P. 1
orienteering

orienteering

|Views: 1,814|Likes:
Published by Zulkarnain Harun

More info:

Published by: Zulkarnain Harun on Oct 28, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/12/2013

pdf

text

original

2.

0 PENGENALAN Orienteering ialah satu cabang pengetahuan berkaitan dengan teknik- teknik pergerakan dari satu tempat ke tempat yang lain dengan menggunakan kemahiran membaca peta dan kompas. Orienteering adalah sukan rekreasi yang memerlukan imbangan diantara koordinasi fizikal dan mental dengan baik. Peserta perlu mengemudikan arah dirinya dari satu titik kawalan ke satu titik kawalan yang lain dengan berpandukan kepada peta dan kompas yang diberikan yang telah ditandakan diatas peta dan ditentukan dipermukaan bumi mengikut susunan tertentu. Orienteering bermaksud peta, hutan dan adventure. Sukan ini boleh diibaratkan gabungan antara sukan merentas desa (cross-country), pandu arah dan acara mencari harta karun (tressure-hunt). Ia meliputi berbagai bidang latihan, kaedah mainan dan pertandingan disamping menyediakan ruang eksplorasi, cabaran dan risiko tersendiri. Di samping menggunakan kompas dan peta, kita juga boleh menggunakan panduan angin untuk menentukan arah. Walaubagaimanapun, cara ini memerlukan pengetahuan penelitian yang betul kerana cara ini kelazimannya bergantung kepada keadaan cuaca dan hari yang terang. Antara panduan yang lazim dan kerap digunakan ialah pergerakan matahari dari timur ke barat pergerakan bintang arah ke barat; kumpulan bintang yang dapat menunjuk arah ke utara; pengaliran air mata air ke sungai dan mengalir terus ke kuala/laut yang selalunya ada terdapat perkampungan dan arah tiupan angin.

3.0 Sejarah dan perkembangan 3.1 Sejarah permulaan Mula diperkenalkan di negara-negara Scandinavia pada awal abad ke 19. Dalam tahun 1918, Major Ernst Killander telah mengubahsuainya menjadi sukan yang lebih kompetatif, berperaturan dan diterima ramai. Beliau telah digelar sebagai ´Bapa Orienteeringµ. Orienteering mengikut Model Killander merangkumi beberapa aspek iaitu dalam aktiviti orienteering bagi Ernst Killander ialah seseorang itu memerlukan daya ketahanan diri yang tinggi dalam melakukan aktiviti ini. Aspek stamina merupakan aspek yang diutarakan oleh beliau yang mengatakan stamina memainkan peranan selepas daya ketahanan tanpa stamina yang tinggi maka aktiviti yang terdapat dalam orienteering ini tidak dapatberjalan dengan lancar. Selain daripada itu aspek kecekapan berlari juga merupakan aspek yang penting kerana seseorang itu perlu tahu bagaimana hendak menggunankan teknik berlari dengan betul kerana aktiviti orienteering ini dijalankan di atas permukaan yang berbagai-bagai contoh cara lari menaiki bukit, cara lari turun bukit dan cara lari pada permukaan yang mendatar semua itu memerlukan aspek kecekapan berlari yang betul bagi memudahkan aktiviti berjalan.. Aspek kekuatan mental juga merupakan aspek yang penting dalam aktiviti orienteering kerana kekuatan mental akan menentukan tahap kesabaran seseorang itu semasa menghadapi liku-liku dan cabaran dan dugaan dalam mencapai objektif atau tujuan awal yang dirancang sebelum menggapai kejayaan. Selain penggunaan skil navigasi dalam bentuk mukabumi yang lebih mencabar. IOF ditubuhkan dalam tahun 1961 dengan 10 negara. Antara-antara Kejohanan-kejohanan dunia yang dianjurkan oleh IOF adalah seperti World Orienteering Championships (WOC), World Cup (WC), Junior World Orienteering Championships (JWOC), Asia-Pacific Orienteering Championships (APOC), World Masters Orienteering Championships (WMOC)- 35 tahun keatas. Acara orienteering terbesar yang dianjurkan adalah O-Ringen (Swedish Five-Days) yang melibatkan penyertaan antara 15000 hingga 25000 orang.

Pensyarah UPM di Hutan Simpan Air Hitam. MOA Caw. Malaysia bergabung dengan IOF dalam tahun 1992 melalui WOA. Johor. antaranya adalah ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Orienteering Merentas Desa (Cross-Country Orienteering) Orienteering Bermarkah (Score Orienteering) Orienteering Jalanraya (Street Orienteering) Orienteering Bukit (Mountain Orienteering) Orienteering Malam (Night Orienteering) Orienteering Berganti-ganti (Relay Orienteering) Norwegian Event 4.3. Penubuhan 5 buah cawangan negeri iaitu Kedah. Selangor.0 JENIS-JENIS ORIENTEERING Terdapat empat kaedah orienteering dijalankan mengikut ketetapan Persekutuan Orienteering Antarabangsa (IOF) iaitu Foot-O. hanya kaedah Foot-O yang mudah untuk dilakukan. ‡ Biasanya merupakan ciri-ciri mukabumi atau ciri-ciri buatan manusia yang jelas. Kejohanan Orienteering Terbuka Malaysia (MOOC) yang pertama telah diadakan dalam tahun 1988. Wilayah Persekutuan dalam tahun 1996.0 TERMINOLOGI DAN ALATAN Dalam aktiviti orienteering ini perlu tahu terminologi alatan-alatan yang digunakan bagi menjalankan aktiviti ini antara alatan-alatan yang digunakan adalah seperti berikut: i.2 Perkembangan di Malaysia Bermula dari satu bengkel orienteering yang dikendalikan oleh En. Penubuhan Persatuan Orienteering Pulau Pinang (POA) dalam tahun 1983. 4. Penubuhan Persatuan Orienteering Malaysia (MOA) dalam tahun 1994. Diikuti dengan penubuhan Persatuan Orienteering Selangor & Wil. Pulau Pinang dan MOA Caw. Wan Sabri Wan Mansor (Dr). MB-O. Titik kawalan (Control point) ‡ Suatu tanda kedudukan yang telah ditentukan diatas peta yang perlu dilawati oleh peserta. Sabah pula ditubuhkan pada tahun 1997. UPM pada tahun 1983. Ski-O dan Trail-O. Terengganu. . Persekutuan (WOA) pada tahun 1986.1 Kebaikan sukan orienteering ‡ Sukan untuk semua ‡ Meningkatkan kecergasan fizikal ‡ Meningkatkan kecergasan mental & daya tumpuan ‡ Memberi cabaran & keseronokan ‡ Membina sikap positif & keyakinan diri ‡ Menggunakan persekitaran yang sihat ‡ Meningkatkan kemahiran pembacaan peta & kompas ‡ Memupuk sifat keberanian & ketenangan dalam keadaan cemas 5. Di negara ini.

‡ Dalam kad ini akan dicatatkan nama peserta serta masa bermula (start time) dan tersedia petakpetak untuk ditebuk apabila sampai di titik kawalan nanti. Kompas (Compass) ‡ Alat bantu yang kedua terpenting dalam sukan orienteering. ‡ Ia digunakan hanya untuk menentukan arah sahaja. Penanda kawalan (Control marker) ‡ Tujuannya bagi membantu peserta tiba kedestinasi yang betul. ‡ Tanda yang berkenaan landasan adalah . ‡ Landasan ini akan disediakan oleh Perancang Landasan. keterangan tidak ditulis dalam bentuk ¶teks· tetapi dalam bentuk kod/gambarajah. ‡ Suatu objek yang diperbuat daripada kain berwarna merah muda dan putih sebagai tanda yang diletakkan di Titik kawalan (dalam lingkungan 10m).Titik penamat dengan tanda 2 bulatan bertintih. Kad kawalan (Control card) ‡ Setiap peserta perlu membawa bersama-sama kad kawalan ketika menyertai acarasebagai bahan bukti atau pengesahan. 1 hingga 40 dijadikan sebagai No. Keterangan kawalan (Control description) ‡ Keterangan asas sebagai panduan titik-titik (control description) kawalan berkenaan. ‡ Mempunyai kod kawalan tersendiri dan penebuk lubang (puncher) yang unik. .Titik permulaan ditandakan dengan tiga segi. v. . Kad ini perlu diserahkan kepada penjaga masa digarisan penamat untuk dicatatkan masa penamat. Landasan (Course) ‡ Landasan adalah panduan arah perjalanan dari permulaan titik kawalan ke titik kawalan yang lain hingga kepenamat. Kod Kawalan. vi. ii. ‡ Peraturan IOF tidak membenarkan No. ‡ Diperingkat antarabangsa. Peta utama (Master map) ‡ Peta yang telah ditandakan dengan landasan dan disertakan dengan keterangan kawalan.Titik kawalan dengan tanda bulatan.‡ Titik kawalan bukanlah ´check-pointµ kerana ia tiada penjaga dititik ini. . iv. .¶Leg· adalah perjalanan diantara 2 titik kawalan vii. kod kawalan dan keterangan mengenai kedudukan titik kawalan. Landasan ini akan dilukis diatas peta utama dan akan disalin oleh peserta kemudiannya. iii. Butir-butir yang disenaraikan adalah siri titik kawalan.

Boleh menyesuaikan diri dengan keadaan sekeliling 6. jalanraya. Peta yang sesuai digunakan ialah peta orienteering. peta panduan jalanraya.keadaan tumbuhan : lapang dan terbuka ‡ Putih . Peta merupakan satu gambaran yang dapat dilihat dari udara ke atas sesuatu tempat atau kawasan yang menggambarkan keadaan tempat itu di segi jenis tanaman. atlas.keadaan tumbuhan :berjalan/redah ‡ Biru .kontor & jalanraya ‡ Kuning .1.petunjuk peta. skala.keadaan tumbuhan : berpokok/boleh berlari ‡ Hijau .samada 1:5000. Kredit ² kerjaukur. Membaca peta ialah proses menafsirkan maklumat yang tergambar di atas peta kepada maklumat sebenar yang diwakilinya. paya. penaja dan sebagainya.2 Jenis-jenis peta Terdapat beberapa jenis peta yang digunakan dalam aktiviti orienteering. Kandungan dalam peta orienteering ialah mempunyai tajuk peta. 6.1 Definisi Peta adalah lukisan bagi gambaran bentuk mukabumi bagi sesebuah kawasan yang dilihat dari udara.3 Warna-warna dalam peta Terdapat 6 warna yang ditentukan mengikut standard IOF. 6. Mempunyai tajuk.1. hutan tanah tinggi dan sebagainya. Peta adalah sumber maklumat bagi kawasan berkenaan. petunjuk. peta imejan satelit dan peta orienteering. Arah Utara Mempunyai skala . Teknik membaca kompas iii. kartografi. Antara peta-pta yang diterbitkan ialah peta topo.0 PENGETAHUAN ASAS Untuk memastikan aktiviti orienteering ini dapat dibuat dengan mudah dan betul. Peta-peta ini menunjukan tempat dan bearing tempat yang hendak ditujui. garisan melaras dan kod warna yang akan memberi kemudahan dan tangkapan yang tepat mengenai rupa bumi kawasan berkenaan. iaitu: i. maka seseorang itu perlu mempunyai pengetahuan asas berkaitan dengannya.kawasan berair .1. Warna tersebut adalah :‡ Hitam . Peta yang selalu digunakan untuk aktiviti orienteering ialah peta topographi. kontor. atau 1:15000.ciri-ciri buatan manusia & batu ‡ Perang . 1:10000. peta khusus. sungai.6.1 Teknik Membaca PetaTopo 6. Teknik membaca peta ii. bangunan. tarikh cetakan. garisan melaras utara-selatan.

Maklumat gambar peta .tanah tinggi yang memanjang ‡ Pelana (saddle) . lanya menggambarkan kenaikan ketinggian mengikut jarak menegak dan bukan mengikut cerun atau lereng bukit. Jika keadaan kontur rapat-rapat. ataupun sungai. ini berertibahawa cerun adalah curam. permatang.1.4 Bentuk muka bumi Garisan kontor dalam peta akan menerangkan maksud paras ketinggian yang samarata bagi keadaan mukabumi berkenaan.iaitu maklumat yang menerangkan gambaran sebenar keadaan muka bumi dan kegunaan tanah. maka ia menggambarkan cerun yang seragam. Selain menggambarkan ketinggian.1.sejalur tanah yang menganjur keluar ‡ Ceruk (re-entrant) . Rajah 4: Maklumat gambar peta Dalam aktiviti pandu arah maklumat yang amat penting untuk diketahui dan difahami ialah penafsiran garisan kontur yang menggambarkan keadaan rupa bumi sesuatu kawasan sama ada berbukit. kontur juga menggambarkan bentuk dan keadaan cerun.Rajah 1: Contours Rajah 2: Peta Orienteering 6. lurah. 50 kaki atau 100 kaki. . Arah "V" selalunya menuju ke atas bukit.suatu lekukan yang terletak diantara dua bukit ‡ Knol (tanah yang lebih besar dari busut tetapi kecil dari anak bukit) 6.5 Maklumat Peta Maklumat yang diperolehi dari peta dibahagi kepada dua iaitu: i. Jika jarak antara garisan kontur sama. Antara yang perlu diketahui adalah :‡ Susuh bukit (spur) . Selalunya garis kontur berbentuk "V" menunjukkan lurah dan "U" menunjukkan permatang. Keadaan ini boleh diterangkan seperti di gambarajah 3.berlawanan dengan susuh bukit ‡ Permatang (ridge) .iaitu maklumat yang terdapat di luar dari gambar peta seperti gambarajah 1 dibawah: Gambarajah 3: Bingkai Peta ii. Keadaan rupa bumi diterangkan dengan garisan kontur di mana jarak kenaikan antara garis kontur dipanggil selang koritur biasanya sama ada 25 kaki. Maklumat bingkai . tanah rata.

6. Kompas dari jenis silva adalah yang paling sesuai untuk digunakan di dalam aktiviti orienteering.7 Garisan Grid Semua peta mempunyai garisan grid yang membahagibahagikan peta itu dengan garis-garis melintang dan membujur. 6.8 Utara peta Dalam aktiviti pandu arah.1 Jenis kompas Terdapat berbagai jenis kompas dan jenama yang dikeluarkan untuk tujuan navigasi. Ketetapan sesuatu kompas adalah bergantung kepada kepekaan jarumnya yang mudah dipengaruhi keadaan sekeliling terutama badan besi dan magnet.1. Pembacaan garisan grid ini dibuat dengan menyebut angka timuran dahulu dan diikuti dengan angka utara contohnya 98-99 garis bujur (timuran) dan 48-49 garis lintang (utara). Kompas Digital. Ianya direkacipta agar lebih mudah dan praktikal. thumb compass dan clip compass. 6.1.2 Kompas Kompas adalah alat pengemudian arah yang mempunyai jarum magnetic merah hitam serta ditandai dengan ukuran sama dalam mil atau darjah. Kompas orienteering pula terdapat dalam berbagai bentuk dan jenama antaranya baseplate compass. Angka yang terkecil ialah 00 sementara yang terbesar ialah 99.2. .1.1. Kompas Marin.9 Mengukur Jarak Sukatan jarak yang lurus di atas peta boleh diukur dengan menggunakan kayu pembaris skil kompas dan mendarabkan jarak mendatar 200 m dari atas peta.6. Dua jenis kompas yang selalu digunakan ialah kompas prismatik dan kompas silva. Ia merupakan alat bantu dalam sukan orienteering. Dua jenama yang popular adalah Suunto buatan Finland dan Silva buatan Sweden. Kompas Kiblat. 6. Antaranya adalah Kompas Tentera. Untuk mendapat arah utara atas peta seseorang itu hanya diperlukan meletakkan kompas di atas peta sehingga jarum magnetik utaranya selari dengan tanda utara di dalam peta tersebut.000 em (5 km) di atas tanah. Dalam lain perkataan ianya adalah kaitan di antara jarak di atas peta dengan jarak di permukaan bumi yang sebenarnya yang ditunjukkan oleh skala peta itu.6 Skala Skala adalah nisbah satu unit sukatan di atas peta dengan unit sukatan yang sama di atas tanah. arah utara di dalam peta adalah merupakan arah magnetik utara yang ditunjukkan oleh kornpas. 6. Kompas digunakan bagi menentukan arah sesuatu tempat sama ada di atas peta atau di permukaan bumi.000 kali pembesaran di atas tanah seperti 1 em di atas peta bersamaan dengan 50. Contohnya skala peta 1 : 50.000 bermaksud setiap satu unit sukatan di atas peta mempunyai persamaan jarak 50. Kompas Orienteering. Garisan girid ini dibuat bagi membantu kita menentukan dengan cepat dan tepat lokasi di mana kita berada. Tiap-tiap garisan melintang (Utara) dan membujur (Timuran) mempunyai nilai masingmasing yang diwakili oleh dua angka sahaja.

a) Letakkan kompas di atas garis penghubung diantara titik K dan titik L yang ditanda di peta.2. Utara dial 4. Oleh itu anak panah mara hendaklah menghala ke L dan bukan ke K.6. bearing di atas peta Pengukuran bearing dari satu titik kawalan ke titik kawalan yang lain yang ditandakan di atas peta boleh dibuat melalui beberapa peringkat contohnya di antara titik K dan titik L. b) Kompas hendaklah diletakkan di atas tapak tangan denqan kedudukan tapak tangan rata. Jarum magnetik Utara 5. Anak panah 10. Dial 11.4 Mencari Bearing Objek Di Atas Tanah Cara mencari bearing kompas dengan menggunakan kompas orienteering adalah seperti berikut: a) Hendaklah berdiri menghala ke arah objek yang akan dicari bearingnya. b) Tanpa mengubah kedudukan kompas di atas peta. Pastikan anak panah mara menghala ke arah titik yang hendak dicari bearing. Dalam contoh ini titik yang bearingnya hendak dicari ialah L.Pada masa yang sama jarum utara kompas hendaklah sama arah dengan utara peta. Lubang untuk ikat tali 6. Jika garisan penghubung sukar dilihat kerana dilindungi oleh kompas. Anak panah arah perjalanan 7.2.2 Anatomi kompas orienteering Gambarajah Kompas Silva PETUNJUK 1. 6.2. Skala dalam mm dan inci 2. Bekas kompas mengandungi cecair dengan dial berpengukur dan garisan pengarah. Kepingan tapa telus cahaya 3. 6. Tentukan . pusingkan dial sehingga anak panah kompas dan garisan girid selari dengan garisan penghubung K dan L. Petunjuk indeks (untuk menetap dan membaca bering) 9. aturkan supaya satu daripada bahagian tepi kornpas selari dengan garisan penghubung K dan L.3 Mengukur. Kanta pembesar 8. c) Bacaan bearing K ke L didapati dari garisan indeks.

6. dan dari situ dapatlah kita menentukan semula arah.0 BERGERAK KE TEMPAT DITUJU 7.2. Dalam keadaan sedemikian peta diorientasikan sejajar dengan bumi.pusingkan dial sehingga jarum kornpas bertindih selari dengan anak panah kompas.1 Perancangan Perjalanan Sebelum bergerak ke tempat yang dituju sedikit perancangan perlu dilakukan untuk memastikan perjalan akan menjadi lebih mudah dan selamat. Beberapa perkara yang perlu diberi perhatian dalam perancangan adalah seperti berikut: . Gambar rajah 7 : Cara Menunjukkan Peta 7. maka bolehlah kita tentukan arah yang hendak kita tuju. Kemudian letakkan pula kompas di atas peta tersebut di mana anak panah kompas menghala ke utara peta dan selari dengan garisan grid timuran di peta. Bearing kepada objek tersebut diperolehi pada bacaan yang ada di garisan indeks. Walaubagaimanapun cara ini memerlukan pengalam dan penelitian yang terang dan jelas. selalunya ke hilir sungai ada terdapat perkampungan.5 Menentukan Kedudukan Peta dengan menggunakan kompas a) Peta diletakkan di atas permukaan yang rata. terdapat cara lain yang boleh digunakan untuk menunjuk arah. Tentukan utara jarum kompas sehala dengan utara anak panah. b) Bulan Bulan juga terbit di sebelah timur. Di antara panduan lazim yang biasa digunakan ialah: a) Matahari Matahari terbit di sebelah timur dan terbenam di barat. kita akan berjumpa dengan manusia. Selepas itu pusingkan badan anda perlahan-Iahan sehingga anak panah mara betul-betul menghala kepada objek yang tuju. Kemudian pusingkan peta sehingga jarum kompas bertindih selari dengan anak panah kompas. Oleh yang demikian. c) Tanpa membuat apa-apa perubahan kedudukan kornpas.3 Panduan Lazim Bagi pengembaraan yang tidak menggunakan peta dan kompas. jika kita menghilir sungai. Jika kita dapat mengetahui arah barat dan timur. Arah ini boleh diketahui melalui bayangbayang.kedudukan anak panah mara menghala ke arah objek yang hendak dicari bearing. 6. Oleh yang demikian dapatlah kita mengetahui arah mata angin dengan berpandukan bulan pada waktu malam c) Bintang Bintang bergerak arah ke barat d) Sungai Air mengalir kehilir.

e) Bagi kawasan landai dan rata. b) Dalam apa keadaan. 7. Kawasan baik sebagai tempat perlindungan. d) Bagi kawasan tinggi dan berbukit-bukau. Jika kehilangan haluan kita hendaklah berhenti dengan segera. rintis dan (jika perlu) menyediakan tapak khemah untuk rehat. b) Adakan perbineangan sebelum perjalanan dibuat. berehat sebentar. kita hendaklah sentiasa menjaga arah haluan perjalan yang disesuaikan dengan keadaan muka bumi dan tumbuh-tumbuhan. berbelit dan mudah banjir.2. e) Ketua kumpulan jangan bergerak terlalu cepat. walaubagaimanapun patut mengambil perhatian bahawa kawasan sungai biasanya berpaya. supaya ianya tidak menyimpang daripada matlamat asal. c) Kita hendaklah mencatit apa-apa yang luarbiasa atau mercutanda yang boleh ditemui di sepanjang perjalan sebagai rujukan.1 Bergerak dalam kumpulan. boleh dijadikan tempat berhenti dan rehat diwaktu malam kerana ada air. . d) Jika bergerak dalam kumpulan yang besar. boleh mengarahkan satu kumpulan kecil untuk mencari jalan. Setelah menetapkan tempat yang hendak dituju dan merancang perjalanan untuk sampai ke tempat tersebut. Ikut susuh bukit menuju sungai. a) Hendaklah bergerak dengan tertib dan formasi yang teratur. Ada baiknya mendaki dari kawasan A. Tidak ada gunanya menyusur sungai kerana tebing sungai curam di kawasan gunung. tenangkan fikiran dan menyemak semula arah laluan. mengikut permatang akan memudahkan perjalanan. kita hendaklah tahu dan cekap meramal sesuatu yang boleh ditemui di hadapan kita.2 Kaedah Pergerakan 7. Sebaik-baiknya hendaklah melenggang dan jangan memasukkan tangan di dalam saku. jangan berpecah terutamanya pada waktu malam gelap. menyusur sungai menjadi lebih mudah. f) Adalah lebih baik melangkah dengan seragam dan bergerak perlahan kerana ini kurang memenatkan.a) Tentukan arah di atas peta dengan jelas dan tepat. Tiap pandangan hendaklah sentiasa berada dalam jarak yang mudah dilihat dan didengar panggilannya. Di kawasan B. mengikut permatang dengan ini kawasan menurun yang curam dapat dielakkan. Perjalanan ke C. Jika ada rintangan perhatikan semua telah melepasinya dan mendapatkan rehat yang cukup. mengikut permatang sebelum ke kawasan lurah. c) Hendaklah bergerak dalam pasangan.

2. hendaklah dibuat seberapa rapat ke tanah supaya pokok tumbang tidak menghalang jalan dan tidak terdapat tunggul yang boleh membahayakan. b) Sebelum menyeberang semak dahulu kedalaman air dan kekuatan aras. ini mung kin menyebabkan terjadinya ketegangan otot. e) Gunakan kayu untuk mengukur kedalaman dan kelajuan air. penggunaan kompas untuk memandu pergerakan amatlah perlu. c) Ulu sungai walaupun tidak luas. di samping melangkah dengan perlahan dan menguji tempat dipijak sebelum bergerak. Bagi . tebing. Jika membawa galas. g) Hendaklah menyeberang secara mengereng di kawasan air dalam.2. dan terikat dengan keadaan air pasang surut. jika air laju hendaklah membelakarigkan tebing yang dituju kerana tolakan air laju akan memudahkan kita menyeberang.4 Bergerak di dalam hutan Berjalan dalam kawasan hutan ada kalanya perlu membuat rintis dan menebas tumbuhan untuk memudahkan perjalanan. lutut hendaklah sentiasa dibengkokkan. Semasa menuruni lereng yang curam. 7. f) Jika berseluar panjang hendaklah dilipat untuk mengurangkan tolakan/tarikan air. Perjalanan mengikut sungai adalah memakan masa kerana ianya mungkin menempoh jeram. Jika perlu menebas tebang pokok kecil. kelajuan perjalan yang diambil adalah berbeza dari satu situasi yang lain. 7. jangan cuba dirintis tetapi sebaik-baik buatlah susuran. ada terdapat jeram.2. hendaklah sentiasa dibetulkan dan disusun semula supaya kemas dan seimbang.5 Menyeberengi sungai Panduan berikut boleh diikuti untuk keselamatan a) Kuala sungai selalunya luas dan dalam. terutamanya jenis buluh. Di kawasan lereng curam. Bagi lereng yang terlalu curam. Oleh yang demikian. tebing tinggi dan batu licin yang sukar hendak dilalui dengan berjalan kaki. langkah hendaklah dipendekkan. Boleh menyeberang jika air kurang dari paras lutut dan segera keringkan seluar selepas sampai ke darat. dan gunakan tumit untuk mencari tapak.2.6 Panduan Jarak dan Tempoh Masa Perjalanan Dalam keadaan biasa. airnya selalu laju. Keadaan ini boleh menyebabkan kita mudah kehilangan arah yang dituju. Jika terdapat tumbuhan duri Mengkuang dan Asam paya yang tebal.g) Kerapkali mengambil rehat dan bertanya keadaan setiap orang.2.2 Bergerak waktu malam Berjalan di waktu malam di kawasan yang kurang diketahui sangat membahayakan kerana penglihatan yang terhad dan kurang jelas.3 Bergerak dikawasan bukit dan gunung Di kawasan berbukit dan melereng. 7. bergerak mengikut arah zigzig adalah digalakkan untuk mengelakkan berlaga lutut. curam dan berbatubatu. 7. Penggunaan tali atau pun pemegang semasa menuruni lereng licin amatlah digalakkan. Di samping itu hendaklah sentiasa menggunakan pendengaran dan hiduan. Cuba elakkan dari menyeberangi kawasan ini kecuali ada perahu atau rakit. 7. d) Jangan mengharung air jika terlau sejuk. adalah baik bergerak di kawasan yang tinggi iaitu mengikut permatang.

.7 Keadaan muka bumi Kelajuan tanah lapang ««««««««««««««««.4 .5 . maka gunakan deria untuk menetap dan mencari kawasan yang ada manusia.0. carilah aliran air atau anak sungai dan mengikutnya sehinqqa ke sungai dan berjumpa perkampungan.3 kmj meredah hutan pava dalam«««««««««« 0. c) Lakarkan laluan perjalanan dari satu titik ke titik kawalan yang lain dan menandakan ciri-ciri muka bumi yang ditemui d) Jika mengesyaki sebarang kesilapan berlaku. 2.5 kmj meredah hutan rata«««««««««««««. 7. a) Jangan terburu-buru semasa bergerak. maka pergerakan hendaklah dihentikan segera. perjalanan bolehlah diteruskan. Dalam keadaan ini Langkah-Iangkah berikut perlulah diambil: a) Hentikan perjalanan dan berehat dahulu.5 kmj meredah lalang tebal «««««««««««««0.2 Langkah pencegahan daripada sesat jalan Langkah-Iangkah berikut hendaklah diberi perhatian yang mengelakkan dari berlakunya sesat jalan.8 kmj meredah resam tebal««««««««««««« 0. Jangan panik. c) Berpatah balik ke belakang ke titik kawalan atau lokasi terakhir jika kita tidak dapat memastikan di tempat sebenar kita berada. Selepas semakan dan‡ pembetulan ke atas bacaan kompas dan peta dibuat. b) Selalu semak arah perjalanan menggunakan peta dan kompas dengan keadaan muka bumi yang ditempuhi.5 kmj meredah hutang lereng ««««««««««««1 .0 TINDAKAN APABILA SESAT JALAN 8. panduan kelajuan berikut bolehlah digunakan.1 Tanda-tanda awal yang menunjukkan berlakunya kejadian sesat jalan ialah apabila kita didak sampai ke tempat yang dituju dalam masa yang sewajarnva.membantu kita merancang perjalanan untuk sampai ke sasaran.3. Gunakan kompas untuk mengambil bearing ke arahnya. d) Jika selepas berpatah balik ke lokasi akhir juga tidak dapat membantu mencati sasaran.1 .1 .2 kmj Gambarajah 9 : Menggunakan tongkat mengukur kedalaman dan kelajuan air. 8. e) Jika anda masih gagal.2.0 PERSEDIAAN SUKAN .1.0.2 -2.5 . 8.5 kmj mendaki ««««««««««««««««««. 9. b) Teliti peta dan bandingkan dengan perjalanan yang telah dibuat.0.

keperluan makanan dan minuman serta keperluan yang patut dibawa.9. jumlah masa menamatkan pertandingan dan tempat penamat. Bagi peserta di bawah umur 18 tahun hendaklah mendapat kebenaran ibu bapa. Kompas Penganjur metilah menyediakan kompas yang baik dan mencukupi g. Setiap titik kawalan ditanda atau dibulatkan di dalam peta dan disambung dengan garis arah laluan mengikut susunan dan setiap titik itu diberi nombor. d. tempat dan markah. Kertas Penerangan Kertas yang menerangkan tempat di mana setiap titik kawalan berada yang mesti ditemui oleh setiap peserta. Jam Randik Sekurang-kurangnya dua jam randik digunakan untuk mencatatkan masa permulaan dan penamat. garis permulaan dan penamat. Penanda Kawalan . Peta Peta mesti disediakan lebih awal. e. Maklumat ini mengandungi tempoh masa dan jarak perjalanan. lanya diberi kepada para peserta sebelum pertandingan dimulakan. 9. nombor permulaan. alamat/ institusi. waktu permulaan. b. kad ini hendaklah diberikan kepada setiap peserta yang mengikut perlumbaan. lanya dipegang dan disimpan oleh pihak penganjur di tempat perlumbaan. alamat/ institusi. Kad ini juga memberi maklumat seperti nama. waktu tam at. Kad perlumbaan Kad ini merupakan kad yang "standard" digunakan untuk menentukan peserta-peserta sampai ke titiktitik kawalan yang ditetapkan. kelas. Sepanduk Digunakan untuk menandakan tempat berhimpun.3 Peralatan a.2 Pemilihan Peserta Peserta-peserta yang dipilih adalah yang sihat dan cergas. Kertas Rekod Kertas ini disediakan untuk menyenaraikan maklumat-maklumat mengenai semua peserta. pembetulan dan tambahan mesti dimasukkan ke dalam setiap peta. 9. c. f. nombor permulaan dan masa. Keutamaan akan diberi kepada peserta yang boleh membaca peta dan menggunakan kompas. h. jenis pakaian yang perlu dipakai. Garis Utara dan Selatan.1 Persediaan Peserta Maklumat-maklumat berkaitan persediaan peserta hendaklah diedarkan semasa pengambilan borang permohonan.

Letakkan penanda-penanda di setiap titik kawalan di tempat yang telah dipilih. perlumbaan dan penamat.Penandan berwarna atau mempunyai kod adalah perlu di setiap titik kawalan. 10. maklumat ringkas kawasan perlumbaan dan maklumat-maklumat lain yang difikirkan perlu akan diberitahu kepada semua peserta. Taklimat ini diadakan di suatu kawasan lapang yang sesuai untuk peserta berhimpun. Tandakan tempat berhimpun. Sediakan pegawai di tempat yang tersorok di setiap titik kawalan untuk memastikan peserta mematuhi peraturan ii. pembesar suara. Semasa taklimat ini segala maklumat mengenai pertandingan seperti peraturan. Penerangan sepintas lalu mengenai penggunaan kompas dan membaca peta hendaklah diberi kepada peserta.3 Pengadilan . Kumpulkan semua peserta di kawasaan perhimpunan untuk memberi penerangan mengenai syaratsyarat pertandingan dan maklumat-maklumat lain yang perlu. Mulakan perlumbaan dengan peserta pertama mestilah bermula dengan waktu 0 : 00 dan peserta berikutnya di dalam jangka waktu beberapa minit kemudian dan seterusnya. Keperluan Lain Walaupun barang ini tidak begitu diperlukan tetapi ra boleh melicinkan pengurusan dan keseronokan untuk para peserta seperti wisel. j. i. Papan Hitam/Putih Diperlukan untuk memberi keterangan mengenai keputusan setiap peserta untuk pengetahuan umum. 9. syarat. Gambar rajah: Kad Perlumbaan 10.1 Perkara-perkara Yang Perlu Dibuat Sebelum Sukan Dimulakan i. minuman dan lain-lain.4 Kemahiran asas Kemahiran asas yang perlu ada oleh setiap peserta adalah pengetahuan membaca peta dan menggunakan kompas dengan betul supaya dapat mengemudi arah dengan berkesan dalam perlumbaan jika para peserta tidak mempunyai kemahiran asas tersebut maka pihak penganjur perlu memberi penerangan terlebih dahulu supaya dapat mengelak daripada berlaku sebarang kejadian yang tidak dingini berlaku semasa pertandingan sedang berlangsung. iv.0 PENGENDALIAN SUKAN 10. iii.2 Taklimat Peserta Taklimat kepada semua peserta hendaklah diadakan sebelum perlumbaan bermula. 10.

0 CONTOH AKTIVITI-AKTIVITI ORIENTERING 12. Tempat permulaan hendaklah disediakan jauh dari tempat berhimpun. Jalah dari kawasan berhimpun ke tempat permulaan hendaklah dltanda dengan jelas. 10. Di samping itu. kompas dan kertas penerangan. . mereka akan lebih prihatin dan sedar akan kepentingan alam sekitar kepada mereka.4 TEMPAT BERHIMPUN/PERMULAAN/AKHIR Kawasan berhimpun adalah tempat di mana semua peserta melapor diri dan menerima segala maklumat mengenai pertandingan. 11. Dengan itu peserta boleh mengetahui jangka masa yang diperolehi dan kedudukannya berbanding dengan peserta lain. Oleh ltu langkah-Iangkah keselamatan pertolohgan cemas hendaklah diambil. Disini peserta akan diberi semua keperluan yang dlgunakan dalam sukan ini iaitu peta. Di slnl juga merupakan tempat semua pegawai penjaga waktu. Aktiviti ini membentuk motivasi dan kepimpinan para pelajar dan juga mendekatkan mereka kepada alam semulajadi berlandaskan soalan-soalan dan pencarian yang perlu mereka jawab dan cari. peserta tersebut dianggap batal. kawasan ini boleh disediakan di mana-mana tempat yang lapang dan jauh dari tempat permulaan. rekod dan pengadil berkumpul. Pemenang pertandingan adalah peserta menamatkan perlumbaan dalam jangkamasa yang pendek. Tempat penamat sebaik-baiknya berdekatan dengan kawasan permulaan. Peti pertolongan cemas hendaklah disediakan sebagai bantuan awal kepada peserta yang mendapat cedera ringan. Dengan ini. Kesedaran dan keprihatinan masyarakat masa kini terhadap alam semulajadi memberikan satu peluang yang baik untuk aktiviti ini berkembang.Bila peserta sampai ke tempat penamat. Jika perlumbaan ini melibatkan ramai peserta dan masa yang panjang. ia menguji semangat berpasukan serta komitmen yang perlu bagi sesiapa yang terlibat. kehadiran pertolongan cemas amat digalkkan. Sebaliknya jika semuanya betul kirakan masa yang diambil oleh peserta tersebut untuk menghabiskan perlumbaan.0 PERTOLONGAN CEMAS Semasa perlumbaan peserta adalah terdedah kepada berbagai bahaya seperti kemalangan dan kecederaan. 12. selepas itu rekodkan masa tersebut ke dalam kertas rekod peserta itu. Periksakan penanda-penanda dari setiap titik kawalan yang dilalui peserta tersebut. Kelebihan yang sedia ada pada aktiviti ini adalah ianya merangkumi penglibatan dan pengujian mental dan fizikal sesuatu kumpulan dan individu. Jika terdapat kesilapan atau penipuan. kumpulkan perlumbaan dan isikan waktu ia sampai ke dalamnya.Pengadil-pengadil yang dilantik hendaklah dari kalangan mereka yang mahir dan berpengalaman dalam sukan orienteering.1 Aktiviti 1: Pandu Arah dan Orienteering Aktiviti ini menggunakan konsep sukan ¶orienteering· dan digabungkan dengan pemerhatian alam semulajadi disesuatu stesen.

Setiap kumpulan akan dibekalkan kompas dan wisel. 4. Fasilitator akan menerangkan penggunaan kompas sebelum aktiviti dijalankan . Kumpulan yang terawal dari segi masa menamatkan gerak kerja dan menjawab semua soalan dengan betul akan dikira pemenang. Para pelajar dibahagikan kepada kumpulan yang sama bilangan. Pada kad kompas terdapat beberapa ¶check point·yang perlu dicari. Kumpulan akan dilepaskan satu per satu mengikut masa. 8. 7. Setiap ¶check point· pelajar dikehendaki membuat pemerhatian di stesen tersebut serta menjawab soalan yang telah disediakan. pelajar dikehendaki membandingkan corakcorak akar banir dan fungsinya. PERALATAN ‡ Kompas ‡ Kad kompas dan soalan ‡ Peta kawasan ‡ Wisel CARA PERLAKSANAAN 1.OBJEKTIF ‡ Meningkatkan kemahiran pelajar menggunakan kompas ‡ Menggalakkan semangat berpasukan dikalangan pelajar ‡ Meningkatkan pengetahuan pelajar mengenai khazanah hutan. 6. Contoh Kad kompas dan soalan yang perlu disediakan (Fasilitator terlebih dahulu melalui denai atau kawasan tersebut menjalankan aktiviti untuk menentukan kesemua ¶check point· dan soalan yang akan diberikan). Setiap kumpulan akan melantik seorang ketua. I stesen 2. 2. pelajar dikehendaki mengkaji bentuk-bentuk daun yang ada dan terangkan fungsi daun. Kumpulan akan menggunakan kompas untuk mencari arah. 5. Wisel digunakan sekiranya kumpulan itu hilang atau sesat. Contohnya mungkin di stesen 1. 3. Kad kompas dan soalan serta peta kawasan diberikan kepada setiap kumpulan. Check Point 1 Bearing : 156 Pembayang : Anda harus melangkah sebanyak 60 langkah biasa .

Aktiviti ini membentuk motivasi dan kepimpinan para pelajar dan juga mendekatkan mereka kepada alam semulajadi berlandaskan soalan-soalan dan pencarian yang perlu mereka jawab dan cari. Pada kad kompas terdapat beberapa ¶check point· yang perlu dicari. Para pelajar dibahagikan kepada kumpulan yang sama bilangan. mereka akan lebih prihatin dan sedar akan kepentingan alam sekitar kepada mereka. Di samping itu. ia menguji semangat berpasukan serta komitmen yang perlu bagi sesiapa yang terlibat.2 Aktiviti 2: Pencarian Dan Penjelajahan Alam Semulajadi Aktiviti ini menggunakan konsep sukan ¶orienteering· dan digabungkan dengan ¶environmental hunt·. Setiap kumpulan akan dibekalkan kompas dan wisel. 12. OBJEKTIF ‡ Meningkatkan kemahiran pelajar menggunakan kompas ‡ Menggalakkan semangat berpasukan dikalangan pelajar ‡ Meningkatkan pengetahuan pelajar mengenai khazanah hutan. Kelebihan yang sedia ada pada aktiviti ini adalah ianya merangkumi penglibatan dan pengujian mental dan fizikal sesuatu kumpulan dan individu. 3. Peralatan ‡ Kompas ¶Suuntoµ ‡ Kad kompas dan soalan ‡ Peta kawasan ‡ Wisel CARA PERLAKSANAAN 1. Kad kompas dan soalan serta peta kawasan diberikan kepada setiap kumpulan. Dengan ini. Kumpulan akan menggunakan kompas untuk . Di setiap ´check pointµ juga ada disediakan soalan-soalan untuk dijawab.Tempat orang berehat Soalan : Bandingkan bentuk daun-daun yang ada dan fungsi-fungsi daun kepada tumbuhan. Setiap ¶check point· akan dipandu dengan ´bearingµ serta clue. Kesedaran dan keprihatinan masyarakat masa kini terhadap alam semulajadi memberikan satu peluang yang baik untuk aktiviti ini berkembang. Setiap kumpulan akan melantik seorang ketua 2.

4. 7. 6. Check Point 2 Bearing : 156 Clue : Anda harus melangkah sebanyak 60 langkah biasa Tempat orang berehat Soalan : Apakah jenis akar pokok berkenaan dan apakah kepentingannya kepada pokok serta ekologi kawasan berkenaan. Fasilitator akan menerangkan penggunaan kompas sebelum aktiviti dijalankan . Kumpulan akan dilepaskan satu per satu mengikut masa.mencari arah. Kumpulan yang terawal dari segi masa menamatkan gerak kerja dan menjawab semua soalan dengan betul akan dikira pemenang. Wisel digunakan sekiranya kumpulan itu hilang atau sesat. . Contoh Kad kompas dan soalan yang perlu disediakan (Fasilitator terlebih dahulu melalui denai atau kawasan tersebut menjalankan aktiviti untuk menentukan kesemua ¶check point· dan soalan yang akan diberikan). 5.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->