KERTAS KERJA PERKHIDMATAN MENJAHIT PAKAIAN

Oleh

BIL PERKARA MUKA SURAT 1 2 3 4 5 6 7 TUJUAN/PENGENALAN LATAR BELAKANG PEMOHON ASPEK PASARAN RANCANGAN OPERASI ASPEK KEWANGAN KESIMPULAN LAMPIRAN 3 4-6 7-10 11 13 14 15 .

5 Walaupun saya telah memulakan perniagaan jenis ini secara kecil-kecilan di rumah. 1. Ini berdasarkan kepesatan pertambahan kedai dan pusat perusahaan/perkhidmatan ini terutamanya di kawasan lembah Klang serta di Bandar-bandar utama di Negara ini. 1.1 Tujuan kertas kerja ini disediakan untuk mendapatkan pinjaman berjumlah RM10.1. Namun terdapat juga permintaan di kalangan kaum lelaki dan kanak-kanak.2 Perniagaan berasaskan perkhidmatan jahitan init telah terbukti memberikan keuntungan lumayan kepada pengusaha di Malaysia dan lain-lain Negara di dunia pada masa ini. promosi melalui mulut (referral) yang dicetuskan dari produk-produk yang berkualiti dan harga yang disenangi pelanggan adalah cara terbaik mendapat pasaran yang memberangsangkan. mesin jahit tepi. . lambakan pesanan yang mereka terima sehingga menyebabkan pesanan pelanggan tidak dapat dipenuhi terutama menjelang musim perayaan. Saya optimis dan positif bahawa dengan strategi yang betul dan komitmen yang tinggi boleh mengembangkan perniagaan ini.00 di bawah Skim Intensif Usahawan Felda(SIUF) bagi membiayai pembelian mesin jahit.000.4 Bagi saya. Adalah didapati. Terdapat juga permintaan untuk membaiki pakaian yang rosak dan mengubahsuai pakaian. 1. mesin jahit sulaman dan barangan berkaitan bagi menjalankan perniagaan jahitan pakaian di kawasan Felda Sungai kemahal. 1.3 Kebanyakan permintaan dan pesanan adalah daripada golongan wanita. TUJUAN/ PENGENALAN 1. saya amat memerlukan bantuan kewangan dalam bentuk pinjaman dan juga bimbingan dari pihak FELDA bagi memantapkan perniagaan saya.

Kad Pengenalan Alamat Tetap : : : Tarikh Lahir Umur Jantina Taraf Perkahwinan Warganegara Kelulusan Akademik Agama Kemahiran/Kebolehan No Telefon : : : Perempuan : Berkahwin : Malaysia : Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) : Islam : Jahitan : .2.1 MAKLUMAT PEMOHON Rodhiah Binti Md Sharif adalah merupakan generasi kedua Felda Sungai Kemahal.2 BUTIR-BUTIR PEMOHON Nama No. berkahwin dengan Jahari Bin Shafie yang juga generasi kedua Felda Guar Napai. LATAR BELAKANG PEMOHON 2.Kedah dan menetap di Felda Sungai Kemahal. 2. bapanya adalah peneroka Felda Sungai Kemahal.

2 Sentiasa mengikuti perkembangan semasa dalam bidang jahitan agar tidak ketinggalan dan meningkatkan lagi kemahiran dalam bidang ini. Bermula mengusahakan secara sambilan dan kini menjalankan sepenuh masa. Perniagaan jahitan diuruskan sendiri oleh beliau sendiri bagi memastikan hasil jahitan adalah bermutu dan disenangi pelanggan.2.1.1 Pemilihan bidang perniagaan jahitan pakaian ini dibuat kerana ianya menjadi keperluan bagi masyarakat setempat.4.5. 2. 2.2 Pada masa ini.5 VISI PEMOHON 2.3. pemohon telah mula menjalankan perniagaan jahitan pakaian dengan mengambil tempahan jahitan dari masyarakat dari masyarakat setempat iaitu dalam Felda Sungai Kemahal dan kawasan berhampiran.1 Memberikan perkhidmatan terbaik kepada setiap pelanggan bagi memastikan sentiasa mendapat tempat dihati pelanggan. Pemohon mempunyai pengalaman dalam bidang ini selama 5 tahun dan berminat sejak kecil lagi dalam bidang perniagaan terutamanya dalam bidang jahitan kerana pemohon dibesarkan dari keluarga yang mengusahakan pernigaan.2.3 Pemohon juga akan sentiasa mencari idea-idea baru serta mendapatkan dan menambahkan ilmu dalam bidang ini. Ianya juga lebih berdaya maju dan kompetetif kerana tidak memerlukan modal pusingan yang besar. 2. 2.3 PENGALAMAN 2.4. . 2. 2.4 KOMITMEN PEMOHON 2.3.4.5.

2. 2.2.1 Meningkatkan taraf hidup keluarga melalui bidang jahitan dan membuktikan kepada masyarakat luar bahawa golongan generasi kedua Felda yang berjaya.6.6.5.6 MISI PEMOHON 2. 2.7 MAKLUMAT SUAMI : : : : Siji Pelajaran Malaysia (SPM) : Bekerja sendiri mengambil upah menguruskan ladang peneroka : 6 orang Nama Suami No Kad pengenalan Tarikh Lahir Taraf Pendidikan Pekerjaan Bilangan anak 2.2 Menghasilkan perkhidmatan berkualiti kepada pelanggan dengan harga yang berpatutan.3 Menghasilkan produk sampingan seperti tudung bersulam mengikut fesyen terkini.8 MAKLUMAT IBU : Mek Bt The : : Nama ibu No Kad Pengenalan Alamat .

baju kurung. Pahang Darul Makmur. baju jubah. skirt. seluar. 28320 Triang.1 KAWASAN / LOKASI PERNIAGAAN Perkhidmatan ini dijalankan dirumah di alamat No 20 Felda Sungai Kemahal.3 ASPEK PASARAN PENGENALAN Kami menerima tempahan jahitan pakaian wanita dan lelaki serta kanak-kanak seperti baju melayu. kain dan sebagainya. FELDA SUNGAI KEMAHAL . baju sekolah. Sila lihat rajah di bawah untuk rujukan lokasi premis. Juga memberikan perkhidmatan membaiki pakaian seperti menampal seluar yang koyak dan mengubahsuai pakaian mengikut kesesuaian pelanggan. Saya menawarkan konsep “fast tailor services” dimana tempahan akan cuba disiapkan dalam masa yang singkat demi kepuasan pelanggan dengan harga yang amat berpatutan dan berdaya saing tanpa mengenepikan aspek kualiti. 3.

3. 3. satu keluarga memakai pakaian dengan warna dan corak yang sama semasa sambutan Hari Raya. 3.2. 3. Oleh itu. khidmat tukang jahit diperlukan.2. 3.3 Pelanggan boleh memiliki pakaian mengikut ukuran sebenar badan mereka mengikut kesesuaian mereka.4 Kebanyakkan pelanggan mengutamakan kualiti jahitan yang mana tidak terdapat pada pakaian yang telah siap pada harga mampu milik dipasaran.2.7 Selain menjahit pakaian. khidmat menjahit/menampal pakaian yang koyak. perkhidmatan menjahit pakaian merupakan satu keperluan bagi mereka. menjahit langsir dan sebagainya diperlukan oleh masyarakat setempat.2.6 Begitu juga dengan persatuan atau pertubuhan yang memerlukan pakaian yang seragam untuk sesuatu majlis akan menyukarkan untuk membeli pakaian dengan warna dan corak yang sama dalam kuantiti yang banyak.2 POTENSI PASARAN 3.5 Adalah menjadi trend sekarang.2. Oleh itu. mengubahsuai pakaian. Dengan cara membeli kain pilihan mereka dan menggunakan khidmat tukang jahit adalah cara yang mudah bagi mereka. 3. adalah sukar bagi mereka untuk membeli pakaian yang telah siap dipasaran. 3.2 Golongan muda terutama wanita tidak mahu ketinggalan dengan fesyen terkini dan mereka akan menggunakan khidmat saya untuk menjahit kain dengan corak kegembiraan mereka mengikut fesyen yang mereka idamkan.2.2. .1 Bagi mereka yang mempunyai saiz badan yang besar.

S pat g K ahal .00 ke atas RM 40.00 – RM 45. 74% em . .00 RM 30.3 JENIS PERKHIDMATAN DAN HARGA Jadual 3: Jenis perkhidmatan dan harga. Chemomoi. daripada Persatuan Belia dan juga daripada lain-lain kawasan yang mana mereka biasanya adalah ahli keluarga kepada penduduk setempat. Triang. 3% .4 SEGMEN PASARAN Selain penduduk setempat.00 ke atas 3. 16% 7% . K asan aw S etem . Pecahan Pelanggan Badan/Persatuan K asan S aw ekitar -B M kt endi. BIL 1 2 3 4 5 6 JENIS Menjahit Baju Kurung/ Moden Menjahit Baju Melayu Menjahit Baju Fesyen Menjahit Seluar Lelaki Menjahit Langsir Menampal /ubahsuai /jahit tepi /sulaman dan lain-lain HARGA SEUNIT RM 30. .00 ke atas RM 100.00 RM 30. triang dsb .00 – RM 45.00 ke atas RM 3. Lain-lain . terdapat juga pelanggan daripada penduduk kawasan sekitar seperti Bukit Mendi.3.

Namun begitu. dianggarkan terdapat 20 orang pesaing. Bagi kawasan yang berdekatan. RANCANGAN OPERASI .7 PROMOSI DAN IKLAN • • Sahabat handai membantu membuat promosi selain menjadi pelanggan tetap Meletak papan tanda di hadapan rumah dan penunjuk arah dari simpang berhampiran 4. Ini terbukti apabila ramai di antara kami tidak menerima tempahan walaupun sebulan sebelum menjelang Hrai Raya kerana sudah terlalu banyak tempahan.5 PESAING PASARAN Sukar menentukan pesaing dipasaran secara tepat kerana terdapat pengusaha yang menjalankan perkhidmatan ini hanya sebagai mengisi masa lapang ataupun hobi dan juga yang telah berhenti atas faktor usia.3. 3. kami semua masih tidak dapat memenuhi permintaan pelanggan ketika musim Hari Raya.6 STRATEGI PEMASARAN • • • • Mengenalpasti “niche” dalam pasaran dan mengkaji kehendak pelanggan Memastikan harga yang ditawarkan adalah kompetetif Memberi diskaun istimewa kepada pelanggan yang membuat tempahan dalam kuantiti yang banyak Menyimpan maklumat ukuran pelanggan untuk memudahkan tempahan berikutnya 3.

4.2 CARTA PROSES HARGA (RM) RM 2000.1 PERALATAN / MESIN YANG DIPERLUKAN BIL 1 2 3 4 5 6 JENIS Mesin Jahit Tepi Mesin Jahit Sulam Mesin Jahit Biasa Seterika dan Meja seterika Benang / Almari Membaik pulih premis perniagaan JUMLAH 4.00 RM 150.00 RM 1350.00 RM 5600.3 BAHAN ASAS PENGELUARAN Jenis bahan asas jahitan sulaman dan jahitan biasa digunakan: .00 RM 2000.00 PENERIMAAN TEMPAHAN DAN PENETAPAN REKABENTUK/ FESYEN OLEH PELANGGAN MENGAMBIL DAN MEREKODKAN UKURAN PELANGGAN MEMOTONG KAIN MENGIKUT UKURAN MEMASANG BUTANG/ MEMBUAT SULAMAN DAN SEBAGAINYA MENJAHIT/ MENCANTUM BAHAGIANBAHAGIAN TADI MENJADI PAKAIAN MENJAHIT TEPI MEMERIKSA KUALITI DAN MENGEMASKAN JAHITAN SEKIRANYA PERLU MENGAMBIL DAN MEREKODKAN UKURAN PELANGGAN MEMOTONG KAIN MENGIKUT UKURAN 4.00 RM 11900.00 RM 800.

1. ASPEK KEWANGAN 5.50 0. Berikut contoh upah bagi sehelai baju kurung tanpa sulaman: Harga Seunit (RM) 0.40 0. gam. namun jumlah tempahan akan meningkat sehingga 60 pasang menjelang musim perayaan.70 Perkara Span Bahu Lapik Gam Butang Getah Pinggang Cangkuk Palang Benang Bil elektrik Jumlah Besar Kuantiti 2 1 1 1 1 1 Upah menjahit sepasang baju kurung Kos bagi sepasang baju kurung UNTUNG KASAR 5. 5.30 Cadangan pembiayaan untuk membeli peralatan /mesin jahit sebanyak RM10.70 : RM 25.000. sulaman dan eksesori tambahan. lapik.50 0. cangkuk palang. Kos upah bagi setiap helai baju kurung yang dijahit bergantung kepada fesyen.00 Jumlah (RM) 1.50 1.00 adalah pinjaman tanpa faedah dari Skim Intensif Usahawan Felda (SIUF).00 : RM 4.80 0.50 0.50 1. PEMBIAYAAN : RM 30.80 0.50 0.00 0. benang dan zip.00 4.40 0.2 CADANGAN PEMBAYARAN BALIK PINJAMAN .• • Benang Alatan dan bahan jahitan seperti span bahu. 4.4 KOS JAHITAN Purata tempahan dalam sebulan adalah 15 hingga 20 pasang. butang. getah pinggang.50 0.

. Bidang jahitan berpotensi untuk diusahakan di sini kerana jumlah penduduk yang ramai disebabkan ramai golongan generasi kedua yang sebelum ini menetap di luar sudah kembali menetap di sini.Pembayaran balik adalah selama 5 tahun (60 bulan). 5.3 UNJURAN KEWANGAN -sila rujuk lampiran- KESIMPULAN / JUSTIFIKASI 1. Anggaran bayaran bulanan ialah sebanyak RM 167.00 sebulan.

ramai yang tidak mahir untuk menjahit. mereka mempunyai ramai kenalan dan sahabat untuk memudahkan promosi.2. menampal dan sebagainya menjadi keperluan bagi mereka. LAMPIRAN Ruang kerja pemohon . 3. Oleh itu. Oleh itu. Pemohon dan suami berasal dan menetap di sini. Pada masa ini. perkhidmatan menjahit pakaian.

Antara pakaian yang telah siap dijahit oleh pemohon Meja untuk kerja-kerja pemotongan kain .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful