P. 1
Kertas Kerja Mohon Pinjaman

Kertas Kerja Mohon Pinjaman

|Views: 2,472|Likes:
Published by irfaniez

More info:

Published by: irfaniez on Oct 28, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/14/2014

pdf

text

original

KERTAS KERJA PERKHIDMATAN MENJAHIT PAKAIAN

Oleh

BIL PERKARA MUKA SURAT 1 2 3 4 5 6 7 TUJUAN/PENGENALAN LATAR BELAKANG PEMOHON ASPEK PASARAN RANCANGAN OPERASI ASPEK KEWANGAN KESIMPULAN LAMPIRAN 3 4-6 7-10 11 13 14 15 .

lambakan pesanan yang mereka terima sehingga menyebabkan pesanan pelanggan tidak dapat dipenuhi terutama menjelang musim perayaan. Adalah didapati. 1.2 Perniagaan berasaskan perkhidmatan jahitan init telah terbukti memberikan keuntungan lumayan kepada pengusaha di Malaysia dan lain-lain Negara di dunia pada masa ini.1 Tujuan kertas kerja ini disediakan untuk mendapatkan pinjaman berjumlah RM10. saya amat memerlukan bantuan kewangan dalam bentuk pinjaman dan juga bimbingan dari pihak FELDA bagi memantapkan perniagaan saya. mesin jahit sulaman dan barangan berkaitan bagi menjalankan perniagaan jahitan pakaian di kawasan Felda Sungai kemahal. promosi melalui mulut (referral) yang dicetuskan dari produk-produk yang berkualiti dan harga yang disenangi pelanggan adalah cara terbaik mendapat pasaran yang memberangsangkan. 1. 1. .3 Kebanyakan permintaan dan pesanan adalah daripada golongan wanita. TUJUAN/ PENGENALAN 1. Terdapat juga permintaan untuk membaiki pakaian yang rosak dan mengubahsuai pakaian. mesin jahit tepi. Ini berdasarkan kepesatan pertambahan kedai dan pusat perusahaan/perkhidmatan ini terutamanya di kawasan lembah Klang serta di Bandar-bandar utama di Negara ini.1. Saya optimis dan positif bahawa dengan strategi yang betul dan komitmen yang tinggi boleh mengembangkan perniagaan ini.000.4 Bagi saya.5 Walaupun saya telah memulakan perniagaan jenis ini secara kecil-kecilan di rumah. 1. Namun terdapat juga permintaan di kalangan kaum lelaki dan kanak-kanak.00 di bawah Skim Intensif Usahawan Felda(SIUF) bagi membiayai pembelian mesin jahit.

2.Kedah dan menetap di Felda Sungai Kemahal. LATAR BELAKANG PEMOHON 2. bapanya adalah peneroka Felda Sungai Kemahal.2 BUTIR-BUTIR PEMOHON Nama No.2. Kad Pengenalan Alamat Tetap : : : Tarikh Lahir Umur Jantina Taraf Perkahwinan Warganegara Kelulusan Akademik Agama Kemahiran/Kebolehan No Telefon : : : Perempuan : Berkahwin : Malaysia : Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) : Islam : Jahitan : . berkahwin dengan Jahari Bin Shafie yang juga generasi kedua Felda Guar Napai.1 MAKLUMAT PEMOHON Rodhiah Binti Md Sharif adalah merupakan generasi kedua Felda Sungai Kemahal.

4.2. 2.5.1 Memberikan perkhidmatan terbaik kepada setiap pelanggan bagi memastikan sentiasa mendapat tempat dihati pelanggan. 2.5 VISI PEMOHON 2. 2.4.3.3 Pemohon juga akan sentiasa mencari idea-idea baru serta mendapatkan dan menambahkan ilmu dalam bidang ini. 2.2 Sentiasa mengikuti perkembangan semasa dalam bidang jahitan agar tidak ketinggalan dan meningkatkan lagi kemahiran dalam bidang ini. pemohon telah mula menjalankan perniagaan jahitan pakaian dengan mengambil tempahan jahitan dari masyarakat dari masyarakat setempat iaitu dalam Felda Sungai Kemahal dan kawasan berhampiran.2 Pada masa ini. Bermula mengusahakan secara sambilan dan kini menjalankan sepenuh masa.5.4. Perniagaan jahitan diuruskan sendiri oleh beliau sendiri bagi memastikan hasil jahitan adalah bermutu dan disenangi pelanggan.2.1 Pemilihan bidang perniagaan jahitan pakaian ini dibuat kerana ianya menjadi keperluan bagi masyarakat setempat.3 PENGALAMAN 2.4 KOMITMEN PEMOHON 2. 2. Pemohon mempunyai pengalaman dalam bidang ini selama 5 tahun dan berminat sejak kecil lagi dalam bidang perniagaan terutamanya dalam bidang jahitan kerana pemohon dibesarkan dari keluarga yang mengusahakan pernigaan.3.1. . Ianya juga lebih berdaya maju dan kompetetif kerana tidak memerlukan modal pusingan yang besar. 2.

7 MAKLUMAT SUAMI : : : : Siji Pelajaran Malaysia (SPM) : Bekerja sendiri mengambil upah menguruskan ladang peneroka : 6 orang Nama Suami No Kad pengenalan Tarikh Lahir Taraf Pendidikan Pekerjaan Bilangan anak 2.1 Meningkatkan taraf hidup keluarga melalui bidang jahitan dan membuktikan kepada masyarakat luar bahawa golongan generasi kedua Felda yang berjaya.6. 2.8 MAKLUMAT IBU : Mek Bt The : : Nama ibu No Kad Pengenalan Alamat .6.6 MISI PEMOHON 2.5. 2.2.3 Menghasilkan produk sampingan seperti tudung bersulam mengikut fesyen terkini. 2.2 Menghasilkan perkhidmatan berkualiti kepada pelanggan dengan harga yang berpatutan.

Juga memberikan perkhidmatan membaiki pakaian seperti menampal seluar yang koyak dan mengubahsuai pakaian mengikut kesesuaian pelanggan. baju kurung. skirt.1 KAWASAN / LOKASI PERNIAGAAN Perkhidmatan ini dijalankan dirumah di alamat No 20 Felda Sungai Kemahal. seluar. Sila lihat rajah di bawah untuk rujukan lokasi premis. baju jubah. 28320 Triang.3 ASPEK PASARAN PENGENALAN Kami menerima tempahan jahitan pakaian wanita dan lelaki serta kanak-kanak seperti baju melayu. 3. FELDA SUNGAI KEMAHAL . Pahang Darul Makmur. kain dan sebagainya. Saya menawarkan konsep “fast tailor services” dimana tempahan akan cuba disiapkan dalam masa yang singkat demi kepuasan pelanggan dengan harga yang amat berpatutan dan berdaya saing tanpa mengenepikan aspek kualiti. baju sekolah.

2. 3. menjahit langsir dan sebagainya diperlukan oleh masyarakat setempat.3.2 POTENSI PASARAN 3. khidmat tukang jahit diperlukan. 3.2. satu keluarga memakai pakaian dengan warna dan corak yang sama semasa sambutan Hari Raya.2.2.2. . perkhidmatan menjahit pakaian merupakan satu keperluan bagi mereka. adalah sukar bagi mereka untuk membeli pakaian yang telah siap dipasaran. Dengan cara membeli kain pilihan mereka dan menggunakan khidmat tukang jahit adalah cara yang mudah bagi mereka.2. 3. 3.6 Begitu juga dengan persatuan atau pertubuhan yang memerlukan pakaian yang seragam untuk sesuatu majlis akan menyukarkan untuk membeli pakaian dengan warna dan corak yang sama dalam kuantiti yang banyak.2.7 Selain menjahit pakaian. 3.5 Adalah menjadi trend sekarang.1 Bagi mereka yang mempunyai saiz badan yang besar. Oleh itu. mengubahsuai pakaian. khidmat menjahit/menampal pakaian yang koyak. 3.3 Pelanggan boleh memiliki pakaian mengikut ukuran sebenar badan mereka mengikut kesesuaian mereka.4 Kebanyakkan pelanggan mengutamakan kualiti jahitan yang mana tidak terdapat pada pakaian yang telah siap pada harga mampu milik dipasaran. Oleh itu.2 Golongan muda terutama wanita tidak mahu ketinggalan dengan fesyen terkini dan mereka akan menggunakan khidmat saya untuk menjahit kain dengan corak kegembiraan mereka mengikut fesyen yang mereka idamkan.

Lain-lain .00 ke atas RM 40. terdapat juga pelanggan daripada penduduk kawasan sekitar seperti Bukit Mendi.S pat g K ahal . BIL 1 2 3 4 5 6 JENIS Menjahit Baju Kurung/ Moden Menjahit Baju Melayu Menjahit Baju Fesyen Menjahit Seluar Lelaki Menjahit Langsir Menampal /ubahsuai /jahit tepi /sulaman dan lain-lain HARGA SEUNIT RM 30.00 ke atas RM 100. Chemomoi. daripada Persatuan Belia dan juga daripada lain-lain kawasan yang mana mereka biasanya adalah ahli keluarga kepada penduduk setempat. K asan aw S etem . Pecahan Pelanggan Badan/Persatuan K asan S aw ekitar -B M kt endi.4 SEGMEN PASARAN Selain penduduk setempat.00 – RM 45.00 RM 30. 3% . Triang.00 ke atas 3.3. . . triang dsb .00 RM 30.00 – RM 45.00 ke atas RM 3. 16% 7% . 74% em .3 JENIS PERKHIDMATAN DAN HARGA Jadual 3: Jenis perkhidmatan dan harga.

5 PESAING PASARAN Sukar menentukan pesaing dipasaran secara tepat kerana terdapat pengusaha yang menjalankan perkhidmatan ini hanya sebagai mengisi masa lapang ataupun hobi dan juga yang telah berhenti atas faktor usia. kami semua masih tidak dapat memenuhi permintaan pelanggan ketika musim Hari Raya.3.6 STRATEGI PEMASARAN • • • • Mengenalpasti “niche” dalam pasaran dan mengkaji kehendak pelanggan Memastikan harga yang ditawarkan adalah kompetetif Memberi diskaun istimewa kepada pelanggan yang membuat tempahan dalam kuantiti yang banyak Menyimpan maklumat ukuran pelanggan untuk memudahkan tempahan berikutnya 3. Bagi kawasan yang berdekatan. RANCANGAN OPERASI . 3. dianggarkan terdapat 20 orang pesaing. Ini terbukti apabila ramai di antara kami tidak menerima tempahan walaupun sebulan sebelum menjelang Hrai Raya kerana sudah terlalu banyak tempahan.7 PROMOSI DAN IKLAN • • Sahabat handai membantu membuat promosi selain menjadi pelanggan tetap Meletak papan tanda di hadapan rumah dan penunjuk arah dari simpang berhampiran 4. Namun begitu.

00 RM 11900.00 RM 1350.00 PENERIMAAN TEMPAHAN DAN PENETAPAN REKABENTUK/ FESYEN OLEH PELANGGAN MENGAMBIL DAN MEREKODKAN UKURAN PELANGGAN MEMOTONG KAIN MENGIKUT UKURAN MEMASANG BUTANG/ MEMBUAT SULAMAN DAN SEBAGAINYA MENJAHIT/ MENCANTUM BAHAGIANBAHAGIAN TADI MENJADI PAKAIAN MENJAHIT TEPI MEMERIKSA KUALITI DAN MENGEMASKAN JAHITAN SEKIRANYA PERLU MENGAMBIL DAN MEREKODKAN UKURAN PELANGGAN MEMOTONG KAIN MENGIKUT UKURAN 4.00 RM 800.1 PERALATAN / MESIN YANG DIPERLUKAN BIL 1 2 3 4 5 6 JENIS Mesin Jahit Tepi Mesin Jahit Sulam Mesin Jahit Biasa Seterika dan Meja seterika Benang / Almari Membaik pulih premis perniagaan JUMLAH 4.00 RM 5600.3 BAHAN ASAS PENGELUARAN Jenis bahan asas jahitan sulaman dan jahitan biasa digunakan: .2 CARTA PROSES HARGA (RM) RM 2000.00 RM 150.4.00 RM 2000.

80 0.00 4. benang dan zip. getah pinggang.50 0.50 1.80 0. cangkuk palang. Kos upah bagi setiap helai baju kurung yang dijahit bergantung kepada fesyen.40 0.70 : RM 25.00 0. sulaman dan eksesori tambahan.000.1. lapik. 4.00 adalah pinjaman tanpa faedah dari Skim Intensif Usahawan Felda (SIUF).70 Perkara Span Bahu Lapik Gam Butang Getah Pinggang Cangkuk Palang Benang Bil elektrik Jumlah Besar Kuantiti 2 1 1 1 1 1 Upah menjahit sepasang baju kurung Kos bagi sepasang baju kurung UNTUNG KASAR 5. butang. ASPEK KEWANGAN 5.• • Benang Alatan dan bahan jahitan seperti span bahu.50 0.50 0.2 CADANGAN PEMBAYARAN BALIK PINJAMAN . Berikut contoh upah bagi sehelai baju kurung tanpa sulaman: Harga Seunit (RM) 0.00 Jumlah (RM) 1.4 KOS JAHITAN Purata tempahan dalam sebulan adalah 15 hingga 20 pasang. 5.30 Cadangan pembiayaan untuk membeli peralatan /mesin jahit sebanyak RM10. namun jumlah tempahan akan meningkat sehingga 60 pasang menjelang musim perayaan.50 1.50 0. gam.50 0.40 0. PEMBIAYAAN : RM 30.00 : RM 4.

5. .00 sebulan. Anggaran bayaran bulanan ialah sebanyak RM 167.3 UNJURAN KEWANGAN -sila rujuk lampiran- KESIMPULAN / JUSTIFIKASI 1. Bidang jahitan berpotensi untuk diusahakan di sini kerana jumlah penduduk yang ramai disebabkan ramai golongan generasi kedua yang sebelum ini menetap di luar sudah kembali menetap di sini.Pembayaran balik adalah selama 5 tahun (60 bulan).

Pada masa ini. perkhidmatan menjahit pakaian. LAMPIRAN Ruang kerja pemohon . ramai yang tidak mahir untuk menjahit. 3. Oleh itu. mereka mempunyai ramai kenalan dan sahabat untuk memudahkan promosi. Oleh itu. Pemohon dan suami berasal dan menetap di sini. menampal dan sebagainya menjadi keperluan bagi mereka.2.

Antara pakaian yang telah siap dijahit oleh pemohon Meja untuk kerja-kerja pemotongan kain .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->