ISI KANDUNGAN BAHAGIAN SATU (SINOPSIS) 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

PENGENALAN KONSEP SURAU OBJEKTIF PENGURUSAN DAN PENGHAYATAN SURAU RASIONAL PENGURUSAN DAN PENGHAYATAN SURAU KUMPULAN SASARAN AKTIVITI SURAU DAN HIASAN SUMBER KEWANGAN SURAU . . .. . ..

BAHAGIAN DUA (PENGURUSAN) 1. CARTA ORGANISASI 2. BIDANG TUGAS 3. PERATURAN SURAU BAHAGIAN TIGA ( 1. SENARAI SEMAK PENGURUSAN DAN PENGHAYATAN SURAU 2. SENARAI SEMAK PENGURUSAN KEBERSIHAN DAN KECIARAAN 3. PENGURUSAN PERALATAN 4. .. .. .

.. .

SURAU HAMDANIAH SEKOLAH TUANKU ABDUL RAHMAN,(STAR) IPOH,PERAK
VISI MENJADIKAN SEKOLAH TUANKU ABDUL RAHMAN ´SHOWCASE´ KECEMERLANGAN DALAM BIDANG PEMBANGUNAN BINA INSAN MENJELANG 2015 MISI 1. MEWUJUDKAN MODAL INSAN YANG BERILMU DAN BERTAQWA 2. MENJADIKAN PELAJAR STAR SEBAGAI PEMIMPIM YANG MEMPUNYAI WAWASAN ,INTERGRITI DAN SAHSIAH YANG TINGGI. 3. MEMBUDAYAKAN WARGA SEKOLAH DENGAN SIFAT-SIFAT YANG TERPUJI MENGIKUT ACUAN FALSAFAH PENDIDIKAN NEGARA. TEMA ´KEBAHAGIAAN DUNIA DAN AKHIRAT´

STRATEGI 1. MENUBUHKAN JAWATANKUASA SURAU YANG KOMITMEN DAN BERTANGGUNGJAWAB. 2. MEWUJUDKAN ´BUKU HIJAU´SEBAGAI PANDUAN KEPADA AJK BERTINDAK 3. MEWUJUDKAN HUBUNGAN YANG INTIM DENGAN PIHAK LUAR. 4. MENJADIKAN SURAU HAMDANIAH SEBAGAI ´ONE STOP CENTER´KEPADA PELAJAR STAR. 5. MERAPATKAN JURANG KOMUNIKASI DAN SOSIAL MELALUI PROGRAMPROGRAM BERKEMBAR SURAU DI ANTARA SEKOLAH,PIBG DAN STAROBA. 6. MELANCARKAN PROJEK ´GOLDEN BACTH´ UNTUK PEWARIS PEMIMPIN MASA HADAPAN.

BAB 1

KONSEP PENGURUSAN DAN PENGHAYATAN SURAU SEKOLAH

y

PENGENALAN

y

KONSEP SURAU

y

OBJEKTIF PENGURUSAN DAN PENGHAYATAN SURAU

y

RASIONAL PENGURUSAN DAN PENGHAYATAN SURAU

y

KUMPULAN SASARAN

y

AKTIVITI SURAU DAN HIASAN

y

SUMBER KEWANGAN SURAU

zikrullah.3 Memupuk minat dan tabiat pelajar supaya rajin berada di surau dan memanfaatkan masa sebaik-baiknya. 2.2 Melaksanakan pengurusan surau dengan efisien dan sistematik. PENGENALAN Surau sekolah adalah merupakan suatu lambang syiar Islam di sekolah.3 Tempat melaksanakan ³Tazkiyyah Ruhiyyah´-pembersihan jiwa melalui tilawah Al-Quran.1. 3.2 Tempat melaksanakan amali Pendidikan Islam seperti cara berwuduk. tazkirah dan lain-lain. Pengurusan musalla yang sistematik dan berkualiti dengan pelbagai program yang telah diatur dan dilaksanakan akan dapat melahirkan pelajar yang memahami dan menghayati Islam secara syumul dalam kehidupan mereka. 2.1 Tempat mengerjakan solat fardhu dan solat sunat samaada secara berjamaah atau individu. OBJEKTIF MENGIMARAHKAN SURAU 3. 2. Pembinaannya bukan sekadar sebagai tempat untuk melaksanakan ibadat solat samaada secara individu atau berjamaah tetapi ia berfungsi sebagai pusat kegiatan Pendidikan Islam di sekolah.1 Menghidupkan surau dengan pelbagai aktiviti keagamaan yang menarik dan berkesan. . 3. KONSEP SURAU SEKOLAH 2. cara mengerjakan solat dan sebagainya. 3.

4. dan ia kelihatan lesu dan tidak bermaya. 3.3.3 Pelajar-pelajar kurang berminat dan tidak suka berada di surau malah mereka tidak memanfaatkan setiap detik masa ketika berada di surau.1 Musalla adalah syiar dan imej Islam di sekolah yang perludiberi perhatian serius dan tindakan positif. 4. 4. 4. 3. RASIONAL 4.4 Terdapat surau yang tidak diurus dengan efisyen dan sistematik . 4.1 Surau bangunan sendiri (berasingan).2 Kurangnya aktiviti keagamaan yang menarik dan berkesan. 5.2 Surau menggunakan bilikk darjah (kelas).4 Melatih pelajar dengan kepimpinan dan sahsiah Islamiah yang unggul.5 Penglibatan warga sekolah terhadap aktiviti surau tidak menyeluruh dan menyeluruh dan menjurus kea rah pemuafakatan.6 Mewujudkan surau mithali yang menekankan kepada budaya ilmu dan pembinaan insan. . KATEGORI SURAU 5.5 Membantu pelajar menyelesaikan permasalah keagamaan dan isu-isu semasa. 5.

4 Persatuan ibu bapa dan guru-guru.5 Menyediakan jadual tugasan. KUMPULAN SASARAN 6. 7.6 Menyediakan laporan / dokumentasi mengenai pengurusan dan pelaksanaan aktiviti surau. . mingguan.6.1 Membentuk jawatankuasa pengurusan surau.2 Merancang dan melaksanakan aktiviti surau harian.4 Menyediakan senarai semak pengurusan surau. 6. STRATEGI 7. 7. bulanan dan tahunan.3 Menggubal peraturan surau.1 Pelajar muslim di sekolah. 6. 6. 7.2 Pentadbir dan guru-guru muslim. 7.3 Kakitangan sokongan muslim. 7. 7. 6.5 Masyarakat setempat.

8.5 Aktiviti Kebajikan dan Peralatan. mingguan. bulanan atau tahunan oleh pihak jawatankuasa pengelola surau sekolah setelah dimaklumkan kepada pengerusi jawatankuasa induk surau.1 Aktiviti Dakwah dan Ibadat. 8.3 Aktiviti Penerbitan dan Mini Perpustakaan. 8. 8. Aktiviti-aktiviti tersebut adalah seperti berikut: 8. 8. .8. Kesemua aktiviti tersebut boleh dilaksanakan sama ada secara harian.6 Aktiviti Keselamatan dan Disiplin. AKTIVITI SURAU Terdapat 6 aktiviti utama yang boleh dilaksanakan di surau.2 Aktiviti Tarbiyah dan Nadwah.4 Aktiviti Kebersihan dan Kecerian.

Sambutan Hari Kebesaran Islam: Maal Hijrah Maulidur . Tadarus alQuran berkelompok khatam 30 juzuk al-Quran di mana setiap kelompok mempunyai 30 orang pelajar. Solat Taubat 4. Selawat ke atas Nabi saw. 3. Wirid selepas zikir ma¶thurat sughra / kubra. MINGGUAN 1. 2. Tadarus Al-Quran untuk hafazan surah-surah berikut: Surah Al-Kahfi Surah Al-Waqiah Surah Al-Mulk Surah Ar-Rahman Surah As-Sajadah Surah Al-Insan Surah Ad-Dukhan 2. Solat Tasbih 3. Solat berjamaah setiap waktu. TAHUNAN 1. Galakan mengerjakan solat sunat rawatib (yang 3. Program Ihya Ramadhan ± Solat Tarawikh dan Tadarrus alQuran 2.1 IBADAH DAN IMARAH HARIAN 1.8. Aktiviti khusus malam jumaat Solat Hajat Bacaan Yasin Tahlil BULANAN 1. Solat Dhuha 2.

Selawat ke atas Nabi saw. Program menjelang peperiksaan: Solat Hajat setiap malam peperiksaan dan hafalan zikir atau doa-doa berkaitan dengan persiapan menghadapi peperiksaan. Ceramah agama sempena sambutan harihari kebesaran Islam. 2. 4. Kuliah subuh mingguanpagi BULANAN 1) Program Qiamullai l: Solat Hajat Solat Tasbih Solat Taubat Zikir Munajat TAHUNAN 1. 5. Forum Perdana 3. 2.jangka masa 5 minit. Tazkirah satu hadis setiap hari selepas solat asar. Zikir Asmaul Husna 8. Nadwah kepimpinan pelajar. Khemah ibadat .muakkad) Rasul Israk Mikraj Nisfu Syaaban Nuzul alQuran 4. Kuliah maghrib mingguanantara maghrib hingga isya¶. 4. Membiasakan diri dengan doa-doa seharian seperti: Doa bangkit dari tidur. 2.2 DAKWAH DAN AKTIVITI HARIAN 1. MINGGUAN 1.

3. Budaya senyum dan suka menolong serta membantu sahabat dan guru. . 3. Bersalaman selepas solat dengan memegang erat dan bertentangan mata. Penugi saf hadapan. Duduk ikut saf. memimpin tahlil. 4. minggu. tajuk tertentu. Banyak berzikir. 5. Program restu peperiksaan. 4) Ceramah agama bulanan. Menghayati tatasusila Islam ketika dalam surau. Puasa sunat bulanan isnin dan mengikut khamis. Memakai pakaian bersopan ketika ke surau. azan . 6. 3) Tunjukcara ibadat seperti panduan solat jenazah.Doa masuk tandas Doa keluar tandas Doa melihat muka di cermin Doa memakai pakaian Doa makan dan selepas makan Doa keluar rumah Doa menaiki kenderaan Doa memulakan pembelajaran Doa balik rumah Doa hendak tidur. latihan menjadi imam. Usrah mingguan petang jumaat atau petang khamis. 2) Diskusi agama / bulanan / muzakarah 4. 5. Dilaksanakan secara bulanan. iqamat dan lain-lain.

Mengurus aset wakaf dan barang amanah yang berada di surau.DERMA DAN TAJAAN HARIAN 1. Kitab-kitab agama. Mengemaskin 1. Papan Putih BULANAN TAHUNAN 1. Kitab-kitab suci AlQuran. Penyediaan laporan tahunan 3. Penyedian cenderamata dan sijil sebagai menghargai sumbangan penaja . 1.3 WAKAF. Kitab-kitab suci Al-Quran. 2. Kitab-kitab agama. Mendapatkan tajaan dan sumbangan untuk aktiviti-aktiviti surau MINGGUAN 3. 3. Membuat panjang bagi kertas kerja mendapatkan bagi sumbangan mendapatkan sumbangan. Membuat i semua aset perancangan wakaf jangka masa pendek dan 2. Mencari dana dan sumbangan untuk pembangunan surau. Sentiasa ´follow up´ penyumbang agar hubungan tidak putus. Papan Putih . Mengurus aset wakaf dan barang amanah yang berada di surau.8. 2. 3.

Membuat bertugas untuk royong kempen perancangan menentukan secara kebersihan dan tahunan untuk kebersihan mingguan keceriaan secara memastikan surau. . Penentuan giliran 1. Memastikan keadaan keceriaan dan bersih dan keindahan surau ceria.4 KEBERSIHAN DAN KECERIAAN HARIAN MINGGUAN BULANAN TAHUNAN 1. dalaman dan keceriaan yang persekitaran luaran serta berterusan. 2. persekitaran dalam 2. serambi surau. . bagi bulanan melalui kebersihan dan Dalam surau.bahagian dalam dan luar. Beranda / dan keceriaan permuafakatan. laporan an Tempat wuduk. 2. Memastikan dokumentasi 2. memastikan gotog royong dan keceriaan kebersihan kerjasama erat / surau.8. kawasan kepada pihak kebersihan dan Tangga sekolah. surau. Mengadakan 1. Menyediakan surau. Memastikan Bilik air. Gotong 1.

. pengiktirafan dan sebagainya. 2. 1. Mengadakan program belaian kasih terhadap golongan anakanak yatim dan miskin sempena hari kebesaran Islam seperti sumbangan derma idul fitri. 1.8. Mengemaskini kan stok peralatan dan kedudukannya. ibadat qurban berkelompok dan sebagainya. masyarakat sekitar. 2. 1. Mengadakan 2. Mengambil berat kebajikan ahli jemaah surau dari masa ke semasa dari segi kebajikan.5 KEBAJIKAN DAN PERALATAN HARIAN MINGGUAN BULANAN TAHUNAN 1. 2. Memastikan peralatan dalam keadaan baik dan berfungsi. Mengutamakan kebajikan ahli dan keselamatan peralatan. Menggerakkan khidmat aktiviti kebajikan kumpulan / apabila team solat berlaku musibah jenazah dan seperti tahlil untuk pungutan memberi derma khidmat kematian dan kepada warga menziarahi sekoah dan pesakit. Memastikan semua peralatan berfungsi dengan baik dan selamat digunakan.

memberi dan menjawab salam. memberi senyuman dan lainlain. Mengadakan perjumpaan mingguan 2. Memastikan melalui laporan budaya salam diamalkan seperti bertulis. Memastikan kehadiran ke surau MINGGUAN BULANAN 1. 1.8. Memastikan disiplin pelajar ketika: untuk meningkatkan Datang ke surau tahap Mengambil keselamatan wuduk dan disiplin di Berada dalam surau. surau ketika 2. Memaklumkan hendak solat segera kepada solat pengerusi surau / pihak Selepas solat sekolah 3. Mengadakan penilaian untuk menilai tahap keseluruhan dan disiplin surau sepanjang tahun. .7 KESELAMATAN / DISIPLIN HARIAN 1.Mengadakan pelan tindakan ke arah peningkatan tahap keselamatan dan disiplin. 2. keselamatan dan disiplin 4. Mengadakan kempen peningkatan dan disiplin surau seperti : Bulan Disiplin Bulan Kebersihan Bulan Muhibbah Bulan Pengorbanan TAHUNAN 3. Memastikan tentang pakaian ke surau permasalahan bersih. kemas dan bersopan. suci.

4 9.00 seorang.6.3 9.5 Sumbangan ikhlas daripada golongan berikut: 9. SUMBER KEWANGAN 9. Lain-lain projek yang sesuai.5.4.2.2 9.1.5. Individu-individu yang cakna / prihatin. Pembelian barangan secara kelompok.6.1 9. Penjualan buku-buku majalah agama dan poster.6.6. Golongan korporat atau ahli perniagaan yang ada kaitan dengan sekolah.5. Golongan dermawan yang prihatin.1 Sumbangan derma / infak tahunan daripada setiap pelajar atas kadar budi bicara pihak sekolah.6 Mengadakan projek-projek ekonomi yang dikendalikan oleh jawatankuasa surau seperti: 9.4 Peruntukan khusus daripada PIBG secara tahunan bagi melaksanakan aktiviti surau dan keagamaan.6. 9. 9. Mengadakan tabung surau.5. 9. .2 Sumbangan derma / infak secara tahunan daripada semua guru atas ketetapan sekolah. 9.6 Penjualan takwim hijrah.9.5 9. 9.6.3 Sumbangan serma / infak secara tahunan daripada staff atas kadar RM 5. 9. yayasan dan sebagainya. 9. Memohon sumber-sumber kewangan daripada agensi seperti institusi zakat. Pihak swasta yang bertanggungjawab.3. 9.

Keberkesanan pengurusan dan penghayatan surau adalah bergantung kepada faktor-faktor berikut : i. Kepimpinan Jawatankuasa Surau     ii. Surau adalah sebuah institusi yang digunakan untuk melaksanakan ibadat. mengawal dan memimpin organisasi surau ke arah mencapai matlamat yang ditetapkan.Semua kewangan yang diterima hendaklah dimasukkan dalam akaun ³Tabung Surau Sekola (TABUNG PEMBAGUNAN DAN AKTIVITI SURAU´ yang dipertanggungjawabkan kepada Bendahari. Kerajinan dan kesungguhan Berwibawa dan berwawasan Berpandangan jauh dan berkeyakinan Inovatif dan Kreatif Kemudahan Fizikal      Bangunan / Bilik surau yang khusus Mempunyai kemudahan yang mencukupi dan selesa Ruang dan edaran udara yang memuaskan Tempat berwuduk dan tandas yang sesuai Hiasan dalaman dan data maklumat yang baik iii. aktivitiaktiviti keagamaan dan keilmuan serta kemasyarakatan. . Mempunyai sokongan padu dan pemuafakatan. Surau tersebut akan benar-benar hidup dan berfungsi apabila ianya diurus dan ditadbir dengan baik dan sistematik melalui suatu proses merancang. Akaun ini dibentangkan kepada ahli Jawatankuasa surau sekolah. menyusun. Penglibatan Warga Sekolah   Guru dan pelajar serta kakitangan sokongan yang berminat dan istiqamah dengan program surau.

Perancangan Yang Kemas Dan Sistematik   Mempunyai perancangan / aktiviti yang mantap sama ada secara harian. Penilaian dan Pembaikan Mengadakan penilaian dari masa ke semasa serta melaksanakan pengislahan (pembaikan ) segera sebagai tindak susul kepada kelemahan dan kepincangan. Perancangan dan perlaksanaan aktiviti yang berhikmah dan mengambil kira keadaan semasa. mingguan. . bulanan dan tahunan. v. kesesuaian waktu. vi. iv. Sentiasa menghidupkan kerja sepasukan. tingkat pemikiran jemaah dan sebagainya. Kewangan Yang Stabil Mempunyai kewangan yang mencukupi untuk pengelolaan aktiviti dan penyediaan kemudahan serta peralatan.

PENUBUHAN JAWATANKUASA INDUK DAN CARTA ORGANISASI Pengerusi Timb.Derma dan Tajaan ) Guru ( J/K Keceriaan / Kebersihan ) Guru ( J/K Kebajikan . Pengerusi Naib Pengerusi Setiausaha : : : : Pengetua / Guru Besar Penolong Kanan ( Pentadbiran ) Penolong Kanan HEM Guru Kanan Pendidikan Islam / Setiausaha Bina Insan Ketua Panitia Pendidikan Islam Penolong Setiausaha Panitia Ahli Jawatankuasa : Guru Pendidikan Islam ( J/K Dakwah / Bina Insan ) Guru Pendidikan Islam ( J/K Ibadah / Imarah ) Guru ( J/K Wakaf.Peralatan dan Siaraya) Guru ( J/K Keselamatan / Disiplin ) PEMERIKSA Kira-Kira : Guru Kakitangan .

DERMA DN TAJAAN Guru J/K KEBERSIHAN DAN KECERIAAN Guru JK KEBAJIKAN DAN PERALATAN Guru J/K IBADAH DAN IMARAH Guru Pendidikan Islam J/K KESELAMATAN DAN DISIPLIN Guru Warden .CARTA ORGANISASI PENGERUSI Pengetua / Guru Besar TIMBALAN PENGERUSI Penolong Kanan (Pentadbiran ) NAIB PENGERUSI Penolong Kanan Hem SETIAUSAHA Guru Kanan Pendidikan Islam / SU Bina Insan / Ketua Panitia BENDAHARI Guru Pendidikan Islam J/K DAKWAH DAN BINA INSAN Guru Pendidikan Islam J/K WAKAF.

1 Menjalankan tugas-tugas pengerusi ketika ketiadaannya. 2.2 Mempengerusi mesyuarat.1 Menjadi penggerak utama kepada kemajuan surau 2. 3.BIDANG TUGAS JAWATAN TUGAS 2. .2 Membantu pengerusi dalam melaksanakan tugas-tugasnya.6 Membuat penilaian aktiviti untuk pelaporan. PENGERUSI 3.3 Membantu dan bekerjasama rapat dengan jawatankuasa kearah pengurusan surau yang efisien dan sistematik.5 Melaksana aktiviti yang telah dirancang 2.4 Merancang aktiviti surau dan menyediakan jadual bertugas bersama AJK lain. perjumpaan dan taklimat. 2. 2.

5 Membantu dan berhubung rapat bersama pengerusi dan AJK lain.3 Merancang aktiviti surau dan menyediakan jadual bertugas bersama AJK lain. Menerima arahan daripada pengerusi dari masa ke semasa.4 Menyediakan laporan dan dokumentasi 4. 4. PENOLONG SETIAUSAHA .TIMBALAN PENGERUSI & NAIB PENGERUSI 4.1 Membuat panggilan mesyuarat dan surat mesyuarat. Mencatat dan menyediakan minit mesyuarat 4.1 Membantu tugas-tugas setiausaha dan lainlain tugas yang disahkan oleh pengerusi dari masa ke semasa.6.2. 4. 4. SETIAUSAHA 1.

-Mengurus hal-ehwal kewangan surau dan menyediakan laporan penyatanya. BENDAHARI -Merancang aktiviti dakwah dan bina insan -Melaksana aktiviti yang telah dirancang dan --menyediakan laporan perlaksanaan. -Melaksanakan arahan dari pengerusi dari masa ke semasa. -Memikirkan usaha-usaha untuk mengisi tabung surau bersama-sama AJK yang lain. AJK DAKWAH DAN BINA INSAN .

AJK PENERBITAN DAN MINI PERPUSTAKAAN . -Menyediakan catatan dan sinopsis bagi majlis ilmu di surau untuk penyebaran. AJK IBADAH DAN IMARAH -Merancang aktiviti penerbitan untuk edaran dalaman sekolah -Melaksana aktiviti yang telah dirancang dan menyediakan laporan perlaksanaannya. -Membantu penyebaran bahan-bahan risalah agama dari kementerian pelajaran dan jabatan pelajaran. -Melaksanakan arahan dari pengerusi dari masa ke semasa. -Melaksanakan arahan dari pengerusi dari masa ke semasa.-Merancang aktviti ibadah dan imarah. -Melaksana aktiviti yang telah dirancang dan -menyediakan laporan perlaksanaannya.

keselesaan dan pengiktirafan.- . AJK KEBERSIHAN DAN KECERIAAN -Mengurus kebajikan ahli jemaah surau dari segi keselamatan. -Menyediakan peralatan yang mencukupi .Memastikan kebersihan dan keceriaan surau sama ada dalaman dan luarannya. -Mengadakan khidmat kebajikan untuk ahli jemaah surau -Memastikan semua peralatan surau berfungsi dengan baik dan selamat digunakan. -Melaksanakan arahan pengerusi dari masa ke semasa. -Mengemas stok peralatan surau -Melaksanakan arahan pengerusi dari masa ke semasa. -Memastikan kebersihan tempat berwuduk dan tandas -Menyediakan jadual bertugas untuk memastikan kebersihan surau -Mengemaskinikan keceriaan surau supaya sentiasa kemas dan cantik.

-Menghidupkan budaya sahsiah Islam di surau -Melaksanakan arahan pengerusi dari masa ke semasa. AJK KESELAMATAN DAN DISIPLIN SEMUA WARDEN DAN RESIDEN WARDEN .AJK KEBAJIKAN DAN PERALATAN -Memastikan kawalan disiplin di surau ketika solat dan perlaksanaan aktiviti.

1 1. majalah-majalah hiburan dan penerbitan-penerbitan berunsur politik serta risalah-risalah ajaran sesat.2 Pengurusan surau ini adalah dikelolakan oleh sebuah jawatankuasa yang dilantik oleh pihak sekolah dengan bidang tugas yang telah ditetapkan. Peraturan Am 1. Semua jemaah dikehendaki menjimatkan penggunaan letrik dan air serta memastikan suis-suis lampu. Tidak dibenarkan menjadikan surau sebagai tempat melepak menyalin dan menukar pakaian atau sebagainya. kipas. melaksanakan amali pendidikan Islam. Surau ini hendaklah digunakan sebagai tempat mengerjakan ibadat solat. Sambutan hari-hari kebesaran Islam dan aktiviti-aktiviti pendidikan dan kemasyarakatan.4 Semua jamaah hendaklah menjaga kebersihan dan keceriaan surau serta memastikan ianya sentiasa dalam keadaan yang memuaskan. 1. 1. Ia tidak boleh dibawa keluar dari surau kecuali dengan kebenaran daripada pengerusi atau jawatankuasa surau.6 1.5 Tidak dibenarkan membawa masuk ke dalam surau perkara berikut: y Senjata-senjata tajam dan merbahaya dan apa-apa bentuk yang seumpamanya. siaraya serta pili paip ditutup semula setelah digunakan . y 1.3 1.7 1. poster atau risalah tanpa mendapat keizinan dari pengerusi atau jawatankuasa Musala. y Bahan-bahan dan gambar lucah. Semua barang dan peralatan surau hendaklah dijaga dengan selamat.PERATURAN SURAU 1. Tidak dibenarkan menampal bahan penerbitan.8 Barang-barang makanan dan minuman.

3 2.4 2. iklan tertentu dan sebagainya.1 Memakai pakaian yang suci. berselawat dan membaca Asmaul Husna dan sebagainya. Dilarang melintas di hadapan orang yang sedang bersembahyang.9 Menjauhkan diri dari berbuat bising sama ada berbual kosong. bertasbih. 2. kemas dan bersopan ketika ke surau (waktu persekolahan ± memakai pakaian seragam sekolah dengan bersongkok atau berketayap putih (bagi lelaki). Peraturan Khas Tatasusila Di Surau 2. Mengambil tempat duduk pada µsaf¶ bahagian hadapan (saf pertama) dan diikuti saf seterusnya.8 Dilarang memakai baju µT´ yang µfancy¶ yang mengandungi gambar karton. tawadduk dan bersopan serta mengadap ke arah kiblat. bersih.5 2.6 2.11 2. bergurau. Memperbanyakkan zikrullah ketika berada di dalam surau sama ada dengan membaca Al-Quran. Juga dilarang memakai seluar jean ke surau Masuk ke surau dengan mengambil wuduk terlebih dahulu Melangkah masuk dengan kaki kanan sambil berdoa dan member salam kepada jemaah yang lain. Merapatkan µsaf¶ dan menghidupkan budaya salam dan berjabat tangan dengan jemaah lain. 2. Di luar waktu persekolahan ± memakai kain sarong dan baju melayu serta bersongkok (bagi lelaki) dan pakaian yang sesuai (bagi perempuan). meninggikan suara dan sebagainya di dalam surau kerana boleh mengganggu orang yang sedang beribadat. Digalakkan berwirid.2 2.7 2. Duduk dalam keadaan khusyuk. 2.10 2.12 Menghormati azan dan iqamah serta menjawabnya dengan sempurna.2. . dan bersalam sebelum meninggalkan surau. bertahmid. berdoa.

SENARAI SEMAK PENGURUSAN DAN PENGHAYATAN SURAU BIL PERKARA TINDAKAN CATATAN ADA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Senarai Tugas Jawatan kuasa Surau Jawatankuasa Induk Surau Jawatankuasa Kecil Surau Senarai dan Bidang Tugas AJK Peraturan-Peraturan Surau Mesyuarat Surau sekurang-kurangnya 2x setahun Visi dan Moto Surau Perancangan aktiviti surau Buku laporan aktiviti Buku jadual kedatangan ke surau Buku Stok Peralatan Buku Rekod Surau Buku Catatan Pemantauan / Selawat Fail-Fail Pengurusan Surau TIADA .

doa. Bacaan Yasin dan Tahlil Latihan Amali Pendidikan Islam Sambutan Hari Kebesaran Islam : Maal Hijrah Maulidur Rasul Isra¶ Mikraj Nisfu Syaaban Ihya¶ Ramadhan Idul Fitri 16 17 18 Majlis Khatam Al-Quran Nadwah Kepimpinan Islam Khemah Ibadat PERKARA ADA TIADA CATATAN . Solat Hajat. PENGURUSAN SURAU TINDAKAN BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Solat Berjemaah Wirid selepas solat Galakan mengerjakan Sunat Rawatib Hafazan zikir. ayat-ayat Al-Quran Tadarus Al-Quran Tazkirah / Taalim Kuliah Subuh / Majlis ilmu Kuliah Subuh Ceramah umum bulanan Diskusi agama Usrah Kelas Al-Quran.A. Tajwid. Taranum Program Penghayatan Hari Jumaat.

Dinding dan Syiling 2 3 4 5 6 7 8 Penjagaan kawasan tepi. Doa dan pelbagai hiasan dalaman. Papan tanda tunjuk Kiblat. PENGURUSAN KEBERSIHAN DAN KECERIAAN TINDAKAN BIL 1 PERKARA Penjagaan kawasan dalaman surau : Tempat Imam Ruang Makmum Tingkap. anjung Penjagaan tempat berwuduk dan bilik air Penjagaan peralatan surau Penjagaan kawasan persekitaran Penyediaan ayat-ayat Al-Quran. tangga. kata-kata hikmat.B. PENGURUSAN AKTIVITI PENGHAYATAN SURAU TINDAKAN BIL 19 20 21 22 23 24 25 Qiamullail Forum Perdana Korban Berkelompok Solat Sunat Tarawih Majlis Berbuka Puasa Majlis Restu Untuk Calon-Calon Peperiksaan Lain-lain Aktiviti Agama PERKARA ADA TIADA CATATAN C. verandah. papan maklumat Jadual gotong royong ADA TIADA CATATAN .

rak Al-Quran dan buku Langsir White Board Papan Kenyataan Jam Dinding / Jam Solat Waktu Carta Organisasi Tempat Mengambil Wuduk. Paip air mencukupi Tandas lelaki Perempuan Mini Perpustakaan Terompah / selipar Jadual Amali Solat Jadual Bertugas Imam dan Bilal Over Head Projektor Tempat mengajar bagi guru / pengkuliahan Kain Sembahyang lelaki / perempuan Air Mineral Takwim Peti Cadangan PERKARA ADA TIADA CATATAN . PENGURUSAN PERALATAN TINDAKAN BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Alat Siaraya Sejadah. Karpet surau Tirai Pemisah Almari.D.

A Darul Naim 1 bhg 2/1/2000 5 jilid 2/1/2000 KUANTITI TARIKH MASUK CATATAN .E. SENARAI STOK BUKU PENGARANG BIL JUDUL / TAJUK Fikh dan Perundangan 1 2 Islam Amalan Hikmat dan Rahsia Dari Al-Quran DAN PENERBIT Dr Wahbah Al Zuhaili DBP Ust Kurdi Ismail Hj Z.