ISI KANDUNGAN BAHAGIAN SATU (SINOPSIS) 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

PENGENALAN KONSEP SURAU OBJEKTIF PENGURUSAN DAN PENGHAYATAN SURAU RASIONAL PENGURUSAN DAN PENGHAYATAN SURAU KUMPULAN SASARAN AKTIVITI SURAU DAN HIASAN SUMBER KEWANGAN SURAU . . .. . ..

BAHAGIAN DUA (PENGURUSAN) 1. CARTA ORGANISASI 2. BIDANG TUGAS 3. PERATURAN SURAU BAHAGIAN TIGA ( 1. SENARAI SEMAK PENGURUSAN DAN PENGHAYATAN SURAU 2. SENARAI SEMAK PENGURUSAN KEBERSIHAN DAN KECIARAAN 3. PENGURUSAN PERALATAN 4. .. .. .

.. .

SURAU HAMDANIAH SEKOLAH TUANKU ABDUL RAHMAN,(STAR) IPOH,PERAK
VISI MENJADIKAN SEKOLAH TUANKU ABDUL RAHMAN ´SHOWCASE´ KECEMERLANGAN DALAM BIDANG PEMBANGUNAN BINA INSAN MENJELANG 2015 MISI 1. MEWUJUDKAN MODAL INSAN YANG BERILMU DAN BERTAQWA 2. MENJADIKAN PELAJAR STAR SEBAGAI PEMIMPIM YANG MEMPUNYAI WAWASAN ,INTERGRITI DAN SAHSIAH YANG TINGGI. 3. MEMBUDAYAKAN WARGA SEKOLAH DENGAN SIFAT-SIFAT YANG TERPUJI MENGIKUT ACUAN FALSAFAH PENDIDIKAN NEGARA. TEMA ´KEBAHAGIAAN DUNIA DAN AKHIRAT´

STRATEGI 1. MENUBUHKAN JAWATANKUASA SURAU YANG KOMITMEN DAN BERTANGGUNGJAWAB. 2. MEWUJUDKAN ´BUKU HIJAU´SEBAGAI PANDUAN KEPADA AJK BERTINDAK 3. MEWUJUDKAN HUBUNGAN YANG INTIM DENGAN PIHAK LUAR. 4. MENJADIKAN SURAU HAMDANIAH SEBAGAI ´ONE STOP CENTER´KEPADA PELAJAR STAR. 5. MERAPATKAN JURANG KOMUNIKASI DAN SOSIAL MELALUI PROGRAMPROGRAM BERKEMBAR SURAU DI ANTARA SEKOLAH,PIBG DAN STAROBA. 6. MELANCARKAN PROJEK ´GOLDEN BACTH´ UNTUK PEWARIS PEMIMPIN MASA HADAPAN.

BAB 1

KONSEP PENGURUSAN DAN PENGHAYATAN SURAU SEKOLAH

y

PENGENALAN

y

KONSEP SURAU

y

OBJEKTIF PENGURUSAN DAN PENGHAYATAN SURAU

y

RASIONAL PENGURUSAN DAN PENGHAYATAN SURAU

y

KUMPULAN SASARAN

y

AKTIVITI SURAU DAN HIASAN

y

SUMBER KEWANGAN SURAU

KONSEP SURAU SEKOLAH 2. 3. 2. 2. OBJEKTIF MENGIMARAHKAN SURAU 3.1. zikrullah.1 Menghidupkan surau dengan pelbagai aktiviti keagamaan yang menarik dan berkesan.3 Tempat melaksanakan ³Tazkiyyah Ruhiyyah´-pembersihan jiwa melalui tilawah Al-Quran. Pengurusan musalla yang sistematik dan berkualiti dengan pelbagai program yang telah diatur dan dilaksanakan akan dapat melahirkan pelajar yang memahami dan menghayati Islam secara syumul dalam kehidupan mereka. 2.2 Tempat melaksanakan amali Pendidikan Islam seperti cara berwuduk. 3.1 Tempat mengerjakan solat fardhu dan solat sunat samaada secara berjamaah atau individu. 3. PENGENALAN Surau sekolah adalah merupakan suatu lambang syiar Islam di sekolah.2 Melaksanakan pengurusan surau dengan efisien dan sistematik. cara mengerjakan solat dan sebagainya.3 Memupuk minat dan tabiat pelajar supaya rajin berada di surau dan memanfaatkan masa sebaik-baiknya. . Pembinaannya bukan sekadar sebagai tempat untuk melaksanakan ibadat solat samaada secara individu atau berjamaah tetapi ia berfungsi sebagai pusat kegiatan Pendidikan Islam di sekolah. tazkirah dan lain-lain.

5.1 Surau bangunan sendiri (berasingan).2 Surau menggunakan bilikk darjah (kelas). dan ia kelihatan lesu dan tidak bermaya. 4. 4.4 Terdapat surau yang tidak diurus dengan efisyen dan sistematik . 4.5 Penglibatan warga sekolah terhadap aktiviti surau tidak menyeluruh dan menyeluruh dan menjurus kea rah pemuafakatan. 5. 4. 3.3.5 Membantu pelajar menyelesaikan permasalah keagamaan dan isu-isu semasa. RASIONAL 4.4 Melatih pelajar dengan kepimpinan dan sahsiah Islamiah yang unggul.3 Pelajar-pelajar kurang berminat dan tidak suka berada di surau malah mereka tidak memanfaatkan setiap detik masa ketika berada di surau.6 Mewujudkan surau mithali yang menekankan kepada budaya ilmu dan pembinaan insan.2 Kurangnya aktiviti keagamaan yang menarik dan berkesan. 4.1 Musalla adalah syiar dan imej Islam di sekolah yang perludiberi perhatian serius dan tindakan positif. KATEGORI SURAU 5. 3. .

mingguan.1 Pelajar muslim di sekolah.3 Kakitangan sokongan muslim.5 Menyediakan jadual tugasan.3 Menggubal peraturan surau. KUMPULAN SASARAN 6. bulanan dan tahunan.4 Persatuan ibu bapa dan guru-guru.6 Menyediakan laporan / dokumentasi mengenai pengurusan dan pelaksanaan aktiviti surau. 7. . 6.4 Menyediakan senarai semak pengurusan surau.2 Merancang dan melaksanakan aktiviti surau harian.6.2 Pentadbir dan guru-guru muslim.1 Membentuk jawatankuasa pengurusan surau. 7. 7. 7. STRATEGI 7. 7. 6. 6.5 Masyarakat setempat. 7. 6.

. 8. 8. 8. 8. Kesemua aktiviti tersebut boleh dilaksanakan sama ada secara harian.2 Aktiviti Tarbiyah dan Nadwah.8. mingguan. 8.1 Aktiviti Dakwah dan Ibadat.6 Aktiviti Keselamatan dan Disiplin.3 Aktiviti Penerbitan dan Mini Perpustakaan. Aktiviti-aktiviti tersebut adalah seperti berikut: 8.4 Aktiviti Kebersihan dan Kecerian. AKTIVITI SURAU Terdapat 6 aktiviti utama yang boleh dilaksanakan di surau.5 Aktiviti Kebajikan dan Peralatan. bulanan atau tahunan oleh pihak jawatankuasa pengelola surau sekolah setelah dimaklumkan kepada pengerusi jawatankuasa induk surau.

1 IBADAH DAN IMARAH HARIAN 1. Wirid selepas zikir ma¶thurat sughra / kubra. Program Ihya Ramadhan ± Solat Tarawikh dan Tadarrus alQuran 2. Galakan mengerjakan solat sunat rawatib (yang 3. Selawat ke atas Nabi saw. 3. Solat Taubat 4. Tadarus alQuran berkelompok khatam 30 juzuk al-Quran di mana setiap kelompok mempunyai 30 orang pelajar.8. Tadarus Al-Quran untuk hafazan surah-surah berikut: Surah Al-Kahfi Surah Al-Waqiah Surah Al-Mulk Surah Ar-Rahman Surah As-Sajadah Surah Al-Insan Surah Ad-Dukhan 2. 2. Solat Tasbih 3. MINGGUAN 1. Solat berjamaah setiap waktu. Sambutan Hari Kebesaran Islam: Maal Hijrah Maulidur . Aktiviti khusus malam jumaat Solat Hajat Bacaan Yasin Tahlil BULANAN 1. TAHUNAN 1. Solat Dhuha 2.

Selawat ke atas Nabi saw. Kuliah maghrib mingguanantara maghrib hingga isya¶.jangka masa 5 minit. Kuliah subuh mingguanpagi BULANAN 1) Program Qiamullai l: Solat Hajat Solat Tasbih Solat Taubat Zikir Munajat TAHUNAN 1.muakkad) Rasul Israk Mikraj Nisfu Syaaban Nuzul alQuran 4. MINGGUAN 1. 2. 4.2 DAKWAH DAN AKTIVITI HARIAN 1. Zikir Asmaul Husna 8. Ceramah agama sempena sambutan harihari kebesaran Islam. Forum Perdana 3. Tazkirah satu hadis setiap hari selepas solat asar. Khemah ibadat . 5. Membiasakan diri dengan doa-doa seharian seperti: Doa bangkit dari tidur. 2. Program menjelang peperiksaan: Solat Hajat setiap malam peperiksaan dan hafalan zikir atau doa-doa berkaitan dengan persiapan menghadapi peperiksaan. 4. 2. Nadwah kepimpinan pelajar.

Menghayati tatasusila Islam ketika dalam surau. . 2) Diskusi agama / bulanan / muzakarah 4. Memakai pakaian bersopan ketika ke surau. azan . Program restu peperiksaan. Banyak berzikir. Usrah mingguan petang jumaat atau petang khamis. memimpin tahlil. 4. 5. 4) Ceramah agama bulanan. Puasa sunat bulanan isnin dan mengikut khamis. Bersalaman selepas solat dengan memegang erat dan bertentangan mata. 3) Tunjukcara ibadat seperti panduan solat jenazah. latihan menjadi imam. Penugi saf hadapan. 5. Duduk ikut saf. 3.Doa masuk tandas Doa keluar tandas Doa melihat muka di cermin Doa memakai pakaian Doa makan dan selepas makan Doa keluar rumah Doa menaiki kenderaan Doa memulakan pembelajaran Doa balik rumah Doa hendak tidur. 3. Budaya senyum dan suka menolong serta membantu sahabat dan guru. 6. Dilaksanakan secara bulanan. iqamat dan lain-lain. tajuk tertentu. minggu.

Mengurus aset wakaf dan barang amanah yang berada di surau. 2.8. Kitab-kitab agama. Papan Putih BULANAN TAHUNAN 1. Mendapatkan tajaan dan sumbangan untuk aktiviti-aktiviti surau MINGGUAN 3.DERMA DAN TAJAAN HARIAN 1. Penyediaan laporan tahunan 3. 3. 3. Membuat panjang bagi kertas kerja mendapatkan bagi sumbangan mendapatkan sumbangan. Penyedian cenderamata dan sijil sebagai menghargai sumbangan penaja . Papan Putih . Kitab-kitab suci AlQuran. Membuat i semua aset perancangan wakaf jangka masa pendek dan 2. Kitab-kitab suci Al-Quran. 1.3 WAKAF. Mengemaskin 1. 2. Mengurus aset wakaf dan barang amanah yang berada di surau. Sentiasa ´follow up´ penyumbang agar hubungan tidak putus. Mencari dana dan sumbangan untuk pembangunan surau. Kitab-kitab agama.

dalaman dan keceriaan yang persekitaran luaran serta berterusan. 2. . Beranda / dan keceriaan permuafakatan. Memastikan keadaan keceriaan dan bersih dan keindahan surau ceria. Mengadakan 1. Memastikan dokumentasi 2. laporan an Tempat wuduk. Gotong 1. 2.8. . bagi bulanan melalui kebersihan dan Dalam surau. Penentuan giliran 1. kawasan kepada pihak kebersihan dan Tangga sekolah.bahagian dalam dan luar. Menyediakan surau. memastikan gotog royong dan keceriaan kebersihan kerjasama erat / surau. serambi surau. Memastikan Bilik air.4 KEBERSIHAN DAN KECERIAAN HARIAN MINGGUAN BULANAN TAHUNAN 1. surau. Membuat bertugas untuk royong kempen perancangan menentukan secara kebersihan dan tahunan untuk kebersihan mingguan keceriaan secara memastikan surau. persekitaran dalam 2.

Mengambil berat kebajikan ahli jemaah surau dari masa ke semasa dari segi kebajikan. 1. 2. 2. Mengemaskini kan stok peralatan dan kedudukannya. Mengadakan 2. 1. masyarakat sekitar. 1. ibadat qurban berkelompok dan sebagainya. pengiktirafan dan sebagainya. . Memastikan peralatan dalam keadaan baik dan berfungsi. Mengutamakan kebajikan ahli dan keselamatan peralatan. Memastikan semua peralatan berfungsi dengan baik dan selamat digunakan.5 KEBAJIKAN DAN PERALATAN HARIAN MINGGUAN BULANAN TAHUNAN 1. 2. Mengadakan program belaian kasih terhadap golongan anakanak yatim dan miskin sempena hari kebesaran Islam seperti sumbangan derma idul fitri.8. Menggerakkan khidmat aktiviti kebajikan kumpulan / apabila team solat berlaku musibah jenazah dan seperti tahlil untuk pungutan memberi derma khidmat kematian dan kepada warga menziarahi sekoah dan pesakit.

Memaklumkan hendak solat segera kepada solat pengerusi surau / pihak Selepas solat sekolah 3. surau ketika 2. Memastikan kehadiran ke surau MINGGUAN BULANAN 1.8.Mengadakan pelan tindakan ke arah peningkatan tahap keselamatan dan disiplin. suci. . Memastikan tentang pakaian ke surau permasalahan bersih. 2. keselamatan dan disiplin 4. Mengadakan perjumpaan mingguan 2. Memastikan disiplin pelajar ketika: untuk meningkatkan Datang ke surau tahap Mengambil keselamatan wuduk dan disiplin di Berada dalam surau. memberi senyuman dan lainlain. 1. Mengadakan kempen peningkatan dan disiplin surau seperti : Bulan Disiplin Bulan Kebersihan Bulan Muhibbah Bulan Pengorbanan TAHUNAN 3. memberi dan menjawab salam. Mengadakan penilaian untuk menilai tahap keseluruhan dan disiplin surau sepanjang tahun.7 KESELAMATAN / DISIPLIN HARIAN 1. kemas dan bersopan. Memastikan melalui laporan budaya salam diamalkan seperti bertulis.

9. Golongan dermawan yang prihatin.00 seorang. 9. 9.5 9. 9.9.3 Sumbangan serma / infak secara tahunan daripada staff atas kadar RM 5.1. Pembelian barangan secara kelompok.4 Peruntukan khusus daripada PIBG secara tahunan bagi melaksanakan aktiviti surau dan keagamaan. . Penjualan buku-buku majalah agama dan poster.2 9.5.5. 9.2 Sumbangan derma / infak secara tahunan daripada semua guru atas ketetapan sekolah.5 Sumbangan ikhlas daripada golongan berikut: 9. 9.6. Lain-lain projek yang sesuai. Golongan korporat atau ahli perniagaan yang ada kaitan dengan sekolah.6.6. Memohon sumber-sumber kewangan daripada agensi seperti institusi zakat.5.3 9. Pihak swasta yang bertanggungjawab.6. yayasan dan sebagainya.6 Penjualan takwim hijrah.1 9. 9. Mengadakan tabung surau. SUMBER KEWANGAN 9.6.2. 9.3.6 Mengadakan projek-projek ekonomi yang dikendalikan oleh jawatankuasa surau seperti: 9.4 9. Individu-individu yang cakna / prihatin.5.6.4.1 Sumbangan derma / infak tahunan daripada setiap pelajar atas kadar budi bicara pihak sekolah.

aktivitiaktiviti keagamaan dan keilmuan serta kemasyarakatan. . Akaun ini dibentangkan kepada ahli Jawatankuasa surau sekolah. menyusun. Kepimpinan Jawatankuasa Surau     ii. Keberkesanan pengurusan dan penghayatan surau adalah bergantung kepada faktor-faktor berikut : i.Semua kewangan yang diterima hendaklah dimasukkan dalam akaun ³Tabung Surau Sekola (TABUNG PEMBAGUNAN DAN AKTIVITI SURAU´ yang dipertanggungjawabkan kepada Bendahari. Mempunyai sokongan padu dan pemuafakatan. Penglibatan Warga Sekolah   Guru dan pelajar serta kakitangan sokongan yang berminat dan istiqamah dengan program surau. Surau adalah sebuah institusi yang digunakan untuk melaksanakan ibadat. Surau tersebut akan benar-benar hidup dan berfungsi apabila ianya diurus dan ditadbir dengan baik dan sistematik melalui suatu proses merancang. mengawal dan memimpin organisasi surau ke arah mencapai matlamat yang ditetapkan. Kerajinan dan kesungguhan Berwibawa dan berwawasan Berpandangan jauh dan berkeyakinan Inovatif dan Kreatif Kemudahan Fizikal      Bangunan / Bilik surau yang khusus Mempunyai kemudahan yang mencukupi dan selesa Ruang dan edaran udara yang memuaskan Tempat berwuduk dan tandas yang sesuai Hiasan dalaman dan data maklumat yang baik iii.

Kewangan Yang Stabil Mempunyai kewangan yang mencukupi untuk pengelolaan aktiviti dan penyediaan kemudahan serta peralatan. Penilaian dan Pembaikan Mengadakan penilaian dari masa ke semasa serta melaksanakan pengislahan (pembaikan ) segera sebagai tindak susul kepada kelemahan dan kepincangan. Sentiasa menghidupkan kerja sepasukan. v. mingguan. Perancangan dan perlaksanaan aktiviti yang berhikmah dan mengambil kira keadaan semasa. iv. vi. kesesuaian waktu. tingkat pemikiran jemaah dan sebagainya. Perancangan Yang Kemas Dan Sistematik   Mempunyai perancangan / aktiviti yang mantap sama ada secara harian. bulanan dan tahunan. .

Derma dan Tajaan ) Guru ( J/K Keceriaan / Kebersihan ) Guru ( J/K Kebajikan . Pengerusi Naib Pengerusi Setiausaha : : : : Pengetua / Guru Besar Penolong Kanan ( Pentadbiran ) Penolong Kanan HEM Guru Kanan Pendidikan Islam / Setiausaha Bina Insan Ketua Panitia Pendidikan Islam Penolong Setiausaha Panitia Ahli Jawatankuasa : Guru Pendidikan Islam ( J/K Dakwah / Bina Insan ) Guru Pendidikan Islam ( J/K Ibadah / Imarah ) Guru ( J/K Wakaf.PENUBUHAN JAWATANKUASA INDUK DAN CARTA ORGANISASI Pengerusi Timb.Peralatan dan Siaraya) Guru ( J/K Keselamatan / Disiplin ) PEMERIKSA Kira-Kira : Guru Kakitangan .

DERMA DN TAJAAN Guru J/K KEBERSIHAN DAN KECERIAAN Guru JK KEBAJIKAN DAN PERALATAN Guru J/K IBADAH DAN IMARAH Guru Pendidikan Islam J/K KESELAMATAN DAN DISIPLIN Guru Warden .CARTA ORGANISASI PENGERUSI Pengetua / Guru Besar TIMBALAN PENGERUSI Penolong Kanan (Pentadbiran ) NAIB PENGERUSI Penolong Kanan Hem SETIAUSAHA Guru Kanan Pendidikan Islam / SU Bina Insan / Ketua Panitia BENDAHARI Guru Pendidikan Islam J/K DAKWAH DAN BINA INSAN Guru Pendidikan Islam J/K WAKAF.

2.2 Mempengerusi mesyuarat.6 Membuat penilaian aktiviti untuk pelaporan.4 Merancang aktiviti surau dan menyediakan jadual bertugas bersama AJK lain.1 Menjalankan tugas-tugas pengerusi ketika ketiadaannya.2 Membantu pengerusi dalam melaksanakan tugas-tugasnya.BIDANG TUGAS JAWATAN TUGAS 2.3 Membantu dan bekerjasama rapat dengan jawatankuasa kearah pengurusan surau yang efisien dan sistematik. . 2. 2. perjumpaan dan taklimat.1 Menjadi penggerak utama kepada kemajuan surau 2.5 Melaksana aktiviti yang telah dirancang 2. 3. PENGERUSI 3.

3 Merancang aktiviti surau dan menyediakan jadual bertugas bersama AJK lain. Mencatat dan menyediakan minit mesyuarat 4. SETIAUSAHA 1.6.1 Membuat panggilan mesyuarat dan surat mesyuarat.TIMBALAN PENGERUSI & NAIB PENGERUSI 4. 4.1 Membantu tugas-tugas setiausaha dan lainlain tugas yang disahkan oleh pengerusi dari masa ke semasa.4 Menyediakan laporan dan dokumentasi 4. PENOLONG SETIAUSAHA . 4. 4.5 Membantu dan berhubung rapat bersama pengerusi dan AJK lain.2. Menerima arahan daripada pengerusi dari masa ke semasa.

AJK DAKWAH DAN BINA INSAN .-Mengurus hal-ehwal kewangan surau dan menyediakan laporan penyatanya. BENDAHARI -Merancang aktiviti dakwah dan bina insan -Melaksana aktiviti yang telah dirancang dan --menyediakan laporan perlaksanaan. -Melaksanakan arahan dari pengerusi dari masa ke semasa. -Memikirkan usaha-usaha untuk mengisi tabung surau bersama-sama AJK yang lain.

-Melaksanakan arahan dari pengerusi dari masa ke semasa.-Merancang aktviti ibadah dan imarah. AJK IBADAH DAN IMARAH -Merancang aktiviti penerbitan untuk edaran dalaman sekolah -Melaksana aktiviti yang telah dirancang dan menyediakan laporan perlaksanaannya. -Membantu penyebaran bahan-bahan risalah agama dari kementerian pelajaran dan jabatan pelajaran. AJK PENERBITAN DAN MINI PERPUSTAKAAN . -Melaksana aktiviti yang telah dirancang dan -menyediakan laporan perlaksanaannya. -Menyediakan catatan dan sinopsis bagi majlis ilmu di surau untuk penyebaran. -Melaksanakan arahan dari pengerusi dari masa ke semasa.

-Mengemas stok peralatan surau -Melaksanakan arahan pengerusi dari masa ke semasa. -Menyediakan peralatan yang mencukupi .Memastikan kebersihan dan keceriaan surau sama ada dalaman dan luarannya. AJK KEBERSIHAN DAN KECERIAAN -Mengurus kebajikan ahli jemaah surau dari segi keselamatan. -Melaksanakan arahan pengerusi dari masa ke semasa. keselesaan dan pengiktirafan. -Memastikan kebersihan tempat berwuduk dan tandas -Menyediakan jadual bertugas untuk memastikan kebersihan surau -Mengemaskinikan keceriaan surau supaya sentiasa kemas dan cantik.- . -Mengadakan khidmat kebajikan untuk ahli jemaah surau -Memastikan semua peralatan surau berfungsi dengan baik dan selamat digunakan.

AJK KEBAJIKAN DAN PERALATAN -Memastikan kawalan disiplin di surau ketika solat dan perlaksanaan aktiviti. AJK KESELAMATAN DAN DISIPLIN SEMUA WARDEN DAN RESIDEN WARDEN . -Menghidupkan budaya sahsiah Islam di surau -Melaksanakan arahan pengerusi dari masa ke semasa.

1 1.8 Barang-barang makanan dan minuman.PERATURAN SURAU 1. Ia tidak boleh dibawa keluar dari surau kecuali dengan kebenaran daripada pengerusi atau jawatankuasa surau.5 Tidak dibenarkan membawa masuk ke dalam surau perkara berikut: y Senjata-senjata tajam dan merbahaya dan apa-apa bentuk yang seumpamanya. Tidak dibenarkan menjadikan surau sebagai tempat melepak menyalin dan menukar pakaian atau sebagainya. y Bahan-bahan dan gambar lucah. Semua barang dan peralatan surau hendaklah dijaga dengan selamat.7 1. Peraturan Am 1. poster atau risalah tanpa mendapat keizinan dari pengerusi atau jawatankuasa Musala.6 1. melaksanakan amali pendidikan Islam. Tidak dibenarkan menampal bahan penerbitan. siaraya serta pili paip ditutup semula setelah digunakan . Semua jemaah dikehendaki menjimatkan penggunaan letrik dan air serta memastikan suis-suis lampu.3 1. 1. 1. y 1. kipas.4 Semua jamaah hendaklah menjaga kebersihan dan keceriaan surau serta memastikan ianya sentiasa dalam keadaan yang memuaskan. majalah-majalah hiburan dan penerbitan-penerbitan berunsur politik serta risalah-risalah ajaran sesat. Sambutan hari-hari kebesaran Islam dan aktiviti-aktiviti pendidikan dan kemasyarakatan. Surau ini hendaklah digunakan sebagai tempat mengerjakan ibadat solat.2 Pengurusan surau ini adalah dikelolakan oleh sebuah jawatankuasa yang dilantik oleh pihak sekolah dengan bidang tugas yang telah ditetapkan.

Di luar waktu persekolahan ± memakai kain sarong dan baju melayu serta bersongkok (bagi lelaki) dan pakaian yang sesuai (bagi perempuan). Memperbanyakkan zikrullah ketika berada di dalam surau sama ada dengan membaca Al-Quran. 2. 2.2.9 Menjauhkan diri dari berbuat bising sama ada berbual kosong. Digalakkan berwirid. tawadduk dan bersopan serta mengadap ke arah kiblat.1 Memakai pakaian yang suci.8 Dilarang memakai baju µT´ yang µfancy¶ yang mengandungi gambar karton. meninggikan suara dan sebagainya di dalam surau kerana boleh mengganggu orang yang sedang beribadat.11 2.6 2. Dilarang melintas di hadapan orang yang sedang bersembahyang. kemas dan bersopan ketika ke surau (waktu persekolahan ± memakai pakaian seragam sekolah dengan bersongkok atau berketayap putih (bagi lelaki). berselawat dan membaca Asmaul Husna dan sebagainya. 2. bertahmid.7 2. Juga dilarang memakai seluar jean ke surau Masuk ke surau dengan mengambil wuduk terlebih dahulu Melangkah masuk dengan kaki kanan sambil berdoa dan member salam kepada jemaah yang lain. bersih. Mengambil tempat duduk pada µsaf¶ bahagian hadapan (saf pertama) dan diikuti saf seterusnya. berdoa. iklan tertentu dan sebagainya.12 Menghormati azan dan iqamah serta menjawabnya dengan sempurna. dan bersalam sebelum meninggalkan surau.10 2. bertasbih.2 2.3 2. bergurau.4 2. Merapatkan µsaf¶ dan menghidupkan budaya salam dan berjabat tangan dengan jemaah lain. Peraturan Khas Tatasusila Di Surau 2. Duduk dalam keadaan khusyuk.5 2. .

SENARAI SEMAK PENGURUSAN DAN PENGHAYATAN SURAU BIL PERKARA TINDAKAN CATATAN ADA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Senarai Tugas Jawatan kuasa Surau Jawatankuasa Induk Surau Jawatankuasa Kecil Surau Senarai dan Bidang Tugas AJK Peraturan-Peraturan Surau Mesyuarat Surau sekurang-kurangnya 2x setahun Visi dan Moto Surau Perancangan aktiviti surau Buku laporan aktiviti Buku jadual kedatangan ke surau Buku Stok Peralatan Buku Rekod Surau Buku Catatan Pemantauan / Selawat Fail-Fail Pengurusan Surau TIADA .

Solat Hajat.A. Tajwid. PENGURUSAN SURAU TINDAKAN BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Solat Berjemaah Wirid selepas solat Galakan mengerjakan Sunat Rawatib Hafazan zikir. doa. Bacaan Yasin dan Tahlil Latihan Amali Pendidikan Islam Sambutan Hari Kebesaran Islam : Maal Hijrah Maulidur Rasul Isra¶ Mikraj Nisfu Syaaban Ihya¶ Ramadhan Idul Fitri 16 17 18 Majlis Khatam Al-Quran Nadwah Kepimpinan Islam Khemah Ibadat PERKARA ADA TIADA CATATAN . Taranum Program Penghayatan Hari Jumaat. ayat-ayat Al-Quran Tadarus Al-Quran Tazkirah / Taalim Kuliah Subuh / Majlis ilmu Kuliah Subuh Ceramah umum bulanan Diskusi agama Usrah Kelas Al-Quran.

B. Dinding dan Syiling 2 3 4 5 6 7 8 Penjagaan kawasan tepi. PENGURUSAN AKTIVITI PENGHAYATAN SURAU TINDAKAN BIL 19 20 21 22 23 24 25 Qiamullail Forum Perdana Korban Berkelompok Solat Sunat Tarawih Majlis Berbuka Puasa Majlis Restu Untuk Calon-Calon Peperiksaan Lain-lain Aktiviti Agama PERKARA ADA TIADA CATATAN C. tangga. kata-kata hikmat. Papan tanda tunjuk Kiblat. papan maklumat Jadual gotong royong ADA TIADA CATATAN . PENGURUSAN KEBERSIHAN DAN KECERIAAN TINDAKAN BIL 1 PERKARA Penjagaan kawasan dalaman surau : Tempat Imam Ruang Makmum Tingkap. Doa dan pelbagai hiasan dalaman. verandah. anjung Penjagaan tempat berwuduk dan bilik air Penjagaan peralatan surau Penjagaan kawasan persekitaran Penyediaan ayat-ayat Al-Quran.

Karpet surau Tirai Pemisah Almari. PENGURUSAN PERALATAN TINDAKAN BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Alat Siaraya Sejadah. rak Al-Quran dan buku Langsir White Board Papan Kenyataan Jam Dinding / Jam Solat Waktu Carta Organisasi Tempat Mengambil Wuduk.D. Paip air mencukupi Tandas lelaki Perempuan Mini Perpustakaan Terompah / selipar Jadual Amali Solat Jadual Bertugas Imam dan Bilal Over Head Projektor Tempat mengajar bagi guru / pengkuliahan Kain Sembahyang lelaki / perempuan Air Mineral Takwim Peti Cadangan PERKARA ADA TIADA CATATAN .

E. SENARAI STOK BUKU PENGARANG BIL JUDUL / TAJUK Fikh dan Perundangan 1 2 Islam Amalan Hikmat dan Rahsia Dari Al-Quran DAN PENERBIT Dr Wahbah Al Zuhaili DBP Ust Kurdi Ismail Hj Z.A Darul Naim 1 bhg 2/1/2000 5 jilid 2/1/2000 KUANTITI TARIKH MASUK CATATAN .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful