P. 1
Kertas Kerja Mohon Pinjaman

Kertas Kerja Mohon Pinjaman

|Views: 2,417|Likes:
Published by irfaniez

More info:

Published by: irfaniez on Oct 28, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/14/2014

pdf

text

original

KERTAS KERJA PERKHIDMATAN MENJAHIT PAKAIAN

Oleh

BIL PERKARA MUKA SURAT 1 2 3 4 5 6 7 TUJUAN/PENGENALAN LATAR BELAKANG PEMOHON ASPEK PASARAN RANCANGAN OPERASI ASPEK KEWANGAN KESIMPULAN LAMPIRAN 3 4-6 7-10 11 13 14 15 .

1. .1 Tujuan kertas kerja ini disediakan untuk mendapatkan pinjaman berjumlah RM10.000. Namun terdapat juga permintaan di kalangan kaum lelaki dan kanak-kanak. 1. Saya optimis dan positif bahawa dengan strategi yang betul dan komitmen yang tinggi boleh mengembangkan perniagaan ini.3 Kebanyakan permintaan dan pesanan adalah daripada golongan wanita. Ini berdasarkan kepesatan pertambahan kedai dan pusat perusahaan/perkhidmatan ini terutamanya di kawasan lembah Klang serta di Bandar-bandar utama di Negara ini. mesin jahit sulaman dan barangan berkaitan bagi menjalankan perniagaan jahitan pakaian di kawasan Felda Sungai kemahal.4 Bagi saya. 1. Adalah didapati.2 Perniagaan berasaskan perkhidmatan jahitan init telah terbukti memberikan keuntungan lumayan kepada pengusaha di Malaysia dan lain-lain Negara di dunia pada masa ini. saya amat memerlukan bantuan kewangan dalam bentuk pinjaman dan juga bimbingan dari pihak FELDA bagi memantapkan perniagaan saya.5 Walaupun saya telah memulakan perniagaan jenis ini secara kecil-kecilan di rumah. 1. mesin jahit tepi. promosi melalui mulut (referral) yang dicetuskan dari produk-produk yang berkualiti dan harga yang disenangi pelanggan adalah cara terbaik mendapat pasaran yang memberangsangkan. Terdapat juga permintaan untuk membaiki pakaian yang rosak dan mengubahsuai pakaian.00 di bawah Skim Intensif Usahawan Felda(SIUF) bagi membiayai pembelian mesin jahit. TUJUAN/ PENGENALAN 1. lambakan pesanan yang mereka terima sehingga menyebabkan pesanan pelanggan tidak dapat dipenuhi terutama menjelang musim perayaan. 1.

Kad Pengenalan Alamat Tetap : : : Tarikh Lahir Umur Jantina Taraf Perkahwinan Warganegara Kelulusan Akademik Agama Kemahiran/Kebolehan No Telefon : : : Perempuan : Berkahwin : Malaysia : Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) : Islam : Jahitan : . bapanya adalah peneroka Felda Sungai Kemahal. 2. LATAR BELAKANG PEMOHON 2.Kedah dan menetap di Felda Sungai Kemahal. berkahwin dengan Jahari Bin Shafie yang juga generasi kedua Felda Guar Napai.1 MAKLUMAT PEMOHON Rodhiah Binti Md Sharif adalah merupakan generasi kedua Felda Sungai Kemahal.2.2 BUTIR-BUTIR PEMOHON Nama No.

3.3 PENGALAMAN 2. 2. pemohon telah mula menjalankan perniagaan jahitan pakaian dengan mengambil tempahan jahitan dari masyarakat dari masyarakat setempat iaitu dalam Felda Sungai Kemahal dan kawasan berhampiran.4.2.4.3. 2. Perniagaan jahitan diuruskan sendiri oleh beliau sendiri bagi memastikan hasil jahitan adalah bermutu dan disenangi pelanggan.2 Pada masa ini.3 Pemohon juga akan sentiasa mencari idea-idea baru serta mendapatkan dan menambahkan ilmu dalam bidang ini.5. Bermula mengusahakan secara sambilan dan kini menjalankan sepenuh masa. 2.4. 2.5. Ianya juga lebih berdaya maju dan kompetetif kerana tidak memerlukan modal pusingan yang besar. Pemohon mempunyai pengalaman dalam bidang ini selama 5 tahun dan berminat sejak kecil lagi dalam bidang perniagaan terutamanya dalam bidang jahitan kerana pemohon dibesarkan dari keluarga yang mengusahakan pernigaan.1 Pemilihan bidang perniagaan jahitan pakaian ini dibuat kerana ianya menjadi keperluan bagi masyarakat setempat. 2.2 Sentiasa mengikuti perkembangan semasa dalam bidang jahitan agar tidak ketinggalan dan meningkatkan lagi kemahiran dalam bidang ini.4 KOMITMEN PEMOHON 2.2.5 VISI PEMOHON 2. 2.1 Memberikan perkhidmatan terbaik kepada setiap pelanggan bagi memastikan sentiasa mendapat tempat dihati pelanggan. .1.

5. 2.2 Menghasilkan perkhidmatan berkualiti kepada pelanggan dengan harga yang berpatutan.8 MAKLUMAT IBU : Mek Bt The : : Nama ibu No Kad Pengenalan Alamat . 2.1 Meningkatkan taraf hidup keluarga melalui bidang jahitan dan membuktikan kepada masyarakat luar bahawa golongan generasi kedua Felda yang berjaya. 2.2.6 MISI PEMOHON 2.6.7 MAKLUMAT SUAMI : : : : Siji Pelajaran Malaysia (SPM) : Bekerja sendiri mengambil upah menguruskan ladang peneroka : 6 orang Nama Suami No Kad pengenalan Tarikh Lahir Taraf Pendidikan Pekerjaan Bilangan anak 2.6.3 Menghasilkan produk sampingan seperti tudung bersulam mengikut fesyen terkini.

28320 Triang. Sila lihat rajah di bawah untuk rujukan lokasi premis. Pahang Darul Makmur. FELDA SUNGAI KEMAHAL .3 ASPEK PASARAN PENGENALAN Kami menerima tempahan jahitan pakaian wanita dan lelaki serta kanak-kanak seperti baju melayu.1 KAWASAN / LOKASI PERNIAGAAN Perkhidmatan ini dijalankan dirumah di alamat No 20 Felda Sungai Kemahal. seluar. 3. baju jubah. baju sekolah. kain dan sebagainya. Juga memberikan perkhidmatan membaiki pakaian seperti menampal seluar yang koyak dan mengubahsuai pakaian mengikut kesesuaian pelanggan. Saya menawarkan konsep “fast tailor services” dimana tempahan akan cuba disiapkan dalam masa yang singkat demi kepuasan pelanggan dengan harga yang amat berpatutan dan berdaya saing tanpa mengenepikan aspek kualiti. skirt. baju kurung.

Oleh itu. perkhidmatan menjahit pakaian merupakan satu keperluan bagi mereka. khidmat tukang jahit diperlukan.2.7 Selain menjahit pakaian. 3. mengubahsuai pakaian. menjahit langsir dan sebagainya diperlukan oleh masyarakat setempat. .2.2. 3.2 Golongan muda terutama wanita tidak mahu ketinggalan dengan fesyen terkini dan mereka akan menggunakan khidmat saya untuk menjahit kain dengan corak kegembiraan mereka mengikut fesyen yang mereka idamkan. Dengan cara membeli kain pilihan mereka dan menggunakan khidmat tukang jahit adalah cara yang mudah bagi mereka.3. 3.2.3 Pelanggan boleh memiliki pakaian mengikut ukuran sebenar badan mereka mengikut kesesuaian mereka. khidmat menjahit/menampal pakaian yang koyak.2. 3.2. Oleh itu. 3.2 POTENSI PASARAN 3.5 Adalah menjadi trend sekarang. 3. adalah sukar bagi mereka untuk membeli pakaian yang telah siap dipasaran.6 Begitu juga dengan persatuan atau pertubuhan yang memerlukan pakaian yang seragam untuk sesuatu majlis akan menyukarkan untuk membeli pakaian dengan warna dan corak yang sama dalam kuantiti yang banyak.4 Kebanyakkan pelanggan mengutamakan kualiti jahitan yang mana tidak terdapat pada pakaian yang telah siap pada harga mampu milik dipasaran.2. satu keluarga memakai pakaian dengan warna dan corak yang sama semasa sambutan Hari Raya.1 Bagi mereka yang mempunyai saiz badan yang besar.

BIL 1 2 3 4 5 6 JENIS Menjahit Baju Kurung/ Moden Menjahit Baju Melayu Menjahit Baju Fesyen Menjahit Seluar Lelaki Menjahit Langsir Menampal /ubahsuai /jahit tepi /sulaman dan lain-lain HARGA SEUNIT RM 30.00 RM 30. 3% .3. Chemomoi.S pat g K ahal .3 JENIS PERKHIDMATAN DAN HARGA Jadual 3: Jenis perkhidmatan dan harga.4 SEGMEN PASARAN Selain penduduk setempat. triang dsb . 74% em . K asan aw S etem . terdapat juga pelanggan daripada penduduk kawasan sekitar seperti Bukit Mendi. daripada Persatuan Belia dan juga daripada lain-lain kawasan yang mana mereka biasanya adalah ahli keluarga kepada penduduk setempat.00 ke atas RM 3. Pecahan Pelanggan Badan/Persatuan K asan S aw ekitar -B M kt endi. Lain-lain . 16% 7% .00 ke atas RM 100. .00 – RM 45.00 – RM 45. Triang.00 ke atas RM 40.00 ke atas 3. .00 RM 30.

6 STRATEGI PEMASARAN • • • • Mengenalpasti “niche” dalam pasaran dan mengkaji kehendak pelanggan Memastikan harga yang ditawarkan adalah kompetetif Memberi diskaun istimewa kepada pelanggan yang membuat tempahan dalam kuantiti yang banyak Menyimpan maklumat ukuran pelanggan untuk memudahkan tempahan berikutnya 3. RANCANGAN OPERASI . 3.5 PESAING PASARAN Sukar menentukan pesaing dipasaran secara tepat kerana terdapat pengusaha yang menjalankan perkhidmatan ini hanya sebagai mengisi masa lapang ataupun hobi dan juga yang telah berhenti atas faktor usia.7 PROMOSI DAN IKLAN • • Sahabat handai membantu membuat promosi selain menjadi pelanggan tetap Meletak papan tanda di hadapan rumah dan penunjuk arah dari simpang berhampiran 4. Namun begitu. dianggarkan terdapat 20 orang pesaing.3. Bagi kawasan yang berdekatan. Ini terbukti apabila ramai di antara kami tidak menerima tempahan walaupun sebulan sebelum menjelang Hrai Raya kerana sudah terlalu banyak tempahan. kami semua masih tidak dapat memenuhi permintaan pelanggan ketika musim Hari Raya.

4.2 CARTA PROSES HARGA (RM) RM 2000.00 RM 800.00 PENERIMAAN TEMPAHAN DAN PENETAPAN REKABENTUK/ FESYEN OLEH PELANGGAN MENGAMBIL DAN MEREKODKAN UKURAN PELANGGAN MEMOTONG KAIN MENGIKUT UKURAN MEMASANG BUTANG/ MEMBUAT SULAMAN DAN SEBAGAINYA MENJAHIT/ MENCANTUM BAHAGIANBAHAGIAN TADI MENJADI PAKAIAN MENJAHIT TEPI MEMERIKSA KUALITI DAN MENGEMASKAN JAHITAN SEKIRANYA PERLU MENGAMBIL DAN MEREKODKAN UKURAN PELANGGAN MEMOTONG KAIN MENGIKUT UKURAN 4.00 RM 2000.00 RM 11900.00 RM 1350.3 BAHAN ASAS PENGELUARAN Jenis bahan asas jahitan sulaman dan jahitan biasa digunakan: .00 RM 150.00 RM 5600.1 PERALATAN / MESIN YANG DIPERLUKAN BIL 1 2 3 4 5 6 JENIS Mesin Jahit Tepi Mesin Jahit Sulam Mesin Jahit Biasa Seterika dan Meja seterika Benang / Almari Membaik pulih premis perniagaan JUMLAH 4.

30 Cadangan pembiayaan untuk membeli peralatan /mesin jahit sebanyak RM10.2 CADANGAN PEMBAYARAN BALIK PINJAMAN . namun jumlah tempahan akan meningkat sehingga 60 pasang menjelang musim perayaan.80 0. butang.00 0. 5.50 1. ASPEK KEWANGAN 5.70 Perkara Span Bahu Lapik Gam Butang Getah Pinggang Cangkuk Palang Benang Bil elektrik Jumlah Besar Kuantiti 2 1 1 1 1 1 Upah menjahit sepasang baju kurung Kos bagi sepasang baju kurung UNTUNG KASAR 5.000.1. sulaman dan eksesori tambahan. getah pinggang.50 0.50 0.50 0. cangkuk palang.50 1.00 4.40 0.50 0.• • Benang Alatan dan bahan jahitan seperti span bahu.80 0. Kos upah bagi setiap helai baju kurung yang dijahit bergantung kepada fesyen. 4.00 : RM 4. PEMBIAYAAN : RM 30.70 : RM 25. benang dan zip.4 KOS JAHITAN Purata tempahan dalam sebulan adalah 15 hingga 20 pasang.00 Jumlah (RM) 1. gam.00 adalah pinjaman tanpa faedah dari Skim Intensif Usahawan Felda (SIUF). lapik. Berikut contoh upah bagi sehelai baju kurung tanpa sulaman: Harga Seunit (RM) 0.50 0.40 0.

Bidang jahitan berpotensi untuk diusahakan di sini kerana jumlah penduduk yang ramai disebabkan ramai golongan generasi kedua yang sebelum ini menetap di luar sudah kembali menetap di sini. .00 sebulan.Pembayaran balik adalah selama 5 tahun (60 bulan). 5.3 UNJURAN KEWANGAN -sila rujuk lampiran- KESIMPULAN / JUSTIFIKASI 1. Anggaran bayaran bulanan ialah sebanyak RM 167.

Pemohon dan suami berasal dan menetap di sini. LAMPIRAN Ruang kerja pemohon . perkhidmatan menjahit pakaian. mereka mempunyai ramai kenalan dan sahabat untuk memudahkan promosi. 3. Oleh itu. ramai yang tidak mahir untuk menjahit. Pada masa ini. Oleh itu. menampal dan sebagainya menjadi keperluan bagi mereka.2.

Antara pakaian yang telah siap dijahit oleh pemohon Meja untuk kerja-kerja pemotongan kain .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->