KERTAS KERJA PERKHIDMATAN MENJAHIT PAKAIAN

Oleh

BIL PERKARA MUKA SURAT 1 2 3 4 5 6 7 TUJUAN/PENGENALAN LATAR BELAKANG PEMOHON ASPEK PASARAN RANCANGAN OPERASI ASPEK KEWANGAN KESIMPULAN LAMPIRAN 3 4-6 7-10 11 13 14 15 .

1 Tujuan kertas kerja ini disediakan untuk mendapatkan pinjaman berjumlah RM10. TUJUAN/ PENGENALAN 1. Ini berdasarkan kepesatan pertambahan kedai dan pusat perusahaan/perkhidmatan ini terutamanya di kawasan lembah Klang serta di Bandar-bandar utama di Negara ini. saya amat memerlukan bantuan kewangan dalam bentuk pinjaman dan juga bimbingan dari pihak FELDA bagi memantapkan perniagaan saya. mesin jahit tepi. mesin jahit sulaman dan barangan berkaitan bagi menjalankan perniagaan jahitan pakaian di kawasan Felda Sungai kemahal.000. Namun terdapat juga permintaan di kalangan kaum lelaki dan kanak-kanak.4 Bagi saya. lambakan pesanan yang mereka terima sehingga menyebabkan pesanan pelanggan tidak dapat dipenuhi terutama menjelang musim perayaan. 1.00 di bawah Skim Intensif Usahawan Felda(SIUF) bagi membiayai pembelian mesin jahit. 1.2 Perniagaan berasaskan perkhidmatan jahitan init telah terbukti memberikan keuntungan lumayan kepada pengusaha di Malaysia dan lain-lain Negara di dunia pada masa ini. Terdapat juga permintaan untuk membaiki pakaian yang rosak dan mengubahsuai pakaian.1. .3 Kebanyakan permintaan dan pesanan adalah daripada golongan wanita. 1. promosi melalui mulut (referral) yang dicetuskan dari produk-produk yang berkualiti dan harga yang disenangi pelanggan adalah cara terbaik mendapat pasaran yang memberangsangkan. 1. Saya optimis dan positif bahawa dengan strategi yang betul dan komitmen yang tinggi boleh mengembangkan perniagaan ini.5 Walaupun saya telah memulakan perniagaan jenis ini secara kecil-kecilan di rumah. Adalah didapati.

LATAR BELAKANG PEMOHON 2.1 MAKLUMAT PEMOHON Rodhiah Binti Md Sharif adalah merupakan generasi kedua Felda Sungai Kemahal.2 BUTIR-BUTIR PEMOHON Nama No. bapanya adalah peneroka Felda Sungai Kemahal.Kedah dan menetap di Felda Sungai Kemahal. berkahwin dengan Jahari Bin Shafie yang juga generasi kedua Felda Guar Napai.2. 2. Kad Pengenalan Alamat Tetap : : : Tarikh Lahir Umur Jantina Taraf Perkahwinan Warganegara Kelulusan Akademik Agama Kemahiran/Kebolehan No Telefon : : : Perempuan : Berkahwin : Malaysia : Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) : Islam : Jahitan : .

2. 2. Pemohon mempunyai pengalaman dalam bidang ini selama 5 tahun dan berminat sejak kecil lagi dalam bidang perniagaan terutamanya dalam bidang jahitan kerana pemohon dibesarkan dari keluarga yang mengusahakan pernigaan.4 KOMITMEN PEMOHON 2.2. 2. Perniagaan jahitan diuruskan sendiri oleh beliau sendiri bagi memastikan hasil jahitan adalah bermutu dan disenangi pelanggan. .4. Bermula mengusahakan secara sambilan dan kini menjalankan sepenuh masa.3 Pemohon juga akan sentiasa mencari idea-idea baru serta mendapatkan dan menambahkan ilmu dalam bidang ini. Ianya juga lebih berdaya maju dan kompetetif kerana tidak memerlukan modal pusingan yang besar. 2.1 Pemilihan bidang perniagaan jahitan pakaian ini dibuat kerana ianya menjadi keperluan bagi masyarakat setempat.3.2.4.2 Sentiasa mengikuti perkembangan semasa dalam bidang jahitan agar tidak ketinggalan dan meningkatkan lagi kemahiran dalam bidang ini.5.2 Pada masa ini. 2.4.1 Memberikan perkhidmatan terbaik kepada setiap pelanggan bagi memastikan sentiasa mendapat tempat dihati pelanggan.5. 2. pemohon telah mula menjalankan perniagaan jahitan pakaian dengan mengambil tempahan jahitan dari masyarakat dari masyarakat setempat iaitu dalam Felda Sungai Kemahal dan kawasan berhampiran.3 PENGALAMAN 2.5 VISI PEMOHON 2.3.1.

8 MAKLUMAT IBU : Mek Bt The : : Nama ibu No Kad Pengenalan Alamat .1 Meningkatkan taraf hidup keluarga melalui bidang jahitan dan membuktikan kepada masyarakat luar bahawa golongan generasi kedua Felda yang berjaya. 2.6.2 Menghasilkan perkhidmatan berkualiti kepada pelanggan dengan harga yang berpatutan.2.3 Menghasilkan produk sampingan seperti tudung bersulam mengikut fesyen terkini.6 MISI PEMOHON 2. 2.6.5. 2.7 MAKLUMAT SUAMI : : : : Siji Pelajaran Malaysia (SPM) : Bekerja sendiri mengambil upah menguruskan ladang peneroka : 6 orang Nama Suami No Kad pengenalan Tarikh Lahir Taraf Pendidikan Pekerjaan Bilangan anak 2.

Saya menawarkan konsep “fast tailor services” dimana tempahan akan cuba disiapkan dalam masa yang singkat demi kepuasan pelanggan dengan harga yang amat berpatutan dan berdaya saing tanpa mengenepikan aspek kualiti. baju kurung. seluar.1 KAWASAN / LOKASI PERNIAGAAN Perkhidmatan ini dijalankan dirumah di alamat No 20 Felda Sungai Kemahal. 28320 Triang. Sila lihat rajah di bawah untuk rujukan lokasi premis. baju sekolah. 3. Pahang Darul Makmur. FELDA SUNGAI KEMAHAL . kain dan sebagainya.3 ASPEK PASARAN PENGENALAN Kami menerima tempahan jahitan pakaian wanita dan lelaki serta kanak-kanak seperti baju melayu. skirt. baju jubah. Juga memberikan perkhidmatan membaiki pakaian seperti menampal seluar yang koyak dan mengubahsuai pakaian mengikut kesesuaian pelanggan.

3. . satu keluarga memakai pakaian dengan warna dan corak yang sama semasa sambutan Hari Raya.6 Begitu juga dengan persatuan atau pertubuhan yang memerlukan pakaian yang seragam untuk sesuatu majlis akan menyukarkan untuk membeli pakaian dengan warna dan corak yang sama dalam kuantiti yang banyak.2. adalah sukar bagi mereka untuk membeli pakaian yang telah siap dipasaran. 3. Oleh itu.3 Pelanggan boleh memiliki pakaian mengikut ukuran sebenar badan mereka mengikut kesesuaian mereka.2. Oleh itu.7 Selain menjahit pakaian.4 Kebanyakkan pelanggan mengutamakan kualiti jahitan yang mana tidak terdapat pada pakaian yang telah siap pada harga mampu milik dipasaran.1 Bagi mereka yang mempunyai saiz badan yang besar. 3.2.2 POTENSI PASARAN 3. khidmat menjahit/menampal pakaian yang koyak.5 Adalah menjadi trend sekarang. menjahit langsir dan sebagainya diperlukan oleh masyarakat setempat.2 Golongan muda terutama wanita tidak mahu ketinggalan dengan fesyen terkini dan mereka akan menggunakan khidmat saya untuk menjahit kain dengan corak kegembiraan mereka mengikut fesyen yang mereka idamkan. Dengan cara membeli kain pilihan mereka dan menggunakan khidmat tukang jahit adalah cara yang mudah bagi mereka. 3.2. khidmat tukang jahit diperlukan.2.2.2. 3. perkhidmatan menjahit pakaian merupakan satu keperluan bagi mereka. mengubahsuai pakaian.3. 3.

S pat g K ahal . daripada Persatuan Belia dan juga daripada lain-lain kawasan yang mana mereka biasanya adalah ahli keluarga kepada penduduk setempat.4 SEGMEN PASARAN Selain penduduk setempat.3.00 RM 30. .00 ke atas 3.00 ke atas RM 3.00 – RM 45. terdapat juga pelanggan daripada penduduk kawasan sekitar seperti Bukit Mendi. 16% 7% .00 – RM 45.00 RM 30. Triang. BIL 1 2 3 4 5 6 JENIS Menjahit Baju Kurung/ Moden Menjahit Baju Melayu Menjahit Baju Fesyen Menjahit Seluar Lelaki Menjahit Langsir Menampal /ubahsuai /jahit tepi /sulaman dan lain-lain HARGA SEUNIT RM 30. K asan aw S etem . .00 ke atas RM 40. triang dsb . Lain-lain . 3% .00 ke atas RM 100. 74% em . Pecahan Pelanggan Badan/Persatuan K asan S aw ekitar -B M kt endi. Chemomoi.3 JENIS PERKHIDMATAN DAN HARGA Jadual 3: Jenis perkhidmatan dan harga.

Ini terbukti apabila ramai di antara kami tidak menerima tempahan walaupun sebulan sebelum menjelang Hrai Raya kerana sudah terlalu banyak tempahan. 3.3. RANCANGAN OPERASI .6 STRATEGI PEMASARAN • • • • Mengenalpasti “niche” dalam pasaran dan mengkaji kehendak pelanggan Memastikan harga yang ditawarkan adalah kompetetif Memberi diskaun istimewa kepada pelanggan yang membuat tempahan dalam kuantiti yang banyak Menyimpan maklumat ukuran pelanggan untuk memudahkan tempahan berikutnya 3.5 PESAING PASARAN Sukar menentukan pesaing dipasaran secara tepat kerana terdapat pengusaha yang menjalankan perkhidmatan ini hanya sebagai mengisi masa lapang ataupun hobi dan juga yang telah berhenti atas faktor usia. dianggarkan terdapat 20 orang pesaing. Namun begitu. kami semua masih tidak dapat memenuhi permintaan pelanggan ketika musim Hari Raya.7 PROMOSI DAN IKLAN • • Sahabat handai membantu membuat promosi selain menjadi pelanggan tetap Meletak papan tanda di hadapan rumah dan penunjuk arah dari simpang berhampiran 4. Bagi kawasan yang berdekatan.

00 RM 5600.00 RM 11900.00 RM 800.00 RM 2000.1 PERALATAN / MESIN YANG DIPERLUKAN BIL 1 2 3 4 5 6 JENIS Mesin Jahit Tepi Mesin Jahit Sulam Mesin Jahit Biasa Seterika dan Meja seterika Benang / Almari Membaik pulih premis perniagaan JUMLAH 4.2 CARTA PROSES HARGA (RM) RM 2000.00 PENERIMAAN TEMPAHAN DAN PENETAPAN REKABENTUK/ FESYEN OLEH PELANGGAN MENGAMBIL DAN MEREKODKAN UKURAN PELANGGAN MEMOTONG KAIN MENGIKUT UKURAN MEMASANG BUTANG/ MEMBUAT SULAMAN DAN SEBAGAINYA MENJAHIT/ MENCANTUM BAHAGIANBAHAGIAN TADI MENJADI PAKAIAN MENJAHIT TEPI MEMERIKSA KUALITI DAN MENGEMASKAN JAHITAN SEKIRANYA PERLU MENGAMBIL DAN MEREKODKAN UKURAN PELANGGAN MEMOTONG KAIN MENGIKUT UKURAN 4.00 RM 150.3 BAHAN ASAS PENGELUARAN Jenis bahan asas jahitan sulaman dan jahitan biasa digunakan: .4.00 RM 1350.

80 0. Berikut contoh upah bagi sehelai baju kurung tanpa sulaman: Harga Seunit (RM) 0.50 1. Kos upah bagi setiap helai baju kurung yang dijahit bergantung kepada fesyen.50 0. lapik.00 : RM 4.00 4.4 KOS JAHITAN Purata tempahan dalam sebulan adalah 15 hingga 20 pasang.30 Cadangan pembiayaan untuk membeli peralatan /mesin jahit sebanyak RM10.70 : RM 25.50 0. 5.1. PEMBIAYAAN : RM 30.50 0. sulaman dan eksesori tambahan. cangkuk palang. namun jumlah tempahan akan meningkat sehingga 60 pasang menjelang musim perayaan. 4.70 Perkara Span Bahu Lapik Gam Butang Getah Pinggang Cangkuk Palang Benang Bil elektrik Jumlah Besar Kuantiti 2 1 1 1 1 1 Upah menjahit sepasang baju kurung Kos bagi sepasang baju kurung UNTUNG KASAR 5.2 CADANGAN PEMBAYARAN BALIK PINJAMAN . gam. butang. ASPEK KEWANGAN 5.00 adalah pinjaman tanpa faedah dari Skim Intensif Usahawan Felda (SIUF).00 Jumlah (RM) 1.40 0.00 0.50 0.50 1.40 0.80 0.50 0. getah pinggang.000. benang dan zip.• • Benang Alatan dan bahan jahitan seperti span bahu.

00 sebulan. Bidang jahitan berpotensi untuk diusahakan di sini kerana jumlah penduduk yang ramai disebabkan ramai golongan generasi kedua yang sebelum ini menetap di luar sudah kembali menetap di sini. Anggaran bayaran bulanan ialah sebanyak RM 167. 5.3 UNJURAN KEWANGAN -sila rujuk lampiran- KESIMPULAN / JUSTIFIKASI 1.Pembayaran balik adalah selama 5 tahun (60 bulan). .

LAMPIRAN Ruang kerja pemohon . mereka mempunyai ramai kenalan dan sahabat untuk memudahkan promosi. menampal dan sebagainya menjadi keperluan bagi mereka. Pada masa ini. ramai yang tidak mahir untuk menjahit. Pemohon dan suami berasal dan menetap di sini. Oleh itu.2. perkhidmatan menjahit pakaian. Oleh itu. 3.

Antara pakaian yang telah siap dijahit oleh pemohon Meja untuk kerja-kerja pemotongan kain .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful