2.

0 PENGENALAN Orienteering ialah satu cabang pengetahuan berkaitan dengan teknik- teknik pergerakan dari satu tempat ke tempat yang lain dengan menggunakan kemahiran membaca peta dan kompas. Orienteering adalah sukan rekreasi yang memerlukan imbangan diantara koordinasi fizikal dan mental dengan baik. Peserta perlu mengemudikan arah dirinya dari satu titik kawalan ke satu titik kawalan yang lain dengan berpandukan kepada peta dan kompas yang diberikan yang telah ditandakan diatas peta dan ditentukan dipermukaan bumi mengikut susunan tertentu. Orienteering bermaksud peta, hutan dan adventure. Sukan ini boleh diibaratkan gabungan antara sukan merentas desa (cross-country), pandu arah dan acara mencari harta karun (tressure-hunt). Ia meliputi berbagai bidang latihan, kaedah mainan dan pertandingan disamping menyediakan ruang eksplorasi, cabaran dan risiko tersendiri. Di samping menggunakan kompas dan peta, kita juga boleh menggunakan panduan angin untuk menentukan arah. Walaubagaimanapun, cara ini memerlukan pengetahuan penelitian yang betul kerana cara ini kelazimannya bergantung kepada keadaan cuaca dan hari yang terang. Antara panduan yang lazim dan kerap digunakan ialah pergerakan matahari dari timur ke barat pergerakan bintang arah ke barat; kumpulan bintang yang dapat menunjuk arah ke utara; pengaliran air mata air ke sungai dan mengalir terus ke kuala/laut yang selalunya ada terdapat perkampungan dan arah tiupan angin.

3.0 Sejarah dan perkembangan 3.1 Sejarah permulaan Mula diperkenalkan di negara-negara Scandinavia pada awal abad ke 19. Dalam tahun 1918, Major Ernst Killander telah mengubahsuainya menjadi sukan yang lebih kompetatif, berperaturan dan diterima ramai. Beliau telah digelar sebagai ´Bapa Orienteeringµ. Orienteering mengikut Model Killander merangkumi beberapa aspek iaitu dalam aktiviti orienteering bagi Ernst Killander ialah seseorang itu memerlukan daya ketahanan diri yang tinggi dalam melakukan aktiviti ini. Aspek stamina merupakan aspek yang diutarakan oleh beliau yang mengatakan stamina memainkan peranan selepas daya ketahanan tanpa stamina yang tinggi maka aktiviti yang terdapat dalam orienteering ini tidak dapatberjalan dengan lancar. Selain daripada itu aspek kecekapan berlari juga merupakan aspek yang penting kerana seseorang itu perlu tahu bagaimana hendak menggunankan teknik berlari dengan betul kerana aktiviti orienteering ini dijalankan di atas permukaan yang berbagai-bagai contoh cara lari menaiki bukit, cara lari turun bukit dan cara lari pada permukaan yang mendatar semua itu memerlukan aspek kecekapan berlari yang betul bagi memudahkan aktiviti berjalan.. Aspek kekuatan mental juga merupakan aspek yang penting dalam aktiviti orienteering kerana kekuatan mental akan menentukan tahap kesabaran seseorang itu semasa menghadapi liku-liku dan cabaran dan dugaan dalam mencapai objektif atau tujuan awal yang dirancang sebelum menggapai kejayaan. Selain penggunaan skil navigasi dalam bentuk mukabumi yang lebih mencabar. IOF ditubuhkan dalam tahun 1961 dengan 10 negara. Antara-antara Kejohanan-kejohanan dunia yang dianjurkan oleh IOF adalah seperti World Orienteering Championships (WOC), World Cup (WC), Junior World Orienteering Championships (JWOC), Asia-Pacific Orienteering Championships (APOC), World Masters Orienteering Championships (WMOC)- 35 tahun keatas. Acara orienteering terbesar yang dianjurkan adalah O-Ringen (Swedish Five-Days) yang melibatkan penyertaan antara 15000 hingga 25000 orang.

Di negara ini. Persekutuan (WOA) pada tahun 1986. Wan Sabri Wan Mansor (Dr). MOA Caw. hanya kaedah Foot-O yang mudah untuk dilakukan. Terengganu. 4.2 Perkembangan di Malaysia Bermula dari satu bengkel orienteering yang dikendalikan oleh En.0 JENIS-JENIS ORIENTEERING Terdapat empat kaedah orienteering dijalankan mengikut ketetapan Persekutuan Orienteering Antarabangsa (IOF) iaitu Foot-O. Diikuti dengan penubuhan Persatuan Orienteering Selangor & Wil. Penubuhan 5 buah cawangan negeri iaitu Kedah. Pensyarah UPM di Hutan Simpan Air Hitam. Wilayah Persekutuan dalam tahun 1996. Kejohanan Orienteering Terbuka Malaysia (MOOC) yang pertama telah diadakan dalam tahun 1988. Penubuhan Persatuan Orienteering Malaysia (MOA) dalam tahun 1994. ‡ Biasanya merupakan ciri-ciri mukabumi atau ciri-ciri buatan manusia yang jelas. Ski-O dan Trail-O. Titik kawalan (Control point) ‡ Suatu tanda kedudukan yang telah ditentukan diatas peta yang perlu dilawati oleh peserta. Pulau Pinang dan MOA Caw. Penubuhan Persatuan Orienteering Pulau Pinang (POA) dalam tahun 1983. Sabah pula ditubuhkan pada tahun 1997. MB-O. Selangor. antaranya adalah ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Orienteering Merentas Desa (Cross-Country Orienteering) Orienteering Bermarkah (Score Orienteering) Orienteering Jalanraya (Street Orienteering) Orienteering Bukit (Mountain Orienteering) Orienteering Malam (Night Orienteering) Orienteering Berganti-ganti (Relay Orienteering) Norwegian Event 4.3.1 Kebaikan sukan orienteering ‡ Sukan untuk semua ‡ Meningkatkan kecergasan fizikal ‡ Meningkatkan kecergasan mental & daya tumpuan ‡ Memberi cabaran & keseronokan ‡ Membina sikap positif & keyakinan diri ‡ Menggunakan persekitaran yang sihat ‡ Meningkatkan kemahiran pembacaan peta & kompas ‡ Memupuk sifat keberanian & ketenangan dalam keadaan cemas 5. . UPM pada tahun 1983. Malaysia bergabung dengan IOF dalam tahun 1992 melalui WOA. Johor.0 TERMINOLOGI DAN ALATAN Dalam aktiviti orienteering ini perlu tahu terminologi alatan-alatan yang digunakan bagi menjalankan aktiviti ini antara alatan-alatan yang digunakan adalah seperti berikut: i.

‡ Titik kawalan bukanlah ´check-pointµ kerana ia tiada penjaga dititik ini. v. ‡ Landasan ini akan disediakan oleh Perancang Landasan. keterangan tidak ditulis dalam bentuk ¶teks· tetapi dalam bentuk kod/gambarajah. .Titik penamat dengan tanda 2 bulatan bertintih. Kompas (Compass) ‡ Alat bantu yang kedua terpenting dalam sukan orienteering. Keterangan kawalan (Control description) ‡ Keterangan asas sebagai panduan titik-titik (control description) kawalan berkenaan. ‡ Mempunyai kod kawalan tersendiri dan penebuk lubang (puncher) yang unik. . kod kawalan dan keterangan mengenai kedudukan titik kawalan.¶Leg· adalah perjalanan diantara 2 titik kawalan vii. Kod Kawalan. Butir-butir yang disenaraikan adalah siri titik kawalan. iii. ‡ Ia digunakan hanya untuk menentukan arah sahaja. ii.Titik permulaan ditandakan dengan tiga segi. Landasan (Course) ‡ Landasan adalah panduan arah perjalanan dari permulaan titik kawalan ke titik kawalan yang lain hingga kepenamat. 1 hingga 40 dijadikan sebagai No. vi. ‡ Peraturan IOF tidak membenarkan No. ‡ Suatu objek yang diperbuat daripada kain berwarna merah muda dan putih sebagai tanda yang diletakkan di Titik kawalan (dalam lingkungan 10m). Kad ini perlu diserahkan kepada penjaga masa digarisan penamat untuk dicatatkan masa penamat. ‡ Tanda yang berkenaan landasan adalah .Titik kawalan dengan tanda bulatan. . Kad kawalan (Control card) ‡ Setiap peserta perlu membawa bersama-sama kad kawalan ketika menyertai acarasebagai bahan bukti atau pengesahan. ‡ Diperingkat antarabangsa. iv. Landasan ini akan dilukis diatas peta utama dan akan disalin oleh peserta kemudiannya. ‡ Dalam kad ini akan dicatatkan nama peserta serta masa bermula (start time) dan tersedia petakpetak untuk ditebuk apabila sampai di titik kawalan nanti. Penanda kawalan (Control marker) ‡ Tujuannya bagi membantu peserta tiba kedestinasi yang betul. . Peta utama (Master map) ‡ Peta yang telah ditandakan dengan landasan dan disertakan dengan keterangan kawalan.

Membaca peta ialah proses menafsirkan maklumat yang tergambar di atas peta kepada maklumat sebenar yang diwakilinya.samada 1:5000. Warna tersebut adalah :‡ Hitam . jalanraya.1. maka seseorang itu perlu mempunyai pengetahuan asas berkaitan dengannya.petunjuk peta. Boleh menyesuaikan diri dengan keadaan sekeliling 6. Peta yang sesuai digunakan ialah peta orienteering.0 PENGETAHUAN ASAS Untuk memastikan aktiviti orienteering ini dapat dibuat dengan mudah dan betul.keadaan tumbuhan : lapang dan terbuka ‡ Putih . atau 1:15000. hutan tanah tinggi dan sebagainya. Antara peta-pta yang diterbitkan ialah peta topo. penaja dan sebagainya. Peta yang selalu digunakan untuk aktiviti orienteering ialah peta topographi. bangunan.kawasan berair .3 Warna-warna dalam peta Terdapat 6 warna yang ditentukan mengikut standard IOF. peta panduan jalanraya. Peta-peta ini menunjukan tempat dan bearing tempat yang hendak ditujui. Mempunyai tajuk. Kredit ² kerjaukur. Teknik membaca peta ii. sungai.keadaan tumbuhan : berpokok/boleh berlari ‡ Hijau . Arah Utara Mempunyai skala .2 Jenis-jenis peta Terdapat beberapa jenis peta yang digunakan dalam aktiviti orienteering. 1:10000.1 Definisi Peta adalah lukisan bagi gambaran bentuk mukabumi bagi sesebuah kawasan yang dilihat dari udara. kontor. peta khusus. Peta adalah sumber maklumat bagi kawasan berkenaan. 6. Teknik membaca kompas iii. atlas. petunjuk. garisan melaras dan kod warna yang akan memberi kemudahan dan tangkapan yang tepat mengenai rupa bumi kawasan berkenaan.1. iaitu: i. 6.1. skala. Peta merupakan satu gambaran yang dapat dilihat dari udara ke atas sesuatu tempat atau kawasan yang menggambarkan keadaan tempat itu di segi jenis tanaman.kontor & jalanraya ‡ Kuning . paya. kartografi.keadaan tumbuhan :berjalan/redah ‡ Biru . peta imejan satelit dan peta orienteering. Kandungan dalam peta orienteering ialah mempunyai tajuk peta.ciri-ciri buatan manusia & batu ‡ Perang .1 Teknik Membaca PetaTopo 6.6. garisan melaras utara-selatan. tarikh cetakan.

ataupun sungai. Antara yang perlu diketahui adalah :‡ Susuh bukit (spur) .suatu lekukan yang terletak diantara dua bukit ‡ Knol (tanah yang lebih besar dari busut tetapi kecil dari anak bukit) 6. 50 kaki atau 100 kaki. .5 Maklumat Peta Maklumat yang diperolehi dari peta dibahagi kepada dua iaitu: i.berlawanan dengan susuh bukit ‡ Permatang (ridge) .tanah tinggi yang memanjang ‡ Pelana (saddle) .1. lurah. Jika keadaan kontur rapat-rapat.sejalur tanah yang menganjur keluar ‡ Ceruk (re-entrant) . kontur juga menggambarkan bentuk dan keadaan cerun.1. maka ia menggambarkan cerun yang seragam. Maklumat bingkai .iaitu maklumat yang menerangkan gambaran sebenar keadaan muka bumi dan kegunaan tanah. Selalunya garis kontur berbentuk "V" menunjukkan lurah dan "U" menunjukkan permatang. Keadaan ini boleh diterangkan seperti di gambarajah 3. lanya menggambarkan kenaikan ketinggian mengikut jarak menegak dan bukan mengikut cerun atau lereng bukit. permatang. Rajah 4: Maklumat gambar peta Dalam aktiviti pandu arah maklumat yang amat penting untuk diketahui dan difahami ialah penafsiran garisan kontur yang menggambarkan keadaan rupa bumi sesuatu kawasan sama ada berbukit. Jika jarak antara garisan kontur sama.4 Bentuk muka bumi Garisan kontor dalam peta akan menerangkan maksud paras ketinggian yang samarata bagi keadaan mukabumi berkenaan. tanah rata. Maklumat gambar peta .Rajah 1: Contours Rajah 2: Peta Orienteering 6. Arah "V" selalunya menuju ke atas bukit. Selain menggambarkan ketinggian.iaitu maklumat yang terdapat di luar dari gambar peta seperti gambarajah 1 dibawah: Gambarajah 3: Bingkai Peta ii. Keadaan rupa bumi diterangkan dengan garisan kontur di mana jarak kenaikan antara garis kontur dipanggil selang koritur biasanya sama ada 25 kaki. ini berertibahawa cerun adalah curam.

6. Dua jenis kompas yang selalu digunakan ialah kompas prismatik dan kompas silva. 6. Kompas Marin.1 Jenis kompas Terdapat berbagai jenis kompas dan jenama yang dikeluarkan untuk tujuan navigasi. Kompas Orienteering. Ianya direkacipta agar lebih mudah dan praktikal.1. thumb compass dan clip compass.9 Mengukur Jarak Sukatan jarak yang lurus di atas peta boleh diukur dengan menggunakan kayu pembaris skil kompas dan mendarabkan jarak mendatar 200 m dari atas peta. 6. Ketetapan sesuatu kompas adalah bergantung kepada kepekaan jarumnya yang mudah dipengaruhi keadaan sekeliling terutama badan besi dan magnet.6 Skala Skala adalah nisbah satu unit sukatan di atas peta dengan unit sukatan yang sama di atas tanah.1. Tiap-tiap garisan melintang (Utara) dan membujur (Timuran) mempunyai nilai masingmasing yang diwakili oleh dua angka sahaja. .2 Kompas Kompas adalah alat pengemudian arah yang mempunyai jarum magnetic merah hitam serta ditandai dengan ukuran sama dalam mil atau darjah.000 bermaksud setiap satu unit sukatan di atas peta mempunyai persamaan jarak 50.000 em (5 km) di atas tanah. Pembacaan garisan grid ini dibuat dengan menyebut angka timuran dahulu dan diikuti dengan angka utara contohnya 98-99 garis bujur (timuran) dan 48-49 garis lintang (utara).1.1. Kompas orienteering pula terdapat dalam berbagai bentuk dan jenama antaranya baseplate compass.000 kali pembesaran di atas tanah seperti 1 em di atas peta bersamaan dengan 50. Kompas dari jenis silva adalah yang paling sesuai untuk digunakan di dalam aktiviti orienteering. Kompas digunakan bagi menentukan arah sesuatu tempat sama ada di atas peta atau di permukaan bumi. Antaranya adalah Kompas Tentera. Contohnya skala peta 1 : 50. Untuk mendapat arah utara atas peta seseorang itu hanya diperlukan meletakkan kompas di atas peta sehingga jarum magnetik utaranya selari dengan tanda utara di dalam peta tersebut. 6. Angka yang terkecil ialah 00 sementara yang terbesar ialah 99. Garisan girid ini dibuat bagi membantu kita menentukan dengan cepat dan tepat lokasi di mana kita berada. Ia merupakan alat bantu dalam sukan orienteering. Kompas Digital.2.7 Garisan Grid Semua peta mempunyai garisan grid yang membahagibahagikan peta itu dengan garis-garis melintang dan membujur.6. Dua jenama yang popular adalah Suunto buatan Finland dan Silva buatan Sweden.8 Utara peta Dalam aktiviti pandu arah. 6. Dalam lain perkataan ianya adalah kaitan di antara jarak di atas peta dengan jarak di permukaan bumi yang sebenarnya yang ditunjukkan oleh skala peta itu. arah utara di dalam peta adalah merupakan arah magnetik utara yang ditunjukkan oleh kornpas. Kompas Kiblat.

Kanta pembesar 8. pusingkan dial sehingga anak panah kompas dan garisan girid selari dengan garisan penghubung K dan L. Dalam contoh ini titik yang bearingnya hendak dicari ialah L. Bekas kompas mengandungi cecair dengan dial berpengukur dan garisan pengarah.2. 6. Skala dalam mm dan inci 2.2. Jarum magnetik Utara 5.2. Tentukan . Anak panah arah perjalanan 7.4 Mencari Bearing Objek Di Atas Tanah Cara mencari bearing kompas dengan menggunakan kompas orienteering adalah seperti berikut: a) Hendaklah berdiri menghala ke arah objek yang akan dicari bearingnya. Dial 11. Oleh itu anak panah mara hendaklah menghala ke L dan bukan ke K. b) Kompas hendaklah diletakkan di atas tapak tangan denqan kedudukan tapak tangan rata. Anak panah 10. 6. b) Tanpa mengubah kedudukan kompas di atas peta. Pastikan anak panah mara menghala ke arah titik yang hendak dicari bearing.2 Anatomi kompas orienteering Gambarajah Kompas Silva PETUNJUK 1.6.3 Mengukur. bearing di atas peta Pengukuran bearing dari satu titik kawalan ke titik kawalan yang lain yang ditandakan di atas peta boleh dibuat melalui beberapa peringkat contohnya di antara titik K dan titik L. a) Letakkan kompas di atas garis penghubung diantara titik K dan titik L yang ditanda di peta. aturkan supaya satu daripada bahagian tepi kornpas selari dengan garisan penghubung K dan L. Kepingan tapa telus cahaya 3. Lubang untuk ikat tali 6. Petunjuk indeks (untuk menetap dan membaca bering) 9.Pada masa yang sama jarum utara kompas hendaklah sama arah dengan utara peta. Jika garisan penghubung sukar dilihat kerana dilindungi oleh kompas. Utara dial 4. c) Bacaan bearing K ke L didapati dari garisan indeks.

6. c) Tanpa membuat apa-apa perubahan kedudukan kornpas. Gambar rajah 7 : Cara Menunjukkan Peta 7. maka bolehlah kita tentukan arah yang hendak kita tuju. 6. terdapat cara lain yang boleh digunakan untuk menunjuk arah.5 Menentukan Kedudukan Peta dengan menggunakan kompas a) Peta diletakkan di atas permukaan yang rata.2. Oleh yang demikian dapatlah kita mengetahui arah mata angin dengan berpandukan bulan pada waktu malam c) Bintang Bintang bergerak arah ke barat d) Sungai Air mengalir kehilir. dan dari situ dapatlah kita menentukan semula arah.kedudukan anak panah mara menghala ke arah objek yang hendak dicari bearing. Bearing kepada objek tersebut diperolehi pada bacaan yang ada di garisan indeks. Dalam keadaan sedemikian peta diorientasikan sejajar dengan bumi. Beberapa perkara yang perlu diberi perhatian dalam perancangan adalah seperti berikut: .pusingkan dial sehingga jarum kornpas bertindih selari dengan anak panah kompas.0 BERGERAK KE TEMPAT DITUJU 7. Walaubagaimanapun cara ini memerlukan pengalam dan penelitian yang terang dan jelas. selalunya ke hilir sungai ada terdapat perkampungan. b) Bulan Bulan juga terbit di sebelah timur. Jika kita dapat mengetahui arah barat dan timur. Tentukan utara jarum kompas sehala dengan utara anak panah. Kemudian pusingkan peta sehingga jarum kompas bertindih selari dengan anak panah kompas.3 Panduan Lazim Bagi pengembaraan yang tidak menggunakan peta dan kompas. Di antara panduan lazim yang biasa digunakan ialah: a) Matahari Matahari terbit di sebelah timur dan terbenam di barat. Kemudian letakkan pula kompas di atas peta tersebut di mana anak panah kompas menghala ke utara peta dan selari dengan garisan grid timuran di peta. Arah ini boleh diketahui melalui bayangbayang.1 Perancangan Perjalanan Sebelum bergerak ke tempat yang dituju sedikit perancangan perlu dilakukan untuk memastikan perjalan akan menjadi lebih mudah dan selamat. Selepas itu pusingkan badan anda perlahan-Iahan sehingga anak panah mara betul-betul menghala kepada objek yang tuju. jika kita menghilir sungai. kita akan berjumpa dengan manusia. Oleh yang demikian.

menyusur sungai menjadi lebih mudah. jangan berpecah terutamanya pada waktu malam gelap. boleh mengarahkan satu kumpulan kecil untuk mencari jalan. Sebaik-baiknya hendaklah melenggang dan jangan memasukkan tangan di dalam saku.a) Tentukan arah di atas peta dengan jelas dan tepat. Ikut susuh bukit menuju sungai. c) Hendaklah bergerak dalam pasangan. b) Adakan perbineangan sebelum perjalanan dibuat. Tidak ada gunanya menyusur sungai kerana tebing sungai curam di kawasan gunung. 7. mengikut permatang sebelum ke kawasan lurah. d) Bagi kawasan tinggi dan berbukit-bukau. Setelah menetapkan tempat yang hendak dituju dan merancang perjalanan untuk sampai ke tempat tersebut. berbelit dan mudah banjir. berehat sebentar. Perjalanan ke C. b) Dalam apa keadaan. Jika ada rintangan perhatikan semua telah melepasinya dan mendapatkan rehat yang cukup. . e) Ketua kumpulan jangan bergerak terlalu cepat. c) Kita hendaklah mencatit apa-apa yang luarbiasa atau mercutanda yang boleh ditemui di sepanjang perjalan sebagai rujukan. kita hendaklah sentiasa menjaga arah haluan perjalan yang disesuaikan dengan keadaan muka bumi dan tumbuh-tumbuhan. rintis dan (jika perlu) menyediakan tapak khemah untuk rehat. supaya ianya tidak menyimpang daripada matlamat asal. mengikut permatang akan memudahkan perjalanan. Kawasan baik sebagai tempat perlindungan. mengikut permatang dengan ini kawasan menurun yang curam dapat dielakkan. kita hendaklah tahu dan cekap meramal sesuatu yang boleh ditemui di hadapan kita. d) Jika bergerak dalam kumpulan yang besar.1 Bergerak dalam kumpulan.2 Kaedah Pergerakan 7. walaubagaimanapun patut mengambil perhatian bahawa kawasan sungai biasanya berpaya. Tiap pandangan hendaklah sentiasa berada dalam jarak yang mudah dilihat dan didengar panggilannya. boleh dijadikan tempat berhenti dan rehat diwaktu malam kerana ada air. tenangkan fikiran dan menyemak semula arah laluan.2. a) Hendaklah bergerak dengan tertib dan formasi yang teratur. Jika kehilangan haluan kita hendaklah berhenti dengan segera. Di kawasan B. f) Adalah lebih baik melangkah dengan seragam dan bergerak perlahan kerana ini kurang memenatkan. e) Bagi kawasan landai dan rata. Ada baiknya mendaki dari kawasan A.

c) Ulu sungai walaupun tidak luas. Di samping itu hendaklah sentiasa menggunakan pendengaran dan hiduan. Keadaan ini boleh menyebabkan kita mudah kehilangan arah yang dituju. jangan cuba dirintis tetapi sebaik-baik buatlah susuran. f) Jika berseluar panjang hendaklah dilipat untuk mengurangkan tolakan/tarikan air. dan terikat dengan keadaan air pasang surut. Boleh menyeberang jika air kurang dari paras lutut dan segera keringkan seluar selepas sampai ke darat. Penggunaan tali atau pun pemegang semasa menuruni lereng licin amatlah digalakkan. adalah baik bergerak di kawasan yang tinggi iaitu mengikut permatang. di samping melangkah dengan perlahan dan menguji tempat dipijak sebelum bergerak.g) Kerapkali mengambil rehat dan bertanya keadaan setiap orang. e) Gunakan kayu untuk mengukur kedalaman dan kelajuan air. 7. 7. Bagi lereng yang terlalu curam. Oleh yang demikian. Jika terdapat tumbuhan duri Mengkuang dan Asam paya yang tebal. b) Sebelum menyeberang semak dahulu kedalaman air dan kekuatan aras. jika air laju hendaklah membelakarigkan tebing yang dituju kerana tolakan air laju akan memudahkan kita menyeberang. tebing tinggi dan batu licin yang sukar hendak dilalui dengan berjalan kaki. hendaklah dibuat seberapa rapat ke tanah supaya pokok tumbang tidak menghalang jalan dan tidak terdapat tunggul yang boleh membahayakan. Perjalanan mengikut sungai adalah memakan masa kerana ianya mungkin menempoh jeram. tebing. penggunaan kompas untuk memandu pergerakan amatlah perlu.6 Panduan Jarak dan Tempoh Masa Perjalanan Dalam keadaan biasa. g) Hendaklah menyeberang secara mengereng di kawasan air dalam. ada terdapat jeram. Bagi .2. terutamanya jenis buluh. Jika perlu menebas tebang pokok kecil. langkah hendaklah dipendekkan. bergerak mengikut arah zigzig adalah digalakkan untuk mengelakkan berlaga lutut. d) Jangan mengharung air jika terlau sejuk. airnya selalu laju. lutut hendaklah sentiasa dibengkokkan.4 Bergerak di dalam hutan Berjalan dalam kawasan hutan ada kalanya perlu membuat rintis dan menebas tumbuhan untuk memudahkan perjalanan.5 Menyeberengi sungai Panduan berikut boleh diikuti untuk keselamatan a) Kuala sungai selalunya luas dan dalam.2. hendaklah sentiasa dibetulkan dan disusun semula supaya kemas dan seimbang.2. 7.2 Bergerak waktu malam Berjalan di waktu malam di kawasan yang kurang diketahui sangat membahayakan kerana penglihatan yang terhad dan kurang jelas. Cuba elakkan dari menyeberangi kawasan ini kecuali ada perahu atau rakit.3 Bergerak dikawasan bukit dan gunung Di kawasan berbukit dan melereng. Jika membawa galas. kelajuan perjalan yang diambil adalah berbeza dari satu situasi yang lain. dan gunakan tumit untuk mencari tapak.2. 7.2. Semasa menuruni lereng yang curam. Di kawasan lereng curam. 7. curam dan berbatubatu. ini mung kin menyebabkan terjadinya ketegangan otot.

Selepas semakan dan‡ pembetulan ke atas bacaan kompas dan peta dibuat.8 kmj meredah resam tebal««««««««««««« 0. e) Jika anda masih gagal.7 Keadaan muka bumi Kelajuan tanah lapang ««««««««««««««««.membantu kita merancang perjalanan untuk sampai ke sasaran.2 Langkah pencegahan daripada sesat jalan Langkah-Iangkah berikut hendaklah diberi perhatian yang mengelakkan dari berlakunya sesat jalan.5 .2 kmj Gambarajah 9 : Menggunakan tongkat mengukur kedalaman dan kelajuan air. b) Selalu semak arah perjalanan menggunakan peta dan kompas dengan keadaan muka bumi yang ditempuhi. 2.5 kmj meredah hutan rata«««««««««««««.4 .1 .3 kmj meredah hutan pava dalam«««««««««« 0. 8.5 .5 kmj meredah hutang lereng ««««««««««««1 . maka gunakan deria untuk menetap dan mencari kawasan yang ada manusia.2 -2.5 kmj meredah lalang tebal «««««««««««««0.0.2. maka pergerakan hendaklah dihentikan segera. c) Lakarkan laluan perjalanan dari satu titik ke titik kawalan yang lain dan menandakan ciri-ciri muka bumi yang ditemui d) Jika mengesyaki sebarang kesilapan berlaku. Jangan panik.. 9. perjalanan bolehlah diteruskan.1 Tanda-tanda awal yang menunjukkan berlakunya kejadian sesat jalan ialah apabila kita didak sampai ke tempat yang dituju dalam masa yang sewajarnva. Dalam keadaan ini Langkah-Iangkah berikut perlulah diambil: a) Hentikan perjalanan dan berehat dahulu. 8. panduan kelajuan berikut bolehlah digunakan.5 kmj mendaki ««««««««««««««««««.3. b) Teliti peta dan bandingkan dengan perjalanan yang telah dibuat. carilah aliran air atau anak sungai dan mengikutnya sehinqqa ke sungai dan berjumpa perkampungan. d) Jika selepas berpatah balik ke lokasi akhir juga tidak dapat membantu mencati sasaran. Gunakan kompas untuk mengambil bearing ke arahnya.0. 7.0 TINDAKAN APABILA SESAT JALAN 8.1 .0.0 PERSEDIAAN SUKAN . a) Jangan terburu-buru semasa bergerak.1. c) Berpatah balik ke belakang ke titik kawalan atau lokasi terakhir jika kita tidak dapat memastikan di tempat sebenar kita berada.

tempat dan markah.3 Peralatan a. Jam Randik Sekurang-kurangnya dua jam randik digunakan untuk mencatatkan masa permulaan dan penamat. pembetulan dan tambahan mesti dimasukkan ke dalam setiap peta. kad ini hendaklah diberikan kepada setiap peserta yang mengikut perlumbaan. alamat/ institusi. c. keperluan makanan dan minuman serta keperluan yang patut dibawa. lanya dipegang dan disimpan oleh pihak penganjur di tempat perlumbaan.2 Pemilihan Peserta Peserta-peserta yang dipilih adalah yang sihat dan cergas. 9. nombor permulaan. garis permulaan dan penamat. f. Peta Peta mesti disediakan lebih awal. Sepanduk Digunakan untuk menandakan tempat berhimpun. h. Kertas Rekod Kertas ini disediakan untuk menyenaraikan maklumat-maklumat mengenai semua peserta.9. d.1 Persediaan Peserta Maklumat-maklumat berkaitan persediaan peserta hendaklah diedarkan semasa pengambilan borang permohonan. jumlah masa menamatkan pertandingan dan tempat penamat. Setiap titik kawalan ditanda atau dibulatkan di dalam peta dan disambung dengan garis arah laluan mengikut susunan dan setiap titik itu diberi nombor. Kad ini juga memberi maklumat seperti nama. Kertas Penerangan Kertas yang menerangkan tempat di mana setiap titik kawalan berada yang mesti ditemui oleh setiap peserta. Keutamaan akan diberi kepada peserta yang boleh membaca peta dan menggunakan kompas. Penanda Kawalan . kelas. alamat/ institusi. e. lanya diberi kepada para peserta sebelum pertandingan dimulakan. nombor permulaan dan masa. Maklumat ini mengandungi tempoh masa dan jarak perjalanan. waktu permulaan. b. Bagi peserta di bawah umur 18 tahun hendaklah mendapat kebenaran ibu bapa. 9. Kompas Penganjur metilah menyediakan kompas yang baik dan mencukupi g. waktu tam at. Kad perlumbaan Kad ini merupakan kad yang "standard" digunakan untuk menentukan peserta-peserta sampai ke titiktitik kawalan yang ditetapkan. jenis pakaian yang perlu dipakai. Garis Utara dan Selatan.

j. Penerangan sepintas lalu mengenai penggunaan kompas dan membaca peta hendaklah diberi kepada peserta. Tandakan tempat berhimpun.Penandan berwarna atau mempunyai kod adalah perlu di setiap titik kawalan. Letakkan penanda-penanda di setiap titik kawalan di tempat yang telah dipilih. iii. 10. Keperluan Lain Walaupun barang ini tidak begitu diperlukan tetapi ra boleh melicinkan pengurusan dan keseronokan untuk para peserta seperti wisel. 10.2 Taklimat Peserta Taklimat kepada semua peserta hendaklah diadakan sebelum perlumbaan bermula. perlumbaan dan penamat.0 PENGENDALIAN SUKAN 10.1 Perkara-perkara Yang Perlu Dibuat Sebelum Sukan Dimulakan i. Taklimat ini diadakan di suatu kawasan lapang yang sesuai untuk peserta berhimpun.3 Pengadilan . Papan Hitam/Putih Diperlukan untuk memberi keterangan mengenai keputusan setiap peserta untuk pengetahuan umum. pembesar suara. minuman dan lain-lain. i. Gambar rajah: Kad Perlumbaan 10. Kumpulkan semua peserta di kawasaan perhimpunan untuk memberi penerangan mengenai syaratsyarat pertandingan dan maklumat-maklumat lain yang perlu. Mulakan perlumbaan dengan peserta pertama mestilah bermula dengan waktu 0 : 00 dan peserta berikutnya di dalam jangka waktu beberapa minit kemudian dan seterusnya. 9. syarat. iv.4 Kemahiran asas Kemahiran asas yang perlu ada oleh setiap peserta adalah pengetahuan membaca peta dan menggunakan kompas dengan betul supaya dapat mengemudi arah dengan berkesan dalam perlumbaan jika para peserta tidak mempunyai kemahiran asas tersebut maka pihak penganjur perlu memberi penerangan terlebih dahulu supaya dapat mengelak daripada berlaku sebarang kejadian yang tidak dingini berlaku semasa pertandingan sedang berlangsung. Semasa taklimat ini segala maklumat mengenai pertandingan seperti peraturan. maklumat ringkas kawasan perlumbaan dan maklumat-maklumat lain yang difikirkan perlu akan diberitahu kepada semua peserta. Sediakan pegawai di tempat yang tersorok di setiap titik kawalan untuk memastikan peserta mematuhi peraturan ii.

Tempat permulaan hendaklah disediakan jauh dari tempat berhimpun. Pemenang pertandingan adalah peserta menamatkan perlumbaan dalam jangkamasa yang pendek. Dengan ini. Kelebihan yang sedia ada pada aktiviti ini adalah ianya merangkumi penglibatan dan pengujian mental dan fizikal sesuatu kumpulan dan individu. Sebaliknya jika semuanya betul kirakan masa yang diambil oleh peserta tersebut untuk menghabiskan perlumbaan. kumpulkan perlumbaan dan isikan waktu ia sampai ke dalamnya.0 PERTOLONGAN CEMAS Semasa perlumbaan peserta adalah terdedah kepada berbagai bahaya seperti kemalangan dan kecederaan. 11. Kesedaran dan keprihatinan masyarakat masa kini terhadap alam semulajadi memberikan satu peluang yang baik untuk aktiviti ini berkembang. Periksakan penanda-penanda dari setiap titik kawalan yang dilalui peserta tersebut. Di slnl juga merupakan tempat semua pegawai penjaga waktu. Jalah dari kawasan berhimpun ke tempat permulaan hendaklah dltanda dengan jelas. .4 TEMPAT BERHIMPUN/PERMULAAN/AKHIR Kawasan berhimpun adalah tempat di mana semua peserta melapor diri dan menerima segala maklumat mengenai pertandingan. Di samping itu. mereka akan lebih prihatin dan sedar akan kepentingan alam sekitar kepada mereka. kehadiran pertolongan cemas amat digalkkan. ia menguji semangat berpasukan serta komitmen yang perlu bagi sesiapa yang terlibat. Jika perlumbaan ini melibatkan ramai peserta dan masa yang panjang. Peti pertolongan cemas hendaklah disediakan sebagai bantuan awal kepada peserta yang mendapat cedera ringan.0 CONTOH AKTIVITI-AKTIVITI ORIENTERING 12. Tempat penamat sebaik-baiknya berdekatan dengan kawasan permulaan. Dengan itu peserta boleh mengetahui jangka masa yang diperolehi dan kedudukannya berbanding dengan peserta lain. Oleh ltu langkah-Iangkah keselamatan pertolohgan cemas hendaklah diambil. kawasan ini boleh disediakan di mana-mana tempat yang lapang dan jauh dari tempat permulaan.Bila peserta sampai ke tempat penamat.Pengadil-pengadil yang dilantik hendaklah dari kalangan mereka yang mahir dan berpengalaman dalam sukan orienteering. 10. 12.1 Aktiviti 1: Pandu Arah dan Orienteering Aktiviti ini menggunakan konsep sukan ¶orienteering· dan digabungkan dengan pemerhatian alam semulajadi disesuatu stesen. Jika terdapat kesilapan atau penipuan. rekod dan pengadil berkumpul. selepas itu rekodkan masa tersebut ke dalam kertas rekod peserta itu. peserta tersebut dianggap batal. Aktiviti ini membentuk motivasi dan kepimpinan para pelajar dan juga mendekatkan mereka kepada alam semulajadi berlandaskan soalan-soalan dan pencarian yang perlu mereka jawab dan cari. kompas dan kertas penerangan. Disini peserta akan diberi semua keperluan yang dlgunakan dalam sukan ini iaitu peta.

5. 6. 7. 3. Setiap kumpulan akan dibekalkan kompas dan wisel. Pada kad kompas terdapat beberapa ¶check point·yang perlu dicari. pelajar dikehendaki membandingkan corakcorak akar banir dan fungsinya.OBJEKTIF ‡ Meningkatkan kemahiran pelajar menggunakan kompas ‡ Menggalakkan semangat berpasukan dikalangan pelajar ‡ Meningkatkan pengetahuan pelajar mengenai khazanah hutan. 4. 8. 2. Para pelajar dibahagikan kepada kumpulan yang sama bilangan. pelajar dikehendaki mengkaji bentuk-bentuk daun yang ada dan terangkan fungsi daun. Setiap kumpulan akan melantik seorang ketua. Kumpulan akan menggunakan kompas untuk mencari arah. Contohnya mungkin di stesen 1. Wisel digunakan sekiranya kumpulan itu hilang atau sesat. Kumpulan yang terawal dari segi masa menamatkan gerak kerja dan menjawab semua soalan dengan betul akan dikira pemenang. PERALATAN ‡ Kompas ‡ Kad kompas dan soalan ‡ Peta kawasan ‡ Wisel CARA PERLAKSANAAN 1. Fasilitator akan menerangkan penggunaan kompas sebelum aktiviti dijalankan . I stesen 2. Contoh Kad kompas dan soalan yang perlu disediakan (Fasilitator terlebih dahulu melalui denai atau kawasan tersebut menjalankan aktiviti untuk menentukan kesemua ¶check point· dan soalan yang akan diberikan). Kumpulan akan dilepaskan satu per satu mengikut masa. Check Point 1 Bearing : 156 Pembayang : Anda harus melangkah sebanyak 60 langkah biasa . Kad kompas dan soalan serta peta kawasan diberikan kepada setiap kumpulan. Setiap ¶check point· pelajar dikehendaki membuat pemerhatian di stesen tersebut serta menjawab soalan yang telah disediakan.

3. Di setiap ´check pointµ juga ada disediakan soalan-soalan untuk dijawab. OBJEKTIF ‡ Meningkatkan kemahiran pelajar menggunakan kompas ‡ Menggalakkan semangat berpasukan dikalangan pelajar ‡ Meningkatkan pengetahuan pelajar mengenai khazanah hutan. Kelebihan yang sedia ada pada aktiviti ini adalah ianya merangkumi penglibatan dan pengujian mental dan fizikal sesuatu kumpulan dan individu. Kumpulan akan menggunakan kompas untuk .Aktiviti ini membentuk motivasi dan kepimpinan para pelajar dan juga mendekatkan mereka kepada alam semulajadi berlandaskan soalan-soalan dan pencarian yang perlu mereka jawab dan cari. Kad kompas dan soalan serta peta kawasan diberikan kepada setiap kumpulan. mereka akan lebih prihatin dan sedar akan kepentingan alam sekitar kepada mereka. Setiap kumpulan akan melantik seorang ketua 2. Pada kad kompas terdapat beberapa ¶check point· yang perlu dicari. Peralatan ‡ Kompas ¶Suuntoµ ‡ Kad kompas dan soalan ‡ Peta kawasan ‡ Wisel CARA PERLAKSANAAN 1. Setiap ¶check point· akan dipandu dengan ´bearingµ serta clue. Para pelajar dibahagikan kepada kumpulan yang sama bilangan. ia menguji semangat berpasukan serta komitmen yang perlu bagi sesiapa yang terlibat. Kesedaran dan keprihatinan masyarakat masa kini terhadap alam semulajadi memberikan satu peluang yang baik untuk aktiviti ini berkembang. 12.Tempat orang berehat Soalan : Bandingkan bentuk daun-daun yang ada dan fungsi-fungsi daun kepada tumbuhan.2 Aktiviti 2: Pencarian Dan Penjelajahan Alam Semulajadi Aktiviti ini menggunakan konsep sukan ¶orienteering· dan digabungkan dengan ¶environmental hunt·. Dengan ini. Di samping itu. Setiap kumpulan akan dibekalkan kompas dan wisel.

5. . Kumpulan akan dilepaskan satu per satu mengikut masa. 6. Check Point 2 Bearing : 156 Clue : Anda harus melangkah sebanyak 60 langkah biasa Tempat orang berehat Soalan : Apakah jenis akar pokok berkenaan dan apakah kepentingannya kepada pokok serta ekologi kawasan berkenaan. Wisel digunakan sekiranya kumpulan itu hilang atau sesat. Fasilitator akan menerangkan penggunaan kompas sebelum aktiviti dijalankan . Kumpulan yang terawal dari segi masa menamatkan gerak kerja dan menjawab semua soalan dengan betul akan dikira pemenang. 7. Contoh Kad kompas dan soalan yang perlu disediakan (Fasilitator terlebih dahulu melalui denai atau kawasan tersebut menjalankan aktiviti untuk menentukan kesemua ¶check point· dan soalan yang akan diberikan). 4.mencari arah.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful