ISI KANDUNGAN BAHAGIAN SATU (SINOPSIS) 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

PENGENALAN KONSEP SURAU OBJEKTIF PENGURUSAN DAN PENGHAYATAN SURAU RASIONAL PENGURUSAN DAN PENGHAYATAN SURAU KUMPULAN SASARAN AKTIVITI SURAU DAN HIASAN SUMBER KEWANGAN SURAU . . .. . ..

BAHAGIAN DUA (PENGURUSAN) 1. CARTA ORGANISASI 2. BIDANG TUGAS 3. PERATURAN SURAU BAHAGIAN TIGA ( 1. SENARAI SEMAK PENGURUSAN DAN PENGHAYATAN SURAU 2. SENARAI SEMAK PENGURUSAN KEBERSIHAN DAN KECIARAAN 3. PENGURUSAN PERALATAN 4. .. .. .

.. .

SURAU HAMDANIAH SEKOLAH TUANKU ABDUL RAHMAN,(STAR) IPOH,PERAK
VISI MENJADIKAN SEKOLAH TUANKU ABDUL RAHMAN ´SHOWCASE´ KECEMERLANGAN DALAM BIDANG PEMBANGUNAN BINA INSAN MENJELANG 2015 MISI 1. MEWUJUDKAN MODAL INSAN YANG BERILMU DAN BERTAQWA 2. MENJADIKAN PELAJAR STAR SEBAGAI PEMIMPIM YANG MEMPUNYAI WAWASAN ,INTERGRITI DAN SAHSIAH YANG TINGGI. 3. MEMBUDAYAKAN WARGA SEKOLAH DENGAN SIFAT-SIFAT YANG TERPUJI MENGIKUT ACUAN FALSAFAH PENDIDIKAN NEGARA. TEMA ´KEBAHAGIAAN DUNIA DAN AKHIRAT´

STRATEGI 1. MENUBUHKAN JAWATANKUASA SURAU YANG KOMITMEN DAN BERTANGGUNGJAWAB. 2. MEWUJUDKAN ´BUKU HIJAU´SEBAGAI PANDUAN KEPADA AJK BERTINDAK 3. MEWUJUDKAN HUBUNGAN YANG INTIM DENGAN PIHAK LUAR. 4. MENJADIKAN SURAU HAMDANIAH SEBAGAI ´ONE STOP CENTER´KEPADA PELAJAR STAR. 5. MERAPATKAN JURANG KOMUNIKASI DAN SOSIAL MELALUI PROGRAMPROGRAM BERKEMBAR SURAU DI ANTARA SEKOLAH,PIBG DAN STAROBA. 6. MELANCARKAN PROJEK ´GOLDEN BACTH´ UNTUK PEWARIS PEMIMPIN MASA HADAPAN.

BAB 1

KONSEP PENGURUSAN DAN PENGHAYATAN SURAU SEKOLAH

y

PENGENALAN

y

KONSEP SURAU

y

OBJEKTIF PENGURUSAN DAN PENGHAYATAN SURAU

y

RASIONAL PENGURUSAN DAN PENGHAYATAN SURAU

y

KUMPULAN SASARAN

y

AKTIVITI SURAU DAN HIASAN

y

SUMBER KEWANGAN SURAU

cara mengerjakan solat dan sebagainya. 3. KONSEP SURAU SEKOLAH 2. OBJEKTIF MENGIMARAHKAN SURAU 3. PENGENALAN Surau sekolah adalah merupakan suatu lambang syiar Islam di sekolah.1 Tempat mengerjakan solat fardhu dan solat sunat samaada secara berjamaah atau individu. Pembinaannya bukan sekadar sebagai tempat untuk melaksanakan ibadat solat samaada secara individu atau berjamaah tetapi ia berfungsi sebagai pusat kegiatan Pendidikan Islam di sekolah. tazkirah dan lain-lain.2 Melaksanakan pengurusan surau dengan efisien dan sistematik.2 Tempat melaksanakan amali Pendidikan Islam seperti cara berwuduk. 3. zikrullah.3 Tempat melaksanakan ³Tazkiyyah Ruhiyyah´-pembersihan jiwa melalui tilawah Al-Quran.3 Memupuk minat dan tabiat pelajar supaya rajin berada di surau dan memanfaatkan masa sebaik-baiknya. 2. . 2.1 Menghidupkan surau dengan pelbagai aktiviti keagamaan yang menarik dan berkesan. Pengurusan musalla yang sistematik dan berkualiti dengan pelbagai program yang telah diatur dan dilaksanakan akan dapat melahirkan pelajar yang memahami dan menghayati Islam secara syumul dalam kehidupan mereka. 2.1. 3.

2 Surau menggunakan bilikk darjah (kelas).4 Melatih pelajar dengan kepimpinan dan sahsiah Islamiah yang unggul.1 Musalla adalah syiar dan imej Islam di sekolah yang perludiberi perhatian serius dan tindakan positif. 5. .5 Membantu pelajar menyelesaikan permasalah keagamaan dan isu-isu semasa.5 Penglibatan warga sekolah terhadap aktiviti surau tidak menyeluruh dan menyeluruh dan menjurus kea rah pemuafakatan.2 Kurangnya aktiviti keagamaan yang menarik dan berkesan. dan ia kelihatan lesu dan tidak bermaya. 4. RASIONAL 4. 3. 4.6 Mewujudkan surau mithali yang menekankan kepada budaya ilmu dan pembinaan insan. 4. KATEGORI SURAU 5. 4. 4. 5.3 Pelajar-pelajar kurang berminat dan tidak suka berada di surau malah mereka tidak memanfaatkan setiap detik masa ketika berada di surau. 3.1 Surau bangunan sendiri (berasingan).3.4 Terdapat surau yang tidak diurus dengan efisyen dan sistematik .

3 Kakitangan sokongan muslim.1 Pelajar muslim di sekolah. 6.2 Merancang dan melaksanakan aktiviti surau harian. 7. . 7.4 Menyediakan senarai semak pengurusan surau.1 Membentuk jawatankuasa pengurusan surau.5 Masyarakat setempat.4 Persatuan ibu bapa dan guru-guru.6 Menyediakan laporan / dokumentasi mengenai pengurusan dan pelaksanaan aktiviti surau.6. 7. KUMPULAN SASARAN 6. STRATEGI 7. 7.3 Menggubal peraturan surau. bulanan dan tahunan. 6. 6.2 Pentadbir dan guru-guru muslim.5 Menyediakan jadual tugasan. 7. 6. 7. mingguan.

8. 8. Aktiviti-aktiviti tersebut adalah seperti berikut: 8. AKTIVITI SURAU Terdapat 6 aktiviti utama yang boleh dilaksanakan di surau. Kesemua aktiviti tersebut boleh dilaksanakan sama ada secara harian. .3 Aktiviti Penerbitan dan Mini Perpustakaan. bulanan atau tahunan oleh pihak jawatankuasa pengelola surau sekolah setelah dimaklumkan kepada pengerusi jawatankuasa induk surau.8.4 Aktiviti Kebersihan dan Kecerian.6 Aktiviti Keselamatan dan Disiplin. mingguan.2 Aktiviti Tarbiyah dan Nadwah.1 Aktiviti Dakwah dan Ibadat. 8. 8.5 Aktiviti Kebajikan dan Peralatan. 8.

Program Ihya Ramadhan ± Solat Tarawikh dan Tadarrus alQuran 2. Galakan mengerjakan solat sunat rawatib (yang 3. Tadarus Al-Quran untuk hafazan surah-surah berikut: Surah Al-Kahfi Surah Al-Waqiah Surah Al-Mulk Surah Ar-Rahman Surah As-Sajadah Surah Al-Insan Surah Ad-Dukhan 2. Aktiviti khusus malam jumaat Solat Hajat Bacaan Yasin Tahlil BULANAN 1. TAHUNAN 1. Solat Taubat 4. Solat Dhuha 2. Selawat ke atas Nabi saw. Solat Tasbih 3.1 IBADAH DAN IMARAH HARIAN 1. 2.8. Sambutan Hari Kebesaran Islam: Maal Hijrah Maulidur . MINGGUAN 1. Tadarus alQuran berkelompok khatam 30 juzuk al-Quran di mana setiap kelompok mempunyai 30 orang pelajar. Wirid selepas zikir ma¶thurat sughra / kubra. Solat berjamaah setiap waktu. 3.

2. Kuliah subuh mingguanpagi BULANAN 1) Program Qiamullai l: Solat Hajat Solat Tasbih Solat Taubat Zikir Munajat TAHUNAN 1. Tazkirah satu hadis setiap hari selepas solat asar. Selawat ke atas Nabi saw.muakkad) Rasul Israk Mikraj Nisfu Syaaban Nuzul alQuran 4. Nadwah kepimpinan pelajar. 2. Forum Perdana 3. Ceramah agama sempena sambutan harihari kebesaran Islam. 5. 4. 4.2 DAKWAH DAN AKTIVITI HARIAN 1. Kuliah maghrib mingguanantara maghrib hingga isya¶. Program menjelang peperiksaan: Solat Hajat setiap malam peperiksaan dan hafalan zikir atau doa-doa berkaitan dengan persiapan menghadapi peperiksaan. Membiasakan diri dengan doa-doa seharian seperti: Doa bangkit dari tidur. 2.jangka masa 5 minit. Zikir Asmaul Husna 8. MINGGUAN 1. Khemah ibadat .

Banyak berzikir. 4) Ceramah agama bulanan. iqamat dan lain-lain. minggu. Duduk ikut saf.Doa masuk tandas Doa keluar tandas Doa melihat muka di cermin Doa memakai pakaian Doa makan dan selepas makan Doa keluar rumah Doa menaiki kenderaan Doa memulakan pembelajaran Doa balik rumah Doa hendak tidur. 3. memimpin tahlil. Memakai pakaian bersopan ketika ke surau. Dilaksanakan secara bulanan. Bersalaman selepas solat dengan memegang erat dan bertentangan mata. 6. Budaya senyum dan suka menolong serta membantu sahabat dan guru. 3) Tunjukcara ibadat seperti panduan solat jenazah. 2) Diskusi agama / bulanan / muzakarah 4. Usrah mingguan petang jumaat atau petang khamis. tajuk tertentu. 4. . Menghayati tatasusila Islam ketika dalam surau. Program restu peperiksaan. 5. 5. azan . latihan menjadi imam. Penugi saf hadapan. Puasa sunat bulanan isnin dan mengikut khamis. 3.

Penyedian cenderamata dan sijil sebagai menghargai sumbangan penaja . 3. Membuat i semua aset perancangan wakaf jangka masa pendek dan 2. Sentiasa ´follow up´ penyumbang agar hubungan tidak putus. Mendapatkan tajaan dan sumbangan untuk aktiviti-aktiviti surau MINGGUAN 3. Mengurus aset wakaf dan barang amanah yang berada di surau.3 WAKAF. Penyediaan laporan tahunan 3. 2. Kitab-kitab suci Al-Quran. Membuat panjang bagi kertas kerja mendapatkan bagi sumbangan mendapatkan sumbangan.DERMA DAN TAJAAN HARIAN 1. 2.8. Papan Putih . 1. Kitab-kitab agama. Mencari dana dan sumbangan untuk pembangunan surau. Kitab-kitab agama. Mengurus aset wakaf dan barang amanah yang berada di surau. 3. Papan Putih BULANAN TAHUNAN 1. Mengemaskin 1. Kitab-kitab suci AlQuran.

kawasan kepada pihak kebersihan dan Tangga sekolah. 2. dalaman dan keceriaan yang persekitaran luaran serta berterusan. laporan an Tempat wuduk. 2. . serambi surau. bagi bulanan melalui kebersihan dan Dalam surau. . persekitaran dalam 2. Mengadakan 1. memastikan gotog royong dan keceriaan kebersihan kerjasama erat / surau.4 KEBERSIHAN DAN KECERIAAN HARIAN MINGGUAN BULANAN TAHUNAN 1. Gotong 1. Membuat bertugas untuk royong kempen perancangan menentukan secara kebersihan dan tahunan untuk kebersihan mingguan keceriaan secara memastikan surau.8. Menyediakan surau. Memastikan Bilik air. Memastikan dokumentasi 2.bahagian dalam dan luar. Memastikan keadaan keceriaan dan bersih dan keindahan surau ceria. surau. Penentuan giliran 1. Beranda / dan keceriaan permuafakatan.

2. Mengemaskini kan stok peralatan dan kedudukannya.5 KEBAJIKAN DAN PERALATAN HARIAN MINGGUAN BULANAN TAHUNAN 1. Mengadakan program belaian kasih terhadap golongan anakanak yatim dan miskin sempena hari kebesaran Islam seperti sumbangan derma idul fitri. 2. Mengadakan 2. . Menggerakkan khidmat aktiviti kebajikan kumpulan / apabila team solat berlaku musibah jenazah dan seperti tahlil untuk pungutan memberi derma khidmat kematian dan kepada warga menziarahi sekoah dan pesakit. 2. pengiktirafan dan sebagainya. 1.8. ibadat qurban berkelompok dan sebagainya. 1. masyarakat sekitar. Memastikan semua peralatan berfungsi dengan baik dan selamat digunakan. Memastikan peralatan dalam keadaan baik dan berfungsi. Mengutamakan kebajikan ahli dan keselamatan peralatan. 1. Mengambil berat kebajikan ahli jemaah surau dari masa ke semasa dari segi kebajikan.

Memastikan kehadiran ke surau MINGGUAN BULANAN 1. memberi senyuman dan lainlain. suci. memberi dan menjawab salam. kemas dan bersopan. Memaklumkan hendak solat segera kepada solat pengerusi surau / pihak Selepas solat sekolah 3. 1.8. Mengadakan penilaian untuk menilai tahap keseluruhan dan disiplin surau sepanjang tahun. Mengadakan kempen peningkatan dan disiplin surau seperti : Bulan Disiplin Bulan Kebersihan Bulan Muhibbah Bulan Pengorbanan TAHUNAN 3. 2. Memastikan disiplin pelajar ketika: untuk meningkatkan Datang ke surau tahap Mengambil keselamatan wuduk dan disiplin di Berada dalam surau.Mengadakan pelan tindakan ke arah peningkatan tahap keselamatan dan disiplin. Memastikan melalui laporan budaya salam diamalkan seperti bertulis. Mengadakan perjumpaan mingguan 2. Memastikan tentang pakaian ke surau permasalahan bersih.7 KESELAMATAN / DISIPLIN HARIAN 1. . keselamatan dan disiplin 4. surau ketika 2.

Golongan dermawan yang prihatin.6.4.5 9. Pihak swasta yang bertanggungjawab.6. Memohon sumber-sumber kewangan daripada agensi seperti institusi zakat.4 Peruntukan khusus daripada PIBG secara tahunan bagi melaksanakan aktiviti surau dan keagamaan. 9.5 Sumbangan ikhlas daripada golongan berikut: 9.4 9.2 Sumbangan derma / infak secara tahunan daripada semua guru atas ketetapan sekolah. Lain-lain projek yang sesuai.1.6 Mengadakan projek-projek ekonomi yang dikendalikan oleh jawatankuasa surau seperti: 9.5.5.3 9.1 9.1 Sumbangan derma / infak tahunan daripada setiap pelajar atas kadar budi bicara pihak sekolah. 9. 9.6 Penjualan takwim hijrah. 9.2. SUMBER KEWANGAN 9. Mengadakan tabung surau.6. Golongan korporat atau ahli perniagaan yang ada kaitan dengan sekolah.5.6.6.3.00 seorang. yayasan dan sebagainya.6.3 Sumbangan serma / infak secara tahunan daripada staff atas kadar RM 5. Penjualan buku-buku majalah agama dan poster. 9.9.2 9.5. 9. Individu-individu yang cakna / prihatin. Pembelian barangan secara kelompok. 9. . 9.

Keberkesanan pengurusan dan penghayatan surau adalah bergantung kepada faktor-faktor berikut : i.Semua kewangan yang diterima hendaklah dimasukkan dalam akaun ³Tabung Surau Sekola (TABUNG PEMBAGUNAN DAN AKTIVITI SURAU´ yang dipertanggungjawabkan kepada Bendahari. Kerajinan dan kesungguhan Berwibawa dan berwawasan Berpandangan jauh dan berkeyakinan Inovatif dan Kreatif Kemudahan Fizikal      Bangunan / Bilik surau yang khusus Mempunyai kemudahan yang mencukupi dan selesa Ruang dan edaran udara yang memuaskan Tempat berwuduk dan tandas yang sesuai Hiasan dalaman dan data maklumat yang baik iii. Surau adalah sebuah institusi yang digunakan untuk melaksanakan ibadat. aktivitiaktiviti keagamaan dan keilmuan serta kemasyarakatan. menyusun. Kepimpinan Jawatankuasa Surau     ii. Mempunyai sokongan padu dan pemuafakatan. mengawal dan memimpin organisasi surau ke arah mencapai matlamat yang ditetapkan. . Penglibatan Warga Sekolah   Guru dan pelajar serta kakitangan sokongan yang berminat dan istiqamah dengan program surau. Akaun ini dibentangkan kepada ahli Jawatankuasa surau sekolah. Surau tersebut akan benar-benar hidup dan berfungsi apabila ianya diurus dan ditadbir dengan baik dan sistematik melalui suatu proses merancang.

iv. . v. tingkat pemikiran jemaah dan sebagainya. Perancangan Yang Kemas Dan Sistematik   Mempunyai perancangan / aktiviti yang mantap sama ada secara harian. bulanan dan tahunan. vi. Perancangan dan perlaksanaan aktiviti yang berhikmah dan mengambil kira keadaan semasa. Penilaian dan Pembaikan Mengadakan penilaian dari masa ke semasa serta melaksanakan pengislahan (pembaikan ) segera sebagai tindak susul kepada kelemahan dan kepincangan. Kewangan Yang Stabil Mempunyai kewangan yang mencukupi untuk pengelolaan aktiviti dan penyediaan kemudahan serta peralatan. Sentiasa menghidupkan kerja sepasukan. mingguan. kesesuaian waktu.

Pengerusi Naib Pengerusi Setiausaha : : : : Pengetua / Guru Besar Penolong Kanan ( Pentadbiran ) Penolong Kanan HEM Guru Kanan Pendidikan Islam / Setiausaha Bina Insan Ketua Panitia Pendidikan Islam Penolong Setiausaha Panitia Ahli Jawatankuasa : Guru Pendidikan Islam ( J/K Dakwah / Bina Insan ) Guru Pendidikan Islam ( J/K Ibadah / Imarah ) Guru ( J/K Wakaf.PENUBUHAN JAWATANKUASA INDUK DAN CARTA ORGANISASI Pengerusi Timb.Derma dan Tajaan ) Guru ( J/K Keceriaan / Kebersihan ) Guru ( J/K Kebajikan .Peralatan dan Siaraya) Guru ( J/K Keselamatan / Disiplin ) PEMERIKSA Kira-Kira : Guru Kakitangan .

DERMA DN TAJAAN Guru J/K KEBERSIHAN DAN KECERIAAN Guru JK KEBAJIKAN DAN PERALATAN Guru J/K IBADAH DAN IMARAH Guru Pendidikan Islam J/K KESELAMATAN DAN DISIPLIN Guru Warden .CARTA ORGANISASI PENGERUSI Pengetua / Guru Besar TIMBALAN PENGERUSI Penolong Kanan (Pentadbiran ) NAIB PENGERUSI Penolong Kanan Hem SETIAUSAHA Guru Kanan Pendidikan Islam / SU Bina Insan / Ketua Panitia BENDAHARI Guru Pendidikan Islam J/K DAKWAH DAN BINA INSAN Guru Pendidikan Islam J/K WAKAF.

1 Menjadi penggerak utama kepada kemajuan surau 2. 2.BIDANG TUGAS JAWATAN TUGAS 2.6 Membuat penilaian aktiviti untuk pelaporan.2 Mempengerusi mesyuarat.5 Melaksana aktiviti yang telah dirancang 2. 2.2 Membantu pengerusi dalam melaksanakan tugas-tugasnya. . perjumpaan dan taklimat. PENGERUSI 3. 3.4 Merancang aktiviti surau dan menyediakan jadual bertugas bersama AJK lain. 2.1 Menjalankan tugas-tugas pengerusi ketika ketiadaannya.3 Membantu dan bekerjasama rapat dengan jawatankuasa kearah pengurusan surau yang efisien dan sistematik.

3 Merancang aktiviti surau dan menyediakan jadual bertugas bersama AJK lain.TIMBALAN PENGERUSI & NAIB PENGERUSI 4.1 Membantu tugas-tugas setiausaha dan lainlain tugas yang disahkan oleh pengerusi dari masa ke semasa.5 Membantu dan berhubung rapat bersama pengerusi dan AJK lain.1 Membuat panggilan mesyuarat dan surat mesyuarat. SETIAUSAHA 1. 4. Mencatat dan menyediakan minit mesyuarat 4. 4.2. Menerima arahan daripada pengerusi dari masa ke semasa. PENOLONG SETIAUSAHA .6.4 Menyediakan laporan dan dokumentasi 4. 4.

AJK DAKWAH DAN BINA INSAN . -Melaksanakan arahan dari pengerusi dari masa ke semasa. BENDAHARI -Merancang aktiviti dakwah dan bina insan -Melaksana aktiviti yang telah dirancang dan --menyediakan laporan perlaksanaan.-Mengurus hal-ehwal kewangan surau dan menyediakan laporan penyatanya. -Memikirkan usaha-usaha untuk mengisi tabung surau bersama-sama AJK yang lain.

-Melaksanakan arahan dari pengerusi dari masa ke semasa. AJK PENERBITAN DAN MINI PERPUSTAKAAN . -Melaksanakan arahan dari pengerusi dari masa ke semasa. -Membantu penyebaran bahan-bahan risalah agama dari kementerian pelajaran dan jabatan pelajaran. -Melaksana aktiviti yang telah dirancang dan -menyediakan laporan perlaksanaannya.-Merancang aktviti ibadah dan imarah. -Menyediakan catatan dan sinopsis bagi majlis ilmu di surau untuk penyebaran. AJK IBADAH DAN IMARAH -Merancang aktiviti penerbitan untuk edaran dalaman sekolah -Melaksana aktiviti yang telah dirancang dan menyediakan laporan perlaksanaannya.

-Menyediakan peralatan yang mencukupi . -Melaksanakan arahan pengerusi dari masa ke semasa. keselesaan dan pengiktirafan. -Mengemas stok peralatan surau -Melaksanakan arahan pengerusi dari masa ke semasa. -Mengadakan khidmat kebajikan untuk ahli jemaah surau -Memastikan semua peralatan surau berfungsi dengan baik dan selamat digunakan.Memastikan kebersihan dan keceriaan surau sama ada dalaman dan luarannya. AJK KEBERSIHAN DAN KECERIAAN -Mengurus kebajikan ahli jemaah surau dari segi keselamatan.- . -Memastikan kebersihan tempat berwuduk dan tandas -Menyediakan jadual bertugas untuk memastikan kebersihan surau -Mengemaskinikan keceriaan surau supaya sentiasa kemas dan cantik.

AJK KEBAJIKAN DAN PERALATAN -Memastikan kawalan disiplin di surau ketika solat dan perlaksanaan aktiviti. -Menghidupkan budaya sahsiah Islam di surau -Melaksanakan arahan pengerusi dari masa ke semasa. AJK KESELAMATAN DAN DISIPLIN SEMUA WARDEN DAN RESIDEN WARDEN .

Tidak dibenarkan menampal bahan penerbitan.1 1.7 1. 1. Ia tidak boleh dibawa keluar dari surau kecuali dengan kebenaran daripada pengerusi atau jawatankuasa surau. kipas. Tidak dibenarkan menjadikan surau sebagai tempat melepak menyalin dan menukar pakaian atau sebagainya. siaraya serta pili paip ditutup semula setelah digunakan . y Bahan-bahan dan gambar lucah.3 1. y 1. poster atau risalah tanpa mendapat keizinan dari pengerusi atau jawatankuasa Musala. melaksanakan amali pendidikan Islam.2 Pengurusan surau ini adalah dikelolakan oleh sebuah jawatankuasa yang dilantik oleh pihak sekolah dengan bidang tugas yang telah ditetapkan.4 Semua jamaah hendaklah menjaga kebersihan dan keceriaan surau serta memastikan ianya sentiasa dalam keadaan yang memuaskan. 1. Peraturan Am 1.6 1. Semua barang dan peralatan surau hendaklah dijaga dengan selamat. Surau ini hendaklah digunakan sebagai tempat mengerjakan ibadat solat.PERATURAN SURAU 1. majalah-majalah hiburan dan penerbitan-penerbitan berunsur politik serta risalah-risalah ajaran sesat. Semua jemaah dikehendaki menjimatkan penggunaan letrik dan air serta memastikan suis-suis lampu.5 Tidak dibenarkan membawa masuk ke dalam surau perkara berikut: y Senjata-senjata tajam dan merbahaya dan apa-apa bentuk yang seumpamanya. Sambutan hari-hari kebesaran Islam dan aktiviti-aktiviti pendidikan dan kemasyarakatan.8 Barang-barang makanan dan minuman.

12 Menghormati azan dan iqamah serta menjawabnya dengan sempurna.4 2. .5 2. Duduk dalam keadaan khusyuk. bersih.10 2.8 Dilarang memakai baju µT´ yang µfancy¶ yang mengandungi gambar karton. Digalakkan berwirid. bertasbih. 2. Juga dilarang memakai seluar jean ke surau Masuk ke surau dengan mengambil wuduk terlebih dahulu Melangkah masuk dengan kaki kanan sambil berdoa dan member salam kepada jemaah yang lain. 2.6 2. Merapatkan µsaf¶ dan menghidupkan budaya salam dan berjabat tangan dengan jemaah lain. berdoa. tawadduk dan bersopan serta mengadap ke arah kiblat.3 2. Mengambil tempat duduk pada µsaf¶ bahagian hadapan (saf pertama) dan diikuti saf seterusnya. Di luar waktu persekolahan ± memakai kain sarong dan baju melayu serta bersongkok (bagi lelaki) dan pakaian yang sesuai (bagi perempuan). Dilarang melintas di hadapan orang yang sedang bersembahyang. 2. Peraturan Khas Tatasusila Di Surau 2. Memperbanyakkan zikrullah ketika berada di dalam surau sama ada dengan membaca Al-Quran. iklan tertentu dan sebagainya. kemas dan bersopan ketika ke surau (waktu persekolahan ± memakai pakaian seragam sekolah dengan bersongkok atau berketayap putih (bagi lelaki). bertahmid. berselawat dan membaca Asmaul Husna dan sebagainya. meninggikan suara dan sebagainya di dalam surau kerana boleh mengganggu orang yang sedang beribadat.9 Menjauhkan diri dari berbuat bising sama ada berbual kosong.7 2.11 2.1 Memakai pakaian yang suci.2. bergurau. dan bersalam sebelum meninggalkan surau.2 2.

SENARAI SEMAK PENGURUSAN DAN PENGHAYATAN SURAU BIL PERKARA TINDAKAN CATATAN ADA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Senarai Tugas Jawatan kuasa Surau Jawatankuasa Induk Surau Jawatankuasa Kecil Surau Senarai dan Bidang Tugas AJK Peraturan-Peraturan Surau Mesyuarat Surau sekurang-kurangnya 2x setahun Visi dan Moto Surau Perancangan aktiviti surau Buku laporan aktiviti Buku jadual kedatangan ke surau Buku Stok Peralatan Buku Rekod Surau Buku Catatan Pemantauan / Selawat Fail-Fail Pengurusan Surau TIADA .

ayat-ayat Al-Quran Tadarus Al-Quran Tazkirah / Taalim Kuliah Subuh / Majlis ilmu Kuliah Subuh Ceramah umum bulanan Diskusi agama Usrah Kelas Al-Quran. doa. Tajwid. PENGURUSAN SURAU TINDAKAN BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Solat Berjemaah Wirid selepas solat Galakan mengerjakan Sunat Rawatib Hafazan zikir. Bacaan Yasin dan Tahlil Latihan Amali Pendidikan Islam Sambutan Hari Kebesaran Islam : Maal Hijrah Maulidur Rasul Isra¶ Mikraj Nisfu Syaaban Ihya¶ Ramadhan Idul Fitri 16 17 18 Majlis Khatam Al-Quran Nadwah Kepimpinan Islam Khemah Ibadat PERKARA ADA TIADA CATATAN . Taranum Program Penghayatan Hari Jumaat. Solat Hajat.A.

Papan tanda tunjuk Kiblat. PENGURUSAN KEBERSIHAN DAN KECERIAAN TINDAKAN BIL 1 PERKARA Penjagaan kawasan dalaman surau : Tempat Imam Ruang Makmum Tingkap. Doa dan pelbagai hiasan dalaman.B. anjung Penjagaan tempat berwuduk dan bilik air Penjagaan peralatan surau Penjagaan kawasan persekitaran Penyediaan ayat-ayat Al-Quran. verandah. PENGURUSAN AKTIVITI PENGHAYATAN SURAU TINDAKAN BIL 19 20 21 22 23 24 25 Qiamullail Forum Perdana Korban Berkelompok Solat Sunat Tarawih Majlis Berbuka Puasa Majlis Restu Untuk Calon-Calon Peperiksaan Lain-lain Aktiviti Agama PERKARA ADA TIADA CATATAN C. kata-kata hikmat. tangga. papan maklumat Jadual gotong royong ADA TIADA CATATAN . Dinding dan Syiling 2 3 4 5 6 7 8 Penjagaan kawasan tepi.

Paip air mencukupi Tandas lelaki Perempuan Mini Perpustakaan Terompah / selipar Jadual Amali Solat Jadual Bertugas Imam dan Bilal Over Head Projektor Tempat mengajar bagi guru / pengkuliahan Kain Sembahyang lelaki / perempuan Air Mineral Takwim Peti Cadangan PERKARA ADA TIADA CATATAN . rak Al-Quran dan buku Langsir White Board Papan Kenyataan Jam Dinding / Jam Solat Waktu Carta Organisasi Tempat Mengambil Wuduk. Karpet surau Tirai Pemisah Almari.D. PENGURUSAN PERALATAN TINDAKAN BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Alat Siaraya Sejadah.

A Darul Naim 1 bhg 2/1/2000 5 jilid 2/1/2000 KUANTITI TARIKH MASUK CATATAN .E. SENARAI STOK BUKU PENGARANG BIL JUDUL / TAJUK Fikh dan Perundangan 1 2 Islam Amalan Hikmat dan Rahsia Dari Al-Quran DAN PENERBIT Dr Wahbah Al Zuhaili DBP Ust Kurdi Ismail Hj Z.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful