2.

0 PENGENALAN Orienteering ialah satu cabang pengetahuan berkaitan dengan teknik- teknik pergerakan dari satu tempat ke tempat yang lain dengan menggunakan kemahiran membaca peta dan kompas. Orienteering adalah sukan rekreasi yang memerlukan imbangan diantara koordinasi fizikal dan mental dengan baik. Peserta perlu mengemudikan arah dirinya dari satu titik kawalan ke satu titik kawalan yang lain dengan berpandukan kepada peta dan kompas yang diberikan yang telah ditandakan diatas peta dan ditentukan dipermukaan bumi mengikut susunan tertentu. Orienteering bermaksud peta, hutan dan adventure. Sukan ini boleh diibaratkan gabungan antara sukan merentas desa (cross-country), pandu arah dan acara mencari harta karun (tressure-hunt). Ia meliputi berbagai bidang latihan, kaedah mainan dan pertandingan disamping menyediakan ruang eksplorasi, cabaran dan risiko tersendiri. Di samping menggunakan kompas dan peta, kita juga boleh menggunakan panduan angin untuk menentukan arah. Walaubagaimanapun, cara ini memerlukan pengetahuan penelitian yang betul kerana cara ini kelazimannya bergantung kepada keadaan cuaca dan hari yang terang. Antara panduan yang lazim dan kerap digunakan ialah pergerakan matahari dari timur ke barat pergerakan bintang arah ke barat; kumpulan bintang yang dapat menunjuk arah ke utara; pengaliran air mata air ke sungai dan mengalir terus ke kuala/laut yang selalunya ada terdapat perkampungan dan arah tiupan angin.

3.0 Sejarah dan perkembangan 3.1 Sejarah permulaan Mula diperkenalkan di negara-negara Scandinavia pada awal abad ke 19. Dalam tahun 1918, Major Ernst Killander telah mengubahsuainya menjadi sukan yang lebih kompetatif, berperaturan dan diterima ramai. Beliau telah digelar sebagai ´Bapa Orienteeringµ. Orienteering mengikut Model Killander merangkumi beberapa aspek iaitu dalam aktiviti orienteering bagi Ernst Killander ialah seseorang itu memerlukan daya ketahanan diri yang tinggi dalam melakukan aktiviti ini. Aspek stamina merupakan aspek yang diutarakan oleh beliau yang mengatakan stamina memainkan peranan selepas daya ketahanan tanpa stamina yang tinggi maka aktiviti yang terdapat dalam orienteering ini tidak dapatberjalan dengan lancar. Selain daripada itu aspek kecekapan berlari juga merupakan aspek yang penting kerana seseorang itu perlu tahu bagaimana hendak menggunankan teknik berlari dengan betul kerana aktiviti orienteering ini dijalankan di atas permukaan yang berbagai-bagai contoh cara lari menaiki bukit, cara lari turun bukit dan cara lari pada permukaan yang mendatar semua itu memerlukan aspek kecekapan berlari yang betul bagi memudahkan aktiviti berjalan.. Aspek kekuatan mental juga merupakan aspek yang penting dalam aktiviti orienteering kerana kekuatan mental akan menentukan tahap kesabaran seseorang itu semasa menghadapi liku-liku dan cabaran dan dugaan dalam mencapai objektif atau tujuan awal yang dirancang sebelum menggapai kejayaan. Selain penggunaan skil navigasi dalam bentuk mukabumi yang lebih mencabar. IOF ditubuhkan dalam tahun 1961 dengan 10 negara. Antara-antara Kejohanan-kejohanan dunia yang dianjurkan oleh IOF adalah seperti World Orienteering Championships (WOC), World Cup (WC), Junior World Orienteering Championships (JWOC), Asia-Pacific Orienteering Championships (APOC), World Masters Orienteering Championships (WMOC)- 35 tahun keatas. Acara orienteering terbesar yang dianjurkan adalah O-Ringen (Swedish Five-Days) yang melibatkan penyertaan antara 15000 hingga 25000 orang.

Ski-O dan Trail-O.2 Perkembangan di Malaysia Bermula dari satu bengkel orienteering yang dikendalikan oleh En. Kejohanan Orienteering Terbuka Malaysia (MOOC) yang pertama telah diadakan dalam tahun 1988. Pensyarah UPM di Hutan Simpan Air Hitam. Penubuhan Persatuan Orienteering Malaysia (MOA) dalam tahun 1994. Di negara ini. antaranya adalah ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Orienteering Merentas Desa (Cross-Country Orienteering) Orienteering Bermarkah (Score Orienteering) Orienteering Jalanraya (Street Orienteering) Orienteering Bukit (Mountain Orienteering) Orienteering Malam (Night Orienteering) Orienteering Berganti-ganti (Relay Orienteering) Norwegian Event 4. UPM pada tahun 1983. MB-O. Penubuhan Persatuan Orienteering Pulau Pinang (POA) dalam tahun 1983. Wan Sabri Wan Mansor (Dr). Wilayah Persekutuan dalam tahun 1996. Persekutuan (WOA) pada tahun 1986. Diikuti dengan penubuhan Persatuan Orienteering Selangor & Wil. Sabah pula ditubuhkan pada tahun 1997.0 JENIS-JENIS ORIENTEERING Terdapat empat kaedah orienteering dijalankan mengikut ketetapan Persekutuan Orienteering Antarabangsa (IOF) iaitu Foot-O. . Pulau Pinang dan MOA Caw. hanya kaedah Foot-O yang mudah untuk dilakukan. 4. Malaysia bergabung dengan IOF dalam tahun 1992 melalui WOA. ‡ Biasanya merupakan ciri-ciri mukabumi atau ciri-ciri buatan manusia yang jelas.1 Kebaikan sukan orienteering ‡ Sukan untuk semua ‡ Meningkatkan kecergasan fizikal ‡ Meningkatkan kecergasan mental & daya tumpuan ‡ Memberi cabaran & keseronokan ‡ Membina sikap positif & keyakinan diri ‡ Menggunakan persekitaran yang sihat ‡ Meningkatkan kemahiran pembacaan peta & kompas ‡ Memupuk sifat keberanian & ketenangan dalam keadaan cemas 5.3. MOA Caw. Penubuhan 5 buah cawangan negeri iaitu Kedah. Titik kawalan (Control point) ‡ Suatu tanda kedudukan yang telah ditentukan diatas peta yang perlu dilawati oleh peserta. Johor.0 TERMINOLOGI DAN ALATAN Dalam aktiviti orienteering ini perlu tahu terminologi alatan-alatan yang digunakan bagi menjalankan aktiviti ini antara alatan-alatan yang digunakan adalah seperti berikut: i. Selangor. Terengganu.

Kompas (Compass) ‡ Alat bantu yang kedua terpenting dalam sukan orienteering. . Penanda kawalan (Control marker) ‡ Tujuannya bagi membantu peserta tiba kedestinasi yang betul. iii. Kad kawalan (Control card) ‡ Setiap peserta perlu membawa bersama-sama kad kawalan ketika menyertai acarasebagai bahan bukti atau pengesahan. ‡ Peraturan IOF tidak membenarkan No. 1 hingga 40 dijadikan sebagai No.¶Leg· adalah perjalanan diantara 2 titik kawalan vii. . Keterangan kawalan (Control description) ‡ Keterangan asas sebagai panduan titik-titik (control description) kawalan berkenaan. ‡ Dalam kad ini akan dicatatkan nama peserta serta masa bermula (start time) dan tersedia petakpetak untuk ditebuk apabila sampai di titik kawalan nanti.‡ Titik kawalan bukanlah ´check-pointµ kerana ia tiada penjaga dititik ini. ‡ Mempunyai kod kawalan tersendiri dan penebuk lubang (puncher) yang unik.Titik permulaan ditandakan dengan tiga segi. ‡ Landasan ini akan disediakan oleh Perancang Landasan. Butir-butir yang disenaraikan adalah siri titik kawalan. ii. . ‡ Diperingkat antarabangsa.Titik kawalan dengan tanda bulatan. Peta utama (Master map) ‡ Peta yang telah ditandakan dengan landasan dan disertakan dengan keterangan kawalan. kod kawalan dan keterangan mengenai kedudukan titik kawalan. iv. keterangan tidak ditulis dalam bentuk ¶teks· tetapi dalam bentuk kod/gambarajah. ‡ Tanda yang berkenaan landasan adalah .Titik penamat dengan tanda 2 bulatan bertintih. Landasan ini akan dilukis diatas peta utama dan akan disalin oleh peserta kemudiannya. . vi. v. Landasan (Course) ‡ Landasan adalah panduan arah perjalanan dari permulaan titik kawalan ke titik kawalan yang lain hingga kepenamat. ‡ Ia digunakan hanya untuk menentukan arah sahaja. Kad ini perlu diserahkan kepada penjaga masa digarisan penamat untuk dicatatkan masa penamat. Kod Kawalan. ‡ Suatu objek yang diperbuat daripada kain berwarna merah muda dan putih sebagai tanda yang diletakkan di Titik kawalan (dalam lingkungan 10m).

6. maka seseorang itu perlu mempunyai pengetahuan asas berkaitan dengannya.1.1 Definisi Peta adalah lukisan bagi gambaran bentuk mukabumi bagi sesebuah kawasan yang dilihat dari udara. 6. garisan melaras dan kod warna yang akan memberi kemudahan dan tangkapan yang tepat mengenai rupa bumi kawasan berkenaan.1. Teknik membaca peta ii. kartografi. Boleh menyesuaikan diri dengan keadaan sekeliling 6. atlas. Peta yang sesuai digunakan ialah peta orienteering. peta panduan jalanraya. 6. Teknik membaca kompas iii. Arah Utara Mempunyai skala . paya. peta imejan satelit dan peta orienteering.3 Warna-warna dalam peta Terdapat 6 warna yang ditentukan mengikut standard IOF. kontor. jalanraya.1 Teknik Membaca PetaTopo 6. petunjuk. Membaca peta ialah proses menafsirkan maklumat yang tergambar di atas peta kepada maklumat sebenar yang diwakilinya. sungai.petunjuk peta.0 PENGETAHUAN ASAS Untuk memastikan aktiviti orienteering ini dapat dibuat dengan mudah dan betul. Peta merupakan satu gambaran yang dapat dilihat dari udara ke atas sesuatu tempat atau kawasan yang menggambarkan keadaan tempat itu di segi jenis tanaman. peta khusus. Mempunyai tajuk.keadaan tumbuhan : berpokok/boleh berlari ‡ Hijau .keadaan tumbuhan : lapang dan terbuka ‡ Putih .ciri-ciri buatan manusia & batu ‡ Perang . Warna tersebut adalah :‡ Hitam . tarikh cetakan. bangunan. hutan tanah tinggi dan sebagainya.2 Jenis-jenis peta Terdapat beberapa jenis peta yang digunakan dalam aktiviti orienteering. iaitu: i. Antara peta-pta yang diterbitkan ialah peta topo. atau 1:15000. Kandungan dalam peta orienteering ialah mempunyai tajuk peta. 1:10000. garisan melaras utara-selatan.kontor & jalanraya ‡ Kuning . penaja dan sebagainya.samada 1:5000. Peta yang selalu digunakan untuk aktiviti orienteering ialah peta topographi. skala. Kredit ² kerjaukur.1. Peta-peta ini menunjukan tempat dan bearing tempat yang hendak ditujui.keadaan tumbuhan :berjalan/redah ‡ Biru . Peta adalah sumber maklumat bagi kawasan berkenaan.kawasan berair .

5 Maklumat Peta Maklumat yang diperolehi dari peta dibahagi kepada dua iaitu: i. Keadaan ini boleh diterangkan seperti di gambarajah 3. ataupun sungai. Maklumat bingkai . . Selain menggambarkan ketinggian. ini berertibahawa cerun adalah curam.4 Bentuk muka bumi Garisan kontor dalam peta akan menerangkan maksud paras ketinggian yang samarata bagi keadaan mukabumi berkenaan.sejalur tanah yang menganjur keluar ‡ Ceruk (re-entrant) . maka ia menggambarkan cerun yang seragam. Jika keadaan kontur rapat-rapat. 50 kaki atau 100 kaki. permatang. tanah rata. Antara yang perlu diketahui adalah :‡ Susuh bukit (spur) . lanya menggambarkan kenaikan ketinggian mengikut jarak menegak dan bukan mengikut cerun atau lereng bukit. Jika jarak antara garisan kontur sama. Maklumat gambar peta .1.iaitu maklumat yang menerangkan gambaran sebenar keadaan muka bumi dan kegunaan tanah. Rajah 4: Maklumat gambar peta Dalam aktiviti pandu arah maklumat yang amat penting untuk diketahui dan difahami ialah penafsiran garisan kontur yang menggambarkan keadaan rupa bumi sesuatu kawasan sama ada berbukit. kontur juga menggambarkan bentuk dan keadaan cerun. Arah "V" selalunya menuju ke atas bukit. lurah.Rajah 1: Contours Rajah 2: Peta Orienteering 6.suatu lekukan yang terletak diantara dua bukit ‡ Knol (tanah yang lebih besar dari busut tetapi kecil dari anak bukit) 6. Keadaan rupa bumi diterangkan dengan garisan kontur di mana jarak kenaikan antara garis kontur dipanggil selang koritur biasanya sama ada 25 kaki.tanah tinggi yang memanjang ‡ Pelana (saddle) .1.iaitu maklumat yang terdapat di luar dari gambar peta seperti gambarajah 1 dibawah: Gambarajah 3: Bingkai Peta ii.berlawanan dengan susuh bukit ‡ Permatang (ridge) . Selalunya garis kontur berbentuk "V" menunjukkan lurah dan "U" menunjukkan permatang.

Pembacaan garisan grid ini dibuat dengan menyebut angka timuran dahulu dan diikuti dengan angka utara contohnya 98-99 garis bujur (timuran) dan 48-49 garis lintang (utara). Kompas orienteering pula terdapat dalam berbagai bentuk dan jenama antaranya baseplate compass.2. Kompas Marin.1. Ia merupakan alat bantu dalam sukan orienteering.1. Kompas Digital. 6.6 Skala Skala adalah nisbah satu unit sukatan di atas peta dengan unit sukatan yang sama di atas tanah.7 Garisan Grid Semua peta mempunyai garisan grid yang membahagibahagikan peta itu dengan garis-garis melintang dan membujur. 6. 6. thumb compass dan clip compass. 6. Antaranya adalah Kompas Tentera. Kompas Kiblat. Dua jenis kompas yang selalu digunakan ialah kompas prismatik dan kompas silva.1. Kompas dari jenis silva adalah yang paling sesuai untuk digunakan di dalam aktiviti orienteering.8 Utara peta Dalam aktiviti pandu arah.000 bermaksud setiap satu unit sukatan di atas peta mempunyai persamaan jarak 50. Kompas Orienteering. Dua jenama yang popular adalah Suunto buatan Finland dan Silva buatan Sweden. 6. Ianya direkacipta agar lebih mudah dan praktikal. Dalam lain perkataan ianya adalah kaitan di antara jarak di atas peta dengan jarak di permukaan bumi yang sebenarnya yang ditunjukkan oleh skala peta itu. Garisan girid ini dibuat bagi membantu kita menentukan dengan cepat dan tepat lokasi di mana kita berada. Untuk mendapat arah utara atas peta seseorang itu hanya diperlukan meletakkan kompas di atas peta sehingga jarum magnetik utaranya selari dengan tanda utara di dalam peta tersebut.000 kali pembesaran di atas tanah seperti 1 em di atas peta bersamaan dengan 50.2 Kompas Kompas adalah alat pengemudian arah yang mempunyai jarum magnetic merah hitam serta ditandai dengan ukuran sama dalam mil atau darjah. Kompas digunakan bagi menentukan arah sesuatu tempat sama ada di atas peta atau di permukaan bumi.1 Jenis kompas Terdapat berbagai jenis kompas dan jenama yang dikeluarkan untuk tujuan navigasi. .6. arah utara di dalam peta adalah merupakan arah magnetik utara yang ditunjukkan oleh kornpas. Angka yang terkecil ialah 00 sementara yang terbesar ialah 99. Contohnya skala peta 1 : 50.1.000 em (5 km) di atas tanah. Ketetapan sesuatu kompas adalah bergantung kepada kepekaan jarumnya yang mudah dipengaruhi keadaan sekeliling terutama badan besi dan magnet.9 Mengukur Jarak Sukatan jarak yang lurus di atas peta boleh diukur dengan menggunakan kayu pembaris skil kompas dan mendarabkan jarak mendatar 200 m dari atas peta. Tiap-tiap garisan melintang (Utara) dan membujur (Timuran) mempunyai nilai masingmasing yang diwakili oleh dua angka sahaja.

Jika garisan penghubung sukar dilihat kerana dilindungi oleh kompas.4 Mencari Bearing Objek Di Atas Tanah Cara mencari bearing kompas dengan menggunakan kompas orienteering adalah seperti berikut: a) Hendaklah berdiri menghala ke arah objek yang akan dicari bearingnya.3 Mengukur. Dalam contoh ini titik yang bearingnya hendak dicari ialah L.2.2. Dial 11. Utara dial 4. pusingkan dial sehingga anak panah kompas dan garisan girid selari dengan garisan penghubung K dan L. 6.2 Anatomi kompas orienteering Gambarajah Kompas Silva PETUNJUK 1. a) Letakkan kompas di atas garis penghubung diantara titik K dan titik L yang ditanda di peta. Skala dalam mm dan inci 2. aturkan supaya satu daripada bahagian tepi kornpas selari dengan garisan penghubung K dan L. bearing di atas peta Pengukuran bearing dari satu titik kawalan ke titik kawalan yang lain yang ditandakan di atas peta boleh dibuat melalui beberapa peringkat contohnya di antara titik K dan titik L. Kanta pembesar 8. Jarum magnetik Utara 5. Anak panah arah perjalanan 7. b) Tanpa mengubah kedudukan kompas di atas peta.Pada masa yang sama jarum utara kompas hendaklah sama arah dengan utara peta. Kepingan tapa telus cahaya 3. Pastikan anak panah mara menghala ke arah titik yang hendak dicari bearing. 6. Tentukan . Bekas kompas mengandungi cecair dengan dial berpengukur dan garisan pengarah. Oleh itu anak panah mara hendaklah menghala ke L dan bukan ke K. c) Bacaan bearing K ke L didapati dari garisan indeks.6. Petunjuk indeks (untuk menetap dan membaca bering) 9. Lubang untuk ikat tali 6. Anak panah 10.2. b) Kompas hendaklah diletakkan di atas tapak tangan denqan kedudukan tapak tangan rata.

terdapat cara lain yang boleh digunakan untuk menunjuk arah. Jika kita dapat mengetahui arah barat dan timur.5 Menentukan Kedudukan Peta dengan menggunakan kompas a) Peta diletakkan di atas permukaan yang rata. dan dari situ dapatlah kita menentukan semula arah. Kemudian letakkan pula kompas di atas peta tersebut di mana anak panah kompas menghala ke utara peta dan selari dengan garisan grid timuran di peta. Di antara panduan lazim yang biasa digunakan ialah: a) Matahari Matahari terbit di sebelah timur dan terbenam di barat.pusingkan dial sehingga jarum kornpas bertindih selari dengan anak panah kompas. Tentukan utara jarum kompas sehala dengan utara anak panah.1 Perancangan Perjalanan Sebelum bergerak ke tempat yang dituju sedikit perancangan perlu dilakukan untuk memastikan perjalan akan menjadi lebih mudah dan selamat. b) Bulan Bulan juga terbit di sebelah timur. Arah ini boleh diketahui melalui bayangbayang. maka bolehlah kita tentukan arah yang hendak kita tuju. 6.3 Panduan Lazim Bagi pengembaraan yang tidak menggunakan peta dan kompas. Selepas itu pusingkan badan anda perlahan-Iahan sehingga anak panah mara betul-betul menghala kepada objek yang tuju. Kemudian pusingkan peta sehingga jarum kompas bertindih selari dengan anak panah kompas.kedudukan anak panah mara menghala ke arah objek yang hendak dicari bearing. Bearing kepada objek tersebut diperolehi pada bacaan yang ada di garisan indeks. Oleh yang demikian dapatlah kita mengetahui arah mata angin dengan berpandukan bulan pada waktu malam c) Bintang Bintang bergerak arah ke barat d) Sungai Air mengalir kehilir. kita akan berjumpa dengan manusia. 6. selalunya ke hilir sungai ada terdapat perkampungan. Gambar rajah 7 : Cara Menunjukkan Peta 7. Oleh yang demikian. jika kita menghilir sungai.0 BERGERAK KE TEMPAT DITUJU 7. Dalam keadaan sedemikian peta diorientasikan sejajar dengan bumi.2. c) Tanpa membuat apa-apa perubahan kedudukan kornpas. Walaubagaimanapun cara ini memerlukan pengalam dan penelitian yang terang dan jelas. Beberapa perkara yang perlu diberi perhatian dalam perancangan adalah seperti berikut: .

Kawasan baik sebagai tempat perlindungan. Sebaik-baiknya hendaklah melenggang dan jangan memasukkan tangan di dalam saku.2 Kaedah Pergerakan 7.1 Bergerak dalam kumpulan. berbelit dan mudah banjir. f) Adalah lebih baik melangkah dengan seragam dan bergerak perlahan kerana ini kurang memenatkan. menyusur sungai menjadi lebih mudah. e) Bagi kawasan landai dan rata. Perjalanan ke C. berehat sebentar. kita hendaklah sentiasa menjaga arah haluan perjalan yang disesuaikan dengan keadaan muka bumi dan tumbuh-tumbuhan. supaya ianya tidak menyimpang daripada matlamat asal. b) Dalam apa keadaan. Ada baiknya mendaki dari kawasan A. Jika kehilangan haluan kita hendaklah berhenti dengan segera. mengikut permatang dengan ini kawasan menurun yang curam dapat dielakkan.a) Tentukan arah di atas peta dengan jelas dan tepat. d) Jika bergerak dalam kumpulan yang besar. e) Ketua kumpulan jangan bergerak terlalu cepat. boleh mengarahkan satu kumpulan kecil untuk mencari jalan. Tidak ada gunanya menyusur sungai kerana tebing sungai curam di kawasan gunung. boleh dijadikan tempat berhenti dan rehat diwaktu malam kerana ada air. b) Adakan perbineangan sebelum perjalanan dibuat. walaubagaimanapun patut mengambil perhatian bahawa kawasan sungai biasanya berpaya. Setelah menetapkan tempat yang hendak dituju dan merancang perjalanan untuk sampai ke tempat tersebut. tenangkan fikiran dan menyemak semula arah laluan. jangan berpecah terutamanya pada waktu malam gelap. Jika ada rintangan perhatikan semua telah melepasinya dan mendapatkan rehat yang cukup. . mengikut permatang akan memudahkan perjalanan. kita hendaklah tahu dan cekap meramal sesuatu yang boleh ditemui di hadapan kita. Tiap pandangan hendaklah sentiasa berada dalam jarak yang mudah dilihat dan didengar panggilannya.2. d) Bagi kawasan tinggi dan berbukit-bukau. mengikut permatang sebelum ke kawasan lurah. rintis dan (jika perlu) menyediakan tapak khemah untuk rehat. c) Kita hendaklah mencatit apa-apa yang luarbiasa atau mercutanda yang boleh ditemui di sepanjang perjalan sebagai rujukan. Di kawasan B. 7. a) Hendaklah bergerak dengan tertib dan formasi yang teratur. Ikut susuh bukit menuju sungai. c) Hendaklah bergerak dalam pasangan.

Jika terdapat tumbuhan duri Mengkuang dan Asam paya yang tebal. curam dan berbatubatu. g) Hendaklah menyeberang secara mengereng di kawasan air dalam. Oleh yang demikian. langkah hendaklah dipendekkan.2 Bergerak waktu malam Berjalan di waktu malam di kawasan yang kurang diketahui sangat membahayakan kerana penglihatan yang terhad dan kurang jelas. jika air laju hendaklah membelakarigkan tebing yang dituju kerana tolakan air laju akan memudahkan kita menyeberang.4 Bergerak di dalam hutan Berjalan dalam kawasan hutan ada kalanya perlu membuat rintis dan menebas tumbuhan untuk memudahkan perjalanan. di samping melangkah dengan perlahan dan menguji tempat dipijak sebelum bergerak. adalah baik bergerak di kawasan yang tinggi iaitu mengikut permatang.3 Bergerak dikawasan bukit dan gunung Di kawasan berbukit dan melereng. dan gunakan tumit untuk mencari tapak. Jika membawa galas.2.2. 7.2. Semasa menuruni lereng yang curam. Boleh menyeberang jika air kurang dari paras lutut dan segera keringkan seluar selepas sampai ke darat.2. 7. lutut hendaklah sentiasa dibengkokkan. 7. b) Sebelum menyeberang semak dahulu kedalaman air dan kekuatan aras. Di kawasan lereng curam. hendaklah dibuat seberapa rapat ke tanah supaya pokok tumbang tidak menghalang jalan dan tidak terdapat tunggul yang boleh membahayakan. d) Jangan mengharung air jika terlau sejuk.6 Panduan Jarak dan Tempoh Masa Perjalanan Dalam keadaan biasa. f) Jika berseluar panjang hendaklah dilipat untuk mengurangkan tolakan/tarikan air. hendaklah sentiasa dibetulkan dan disusun semula supaya kemas dan seimbang. Di samping itu hendaklah sentiasa menggunakan pendengaran dan hiduan. Bagi lereng yang terlalu curam.2. Cuba elakkan dari menyeberangi kawasan ini kecuali ada perahu atau rakit. penggunaan kompas untuk memandu pergerakan amatlah perlu. tebing. Penggunaan tali atau pun pemegang semasa menuruni lereng licin amatlah digalakkan.5 Menyeberengi sungai Panduan berikut boleh diikuti untuk keselamatan a) Kuala sungai selalunya luas dan dalam. kelajuan perjalan yang diambil adalah berbeza dari satu situasi yang lain. c) Ulu sungai walaupun tidak luas.g) Kerapkali mengambil rehat dan bertanya keadaan setiap orang. Bagi . e) Gunakan kayu untuk mengukur kedalaman dan kelajuan air. 7. 7. dan terikat dengan keadaan air pasang surut. Jika perlu menebas tebang pokok kecil. Perjalanan mengikut sungai adalah memakan masa kerana ianya mungkin menempoh jeram. terutamanya jenis buluh. tebing tinggi dan batu licin yang sukar hendak dilalui dengan berjalan kaki. ini mung kin menyebabkan terjadinya ketegangan otot. Keadaan ini boleh menyebabkan kita mudah kehilangan arah yang dituju. jangan cuba dirintis tetapi sebaik-baik buatlah susuran. airnya selalu laju. ada terdapat jeram. bergerak mengikut arah zigzig adalah digalakkan untuk mengelakkan berlaga lutut.

5 .7 Keadaan muka bumi Kelajuan tanah lapang ««««««««««««««««.1 . 9.2 -2. carilah aliran air atau anak sungai dan mengikutnya sehinqqa ke sungai dan berjumpa perkampungan.5 kmj meredah hutan rata«««««««««««««.0. perjalanan bolehlah diteruskan. maka gunakan deria untuk menetap dan mencari kawasan yang ada manusia.5 kmj meredah hutang lereng ««««««««««««1 .0 PERSEDIAAN SUKAN .0.2. c) Berpatah balik ke belakang ke titik kawalan atau lokasi terakhir jika kita tidak dapat memastikan di tempat sebenar kita berada. Dalam keadaan ini Langkah-Iangkah berikut perlulah diambil: a) Hentikan perjalanan dan berehat dahulu.1 . a) Jangan terburu-buru semasa bergerak. Gunakan kompas untuk mengambil bearing ke arahnya. maka pergerakan hendaklah dihentikan segera. Jangan panik. e) Jika anda masih gagal.3 kmj meredah hutan pava dalam«««««««««« 0. b) Selalu semak arah perjalanan menggunakan peta dan kompas dengan keadaan muka bumi yang ditempuhi. 8.3.1 Tanda-tanda awal yang menunjukkan berlakunya kejadian sesat jalan ialah apabila kita didak sampai ke tempat yang dituju dalam masa yang sewajarnva.5 kmj meredah lalang tebal «««««««««««««0. panduan kelajuan berikut bolehlah digunakan.5 kmj mendaki ««««««««««««««««««. d) Jika selepas berpatah balik ke lokasi akhir juga tidak dapat membantu mencati sasaran.membantu kita merancang perjalanan untuk sampai ke sasaran. 7.2 kmj Gambarajah 9 : Menggunakan tongkat mengukur kedalaman dan kelajuan air.0 TINDAKAN APABILA SESAT JALAN 8. b) Teliti peta dan bandingkan dengan perjalanan yang telah dibuat. 8.2 Langkah pencegahan daripada sesat jalan Langkah-Iangkah berikut hendaklah diberi perhatian yang mengelakkan dari berlakunya sesat jalan.1.8 kmj meredah resam tebal««««««««««««« 0. 2.5 .4 . Selepas semakan dan‡ pembetulan ke atas bacaan kompas dan peta dibuat.. c) Lakarkan laluan perjalanan dari satu titik ke titik kawalan yang lain dan menandakan ciri-ciri muka bumi yang ditemui d) Jika mengesyaki sebarang kesilapan berlaku.0.

h. waktu permulaan. d. Garis Utara dan Selatan. c. Kertas Rekod Kertas ini disediakan untuk menyenaraikan maklumat-maklumat mengenai semua peserta. Kad ini juga memberi maklumat seperti nama. Peta Peta mesti disediakan lebih awal. Jam Randik Sekurang-kurangnya dua jam randik digunakan untuk mencatatkan masa permulaan dan penamat. lanya dipegang dan disimpan oleh pihak penganjur di tempat perlumbaan. f. jenis pakaian yang perlu dipakai. 9. jumlah masa menamatkan pertandingan dan tempat penamat.1 Persediaan Peserta Maklumat-maklumat berkaitan persediaan peserta hendaklah diedarkan semasa pengambilan borang permohonan. lanya diberi kepada para peserta sebelum pertandingan dimulakan. Penanda Kawalan . 9. alamat/ institusi. nombor permulaan dan masa. tempat dan markah. waktu tam at.3 Peralatan a. Kertas Penerangan Kertas yang menerangkan tempat di mana setiap titik kawalan berada yang mesti ditemui oleh setiap peserta. kelas. Maklumat ini mengandungi tempoh masa dan jarak perjalanan. Kompas Penganjur metilah menyediakan kompas yang baik dan mencukupi g. alamat/ institusi. keperluan makanan dan minuman serta keperluan yang patut dibawa. b. garis permulaan dan penamat. Keutamaan akan diberi kepada peserta yang boleh membaca peta dan menggunakan kompas.9. e. kad ini hendaklah diberikan kepada setiap peserta yang mengikut perlumbaan. Setiap titik kawalan ditanda atau dibulatkan di dalam peta dan disambung dengan garis arah laluan mengikut susunan dan setiap titik itu diberi nombor. nombor permulaan. Bagi peserta di bawah umur 18 tahun hendaklah mendapat kebenaran ibu bapa. Sepanduk Digunakan untuk menandakan tempat berhimpun. Kad perlumbaan Kad ini merupakan kad yang "standard" digunakan untuk menentukan peserta-peserta sampai ke titiktitik kawalan yang ditetapkan.2 Pemilihan Peserta Peserta-peserta yang dipilih adalah yang sihat dan cergas. pembetulan dan tambahan mesti dimasukkan ke dalam setiap peta.

Letakkan penanda-penanda di setiap titik kawalan di tempat yang telah dipilih. Papan Hitam/Putih Diperlukan untuk memberi keterangan mengenai keputusan setiap peserta untuk pengetahuan umum.2 Taklimat Peserta Taklimat kepada semua peserta hendaklah diadakan sebelum perlumbaan bermula. Tandakan tempat berhimpun. iv.Penandan berwarna atau mempunyai kod adalah perlu di setiap titik kawalan. j. Mulakan perlumbaan dengan peserta pertama mestilah bermula dengan waktu 0 : 00 dan peserta berikutnya di dalam jangka waktu beberapa minit kemudian dan seterusnya. Keperluan Lain Walaupun barang ini tidak begitu diperlukan tetapi ra boleh melicinkan pengurusan dan keseronokan untuk para peserta seperti wisel. minuman dan lain-lain. Gambar rajah: Kad Perlumbaan 10. Sediakan pegawai di tempat yang tersorok di setiap titik kawalan untuk memastikan peserta mematuhi peraturan ii.0 PENGENDALIAN SUKAN 10. 10.3 Pengadilan . Penerangan sepintas lalu mengenai penggunaan kompas dan membaca peta hendaklah diberi kepada peserta. 9. iii. Kumpulkan semua peserta di kawasaan perhimpunan untuk memberi penerangan mengenai syaratsyarat pertandingan dan maklumat-maklumat lain yang perlu.1 Perkara-perkara Yang Perlu Dibuat Sebelum Sukan Dimulakan i. i. syarat. maklumat ringkas kawasan perlumbaan dan maklumat-maklumat lain yang difikirkan perlu akan diberitahu kepada semua peserta. Taklimat ini diadakan di suatu kawasan lapang yang sesuai untuk peserta berhimpun. perlumbaan dan penamat. Semasa taklimat ini segala maklumat mengenai pertandingan seperti peraturan.4 Kemahiran asas Kemahiran asas yang perlu ada oleh setiap peserta adalah pengetahuan membaca peta dan menggunakan kompas dengan betul supaya dapat mengemudi arah dengan berkesan dalam perlumbaan jika para peserta tidak mempunyai kemahiran asas tersebut maka pihak penganjur perlu memberi penerangan terlebih dahulu supaya dapat mengelak daripada berlaku sebarang kejadian yang tidak dingini berlaku semasa pertandingan sedang berlangsung. pembesar suara. 10.

mereka akan lebih prihatin dan sedar akan kepentingan alam sekitar kepada mereka. . Tempat permulaan hendaklah disediakan jauh dari tempat berhimpun. selepas itu rekodkan masa tersebut ke dalam kertas rekod peserta itu. Dengan itu peserta boleh mengetahui jangka masa yang diperolehi dan kedudukannya berbanding dengan peserta lain. Dengan ini. ia menguji semangat berpasukan serta komitmen yang perlu bagi sesiapa yang terlibat. kompas dan kertas penerangan. Peti pertolongan cemas hendaklah disediakan sebagai bantuan awal kepada peserta yang mendapat cedera ringan. Di slnl juga merupakan tempat semua pegawai penjaga waktu. 10. kawasan ini boleh disediakan di mana-mana tempat yang lapang dan jauh dari tempat permulaan. Pemenang pertandingan adalah peserta menamatkan perlumbaan dalam jangkamasa yang pendek. peserta tersebut dianggap batal. Kelebihan yang sedia ada pada aktiviti ini adalah ianya merangkumi penglibatan dan pengujian mental dan fizikal sesuatu kumpulan dan individu. kumpulkan perlumbaan dan isikan waktu ia sampai ke dalamnya. Sebaliknya jika semuanya betul kirakan masa yang diambil oleh peserta tersebut untuk menghabiskan perlumbaan.0 PERTOLONGAN CEMAS Semasa perlumbaan peserta adalah terdedah kepada berbagai bahaya seperti kemalangan dan kecederaan. Kesedaran dan keprihatinan masyarakat masa kini terhadap alam semulajadi memberikan satu peluang yang baik untuk aktiviti ini berkembang. Disini peserta akan diberi semua keperluan yang dlgunakan dalam sukan ini iaitu peta. 11. Periksakan penanda-penanda dari setiap titik kawalan yang dilalui peserta tersebut.0 CONTOH AKTIVITI-AKTIVITI ORIENTERING 12. Di samping itu.Pengadil-pengadil yang dilantik hendaklah dari kalangan mereka yang mahir dan berpengalaman dalam sukan orienteering.1 Aktiviti 1: Pandu Arah dan Orienteering Aktiviti ini menggunakan konsep sukan ¶orienteering· dan digabungkan dengan pemerhatian alam semulajadi disesuatu stesen. 12. Tempat penamat sebaik-baiknya berdekatan dengan kawasan permulaan. Oleh ltu langkah-Iangkah keselamatan pertolohgan cemas hendaklah diambil. Jika perlumbaan ini melibatkan ramai peserta dan masa yang panjang.4 TEMPAT BERHIMPUN/PERMULAAN/AKHIR Kawasan berhimpun adalah tempat di mana semua peserta melapor diri dan menerima segala maklumat mengenai pertandingan.Bila peserta sampai ke tempat penamat. Aktiviti ini membentuk motivasi dan kepimpinan para pelajar dan juga mendekatkan mereka kepada alam semulajadi berlandaskan soalan-soalan dan pencarian yang perlu mereka jawab dan cari. kehadiran pertolongan cemas amat digalkkan. Jika terdapat kesilapan atau penipuan. Jalah dari kawasan berhimpun ke tempat permulaan hendaklah dltanda dengan jelas. rekod dan pengadil berkumpul.

7. Check Point 1 Bearing : 156 Pembayang : Anda harus melangkah sebanyak 60 langkah biasa . Fasilitator akan menerangkan penggunaan kompas sebelum aktiviti dijalankan . Para pelajar dibahagikan kepada kumpulan yang sama bilangan. PERALATAN ‡ Kompas ‡ Kad kompas dan soalan ‡ Peta kawasan ‡ Wisel CARA PERLAKSANAAN 1. pelajar dikehendaki mengkaji bentuk-bentuk daun yang ada dan terangkan fungsi daun. Wisel digunakan sekiranya kumpulan itu hilang atau sesat. Setiap ¶check point· pelajar dikehendaki membuat pemerhatian di stesen tersebut serta menjawab soalan yang telah disediakan. Contohnya mungkin di stesen 1. 3. 4. 8. 6. Pada kad kompas terdapat beberapa ¶check point·yang perlu dicari.OBJEKTIF ‡ Meningkatkan kemahiran pelajar menggunakan kompas ‡ Menggalakkan semangat berpasukan dikalangan pelajar ‡ Meningkatkan pengetahuan pelajar mengenai khazanah hutan. pelajar dikehendaki membandingkan corakcorak akar banir dan fungsinya. I stesen 2. Kad kompas dan soalan serta peta kawasan diberikan kepada setiap kumpulan. Kumpulan yang terawal dari segi masa menamatkan gerak kerja dan menjawab semua soalan dengan betul akan dikira pemenang. 2. 5. Contoh Kad kompas dan soalan yang perlu disediakan (Fasilitator terlebih dahulu melalui denai atau kawasan tersebut menjalankan aktiviti untuk menentukan kesemua ¶check point· dan soalan yang akan diberikan). Kumpulan akan dilepaskan satu per satu mengikut masa. Setiap kumpulan akan melantik seorang ketua. Kumpulan akan menggunakan kompas untuk mencari arah. Setiap kumpulan akan dibekalkan kompas dan wisel.

Pada kad kompas terdapat beberapa ¶check point· yang perlu dicari. Kad kompas dan soalan serta peta kawasan diberikan kepada setiap kumpulan.2 Aktiviti 2: Pencarian Dan Penjelajahan Alam Semulajadi Aktiviti ini menggunakan konsep sukan ¶orienteering· dan digabungkan dengan ¶environmental hunt·. ia menguji semangat berpasukan serta komitmen yang perlu bagi sesiapa yang terlibat. Peralatan ‡ Kompas ¶Suuntoµ ‡ Kad kompas dan soalan ‡ Peta kawasan ‡ Wisel CARA PERLAKSANAAN 1. 3. 12. OBJEKTIF ‡ Meningkatkan kemahiran pelajar menggunakan kompas ‡ Menggalakkan semangat berpasukan dikalangan pelajar ‡ Meningkatkan pengetahuan pelajar mengenai khazanah hutan. Kumpulan akan menggunakan kompas untuk .Aktiviti ini membentuk motivasi dan kepimpinan para pelajar dan juga mendekatkan mereka kepada alam semulajadi berlandaskan soalan-soalan dan pencarian yang perlu mereka jawab dan cari. Di setiap ´check pointµ juga ada disediakan soalan-soalan untuk dijawab. Setiap kumpulan akan melantik seorang ketua 2. Setiap ¶check point· akan dipandu dengan ´bearingµ serta clue. Kesedaran dan keprihatinan masyarakat masa kini terhadap alam semulajadi memberikan satu peluang yang baik untuk aktiviti ini berkembang. mereka akan lebih prihatin dan sedar akan kepentingan alam sekitar kepada mereka. Dengan ini. Kelebihan yang sedia ada pada aktiviti ini adalah ianya merangkumi penglibatan dan pengujian mental dan fizikal sesuatu kumpulan dan individu.Tempat orang berehat Soalan : Bandingkan bentuk daun-daun yang ada dan fungsi-fungsi daun kepada tumbuhan. Para pelajar dibahagikan kepada kumpulan yang sama bilangan. Setiap kumpulan akan dibekalkan kompas dan wisel. Di samping itu.

5. Wisel digunakan sekiranya kumpulan itu hilang atau sesat. 6. Contoh Kad kompas dan soalan yang perlu disediakan (Fasilitator terlebih dahulu melalui denai atau kawasan tersebut menjalankan aktiviti untuk menentukan kesemua ¶check point· dan soalan yang akan diberikan). Kumpulan yang terawal dari segi masa menamatkan gerak kerja dan menjawab semua soalan dengan betul akan dikira pemenang. . Kumpulan akan dilepaskan satu per satu mengikut masa. 4. Check Point 2 Bearing : 156 Clue : Anda harus melangkah sebanyak 60 langkah biasa Tempat orang berehat Soalan : Apakah jenis akar pokok berkenaan dan apakah kepentingannya kepada pokok serta ekologi kawasan berkenaan. Fasilitator akan menerangkan penggunaan kompas sebelum aktiviti dijalankan . 7.mencari arah.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful