ISI KANDUNGAN BAHAGIAN SATU (SINOPSIS) 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

PENGENALAN KONSEP SURAU OBJEKTIF PENGURUSAN DAN PENGHAYATAN SURAU RASIONAL PENGURUSAN DAN PENGHAYATAN SURAU KUMPULAN SASARAN AKTIVITI SURAU DAN HIASAN SUMBER KEWANGAN SURAU . . .. . ..

BAHAGIAN DUA (PENGURUSAN) 1. CARTA ORGANISASI 2. BIDANG TUGAS 3. PERATURAN SURAU BAHAGIAN TIGA ( 1. SENARAI SEMAK PENGURUSAN DAN PENGHAYATAN SURAU 2. SENARAI SEMAK PENGURUSAN KEBERSIHAN DAN KECIARAAN 3. PENGURUSAN PERALATAN 4. .. .. .

.. .

SURAU HAMDANIAH SEKOLAH TUANKU ABDUL RAHMAN,(STAR) IPOH,PERAK
VISI MENJADIKAN SEKOLAH TUANKU ABDUL RAHMAN ´SHOWCASE´ KECEMERLANGAN DALAM BIDANG PEMBANGUNAN BINA INSAN MENJELANG 2015 MISI 1. MEWUJUDKAN MODAL INSAN YANG BERILMU DAN BERTAQWA 2. MENJADIKAN PELAJAR STAR SEBAGAI PEMIMPIM YANG MEMPUNYAI WAWASAN ,INTERGRITI DAN SAHSIAH YANG TINGGI. 3. MEMBUDAYAKAN WARGA SEKOLAH DENGAN SIFAT-SIFAT YANG TERPUJI MENGIKUT ACUAN FALSAFAH PENDIDIKAN NEGARA. TEMA ´KEBAHAGIAAN DUNIA DAN AKHIRAT´

STRATEGI 1. MENUBUHKAN JAWATANKUASA SURAU YANG KOMITMEN DAN BERTANGGUNGJAWAB. 2. MEWUJUDKAN ´BUKU HIJAU´SEBAGAI PANDUAN KEPADA AJK BERTINDAK 3. MEWUJUDKAN HUBUNGAN YANG INTIM DENGAN PIHAK LUAR. 4. MENJADIKAN SURAU HAMDANIAH SEBAGAI ´ONE STOP CENTER´KEPADA PELAJAR STAR. 5. MERAPATKAN JURANG KOMUNIKASI DAN SOSIAL MELALUI PROGRAMPROGRAM BERKEMBAR SURAU DI ANTARA SEKOLAH,PIBG DAN STAROBA. 6. MELANCARKAN PROJEK ´GOLDEN BACTH´ UNTUK PEWARIS PEMIMPIN MASA HADAPAN.

BAB 1

KONSEP PENGURUSAN DAN PENGHAYATAN SURAU SEKOLAH

y

PENGENALAN

y

KONSEP SURAU

y

OBJEKTIF PENGURUSAN DAN PENGHAYATAN SURAU

y

RASIONAL PENGURUSAN DAN PENGHAYATAN SURAU

y

KUMPULAN SASARAN

y

AKTIVITI SURAU DAN HIASAN

y

SUMBER KEWANGAN SURAU

1 Menghidupkan surau dengan pelbagai aktiviti keagamaan yang menarik dan berkesan. 3.1 Tempat mengerjakan solat fardhu dan solat sunat samaada secara berjamaah atau individu. 2.3 Tempat melaksanakan ³Tazkiyyah Ruhiyyah´-pembersihan jiwa melalui tilawah Al-Quran. 2. tazkirah dan lain-lain.1.2 Tempat melaksanakan amali Pendidikan Islam seperti cara berwuduk. cara mengerjakan solat dan sebagainya. KONSEP SURAU SEKOLAH 2. 2.2 Melaksanakan pengurusan surau dengan efisien dan sistematik. Pembinaannya bukan sekadar sebagai tempat untuk melaksanakan ibadat solat samaada secara individu atau berjamaah tetapi ia berfungsi sebagai pusat kegiatan Pendidikan Islam di sekolah. . Pengurusan musalla yang sistematik dan berkualiti dengan pelbagai program yang telah diatur dan dilaksanakan akan dapat melahirkan pelajar yang memahami dan menghayati Islam secara syumul dalam kehidupan mereka. OBJEKTIF MENGIMARAHKAN SURAU 3. PENGENALAN Surau sekolah adalah merupakan suatu lambang syiar Islam di sekolah. zikrullah. 3.3 Memupuk minat dan tabiat pelajar supaya rajin berada di surau dan memanfaatkan masa sebaik-baiknya. 3.

5.3. 4.1 Musalla adalah syiar dan imej Islam di sekolah yang perludiberi perhatian serius dan tindakan positif.5 Penglibatan warga sekolah terhadap aktiviti surau tidak menyeluruh dan menyeluruh dan menjurus kea rah pemuafakatan. 4.2 Surau menggunakan bilikk darjah (kelas). 3. RASIONAL 4.4 Melatih pelajar dengan kepimpinan dan sahsiah Islamiah yang unggul. 3.2 Kurangnya aktiviti keagamaan yang menarik dan berkesan.1 Surau bangunan sendiri (berasingan). KATEGORI SURAU 5.5 Membantu pelajar menyelesaikan permasalah keagamaan dan isu-isu semasa. 5. . 4.4 Terdapat surau yang tidak diurus dengan efisyen dan sistematik .3 Pelajar-pelajar kurang berminat dan tidak suka berada di surau malah mereka tidak memanfaatkan setiap detik masa ketika berada di surau. 4. dan ia kelihatan lesu dan tidak bermaya. 4.6 Mewujudkan surau mithali yang menekankan kepada budaya ilmu dan pembinaan insan.

STRATEGI 7.4 Persatuan ibu bapa dan guru-guru. 7.5 Menyediakan jadual tugasan.1 Membentuk jawatankuasa pengurusan surau. bulanan dan tahunan. 7. 7.6. 6. mingguan.1 Pelajar muslim di sekolah.5 Masyarakat setempat. 6.2 Pentadbir dan guru-guru muslim. 6.3 Menggubal peraturan surau.2 Merancang dan melaksanakan aktiviti surau harian.6 Menyediakan laporan / dokumentasi mengenai pengurusan dan pelaksanaan aktiviti surau. 7. 6. 7.3 Kakitangan sokongan muslim.4 Menyediakan senarai semak pengurusan surau. KUMPULAN SASARAN 6. 7. .

8.2 Aktiviti Tarbiyah dan Nadwah. AKTIVITI SURAU Terdapat 6 aktiviti utama yang boleh dilaksanakan di surau. 8. Kesemua aktiviti tersebut boleh dilaksanakan sama ada secara harian. 8.1 Aktiviti Dakwah dan Ibadat.6 Aktiviti Keselamatan dan Disiplin. mingguan.4 Aktiviti Kebersihan dan Kecerian.8. Aktiviti-aktiviti tersebut adalah seperti berikut: 8.3 Aktiviti Penerbitan dan Mini Perpustakaan.5 Aktiviti Kebajikan dan Peralatan. 8. 8. . bulanan atau tahunan oleh pihak jawatankuasa pengelola surau sekolah setelah dimaklumkan kepada pengerusi jawatankuasa induk surau.

TAHUNAN 1. Tadarus alQuran berkelompok khatam 30 juzuk al-Quran di mana setiap kelompok mempunyai 30 orang pelajar. Solat Dhuha 2. Solat berjamaah setiap waktu.1 IBADAH DAN IMARAH HARIAN 1. Solat Tasbih 3. Wirid selepas zikir ma¶thurat sughra / kubra. Sambutan Hari Kebesaran Islam: Maal Hijrah Maulidur . 2. Galakan mengerjakan solat sunat rawatib (yang 3. 3. Solat Taubat 4. Aktiviti khusus malam jumaat Solat Hajat Bacaan Yasin Tahlil BULANAN 1. Tadarus Al-Quran untuk hafazan surah-surah berikut: Surah Al-Kahfi Surah Al-Waqiah Surah Al-Mulk Surah Ar-Rahman Surah As-Sajadah Surah Al-Insan Surah Ad-Dukhan 2. Program Ihya Ramadhan ± Solat Tarawikh dan Tadarrus alQuran 2.8. MINGGUAN 1. Selawat ke atas Nabi saw.

4. 2. 4. Membiasakan diri dengan doa-doa seharian seperti: Doa bangkit dari tidur. Forum Perdana 3. Kuliah subuh mingguanpagi BULANAN 1) Program Qiamullai l: Solat Hajat Solat Tasbih Solat Taubat Zikir Munajat TAHUNAN 1. Zikir Asmaul Husna 8.jangka masa 5 minit.muakkad) Rasul Israk Mikraj Nisfu Syaaban Nuzul alQuran 4.2 DAKWAH DAN AKTIVITI HARIAN 1. Ceramah agama sempena sambutan harihari kebesaran Islam. Selawat ke atas Nabi saw. Nadwah kepimpinan pelajar. 2. Kuliah maghrib mingguanantara maghrib hingga isya¶. Khemah ibadat . 5. Tazkirah satu hadis setiap hari selepas solat asar. MINGGUAN 1. Program menjelang peperiksaan: Solat Hajat setiap malam peperiksaan dan hafalan zikir atau doa-doa berkaitan dengan persiapan menghadapi peperiksaan. 2.

5. Banyak berzikir. Penugi saf hadapan. Bersalaman selepas solat dengan memegang erat dan bertentangan mata. latihan menjadi imam. 4) Ceramah agama bulanan. Program restu peperiksaan. 3. 2) Diskusi agama / bulanan / muzakarah 4. Usrah mingguan petang jumaat atau petang khamis. minggu. tajuk tertentu. Memakai pakaian bersopan ketika ke surau. Puasa sunat bulanan isnin dan mengikut khamis. 3) Tunjukcara ibadat seperti panduan solat jenazah. iqamat dan lain-lain. memimpin tahlil. Menghayati tatasusila Islam ketika dalam surau. 6.Doa masuk tandas Doa keluar tandas Doa melihat muka di cermin Doa memakai pakaian Doa makan dan selepas makan Doa keluar rumah Doa menaiki kenderaan Doa memulakan pembelajaran Doa balik rumah Doa hendak tidur. azan . Budaya senyum dan suka menolong serta membantu sahabat dan guru. . Dilaksanakan secara bulanan. 5. 3. 4. Duduk ikut saf.

Kitab-kitab agama. 1. Papan Putih . Penyediaan laporan tahunan 3. Mendapatkan tajaan dan sumbangan untuk aktiviti-aktiviti surau MINGGUAN 3. 3. Penyedian cenderamata dan sijil sebagai menghargai sumbangan penaja . Membuat panjang bagi kertas kerja mendapatkan bagi sumbangan mendapatkan sumbangan. 3. 2. Kitab-kitab suci Al-Quran. Mencari dana dan sumbangan untuk pembangunan surau. Kitab-kitab suci AlQuran.DERMA DAN TAJAAN HARIAN 1. Papan Putih BULANAN TAHUNAN 1. Sentiasa ´follow up´ penyumbang agar hubungan tidak putus.8. 2. Membuat i semua aset perancangan wakaf jangka masa pendek dan 2. Mengurus aset wakaf dan barang amanah yang berada di surau. Mengemaskin 1. Mengurus aset wakaf dan barang amanah yang berada di surau.3 WAKAF. Kitab-kitab agama.

laporan an Tempat wuduk.8. 2. Beranda / dan keceriaan permuafakatan. kawasan kepada pihak kebersihan dan Tangga sekolah. Menyediakan surau. memastikan gotog royong dan keceriaan kebersihan kerjasama erat / surau. Memastikan keadaan keceriaan dan bersih dan keindahan surau ceria. Membuat bertugas untuk royong kempen perancangan menentukan secara kebersihan dan tahunan untuk kebersihan mingguan keceriaan secara memastikan surau. Gotong 1. Penentuan giliran 1. surau. persekitaran dalam 2.bahagian dalam dan luar. Mengadakan 1. . bagi bulanan melalui kebersihan dan Dalam surau. . dalaman dan keceriaan yang persekitaran luaran serta berterusan. 2. Memastikan dokumentasi 2. Memastikan Bilik air.4 KEBERSIHAN DAN KECERIAAN HARIAN MINGGUAN BULANAN TAHUNAN 1. serambi surau.

Mengutamakan kebajikan ahli dan keselamatan peralatan.8. Mengadakan 2. pengiktirafan dan sebagainya. masyarakat sekitar. Mengemaskini kan stok peralatan dan kedudukannya. Memastikan semua peralatan berfungsi dengan baik dan selamat digunakan. Mengambil berat kebajikan ahli jemaah surau dari masa ke semasa dari segi kebajikan. Mengadakan program belaian kasih terhadap golongan anakanak yatim dan miskin sempena hari kebesaran Islam seperti sumbangan derma idul fitri. ibadat qurban berkelompok dan sebagainya. 2. 1.5 KEBAJIKAN DAN PERALATAN HARIAN MINGGUAN BULANAN TAHUNAN 1. 2. Menggerakkan khidmat aktiviti kebajikan kumpulan / apabila team solat berlaku musibah jenazah dan seperti tahlil untuk pungutan memberi derma khidmat kematian dan kepada warga menziarahi sekoah dan pesakit. 1. 1. Memastikan peralatan dalam keadaan baik dan berfungsi. . 2.

Mengadakan kempen peningkatan dan disiplin surau seperti : Bulan Disiplin Bulan Kebersihan Bulan Muhibbah Bulan Pengorbanan TAHUNAN 3. Memaklumkan hendak solat segera kepada solat pengerusi surau / pihak Selepas solat sekolah 3. Memastikan melalui laporan budaya salam diamalkan seperti bertulis.Mengadakan pelan tindakan ke arah peningkatan tahap keselamatan dan disiplin. keselamatan dan disiplin 4. surau ketika 2. memberi senyuman dan lainlain. Memastikan tentang pakaian ke surau permasalahan bersih.8.7 KESELAMATAN / DISIPLIN HARIAN 1. Mengadakan penilaian untuk menilai tahap keseluruhan dan disiplin surau sepanjang tahun. 1. suci. memberi dan menjawab salam. Memastikan kehadiran ke surau MINGGUAN BULANAN 1. Memastikan disiplin pelajar ketika: untuk meningkatkan Datang ke surau tahap Mengambil keselamatan wuduk dan disiplin di Berada dalam surau. . kemas dan bersopan. 2. Mengadakan perjumpaan mingguan 2.

9.5.2 9. SUMBER KEWANGAN 9. 9.4 Peruntukan khusus daripada PIBG secara tahunan bagi melaksanakan aktiviti surau dan keagamaan.6. 9. 9.3 9.4.1.3.5 Sumbangan ikhlas daripada golongan berikut: 9.6.1 9.5.6 Penjualan takwim hijrah. 9. 9.9.2 Sumbangan derma / infak secara tahunan daripada semua guru atas ketetapan sekolah.6. Memohon sumber-sumber kewangan daripada agensi seperti institusi zakat. Penjualan buku-buku majalah agama dan poster. yayasan dan sebagainya.3 Sumbangan serma / infak secara tahunan daripada staff atas kadar RM 5. Pihak swasta yang bertanggungjawab.5 9. Lain-lain projek yang sesuai. Individu-individu yang cakna / prihatin. 9. Pembelian barangan secara kelompok.2.1 Sumbangan derma / infak tahunan daripada setiap pelajar atas kadar budi bicara pihak sekolah. Mengadakan tabung surau. 9.6.6. .6.4 9. Golongan dermawan yang prihatin. Golongan korporat atau ahli perniagaan yang ada kaitan dengan sekolah.00 seorang.6 Mengadakan projek-projek ekonomi yang dikendalikan oleh jawatankuasa surau seperti: 9.5.5.

. Surau adalah sebuah institusi yang digunakan untuk melaksanakan ibadat. aktivitiaktiviti keagamaan dan keilmuan serta kemasyarakatan. Surau tersebut akan benar-benar hidup dan berfungsi apabila ianya diurus dan ditadbir dengan baik dan sistematik melalui suatu proses merancang. Keberkesanan pengurusan dan penghayatan surau adalah bergantung kepada faktor-faktor berikut : i. mengawal dan memimpin organisasi surau ke arah mencapai matlamat yang ditetapkan. Akaun ini dibentangkan kepada ahli Jawatankuasa surau sekolah. Penglibatan Warga Sekolah   Guru dan pelajar serta kakitangan sokongan yang berminat dan istiqamah dengan program surau.Semua kewangan yang diterima hendaklah dimasukkan dalam akaun ³Tabung Surau Sekola (TABUNG PEMBAGUNAN DAN AKTIVITI SURAU´ yang dipertanggungjawabkan kepada Bendahari. menyusun. Mempunyai sokongan padu dan pemuafakatan. Kerajinan dan kesungguhan Berwibawa dan berwawasan Berpandangan jauh dan berkeyakinan Inovatif dan Kreatif Kemudahan Fizikal      Bangunan / Bilik surau yang khusus Mempunyai kemudahan yang mencukupi dan selesa Ruang dan edaran udara yang memuaskan Tempat berwuduk dan tandas yang sesuai Hiasan dalaman dan data maklumat yang baik iii. Kepimpinan Jawatankuasa Surau     ii.

v. Kewangan Yang Stabil Mempunyai kewangan yang mencukupi untuk pengelolaan aktiviti dan penyediaan kemudahan serta peralatan. . Perancangan Yang Kemas Dan Sistematik   Mempunyai perancangan / aktiviti yang mantap sama ada secara harian. tingkat pemikiran jemaah dan sebagainya. Perancangan dan perlaksanaan aktiviti yang berhikmah dan mengambil kira keadaan semasa. Penilaian dan Pembaikan Mengadakan penilaian dari masa ke semasa serta melaksanakan pengislahan (pembaikan ) segera sebagai tindak susul kepada kelemahan dan kepincangan. vi. mingguan. bulanan dan tahunan. iv. kesesuaian waktu. Sentiasa menghidupkan kerja sepasukan.

Derma dan Tajaan ) Guru ( J/K Keceriaan / Kebersihan ) Guru ( J/K Kebajikan . Pengerusi Naib Pengerusi Setiausaha : : : : Pengetua / Guru Besar Penolong Kanan ( Pentadbiran ) Penolong Kanan HEM Guru Kanan Pendidikan Islam / Setiausaha Bina Insan Ketua Panitia Pendidikan Islam Penolong Setiausaha Panitia Ahli Jawatankuasa : Guru Pendidikan Islam ( J/K Dakwah / Bina Insan ) Guru Pendidikan Islam ( J/K Ibadah / Imarah ) Guru ( J/K Wakaf.PENUBUHAN JAWATANKUASA INDUK DAN CARTA ORGANISASI Pengerusi Timb.Peralatan dan Siaraya) Guru ( J/K Keselamatan / Disiplin ) PEMERIKSA Kira-Kira : Guru Kakitangan .

DERMA DN TAJAAN Guru J/K KEBERSIHAN DAN KECERIAAN Guru JK KEBAJIKAN DAN PERALATAN Guru J/K IBADAH DAN IMARAH Guru Pendidikan Islam J/K KESELAMATAN DAN DISIPLIN Guru Warden .CARTA ORGANISASI PENGERUSI Pengetua / Guru Besar TIMBALAN PENGERUSI Penolong Kanan (Pentadbiran ) NAIB PENGERUSI Penolong Kanan Hem SETIAUSAHA Guru Kanan Pendidikan Islam / SU Bina Insan / Ketua Panitia BENDAHARI Guru Pendidikan Islam J/K DAKWAH DAN BINA INSAN Guru Pendidikan Islam J/K WAKAF.

1 Menjalankan tugas-tugas pengerusi ketika ketiadaannya. 3. .2 Mempengerusi mesyuarat. 2.1 Menjadi penggerak utama kepada kemajuan surau 2. perjumpaan dan taklimat. 2.5 Melaksana aktiviti yang telah dirancang 2. 2.2 Membantu pengerusi dalam melaksanakan tugas-tugasnya.6 Membuat penilaian aktiviti untuk pelaporan. PENGERUSI 3.4 Merancang aktiviti surau dan menyediakan jadual bertugas bersama AJK lain.BIDANG TUGAS JAWATAN TUGAS 2.3 Membantu dan bekerjasama rapat dengan jawatankuasa kearah pengurusan surau yang efisien dan sistematik.

4. Menerima arahan daripada pengerusi dari masa ke semasa.1 Membuat panggilan mesyuarat dan surat mesyuarat.1 Membantu tugas-tugas setiausaha dan lainlain tugas yang disahkan oleh pengerusi dari masa ke semasa.6.TIMBALAN PENGERUSI & NAIB PENGERUSI 4. Mencatat dan menyediakan minit mesyuarat 4.3 Merancang aktiviti surau dan menyediakan jadual bertugas bersama AJK lain. 4. PENOLONG SETIAUSAHA .4 Menyediakan laporan dan dokumentasi 4. SETIAUSAHA 1. 4.2.5 Membantu dan berhubung rapat bersama pengerusi dan AJK lain.

-Mengurus hal-ehwal kewangan surau dan menyediakan laporan penyatanya. -Memikirkan usaha-usaha untuk mengisi tabung surau bersama-sama AJK yang lain. BENDAHARI -Merancang aktiviti dakwah dan bina insan -Melaksana aktiviti yang telah dirancang dan --menyediakan laporan perlaksanaan. AJK DAKWAH DAN BINA INSAN . -Melaksanakan arahan dari pengerusi dari masa ke semasa.

-Melaksana aktiviti yang telah dirancang dan -menyediakan laporan perlaksanaannya. AJK PENERBITAN DAN MINI PERPUSTAKAAN . -Menyediakan catatan dan sinopsis bagi majlis ilmu di surau untuk penyebaran.-Merancang aktviti ibadah dan imarah. -Melaksanakan arahan dari pengerusi dari masa ke semasa. -Melaksanakan arahan dari pengerusi dari masa ke semasa. AJK IBADAH DAN IMARAH -Merancang aktiviti penerbitan untuk edaran dalaman sekolah -Melaksana aktiviti yang telah dirancang dan menyediakan laporan perlaksanaannya. -Membantu penyebaran bahan-bahan risalah agama dari kementerian pelajaran dan jabatan pelajaran.

keselesaan dan pengiktirafan. -Mengemas stok peralatan surau -Melaksanakan arahan pengerusi dari masa ke semasa. AJK KEBERSIHAN DAN KECERIAAN -Mengurus kebajikan ahli jemaah surau dari segi keselamatan.- . -Mengadakan khidmat kebajikan untuk ahli jemaah surau -Memastikan semua peralatan surau berfungsi dengan baik dan selamat digunakan. -Menyediakan peralatan yang mencukupi . -Memastikan kebersihan tempat berwuduk dan tandas -Menyediakan jadual bertugas untuk memastikan kebersihan surau -Mengemaskinikan keceriaan surau supaya sentiasa kemas dan cantik. -Melaksanakan arahan pengerusi dari masa ke semasa.Memastikan kebersihan dan keceriaan surau sama ada dalaman dan luarannya.

AJK KESELAMATAN DAN DISIPLIN SEMUA WARDEN DAN RESIDEN WARDEN .AJK KEBAJIKAN DAN PERALATAN -Memastikan kawalan disiplin di surau ketika solat dan perlaksanaan aktiviti. -Menghidupkan budaya sahsiah Islam di surau -Melaksanakan arahan pengerusi dari masa ke semasa.

y Bahan-bahan dan gambar lucah.PERATURAN SURAU 1. Tidak dibenarkan menjadikan surau sebagai tempat melepak menyalin dan menukar pakaian atau sebagainya. melaksanakan amali pendidikan Islam.5 Tidak dibenarkan membawa masuk ke dalam surau perkara berikut: y Senjata-senjata tajam dan merbahaya dan apa-apa bentuk yang seumpamanya.2 Pengurusan surau ini adalah dikelolakan oleh sebuah jawatankuasa yang dilantik oleh pihak sekolah dengan bidang tugas yang telah ditetapkan. Peraturan Am 1.1 1. majalah-majalah hiburan dan penerbitan-penerbitan berunsur politik serta risalah-risalah ajaran sesat.3 1. poster atau risalah tanpa mendapat keizinan dari pengerusi atau jawatankuasa Musala. 1.8 Barang-barang makanan dan minuman.7 1. Ia tidak boleh dibawa keluar dari surau kecuali dengan kebenaran daripada pengerusi atau jawatankuasa surau.4 Semua jamaah hendaklah menjaga kebersihan dan keceriaan surau serta memastikan ianya sentiasa dalam keadaan yang memuaskan.6 1. siaraya serta pili paip ditutup semula setelah digunakan . Tidak dibenarkan menampal bahan penerbitan. kipas. Semua jemaah dikehendaki menjimatkan penggunaan letrik dan air serta memastikan suis-suis lampu. Semua barang dan peralatan surau hendaklah dijaga dengan selamat. Sambutan hari-hari kebesaran Islam dan aktiviti-aktiviti pendidikan dan kemasyarakatan. 1. Surau ini hendaklah digunakan sebagai tempat mengerjakan ibadat solat. y 1.

Di luar waktu persekolahan ± memakai kain sarong dan baju melayu serta bersongkok (bagi lelaki) dan pakaian yang sesuai (bagi perempuan). bersih. Peraturan Khas Tatasusila Di Surau 2. kemas dan bersopan ketika ke surau (waktu persekolahan ± memakai pakaian seragam sekolah dengan bersongkok atau berketayap putih (bagi lelaki).11 2.9 Menjauhkan diri dari berbuat bising sama ada berbual kosong. . Merapatkan µsaf¶ dan menghidupkan budaya salam dan berjabat tangan dengan jemaah lain. iklan tertentu dan sebagainya.2 2. bertahmid. Memperbanyakkan zikrullah ketika berada di dalam surau sama ada dengan membaca Al-Quran. berdoa. bertasbih. Dilarang melintas di hadapan orang yang sedang bersembahyang. dan bersalam sebelum meninggalkan surau.4 2.2.7 2. Mengambil tempat duduk pada µsaf¶ bahagian hadapan (saf pertama) dan diikuti saf seterusnya.5 2.1 Memakai pakaian yang suci. tawadduk dan bersopan serta mengadap ke arah kiblat. Digalakkan berwirid.8 Dilarang memakai baju µT´ yang µfancy¶ yang mengandungi gambar karton.3 2.10 2. bergurau.12 Menghormati azan dan iqamah serta menjawabnya dengan sempurna. berselawat dan membaca Asmaul Husna dan sebagainya. Juga dilarang memakai seluar jean ke surau Masuk ke surau dengan mengambil wuduk terlebih dahulu Melangkah masuk dengan kaki kanan sambil berdoa dan member salam kepada jemaah yang lain. 2. meninggikan suara dan sebagainya di dalam surau kerana boleh mengganggu orang yang sedang beribadat.6 2. 2. 2. Duduk dalam keadaan khusyuk.

SENARAI SEMAK PENGURUSAN DAN PENGHAYATAN SURAU BIL PERKARA TINDAKAN CATATAN ADA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Senarai Tugas Jawatan kuasa Surau Jawatankuasa Induk Surau Jawatankuasa Kecil Surau Senarai dan Bidang Tugas AJK Peraturan-Peraturan Surau Mesyuarat Surau sekurang-kurangnya 2x setahun Visi dan Moto Surau Perancangan aktiviti surau Buku laporan aktiviti Buku jadual kedatangan ke surau Buku Stok Peralatan Buku Rekod Surau Buku Catatan Pemantauan / Selawat Fail-Fail Pengurusan Surau TIADA .

doa. Tajwid. Solat Hajat. Taranum Program Penghayatan Hari Jumaat.A. ayat-ayat Al-Quran Tadarus Al-Quran Tazkirah / Taalim Kuliah Subuh / Majlis ilmu Kuliah Subuh Ceramah umum bulanan Diskusi agama Usrah Kelas Al-Quran. PENGURUSAN SURAU TINDAKAN BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Solat Berjemaah Wirid selepas solat Galakan mengerjakan Sunat Rawatib Hafazan zikir. Bacaan Yasin dan Tahlil Latihan Amali Pendidikan Islam Sambutan Hari Kebesaran Islam : Maal Hijrah Maulidur Rasul Isra¶ Mikraj Nisfu Syaaban Ihya¶ Ramadhan Idul Fitri 16 17 18 Majlis Khatam Al-Quran Nadwah Kepimpinan Islam Khemah Ibadat PERKARA ADA TIADA CATATAN .

Papan tanda tunjuk Kiblat.B. anjung Penjagaan tempat berwuduk dan bilik air Penjagaan peralatan surau Penjagaan kawasan persekitaran Penyediaan ayat-ayat Al-Quran. tangga. PENGURUSAN AKTIVITI PENGHAYATAN SURAU TINDAKAN BIL 19 20 21 22 23 24 25 Qiamullail Forum Perdana Korban Berkelompok Solat Sunat Tarawih Majlis Berbuka Puasa Majlis Restu Untuk Calon-Calon Peperiksaan Lain-lain Aktiviti Agama PERKARA ADA TIADA CATATAN C. verandah. Dinding dan Syiling 2 3 4 5 6 7 8 Penjagaan kawasan tepi. PENGURUSAN KEBERSIHAN DAN KECERIAAN TINDAKAN BIL 1 PERKARA Penjagaan kawasan dalaman surau : Tempat Imam Ruang Makmum Tingkap. kata-kata hikmat. Doa dan pelbagai hiasan dalaman. papan maklumat Jadual gotong royong ADA TIADA CATATAN .

Karpet surau Tirai Pemisah Almari. PENGURUSAN PERALATAN TINDAKAN BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Alat Siaraya Sejadah. rak Al-Quran dan buku Langsir White Board Papan Kenyataan Jam Dinding / Jam Solat Waktu Carta Organisasi Tempat Mengambil Wuduk.D. Paip air mencukupi Tandas lelaki Perempuan Mini Perpustakaan Terompah / selipar Jadual Amali Solat Jadual Bertugas Imam dan Bilal Over Head Projektor Tempat mengajar bagi guru / pengkuliahan Kain Sembahyang lelaki / perempuan Air Mineral Takwim Peti Cadangan PERKARA ADA TIADA CATATAN .

SENARAI STOK BUKU PENGARANG BIL JUDUL / TAJUK Fikh dan Perundangan 1 2 Islam Amalan Hikmat dan Rahsia Dari Al-Quran DAN PENERBIT Dr Wahbah Al Zuhaili DBP Ust Kurdi Ismail Hj Z.A Darul Naim 1 bhg 2/1/2000 5 jilid 2/1/2000 KUANTITI TARIKH MASUK CATATAN .E.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful