P. 1
Pen Gurus An Aktiviti Dalam Dan Luar Bilik Darjah

Pen Gurus An Aktiviti Dalam Dan Luar Bilik Darjah

|Views: 613|Likes:

More info:

Published by: abdullaah affan bin nashiron on Oct 29, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/19/2013

pdf

text

original

Aktiviti individu

ABDULLAH AFFAN BIN NASHIRON NORAKMA LIYANA BINTI MOHAMED SALLEH

daya cipta. € pengajaran cara ini pada keseluruhannya bertujuan supaya murid-murid boleh belajar mengikut kemampuan sendiri. € Pengajaran secara individu bukan bertujuan untuk memperkayakan pengalaman pembelajaran mereka. minat. kecekapan. € murid-murid akan menggunakan kebijaksanaan mereka sendiri untuk belajar tanpa bergantung sangat kepada guru. dan kebolehan-kebolehan lain. € .Pengajaran cara ini diasaskan kepada pengakuan bahawa setiap murid adalah berbeza dari segi intelek.

asilnya ia berjaya melahirkan pelajar yang sensitif. Proses pengajaran dan pembelajaran di dalam pendidikan seni menitik beratkan ilmu kajian kritikal dalam seni tampak. pemikir dan menjadi inovator. Ini menghasilkan pelajar yang mampu berjaya dalam kehiduan sehariannya apabila setiap yang dipelajari berjaya digabung jalinkan dengan kehiduan seharian secara berterusan. erana itulah digalakkan guru-guru PSV membuat aktiviti yang melibatkan persekitaran luar bilik darjah supaya mereka berasa seronok dan dapat menarik perhatian mereka.€ Menghasilkan karya sendiri memerlukan rujukan yang bersifat persekitaran. € € .

€ Guru boleh menunjukkan terlebih dahulu gambar/ bahan sebagai penjana idea untuk melakukan aktiviti melukis. € Wujud persaingan di mana mereka akan menghasilkan karya melebihi rakan-rakan yang lain. .

€ Catan iupan € Membuat topeng € Anyaman € Capan € .

.

. € Membuat binaan . botol dan akan berfikir terlebih dahulu produk yang akan dilakukan. murid akan membawa sendiri bahan dari rumah seperti kotak tisu. € Membawa kerja PSV yang tidak disiapkan lagi ke rumah membolehkan mereka berkarya dengan lebih kreatif pabila mendapat bantuan/ idea dari keluarga dan mewujudkan kemesraan.Murid-murid mampu meneroka sendiri bahan berdasarkan pengajaran yang telah dijalankan oleh guru. € . Ini membolehkan mereka berimaginasi tentang apa yang bakal dihasilkan nanti.

€ Lukisan € Montaj € Assemblaj € Gosokan olaj € Wau € .

.

€ Murid-murid tidak mendapat idea yang meluas. € urang persaingan kerana tahap kreativiti hanya pada tahap mereka. . € asa tertekan kerana tiada rakan untuk meluahkan dan bercakap. € Mereka akan mudah berasa bosan.

€ Boleh berkarya bebas. . € arya mereka akan kelihatan berlainan berbanding yang lain. menghasilkan karya yang lain dari yang lain serta menarik mengikut kreativiti masingmasing. € Mampu € Perhatian guru lebih tertumpu kepada murid tersebut berbanding dalam kelompok yang ramai.

€ Guru . €G r boleh memberi an mar ah berdasar an karya yang dibuat berbanding aktiviti berkumpulan. € Memberikan sepenuh komitmen terhadap penghasilan karya. mampu mengenalpasti tahap perkembangan kognitif dan kreativiti mereka melalui karya individu.€ Penyer p n ilm lebi ep t iper leh dari r .

ackman dan Morris (1975) menyatakan bahawa keupayaan kumpulan menurun di sebabkan kekurangan motivasi.€ Stein (1974) berpendapat bahawa seseorang itu sebenarnya menjana idea yang sedikit di dalam kumpulan. . kecacatan proses dan penyelarasan.

kebolehan kognitif yang istimewa. orientasi terhadap kemungkinan. kepelbagaian pengetahuan. telah dikenalpasti sebagai antara faktor-faktor yang dapat menguruskan penyelesaian masalah atau kreativiti personal dengan cara yang tersendiri. bijaksana dan kejahilan. pakar di dalam sesuatu bidang. (Theresa mabile 1988) . € € Sama Kaedah pengajaran dan pembelajaran ini meliputi tahap kualiti sesuatu kumpulan.ada secara individu atau kumpulan. sifat tingkah laku individu. motivasi kendiri. kemahiran sosial. kreativiti yang dibantu.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->