2.

0 PENGENALAN Orienteering ialah satu cabang pengetahuan berkaitan dengan teknik- teknik pergerakan dari satu tempat ke tempat yang lain dengan menggunakan kemahiran membaca peta dan kompas. Orienteering adalah sukan rekreasi yang memerlukan imbangan diantara koordinasi fizikal dan mental dengan baik. Peserta perlu mengemudikan arah dirinya dari satu titik kawalan ke satu titik kawalan yang lain dengan berpandukan kepada peta dan kompas yang diberikan yang telah ditandakan diatas peta dan ditentukan dipermukaan bumi mengikut susunan tertentu. Orienteering bermaksud peta, hutan dan adventure. Sukan ini boleh diibaratkan gabungan antara sukan merentas desa (cross-country), pandu arah dan acara mencari harta karun (tressure-hunt). Ia meliputi berbagai bidang latihan, kaedah mainan dan pertandingan disamping menyediakan ruang eksplorasi, cabaran dan risiko tersendiri. Di samping menggunakan kompas dan peta, kita juga boleh menggunakan panduan angin untuk menentukan arah. Walaubagaimanapun, cara ini memerlukan pengetahuan penelitian yang betul kerana cara ini kelazimannya bergantung kepada keadaan cuaca dan hari yang terang. Antara panduan yang lazim dan kerap digunakan ialah pergerakan matahari dari timur ke barat pergerakan bintang arah ke barat; kumpulan bintang yang dapat menunjuk arah ke utara; pengaliran air mata air ke sungai dan mengalir terus ke kuala/laut yang selalunya ada terdapat perkampungan dan arah tiupan angin.

3.0 Sejarah dan perkembangan 3.1 Sejarah permulaan Mula diperkenalkan di negara-negara Scandinavia pada awal abad ke 19. Dalam tahun 1918, Major Ernst Killander telah mengubahsuainya menjadi sukan yang lebih kompetatif, berperaturan dan diterima ramai. Beliau telah digelar sebagai ´Bapa Orienteeringµ. Orienteering mengikut Model Killander merangkumi beberapa aspek iaitu dalam aktiviti orienteering bagi Ernst Killander ialah seseorang itu memerlukan daya ketahanan diri yang tinggi dalam melakukan aktiviti ini. Aspek stamina merupakan aspek yang diutarakan oleh beliau yang mengatakan stamina memainkan peranan selepas daya ketahanan tanpa stamina yang tinggi maka aktiviti yang terdapat dalam orienteering ini tidak dapatberjalan dengan lancar. Selain daripada itu aspek kecekapan berlari juga merupakan aspek yang penting kerana seseorang itu perlu tahu bagaimana hendak menggunankan teknik berlari dengan betul kerana aktiviti orienteering ini dijalankan di atas permukaan yang berbagai-bagai contoh cara lari menaiki bukit, cara lari turun bukit dan cara lari pada permukaan yang mendatar semua itu memerlukan aspek kecekapan berlari yang betul bagi memudahkan aktiviti berjalan.. Aspek kekuatan mental juga merupakan aspek yang penting dalam aktiviti orienteering kerana kekuatan mental akan menentukan tahap kesabaran seseorang itu semasa menghadapi liku-liku dan cabaran dan dugaan dalam mencapai objektif atau tujuan awal yang dirancang sebelum menggapai kejayaan. Selain penggunaan skil navigasi dalam bentuk mukabumi yang lebih mencabar. IOF ditubuhkan dalam tahun 1961 dengan 10 negara. Antara-antara Kejohanan-kejohanan dunia yang dianjurkan oleh IOF adalah seperti World Orienteering Championships (WOC), World Cup (WC), Junior World Orienteering Championships (JWOC), Asia-Pacific Orienteering Championships (APOC), World Masters Orienteering Championships (WMOC)- 35 tahun keatas. Acara orienteering terbesar yang dianjurkan adalah O-Ringen (Swedish Five-Days) yang melibatkan penyertaan antara 15000 hingga 25000 orang.

MOA Caw. Persekutuan (WOA) pada tahun 1986.2 Perkembangan di Malaysia Bermula dari satu bengkel orienteering yang dikendalikan oleh En.1 Kebaikan sukan orienteering ‡ Sukan untuk semua ‡ Meningkatkan kecergasan fizikal ‡ Meningkatkan kecergasan mental & daya tumpuan ‡ Memberi cabaran & keseronokan ‡ Membina sikap positif & keyakinan diri ‡ Menggunakan persekitaran yang sihat ‡ Meningkatkan kemahiran pembacaan peta & kompas ‡ Memupuk sifat keberanian & ketenangan dalam keadaan cemas 5. Penubuhan 5 buah cawangan negeri iaitu Kedah. Penubuhan Persatuan Orienteering Pulau Pinang (POA) dalam tahun 1983. Di negara ini. Titik kawalan (Control point) ‡ Suatu tanda kedudukan yang telah ditentukan diatas peta yang perlu dilawati oleh peserta. Wan Sabri Wan Mansor (Dr). UPM pada tahun 1983. antaranya adalah ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Orienteering Merentas Desa (Cross-Country Orienteering) Orienteering Bermarkah (Score Orienteering) Orienteering Jalanraya (Street Orienteering) Orienteering Bukit (Mountain Orienteering) Orienteering Malam (Night Orienteering) Orienteering Berganti-ganti (Relay Orienteering) Norwegian Event 4. Pensyarah UPM di Hutan Simpan Air Hitam. Sabah pula ditubuhkan pada tahun 1997. Wilayah Persekutuan dalam tahun 1996. Diikuti dengan penubuhan Persatuan Orienteering Selangor & Wil. MB-O. Ski-O dan Trail-O. Selangor. Johor.0 TERMINOLOGI DAN ALATAN Dalam aktiviti orienteering ini perlu tahu terminologi alatan-alatan yang digunakan bagi menjalankan aktiviti ini antara alatan-alatan yang digunakan adalah seperti berikut: i.3. Malaysia bergabung dengan IOF dalam tahun 1992 melalui WOA. . Penubuhan Persatuan Orienteering Malaysia (MOA) dalam tahun 1994. Terengganu. Pulau Pinang dan MOA Caw. ‡ Biasanya merupakan ciri-ciri mukabumi atau ciri-ciri buatan manusia yang jelas. 4.0 JENIS-JENIS ORIENTEERING Terdapat empat kaedah orienteering dijalankan mengikut ketetapan Persekutuan Orienteering Antarabangsa (IOF) iaitu Foot-O. hanya kaedah Foot-O yang mudah untuk dilakukan. Kejohanan Orienteering Terbuka Malaysia (MOOC) yang pertama telah diadakan dalam tahun 1988.

Kad ini perlu diserahkan kepada penjaga masa digarisan penamat untuk dicatatkan masa penamat. Butir-butir yang disenaraikan adalah siri titik kawalan. ii. Kad kawalan (Control card) ‡ Setiap peserta perlu membawa bersama-sama kad kawalan ketika menyertai acarasebagai bahan bukti atau pengesahan. iv. vi. ‡ Dalam kad ini akan dicatatkan nama peserta serta masa bermula (start time) dan tersedia petakpetak untuk ditebuk apabila sampai di titik kawalan nanti.Titik kawalan dengan tanda bulatan. Peta utama (Master map) ‡ Peta yang telah ditandakan dengan landasan dan disertakan dengan keterangan kawalan. ‡ Tanda yang berkenaan landasan adalah . Penanda kawalan (Control marker) ‡ Tujuannya bagi membantu peserta tiba kedestinasi yang betul. keterangan tidak ditulis dalam bentuk ¶teks· tetapi dalam bentuk kod/gambarajah. v. Keterangan kawalan (Control description) ‡ Keterangan asas sebagai panduan titik-titik (control description) kawalan berkenaan. Landasan ini akan dilukis diatas peta utama dan akan disalin oleh peserta kemudiannya. ‡ Mempunyai kod kawalan tersendiri dan penebuk lubang (puncher) yang unik. . iii. 1 hingga 40 dijadikan sebagai No. . ‡ Diperingkat antarabangsa. . ‡ Ia digunakan hanya untuk menentukan arah sahaja. .Titik penamat dengan tanda 2 bulatan bertintih.‡ Titik kawalan bukanlah ´check-pointµ kerana ia tiada penjaga dititik ini. Kompas (Compass) ‡ Alat bantu yang kedua terpenting dalam sukan orienteering. Landasan (Course) ‡ Landasan adalah panduan arah perjalanan dari permulaan titik kawalan ke titik kawalan yang lain hingga kepenamat. kod kawalan dan keterangan mengenai kedudukan titik kawalan. ‡ Landasan ini akan disediakan oleh Perancang Landasan. Kod Kawalan. ‡ Peraturan IOF tidak membenarkan No.¶Leg· adalah perjalanan diantara 2 titik kawalan vii. ‡ Suatu objek yang diperbuat daripada kain berwarna merah muda dan putih sebagai tanda yang diletakkan di Titik kawalan (dalam lingkungan 10m).Titik permulaan ditandakan dengan tiga segi.

Warna tersebut adalah :‡ Hitam . Kredit ² kerjaukur.petunjuk peta. maka seseorang itu perlu mempunyai pengetahuan asas berkaitan dengannya.0 PENGETAHUAN ASAS Untuk memastikan aktiviti orienteering ini dapat dibuat dengan mudah dan betul.samada 1:5000. Teknik membaca peta ii. sungai. iaitu: i. Teknik membaca kompas iii.keadaan tumbuhan : berpokok/boleh berlari ‡ Hijau . Kandungan dalam peta orienteering ialah mempunyai tajuk peta.6.kawasan berair .keadaan tumbuhan : lapang dan terbuka ‡ Putih . kontor.kontor & jalanraya ‡ Kuning . Peta adalah sumber maklumat bagi kawasan berkenaan. penaja dan sebagainya.keadaan tumbuhan :berjalan/redah ‡ Biru . atlas. Peta yang selalu digunakan untuk aktiviti orienteering ialah peta topographi. 6. paya. peta khusus.2 Jenis-jenis peta Terdapat beberapa jenis peta yang digunakan dalam aktiviti orienteering. Peta-peta ini menunjukan tempat dan bearing tempat yang hendak ditujui. Antara peta-pta yang diterbitkan ialah peta topo. Mempunyai tajuk. peta panduan jalanraya. garisan melaras dan kod warna yang akan memberi kemudahan dan tangkapan yang tepat mengenai rupa bumi kawasan berkenaan.ciri-ciri buatan manusia & batu ‡ Perang .3 Warna-warna dalam peta Terdapat 6 warna yang ditentukan mengikut standard IOF. petunjuk. 1:10000. Peta merupakan satu gambaran yang dapat dilihat dari udara ke atas sesuatu tempat atau kawasan yang menggambarkan keadaan tempat itu di segi jenis tanaman. peta imejan satelit dan peta orienteering. kartografi.1. Membaca peta ialah proses menafsirkan maklumat yang tergambar di atas peta kepada maklumat sebenar yang diwakilinya. 6.1 Definisi Peta adalah lukisan bagi gambaran bentuk mukabumi bagi sesebuah kawasan yang dilihat dari udara.1.1 Teknik Membaca PetaTopo 6.1. atau 1:15000. Arah Utara Mempunyai skala . skala. tarikh cetakan. bangunan. hutan tanah tinggi dan sebagainya. Peta yang sesuai digunakan ialah peta orienteering. jalanraya. Boleh menyesuaikan diri dengan keadaan sekeliling 6. garisan melaras utara-selatan.

kontur juga menggambarkan bentuk dan keadaan cerun. ini berertibahawa cerun adalah curam.sejalur tanah yang menganjur keluar ‡ Ceruk (re-entrant) . 50 kaki atau 100 kaki. Keadaan rupa bumi diterangkan dengan garisan kontur di mana jarak kenaikan antara garis kontur dipanggil selang koritur biasanya sama ada 25 kaki. Antara yang perlu diketahui adalah :‡ Susuh bukit (spur) .1. ataupun sungai.4 Bentuk muka bumi Garisan kontor dalam peta akan menerangkan maksud paras ketinggian yang samarata bagi keadaan mukabumi berkenaan.1. Maklumat bingkai . lanya menggambarkan kenaikan ketinggian mengikut jarak menegak dan bukan mengikut cerun atau lereng bukit. . Selalunya garis kontur berbentuk "V" menunjukkan lurah dan "U" menunjukkan permatang. tanah rata.iaitu maklumat yang terdapat di luar dari gambar peta seperti gambarajah 1 dibawah: Gambarajah 3: Bingkai Peta ii. Selain menggambarkan ketinggian.Rajah 1: Contours Rajah 2: Peta Orienteering 6. Maklumat gambar peta . Keadaan ini boleh diterangkan seperti di gambarajah 3. Jika jarak antara garisan kontur sama.iaitu maklumat yang menerangkan gambaran sebenar keadaan muka bumi dan kegunaan tanah. lurah.berlawanan dengan susuh bukit ‡ Permatang (ridge) . Rajah 4: Maklumat gambar peta Dalam aktiviti pandu arah maklumat yang amat penting untuk diketahui dan difahami ialah penafsiran garisan kontur yang menggambarkan keadaan rupa bumi sesuatu kawasan sama ada berbukit.5 Maklumat Peta Maklumat yang diperolehi dari peta dibahagi kepada dua iaitu: i.tanah tinggi yang memanjang ‡ Pelana (saddle) . Jika keadaan kontur rapat-rapat. Arah "V" selalunya menuju ke atas bukit. permatang.suatu lekukan yang terletak diantara dua bukit ‡ Knol (tanah yang lebih besar dari busut tetapi kecil dari anak bukit) 6. maka ia menggambarkan cerun yang seragam.

9 Mengukur Jarak Sukatan jarak yang lurus di atas peta boleh diukur dengan menggunakan kayu pembaris skil kompas dan mendarabkan jarak mendatar 200 m dari atas peta. Garisan girid ini dibuat bagi membantu kita menentukan dengan cepat dan tepat lokasi di mana kita berada. 6.000 bermaksud setiap satu unit sukatan di atas peta mempunyai persamaan jarak 50. Ianya direkacipta agar lebih mudah dan praktikal.7 Garisan Grid Semua peta mempunyai garisan grid yang membahagibahagikan peta itu dengan garis-garis melintang dan membujur. Ia merupakan alat bantu dalam sukan orienteering. Contohnya skala peta 1 : 50.1 Jenis kompas Terdapat berbagai jenis kompas dan jenama yang dikeluarkan untuk tujuan navigasi. Kompas digunakan bagi menentukan arah sesuatu tempat sama ada di atas peta atau di permukaan bumi. thumb compass dan clip compass. arah utara di dalam peta adalah merupakan arah magnetik utara yang ditunjukkan oleh kornpas. 6.1. Kompas Digital.000 em (5 km) di atas tanah.1.6 Skala Skala adalah nisbah satu unit sukatan di atas peta dengan unit sukatan yang sama di atas tanah. Kompas orienteering pula terdapat dalam berbagai bentuk dan jenama antaranya baseplate compass. Kompas dari jenis silva adalah yang paling sesuai untuk digunakan di dalam aktiviti orienteering. Pembacaan garisan grid ini dibuat dengan menyebut angka timuran dahulu dan diikuti dengan angka utara contohnya 98-99 garis bujur (timuran) dan 48-49 garis lintang (utara). 6. Antaranya adalah Kompas Tentera.2. Untuk mendapat arah utara atas peta seseorang itu hanya diperlukan meletakkan kompas di atas peta sehingga jarum magnetik utaranya selari dengan tanda utara di dalam peta tersebut. 6. Kompas Kiblat. Dua jenama yang popular adalah Suunto buatan Finland dan Silva buatan Sweden.2 Kompas Kompas adalah alat pengemudian arah yang mempunyai jarum magnetic merah hitam serta ditandai dengan ukuran sama dalam mil atau darjah. .6. Dua jenis kompas yang selalu digunakan ialah kompas prismatik dan kompas silva. Angka yang terkecil ialah 00 sementara yang terbesar ialah 99. Kompas Orienteering.000 kali pembesaran di atas tanah seperti 1 em di atas peta bersamaan dengan 50. Dalam lain perkataan ianya adalah kaitan di antara jarak di atas peta dengan jarak di permukaan bumi yang sebenarnya yang ditunjukkan oleh skala peta itu. 6.1. Ketetapan sesuatu kompas adalah bergantung kepada kepekaan jarumnya yang mudah dipengaruhi keadaan sekeliling terutama badan besi dan magnet. Tiap-tiap garisan melintang (Utara) dan membujur (Timuran) mempunyai nilai masingmasing yang diwakili oleh dua angka sahaja.1. Kompas Marin.8 Utara peta Dalam aktiviti pandu arah.

4 Mencari Bearing Objek Di Atas Tanah Cara mencari bearing kompas dengan menggunakan kompas orienteering adalah seperti berikut: a) Hendaklah berdiri menghala ke arah objek yang akan dicari bearingnya. b) Kompas hendaklah diletakkan di atas tapak tangan denqan kedudukan tapak tangan rata. Bekas kompas mengandungi cecair dengan dial berpengukur dan garisan pengarah.3 Mengukur.2. 6. Kepingan tapa telus cahaya 3. Dial 11. bearing di atas peta Pengukuran bearing dari satu titik kawalan ke titik kawalan yang lain yang ditandakan di atas peta boleh dibuat melalui beberapa peringkat contohnya di antara titik K dan titik L. Oleh itu anak panah mara hendaklah menghala ke L dan bukan ke K. Tentukan . Anak panah 10.Pada masa yang sama jarum utara kompas hendaklah sama arah dengan utara peta. Kanta pembesar 8. b) Tanpa mengubah kedudukan kompas di atas peta. Anak panah arah perjalanan 7. Petunjuk indeks (untuk menetap dan membaca bering) 9. pusingkan dial sehingga anak panah kompas dan garisan girid selari dengan garisan penghubung K dan L.6. c) Bacaan bearing K ke L didapati dari garisan indeks. aturkan supaya satu daripada bahagian tepi kornpas selari dengan garisan penghubung K dan L.2. Pastikan anak panah mara menghala ke arah titik yang hendak dicari bearing. a) Letakkan kompas di atas garis penghubung diantara titik K dan titik L yang ditanda di peta. Lubang untuk ikat tali 6. Utara dial 4. 6. Jarum magnetik Utara 5.2.2 Anatomi kompas orienteering Gambarajah Kompas Silva PETUNJUK 1. Dalam contoh ini titik yang bearingnya hendak dicari ialah L. Skala dalam mm dan inci 2. Jika garisan penghubung sukar dilihat kerana dilindungi oleh kompas.

Walaubagaimanapun cara ini memerlukan pengalam dan penelitian yang terang dan jelas.2. Gambar rajah 7 : Cara Menunjukkan Peta 7. terdapat cara lain yang boleh digunakan untuk menunjuk arah.5 Menentukan Kedudukan Peta dengan menggunakan kompas a) Peta diletakkan di atas permukaan yang rata. Oleh yang demikian dapatlah kita mengetahui arah mata angin dengan berpandukan bulan pada waktu malam c) Bintang Bintang bergerak arah ke barat d) Sungai Air mengalir kehilir. 6. Dalam keadaan sedemikian peta diorientasikan sejajar dengan bumi. Kemudian letakkan pula kompas di atas peta tersebut di mana anak panah kompas menghala ke utara peta dan selari dengan garisan grid timuran di peta. Oleh yang demikian.pusingkan dial sehingga jarum kornpas bertindih selari dengan anak panah kompas. Jika kita dapat mengetahui arah barat dan timur.1 Perancangan Perjalanan Sebelum bergerak ke tempat yang dituju sedikit perancangan perlu dilakukan untuk memastikan perjalan akan menjadi lebih mudah dan selamat. dan dari situ dapatlah kita menentukan semula arah. Di antara panduan lazim yang biasa digunakan ialah: a) Matahari Matahari terbit di sebelah timur dan terbenam di barat.0 BERGERAK KE TEMPAT DITUJU 7. 6. c) Tanpa membuat apa-apa perubahan kedudukan kornpas. Beberapa perkara yang perlu diberi perhatian dalam perancangan adalah seperti berikut: . Bearing kepada objek tersebut diperolehi pada bacaan yang ada di garisan indeks. maka bolehlah kita tentukan arah yang hendak kita tuju. selalunya ke hilir sungai ada terdapat perkampungan. Selepas itu pusingkan badan anda perlahan-Iahan sehingga anak panah mara betul-betul menghala kepada objek yang tuju. b) Bulan Bulan juga terbit di sebelah timur. Kemudian pusingkan peta sehingga jarum kompas bertindih selari dengan anak panah kompas. Arah ini boleh diketahui melalui bayangbayang. Tentukan utara jarum kompas sehala dengan utara anak panah.3 Panduan Lazim Bagi pengembaraan yang tidak menggunakan peta dan kompas. jika kita menghilir sungai. kita akan berjumpa dengan manusia.kedudukan anak panah mara menghala ke arah objek yang hendak dicari bearing.

supaya ianya tidak menyimpang daripada matlamat asal. jangan berpecah terutamanya pada waktu malam gelap. kita hendaklah tahu dan cekap meramal sesuatu yang boleh ditemui di hadapan kita. tenangkan fikiran dan menyemak semula arah laluan.a) Tentukan arah di atas peta dengan jelas dan tepat. Jika ada rintangan perhatikan semua telah melepasinya dan mendapatkan rehat yang cukup. Tidak ada gunanya menyusur sungai kerana tebing sungai curam di kawasan gunung. Tiap pandangan hendaklah sentiasa berada dalam jarak yang mudah dilihat dan didengar panggilannya. 7. kita hendaklah sentiasa menjaga arah haluan perjalan yang disesuaikan dengan keadaan muka bumi dan tumbuh-tumbuhan. b) Adakan perbineangan sebelum perjalanan dibuat. Kawasan baik sebagai tempat perlindungan. f) Adalah lebih baik melangkah dengan seragam dan bergerak perlahan kerana ini kurang memenatkan. Setelah menetapkan tempat yang hendak dituju dan merancang perjalanan untuk sampai ke tempat tersebut. rintis dan (jika perlu) menyediakan tapak khemah untuk rehat.1 Bergerak dalam kumpulan. d) Bagi kawasan tinggi dan berbukit-bukau. Ada baiknya mendaki dari kawasan A. e) Ketua kumpulan jangan bergerak terlalu cepat. c) Kita hendaklah mencatit apa-apa yang luarbiasa atau mercutanda yang boleh ditemui di sepanjang perjalan sebagai rujukan. Ikut susuh bukit menuju sungai.2 Kaedah Pergerakan 7. mengikut permatang sebelum ke kawasan lurah. mengikut permatang akan memudahkan perjalanan. e) Bagi kawasan landai dan rata. Sebaik-baiknya hendaklah melenggang dan jangan memasukkan tangan di dalam saku.2. berbelit dan mudah banjir. boleh mengarahkan satu kumpulan kecil untuk mencari jalan. menyusur sungai menjadi lebih mudah. Di kawasan B. b) Dalam apa keadaan. d) Jika bergerak dalam kumpulan yang besar. Jika kehilangan haluan kita hendaklah berhenti dengan segera. berehat sebentar. mengikut permatang dengan ini kawasan menurun yang curam dapat dielakkan. . Perjalanan ke C. c) Hendaklah bergerak dalam pasangan. walaubagaimanapun patut mengambil perhatian bahawa kawasan sungai biasanya berpaya. boleh dijadikan tempat berhenti dan rehat diwaktu malam kerana ada air. a) Hendaklah bergerak dengan tertib dan formasi yang teratur.

bergerak mengikut arah zigzig adalah digalakkan untuk mengelakkan berlaga lutut. Perjalanan mengikut sungai adalah memakan masa kerana ianya mungkin menempoh jeram. terutamanya jenis buluh. Bagi lereng yang terlalu curam. 7. Cuba elakkan dari menyeberangi kawasan ini kecuali ada perahu atau rakit. c) Ulu sungai walaupun tidak luas.2. Penggunaan tali atau pun pemegang semasa menuruni lereng licin amatlah digalakkan. lutut hendaklah sentiasa dibengkokkan. penggunaan kompas untuk memandu pergerakan amatlah perlu.4 Bergerak di dalam hutan Berjalan dalam kawasan hutan ada kalanya perlu membuat rintis dan menebas tumbuhan untuk memudahkan perjalanan. adalah baik bergerak di kawasan yang tinggi iaitu mengikut permatang. di samping melangkah dengan perlahan dan menguji tempat dipijak sebelum bergerak. Jika membawa galas. curam dan berbatubatu.2. Di kawasan lereng curam. hendaklah sentiasa dibetulkan dan disusun semula supaya kemas dan seimbang.g) Kerapkali mengambil rehat dan bertanya keadaan setiap orang. b) Sebelum menyeberang semak dahulu kedalaman air dan kekuatan aras. e) Gunakan kayu untuk mengukur kedalaman dan kelajuan air. tebing. f) Jika berseluar panjang hendaklah dilipat untuk mengurangkan tolakan/tarikan air.2 Bergerak waktu malam Berjalan di waktu malam di kawasan yang kurang diketahui sangat membahayakan kerana penglihatan yang terhad dan kurang jelas. kelajuan perjalan yang diambil adalah berbeza dari satu situasi yang lain. Boleh menyeberang jika air kurang dari paras lutut dan segera keringkan seluar selepas sampai ke darat. langkah hendaklah dipendekkan. d) Jangan mengharung air jika terlau sejuk.6 Panduan Jarak dan Tempoh Masa Perjalanan Dalam keadaan biasa. 7. jangan cuba dirintis tetapi sebaik-baik buatlah susuran. 7. Oleh yang demikian. 7.5 Menyeberengi sungai Panduan berikut boleh diikuti untuk keselamatan a) Kuala sungai selalunya luas dan dalam. ini mung kin menyebabkan terjadinya ketegangan otot. 7. Jika perlu menebas tebang pokok kecil. airnya selalu laju.2.2. tebing tinggi dan batu licin yang sukar hendak dilalui dengan berjalan kaki. Semasa menuruni lereng yang curam. Bagi . Di samping itu hendaklah sentiasa menggunakan pendengaran dan hiduan. jika air laju hendaklah membelakarigkan tebing yang dituju kerana tolakan air laju akan memudahkan kita menyeberang. dan gunakan tumit untuk mencari tapak. g) Hendaklah menyeberang secara mengereng di kawasan air dalam.2.3 Bergerak dikawasan bukit dan gunung Di kawasan berbukit dan melereng. ada terdapat jeram. Jika terdapat tumbuhan duri Mengkuang dan Asam paya yang tebal. Keadaan ini boleh menyebabkan kita mudah kehilangan arah yang dituju. dan terikat dengan keadaan air pasang surut. hendaklah dibuat seberapa rapat ke tanah supaya pokok tumbang tidak menghalang jalan dan tidak terdapat tunggul yang boleh membahayakan.

8 kmj meredah resam tebal««««««««««««« 0.1.1 Tanda-tanda awal yang menunjukkan berlakunya kejadian sesat jalan ialah apabila kita didak sampai ke tempat yang dituju dalam masa yang sewajarnva. carilah aliran air atau anak sungai dan mengikutnya sehinqqa ke sungai dan berjumpa perkampungan. Selepas semakan dan‡ pembetulan ke atas bacaan kompas dan peta dibuat. a) Jangan terburu-buru semasa bergerak.2.4 . d) Jika selepas berpatah balik ke lokasi akhir juga tidak dapat membantu mencati sasaran.3.2 -2. b) Selalu semak arah perjalanan menggunakan peta dan kompas dengan keadaan muka bumi yang ditempuhi. 9.5 . panduan kelajuan berikut bolehlah digunakan. c) Lakarkan laluan perjalanan dari satu titik ke titik kawalan yang lain dan menandakan ciri-ciri muka bumi yang ditemui d) Jika mengesyaki sebarang kesilapan berlaku.5 kmj meredah hutang lereng ««««««««««««1 . Dalam keadaan ini Langkah-Iangkah berikut perlulah diambil: a) Hentikan perjalanan dan berehat dahulu.5 kmj meredah lalang tebal «««««««««««««0. perjalanan bolehlah diteruskan.5 kmj meredah hutan rata«««««««««««««.1 . 8. b) Teliti peta dan bandingkan dengan perjalanan yang telah dibuat.3 kmj meredah hutan pava dalam«««««««««« 0. e) Jika anda masih gagal. 7. c) Berpatah balik ke belakang ke titik kawalan atau lokasi terakhir jika kita tidak dapat memastikan di tempat sebenar kita berada.0 PERSEDIAAN SUKAN . 2. 8.2 Langkah pencegahan daripada sesat jalan Langkah-Iangkah berikut hendaklah diberi perhatian yang mengelakkan dari berlakunya sesat jalan.2 kmj Gambarajah 9 : Menggunakan tongkat mengukur kedalaman dan kelajuan air.0.5 .0. Gunakan kompas untuk mengambil bearing ke arahnya.1 .0 TINDAKAN APABILA SESAT JALAN 8..0.membantu kita merancang perjalanan untuk sampai ke sasaran.7 Keadaan muka bumi Kelajuan tanah lapang ««««««««««««««««. Jangan panik.5 kmj mendaki ««««««««««««««««««. maka pergerakan hendaklah dihentikan segera. maka gunakan deria untuk menetap dan mencari kawasan yang ada manusia.

Kompas Penganjur metilah menyediakan kompas yang baik dan mencukupi g. h. garis permulaan dan penamat.3 Peralatan a. d. b. alamat/ institusi. waktu permulaan. Setiap titik kawalan ditanda atau dibulatkan di dalam peta dan disambung dengan garis arah laluan mengikut susunan dan setiap titik itu diberi nombor.2 Pemilihan Peserta Peserta-peserta yang dipilih adalah yang sihat dan cergas. alamat/ institusi. Kad ini juga memberi maklumat seperti nama. Kad perlumbaan Kad ini merupakan kad yang "standard" digunakan untuk menentukan peserta-peserta sampai ke titiktitik kawalan yang ditetapkan. Maklumat ini mengandungi tempoh masa dan jarak perjalanan. Peta Peta mesti disediakan lebih awal. lanya diberi kepada para peserta sebelum pertandingan dimulakan. c. Keutamaan akan diberi kepada peserta yang boleh membaca peta dan menggunakan kompas. tempat dan markah. e. nombor permulaan. Kertas Rekod Kertas ini disediakan untuk menyenaraikan maklumat-maklumat mengenai semua peserta. Penanda Kawalan . kad ini hendaklah diberikan kepada setiap peserta yang mengikut perlumbaan. keperluan makanan dan minuman serta keperluan yang patut dibawa. Garis Utara dan Selatan. waktu tam at. Jam Randik Sekurang-kurangnya dua jam randik digunakan untuk mencatatkan masa permulaan dan penamat. jenis pakaian yang perlu dipakai. nombor permulaan dan masa. Bagi peserta di bawah umur 18 tahun hendaklah mendapat kebenaran ibu bapa. 9. 9.9. lanya dipegang dan disimpan oleh pihak penganjur di tempat perlumbaan. pembetulan dan tambahan mesti dimasukkan ke dalam setiap peta. Sepanduk Digunakan untuk menandakan tempat berhimpun. jumlah masa menamatkan pertandingan dan tempat penamat. f. kelas. Kertas Penerangan Kertas yang menerangkan tempat di mana setiap titik kawalan berada yang mesti ditemui oleh setiap peserta.1 Persediaan Peserta Maklumat-maklumat berkaitan persediaan peserta hendaklah diedarkan semasa pengambilan borang permohonan.

3 Pengadilan . Keperluan Lain Walaupun barang ini tidak begitu diperlukan tetapi ra boleh melicinkan pengurusan dan keseronokan untuk para peserta seperti wisel. Mulakan perlumbaan dengan peserta pertama mestilah bermula dengan waktu 0 : 00 dan peserta berikutnya di dalam jangka waktu beberapa minit kemudian dan seterusnya. 10. Taklimat ini diadakan di suatu kawasan lapang yang sesuai untuk peserta berhimpun. Gambar rajah: Kad Perlumbaan 10.Penandan berwarna atau mempunyai kod adalah perlu di setiap titik kawalan. Letakkan penanda-penanda di setiap titik kawalan di tempat yang telah dipilih. pembesar suara. 9.1 Perkara-perkara Yang Perlu Dibuat Sebelum Sukan Dimulakan i. Papan Hitam/Putih Diperlukan untuk memberi keterangan mengenai keputusan setiap peserta untuk pengetahuan umum. perlumbaan dan penamat.0 PENGENDALIAN SUKAN 10. minuman dan lain-lain. Penerangan sepintas lalu mengenai penggunaan kompas dan membaca peta hendaklah diberi kepada peserta. 10. iv. syarat. i.2 Taklimat Peserta Taklimat kepada semua peserta hendaklah diadakan sebelum perlumbaan bermula. Sediakan pegawai di tempat yang tersorok di setiap titik kawalan untuk memastikan peserta mematuhi peraturan ii. j.4 Kemahiran asas Kemahiran asas yang perlu ada oleh setiap peserta adalah pengetahuan membaca peta dan menggunakan kompas dengan betul supaya dapat mengemudi arah dengan berkesan dalam perlumbaan jika para peserta tidak mempunyai kemahiran asas tersebut maka pihak penganjur perlu memberi penerangan terlebih dahulu supaya dapat mengelak daripada berlaku sebarang kejadian yang tidak dingini berlaku semasa pertandingan sedang berlangsung. maklumat ringkas kawasan perlumbaan dan maklumat-maklumat lain yang difikirkan perlu akan diberitahu kepada semua peserta. Kumpulkan semua peserta di kawasaan perhimpunan untuk memberi penerangan mengenai syaratsyarat pertandingan dan maklumat-maklumat lain yang perlu. Semasa taklimat ini segala maklumat mengenai pertandingan seperti peraturan. iii. Tandakan tempat berhimpun.

mereka akan lebih prihatin dan sedar akan kepentingan alam sekitar kepada mereka. peserta tersebut dianggap batal. Peti pertolongan cemas hendaklah disediakan sebagai bantuan awal kepada peserta yang mendapat cedera ringan. Tempat penamat sebaik-baiknya berdekatan dengan kawasan permulaan. kompas dan kertas penerangan. Oleh ltu langkah-Iangkah keselamatan pertolohgan cemas hendaklah diambil. selepas itu rekodkan masa tersebut ke dalam kertas rekod peserta itu.0 PERTOLONGAN CEMAS Semasa perlumbaan peserta adalah terdedah kepada berbagai bahaya seperti kemalangan dan kecederaan. Kelebihan yang sedia ada pada aktiviti ini adalah ianya merangkumi penglibatan dan pengujian mental dan fizikal sesuatu kumpulan dan individu. Periksakan penanda-penanda dari setiap titik kawalan yang dilalui peserta tersebut.Pengadil-pengadil yang dilantik hendaklah dari kalangan mereka yang mahir dan berpengalaman dalam sukan orienteering. Disini peserta akan diberi semua keperluan yang dlgunakan dalam sukan ini iaitu peta.4 TEMPAT BERHIMPUN/PERMULAAN/AKHIR Kawasan berhimpun adalah tempat di mana semua peserta melapor diri dan menerima segala maklumat mengenai pertandingan. kehadiran pertolongan cemas amat digalkkan. 11. 12. ia menguji semangat berpasukan serta komitmen yang perlu bagi sesiapa yang terlibat. Aktiviti ini membentuk motivasi dan kepimpinan para pelajar dan juga mendekatkan mereka kepada alam semulajadi berlandaskan soalan-soalan dan pencarian yang perlu mereka jawab dan cari. kumpulkan perlumbaan dan isikan waktu ia sampai ke dalamnya. Jika perlumbaan ini melibatkan ramai peserta dan masa yang panjang. kawasan ini boleh disediakan di mana-mana tempat yang lapang dan jauh dari tempat permulaan. . rekod dan pengadil berkumpul. Pemenang pertandingan adalah peserta menamatkan perlumbaan dalam jangkamasa yang pendek. Di samping itu. Dengan ini. Jika terdapat kesilapan atau penipuan.Bila peserta sampai ke tempat penamat. Jalah dari kawasan berhimpun ke tempat permulaan hendaklah dltanda dengan jelas. 10. Di slnl juga merupakan tempat semua pegawai penjaga waktu. Dengan itu peserta boleh mengetahui jangka masa yang diperolehi dan kedudukannya berbanding dengan peserta lain.1 Aktiviti 1: Pandu Arah dan Orienteering Aktiviti ini menggunakan konsep sukan ¶orienteering· dan digabungkan dengan pemerhatian alam semulajadi disesuatu stesen.0 CONTOH AKTIVITI-AKTIVITI ORIENTERING 12. Sebaliknya jika semuanya betul kirakan masa yang diambil oleh peserta tersebut untuk menghabiskan perlumbaan. Tempat permulaan hendaklah disediakan jauh dari tempat berhimpun. Kesedaran dan keprihatinan masyarakat masa kini terhadap alam semulajadi memberikan satu peluang yang baik untuk aktiviti ini berkembang.

6. 8. Setiap kumpulan akan melantik seorang ketua. Wisel digunakan sekiranya kumpulan itu hilang atau sesat. Setiap ¶check point· pelajar dikehendaki membuat pemerhatian di stesen tersebut serta menjawab soalan yang telah disediakan. Kumpulan yang terawal dari segi masa menamatkan gerak kerja dan menjawab semua soalan dengan betul akan dikira pemenang. pelajar dikehendaki mengkaji bentuk-bentuk daun yang ada dan terangkan fungsi daun. 3. Pada kad kompas terdapat beberapa ¶check point·yang perlu dicari. Kumpulan akan dilepaskan satu per satu mengikut masa.OBJEKTIF ‡ Meningkatkan kemahiran pelajar menggunakan kompas ‡ Menggalakkan semangat berpasukan dikalangan pelajar ‡ Meningkatkan pengetahuan pelajar mengenai khazanah hutan. I stesen 2. 7. pelajar dikehendaki membandingkan corakcorak akar banir dan fungsinya. Kumpulan akan menggunakan kompas untuk mencari arah. Check Point 1 Bearing : 156 Pembayang : Anda harus melangkah sebanyak 60 langkah biasa . Contoh Kad kompas dan soalan yang perlu disediakan (Fasilitator terlebih dahulu melalui denai atau kawasan tersebut menjalankan aktiviti untuk menentukan kesemua ¶check point· dan soalan yang akan diberikan). Fasilitator akan menerangkan penggunaan kompas sebelum aktiviti dijalankan . Contohnya mungkin di stesen 1. 2. Setiap kumpulan akan dibekalkan kompas dan wisel. PERALATAN ‡ Kompas ‡ Kad kompas dan soalan ‡ Peta kawasan ‡ Wisel CARA PERLAKSANAAN 1. Kad kompas dan soalan serta peta kawasan diberikan kepada setiap kumpulan. 4. 5. Para pelajar dibahagikan kepada kumpulan yang sama bilangan.

Setiap ¶check point· akan dipandu dengan ´bearingµ serta clue. Setiap kumpulan akan dibekalkan kompas dan wisel. Kesedaran dan keprihatinan masyarakat masa kini terhadap alam semulajadi memberikan satu peluang yang baik untuk aktiviti ini berkembang. 12.Tempat orang berehat Soalan : Bandingkan bentuk daun-daun yang ada dan fungsi-fungsi daun kepada tumbuhan. 3. Pada kad kompas terdapat beberapa ¶check point· yang perlu dicari. Kumpulan akan menggunakan kompas untuk .2 Aktiviti 2: Pencarian Dan Penjelajahan Alam Semulajadi Aktiviti ini menggunakan konsep sukan ¶orienteering· dan digabungkan dengan ¶environmental hunt·. Kad kompas dan soalan serta peta kawasan diberikan kepada setiap kumpulan. Para pelajar dibahagikan kepada kumpulan yang sama bilangan. Di setiap ´check pointµ juga ada disediakan soalan-soalan untuk dijawab.Aktiviti ini membentuk motivasi dan kepimpinan para pelajar dan juga mendekatkan mereka kepada alam semulajadi berlandaskan soalan-soalan dan pencarian yang perlu mereka jawab dan cari. ia menguji semangat berpasukan serta komitmen yang perlu bagi sesiapa yang terlibat. mereka akan lebih prihatin dan sedar akan kepentingan alam sekitar kepada mereka. Dengan ini. OBJEKTIF ‡ Meningkatkan kemahiran pelajar menggunakan kompas ‡ Menggalakkan semangat berpasukan dikalangan pelajar ‡ Meningkatkan pengetahuan pelajar mengenai khazanah hutan. Setiap kumpulan akan melantik seorang ketua 2. Kelebihan yang sedia ada pada aktiviti ini adalah ianya merangkumi penglibatan dan pengujian mental dan fizikal sesuatu kumpulan dan individu. Di samping itu. Peralatan ‡ Kompas ¶Suuntoµ ‡ Kad kompas dan soalan ‡ Peta kawasan ‡ Wisel CARA PERLAKSANAAN 1.

4. 7. Check Point 2 Bearing : 156 Clue : Anda harus melangkah sebanyak 60 langkah biasa Tempat orang berehat Soalan : Apakah jenis akar pokok berkenaan dan apakah kepentingannya kepada pokok serta ekologi kawasan berkenaan. Kumpulan akan dilepaskan satu per satu mengikut masa. . Contoh Kad kompas dan soalan yang perlu disediakan (Fasilitator terlebih dahulu melalui denai atau kawasan tersebut menjalankan aktiviti untuk menentukan kesemua ¶check point· dan soalan yang akan diberikan). 6. Wisel digunakan sekiranya kumpulan itu hilang atau sesat.mencari arah. Fasilitator akan menerangkan penggunaan kompas sebelum aktiviti dijalankan . Kumpulan yang terawal dari segi masa menamatkan gerak kerja dan menjawab semua soalan dengan betul akan dikira pemenang. 5.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful