P. 1
SURAU HAMDANIAH

SURAU HAMDANIAH

4.0

|Views: 2,095|Likes:

More info:

Published by: Mohd Asril Hafiz Bin Che Hashim on Oct 28, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/01/2015

pdf

text

original

ISI KANDUNGAN BAHAGIAN SATU (SINOPSIS) 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

PENGENALAN KONSEP SURAU OBJEKTIF PENGURUSAN DAN PENGHAYATAN SURAU RASIONAL PENGURUSAN DAN PENGHAYATAN SURAU KUMPULAN SASARAN AKTIVITI SURAU DAN HIASAN SUMBER KEWANGAN SURAU . . .. . ..

BAHAGIAN DUA (PENGURUSAN) 1. CARTA ORGANISASI 2. BIDANG TUGAS 3. PERATURAN SURAU BAHAGIAN TIGA ( 1. SENARAI SEMAK PENGURUSAN DAN PENGHAYATAN SURAU 2. SENARAI SEMAK PENGURUSAN KEBERSIHAN DAN KECIARAAN 3. PENGURUSAN PERALATAN 4. .. .. .

.. .

SURAU HAMDANIAH SEKOLAH TUANKU ABDUL RAHMAN,(STAR) IPOH,PERAK
VISI MENJADIKAN SEKOLAH TUANKU ABDUL RAHMAN ´SHOWCASE´ KECEMERLANGAN DALAM BIDANG PEMBANGUNAN BINA INSAN MENJELANG 2015 MISI 1. MEWUJUDKAN MODAL INSAN YANG BERILMU DAN BERTAQWA 2. MENJADIKAN PELAJAR STAR SEBAGAI PEMIMPIM YANG MEMPUNYAI WAWASAN ,INTERGRITI DAN SAHSIAH YANG TINGGI. 3. MEMBUDAYAKAN WARGA SEKOLAH DENGAN SIFAT-SIFAT YANG TERPUJI MENGIKUT ACUAN FALSAFAH PENDIDIKAN NEGARA. TEMA ´KEBAHAGIAAN DUNIA DAN AKHIRAT´

STRATEGI 1. MENUBUHKAN JAWATANKUASA SURAU YANG KOMITMEN DAN BERTANGGUNGJAWAB. 2. MEWUJUDKAN ´BUKU HIJAU´SEBAGAI PANDUAN KEPADA AJK BERTINDAK 3. MEWUJUDKAN HUBUNGAN YANG INTIM DENGAN PIHAK LUAR. 4. MENJADIKAN SURAU HAMDANIAH SEBAGAI ´ONE STOP CENTER´KEPADA PELAJAR STAR. 5. MERAPATKAN JURANG KOMUNIKASI DAN SOSIAL MELALUI PROGRAMPROGRAM BERKEMBAR SURAU DI ANTARA SEKOLAH,PIBG DAN STAROBA. 6. MELANCARKAN PROJEK ´GOLDEN BACTH´ UNTUK PEWARIS PEMIMPIN MASA HADAPAN.

BAB 1

KONSEP PENGURUSAN DAN PENGHAYATAN SURAU SEKOLAH

y

PENGENALAN

y

KONSEP SURAU

y

OBJEKTIF PENGURUSAN DAN PENGHAYATAN SURAU

y

RASIONAL PENGURUSAN DAN PENGHAYATAN SURAU

y

KUMPULAN SASARAN

y

AKTIVITI SURAU DAN HIASAN

y

SUMBER KEWANGAN SURAU

2. PENGENALAN Surau sekolah adalah merupakan suatu lambang syiar Islam di sekolah.3 Memupuk minat dan tabiat pelajar supaya rajin berada di surau dan memanfaatkan masa sebaik-baiknya. zikrullah.1 Menghidupkan surau dengan pelbagai aktiviti keagamaan yang menarik dan berkesan. Pembinaannya bukan sekadar sebagai tempat untuk melaksanakan ibadat solat samaada secara individu atau berjamaah tetapi ia berfungsi sebagai pusat kegiatan Pendidikan Islam di sekolah. 3. 2. KONSEP SURAU SEKOLAH 2.1 Tempat mengerjakan solat fardhu dan solat sunat samaada secara berjamaah atau individu.1. 3. OBJEKTIF MENGIMARAHKAN SURAU 3.2 Tempat melaksanakan amali Pendidikan Islam seperti cara berwuduk.2 Melaksanakan pengurusan surau dengan efisien dan sistematik.3 Tempat melaksanakan ³Tazkiyyah Ruhiyyah´-pembersihan jiwa melalui tilawah Al-Quran. cara mengerjakan solat dan sebagainya. . 3. tazkirah dan lain-lain. Pengurusan musalla yang sistematik dan berkualiti dengan pelbagai program yang telah diatur dan dilaksanakan akan dapat melahirkan pelajar yang memahami dan menghayati Islam secara syumul dalam kehidupan mereka. 2.

dan ia kelihatan lesu dan tidak bermaya. 3.6 Mewujudkan surau mithali yang menekankan kepada budaya ilmu dan pembinaan insan.3 Pelajar-pelajar kurang berminat dan tidak suka berada di surau malah mereka tidak memanfaatkan setiap detik masa ketika berada di surau. 4. 5. 4.1 Musalla adalah syiar dan imej Islam di sekolah yang perludiberi perhatian serius dan tindakan positif.4 Melatih pelajar dengan kepimpinan dan sahsiah Islamiah yang unggul.5 Penglibatan warga sekolah terhadap aktiviti surau tidak menyeluruh dan menyeluruh dan menjurus kea rah pemuafakatan. 4. KATEGORI SURAU 5.1 Surau bangunan sendiri (berasingan).2 Surau menggunakan bilikk darjah (kelas). 3. . RASIONAL 4. 4.4 Terdapat surau yang tidak diurus dengan efisyen dan sistematik .5 Membantu pelajar menyelesaikan permasalah keagamaan dan isu-isu semasa. 4.3.2 Kurangnya aktiviti keagamaan yang menarik dan berkesan. 5.

7.3 Kakitangan sokongan muslim. 7.2 Merancang dan melaksanakan aktiviti surau harian.2 Pentadbir dan guru-guru muslim. 7. 6.3 Menggubal peraturan surau. 7. mingguan. bulanan dan tahunan.1 Membentuk jawatankuasa pengurusan surau. . KUMPULAN SASARAN 6. 6. STRATEGI 7. 6.5 Masyarakat setempat.6 Menyediakan laporan / dokumentasi mengenai pengurusan dan pelaksanaan aktiviti surau.4 Menyediakan senarai semak pengurusan surau.6. 7.4 Persatuan ibu bapa dan guru-guru.1 Pelajar muslim di sekolah. 6. 7.5 Menyediakan jadual tugasan.

8.3 Aktiviti Penerbitan dan Mini Perpustakaan. 8.5 Aktiviti Kebajikan dan Peralatan. mingguan. 8.2 Aktiviti Tarbiyah dan Nadwah.4 Aktiviti Kebersihan dan Kecerian.6 Aktiviti Keselamatan dan Disiplin. 8.1 Aktiviti Dakwah dan Ibadat. bulanan atau tahunan oleh pihak jawatankuasa pengelola surau sekolah setelah dimaklumkan kepada pengerusi jawatankuasa induk surau.8. 8. . Aktiviti-aktiviti tersebut adalah seperti berikut: 8. Kesemua aktiviti tersebut boleh dilaksanakan sama ada secara harian. AKTIVITI SURAU Terdapat 6 aktiviti utama yang boleh dilaksanakan di surau.

MINGGUAN 1.8. 2. 3. TAHUNAN 1. Sambutan Hari Kebesaran Islam: Maal Hijrah Maulidur . Tadarus Al-Quran untuk hafazan surah-surah berikut: Surah Al-Kahfi Surah Al-Waqiah Surah Al-Mulk Surah Ar-Rahman Surah As-Sajadah Surah Al-Insan Surah Ad-Dukhan 2. Solat berjamaah setiap waktu. Solat Tasbih 3. Tadarus alQuran berkelompok khatam 30 juzuk al-Quran di mana setiap kelompok mempunyai 30 orang pelajar.1 IBADAH DAN IMARAH HARIAN 1. Wirid selepas zikir ma¶thurat sughra / kubra. Program Ihya Ramadhan ± Solat Tarawikh dan Tadarrus alQuran 2. Selawat ke atas Nabi saw. Solat Dhuha 2. Galakan mengerjakan solat sunat rawatib (yang 3. Aktiviti khusus malam jumaat Solat Hajat Bacaan Yasin Tahlil BULANAN 1. Solat Taubat 4.

2. Nadwah kepimpinan pelajar. Khemah ibadat .jangka masa 5 minit. MINGGUAN 1. 5. Forum Perdana 3. 4. 4. 2. 2.muakkad) Rasul Israk Mikraj Nisfu Syaaban Nuzul alQuran 4. Zikir Asmaul Husna 8. Kuliah maghrib mingguanantara maghrib hingga isya¶. Membiasakan diri dengan doa-doa seharian seperti: Doa bangkit dari tidur. Tazkirah satu hadis setiap hari selepas solat asar.2 DAKWAH DAN AKTIVITI HARIAN 1. Kuliah subuh mingguanpagi BULANAN 1) Program Qiamullai l: Solat Hajat Solat Tasbih Solat Taubat Zikir Munajat TAHUNAN 1. Selawat ke atas Nabi saw. Program menjelang peperiksaan: Solat Hajat setiap malam peperiksaan dan hafalan zikir atau doa-doa berkaitan dengan persiapan menghadapi peperiksaan. Ceramah agama sempena sambutan harihari kebesaran Islam.

minggu. 4) Ceramah agama bulanan. Bersalaman selepas solat dengan memegang erat dan bertentangan mata. Budaya senyum dan suka menolong serta membantu sahabat dan guru. 2) Diskusi agama / bulanan / muzakarah 4. 3. Memakai pakaian bersopan ketika ke surau. latihan menjadi imam. memimpin tahlil. azan . tajuk tertentu. Duduk ikut saf. 4. Penugi saf hadapan. Usrah mingguan petang jumaat atau petang khamis. Puasa sunat bulanan isnin dan mengikut khamis. Dilaksanakan secara bulanan. 5. Banyak berzikir. Menghayati tatasusila Islam ketika dalam surau. 3. 6. .Doa masuk tandas Doa keluar tandas Doa melihat muka di cermin Doa memakai pakaian Doa makan dan selepas makan Doa keluar rumah Doa menaiki kenderaan Doa memulakan pembelajaran Doa balik rumah Doa hendak tidur. 5. 3) Tunjukcara ibadat seperti panduan solat jenazah. Program restu peperiksaan. iqamat dan lain-lain.

Kitab-kitab suci AlQuran. Kitab-kitab suci Al-Quran. 2. 1. 3. Mengemaskin 1. Penyediaan laporan tahunan 3. Membuat i semua aset perancangan wakaf jangka masa pendek dan 2. Penyedian cenderamata dan sijil sebagai menghargai sumbangan penaja . Sentiasa ´follow up´ penyumbang agar hubungan tidak putus. Mendapatkan tajaan dan sumbangan untuk aktiviti-aktiviti surau MINGGUAN 3. Kitab-kitab agama. Membuat panjang bagi kertas kerja mendapatkan bagi sumbangan mendapatkan sumbangan.3 WAKAF. 2.8. Mengurus aset wakaf dan barang amanah yang berada di surau. Papan Putih .DERMA DAN TAJAAN HARIAN 1. Mencari dana dan sumbangan untuk pembangunan surau. 3. Kitab-kitab agama. Mengurus aset wakaf dan barang amanah yang berada di surau. Papan Putih BULANAN TAHUNAN 1.

. persekitaran dalam 2. Mengadakan 1. surau. Menyediakan surau. Membuat bertugas untuk royong kempen perancangan menentukan secara kebersihan dan tahunan untuk kebersihan mingguan keceriaan secara memastikan surau.4 KEBERSIHAN DAN KECERIAAN HARIAN MINGGUAN BULANAN TAHUNAN 1. laporan an Tempat wuduk. 2. Gotong 1. Penentuan giliran 1. 2. Memastikan Bilik air. dalaman dan keceriaan yang persekitaran luaran serta berterusan. . memastikan gotog royong dan keceriaan kebersihan kerjasama erat / surau. Memastikan dokumentasi 2. bagi bulanan melalui kebersihan dan Dalam surau.8. kawasan kepada pihak kebersihan dan Tangga sekolah. serambi surau. Memastikan keadaan keceriaan dan bersih dan keindahan surau ceria. Beranda / dan keceriaan permuafakatan.bahagian dalam dan luar.

2. Mengemaskini kan stok peralatan dan kedudukannya.5 KEBAJIKAN DAN PERALATAN HARIAN MINGGUAN BULANAN TAHUNAN 1. 1. 1. 2. Mengadakan 2. masyarakat sekitar. 2. Memastikan peralatan dalam keadaan baik dan berfungsi. pengiktirafan dan sebagainya.8. Mengadakan program belaian kasih terhadap golongan anakanak yatim dan miskin sempena hari kebesaran Islam seperti sumbangan derma idul fitri. Mengambil berat kebajikan ahli jemaah surau dari masa ke semasa dari segi kebajikan. 1. Mengutamakan kebajikan ahli dan keselamatan peralatan. . Memastikan semua peralatan berfungsi dengan baik dan selamat digunakan. Menggerakkan khidmat aktiviti kebajikan kumpulan / apabila team solat berlaku musibah jenazah dan seperti tahlil untuk pungutan memberi derma khidmat kematian dan kepada warga menziarahi sekoah dan pesakit. ibadat qurban berkelompok dan sebagainya.

Mengadakan penilaian untuk menilai tahap keseluruhan dan disiplin surau sepanjang tahun. Mengadakan perjumpaan mingguan 2. Memastikan kehadiran ke surau MINGGUAN BULANAN 1. surau ketika 2. 2. 1.Mengadakan pelan tindakan ke arah peningkatan tahap keselamatan dan disiplin. keselamatan dan disiplin 4.7 KESELAMATAN / DISIPLIN HARIAN 1. memberi senyuman dan lainlain. suci. Memaklumkan hendak solat segera kepada solat pengerusi surau / pihak Selepas solat sekolah 3. Mengadakan kempen peningkatan dan disiplin surau seperti : Bulan Disiplin Bulan Kebersihan Bulan Muhibbah Bulan Pengorbanan TAHUNAN 3. Memastikan disiplin pelajar ketika: untuk meningkatkan Datang ke surau tahap Mengambil keselamatan wuduk dan disiplin di Berada dalam surau. Memastikan tentang pakaian ke surau permasalahan bersih.8. . memberi dan menjawab salam. Memastikan melalui laporan budaya salam diamalkan seperti bertulis. kemas dan bersopan.

2 Sumbangan derma / infak secara tahunan daripada semua guru atas ketetapan sekolah. 9. 9. SUMBER KEWANGAN 9.5. .1. Memohon sumber-sumber kewangan daripada agensi seperti institusi zakat.2 9.4 Peruntukan khusus daripada PIBG secara tahunan bagi melaksanakan aktiviti surau dan keagamaan. Golongan dermawan yang prihatin.5. 9. Penjualan buku-buku majalah agama dan poster.2. 9.5. Mengadakan tabung surau.6 Penjualan takwim hijrah. Pembelian barangan secara kelompok.6. 9. 9.5 9. 9. Pihak swasta yang bertanggungjawab.00 seorang.6 Mengadakan projek-projek ekonomi yang dikendalikan oleh jawatankuasa surau seperti: 9.5.4 9. Individu-individu yang cakna / prihatin.6.6.1 Sumbangan derma / infak tahunan daripada setiap pelajar atas kadar budi bicara pihak sekolah.6.3 Sumbangan serma / infak secara tahunan daripada staff atas kadar RM 5. Golongan korporat atau ahli perniagaan yang ada kaitan dengan sekolah. 9. yayasan dan sebagainya. Lain-lain projek yang sesuai.1 9.9.3 9.4.6.3.5 Sumbangan ikhlas daripada golongan berikut: 9.6.

menyusun. Penglibatan Warga Sekolah   Guru dan pelajar serta kakitangan sokongan yang berminat dan istiqamah dengan program surau. aktivitiaktiviti keagamaan dan keilmuan serta kemasyarakatan.Semua kewangan yang diterima hendaklah dimasukkan dalam akaun ³Tabung Surau Sekola (TABUNG PEMBAGUNAN DAN AKTIVITI SURAU´ yang dipertanggungjawabkan kepada Bendahari. mengawal dan memimpin organisasi surau ke arah mencapai matlamat yang ditetapkan. Akaun ini dibentangkan kepada ahli Jawatankuasa surau sekolah. Kerajinan dan kesungguhan Berwibawa dan berwawasan Berpandangan jauh dan berkeyakinan Inovatif dan Kreatif Kemudahan Fizikal      Bangunan / Bilik surau yang khusus Mempunyai kemudahan yang mencukupi dan selesa Ruang dan edaran udara yang memuaskan Tempat berwuduk dan tandas yang sesuai Hiasan dalaman dan data maklumat yang baik iii. Mempunyai sokongan padu dan pemuafakatan. Surau adalah sebuah institusi yang digunakan untuk melaksanakan ibadat. . Surau tersebut akan benar-benar hidup dan berfungsi apabila ianya diurus dan ditadbir dengan baik dan sistematik melalui suatu proses merancang. Kepimpinan Jawatankuasa Surau     ii. Keberkesanan pengurusan dan penghayatan surau adalah bergantung kepada faktor-faktor berikut : i.

Perancangan dan perlaksanaan aktiviti yang berhikmah dan mengambil kira keadaan semasa. bulanan dan tahunan. vi. Kewangan Yang Stabil Mempunyai kewangan yang mencukupi untuk pengelolaan aktiviti dan penyediaan kemudahan serta peralatan. tingkat pemikiran jemaah dan sebagainya. Sentiasa menghidupkan kerja sepasukan. . Perancangan Yang Kemas Dan Sistematik   Mempunyai perancangan / aktiviti yang mantap sama ada secara harian. mingguan. kesesuaian waktu. Penilaian dan Pembaikan Mengadakan penilaian dari masa ke semasa serta melaksanakan pengislahan (pembaikan ) segera sebagai tindak susul kepada kelemahan dan kepincangan. iv. v.

Pengerusi Naib Pengerusi Setiausaha : : : : Pengetua / Guru Besar Penolong Kanan ( Pentadbiran ) Penolong Kanan HEM Guru Kanan Pendidikan Islam / Setiausaha Bina Insan Ketua Panitia Pendidikan Islam Penolong Setiausaha Panitia Ahli Jawatankuasa : Guru Pendidikan Islam ( J/K Dakwah / Bina Insan ) Guru Pendidikan Islam ( J/K Ibadah / Imarah ) Guru ( J/K Wakaf.PENUBUHAN JAWATANKUASA INDUK DAN CARTA ORGANISASI Pengerusi Timb.Derma dan Tajaan ) Guru ( J/K Keceriaan / Kebersihan ) Guru ( J/K Kebajikan .Peralatan dan Siaraya) Guru ( J/K Keselamatan / Disiplin ) PEMERIKSA Kira-Kira : Guru Kakitangan .

DERMA DN TAJAAN Guru J/K KEBERSIHAN DAN KECERIAAN Guru JK KEBAJIKAN DAN PERALATAN Guru J/K IBADAH DAN IMARAH Guru Pendidikan Islam J/K KESELAMATAN DAN DISIPLIN Guru Warden .CARTA ORGANISASI PENGERUSI Pengetua / Guru Besar TIMBALAN PENGERUSI Penolong Kanan (Pentadbiran ) NAIB PENGERUSI Penolong Kanan Hem SETIAUSAHA Guru Kanan Pendidikan Islam / SU Bina Insan / Ketua Panitia BENDAHARI Guru Pendidikan Islam J/K DAKWAH DAN BINA INSAN Guru Pendidikan Islam J/K WAKAF.

1 Menjalankan tugas-tugas pengerusi ketika ketiadaannya. 2. PENGERUSI 3.2 Membantu pengerusi dalam melaksanakan tugas-tugasnya. perjumpaan dan taklimat. . 2.6 Membuat penilaian aktiviti untuk pelaporan. 2.3 Membantu dan bekerjasama rapat dengan jawatankuasa kearah pengurusan surau yang efisien dan sistematik.1 Menjadi penggerak utama kepada kemajuan surau 2.4 Merancang aktiviti surau dan menyediakan jadual bertugas bersama AJK lain.5 Melaksana aktiviti yang telah dirancang 2.2 Mempengerusi mesyuarat. 3.BIDANG TUGAS JAWATAN TUGAS 2.

1 Membuat panggilan mesyuarat dan surat mesyuarat. 4.6. Mencatat dan menyediakan minit mesyuarat 4.TIMBALAN PENGERUSI & NAIB PENGERUSI 4.2.5 Membantu dan berhubung rapat bersama pengerusi dan AJK lain.1 Membantu tugas-tugas setiausaha dan lainlain tugas yang disahkan oleh pengerusi dari masa ke semasa.3 Merancang aktiviti surau dan menyediakan jadual bertugas bersama AJK lain. 4. SETIAUSAHA 1. Menerima arahan daripada pengerusi dari masa ke semasa. 4. PENOLONG SETIAUSAHA .4 Menyediakan laporan dan dokumentasi 4.

BENDAHARI -Merancang aktiviti dakwah dan bina insan -Melaksana aktiviti yang telah dirancang dan --menyediakan laporan perlaksanaan. -Melaksanakan arahan dari pengerusi dari masa ke semasa.-Mengurus hal-ehwal kewangan surau dan menyediakan laporan penyatanya. AJK DAKWAH DAN BINA INSAN . -Memikirkan usaha-usaha untuk mengisi tabung surau bersama-sama AJK yang lain.

AJK PENERBITAN DAN MINI PERPUSTAKAAN . -Melaksana aktiviti yang telah dirancang dan -menyediakan laporan perlaksanaannya. -Melaksanakan arahan dari pengerusi dari masa ke semasa. -Membantu penyebaran bahan-bahan risalah agama dari kementerian pelajaran dan jabatan pelajaran. AJK IBADAH DAN IMARAH -Merancang aktiviti penerbitan untuk edaran dalaman sekolah -Melaksana aktiviti yang telah dirancang dan menyediakan laporan perlaksanaannya.-Merancang aktviti ibadah dan imarah. -Melaksanakan arahan dari pengerusi dari masa ke semasa. -Menyediakan catatan dan sinopsis bagi majlis ilmu di surau untuk penyebaran.

-Melaksanakan arahan pengerusi dari masa ke semasa. keselesaan dan pengiktirafan. -Memastikan kebersihan tempat berwuduk dan tandas -Menyediakan jadual bertugas untuk memastikan kebersihan surau -Mengemaskinikan keceriaan surau supaya sentiasa kemas dan cantik. -Mengemas stok peralatan surau -Melaksanakan arahan pengerusi dari masa ke semasa. -Mengadakan khidmat kebajikan untuk ahli jemaah surau -Memastikan semua peralatan surau berfungsi dengan baik dan selamat digunakan.Memastikan kebersihan dan keceriaan surau sama ada dalaman dan luarannya. AJK KEBERSIHAN DAN KECERIAAN -Mengurus kebajikan ahli jemaah surau dari segi keselamatan.- . -Menyediakan peralatan yang mencukupi .

AJK KEBAJIKAN DAN PERALATAN -Memastikan kawalan disiplin di surau ketika solat dan perlaksanaan aktiviti. -Menghidupkan budaya sahsiah Islam di surau -Melaksanakan arahan pengerusi dari masa ke semasa. AJK KESELAMATAN DAN DISIPLIN SEMUA WARDEN DAN RESIDEN WARDEN .

Semua barang dan peralatan surau hendaklah dijaga dengan selamat. majalah-majalah hiburan dan penerbitan-penerbitan berunsur politik serta risalah-risalah ajaran sesat.3 1. melaksanakan amali pendidikan Islam. Semua jemaah dikehendaki menjimatkan penggunaan letrik dan air serta memastikan suis-suis lampu. 1. 1. Ia tidak boleh dibawa keluar dari surau kecuali dengan kebenaran daripada pengerusi atau jawatankuasa surau. siaraya serta pili paip ditutup semula setelah digunakan .5 Tidak dibenarkan membawa masuk ke dalam surau perkara berikut: y Senjata-senjata tajam dan merbahaya dan apa-apa bentuk yang seumpamanya.6 1. poster atau risalah tanpa mendapat keizinan dari pengerusi atau jawatankuasa Musala.8 Barang-barang makanan dan minuman. kipas. Peraturan Am 1. Tidak dibenarkan menjadikan surau sebagai tempat melepak menyalin dan menukar pakaian atau sebagainya. Tidak dibenarkan menampal bahan penerbitan.7 1. y 1.1 1.PERATURAN SURAU 1. Sambutan hari-hari kebesaran Islam dan aktiviti-aktiviti pendidikan dan kemasyarakatan.4 Semua jamaah hendaklah menjaga kebersihan dan keceriaan surau serta memastikan ianya sentiasa dalam keadaan yang memuaskan. Surau ini hendaklah digunakan sebagai tempat mengerjakan ibadat solat.2 Pengurusan surau ini adalah dikelolakan oleh sebuah jawatankuasa yang dilantik oleh pihak sekolah dengan bidang tugas yang telah ditetapkan. y Bahan-bahan dan gambar lucah.

bertahmid.12 Menghormati azan dan iqamah serta menjawabnya dengan sempurna. 2.8 Dilarang memakai baju µT´ yang µfancy¶ yang mengandungi gambar karton. berselawat dan membaca Asmaul Husna dan sebagainya. Digalakkan berwirid. bersih. berdoa. Dilarang melintas di hadapan orang yang sedang bersembahyang.5 2. kemas dan bersopan ketika ke surau (waktu persekolahan ± memakai pakaian seragam sekolah dengan bersongkok atau berketayap putih (bagi lelaki). Di luar waktu persekolahan ± memakai kain sarong dan baju melayu serta bersongkok (bagi lelaki) dan pakaian yang sesuai (bagi perempuan). Merapatkan µsaf¶ dan menghidupkan budaya salam dan berjabat tangan dengan jemaah lain.6 2.10 2.3 2. Memperbanyakkan zikrullah ketika berada di dalam surau sama ada dengan membaca Al-Quran. bergurau. Duduk dalam keadaan khusyuk.2.9 Menjauhkan diri dari berbuat bising sama ada berbual kosong. Peraturan Khas Tatasusila Di Surau 2.2 2.11 2. . bertasbih.7 2. 2.4 2. tawadduk dan bersopan serta mengadap ke arah kiblat. iklan tertentu dan sebagainya. meninggikan suara dan sebagainya di dalam surau kerana boleh mengganggu orang yang sedang beribadat.1 Memakai pakaian yang suci. Juga dilarang memakai seluar jean ke surau Masuk ke surau dengan mengambil wuduk terlebih dahulu Melangkah masuk dengan kaki kanan sambil berdoa dan member salam kepada jemaah yang lain. Mengambil tempat duduk pada µsaf¶ bahagian hadapan (saf pertama) dan diikuti saf seterusnya. dan bersalam sebelum meninggalkan surau. 2.

SENARAI SEMAK PENGURUSAN DAN PENGHAYATAN SURAU BIL PERKARA TINDAKAN CATATAN ADA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Senarai Tugas Jawatan kuasa Surau Jawatankuasa Induk Surau Jawatankuasa Kecil Surau Senarai dan Bidang Tugas AJK Peraturan-Peraturan Surau Mesyuarat Surau sekurang-kurangnya 2x setahun Visi dan Moto Surau Perancangan aktiviti surau Buku laporan aktiviti Buku jadual kedatangan ke surau Buku Stok Peralatan Buku Rekod Surau Buku Catatan Pemantauan / Selawat Fail-Fail Pengurusan Surau TIADA .

doa. Solat Hajat. PENGURUSAN SURAU TINDAKAN BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Solat Berjemaah Wirid selepas solat Galakan mengerjakan Sunat Rawatib Hafazan zikir. Taranum Program Penghayatan Hari Jumaat.A. ayat-ayat Al-Quran Tadarus Al-Quran Tazkirah / Taalim Kuliah Subuh / Majlis ilmu Kuliah Subuh Ceramah umum bulanan Diskusi agama Usrah Kelas Al-Quran. Bacaan Yasin dan Tahlil Latihan Amali Pendidikan Islam Sambutan Hari Kebesaran Islam : Maal Hijrah Maulidur Rasul Isra¶ Mikraj Nisfu Syaaban Ihya¶ Ramadhan Idul Fitri 16 17 18 Majlis Khatam Al-Quran Nadwah Kepimpinan Islam Khemah Ibadat PERKARA ADA TIADA CATATAN . Tajwid.

kata-kata hikmat. tangga. Papan tanda tunjuk Kiblat. PENGURUSAN AKTIVITI PENGHAYATAN SURAU TINDAKAN BIL 19 20 21 22 23 24 25 Qiamullail Forum Perdana Korban Berkelompok Solat Sunat Tarawih Majlis Berbuka Puasa Majlis Restu Untuk Calon-Calon Peperiksaan Lain-lain Aktiviti Agama PERKARA ADA TIADA CATATAN C. papan maklumat Jadual gotong royong ADA TIADA CATATAN . verandah. Dinding dan Syiling 2 3 4 5 6 7 8 Penjagaan kawasan tepi. anjung Penjagaan tempat berwuduk dan bilik air Penjagaan peralatan surau Penjagaan kawasan persekitaran Penyediaan ayat-ayat Al-Quran. Doa dan pelbagai hiasan dalaman. PENGURUSAN KEBERSIHAN DAN KECERIAAN TINDAKAN BIL 1 PERKARA Penjagaan kawasan dalaman surau : Tempat Imam Ruang Makmum Tingkap.B.

D. Paip air mencukupi Tandas lelaki Perempuan Mini Perpustakaan Terompah / selipar Jadual Amali Solat Jadual Bertugas Imam dan Bilal Over Head Projektor Tempat mengajar bagi guru / pengkuliahan Kain Sembahyang lelaki / perempuan Air Mineral Takwim Peti Cadangan PERKARA ADA TIADA CATATAN . rak Al-Quran dan buku Langsir White Board Papan Kenyataan Jam Dinding / Jam Solat Waktu Carta Organisasi Tempat Mengambil Wuduk. Karpet surau Tirai Pemisah Almari. PENGURUSAN PERALATAN TINDAKAN BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Alat Siaraya Sejadah.

SENARAI STOK BUKU PENGARANG BIL JUDUL / TAJUK Fikh dan Perundangan 1 2 Islam Amalan Hikmat dan Rahsia Dari Al-Quran DAN PENERBIT Dr Wahbah Al Zuhaili DBP Ust Kurdi Ismail Hj Z.E.A Darul Naim 1 bhg 2/1/2000 5 jilid 2/1/2000 KUANTITI TARIKH MASUK CATATAN .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->