2.

0 PENGENALAN Orienteering ialah satu cabang pengetahuan berkaitan dengan teknik- teknik pergerakan dari satu tempat ke tempat yang lain dengan menggunakan kemahiran membaca peta dan kompas. Orienteering adalah sukan rekreasi yang memerlukan imbangan diantara koordinasi fizikal dan mental dengan baik. Peserta perlu mengemudikan arah dirinya dari satu titik kawalan ke satu titik kawalan yang lain dengan berpandukan kepada peta dan kompas yang diberikan yang telah ditandakan diatas peta dan ditentukan dipermukaan bumi mengikut susunan tertentu. Orienteering bermaksud peta, hutan dan adventure. Sukan ini boleh diibaratkan gabungan antara sukan merentas desa (cross-country), pandu arah dan acara mencari harta karun (tressure-hunt). Ia meliputi berbagai bidang latihan, kaedah mainan dan pertandingan disamping menyediakan ruang eksplorasi, cabaran dan risiko tersendiri. Di samping menggunakan kompas dan peta, kita juga boleh menggunakan panduan angin untuk menentukan arah. Walaubagaimanapun, cara ini memerlukan pengetahuan penelitian yang betul kerana cara ini kelazimannya bergantung kepada keadaan cuaca dan hari yang terang. Antara panduan yang lazim dan kerap digunakan ialah pergerakan matahari dari timur ke barat pergerakan bintang arah ke barat; kumpulan bintang yang dapat menunjuk arah ke utara; pengaliran air mata air ke sungai dan mengalir terus ke kuala/laut yang selalunya ada terdapat perkampungan dan arah tiupan angin.

3.0 Sejarah dan perkembangan 3.1 Sejarah permulaan Mula diperkenalkan di negara-negara Scandinavia pada awal abad ke 19. Dalam tahun 1918, Major Ernst Killander telah mengubahsuainya menjadi sukan yang lebih kompetatif, berperaturan dan diterima ramai. Beliau telah digelar sebagai ´Bapa Orienteeringµ. Orienteering mengikut Model Killander merangkumi beberapa aspek iaitu dalam aktiviti orienteering bagi Ernst Killander ialah seseorang itu memerlukan daya ketahanan diri yang tinggi dalam melakukan aktiviti ini. Aspek stamina merupakan aspek yang diutarakan oleh beliau yang mengatakan stamina memainkan peranan selepas daya ketahanan tanpa stamina yang tinggi maka aktiviti yang terdapat dalam orienteering ini tidak dapatberjalan dengan lancar. Selain daripada itu aspek kecekapan berlari juga merupakan aspek yang penting kerana seseorang itu perlu tahu bagaimana hendak menggunankan teknik berlari dengan betul kerana aktiviti orienteering ini dijalankan di atas permukaan yang berbagai-bagai contoh cara lari menaiki bukit, cara lari turun bukit dan cara lari pada permukaan yang mendatar semua itu memerlukan aspek kecekapan berlari yang betul bagi memudahkan aktiviti berjalan.. Aspek kekuatan mental juga merupakan aspek yang penting dalam aktiviti orienteering kerana kekuatan mental akan menentukan tahap kesabaran seseorang itu semasa menghadapi liku-liku dan cabaran dan dugaan dalam mencapai objektif atau tujuan awal yang dirancang sebelum menggapai kejayaan. Selain penggunaan skil navigasi dalam bentuk mukabumi yang lebih mencabar. IOF ditubuhkan dalam tahun 1961 dengan 10 negara. Antara-antara Kejohanan-kejohanan dunia yang dianjurkan oleh IOF adalah seperti World Orienteering Championships (WOC), World Cup (WC), Junior World Orienteering Championships (JWOC), Asia-Pacific Orienteering Championships (APOC), World Masters Orienteering Championships (WMOC)- 35 tahun keatas. Acara orienteering terbesar yang dianjurkan adalah O-Ringen (Swedish Five-Days) yang melibatkan penyertaan antara 15000 hingga 25000 orang.

Ski-O dan Trail-O. Penubuhan Persatuan Orienteering Malaysia (MOA) dalam tahun 1994.0 JENIS-JENIS ORIENTEERING Terdapat empat kaedah orienteering dijalankan mengikut ketetapan Persekutuan Orienteering Antarabangsa (IOF) iaitu Foot-O. Pensyarah UPM di Hutan Simpan Air Hitam. Diikuti dengan penubuhan Persatuan Orienteering Selangor & Wil. Penubuhan 5 buah cawangan negeri iaitu Kedah. Wilayah Persekutuan dalam tahun 1996. 4. Terengganu. MOA Caw. Persekutuan (WOA) pada tahun 1986. Selangor.0 TERMINOLOGI DAN ALATAN Dalam aktiviti orienteering ini perlu tahu terminologi alatan-alatan yang digunakan bagi menjalankan aktiviti ini antara alatan-alatan yang digunakan adalah seperti berikut: i.3. . ‡ Biasanya merupakan ciri-ciri mukabumi atau ciri-ciri buatan manusia yang jelas. Johor. antaranya adalah ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Orienteering Merentas Desa (Cross-Country Orienteering) Orienteering Bermarkah (Score Orienteering) Orienteering Jalanraya (Street Orienteering) Orienteering Bukit (Mountain Orienteering) Orienteering Malam (Night Orienteering) Orienteering Berganti-ganti (Relay Orienteering) Norwegian Event 4. Kejohanan Orienteering Terbuka Malaysia (MOOC) yang pertama telah diadakan dalam tahun 1988. Malaysia bergabung dengan IOF dalam tahun 1992 melalui WOA. Di negara ini. Sabah pula ditubuhkan pada tahun 1997. Wan Sabri Wan Mansor (Dr).2 Perkembangan di Malaysia Bermula dari satu bengkel orienteering yang dikendalikan oleh En. hanya kaedah Foot-O yang mudah untuk dilakukan. UPM pada tahun 1983. Titik kawalan (Control point) ‡ Suatu tanda kedudukan yang telah ditentukan diatas peta yang perlu dilawati oleh peserta.1 Kebaikan sukan orienteering ‡ Sukan untuk semua ‡ Meningkatkan kecergasan fizikal ‡ Meningkatkan kecergasan mental & daya tumpuan ‡ Memberi cabaran & keseronokan ‡ Membina sikap positif & keyakinan diri ‡ Menggunakan persekitaran yang sihat ‡ Meningkatkan kemahiran pembacaan peta & kompas ‡ Memupuk sifat keberanian & ketenangan dalam keadaan cemas 5. MB-O. Pulau Pinang dan MOA Caw. Penubuhan Persatuan Orienteering Pulau Pinang (POA) dalam tahun 1983.

Titik permulaan ditandakan dengan tiga segi. iv. . iii. keterangan tidak ditulis dalam bentuk ¶teks· tetapi dalam bentuk kod/gambarajah. ii. Butir-butir yang disenaraikan adalah siri titik kawalan.‡ Titik kawalan bukanlah ´check-pointµ kerana ia tiada penjaga dititik ini. ‡ Dalam kad ini akan dicatatkan nama peserta serta masa bermula (start time) dan tersedia petakpetak untuk ditebuk apabila sampai di titik kawalan nanti. ‡ Diperingkat antarabangsa. Kad ini perlu diserahkan kepada penjaga masa digarisan penamat untuk dicatatkan masa penamat. kod kawalan dan keterangan mengenai kedudukan titik kawalan.Titik penamat dengan tanda 2 bulatan bertintih. Landasan (Course) ‡ Landasan adalah panduan arah perjalanan dari permulaan titik kawalan ke titik kawalan yang lain hingga kepenamat. ‡ Ia digunakan hanya untuk menentukan arah sahaja.¶Leg· adalah perjalanan diantara 2 titik kawalan vii. Kod Kawalan. Penanda kawalan (Control marker) ‡ Tujuannya bagi membantu peserta tiba kedestinasi yang betul. ‡ Landasan ini akan disediakan oleh Perancang Landasan. Kompas (Compass) ‡ Alat bantu yang kedua terpenting dalam sukan orienteering. ‡ Tanda yang berkenaan landasan adalah . .Titik kawalan dengan tanda bulatan. Kad kawalan (Control card) ‡ Setiap peserta perlu membawa bersama-sama kad kawalan ketika menyertai acarasebagai bahan bukti atau pengesahan. . Landasan ini akan dilukis diatas peta utama dan akan disalin oleh peserta kemudiannya. vi. Keterangan kawalan (Control description) ‡ Keterangan asas sebagai panduan titik-titik (control description) kawalan berkenaan. ‡ Peraturan IOF tidak membenarkan No. ‡ Suatu objek yang diperbuat daripada kain berwarna merah muda dan putih sebagai tanda yang diletakkan di Titik kawalan (dalam lingkungan 10m). 1 hingga 40 dijadikan sebagai No. Peta utama (Master map) ‡ Peta yang telah ditandakan dengan landasan dan disertakan dengan keterangan kawalan. ‡ Mempunyai kod kawalan tersendiri dan penebuk lubang (puncher) yang unik. v. .

petunjuk. 1:10000.petunjuk peta. atau 1:15000. Peta yang sesuai digunakan ialah peta orienteering.3 Warna-warna dalam peta Terdapat 6 warna yang ditentukan mengikut standard IOF.ciri-ciri buatan manusia & batu ‡ Perang . Teknik membaca kompas iii.samada 1:5000. maka seseorang itu perlu mempunyai pengetahuan asas berkaitan dengannya. paya. iaitu: i.kawasan berair . Membaca peta ialah proses menafsirkan maklumat yang tergambar di atas peta kepada maklumat sebenar yang diwakilinya.keadaan tumbuhan : lapang dan terbuka ‡ Putih .1. penaja dan sebagainya.keadaan tumbuhan :berjalan/redah ‡ Biru . garisan melaras dan kod warna yang akan memberi kemudahan dan tangkapan yang tepat mengenai rupa bumi kawasan berkenaan. peta panduan jalanraya. Mempunyai tajuk. skala. atlas. sungai. Peta yang selalu digunakan untuk aktiviti orienteering ialah peta topographi.1 Teknik Membaca PetaTopo 6.1. Kandungan dalam peta orienteering ialah mempunyai tajuk peta. Peta-peta ini menunjukan tempat dan bearing tempat yang hendak ditujui.6. Antara peta-pta yang diterbitkan ialah peta topo. kartografi. peta imejan satelit dan peta orienteering. Teknik membaca peta ii.keadaan tumbuhan : berpokok/boleh berlari ‡ Hijau . Boleh menyesuaikan diri dengan keadaan sekeliling 6. Arah Utara Mempunyai skala . 6. peta khusus. Kredit ² kerjaukur. tarikh cetakan. bangunan.kontor & jalanraya ‡ Kuning . Peta adalah sumber maklumat bagi kawasan berkenaan. hutan tanah tinggi dan sebagainya.0 PENGETAHUAN ASAS Untuk memastikan aktiviti orienteering ini dapat dibuat dengan mudah dan betul. Warna tersebut adalah :‡ Hitam .1. 6. jalanraya. garisan melaras utara-selatan.2 Jenis-jenis peta Terdapat beberapa jenis peta yang digunakan dalam aktiviti orienteering. kontor. Peta merupakan satu gambaran yang dapat dilihat dari udara ke atas sesuatu tempat atau kawasan yang menggambarkan keadaan tempat itu di segi jenis tanaman.1 Definisi Peta adalah lukisan bagi gambaran bentuk mukabumi bagi sesebuah kawasan yang dilihat dari udara.

berlawanan dengan susuh bukit ‡ Permatang (ridge) . Maklumat bingkai . Arah "V" selalunya menuju ke atas bukit. Antara yang perlu diketahui adalah :‡ Susuh bukit (spur) . permatang.suatu lekukan yang terletak diantara dua bukit ‡ Knol (tanah yang lebih besar dari busut tetapi kecil dari anak bukit) 6.sejalur tanah yang menganjur keluar ‡ Ceruk (re-entrant) .5 Maklumat Peta Maklumat yang diperolehi dari peta dibahagi kepada dua iaitu: i. lanya menggambarkan kenaikan ketinggian mengikut jarak menegak dan bukan mengikut cerun atau lereng bukit. . ini berertibahawa cerun adalah curam. Keadaan ini boleh diterangkan seperti di gambarajah 3. kontur juga menggambarkan bentuk dan keadaan cerun. maka ia menggambarkan cerun yang seragam. Jika keadaan kontur rapat-rapat.Rajah 1: Contours Rajah 2: Peta Orienteering 6. Selain menggambarkan ketinggian. Keadaan rupa bumi diterangkan dengan garisan kontur di mana jarak kenaikan antara garis kontur dipanggil selang koritur biasanya sama ada 25 kaki. ataupun sungai.iaitu maklumat yang menerangkan gambaran sebenar keadaan muka bumi dan kegunaan tanah. Maklumat gambar peta .4 Bentuk muka bumi Garisan kontor dalam peta akan menerangkan maksud paras ketinggian yang samarata bagi keadaan mukabumi berkenaan. 50 kaki atau 100 kaki. tanah rata. Rajah 4: Maklumat gambar peta Dalam aktiviti pandu arah maklumat yang amat penting untuk diketahui dan difahami ialah penafsiran garisan kontur yang menggambarkan keadaan rupa bumi sesuatu kawasan sama ada berbukit.iaitu maklumat yang terdapat di luar dari gambar peta seperti gambarajah 1 dibawah: Gambarajah 3: Bingkai Peta ii.1.1. lurah.tanah tinggi yang memanjang ‡ Pelana (saddle) . Jika jarak antara garisan kontur sama. Selalunya garis kontur berbentuk "V" menunjukkan lurah dan "U" menunjukkan permatang.

9 Mengukur Jarak Sukatan jarak yang lurus di atas peta boleh diukur dengan menggunakan kayu pembaris skil kompas dan mendarabkan jarak mendatar 200 m dari atas peta.1. Contohnya skala peta 1 : 50.2 Kompas Kompas adalah alat pengemudian arah yang mempunyai jarum magnetic merah hitam serta ditandai dengan ukuran sama dalam mil atau darjah. Kompas Orienteering. 6. Kompas Marin. Tiap-tiap garisan melintang (Utara) dan membujur (Timuran) mempunyai nilai masingmasing yang diwakili oleh dua angka sahaja.6.6 Skala Skala adalah nisbah satu unit sukatan di atas peta dengan unit sukatan yang sama di atas tanah. Antaranya adalah Kompas Tentera. .1 Jenis kompas Terdapat berbagai jenis kompas dan jenama yang dikeluarkan untuk tujuan navigasi.1. Dua jenama yang popular adalah Suunto buatan Finland dan Silva buatan Sweden. Ianya direkacipta agar lebih mudah dan praktikal.000 em (5 km) di atas tanah. Kompas Kiblat. Untuk mendapat arah utara atas peta seseorang itu hanya diperlukan meletakkan kompas di atas peta sehingga jarum magnetik utaranya selari dengan tanda utara di dalam peta tersebut.1.1. Ia merupakan alat bantu dalam sukan orienteering. Dua jenis kompas yang selalu digunakan ialah kompas prismatik dan kompas silva. Kompas dari jenis silva adalah yang paling sesuai untuk digunakan di dalam aktiviti orienteering. Dalam lain perkataan ianya adalah kaitan di antara jarak di atas peta dengan jarak di permukaan bumi yang sebenarnya yang ditunjukkan oleh skala peta itu. Kompas Digital. 6.000 kali pembesaran di atas tanah seperti 1 em di atas peta bersamaan dengan 50.7 Garisan Grid Semua peta mempunyai garisan grid yang membahagibahagikan peta itu dengan garis-garis melintang dan membujur. arah utara di dalam peta adalah merupakan arah magnetik utara yang ditunjukkan oleh kornpas. Angka yang terkecil ialah 00 sementara yang terbesar ialah 99. 6. Garisan girid ini dibuat bagi membantu kita menentukan dengan cepat dan tepat lokasi di mana kita berada. Pembacaan garisan grid ini dibuat dengan menyebut angka timuran dahulu dan diikuti dengan angka utara contohnya 98-99 garis bujur (timuran) dan 48-49 garis lintang (utara). Kompas orienteering pula terdapat dalam berbagai bentuk dan jenama antaranya baseplate compass. Ketetapan sesuatu kompas adalah bergantung kepada kepekaan jarumnya yang mudah dipengaruhi keadaan sekeliling terutama badan besi dan magnet. thumb compass dan clip compass.8 Utara peta Dalam aktiviti pandu arah.2. Kompas digunakan bagi menentukan arah sesuatu tempat sama ada di atas peta atau di permukaan bumi. 6.000 bermaksud setiap satu unit sukatan di atas peta mempunyai persamaan jarak 50. 6.

Kanta pembesar 8.2.3 Mengukur.2. Skala dalam mm dan inci 2. Jarum magnetik Utara 5.Pada masa yang sama jarum utara kompas hendaklah sama arah dengan utara peta. pusingkan dial sehingga anak panah kompas dan garisan girid selari dengan garisan penghubung K dan L. 6. 6. bearing di atas peta Pengukuran bearing dari satu titik kawalan ke titik kawalan yang lain yang ditandakan di atas peta boleh dibuat melalui beberapa peringkat contohnya di antara titik K dan titik L. b) Tanpa mengubah kedudukan kompas di atas peta. Anak panah arah perjalanan 7. c) Bacaan bearing K ke L didapati dari garisan indeks. aturkan supaya satu daripada bahagian tepi kornpas selari dengan garisan penghubung K dan L. Utara dial 4.6. Oleh itu anak panah mara hendaklah menghala ke L dan bukan ke K. Jika garisan penghubung sukar dilihat kerana dilindungi oleh kompas. Tentukan .4 Mencari Bearing Objek Di Atas Tanah Cara mencari bearing kompas dengan menggunakan kompas orienteering adalah seperti berikut: a) Hendaklah berdiri menghala ke arah objek yang akan dicari bearingnya. b) Kompas hendaklah diletakkan di atas tapak tangan denqan kedudukan tapak tangan rata.2. Anak panah 10.2 Anatomi kompas orienteering Gambarajah Kompas Silva PETUNJUK 1. Petunjuk indeks (untuk menetap dan membaca bering) 9. Dalam contoh ini titik yang bearingnya hendak dicari ialah L. Pastikan anak panah mara menghala ke arah titik yang hendak dicari bearing. Bekas kompas mengandungi cecair dengan dial berpengukur dan garisan pengarah. Dial 11. Kepingan tapa telus cahaya 3. Lubang untuk ikat tali 6. a) Letakkan kompas di atas garis penghubung diantara titik K dan titik L yang ditanda di peta.

Oleh yang demikian dapatlah kita mengetahui arah mata angin dengan berpandukan bulan pada waktu malam c) Bintang Bintang bergerak arah ke barat d) Sungai Air mengalir kehilir. 6. Dalam keadaan sedemikian peta diorientasikan sejajar dengan bumi.2. Oleh yang demikian. dan dari situ dapatlah kita menentukan semula arah.pusingkan dial sehingga jarum kornpas bertindih selari dengan anak panah kompas. 6. Beberapa perkara yang perlu diberi perhatian dalam perancangan adalah seperti berikut: . Kemudian letakkan pula kompas di atas peta tersebut di mana anak panah kompas menghala ke utara peta dan selari dengan garisan grid timuran di peta. Kemudian pusingkan peta sehingga jarum kompas bertindih selari dengan anak panah kompas. Gambar rajah 7 : Cara Menunjukkan Peta 7. kita akan berjumpa dengan manusia. Tentukan utara jarum kompas sehala dengan utara anak panah.1 Perancangan Perjalanan Sebelum bergerak ke tempat yang dituju sedikit perancangan perlu dilakukan untuk memastikan perjalan akan menjadi lebih mudah dan selamat. selalunya ke hilir sungai ada terdapat perkampungan. Arah ini boleh diketahui melalui bayangbayang. jika kita menghilir sungai.kedudukan anak panah mara menghala ke arah objek yang hendak dicari bearing. Di antara panduan lazim yang biasa digunakan ialah: a) Matahari Matahari terbit di sebelah timur dan terbenam di barat. Walaubagaimanapun cara ini memerlukan pengalam dan penelitian yang terang dan jelas.0 BERGERAK KE TEMPAT DITUJU 7. Selepas itu pusingkan badan anda perlahan-Iahan sehingga anak panah mara betul-betul menghala kepada objek yang tuju. terdapat cara lain yang boleh digunakan untuk menunjuk arah. maka bolehlah kita tentukan arah yang hendak kita tuju. b) Bulan Bulan juga terbit di sebelah timur. Bearing kepada objek tersebut diperolehi pada bacaan yang ada di garisan indeks. Jika kita dapat mengetahui arah barat dan timur. c) Tanpa membuat apa-apa perubahan kedudukan kornpas.3 Panduan Lazim Bagi pengembaraan yang tidak menggunakan peta dan kompas.5 Menentukan Kedudukan Peta dengan menggunakan kompas a) Peta diletakkan di atas permukaan yang rata.

2 Kaedah Pergerakan 7. Jika ada rintangan perhatikan semua telah melepasinya dan mendapatkan rehat yang cukup. menyusur sungai menjadi lebih mudah. jangan berpecah terutamanya pada waktu malam gelap. kita hendaklah tahu dan cekap meramal sesuatu yang boleh ditemui di hadapan kita. Perjalanan ke C. Setelah menetapkan tempat yang hendak dituju dan merancang perjalanan untuk sampai ke tempat tersebut. boleh dijadikan tempat berhenti dan rehat diwaktu malam kerana ada air. e) Bagi kawasan landai dan rata.a) Tentukan arah di atas peta dengan jelas dan tepat.1 Bergerak dalam kumpulan. Jika kehilangan haluan kita hendaklah berhenti dengan segera. b) Dalam apa keadaan. berehat sebentar. c) Hendaklah bergerak dalam pasangan. tenangkan fikiran dan menyemak semula arah laluan. Kawasan baik sebagai tempat perlindungan. boleh mengarahkan satu kumpulan kecil untuk mencari jalan. rintis dan (jika perlu) menyediakan tapak khemah untuk rehat. b) Adakan perbineangan sebelum perjalanan dibuat. e) Ketua kumpulan jangan bergerak terlalu cepat. Sebaik-baiknya hendaklah melenggang dan jangan memasukkan tangan di dalam saku. walaubagaimanapun patut mengambil perhatian bahawa kawasan sungai biasanya berpaya. d) Jika bergerak dalam kumpulan yang besar. Ada baiknya mendaki dari kawasan A. mengikut permatang sebelum ke kawasan lurah. Ikut susuh bukit menuju sungai. d) Bagi kawasan tinggi dan berbukit-bukau. a) Hendaklah bergerak dengan tertib dan formasi yang teratur. f) Adalah lebih baik melangkah dengan seragam dan bergerak perlahan kerana ini kurang memenatkan. kita hendaklah sentiasa menjaga arah haluan perjalan yang disesuaikan dengan keadaan muka bumi dan tumbuh-tumbuhan. .2. berbelit dan mudah banjir. mengikut permatang dengan ini kawasan menurun yang curam dapat dielakkan. supaya ianya tidak menyimpang daripada matlamat asal. Tidak ada gunanya menyusur sungai kerana tebing sungai curam di kawasan gunung. Di kawasan B. 7. c) Kita hendaklah mencatit apa-apa yang luarbiasa atau mercutanda yang boleh ditemui di sepanjang perjalan sebagai rujukan. mengikut permatang akan memudahkan perjalanan. Tiap pandangan hendaklah sentiasa berada dalam jarak yang mudah dilihat dan didengar panggilannya.

dan gunakan tumit untuk mencari tapak.2. Penggunaan tali atau pun pemegang semasa menuruni lereng licin amatlah digalakkan. hendaklah dibuat seberapa rapat ke tanah supaya pokok tumbang tidak menghalang jalan dan tidak terdapat tunggul yang boleh membahayakan. ada terdapat jeram. 7.2. b) Sebelum menyeberang semak dahulu kedalaman air dan kekuatan aras. Di kawasan lereng curam.g) Kerapkali mengambil rehat dan bertanya keadaan setiap orang.4 Bergerak di dalam hutan Berjalan dalam kawasan hutan ada kalanya perlu membuat rintis dan menebas tumbuhan untuk memudahkan perjalanan. Keadaan ini boleh menyebabkan kita mudah kehilangan arah yang dituju. Jika membawa galas.3 Bergerak dikawasan bukit dan gunung Di kawasan berbukit dan melereng. Cuba elakkan dari menyeberangi kawasan ini kecuali ada perahu atau rakit. jika air laju hendaklah membelakarigkan tebing yang dituju kerana tolakan air laju akan memudahkan kita menyeberang. hendaklah sentiasa dibetulkan dan disusun semula supaya kemas dan seimbang. e) Gunakan kayu untuk mengukur kedalaman dan kelajuan air. penggunaan kompas untuk memandu pergerakan amatlah perlu. bergerak mengikut arah zigzig adalah digalakkan untuk mengelakkan berlaga lutut. ini mung kin menyebabkan terjadinya ketegangan otot. airnya selalu laju.2. dan terikat dengan keadaan air pasang surut. Di samping itu hendaklah sentiasa menggunakan pendengaran dan hiduan.5 Menyeberengi sungai Panduan berikut boleh diikuti untuk keselamatan a) Kuala sungai selalunya luas dan dalam. curam dan berbatubatu. tebing. Bagi lereng yang terlalu curam. kelajuan perjalan yang diambil adalah berbeza dari satu situasi yang lain. adalah baik bergerak di kawasan yang tinggi iaitu mengikut permatang. g) Hendaklah menyeberang secara mengereng di kawasan air dalam. 7. lutut hendaklah sentiasa dibengkokkan. di samping melangkah dengan perlahan dan menguji tempat dipijak sebelum bergerak.2. Perjalanan mengikut sungai adalah memakan masa kerana ianya mungkin menempoh jeram. f) Jika berseluar panjang hendaklah dilipat untuk mengurangkan tolakan/tarikan air. Jika terdapat tumbuhan duri Mengkuang dan Asam paya yang tebal. 7. Bagi . langkah hendaklah dipendekkan. Boleh menyeberang jika air kurang dari paras lutut dan segera keringkan seluar selepas sampai ke darat. terutamanya jenis buluh.2. Semasa menuruni lereng yang curam. jangan cuba dirintis tetapi sebaik-baik buatlah susuran.2 Bergerak waktu malam Berjalan di waktu malam di kawasan yang kurang diketahui sangat membahayakan kerana penglihatan yang terhad dan kurang jelas. 7. d) Jangan mengharung air jika terlau sejuk. c) Ulu sungai walaupun tidak luas. Jika perlu menebas tebang pokok kecil.6 Panduan Jarak dan Tempoh Masa Perjalanan Dalam keadaan biasa. tebing tinggi dan batu licin yang sukar hendak dilalui dengan berjalan kaki. Oleh yang demikian. 7.

5 kmj meredah hutan rata«««««««««««««.0 TINDAKAN APABILA SESAT JALAN 8. Selepas semakan dan‡ pembetulan ke atas bacaan kompas dan peta dibuat.2 -2.5 . 2.0 PERSEDIAAN SUKAN . a) Jangan terburu-buru semasa bergerak. maka gunakan deria untuk menetap dan mencari kawasan yang ada manusia.3. carilah aliran air atau anak sungai dan mengikutnya sehinqqa ke sungai dan berjumpa perkampungan. panduan kelajuan berikut bolehlah digunakan. perjalanan bolehlah diteruskan.2 Langkah pencegahan daripada sesat jalan Langkah-Iangkah berikut hendaklah diberi perhatian yang mengelakkan dari berlakunya sesat jalan.8 kmj meredah resam tebal««««««««««««« 0.7 Keadaan muka bumi Kelajuan tanah lapang ««««««««««««««««.5 kmj mendaki ««««««««««««««««««.2 kmj Gambarajah 9 : Menggunakan tongkat mengukur kedalaman dan kelajuan air. 8.5 kmj meredah hutang lereng ««««««««««««1 . d) Jika selepas berpatah balik ke lokasi akhir juga tidak dapat membantu mencati sasaran.5 kmj meredah lalang tebal «««««««««««««0.1 .1 .3 kmj meredah hutan pava dalam«««««««««« 0.1.0.0.4 . maka pergerakan hendaklah dihentikan segera. Jangan panik. e) Jika anda masih gagal.2. Dalam keadaan ini Langkah-Iangkah berikut perlulah diambil: a) Hentikan perjalanan dan berehat dahulu. 9.membantu kita merancang perjalanan untuk sampai ke sasaran. b) Teliti peta dan bandingkan dengan perjalanan yang telah dibuat.0.1 Tanda-tanda awal yang menunjukkan berlakunya kejadian sesat jalan ialah apabila kita didak sampai ke tempat yang dituju dalam masa yang sewajarnva. 7. b) Selalu semak arah perjalanan menggunakan peta dan kompas dengan keadaan muka bumi yang ditempuhi. Gunakan kompas untuk mengambil bearing ke arahnya. c) Berpatah balik ke belakang ke titik kawalan atau lokasi terakhir jika kita tidak dapat memastikan di tempat sebenar kita berada. c) Lakarkan laluan perjalanan dari satu titik ke titik kawalan yang lain dan menandakan ciri-ciri muka bumi yang ditemui d) Jika mengesyaki sebarang kesilapan berlaku.5 .. 8.

garis permulaan dan penamat.3 Peralatan a. kelas. e. alamat/ institusi. waktu tam at. 9. Jam Randik Sekurang-kurangnya dua jam randik digunakan untuk mencatatkan masa permulaan dan penamat.1 Persediaan Peserta Maklumat-maklumat berkaitan persediaan peserta hendaklah diedarkan semasa pengambilan borang permohonan. nombor permulaan. f.9. Kad perlumbaan Kad ini merupakan kad yang "standard" digunakan untuk menentukan peserta-peserta sampai ke titiktitik kawalan yang ditetapkan. waktu permulaan. Maklumat ini mengandungi tempoh masa dan jarak perjalanan. h. c. alamat/ institusi. nombor permulaan dan masa. Peta Peta mesti disediakan lebih awal. Penanda Kawalan . 9. Kad ini juga memberi maklumat seperti nama. lanya dipegang dan disimpan oleh pihak penganjur di tempat perlumbaan. jenis pakaian yang perlu dipakai. pembetulan dan tambahan mesti dimasukkan ke dalam setiap peta. Kertas Penerangan Kertas yang menerangkan tempat di mana setiap titik kawalan berada yang mesti ditemui oleh setiap peserta. jumlah masa menamatkan pertandingan dan tempat penamat. Garis Utara dan Selatan. Bagi peserta di bawah umur 18 tahun hendaklah mendapat kebenaran ibu bapa. lanya diberi kepada para peserta sebelum pertandingan dimulakan. Keutamaan akan diberi kepada peserta yang boleh membaca peta dan menggunakan kompas. Sepanduk Digunakan untuk menandakan tempat berhimpun. b. Kertas Rekod Kertas ini disediakan untuk menyenaraikan maklumat-maklumat mengenai semua peserta. tempat dan markah. d. keperluan makanan dan minuman serta keperluan yang patut dibawa. Setiap titik kawalan ditanda atau dibulatkan di dalam peta dan disambung dengan garis arah laluan mengikut susunan dan setiap titik itu diberi nombor. Kompas Penganjur metilah menyediakan kompas yang baik dan mencukupi g.2 Pemilihan Peserta Peserta-peserta yang dipilih adalah yang sihat dan cergas. kad ini hendaklah diberikan kepada setiap peserta yang mengikut perlumbaan.

perlumbaan dan penamat.Penandan berwarna atau mempunyai kod adalah perlu di setiap titik kawalan. Papan Hitam/Putih Diperlukan untuk memberi keterangan mengenai keputusan setiap peserta untuk pengetahuan umum. Gambar rajah: Kad Perlumbaan 10. syarat. 10. Letakkan penanda-penanda di setiap titik kawalan di tempat yang telah dipilih. Sediakan pegawai di tempat yang tersorok di setiap titik kawalan untuk memastikan peserta mematuhi peraturan ii. i. 9. 10. Tandakan tempat berhimpun. Kumpulkan semua peserta di kawasaan perhimpunan untuk memberi penerangan mengenai syaratsyarat pertandingan dan maklumat-maklumat lain yang perlu.0 PENGENDALIAN SUKAN 10. Penerangan sepintas lalu mengenai penggunaan kompas dan membaca peta hendaklah diberi kepada peserta.2 Taklimat Peserta Taklimat kepada semua peserta hendaklah diadakan sebelum perlumbaan bermula. iv. pembesar suara. Mulakan perlumbaan dengan peserta pertama mestilah bermula dengan waktu 0 : 00 dan peserta berikutnya di dalam jangka waktu beberapa minit kemudian dan seterusnya.4 Kemahiran asas Kemahiran asas yang perlu ada oleh setiap peserta adalah pengetahuan membaca peta dan menggunakan kompas dengan betul supaya dapat mengemudi arah dengan berkesan dalam perlumbaan jika para peserta tidak mempunyai kemahiran asas tersebut maka pihak penganjur perlu memberi penerangan terlebih dahulu supaya dapat mengelak daripada berlaku sebarang kejadian yang tidak dingini berlaku semasa pertandingan sedang berlangsung.3 Pengadilan . minuman dan lain-lain. Semasa taklimat ini segala maklumat mengenai pertandingan seperti peraturan. Taklimat ini diadakan di suatu kawasan lapang yang sesuai untuk peserta berhimpun. iii. maklumat ringkas kawasan perlumbaan dan maklumat-maklumat lain yang difikirkan perlu akan diberitahu kepada semua peserta. Keperluan Lain Walaupun barang ini tidak begitu diperlukan tetapi ra boleh melicinkan pengurusan dan keseronokan untuk para peserta seperti wisel.1 Perkara-perkara Yang Perlu Dibuat Sebelum Sukan Dimulakan i. j.

selepas itu rekodkan masa tersebut ke dalam kertas rekod peserta itu. Jalah dari kawasan berhimpun ke tempat permulaan hendaklah dltanda dengan jelas. Oleh ltu langkah-Iangkah keselamatan pertolohgan cemas hendaklah diambil. . Tempat permulaan hendaklah disediakan jauh dari tempat berhimpun. Dengan ini. mereka akan lebih prihatin dan sedar akan kepentingan alam sekitar kepada mereka.1 Aktiviti 1: Pandu Arah dan Orienteering Aktiviti ini menggunakan konsep sukan ¶orienteering· dan digabungkan dengan pemerhatian alam semulajadi disesuatu stesen. Jika terdapat kesilapan atau penipuan. kehadiran pertolongan cemas amat digalkkan. 10. kawasan ini boleh disediakan di mana-mana tempat yang lapang dan jauh dari tempat permulaan. peserta tersebut dianggap batal. Di samping itu.0 CONTOH AKTIVITI-AKTIVITI ORIENTERING 12. Dengan itu peserta boleh mengetahui jangka masa yang diperolehi dan kedudukannya berbanding dengan peserta lain. Periksakan penanda-penanda dari setiap titik kawalan yang dilalui peserta tersebut. Disini peserta akan diberi semua keperluan yang dlgunakan dalam sukan ini iaitu peta. Aktiviti ini membentuk motivasi dan kepimpinan para pelajar dan juga mendekatkan mereka kepada alam semulajadi berlandaskan soalan-soalan dan pencarian yang perlu mereka jawab dan cari. kompas dan kertas penerangan.Bila peserta sampai ke tempat penamat. 12. Sebaliknya jika semuanya betul kirakan masa yang diambil oleh peserta tersebut untuk menghabiskan perlumbaan. kumpulkan perlumbaan dan isikan waktu ia sampai ke dalamnya.Pengadil-pengadil yang dilantik hendaklah dari kalangan mereka yang mahir dan berpengalaman dalam sukan orienteering. ia menguji semangat berpasukan serta komitmen yang perlu bagi sesiapa yang terlibat. 11.4 TEMPAT BERHIMPUN/PERMULAAN/AKHIR Kawasan berhimpun adalah tempat di mana semua peserta melapor diri dan menerima segala maklumat mengenai pertandingan. Di slnl juga merupakan tempat semua pegawai penjaga waktu. Peti pertolongan cemas hendaklah disediakan sebagai bantuan awal kepada peserta yang mendapat cedera ringan. Jika perlumbaan ini melibatkan ramai peserta dan masa yang panjang. Kelebihan yang sedia ada pada aktiviti ini adalah ianya merangkumi penglibatan dan pengujian mental dan fizikal sesuatu kumpulan dan individu. rekod dan pengadil berkumpul.0 PERTOLONGAN CEMAS Semasa perlumbaan peserta adalah terdedah kepada berbagai bahaya seperti kemalangan dan kecederaan. Pemenang pertandingan adalah peserta menamatkan perlumbaan dalam jangkamasa yang pendek. Kesedaran dan keprihatinan masyarakat masa kini terhadap alam semulajadi memberikan satu peluang yang baik untuk aktiviti ini berkembang. Tempat penamat sebaik-baiknya berdekatan dengan kawasan permulaan.

Check Point 1 Bearing : 156 Pembayang : Anda harus melangkah sebanyak 60 langkah biasa . Contoh Kad kompas dan soalan yang perlu disediakan (Fasilitator terlebih dahulu melalui denai atau kawasan tersebut menjalankan aktiviti untuk menentukan kesemua ¶check point· dan soalan yang akan diberikan). Kumpulan akan menggunakan kompas untuk mencari arah. pelajar dikehendaki membandingkan corakcorak akar banir dan fungsinya. 4. Contohnya mungkin di stesen 1.OBJEKTIF ‡ Meningkatkan kemahiran pelajar menggunakan kompas ‡ Menggalakkan semangat berpasukan dikalangan pelajar ‡ Meningkatkan pengetahuan pelajar mengenai khazanah hutan. 7. 2. Wisel digunakan sekiranya kumpulan itu hilang atau sesat. Kumpulan akan dilepaskan satu per satu mengikut masa. Para pelajar dibahagikan kepada kumpulan yang sama bilangan. Setiap kumpulan akan melantik seorang ketua. 5. Pada kad kompas terdapat beberapa ¶check point·yang perlu dicari. Fasilitator akan menerangkan penggunaan kompas sebelum aktiviti dijalankan . I stesen 2. 3. Setiap ¶check point· pelajar dikehendaki membuat pemerhatian di stesen tersebut serta menjawab soalan yang telah disediakan. Setiap kumpulan akan dibekalkan kompas dan wisel. Kumpulan yang terawal dari segi masa menamatkan gerak kerja dan menjawab semua soalan dengan betul akan dikira pemenang. pelajar dikehendaki mengkaji bentuk-bentuk daun yang ada dan terangkan fungsi daun. 6. Kad kompas dan soalan serta peta kawasan diberikan kepada setiap kumpulan. 8. PERALATAN ‡ Kompas ‡ Kad kompas dan soalan ‡ Peta kawasan ‡ Wisel CARA PERLAKSANAAN 1.

Kelebihan yang sedia ada pada aktiviti ini adalah ianya merangkumi penglibatan dan pengujian mental dan fizikal sesuatu kumpulan dan individu. Setiap kumpulan akan dibekalkan kompas dan wisel. Kesedaran dan keprihatinan masyarakat masa kini terhadap alam semulajadi memberikan satu peluang yang baik untuk aktiviti ini berkembang. Pada kad kompas terdapat beberapa ¶check point· yang perlu dicari. Dengan ini.2 Aktiviti 2: Pencarian Dan Penjelajahan Alam Semulajadi Aktiviti ini menggunakan konsep sukan ¶orienteering· dan digabungkan dengan ¶environmental hunt·. Di samping itu. 3. Setiap kumpulan akan melantik seorang ketua 2. Peralatan ‡ Kompas ¶Suuntoµ ‡ Kad kompas dan soalan ‡ Peta kawasan ‡ Wisel CARA PERLAKSANAAN 1.Tempat orang berehat Soalan : Bandingkan bentuk daun-daun yang ada dan fungsi-fungsi daun kepada tumbuhan. Para pelajar dibahagikan kepada kumpulan yang sama bilangan. Setiap ¶check point· akan dipandu dengan ´bearingµ serta clue. ia menguji semangat berpasukan serta komitmen yang perlu bagi sesiapa yang terlibat. 12. mereka akan lebih prihatin dan sedar akan kepentingan alam sekitar kepada mereka. Kumpulan akan menggunakan kompas untuk . OBJEKTIF ‡ Meningkatkan kemahiran pelajar menggunakan kompas ‡ Menggalakkan semangat berpasukan dikalangan pelajar ‡ Meningkatkan pengetahuan pelajar mengenai khazanah hutan. Di setiap ´check pointµ juga ada disediakan soalan-soalan untuk dijawab. Kad kompas dan soalan serta peta kawasan diberikan kepada setiap kumpulan.Aktiviti ini membentuk motivasi dan kepimpinan para pelajar dan juga mendekatkan mereka kepada alam semulajadi berlandaskan soalan-soalan dan pencarian yang perlu mereka jawab dan cari.

5. Wisel digunakan sekiranya kumpulan itu hilang atau sesat. Fasilitator akan menerangkan penggunaan kompas sebelum aktiviti dijalankan . Kumpulan akan dilepaskan satu per satu mengikut masa. 4. Check Point 2 Bearing : 156 Clue : Anda harus melangkah sebanyak 60 langkah biasa Tempat orang berehat Soalan : Apakah jenis akar pokok berkenaan dan apakah kepentingannya kepada pokok serta ekologi kawasan berkenaan. 6. . Contoh Kad kompas dan soalan yang perlu disediakan (Fasilitator terlebih dahulu melalui denai atau kawasan tersebut menjalankan aktiviti untuk menentukan kesemua ¶check point· dan soalan yang akan diberikan). 7.mencari arah. Kumpulan yang terawal dari segi masa menamatkan gerak kerja dan menjawab semua soalan dengan betul akan dikira pemenang.