakan oleh sebuah jawatankuasa yang dilantik oleh pihak sekolah dengan bidang tugas yang telah ditetapkan. Semua jemaah dikehendaki menjimatkan penggunaan letrik dan air serta memastikan suis-suis lampu. Tidak dibenarkan menjadikan surau sebagai tempat melepak menyalin dan menukar pakaian atau sebagainya.6 1. Tidak dibenarkan menampal bahan penerbitan. 1.8 Barang-barang makanan dan minuman. Surau ini hendaklah digunakan sebagai tempat mengerjakan ibadat solat.1 1.

2. 2.4 2. dan bersalam sebelum meninggalkan surau.1 Memakai pakaian yang suci. meninggikan suara dan sebagainya di dalam surau kerana boleh mengganggu orang yang sedang beribadat. berdoa.9 Menjauhkan diri dari berbuat bising sama ada berbual kosong. Di luar waktu persekolahan ± memakai kain sarong dan baju melayu serta bersongkok (bagi lelaki) dan pakaian yang sesuai (bagi perempuan). bersih.12 Menghormati azan dan iqamah serta menjawabnya dengan sempurna. berselawat dan membaca Asmaul Husna dan sebagainya. Dilarang melintas di hadapan orang yang sedang bersembahyang. Duduk dalam keadaan khusyuk.3 2.6 2. Digalakkan berwirid. bergurau. iklan tertentu dan sebagainya. Mengambil tempat duduk pada µsaf¶ bahagian hadapan (saf pertama) dan diikuti saf seterusnya. Juga dilarang memakai seluar jean ke surau Masuk ke surau dengan mengambil wuduk terlebih dahulu Melangkah masuk dengan kaki kanan sambil berdoa dan member salam kepada jemaah yang lain.2.7 2. Merapatkan µsaf¶ dan menghidupkan budaya salam dan berjabat tangan dengan jemaah lain.5 2. 2.11 2. Memperbanyakkan zikrullah ketika berada di dalam surau sama ada dengan membaca Al-Quran.2 2. Peraturan Khas Tatasusila Di Surau 2.10 2. bertasbih. .8 Dilarang memakai baju µT´ yang µfancy¶ yang mengandungi gambar karton. kemas dan bersopan ketika ke surau (waktu persekolahan ± memakai pakaian seragam sekolah dengan bersongkok atau berketayap putih (bagi lelaki). bertahmid. tawadduk dan bersopan serta mengadap ke arah kiblat.

SENARAI SEMAK PENGURUSAN DAN PENGHAYATAN SURAU BIL PERKARA TINDAKAN CATATAN ADA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Senarai Tugas Jawatan kuasa Surau Jawatankuasa Induk Surau Jawatankuasa Kecil Surau Senarai dan Bidang Tugas AJK Peraturan-Peraturan Surau Mesyuarat Surau sekurang-kurangnya 2x setahun Visi dan Moto Surau Perancangan aktiviti surau Buku laporan aktiviti Buku jadual kedatangan ke surau Buku Stok Peralatan Buku Rekod Surau Buku Catatan Pemantauan / Selawat Fail-Fail Pengurusan Surau TIADA .

Taranum Program Penghayatan Hari Jumaat. ayat-ayat Al-Quran Tadarus Al-Quran Tazkirah / Taalim Kuliah Subuh / Majlis ilmu Kuliah Subuh Ceramah umum bulanan Diskusi agama Usrah Kelas Al-Quran.A. Bacaan Yasin dan Tahlil Latihan Amali Pendidikan Islam Sambutan Hari Kebesaran Islam : Maal Hijrah Maulidur Rasul Isra¶ Mikraj Nisfu Syaaban Ihya¶ Ramadhan Idul Fitri 16 17 18 Majlis Khatam Al-Quran Nadwah Kepimpinan Islam Khemah Ibadat PERKARA ADA TIADA CATATAN . Tajwid. Solat Hajat. doa. PENGURUSAN SURAU TINDAKAN BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Solat Berjemaah Wirid selepas solat Galakan mengerjakan Sunat Rawatib Hafazan zikir.

Doa dan pelbagai hiasan dalaman. PENGURUSAN AKTIVITI PENGHAYATAN SURAU TINDAKAN BIL 19 20 21 22 23 24 25 Qiamullail Forum Perdana Korban Berkelompok Solat Sunat Tarawih Majlis Berbuka Puasa Majlis Restu Untuk Calon-Calon Peperiksaan Lain-lain Aktiviti Agama PERKARA ADA TIADA CATATAN C. anjung Penjagaan tempat berwuduk dan bilik air Penjagaan peralatan surau Penjagaan kawasan persekitaran Penyediaan ayat-ayat Al-Quran. papan maklumat Jadual gotong royong ADA TIADA CATATAN . Papan tanda tunjuk Kiblat. tangga. verandah.B. kata-kata hikmat. PENGURUSAN KEBERSIHAN DAN KECERIAAN TINDAKAN BIL 1 PERKARA Penjagaan kawasan dalaman surau : Tempat Imam Ruang Makmum Tingkap. Dinding dan Syiling 2 3 4 5 6 7 8 Penjagaan kawasan tepi.

rak Al-Quran dan buku Langsir White Board Papan Kenyataan Jam Dinding / Jam Solat Waktu Carta Organisasi Tempat Mengambil Wuduk. Karpet surau Tirai Pemisah Almari. PENGURUSAN PERALATAN TINDAKAN BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Alat Siaraya Sejadah. Paip air mencukupi Tandas lelaki Perempuan Mini Perpustakaan Terompah / selipar Jadual Amali Solat Jadual Bertugas Imam dan Bilal Over Head Projektor Tempat mengajar bagi guru / pengkuliahan Kain Sembahyang lelaki / perempuan Air Mineral Takwim Peti Cadangan PERKARA ADA TIADA CATATAN .D.

SENARAI STOK BUKU PENGARANG BIL JUDUL / TAJUK Fikh dan Perundangan 1 2 Islam Amalan Hikmat dan Rahsia Dari Al-Quran DAN PENERBIT Dr Wahbah Al Zuhaili DBP Ust Kurdi Ismail Hj Z.A Darul Naim 1 bhg 2/1/2000 5 jilid 2/1/2000 KUANTITI TARIKH MASUK CATATAN .E.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful