2.

0 PENGENALAN Orienteering ialah satu cabang pengetahuan berkaitan dengan teknik- teknik pergerakan dari satu tempat ke tempat yang lain dengan menggunakan kemahiran membaca peta dan kompas. Orienteering adalah sukan rekreasi yang memerlukan imbangan diantara koordinasi fizikal dan mental dengan baik. Peserta perlu mengemudikan arah dirinya dari satu titik kawalan ke satu titik kawalan yang lain dengan berpandukan kepada peta dan kompas yang diberikan yang telah ditandakan diatas peta dan ditentukan dipermukaan bumi mengikut susunan tertentu. Orienteering bermaksud peta, hutan dan adventure. Sukan ini boleh diibaratkan gabungan antara sukan merentas desa (cross-country), pandu arah dan acara mencari harta karun (tressure-hunt). Ia meliputi berbagai bidang latihan, kaedah mainan dan pertandingan disamping menyediakan ruang eksplorasi, cabaran dan risiko tersendiri. Di samping menggunakan kompas dan peta, kita juga boleh menggunakan panduan angin untuk menentukan arah. Walaubagaimanapun, cara ini memerlukan pengetahuan penelitian yang betul kerana cara ini kelazimannya bergantung kepada keadaan cuaca dan hari yang terang. Antara panduan yang lazim dan kerap digunakan ialah pergerakan matahari dari timur ke barat pergerakan bintang arah ke barat; kumpulan bintang yang dapat menunjuk arah ke utara; pengaliran air mata air ke sungai dan mengalir terus ke kuala/laut yang selalunya ada terdapat perkampungan dan arah tiupan angin.

3.0 Sejarah dan perkembangan 3.1 Sejarah permulaan Mula diperkenalkan di negara-negara Scandinavia pada awal abad ke 19. Dalam tahun 1918, Major Ernst Killander telah mengubahsuainya menjadi sukan yang lebih kompetatif, berperaturan dan diterima ramai. Beliau telah digelar sebagai ´Bapa Orienteeringµ. Orienteering mengikut Model Killander merangkumi beberapa aspek iaitu dalam aktiviti orienteering bagi Ernst Killander ialah seseorang itu memerlukan daya ketahanan diri yang tinggi dalam melakukan aktiviti ini. Aspek stamina merupakan aspek yang diutarakan oleh beliau yang mengatakan stamina memainkan peranan selepas daya ketahanan tanpa stamina yang tinggi maka aktiviti yang terdapat dalam orienteering ini tidak dapatberjalan dengan lancar. Selain daripada itu aspek kecekapan berlari juga merupakan aspek yang penting kerana seseorang itu perlu tahu bagaimana hendak menggunankan teknik berlari dengan betul kerana aktiviti orienteering ini dijalankan di atas permukaan yang berbagai-bagai contoh cara lari menaiki bukit, cara lari turun bukit dan cara lari pada permukaan yang mendatar semua itu memerlukan aspek kecekapan berlari yang betul bagi memudahkan aktiviti berjalan.. Aspek kekuatan mental juga merupakan aspek yang penting dalam aktiviti orienteering kerana kekuatan mental akan menentukan tahap kesabaran seseorang itu semasa menghadapi liku-liku dan cabaran dan dugaan dalam mencapai objektif atau tujuan awal yang dirancang sebelum menggapai kejayaan. Selain penggunaan skil navigasi dalam bentuk mukabumi yang lebih mencabar. IOF ditubuhkan dalam tahun 1961 dengan 10 negara. Antara-antara Kejohanan-kejohanan dunia yang dianjurkan oleh IOF adalah seperti World Orienteering Championships (WOC), World Cup (WC), Junior World Orienteering Championships (JWOC), Asia-Pacific Orienteering Championships (APOC), World Masters Orienteering Championships (WMOC)- 35 tahun keatas. Acara orienteering terbesar yang dianjurkan adalah O-Ringen (Swedish Five-Days) yang melibatkan penyertaan antara 15000 hingga 25000 orang.

Terengganu. MB-O. Penubuhan 5 buah cawangan negeri iaitu Kedah. Kejohanan Orienteering Terbuka Malaysia (MOOC) yang pertama telah diadakan dalam tahun 1988. Pulau Pinang dan MOA Caw. Titik kawalan (Control point) ‡ Suatu tanda kedudukan yang telah ditentukan diatas peta yang perlu dilawati oleh peserta. Selangor. Malaysia bergabung dengan IOF dalam tahun 1992 melalui WOA. Persekutuan (WOA) pada tahun 1986. Penubuhan Persatuan Orienteering Malaysia (MOA) dalam tahun 1994. Penubuhan Persatuan Orienteering Pulau Pinang (POA) dalam tahun 1983. MOA Caw.0 JENIS-JENIS ORIENTEERING Terdapat empat kaedah orienteering dijalankan mengikut ketetapan Persekutuan Orienteering Antarabangsa (IOF) iaitu Foot-O. Johor.3. hanya kaedah Foot-O yang mudah untuk dilakukan. . ‡ Biasanya merupakan ciri-ciri mukabumi atau ciri-ciri buatan manusia yang jelas.0 TERMINOLOGI DAN ALATAN Dalam aktiviti orienteering ini perlu tahu terminologi alatan-alatan yang digunakan bagi menjalankan aktiviti ini antara alatan-alatan yang digunakan adalah seperti berikut: i.1 Kebaikan sukan orienteering ‡ Sukan untuk semua ‡ Meningkatkan kecergasan fizikal ‡ Meningkatkan kecergasan mental & daya tumpuan ‡ Memberi cabaran & keseronokan ‡ Membina sikap positif & keyakinan diri ‡ Menggunakan persekitaran yang sihat ‡ Meningkatkan kemahiran pembacaan peta & kompas ‡ Memupuk sifat keberanian & ketenangan dalam keadaan cemas 5. Wan Sabri Wan Mansor (Dr). Pensyarah UPM di Hutan Simpan Air Hitam. UPM pada tahun 1983. Di negara ini. Sabah pula ditubuhkan pada tahun 1997. Wilayah Persekutuan dalam tahun 1996.2 Perkembangan di Malaysia Bermula dari satu bengkel orienteering yang dikendalikan oleh En. Ski-O dan Trail-O. 4. Diikuti dengan penubuhan Persatuan Orienteering Selangor & Wil. antaranya adalah ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Orienteering Merentas Desa (Cross-Country Orienteering) Orienteering Bermarkah (Score Orienteering) Orienteering Jalanraya (Street Orienteering) Orienteering Bukit (Mountain Orienteering) Orienteering Malam (Night Orienteering) Orienteering Berganti-ganti (Relay Orienteering) Norwegian Event 4.

‡ Landasan ini akan disediakan oleh Perancang Landasan. Peta utama (Master map) ‡ Peta yang telah ditandakan dengan landasan dan disertakan dengan keterangan kawalan. .¶Leg· adalah perjalanan diantara 2 titik kawalan vii. Kad kawalan (Control card) ‡ Setiap peserta perlu membawa bersama-sama kad kawalan ketika menyertai acarasebagai bahan bukti atau pengesahan. ‡ Tanda yang berkenaan landasan adalah .‡ Titik kawalan bukanlah ´check-pointµ kerana ia tiada penjaga dititik ini. Penanda kawalan (Control marker) ‡ Tujuannya bagi membantu peserta tiba kedestinasi yang betul. Keterangan kawalan (Control description) ‡ Keterangan asas sebagai panduan titik-titik (control description) kawalan berkenaan. . .Titik kawalan dengan tanda bulatan. Kod Kawalan. ‡ Ia digunakan hanya untuk menentukan arah sahaja.Titik permulaan ditandakan dengan tiga segi. iii. ‡ Suatu objek yang diperbuat daripada kain berwarna merah muda dan putih sebagai tanda yang diletakkan di Titik kawalan (dalam lingkungan 10m). ‡ Mempunyai kod kawalan tersendiri dan penebuk lubang (puncher) yang unik. v. ‡ Peraturan IOF tidak membenarkan No. ‡ Dalam kad ini akan dicatatkan nama peserta serta masa bermula (start time) dan tersedia petakpetak untuk ditebuk apabila sampai di titik kawalan nanti. keterangan tidak ditulis dalam bentuk ¶teks· tetapi dalam bentuk kod/gambarajah. ‡ Diperingkat antarabangsa. vi. 1 hingga 40 dijadikan sebagai No. iv. Butir-butir yang disenaraikan adalah siri titik kawalan. kod kawalan dan keterangan mengenai kedudukan titik kawalan. Kad ini perlu diserahkan kepada penjaga masa digarisan penamat untuk dicatatkan masa penamat. Landasan ini akan dilukis diatas peta utama dan akan disalin oleh peserta kemudiannya. ii. Landasan (Course) ‡ Landasan adalah panduan arah perjalanan dari permulaan titik kawalan ke titik kawalan yang lain hingga kepenamat. .Titik penamat dengan tanda 2 bulatan bertintih. Kompas (Compass) ‡ Alat bantu yang kedua terpenting dalam sukan orienteering.

1 Teknik Membaca PetaTopo 6. Antara peta-pta yang diterbitkan ialah peta topo. Kandungan dalam peta orienteering ialah mempunyai tajuk peta.1 Definisi Peta adalah lukisan bagi gambaran bentuk mukabumi bagi sesebuah kawasan yang dilihat dari udara.petunjuk peta. Kredit ² kerjaukur. atau 1:15000.1.2 Jenis-jenis peta Terdapat beberapa jenis peta yang digunakan dalam aktiviti orienteering. tarikh cetakan. Mempunyai tajuk. 1:10000. petunjuk.1. peta imejan satelit dan peta orienteering.6. peta khusus. Teknik membaca kompas iii. Teknik membaca peta ii. Peta-peta ini menunjukan tempat dan bearing tempat yang hendak ditujui. Arah Utara Mempunyai skala .3 Warna-warna dalam peta Terdapat 6 warna yang ditentukan mengikut standard IOF. garisan melaras dan kod warna yang akan memberi kemudahan dan tangkapan yang tepat mengenai rupa bumi kawasan berkenaan. garisan melaras utara-selatan. peta panduan jalanraya. Warna tersebut adalah :‡ Hitam . skala. penaja dan sebagainya. kontor.keadaan tumbuhan : berpokok/boleh berlari ‡ Hijau . Peta yang sesuai digunakan ialah peta orienteering. Membaca peta ialah proses menafsirkan maklumat yang tergambar di atas peta kepada maklumat sebenar yang diwakilinya. iaitu: i. Peta adalah sumber maklumat bagi kawasan berkenaan.kawasan berair . 6.samada 1:5000. kartografi. sungai. maka seseorang itu perlu mempunyai pengetahuan asas berkaitan dengannya.ciri-ciri buatan manusia & batu ‡ Perang . Boleh menyesuaikan diri dengan keadaan sekeliling 6. hutan tanah tinggi dan sebagainya. 6.1. bangunan. paya. atlas. Peta yang selalu digunakan untuk aktiviti orienteering ialah peta topographi.keadaan tumbuhan :berjalan/redah ‡ Biru .keadaan tumbuhan : lapang dan terbuka ‡ Putih . jalanraya.kontor & jalanraya ‡ Kuning . Peta merupakan satu gambaran yang dapat dilihat dari udara ke atas sesuatu tempat atau kawasan yang menggambarkan keadaan tempat itu di segi jenis tanaman.0 PENGETAHUAN ASAS Untuk memastikan aktiviti orienteering ini dapat dibuat dengan mudah dan betul.

50 kaki atau 100 kaki. . Keadaan ini boleh diterangkan seperti di gambarajah 3. Jika jarak antara garisan kontur sama. lanya menggambarkan kenaikan ketinggian mengikut jarak menegak dan bukan mengikut cerun atau lereng bukit. Rajah 4: Maklumat gambar peta Dalam aktiviti pandu arah maklumat yang amat penting untuk diketahui dan difahami ialah penafsiran garisan kontur yang menggambarkan keadaan rupa bumi sesuatu kawasan sama ada berbukit. Maklumat bingkai . ataupun sungai.iaitu maklumat yang terdapat di luar dari gambar peta seperti gambarajah 1 dibawah: Gambarajah 3: Bingkai Peta ii. kontur juga menggambarkan bentuk dan keadaan cerun. Keadaan rupa bumi diterangkan dengan garisan kontur di mana jarak kenaikan antara garis kontur dipanggil selang koritur biasanya sama ada 25 kaki. Maklumat gambar peta .Rajah 1: Contours Rajah 2: Peta Orienteering 6.iaitu maklumat yang menerangkan gambaran sebenar keadaan muka bumi dan kegunaan tanah. Arah "V" selalunya menuju ke atas bukit. Antara yang perlu diketahui adalah :‡ Susuh bukit (spur) .berlawanan dengan susuh bukit ‡ Permatang (ridge) . tanah rata.5 Maklumat Peta Maklumat yang diperolehi dari peta dibahagi kepada dua iaitu: i.1.tanah tinggi yang memanjang ‡ Pelana (saddle) . ini berertibahawa cerun adalah curam.suatu lekukan yang terletak diantara dua bukit ‡ Knol (tanah yang lebih besar dari busut tetapi kecil dari anak bukit) 6. maka ia menggambarkan cerun yang seragam. Selalunya garis kontur berbentuk "V" menunjukkan lurah dan "U" menunjukkan permatang.sejalur tanah yang menganjur keluar ‡ Ceruk (re-entrant) . Selain menggambarkan ketinggian. lurah. permatang.1. Jika keadaan kontur rapat-rapat.4 Bentuk muka bumi Garisan kontor dalam peta akan menerangkan maksud paras ketinggian yang samarata bagi keadaan mukabumi berkenaan.

1. Kompas digunakan bagi menentukan arah sesuatu tempat sama ada di atas peta atau di permukaan bumi. Angka yang terkecil ialah 00 sementara yang terbesar ialah 99.2.000 bermaksud setiap satu unit sukatan di atas peta mempunyai persamaan jarak 50. arah utara di dalam peta adalah merupakan arah magnetik utara yang ditunjukkan oleh kornpas. Kompas orienteering pula terdapat dalam berbagai bentuk dan jenama antaranya baseplate compass. Tiap-tiap garisan melintang (Utara) dan membujur (Timuran) mempunyai nilai masingmasing yang diwakili oleh dua angka sahaja.8 Utara peta Dalam aktiviti pandu arah.7 Garisan Grid Semua peta mempunyai garisan grid yang membahagibahagikan peta itu dengan garis-garis melintang dan membujur.1 Jenis kompas Terdapat berbagai jenis kompas dan jenama yang dikeluarkan untuk tujuan navigasi.1. Kompas Digital. Kompas Kiblat.000 kali pembesaran di atas tanah seperti 1 em di atas peta bersamaan dengan 50. Antaranya adalah Kompas Tentera.6 Skala Skala adalah nisbah satu unit sukatan di atas peta dengan unit sukatan yang sama di atas tanah. 6.000 em (5 km) di atas tanah. Dalam lain perkataan ianya adalah kaitan di antara jarak di atas peta dengan jarak di permukaan bumi yang sebenarnya yang ditunjukkan oleh skala peta itu.2 Kompas Kompas adalah alat pengemudian arah yang mempunyai jarum magnetic merah hitam serta ditandai dengan ukuran sama dalam mil atau darjah.1. 6. Untuk mendapat arah utara atas peta seseorang itu hanya diperlukan meletakkan kompas di atas peta sehingga jarum magnetik utaranya selari dengan tanda utara di dalam peta tersebut. Garisan girid ini dibuat bagi membantu kita menentukan dengan cepat dan tepat lokasi di mana kita berada. thumb compass dan clip compass. 6.9 Mengukur Jarak Sukatan jarak yang lurus di atas peta boleh diukur dengan menggunakan kayu pembaris skil kompas dan mendarabkan jarak mendatar 200 m dari atas peta. Kompas dari jenis silva adalah yang paling sesuai untuk digunakan di dalam aktiviti orienteering.1. Ia merupakan alat bantu dalam sukan orienteering. Ketetapan sesuatu kompas adalah bergantung kepada kepekaan jarumnya yang mudah dipengaruhi keadaan sekeliling terutama badan besi dan magnet. Contohnya skala peta 1 : 50.6. Kompas Orienteering. Dua jenis kompas yang selalu digunakan ialah kompas prismatik dan kompas silva. Pembacaan garisan grid ini dibuat dengan menyebut angka timuran dahulu dan diikuti dengan angka utara contohnya 98-99 garis bujur (timuran) dan 48-49 garis lintang (utara). . Ianya direkacipta agar lebih mudah dan praktikal. 6. 6. Kompas Marin. Dua jenama yang popular adalah Suunto buatan Finland dan Silva buatan Sweden.

Oleh itu anak panah mara hendaklah menghala ke L dan bukan ke K. Utara dial 4. Anak panah arah perjalanan 7. a) Letakkan kompas di atas garis penghubung diantara titik K dan titik L yang ditanda di peta. c) Bacaan bearing K ke L didapati dari garisan indeks. b) Tanpa mengubah kedudukan kompas di atas peta. Pastikan anak panah mara menghala ke arah titik yang hendak dicari bearing.2. Jarum magnetik Utara 5. Tentukan .3 Mengukur. Kanta pembesar 8. Bekas kompas mengandungi cecair dengan dial berpengukur dan garisan pengarah. Dalam contoh ini titik yang bearingnya hendak dicari ialah L.2.2 Anatomi kompas orienteering Gambarajah Kompas Silva PETUNJUK 1. Kepingan tapa telus cahaya 3. Petunjuk indeks (untuk menetap dan membaca bering) 9. Lubang untuk ikat tali 6. Anak panah 10. pusingkan dial sehingga anak panah kompas dan garisan girid selari dengan garisan penghubung K dan L. bearing di atas peta Pengukuran bearing dari satu titik kawalan ke titik kawalan yang lain yang ditandakan di atas peta boleh dibuat melalui beberapa peringkat contohnya di antara titik K dan titik L. Dial 11.4 Mencari Bearing Objek Di Atas Tanah Cara mencari bearing kompas dengan menggunakan kompas orienteering adalah seperti berikut: a) Hendaklah berdiri menghala ke arah objek yang akan dicari bearingnya.6. 6. Jika garisan penghubung sukar dilihat kerana dilindungi oleh kompas.2. b) Kompas hendaklah diletakkan di atas tapak tangan denqan kedudukan tapak tangan rata. Skala dalam mm dan inci 2. aturkan supaya satu daripada bahagian tepi kornpas selari dengan garisan penghubung K dan L. 6.Pada masa yang sama jarum utara kompas hendaklah sama arah dengan utara peta.

c) Tanpa membuat apa-apa perubahan kedudukan kornpas. Walaubagaimanapun cara ini memerlukan pengalam dan penelitian yang terang dan jelas. Kemudian pusingkan peta sehingga jarum kompas bertindih selari dengan anak panah kompas.5 Menentukan Kedudukan Peta dengan menggunakan kompas a) Peta diletakkan di atas permukaan yang rata. Tentukan utara jarum kompas sehala dengan utara anak panah. Dalam keadaan sedemikian peta diorientasikan sejajar dengan bumi. Gambar rajah 7 : Cara Menunjukkan Peta 7.0 BERGERAK KE TEMPAT DITUJU 7. Kemudian letakkan pula kompas di atas peta tersebut di mana anak panah kompas menghala ke utara peta dan selari dengan garisan grid timuran di peta. terdapat cara lain yang boleh digunakan untuk menunjuk arah. kita akan berjumpa dengan manusia. Oleh yang demikian. Bearing kepada objek tersebut diperolehi pada bacaan yang ada di garisan indeks. Arah ini boleh diketahui melalui bayangbayang. selalunya ke hilir sungai ada terdapat perkampungan. Di antara panduan lazim yang biasa digunakan ialah: a) Matahari Matahari terbit di sebelah timur dan terbenam di barat.1 Perancangan Perjalanan Sebelum bergerak ke tempat yang dituju sedikit perancangan perlu dilakukan untuk memastikan perjalan akan menjadi lebih mudah dan selamat. Oleh yang demikian dapatlah kita mengetahui arah mata angin dengan berpandukan bulan pada waktu malam c) Bintang Bintang bergerak arah ke barat d) Sungai Air mengalir kehilir. maka bolehlah kita tentukan arah yang hendak kita tuju. dan dari situ dapatlah kita menentukan semula arah. Jika kita dapat mengetahui arah barat dan timur.2.pusingkan dial sehingga jarum kornpas bertindih selari dengan anak panah kompas. Beberapa perkara yang perlu diberi perhatian dalam perancangan adalah seperti berikut: . Selepas itu pusingkan badan anda perlahan-Iahan sehingga anak panah mara betul-betul menghala kepada objek yang tuju. 6. 6.3 Panduan Lazim Bagi pengembaraan yang tidak menggunakan peta dan kompas. b) Bulan Bulan juga terbit di sebelah timur.kedudukan anak panah mara menghala ke arah objek yang hendak dicari bearing. jika kita menghilir sungai.

Tidak ada gunanya menyusur sungai kerana tebing sungai curam di kawasan gunung.2. mengikut permatang dengan ini kawasan menurun yang curam dapat dielakkan. d) Jika bergerak dalam kumpulan yang besar. Di kawasan B. jangan berpecah terutamanya pada waktu malam gelap. b) Adakan perbineangan sebelum perjalanan dibuat. . supaya ianya tidak menyimpang daripada matlamat asal.1 Bergerak dalam kumpulan. berehat sebentar. menyusur sungai menjadi lebih mudah. boleh mengarahkan satu kumpulan kecil untuk mencari jalan. e) Ketua kumpulan jangan bergerak terlalu cepat. 7. e) Bagi kawasan landai dan rata. Tiap pandangan hendaklah sentiasa berada dalam jarak yang mudah dilihat dan didengar panggilannya. Perjalanan ke C. d) Bagi kawasan tinggi dan berbukit-bukau. mengikut permatang akan memudahkan perjalanan. Setelah menetapkan tempat yang hendak dituju dan merancang perjalanan untuk sampai ke tempat tersebut.2 Kaedah Pergerakan 7. kita hendaklah tahu dan cekap meramal sesuatu yang boleh ditemui di hadapan kita. c) Hendaklah bergerak dalam pasangan. f) Adalah lebih baik melangkah dengan seragam dan bergerak perlahan kerana ini kurang memenatkan. Ada baiknya mendaki dari kawasan A. boleh dijadikan tempat berhenti dan rehat diwaktu malam kerana ada air. berbelit dan mudah banjir. Jika kehilangan haluan kita hendaklah berhenti dengan segera. rintis dan (jika perlu) menyediakan tapak khemah untuk rehat. b) Dalam apa keadaan. mengikut permatang sebelum ke kawasan lurah. walaubagaimanapun patut mengambil perhatian bahawa kawasan sungai biasanya berpaya. Kawasan baik sebagai tempat perlindungan. Ikut susuh bukit menuju sungai. Sebaik-baiknya hendaklah melenggang dan jangan memasukkan tangan di dalam saku. tenangkan fikiran dan menyemak semula arah laluan. a) Hendaklah bergerak dengan tertib dan formasi yang teratur. kita hendaklah sentiasa menjaga arah haluan perjalan yang disesuaikan dengan keadaan muka bumi dan tumbuh-tumbuhan. Jika ada rintangan perhatikan semua telah melepasinya dan mendapatkan rehat yang cukup. c) Kita hendaklah mencatit apa-apa yang luarbiasa atau mercutanda yang boleh ditemui di sepanjang perjalan sebagai rujukan.a) Tentukan arah di atas peta dengan jelas dan tepat.

tebing tinggi dan batu licin yang sukar hendak dilalui dengan berjalan kaki. curam dan berbatubatu. ini mung kin menyebabkan terjadinya ketegangan otot. 7. di samping melangkah dengan perlahan dan menguji tempat dipijak sebelum bergerak. Penggunaan tali atau pun pemegang semasa menuruni lereng licin amatlah digalakkan. hendaklah dibuat seberapa rapat ke tanah supaya pokok tumbang tidak menghalang jalan dan tidak terdapat tunggul yang boleh membahayakan. Jika terdapat tumbuhan duri Mengkuang dan Asam paya yang tebal. 7. jika air laju hendaklah membelakarigkan tebing yang dituju kerana tolakan air laju akan memudahkan kita menyeberang. lutut hendaklah sentiasa dibengkokkan.2. d) Jangan mengharung air jika terlau sejuk. dan gunakan tumit untuk mencari tapak. Jika membawa galas.2 Bergerak waktu malam Berjalan di waktu malam di kawasan yang kurang diketahui sangat membahayakan kerana penglihatan yang terhad dan kurang jelas. langkah hendaklah dipendekkan. 7.4 Bergerak di dalam hutan Berjalan dalam kawasan hutan ada kalanya perlu membuat rintis dan menebas tumbuhan untuk memudahkan perjalanan. 7. Jika perlu menebas tebang pokok kecil.2. Perjalanan mengikut sungai adalah memakan masa kerana ianya mungkin menempoh jeram. airnya selalu laju. dan terikat dengan keadaan air pasang surut. hendaklah sentiasa dibetulkan dan disusun semula supaya kemas dan seimbang. Cuba elakkan dari menyeberangi kawasan ini kecuali ada perahu atau rakit. e) Gunakan kayu untuk mengukur kedalaman dan kelajuan air. c) Ulu sungai walaupun tidak luas. b) Sebelum menyeberang semak dahulu kedalaman air dan kekuatan aras.6 Panduan Jarak dan Tempoh Masa Perjalanan Dalam keadaan biasa.2. bergerak mengikut arah zigzig adalah digalakkan untuk mengelakkan berlaga lutut. Bagi . adalah baik bergerak di kawasan yang tinggi iaitu mengikut permatang. Keadaan ini boleh menyebabkan kita mudah kehilangan arah yang dituju.2. Bagi lereng yang terlalu curam.g) Kerapkali mengambil rehat dan bertanya keadaan setiap orang. kelajuan perjalan yang diambil adalah berbeza dari satu situasi yang lain.5 Menyeberengi sungai Panduan berikut boleh diikuti untuk keselamatan a) Kuala sungai selalunya luas dan dalam. tebing.2.3 Bergerak dikawasan bukit dan gunung Di kawasan berbukit dan melereng. terutamanya jenis buluh. Di kawasan lereng curam. Di samping itu hendaklah sentiasa menggunakan pendengaran dan hiduan. ada terdapat jeram. g) Hendaklah menyeberang secara mengereng di kawasan air dalam. Boleh menyeberang jika air kurang dari paras lutut dan segera keringkan seluar selepas sampai ke darat. Semasa menuruni lereng yang curam. Oleh yang demikian. f) Jika berseluar panjang hendaklah dilipat untuk mengurangkan tolakan/tarikan air. 7. penggunaan kompas untuk memandu pergerakan amatlah perlu. jangan cuba dirintis tetapi sebaik-baik buatlah susuran.

Selepas semakan dan‡ pembetulan ke atas bacaan kompas dan peta dibuat.0. panduan kelajuan berikut bolehlah digunakan.5 kmj meredah hutang lereng ««««««««««««1 .0.0 TINDAKAN APABILA SESAT JALAN 8. 2. perjalanan bolehlah diteruskan.. carilah aliran air atau anak sungai dan mengikutnya sehinqqa ke sungai dan berjumpa perkampungan.5 kmj meredah hutan rata«««««««««««««. a) Jangan terburu-buru semasa bergerak. e) Jika anda masih gagal.5 kmj meredah lalang tebal «««««««««««««0. maka pergerakan hendaklah dihentikan segera. Jangan panik. Gunakan kompas untuk mengambil bearing ke arahnya.0.0 PERSEDIAAN SUKAN .1. maka gunakan deria untuk menetap dan mencari kawasan yang ada manusia.membantu kita merancang perjalanan untuk sampai ke sasaran. Dalam keadaan ini Langkah-Iangkah berikut perlulah diambil: a) Hentikan perjalanan dan berehat dahulu. 7. 8. d) Jika selepas berpatah balik ke lokasi akhir juga tidak dapat membantu mencati sasaran. 8.3. b) Teliti peta dan bandingkan dengan perjalanan yang telah dibuat.3 kmj meredah hutan pava dalam«««««««««« 0.1 .5 kmj mendaki ««««««««««««««««««.1 Tanda-tanda awal yang menunjukkan berlakunya kejadian sesat jalan ialah apabila kita didak sampai ke tempat yang dituju dalam masa yang sewajarnva. c) Berpatah balik ke belakang ke titik kawalan atau lokasi terakhir jika kita tidak dapat memastikan di tempat sebenar kita berada.5 .2 -2. b) Selalu semak arah perjalanan menggunakan peta dan kompas dengan keadaan muka bumi yang ditempuhi.1 .2 Langkah pencegahan daripada sesat jalan Langkah-Iangkah berikut hendaklah diberi perhatian yang mengelakkan dari berlakunya sesat jalan. c) Lakarkan laluan perjalanan dari satu titik ke titik kawalan yang lain dan menandakan ciri-ciri muka bumi yang ditemui d) Jika mengesyaki sebarang kesilapan berlaku.7 Keadaan muka bumi Kelajuan tanah lapang ««««««««««««««««. 9.5 .2 kmj Gambarajah 9 : Menggunakan tongkat mengukur kedalaman dan kelajuan air.2.8 kmj meredah resam tebal««««««««««««« 0.4 .

e. Maklumat ini mengandungi tempoh masa dan jarak perjalanan.2 Pemilihan Peserta Peserta-peserta yang dipilih adalah yang sihat dan cergas. Penanda Kawalan .1 Persediaan Peserta Maklumat-maklumat berkaitan persediaan peserta hendaklah diedarkan semasa pengambilan borang permohonan. Kompas Penganjur metilah menyediakan kompas yang baik dan mencukupi g. kad ini hendaklah diberikan kepada setiap peserta yang mengikut perlumbaan. tempat dan markah. nombor permulaan. lanya diberi kepada para peserta sebelum pertandingan dimulakan.3 Peralatan a. f. keperluan makanan dan minuman serta keperluan yang patut dibawa. kelas. h. Kad perlumbaan Kad ini merupakan kad yang "standard" digunakan untuk menentukan peserta-peserta sampai ke titiktitik kawalan yang ditetapkan. Setiap titik kawalan ditanda atau dibulatkan di dalam peta dan disambung dengan garis arah laluan mengikut susunan dan setiap titik itu diberi nombor. d.9. Kertas Penerangan Kertas yang menerangkan tempat di mana setiap titik kawalan berada yang mesti ditemui oleh setiap peserta. jenis pakaian yang perlu dipakai. lanya dipegang dan disimpan oleh pihak penganjur di tempat perlumbaan. pembetulan dan tambahan mesti dimasukkan ke dalam setiap peta. waktu tam at. alamat/ institusi. Jam Randik Sekurang-kurangnya dua jam randik digunakan untuk mencatatkan masa permulaan dan penamat. Peta Peta mesti disediakan lebih awal. b. garis permulaan dan penamat. c. jumlah masa menamatkan pertandingan dan tempat penamat. Kad ini juga memberi maklumat seperti nama. Keutamaan akan diberi kepada peserta yang boleh membaca peta dan menggunakan kompas. Bagi peserta di bawah umur 18 tahun hendaklah mendapat kebenaran ibu bapa. 9. Garis Utara dan Selatan. Kertas Rekod Kertas ini disediakan untuk menyenaraikan maklumat-maklumat mengenai semua peserta. nombor permulaan dan masa. waktu permulaan. Sepanduk Digunakan untuk menandakan tempat berhimpun. alamat/ institusi. 9.

Taklimat ini diadakan di suatu kawasan lapang yang sesuai untuk peserta berhimpun. 10. Papan Hitam/Putih Diperlukan untuk memberi keterangan mengenai keputusan setiap peserta untuk pengetahuan umum. j.4 Kemahiran asas Kemahiran asas yang perlu ada oleh setiap peserta adalah pengetahuan membaca peta dan menggunakan kompas dengan betul supaya dapat mengemudi arah dengan berkesan dalam perlumbaan jika para peserta tidak mempunyai kemahiran asas tersebut maka pihak penganjur perlu memberi penerangan terlebih dahulu supaya dapat mengelak daripada berlaku sebarang kejadian yang tidak dingini berlaku semasa pertandingan sedang berlangsung. perlumbaan dan penamat. pembesar suara.1 Perkara-perkara Yang Perlu Dibuat Sebelum Sukan Dimulakan i. Mulakan perlumbaan dengan peserta pertama mestilah bermula dengan waktu 0 : 00 dan peserta berikutnya di dalam jangka waktu beberapa minit kemudian dan seterusnya. maklumat ringkas kawasan perlumbaan dan maklumat-maklumat lain yang difikirkan perlu akan diberitahu kepada semua peserta. iii.2 Taklimat Peserta Taklimat kepada semua peserta hendaklah diadakan sebelum perlumbaan bermula. Semasa taklimat ini segala maklumat mengenai pertandingan seperti peraturan. i. iv. Keperluan Lain Walaupun barang ini tidak begitu diperlukan tetapi ra boleh melicinkan pengurusan dan keseronokan untuk para peserta seperti wisel. 9. syarat.0 PENGENDALIAN SUKAN 10. 10.3 Pengadilan . Kumpulkan semua peserta di kawasaan perhimpunan untuk memberi penerangan mengenai syaratsyarat pertandingan dan maklumat-maklumat lain yang perlu. minuman dan lain-lain. Letakkan penanda-penanda di setiap titik kawalan di tempat yang telah dipilih.Penandan berwarna atau mempunyai kod adalah perlu di setiap titik kawalan. Penerangan sepintas lalu mengenai penggunaan kompas dan membaca peta hendaklah diberi kepada peserta. Sediakan pegawai di tempat yang tersorok di setiap titik kawalan untuk memastikan peserta mematuhi peraturan ii. Tandakan tempat berhimpun. Gambar rajah: Kad Perlumbaan 10.

1 Aktiviti 1: Pandu Arah dan Orienteering Aktiviti ini menggunakan konsep sukan ¶orienteering· dan digabungkan dengan pemerhatian alam semulajadi disesuatu stesen. Dengan itu peserta boleh mengetahui jangka masa yang diperolehi dan kedudukannya berbanding dengan peserta lain. 10. Di slnl juga merupakan tempat semua pegawai penjaga waktu.Bila peserta sampai ke tempat penamat. Periksakan penanda-penanda dari setiap titik kawalan yang dilalui peserta tersebut. Sebaliknya jika semuanya betul kirakan masa yang diambil oleh peserta tersebut untuk menghabiskan perlumbaan. peserta tersebut dianggap batal. Aktiviti ini membentuk motivasi dan kepimpinan para pelajar dan juga mendekatkan mereka kepada alam semulajadi berlandaskan soalan-soalan dan pencarian yang perlu mereka jawab dan cari. 11. Tempat permulaan hendaklah disediakan jauh dari tempat berhimpun. selepas itu rekodkan masa tersebut ke dalam kertas rekod peserta itu. mereka akan lebih prihatin dan sedar akan kepentingan alam sekitar kepada mereka. Disini peserta akan diberi semua keperluan yang dlgunakan dalam sukan ini iaitu peta. rekod dan pengadil berkumpul. Kesedaran dan keprihatinan masyarakat masa kini terhadap alam semulajadi memberikan satu peluang yang baik untuk aktiviti ini berkembang. . Jika terdapat kesilapan atau penipuan. kumpulkan perlumbaan dan isikan waktu ia sampai ke dalamnya. Kelebihan yang sedia ada pada aktiviti ini adalah ianya merangkumi penglibatan dan pengujian mental dan fizikal sesuatu kumpulan dan individu.0 CONTOH AKTIVITI-AKTIVITI ORIENTERING 12. kawasan ini boleh disediakan di mana-mana tempat yang lapang dan jauh dari tempat permulaan.0 PERTOLONGAN CEMAS Semasa perlumbaan peserta adalah terdedah kepada berbagai bahaya seperti kemalangan dan kecederaan. Dengan ini. Peti pertolongan cemas hendaklah disediakan sebagai bantuan awal kepada peserta yang mendapat cedera ringan. Di samping itu. Oleh ltu langkah-Iangkah keselamatan pertolohgan cemas hendaklah diambil. 12.4 TEMPAT BERHIMPUN/PERMULAAN/AKHIR Kawasan berhimpun adalah tempat di mana semua peserta melapor diri dan menerima segala maklumat mengenai pertandingan. kehadiran pertolongan cemas amat digalkkan. Jalah dari kawasan berhimpun ke tempat permulaan hendaklah dltanda dengan jelas. kompas dan kertas penerangan. Jika perlumbaan ini melibatkan ramai peserta dan masa yang panjang. Pemenang pertandingan adalah peserta menamatkan perlumbaan dalam jangkamasa yang pendek.Pengadil-pengadil yang dilantik hendaklah dari kalangan mereka yang mahir dan berpengalaman dalam sukan orienteering. ia menguji semangat berpasukan serta komitmen yang perlu bagi sesiapa yang terlibat. Tempat penamat sebaik-baiknya berdekatan dengan kawasan permulaan.

4. Setiap kumpulan akan melantik seorang ketua. Kad kompas dan soalan serta peta kawasan diberikan kepada setiap kumpulan. 7. Kumpulan akan dilepaskan satu per satu mengikut masa.OBJEKTIF ‡ Meningkatkan kemahiran pelajar menggunakan kompas ‡ Menggalakkan semangat berpasukan dikalangan pelajar ‡ Meningkatkan pengetahuan pelajar mengenai khazanah hutan. pelajar dikehendaki membandingkan corakcorak akar banir dan fungsinya. 6. PERALATAN ‡ Kompas ‡ Kad kompas dan soalan ‡ Peta kawasan ‡ Wisel CARA PERLAKSANAAN 1. 3. Wisel digunakan sekiranya kumpulan itu hilang atau sesat. Contoh Kad kompas dan soalan yang perlu disediakan (Fasilitator terlebih dahulu melalui denai atau kawasan tersebut menjalankan aktiviti untuk menentukan kesemua ¶check point· dan soalan yang akan diberikan). 2. Setiap ¶check point· pelajar dikehendaki membuat pemerhatian di stesen tersebut serta menjawab soalan yang telah disediakan. Kumpulan yang terawal dari segi masa menamatkan gerak kerja dan menjawab semua soalan dengan betul akan dikira pemenang. I stesen 2. Setiap kumpulan akan dibekalkan kompas dan wisel. 8. Check Point 1 Bearing : 156 Pembayang : Anda harus melangkah sebanyak 60 langkah biasa . Pada kad kompas terdapat beberapa ¶check point·yang perlu dicari. 5. Fasilitator akan menerangkan penggunaan kompas sebelum aktiviti dijalankan . Kumpulan akan menggunakan kompas untuk mencari arah. Para pelajar dibahagikan kepada kumpulan yang sama bilangan. pelajar dikehendaki mengkaji bentuk-bentuk daun yang ada dan terangkan fungsi daun. Contohnya mungkin di stesen 1.

Di setiap ´check pointµ juga ada disediakan soalan-soalan untuk dijawab. Kumpulan akan menggunakan kompas untuk . OBJEKTIF ‡ Meningkatkan kemahiran pelajar menggunakan kompas ‡ Menggalakkan semangat berpasukan dikalangan pelajar ‡ Meningkatkan pengetahuan pelajar mengenai khazanah hutan.Tempat orang berehat Soalan : Bandingkan bentuk daun-daun yang ada dan fungsi-fungsi daun kepada tumbuhan. Dengan ini. Setiap kumpulan akan dibekalkan kompas dan wisel.2 Aktiviti 2: Pencarian Dan Penjelajahan Alam Semulajadi Aktiviti ini menggunakan konsep sukan ¶orienteering· dan digabungkan dengan ¶environmental hunt·. Setiap ¶check point· akan dipandu dengan ´bearingµ serta clue. Kad kompas dan soalan serta peta kawasan diberikan kepada setiap kumpulan. Peralatan ‡ Kompas ¶Suuntoµ ‡ Kad kompas dan soalan ‡ Peta kawasan ‡ Wisel CARA PERLAKSANAAN 1. 3. 12. ia menguji semangat berpasukan serta komitmen yang perlu bagi sesiapa yang terlibat. Setiap kumpulan akan melantik seorang ketua 2. Kesedaran dan keprihatinan masyarakat masa kini terhadap alam semulajadi memberikan satu peluang yang baik untuk aktiviti ini berkembang. Di samping itu. mereka akan lebih prihatin dan sedar akan kepentingan alam sekitar kepada mereka. Pada kad kompas terdapat beberapa ¶check point· yang perlu dicari. Kelebihan yang sedia ada pada aktiviti ini adalah ianya merangkumi penglibatan dan pengujian mental dan fizikal sesuatu kumpulan dan individu.Aktiviti ini membentuk motivasi dan kepimpinan para pelajar dan juga mendekatkan mereka kepada alam semulajadi berlandaskan soalan-soalan dan pencarian yang perlu mereka jawab dan cari. Para pelajar dibahagikan kepada kumpulan yang sama bilangan.

5. 6. Kumpulan akan dilepaskan satu per satu mengikut masa. 7. Kumpulan yang terawal dari segi masa menamatkan gerak kerja dan menjawab semua soalan dengan betul akan dikira pemenang. 4. . Wisel digunakan sekiranya kumpulan itu hilang atau sesat.mencari arah. Check Point 2 Bearing : 156 Clue : Anda harus melangkah sebanyak 60 langkah biasa Tempat orang berehat Soalan : Apakah jenis akar pokok berkenaan dan apakah kepentingannya kepada pokok serta ekologi kawasan berkenaan. Fasilitator akan menerangkan penggunaan kompas sebelum aktiviti dijalankan . Contoh Kad kompas dan soalan yang perlu disediakan (Fasilitator terlebih dahulu melalui denai atau kawasan tersebut menjalankan aktiviti untuk menentukan kesemua ¶check point· dan soalan yang akan diberikan).

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful