2.

0 PENGENALAN Orienteering ialah satu cabang pengetahuan berkaitan dengan teknik- teknik pergerakan dari satu tempat ke tempat yang lain dengan menggunakan kemahiran membaca peta dan kompas. Orienteering adalah sukan rekreasi yang memerlukan imbangan diantara koordinasi fizikal dan mental dengan baik. Peserta perlu mengemudikan arah dirinya dari satu titik kawalan ke satu titik kawalan yang lain dengan berpandukan kepada peta dan kompas yang diberikan yang telah ditandakan diatas peta dan ditentukan dipermukaan bumi mengikut susunan tertentu. Orienteering bermaksud peta, hutan dan adventure. Sukan ini boleh diibaratkan gabungan antara sukan merentas desa (cross-country), pandu arah dan acara mencari harta karun (tressure-hunt). Ia meliputi berbagai bidang latihan, kaedah mainan dan pertandingan disamping menyediakan ruang eksplorasi, cabaran dan risiko tersendiri. Di samping menggunakan kompas dan peta, kita juga boleh menggunakan panduan angin untuk menentukan arah. Walaubagaimanapun, cara ini memerlukan pengetahuan penelitian yang betul kerana cara ini kelazimannya bergantung kepada keadaan cuaca dan hari yang terang. Antara panduan yang lazim dan kerap digunakan ialah pergerakan matahari dari timur ke barat pergerakan bintang arah ke barat; kumpulan bintang yang dapat menunjuk arah ke utara; pengaliran air mata air ke sungai dan mengalir terus ke kuala/laut yang selalunya ada terdapat perkampungan dan arah tiupan angin.

3.0 Sejarah dan perkembangan 3.1 Sejarah permulaan Mula diperkenalkan di negara-negara Scandinavia pada awal abad ke 19. Dalam tahun 1918, Major Ernst Killander telah mengubahsuainya menjadi sukan yang lebih kompetatif, berperaturan dan diterima ramai. Beliau telah digelar sebagai ´Bapa Orienteeringµ. Orienteering mengikut Model Killander merangkumi beberapa aspek iaitu dalam aktiviti orienteering bagi Ernst Killander ialah seseorang itu memerlukan daya ketahanan diri yang tinggi dalam melakukan aktiviti ini. Aspek stamina merupakan aspek yang diutarakan oleh beliau yang mengatakan stamina memainkan peranan selepas daya ketahanan tanpa stamina yang tinggi maka aktiviti yang terdapat dalam orienteering ini tidak dapatberjalan dengan lancar. Selain daripada itu aspek kecekapan berlari juga merupakan aspek yang penting kerana seseorang itu perlu tahu bagaimana hendak menggunankan teknik berlari dengan betul kerana aktiviti orienteering ini dijalankan di atas permukaan yang berbagai-bagai contoh cara lari menaiki bukit, cara lari turun bukit dan cara lari pada permukaan yang mendatar semua itu memerlukan aspek kecekapan berlari yang betul bagi memudahkan aktiviti berjalan.. Aspek kekuatan mental juga merupakan aspek yang penting dalam aktiviti orienteering kerana kekuatan mental akan menentukan tahap kesabaran seseorang itu semasa menghadapi liku-liku dan cabaran dan dugaan dalam mencapai objektif atau tujuan awal yang dirancang sebelum menggapai kejayaan. Selain penggunaan skil navigasi dalam bentuk mukabumi yang lebih mencabar. IOF ditubuhkan dalam tahun 1961 dengan 10 negara. Antara-antara Kejohanan-kejohanan dunia yang dianjurkan oleh IOF adalah seperti World Orienteering Championships (WOC), World Cup (WC), Junior World Orienteering Championships (JWOC), Asia-Pacific Orienteering Championships (APOC), World Masters Orienteering Championships (WMOC)- 35 tahun keatas. Acara orienteering terbesar yang dianjurkan adalah O-Ringen (Swedish Five-Days) yang melibatkan penyertaan antara 15000 hingga 25000 orang.

0 TERMINOLOGI DAN ALATAN Dalam aktiviti orienteering ini perlu tahu terminologi alatan-alatan yang digunakan bagi menjalankan aktiviti ini antara alatan-alatan yang digunakan adalah seperti berikut: i. Sabah pula ditubuhkan pada tahun 1997. Penubuhan Persatuan Orienteering Pulau Pinang (POA) dalam tahun 1983.2 Perkembangan di Malaysia Bermula dari satu bengkel orienteering yang dikendalikan oleh En. ‡ Biasanya merupakan ciri-ciri mukabumi atau ciri-ciri buatan manusia yang jelas. Ski-O dan Trail-O. Terengganu. . Pensyarah UPM di Hutan Simpan Air Hitam.3. Kejohanan Orienteering Terbuka Malaysia (MOOC) yang pertama telah diadakan dalam tahun 1988. MB-O. 4. Wan Sabri Wan Mansor (Dr). Wilayah Persekutuan dalam tahun 1996. Selangor.1 Kebaikan sukan orienteering ‡ Sukan untuk semua ‡ Meningkatkan kecergasan fizikal ‡ Meningkatkan kecergasan mental & daya tumpuan ‡ Memberi cabaran & keseronokan ‡ Membina sikap positif & keyakinan diri ‡ Menggunakan persekitaran yang sihat ‡ Meningkatkan kemahiran pembacaan peta & kompas ‡ Memupuk sifat keberanian & ketenangan dalam keadaan cemas 5. Titik kawalan (Control point) ‡ Suatu tanda kedudukan yang telah ditentukan diatas peta yang perlu dilawati oleh peserta. Johor. hanya kaedah Foot-O yang mudah untuk dilakukan. antaranya adalah ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Orienteering Merentas Desa (Cross-Country Orienteering) Orienteering Bermarkah (Score Orienteering) Orienteering Jalanraya (Street Orienteering) Orienteering Bukit (Mountain Orienteering) Orienteering Malam (Night Orienteering) Orienteering Berganti-ganti (Relay Orienteering) Norwegian Event 4. UPM pada tahun 1983. Penubuhan 5 buah cawangan negeri iaitu Kedah. Pulau Pinang dan MOA Caw. Diikuti dengan penubuhan Persatuan Orienteering Selangor & Wil. Penubuhan Persatuan Orienteering Malaysia (MOA) dalam tahun 1994. Malaysia bergabung dengan IOF dalam tahun 1992 melalui WOA. Di negara ini. MOA Caw. Persekutuan (WOA) pada tahun 1986.0 JENIS-JENIS ORIENTEERING Terdapat empat kaedah orienteering dijalankan mengikut ketetapan Persekutuan Orienteering Antarabangsa (IOF) iaitu Foot-O.

Penanda kawalan (Control marker) ‡ Tujuannya bagi membantu peserta tiba kedestinasi yang betul. Landasan (Course) ‡ Landasan adalah panduan arah perjalanan dari permulaan titik kawalan ke titik kawalan yang lain hingga kepenamat. . ‡ Peraturan IOF tidak membenarkan No. Kod Kawalan. keterangan tidak ditulis dalam bentuk ¶teks· tetapi dalam bentuk kod/gambarajah. v.Titik kawalan dengan tanda bulatan.¶Leg· adalah perjalanan diantara 2 titik kawalan vii. iv. ‡ Tanda yang berkenaan landasan adalah . ‡ Diperingkat antarabangsa. kod kawalan dan keterangan mengenai kedudukan titik kawalan. Kompas (Compass) ‡ Alat bantu yang kedua terpenting dalam sukan orienteering. . iii. ii.Titik penamat dengan tanda 2 bulatan bertintih.‡ Titik kawalan bukanlah ´check-pointµ kerana ia tiada penjaga dititik ini. Kad ini perlu diserahkan kepada penjaga masa digarisan penamat untuk dicatatkan masa penamat.Titik permulaan ditandakan dengan tiga segi. Landasan ini akan dilukis diatas peta utama dan akan disalin oleh peserta kemudiannya. ‡ Mempunyai kod kawalan tersendiri dan penebuk lubang (puncher) yang unik. Peta utama (Master map) ‡ Peta yang telah ditandakan dengan landasan dan disertakan dengan keterangan kawalan. Kad kawalan (Control card) ‡ Setiap peserta perlu membawa bersama-sama kad kawalan ketika menyertai acarasebagai bahan bukti atau pengesahan. Keterangan kawalan (Control description) ‡ Keterangan asas sebagai panduan titik-titik (control description) kawalan berkenaan. ‡ Suatu objek yang diperbuat daripada kain berwarna merah muda dan putih sebagai tanda yang diletakkan di Titik kawalan (dalam lingkungan 10m). ‡ Dalam kad ini akan dicatatkan nama peserta serta masa bermula (start time) dan tersedia petakpetak untuk ditebuk apabila sampai di titik kawalan nanti. Butir-butir yang disenaraikan adalah siri titik kawalan. 1 hingga 40 dijadikan sebagai No. ‡ Landasan ini akan disediakan oleh Perancang Landasan. . . vi. ‡ Ia digunakan hanya untuk menentukan arah sahaja.

atlas.1. 6. Teknik membaca kompas iii. paya.keadaan tumbuhan : berpokok/boleh berlari ‡ Hijau . Teknik membaca peta ii.keadaan tumbuhan :berjalan/redah ‡ Biru . Peta adalah sumber maklumat bagi kawasan berkenaan.1 Teknik Membaca PetaTopo 6.0 PENGETAHUAN ASAS Untuk memastikan aktiviti orienteering ini dapat dibuat dengan mudah dan betul.3 Warna-warna dalam peta Terdapat 6 warna yang ditentukan mengikut standard IOF. iaitu: i. maka seseorang itu perlu mempunyai pengetahuan asas berkaitan dengannya. peta panduan jalanraya. Arah Utara Mempunyai skala . Peta yang sesuai digunakan ialah peta orienteering.2 Jenis-jenis peta Terdapat beberapa jenis peta yang digunakan dalam aktiviti orienteering. atau 1:15000. Kredit ² kerjaukur.1 Definisi Peta adalah lukisan bagi gambaran bentuk mukabumi bagi sesebuah kawasan yang dilihat dari udara. kontor. bangunan.petunjuk peta.kawasan berair .1. Mempunyai tajuk.keadaan tumbuhan : lapang dan terbuka ‡ Putih . Warna tersebut adalah :‡ Hitam . skala.6. garisan melaras dan kod warna yang akan memberi kemudahan dan tangkapan yang tepat mengenai rupa bumi kawasan berkenaan. penaja dan sebagainya. hutan tanah tinggi dan sebagainya. kartografi. peta imejan satelit dan peta orienteering. Membaca peta ialah proses menafsirkan maklumat yang tergambar di atas peta kepada maklumat sebenar yang diwakilinya. 6. petunjuk. sungai.ciri-ciri buatan manusia & batu ‡ Perang . Peta merupakan satu gambaran yang dapat dilihat dari udara ke atas sesuatu tempat atau kawasan yang menggambarkan keadaan tempat itu di segi jenis tanaman. Antara peta-pta yang diterbitkan ialah peta topo. tarikh cetakan. Boleh menyesuaikan diri dengan keadaan sekeliling 6. garisan melaras utara-selatan. 1:10000. Peta-peta ini menunjukan tempat dan bearing tempat yang hendak ditujui.kontor & jalanraya ‡ Kuning . Peta yang selalu digunakan untuk aktiviti orienteering ialah peta topographi. jalanraya.1. Kandungan dalam peta orienteering ialah mempunyai tajuk peta. peta khusus.samada 1:5000.

kontur juga menggambarkan bentuk dan keadaan cerun.Rajah 1: Contours Rajah 2: Peta Orienteering 6. ini berertibahawa cerun adalah curam.sejalur tanah yang menganjur keluar ‡ Ceruk (re-entrant) . Selalunya garis kontur berbentuk "V" menunjukkan lurah dan "U" menunjukkan permatang. tanah rata. 50 kaki atau 100 kaki. lanya menggambarkan kenaikan ketinggian mengikut jarak menegak dan bukan mengikut cerun atau lereng bukit. maka ia menggambarkan cerun yang seragam.1.5 Maklumat Peta Maklumat yang diperolehi dari peta dibahagi kepada dua iaitu: i.tanah tinggi yang memanjang ‡ Pelana (saddle) . Antara yang perlu diketahui adalah :‡ Susuh bukit (spur) . permatang.suatu lekukan yang terletak diantara dua bukit ‡ Knol (tanah yang lebih besar dari busut tetapi kecil dari anak bukit) 6. Keadaan rupa bumi diterangkan dengan garisan kontur di mana jarak kenaikan antara garis kontur dipanggil selang koritur biasanya sama ada 25 kaki. Keadaan ini boleh diterangkan seperti di gambarajah 3.iaitu maklumat yang terdapat di luar dari gambar peta seperti gambarajah 1 dibawah: Gambarajah 3: Bingkai Peta ii. Selain menggambarkan ketinggian.4 Bentuk muka bumi Garisan kontor dalam peta akan menerangkan maksud paras ketinggian yang samarata bagi keadaan mukabumi berkenaan.iaitu maklumat yang menerangkan gambaran sebenar keadaan muka bumi dan kegunaan tanah. Rajah 4: Maklumat gambar peta Dalam aktiviti pandu arah maklumat yang amat penting untuk diketahui dan difahami ialah penafsiran garisan kontur yang menggambarkan keadaan rupa bumi sesuatu kawasan sama ada berbukit. Maklumat gambar peta .1. Jika jarak antara garisan kontur sama. Arah "V" selalunya menuju ke atas bukit. Maklumat bingkai .berlawanan dengan susuh bukit ‡ Permatang (ridge) . ataupun sungai. Jika keadaan kontur rapat-rapat. . lurah.

2.1. Ketetapan sesuatu kompas adalah bergantung kepada kepekaan jarumnya yang mudah dipengaruhi keadaan sekeliling terutama badan besi dan magnet. 6.6 Skala Skala adalah nisbah satu unit sukatan di atas peta dengan unit sukatan yang sama di atas tanah.000 kali pembesaran di atas tanah seperti 1 em di atas peta bersamaan dengan 50.2 Kompas Kompas adalah alat pengemudian arah yang mempunyai jarum magnetic merah hitam serta ditandai dengan ukuran sama dalam mil atau darjah. Kompas orienteering pula terdapat dalam berbagai bentuk dan jenama antaranya baseplate compass. Kompas Marin. Contohnya skala peta 1 : 50. Garisan girid ini dibuat bagi membantu kita menentukan dengan cepat dan tepat lokasi di mana kita berada.1.1. 6.8 Utara peta Dalam aktiviti pandu arah. Tiap-tiap garisan melintang (Utara) dan membujur (Timuran) mempunyai nilai masingmasing yang diwakili oleh dua angka sahaja. 6. Untuk mendapat arah utara atas peta seseorang itu hanya diperlukan meletakkan kompas di atas peta sehingga jarum magnetik utaranya selari dengan tanda utara di dalam peta tersebut. Dalam lain perkataan ianya adalah kaitan di antara jarak di atas peta dengan jarak di permukaan bumi yang sebenarnya yang ditunjukkan oleh skala peta itu.1 Jenis kompas Terdapat berbagai jenis kompas dan jenama yang dikeluarkan untuk tujuan navigasi. Kompas dari jenis silva adalah yang paling sesuai untuk digunakan di dalam aktiviti orienteering. Dua jenis kompas yang selalu digunakan ialah kompas prismatik dan kompas silva.1. Kompas digunakan bagi menentukan arah sesuatu tempat sama ada di atas peta atau di permukaan bumi.7 Garisan Grid Semua peta mempunyai garisan grid yang membahagibahagikan peta itu dengan garis-garis melintang dan membujur. Kompas Kiblat.6. Kompas Digital. . Pembacaan garisan grid ini dibuat dengan menyebut angka timuran dahulu dan diikuti dengan angka utara contohnya 98-99 garis bujur (timuran) dan 48-49 garis lintang (utara). 6. arah utara di dalam peta adalah merupakan arah magnetik utara yang ditunjukkan oleh kornpas. Antaranya adalah Kompas Tentera. Ianya direkacipta agar lebih mudah dan praktikal.000 bermaksud setiap satu unit sukatan di atas peta mempunyai persamaan jarak 50. Ia merupakan alat bantu dalam sukan orienteering. 6.9 Mengukur Jarak Sukatan jarak yang lurus di atas peta boleh diukur dengan menggunakan kayu pembaris skil kompas dan mendarabkan jarak mendatar 200 m dari atas peta. Dua jenama yang popular adalah Suunto buatan Finland dan Silva buatan Sweden. Angka yang terkecil ialah 00 sementara yang terbesar ialah 99.000 em (5 km) di atas tanah. Kompas Orienteering. thumb compass dan clip compass.

c) Bacaan bearing K ke L didapati dari garisan indeks. Anak panah arah perjalanan 7.2 Anatomi kompas orienteering Gambarajah Kompas Silva PETUNJUK 1.2.3 Mengukur. Anak panah 10. a) Letakkan kompas di atas garis penghubung diantara titik K dan titik L yang ditanda di peta. Pastikan anak panah mara menghala ke arah titik yang hendak dicari bearing. b) Kompas hendaklah diletakkan di atas tapak tangan denqan kedudukan tapak tangan rata.2. Jarum magnetik Utara 5. Kepingan tapa telus cahaya 3. Lubang untuk ikat tali 6. Oleh itu anak panah mara hendaklah menghala ke L dan bukan ke K. Jika garisan penghubung sukar dilihat kerana dilindungi oleh kompas. Utara dial 4. b) Tanpa mengubah kedudukan kompas di atas peta. Tentukan . Skala dalam mm dan inci 2.2. Bekas kompas mengandungi cecair dengan dial berpengukur dan garisan pengarah.4 Mencari Bearing Objek Di Atas Tanah Cara mencari bearing kompas dengan menggunakan kompas orienteering adalah seperti berikut: a) Hendaklah berdiri menghala ke arah objek yang akan dicari bearingnya.Pada masa yang sama jarum utara kompas hendaklah sama arah dengan utara peta. Kanta pembesar 8. Petunjuk indeks (untuk menetap dan membaca bering) 9. 6. bearing di atas peta Pengukuran bearing dari satu titik kawalan ke titik kawalan yang lain yang ditandakan di atas peta boleh dibuat melalui beberapa peringkat contohnya di antara titik K dan titik L. aturkan supaya satu daripada bahagian tepi kornpas selari dengan garisan penghubung K dan L. 6. Dial 11.6. Dalam contoh ini titik yang bearingnya hendak dicari ialah L. pusingkan dial sehingga anak panah kompas dan garisan girid selari dengan garisan penghubung K dan L.

Kemudian letakkan pula kompas di atas peta tersebut di mana anak panah kompas menghala ke utara peta dan selari dengan garisan grid timuran di peta.1 Perancangan Perjalanan Sebelum bergerak ke tempat yang dituju sedikit perancangan perlu dilakukan untuk memastikan perjalan akan menjadi lebih mudah dan selamat. Walaubagaimanapun cara ini memerlukan pengalam dan penelitian yang terang dan jelas. Selepas itu pusingkan badan anda perlahan-Iahan sehingga anak panah mara betul-betul menghala kepada objek yang tuju.2. 6.kedudukan anak panah mara menghala ke arah objek yang hendak dicari bearing. terdapat cara lain yang boleh digunakan untuk menunjuk arah.0 BERGERAK KE TEMPAT DITUJU 7. Bearing kepada objek tersebut diperolehi pada bacaan yang ada di garisan indeks. Gambar rajah 7 : Cara Menunjukkan Peta 7. Oleh yang demikian dapatlah kita mengetahui arah mata angin dengan berpandukan bulan pada waktu malam c) Bintang Bintang bergerak arah ke barat d) Sungai Air mengalir kehilir. 6. Tentukan utara jarum kompas sehala dengan utara anak panah. kita akan berjumpa dengan manusia. b) Bulan Bulan juga terbit di sebelah timur.3 Panduan Lazim Bagi pengembaraan yang tidak menggunakan peta dan kompas.5 Menentukan Kedudukan Peta dengan menggunakan kompas a) Peta diletakkan di atas permukaan yang rata. c) Tanpa membuat apa-apa perubahan kedudukan kornpas. dan dari situ dapatlah kita menentukan semula arah. Kemudian pusingkan peta sehingga jarum kompas bertindih selari dengan anak panah kompas. Arah ini boleh diketahui melalui bayangbayang. jika kita menghilir sungai. Oleh yang demikian. maka bolehlah kita tentukan arah yang hendak kita tuju. Di antara panduan lazim yang biasa digunakan ialah: a) Matahari Matahari terbit di sebelah timur dan terbenam di barat.pusingkan dial sehingga jarum kornpas bertindih selari dengan anak panah kompas. Dalam keadaan sedemikian peta diorientasikan sejajar dengan bumi. Beberapa perkara yang perlu diberi perhatian dalam perancangan adalah seperti berikut: . Jika kita dapat mengetahui arah barat dan timur. selalunya ke hilir sungai ada terdapat perkampungan.

Di kawasan B. walaubagaimanapun patut mengambil perhatian bahawa kawasan sungai biasanya berpaya. Sebaik-baiknya hendaklah melenggang dan jangan memasukkan tangan di dalam saku. mengikut permatang akan memudahkan perjalanan. Jika ada rintangan perhatikan semua telah melepasinya dan mendapatkan rehat yang cukup. a) Hendaklah bergerak dengan tertib dan formasi yang teratur. rintis dan (jika perlu) menyediakan tapak khemah untuk rehat. Setelah menetapkan tempat yang hendak dituju dan merancang perjalanan untuk sampai ke tempat tersebut. menyusur sungai menjadi lebih mudah. d) Jika bergerak dalam kumpulan yang besar. boleh dijadikan tempat berhenti dan rehat diwaktu malam kerana ada air. 7. Kawasan baik sebagai tempat perlindungan. Tiap pandangan hendaklah sentiasa berada dalam jarak yang mudah dilihat dan didengar panggilannya. b) Dalam apa keadaan. Perjalanan ke C. tenangkan fikiran dan menyemak semula arah laluan. e) Ketua kumpulan jangan bergerak terlalu cepat. jangan berpecah terutamanya pada waktu malam gelap. berbelit dan mudah banjir. berehat sebentar. mengikut permatang sebelum ke kawasan lurah. Tidak ada gunanya menyusur sungai kerana tebing sungai curam di kawasan gunung. Ada baiknya mendaki dari kawasan A. boleh mengarahkan satu kumpulan kecil untuk mencari jalan. c) Hendaklah bergerak dalam pasangan. kita hendaklah sentiasa menjaga arah haluan perjalan yang disesuaikan dengan keadaan muka bumi dan tumbuh-tumbuhan. b) Adakan perbineangan sebelum perjalanan dibuat. supaya ianya tidak menyimpang daripada matlamat asal.1 Bergerak dalam kumpulan. mengikut permatang dengan ini kawasan menurun yang curam dapat dielakkan. Ikut susuh bukit menuju sungai. f) Adalah lebih baik melangkah dengan seragam dan bergerak perlahan kerana ini kurang memenatkan.a) Tentukan arah di atas peta dengan jelas dan tepat.2 Kaedah Pergerakan 7. e) Bagi kawasan landai dan rata.2. d) Bagi kawasan tinggi dan berbukit-bukau. Jika kehilangan haluan kita hendaklah berhenti dengan segera. c) Kita hendaklah mencatit apa-apa yang luarbiasa atau mercutanda yang boleh ditemui di sepanjang perjalan sebagai rujukan. kita hendaklah tahu dan cekap meramal sesuatu yang boleh ditemui di hadapan kita. .

jangan cuba dirintis tetapi sebaik-baik buatlah susuran. Oleh yang demikian. kelajuan perjalan yang diambil adalah berbeza dari satu situasi yang lain.4 Bergerak di dalam hutan Berjalan dalam kawasan hutan ada kalanya perlu membuat rintis dan menebas tumbuhan untuk memudahkan perjalanan. Jika terdapat tumbuhan duri Mengkuang dan Asam paya yang tebal. dan terikat dengan keadaan air pasang surut.2. dan gunakan tumit untuk mencari tapak. d) Jangan mengharung air jika terlau sejuk. Penggunaan tali atau pun pemegang semasa menuruni lereng licin amatlah digalakkan. hendaklah sentiasa dibetulkan dan disusun semula supaya kemas dan seimbang. 7. bergerak mengikut arah zigzig adalah digalakkan untuk mengelakkan berlaga lutut. adalah baik bergerak di kawasan yang tinggi iaitu mengikut permatang.3 Bergerak dikawasan bukit dan gunung Di kawasan berbukit dan melereng. Boleh menyeberang jika air kurang dari paras lutut dan segera keringkan seluar selepas sampai ke darat. c) Ulu sungai walaupun tidak luas. Cuba elakkan dari menyeberangi kawasan ini kecuali ada perahu atau rakit. Perjalanan mengikut sungai adalah memakan masa kerana ianya mungkin menempoh jeram. airnya selalu laju. di samping melangkah dengan perlahan dan menguji tempat dipijak sebelum bergerak. 7. e) Gunakan kayu untuk mengukur kedalaman dan kelajuan air. 7.5 Menyeberengi sungai Panduan berikut boleh diikuti untuk keselamatan a) Kuala sungai selalunya luas dan dalam. Di samping itu hendaklah sentiasa menggunakan pendengaran dan hiduan. g) Hendaklah menyeberang secara mengereng di kawasan air dalam. lutut hendaklah sentiasa dibengkokkan. Jika perlu menebas tebang pokok kecil. curam dan berbatubatu. terutamanya jenis buluh. Di kawasan lereng curam.g) Kerapkali mengambil rehat dan bertanya keadaan setiap orang. ada terdapat jeram.2 Bergerak waktu malam Berjalan di waktu malam di kawasan yang kurang diketahui sangat membahayakan kerana penglihatan yang terhad dan kurang jelas. f) Jika berseluar panjang hendaklah dilipat untuk mengurangkan tolakan/tarikan air. tebing.6 Panduan Jarak dan Tempoh Masa Perjalanan Dalam keadaan biasa. 7. Bagi lereng yang terlalu curam.2.2.2. Semasa menuruni lereng yang curam. Bagi . jika air laju hendaklah membelakarigkan tebing yang dituju kerana tolakan air laju akan memudahkan kita menyeberang. ini mung kin menyebabkan terjadinya ketegangan otot. langkah hendaklah dipendekkan. hendaklah dibuat seberapa rapat ke tanah supaya pokok tumbang tidak menghalang jalan dan tidak terdapat tunggul yang boleh membahayakan. b) Sebelum menyeberang semak dahulu kedalaman air dan kekuatan aras. penggunaan kompas untuk memandu pergerakan amatlah perlu. tebing tinggi dan batu licin yang sukar hendak dilalui dengan berjalan kaki.2. 7. Jika membawa galas. Keadaan ini boleh menyebabkan kita mudah kehilangan arah yang dituju.

2.3 kmj meredah hutan pava dalam«««««««««« 0.5 kmj meredah hutan rata«««««««««««««. a) Jangan terburu-buru semasa bergerak.5 kmj mendaki ««««««««««««««««««.5 kmj meredah lalang tebal «««««««««««««0.0. Dalam keadaan ini Langkah-Iangkah berikut perlulah diambil: a) Hentikan perjalanan dan berehat dahulu. b) Selalu semak arah perjalanan menggunakan peta dan kompas dengan keadaan muka bumi yang ditempuhi. perjalanan bolehlah diteruskan.membantu kita merancang perjalanan untuk sampai ke sasaran. Selepas semakan dan‡ pembetulan ke atas bacaan kompas dan peta dibuat. c) Lakarkan laluan perjalanan dari satu titik ke titik kawalan yang lain dan menandakan ciri-ciri muka bumi yang ditemui d) Jika mengesyaki sebarang kesilapan berlaku.0.7 Keadaan muka bumi Kelajuan tanah lapang ««««««««««««««««.1. panduan kelajuan berikut bolehlah digunakan. 8. Gunakan kompas untuk mengambil bearing ke arahnya.1 Tanda-tanda awal yang menunjukkan berlakunya kejadian sesat jalan ialah apabila kita didak sampai ke tempat yang dituju dalam masa yang sewajarnva.0. e) Jika anda masih gagal.2 Langkah pencegahan daripada sesat jalan Langkah-Iangkah berikut hendaklah diberi perhatian yang mengelakkan dari berlakunya sesat jalan.5 .8 kmj meredah resam tebal««««««««««««« 0. b) Teliti peta dan bandingkan dengan perjalanan yang telah dibuat.2 kmj Gambarajah 9 : Menggunakan tongkat mengukur kedalaman dan kelajuan air. d) Jika selepas berpatah balik ke lokasi akhir juga tidak dapat membantu mencati sasaran.0 PERSEDIAAN SUKAN .0 TINDAKAN APABILA SESAT JALAN 8. 2.1 .5 kmj meredah hutang lereng ««««««««««««1 . carilah aliran air atau anak sungai dan mengikutnya sehinqqa ke sungai dan berjumpa perkampungan.4 . Jangan panik. 8. c) Berpatah balik ke belakang ke titik kawalan atau lokasi terakhir jika kita tidak dapat memastikan di tempat sebenar kita berada. maka gunakan deria untuk menetap dan mencari kawasan yang ada manusia.5 .2 -2. 7. 9..3.1 . maka pergerakan hendaklah dihentikan segera.

Kompas Penganjur metilah menyediakan kompas yang baik dan mencukupi g. Maklumat ini mengandungi tempoh masa dan jarak perjalanan. garis permulaan dan penamat.3 Peralatan a. Sepanduk Digunakan untuk menandakan tempat berhimpun. waktu tam at. pembetulan dan tambahan mesti dimasukkan ke dalam setiap peta. f. 9. d. Kad perlumbaan Kad ini merupakan kad yang "standard" digunakan untuk menentukan peserta-peserta sampai ke titiktitik kawalan yang ditetapkan. Penanda Kawalan . Bagi peserta di bawah umur 18 tahun hendaklah mendapat kebenaran ibu bapa. jenis pakaian yang perlu dipakai. alamat/ institusi.2 Pemilihan Peserta Peserta-peserta yang dipilih adalah yang sihat dan cergas. keperluan makanan dan minuman serta keperluan yang patut dibawa. h.1 Persediaan Peserta Maklumat-maklumat berkaitan persediaan peserta hendaklah diedarkan semasa pengambilan borang permohonan.9. c. nombor permulaan dan masa. Kad ini juga memberi maklumat seperti nama. Kertas Rekod Kertas ini disediakan untuk menyenaraikan maklumat-maklumat mengenai semua peserta. Garis Utara dan Selatan. alamat/ institusi. tempat dan markah. Kertas Penerangan Kertas yang menerangkan tempat di mana setiap titik kawalan berada yang mesti ditemui oleh setiap peserta. Jam Randik Sekurang-kurangnya dua jam randik digunakan untuk mencatatkan masa permulaan dan penamat. b. Keutamaan akan diberi kepada peserta yang boleh membaca peta dan menggunakan kompas. Setiap titik kawalan ditanda atau dibulatkan di dalam peta dan disambung dengan garis arah laluan mengikut susunan dan setiap titik itu diberi nombor. jumlah masa menamatkan pertandingan dan tempat penamat. Peta Peta mesti disediakan lebih awal. e. kad ini hendaklah diberikan kepada setiap peserta yang mengikut perlumbaan. lanya dipegang dan disimpan oleh pihak penganjur di tempat perlumbaan. 9. nombor permulaan. kelas. lanya diberi kepada para peserta sebelum pertandingan dimulakan. waktu permulaan.

Keperluan Lain Walaupun barang ini tidak begitu diperlukan tetapi ra boleh melicinkan pengurusan dan keseronokan untuk para peserta seperti wisel. 10. syarat.0 PENGENDALIAN SUKAN 10. Semasa taklimat ini segala maklumat mengenai pertandingan seperti peraturan. minuman dan lain-lain. maklumat ringkas kawasan perlumbaan dan maklumat-maklumat lain yang difikirkan perlu akan diberitahu kepada semua peserta. Kumpulkan semua peserta di kawasaan perhimpunan untuk memberi penerangan mengenai syaratsyarat pertandingan dan maklumat-maklumat lain yang perlu. Gambar rajah: Kad Perlumbaan 10. Mulakan perlumbaan dengan peserta pertama mestilah bermula dengan waktu 0 : 00 dan peserta berikutnya di dalam jangka waktu beberapa minit kemudian dan seterusnya.3 Pengadilan .4 Kemahiran asas Kemahiran asas yang perlu ada oleh setiap peserta adalah pengetahuan membaca peta dan menggunakan kompas dengan betul supaya dapat mengemudi arah dengan berkesan dalam perlumbaan jika para peserta tidak mempunyai kemahiran asas tersebut maka pihak penganjur perlu memberi penerangan terlebih dahulu supaya dapat mengelak daripada berlaku sebarang kejadian yang tidak dingini berlaku semasa pertandingan sedang berlangsung. Sediakan pegawai di tempat yang tersorok di setiap titik kawalan untuk memastikan peserta mematuhi peraturan ii. Penerangan sepintas lalu mengenai penggunaan kompas dan membaca peta hendaklah diberi kepada peserta. Tandakan tempat berhimpun. iii. Letakkan penanda-penanda di setiap titik kawalan di tempat yang telah dipilih.1 Perkara-perkara Yang Perlu Dibuat Sebelum Sukan Dimulakan i. Taklimat ini diadakan di suatu kawasan lapang yang sesuai untuk peserta berhimpun.2 Taklimat Peserta Taklimat kepada semua peserta hendaklah diadakan sebelum perlumbaan bermula. iv. i. 10. 9. perlumbaan dan penamat.Penandan berwarna atau mempunyai kod adalah perlu di setiap titik kawalan. pembesar suara. j. Papan Hitam/Putih Diperlukan untuk memberi keterangan mengenai keputusan setiap peserta untuk pengetahuan umum.

kawasan ini boleh disediakan di mana-mana tempat yang lapang dan jauh dari tempat permulaan. Pemenang pertandingan adalah peserta menamatkan perlumbaan dalam jangkamasa yang pendek. Di slnl juga merupakan tempat semua pegawai penjaga waktu. peserta tersebut dianggap batal. Peti pertolongan cemas hendaklah disediakan sebagai bantuan awal kepada peserta yang mendapat cedera ringan. Periksakan penanda-penanda dari setiap titik kawalan yang dilalui peserta tersebut.Bila peserta sampai ke tempat penamat. Disini peserta akan diberi semua keperluan yang dlgunakan dalam sukan ini iaitu peta. Tempat permulaan hendaklah disediakan jauh dari tempat berhimpun. ia menguji semangat berpasukan serta komitmen yang perlu bagi sesiapa yang terlibat. rekod dan pengadil berkumpul. Di samping itu. selepas itu rekodkan masa tersebut ke dalam kertas rekod peserta itu. Kelebihan yang sedia ada pada aktiviti ini adalah ianya merangkumi penglibatan dan pengujian mental dan fizikal sesuatu kumpulan dan individu.Pengadil-pengadil yang dilantik hendaklah dari kalangan mereka yang mahir dan berpengalaman dalam sukan orienteering. Jalah dari kawasan berhimpun ke tempat permulaan hendaklah dltanda dengan jelas.0 CONTOH AKTIVITI-AKTIVITI ORIENTERING 12. kehadiran pertolongan cemas amat digalkkan. Kesedaran dan keprihatinan masyarakat masa kini terhadap alam semulajadi memberikan satu peluang yang baik untuk aktiviti ini berkembang. Jika terdapat kesilapan atau penipuan. .0 PERTOLONGAN CEMAS Semasa perlumbaan peserta adalah terdedah kepada berbagai bahaya seperti kemalangan dan kecederaan. Oleh ltu langkah-Iangkah keselamatan pertolohgan cemas hendaklah diambil. kompas dan kertas penerangan. 11.4 TEMPAT BERHIMPUN/PERMULAAN/AKHIR Kawasan berhimpun adalah tempat di mana semua peserta melapor diri dan menerima segala maklumat mengenai pertandingan. mereka akan lebih prihatin dan sedar akan kepentingan alam sekitar kepada mereka. Aktiviti ini membentuk motivasi dan kepimpinan para pelajar dan juga mendekatkan mereka kepada alam semulajadi berlandaskan soalan-soalan dan pencarian yang perlu mereka jawab dan cari. Jika perlumbaan ini melibatkan ramai peserta dan masa yang panjang. 10. Dengan ini. kumpulkan perlumbaan dan isikan waktu ia sampai ke dalamnya. Dengan itu peserta boleh mengetahui jangka masa yang diperolehi dan kedudukannya berbanding dengan peserta lain. 12.1 Aktiviti 1: Pandu Arah dan Orienteering Aktiviti ini menggunakan konsep sukan ¶orienteering· dan digabungkan dengan pemerhatian alam semulajadi disesuatu stesen. Tempat penamat sebaik-baiknya berdekatan dengan kawasan permulaan. Sebaliknya jika semuanya betul kirakan masa yang diambil oleh peserta tersebut untuk menghabiskan perlumbaan.

Kumpulan akan menggunakan kompas untuk mencari arah. Check Point 1 Bearing : 156 Pembayang : Anda harus melangkah sebanyak 60 langkah biasa . 7. Kad kompas dan soalan serta peta kawasan diberikan kepada setiap kumpulan. Para pelajar dibahagikan kepada kumpulan yang sama bilangan. Setiap kumpulan akan dibekalkan kompas dan wisel. 2. Setiap ¶check point· pelajar dikehendaki membuat pemerhatian di stesen tersebut serta menjawab soalan yang telah disediakan. Pada kad kompas terdapat beberapa ¶check point·yang perlu dicari. I stesen 2. Wisel digunakan sekiranya kumpulan itu hilang atau sesat. Kumpulan akan dilepaskan satu per satu mengikut masa. pelajar dikehendaki mengkaji bentuk-bentuk daun yang ada dan terangkan fungsi daun. Contohnya mungkin di stesen 1. pelajar dikehendaki membandingkan corakcorak akar banir dan fungsinya. Fasilitator akan menerangkan penggunaan kompas sebelum aktiviti dijalankan . Contoh Kad kompas dan soalan yang perlu disediakan (Fasilitator terlebih dahulu melalui denai atau kawasan tersebut menjalankan aktiviti untuk menentukan kesemua ¶check point· dan soalan yang akan diberikan). Setiap kumpulan akan melantik seorang ketua. 8.OBJEKTIF ‡ Meningkatkan kemahiran pelajar menggunakan kompas ‡ Menggalakkan semangat berpasukan dikalangan pelajar ‡ Meningkatkan pengetahuan pelajar mengenai khazanah hutan. Kumpulan yang terawal dari segi masa menamatkan gerak kerja dan menjawab semua soalan dengan betul akan dikira pemenang. 4. PERALATAN ‡ Kompas ‡ Kad kompas dan soalan ‡ Peta kawasan ‡ Wisel CARA PERLAKSANAAN 1. 5. 6. 3.

Peralatan ‡ Kompas ¶Suuntoµ ‡ Kad kompas dan soalan ‡ Peta kawasan ‡ Wisel CARA PERLAKSANAAN 1. Kad kompas dan soalan serta peta kawasan diberikan kepada setiap kumpulan. OBJEKTIF ‡ Meningkatkan kemahiran pelajar menggunakan kompas ‡ Menggalakkan semangat berpasukan dikalangan pelajar ‡ Meningkatkan pengetahuan pelajar mengenai khazanah hutan. mereka akan lebih prihatin dan sedar akan kepentingan alam sekitar kepada mereka. Kelebihan yang sedia ada pada aktiviti ini adalah ianya merangkumi penglibatan dan pengujian mental dan fizikal sesuatu kumpulan dan individu.2 Aktiviti 2: Pencarian Dan Penjelajahan Alam Semulajadi Aktiviti ini menggunakan konsep sukan ¶orienteering· dan digabungkan dengan ¶environmental hunt·. Setiap kumpulan akan dibekalkan kompas dan wisel. 3. ia menguji semangat berpasukan serta komitmen yang perlu bagi sesiapa yang terlibat.Aktiviti ini membentuk motivasi dan kepimpinan para pelajar dan juga mendekatkan mereka kepada alam semulajadi berlandaskan soalan-soalan dan pencarian yang perlu mereka jawab dan cari. 12. Di samping itu. Pada kad kompas terdapat beberapa ¶check point· yang perlu dicari. Setiap ¶check point· akan dipandu dengan ´bearingµ serta clue. Di setiap ´check pointµ juga ada disediakan soalan-soalan untuk dijawab. Kesedaran dan keprihatinan masyarakat masa kini terhadap alam semulajadi memberikan satu peluang yang baik untuk aktiviti ini berkembang. Para pelajar dibahagikan kepada kumpulan yang sama bilangan. Kumpulan akan menggunakan kompas untuk .Tempat orang berehat Soalan : Bandingkan bentuk daun-daun yang ada dan fungsi-fungsi daun kepada tumbuhan. Setiap kumpulan akan melantik seorang ketua 2. Dengan ini.

6. Wisel digunakan sekiranya kumpulan itu hilang atau sesat. Contoh Kad kompas dan soalan yang perlu disediakan (Fasilitator terlebih dahulu melalui denai atau kawasan tersebut menjalankan aktiviti untuk menentukan kesemua ¶check point· dan soalan yang akan diberikan). Fasilitator akan menerangkan penggunaan kompas sebelum aktiviti dijalankan . 7. . Kumpulan akan dilepaskan satu per satu mengikut masa. 5. Kumpulan yang terawal dari segi masa menamatkan gerak kerja dan menjawab semua soalan dengan betul akan dikira pemenang. 4.mencari arah. Check Point 2 Bearing : 156 Clue : Anda harus melangkah sebanyak 60 langkah biasa Tempat orang berehat Soalan : Apakah jenis akar pokok berkenaan dan apakah kepentingannya kepada pokok serta ekologi kawasan berkenaan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful