P. 1
SURAU HAMDANIAH

SURAU HAMDANIAH

4.0

|Views: 2,020|Likes:

More info:

Published by: Mohd Asril Hafiz Bin Che Hashim on Oct 28, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/01/2015

pdf

text

original

ISI KANDUNGAN BAHAGIAN SATU (SINOPSIS) 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

PENGENALAN KONSEP SURAU OBJEKTIF PENGURUSAN DAN PENGHAYATAN SURAU RASIONAL PENGURUSAN DAN PENGHAYATAN SURAU KUMPULAN SASARAN AKTIVITI SURAU DAN HIASAN SUMBER KEWANGAN SURAU . . .. . ..

BAHAGIAN DUA (PENGURUSAN) 1. CARTA ORGANISASI 2. BIDANG TUGAS 3. PERATURAN SURAU BAHAGIAN TIGA ( 1. SENARAI SEMAK PENGURUSAN DAN PENGHAYATAN SURAU 2. SENARAI SEMAK PENGURUSAN KEBERSIHAN DAN KECIARAAN 3. PENGURUSAN PERALATAN 4. .. .. .

.. .

SURAU HAMDANIAH SEKOLAH TUANKU ABDUL RAHMAN,(STAR) IPOH,PERAK
VISI MENJADIKAN SEKOLAH TUANKU ABDUL RAHMAN ´SHOWCASE´ KECEMERLANGAN DALAM BIDANG PEMBANGUNAN BINA INSAN MENJELANG 2015 MISI 1. MEWUJUDKAN MODAL INSAN YANG BERILMU DAN BERTAQWA 2. MENJADIKAN PELAJAR STAR SEBAGAI PEMIMPIM YANG MEMPUNYAI WAWASAN ,INTERGRITI DAN SAHSIAH YANG TINGGI. 3. MEMBUDAYAKAN WARGA SEKOLAH DENGAN SIFAT-SIFAT YANG TERPUJI MENGIKUT ACUAN FALSAFAH PENDIDIKAN NEGARA. TEMA ´KEBAHAGIAAN DUNIA DAN AKHIRAT´

STRATEGI 1. MENUBUHKAN JAWATANKUASA SURAU YANG KOMITMEN DAN BERTANGGUNGJAWAB. 2. MEWUJUDKAN ´BUKU HIJAU´SEBAGAI PANDUAN KEPADA AJK BERTINDAK 3. MEWUJUDKAN HUBUNGAN YANG INTIM DENGAN PIHAK LUAR. 4. MENJADIKAN SURAU HAMDANIAH SEBAGAI ´ONE STOP CENTER´KEPADA PELAJAR STAR. 5. MERAPATKAN JURANG KOMUNIKASI DAN SOSIAL MELALUI PROGRAMPROGRAM BERKEMBAR SURAU DI ANTARA SEKOLAH,PIBG DAN STAROBA. 6. MELANCARKAN PROJEK ´GOLDEN BACTH´ UNTUK PEWARIS PEMIMPIN MASA HADAPAN.

BAB 1

KONSEP PENGURUSAN DAN PENGHAYATAN SURAU SEKOLAH

y

PENGENALAN

y

KONSEP SURAU

y

OBJEKTIF PENGURUSAN DAN PENGHAYATAN SURAU

y

RASIONAL PENGURUSAN DAN PENGHAYATAN SURAU

y

KUMPULAN SASARAN

y

AKTIVITI SURAU DAN HIASAN

y

SUMBER KEWANGAN SURAU

PENGENALAN Surau sekolah adalah merupakan suatu lambang syiar Islam di sekolah.2 Melaksanakan pengurusan surau dengan efisien dan sistematik. KONSEP SURAU SEKOLAH 2.1 Tempat mengerjakan solat fardhu dan solat sunat samaada secara berjamaah atau individu. . 2.1.3 Tempat melaksanakan ³Tazkiyyah Ruhiyyah´-pembersihan jiwa melalui tilawah Al-Quran.2 Tempat melaksanakan amali Pendidikan Islam seperti cara berwuduk. 2. tazkirah dan lain-lain. 3.1 Menghidupkan surau dengan pelbagai aktiviti keagamaan yang menarik dan berkesan. Pengurusan musalla yang sistematik dan berkualiti dengan pelbagai program yang telah diatur dan dilaksanakan akan dapat melahirkan pelajar yang memahami dan menghayati Islam secara syumul dalam kehidupan mereka. zikrullah. cara mengerjakan solat dan sebagainya. 3. 2. Pembinaannya bukan sekadar sebagai tempat untuk melaksanakan ibadat solat samaada secara individu atau berjamaah tetapi ia berfungsi sebagai pusat kegiatan Pendidikan Islam di sekolah. OBJEKTIF MENGIMARAHKAN SURAU 3.3 Memupuk minat dan tabiat pelajar supaya rajin berada di surau dan memanfaatkan masa sebaik-baiknya. 3.

2 Kurangnya aktiviti keagamaan yang menarik dan berkesan.3 Pelajar-pelajar kurang berminat dan tidak suka berada di surau malah mereka tidak memanfaatkan setiap detik masa ketika berada di surau. 5.4 Melatih pelajar dengan kepimpinan dan sahsiah Islamiah yang unggul. 3. 5. RASIONAL 4. 4. KATEGORI SURAU 5.3. 4. 4. 3.4 Terdapat surau yang tidak diurus dengan efisyen dan sistematik .1 Musalla adalah syiar dan imej Islam di sekolah yang perludiberi perhatian serius dan tindakan positif. 4.5 Penglibatan warga sekolah terhadap aktiviti surau tidak menyeluruh dan menyeluruh dan menjurus kea rah pemuafakatan.2 Surau menggunakan bilikk darjah (kelas). dan ia kelihatan lesu dan tidak bermaya.1 Surau bangunan sendiri (berasingan).6 Mewujudkan surau mithali yang menekankan kepada budaya ilmu dan pembinaan insan. . 4.5 Membantu pelajar menyelesaikan permasalah keagamaan dan isu-isu semasa.

2 Merancang dan melaksanakan aktiviti surau harian. mingguan. 7. 7. 6. STRATEGI 7.6 Menyediakan laporan / dokumentasi mengenai pengurusan dan pelaksanaan aktiviti surau. . 6.4 Persatuan ibu bapa dan guru-guru. KUMPULAN SASARAN 6.2 Pentadbir dan guru-guru muslim.4 Menyediakan senarai semak pengurusan surau.5 Menyediakan jadual tugasan.5 Masyarakat setempat.6. bulanan dan tahunan.3 Kakitangan sokongan muslim. 7.3 Menggubal peraturan surau. 7. 7.1 Membentuk jawatankuasa pengurusan surau. 6. 6.1 Pelajar muslim di sekolah. 7.

bulanan atau tahunan oleh pihak jawatankuasa pengelola surau sekolah setelah dimaklumkan kepada pengerusi jawatankuasa induk surau. 8. 8.1 Aktiviti Dakwah dan Ibadat.3 Aktiviti Penerbitan dan Mini Perpustakaan. Aktiviti-aktiviti tersebut adalah seperti berikut: 8. Kesemua aktiviti tersebut boleh dilaksanakan sama ada secara harian.2 Aktiviti Tarbiyah dan Nadwah. mingguan. 8.4 Aktiviti Kebersihan dan Kecerian.6 Aktiviti Keselamatan dan Disiplin.5 Aktiviti Kebajikan dan Peralatan.8. 8. 8. . AKTIVITI SURAU Terdapat 6 aktiviti utama yang boleh dilaksanakan di surau.

Tadarus alQuran berkelompok khatam 30 juzuk al-Quran di mana setiap kelompok mempunyai 30 orang pelajar. 2. Solat Taubat 4. TAHUNAN 1. Program Ihya Ramadhan ± Solat Tarawikh dan Tadarrus alQuran 2.8. Tadarus Al-Quran untuk hafazan surah-surah berikut: Surah Al-Kahfi Surah Al-Waqiah Surah Al-Mulk Surah Ar-Rahman Surah As-Sajadah Surah Al-Insan Surah Ad-Dukhan 2. Galakan mengerjakan solat sunat rawatib (yang 3. Wirid selepas zikir ma¶thurat sughra / kubra.1 IBADAH DAN IMARAH HARIAN 1. Solat Dhuha 2. Sambutan Hari Kebesaran Islam: Maal Hijrah Maulidur . Aktiviti khusus malam jumaat Solat Hajat Bacaan Yasin Tahlil BULANAN 1. MINGGUAN 1. Solat Tasbih 3. Selawat ke atas Nabi saw. 3. Solat berjamaah setiap waktu.

Kuliah maghrib mingguanantara maghrib hingga isya¶. Forum Perdana 3. 2. Selawat ke atas Nabi saw. 2. Nadwah kepimpinan pelajar. 5. Membiasakan diri dengan doa-doa seharian seperti: Doa bangkit dari tidur. Ceramah agama sempena sambutan harihari kebesaran Islam.jangka masa 5 minit. 4.muakkad) Rasul Israk Mikraj Nisfu Syaaban Nuzul alQuran 4. MINGGUAN 1. Khemah ibadat . 2. Zikir Asmaul Husna 8.2 DAKWAH DAN AKTIVITI HARIAN 1. Program menjelang peperiksaan: Solat Hajat setiap malam peperiksaan dan hafalan zikir atau doa-doa berkaitan dengan persiapan menghadapi peperiksaan. Kuliah subuh mingguanpagi BULANAN 1) Program Qiamullai l: Solat Hajat Solat Tasbih Solat Taubat Zikir Munajat TAHUNAN 1. Tazkirah satu hadis setiap hari selepas solat asar. 4.

. 6.Doa masuk tandas Doa keluar tandas Doa melihat muka di cermin Doa memakai pakaian Doa makan dan selepas makan Doa keluar rumah Doa menaiki kenderaan Doa memulakan pembelajaran Doa balik rumah Doa hendak tidur. minggu. Budaya senyum dan suka menolong serta membantu sahabat dan guru. Usrah mingguan petang jumaat atau petang khamis. 2) Diskusi agama / bulanan / muzakarah 4. 4. azan . Menghayati tatasusila Islam ketika dalam surau. Penugi saf hadapan. 4) Ceramah agama bulanan. Bersalaman selepas solat dengan memegang erat dan bertentangan mata. latihan menjadi imam. Program restu peperiksaan. 3) Tunjukcara ibadat seperti panduan solat jenazah. 5. 5. 3. tajuk tertentu. iqamat dan lain-lain. Dilaksanakan secara bulanan. memimpin tahlil. Puasa sunat bulanan isnin dan mengikut khamis. 3. Duduk ikut saf. Memakai pakaian bersopan ketika ke surau. Banyak berzikir.

3 WAKAF. Membuat i semua aset perancangan wakaf jangka masa pendek dan 2. 1. Papan Putih BULANAN TAHUNAN 1. Penyedian cenderamata dan sijil sebagai menghargai sumbangan penaja . Papan Putih . 3. Kitab-kitab suci Al-Quran. Kitab-kitab agama. 3.8. Mengemaskin 1. Penyediaan laporan tahunan 3. Mengurus aset wakaf dan barang amanah yang berada di surau. Kitab-kitab agama. Mencari dana dan sumbangan untuk pembangunan surau. Kitab-kitab suci AlQuran. Mengurus aset wakaf dan barang amanah yang berada di surau. Sentiasa ´follow up´ penyumbang agar hubungan tidak putus. 2. Membuat panjang bagi kertas kerja mendapatkan bagi sumbangan mendapatkan sumbangan.DERMA DAN TAJAAN HARIAN 1. Mendapatkan tajaan dan sumbangan untuk aktiviti-aktiviti surau MINGGUAN 3. 2.

Memastikan dokumentasi 2. Gotong 1. Penentuan giliran 1. bagi bulanan melalui kebersihan dan Dalam surau. Mengadakan 1. . kawasan kepada pihak kebersihan dan Tangga sekolah. dalaman dan keceriaan yang persekitaran luaran serta berterusan. 2.4 KEBERSIHAN DAN KECERIAAN HARIAN MINGGUAN BULANAN TAHUNAN 1. laporan an Tempat wuduk.bahagian dalam dan luar. persekitaran dalam 2. Memastikan Bilik air.8. memastikan gotog royong dan keceriaan kebersihan kerjasama erat / surau. 2. Menyediakan surau. Memastikan keadaan keceriaan dan bersih dan keindahan surau ceria. Beranda / dan keceriaan permuafakatan. . surau. serambi surau. Membuat bertugas untuk royong kempen perancangan menentukan secara kebersihan dan tahunan untuk kebersihan mingguan keceriaan secara memastikan surau.

Memastikan semua peralatan berfungsi dengan baik dan selamat digunakan. Mengadakan 2. Mengemaskini kan stok peralatan dan kedudukannya. Memastikan peralatan dalam keadaan baik dan berfungsi. Menggerakkan khidmat aktiviti kebajikan kumpulan / apabila team solat berlaku musibah jenazah dan seperti tahlil untuk pungutan memberi derma khidmat kematian dan kepada warga menziarahi sekoah dan pesakit.5 KEBAJIKAN DAN PERALATAN HARIAN MINGGUAN BULANAN TAHUNAN 1. 1. ibadat qurban berkelompok dan sebagainya. 2. . 1. 2. Mengambil berat kebajikan ahli jemaah surau dari masa ke semasa dari segi kebajikan. masyarakat sekitar. 2. Mengutamakan kebajikan ahli dan keselamatan peralatan. 1.8. Mengadakan program belaian kasih terhadap golongan anakanak yatim dan miskin sempena hari kebesaran Islam seperti sumbangan derma idul fitri. pengiktirafan dan sebagainya.

Mengadakan pelan tindakan ke arah peningkatan tahap keselamatan dan disiplin. surau ketika 2. Memastikan melalui laporan budaya salam diamalkan seperti bertulis. Memastikan tentang pakaian ke surau permasalahan bersih. 1. Mengadakan kempen peningkatan dan disiplin surau seperti : Bulan Disiplin Bulan Kebersihan Bulan Muhibbah Bulan Pengorbanan TAHUNAN 3. keselamatan dan disiplin 4. Mengadakan penilaian untuk menilai tahap keseluruhan dan disiplin surau sepanjang tahun. 2. Mengadakan perjumpaan mingguan 2. memberi dan menjawab salam. kemas dan bersopan. suci.7 KESELAMATAN / DISIPLIN HARIAN 1. Memaklumkan hendak solat segera kepada solat pengerusi surau / pihak Selepas solat sekolah 3. . Memastikan disiplin pelajar ketika: untuk meningkatkan Datang ke surau tahap Mengambil keselamatan wuduk dan disiplin di Berada dalam surau. Memastikan kehadiran ke surau MINGGUAN BULANAN 1. memberi senyuman dan lainlain.8.

6.6.6. 9.9.6 Penjualan takwim hijrah.3 Sumbangan serma / infak secara tahunan daripada staff atas kadar RM 5. Memohon sumber-sumber kewangan daripada agensi seperti institusi zakat.3.4. yayasan dan sebagainya. Golongan korporat atau ahli perniagaan yang ada kaitan dengan sekolah. 9. Lain-lain projek yang sesuai. 9.5.5.1 Sumbangan derma / infak tahunan daripada setiap pelajar atas kadar budi bicara pihak sekolah. SUMBER KEWANGAN 9.00 seorang. . Golongan dermawan yang prihatin.5.6.6 Mengadakan projek-projek ekonomi yang dikendalikan oleh jawatankuasa surau seperti: 9.2.5 Sumbangan ikhlas daripada golongan berikut: 9.1. 9.5 9. 9. Pembelian barangan secara kelompok. 9.2 Sumbangan derma / infak secara tahunan daripada semua guru atas ketetapan sekolah.3 9.6. Pihak swasta yang bertanggungjawab. Individu-individu yang cakna / prihatin.4 9.4 Peruntukan khusus daripada PIBG secara tahunan bagi melaksanakan aktiviti surau dan keagamaan. 9.1 9.6. Penjualan buku-buku majalah agama dan poster.2 9. 9.5. Mengadakan tabung surau.

Semua kewangan yang diterima hendaklah dimasukkan dalam akaun ³Tabung Surau Sekola (TABUNG PEMBAGUNAN DAN AKTIVITI SURAU´ yang dipertanggungjawabkan kepada Bendahari. Penglibatan Warga Sekolah   Guru dan pelajar serta kakitangan sokongan yang berminat dan istiqamah dengan program surau. Kepimpinan Jawatankuasa Surau     ii. mengawal dan memimpin organisasi surau ke arah mencapai matlamat yang ditetapkan. aktivitiaktiviti keagamaan dan keilmuan serta kemasyarakatan. Kerajinan dan kesungguhan Berwibawa dan berwawasan Berpandangan jauh dan berkeyakinan Inovatif dan Kreatif Kemudahan Fizikal      Bangunan / Bilik surau yang khusus Mempunyai kemudahan yang mencukupi dan selesa Ruang dan edaran udara yang memuaskan Tempat berwuduk dan tandas yang sesuai Hiasan dalaman dan data maklumat yang baik iii. . Surau tersebut akan benar-benar hidup dan berfungsi apabila ianya diurus dan ditadbir dengan baik dan sistematik melalui suatu proses merancang. Surau adalah sebuah institusi yang digunakan untuk melaksanakan ibadat. Keberkesanan pengurusan dan penghayatan surau adalah bergantung kepada faktor-faktor berikut : i. menyusun. Akaun ini dibentangkan kepada ahli Jawatankuasa surau sekolah. Mempunyai sokongan padu dan pemuafakatan.

kesesuaian waktu. Perancangan Yang Kemas Dan Sistematik   Mempunyai perancangan / aktiviti yang mantap sama ada secara harian. Perancangan dan perlaksanaan aktiviti yang berhikmah dan mengambil kira keadaan semasa. mingguan. tingkat pemikiran jemaah dan sebagainya. v. Penilaian dan Pembaikan Mengadakan penilaian dari masa ke semasa serta melaksanakan pengislahan (pembaikan ) segera sebagai tindak susul kepada kelemahan dan kepincangan. . vi. Kewangan Yang Stabil Mempunyai kewangan yang mencukupi untuk pengelolaan aktiviti dan penyediaan kemudahan serta peralatan. bulanan dan tahunan. iv. Sentiasa menghidupkan kerja sepasukan.

Pengerusi Naib Pengerusi Setiausaha : : : : Pengetua / Guru Besar Penolong Kanan ( Pentadbiran ) Penolong Kanan HEM Guru Kanan Pendidikan Islam / Setiausaha Bina Insan Ketua Panitia Pendidikan Islam Penolong Setiausaha Panitia Ahli Jawatankuasa : Guru Pendidikan Islam ( J/K Dakwah / Bina Insan ) Guru Pendidikan Islam ( J/K Ibadah / Imarah ) Guru ( J/K Wakaf.PENUBUHAN JAWATANKUASA INDUK DAN CARTA ORGANISASI Pengerusi Timb.Derma dan Tajaan ) Guru ( J/K Keceriaan / Kebersihan ) Guru ( J/K Kebajikan .Peralatan dan Siaraya) Guru ( J/K Keselamatan / Disiplin ) PEMERIKSA Kira-Kira : Guru Kakitangan .

DERMA DN TAJAAN Guru J/K KEBERSIHAN DAN KECERIAAN Guru JK KEBAJIKAN DAN PERALATAN Guru J/K IBADAH DAN IMARAH Guru Pendidikan Islam J/K KESELAMATAN DAN DISIPLIN Guru Warden .CARTA ORGANISASI PENGERUSI Pengetua / Guru Besar TIMBALAN PENGERUSI Penolong Kanan (Pentadbiran ) NAIB PENGERUSI Penolong Kanan Hem SETIAUSAHA Guru Kanan Pendidikan Islam / SU Bina Insan / Ketua Panitia BENDAHARI Guru Pendidikan Islam J/K DAKWAH DAN BINA INSAN Guru Pendidikan Islam J/K WAKAF.

PENGERUSI 3.2 Membantu pengerusi dalam melaksanakan tugas-tugasnya. perjumpaan dan taklimat. 2. 3. 2.2 Mempengerusi mesyuarat.5 Melaksana aktiviti yang telah dirancang 2.1 Menjadi penggerak utama kepada kemajuan surau 2. .BIDANG TUGAS JAWATAN TUGAS 2.4 Merancang aktiviti surau dan menyediakan jadual bertugas bersama AJK lain.3 Membantu dan bekerjasama rapat dengan jawatankuasa kearah pengurusan surau yang efisien dan sistematik.1 Menjalankan tugas-tugas pengerusi ketika ketiadaannya.6 Membuat penilaian aktiviti untuk pelaporan. 2.

2.1 Membuat panggilan mesyuarat dan surat mesyuarat. SETIAUSAHA 1.5 Membantu dan berhubung rapat bersama pengerusi dan AJK lain.TIMBALAN PENGERUSI & NAIB PENGERUSI 4.6.3 Merancang aktiviti surau dan menyediakan jadual bertugas bersama AJK lain. Menerima arahan daripada pengerusi dari masa ke semasa. 4. PENOLONG SETIAUSAHA .4 Menyediakan laporan dan dokumentasi 4. Mencatat dan menyediakan minit mesyuarat 4. 4.1 Membantu tugas-tugas setiausaha dan lainlain tugas yang disahkan oleh pengerusi dari masa ke semasa. 4.

BENDAHARI -Merancang aktiviti dakwah dan bina insan -Melaksana aktiviti yang telah dirancang dan --menyediakan laporan perlaksanaan.-Mengurus hal-ehwal kewangan surau dan menyediakan laporan penyatanya. -Melaksanakan arahan dari pengerusi dari masa ke semasa. -Memikirkan usaha-usaha untuk mengisi tabung surau bersama-sama AJK yang lain. AJK DAKWAH DAN BINA INSAN .

-Menyediakan catatan dan sinopsis bagi majlis ilmu di surau untuk penyebaran. AJK PENERBITAN DAN MINI PERPUSTAKAAN . -Melaksanakan arahan dari pengerusi dari masa ke semasa. AJK IBADAH DAN IMARAH -Merancang aktiviti penerbitan untuk edaran dalaman sekolah -Melaksana aktiviti yang telah dirancang dan menyediakan laporan perlaksanaannya. -Melaksanakan arahan dari pengerusi dari masa ke semasa.-Merancang aktviti ibadah dan imarah. -Membantu penyebaran bahan-bahan risalah agama dari kementerian pelajaran dan jabatan pelajaran. -Melaksana aktiviti yang telah dirancang dan -menyediakan laporan perlaksanaannya.

-Menyediakan peralatan yang mencukupi . -Memastikan kebersihan tempat berwuduk dan tandas -Menyediakan jadual bertugas untuk memastikan kebersihan surau -Mengemaskinikan keceriaan surau supaya sentiasa kemas dan cantik.- .Memastikan kebersihan dan keceriaan surau sama ada dalaman dan luarannya. -Mengemas stok peralatan surau -Melaksanakan arahan pengerusi dari masa ke semasa. -Melaksanakan arahan pengerusi dari masa ke semasa. AJK KEBERSIHAN DAN KECERIAAN -Mengurus kebajikan ahli jemaah surau dari segi keselamatan. keselesaan dan pengiktirafan. -Mengadakan khidmat kebajikan untuk ahli jemaah surau -Memastikan semua peralatan surau berfungsi dengan baik dan selamat digunakan.

-Menghidupkan budaya sahsiah Islam di surau -Melaksanakan arahan pengerusi dari masa ke semasa. AJK KESELAMATAN DAN DISIPLIN SEMUA WARDEN DAN RESIDEN WARDEN .AJK KEBAJIKAN DAN PERALATAN -Memastikan kawalan disiplin di surau ketika solat dan perlaksanaan aktiviti.

8 Barang-barang makanan dan minuman.5 Tidak dibenarkan membawa masuk ke dalam surau perkara berikut: y Senjata-senjata tajam dan merbahaya dan apa-apa bentuk yang seumpamanya. Sambutan hari-hari kebesaran Islam dan aktiviti-aktiviti pendidikan dan kemasyarakatan. Tidak dibenarkan menampal bahan penerbitan. kipas.4 Semua jamaah hendaklah menjaga kebersihan dan keceriaan surau serta memastikan ianya sentiasa dalam keadaan yang memuaskan. y Bahan-bahan dan gambar lucah. poster atau risalah tanpa mendapat keizinan dari pengerusi atau jawatankuasa Musala.1 1. y 1. Semua jemaah dikehendaki menjimatkan penggunaan letrik dan air serta memastikan suis-suis lampu.7 1.3 1. Tidak dibenarkan menjadikan surau sebagai tempat melepak menyalin dan menukar pakaian atau sebagainya. Ia tidak boleh dibawa keluar dari surau kecuali dengan kebenaran daripada pengerusi atau jawatankuasa surau.2 Pengurusan surau ini adalah dikelolakan oleh sebuah jawatankuasa yang dilantik oleh pihak sekolah dengan bidang tugas yang telah ditetapkan. siaraya serta pili paip ditutup semula setelah digunakan . melaksanakan amali pendidikan Islam.6 1.PERATURAN SURAU 1. 1. Surau ini hendaklah digunakan sebagai tempat mengerjakan ibadat solat. Peraturan Am 1. Semua barang dan peralatan surau hendaklah dijaga dengan selamat. majalah-majalah hiburan dan penerbitan-penerbitan berunsur politik serta risalah-risalah ajaran sesat. 1.

2. bertasbih. Di luar waktu persekolahan ± memakai kain sarong dan baju melayu serta bersongkok (bagi lelaki) dan pakaian yang sesuai (bagi perempuan). iklan tertentu dan sebagainya. Juga dilarang memakai seluar jean ke surau Masuk ke surau dengan mengambil wuduk terlebih dahulu Melangkah masuk dengan kaki kanan sambil berdoa dan member salam kepada jemaah yang lain. . berselawat dan membaca Asmaul Husna dan sebagainya.10 2. kemas dan bersopan ketika ke surau (waktu persekolahan ± memakai pakaian seragam sekolah dengan bersongkok atau berketayap putih (bagi lelaki).3 2. Merapatkan µsaf¶ dan menghidupkan budaya salam dan berjabat tangan dengan jemaah lain. Peraturan Khas Tatasusila Di Surau 2.8 Dilarang memakai baju µT´ yang µfancy¶ yang mengandungi gambar karton.4 2. bersih.7 2.5 2.2. Memperbanyakkan zikrullah ketika berada di dalam surau sama ada dengan membaca Al-Quran.11 2. Mengambil tempat duduk pada µsaf¶ bahagian hadapan (saf pertama) dan diikuti saf seterusnya. dan bersalam sebelum meninggalkan surau.2 2.1 Memakai pakaian yang suci. tawadduk dan bersopan serta mengadap ke arah kiblat.6 2. 2. Digalakkan berwirid. Duduk dalam keadaan khusyuk.12 Menghormati azan dan iqamah serta menjawabnya dengan sempurna. bergurau. Dilarang melintas di hadapan orang yang sedang bersembahyang. meninggikan suara dan sebagainya di dalam surau kerana boleh mengganggu orang yang sedang beribadat. 2. berdoa. bertahmid.9 Menjauhkan diri dari berbuat bising sama ada berbual kosong.

SENARAI SEMAK PENGURUSAN DAN PENGHAYATAN SURAU BIL PERKARA TINDAKAN CATATAN ADA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Senarai Tugas Jawatan kuasa Surau Jawatankuasa Induk Surau Jawatankuasa Kecil Surau Senarai dan Bidang Tugas AJK Peraturan-Peraturan Surau Mesyuarat Surau sekurang-kurangnya 2x setahun Visi dan Moto Surau Perancangan aktiviti surau Buku laporan aktiviti Buku jadual kedatangan ke surau Buku Stok Peralatan Buku Rekod Surau Buku Catatan Pemantauan / Selawat Fail-Fail Pengurusan Surau TIADA .

Tajwid. Solat Hajat. doa. Bacaan Yasin dan Tahlil Latihan Amali Pendidikan Islam Sambutan Hari Kebesaran Islam : Maal Hijrah Maulidur Rasul Isra¶ Mikraj Nisfu Syaaban Ihya¶ Ramadhan Idul Fitri 16 17 18 Majlis Khatam Al-Quran Nadwah Kepimpinan Islam Khemah Ibadat PERKARA ADA TIADA CATATAN . Taranum Program Penghayatan Hari Jumaat.A. ayat-ayat Al-Quran Tadarus Al-Quran Tazkirah / Taalim Kuliah Subuh / Majlis ilmu Kuliah Subuh Ceramah umum bulanan Diskusi agama Usrah Kelas Al-Quran. PENGURUSAN SURAU TINDAKAN BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Solat Berjemaah Wirid selepas solat Galakan mengerjakan Sunat Rawatib Hafazan zikir.

anjung Penjagaan tempat berwuduk dan bilik air Penjagaan peralatan surau Penjagaan kawasan persekitaran Penyediaan ayat-ayat Al-Quran. Doa dan pelbagai hiasan dalaman. tangga. kata-kata hikmat. papan maklumat Jadual gotong royong ADA TIADA CATATAN .B. PENGURUSAN KEBERSIHAN DAN KECERIAAN TINDAKAN BIL 1 PERKARA Penjagaan kawasan dalaman surau : Tempat Imam Ruang Makmum Tingkap. Papan tanda tunjuk Kiblat. PENGURUSAN AKTIVITI PENGHAYATAN SURAU TINDAKAN BIL 19 20 21 22 23 24 25 Qiamullail Forum Perdana Korban Berkelompok Solat Sunat Tarawih Majlis Berbuka Puasa Majlis Restu Untuk Calon-Calon Peperiksaan Lain-lain Aktiviti Agama PERKARA ADA TIADA CATATAN C. verandah. Dinding dan Syiling 2 3 4 5 6 7 8 Penjagaan kawasan tepi.

Karpet surau Tirai Pemisah Almari. PENGURUSAN PERALATAN TINDAKAN BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Alat Siaraya Sejadah.D. Paip air mencukupi Tandas lelaki Perempuan Mini Perpustakaan Terompah / selipar Jadual Amali Solat Jadual Bertugas Imam dan Bilal Over Head Projektor Tempat mengajar bagi guru / pengkuliahan Kain Sembahyang lelaki / perempuan Air Mineral Takwim Peti Cadangan PERKARA ADA TIADA CATATAN . rak Al-Quran dan buku Langsir White Board Papan Kenyataan Jam Dinding / Jam Solat Waktu Carta Organisasi Tempat Mengambil Wuduk.

A Darul Naim 1 bhg 2/1/2000 5 jilid 2/1/2000 KUANTITI TARIKH MASUK CATATAN . SENARAI STOK BUKU PENGARANG BIL JUDUL / TAJUK Fikh dan Perundangan 1 2 Islam Amalan Hikmat dan Rahsia Dari Al-Quran DAN PENERBIT Dr Wahbah Al Zuhaili DBP Ust Kurdi Ismail Hj Z.E.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->